One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Οι διώξεις κομουνιστών στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκ. Πόλεμο

 Μέρος Α'

Πολλοί, μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ ως το πρότυπο της Δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Η άλλη όψη είναι ότι στις ΗΠΑ ακόμα και σήμερα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ρατσισμού και διακρίσεων σε διάφορους τομείς. Είναι νωπές ακόμα οι δολοφονίες μαύρων πολιτών από την αστυνομία για ασήμαντους λόγους που έγιναν πριν από λίγους μήνες. Αλλά ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τη λήξη του Β’ Παγκ. Πολέμου ο ρατσισμός και ο αντικομουνισμός «έγραψαν» ιστορία στη… χώρα της ελευθερίας!

 

Η μαύρη περίοδος του Μακάρθυ

Η μαύρη περίοδος, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1950 έχει συνδεθεί με το όνομα του ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Τζόζεφ Ρέιμοντ Μακάρθυ[1]. Ήταν γερμανο-ιρλανδικής καταγωγής και στο θρήσκευμα φανατικός καθολικός ιησουΐτης[2].

Η περίοδος της κυριαρχίας του έμεινε στην ιστορία ως «μακαρθισμός» και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό το κυνηγητό των κομουνιστών και την ανάπτυξη του χαφιεδισμού εναντίον κάθε κομουνιστή και προοδευτικού στις ΗΠΑ.

 

Ο Β’ Παγκ. Πόλεμος τελείωσε με την ύψωση της σοβιετικής σημαίας στο Ράιχστανγκ, ενώ μια σειρά χώρες της Ευρώπης έγιναν Λαϊκές Δημοκρατίες.

Ειδικά μετά το 1949 όταν η Κίνα θα γίνει και αυτήν Λαϊκή Δημοκρατία και θα περάσει στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, οι ιμπεριαλιστές και κυρίως οι Αμερικανοί θα νιώθουν ότι τους «τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια τους». Η νίκη της Κινεζικής Επανάστασης και το γεγονός ότι το 1949 αποκτά και η Σ. Ένωση ατομική βόμβα θα προκαλέσει πραγματική υστερία ειδικά στις ΗΠΑ.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήδη σε λόγο του στις 5 Μαρτίου 1946 στο πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ στο Μισούρι των ΗΠΑ παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν θα μιλήσει για την ανάγκη της δημιουργίας «ενός αδερφικού συνασπισμού των αγγλόφωνων λαών για να αναχαιτισθεί η σοβιετική επιθετικότητα»[3].

 

Όλη αυτή η κατάσταση μαζί με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, στις ΗΠΑ καλλιεργήθηκε η ψύχωση απέναντι στον «Κόκκινο Τρόμο». Στον μέσο Αμερικανό πολίτη δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι από στιγμή σε στιγμή οι Σοβιετικοί θα κτυπούσαν τη χώρα κι έτσι αναπτύχθηκε ένα έντονο αντικομουνιστικό αίσθημα.

 

Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών

Αυτό το αίσθημα επηρέασε ολόκληρη την Αμερικανική κοινωνία. Το 1936 συστάθηκε η «Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών» η οποία ερευνούσε τη «διάβρωση» της αμερικανικής πολιτιστικής παραγωγής και η οποία ξεκίνησε μια έντονη αντικομουνιστική εκστρατεία. Η δράση αυτής της Επιτροπής εντάθηκε από το 1947 και μετέπειτα. Στήθηκε ένα δίκτυο συλλογής πληροφοριών και στοχοποιήθηκαν άνθρωποι της Αριστεράς σε όλα τα στρώματα της Αμερικανικής κοινωνίας, του Χόλυγουντ μη εξαιρουμένου.

Παρά το ότι το Κομουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ δεν ήταν παράνομο, η Επιτροπή αυτή, μεταξύ άλλων συνέταξε ερωτηματολόγια τα οποία καλούνταν να απαντήσουν όσους η Επιτροπή θεωρούσε ως ύποπτους για κομουνιστική δράση ή αντιλήψεις, παρά το ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν νόμιμο αφού το Κ.Κ. ΗΠΑ ήταν νόμιμο.

Όσοι καλούνταν από την Επιτροπή έπρεπε να απαντήσουν μεταξύ άλλων και στα ερωτήματα: «Είστε ή υπήρξατε στο παρελθόν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος», «Γνωρίζετε κάποιον που είναι ή υπήρξε μέλος στο παρελθόν» και άλλα παρόμοια.

 

Από τον Ιανουάριο του 1953 ο Πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν θα επανασυστήσει την επιτροπή και πρόεδρος της θα γίνει ο Μακάρθι, ο οποίος θα πάρει για πρωτοπαλίκαρά του δύο 26χρονους, τον Ρόυ Κον και τον Νταίηβιντ Σάιν. Σαν μέλος της Επιτροπής θα ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον[4].

 

Η κατάσταση όπως εξελίχθηκε μέσα στα επόμενα χρόνια ανέπτυξε τον χαφιεδισμό. Συνεργάτες κατέδιδαν ο ένας τον άλλο, σύζυγοι τις γυναίκες τους και πολλά μεγάλα ονόματα της εποχής αποστασιοποιήθηκαν από στενούς φίλους για να μην στιγματιστούν ως εχθροί της αμερικανικής κυβέρνησης[5].

 

Αντικομουνιστική δράση του Μακάρθυ

Παρά τον έντονο αντικομουνισμό του, ο Μακάρθυ δεν είχε να επιδείξει κάτι σημαντικό στην πολιτική του σταδιοδρομία από το 1947 μέχρι το 1950. Εκμεταλλεύτηκε όμως την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων από την Σοβιετική Ένωση και τη νίκη των κομουνιστών στην Κίνα για να αναπτύξει έντονη αντικομουνιστική δράση.

 

Τον Φεβρουάριο του 1950 κάνει δυναμική εμφάνιση εξαπολύοντας ένα δριμύτατο κατηγορώ εναντίον όλων εκείνων «που είχαν παραδώσει την Κίνα στον κομμουνισμό». Κυρίως κατηγορούσε στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι πρόδιδαν συστηματικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, επισείοντας ως απόδειξη αυτών στατιστικές.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1950 σε ομιλία του σε ομάδα γυναικών του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Δ. Βιρτζίνια θα ισχυριστεί ότι έχει λίστα με 205 ονόματα του Υπ. Εξωτερικών που ανήκαν στο Κ.Κ ΗΠΑ.

