One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayBandiera

Κείμενο για τα 70 χρόνια ΝΑΤΟ

By Bandieracy

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ενός από τους επιθετικότερους διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και οργανισμούς. Στις 4 Απριλίου 1949, η συνθήκη ιδρύσεως του υπογράφηκε, στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού.

Ο οργανισμός από ιδρύσεως του ενεργεί ως παγκόσμιος φορέας πολέμων, στρατιωτικών επεμβάσεων, πραξικοπημάτων και πολιτικό-οικονομικών αποσταθεροποιήσεων διάφορων χωρών, προωθώντας τα συμφέροντα των αστικών τάξεων που είναι μέλη του και διασφαλίζοντας το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τη βαρβαρότητα, το αιματοκύλισμα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χώρες όπως η Κορέα, το Βιετνάμ, ο Παναμάς, η Χιλή, η Γρανάδα, η Νικαράγουα κ.ά. στο παρελθόν αλλά και στην πρόσφατη ιστορία η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη (όπως και η Συρία η οποία υποφέρει από τις ξένες επεμβάσεις Νατοϊκών κρατών) είναι ανάμεσα στα πολλά θύματα μιας μακράς λίστας.

Πέρα από τα αυτά, η Κύπρος έχει επίσης βιώσει και συνεχίζει να βιώνει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της. Χρησιμοποιώντας το σχήμα της «διπλής ένωσης» καθώς και τη δράση των ντόπιων εθνικιστών ως πολιτικά οχήματα, οι κύκλοι του ΝΑΤΟ επεξεργάστηκαν σχέδια (π.χ. Σχέδιο Άτσεσον) για τον ντε φάκτο διαμελισμό της Κύπρου διαμοιράζοντας την ανάμεσα στις σφαίρες επιρροής δύο νατοϊκών κρατών, Ελλάδας και Τουρκίας, ενεργώντας ως περιφερειακοί φορείς των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Συνεπώς, διασφαλίζοντας τον γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου υπό την ευρύτερη ηγεμονία της Δύσης, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου για την προώθηση των συνολικών τους σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Το έγκλημα του 1974, ελληνικό στρατιωτικό πραξικόπημα και τουρκική στρατιωτική εισβολή, ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ και το Η.Β. που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ, υλοποιήθηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία που είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης ο Έκτος Στόλος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση του.

Στην παρούσα συγκυρία, εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντασης σε μια μεταβαλλόμενη περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και εντατικοιημένες συγκρούσεις. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε αρχικά στο χρηματοπιστωτικό τομέα και διαπερνά όλη τη σφαίρα της καπιταλιστικής παραγωγής επέτεινε τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων/κρατών (ΕΕ – ΗΠΑ, ΗΒ – ΕΕ, ΗΠΑ – Γερμανία κ.ά.) εμφανίζοντας ανταγωνισμούς και κλυδωνισμούς στην επιφάνεια του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος.

Στην Κύπρο είμαστε μάρτυρες των ενεργειών της αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της επιχειρώντας να αγκυροβολήσουν την Κύπρο ακόμα πιο στενά στους δυτικούς μηχανισμούς (κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, αναβάθμιση της χρήσης των Βρετανικών Βάσεων, ένταξη στη PESCO). Επίσης, εντείνονται οι προσπάθειες για τη συγκρότηση μιας τριμερούς συνεργασίας/συμμαχίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ σε ενεργειακό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Μεσογείου να αποτελούν το σημείο σύγκλισης. Μεταξύ άλλων, η τριμερής συνεργασία εξυπηρετεί πλήρως τα γεωπολιτικά συμφέροντα του δυτικού μπλοκ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και μείωση της εξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ έχει την προοπτική να προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται ενώνουμε τις φωνές μας με τις ελπιδοφόρες αντιστάσεις των συντρόφων σε Ιταλία, Ελλάδα και αλλού που εκκίνησαν μια αντί-νατοϊκή καμπάνια πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, απευθύνοντας το δικό μας κάλεσμα για συμμετοχή σε κοινές δράσεις εναντίον της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις μπορούν να διασυνδεθούν με τον στόχο της σφυρηλάτησης ενός ταξικού και διεθνιστικού κινήματος, αντί-εθνικιστικού, δικοινοτικού και αντί-καπιταλιστικού στο χαρακτήρα του, που να μπορεί να θέσει το Κυπριακό ζήτημα στη συνολική πολιτική του βάση.

Αυτό επιβάλλεται ώστε να αγωνιστούμε και να αναχαιτίσουμε τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές και το διαχωρισμό, για τον επαναστατικό σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης και της κατάργησης κάθε μορφής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

  • ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ
  •  ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ
  • ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ
  • ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ

Φωτο από τις πορείες της Πρωτομαγιάς

By Bandieracy

Από την πρωινή πορεία στην Λεμεσό

 

 

Από την απογευματινή δικοινοτική πορεία στην Λευκωσία:

 

Η Τουρκοκυπριακή οργάνωση Ανεξάρτητος Δρόμος

 

 

Η Τουρκοκυπριακή οργάνωση Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα

 

Το Τουρκοκυπριακό Σοσιαλιστικό κόμμα

 

Αφίσα για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ

By Bandieracy

Στα πλαίσια της αντινατοϊκής καμπάνιας με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήσαμε μαζική αφισοκόλληση στην Λεμεσό.

Στην αφίσα γράφει:

H ιστορία του ΝΑΤΟ, του παγκόσμιου τρομοκράτη και χωροφύλακα για τους λαούς, αλλά και προστάτη της παγκόσμιας καπιταλιστικής εξουσίας, είναι ταυτισμένη με την έννοια της βαρβαρότητας, βαμμένη με το αίμα αθώων, άμαχου πληθυσμού και παιδιών.

