One Radical Planet

🔒
✇ KISA

Η κυβέρνηση υποσκάπτει τη νομιμότητα και το κράτους δικαίου ελέω κορονωϊού

By Doros Polykarpou — April 11th 2020 at 14:40

O Υπουργός Εσωτερικών  με ανακοίνωση του φαίνεται ενοχλημένος από καταγγελίες ΜΚΟ  για παραβιάσεις του νόμου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και διατείνεται ότι, με την αναγκαστική «καραντίνα» εκατοντάδων προσφύγων σε συνωστισμένα κέντρα κράτησης, το υπουργείο του «κάνει ό,τι είναι δυνατό για την παροχή στέγης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», ακόμα και «παράνομων»! Για δε τις ελλείψεις στοιχειωδών υποδομών για διασφάλιση  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαντά ότι τοποθετούνται «πρόσθετες μονάδες υγιεινής και ενισχύεται η ηλεκτροδότηση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν απαντά εντούτοις στις καταγγελίες που διατυπώνονται ως προς τις κατάφωρες  παραβιάσεις  του περί Προσφύγων Νόμου και του Ευρωπαϊκού δικαίου που απαγορεύουν κατά κύριο κανόνα την κράτησή τους  ούτε και ως προς την περιφρόνηση όλων των συστάσεων και εκκλήσεων από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς όπως π.χ. του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που με δέσμη μέτρων (CoE Τoolkit) καλεί τα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της πανδημίας «με τρόπο που σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ  κάλεσε  τα κράτη μέλη να απελευθερώσουν μετανάστριες/τες και πρόσφυγες  που κρατούνται σε κέντρα κράτησης «στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Η νέα μεταναστευτική πολιτική του Υπουργού έχει ως επίκεντρο την κράτηση αιτητών ασύλου και τη συγκέντρωσή τους σε Κέντρα «φιλοξενίας» αιτούντων άσυλο στην Πουρνάρα και την Κοφίνου τα οποία έχουν μετατραπεί σε  κλειστά κέντρα κράτησης, κάτω από απαράδεκτες, απάνθρωπες  και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης, στερώντας τους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και εκθέτοντάς την υγεία τους σε κίνδυνο και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας ολόκληρης, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Ήδη, νοσηλεύτρια στο Κέντρο Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια έχει διαγνωστεί με κορονωϊό ενώ αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί έχουν τεθεί σε καραντίνα, χωρίς εντούτοις να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται εκεί και χωρίς κανένας από αυτούς να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι μας έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κρατουμένων που έχουν κάποια συμπτώματα. Σε πλήρη δε αντίθεση με την κοινή λογική αλλά και παραβιάζοντας τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας για την απαγόρευση ακόμα και μικρών ομαδικών συγκεντρώσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών, διέταξε χθες τη μεταφορά κρατουμένων από τη Μεννόγεια στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα, κρατώντας τους ακριβώς στους ίδιους χώρους όπου κρατούνται άλλα 700 άτομα, χωρίς καμία εξέταση,  διακινδυνεύοντας την υγεία τους αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα.   

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν εξηγεί επίσης ότι, ενόψει της διαχρονικής απουσίας οποιασδήποτε πολιτικής στέγασης προσφύγων και μεταναστριών/τών, «στέγη» για τους κρατούμενους αιτητές ασύλου είναι μια τέντα ή άλλη πρόχειρη κατασκευή ενώ για μερίδα μεταναστριών/των, κυρίως αυτών χωρίς χαρτιά, η έννοια της «στέγης» συμπυκνώνεται σε ένα κρεβάτι δίπλα σε 5 ή 10 άλλα σε ένα δωμάτιο σε άθλια κατάσταση αλλά με τσουχτερό ενοίκιο. Το ίδιο και με την «ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», στο πλαίσιο της οποίας οι αιτούντες άσυλο περιορίζονται στα προ-ΓΕΣΥ εποχή γενικά νοσοκομεία, χωρίς τη δυνατότητα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες του κορονωϊού, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστριών/των, ακόμα και αυτών που συνεισφέρουν στο ΓΕΣΥ εδώ και πάνω από ένα χρόνο, εξακολουθούν να αποκλείονται από εγγραφή στο σύστημα, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε ανύπαρκτο προσωπικό γιατρό όταν αποτείνονται στα τμήματα πρώτων βοηθειών.

Ομολογώντας  κατά τα άλλα ότι τα πιο πάνω μέτρα λήφθηκαν στην απουσία κρουσμάτων του κορονωϊού μεταξύ των αιτούντων άσυλο, ο Υπουργός θεωρεί ότι  η αναγκαστική μετακίνηση και κράτηση τους στην Πουρνάρα και την Κοφίνου «κρίθηκε επιβεβλημένη … επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν πειθαρχούσαν στα περιοριστικά μέτρα». Χωρίς να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς  του ο Υπουργός προχωρά στο στιγματισμό και την αυθαίρετη τιμωρητική μεταχείριση (στέρηση της ελευθερίας )μεταναστών και προσφύγων.

Με την ίδια λογική «επιβεβλημένη», και «εύλογη» κατά το δημοσιογράφο του «Φ», κρίθηκε και η υπέρμετρη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άσκηση βίας από τη μονάδα «Ζ» της αστυνομίας κατά την πρόσφατη σύλληψη δύο μεταναστών για μη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα. Στο πλαίσιο του τοξικού κλίματος που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών, στην οποία περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του στρατού με κοινές περιπολίες στην παλιά Λευκωσία,  έναντι των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, η μονάδα «Ζ»  φαίνεται να επικεντρώνει τη δράση της στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, στοχεύοντας με ρατσιστικό μένος σε μετανάστριες/τες και πρόσφυγες, και εξαντλώντας τα απωθημένα κάποιων, τουλάχιστον, μελών της για επίδειξη δύναμης και εξουσίας, με την άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας όπως στην πιο πάνω σύλληψη. Ενίοτε, στην «εργασία» αυτή η αστυνομία «συνοδεύεται» από κάποιους δημοσιογράφους που εντελώς «τυχαία» παρευρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις δίπλα από την αστυνομία και σπεύδουν όχι μόνο να εξωραΐσουν αλλά και να προωθήσουν το έργο της με το ανάλογο φωτογραφικό και δημοσιογραφικό έργο.    

Η ΚΙΣΑ επαναλαμβάνει τη θέση της  ότι οι πολιτικές και ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης, τόσο αναφορικά με τη μαζική κράτηση,  την αυθαίρετη αναστολή των διαδικασιών ασύλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και αναφορικά με την μη ισότιμη με τους Κύπριους πολίτες πρόσβαση στο δικαίωμα στην υγεία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του περί Προσφύγων Νόμου,  του ευρωπαϊκού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  αλλά είναι και  άκρως επικίνδυνες για την υγεία των αιτούντων ασύλου και τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα περιοριστικά μέτρα  και ότι η μικρή μερίδα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και μεταναστριών/των που τα παραβαίνει, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα όπως και όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η ρατσιστική αντιμετώπιση, η βία και ο στιγματισμός όλου ανεξαίρετα του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού ως εν δυνάμει παραβατών των μέτρων και, επομένως, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών της ισονομίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποβιβάζοντας και καταρρακώνοντας τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Η ΚΙΣΑ εκτιμά ως θετική της παρέμβαση τόσο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες όσο και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να περιοριστούν σε γενικές τοποθετήσεις του «θα ετοιμαστεί έκθεση» … αλλά θα έπρεπε να θέσουν επιτακτικά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για αποκατάσταση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Ούτε η επίσκεψη υπό μορφή «ξενάγησης» από τον Υπουργό ούτε η παραχώρηση «200 επιπλέων αντίσκηνων» θα οδηγήσει στην κάμψη της παράνομης πολιτικής και των παραβιάσεων από πλευράς του Υπουργείου.

Η ΚΙΣΑ έχει προχωρήσει σε νομικά μέτρα, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και ετοιμασία καταγγελίας κατά των μέτρων του Υπουργείου. Ταυτόχρονα καλεί τις άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητες αρχές και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για άμεση και δυναμική παρέμβαση ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η συμμόρφωση με την νομιμότητα και το κράτος δικαίου από πλευράς της κυβέρνησης.

Διοικητικό Συμβούλιο

✇ KISA

The government’s new measures on asylum violate human rights and endanger public health

By Doros Polykarpou — April 7th 2020 at 12:16

The so-called Pournara Reception Centre in Kokkinotrimithia has been turned from a Centre of initial registration and medical examination of asylum seekers, with a maximum period of stay of 72 hours, to a Detention Centre, where today more than 600 people are detained for long periods, deprived of their freedom, under inhuman and humiliating living conditions.

On the pretext of the coronavirus, the Minister of interior proceeded to the compulsory transfer of an additional  large number of asylum seekers from centres and facilities where they stayed in various districts under tolerable conditions, to the Pournara Detention Centre, so as to keep them in detention and in “quarantine”, when there were no coronavirus cases in the facilities they stayed, without being informed about the reasons and their right to judicial recourse. Putting asylum seekers who were transferred there in quarantine violates the decrees of the Ministry of Health on the coronavirus as they do not fall under any of the categories for which quarantine is mandatory.

KISA points out that, in violation of the principle of the prohibition of discrimination and on clearly racist criteria, the large majority of asylum seekers transferred to and/or already at the Pournara Detention Centre are people of African descent.

In addition, the government has, again on the pretext of the coronavirus, suspended refugees’ and asylum seekers’ access to the asylum procedures:

  • The Cyprus coast guard, in violation of the Refugee Law and European legislation, forced a refugee boat away from Cyprus’s territory waters, which resulted in their being saved by the T/C authorities, where they are hosted until now.
  • The Alien and Immigration Unit of the Police refuse to receive new asylum applications, which leaves a number of refugees without a residence status and access to rights and to healthcare.

The government has limited the free movement of detained asylum seekers as well as access of NGOs and volunteer organisations to the Reception Centre in Kofinou to such an extent that this Centre too has in effect been turned to a “closed centre”. In addition to limiting access to Kofinou, the government has also prohibited KISA’s and other NGOs’ access to Pournara, again in violation of the law and the right of asylum seekers to have access to human rights NGOs.

The contention that the government is exploiting the pandemic in order to limit refugees’ rights is clearly demonstrated by the fact that these measures had been announced before the pandemic, in the framework of the toxic environment shaped by the government on the pretext of the increase in the number of asylum seekers, which should have been expected in view of the situation in Syria and the Turkish policy on refugees, and the adoption of a xenophobic and racist rhetoric, which links refugee issues with terrorism, criminality, cultural and demographic threats to the Cypriot society.

KISA considers the above policies and actions of the Minister of Interior and the government as unlawful and in breach of the Refugee Law and European legislation but also as extremely dangerous to public health and to the health of asylum seekers for the following reasons:

  1. Detention of asylum seekers is an exceptional measure which can only be imposed in very specific circumstances which do not apply  in this case. The Pournara Centre has in effect been turned to a Centre of unlawful detention of hundreds of asylum seekers.
  2. The designation of specific place of residence linked with the provision of reception conditions  is again an exceptional measure, to the right of asylum seekers to free movement and it is unlawful and arbitrary as the procedures provided for in the law were not followed.  
  3. The detention of more than 600 people in the Pournara Detention Centre under inhuman and humiliating conditions, which do not ensure at the minimum the necessary hygiene conditions and the implementation of the coronavirus decrees of the Minister of Health, endangers primarily the asylum seekers but public health as well.

Once again KISA calls on the state to proceed immediately to changing its policies, to put an end to the unlawful detention of asylum seekers and to ensure access to the right to health and protection from the coronavirus by all, irrespective of ethnic origin or residence status.

In the framework of its role and action for the protection of the human rights of asylum seekers and against their racist treatment, KISA will consider legal measures and will also proceed with reports to the competent European and international bodies.

Steering Committee

✇ KISA

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία

By Doros Polykarpou — April 6th 2020 at 16:53

Tο λεγόμενο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά έχει μετατραπεί από Κέντρο αρχικής καταγραφής και ιατρικών εξετάσεων αιτητών ασύλου με μέγιστη περίοδο παραμονής τις 72 ώρες, σε Κέντρο Κράτησης, όπου σήμερα κρατούνται για μακρόχρονη περίοδο πέραν των 600 αιτητών ασύλου, οι οποίοι στερούνται της ελευθερίας τους, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης.

Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στην υποχρεωτική μετακίνηση μεγάλου αριθμού αιτητών ασύλου, από κέντρα και υποστατικά όπου διέμεναν σε διάφορες επαρχίες υπό συνθήκες υποφερτές, στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα για να τεθούν κι αυτοί υπό κράτηση και σε «καραντίνα», τη στιγμή που κανένα κρούσμα δεν υπήρξε στους χώρους όπου διέμεναν,  χωρίς καμία ενημέρωση για τους λόγους και το δικαίωμά τους για προσβολή των αποφάσεων ενώπιον Δικαστηρίου. Η θέση σε καραντίνα των αιτητών ασύλου που μεταφέρθηκαν εκεί παραβιάζει τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας σε σχέση με τον κορωνοϊό αφού δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες για τις οποίες επιβάλλεται η καραντίνα.

Η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι, κατά παράβαση  της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων και με εντελώς ρατσιστικά κριτήρια, η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών ασύλου που μετακινήθηκαν ή/και βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα είναι άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Επίσης, η κυβέρνηση, με το πρόσχημα του κορωνοϊού και κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, έχει αναστείλει την πρόσβαση των προσφύγων σε διαδικασίες ασύλου:

  • Η Κυπριακή ακτοφυλακή απομάκρυνε κατά παράβαση του περί Προσφύγων Νόμου και του ευρωπαϊκού δικαίου πλοιάριο με πρόσφυγες από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με αποτέλεσμα αυτοί να διασωθούν από τις τ/κ αρχές, όπου και φιλοξενούνται μέχρι σήμερα.
  • Τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης αρνούνται να παραλάβουν νέες αιτήσεις ασύλου, με αποτέλεσμα ένας αριθμός προσφύγων να παραμένει χωρίς καθεστώς παραμονής και πρόσβαση σε δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση έχει περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση των διαμενόντων αιτητών ασύλου και την πρόσβαση των ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου σε τέτοιο βαθμό που και αυτό έχει στην ουσία μετατραπεί επίσης σε «κλειστό κέντρο». Πρόσθετα με τον περιορισμό της πρόσβασης στην Κοφίνου η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση της ΚΙΣΑ και των άλλων ΜΚΟ στη Πουρνάρα κατά παράβαση και πάλι του Νόμου και του δικαιώματος των αιτητών ασύλου να έχουν πρόσβαση σε ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περιορίσει τα δικαιώματα των προσφύγων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά είχαν εξαγγελθεί πριν από την πανδημία, στα πλαίσια του τοξικού κλίματος που η κυβέρνηση διαμόρφωσε με πρόσχημα την αύξηση του αριθμού των αιτητών ασύλου, η οποία θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη λόγω της  κατάστασης στη Συρία και της Τουρκικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, και την υιοθέτηση μιας ξενοφοβικής και ρατσιστικής ρητορικής, η οποία συνδέει τα θέματα προσφύγων με τρομοκρατία, εγκληματικότητα, πολιτιστική και δημογραφική απειλή για την κυπριακή κοινωνία.  

Η ΚΙΣΑ, θεωρεί τις πιο πάνω πολιτικές και ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών και της Κυβέρνησης ως παράνομες και κατά παράβαση του περί Προσφύγων Νόμου και του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και ως άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την υγεία των αιτητών ασύλου για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Η κράτηση αιτητών ασύλου αποτελεί εξαιρετικό μέτρο το οποίο μπορεί να διατάζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το Κέντρο Πουρνάρα έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε Κέντρο παράνομης κράτησης για εκατοντάδες αιτητές ασύλου.
  2. Ο καθορισμός της διαμονής προσφύγων σε συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας ή/και κράτησης και πάλι είναι εξαιρετικό μέτρο το οποίο μπορεί να διαταχθεί κατ΄εξαίρεση του δικαιώματος των αιτητών ασύλου σε ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή και είναι παράνομος και αυθαίρετος αφού δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες στο νόμο διαδικασίες∙
  3. Η κράτηση 600 και πλέον ανθρώπων στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα υπό συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές που δεν διασφαλίζουν τις κατ΄ελάχιστο αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και την εφαρμογή των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας  για τον κορωνοϊό, θέτει σε κίνδυνο πρωταρχικά τους ίδιους τους αιτητές ασύλου αλλά και τη δημόσια υγεία.

Η ΚΙΣΑ καλεί για ακόμα μια φορά το κράτος να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή των πολιτικών του να τερματίσει την παράνομη κράτηση αιτητών ασύλου και να διασφαλίσει πρόσβαση στο δικαίωμα στην υγεία και σε προστασία από τον κορωνοϊό σε όλους, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής ή καθεστώς παραμονής.

Στο πλαίσιο του ρόλου και του έργου της για την προστασία  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων ασύλου και κατά της ρατσιστικής αντιμετώπισης τους, η ΚΙΣΑ θα κινηθεί νομικά και θα  προχωρήσει επίσης σε καταγγελία προς τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς.


✇ KISA

Protection of public health is not feasible amidst exclusion and discrimination!

By Doros Polykarpou — March 27th 2020 at 16:05

On 12/03/2020, the Council of Ministers adopted, without any prior consultation, the much-trumpeted action plan for “holistically dealing with the increasing migration flows”. KISA expressed right from the beginning the conviction that the policies of “examination of manifestly unfounded applications within one month”, the designation of “safe countries of origin”, the “shortening of the time of examination of asylum applications” and speeding up of procedures with reducing the enshrined deadlines of recourse to judicial protection, the creation of closed detention centres for asylum seekers and speeding up of forced returns with the effective involvement of FRONTEX, not only violate the refugee law but they are also unfeasible in the absence of the required structures, the necessary human resources and the corresponding legal framework. 

Today, especially under the present conditions of the COVID-19 pandemic, the action plan is no longer only unfeasible and illegal but it constitutes a substantial threat to public health of the whole population.

When physical distancing and voluntary self-isolation is the rule for almost all people, the government has decided and daily promotes the piling up and crowding of migrants and asylum seekers in detention and reception centres, thereby rendering them into centres of rapid and certain spreading  of coronavirus.

At exactly the time when the rule of law needs to stand firm and the number of detainees / confinees to be limited to the absolutely necessary minimum or to be eliminated altogether, it has been decided to reopen all wings of the Menoyia Detention Centre, while new detainees are not transferred to the Menoyia Detention Centre but to various police stations, in conditions that have already been ruled by the ECtHR as inhuman and degrading. It has also been decided to “host” more than 600 people at Pournara, in conditions that violate the very decrees of the state for protection from coronavirus. At the same time, the Reception Centre for Asylum Seekers in Kofinou has been turned to a “closed centre”, without a single case of COVID-19.

In effect, with concentrating such numbers in detention and/or reception centres, of people who have not committed a crime and do not in any way threaten public order, there can be no guarantee as to the protection of public health as it is totally impossible to comply with the measures of the ministerial decrees for the protection of public health.   

When administrative detention in many European countries is being limited, because of the infeasibility of the implementation of detention orders and, therefore, without any legal basis, Cyprus opts for the “solution” of detention and deportation, ignoring the short- and long-term consequences of detention that leads to nowhere.

And of course there is no reference to the living conditions of detainees and those “hosted” in these centres (please see (CPT standards and CPT statement of principles of COVID-19 of the Council of Europe).

When it is imperative to be prioritized, vulnerable groups within the most vulnerable group of detainees and refugees, they remain invisible. Pregnant women, children, persons with health problems and with disabilities have only one capacity, that of the “other”, the “foreigner” who must be distanced from “ours” and to automatically be  piled up and confined along with hundreds of other people, that is to be exposed to guaranteed dangerous conditions.

Before it is too late and the spreading of the virus becomes uncontrollable, KISA considers that it is imperative to fully review the measures, taking into consideration the threat of coronavirus as well as the rule of law that Cyprus wants to maintain, and calls on the state to immediately review-

  1. The suspension of the administrative detention for deportation, in accordance also with the call of the Commissioner for Human Rights of the Council of Europe.
  2. The immediate closing down of the congested reception centres, especially of the “Pournara” Temporary Reception Centre» and the decongestion of the Reception Centre in Kofinou, by moving people to structures suitable for hosting small groups of people, in conditions of effective and equal protection from coronavirus.
  3. Strengthening the measures for coronavirus so as for these to be also adjusted to the needs and realities of migrants and refugees, including appropriate information in languages understood by them, and ensuring their access to health and hygienic services, which is not safeguarded today for most of them because, among others, their as yet unadjusted  registration with GESY (National Health System), including the personal assessment of the health condition as well as the consequences of the sanitary crisis  on the vulnerable groups of migrants and refugees with measures especially addressed to them.
  4. The disassociation of migration controls by the Police and the checks for complying with the measures against the spread of coronavirus and access to examinations and medical care of coronavirus victims.  
  5. The inclusion of migrants and refugees in the measures for supporting the unemployed and other vulnerable groups, irrespective of their residence status.

Steering Committee

✇ KISA

Η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι εφικτή μέσω αποκλεισμών και διακρίσεων!

By Doros Polykarpou — March 27th 2020 at 11:07

Στις 12.03.2020 το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, το πολυδιαφημισμένο σχέδιο δράσης για την «ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών». Η ΚΙΣΑ έκφρασε από την αρχή την πεποίθηση ότι οι πολιτικές της «εξέτασης των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων εντός ενός μηνός», του καθορισμού «ασφαλών χωρών καταγωγής», της «σύντμησης των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου» και της επιτάχυνσης διαδικασιών με τη μείωση των κατοχυρωμένων προθεσμιών προσφυγής στη δικαστική προστασία, η δημιουργία κλειστών χώρων κράτησης των αιτητών διεθνούς προστασίας και η επιτάχυνση της υποχρεωτικής επιστροφής τους με την ουσιαστική εμπλοκή της FRONTEX, όχι μόνο παραβιάζουν το προσφυγικό δίκαιο αλλά είναι και ανεδαφικές αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές, ούτε το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε και το ανάλογο νομικό πλαίσιο.

Σήμερα, ιδίως υπό τις παρούσες περιστάσεις της πανδημίας του COVID-19, το σχέδιο δράσης δεν είναι πλέον ανεδαφικό και παράνομο αλλά συνιστά ουσιαστική απειλή για τη δημόσια υγεία ολόκληρου του πληθυσμού.

Την ώρα που η φυσική απομόνωση ( physical distancing) και ο αυτοπεριορισμός είναι ο κανόνας για όλους σχεδόν τους ανθρώπους, κρίθηκε και προωθείται καθημερινά η συμφόρηση και ο συνωστισμός μεταναστριών/τών και  αιτούντων διεθνούς προστασίας σε κέντρα κράτησης ή/και υποδοχής , με αποτέλεσμα να καθίστανται πλέον εστίες ταχείας και βέβαιης διάδοσης του κορωνοϊού.

Την ώρα ακριβώς που χρειάζεται το κράτος δικαίου να σταθεί ακλόνητο και ο αριθμός κρατουμένων/εγκλεισμένων να περιοριστεί στον απολύτως αναγκαίο ή ακόμα και να μηδενιστεί, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία όλων των πτερύγων του κέντρου κράτησης στη Μενόγεια, ενώ πρόσφατοι κρατούμενοι δεν μεταφέρονται στα κρατητήρια Μεννόγειας αλλά σε διάφορα αστυνομικά κρατητήρια υπό συνθήκες που ήδη έχουν κριθεί από το ΕΔΑΔ ως απάνθρωπες και ταπεινωτικές στην Haghilo v Cyprus. Αποφασίστηκε  η «φιλοξενία» 600 και πλέον ατόμων στην Πουρνάρα, υπό συνθήκες που παραβιάζουν τα ίδια τα διατάγματα του κράτους για την προστασία από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, έχει μετατραπεί σε «κλειστό κέντρο», χωρίς να υφίσταται ούτε και ένα κρούσμα COVID-19.  

Εκ των πραγμάτων, η συγκέντρωση τέτοιων αριθμών σε χώρους κράτησης ή/και υποδοχής, προσώπων που κανένα αδίκημα δεν διέπραξαν ούτε και απειλούν με οποιοδήποτε τρόπο τη δημόσια τάξη,  καμία εγγύηση δεν μπορεί να παράσχει ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας αφού είναι εντελώς αδύνατη η τήρηση των όσων καθορίζονται στα Υπουργικά Διατάγματα για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.

Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης η διοικητική κράτηση περιορίζεται, λόγω του ανέφικτου της εκτέλεσης διαταγμάτων απέλασης και της κατ’ επέκταση έκλειψης του νομικού της ερείσματος, η Κύπρος επιλέγει όλο και περισσότερο τη «λύση» της κράτησης και απέλασης, αγνοώντας τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της αδιέξοδης κράτησης.

Για τις συνθήκες διαβίωσης κρατουμένων και «φιλοξενουμένων» (βλέπε CPT standards και CPT statement of principles of COVID-19 του Συμβουλίου της Ευρώπης) ούτε λόγος.

Την ώρα που επιβάλλεται να τεθούν σε προτεραιότητα, οι ευάλωτες ομάδες εντός της κατεξοχήν ευάλωτης ομάδας των κρατουμένων και προσφύγων,  αυτές παραμένουν αόρατες. Έγκυοι, παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας και άτομα με αναπηρίες φέρουν μόνο μία ιδιότητα. Την ιδιότητα του «ξένου», του «άλλου» που πρέπει να απομακρυνθεί από τους «δικούς» και αυτομάτως να συνωστιστεί και να περιοριστεί μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, δηλαδή να εκτεθεί σε εγγυημένα επικίνδυνες συνθήκες.