 

Κατά τον ίδιο στο υπουργείο αυτό υπηρετούσαν 81 «κίνδυνοι της ασφάλειας της χώρας», συμπεριλαμβανομένων 57 «κομμουνιστών με φάκελο»![6]

 

Αν και οι κατηγορίες που εξαπέλυσε αποδείχθηκε ότι δεν ευσταθούσαν, εντούτοις ο Μακάρθυ κατάφερε να επηρεάσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μέσω του λαϊκισμού και της κινδυνολογίας που ανέπτυξε, κέρδιζε λαϊκή υποστήριξη για μια χρονική περίοδο περίπου πέντε χρόνων.

Άλλο σημαντικό γεγονός χάρη στο οποίο η δράση που ξεκίνησε ο Μακάρθυ άρχισε να παίρνει διαστάσεις ήταν ο Πόλεμος της Κορέας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1950. Ο Μακάρθυ υποστήριζε ότι οι Αμερικανοί δεν χρειάζονταν να πάνε να θυσιαστούν αν οι Κινέζοι κομμουνιστές δεν είχαν πέσει προηγουμένως θύματα πολιτικής «δολιοφθοράς».

Έτσι όλα τα παραπάνω δεν άργησαν να επισύρουν μια σειρά μέτρων ελέγχου και παρακολούθησης κυβερνητικών υπαλλήλων που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

 

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα κατάστησε τις ακραίες παραβιάσεις των ανθρωπίνων κι άλλων δικαιωμάτων ως αποδεκτά από την αμερικανική κοινωνία.

 

Τα πρώτα μέτρα εναντίον των κομουνιστών

Τον Σεπτέμβριο του 1950 το Κογκρέσο ψήφισε το νόμο «ΜακΚάρραν» παρά το βέτο που πρόβαλε ο Πρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν.

Με βάση αυτό το νόμο, όσοι ήταν κομμουνιστές θα έπρεπε να προσέλθουν και να το δηλώσουν στον γενικό εισαγγελέα. Παράλληλα παρεχόταν το δικαίωμα – εξουσία – στους διευθυντές περίπου 11 κυβερνητικών υπηρεσιών της απόλυσης υπαλλήλων τους με συνοπτική διαδικασία.

Από τον Απρίλιο του 1951 ο νόμος ΜακΚάρραν κάλυψε όλες τις πολιτείες της χώρας με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας καταιγισμός κατηγοριών εκ μέρους του Μακάρθυ προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς το ΥΠ.ΕΞ. και τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει και αυτόν ακόμη τον στρατηγό Μάρσαλ, ότι συμμετείχε «στην πιο μεγάλη συνωμοσία, η ατιμία της οποίας είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία του ανθρώπου»!

 

Με αυτές τις ενέργειες και κατηγορίες ο Μακάρθυ κατάφερε να έχει και την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο οποίο ανήκε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γερουσιαστής να καταστεί σημαντικό στέλεχος του κόμματος του.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι πολλοί σχολιαστές του Μακάρθυ, την εποχή εκείνη, άρχισαν να τον βλέπουν ως ηγέτη ενός μαζικού κινήματος που στήριζε εκτεταμένες δράσεις βάσει των μέτρων που λαμβάνονταν. Έτσι στις εκλογές του 1952 οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν μετά από 12 χρόνια την εξουσία και πρόεδρος (34ος) εκλέγεται ο μέχρι τότε αρχηγός του ΝΑΤΟ και αρχιστράτηγος, ή όπως λεγόταν στρατηγός 5 αστέρων Ντουάιτ Άιζενχαουερ. Αναμφίβολα ο "Μακαρθισμός" είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές αυτές όπου ένας στρατηγός καλείτο πλέον να ξεκαθαρίσει το διαμορφούμενο τοπίο. Ο δε Μακάρθυ ήταν από τους πρώτους που φιγουράριζαν μετά τον πρόεδρο[7].

 

Το «Πρόγραμμα νομιμοφροσύνης» του Άιζενχαουερ

Το 1952 ο νόμος «Μακ-Κάρραν-Ουόλτερ»θα εμποδίζει την είσοδο στις ΗΠΑ, θα αποκλείει όσους «ξένους υποστηρίζουν τις οικονομικές, διεθνείς και κυβερνητικές θεωρίες του παγκόσμιου κομμουνισμού» και από τον Απρίλιο του 1953 ο πρόεδρος Άιζενχαουερ θα κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο στο «πρόγραμμα νομιμοφροσύνης» που θα αφορά τα προσόντα των υποψηφίων για κυβερνητικές θέσεις σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.

Είχε ξεκινήσει ένα ντελίριο αντικομουνιστικής υστερίας, ένα κυνήγι μαγισσών χωρίς προηγούμενο, μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ, όπου δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα περικόπτονται, οι ανώνυμες καταγγελίες και ο χαφιεδισμός γίνονται εθνικό καθήκον, λογοκρισία, διώξεις, ανακρίσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες θα διωχτούν, θα φυλακιστούν, θα εξευτελιστούν, θα απολυθούν από τις δουλειές τους με συνοπτικές διαδικασίες. Ζωές θα καταστραφούν. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα κουρελιαστεί και κάθε προοδευτική, δημοκρατική και φιλελεύθερη φωνή θα φιμωθεί.

Και αυτή η κατάσταση θα ισχύσει και στο Χόλυγουντ όπου θα διωχθούν και θα περάσουν δύσκολες μέρες δεκάδες διακεκριμένοι ηθοποιοί, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες, όπως θα δούμε στο επόμενο σημείωμα.[1] Ο Τζόζεφ Ρέιμοντ (γνωστός ως Τζο Μακάρθυ) ασχολήθηκε με την πολιτική από το 1946 και τον επόμενο χρόνο εξελέγη Γερουσιαστής της Πολιτείας Ουισκόνσιν, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του στις 2 Μαΐου 1957.

[2] Οι Ιησουίτες θεωρούνται πολύ αυστηρό τάγμα του καθολικισμού, τα μέλη του οποίου ορκίζονται πενία, αγνότητα και υπακοή με έμβλημα την φράση «Ad Majorem Dei Gloriam», δηλαδή « Για τη Μεγαλύτερη Δόξα του Θεού». Ιησουίτες έχουν εμπλακεί πολλές φορές σε συνωμοσίες ανατροπής κυβερνήσεων.

[3] «Μακαρθισμός: "Ο χαφιεδισμός με τα μανίκια σηκωμένα"», www.poreia.net.

[4]Βλ. στο ίδιο.

[5] Ο Μακαρθισμός στο Χόλιγουντ, http://www.mixanitouxronou.gr/o-makarthismos.

[6] Τζόζεφ Μακάρθυ, https://el.wikipedia.org.