Η δολοφονική του δράση χωρίς όρια σε όλο τον πλανήτη, οι ολοκληρωτικοί πόλεμοι που διεξάγει σε βάρος των λαών, αναδεικνύουν την ανάγκη για ένα ανυποχώρητο ΤΑΞΙΚΟ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ αγώνα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην δίκη του Τσερκεζ

By Bandieracy

Πανό που αναρτήσαμε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης που έγινε για τον σύντροφο Τσερκεζ Κορκμαζ έξω από τα δικαστήρια στην Λάρνακα μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δίκης.

Μια δίκη που έγινε σε συνθήκες έντονης αστυνομοκρατίας, καταγραφής προσωπικών στοιχείων και ταυτοποίησης όσων εισέρχονταν στην αίθουσα διεξαγωγής της δικης για να την παρακολουθήσουν.

Η τελική ακρόαση θα γίνει στις 13 Μάη ώρα 11:00.

Κάνουμε κάλεσμα στον κόσμο να υπάρξει μαζική παρουσία για στήριξη και αλληλεγγύη στον σύντροφο που κινδυνεύει με έκδοση στην Γερμανία, κι από εκεί στην Τουρκία.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΣΕΡΚΕΖ ΚΟΡΚΜΑΖ

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στην Λεμεσό για τις γυναικοκτονίες

By Bandieracy

Στηρίζουμε το κάλεσμα για κινητοποίηση αύριο ώρα 14:00 στην γέφυρα του ΓΣΟ στον παραλιακό, για τις δολοφονίες των μεταναστριών.

Το κείμενο μας:

Στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές, γυναίκες μετανάστριες δεν είστε μοναχές

 

Μετά τις αποκαλύψεις για τις μαζικές γυναικοκτονίες μεταναστριών εργατριών που διέπραξε ο Ελληνοκύπριος στρατιωτικός, διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς στα ΜΜΕ να μας αναλύουν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ψυχολόγοι, ειδικοί και ακαδημαϊκοί, το προφίλ και τα κίνητρα του δολοφόνου, του μεγαλύτερου εγκληματία στην σύγχρονη κυπριακή ιστορία, του διαβόητου serial killer όπως τον αποκαλούν.

 

Από τη μια αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω των φρικιαστικών εγκλημάτων που ομολόγησε πλέον ο ίδιος. Από την άλλη όμως, όλη αυτή η συζήτηση που επικεντρώνεται στο πρόσωπο του δράστη, που τονίζει την μοναδικότητα του φαινομένου, γίνεται στοχευμένα και με συγκεκριμένους σκοπούς: Να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να απενοχοποιήσει, όχι μόνο τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά και όσους εκτρέφουν καθημερινά τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον ταξικό διαχωρισμό. Γενικότερα δηλαδή, όσους με τη στάση τους όπλισαν τα χέρια του δολοφόνου και συγκάλυψαν τα εγκλήματά του, μέχρι να γίνουν γνωστά από ένα τυχαίο γεγονός που ξετύλιξε το κουβάρι των δολοφονιών.

 

Είναι πλέον προφανές όχι μόνο ότι οι δολοφονίες έχουν ξεκάθαρα σεξιστικά, ρατσιστικά και ταξικά χαρακτηριστικά – αφού όλα τα θύματα είναι γυναίκες, μετανάστριες, φτωχές, εργάτριες – αλλά κι ότι το αίμα αυτών των γυναικών το έχει στα χέρια του το κράτος που καλλιέργησε τον θεσμικό ρατσισμό και την υποτίμηση αυτών των ζωών, με αποτέλεσμα ακόμα κι όταν δολοφονήθηκαν να μείνουν στα αζήτητα, σώματα αόρατα, όπως αόρατες ήταν και οι ζωές τους στο περιθώριο.

 

Κι όχι γενικά και αόριστα το κράτος, αλλά σύσσωμοι οι κατασταλτικοί (αστυνομία, δικαστήρια, στρατός) και ιδεολογικοί (ΜΜΕ, παιδεία, συστημικά κόμματα κ.α.) μηχανισμοί του, που υποδέχονται και συλλαμβάνουν ως “παράνομους” και “λαθρομετανάστες” πρόσφυγες πολέμου και τους στοιβάζουν σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι να αποφασίσουν αν θα τους διώξουν ή αν θα τους δώσουν άσυλο ή προσωρινή άδεια διαμονής. Τα ΜΜΕ που μας βομβαρδίζουν καθημερινά για τους “παρείσακτους εισβολείς” που έρχονται να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας. Οι εκπρόσωποι καθεστωτικών κομμάτων, όχι μόνο νεοναζιστικών και ακροδεξιών που καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, αλλά και του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, αυτοί που αραδιάζουν ένα σωρό ψέματα για τα επιδόματα και τις απολαβές των προσφύγων και μεταναστών κι όταν αποκαλύφθηκε ότι παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία και έγγραφα προς ενοχοποίηση των μεταναστών, συγκαλύφθηκαν αντί να ξεσκεπαστούν από τα ΜΜΕ, την πολιτεία και την κοινωνία.

 

Στο στόχαστρο όλων αυτών βρίσκονται φυσικά μόνο οι φτωχοδιάβολοι μετανάστες, γιατί αντίθετα οι πλούσιοι, οι εκπρόσωποι του ξένου κεφαλαίου, είναι ευπρόσδεκτοι με τιμές από το κράτος και την υψηλή κοινωνία. Αυτοί μπορούν άμεσα να αγοράσουν διαβατήρια, υπηρεσίες, ακίνητα, ως επενδυτές και ευεργέτες της οικονομίας μας.