Προτού είναι αργά και η διάδοση του ιού καταστεί ανεξέλεγκτη, η ΚΙΣΑ θεωρεί επιβεβλημένη την πλήρη αναθεώρηση των μέτρων λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και το κράτος δικαίου που η Κύπρος θέλει να είναι και καλεί το κράτος στη χωρίς καθυστέρηση επανεξέταση-

  1. Την αναστολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης για σκοπούς απέλασης σύμφωνα και με το κάλεσμα του Επίτροπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  2. Του άμεσου κλεισίματος των συνωστισμένων κέντρων υποδοχής, ιδίως το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» και την αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής στην Κοφίνου με τη μεταφορά των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές ικανές να φιλοξενούν μικρές ομάδες προσώπων υπό όρους αποτελεσματικής και ισότιμης προστασίας από τον κορωνοϊό.
  3. Ενίσχυση των μέτρων που λήφθηκαν για τον κορωνοϊο, έτσι ώστε αυτά να είναι προσαρμοσμένα και στις ανάγκες και πραγματικότητες των μεταναστών και προσφύγων, περιλαμβανομένης της κατάλληλης ενημέρωσης, σε κατανοητή σε αυτούς γλώσσα, και διασφάλισης της πρόσβασης μεταναστριών/τών και προσφύγων σε υπηρεσίες υγείας και υγιεινής, που σήμερα δεν κατοχυρώνεται στους πλείστους από αυτούς/ες λόγω, μεταξύ άλλων,  μη προσαρμογής της εγγραφής τους στο ΓΕΣΥ,  περιλαμβανομένης της ξεχωριστής εξέτασης της κατάστασης της υγείας καθώς και τις συνέπειες που η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων με τη λήψη εξατομικευμένων μέτρων για αυτούς.
  4. Της αποσύνδεσης του μεταναστευτικού ελέγχου από την Αστυνομία από τους ελέγχους που γίνονται για σκοπούς συμμόρφωσης με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και της πρόσβασης σε εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη των θυμάτων του κορωνοϊού.
  5. Της  συμπερίληψης των μεταναστριών/των και προσφύγων στα μέτρα στήριξης των ανέργων αλλά και ευάλωτων ομάδων, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους.

Διοικητικό Συμβούλιο

✇ Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο | Cyprus Movements Archive

Για τον Κωστή Αχνιώτη / For Costis Ahniotis

June 24th 2020 at 20:29

Για τον Κωστή Αχνιώτη / For Costis Ahniotis

[English Text Follows]

Ο Κωστής Αχνιώτης έφυγε σαν σημερα το 2017.

Πολιτικοποιήθηκε μέσα στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά σαν φοιτητής στη Γαλλία, ενώ με την επιστροφή του στην Κύπρο άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά μέσα στην Κυπριακή εξωκοινοβουλευτική αριστερά, το κίνημα επαναπροσέγγισης και τους πολιτικούς κύκλους της εντός των τειχών Λευκωσίας. Συμμετείχε στο περιοδικό ‘Δελτίο Συζήτησης’, μέσα από το οποίο έγιναν οι πρώτες γραπτές συζητήσεις της άκρας Αριστεράς στην Κύπρο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δραστηριοποιήθηκε μέσα στον Κομμουνιστικό Κύκλο συνεχίζοντας τις εκδόσεις με την έκδοση του περιοδικού Εντός των Τειχών την περίοδο 1985-1990, το οποίο αποτέλεσε βασικό έντυπο των θεωρητικών ανησυχιών και διάλογων της ευρύτερης αριστεράς. Εκείνη την περίοδο είχε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία της ομάδας ‘Φίλοι του Ακάμα’ με σκοπό την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της χερσονήσου του Ακάμα.

Αργότερα, λαμβάνει μέρος στην έκδοση του δικοινοτικού περιοδικού Χάτε (1998-2001), μιας από τις ποιο αξιοσημειωτες προσπάθειες αυτόνομης επικοινωνίας μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας πριν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Την ίδια περίπου περίοδο εξέδιδε μαζί με άλλους το περιοδικό κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου ‘Εξ Υπαρχής’ (1999-2004).

Το 2004 στήνει μαζί με συντρόφους του την Πλατφόρμα Αριστερών για το Ναι και μετ’ έπειτα οργανώνεται μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς στην Κοινή Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος, ενώ εκδίδει το περιοδικό του ελληνοκυπριακού τμήματος της πλατφόρμας, Το Καλέμι (2008-11).

Την περίοδο της έντασης της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008, δραστηριοποιήθηκε μαζί με άλλα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην ΕΡΑΣ, ενώ μετέπειτα ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 με τον δικοινοτικό συνδυασμό Δράσυ-Eylem, τον πρώτο δικοινοτικό εκλογικό συνδυασμό που έλαβε μέρος σε εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ 2014-2016 πήρε μέρος στην προσπάθεια συγκρότησης της σελίδας εναλλακτικής ενημέρωσης Platforma News ενώ στους τελευταίους μήνες της ζωής του συμμετείχε και στην Αριστερή Κίνηση – Θέλουμεν Ομοσπονδία.

Το 11ο τεύχος του περιοδικού Εντροπία εμπεριέχει αφιέρωμα στον Κωστή Αχνιώτη, ενώ το ντοκιμαντέρ Tongue καταπιάνεται με την ζωή του σε σχέση με την Κυπροκεντρική εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Υπάρχει επίσης και η ηχογράφηση της συζήτησης του Κωστή μαζί με τον κοινωνιολόγο Αντρέα Παναγιώτου με θέμα τις ‘Ριζοσπαστικές Αφηγήσεις για το Κυπριακό που το 1970 τζιαι μετά: Η Άνοδος της Κυπριακής Συνείδησης τζιαι του Δικοινοτικού Κινήματος’, που οργανώθηκε το 2017 από την Συσπείρωση Ατάκτων.

Πρόσφατα δακτυλογραφήσαμε το κείμενο ’κυπριακή συνείδηση’, το οποίο έγραψε ο Κωστής το 1988.

Costis Ahniotis passed away three years ago, a day like today.

As a student in France, he was politically active in the extra-parliamentary left, and with his return to Cyprus he became actively involved with the Cypriot extra-parliamentary Left, the rapprochement movement and the political circles of the walled city of Nicosia. He participated in the magazine ‘Discussion Bulletin’ [Δελτίο Συζήτησης], through which the first written discussions of the Cypriot far-left developed.

In the beginning of the 1980s, he was active in the Communist Circle, continuing publications with the publication of the magazine Within the Walls between 1985-1990, which constituted a key text for the exposition of the theoretical concerns and dialogue of the broader left. In that period he had a key role in the formation of the group ‘Friends of Akamas’, with the aim of the preservation of the natural environment of the Akamas peninsula.

He further participates in the publication of the bi-communal magazine Hade (1998-2001), one of the most note-worthy attempts for an autonomous channel of communication between the Greek and Turkish Cypriot communities, before the opening of the checkpoints. During the same period he was part of the publishing team of the social and political dialogue magazine ‘From the Beginning’ [Εξ Υπαρχής] (1999-2004).

In 2004 he forms, together with other comrades, the ‘Platform of Leftists for YES’ and organizes afterwards, alongside other teachers, the G/c and T/c Teachers' Platform "United Cyprus", while publishing the magazine of the Greek Cypriot section of the platform, Kalemi [Το Καλέμι] (2008-11).

During the period of the intensification of the economic crisis that started in 2008, he organized, together with other members of the extra-parliamentary left, in ERAS, while afterwards he was a candidate in the European parliamentary elections of 2014 with the bi-communal electoral list of Δράσυ-Eylem, the first bi-communal electoral list that had ever participated in an election in the history of the Republic of Cyprus. Between 2014-2016 he participated in the attempt of forming the website of alternative information Platforma News, while in the last months of his life, he participated in the Leftist Movement – We Want Federation.

The 11th issue of the Entropy [Εντροπία] magazine features a tribute to Costis Ahniotis, while the documentary Tongue focuses on his life in relation to the Cyprocentric extra-parliamentary left. The audio recording of Costis’ discussion with sociologist Andreas Paanayiotou also exists (in Greek), on the subject ‘Radical Narrations of the Cyprus Problem from the 1970s onwards: The Rise of Cypriot Consciousness and of the Bi-communal Movement’, organized in 2017 by Syspirosi Atakton.

We have recently translated his 1988 text ’cypriot consciousness’, making it available in English for the first time.

✇ Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο | Cyprus Movements Archive

5 English Texts from the Archive

June 24th 2020 at 20:29

5 English Texts from the Archive

In our attempt to make the archive more accessible, we present here 5 key texts of the broader Cypriot radical political scene that are available in English on the archive. Part of the archiving project is making previously unavailable texts; available to new audiences. Many of the following texts have thus been translated through the initiate of various individuals, whose work has been fundamental in allowing us to share these key texts for the first time, in English. A bonus text has also been added at the end of the list.

'Ecology and the Semblance of an Illusion' (1985)

This ecological text circulated in the Chrysallida social space in Limassol, in relation to developments surrounding Akamas. It consisted of 9.5 pages and included extensive excerpts from various works by Max Horkheimer, Karl Marx, Peter Kropotkin, Murray Bookchin, Ivan Illich, et al. It is one of the few ecological theoretical texts of the Cypriot anti-authoritarian scene.

Typed Text

‘cypriot consciousness’ (1988)

Published originally in the 35th issue of the Nicosian magazine ‘Within the Walls’, this text by Costis Ahniotis has remained a classic exposition of the Cyprocentric position associated with the extra-parliamentary left.

Typed Text

‘The Cyprus Problem and the Internationalist Tasks of the Greek Cypriot Working Class’ (1988)

This book was published by the leftist group Workers’ Democracy. It is perhaps the most extensive Marxist analysis of the Cyprus Problem, founded upon the theoretical framework of revolutionary deafeatism. While the book still remains untranslated as a whole, a recent partial translation of key parts has emerged in 2019.

PDF

‘5 positions on the reunification process or For the right to live in Cyprus without the Cyprus problem’ (2010)

This text presents the analysis and position of the libertarian group Falies surrounding the Cyprus Problem and the approach that should be taken by the extra-parliamentary left.

Typed Text

‘Cheap Bodies/Foreign Bodies: The Government Strategy on Immigration’ (2016)

This brochure was published by the group antifa λευkoşa, and analyses the immigration policy of the Republic of Cyprus during the recent years, emphasizing the effect on refugees and the process of illegalization of migrants and refugees.

PDF


  • Bonus Text:

‘Federation or Death’ (1993)

This text was published in the 10th issue of the anarchist magazine ‘Traino stin Poli’, in Limassol. Published on the pretext of elections contra the then possibility of the resolution of the Cyprus Problem through the Ghali set of Ideas, it offered a direct justification for supporting a bi-communal federation.

Typed Text

✇ Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο | Cyprus Movements Archive

5 Κείμενα από το Αρχείο

June 24th 2020 at 20:29

5 Κείμενα από το Αρχείο

Στην προσπάθεια μας να γίνει το αρχείο πιο προσβάσιμο, παρουσιάζουμε εδώ 5 βασικά κείμενα του ευρύτερου Κυπριακού ριζοσπαστικού χώρου που εντοπίσαμε και αρχειοθετήσαμε στο αρχείο.

'Η Κύπρος, το Εθνικό και ο Εθνικισμός - Μία Ελευθεριακή Ανάλυση' (1984)

Γραμμένη από ανώνυμο Κύπριο Αναρχικό, η μπροσούρα πρόκειται για μια από τις πρώτες θεωρητικές προσεγγίσεις σε σχέση με το Κυπριακό, από μια ριζοσπαστική ελευθεριακή σκοπιά και αποτελεί πλέον κλασικό θεωρητικό κείμενο του Κυπριακού ριζοσπαστικού χώρου. Η παρόν έκδοση αποτελεί αναδημοσίευση της μπροσούρας, από την Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης Σαλονίκης, τον Ιούνη του 2018.

Αρχείο PDF

'Οικολογία και η Φαινομενικότητα μιας Ψευδαίσθησης' (1985)

Οικολογικό κείμενο που κυκλοφόρησε στο στέκι της Χρυσαλλίδας στη Λεμεσό, με αφορμή τον Ακάμα. Έχει συνολική έκταση 9.5 σελίδες και περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα από διάφορα έργα των Max Horkheimer, Karl Marx, Peter Kropotkin, Murray Bookchin, Ivan Illich, κ.α. Ενά από τα ελάχιστα οικολογικα θεωριτικά κείμενα του Κυπριακού αντιεξουσιαστικού χώρου.

Δακτυλογραφημένο Κείμενο Αρχείο PDF

'Το Κυπριακό και τα Διεθνιστικά Καθήκοντα των Ελληνοκύπριων Επαναστατών' (1988)

Το βιβλίο εκδόθηκε από την ομάδα Εργατική Δημοκρατία. Πρόκειται για ίσως την πιο εκτενής μαρξιστική ανάλυση του Κυπριακού Προβλήματος, βασισμένη πάνω στο θεωρητικό υπόβαθρο του επαναστατικού ντεφετισμού.

Αρχείο PDF

'Κυπριακή Συνείδηση - Διάλογος για μια Εμπειρία Χωρίς Όνομα' (1992)

Αυτή η μπροσούρα κυκλοφόρησε ως απάντηση στη λογοκρισία που ακολούθησε την εκπομπή Χωρίς Πλαίσια του ΡΙΚ στις 4 Ιούλη του 1992, όπου ο κοινωνιολόγος Αντρέας Παναγιώτου είπε πως είναι Κυπραίος και όχι Έλληνας. Παραμένει μια από τις ποιό προσβάσιμες και παράλληλα ανεπτυγμένες εκφράσεις της Κυπροκεντρικής θέσης. Πέρα από το αρχείο PDF, η μπροσούρα έχει πλέον δακτυλογραφηθεί (με εξαίρεση το άρθρο του κ. Καζαμία).

Δακτυλογραφημένο Κείμενο Αρχείο PDF

'Σώματα Φτηνά/Σώματα ξένα: Η Κρατική Στρατηγική της Μετανάστευσης - 3η έκδοση' (2019)

Μπροσούρα της ομάδας antifa λευkoşa η οποία αναλύει την μεταναστευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στο προσφυγικό και την δημιουργία παρανομοποίησης μεταναστών και προσφύγων.

Αρχείο PDF

✇ Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο | Cyprus Movements Archive

Archive Regarding Fascist, Racist, Xenophobic and Migrant/Refugee Exploitation in the Republic ...

June 24th 2020 at 20:29

Archive Regarding Fascist, Racist, Xenophobic and Migrant/Refugee Exploitation in the Republic of Cyprus (1993-2020 - 7th Edition)

The following link contains a PDF file we received archiving incidents of Fascist, Racist, Xenophobic and Migrant/Refugee Exploitation in the Republic of Cyprus in the period 1993-2020 from various sources.

Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμεταλλευση και Ρατσιστική Βία στην Κύπρο - Έβδομη Έκδοση

Language of Sources: Greek, some English. Language of Title - Table of Contents: Greek, Greek/Englsih.

✇ Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο | Cyprus Movements Archive

Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμεταλλευση και Ρατσιστική ...

July 14th 2020 at 18:18

Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμεταλλευση και Ρατσιστική Βία στην Κύπρο - Έβδομη Έκδοση

Το link περιέχει αρχείο PDF που μας στάλθηκε, που αρχειοθετεί περιπτώσεις φασισμού, ξενοφοβίας, εκμετάλλευσης μεταναστών/τριών και προσφύγων στην Κυπρο την περίοδο 1993-2020 από διάφορες πηγές.

Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμεταλλευση και Ρατσιστική Βία στην Κύπρο - Έβδομη Έκδοση

Εισαγωγικό Σημείωμα

Η συγκρότηση του παρόν αρχείου ξεκίνησε το 2013. Ήταν αρχικά μια περισυλλογή των διάφορων άρθρων που είχα μαζέψει τα προηγούμενα χρόνια, μια μικρή προσωπική προσπάθεια να μαζευτούν όλα τα λεγόμενα “μεμονωμένα περιστατικά” ρατσισμού, φασισμού και ξενοφοβίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη έκδοση (Οκτώβρης 2013), η οποία κάλυπτε την περίοδο 2009-2013, σύντομα έφερε την δεύτερη έκδοση τον Μάρτη του 2014, καλύπτοντας την περίοδο 2003-2014. Η συλλογή των “μεμονωμένων περιστατικών” άρχισε να φαντάζει σαν μια διαδικασία χωρίς τέλος, σκιαγραφώντας σιγά σιγά την βαθύτατα ρατσιστική δομή της (ελληνο)Κυπριακής πολιτείας. Η αρχειοθέτηση περιστατικών και πληροφοριών συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικά επίπεδα έντασης. Το αρχείο εμπεριέχει υλικό από διάφορες πυγές, συμπεριλαμβανομένων τοποθετήσεων και φυλλαδίων πολιτικών ομάδων, αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στήλες δημοσιογράφων - η συντριπτική πλειοψηφία του υλικού, παρόλα αυτά, προέρχεται από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η λογική πίσω από την αρχειοθέτηση του υλικού ήταν και παραμένει η καταγραφή περιστατικών και πληροφοριών γύρω από τον φασισμό, την ξενοφοβία, την εκμετάλλευση και την ρατσιστική βία στην Κύπρο, χωρίς να επιβάλλεται κάποιος αυστηρός έλεγχος στο ιδεολογικό ή άλλο περιεχόμενο των πηγών, π.χ. προσωπικές απόψεις των αρθρογράφων. Κάθε άρθρο που έχει συμπεριληφθεί μέσα στο αρχείο εμπεριέχει κάποιο στοιχείο ή πληροφορία σχετικά με τις ποιό πάνω θεματικές. Καθώς το αρχείο έχει συγκροτηθεί κυρίως μέσω από ηλεκτρονικά άρθρα και ψηφιοποιημένο υλικό, είναι φυσικό επακόλουθο πως η καταγραφή σταματά στην δεκαετία του 90, ενώ παράλληλα υπάρχει μια πληθώρα πηγών για τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Ένα ευχαριστώ αρμόζει να επεκταθεί εδώ προς όλα τα άτομα, καθώς και στις διάφορες ομάδες που προωθήσαν τις εκδόσεις του αρχείου όλα αυτά τα χρόνια: την ΚΙΣΑ, την Αγκάρρα, την Εργατική Δημοκρατία, το Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο, την ΕΡΑΣ, την ομάδα ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ, την Σκαπούλα, την Συσπείρωση Ατάκτων, την ομάδα antifa λευkoşa, την Bandiera και την Νέα Διεθνιστική Αριστερά, καθώς και άλλες ομάδες και συλλογικότητες οι οποίες μας διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Γλώσσα πηγών: Ελληνικά, Αγγλικά. Γλώσσα Τίτλου, Περιεχομένων: Ελληνικά, Ελληνικά/Αγγλικά.

✇ KISA

21st March – International Day Against Racism

By Doros Polykarpou — March 21st 2020 at 19:26

This year’s 21st March, proclaimed by the General Assembly of the United Nations as the International Day for the Elimination of Racial Discrimination for the killing of 69 peaceful demonstrators by the apartheid regime of South Africa, finds the whole of humanity in the vice of the coronavirus pandemic and the efforts to deal with it. These have led to the cancellation of marches and other events planned in Europe and all over the world, including ours here in Cyprus, to raise our voices and declare our opposition and resistance to racism and xenophobia.

The demonization of the right to asylum and the refugee flows and their interconnection with terrorism, structural racism and discrimination, hate speech and hate crime against migrant and refugee communities, against minorities and diversity, the demonization of NGOs and human rights defenders, all take on terrifying dimensions and they are fomented by the government narrative and policies, sections of the media and social media, which often uncontrollably spread fake news, thereby threatening people’s democratic achievements and decimating solidarity with vulnerable communities and groups, which experience racism and exclusion and inability to enjoy their basic and fundamental rights on a daily basis. The coronavirus pandemic further adds to the above and is used as a tool for legitimising policies, narratives and rhetoric against those most vulnerable.

It was only yesterday that the state, in breach of the basic principle of the customary international law, that of non refoulement, chased away a boat with refugees in the territorial waters of Cyprus that had approached the Cypriot shores, violating their right to asylum. The government was applauded for this action by extreme right and nationalist groups on social media, while the media almost totally ignored it and other quarters chose to remain silent. It was only yesterday again that an Iranian citizen with long-term residence in Cyprus was killed by police shots as a result of a complaint by Cypriots for causing disturbance in their village. A victim of institutional racism that wills the life of migrants and refugees to count less. Migrant women and girls were for years unclaimed by the authorities until their murders by a serial killer was revealed.   Migrants remain uninformed about the measures for the coronavirus and they lose their jobs but the state’s protection net does not include these most vulnerable groups as the announced measures are essentially addressed only to Cypriots. The Kofinou Reception Centre for asylum seekers has been turned to a closed centre, because of the coronavirus, despite the fact that there is no case of the virus, simply on the basis of the status of the persons staying there as asylum seekers. The Pournara Centre of Temporary Hospitality for asylum seekers has been turned to a detention centre for African asylum seekers, on the basis of a clearly racist policy that wills some asylum seekers to move freely and others to be in detention, the only criterion being their colour and ethnic origin.

The Cyprus government, based on an unprecedented extreme right narrative, has developed an “Action Plan on migration”, which aims to prevent refugees from coming to Cyprus, to the effective exclusion of a large number of refugees from the right to effective legal remedy, the enclosure of asylum seekers in closed detention centres and the forced return of migrants and refugees to their countries of origin.

It has repeatedly interconnected refugees with terrorism and public safety as well as with Turkey, the perennial enemy, in the context of a narrative about its organised efforts to change the demographic character of Cyprus by channeling refugees to Cyprus, a narrative that is well received by extreme right and racist forces, instead of responsibly informing and sensitising its citizens and  society about asylum and to explain that no human being leaves their country if there is no serious reason compelling them to do so.    

At the same time, the Cyprus government has unleashed a relentless war of fake news, defamation and criminalisation of the action of NGOs engaged in the area of migration and asylum, creating thus fertile ground in society for their targeting and demonization.  

In view of many of its member states having adopted the above policies and rhetoric, the E.U. seems unable to face up to the challenges of asylum and to maintain and strengthen the principles on which it is based –equality, the rule of law and respect of human rights, either by tolerating the violations of European law by its member states and/or through the adoption of policies that undermine these principles, such as the agreement between the E.U. and Turkey, which has recently been updated.

Today is the day we must once again declare and emphasise the necessity for resistance to all the above and the necessity to declare clearly our commitment to intensifying the struggle against racism and xenophobia, against nationalism and neo-nazism. Today is the day we, as a society, must declare our commitment to the principles of the rule of law, equality and human rights but also our support and solidarity to migrant and refugee communities, the most vulnerable groups of our fellow human beings to the scourge of racism and xenophobia.

Steering Committee

✇ KISA

21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

By Doros Polykarpou — March 21st 2020 at 16:26

Η φετινή 21 Μαρτίου, που ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το φόνο 69 διαδηλωτών από το καθεστώς apartheid της Νότιας Αφρικής, βρίσκει ολόκληρη την ανθρωπότητα στη μέγγενη της πανδημίας του κορονοϊού και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της. Στις προσπάθειες αυτές εντάσσεται και η ματαίωση των πορειών και άλλων εκδηλώσεων  που είχαν προγραμματιστεί στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο, όπως και της δικής μας εδώ στην Κύπρο, για να βροντοφωνάξουμε την αντίθεση και αντίσταση μας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η δαιμονοποίηση του δικαιώματος ασύλου και των προσφυγικών ροών και η διασύνδεσή τους με την τρομοκρατία, ο θεσμικός ρατσισμός και οι διακρίσεις, η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους ενάντια στις μεταναστευτικές και  προσφυγικές κοινότητες και  ενάντια σε κάθε μειονότητα και κάθε διαφορετικότητα, η δαιμονοποίηση των ΜΚΟ και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  λαμβάνουν  τρομακτικές διαστάσεις και υποθάλπονται από τον επίσημο κυβερνητικό λόγο και πολιτικές, τα χειραγωγημένα ΜΜΕ και τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ανεξέλεγκτα πολλές φορές κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις, απειλώντας  τις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών και  καταβαραθρώνοντας την αλληλεγγύη με τις ευάλωτες κοινότητες και ομάδες οι οποίες σε καθημερινή βάση βιώνουν τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό και την αδυναμία απόλαυσης βασικών και θεμελιωδών τους δικαιωμάτων.  Η πανδημία του κορονοϊού συντείνει ακόμη πιο πολύ σε όλα τα πιο πάνω και χρησιμοποιείται ως εργαλείο νομιμοποίησης πολιτικών, αφηγημάτων και ρητορικής κατά των πιο ευάλωτων.

Μόλις χθες, το κράτος,  κατά παράβαση της βασικής αρχής του διεθνούς εθιμικού δικαίου, αυτήν της μη επαναπροώθησης, εκδίωξε πλοιάριο με πρόσφυγες που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και  προσέγγισε τις Κυπριακές ακτές παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στο άσυλο, για να καταχειροκροτηθεί για την ενέργεια της αυτή από ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ταυτόχρονη πλήρη αποσιώπηση του θέματος από τα ΜΜΕ και την τήρηση σιγής ιχθύος από άλλους. Μόλις χθες, Ιρανός υπήκοος με μακρόχρονη παραμονή στην Κύπρο σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αστυνομικών επειδή έγινε καταγγελία από Κύπριους πολίτες για πρόκληση ανησυχίας στο χωριό τους, θύμα του θεσμικού ρατσισμού που θέλει την ανθρώπινη ζωή των προσφύγων και μεταναστών να μετρά λιγότερο. Μετανάστριες γυναίκες και παιδιά παρέμειναν στα αζήτητα από τις κρατικές αρχές για χρόνια, μέχρι την αποκάλυψη των δολοφονιών τους από ένα κατά συρροή δολοφόνο. Μετανάστες και μετανάστριες παραμένουν απληροφόρητοι/ες σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χάνουν τις δουλειές τους, χωρίς το κράτος να απλώσει δίκτυ προστασίας και σε αυτές τις πιο ευάλωτες ομάδες αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε απευθύνονται ουσιαστικά μόνο στους Κύπριους πολίτες. Το Κέντρο Υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου έχει μετατραπεί σε κλειστό κέντρο, λόγω του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα,  στη βάση απλώς της ιδιότητας των προσώπων που διαμένουν εκεί ως αιτητών ασύλου, διαφορετικών εθνοτικών καταγωγών. Το ΚέντροΠροσωρινής Φιλοξενίας  αιτητών ασύλου Πουρνάρα ήδη έχει μετατραπεί σε χώρο κράτησης Αφρικανών αιτητών ασύλου, στη βάση μιας καθαρά ρατσιστικής πολιτικής που θέλει κάποιους αιτητές ασύλου να κυκλοφορούν ελεύθερα και άλλους να βρίσκονται υπό κράτηση, με μόνο κριτήριο τα χρώμα και την εθνοτική καταγωγή.