[7]Βλ. στο ίδιο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΣ-ΜΕΡΟΣ Α'

 • January 16th 2021 at 23:16

13 Δεκεμβρίου 1955: Γιατί κήρυξαν το ΑΚΕΛ εκτός νόμου οι Βρετανοί

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Τι έγραφε το επίσημο ανακοινωθέν της αποικιακής κυβέρνησης

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της ένοπλης δράσης της ΕΟΚΑ οι Βρετανοί αποικιοκράτες ανακοίνωναν ότι έθεταν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ και τις Λαϊκές Οργανώσεις ΑΟΝ (Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας)[1], ΕΑΚ (Ένωση Αγροτών Κύπρου)[2]και ΠΟΔΓ (Παγκύπρια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών)[3].
Οι Βρετανικές αρχές επέδραμαν τα μεσάνυκτα της 13ηςπρος 14η Δεκεμβρίου 1955 στα γραφεία του ΑΚΕΛ και των οργανώσεων του, κατάσχεσαν αρχεία και περιουσιακά στοιχεία, έκλεισαν την εφημερίδα του κόμματος «Νέος Δημοκράτης» κι άλλα έντυπα του Κόμματος και συνέλαβαν 135 στελέχη του Κόμματος παγκύπρια.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφερόταν ότι η ΠΕΟ δεν κηρύχθηκε παράνομη αλλά «αριθμός όμως σημαινόντων κομμουνιστών, που κατείχαν θέσεις στην Ομοσπονδία συνελήφθησαν»[4]. 

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της κυβέρνησης η ενέργεια αυτή έγινε με βάση άρθρο των κανονισμών έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέχεια δίνουμε τα βασικότερα σημεία της ανακοίνωσης των Βρετανών.

Κομουνιστική υπονόμευση
Στο επίσημο ανακοινωθέν*αναφέρεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να κηρύξει εκτός νόμου το ΑΚΕΛ και τις οργανώσεις του «ευρίσκονται τόσο στην τωρινή όσο και στην προηγούμενη κομμουνιστική υπονόμευση της Κύπρου.
Το κλείσιμο των γραφείων του Ν. Δημοκράτη.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η καθοδήγηση του Κόμματος και των δορυφόρων του ευρίσκονται στα χέρια ανδρών και γυναικών που είναι φανατικά αφοσιωμένοι στην υπόθεση του διεθνούς κομμουνισμού».

Αναφέρεται στη συνέχεια ότι ο πρώτος Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εκπαιδεύθηκε στη Μόσχα[5]και προστίθεται ότι ο Γ.Γ. εκείνης της εποχής Εζεκίας Παπαϊωάννου εκπαιδεύθηκε στο Κ.Κ. της Μεγάλης Βρετανία ενώ πολλά στελέχη του Κόμματος και της εφημερίδας είχαν εκπαιδευτεί πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα»[6].

Επιβλαβής ο ρόλος των κομουνιστών
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «Ο ρόλος τον οποίον η κομμουνιστική οργάνωσις διεδραμάτισε εις την πολιτικήν ζωήν της νήσου κατά την διάρκεια των ετών από του πολέμου και εντεύθεν υπήρξε πάντοτε επιβλαβής. Κατά την διάρκεια
του μεγαλύτερου μέρους της περιόδου αυτής διεδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο εις ύπουλους προσπαθείας όπως πεισθή ο κυπριακός λαός να υιοθετήση εξτρεμιστικήν και αδιάλλακτον στάσιν. Οι κομμουνισταί είναι εκείνοι οι οποίοι από του τέλους του πολέμου είχον το προβάδισμα εις την προσφυγήν εις οχλαγωγίας, την δολιοφθοράν και τον εκφοβισμόν, εν τη επιδιώξει των πολιτικών των σκοπών. Είναι αύτοι οι οποίοι ανέπτυξαν ολόκληρον τον μηχανισμό “αγώνος” εναντίον της καθεστωκυίας τάξεως — τας μαζικάς διαδηλώσεις, τας πολιτικάς απεργίας, την αναγραφή συνθημάτων, την στασιαστικήν προπαγάνδα και τα υπερμεγέθη υπομνήματα».

Το ΑΚΕΛ ένοχο για τη βία και την αναταραχή
Παρόλο που η ένοπλη δράση ανήκε στην ΕΟΚΑ[7] οι Βρετανοί θεωρούσαν πως το ότι μερίδα του πληθυσμού αποδεχόταν τη βία (όπως χαρακτήριζαν την δράση της ΕΟΚΑ) και την αναταραχή, οφειλόταν κυρίως στη δράση του ΑΚΕΛ[8].
«Αν και η ηγεσία του ΑΚΕΛ απεκήρυξε εις ορισμένας περιπτώσεις – αναμφιβόλως διά λόγους τακτικής – την χρησιμοποίηση της τρομοκρατίας υπό της άκρας δεξιάς οργανώσεως η οποία είναι γνωστή ως ΕΟΚΑ και η οποία προεγράφη τον παρελθόντα Σεπτέμβριον, οι κομμουνισταί και οι συμπαθούντες τους κομμουνιστάς διεδραμάτισαν τον ρόλο των εις την οχλαγωγίαν και την ανομίαν, η οποία υπήρξε εν εκ των μέσων των χρησιμοποιηθέντων υπό των τρομοκρατών κατά την εκστρατείαν των».

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι απεργίες που έγιναν στις 2 Αυγούστου και στις 29 Σεπτεμβρίου οι οποίες προκάλεσαν οχλαγωγία και βία, κατά τους Βρετανούς, οργανώθηκαν από τους κομουνιστές σε συνεργασία με τη Δεξιά.
«Κομμουνιστής ήτο το πρόσωπο, το όποιον εφονεύθη υπό των δυνάμεων ασφαλείας εν Λεμεσό την 27ην Σεπτεμβρίου»[9]και σημειώνει ότι η Λεμεσό είναι κομουνιστικό οχυρό.