 

Οι γυναίκες μετανάστριες εργάτριες βρίσκονται ίσως στην χειρότερη θέση απ’ όλη την εργατική τάξη, ντόπια και ξένη στην Κύπρο. Ακόμα κι αν “νομιμοποιηθούν”, ζουν και εργάζονται κάτω από το ιδιότυπο καθεστώς των οικιακών εργατριών, στερούμενες το δικαίωμα να παίρνουν τον θεσπισμένο ελάχιστο κατώτατο μισθό (870 ευρώ), ούτε καν το 50% αυτού, με πρόσχημα ότι έχουν εξασφαλισμένη τροφή και διαμονή.  Η σχετική σύμβαση του κράτους αναφέρει ότι μια οικιακή εργάτρια δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τόπο εργασίας και εργοδότη, δεν μπορεί να ζητήσει αύξηση, πρέπει να υπακούει σε ό,τι διατάξει το αφεντικό, να δουλεύει 6 μέρες την εβδομάδα, να μην συμμετέχει σε πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ για τις ώρες απασχόλησης, αν και είναι 7 ημερησίως σύμφωνα με την σύμβαση, αυτές στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες. Σε πολλές περιπτώσεις, το καθεστώς καταπίεσης και εκμετάλλευσης, το οποίο περιλαμβάνει απλήρωτη δουλειά στον ίδιο μα και σε φίλους και συγγενείς που την προωθεί ο εργοδότης σαν να είναι ιδιοκτησία του, απαγόρευση κυκλοφορίας, καταναγκαστική εργασία την Κυριακή και συχνά κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση, επεκτείνεται πέραν από τις όποιες συμβάσεις.

 

Κοινώς, αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης έχει καταδικαστεί από το κράτος, το κεφάλαιο, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, να ζει και να εργάζεται σε συνθήκες σκλαβιάς και να είναι υπηρέτριες των αστικών οικογενειών που τις μεταχειρίζονται ως δούλες.  Πολλές από αυτές που δεν κατάφεραν να αποδράσουν από αυτό το καθεστώς, που δεν μπόρεσαν ούτε καν να μιλήσουν αφού δεν είχαν καμιά βοήθεια και προστασία, οδηγηθήκαν στην αυτοκτονία και μαθαίναμε την κατάληξη τους στα μονόστηλα των εφημερίδων σε 5 γραμμές που δεν αναφέρουν καν το όνομα τους. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που και οι δολοφονίες των γυναικών έμειναν θαμμένες στη σιωπή κάτω από την κρατική και κοινωνική αδιαφορία. Την ίδια τύχη είχαν και πολλές μετανάστριες γυναίκες που ήρθαν εδώ να εργαστούν ως καλλιτέχνιδες όπως τους είπαν, αλλά ρίχτηκαν διά της βίας στο σκλαβοπάζαρο της σωματεμπορίας χωρίς καμιά δυνατότητα διαφυγής.

 

Οι γυναικοκτονίες λοιπόν έφεραν ξανά στην επιφάνεια όλη αυτήν τη σαπίλα που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί ο κοινωνικός ιστός. Ασφαλώς δεν φταίει όλη η κοινωνία για το ό,τι συμβαίνει, αλλά είναι συνένοχοι όσοι κλείνουν τα μάτια και σιωπούν μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα που είναι η σκληρή καθημερινότητα για κάποιους ανθρώπους. Είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε για να τσακιστεί στη ρίζα του ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η εκμετάλλευση αυτών των γυναικών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στο σύστημα που διαιωνίζει την ανισότητα, που ενισχύει την πατριαρχία και την εκμετάλλευση.

 

Να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στις μετανάστριες εργάτριες αλλά και σε κάθε καταπιεσμένο άνθρωπο, ντόπιο ή ξένο. Να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε μαζί, ενωμένη η εργατική τάξη ενάντια στους δυνάστες μας. Ό,τι διώχνει αυτούς τους ανθρώπους μακριά από τον τόπο τους, ρίχνει κι εμάς στη φτώχεια και την ανεργία. Ας κοιτάξουμε κατάματα τον κοινό εχθρό και να διεκδικήσουμε μια άλλη ζωή, να επιδιώξουμε την κοινωνική απελευθέρωση.

 

Η εικόνα με το μαζικό και οργανωμένο μπλοκ των εργατριών από τις Φιλιππίνες στην πορεία της πρωτομαγιάς προχθές στην Λεμεσό, πρέπει να είναι μια όμορφη εικόνα από το μέλλον όπου όλοι οι εργάτες και εργάτριες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, θα βαδίζουν μαζί στον δρόμο για μια άλλη κοινωνία, όπου ο πλούτος θα ανήκει σ αυτούς που τον παράγουν, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς αφεντικά.

Πορείες για μια ταξική Πρωτομαγιά σε Λευκωσία και Λεμεσό

By Bandieracy

Στην Λεμεσό πορευόμαστε μαζί με τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και εργάτες για μια διεθνιστική ταξική πρωτομαγιά. Προσυγκέντρωση ώρα 10:00 το πρωί στο οίκημα της Κουρδικής κοινότητας, οδός Ναυαρίνου 10.

Στην Λευκωσία συμμετέχουμε στην δικοινοτική πορεία που θα καταλήξει στο γήπεδο στην νεκρή ζώνη μετά το Λήδρα Πάλας. Προσυγκέντρωση ώρα 17:00 στην πλατεία Σολωμού, στα λεωφορεία.

Η φετινή πρωτομαγιά να γίνει εφαλτήριο για την λαϊκή αντίσταση και ταξική αντεπίθεση ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο που δολοφονούν την εργατική τάξη με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και την εκμετάλλευση που επιβάλουν, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή αύξηση των θανάτων στους χώρους δουλειάς τον τελευταίο χρόνο στην Κύπρο.

Εκφράζουμε την οργή μας για τις μαζικές δολοφονίες των μεταναστριών εργατριών από τον Ελληνοκύπριο στρατιωτικό, δολοφονίες που έμειναν θαμμένες στην σιωπή για καιρό, λόγω της συγκάλυψης των κρατικών μηχανισμών, ενδεικτικό για την σαπίλα του θεσμικού ρατσισμού που προωθεί ένα μεσαιωνικό καθεστώς υπερεκμετάλλευσης των ξένων εργατριών και γενικά των μεταναστών, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, ακόμα κι αν εξασφαλίσουν άδεια παραμονής, έτσι ώστε να μεγαλώσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Παλεύουμε μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, γιατί οι πολιτικές που τους ρίχνουν μακριά από τον τόπο τους, βουλιάζουν και μας στην φτώχεια και την ανεργία. Βαδίζουμε και αγωνιζόμαστε μαζί και με Τουρκοκύπριους συντρόφους που δίνουν την δική τους μάχη στο κατοχικό καθεστώς ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, για να τσακίσουμε τις πολιτικές που μας κρατούν χωριστά και το σύστημα που τις γεννά.