Η κυπριακή κυβέρνηση, στη βάση ενός άνευ προηγούμενου ακροδεξιού αφηγήματος, ανέπτυξε «Σχέδιο Δράσης για το μεταναστευτικό», το οποίο στοχεύει στην αποτροπή της έλευσης προσφύγων στην Κύπρο, τον ουσιαστικό αποκλεισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων από το δικαίωμα προσφυγής σε ένδικα μέσα, τον εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα κράτησης και την αναγκαστική επιστροφή προσφύγων και μεταναστριών/ών στις χώρες προέλευσης. Έχει δε κατ΄επανάληψη συνδέσει τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία και τη δημόσια ασφάλεια, και με τον προαιώνιο εχθρό την Τουρκία,  στη βάση ενός αφηγήματος περί οργανωμένης προσπάθειας εκ μέρους της για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με την αποστολή προσφύγων, που ηχούν εύηχα στα αυτιά των ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων αντί να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει υπεύθυνα τους πολίτες της και την κοινωνία για το προσφυγικό  και να εξηγήσει ότι κανένας άνθρωπος δεν εγκαταλείπει τη χώρα του αν δεν έχει σοβαρό λόγο που να τον εξαναγκάζει. 

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο ψευδών ειδήσεων, δυσφήμησης και ποινικοποίησης της δράσης των ΜΚΟ που ασχολούνται με μετανάστες και πρόσφυγες δημιουργώντας εύφορο έδαφος στην κοινωνία για στοχοποίηση και δαιμονοποίησή τους.

Υπό το βάρος πολλών κρατών μελών της που έχουν υιοθετήσει τις πιο πάνω πολιτικές και ρητορική, η Ε.Ε. φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του προσφυγικού και να διατηρήσει και ενδυναμώσει τις αρχές πάνω στις οποίες αυτή βασίζεται , αυτές της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε με την ανοχή της στις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου από τα κράτη μέλη της ή/και με την υιοθέτηση πολιτικών που τις υπονομεύουν όπως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία πρόσφατα έχει επίσης επικαιροποιηθεί.

Σήμερα είναι η μέρα που οφείλουμε για ακόμα μια φορά να δηλώσουμε και να τονίσουμε την ανάγκη για  αντίσταση σε όλα τα πιο πάνω και την ανάγκη να δηλώσουμε ξεκάθαρα τη δέσμευση μας στην εντατικοποίηση του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στον εθνικισμό και το νέο-ναζισμό. Σήμερα είναι η μέρα που θα πρέπει ως κοινωνία να δηλώσουμε τη δέσμευση μας στις αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας στη λαίλαπα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Διοικητικό Συμβούλιο

✇ Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο | Cyprus Movements Archive

Expanding our Project: Archiving of Websites

June 24th 2020 at 20:29

Expanding our Project: Archiving of Websites

The Movements Archive has now expanded its project, including now websites and digital entries as part of its archiving efforts. Over the years we have come to the conclusion that often, digital entries are lost more easily than printed material, due to broken links, sites going offline and hosting sites, like geocities, closing down. We have of course used the Wayback Machine of the Internet Archive, both for archiving the websites of various groups, as well as locating and retrieving websites that have gone offline. Our expansion now however shifts our efforts towards preserving, at least partially, important online articles on our website, while also including websites as part of our archiving process.

As part of this process we have already created pages for the websites Platforma News, 3533, Island Anarchy and Kontrasusta on the Greek version of the site, while Reunification 2011 is available to both the Greek and English version. Articles have been added to Kontrasusta, Reunification 2011 and Diogenis’ Lantern/Φανάρι του Διογένη.

✇ Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο | Cyprus Movements Archive

The Archive Now has a Facebook Page

June 24th 2020 at 20:29

The Archive Now has a Facebook Page

The Archive now has a facebook page, to be found at https://www.facebook.com/movementsarchive.

The page will be used mainly to make the archive more widely available and will not replace the archive itself, nor will be the carrier of original content. Important updates will continue to be firstly published on the current blog.

✇ Εργατική Δημοκρατία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΗΜΟ ΤΩΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

February 28th 2020 at 19:49

Submitted by admin on

Share it now!
Η Εργατική Δημοκρατία καταγγέλει την απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάση να κλείσει τα οδοφράγματα με αφορμή τάχα την προστασία απο τον κορωνοϊό. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να στοχοποιήσει την άλλη πλευρά σαν πιθανό κίνδυνο για την εξάπλωση του ιού ενώ είναι γνωστό ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό στην άλλη πλευρά.

Για άλλη μια φορά παίζει το χαρτί του εθνικισμού και ταυτίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του ναζιστικού ΕΛΑΜ. Είναι μια πρόκληση που δεν πρέπει να περάσει.

Καλούμε όλους και όλες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που καλούν φορείς και οργανώσεις αύριο Σάββατο η ώρα 12 το μεσημέρι στο τέρμα της οδού Λήδρας, μπροστά στην αίθουσα Ειρήνης.

✇ KISA

KISA calls on the Minister to retract his defamatory statements and to proceed to a dialogue with the stakeholders and NGOs concerned

By Doros Polykarpou — March 3rd 2020 at 10:29

The government has reacted to the increased refugee and migrant flows of the last 2-3 years with an ever more extreme right narrative, which comprises, among others, interconnecting migrants and refugees to matters of security, terrorism, unemployment and social cohesion. According to this narrative, refugees are channelled by Turkey following a plan that aims at changing the demographic nature and the full control of Cyprus.

It seems that KISA with its critical positions and views against this narrative annoys the establishment as well as other extreme right and nationalistic circles. That is why, there is lately a systematic attempt targeting, smearing and mudslinging of the work and action of KISA and its leadership by a section of the printed and electronic media that agrees and supports the extreme right policies of the executive branch. The aims of this attempt are:

  1. To dispute the role and motives of our engagement and actions for the rights of refugees and the rule of law in the area of migration and asylum, implying that we are acting for serving foreign interests and not of our society.
  2. They invoke lack of transparency as to the financial situation and funding sources of KISA in order to justify the   insinuations for corruption and that we are motivated by making money and not by our interest in promoting and safeguarding human rights.
  3. That we are serving Turkey in the implementation of its objective to “alter the demographic nature” and “destabilise the country through refugees”.

KISA expresses its strong condemnation and deep concern with the stance of the Minister of Interior. In a recent interview to Radio Proto, the Minister

  1. Demarcated NGOs into the bad ones that «maximise issues and target government services» and the good ones that do “wonderful”, as he stated, work. 
  2. He linked KISA and ENAR (European Network Against Racism), of which KISA and other many other organisations in Cyprus and other European countries are members, with fundamentalist organisations such as the Muslim Brotherhood.
  3. In serving the aim of linking KISA Turkey and its policies either on the Cyprus problem or in relation to refugees .
  4. He left insinuations for possible exploitation of NGOs by organised crime for money laundering so as to justify his intension to “check” the NGOs active in the field of migration and asylum.

KISA calls on the Minister –

  • To publicly retract the insinuations he made on KISA’s financial situation and position on fundamentalist movements, and
  • To put an end to his polemic against KISA and other NGOs and to proceed to a  structured and constructive dialogue on the areas and competencies of his Ministry.

KISA states that, as a non-governmental, non-profit making organisation, has political positions and proposals and that it has been struggling since 1998, without financial support from the state for a long time and with European funding,  for the rights of migrants and refugees and for combating racism and xenophobia.

KISA has expressed its position and readiness for cooperation with the relevant competent services and stakeholders for fighting corruption and lack of transparency in all areas of life, including that of civil society. KISA has from the beginning of its establishment, without any legal obligation, audited accounts available on its website.

KISA unequivocally declares that we are not daunted either by direct or indirect threats, or by the attempts to smear our name and integrity of our Organisation and leadership. We continue our work with full transparency as to our actions and funding, exercising our right to freedom of expressing our opinions.

KISA will continue to deal with the policies and practices of government services in a spirit of good will but also with criticism as and when required, in the framework of its mandate and in pursuing fulfilling its role and mission.

Steering Committee

✇ KISA

Η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό να ανακαλέσει τις δυσφημιστικές του δηλώσεις και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και ΜΚΟ

By Doros Polykarpou — February 28th 2020 at 17:31

Η κυβέρνηση αντέδρασε στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των τελευταίων 2-3 χρόνων με ένα ολοένα και πιο ακροδεξιό αφήγημα, το οποίο συνίσταται μεταξύ άλλων στη διασύνδεση των μεταναστών και προσφύγων με θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας , ανεργίας και κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με το αφήγημα αυτό οι πρόσφυγες διοχετεύονται κατόπιν σχεδίου από την Τουρκία με σκοπό την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Φαίνεται ότι η ΚΙΣΑ με τις κριτικές θέσεις και απόψεις της κατά του αφηγήματος αυτού ενοχλεί τους κρατούντες όπως και άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Γι’αυτό,  τον τελευταίο καιρό έχει αναληφθεί μια συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης, σπίλωσης και λασπολογίας του έργου και της δράσης της ΚΙΣΑ και των στελεχών της από μερίδα του έντυπου/ ηλεκτρονικού τύπου που συμφωνεί και στηρίζει την ακροδεξιά πολιτική  της εκτελεστικής εξουσίας. Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει

  1. Την αμφισβήτηση του ρόλου και του κινήτρου δραστηριοποίησης μας υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων  και του κράτους δικαίου στον τομέα μετανάστευσης  και του ασύλου, υπονοώντας ότι εργαζόμαστε για την εξυπηρέτηση ξένων, αλλότριων συμφερόντων και όχι της κοινωνίας μας.
  2. Επικαλούνται αδιαφάνεια στον τομέα των οικονομικών  και των πηγών χρηματοδότησης της ΚΙΣΑ για να δικαιολογήσουν τις αιχμές που αφήνουν για διαφθορά και ότι το κίνητρο μας είναι ο πλουτισμός και όχι το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  3. Ότι εξυπηρετούμε την Τουρκία στην υλοποίηση του στόχου της που είναι η «αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα» και «αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω των προσφύγων.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει την έντονη καταδίκη και βαθειά  ανησυχία της για τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Υπουργός

  1. Διαχώρισε τις ΜΚΟ σε κακές που  «μεγιστοποιούν ζητήματα και στοχοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους»  και τις καλές που επιτελούν «θεάρεστο», όπως δήλωσε, έργο.  
  2. Διασύνδεσε την ΚΙΣΑ και το ENAR (European Network Against Racism –  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού), του οποίου η ΚΙΣΑ όπως και πολλές άλλες οργανώσεις από την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μέλη, με φονταμεταλιστικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
  3. Μέσω τις σχέσης Τουρκίας και με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετήσει το στόχο διασύνδεσης της ΚΙΣΑ με την Τουρκία και τις πολιτικές της, είτε στο κυπριακό είτε στο προσφυγικό.
  4. Άφησε υπόνοιες για ενδεχόμενη εκμετάλλευση των ΜΚΟ από το οργανωμένο έγκλημα για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος με σκοπό να δικαιολογήσει την πρόθεση του για «έλεγχο» των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό –

Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι, ως μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση, έχει πολιτικές θέσεις και προτάσεις και αγωνίζεται στη βάση αρχών από το 1998, και χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος και τα ευρωπαϊκά κοντύλια που διαχειρίζεται,  για τα δικαιώματα των μεταναστριών/ών και προσφύγων και για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ΚΙΣΑ έχει τοποθετηθεί και δηλώσει την ετοιμότητα της για συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, περιλαμβανομένου και του τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Η ΚΙΣΑ χωρίς νομική υποχρέωση διαθέτει από την ίδρυση της ελεγμένους λογαριασμούς οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της.

Η ΚΙΣΑ δηλώνει απερίφραστα ότι δεν μας πτοούν οι  άμεσες και έμμεσες απειλές, ούτε οι προσπάθειες σπίλωσης του ονόματος και της  τιμιότητας της Οργάνωσης και των στελεχών της. Συνεχίζουμε το έργο μας με πλήρη διαφάνεια ως προς τις δράσεις μας και τη χρηματοδότησή μας ασκώντας το δικαίωμά μας στην ελευθερία έκφρασης των απόψεών μας.

Η ΚΙΣΑ  θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με καλή θέληση αλλά και κριτικά όπου και όταν χρειάζεται τις πολιτικές και πρακτικές των κυβερνητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της εντολής της  και με γνώμονα την εκπλήρωση του έργου και της αποστολής της.

Διοικητικό Συμβούλιο

✇ KISA

Όταν η δημοσιογραφία μετατρέπεται σε εργαλείο υποκίνησης σε μίσος και βία τότε κινδυνεύει η ίδια η δημοκρατία!

By Doros Polykarpou — February 22nd 2020 at 16:18

Γραπτή δήλωση Δώρου Πολυκάρπου, εκτελεστικού Διευθυντή ΚΙΣΑ

Η προσφυγοποίηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων είναι ένα λυπηρό παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, την Ε.Ε. και ασφαλώς την Κύπρο με τις ιδιάζουσες συνθήκες της και γεωγραφική της θέση. Για την διαχείρισή του χρειάζεται η συνεργασία όλων, τόσο σε εθνικό όσο και υπερεθνικό, διακρατικό επίπεδο με σεβασμό πάντοτε των διεθνών υποχρεώσεων για παροχή προστασίας και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που οδηγούνται στην προσφυγιά και την αναζήτηση μιας  ασφαλούς χώρας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και στατιστικές, οι αριθμοί αποτελούν σημαντική παράμετρο. Οι αριθμοί νέων αιτήσεων ασύλου την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο σε σχέση με το σύνολο των νέων αιτήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ έχει ως ακολούθως:

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
E.E. 259,630 309,040 335,290 431,095 626,960 1,322,845 1,260,910 712,235 647,165
2,875 1,770 1,635 1,255 1,745 2,265 2,940 4,600 7,765
CY% 1,10% 0,55% 0,48% 0,29% 0,27% 0,17% 0,23% 0,64% 1.19%

Η πολιτική της κυβέρνησης

Ενώ από το 2010 μέχρι 2016 οι νέες αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. παρουσίαζαν  συνεχή αύξηση,  στην Κύπρο ο αριθμός των αιτήσεων ήταν σε πτωτική τάση τόσο σε απόλυτους αριθμούς  όσο και ποσοστιαία. Από το 2017  και μετά η πορεία αυτή αντιστρέφεται με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι νέες αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο να έχουν εκτοξευθεί σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ε.Ε. που μειώνονται.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά την άποψη μου σε δύο βασικούς παράγοντες για τους οποίους ως ΚΙΣΑ είχαμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση:

  1. Η συμφωνία Ε.Ε. –  Τουρκίας από τη μια και τα μέτρα σε Ελλάδα και Βαλκάνια από την άλλη είχαν κλείσει τους διαδρόμους στους πρόσφυγες για την κεντρική Ευρώπη, και
  2. Σημαντική αύξηση φοιτητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο στις ελεγχόμενες όσο και στις μη ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές  που «καταλήγουν» στο σύστημα ασύλου. Υπάρχει ένα ανάλογο όμως σε μικρότερο βαθμό φαινόμενο με άτομα που έρχονται νόμιμα με σκοπό την απασχόληση και στη συνέχεια για δικαιολογημένους ή μη λόγους, υποβάλλουν αίτηση ασύλου.

Μέχρι το 2017, η κυβέρνηση στην ουσία βρισκόταν σε κατάσταση αδράνειας και εφησυχασμού με τη  μείωση των αιτήσεων και δεν έπραξε κάτι ουσιαστικό (π.χ. κατάργηση της αναθεωρητικής αρχής προσφύγων ώστε να μειωθεί κατά 2-3 κατ΄ελάχιστον χρόνια ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων).

Από το 2017 μέχρι σήμερα, αντί να επικεντρωθεί στους πιο πάνω παράγοντες που θα οδηγούσαν σε ουσιαστική διαφοροποίηση της κατάστασης, η κυβέρνηση έχει περιπλέξει το προσφυγικό με θέματα εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας, δημογραφικής απειλής, απασχόλησης, πράσινης γραμμής, υποβάθμισης αστικών περιοχών, εγκληματικότητας, με το κυπριακό,  την εισβολή και την κατοχή. Αυτή η πολιτική οδήγησε από τη μια στην αναγωγή του προσφυγικού περίπου ως τον καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια αυτού του τόπου και από την άλλη το έχει καταστήσει τόσο περίπλοκο που φαντάζει ως δαιδαλώδες και αδύνατο να τύχει διαχείρισης .

Αντί λοιπόν να επικεντρωθεί στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, η κυβέρνηση με το αφήγημα της γύρω από το προσφυγικό συνέβαλε στην υπόθαλψη ρητορικής μίσους, ρατσισμού και εθνικισμού στην κυπριακή κοινωνία με αποτέλεσμα να ρίχνει λάδι στο μύλο των ακροδεξιών και νεοναζιστικών κύκλων και ταυτόχρονα ενισχύει την μισαλλοδοξία και εθνικισμό που υπάρχει στην κοινωνία μας και αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.  

Η στάση των Μέσων Ενημέρωσης   

Το αφήγημα της κυβέρνησης θα ανέμενε κάποιος/οια ότι θα τίθετο κάτω από το μικροσκόπιο και την κριτική στάση των ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων όχι μόνο δεν αμφισβητεί αλλά υιοθεί πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης.

«…οργανωμένο κύκλωμα της Τουρκίας με σκοπό τη δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών…» Σημερινή (05.12.2019),  «…τουρκικό σχεδιασμό για μουσουλμανοποίηση της Κύπρου» (Σημερινή 05.11.2019),

« έντονο πρόβλημα όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα, η οποία προκύπτει από το συγκεκριμένο θέμα … θέλουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες … είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα για την Κυπριακή Δημοκρατία…¨ (Καθημερινή, 09.12.2019),

«Φόβοι ότι μεταξύ των μεταναστών που φθάνουν είναι και τζιχαντιστές … Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο τις ροές … υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί στην Κύπρο η μουσουλμανική μειονότητα… εδώ, υπάρχει εποικισμός στις ελεύθερες περιοχές». (Reporter, 18.01.2019).  

«Βαθαίνει η συνεργασία  Αστυνομίας και Στρατού: Κοινές περιπολίες στην εντός των τειχών  … για αντιμετώπιση…εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης (Σημερινή, 05.12.2019),

Στις 27.01.2020 ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αλήθεια» σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «ΤΡΙΤΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ!» (Αλήθεια,  27.01.20220)  χαρακτήρισε «… την συνεχή άφιξη μεταναστών … τρίτο αττίλα».

Η Τουρκία, σύμφωνα με αυτή την άκρως μισαλλόδοξη αντίληψη, εισβάλλει για τρίτη φορά μέσω των προσφύγων επιδιώκοντας, σε συνέχεια της 2ης εισβολής (επέμβαση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και την 1η εισβολή που ολοκληρώθηκε το 1974 να υλοποιήσει τον αιώνιο στόχο της που είναι η κατάληψη και ισλαμοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Οι εξαθλιωμένοι και κατατρεγμένοι λοιπόν πρόσφυγες, τα ασυνόδευτα παιδιά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φτάνουν στην Κύπρο με την ελπίδα να τους αναγνωριστεί  προστασία ή που έχουν φτάσει πριν από χρόνια στη Κύπρο και ζουν ανάμεσα μας, αρκετοί έχουν γίνει εν τω μεταξύ πολίτες αυτής της χώρας,  θεωρούνται ως τακτικοί στρατιώτες της Τουρκίας, μιας χώρας για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία διαπαιδαγωγήθηκε να τη βλέπει ως τον  αιώνιο εχθρό και με την οποία σήμερα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. 

Πνευματική τρομοκρατία κατά της κριτικής άποψης και φωνής της ΚΙΣΑ

Η ΚΙΣΑ ως ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έντονη παρουσία και πλούσια πείρα και γνώση  στα θέματα ασύλου και μετανάστευσης αποτελεί συχνά το βασικό αντίλογο και κριτική άποψη στις πολιτικές και μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς. 

Φαίνεται ότι η κριτική άποψη, η συμβολή της ΚΙΣΑ για  σωστή  και ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινωνίας δεν ενοχλεί μόνο την εκτελεστική εξουσία αλλά και όλους εκείνους τους δημοσιογράφους και ΜΜΕ που νομίζουν ότι ο ρόλος τους εξαντλείται στο να επικροτούν και να διαδίδουν τις θέσεις και πολιτικές της κυβέρνησης.

Στις 06.02.2020 η εφημερίδα Σημερινή σε άρθρο της με τίτλο «10 χρόνια διακίνησης του ίδιου αφηγήματος…» ξεκίνησε μίαν ανοίκεια επίθεση εναντίον μου για την έντονη κριτική που άσκησα κατά της κυβερνητικής πολιτικής σε δηλώσεις μου που δημοσιεύτηκαν στις 03.02.2020 στην εφημερίδα Χαραυγή κάτω από τον τίτλο   «Αντιπροσφυγικές εξαγγελίες με πολλά ερωτηματικά» . Χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς επικοινωνία μαζί μου άφηνε αιχμές για ευτελείς λόγους για τους οποίους αρνούμαι να δεχτώ τη «σχέση των προσφύγων με την τρομοκρατία» και «την διοχέτευση τους από την Τουρκία με στόχο τον εξισλαμισμό και τη κατάληψη της χώρας».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 11.02.2020, το ίδιο συγκρότημα πήρε από τον προσωπικό λογαριασμό μου σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης το σχόλιο με το οποίο κατάγγελλα ως φασισμό την ταύτιση των προσφύγων με τον «Αττίλα» από την εφημερίδα Αλήθεια και το παρουσίασε στο κοινό με ένα τρόπο που ισοδυναμούσε περίπου σε επικήρυξη μου.

Σύμφωνα με το SigmaLive,  το σχόλιο μου ήταν προκλητικότατο  και προσβλητικό για τα θύματα της εισβολής του 1974,  γιατί  σύμφωνα με τους ίδιους καλωσόριζα  και δικαιολογούσα την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας, ότι υιοθέτησα τις θέσεις της Τουρκίας στο κυπριακό, κλπ..

Τα «σχόλια» που αναρτήθηκαν από τους χρήστες της σελίδας του συγκροτήματος είναι ενδεικτικά στο  πού αποσκοπούσαν οι συντάκτες του άρθρου:

«Θάνατο», «Ντουφεκισμο για έσχατη προδοσία», «…ο κόσμος να τον λυντσάρει στην πλατεία»,   «…kathariste to leshi», «ένα ξενοπροσκηνημενο σκουλήκι …»  «τουτον έπρεπε τον κλείσουν σε ένα κελί … με βιαστές..», «…να πάνε να βιάσουν την μάνα και την αδερφή του και την κόρη του όπως τότε στην εισβολή οι φίλοι του…..»,  «perki piais KORONOIO RE xsimaroshille», «την επόμενη φορά που θα μπει μπροστά στο αυτοκίνητο μου θα τον τσιλλισω».

Στις 12.02.2020 με νέο άρθρο/ ανάρτηση του το Sigmalive με κατηγορεί ότι παραμένω αμετανόητος για το «ξέπλυμα» Αττίλα» και δηλώνει ότι καταδικάζει μεν πλην όμως αρνείται να προβεί σε διαγραφή τους γιατί «πάγια πολιτική του Sigmalive είναι να μην επεμβαίνει ούτε να διαγράφει σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.» Ο συντάκτης του άρθρου όπως και στα προηγούμενα άρθρα, θεωρεί προφανώς ότι γνωρίζει τα πάντα και δεν χρειάζεται να επικοινωνήσει, έστω για σκοπούς δεοντολογίας,  με το άτομο το οποίο εδώ και μέρες το κατηγορούν για «ξέπλυμα του Αττίλα». Πόση γνώση ή άγνοια έχει φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν είναι καν ενήμερος ότι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία δεν είμαι ούτε πρόεδρος ούτε προϊστάμενος της ΚΙΣΑ,  όπως με αποκαλεί στο άρθρο του.

Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται οι συντάκτες της Σημερινής/Sigmalive το σύντομο σχόλιο μου απευθυνόταν στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Αλήθειας στον οποίο έκφραζα την ελπίδα ότι η παρουσία των προσφύγων, τους οποίους ο ίδιος ρατσιστικά αποκαλούσε 3ο Αττίλα, θα συμβάλει στην καταπολέμηση ρατσιστικών αντιλήψεων και φυλετικών διακρίσεων  στην κοινωνία. Η αναφορά στο ενδεχόμενο η επέμβαση της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως 2ον  Αττίλα, να  λειτουργήσει, ανεξάρτητα από τα όποια πιθανά αλλότρια κίνητρα της, ως μοχλός πίεσης για επίδειξη μεγαλύτερης πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού ήταν μια επίθεση κατά της εθνικιστικής ανάγνωσης των πραγματικοτήτων γύρω μας. Τέλος, τον καλούσα  με ένα «προκλητικό» τρόπο να αναλογιστεί τις ευθύνες που ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες υποστηρικτές των ακροδεξιών πραξικοπηματιών είχαν για το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974, η οποία όσο οξύμωρο και αντιφατικό  ακούγεται, πέραν από τη φρίκη και τον πόνο,  οδήγησε στην κατάρρευση του πραξικοπήματος και τον τερματισμό των βασανιστηρίων και προγραμματισμένων εκκαθαρίσεων αριστερών, Τουρκοκυπρίων, αντιστασιακών και άλλων δημοκρατών.