Το ΑΚΕΛ εναντίον της Βρετανικής παρουσίας
Στο επίσημο ανακοινωθέν κατηγορείται το ΑΚΕΛ ότι ήταν εναντίον της Βρετανικής παρουσίας στο νησί, ακόμα και στη διατήρηση στρατιωτικών Βάσεων και σημειώνεται ότι υπέρ της παρουσίας των Βάσεων τάσσονταν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.
Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρουν έγγραφα      από τα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. (Φωτό Γιαξή).
«Το ΑΚΕΛ δεν εβράδυνε να εκμεταλλευτή τας διαφοράς γνώμης, αι οποίαι, ατυχώς εδημιουργήθησαν μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδος και Τουρκίας όσον αφορά το πολιτικόν μέλλον της Κύπρου. Επεζήτησε με συνέπεια να εξάψη την κοινή γνώμη της Κύπρου επί του θέματος τούτου και να διασύρη την μετριοπάθειαν και το ρεαλιστικό πνεύμα».
Προσθέτει ακόμη ότι πρόσφατα το ΑΚΕΛ αποκήρυξε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο διότι υπήρχε πληροφορία ότι είχε αποδεχθεί τη δημιουργία Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ παρακωλύει διευθέτηση
«Σαφής σκοπός του Κόμματος είναι να παρακωλύση την επίτευξη διευθετήσεως. Όταν αβάσιμοι φήμαι περί επιτεύξεως συμφωνίας εκυκλοφόρησαν εις την Λευκωσίαν την 7ην Δεκεμβρίου, μερικαί υποκινηθείσαι υπό των κομμουνιστών μαθητικαί διαδηλώσεις κατά τού Αρχιεπισκόπου και του Ελληνικού Προξενείου εξεδηλώθησαν προώρως. Κατά την 10η Δεκεμβρίου η εφημερίς της Εθναρχίας «Έθνος» εδημοσίευσε προειδοποίησιν προς τους μαθητάς όπως προσέχουν να μη εξαπατώνται υπό κομμουνιστών ταραχοποιών, (οι όποιοι προσπαθούν τώρα να διεισδύσουν εις τα σχολεία διά να προκαλέσουν σύγχυσιν. Πολιτική των κομουνιστών είναι να εκμεταλλευθούν τα εθνικά αισθήματα των Κυπρίων κατά της Βρετανικής Κυβερνήσεως και ούτω, ει δυνατόν, να επηρεάσουν την λειτουργία της βάσεως)»[10].

Στόχος του ΑΚΕΛ η διάσπαση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Στο επίσημο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι το ΑΚΕΛ επιδίωκε να εντείνει την όξυνση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας και να δημιουργήσει προβλήματα «και ούτω να διασπάσουν την Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την δύναμη των εις την περιοχήν ταύτην χωρών ν’ αντιστούν εις την κομμουνιστικήν πίεσιν».

Ο στρατός αντιμετωπίζει με δακρυγόνα διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κήρυξη του ΑΚΕΛ εκτός νόμου (Φωτό Γιαξή).
Πέραν τούτων αναφέρεται ότι το ΑΚΕΛ επιδίωκε να διώξει τους Βρετανούς από την Κύπρο και να μειώσει την βρετανική επιρροή στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια να ενωθεί με τις ανατρεπτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ελλάδας[11].
«Υπάρχει άφθονος μαρτυρία δεικνύουσα την στενή σχέσιν, η οποία υφίσταται ήδη μεταξύ του ΑΚΕΛ και των έκτος νόμου κομμουνιστών της Ελλάδος».

Το ΑΚΕΛ επηρεάζει μέχρι και το 55% των ψηφοφόρων
Οι Βρετανοί σημείωναν ότι η δύναμη των κομουνιστών αύξανε επικίνδυνα, επισημαίνοντας ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχαν μεγάλες επιτυχίες στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις κι αυτό οφειλόταν στο ότι το ΑΚΕΛ κυριαρχούσε στις συντεχνίες.
«Η εις ψήφους δύναμις του ΑΚΕΛ και των δορυφόρων του, εάν επρόκειτο να διεξαχθούν γενικαί εκλογαί εν τη νήσο, έχει διαφοροτρόπως υπολογισθή μεταξύ 20% και 55% των εκλογέων. Υπάρχει δήλωσις του Μητροπολίτου Κυρηνείας, ειπόντος ότι τα 40% του ελληνικού κυπριακού πληθυσμού είναι κομμουνισταί ή συμπαθούντες.
Εάν παρά τας προσπαθείας του ΑΚΕΛ, επραγματοποιείτο συμφωνία διά την εισαγωγήν φιλελευθέρου συντάγματος και την ανάπτυξη αυτοκυβερνήσεως εις την νήσον, είναι προφανές ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα εν Κύπρω θα επεδίωκε ή να εκμεταλλευθή τας μεθόδους της δημοκρατικής κυβερνήσεως διά τους ίδιους αυτού σκοπούς, ή εν περιπτώσει αποτυχίας, να καταστήση την λειτουργία του συντάγματος αδύνατον».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στελεχών του ΑΚΕΛ. (Φωτό Σμαρτ).

Αναγκαία η εξάλειψη της κομουνιστικής επιρροής
Συνεπεία τούτων, καταλήγει το επίσημο Βρετανικό ανακοινωθέν «εξάλειψη της κομμουνιστικής επιρροής εις την νήσον αποτελεί αναγκαίαν προϋπόθεσιν δι’ οιανδήποτε υγιά συνταγματικήν περίοδον. (…) Υπό τας δυσχερείς και επικινδύνους αυτάς περιστάσεις θα ήτο μωρία να επιτραπή ελευθερία δράσεως εις μίαν οργάνωσιν πραγματικός σκοπός της όποιας είναι η παράτασις της διχόνοιας και αναταραχής εν τη νήσο και η παρεμπόδισις της πραγματοποιήσεως συμφωνίας παρεχούσης ελπίδαν τερματισμού της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης».

Συμπεράσματα
Έχοντας υπόψη το πλήρες κείμενο της Βρετανικής αποικιακής κυβέρνησης, όπως το έχουμε παραθέσει και προέρχεται από την επίσημη μετάφραση, αλλά και τα πραγματικά δεδομένα της εποχής, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως οι διαπιστώσεις του ανακοινωθέντος ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο ίδιος ο Γρίβας δεν αντιτάσσει ούτε ένα επιχείρημα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του στα απομνημονεύματα του ότι το ανακοινωθέν στόχο είχε (δήθεν) να ηρωοποιήσει το ΑΚΕΛ.
Ένα τρίτο συμπέρασμα είναι πως αρκετές από τις εκτιμήσεις των Βρετανών για το ρόλο του ΑΚΕΛ συμπίπτουν με τις κατηγορίες της ΕΟΚΑ και του ίδιου του Γρίβα εναντίον του ΑΚΕΛ.
Τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι οι Βρετανοί θεωρούσαν το ΑΚΕΛ ως ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια τους που προωθούσαν στην Κύπρο, όπως τη διχοτόμηση ή άλλη μορφή λύσης που δεν θα οδηγούσε στην πραγματική αυτοδιάθεση της Κύπρου. 

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Χαραυγή" το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018).