Μόνο ένα ισχυρό κίνημα εργαζομένων και νεολαίας μπορεί να ανατρέψει τη επίθεση των καπιταλιστών. Για να γίνει αυτό απαιτείται η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, να ηττηθεί ο υποταγμένος συνδικαλισμός και η ξεπουλημένη γραφειοκρατία, να προωθηθεί η αυτοοργάνωση των εργατών. Ταξικό εργατικό κίνημα σημαίνει σύγκρουση με τις πολιτικές του κεφαλαίου και όχι διαπραγμάτευση για το πόσο θα χειροτερέψει η θέση των εργαζομένων.

Οι απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη εκπαίδευση, οι αντιστάσεις των οικοδόμων, των εργαζομένων στο λιμάνι και αλλού το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι οι εργάτες μπορούν να νικήσουν αν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και παλέψουν μακριά από αντιλήψεις ηττοπάθειας.

Να αμφισβητήσουμε και να πολεμήσουμε το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που μας δολοφονεί, να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία όπου ο πλούτος θα ανήκει σ αυτούς που τον παράγουν, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς αφεντικά.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ – ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Προβολή 7/4/19 στη Λευκωσία: Make the economy scream

By Bandieracy

Πρώτη προβολή στην Λευκωσία του νέου ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου, με θέμα την κατάσταση στην Βενεζουέλα, με τίτλο Make the economy scream. Η προβολή θα γίνει στο Eγκώμιο πολιτιστικό κέντρο στην Έγκωμη την Παρασκευή 5 Απριλίου ώρα 20:30.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της παραγωγής:

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τη Βενεζουέλα με τίτλο Make the economy scream έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 5 Μαρτίου στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας).

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει μια προσωπική περιπλάνηση, από την Ελλάδα στις παραγκουπόλεις του Καράκας και από τα σύνορα της Κολομβίας πίσω στην Ευρώπη. Συνομιλώντας με γνωστούς οικονομολόγους, δημοσιογράφους και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών ο Αρης Χατζηστεφάνου επιχειρεί να εξηγήσει ορισμένες από τις πιο «σουρεαλιστικές» εμπειρίες που βιώνει στο Καράκας.

Γιατί η Βενεζουέλα είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin; Πως γίνεται η ισοτιμία στη μαύρη αγορά του εθνικού νομίσματος με το δολάριο να καθορίζεται από έναν λογαριασμό στο Instagram; Τελικά φταίει ο σοσιαλισμός ή μήπως ο καπιταλισμός για την οικονομική κατάρρευση της χώρας με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη;

Το ντοκιμαντέρ έχει ως αφετηρία τη φράση “Make the economy scream”, με την οποία ο Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε εντολή στη CIA να διαλύσει την οικονομία της Χιλής πριν από το πραξικόπημα του Πινοσέτ, και φτάνει μέχρι την προσπάθεια του Χουάν Γκουαϊδό και των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Όπως και όλα τα προηγούμενα ντοκιμαντέρ (Debtocracy, Catastroika, Fascism Inc, και This is not a coup), το Make the economy scream χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους θεατές του, συνεχίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι πρώτες κινηματογραφικές προβολές ξεκίνησαν το Μάρτιο στην Αθήνα (κινηματογράφος Τριανόν) και στη Θεσσαλονίκη (κινηματογράφος Μακεδονικόν).

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου και το μοντάζ ο Άρης Τριανταφύλλου. Το Post Production έκανε ο Θάνος Τσάντας, ενώ μουσική για το ντοκιμαντέρ έγραψε ο Ερμής Γεωργιάδης.

Moviementa Productions

Trailer: https://youtu.be/3cdmgeRVnE0

Αντί εισόδου θα υπάρχει υποχρεωτική εισφορά (ο καθένας συνεισφέρει το ποσό που επιθυμεί) και τα έσοδα θα διατεθούν στην παραγωγή.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ Cerkez Korkmaz

By Bandieracy

Ο σύντροφος Τσερκέζ Κορκμάζ ήρθε πριν χρόνια στην Κύπρο ως πολιτικός πρόσφυγας αφού διώκεται από το τουρκικό κράτος για την δράση του ως στέλεχος της κουρδικής αριστεράς για την αυτοδιάθεση του κουρδικού λαού, έχοντας μάλιστα φυλακιστεί και βασανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία για την επαναστατική του δράση.

Με τον ερχομό του στην Κύπρο κατέθεσε άμεσα αίτημα για πολιτικό άσυλο, ενώ δεν σταμάτησε λεπτό να παλεύει για τα δίκια του λαού του, στηρίζοντας και συμμετέχοντας ανελλιπώς στις δραστηριότητες και κινητοποιήσεις της κουρδικής κοινότητας ως οργανωμένο μέλος του σωματείου Κουρδιστάν “Θεόφιλος” στην Λεμεσό. Οι κακουχίες από την μακροχρόνια καταπίεση και τους βασανισμούς που έχει υποστεί από τους εξουσιαστές εχθρούς της ελευθερίας, του έχουν προκαλέσει μόνιμους σοβαρούς τραυματισμούς, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει καθόλου από το να πρωτοστατεί σε κάθε αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό για την πανανθρώπινη λευτεριά.

Μάλιστα έδωσε το παρών του και σε δικές μας εκδηλώσεις, πάντα πρόθυμος να μοιραστεί εμπειρίες αλλά και να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Κύπρο. Γενικότερα όπου έζησε συνδέθηκε με το ταξικό και επαναστατικό κίνημα, στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Γερμανία και αλλού.