Αυτοί και τα πνευματικά τους τέκνα που το 1974 συμμετείχαν ενεργά στην κατάλυση του  συντάγματος  της χώρας με τα όπλα και την εξαγγελία της «Ελληνικής Δημοκρατίας της Κύπρου», που έδωσε στη Τουρκία την ευκαιρία να εισβάλει στην Κύπρο, κατηγορούν αυτούς που τότε αντιστάθηκαν στις καταστροφικές και εγκληματικές τους πράξεις ότι «ξεπλένουν» την κατοχή και «υιοθετούν τουρκικές θέσεις».

Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό αυτοί που σήμερα πολεμούν με νύχια και με δόντια κατά της συμφωνημένης  βάσης επίλυσης του κυπριακού,  τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και την πολιτική ισότητα, να κατηγορούν τους ακτιβιστές που εδώ και 45 χρόνια αγωνίζονται σε συνεργασία με Τουρκοκύπριους και Τούρκους ακτιβιστές και οργανώσεις να ανατρέψουν τα τετελεσμένα που δημιούργησαν και να επανενώσουν την Κύπρο και το λαό της ως «τουρκοπροσκυνημένους» και «απολογητές του αττίλα».

Λευκωσία, 21.02.2020

✇ συσπείρωση ατάκτων

Κομμάτι κομμάτι θα ρίξουμε το τείχος

By Syspirosi Atakton — March 5th 2020 at 07:33
Στα μέσα Δεκέμβρη, όταν ανακοινώθηκαν οι κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, είχαμε γράψει ότι ο σκοπός αυτού του μέτρου ήταν διττός: Καταρχάς για να εμπεδωθεί η διχοτόμηση στην συνείδηση του κόσμου, μετατρέποντας σταδιακά την πράσινη γραμμή που επέβαλε η σύγκρουση Τουρκικού και Ελληνικού εθνικισμού στην Κύπρο, σε κρατικά σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κύπρου. Το δεύτερο σημείο που θίξαμε ήταν η χρήση του στρατού ως όργανο καταστολής. Την περασμένη βδομάδα είδαμε να εφαρμόζονται στην πράξη και τα δύο. 
 
Είδαμε λοιπόν κληρωτούς στρατιώτες να χρησιμοποιούνται με απίστευτη ευκολία από την αστυνομία για να καταστείλουν ειρηνική διαμαρτυρία ατόμων που ζητούσαν να ανοίξουν τα οδοφράγματα που έκλεισε η Κ.Δ. με το πρόσχημα του κορωνοϊού. Η ενέργεια αυτή βρήκε πλήρη αποδοχή από την Δεξιά, το οποίο μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν σε περίπτωση που ο κόσμος που διαμαρτύρεται αυξηθεί, αν θα κατεβάσουν και τα τανκς και θα ενεργοποιήσουν και τις παρακρατικές ομάδες -προθυμοποιήθηκαν και μόνοι τους-. Δεν είναι κάτι καινούργιο άλλωστε, ακριβώς τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσαν και όταν μοίραζαν την Κύπρο στα δύο. Η ουσία βέβαια παραμένει ότι η κυβέρνηση βρήκε ακόμα μία αφορμή να δείξει ότι ο στόχος της είναι η εδραίωση της διχοτόμησης. Το κλείσιμο των μισών οδοφραγμάτων για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης από την στιγμή που δεν υπάρχουν κρούσματα στην Κύπρο (βόρεια και νότια), ενώ και οι δικαιολογίες που έδωσαν δεν πείθουν κανέναν που δεν θέλει να πειστεί. Ακόμα και στην πιο αληθοφανή εκδοχή των δικαιολογιών της κυβέρνησης, αυτή του υπουργού υγείας ότι τρία οδοφράγματα ελέγχονται πιο εύκολα από εφτά, η διαφορά είναι ότι αντί να έχουν δώδεκα άτομα να ελέγχουν για πυρετό θα είχαν είκοσι οκτώ. Για αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη άλλωστε ότι όλοι ανεξαιρέτως όσοι υποστήριξαν την κίνηση προσωρινού κλεισίματος είναι όσοι θέλουν και το μόνιμο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, άρα και την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. 
 
Φυσικά εκτός από την κυβέρνηση της Κ.Δ. με την αφορμή τα περιστατικά στην νεκρή ζώνη βρήκαν ευκαιρία κάθε λογής κανίβαλοι εθνικιστές, να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στην αστυνομία και τον στρατό, οι οποίοι φυλάνε Θερμοπύλες, κατηγορώντας τους διαμαρτυρόμενους ως προδότες. Καλούν μάλιστα να κλείσουν επί μονίμου βάσεως και τα υπόλοιπα οδοφράγματα, όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά επειδή προτιμούν μισή “ελληνική” πατρίδα, παρά ολόκληρη και ομόσπονδη. Αντίστοιχα με τους εθνικιστές της νότιας πλευράς, και οι εθνικιστές της βόρειας πλευράς εκμεταλλεύονται το γεγονός του κλεισίματος κάποιων οδοφραγμάτων για να δηλώσουν ότι η “ειρήνη” ήρθε το ’74 και ότι προτιμούν την Κύπρο μοιρασμένη ως έχει. Οι αντιδράσεις όλου του φάσματος των διχοτομιστών της Κύπρου, λόγω της διαμαρτυρίας των ατόμων που ζητούν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την επανένωση, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης, δείχνουν ότι πλέον θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρα οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ όσων επιθυμούν την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου και όσων επιθυμούν την αντιπαράθεση και την διχοτόμησή της. 
 
Το παραμύθι περί θωράκισης της Κύπρου με στρατηγικές συμμαχίες έχει ξεφτίσει τελείως, ενώ το «θαύμα της κυπριακής οικονομίας» από το ξέπλυμα χρήματος και την πώληση διαβατηρίων έχει κορεστεί και θα καταρρεύσει πολύ σύντομα. Συνεπώς χρειάζεται ένας νέος επικερδής τομέας «ανάπτυξης» και αυτός όπως όλα δείχνουν είναι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί. Και όπως και να το κάνουμε, κλειστά χερσαία σύνορα (για να μην μπαίνουν οι «κακοί μετανάστες» και ο «κακός ιός») είναι σίγουρα κάτι πιο απτό από την ΑΟΖ και τα δικαιώματα εξόρυξης κάποιων πολυεθνικών.
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να απαιτήσουμε να ξανανοίξουν όλα τα οδοφράγματα για να συνεχίσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας της Κύπρου, να αποστρατικοποιηθεί η Λευκωσία και ολόκληρο το νησί από όλους τους στρατούς που την πνίγουν και να επαναρχίσουν οι συνεργασίες μεταξύ ομάδων από τα κάτω για την επανένωση!
Για να μην συνηθίσουμε στον φόβο, για να μην συνηθίσουμε την διχοτόμηση!
 
Συσπείρωση Ατάκτων
Μάρτιος 2020
Υ.Γ. Φασίστες θα σας θάψουμε σε Κύπρο ενωμένη
Υ.Γ.2 Αλληλεγγύη στον Ν.Θ.
✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 10/02 -16/02

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — February 21st 2020 at 09:04

Επισκόπηση 10/02 -16/02
Ρόλο πυροσβέστη εκ νέου η Ζέτα για τα ξενοδοχεία

10/02

Δυναμικά μέτρα επαπειλούνται στον ξενοδοχειακό τομέα δύο μήνες πριν τη νέα τουριστική περίοδο.

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που διαδραμάτισε τον περασμένο Αύγουστο καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, καλείται εκ νέου να αναλάβει ρόλο πυροσβέστη.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι η κ. Αιμιλιανίδου, κρατά στο παρόν στάδιο στάση αναμονής, αλλά δεν αποκλείεται στις προσεχείς μέρες να συγκαλέσει ευρεία μεσολαβητική σύσκεψη των δύο πλευρών στην παρουσία των γενικών γραμματέων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ Ανδρέα Μάτσα και Πάμπη Κυρίτση και των προέδρων των δύο συνδέσμων ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.

Οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων που είναι οργανωμένοι στη ΣΕΚ και στην ΠΕΟ έχουν αποστείλει εδώ και περίπου 15 μέρες, επιστολή στην υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και κατηγορούν τους ξενοδόχους ότι παραβιάζουν εξόφθαλμα πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης ως προς δύο σημεία:

Τον υπολογισμό της ενσωμάτωση της μονάδας υπηρεσίας στο βασικό μισθό και τιμάριθμο με βάση τα δύο ημερολογιακά έτη, 2018 και 2019, όπως έχει συμφωνηθεί και προβλέπεται στη σύμβαση και στην ενσωμάτωση της χαριστικής μονάδας (exgratia) η οποία καλύπτει τους υπαλλήλους οι οποίοι εργοδοτούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν εποχικά και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι συντεχνίες ισχυρίζονται ότι με βάση τους μισθούς Ιανουαρίου που έχουν παραχωρηθεί στα μέλη τους, προκύπτει ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε και τη σχετική φόρμουλα που προβλέπει η σύμβαση, με αποτέλεσμα οι απολαβές του προσωπικού να είναι χαμηλότερες.

«Η παραβίαση της συλλογικής σύμβασης στο σκέλος των απολαβών αποτελεί ποινικό αδίκημα με βάση το νόμο», υποστηρίζει  ο γγ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδους.

Επισημαίνει ότι αυτή η παραβίαση είναι εξόφθαλμη και παρέχει το δικαίωμα στη συνδικαλιστική πλευρά να λάβει δυναμικά μέτρα χωρίς οποιεσδήποτε εσωτερικές διαδικασίες.

Οι συντεχνίες επικρίνουν την εργοδοτική πλευρά ότι παρερμηνεύει πρόνοιες της σύμβασης σε βάρος των απολαβών των μελών τους παρά το γεγονός ότι η ίδια υπουργός είχε δώσει διευκρινίσεις και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που είχαν θέσει οι ξενοδόχοι επί όλων των επίμαχων προνοιών, με αποτέλεσμα η συλλογική σύμβαση που ήταν προγραμματισμένη να υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβρη συνομολογήθηκε τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί των συντεχνιών» δηλώνει η ηγεσία των ξενοδόχων και τις επικρίνει ότι δεν σεβάστηκαν την υπογραφή τους σε μία συλλογική σύμβαση της οποίας η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών της υπουργού εργασίας.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν ακριβώς αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί και έχει ερμηνεύσει η ίδια υπουργός στο πλαίσιο σειράς επαφών που είχαν οι δύο πλευρές μαζί της κατά τις οποίες είχαν δοθεί διευκρινίσεις και απαντήσεις σε όλες τις απορίες που είχαν προκύψει μετά την καταρχήν συμφωνία.

Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: Stockwatch


ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν έδωσε προσαυξήσεις, ΑΤΑ

11/02

Η Ελληνική Τράπεζα δεν παραχώρησε την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ τον Ιανουάριο όπως όφειλε, αναφέρει η ΕΤΥΚ σε εγκύκλιο της.

«Υπενθυμίζουμε ότι ούτε το 2019 έχουν παραχωρηθεί αλλά η τράπεζα μέσω του διευθύνοντος συμβούλου και άλλων διευθυντικών στελεχών, σας έλεγαν αλλά και δημόσια σε ανακοινώσεις / συνεντεύξεις κτλ ότι αποφάσισαν (αυθαίρετα μεν) να δίνουν ετήσια προσαύξηση με δική τους φόρμουλα που όμως το σύνολο κόστους θα ήταν και μεγαλύτερο», σημειώνει.

«Αυτό ουδέποτε έγινε αφού το 2019 έδωσαν κάποιες αυξήσεις και αγνόησαν την υποχρέωση να δώσουν σ’ όλο το προσωπικό αύξηση 1,5% λόγω ΑΤΑ» υποστηρίζει η ΕΤΥΚ τονίζοντας ότι η τράπεζα καταπάτησε τις συλλογικές συμβάσεις σε πάρα πολλά σημεία.

«Κυριότερα η εκμετάλλευση σχεδόν 500 εκτάκτων υπαλλήλων που δουλεύουν δίπλα μας καθημερινά, έχουν γίνει ένα μαζί μας, καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και η Τράπεζα αρνείται να τους μονιμοποιήσει όπως έχει υποχρέωση (με τη συμπλήρωση 12 μηνών υπηρεσίας)», αναφέρει.

«Αντίθετα με έπαρση τονίζει η ίδια η Διοίκηση αλλά και γνωστά Διευθυντικά στελέχη ότι θα τους αφήνουν μέχρι 30 μήνες και θα τους απολύσουν προχωρώντας στην πρόσληψη άλλων».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ΕΤΥΚ δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ετσιθελικές αποφάσεις, γι’ αυτό προχώρησε στην κατάθεση ποινικών αγωγών λόγω μη παραχώρησης των ετήσιων προσαυξήσεων και ΑΤΑ, ενώ και για πολλές άλλες περιπτώσεις έκανε καταγγελία στο υπουργείο εργασίας (μονιμοποίηση εκτάκτων, ωφελημάτων που προβλέπουν οι συμφωνίες π.χ. επιπλέον προσαυξήσεις λόγω καθηκόντων και προσόντων οδοιπορικών κ.τ.λ.).

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρει στη StockWatch ότι «για ακόμη μία φορά καλούμε την ΕΤΥΚ να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου για το καλό των υπαλλήλων».

πηγή: Stockwatch


Καταγγέλλει ΚΤ στο υπουργείο εργασίας η ΕΤΥΚ

11/02

Για μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα των υπαλλήλων και για παραβίαση συμφωνιών κατήγγειλε η ΕΤΥΚ την Κεντρική Τράπεζα, στο υπουργείο εργασίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΥΚ προς τα μέλη της, αναφέρεται ότι «έχουμε με έκπληξη πληροφορηθεί, από την εφημερίδα της Δημοκρατίας, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, έχει προχωρήσει μονομερώς σε διαφοροποίηση του Κανονισμού 8 των Περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας) Οδηγιών, χωρίς να προηγηθεί καμιά συζήτηση με την Οργάνωσή μας, ως όφειλε».

Σημειώνεται ότι «η μονομερής αυτή ενέργεια της Τράπεζας, συνιστά παραβίαση των μεταξύ μας συμφωνιών, αφού ο συγκεκριμένος κανονισμός αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας στο παρελθόν (2004), και η μονομερής αλλαγή του φέρνει σε δυσμενέστερη θέση το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού σε σχέση με τον υφιστάμενο».

Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι έχει ήδη καταγγείλει τη μονομερή ενέργεια της Τράπεζας στο υπουργείο εργασίας με κοινοποίηση στην Κεντρική Τράπεζα,  ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.

«Οι εργασιακές σχέσεις καλλιεργούνται με καλή θέληση και συνεργασία και αναμένουμε πως η νέα Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας θα κινηθεί στην πράξη προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και τώρα, αποφεύγοντας άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η γενική γραμματεία, απευθυνόμενη προς τα μέλη της ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «γνωρίζουμε, πως τα τελευταία χρόνια, λόγω πολλών συγκυριών και ιδιαίτερα της οικονομικής κρίσης, έχετε ταλαιπωρηθεί και εξακολουθείτε να βρίσκεστε κάτω από πίεση, ενώ τα εργασιακά προβλήματα έχουν πληθύνει λόγω ακριβώς αυτών των καταστάσεων αλλά και της αδράνειας/αδιαφορίας που επιδείχθηκε από τις Διοικήσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα  να έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλές εκκρεμότητες που τείνουν, αν δεν επιλυθούν σύντομα, να «δηλητηριάσουν» περεταίρω το κλίμα».

«Αυτό που σήμερα χρειάζεται, είναι η ομαδικότητα και η μεταξύ σας αλληλοστήριξη.  Ο διαχωρισμός του προσωπικού σε ομάδες (που συνήθως είναι επιδίωξη της εργοδοτικής πλευράς)  πρέπει να σταματήσει να καλλιεργείται, ειδικά σήμερα.  Αυτού του είδος ο διαχωρισμός φέρνει με μαθηματική ακρίβεια την αποτυχία», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι η γενική γραμματεία θα χειριστεί το θέμα ως επείγον και θα τηρεί ενήμερα τα μέλη για τις εξελίξεις και πως εάν κριθεί αναγκαίο, σε συνεργασία με την κλαδική επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

πηγή: Stockwatch


Προβληματισμός για την πρόωρη δημοσίων υπαλλήλων

13/02

Τους προβληματισμούς της αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης δημοσίων υπαλλήλων παραθέτει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, σε επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

 Η ΟΕΒ εκφράζει την εκτίμηση ότι μικρό μέρος των δικαιούχων θα ενταχθεί στο σχέδιο αυτή τη φορά, ωστόσο προειδοποιεί για τη δημιουργία προηγούμενου και για αύξηση του κόστους για το κράτος σε περίπτωση που τέτοιο σχέδιο επαναληφθεί στο μέλλον.

Στην επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, υποστηρίζεται ότι το σχέδιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί πριν την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι «σε περίπτωση που η πορεία εφαρμογής του σχεδίου είναι μη αναστρέψιμη, επιβάλλεται η εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας και σύνδεση του σχεδίου με όρους και προϋποθέσεις που θα επιφέρουν στον φορολογούμενο πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό όφελος».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας επιχειρείται να εισαχθεί σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης στο δημόσιο και υποστηρίζεται ότι δημιουργείται προηγούμενο, το οποίο το κράτος ενδεχομένως να βρει μπροστά του σε λίγα χρόνια.

Μηδενίζεται το όφελος σε ορίζοντα 20ετίας

Η ΟΕΒ αναφέρεται και στα αποτελέσματα δικών της υπολογισμών σε σχέση με το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για το κράτος από την εφαρμογή του σχεδίου.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που όλοι όσοι έχουν συμπληρωμένη υπηρεσία 400 μηνών ασκήσουν το δικαίωμα πρόωρης αφυπηρέτησης μόλις προσφερθεί η δυνατότητα, το δημόσιο θα έχει οικονομικό όφελος €65 εκ. σε ορίζοντα πέντε ετών, το οποίο προκύπτει από την διαφορά του μισθού όσων θα έχουν φύγει, με τον μισθό όσων θα έχουν προσληφθεί. Γίνεται, όπως αναφέρεται, η υπόθεση ότι όσοι φύγουν θα αντικατασταθούν με ίσο αριθμό στις ίδιες θέσεις εργασίας.

Εντούτοις, προστίθεται ότι για το κράτος υπάρχει το κόστος απώλειας του πέναλτι το οποίο υπολογίζεται στα 30 εκ. εάν όλοι οι δικαιούχοι κάνουν χρήση του σχεδίου. Αυτό όπως αναφέρεται οδηγεί σε καθαρό όφελος για το κράτος, της τάξης των 35 εκ.

«Το εν λόγω όφελος ωστόσο, θα μηδενιστεί σε χρονικό ορίζοντα περίπου 20 ετών», σύμφωνα με την ΟΕΒ που εξηγεί ότι «αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από τις προαγωγές και αναβαθμίσεις αλλά και μέσα από το γεγονός ότι όλοι όσοι εισέλθουν στο δημόσιο, θα εισέλθουν μέχρι και πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ότι θα εισέρχονταν χωρίς το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης».

Μετά την αναδιοργάνωση και με φειδώ η πλήρωση θέσεων

Η ΟΕΒ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη, σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, την εξαιρετικά επιλεκτική πλήρωση θέσεων που θα κενωθούν και αυστηρά μόνο όπου αυτό είναι αντικειμενικά αναπόφευκτο.

Τονίζει ότι πριν από την έναρξη της διαδικασίας αναπλήρωσης θέσεων που θα κενωθούν, θα πρέπει να προηγηθεί ταχεία αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και δημιουργία ενός νέου οργανογράμματος στη βάση της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του.

Προστίθεται ότι η σύσταση του υφυπουργείου ψηφιακής πολιτικής και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης που θα προκύψει μέσα από αυτό, θα οδηγήσει σε λιγότερες αριθμητικά ανάγκες για νέες προσλήψεις και σε προσλήψεις σε διαφορετικές ειδικότητες από αυτές που θα κενωθούν.

Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για θέσεις που θα κενωθούν στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ενόψει της μεταρρύθμισης και της συγχώνευσης δήμων ή και κοινοτήτων και πως κυρίως στην εκπαίδευση, θα πρέπει να είναι προσεκτική η ανάλυση των αναγκών των ειδικοτήτων που θα κληθούν να αντικαταστήσουν αυτούς που θα έχουν φύγει και πως οι νέες προσλήψεις θα πρέπει να συνδεθούν με τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης.

Προειδοποίηση για αυξημένο κόστος επανάληψης

Η ΟΕΒ σημειώνει στην επιστολή της ότι η κατάργηση του αναλογιστικού πέναλτι για την εφαρμογή ενός σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης το 2020, επτά χρόνια μετά την εισαγωγή του δεν θα έχει σοβαρό κόστος, ιδιαίτερα αφού η ομοσπονδία αναμένει ότι για μια σειρά από λόγους, μόνο μικρό μέρος των δικαιούχων θα ενταχθεί στο σχέδιο.

«Ωστόσο, σε περίπτωση επανάληψης ενός τέτοιου σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης μετά από μερικά χρόνια, το κόστος για το κράτος θα αυξηθεί κατακόρυφα», προειδοποιεί η ΟΕΒ.

Σημειώνεται ότι «θα πρέπει να μεριμνήσουμε από τώρα που δημιουργείται για πρώτη φορά προηγούμενο, ώστε τα σχέδια αυτού του χαρακτήρα να μην συνιστούν ένα ακόμα όχημα ευνοϊκής μεταχείρισης των προνομιούχων, αλλά να επενεργούν θετικά στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία του τόπου».

Μ.Χ.

πηγή: Stockwatch



✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 01/02 - 09/02

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — February 21st 2020 at 08:39
Επισκόπηση 01/02 - 09/02
Αντιδράσεις στην πρόωρη έξοδο 4 χιλ. δημοσίων χωρίς πέναλτι

03/02

Αντιδράσεις φαίνεται να προκαλεί στις τάξεις των εργοδοτών το νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρείται η δυνατότητα σε χιλιάδες υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για πρόωρη αφυπηρέτηση χωρίς πέναλτι στη σύνταξη και στο εφάπαξ, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Εκπρόσωποι των εργοδοτών αμφισβητούν τη θέση της κυβέρνησης ότι θα προκύψει οικονομικό όφελος από την εφαρμογή του μέτρου και επισύρουν την προσοχή των εμπλεκομένων σε ότι αφορά οποιεσδήποτε αλλαγές σε θέματα συντάξεων.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα αντίστοιχης ρύθμισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι εάν καταργηθεί το αναλογιστικό πέναλτι που επιβάλλεται στις συντάξεις θα προκύψει ανάγκη είτε για αυξημένες εισφορές, είτε για μείωση των παροχών, είτε για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Το κόστος που θα προκύψει, είναι αδύνατον να έχει μηδενική επίδραση», είπε.  Σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να διαταραχθεί η ισορροπία».

Τόνισε ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι εξέχουσας σημασίας και πρέπει να βασίζονται σε αναλογιστικές μελέτες και κοινωνικό διάλογο διότι, όπως ανέφερε, οι επιπτώσεις τους δεν είναι άμεσες αλλά γίνονται αισθητές σε βάθος χρόνου.

Η ρύθμιση προωθήθηκε αρχικά, μετά από διαβήματα των εκπαιδευτικών με σκοπό την ανανέωση των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, ωστόσο οι δυνητικοί υποψήφιοι τους οποίους καλύπτει το νομοσχέδιο ανέρχονται στους 4.088.

Για λανθασμένη φιλοσοφία και λογική κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής χαρακτηρίζοντας ως «χρυσωμένο χάπι» την εφαρμογή του μέτρου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «διαχωρίζει για μια ακόμα φορά τους πολίτες και τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη προνομιούχους», αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λογική στο να αποχωρείς νωρίτερα, αλλά να παίρνεις πιο πολλά.

«Είτε θα τεθεί ως πρόταση από την κυβέρνηση για να εφαρμοστεί ισότιμα για όλους και να επιμετρηθεί το κόστος και οι οικονομικές προεκτάσεις, είτε θα αποτελεί προκλητική διάκριση μεταξύ εργαζομένων» είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να ευνοούμε μόνο μια ομάδα εργαζομένων.

O κ. Αντωνίου σημείωσε ότι η ΟΕΒ μελετά το νομοσχέδιο προβαίνοντας στους δικούς της υπολογισμούς καθώς, όπως ανέφερε, «δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι προκύπτει όφελος».

Ανέφερε ότι η ομοσπονδία επιφυλάσσει την τοποθέτηση της σε σχέση με το νομοσχέδιο μετά την επεξεργασία των δεδομένων.

Της Μαρίας Χαμπή

πηγή: Stockwatch


Αναμένουν αντιπρόταση συντεχνιών για συνταξιοδοτικό σχέδιο δημοσίων

03/02

Η κυβέρνηση αναμένει την αντιπρόταση των εκπαιδευτικών Οργανώσεων, της ΠΑΣΥΔΥ και του Συνδέσμου Αστυνομίας σε ό,τι αφορά το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μετά το πέρας συνάντησης των συντεχνιών με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση, το Υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης και την απόφαση που επαναβεβαιώθηκε τον Ιούλιο 2019 για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους εισερχόμενους μετά το 2011.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, συνέχισε, επανέλαβαν το αίτημα τους για να γίνει συζήτηση και διάλογος στο πλαίσιο των Μεικτών Επιτροπών που έχουν αρμοδιότητα την επίλυση επαγγελματικών διαφορών στη Δημόσια και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία και την Αστυνομία, δηλαδή της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ), της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ) και της Μικτής Επιτροπής Αστυνομίας (ΜΕΠΑ) , με σκοπό στις συγκεκριμένες συζητήσεις που θα γίνουν να κατατεθούν και από την πλευρά των συντεχνιών προτάσεις για ένα νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, το οποίο θα συμπληρώνει και θα διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Άρα, εκείνο που αναμένεται από τη δική μας πλευρά, αφού υπάρχει πρόθεση να μελετηθεί η αντιπρόταση που θα καταθέσουν οι συντεχνίες είναι εμείς το συντομότερο δυνατό να καταθέσουμε εμπεριστατωμένη μελέτη με τα στοιχεία που θα προκύψουν. Η πλευρά της Κυβέρνησης επαναβεβαίωσε και ξεκαθάρισε πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στο σχέδιο που θα καταλήξει, όσοι μπήκαν στην Υπηρεσία μετά το 2011 θα καλυφθούν αναδρομικά. Ακόμα και τα άτομα που αφυπηρέτησαν μετά το 2011 χωρίς να πάρουν οποιαδήποτε ωφελήματα ενός επαγγελματικού σχεδίου όταν θα κλείσει το θέμα αυτό, το κράτος και θα τους αποδώσει αναδρομικά ότι δικαιούνται», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το σχέδιο που κατατέθηκε παλαιότερα για επαγγελματικό Ταμείο Προνοίας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι «άσχετα αν εμείς το αποδεχόμαστε ή όχι, φαίνεται ότι υπήρξε και μια σημαντική αλλαγή όσον αφορά τις συνεισφορές».