[1]Σημερινή ΕΔΟΝ.
[2]Σημερινή ΕΚΑ.
[3]Σημερινή ΠΟΓΟ.
[4]Η ΠΕΟ δεν κηρύχθηκε παράνομη διότι καλυπτόταν από την Βρετανική νομοθεσία περί συντεχνιών. Για τον ίδιο λόγο δεν κηρύχθηκε παράνομη η ΣΕΚ η οποία ήταν μία από τις οργανώσεις που τροφοδοτούσε με μέλη την ΕΟΚΑ.
* Διατηρούμε την γλώσσα και τη γραφή του πρωτότυπου κειμένου.
[5]Αναφέρεται στον Πλουτή Σέρβα.
[6]Σιδηρούν Παραπέτασμα ονομάζονταν στη γλώσσα του ψυχρού πολέμου η Σοβιετική Ένωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες.
[7]Σημειώνεται ότι η ΕΟΚΑ συνειδητά φρόντισε να αφήσει εκτός οργάνωσης το ΑΚΕΛ.
[8]Οι Βρετανοί αναφέρονταν στο θέμα των διαδηλώσεων κι άλλων αντιβρετανικών πολιτικών εκδηλώσεων.
[9]Αναφέρεται στο μέλος του ΑΚΕΛ Ανδρέα Γεωργίου από τη Διερώνα ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία στις 27 Σεπτεμβρίου 1955.
[10]Παρόμοιες κατηγορίες περί διείσδυσης της μαθητικής οργάνωσης ΠΕΟΜ στα σχολεία με στόχο να επηρεάσει τους μαθητές εκτόξευε και η ΕΟΚΑ μέσω του περιοδικού της ΑΝΕ «Εγερτήριο Σάλπισμα».
[11]Η αναφορά αυτή στοχεύει στην ευαισθησία των Ε/κυπρίων προς την Ελλάδα και τη δημιουργία αντιπάθειας ανάμεσα στο λαό εναντίον του… «ανθελληνικού» ΑΚΕΛ.
 • December 15th 2018 at 07:26

Το πογκρόμ των Ελλήνων της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 1955

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Μέρος Α’
Ο Σεπτέμβριος του 1955 σημαδεύτηκε από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη από τον τουρκικό εθνικιστικό όχλο εναντίον των Ελλήνων της Πόλης.
΄Το σπίτι του Κ. Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Η έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ
Αφορμή για το Πογκρόμ στάθηκε η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν (και στεγάζεται και σήμερα) στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου και ως δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος σπουδαστής από την Κομοτηνή, που αργότερα περιεβλήθη το φωτοστέφανο του ήρωα.

Σημειωτέον ότι από την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες στις τζαμαρίες του κτιρίου, αλλά οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντάς το, κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών.

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ» της «Ισταμπούλ Εξπρές» και δημοσίευση μιας σειράς από παραποιημένες φωτογραφίες του συμβάντος, προκάλεσαν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η Τουρκάλα ιστορικός Γκιουβέντ σημειώνει στο βιβλίο της ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα και πως πριν ακόμα από το δημοσίευμα της «Ισταμπούλ Εξπρές», στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και των μυστικών υπηρεσιών μαζί με μέλη του σωματείου «Η Κύπρος είναι τουρκική» εμφανίστηκαν στις ελληνικές συνοικίες βγάζοντας πύρινους λόγους εναντίον του… εγκλήματος που διέπραξαν οι Έλληνες στη Θεσσαλονίκη[1] .

Στη συνέχεια ένα μαινόμενο πλήθος που αριθμούσε περίπου 50 χιλιάδες ανθρώπους βγήκε στους δρόμους και άρχισε τις καταστροφές στη συνοικία του Πέραν.
Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου.

Τα πραγματικά αίτια του πογκρόμ
Τα αίτια του πογκρόμ αποδίδονται σε δύο παράγοντες.
Ο ένας είναι η εκδίκηση της Τουρκίας για τη δράση της ΕΟΚΑ στην Κύπρο και ο άλλος είναι η πολιτική εξόντωσης των οικονομικά δυνατών μειονοτήτων της Τουρκίας που ήταν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ισταμπούλ Εηπρές"
Τη θέση αυτή υποστηρίζει στο βιβλίο της η Τουρκάλα ιστορικός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο σχεδιασμός για τη νέα επίθεση κυρίως εναντίον των Ελλήνων αυτή τη φορά, καταγράφεται σε έκθεση που συντάχθηκε το 1944 και υπογραμμιζόταν ότι «οι Ρωμιοί είναι η πολυπληθέστερη και η πλέον επικίνδυνη μειονότητα γιατί μπορεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα».
Η στάση των Νεότουρκων καθορίστηκε και από την πολιτική τους ότι έπρεπε να στήσουν μια εθνική οικονομία που να μην έχει διασυνδέσεις με ξένα κεφάλαια.

Η δράση της ΕΟΚΑ
Ο λόγος που αναφέρθηκε πιο πάνω ίσως να είναι και ο πραγματικός για την καταστροφή που έγινε.
Ωστόσο η κυβέρνηση Μεντερές αξιοποίησε την ύπαρξη της ΕΟΚΑ για να καλλιεργήσει μαζί με τους Τ/κύπριους εθνικιστές τον φόβο για την εξαφάνιση των Τ/κυπρίων από την Κύπρο αλλά και τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι Τούρκοι στην Τουρκία από το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού.
Πρέπει όμως να σημειωθεί πως η Τουρκία ήταν ήδη μπλεγμένη στην υπόθεση της Κύπρου αφού η βρετανική κυβέρνηση, όντας αποφασισμένη να διατηρήσει τον έλεγχο της Κύπρου, τον Ιούνιο του 1955 πρότεινε τη σύγκληση διάσκεψης στο Λονδίνο με τη συμμετοχή της ιδίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας για την κατάσταση στην Κύπρο.
Και ήδη στις 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη με τη συμμετοχή των τριών χωρών.
Ένας από τους στόχους των Βρετανών ήταν να καταγραφεί και επισήμως η Τουρκία ως έχουσα συμφέροντα στην Κύπρο. Απώτερος σκοπός των Βρετανών ήταν να μετατρέψουν το Κυπριακό από θέμα αποικιοκρατίας σε θέμα ελληνοτουρκικής διαμάχης.
Σε μία τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της παίζοντας τον ρόλο του γεφυροποιού. Παράλληλα με αυτή την κίνηση οι Βρετανοί άφηναν εκτός διαπραγματεύσεων την Κύπρο. Ιδιαίτερα όταν εξόρισαν στη συνέχεια τον Μακάριο στις Σεϋχέλλες και τον απελευθέρωσαν όταν ήδη η απόφαση για την Ανεξαρτησία αντί της ένωσης ήταν συμφωνημένη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως παρά τα όσα μπορεί να λέγονται, οι φόβοι για εξόντωση των Τ/κυπρίων από την ΕΟΚΑ δεν ευσταθούσαν αφού η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε ήδη πριν από 5 μήνες και δεν διαφάνηκε οποιαδήποτε πρόθεση για κτύπημα των Τ/κυπρίων. Κι αυτό θα πρέπει να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί, σεβόμενοι την ιστορική αλήθεια. Άσχετα αν η ηγεσία της οργάνωσης, Μακάριος και Γρίβας αλλά και τα επιτελεία που τους περιστοίχιζαν δεν έκαναν τον παραμικρό σχεδιασμό για πιθανή τουρκική αντίδραση στη δράση της ΕΟΚΑ των Τ/κυπρίων ή της Τουρκία. Κι αυτό τη στιγμή που είχαν εκδηλωθεί και δημόσια τουρκικές αντιδράσεις όταν το αίτημα για την ένωση βρισκόταν στα ύψη. Και τόνιζαν ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Γρίβας λοιπόν δεν στράφηκε αρχικά εναντίον των Τουρκοκυπρίων.
Στράφηκε αργότερα όταν κτυπούσε Τουρκοκύπριους αστυνομικούς με τον ίδιο να γράφει ότι είχε να αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλους: «Τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές».