Και ενώ εγκρίθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση το αίτημα του για πολιτικό άσυλο και του παραχωρήθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδεύει προς και από την Κύπρο, προχτές συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατόπιν αιτήματος της γερμανικής κυβέρνησης που τον κατηγορεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος της και ζητά την έκδοση του εκεί για να δικαστεί!

Στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα στοιχείο εναντίον του Τσερκέζ για δήθεν τρομοκρατική δράση. Η στοχοποίηση του γίνεται γιατί η Γερμανία (όπως και η ΕΕ γενικότερα) χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση το εργατικό κόμμα Κουρδιστάν ΡΚΚ, ποινικοποιώντας έτσι κάθε δραστηριότητα του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ακόμα και εντός της ΕΕ καταρρέει η προπαγάνδα περί τρομοκρατίας για το ΡΚΚ, αφού μόλις πριν λίγες μέρες βελγικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τσερκέζ μέχρι στιγμής παραμένει υπό κράτηση αφού το δικαστήριο αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο μέχρι την έναρξη της δίκης που υπολογίζεται για τις αρχές Απριλίου.

Καταγγέλλουμε την στάση και τις ενέργειες του κράτους ενάντια στον σύντροφο και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε του συμβεί

Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική πορεία Σάββατο 23/3 ώρα 11:00 Λευκωσία

By Bandieracy

Προσυγκέντρωση Σάββατο 23 Μαρτίου ώρα 11:00 π.μ. στον κυκλικό κόμβο του “ΟΧΙ” στη Λευκωσία

Με αφορμή την διεθνή μέρα δράσης ενάντια σε ρατσισμό και φασισμό στις 21 Μαρτίου, ενώνουμε την φωνή μας με χιλιάδες διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο, ενάντια στο σύστημα και τις πολιτικές που δημιουργούν καταπίεση, φτώχεια, πόλεμο και προσφυγιά.

Σήμερα το σκοτάδι του φασισμού απλώνεται απειλητικά σε παγκόσμια κλίμακα. Η ακροδεξιά ενισχύεται συνεχώς και οι νεοναζί αποθρασύνονται διαρκώς με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών αλλά και οποιοδήποτε βαπτίζουν ως εχθρό. Το μακελειό που έγινε πριν λίγες μέρες στην Νέα Ζηλανδία όπου ένας φασίστας (όπως αυτοπροσδιορίστηκε μάλιστα ο ίδιος) σκότωσε εν ψυχρώ 50 μουσουλμάνους και τραυμάτισε σοβαρά δεκάδες άλλους, δείχνει που μπορεί να φτάσει η ρατσιστική ιδεολογία αν δεν συναντήσει αντιστάσεις.

Οι κυβερνήσεις των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, από τον Τραμπ μέχρι τα ευρωπαϊκά κράτη (και με ακροδεξιά κόμματα στην εξουσία όπως Ουγγαρία και Ιταλία) είτε ενσωματώνουν φασίζουσες αντιλήψεις και πρακτικές, είτε λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με όλο το φάσμα της ακροδεξιάς.

Ταυτόχρονα προωθούν και στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ευθύνονται για τον θάνατο και την προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Επεμβάσεις που στηρίζει και η κυπριακή κυβέρνηση αφού ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.

Είναι η εμπλοκή και η ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, μα και στο Αιγαίο, που φέρνει ακόμα περισσότερους θανάτους αμάχων και προσφύγων και απειλεί με νέους πολέμους τους λαούς. Η απάνθρωπη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας  που εφαρμόζεται εδώ και 3 χρόνια, είναι ουσιαστικά ένα ιδιότυπο εμπόριο ανθρώπων που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, καταργεί το δικαίωμα του ασύλου και τους αναγκάζει να ζουν εγκλωβισμένοι μέσα σε άθλιες συνθήκες, ενώ χιλιάδες έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο αυτά τα 3 χρόνια προσπαθώντας να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ΕΕ ως μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δολοφονεί τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες με τους πολέμους που συμμετέχει, αλλά και με την πολιτική της «Ευρώπης Φρούριο», τους φράκτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα που στήνει εντός των κρατών μελών της. Κάτι που εφαρμόζει πλήρως και η κυπριακή κυβέρνηση με τα κέντρα κράτησης, τις φυλακίσεις και απελάσεις. Πολιτική που συμπληρώνεται με το  μεσαιωνικό καθεστώς υπερεκμετάλλευσης που επιβάλλεται στους μετανάστες, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, ακόμα κι αν εξασφαλίσουν άδεια παραμονής, έτσι ώστε να μεγαλώσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Και μέσα σ’ όλα αυτά η κυρίαρχη προπαγάνδα τους ενοχοποιεί και τους μετατρέπει σε εξιλαστήρια θύματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ενώ παράλληλα προωθεί την έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Είδαμε πριν λίγους μήνες όταν τέθηκε το ζήτημα δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στο Ζύγι για  ασυνόδευτα παιδιά πολιτικών προσφύγων, να αντιδρούν έντονα κάτοικοι με επικεφαλής την κοινοτάρχη συνεπικουρούμενοι από το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ. Πέραν από το αδιανόητο γεγονός να συμβαίνει αυτό σε μια κοινότητα όπου μέρος του ντόπιου πληθυσμού είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά το ταξικό υπόβαθρο πίσω από τον ρατσισμό και οι δομές (καπιταλισμός) που τον γεννούν ως πρακτική-ιδεολόγημα. Όταν πρόκειται για ξένους επενδυτές, μεγαλοεπιχειρηματίες και ιδιωτικό κεφάλαιο που έρχονται να αγοράσουν διαβατήρια, υπηρεσίες, ακίνητα, είναι ευπρόσδεκτοι. Όταν πρόκειται για ξένα παιδιά, πόσο μάλλον ασυνόδευτα, που φεύγουν λόγω ιμπεριαλισμού, πολέμων, φτώχειας, έλλειψης υλικών πόρων, αποτέλεσμα κυρίως των πολιτικών που εφαρμόζουν όπως προείπαμε ΗΠΑ, ΕΕ και άλλα κράτη και με την δική μας συνδρομή, τότε είναι ανεπιθύμητα.