«Εκεί που στο προηγούμενο σχέδιο οι συνεισφορές ανέρχονται στο 3% από τον εργοδότη και 3% από τον εργοδοτούμενο, σήμερα φαίνεται ότι είναι 6% με τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν. Με αυτά τα δεδομένα, όλες οι συντεχνίες πρέπει το επόμενο διάστημα να κάνουμε τη δική μας αντιπρόταση. Στο πλαίσιο του διαλόγου και της συζήτησης, των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, να γίνει ένα σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους νεοεισερχόμενους μετά το 2011, το οποίο θα τους διασφαλίζει σημαντικά ωφελήματα που σήμερα με την νομοθεσία δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόταση των συντεχνιών θα είναι κοινή, ο κ. Φυλακτού είπε ότι η όποια αντιπρόταση πρέπει να είναι κοινή.

«Θα βάλουμε τους αναλογιστές μας να καταλήξουν σε μια εισήγηση προς την Κυβέρνηση για το πως θα διαμορφωθεί το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχει μπει κάποιο χρονοδιάγραμμα στο να κλείσει το συνταξιοδοτικό ζήτημα, ο κ. Φυλακτού είπε ότι «η παράμετρος που έβαλε ο Γενικός Διευθυντής ήταν: Να στείλετε την πρόταση σας να την δούμε και να σας καλέσουμε να συζητήσουμε».

«Άρα για μας, τις συντεχνίες, τίποτα δεν έχει κλείσει ή οριστικοποιηθεί
  και αναμένουμε τον διάλογος για να καταλήξουμε από κοινού στην τελική απόφαση. Εμείς ως συντεχνίες έχουμε υποχρέωση για το καλό των μελών μας όλων, να υποβάλουμε το συντομότερο την αντιπρόταση μας για να αρχίσει η συζήτηση των παραμέτρων ενός νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου. Υπάρχει δρόμος και πολλά τα οποία πρέπει να μελετηθούν μέχρι την τελική κατάληξη», κατέληξε.

πηγή: Stockwatch


Στο γενικό εισαγγελέα η μπάλα για υπαλλήλους

03/02

Γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα σε σχέση με τη συνταγματικότητα της μετατροπής των περίπου 5.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία, σε μόνιμους, θα ζητήσει το υπουργείο οικονομικών, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης.

 Η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών εξέτασε σήμερα δύο ξεχωριστές προτάσεις νόμου, μία του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα και μία των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Γεώργιου Γεωργίου, Δημήτρη Δημητρίου και των βουλευτών του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου, Μαρίνου Μουσιούττα και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Οι προτάσεις αποσκοπούν στο να καταστούν οι αορίστου χρόνου μόνιμοι υπάλληλοι.
 
«Επί της πολιτικής υφής συμφωνούμε πλήρως», ανέφερε ο κ. Πετρίδης μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, προσθέτοντας πως υπάρχει μια στρέβλωση που δημιουργήθηκε ενδεχομένως από κακές πρακτικές του παρελθόντος.
 
«Οι υπάλληλοι αυτοί δεν έχουν καθεστώς ανέλιξης και πέραν της ανισότητας δημιουργούνται επιχειρησιακές και λειτουργικές στρεβλώσεις στη δημόσια υπηρεσία», ανέφερε.


Σημείωσε ότι «εμείς συμφωνούμε. Το σκέλος είναι νομικό και πρέπει να διευκρινιστεί νομικά. Αν υπάρχει νομική καθαρότητα και είναι εντάξει εμείς το στηρίζουμε», είπε και έθεσε δύο προϋποθέσεις.
 
Η πρώτη είναι ότι οι θέσεις αυτές θα αντικαταστήσουν μόνιμες θέσεις στο δημόσιο για δημοσιονομικούς λόγους και δεύτερη προϋπόθεση ότι αυτή η εφάπαξ διευθέτηση θα τερματίσει τη στρέβλωση της πρόσληψης υπαλλήλων αορίστου χρόνου.
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου είπε πως η θέση όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό οικονομικών είναι ορθή, νοουμένου ότι εξευρεθεί νόμιμος τρόπος για να γίνει.
 
«Έχουμε 4.000 ίσως και 5.000 υπαλλήλους που κάνουν την ίδια δουλειά, μπορεί να κάνουν και καλύτερη δουλειά, αλλά δεν έχουν τα ίδια ωφελήματα. Το θέμα είναι καθαρά νομικό», είπε.
 
Συμφωνία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, λέγοντας ότι είναι ανάγκη το θέμα να ρυθμιστεί.

Επεσήμανε ότι το όλο ζήτημα ρυθμίζεται με πρόταση νόμου και άρα πρέπει η κυβέρνηση να το επιτρέψει, προσθέτοντας πως υπάρχει νομολογία από την Ελλάδα, που καθορίζει ότι είναι στις εξουσίες του κράτους να ρυθμίζει θέματα της δημόσιας υπηρεσίας.
 
Αρνητικά έναντι της προτεινόμενης ρύθμισης τάχθηκε η ελεγκτική υπηρεσία, αναδεικνύοντας τη νομική πτυχή του ζητήματος.
 
Ερωτηματικά εκφράστηκαν για το κατά πόσον η Νομική Υπηρεσία θα αποφανθεί επί της συνταγματικότητας, εφόσον πρόκειται για προτάσεις νόμου, με τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να σημειώνει πως αν κληθεί ο γενικός εισαγγελέας, θα παραστεί για να δώσει τη γνωμάτευσή του.
 
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αν αυτό επιζητεί η επιτροπή τότε θα ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα.
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής ανέφερε ότι συμφωνεί με αίτημα από το υπουργείο οικονομικών να κληθεί ο γενικός εισαγγελέας για να δώσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, είπε πως είναι πολιτική βούληση τόσο του ΔΗΣΥ όσο και της κυβέρνησης να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί το νομικό ζήτημα.

Σημείωσε όμως πως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, ότι δεν πρόκειται για αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κατάληψη κενών θέσεων και δεύτερον, όπως το έθεσε και ο ΥΠΟΙΚ, να βρεθούν τρόποι να κλείσει η στρόφιγγα της δημιουργίας νέων υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως το υπουργείο θα ζητήσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας επί της νομικής πτυχής και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τρεις βδομάδες.

«Επιτέλους πρέπει να εγκύψουμε σε αυτό το θέμα και να μην υπάρχουν υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών», είπε.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως η πρόταση του κόμματος αποσκοπεί στην ομοιόμορφη και ισότιμη θεσμική μεταχείριση των εργαζομένων με αυτό το καθεστώς.
 
«Θα αναμένουμε την άποψη του γενικού εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα στη δική μας προσέγγιση με την ελπίδα ότι θα επιλύσουμε ένα σοβαρό χρονίζον ζήτημα», κατέληξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: Stockwatch


Απαιτούν βελτίωση χαμηλών συντάξεων 

05/02

Απαίτηση της ΕΚΥΣΥ είναι να βελτιωθούν οι χαμηλές συντάξεις ούτως ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των συνταξιούχων  Δαλίου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου,  ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης.

«Να καταργηθεί το άδικο και ισοπεδωτικό πέναλτι 12% που επιβάλλεται στους συνταξιούχους 63 χρονών, να επανέλθει το πασχαλινό επίδομα στα επίπεδα και κριτήρια του 2012 και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται  στο ΓεΣΥ και επηρεάζουν τους ηλικιωμένους», είπε ο κ. Σκαρπάρης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσητης ΕΚΥΣΥ.
 
Οι συνταξιούχοι Δαλιού, προστίθεται, αφού ενημερώθηκαν και για τη δράση και για τους άμεσους στόχους της Οργάνωσης τους για επανάκτηση των δικαιωμάτων τους, επέκριναν -σύμφωνα με την ανακοίνωση, έντονα τις τράπεζες "για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους έναντι ιδιαίτερα των συνταξιούχων, με τις υπερχρεώσεις που επιβάλουν" και τέλος εξέλεξαν την Τοπική τους Επιτροπή.

πηγή: Stockwatch


Τροπολογίες Νικόλα Παπαδόπουλου που εξουδετερώνουν το νομοσχέδιο για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης

05/02

Τη λύπη της εκφράζει η ΠΕΟ για τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει καταθέσει τροπολογίες εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος οι οποίες και πάλι εξουδετερώνουν το νομοσχέδιο για τη Σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης το οποίο μετά από 2 και πλέον χρόνια οδηγείται ξανά στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Με ανακοίνωση της η ΠΕΟ τονίζει ότι οι τροπολογίες, από την μια ξεκοκκαλίζουν τον νόμο, αφού αφαιρούν ένα βασικό εργαλείο των επιθεωρητών, δηλαδή τη δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου όταν παραβιάζονται βασικά εργατικά δικαιώματα και από την άλλη με το σκεπτικό που κατατίθεται στις τροπολογίες, αναιρείται η αντίληψη για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της επιθεώρησης εργασίας όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες σε δεκάδες εργατικές νομοθεσίες. Πιθανή αποδοχή αυτών των τροπολογιών, στην πράξη θα σημαίνει κατάργηση του ρόλου της επιθεώρησης εργασίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως επισήμως δηλώθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινωνικών εταίρων μετά από διαβουλεύσεις και αρκετές αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στο αρχικό νομοσχέδιο γεγονός το οποίο σύμφωνα με την πάγια πρακτική διαχείρισης τέτοιων εργασιακών ζητημάτων από την Βουλή, άνοιγε τον δρόμο για την ομόφωνη ψήφιση του από όλα τα κόμματα.

“Παρ’ όλα αυτά με λύπη σημειώνουμε, ότι η ενέργεια του Προέδρου του ΔΗΚΟ, μόνο ως έλλειψη σεβασμού και παραγνώριση του θεσμοθετημένου συστήματος τριμερούς κοινωνικού διαλόγου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου από την γέννηση του, μπορεί να ερμηνευτεί”.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και πιο συχνά οι εργαζόμενοι γίνονται μάρτυρες ενεργειών και πρωτοβουλιών είτε της κυβέρνησης, είτε κομμάτων, είτε μεμονωμένων βουλευτών οι οποίες αντί να στοχεύουν στην ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου καθώς και στην αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας στην αγορά εργασίας, προωθούν στην πράξη την συντήρηση ή και την ενίσχυση της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας στις εργασιακές σχέσεις, καταγγέλει η ΠΕΟ.

“Οι εργαζόμενοι αυτό που αναμένουν και απαιτούν από τους εκπροσώπους του λαού, είναι παρεμβάσεις που να κατευθύνονται στην επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην θεσμική και νομοθετική στήριξη όχι των λίγων και οικονομικά ισχυρών αλλά των πολλών και αδύνατων που είναι οι εργαζόμενοι”.

Η ΠΕΟ σημειώνει παράλληλα ότι παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις όσον αφορά την τύχη αυτού του σημαντικού για τις εργασιακές σχέσεις νομοσχεδίου και αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο θα συγκληθούν άμεσα τα καθοδηγητικά σώματα της Ομοσπονδίας και θα αναλάβει δράση με στόχο να εκφραστεί συντονισμένα και δυναμικά η αντίδραση των εργαζομένων.

πηγή: ΠΕΟ (fb)


Αντιδράσεις στην κατάργηση προστίμων σε εταιρείες

06/02

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας, η οποία θα εποπτεύει την εφαρμογή 28 νομοθεσιών για τις οποίες είναι υπεύθυνο το υπουργείο εργασίας και θα μπορεί να επιβάλλει εξώδικες ποινές σε παραβάτες.

Τροπολογίες που κατατέθηκαν εκ μέρους του ΔΗΚΟ και συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας, φαίνεται να αλλάζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου καταργώντας πλήρως τη δυνατότητα των επιθεωρητών για επιβολή διοικητικών προστίμων, δηλαδή εξωδίκων.

Οι εν λόγω τροπολογίες προκαλούν αντιδράσεις τόσο εκ μέρους άλλων κομμάτων, όσο και εκ μέρους βουλευτών του ίδιου κόμματος.  Αντιδράσεις εξέφρασαν χθες και οι συντεχνίες.

ΑΚΕΛ και Οικολόγοι καταγγέλλουν ξεδόντιασμα του νομοσχεδίου μέσω των τροπολογιών που προωθεί το ΔΗΚΟ, ενώ τρεις βουλευτές του κόμματος με σχετική ανακοίνωση έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους.

Το νομοσχέδιο που πηγαινοέρχεται στην ολομέλεια της βουλής από το 2017, ορίστηκε όπως τεθεί ξανά στην ατζέντα προς ψήφιση, στις 21 Φεβρουαρίου. Μειώνει σημαντικά τις ποινές που ορίζουν οι υφιστάμενοι νόμοι για παραβάτες.  Εντούτοις, καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η έκβαση της διαβούλευσης μεταξύ της υπουργού εργασίας και της νομικής υπηρεσίας σε σχέση με τις τροπολογίες.

Η υπουργός εργασίας ανέλαβε να διερευνήσει σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία τα περιθώρια υιοθέτησης ορισμένων τροπολογιών, προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε ενσωμάτωση τροπολογιών στο νομοσχέδιο, ή ακόμα και σε απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Κέλυφος χωρίς περιεχόμενο»

Μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, ανέφερε ότι «πρόκειται για ξεδόντιασμα και καταστροφή του νομοσχεδίου» το οποίο εάν περάσουν οι τροπολογίες, θα είναι όπως είπε, «κέλυφος χωρίς περιεχόμενο».

Σημείωσε ότι οι τροπολογίες αφαιρούν τη δυνατότητα επιβολής διοικητικών προστίμων, καταργώντας έτσι τα εξώδικα και παράλληλα, καταργούν την επιβολή διοικητικής ποινής σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση παραχώρησης εγγράφων και στοιχείων που ζητούνται κατά τη διάρκεια ελέγχων από τους επιθεωρητές, αφήνοντας ως μόνη οδό τα δικαστήρια όπως ισχύει και σήμερα.

«Πρόκειται για καταστρατήγηση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου» είπε ο κ. Φακοντής, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν και τη νομοθεσία για την αδήλωτη εργασία, τους μισθούς, την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, καθώς και όλες τις εργατικές νομοθεσίες, εφόσον δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ο θεσμός των επιθεωρητών.

Τα ποσά των ποινών «είχαν εξευτελιστεί για να βρεθεί λύση» είπε ο κ. Φακοντής, διερωτώμενος ποιού το συμφέρον εξυπηρετούν αυτές οι τροπολογίες, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων ή των κακών εργοδοτών ενώ, διατύπωσε παράλληλα την διαφωνία του ΑΚΕΛ με τις τροπολογίες.

Διαχωρίζουν τη θέση τους τρεις του ΔΗΚΟ

Στο ΔΗΚΟ η διάσταση απόψεων έλαβε μορφή μέσω της ανακοίνωσης που εκδόθηκε εκ μέρους τριών βουλευτών του κόμματος.

Άγγελος Βότσης, Γιώργος Προκοπίου και Μαρίνος Μουσιούττας διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με πιθανές τροπολογίες οι οποίες πιθανόν να κατατεθούν και να αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Σημειώνουν ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο όπως έχει καταλήξει και συμφωνηθεί από το αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς, κάνοντας λόγο για αντιδράσεις από μικρή μερίδα εργοδοτών και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων.

Στην ανακοίνωση των τριών βουλευτών σημειώνεται ότι η εξώδικη ρύθμιση παραβάσεων από πλευράς εργοδοτών μέσω επιβολής διοικητικών προστίμων «θα είναι ευεργετική για όλες τις πλευρές αφού θα αποφεύγονται οι πολυδαίδαλες ποινικές διαδικασίες που οδηγούν στις δικαστικές αίθουσες».

Τα πάνω κάτω με τις τροπολογίες

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ φέρνουν τα πάνω κάτω και αλλάζουν εντελώς το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Οι Οικολόγοι διαφωνούν με τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ που όπως υποστηρίζεται αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αφού από τη μείωση των διοικητικών προστίμων που προέβλεπε το νομοσχέδιο, με τις τροπολογίες καταργούνται τα διοικητικά πρόστιμα. Επίσης, όπως σημειώνεται, αποδυναμώνονται οι επιθεωρήσεις.

Από πλευράς ΔΗΣΥ δεν διατυπώνεται ξεκάθαρη θέση έναντι των τροπολογιών που προτείνει το ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με βουλευτές του κόμματος θα αναμένεται η τελική μορφή του νομοσχεδίου προτού το θέμα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Σε ότι αφορά τις ποινές, παραπέμπουν στην ισχύουσα νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι ποινές υπάρχουν σε άλλες νομοθεσίες και επιβάλλονται μέσω δικαστηρίου.

Της Μαρίας Χαμπή

πηγήStockwatch


Κατάργηση του πέναλτι 12% στις συντάξεις για όλους τους εργαζόμενους ζητά η ΠΕΟ

06/02

Ανακοίνωση ΠΕΟ:

Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε όσοι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα επιλέξουν να αποχωρήσουν πρόωρα από την εργασία τους, να πάρουν τα αφυπηρετικά τους δικαιώματα (εφάπαξ και επαγγελματική σύνταξη) χωρίς την αναλογιστική μείωση του 12% που προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα σχετικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των συντεχνιών που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα.
Η ΠΕΟ θεωρεί την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου, ως ξεκάθαρη και δημόσια παραδοχή της κυβέρνησης ότι η αναλογιστική μείωση στη θεσμοθετημένη σύνταξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 12%, είναι μέτρο ισοπεδωτικό και προβληματικό που χρειάζεται επειγόντως επανεξέταση.
Από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι η λεγόμενη αναλογιστική μείωση του 12% στα αφυπηρετικά δικαιώματα, για τους εργοδοτούμενους της οι οποίοι θα επιλέξουν εθελοντικά να αποχωρήσουν από την εργασία τους πρόωρα δεν θα ισχύσει, τότε θα πρέπει να απαντήσει και σε όλους τους υπόλοιπους πόσο ισοπεδωτικό και άδικο είναι το «πέναλτι» του 12% για εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι υποχρεώνονται να αφυπηρετήσουν στα 63 τους είτε λόγω αδυναμίας συνέχισης της εργασίας τους, ιδιαίτερα σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, είτε επειδή οι εργοδότες τους, λόγω ηλικίας δεν επιθυμούν να συνεχίζουν να τους εργοδοτούν και περνούν στην ανεργία.
Για ακόμα μια φορά, με ευκαιρία τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις πρόωρες αφυπηρετήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, η ΠΕΟ επαναλαμβάνει την απαίτηση της για επανεξέταση του θέματος του «πέναλτι» του 12% στη θεσμοθετημένη σύνταξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να σταματήσει μια άδικη και ισοπεδωτική προσέγγιση την οποία επέβαλε στην κοινωνία μας η Τρόικα, παρά τις αντιδράσεις και την κάθετη διαφωνία του Συνδικαλιστικού κινήματος.

πηγή: ΠΕΟ (fb)

 
Προειδοποιούν με απεργία οι Συντεχνίες μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με ΣΕΜΗΕΚ

07/02

Επιστολή σχετικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για Συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Εργων Κύπρου (ΣΕΜΗΕΚ), απέστειλαν στον Σύνδεσμο οι συντεχνίες ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ και ΣΕΜΜΗΚ-ΠΕΟ, προειδοποιώντας για λήψη απεργιακών μέτρων.

«Μετά τη επίσημη κήρυξη αδιεξόδου (επιστολή 16/01/2020) από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν μεταξύ μας, επιθυμούμε με λύπη να σας πληροφορήσουμε ότι με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, από σήμερα και μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών, οι Ομοσπονδίες μας δεν θα έχουν άλλη επιλογή από του να προβούν στη λήψη απεργιακών μέτρων, προκειμένου να διεκδικήσουν τα λογικά δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, που έχουν ανασταλεί από το 2012», αναφέρουν στην επιστολή τους οι ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ και ΣΕΜΜΗΚ-ΠΕΟ.

Προσθέτουν ότι η πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων (πρόταση 24/01/2020) θα κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου.

Αναφέρουν, επίσης, ότι εργοδότες που είναι πρόθυμοι για συνομολόγηση και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, θα εξαιρούνται από την λήψη απεργιακών μέτρων.

πηγή: ΠΕΟ (fb)


Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ταμεία προνοίας

07/02

Με 30 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και 2 αποχές ψηφίστηκε σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία διαγράφεται η πρόνοια για καθολική καταβολή του ταμείου προνοίας σε όλους τους εργαζόμενους στις εταιρείες που παρέχεται .

Σύμφωνα με την δεύτερη τροπολογία, θα επιτρέπεται η μεταφορά σε άλλο ταμείο προνοίας ή συνταξιοδοτικό σχέδιο εφόσον υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο.

Η τρίτη τροπολογία αφορά την απαγόρευση διάλυσης των  ταμείων εκτός αυτών που οι αιτήσεις διάλυσης υποβλήθηκαν μέχρι τις 15/1/2020 και παραδόθηκαν και στον έφορο του ταμείου προνοίας .

Ο νόμος θα τιτλοφορείται ο περί της Ίδρυσης, των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμος του 2020.

Σκοπός του νόμου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για μεταφορά στην κυπριακό νομοθεσία της οδηγίας της ΕΕ για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Ειδικότερα σκοπός είναι η περαιτέρω διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Η βουλή ψήφισε την τροπολογία  βουλευτών του ΔΗΚΟ ,ΑΚΕΛ, και ΔΗΣΥ, σκοπός της οποίας είναι να διασαφηνιστεί ότι θα επιτρέπεται η δανειοδότηση από τα ταμεία προνοίας και τα ταμεία συντάξεων, σε μέλη τους όταν το επιτρέπουν οι κανόνες των συγκεκριμένων ταμείων.  

Στο μεταξύ δεν πέρασε η τροπολογία που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων για μεταφορά του νομοσχεδίου στη μορφή του προηγούμενου, το οποίο κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία και αποσύρθηκε και το οποίο ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου.

Σε παρέμβασή του από το βήμα της ολομέλειας ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τις 17/01/2019. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η κυβέρνηση καθυστέρησε και το κατέθεσε στις 22/11/2019.

Είπε επίσης ότι δεν έγινε νομοτεχνικός έλεγχος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο λόγω άρνησης της Νομικής Υπηρεσίας να το πράξει γιατί δεν της παρασχέθηκε επαρκής χρόνος ενώ είχε διαβιβαστεί η παράκληση όπως ψηφιστεί χωρίς καμιά τροποποίηση.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο και το επανακατάθεσε με τις δικές τις τροποποιήσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.

Στο νέο νομοσχέδιο, είπε, διαγράφεται μια πολύ σημαντική πρόνοια η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να καταβάλουν ταμείο προνοίας σε όλους τους υπαλλήλους τους.

Το νέο κείμενο δεν έτυχε κοινωνικού διαλόγου, ανέφερε εκφράζοντας τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με το περιεχόμενο και εξηγώντας ότι μαζί με το Κίνημα Οικολόγων το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία επαναφέροντας το αρχικό κείμενο.

Ως ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσουμε τις τροπολογίες για να επαναφέρουμε το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, είπε.

Σε δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώπιον της επιτροπής εργασίας εκπρόσωπος της Νομικής υπηρεσίας κατέθεσε τη διαμαρτυρία της γιατί δεν είχε ενημερωθεί για την απόσυρση και επανακατάθεση του νομοσχεδίου,

«Η κυβέρνηση ενήργησε εν αγνοία της Νομικής Υπηρεσίας», είπε.  «Το αφήνω στον κάθε ένα να το ερμηνεύσει όπως θέλει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν ξέρουμε αν αυτό που ψηφίζουμε στέκει νομικά.

Ο βουλευτής ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο την τροπολογία ΑΚΕΛ - Οικολόγων και ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και την άλλη τροπολογία και αναφέρθηκε ειδικότερα στην παραδοχή ότι δεν έγινε νομοτεχνικός έλεγχος.  

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

«Όμως», πρόσθεσε, ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε στη βουλή χωρίς την απαραίτητη προεργασία».

 Η βουλή, σημείωσε, βρέθηκε ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων.

Παρά το ότι συμφωνούμε επί θέματος αρχής ότι το ταμεία προνοίας πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εντούτοις δεν μπορεί να γίνει μια τόσο σημαντική αλλαγή με ένα πρόχειρο τρόπο.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι η θέση μας είναι ότι η οδηγία πρέπει να περάσει όπως έχει έλθει από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

«Αυτά που έχει πει ο κ. Παπαδόπουλος είναι πολύ σημαντικά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής ένταξης των εργαζομένων στα ταμεία προνοίας, «αλλά να γίνει σταδιακά».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα χρήζει μιας ριζικής αναδιάρθρωσης και ότι διαιωνίζει τις ανισότητες.  Εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να στηριχθεί το αρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ήταν προϊόν του κοινωνικού διαλόγου. 

Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: Stockwatch


ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

07/02

Οι Συντεχνίες Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ καταγγέλλουν με τον πιο έντονο τρόπο την κατά δοκούν ερμηνεία της συμφωνίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία από πλευράς των ξενοδόχων.