Τον παράγοντα αυτό (Τ/κ) φαίνεται ότι τον είχε υποτιμήσει και η Αριστερά όταν λάμβανε την απόφαση για οριστική στροφή προς την Ένωση.

Η τουρκική πλευρά αντιδρά στη γραμμή της Ένωσης 
Η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε αρχίσει να δείχνει την αντίδραση της εναντίον της ένωσης από την εποχή των Οκτωβριανών.
Σποραδικές αντιδράσεις των τ/κυπρίων για την ένωση καταγράφονται ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40 ενώ μια κίνηση με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα ήταν η δημιουργία ξεχωριστών συντεχνιών. Μια άλλη σημαντική τουρκοκυπριακή παρέμβαση ήταν αυτή του Φαζίλ Κουτσούκ λίγο πριν το δημοψήφισμα που κάλεσε τον κυβερνήτη Άντριου Ράιτ να το απαγορεύσει.
Προχώρησαν μάλιστα στις 15 Δεκεμβρίου 1949 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της ένωσης.
Την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα «Ούλους» ζητούσε από τη Βρετανία να διακηρύξει πως θα διατηρούσε την κατοχή της Κύπρου.
Είναι αλήθεια ότι η ίδια η Τουρκία δίσταζε να αναμιχθεί στο κυπριακό, έχοντας υπόψη της ότι με τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Βρετανία δεν της επέτρεπαν να έχει αξιώσεις. Όμως οι βρετανοί βλέποντας τις κινήσεις των ελληνοκυπρίων άρχισαν να επιδιώκουν την ανάμιξη της Τουρκίας στο ζήτημα κάνοντας αρχή με μια εγκύκλιο που κυκλοφόρησαν στις 8 Ιουνίου 1949 βάση της οποίας οι μουσουλμάνοι της Κύπρου θα αναφέρονται στο εξής ως Τουρκοκύπριοι.

Διαφορά απόψεων Τουρκίας – Τουρκοκυπρίων 
Αυτή η εξέλιξη ήταν πολύ σημαντική και υποδήλωνε τις προθέσεις των Άγγλων ως προς την υποκίνηση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας.
Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη πέρασε απαρατήρητη από το σύνολο των ελληνοκυπρίων. Οι προσπάθειες των βρετανών δεν έβρισκαν τόσο πρόθυμους τους Τούρκους σε σημείο που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νετζμετίν Σαντάκ να δηλώνει σε συνέντευξή του στις 23 Ιανουαρίου 1950, ότι για την Τουρκία δεν υφίσταται κυπριακό ζήτημα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο. Ανάλογη ήταν και η στάση του νέου υπουργού Εξωτερικών Αλί Φουάντ Κιοπρουλού[2].
Ωστόσο το ίδιο δεν ίσχυε και για τους Τουρκοκύπριους εθνικιστές οι οποίοι προωθούσαν το θέμα και προσπαθούσαν να πείσουν την Τουρκία να αναμιχθεί.
Ο Φαζίλ Κουτσιούκ προσπαθούσε να βρει τρόπους να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την ένωση και κατέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση πολλές προσπάθειες προκειμένου να πείσει την Τουρκία.  

«Η Κύπρος είναι τουρκική»
Οι προσπάθειες του Κουτσιούκ καρποφόρησαν πριν από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ αφού ήδη τον Αύγουστο του 1954 ιδρύεται στη Λευκωσία η οργάνωση «Η Κύπρος είναι Τουρκική».
Πρόεδρος της οργάνωσης ανέλαβε ο δικηγόρος και δημοσιογράφος της «Χουριέτ» Χικμέτ Μπιλ[3].
Τον Ιούνιο του 1955 (δύο μήνες μετά την έναρξη της δράσης της ΕΟΚΑ) ο Κουτσιούκ μετονομάζει το κόμμα του από «Εθνική Τουρκική Ένωση Κύπρου» σε «Η Κύπρος είναι Τουρκική».
Ο ηγέτης των Τ/κ εθνικιστών Φ. Κιουτσούκ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές
Ενώνει δηλαδή τις δυνάμεις του με την ομώνυμη οργάνωση η οποία μετατρέπεται σε κόμμα.
Αυτή η ενέργεια του δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ και του τουρκοκυπριακού εθνικισμού έχει μεγάλη σημασία διότι σηματοδοτεί δύο δεδομένα:
α) Την ρήξη, αρχικά με την Τουρκία που αργότερα θα συμπλεύσει με τις τουρκοκυπριακές επιδιώξεις και θα μετατραπεί το Κυπριακό σε εθνικό θέμα.
β) Ο τουρκοκυπριακός εθνικισμός εδραιώνεται, συγκροτείται σε ένα συμπαγές σώμα, αποκτά δομές και θέτει συγκεκριμένους στόχους.
Στόχους τους οποίους θα υλοποιήσει βήμα προς βήμα βρισκόμενος πότε σε σύγκρουση με τον ελληνοκυπριακό εθνικισμό και πότε εκμεταλλευόμενος τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά και τις διαμάχες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Εχθρός το ΑΚΕΛ
Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που έχει τεράστια σημασία. Το κόμμα αυτό δεν θεωρούσε ως πρώτο εχθρό του την ΕΟΚΑ αλλά το ΑΚΕΛ και την Αριστερά στην Κύπρο. Και για όσα σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του 1955 δεν χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή η ΕΟΚΑ αλλά ο κίνδυνος που διέτρεχαν οι Τουρκοκύπριοι από τους κομμουνιστές, όπως θα αναφέρουμε στο επόμενο σημείωμα μας. (Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χαραυγή» το Σάββατο 15/8/2018).

Σημειώσεις

[1] Ντιλέκ Γκιουβέν: «Εθνικισμός, Κοινωνικές Μεταβολές και Μειονότητες: Τα επεισόδια εναντίον των μη μουσουλμάνων της Τουρκίας, 6/7 Σεπτεμβρίου 1955» (Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, 2006).