Παλεύουμε μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, γιατί οι πολιτικές που τους ρίχνουν μακριά από τον τόπο τους, βουλιάζουν και μας στην φτώχεια και την ανεργία. Στην κινητοποίηση του Σαββάτου και γενικότερα, βαδίζουμε και αγωνιζόμαστε μαζί και με Τουρκοκύπριους συντρόφους που δίνουν την δική τους μάχη στα κατεχόμενα εδάφη ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, για να τσακίσουμε τις πολιτικές που μας κρατούν χωριστά και το σύστημα που τις γεννά.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ – ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών

Η ομιλία του Χαλίλ (Τ/Κ αντιρρησίας) σε εκδήλωση στην Αθήνα (greek & english text)

By Bandieracy

Την Πέμπτη 14 Φλεβάρη ο Τουρκοκύπριος αρνητής στράτευσης Χαλίλ Κραπασαόγλου συμμετείχε μετά από πρόσκληση σε εκδήλωση στην Αθήνα που οργάνωσε η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση.

Παραθέτουμε την ομιλία του:

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι

Υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που είναι “γιατί ζούμε αυτήν τη ζωή;” και “Πώς κατασκευάζεται η ζωή μου;” Οι απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων μπορεί να αλλάξουν σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτά τα ερωτήματα καθοδηγούν το πώς πρέπει να ζήσουμε. Με άλλα λόγια, αυτά τα ερωτήματα μας βοηθούν να δημιουργήσουμε τις δικές μας απόψεις.

Ένα από τα κύρια προβλήματα αυτού του αιώνα είναι ότι ο άνθρωπος έχει χάσει το νόημα της ύπαρξής του. Δεν μπορούμε να διευκρινίσουμε/κατανοήσουμε την σημασία της ύπαρξής μας. Αυτή η απουσία ρίχνει τη ζωή μας στο κενό. Ο άνθρωπος που βρίσκεται μέσα σε αυτήν την κενότητα δεν έχει κανένα πάθος να αμφισβητήσει, να καταλάβει ή να αλλάξει αυτό που έχει κατασκευαστεί γι ‘αυτόν.

 

Η ιστορία μου ξεκίνησε από αυτό το σημείο. Η Κύπρος είναι ένα νησί στο οποίο οι άνθρωποι βιώνουν, νοητικά και ψυχικά, την εξορία. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το νησί δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν το νόημα της ύπαρξής τους. Ποιος θα μπορούσε να εξηγήσει το νόημα της ύπαρξης; Η απάντηση πρέπει να είναι ο ελεύθερος άνθρωπος. Οι Κύπριοι πάντα λένε με υπερηφάνεια ότι «η Κύπρος είναι σπίτι πολλών πολιτισμών». Το λέμε αυτό, ως προσπάθεια να αποποιηθούμε τη σκλαβιά μας και να προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση στο ότι είμαστε «πολιτισμένοι».

Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος στην ανάγνωση της ιστορίας μας. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας η Κύπρος έχει καταληφθεί από όλες τις αυτοκρατορίες και όλα τα κράτη. Η κατοχή σημαίνει πολιτισμό; Η κατοχή είναι ένας πόλεμος. Η κατοχή σημαίνει δουλεία. Η κατοχή συνεπάγεται μιλιταρισμό. Κατοχή σημαίνει εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και των φυσικών πόρων. Όταν κοιτάτε τα ιστορικά κτίρια που υπάρχουν στο νησί, τα περισσότερα από αυτά είναι κάστρα, εκκλησίες ή τζαμιά. Αυτά τα κτίρια είναι σύμβολα της εξουσίας. Με άλλα λόγια, αυτά τα κτίρια είναι σύμβολα της δουλείας. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η εξουσία ελέγχει τους καταπιεσμένους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τόσο την θρησκεία όσο και τον μιλιταρισμό.

Εμείς ως καταπιεσμένοι άνθρωποι στην Κύπρο ενσωματώνουμε τη δουλεία. Ποτέ δεν μαθαίνουμε την έννοια της ελευθερίας. Όποιος δεν γνωρίζει την έννοια της ελευθερίας, δεν μπορεί να ζητήσει και να βρει το νόημα της ύπαρξης του. Από κάθε άποψη, η ελευθερία είναι μια μορφή ζωής, μια ύπαρξη.

 

Τι σημαίνει να είσαι αντιρρησίας συνείδησης στην Κύπρο; Η άρνηση στράτευσης είναι μια ατομική αντίσταση κατά της εξουσίας. Είναι μια πολιτική ανυπακοή. Το 1974, το νησί μας καταλήφθηκε από την Τουρκία. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων κατοχής. Το νότιο τμήμα της Κύπρου έχει στρατιωτικές βάσεις που ανήκουν στην Αγγλία. Πολλές φορές στα νέα, διαβάζουμε ότι αμερικανικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα χρησιμοποιούν λιμάνια της νότιας Κύπρου για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία. Η Κύπρος ήταν πάντα σημαντική για τον ιμπεριαλισμό. Ποιος πεθαίνει σε αυτούς τους πολέμους; Οι καταπιεσμένοι πεθαίνουν σε αυτούς τους πολέμους. Ακόμα και σήμερα πολλοί είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για τις ανάγκες της αστικής τάξης. Οι καταπιεσμένοι δεν έχουν καμία σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους. Ωστόσο, η αστική τάξη θέλει να κερδίζει όλο και περισσότερο. Οι καταπιεσμένοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν γι ‘αυτούς εξαιτίας της εθνικής και κρατικής συγκρότησης της κοινωνίας.