Το πιο λυπηρό όμως είναι το γεγονός ότι η ασυδοσία που επικράτησε με την πληρωμή των μισθών του Ιανουαρίου αλλά και την ερμηνεία που δίδουν στα άρθρα της συμφωνίας οι ξενοδόχοι, ήταν κατευθυνόμενα και με την καθοδήγηση των Συνδέσμων Ξενοδόχων.

Είμαστε σίγουροι ότι οι ηγεσίες των Συνδέσμων δεν είναι βλάκες και ούτε είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα να μην καταλαβαίνει τι διαπραγματεύεται και τι συμφωνεί. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η ομοιόμορφη και καθολική αμφισβήτηση των συμφωνηθέντων από τους ξενοδόχους ήταν προμελετημένη και σκόπιμη.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα και οι εργαζόμενοι θεωρούν πλέουν τους Ξενοδόχους αναξιόπιστους και έτσι θα τους αντιμετωπίσουμε.

Σχεδόν κανένα άρθρο της Συμφωνίας δεν έχει τηρηθεί και με την πληρωμή του μισθού τον Ιανουάριο σε πάρα πολλές περιπτώσεις μειώθηκαν και μισθοί.

Το Υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκε από τις Συντεχνίες μας εδώ και αρκετές μέρες για τις προθέσεις των Ξενοδόχων, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η σύγκρουση. Δυστυχώς δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμιά τοποθέτηση εκ μέρους του.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα κι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν αδιάφοροι στην κοροϊδία που υφίστανται και θα αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά εκεί και όπου κρίνουν σκόπιμο σε ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο με πρόθεση τα μέτρα να επεκταθούν αναλόγως.

Επιτέλους ας αναλάβουν οι πάντες τις ευθύνες τους.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ΟΥΞΕΚΑ - ΣΕΚ

πηγή: ΠΕΟ (fb)


Στον αέρα η συμφωνία στα ξενοδοχεία

07/02

Στον αέρα η συμφωνία για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, αναφέρουν οι Συντεχνίες Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ, οι οποίοι καταγγέλλουν, σε ανακοίνωση τους, «την κατά δοκούν ερμηνεία της συμφωνίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία από πλευράς των ξενοδόχων».

«Το πιο λυπηρό όμως είναι το γεγονός ότι η ασυδοσία που επικράτησε με την πληρωμή των μισθών του Ιανουαρίου αλλά και την ερμηνεία που δίδουν στα άρθρα της συμφωνίας οι ξενοδόχοι, ήταν κατευθυνόμενα και με την καθοδήγηση των Συνδέσμων Ξενοδόχων. Είμαστε σίγουροι ότι οι ηγεσίες των Συνδέσμων δεν είναι βλάκες και ούτε είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα να μην καταλαβαίνει τι διαπραγματεύεται και τι συμφωνεί. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η ομοιόμορφη και καθολική αμφισβήτηση των συμφωνηθέντων από τους ξενοδόχους ήταν προμελετημένη και σκόπιμη», προσθέτουν.
 
Αναφέρουν, επιπρόσθετα, ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα και οι εργαζόμενοι θεωρούν πλέουν τους Ξενοδόχους αναξιόπιστους και έτσι θα τους αντιμετωπίσουν.
 
«Σχεδόν κανένα άρθρο της Συμφωνίας δεν έχει τηρηθεί και με την πληρωμή του μισθού τον Ιανουάριο σε πάρα πολλές περιπτώσεις μειώθηκαν και μισθοί», σημειώνουν.
 
Οι Συντεχνίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκε εδώ και αρκετές μέρες για τις προθέσεις των Ξενοδόχων, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η σύγκρουση.
 
«Δυστυχώς δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμιά τοποθέτηση εκ μέρους του. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα κι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν αδιάφοροι στην κοροϊδία που υφίστανται και θα αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά εκεί και όπου κρίνουν σκόπιμο σε ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο με πρόθεση τα μέτρα να επεκταθούν αναλόγως. Επιτέλους ας αναλάβουν οι πάντες τις ευθύνες τους», καταλήγουν ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ, στην ανακοίνωση τους.

πηγήStockwatch

Ακολουθεί ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ σχετικά με την επιμονή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της CYTA.

07/02

Δογματική εμμονή που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας

Σε δηλώσεις του χτες ο Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να εμφανίσει ως μια ωφέλιμη και αναγκαία μεταρρύθμιση την διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της CYTA η οποία πρέπει να γίνει πριν να είναι αργά όπως είπε.

Από το 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη έθεσε προτεραιότητα τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που περιλάμβανε και τη CYTA.

Παρά το ότι παρέλαβαν το 2013 ένα Οργανισμό αξίας δισεκατομμυρίων με κέρδη 80 περίπου εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αυτό καθόλου δεν τους εμπόδισε να υποσκάπτουν και απαξιώνουν την CYTA σε στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της και την παράδοση της σε εξευτελιστικούς όρους σε ιδιώτες. Είναι για αυτό που όταν ξέφτισε το επιχείρημα με το οποίο εκφόβιζαν για ιδιωτικοποιήσεις, ότι τάχατες θα έπρεπε να εισπραχθούν €4 δισεκατομμύρια λόγω του Μνημονίου, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι θέμα εισπρακτικό αλλά της φιλοσοφίας τους και έτσι δημιούργησαν ειδική μονάδα «αποκρατικοποίησης», σπατάλησαν εκατομμύρια σε μελέτες και συμβούλους και κατέθεσαν νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία ξεπουλούσε τη CYTA.

Ευτυχώς όμως εργαζόμενοι, κοινωνία και η Βουλή κατάφεραν και απέτρεψαν αυτές τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Δεν σταμάτησαν όμως εδώ. Επανέφεραν το θέμα με απόφαση Υπουργικού για «μερική μετοχοποίηση» της
CYTΑ που δεν είναι τίποτε άλλο από ιδιωτικοποίηση όπως και να το πουν.

Πρόσφατα προσπάθησαν στους προϋπολογισμούς για το 2020 να ψηφιστεί κονδύλι για μελέτες και συμβούλους μετοχοποίησης και ευτυχώς και πάλι η Βουλή το απέρριψε.

Τώρα επανέρχονται και πάλι με το ίδιο διάτρητο επιχείρημα – « ιδιωτικοποίηση πριν να είναι αργά»!
Ιδιωτικοποίηση ενός Οργανισμού που τεκμηριωμένα είναι κερδοφόρος, που είναι τεχνολογικά άρτιος και ανεπτυγμένος σε ζηλευτά επίπεδα, που αντέχει στον ανταγωνισμό παρά το θεσμικά εμπόδια που το ίδιο το κράτος θέτει, που έχει σημαντική και πολυεπίπεδη κοινωνική προσφορά και προσφέρει εργασίας σε 2300 εργαζομένους.

Ιδιωτικοποίηση ενός Οργανισμού που το 2019 είχε μια πολύ καλή σε αποτελέσματα χρονιά σε όλα τα επίπεδα και που παρουσιάζει αυξημένα έσοδα και αυξημένα κέρδη. Για το 2019 τα κέρδη είναι πάνω από 65 εκ και οι προοπτικές για το 2020 διαγράφονται ακόμα πιο ευνοϊκές. Άρα ποιον θα εξυπηρετήσει και ποιον θα ζημιώσει η ιδιωτικοποίηση είναι ξεκάθαρο. Θα εξυπηρετήσει τους ιδιώτες στους οποίους θα πηγαίνουν πλέον τα κέρδη και θα ζημιώσει η κοινωνία με την απώλεια εσόδων και τη παραχώρηση δημόσιου πλούτου.

Όμως η κυβέρνηση θέλει ιδιωτικοποίηση και μάλιστα γρήγορα. Δεν μας εκπλήττει… Άλλωστε είναι από το 2000 που η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και πάλι τότε βιαζόταν, με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ως Υπουργό Συγκοινωνιών που χαρακτήριζε τη CΥΤΑ σαν αθλητή που έτρεχε με βάρη για να επιχειρηματολογήσει υπερ του νομοσχεδίου που κατάθεσαν για ιδιωτικοποίησης της. Από τότε βέβαια το δημόσιο έχει εισπράξει περίπου €1.6 δισεκατομμύρια από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και η CYTA συνεχίζει να είναι κερδοφόρα παρόλες τις προσπάθειες για υπόσκαψη της. Εννοείται ότι αυτά τα κέρδη θα πήγαιναν στις τσέπες ορισμένων ιδιωτών..

H επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετεί μονόπλευρα και προκλητικά τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών εις βάρος των συμφερόντων των πολλών και των ανίσχυρων, δεν την αφήνει να ξεκολλήσει από την ακατανόητη και επιζήμια για τα συμφέροντα της κοινωνίας εμμονή της στο ξεπούλημα των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών

Με την ίδια συνταγή, κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες του Λιμανιού Λεμεσού και βιώνουμε σήμερα τα θλιβερά αποτελέσματα της για την οικονομία και την κοινωνία με την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, μεγάλη μείωση των εργασιών και αύξηση των τελών.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δεν θα μείνει απαθής μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Ενωμένοι και σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους και την κοινωνία, θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε και αυτή τη φορά το ξεπούλημα της CYTA.

Επιτέλους η κυβέρνηση ας εγκαταλείψει αυτή την δογματική εμμονή που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ας αξιοποιήσει τις πολλές εισηγήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων, για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του Οργανισμών Κοινής Ωφελείας.

Σε διαφορετική περίπτωση τότε η αντίδραση και ο αγώνας θα είναι η μόνη επιλογή και η κυβέρνηση πρέπει να το κατανοήσει και να αναλάβει και την ευθύνη.
7/2/20

πηγή: ΠΕΟ (fb)



✇ myislandcyprus

By myislandcyprus.blogspot.com — February 19th 2020 at 13:44

THE FREEDOM OF THOUGHT AND CENSORSHIP IN THE TURKISH CYPRIOT PRESS DURING THE BRITISH COLONIAL PERIOD (1878-1960)


The rule of Cyprus was transferred from the Ottoman Empire to the British Empire in 1878, but Cyprus remained as an Ottoman territory until the annexation of the island by Britain in 1914. The Muslim-Turkish community, together with the Greek-Christian community, continued to have the Ottoman nationality until then  


Although we do not have a copy that has survived to the present day, the first Turkish newspaper published on the island by a Turkish Cypriot, is the “Saded” (Topic) newspaper. According to the records, the first issue of this weekly newspaper was published on 11 July 1889 by Mehmet Emin Efendi, who was a retired person from the Property Directorate. The “Saded” was published only 16 issues. [1]


Two years later, on 25 December 1891, we see the first issue of the “Zaman” (Time) newspaper, which was published until 2 September 1900 and we have its whole collection. Therefore, some people prefer to begin the Turkish Cypriot press history with this newspaper.


The “Zaman” newspaper was published by the “Osmanlı Kıraathanesi” (Ottoman Reading Room), which was established by a group of Turkish Cypriot notables, who were worried about the future of the island. The merchant Hacı Derviş Efendi was the owner of the newspaper and Muzafferrüddin Galip, who was brought from Istanbul, was the chief author. Journalist Mehmet Remzi (Okan) made the following assessment regarding Zaman’s publications:


“When we look at the publication of the daily “Zaman”, we can say that the main purpose of this newspaper was to serve Sultan Hamid and to smother the young ideas that were awakened in favour of legitimacy and freedom at the time!”[2]


After one year of publication, Derviş Efendi had a dispute with the members of the administrative committee of the Ottoman Reading Room. In the second year, Hacı Derviş Efendi continued to publish the newspaper on his own name. Because his publication was in favour of the Sultan, the merchant Hacı Derviş Efendi, the publisher of the daily Zaman, was rewarded with the rank of “mir-i miran” (grand seigneur) on 10 February 1895 and he was started to be called “Derviş Paşa”.


A few years later, when the writers of the newspaper started to criticize the Istanbul government and to publish articles that supported the “Young Turk Movement”, the rank of Derviş Paşa was withdrawn by the Sultan. Thereupon, Hacı Derviş Efendi began to intervene in the articles, published in the newspaper and some of the writers, who did not like this, left the newspaper. “Zaman” newspaper continued for a while, until the publication ended on 2 September 1900, with the issue No. 423.


After the Ottoman Reading House separated its way with “Zaman” newspaper, “Yeni Zaman” (New Time) newspaper started to be published on 22 August 1892. As in “Zaman”, the writers of this newspaper were Muzafferüddin Galib and Mehmed Faik Bey. Faik Bey once again criticized Memduh Paşa and one day he left Cyprus for Istanbul and never came back. As the two writers left the island and settled in Istanbul before the end of the year, “Yeni Zaman” newspaper had to stop its publication on 27 February 1893 with its last issue No. 28.


Upon the closure of the “Yeni Zaman”, Kûfizade Mustafa Asaf Bey obtained permission from the colonial government to publish a new newspaper in his name, On 6 March 1893 he began to publish the weekly newspaper, called “Kıbrıs” (Cyprus). In every aspect, this newspaper was considered as the continuation of the “Yeni Zaman” and therefore its first copy had the No. 29. The “Kıbrıs” newspaper, like the “Zaman”, first published in loyalty to the sultan of the time, but later was influenced by the “Young Turk” movement and began to be popular among the people with its articles. As journalist Mehmet Remzi (Okan) stated below, these publications continued until 1898 and one day the newspaper suddenly closed down:


“Despite all our research, it has not been possible to learn the real reasons for the closure of the “Kıbrıs” newspaper. However, according to the information given to us by a person, who was involved in these drafts at that time, the Cypriot newspaper owner had an agreement with Memduh Paşa, the Minister of Internal Affairs, and closed the newspaper upon the orders and signs he received from him. If we have to believe the claim of the same person, Asaf Bey agreed to close down “Kıbrıs” on the condition of receiving 500 kurush per month and he received this money regularly until the declaration of the constitution (1908).” [3]


Ahmet Tevfik Efendi, who was one of the writers that left “Zaman” newspaper after Derviş Paşa interfered with the writers, started to publish the first Turkish Cypriot humor newspaper named “Kokonoz” (Old Man) on 27 November 1896. However, “Kokonoz” ended its publication with the 22nd issue of 17 September 1897. “Kokonoz” was prevented from entering the Ottoman territory, according to an order dated 10 August 1897 and an additional letter sent to the Ministry of Interior, Customs, Zaptiye and the Ministry of Post and Telegraph. [4]


Immediately after “Kokonoz” stopped its publication, a humor newspaper, called “Akbaba” (Vulture), was published by Ahmet Tevfik Efendi on 1 October 1897, which was accepted as the continuation of “Kokonoz”. After a while, the “Kokonoz” adopted the ideas of the “Young Turk” movement and Ahmet Tevfik Efendi started to attack the Sultan with open and very sharp satire. We learned from an article titled “The Consequence of Wrongfulness” published in this newspaper on 27 May 1898 (No: 17) that the “Akbaba” was banned by the Sultan for a second time, because the newspaper “advocated not to give back Thessaly”. Perhaps the transition from “Kokonoz” to “Akbaba” was in order to bypass this ban.


According to Mehmet Remzi, “That is why the number of readers of “Akbaba” has decreased and poor Tevfik Efendi has fallen into a very affectionate state. As if this problem was not enough, Sultan Hamid sentenced him to death and has prohibited him to go to Turkey with this decision.” [5]


After three months, Akbaba had to stop its publication on 19 August 1898 (No.23).


The pro-Young Turk “Feryad” (Scream) was a fortnightly newspaper, published by Hocazade Osman Enveri, only four issues between 11 December 1899 and 31 January 1900.  Mehmet Remzi made the following assessment regarding the “Feryad” newspaper:


“Although Feryad appeared as a genuine Young Turk newspaper, it stopped after 4 issues and never appeared later. According to the information we received privately, the newspaper “Feryad” was again closed on the sign of the Ottoman Government and the owner was allocated three hundred kurush per month! At that time, while the Greek Cypriots established newspapers one after another, we were setting up printing offices in order to grab a few kurush and closing it at the first opportunity. When one examines these events, one feels like to curse the sultan and the vizier of that time!” [6]


According to the information provided by Mehmet Remzi, the first four issues of “Mirat-ı Zaman” (Mirror of Time), the first issue of which was published on 3 March 1900, were published by Ahmet Tevfik Efendi, the owner and director of the newspaper, as a stone print. Later, he interrupted his publication and published regularly every week after 27 April 1901. The newspaper “Mirat-ı Zaman” ceased its publication between 25 November 1901 and 16 June 1902. Later, the publication continued at intervals.


The writers of “Mirat-ı Zaman” were Ahmet Tevfik Efendi and Rıza Bey from Vize. According to a document, dated 19 June 1901, they were tried in absentia, on 14 July 1901, according to the Ottoman Penal Code. It was alleged that “they dared to make some harmful and treacherous publication” in this newspaper.  They were sentenced for “a life-long stay in a walled city”and “to be rendered from the civil law” and “the already-foreclosure of their property has been decided to be managed.” [7] But despite this decision, “Mirat-ı Zaman” continued its publication with intervals and eventually stopped its publication on 18 April 1910 (Issue No.368)


The pro-Young Turk “Mirat-ı Zaman” newspaper, which had mutual discussions with the “Sünuhat”  (in Arabic it means “the issues that came to mind”) newspaper, published in 1906, was supporting the “Vatan” (Fatherland) newspaper of Bodamyalızade Mehmet Şevket Bey, a member of the Legislative Assembly, which appeared in 1911 and it was opposing the pro-Evkaf newspaper, Seyf (Sword).


According to Harid Fedai, “Because of the influx of the Turkish newspapers, coming to the island after the Second Constitutionalism in Turkey, the circulation of the “Mirat-ı Zaman” fell down. Ahmed Tevfik Efendi would also try his luck again by publishing the humor newspaper “Kokonoz”. [8] Between 2 May 1910 and 28 June 1910, Ahmet Tevfik Efendi re-published the weekly humor newspaper “Kokonoz”, but he stopped publishing after 9 issues.


Mehmet Remzi made this evaluation for him: “Regarding the difficulties he was confronted for the sake of his profession and his persistence and strength, we are in the opinion that Ahmet Tevfik Efendi was the most valuable deceased Cypriot journalist.” [9]


Hacı Mehmet Arif Efendi was the owner of the “Sünuhat” newspaper, which had 246 issues, published between 1 October 1906 and 3 November 1912. His son, Professor Ahmet Şükrü Esmer, in an interview with Cemalettin Ünlü, described the Sünuhat’s political attitude as follows:


“As for our newspaper, being pro-Sultan at that time, meant being on the side of the Sultan and being from Istanbul. The loyalty to the Sultan meant loyalty to Turkey. As a matter of fact, the policy of our newspaper changed after the 1908 Constitutional Monarchy and started to publish articles in favour of the Committee of Union and Progress. That is why our newspaper opposed the British policy of Evkaf, confronted Musa Irfan Bey at the head of Evkaf and started a fight with the newspaper Mir’at-ı Zaman, which supported them. (...) There was freedom in the Cyprus press, I can say. The British were tolerant to the press. In fact, this was their traditional attitude towards the press. I can say that they would never interfere.” [10]


Let us continue with the Printer Mehmet Akif’s account of the events:


“(After the closure of the “Kıbrıs” newspaper on 21 December 1914, due to World War I) no Turkish newspaper was published in Cyprus until 1919, because England was at war with Turkey. Already the Turkish community was not used to giving money for a newspaper. The newspapers appeared to the benefit of the community, but in fact, they were simply snatching a cone or holding a personal grudge or hunting the community for someone else’s account.” [11]


According to an article, titled “Apology to our readers” published in “Doğru Yol” (Right Path) newspaper on 14 April 1920 (Issue: 29), it was understood that some of the articles of the newspaper, published at that time, were censored by the British colonial administration and therefore the censored places appeared in white. The referred article wrote the following:


“The profession that “Doğru Yol” has followed since its first publication is known to our readers. For this reason, we do not say much about it, we leave the appreciation to commentators. From now on, our newspaper will not be able to subjugate the readers’ view as pleasant as before. Therefore, we ask that they have no bad opinions about us.


On the ground that our newspaper has been subjected to censorship by the Directorate of the War Department since this week, the places of the free articles seen in our previous issues will be seen as white. We hope that our readers will appreciate our position under this obligation and will not spare the abundance of affection they have shown for us until so far.”


In 1925, the advocate Ahmet Raşit, editor-in-chief of the newspaper “Doğru Yol”, was opposing to İrfan Bey, the Director of the Department of Evkaf and he also published dissenting articles by Dr.Eyyub Necmeddin in his newspaper.


According to the information quoted by Oktay Öksüzoğlu from Vedia Okan, Mehmet Remzi Okan’s article,  titled “There are treacherous and seditious persons among us, beware” was published in “Söz” (Word) newspaper on 3 April 1926, which caused the imprisonment of Mehmet Remzi Okan for two months. [12]


In “Söz” newspaper of 15 June 1926, Mehmet Remzi Okan announced to his readers his two months’ imprisonment, because of a personal attack on Sait Molla, who was a pro-British Turkish statesman, residing in Cyprus.

             

After the declaration of the Republic of Turkey, “Söz” and “Doğru Yol” newspapers were supporting the right of the Turkish Cypriots to emigrate to Turkey, according to the Lausanne Treaty. On the other hand, the “Birlik” (Unity) newspaper of Hacıbulgurzade Ahmet Hulusi was against the immigration.


I continue with Printer Akif’s account, as he describes these two tendencies:

“On 4 September (1926), Mr. M. Fehmi and his brother A. Retmi went to the prison with some of his friends and took Remzi Okan out. When Remzi Okan saw the article against the immigration in “Söz” newspaper that they gave him in the carriage on the way, he became angry against Fehmi Bey and he could not calm his anger until he came to the printing office. As a reaction to Remzi Okan’s angriness against Fehmi Bey,  Fehmi Bey only responded with the following short sentences: “Remzi Efendi, my conscience orders me to warn the Turks of the island by writing against such embarrassment. If you are happy with it, OK. If you’re not, it’s your problem.” Akif continues: “On the other hand, “Birlik” newspaper continued its seriousness. At that time, an article was sent by the Pharmacist M. Münir to the newspaper “Söz” and “Doğru Yol” against the immigration, but neither of the newspapers published this article. Since its author had a copy of the article, the same article was sent to “Birlik” newspaper and it was published there.” [13]


The first issue of “Masum Millet” (Innocent Nation) newspaper was published on 11 April 1931. After its issue, published on 14 March 1932 (No: 43), it did not come out due to censorship for more than 5 months. On 18 August 1932 (No: 44), there was only a publication of a “Supplement to “Masum Millet”.  The main newspaper was not published again for three and a half months. The owner and the editor of the newspaper ”John Rifat” (nick-name of Cengizzade Mehmet Rifat) explained this interval as follows:


“Since the censorship intervened to our articles, which were not related with the government, but with our national affairs, we put our publication on holiday in the first week of April until 3 December 1932, when the new governor arrived.” [14]


“Masum Millet” was re-published on 3 December 1932 as a “Supplement to “Innocent Nation” (Issue: 45). (This time the title of the newspaper was not printed in Arabic letters, but in Latin letters.) “John Rifat”, who learned from the British press the arrival of Sir Reginald Edward Stubbs as the new governor of Cyprus, said “Welcome” to him in this issue and introduced the problems of the community to him in 11 points. “John Rifat” published 13 open letters addressed to the Undersecretariat of the Colony of Cyprus in the issues published between the 10 December 1932 (Issue 46) and 11 March 1933 (Issue 59).


Starting from 8 April 1933 (Issue: 63) onwards, the “Masum Millet” newspaper was published two times in a week, On 23 August 1933 (Issue: 102), “John Rifat” complained about “Söz” newspaper and wrote the following under the title of “Söz’s derived reign of censorship”:


“Mr. “Söz” must know well that the “Masum Millet”, who succeeded in abolishing the Government’s censorship administration with bayonet, will no longer submit to the derived reigns of censorship that have emerged as such.”


The last issue of “Masum Millet” newspaper had the date of 29 August 1933 (Issue: 203).


As stated in British secret reports, when World War II began, “Söz” newspaper was described as Turkish nationalist and against the British colonial government. According to a report, dated 29 October 1937, from Governor Palmer to the British Secretary of State, the publication of the “Söz” was suspended for a month in 1937 (between 17 August 1937 and 17 September 1937).


In an article published in “Söz”, it was written that “there was a life of imprisonment on the island and the only way to escape from this prison was through Turkey”. Therefore, the newspaper had been placed under constant censorship since June 1938. The British officials stated that no other newspaper, except the “Söz”, was subject to constant censorship on the island. Mr. Remzi had petitioned the authorities to abolish this censorship.


When the Turkish Cypriot newspaper “Ses” (Voice) wanted to publish on its issue of 14 June 1938, an article with the title “Turkish Cypriots Help to the Earthquake (Victims)”, originally published in Cumhuriyet newspaper on 7 June 1938 (in İstanbul), it was censored. In this article, “The greatness of the feelings of brotherhood between the Turkish Cypriots and the homeland Turks” was mentioned and the attitude of the Evkaf administration was criticized.” [15]


It is known from the official records that both “Söz” and “Ses” newspapers, which were being published on the same ideological line, were censored on the occasion of the arrival of Hamidiye School Ship to Cyprus on 20 June 1938. Censorship began before the ship arrived in Cyprus and “Söz” newspaper announced this on 4 June 1938 as follows:


“CENSOR: By the order of the Reverend Colonial Undersecretary, our newspaper will be censored from yesterday onwards until the order that will terminate it.”


The censorship was also applied on the “Ses” newspaper of 14 June 1938. However, Hasan İzzet Asım Bey, owner and director of “Ses” newspaper, died on 23 June 1938 and the publication of “Ses” ended. [16]


The headline of the “Söz” on 21 June 1938 was “Hamidiye in our Island” and since the news was censored, the underneath of the headline was blank. In a secret report, dated 24 June 1938, sent from the British Colonial Governor Palmer to MacDonald, the following was reported:


“The “Söz” and “Ses” newspapers have been making propaganda for Turkish nationalism for a long time, while they attack the Evkaf administration and frequently include concepts such as “Motherland” and “Our Atatürk’. Therefore, these newspapers were censored before Hamidiye arrived.”