[2] Βλ. Φαχίρ Αρμάογλου «Το κυπριακό ζήτημα 1954 – 1959, Άγκυρα 1963.


[3] Ρόμπερτ Χόλλαντ «Η Βρετανία και ο κυπριακός αγώνα 1954 – 1959».
 
 
 • September 15th 2018 at 09:06

Κων/νος Αχιλλείδης: Αντιμετωπίζοντας τον Αττίλα, Μέρος Β

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 202

28 Ιουλίου 2017

Ο στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Αχιλλείδη περιγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες από την επιστράτευση και την αντίσταση κατά του Τούρκου εισβολέα. Κάνει αναφορές στις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίστηκε, με ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη της Λευκωσίας στον 2ο γύρο της τουρκικής εισβολής.
 • August 13th 2017 at 09:51

Κων/νος Αχιλλείδης: Η πορεία του από τον Ελληνικό στρατό μέχρι τις 20 Ιουλίου 1974, μέρος Α’

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 201

21 Ιουλίου 2017

Ο στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Αχιλλείδης καταθέτει τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από την άνοδο της χούντας στην εξουσία, μέχρι την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής του 1974.
 • July 24th 2017 at 11:53

Στρατόπεδα Εβραίων αιχμαλώτων στην Κύπρο 1946-49

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 200

8 Ιουλίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου της φιλόλογου Βασιλικής Σελιώτη γι’ αυτή την όχι και τόσο γνωστή πτυχή της Κυπριακής ιστορίας. Η κα Σελιώτη αναφέρεται στις συνθήκες και στους λόγους που βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στην Κύπρο, πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αναφέρεται επίσης στις συνθήκες κράτησης τους, στη συμπεριφορά των Βρετανών αλλά και στο πώς τους συμπεριφέρθηκαν οι Κύπριοι.
 • July 11th 2017 at 00:36

Αλέιδα Γκεβάρα, η κόρη του θρυλικού Τσε

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 199

30 Ιουνίου 2017

Η Αλέιδα Γκεβάρα, με την ευκαιρία της επίσκεψης της στην Κύπρο, ως προσκεκλημένη του Κυπροκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, φιλοξενήθηκε στον Άστρα. Μιλήσαμε για την ίδια, για τον Τσε Γκεβάρα, τον Φιντέλ Κάστρο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο, την κατάσταση στην Κούβα και για τις σχέσεις Κύπρου και Κούβας.
 • July 4th 2017 at 23:32

Άρης Βελουχιώτης

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 198

23 Ιουνίου 2017

Παρακολουθείστε ένα αφιέρωμα στον θρυλικό Άρη Βελουχιώτη. Τον άνθρωπο που αγαπήθηκε και μισήθηκε ίσως όσο κανένας άλλος στον ελλαδικό χώρο. Η εκπομπή είναι παρουσίασης της εκπομπής της ΕΡΤ Αληθινά Σενάρια, ενώ περιλαμβάνει και αποσπάσματα από τους Φακέλους του Αλέξη Παπαχελά.
 • June 25th 2017 at 11:55

Η στράτευση των ΑΚΕΛιστών του 1943

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 197

16 Ιουνίου 2017

Στις 16 Ιουνίου η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αποφάσισε την εθελοντική στράτευση μελών που θα υπηρετούσαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτρεξαν να καταταγούν 11 από τα 17 μέλη της τότε Κ.Ε. και περίπου 700 μέλη του κόμματος. Ο ιστορικός Νίκος Κουζουπής παραθέτει τα δεδομένα της εποχής και εξιστορεί την πορεία των πραγμάτων μέχρι και τον αγώνα για την αποστράτευση των Κύπριων εθελοντών.
 • June 18th 2017 at 22:33

Το μεγάλο «γιατί» των Ελλήνων του Πόντου

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 196

2 Ιουνίου 2017

Ο δημοσιογράφος ερευνητής Δημήτρης Σιδηρόπουλος μιλά για την πατρίδα του, τον Πόντο. Την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γενοκτονία των Ποντίων. Τα βάσανα και τον κατατρεγμό από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, την απαγόρευση των ποντιακών τραγουδιών.
 • June 7th 2017 at 06:45

Το τραγούδι του Νεκρού Αδελφού

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 195

26 Μαϊου 2017

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα ακολουθεί ακόμα τις ζωές αρκετών που έλαβαν μέρος σε αυτό τον πόλεμο. Ο πόνος για όσα έγιναν είναι εμφανής. Η τραγωδία αυτή ενέπνευσε τον Μ. Θεοδωράκη να γράψει το έργο "Το τραγούδι του νεκρου αδελφού"
 • May 27th 2017 at 06:41

Κυπριακό: Ο Χριστόφιας, ο Τάσσος και Ν. Παπαδόπουλος

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 194
19 Μαΐου 2017
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τις θέσεις τους στο κυπριακό και τη στάση που τηρεί σήμερα έναντι τους ο Ν. Παπαδόπουλος. Η Δ.Δ.Ο., τα "δώρα" του Χριστόφια, οι εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία, είναι από τα θέματα που σχολιάζει ο Δ. Χριστόφιας.
 • May 20th 2017 at 10:42

Τι πραγματικά γίνεται στη Βενεζουέλα;

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 193

12 Μαΐου 2017
Ο δημοσιογράφος Πέτρος Πέτρου αναλύει με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα. Ποιες είναι οι ενέργειες του προέδρου Μαδούρο και ποιες της αντιπολίτευσης. Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά. Ποιος ο ρόλος των διεθνών μμε και τι αυτά μεταδίδουν;
 • May 14th 2017 at 06:09

Επέτειος Εργατικής Πρωτομαγιάς

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 191

28 Απριλίου 2017
Με τον ιστορικό Ανδρέα Κουκουμά εξετάζουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο το 1886. Μιλούμε μεταξύ άλλων για τις αλλαγές που έφερε η Βιομηχανική Επανάσταση, τη δημιουργία του Προλεταριάτου καθώς και για τις ματωμένες Πρωτομαγιές.
 • April 29th 2017 at 19:03

Η επέτειος της 21ης Απριλίου 1967

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 190

21 Απριλίου 2017

Με τον ιστορικό Γιώργο Σταματίου συζητούμε για τις ιστορικές εξελίξεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα μέχρι την άνοδο της χούντας. Το Απριλιανό πραξικόπημα, την «οικονομική άνθιση» επί χούντας και την επίδραση των χουντικών στην Κύπρο.
 • April 26th 2017 at 21:56

Λουρουτζίνα, ιστορίες των Κυπραίων (E)