 

Αυτήν την στιγμή μια μεγάλη πυρκαγιά καίει στη Μέση Ανατολή. Φαίνεται ότι θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. Στη συνάντηση της Βαρσοβίας, στην Πολωνία, ο Νετανιάχου επεσήμανε το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στη Συρία. Φαίνεται ότι σύντομα μπορεί να αντιμετωπίσουμε έναν άλλο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιομηχανία όπλων αποκομίζει μεγάλα κέρδη από αυτούς τους πολέμους. Ως καταπιεσμένος λαός, δεν έχουμε κανένα έθνος ή κανένα κράτος. Είμαστε ήδη εκμεταλλευόμενοι από την αστική μας τάξη στο όνομα της δημοκρατίας, υπό το καθεστώς της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι η μεγάλη ψευδαίσθηση που μας έχει επιβληθεί. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στον καπιταλισμό.

 

Ο πόλεμος που διεξήχθη το 1974 δεν είναι δικός μου. Ο πόλεμος που μαίνεται στη Μέση Ανατολή δεν είναι δικός μου πόλεμος. Γι ‘αυτό δεν θα κρατήσω κανένα όπλο εναντίον του φίλου μου του Αντώνη στην Κύπρο και του φίλου μου Αχμέτ στη Μέση Ανατολή. Δεν θα σηκώσω όπλο εναντίον άλλων φίλων, συντρόφων οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας ενάντια στον φασισμό. Αρκετά με το να βλέπουμε αθώους ανθρώπους να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Αρκετά με το να βλέπουμε καταπιεσμένους να γίνονται στρατιώτες αυτής της καταστροφής στον κόσμο.

Εγώ υπάρχω για τον ελεύθερο κόσμο, τον ελεύθερο άνθρωπο. Υπάρχω για μια νέα ζωή που δεν έχει σύνορα, όπλα ή στρατούς. Υπάρχω ενάντια στην εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και την λεηλάτηση της φύσης. Για αυτόν τον λόγο, επέλεξα να γίνω αντιρρησίας συνείδησης.

 

Στις 15 Ιανουαρίου, το καθεστώς που βρίσκεται κάτω από τη σκιά του Ερντογάν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, με φυλάκισε. Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί συνελήφθησαν από το καθεστώς του Ερντογάν. Πολλοί από όσους αντιτίθενται στον πόλεμο της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων φυλακίστηκαν, όπως και πολλοί από όσους είναι ενάντια στο καθεστώς του Ερντογάν. Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. Υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η τουρκική πρεσβεία ελέγχει τα πάντα. Πέρυσι, η εφημερίδα Αfrika, η οποία κυκλοφορεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, δέχθηκε επίθεση από εκατοντάδες φασίστες που είχαν πάρει την εντολή του Ερντογάν. Προσπάθησαν να σκοτώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτίριο της εφημερίδας.

Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούμε να δείξουμε τη δική μας αντίσταση.

 

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την δράση τριών συντρόφων. Του Salih Askeroğlu που είναι ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης που αρνήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό το 1993. Των συντρόφων μου Murat Kanatlı και Haluk Selam Tufanlı που φυλακίστηκαν το 2014 από το καθεστώς λόγω της άρνησης τους να στρατευτούν. Αυτά τα τρία ονόματα είναι πολύ σημαντικά για τον αγώνα μας. Οι δικαστικές υποθέσεις του Μουράτ και του Χαλούκ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, όπως και η δική μου. Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει το μέλλον. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αρχίζει να συζητά το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για εμάς. Εάν δεν νομιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμα, ο Murat, ο Haluk και εγώ θα αντιμετωπίσουμε εκ νέου τη φυλάκιση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μας, συντρόφισσες από το νότιο τμήμα της Κύπρου, την Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σύντροφοι που αντιστέκονται ενάντια στον καπιταλισμό. Η ελπίδα δεν έρχεται από το πουθενά. Η ελπίδα προέρχεται από την καθεαυτό μας ύπαρξη, από την ύπαρξή μας ως τέτοια. Πιστεύω ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία θα καταρρεύσει και ο άνθρωπος θα γίνει απόλυτα ελεύθερος.

Όπως είπε και ο Jean-Paul Sartre: “Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να είναι ελεύθερος”

English text follows

Dear Comrades and Friends

There are two basic questions which are “why am I living in this life?” and “How is my life constructed?” The answers of these questions could be change in different periods of our life. However, I believe that these questions would be guide how do we need to live. In other words, these questions help us to create our own views of point.

One of the main problems in this century is human being have been lost its own meaning. We are not able to clarify meaning of our existence. This absence throws our life to the emptiness. The human being who is found his/her self in the emptiness hasn’t got any passion to question, to understand or to change what is constructed for him/her.

My story had been started from this point. Cyprus is an island which people are banishment in the respect of soul and mind. That’s why; the people who live in this island are not able to clarify meaning of their existence. Who could explain the meaning of existence? The answer should be free human being. Cypriots always say proudly “Cyprus is a home for many civilizations.” By saying this, we as a Cypriot attempt to cover our bondage and try to emphasize how we are “civilized”.

This is a biggest mistake of reading history. Cyprus is occupied by all empires and all states during the history. Does the occupation mean civilization? Occupation is a war. Occupation means slavery. Occupation means militarism. Occupation means exploitation of human labour and natural resource. When you look at the historical buildings which are take place in the island, majority of them are castles, churches or mosques. These buildings are figures of power. In the other words, these buildings are figures of slavery. As all we know, the power controls oppressed people by religion and militarism. We as an oppressed people in the Cyprus internalize slavery. We never learn meaning of freedom. The one how doesn’t know meaning of freedom, doesn’t able to ask and to find meaning of existence. In all respects, freedom is an existence.