The following information was included in a “secret and personal” letter, dated 30 June 1938, sent by the British Colonial Governor Palmer from Nicosia to the British Ambassador in Turkey Percy Lorainne:


“The arrival of Hamidiye spurred the feelings of nationalism (among the Turks here). Moreover, the articles of the “Cumhuriyet” (Republic) newspaper (published in Turkey) on 24 May and 7 June issues are also of concern. The “Cumhuriyet” is a publication that can find a considerable readership in Cyprus. Finally, the Cyprus Governing Council had to take a decision, advising me not to forbid this newspaper from entering the island. I wanted to get your opinion on this issue before taking this prohibition and preventing it from entering Cyprus. Probably, the Republic of Turkey does not want its relations with Cyprus to be deteriorated.” [17]


The “Söz” of 27 August 1938 wrote the following: “The Jubilee of the “Söz” will not be held.” The newspaper also publishes a letter signed by "Acting Colonial Secretary Stanley". Censorship continued.


The “Söz” Newspaper of 18 October 1938, published the following news: “According to what is announced in the official newspaper, published on Friday, the importation to the island of the book called “Turks of Cyprus” (Kıbrıs Türkleri), printed and published in Turkey,  has been called strictly forbidden. The police administration carried out research in some businesses and establishments, but could not find the book. The author of the book is İsmet Konur, History Teacher of Denizli (city).” The writer was born in Cyprus.


A letter, dated 12 January 1939, sent to the Minister of Colonies by Mehmet Remzi Okan, owner and editor of “Söz” daily, included the following complaint:


“The Cyprus administration censors my newspaper without giving any reason, and I am not allowed to publish even the articles on Cyprus published in the Manchester Guardian, Daily Telegraph, Morning Post. I hope you will justify my belief that freedom of the press and thought within the Commonwealth is not an empty concept.” [18]


The following information from Battershill to Acheson was sent from Nicosia with a record of 15 September 1939 (Confidential): “Söz” is the only newspaper in Cyprus today under censorship. You shouldn’t answer Remzi for another two months. It is not appropriate for us to remove censorship for now. Moreover, we believe that the sister-in-law of the new Turkish consul is behind this “Söz” headache. Let’s implement the “wait and see” policy on this issue.”[19]


The Turkish Cypriot press announced in December 1938 that the film, containing scenes from Atatürk’s funeral and life, would be brought to Cyprus and screened at the Papadopoulos cinema in Nicosia. But Governor Palmer forbade the film to be shown. This film about the funeral could only be screened in the mid-1940s.


On 3 May 1939, speaking at the British Parliament, Mr. Foot criticized the Colonial Minister: “It is not right to prohibit the screening of the Atatürk film and the wedding film of the Greek Royal family, while films showing fascist movements and events are permitted on the island.”


Colonial Minister MacDonald said in his reply that there was a censorship committee of civil and official authorities in Cyprus and that he had no control, and that he did not know why the film was banned.[20]


M. Necati Ozkan started a series of articles, entitled “What are the real reasons for our tendency to head autonomous administration?” in “Söz” newspaper on 5 June 1937. Despite the fact that it was said at the end of the second article “to be continued”, “Söz” newspaper made the following statement in its copy on 12 June 1937:


“Open information for Mr M. Necati Özkan: We hereby declare that we will not be able to publish the further parts of the precious articles that you have sent to be issued in the sequence, and we kindly ask you to excuse us. Director of “Söz”: M. R. Okan.”


On 22 July 1937, the Cumhuriyet newspaper (of Istanbul) published a news, written from Cyprus, under the title “An event that causes for the Turkish Cypriots excitement”and the event was announced to the Turkish public opinion as follows:


“The “Ses” newspaper is the publication organ of those who attack and accuse with national betrayal the ones who seem to support the autonomous administration. (…) A second and stronger front of them was emerged with the Manifests, published by a personality called, the advocate Cengizzade M. Rifat, who studied law (!) in Turkey, knows very well Greek and English.”


The “Söz” newspaper referred in its issue of 4 August 1937 to the above news in its headline “The Cyprus correspondent of Cumhuriyet gives false news to its readers”and wrote this:


“We stopped the articles of Necati Özkan, because what we think is sufficient for now. When the time and the day comes, we will never hesitate to publish the further parts of the article. Let us also add that there were no complaints by any of our readers for publishing Necati Özkan’s articles, on the contrary, there were many who wanted us to continue publishing those articles.” [21]


M. Necati Özkan wrote a letter on 19 February 1939 to the Secretary-General of the Republican People’s Party in Turkey and complained that Mr. Remzi’s family was under the influence of the British and therefore his articles were no longer published.  He would like to ask for help in setting up a newspaper himself.


Advocate C.M.Rifat, one of the prominent figures of the Turkish Cypriot press, explained why he opposed giving autonomy to the administration of the island, with a series of manifests (Declarations), he issued in 1937. As Mr Rifat did not like the publication policies of the Turkish Cypriot newspapers “Söz” and “Ses”, he wrote in the “Kıbrıs” newspaper on 21 November 1949 the following about these hand-outs: “We had to publish these four manifests, since there were no other Turkish publication organ.” [22]


When Mehmet Remzi, the owner of “Söz” newspaper, went to Istanbul on 16 November 1941 for his illness, he died there on 22 January 1942. Vedia and Bedia, two of Mehmet Remzi’s daughters were not old enough to have a licence for a newspaper, therefore the publication of “Söz” had to stop on 10 February 1942. But a month later, this time, they put Dr. Fazıl Küçük as the licence owner and started to publish a new newspaper called “Halkın Sesi” (The Voice of the People) on 14 March 1942.


According to Vedia Okan, 9 months later, because of an article by the columnist “Yavuz”, criticizing the government’s decision to move the schools to Lapta, the “Halkın Sesi” was sentenced to 3 months of closure and was forced to suspend its publication from 21 January 1943 until 21 April 1943.


On the day, when the newspaper re-appeared, the “Halkın Sesi”, in an article titled “Getting Started Again” and signed by Dr. M. Fadıl Küçük, explained that “the newspaper had been closed for 3 months by the order of the Undersecretary. After that, the newspaper started to be published three times in a week, on Sunday-Wednesday-Friday. Dr. Küçük argued that this punishment was imposed by the British, who would allow the “Söz” to be published once again.


Vedia Okan, one of Remzi Bey’s daughters, who had a disagreement with Dr. Küçük, got the licence of “Söz” newspaper, after she completed 25 years of age and started to publish “Söz” together with his sister Bedia on 5 March 1943, but this time on a daily basis.


M. Necati Özkan, who was one of the Turkish Cypriot members of the Legislative Council, which was abolished in 1931, began to publish a daily newspaper called “İstiklâl” (Independence) on 28 October 1949. The newspaper informed its readers on 5 February 1950 as follows:


“There was an ugly assault on our editor-in-chief by Enver Mustafa, the brother of Mehmet Ali Pamir, the Vice-President of the Turkish Cypriot Cultural Association in Ankara, This incident aroused sadness and hatred among our people. Necati Özkan’s glasses were broken in the first move and his right eye was seriously and dangerously injured.”


On 4 June 1950, Necati Özkan founded the “Turkish Cypriot Union Independence Party” and continued his political struggle for leadership against the political views of Dr. Küçük and his newspaper “Halkın Sesi” until the beginning of 1954. However, Necati Özkan had to close his newspaper with the its last copy of 13 January 1954 and withdrew from politics after his cigarette factory was burned “by unknown people” on the night of 6 December 1953.


The first issue of the newspaper “İnkılapçı” (Revolutionary) was published on 13 September 1955. It was owned by the Revolutionary Press Company Ltd. and its director was Fazıl Önder. In the first issue of the weekly “İnkılâpçı”, the purpose of the newspaper was described as follows: “The name of our newspaper is “Revolutionary”. We are revolutionaries. Our inspiration comes from the people of Turkey, who revolted against the internal enemies and external attackers in 1918-1922 and from Atatürks, who guided and led this movement.”


The newspaper began to be published on Mondays starting from its 11th issue of 21 November 1955 and wrote: ‘Now our goal is to come out twice a week very soon. We trust our people’.


However, after the 14th issue, the Revolutionary had to stop publishing.  In its final copy of 12 December 1955 (No: 14) there were the following news: “On the occasion of the 7th Anniversary of the Declaration of Human Rights, we invite the administrators of the Court to respect the human rights (Revolutionary)”. An article had the title “On the occasion of Cox’s visit to our island” by Fazıl Önder and another article, titled “Threat” wrote as follows:


“We observe that random letters of threat have been sent here and there recently. Two weeks ago, we received a letter from Mr. Sevim, a prominent sportsman, from Limassol. A letter of the same setting came to our office the other day. Contents: ‘Stop the “Revolutionary” newspaper’, ‘you will be killed’, ‘your head will be crushed’ etc. “


The “İnkılapçı” was among the newspapers that the British colonial administration banned in December 1955 when a state of emergency was declared on the island. The “Hürsöz” (Free Word) newspaper provided the following information in its issue of 16 December 1955:

“The weekly Turkish newspaper ‘İnkılâpçı’ was officially declared illegal. Other newspapers, banned for one year, were the Greek newspapers “Neos Demokratis” and “Aneksartitos” in Greek”.

On 8 January 1956, Hürsöz reported as follows: “The Greek Cypriot communist newspaper “Embros” was closed yesterday. Its rooms in the Zavalli Printing House were sealed.”


Fazıl Önder, the 32-year-old owner and editor-in-chief of the Turkish “İnkılapçı” newspaper suffered a brutal murder on 24 May 1958. In this first wave of terrorism, initiated by the Turkish Resistance Organization (TMT), an underground organization affiliated with the Turkish Cypriot leadership, other Turkish Cypriots known as left-leaning were either killed or injured. From now on, TMT intimidated both the Turkish Cypriot press and those, who thought differently from the leadership. Freedom of thought in the Turkish Cypriot community was suppressed for a long time after the British colonial rule ended in 1960.


(This paper was read at the International Conference on Colonial Cyprus (1878-1969), organized at the University of Nicosia, on 7-8 February 2020)




[1] Harid Fedai and Ahmet An, The History of Turkish Cypriot Press with Excerpts (1891-1963) Vol:1, Nicosia 2012, p.7

[2] The History of Newspaper in Cyprus, Söz newspaper, 10 August 1933 
[3] Söz, 10 August 1933

[4] Asst. Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, Turkish Cypriot Press and the Government of Turkey (Ottoman Period) (1878-1910), Ankara University, Journal of the Institute of Turkish Revolutionary History, May-November 2000, Issue 25-26, pp.128- 129

[5] Söz, 17 August 1933

[6] ibid

[7] M. Demiryürek, ibid, p.130

[8] H. Fedai and A. An, The History of Turkish Cypriot Press with Excerpts (1891-1963), Vol.1, Nicosia 2012, p.26

[9] Söz, 17 August 1933

[10] The Press Event in Cyprus (1878-1981), Ankara 1981, pp.39-40

[11] The History of Turkish Press and Journalism in Cyprus, Kıbrıs newspaper, 18 April 1949

[12] Portraits from the Turkish Cypriot Press: 1, Mehmet Remzi Okan, Nicosia 1990, p.9 
[13] ibid

[14] From the writings of “Söz”, which were rude and mischievous and were similar with a Thief’s Lantern, Masum Millet, 25 October 1933, Issue:120    

 

 
[15] Şükrü S. Gürel, History of Cyprus (1878-1960) Colonialism, Nationalism and International Politics, Vol:1, Ankara 1984, p.189  

[16] Since the last copy of the “Ses”s collection in the National Archive in Kyrenia is dated 21 January 1938, the last issue of “Ses” newspaper should be dated 14 or 21 June 1938 
[17] Cited by Şükrü S. Gürel, ibid, p.190

[18] CO 67/300/4, Governor’s Dispatch, 3 February 1939 (secret) Enclosure No.1, cited by Şükrü   S.Gürel, ibid, p.182

[19] cited by Şükrü S.Gürel, ibid, p.182

[20] A.C.Gazioglu, The Turks in the Circle of Enosis, Nicosia 1996, pp.312-313

[21] Cited by Ahmet An, Political History of Turkish Cypriots (1930-1960), Nicosia 2006, pp.91-95

[22] ibid, p.90



✇ Ankara Değil Lefkoşa

TC Cumhurbaşkanı Danışmanı Bulut: “KKTC Toprakları Türkiye’nin Deniz Aşırı Bir Vilayetidir”(Video Haber)

By admin — February 13th 2020 at 12:01
TC’nin kktc’yi ilhakı gündemde değildir diyenlere TC Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut devletin kanalı TRT’den cevap veriyor.
✇ Ankara Değil Lefkoşa

İşgalci TC Egemenleri Kıbrıslı Türk Halkının Bağımsızlık Talebini Hazmedemiyor: “Saygısız”, “Utanmaz Adam”

By admin — February 12th 2020 at 16:44
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kıbrıslı Türk halkının bağımsızlık istencini dile getirmesinin ardından TC’deki siyasi yapılardan hadsizce saldırılar devam ediyor. AKP, MHP, CHP, İYİ Parti, BBP’nin yetkililerinden sonra Devam »
✇ Ankara Değil Lefkoşa

TC Egemenleri Fiili İşgali İlhaka Dönüştürme Emellerini Her Fırsatta Dile Getiriyor: Bahçeli Alt-Üst İlişkisi İstmeyen Akıncı’yı Hadsizce İstifaya Davet Etti

By admin — February 8th 2020 at 14:15
Faşist AKP İktidarı’ndan hesap soracağım noktasından onun koltuk değneği haline gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Kıbrıslı Türk halkı bağımsız olacaktır”, “Türkiye’ye ilhak korkunç bir Devam »
✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 20/01-31/01

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — January 28th 2020 at 11:27
Επισκόπηση 20/01-31/01

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση για τα Ταμεία Προνοίας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων.Οι τροποποιήσεις που προωθούνται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαγράφουν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που είναι η υποχρέωση του εργοδότη να συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στο Ταμείο Προνοίας.

Ανακοίνωση ΠΕΟ:

22/01

Η ΠΕΟ εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια της για τις τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση ύστερα από τις αντιδράσεις που εκδήλωσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε πρόνοιες του νομοσχεδίου που η ίδια ετοίμασε και κατάθεσε στην Βουλή για τα Ταμεία Προνοίας.

Με τις τροποποιήσεις που προωθούνται, από την μια διαγράφεται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου, αυτό της υποχρέωσης του εργοδότη εκεί και όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας σ’ αυτό να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη επιχειρείται να εισαχθεί με ένα αυθαίρετο και μονομερή τρόπο η φιλοσοφία της εξίσωσης των Ταμείων Προνοίας, τα οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων, με τα προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το νομοσχέδιο πριν από την κατάθεση του στην Βουλή συζητήθηκε στο Συμβούλιο του Ταμείου Συνταξιοδοτικών παροχών, όπου συντεχνίες και εργοδότες εκφράσαν τις θέσεις τους. Άρα οι θέσεις των εργοδοτικών συνδέσμων ήταν γνωστές. Η στάση της κυβέρνησης που υπαναχωρεί και προωθεί τροποποιήσεις επειδή οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιδρούν και διαμαρτύρονται, δείχνει ένα μονόπλευρο προσανατολισμό ο οποίος εξ’ αντικειμένου διαβρώνει και την λειτουργία του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.

Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής με αυτά που διακηρύσσει, ότι δηλαδή ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας είναι ωφέλιμος και χρειάζεται να διευρυνθεί για να καταστεί δεύτερος συνταξιοδοτικός πυλώνας, τότε λογικά το πρώτο βήμα είναι εκεί και όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας, η υποχρέωση του εργοδότη για εισφορά σ’ αυτό το ταμείο να ισχύει για όλους τους εργοδοτούμενους του και όχι για μερικούς.

Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από αυτό το πολύ σοβαρό θέμα αρχής για τις εργασιακές σχέσεις και αναμένουν και απαιτούν από τη Βουλή να λειτουργήσει ως Βουλή των πολλών και μη προνομιούχων και όχι ως Βουλή των εργοδοτών. Παρακολουθούν και κρίνουν ποιοι πραγματικά στηρίζουν την ανάγκη για ελάχιστα δικαιώματα για όλους, για τερματισμό των εργαζομένων δυο και τριών ταχυτήτων και ποιοι υπαναχωρούν και υποχωρούν μπροστά στις εργοδοτικές απαιτήσεις.

πηγή: ΠΕΟ (fb)


Πυρά ΕΤΥΚ κατά άλλων συντεχνιών

24/01

Όταν μιλούν για υπόσκαψη του συνδικαλισμού αυτοί που για χρόνια χάριν άλλων συμφερόντων τον ροκανίζουν στον Συνεργατισμό με τα γνωστά αποτελέσματα, τότε ακόμα και ο τελευταίος «πικραμένος» γελά με τα καμώματά τους, αναφέρει σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ.

Διερωτάται ποιος φταίει που οι συνάδελφοι των πρώην ΣΠΙ έχουν τόσο χαμηλό μισθό με τόση μεγάλη διαφορά από τους μισθούς των συναδέλφων της ΣΚΤ που εξασφάλισε η ΕΤΥΚ με τις κλίμακες της. Προσθέτει ότι με βάση την πρόταση της ΕΤΥΚ για υπογραφή της νέας Σύμβασης, όλοι οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, άρα θα έχουν το ωφέλημα αυτό και συνεπώς το επιχείρημά τους δεν ευσταθεί.

Αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία που ήθελαν διακαώς να υπογράψουν, απειλώντας δήθεν την ΚΕΔΙΠΕΣ με λήψη μέτρων, προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάργηση των ετήσιων προσαυξήσεων και των μισθολογικών κλιμάκων της ΕΤΥΚ, της μονιμότητας καθιερώνοντας τα ατομικά συμβόλαια, της ταυτότητας των Τραπεζικών Υπαλλήλων, των Συμφωνιών ΕΤΥΚ – Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, των Ταμείων Υγείας και των Συμφωνιών αναφορικά με τους υπαλλήλους της ΣΚΤ που έχουν μεταφερθεί στην ALTAMIRA.

«Επιπρόσθετα, μέσα από αυτή τη συμφωνία, ήθελαν να μας δεσμεύσουν να δεχθούμε την αποχώρηση τουλάχιστον 100 συναδέλφων από την ΚΕΔΙΠΕΣ, χωρίς την υποχρέωση προσφοράς ικανοποιητικού, εθελοντικού Σχεδίου Αφυπηρέτησης. Ας πάψουν λοιπόν οι λαϊκιστές να κατηγορούν την ΕΤΥΚ ότι λαϊκίζει και ας τολμήσουν, έστω και μια φορά να πουν την αλήθεια στους συναδέλφους», αναφέρεται.

Αναφέρεται επίσης ότι με απόφαση της η ΕΤΥΚ ημερομηνίας 06/12/2019 ανακοίνωνε ότι θα καλύψει όλα τα δικηγορικά έξοδα και ενημέρωσαν τους συναδέλφους με εγκύκλιο ημερομηνίας 10/12/2019. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ, προσθέτει, ήταν στις 20/12/2019.

«Εάν υπήρχε κάποιος που μπορεί, παρασκηνιακώς, να γνώριζε εκ των προτέρων την απόφαση αυτή της ΚΕΔΙΠΕΣ, είναι οι άλλες συντεχνίες λόγω των γνωστών σχέσεων / διασυνδέσεων που ανέκαθεν διατηρούσαν με τις εκάστοτε Επιτροπείες / Δ.Σ. Άρα γεννιέται το ερώτημα, γιατί τελικά ζήτησαν και πήραν από τα μέλη τους τα €357 για τα δικηγορικά έξοδα», διερωτάται η ΕΤΥΚ.

Η ΕΤΥΚ γράφει επίσης ότι αναφέρονται διαρκώς οι άλλες συντεχνίες για την υπογραφή Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης. Όπως αναφέρει η Ενιαία Συλλογική Σύμβαση είναι η ένταξη όλων των συναδέλφων των πρώην ΣΠΙ στη σύμβαση της ΕΤΥΚ με την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

«Η απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας για την παραχώρηση των €75 δεν επηρεάζει καθόλου τη θέση μας για αναδρομική εφαρμογή της σύμβασης που θα υπογραφεί από την 01.01.2019, ούτε και διαφοροποιεί με κανένα τρόπο τις θέσεις που έχουμε ήδη καταθέσει. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε κανένα από τα υφιστάμενα δικαιώματα των συναδέλφων για χάριν κανενός», αναφέρεται τέλος.

πηγή: Stockwatch

Άλλαξε η πρόνοια για καθολική συμμετοχή σε ταμεία προνοίας

25/01

Αλλαγή της πρόνοιας για υποχρεωτική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων στο ταμείο προνοίας μιας επιχειρήσεις περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, υποχωρώντας από την αρχική της θέση μετά τις αντιδράσεις των εργοδοτών.

Στόχος είναι το νέο νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της επιτροπής εργασίας να μην αποδεχθεί τροποποιήσεις εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, με τις οποίες ικανοποιούνταν θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, οδηγώντας το προς ψήφιση στην αρχική του μορφή.

Το νομοσχέδιο επανακατατέθηκε την Παρασκευή ως κατεπείγον, αφού ενσωματώθηκαν οι τροποποιήσεις που απαντούν στις ανησυχίες των εργοδοτών.

Όπως σημειώνεται σε επιστολή των υπουργών οικονομικών και εργασίας, το νομοσχέδιο κατατίθεται ως κατεπείγον, λόγω της προθεσμίας που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2020.

Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο

Από το νέο νομοσχέδιο αφαιρέθηκε η πρόνοια για υποχρεωτική συμμετοχή εργαζομένων στο ταμείο προνοίας της επιχείρησης που τους εργοδοτεί. Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, η υποχρέωση δεν μπορεί να ισχύσει γιατί αφορά μερίδα εργοδοτών και όχι όλες τις επιχειρήσεις, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τη διαχείριση και άλλες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ταμείων προνοίας.

Προστίθεται ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει μόλις ολοκληρώσει τον απαραίτητο κοινωνικό διάλογο και τη δημιουργία του πιο πάνω θεσμικού πλαισίου.

Παράλληλα, εισάγεται επιφύλαξη σε ότι αφορά την πρόνοια για απαγόρευση μεταφοράς συνταξιοδοτικού σχεδίου σε άλλο οργανισμό πέραν του ιδρύματος επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (ΙΕΣΠ), με αναγνωρισμένα σχέδια επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, περιλαμβανομένων σχεδίων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αλλά και συνταξιοδοτικών σχεδίων, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε οδηγία του εφόρου, στην οποία ορίζονται παράλληλα, ρυθμίσεις για διασφάλιση των δικαιωμάτων των επηρεαζομένων μελών ενώ, δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά πριν την έκδοση της εν λόγω οδηγίας.

Στις νέες πρόνοιες σημειώνεται ότι όσες αιτήσεις διάλυσης ταμείου έχουν ήδη υποβληθεί, θα τύχουν εξέτασης με βάση τον ισχύοντα νόμο.

Οπισθοχώρησε η κυβέρνηση

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν οπισθοχώρηση της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με την αρχική της θέση, εφόσον οι διαφωνίες των εργοδοτικών οργανώσεων με πρόνοιες του αρχικού νομοσχεδίου ήταν γνωστές πριν την κατάθεσή του ενώπιον της βουλής.

Η εκτελεστική εξουσία, παρ’ όλα αυτά προώθησε το νομοσχέδιο αναφέροντας στο ερωτηματολόγιο αντικτύπου ότι όπου σημειώθηκε διαφορά απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει επεξηγηθεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος μη συμβατότητας με τις διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας ή/ και η υποχρέωση για υιοθέτηση των συστάσεων τη ευρωπαϊκής αρχής ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων (EIOPA) προς τον έφορο ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Επιπλέον, σημειωνόταν ότι έχει επεξηγηθεί πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς εργασίας και οικονομικών και συγκεκριμένα, από τη διυπουργική ομάδα η οποία έχει συσταθεί για τις επαγγελματικές συντάξεις.

Στην έκθεση του νέου νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ενημερωθεί για τις τροποποιήσεις και ότι θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος για την προώθηση οποιωνδήποτε νέων, μη εναρμονιστικών διατάξεων.

Της Μαρίας Χαμπή

πηγή: Stockwatch


Χωρίς λεωφορεία η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου

27/01

Άρχισε η στάση εργασίας των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ), με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών με άλλη Κοινοπραξία για το θέμα των δημόσιων συγκοινωνιών στην επαρχία Αμμοχώστου.

  
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Παύλος Βαρνάβα, εκ μέρους των υπαλλήλων της ΟΣΕΑ ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους στην επαρχία Αμμοχώστου και στη συνέχεια τραβήξαμε χειρόφρενο. Με τρία λεωφορεία όλοι οι οδηγοί του ΟΣΕΑ, δηλαδή περίπου 150 άτομα, μεταβαίνουμε στο Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία, όπου σήμερα θα εξεταστεί προσφυγή των Υπεραστικών Λεωφορείων εναντίον της νέας Κοινοπραξίας».
 
Πρόσθεσε ότι «το Διοικητικό Δικαστήριο θα εξετάσει την Τετάρτη προσφυγή της ΟΣΕΑ εναντίον της Κοινοπραξίας. Ωστόσο σήμερα εάν δούμε ότι οι εξελίξεις από την εξέταση της προσφυγής των Υπεραστικών Λεωφορείων δείχνουν ότι βαίνουν θετικά για μας τους οδηγούς, τότε θα πραγματοποιήσουμε σύσκεψη έξω από το Δικαστήριο στη Λευκωσία, για να αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι».
 
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «ξεκινούμε από σήμερα στάση εργασίας για να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε παρόντες και ότι στηρίζουμε τις δικαστικές διαμάχες που κάνει ο ΟΣΕΑ με το Υπουργείο Μεταφορών. Το βασικότερο μας αίτημα είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του από το Υπουργείο Μεταφορών και από το Υπουργείο Εργασίας για τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ ζητούμε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και για το κατά πόσον ισχύουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για μείωση του στόλου της εταιρείας».