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 189

8 Απριλίου 2017

Δύο καλοί φίλοι, ο Γιώργος Σοφοκλέους και ο Γιουσούφ Τοζ μιλούν για το τουρκοκυπριακό χωριό Λουρουτζίνα και αναφέρονται σε περιστατικά που αφορούν την συμβίωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Βιώματα και εμπειρίες από τις καλές και τις κακές εποχές. Αλλά κυρίως, και οι δύο στέλλουν το μήνυμα ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν ξανά.
 • April 9th 2017 at 08:23

«Ο εθνικισμός των Ελληνοκυπρίων»

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 188
31 Μαρτίου 2017
Σε αυτή την εκπομπή συνομιλούμε με τον συγγραφέα του βιβλίου «Ο εθνικισμός των Ελληνοκυπρίων» Μάριο Θρασυβούλου. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που δίνει τα δεδομένα της εμφάνισης και της ανάπτυξης του εθνικισμού μέσα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα.
 • April 1st 2017 at 22:11

"Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής", μια συνομιλία με τον Π. Χρυσάνθου

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 187
 24 Μαρτίου 2017
Ο σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου μιλά για την νέα ταινία του "Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής" και όχι μόνο. Η ταινία γυρίστηκε στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, την Αλαμινό, τη Σωτήρα και τον Πιττοκόπο και περιγράφει την ιστορία δύο στρατιωτών στις δύο πλευρές όπου ο Ε/κ ανακαλύπτει ότι ο Τ/κ ζει στο δικό του σπίτι στα κατεχόμενα. Απο εκεί και πέρα η συνέχεια είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
 • March 27th 2017 at 11:46

«Εντελέχεια», η ευθυγράμμιση των αρχαίων ναών και η γνώση των αρχαίων για τον κύκλο του ήλιου

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 186

17 Μαρτίου 2017

Ο σκηνοθέτης, ερευνητής Σταύρος Παπαγεωργίου μιλά για το ντοκιμαντέρ του «Εντελέχεια». Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται την έρευνα του Γόρη Γρηγοριάδη για την ευθυγράμμιση των τριών αρχαίων ναών στην Κύπρο (και όχι μόνο) με τον ήλιο κατά την περίοδο των ηλιοστασίων. Πρόκειται για μια 20ετή έρευνα αναζήτηση της αλήθειας μέσα από τους αρχαίους μύθους, την αρχαία θρησκεία και τη φιλοσοφία.
 • March 19th 2017 at 10:58

Η προδοσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, μέρος Β'

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 185

10 Μαρτίου 2017

Η προδοσία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ έληξε με το ολοκαύτωμα του Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957. Όμως εκεί παίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Στο πρώτο μέρος παρακολουθήσαμε τη διαδρομή της προδοσίας μέχρι λίγο πριν τα όσα συνέβησαν στον Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957 που κατέληξαν στο θάνατο του Αυξεντίου. Στο 2ο μέρος της εκπομπής παρακολουθούμε βήμα προς βήμα όλα όσα συνέβησαν μέχρι το τραγικό και συνάμα ηρωικό τέλος. Μεγάλο το μπλέξιμο, με έντονη την αίσθηση πως τα όσα επικράτησαν να λέγονται για το θέμα αυτό, ουσιαστικά σκοπό έχει να συγκαλύψει τα πραγματικά δεδομένα.
 • March 11th 2017 at 10:00

Η προδοσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, μέρος Α'

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 184
3 Μαρτίου 2017
Η προδοσία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ έληξε με το ολοκαύτωμα του Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957. Όμως εκεί παίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Η υπόθεση προδοσία υπήρξε μακρόχρονη και επίμονη. Η εκπομπή επιχειρεί να παρουσιάσει αρκετές από τις αναφορές που έγιναν μέχρι τώρα. Και όπως φαίνεται τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται…

 • March 4th 2017 at 21:31

Καρναβάλι και Αποκριά

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 183 24 Φεβρουαρίου 2017 Ο δημοσιογράφος, ερευνητής και λαογράφος Γιώργος Σοφοκλέους μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και τις συνήθειες που επικρατούσαν σε άλλες εποχές την περίοδο των καρναβαλιών.
 • February 25th 2017 at 15:50

Περί εθνικισμού και ιστορίας

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 182
17 Φεβρουαρίου 2017
Ο ιστορικός Ανδρέας Κουκουμάς μιλά για τη γέννηση του εθνικισμού, τη μετατροπή του από θετική σε αρνητική ιδεολογία και πώς ο εθνικισμός έδρασε στην Κύπρο.
 • February 18th 2017 at 12:47

Μεταλλωρύχου ενθυμίσεις, Χαρ. Καραμαλάκης

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 181

10 Φεβρουαρίου 2017

Ο βετεράνος μεταλλωρύχος Χαράλαμπος Καραμαλλάκης καταθέτει τις συγκλονιστικές εμπειρίες του από τη ζωή στα μεταλλεία της Κύπρου στα μέσα του περασμένου αιώνα. Οι συνθήκες εργασίας, η καταπίεση, οι ασθένειες, οι απεργιακοί αγώνες, η συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους είναι από τα θέματα στα οποία αναφέρεται. Τις δικές της εμπειρίες ως κόρη μεταλλωρύχου καταθέτει και η Αλεξάνδρα Παπαναστασίου Κατσού.
 • February 11th 2017 at 13:27

Γλώσσα και διάλεκτος, η ελληνική και η κυπριακή

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 180
3 Φεβρουαρίου 2017
Ο γλωσσολόγος Σπύρος Αρμοστής μιλά για τη γλώσσα και τη διάλεκτο, τις γλώσσες ή τις διαλέκτους της Κύπρου καθώς και για τις διαφοροποιήσεις που επέρχονται με το πέρασμα του χρόνου.
 • February 4th 2017 at 21:44

Η Κυπριακή Αραβική (Μαρωνίτικη) γλώσσα

By ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Εκπομπή 192

5 Μαϊου 2017

Η Κυπριακή Αραβική είναι η γλώσσα των Μαρωνιτών. Μια γλώσσα που εξαφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου.
Ποια είναι η βάση αυτής της γλώσσας; Πώς βρέθηκαν στην Κύπρο οι Μαρωνίτες, ποια ήταν η εξέλιξη της κοινότητας αυτής και της γλώσσας τους
Για το ενδιαφέρον αυτό θέμα συνομιλήσαμε με την Μαριλένα Καρυολέμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Παν. Κύπρου, επιστημονική υπεύθυνη για την αναβίωση της Κυπριακής Αραβικής στο Υπ. Παιδείας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Κυπριακή Αραβική του Υπ. Παιδείας.
 • May 6th 2017 at 09:26
❌