What does conscientious objection mean in Cyprus? Conscientious objection is individual resistance against the power. It is a civil disobedience. At 1974, our island was occupied by Turkey. Northern part of Cyprus is under control of occupation troops. Southern part of Cyprus has military bases which belong to England. Many times in the news, we are reading that American and European military troops use ports of Southern Cyprus for war of Iraq and war of Syria. Cyprus always has a significance place for imperialism. Who dies in these wars? Oppressed people were killed in these wars. Still we are ready to die for needs of bourgeoisie. Oppressed people haven’t got any confliction between each other. However, bourgeoisie wants to earn more and more. Oppressed people are ready to die for them because of nation, because of state.

There is a big fire in the Middle East. It seems it will spread to other countries. In the meeting of Warsaw, Poland, Netanyahu pointed out position of Iran in the Syria. It seems that we will face another big war very soon in the Middle East. Weapon industry makes a lot of profit from these wars as well. As an oppressed people, we do not have any nation or any state. We are already exploited by bourgeoisie under the name of democracy. Democracy is the big illusion which imposes to us. We do not have any right under the capitalism.

The war which was held in 1974 is not my war. The war which is holding in the Middle East, it is not my war. That’s why I will not hold any arms against my friend Antonis in Cyprus and my friend Ahmed in the Middle East or any friends, comrades from anywhere around of the world. We must to increase our voice against fascism. It is enough to see innocent people kill each other. It is enough to see oppressed people are soldiers of this deconstruction in the world.

I exist for free world, free human being. I exist for new life which hasn’t got any borders, guns or armies. I exist for against exploitation human labour and natural sources. From these points, I have been declared my conscientious objection.

15 of January, the regime which stands under the shadow of Erdoğan at the northern part of Cyprus, imprisoned me. A lot of people in Turkey who are writers, journalists, academicians are arrested by Erdoğan. Many of them are against war between Turks and Kurds. Many of them are against pressure of Erdoğan. It is impossible to mention human rights or freedom of speech in Turkey. There are more than 40.000 Turkish soldiers at the northern part of Cyprus. Turkish embassy controls everything. Last year, newspaper called Afrika which is published northern part of Cyprus was attacked by hundreds of fascists who were taken Erdoğan’s order. They attempted to kill people who are in the building of newspaper.

In this circumstance, we try to show our own resistance. I would like to underline three comrades name as well. Salih Askeroğlu is first conscientious objector who declared his objection at 1993. My comrades Murat Kanatlı and Haluk Selam Tufanlı were imprisoned at 2014 by the regime because of their objection. These three names are very important for our struggle. Murat’s and Haluk’s cases are still carrying on and mine as well. We do not know what the future will bring to us. However, this is the first time that Parliament in the Northern part Cyprus start to discuss right of conscientious objection. Thus it is very important period for us. If they do not legalize this right, it means that Murat, Haluk and I will face imprisonment again.

I would like to thank all people who show their solidarity with us. During our campaign, comrades from Southern part of Cyprus, Greece and Turkey shows their solidarity in all respects. It is very important for us to know we are not alone. It is very important for us to know there are many comrades to show resistance against capitalism. We do not take hope from anywhere. Hope itself comes from our profound existence. I believe that private property will collapse and human being will be totally free.

As Jean-Paul Sartre said: “Man is condemned to be free”

Το πραξικόπημα στην Βενεζουέλα δεν θα περάσει!

By Bandieracy

Οι φονιάδες ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ σε συνεργασία με τα ανδρείκελα τους στην Βενεζουέλα, δηλαδή σύσσωμη η αστική τάξη και η νεοφιλελεύθερη δεξιά μέχρι και την φασιστική ακροδεξιά, επιχειρούν με πραξικοπηματικές ενέργειες να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να επιβάλουν τον ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης σαν πρόεδρο, όπως ο ίδιος έχει αυτοανακηρυχθεί!

Ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία “με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, του λαού και της διεθνούς κοινότητας” καλώντας απροκάλυπτα σε πραξικόπημα, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να στηρίξουν το πραξικόπημα.

Είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ σε όλη την υφήλιο, μα ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική ιστορικά, να ανατρέπουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, να επιβάλουν φασιστικά καθεστώτα και να επεμβαίνουν στρατιωτικά για να προωθήσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

Ειδικότερα στην Βενεζουέλα, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το πραξικόπημα του 2002 , για την ανατροπή και δολοφονία του προηγούμενου προέδρου Ούγκο Τσάβες, το οποίο απέτυχε χάρη στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Σήμερα οι ΗΠΑ μετά από πολύχρονο εμπάργκο, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Βενεζουέλα, επιτίθενται ξανά και απειλούν να πνίξουν στο αίμα τον λαό.

Φυσικά οι στόχοι τους είναι εμφανείς και δεν τους κρύβουν καθόλου. Όπως δήλωσε ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «θα κάνει μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ από οικονομική άποψη αν μπορούσαμε να πετύχουμε οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν και να παράγουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα»….

Σε αυτή την συγκυρία έχουν σαν συμμάχους αντιδραστικά καθεστώτα στη περιοχή, όπως ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο και ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής Μάκρι, που έσπευσαν ήδη να αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό.

Το πραξικόπημα επικροτεί και η ΕΕ με δηλώσεις του προέδρου του συμβουλίου της, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και εκπροσώπων των περισσότερων κρατών-μελών, ενώ το ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα της δεξιάς, των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών αναγνωρίζει τον Guaido ως το «μοναδικό νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, με ψήφους και κυπρίων ευρωβουλευτών, συγκεκριμένα ο Λ. Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ) και η Ελ. Θεοχάρους (Αλληλεγγύη/ΔΗΚΟ), ενώ ο Δ. Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) τήρησε αποχή. Έτσι και η ΕΕ ξεκάθαρα στηρίζει ολόπλευρα το πραξικόπημα και την επίθεση των ΗΠΑ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Βενεζουέλας και ενώνουμε τις φωνές μας με όσους αντιστέκονται στη πραξικοπηματική απόπειρα κατάληψης της εξουσίας του Γκουαϊδο. Μόνο ένα μαχητικό ακηδεμόνευτο ταξικό κίνημα μπορεί να ορίσει το μέλλον του χωρίς προστάτες και να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου.

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών

❌