 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «οι οδηγοί νοιώθουμε πως το 50% της εταιρείας μας ανήκει, αφού μέσα σε 24 ώρες από τότε που ξεκίνησε το 2010, εμείς οι οδηγοί μαζί με τους εργοδότες έχουμε στήσει αυτό που λέγεται Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου. Οι εργαζόμενοι είναι οδηγοί από ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρείας και των δημόσιων συγκοινωνιών, καταφέραμε να τα επιλύσουμε, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να κατέλθουμε σε οποιαδήποτε απεργία ή στάση εργασίας».

πηγή: Stockwatch

Στη βάση τους επιστρέφουν οι οδηγοί λεωφορείων Αμμοχώστου

27/01

Στη βάση τους επιστρέφουν οι οδηγοί λεωφορείων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) οι οποίοι θα εκτελέσουν κανονικά τα μαθητικά δρομολόγια σήμερα, Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ την Τετάρτη θα βρίσκονται και πάλι έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία, όπου το πρωί πραγματοποίησαν στάση εργασίας.

 
«Σε ένδειξη καλής θέλησης επιστρέφουμε πίσω, ώστε να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές μας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, εκπροσωπώντας τους λεωφορειούχους, ο συνάδελφός τους, Παύλος Βαρνάβα.
 
Πρόσθεσε ότι την Τρίτη το πρωί οι οδηγοί λεωφορείων θα βρίσκονται στα πόστα τους έτοιμοι για εργασία, ωστόσο την Τετάρτη θα βρεθούν εκ νέου έξω από το Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία το οποίο θα εξετάσει προσφυγή της ΟΣΕΑ εναντίον της νέας Κοινοπραξίας.

Επί τόπου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να αποφασιστούν οι μετέπειτα κινήσεις και σχεδιασμοί τους.
 
Ερωτηθείς για τη σύσκεψη που ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος,
 συγκάλεσε για τη 1 το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος των οδηγών, είπε ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν πρωτίστως οι συντεχνίες, που όμως κατέστησε σαφές, «δεν μας εκπροσωπούν εμάς».
 
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Βαρνάβα, αναμένεται, ότι θα κληθούν και αυτοί στη σύσκεψη, περίπου είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της, ώστε να ακουστούν και οι δικές τους απόψεις και εκτιμήσεις επί του θέματος.

Συνάντηση Καρούσου με συντεχνίες

Τους προβληματισμούς των συντεχνιών των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ), σε σχέση με τις νέες συμβάσεις θα ακούσει ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σε συνάντηση που αναμένεται να έχει μαζί τους σήμερα, στο Υπουργείο.
 
Κληθείς μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη
 στάση εργασίας των εργαζομένων, με αφορμή τη συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών με άλλη Κοινοπραξία για το θέμα των δημόσιων συγκοινωνιών στην επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Καρούσος είπε ότι υπάρχει διαδικασία προσφορών και έχει γίνει κατακύρωση, ενώ υπάρχουν κάποιες προσφυγές τα δικαστήρια.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι για την υπόθεση που αφορά τη σύμβαση για την Επαρχία Λευκωσίας, το δικαστήριο ήδη έχει εκδώσει την απόφασή του και η σύμβαση έχει υπογραφεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες υποθέσεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
 
Είπε ακόμη κάλεσε στο Υπουργείο, τόσο τις συντεχνίες, όσο και τους οδηγούς «αν και εφόσον το επιθυμούν» για να ακούσει τους προβληματισμούς τους και τα θέματα που τους απασχολούν ώστε «να δούμε πως προχωρούμε».


«Υπάρχει όρος μέσα στις συμβάσεις αυτές ότι ο ανάδοχος υποχρεούται να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό» είπε Υπουργός, ενώ ανέφερε ότι θα συζητήσει τους προβληματισμούς που υπάρχουν με λεπτομέρεια κατά τη συνάντηση μαζί τους. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στη 13.00.

πηγή: Stockwatch
 

Περικοπές ωφελημάτων για όσους εξαναγκάζονται σε αφυπηρέτηση

27/01

Τη χρυσή τομή αναζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε οι δημόσιοι και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιοι τομέα οι οποίοι εξαναγκάζονται με την ποινή της πρόωρης αφυπηρέτησης, να αναλαμβάνουν και το κόστος των πράξεων τους.

Αυτό επιβάλλεται, όπως αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, διότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν προβεί σε σοβαρά παραπτώματα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που λαμβάνουν όσοι επιλέγουν να φύγουν από τη δημόσια υπηρεσία με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.

Στα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που προνοούν την πρόωρη αφυπηρέτηση των δημοσίων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα εισάγεται μια ενδιάμεση ποινή που ονομάστηκε «τερματισμός υπηρεσιών», ώστε αν κάποιος κάνει ένα πολύ μεγάλο παράπτωμα να μην παίρνει όσα πήρε κάποιος με πρόωρη αφυπηρέτηση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της δημόσιας υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «η απόλυση είναι η υπέρτατη ποινή, υπάρχουν όμως και πολλές άλλες περιπτώσεις».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στα πέντε χρόνια που έχουμε αναλάβει εμείς έχουμε 2 απολύσεις και 12 αναγκαστικές αφυπηρετήσεις».

Εξήγησε ότι κατά την αναγκαστική αφυπηρέτηση επειδή λαμβάνει όλα τα ωφελήματα του ο υπάλληλος δεν διαφέρει από την πρόωρη αφυπηρέτηση.

«Θα πρέπει στην πράξη να υπάρχει κόστος σε όσους επιβάλλεται ποινή για αναγκαστική αφυπηρέτηση», υπέδειξε.

Η  πρώτη λειτουργός δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Θούλα Τρύφωνος, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών που εξέτασε το θέμα, εξήγησε ότι «οι ποινές ξεκινούν από την επίπληξη και καταλήγουν στην απόλυση που είναι η σοβαρότερη ποινή. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο κατά την ποινή απόλυσης καταβάλλονται ωφελήματα στον απολυθέντα ωσάν να είναι νεκρός. Δηλαδή να πάρει σύνταξη η χείρα και τα τέκνα του αν υπάρχουν ενώ το εφάπαξ χάνεται. Εάν δεν έχει σύζυγο και τέκνα δεν λαμβάνει τίποτα».

Ο ίδιος νόμος, πρόσθεσε, «προβλέπει ότι εάν του επιβληθεί η αναγκαστική αφυπηρέτηση που είναι πιο ήπια από την απόλυση δεν μπορείς να μη του δώσεις πιο λίγα από την απόλυση έτσι το θέμα οδηγείται στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει τι θα λάβει ο υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η ποινή για αναγκαστική αφυπηρέτηση|.

Η κ. Τρύφωνος σημείωσε ότι «επικράτησε η πρακτική ότι όποιος φύγει ανεξάρτητα της βαρύτητας του παραπτώματος (ναρκωτικά, κλεψιές εκατομμυρίων) να λαμβάνει όλα τα δεδουλευμένα και να έρχεται στην ίδια θέση με κάποιο υπάλληλο που αφυπηρετεί καθαρός και τίμιος λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης».

Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εισαχθεί μια ενδιάμεση ποινή την οποία ονομάζουμε «τερματισμός υπηρεσιών» ούτως έστω εάν ένας υπάλληλος κάνει ένα μεγάλο παράπτωμα να μη δικαιούται να λαμβάνει όσα ένας υπάλληλος με πρόωρη αφυπηρέτηση. Ενδεικτικά ανάφερε να λαμβάνει το μισό εφάπαξ.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Εκ μέρους της ΣΕΚ και της ΠΕΟ αναφέρθηκε ότι συμφωνούν με την ανάγκη επιβολής ποινών εντούτοις θα πρέπει οι ημικρατικοί οργανισμοί να τροποποιήσουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ τόνισαν την ανάγκη να προηγηθεί διάλογος για το θέμα.

 Η ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι δεν έτυχε ενημέρωσης για το θέμα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: Stockwatch



Κάλεσμα Ζ. Αιμιλιανίδου για νομοσχέδιο ταμείων προνοίας

28/01

Η υπουργός εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί το εναρμονιστικό νομοσχέδιο μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου για τα ταμεία προνοίας ως έχει επανακατατεθεί διότι θα επιβληθεί βαρύ πρόστιμο στην Κύπρο από το 2018.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής  επιτροπής εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να τεθεί πρόνοια για καθολική καταβολή ταμείου προνοίας στις εταιρείες που παρέχεται το ταμείο, χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και χωρίς το συμπληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο διότι θα πάθει σοκ η αγορά .

«Θα πρέπει να γίνει κοινωνικός διάλογος και για τη διαχείριση των ταμείων προνοίας και των συνταξιοδοτικών ταμείων, κάτι που αναφέρεται και στην ευρωπαϊκή οδηγία», είπε.

Τόνισε ότι «δεν μπορεί να δημιουργούμε άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων, δηλαδή εάν τρεις επιχειρήσεις έχουν ταμεία προνοίας και οι άλλες όλες δεν έχουν δεν πειράζει εάν δεν διαθέτουν δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διότι αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα για τις χαμηλές συντάξεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την αφυπηρέτηση τους».

«Στόχος» επανέλαβε, «δεν είναι να κάνουμε υποχρεωτικά μόνο τα ταμεία που υπάρχουν και όλους τους άλλους ιδιωτικούς υπαλλήλους να μην τους ενισχύσουμε με το δεύτερο πυλώνα. Θα πρέπει επίσης να δούμε και τις εισφορές που μπορούν να καταβάλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα ταμεία».

Αναφερόμενη στους λόγους που αποσύρθηκε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο μετά την επιστολή που απέστειλε στις 17 Ιανουαρίου προς τους βουλευτές εξήγησε  ότι «αποσύραμε το νομοσχέδιο διότι ακολούθως  διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί το νομοσχέδιο με μια επιστολή μου,  γι’ αυτό αποσύραμε το νόμο και τον επανακατάθεσα με τις τροποποιήσεις».

Συνεχίζοντας ανέλυσε τις τρεις τροποποιήσεις:

-Η διαγραφή του άρθρου 13/4 η οποία λέει ότι όσοι  έχουν επαγγελματικά σχέδια για ταμεία προνοίας υποχρεούνται να  συνεισφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι.

-Το επόμενο άρθρο είναι το 74 και 75 στο οποίο προστέθηκε η επιφύλαξη χωρίς να διαφοροποιείται το εν λόγω άρθρο ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά σε άλλο ταμείο προνοίας ή συνταξιοδοτικό σχέδιο εφόσον υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο.

-Το άρθρο 80 στο οποίο υπήρχε πρόνοια ότι κανένα ταμείο προνοίας δεν μπορεί να διαλυθεί «θέσαμε μια επιφύλαξη ότι όποιες αιτήσεις διάλυσης έγιναν μέχρι 15/1/2020 και παραδόθηκαν και στον έφορο του ταμείου προνοίας να γίνονται αποδεκτές».

 Η εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας Νικολέτα Ιωάννου ανέφερε ότι «η 11η  Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία λήξης στην παράταση που έχει δοθεί από την ΕΕ αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι ψηφισμένο αλλά και να έχει τεθεί και σε ισχύ, γι’ αυτό ο γενικός εισαγγελέας δεν προτίθεται να θέσει θέμα για τις τροποποιήσεις».

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ασφαλιστικών εταιρειών) χαιρέτησαν τις τροπολογίες που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο ενώ  οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ) τάχθηκαν κάθετα εναντίον των τροπολογιών επειδή θεωρούν ότι αλλάζουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

 Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής επέκρινε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο το οποίο θα έπρεπε να ψηφιστεί από το Ιανουάριο του 2017 με μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου με αποτέλεσμα η επιτροπή εργασίας να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσει το νομοσχέδιο.

Σημείωσε ότι το εναρμονιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην ολομέλεια της βουλής προς έγκριση στις 7 Φεβρουαρίου όπου αναμένεται να τοποθετηθούν τα κόμματα.

Αναφορικά με τις αλλαγές που συμπερίλαβε η κυβέρνηση, ο κ. Φακοντής είπε ότι με μία αλλαγή ζητούν να διαγραφεί η πρόνοια για την υποχρεωτική καταβολή ταμείου προνοίας εκεί και όπου υπάρχει ταμείο προνοίας, ενώ η δεύτερη πρόνοια δίνει ουσιαστικά, όπως είπε, «δικαιώματα στις ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειρίζονται και αυτές συνταξιοδοτικά σχέδια».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «συμβαίνουν πράγματα τραγικά για τη Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «ακόμη και η νομική υπηρεσία παραπονέθηκε διότι έγινε κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο φέρει την υπογραφή του γενικού εισαγγελέα χωρίς να το έχει δει ο γενικός εισαγγελέας».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει υποκύψει σε αυτό που ήθελαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και θέλει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο το οποίο δεν φέρει την υπογραφή του γενικού εισαγγελέα, δεν έχει νομική επεξεργασία, θα πληρώσουμε πρόστιμο αν δεν το εφαρμόσουμε ως τα μέσα του Φεβρουαρίου και αυτό λέγεται Δημοκρατία, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρία της επιτροπής εργασίας στις 15 Ιανουαρίου τα κόμματα ζήτησαν από την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου,  να καταθέσει επιστολή (την οποία κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου)  με την οποία θα δεσμεύεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στη βουλή τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις τρεις πρόνοιες που θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την καθολικότητα των ταμείων στις εταιρείες που παρέχονται, ότι δεν μπορούν να διαλυθούν και ότι στη διαχείριση των ταμείων δεν θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Επειδή όμως η επιτροπή εργασίας δεν αποδέχθηκε τελικά την επιστολή, η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο και το επανακαέαθεσε με τη μορφή του κατ’ επείγοντος περιλαμβάνοντας τις τρεις τροπολογίες που ανέλυσε η υπουργός  

Της Ηρώς Ευθυμίου


 

πηγή: Stockwatch 
✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 13/01 -19/01

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — January 28th 2020 at 10:32
Επισκόπηση 13/01-19/01

Συμφωνία για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών

14/01

Τον «Περί  Σύστασης Ενιαίας  Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων  στο  Υπουργείο  Εργασίας,  Πρόνοιας  και  Κοινωνικών  Ασφαλίσεων Νόμος του 2017», συζήτησε σήμερα

η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Φακοντής, «επιτέλους βγήκε άσπρος καπνός: Η Κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το νομοσχέδιο για την ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών».

 
«Αυτό επιτεύχθηκε μετά από μια εντατική προσπάθεια και η κατάληξη οφείλεται στο ότι υπήρξε μείωση στα διοικητικά πρόστιμα. Το διοικητικό πρόστιμο θα είναι €250 αντί €500 και θα διπλασιάζεται στην περίπτωση δεύτερου αδικήματος. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση συμμόρφωσης στο διοικητικό πρόστιμο θα υποβάλλεται για κάθε μέρα πρόστιμο €50 με οροφή το διπλασιασμό της αρχικής ποινής, του αρχικού διοικητικού προστίμου, ενώ στο προηγούμενο νομοσχέδιο δεν υπήρχε οροφή»,
  πρόσθεσε.

   
Η συγκεκριμένη νομοθεσία, συνέχισε ο κ. Φακοντής, θα εφαρμοστεί από την ημέρα δημοσίευσής της σε πέντε μήνες, δηλαδή θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πέντε μηνών από την ημέρα δημοσίευσής της για συμμόρφωση και ενημέρωση των επιχειρηματιών, των εργοδοτών.

 
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι τελικές ρυθμίσεις θα βρουν σύμφωνους και τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί ώστε επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά αυτό το νομοσχέδιο το οποίο μας έχει ταλαιπωρήσει σχεδόν τρία χρόνια», σημείωσε.

 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του είπε ότι προς
 θετική έκπληξη όλων, υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μετά από διαβουλεύσεις με την αρμόδια Υπουργό και εξέφρασαν όλοι οι εταίροι την συμφωνία τους στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

«Υπήρξε μια διαφοροποίηση σε γενικές γραμμές, του ύψους των προστίμων που περιλαμβάνονται μέσα στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να επέλθει η συμφωνία και η κατάληξη της ομόφωνης θέσης όλων στο νομοσχέδιο. Έτσι έχουμε ενώπιον μας σαν Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη να τοποθετηθούμε σαν κοινοβουλευτικά κόμματα και τελικά το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας σε 15 μέρες όπως προνοούν οι κανονισμοί», πρόσθεσε.

 
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του, χαιρέτισε την επαναφορά από μέρους της Κυβέρνησης του νομοσχεδίου που αφορά στην σύσταση και λειτουργία ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών.

 
«Ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπώρησε τα μέγιστα και άφησε εκτεθειμένο και το Κοινοβούλιο, αφού αυτό το νομοσχέδιο πριν από ενάμιση χρόνο είχε οδηγηθεί και στην Ολομέλεια, αναβλήθηκε κατά επανάληψη με αποτέλεσμα και να παραβιαστούν οι κανόνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η Κυβέρνηση να αποσύρει τελικά το νομοσχέδιο. Το επανέφερε η Υπουργός και έγινε σήμερα η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας. Είναι πολύ θετικό γεγονός ότι φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια ομοφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», συμπλήρωσε.

 
Ο κ. Λιλλήκας είπε, ταυτόχρονα, ότι θέλουν να εκφράσουν την διαφωνία τους ως προς την βάση πάνω στην οποία έχει επέλθει η συμφωνία και η ομοφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

 
«Η ομοφωνία επιτεύχθηκε με την μείωση ουσιαστικά των προστίμων για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τους εργοδότες. Εμείς πιστεύουμε ότι οι ποινές θα πρέπει να είναι πολύ πιο ψηλές για να είναι αποτρεπτικές και για αυτό και ως Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσουμε τροπολογίες πάνω στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που θα αποσκοπεί στην αύξηση των ποινών για να έχουμε πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», κατέληξε.

πηγή: Stockwatch


Πάει Ολομέλεια το ωράριο καταστημάτων

14/01

Η πρόταση νόμου των Βουλευτών Άγγελου Βότση, Γιώργου  Περδίκη και Γιώργου Λιλλήκα για τον «Περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων  Απασχόλησης  των  Υπαλλήλων  τους  (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», αναμένεται να πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση περί τα τέλη του μήνα, αρχές Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Φακοντής, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής.

Η πρόταση νόμου των τριών Βουλευτών, η οποία έχει στόχο να δώσει πίσω στην Υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων με διατάγματα, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος της, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική την τροποποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή, δηλαδή την αφαίρεση της εξουσίας από την Κυβέρνηση για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, τρεις Βουλευτές έρχονται με πρόταση νόμου να επαναφέρουν το διάταγμα πίσω στην αρμόδια Υπουργό.

 
«Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στην Κυβέρνηση και στην Υπουργό κατά πόσο θα διαφοροποίησει και θα ρυθμίσει τα ωράρια λειτουργίας στα καταστήματα. Αυτή η πρόταση νόμου θα πάει στην Βουλή για ψήφιση περί τα τέλη του μήνα, αρχές Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση πρότασης νόμου την οποία είχε υποβάλει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του , Γιώργος Λιλλήκας και ο Γιώργος Περδίκης που αφορά τα ωράρια των καταστημάτων.
 
«Στόχος της πρότασης είναι να δώσουμε πίσω στην Υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων με διατάγματα. Η Βουλή πριν κάποια χρόνια έκανε προσπάθεια αυτά τα διατάγματα να καταργηθούν και να ορίζονται τα ωράρια των καταστημάτων με κανονισμούς. Αυτό το θέμα κόλλησε στα νομικά, με αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου υπήρξαν αποφάσεις σε σχέση με το αν η Βουλή, μπορούσε ή όχι να επεμβαίνει σε αυτά τα θέματα, καταργώντας ή παίρνοντας εξουσία από την εκτελεστική εξουσία και το όλο θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή κατάσταση, ένα χάος σε επίπεδο ωραρίου καταστημάτων», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε να μην υπάρχει τουλάχιστον η δικαιολογία ότι η ευθύνη είναι στην Βουλή», είπε.

 
«Θα δώσουμε πίσω τα διατάγματα στην Υπουργό και πλέον η Κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να τοποθετηθεί, να αποφασίσει πώς θέλει να επιλύσει αυτό το πολύ σοβαρό για εμάς πρόβλημα και ακολούθως θα κριθεί είτε θετικά είτε αρνητικά από τον κόσμο. Εμείς θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και μόλις η Ολομέλεια, εάν και εφόσον εγκρίνει την πρόταση νόμου για να μπορέσει η Υπουργός να πάρει πίσω διάταγμα, θα εξασκήσουμε όλη την πίεση που μπορούμε με εγγραφή ξανά του θέματος στην Βουλή, για να υποχρεωθεί, αν θέλετε, η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το θέμα των γενικών και ειδικών καταστημάτων και να μην αφήνει το θέμα στα αζήτητά με το χάος που υπάρχει σήμερα στην αγορά», σημείωσε.

 
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του είπε ότι με την πρόταση νόμου όσον αφορά τον καθορισμό των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων αποσκοπούν στο να υλοποιήσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 
«Είναι γεγονός ότι υπήρξε διαφορετική άποψη από πλευράς της νομοθετικής εξουσίας με μια μεγάλη πλειοψηφία και της άποψης της εκτελεστικής εξουσίας ως προς το ποιος και πώς καθορίζει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτή η διαφορά που προέκυψε, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δημιούργησε μια μεγάλη σύγχυση μέσα στην κυπριακή κοινωνία ως προς το ποιος ευθύνεται για την πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «με την πρόταση νόμου μας, ουσιαστικά, εάν υιοθετηθεί από την Ολομέλεια, υλοποιούμε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διαχωρίζουμε με ξεκάθαρο πλέον τρόπο τις εξουσίες και αρμοδιότητες μεταξύ Κοινοβουλίου και Εκτελεστικής Εξουσίας, εναποθέτοντας την άσκηση της εξουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην αρμόδια Υπουργό, ως προς την λειτουργία των καταστημάτων».
 
Σε ερώτηση πότε η πρόταση νόμου θα πάει στην Ολομέλεια, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας με βάση τους νέους κανονισμούς της Βουλής, θα πρέπει να γίνει τοποθέτηση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εάν στηρίζουν ή δεν στηρίζουν την πρόταση, και σε 15 μέρες θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια .

 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «πριν είναι πολύ αργά, νομίζω ωρίμασε ο χρόνος για να μπορέσουμε να περισώσουμε ότι περισώζεται και αναφέρομαι στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες με πολλές δυσκολίες εξακολουθούν να είναι εν ζωή, ασκώντας εμπορική δραστηριότητα, σε ένα ανταγωνισμό ο οποίος είναι ισχυρός από τα μεγάλα
Malls και τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες».

 
«Για αυτό είναι η ώρα να ξανά-εξετάσει η Βουλή την δυνατότητα παροχής της Κυριακής ως εμπορικής μέρας, προκειμένου να ρυθμιστεί σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης ο εμπορικός χρόνος ο οποίος θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουλάχιστον να αντέξουν αυτό τον ανταγωνισμό», κατέληξε.

πηγή: Stockwatch


Τα κόμματα δεσμεύουν την υπουργό εργασίας για ταμεία προνοίας

15/01

Την επιστολή με την οποία η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου θα δεσμεύεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στη βουλή τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις τρείς πρόνοιες που θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας, αναμένουν οι βουλευτές προκειμένου να το οδηγήσουν στην ολομέλεια προς έγκριση.

Kατά τη διάρκεια χθες της κλειστής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας, στην παρουσία της υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, η υπουργός σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσει δεσμευτική επιστολή προς τη βουλή ότι θα ετοιμαστούν οι κανονισμοί που θα ρυθμίζουν την εφαρμογή των συγκεκριμένων προνοιών.

Οι ανησυχίες των κομμάτων εντάθηκαν μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εισηγήθηκε όπως εγκριθεί το νομοσχέδιο μόνο με τις εναρμονιστικές πρόνοιες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι είναι έτοιμοι στο ΔΗΣΥ να συζητήσουν τις όποιες προσθήκες σε μεταγενέστερο στάδιο με την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου έγιναν για να ικανοποιήσουν τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι τρείς συμπληρωματικές πρόνοιες οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν μέχρι την κατάθεση και έγκριση και των κανονισμών, θα διασφαλίζουν κατ’ αρχήν ότι τα ταμεία προνοίας θα πρέπει να είναι καθολικά για όλους τους εργαζόμενους εκεί που εφαρμόζονται. Η δεύτερη πρόνοια θα καθορίζει ότι τα ταμεία προνοίας δεν μπορούν να διαλυθούν και τρίτο είναι ότι στη διαχείριση των ταμείων δεν θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Για το τελευταίο φαίνεται ότι κάποια κόμματα ρίχνουν νερό στο κρασί τους διότι θεωρούν ότι από τη στιγμή που η απόφαση ληφθεί από τα ιδία τα μέλη δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που φοβούνται οι βουλευτές είναι τις παρεμβάσεις ή τις πιέσεις που ενδεχομένως να δεχθεί η υπουργός (από το συγκυβερνών κόμμα ή τις εργοδοτικές οργανώσεις και άλλους) εάν και εφόσον ψηφιστεί το εναρμονιστικό νομοσχέδιο και καθυστερεί άσκοπα η κατάθεση των κανονισμών, διότι χωρίς κανονισμούς οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα βρίσκονται στον αέρα σε βάρος των εργαζομένων, ιδίως σε ότι αφορά την πρόνοια της καθολικότητας.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές κατανόησαν τη θέση της υπουργού εργασίας ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, διότι μέχρι και τις 14 του Φεβρουαρίου πρέπει να τεθεί σε ισχύ με βάση και την παράταση που έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επίσης ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο οπότε και θα χρειαζότανε επιπρόσθετος χρόνος.

Η συζήτηση του θέματος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ενώπιον της επιτροπής εργασίας την ερχομένη Τρίτη κατά την οποία τα κόμματα θα τοποθετηθούν έχοντας στα χέρια τους την δεσμευτική επιστολή της υπουργού εργασίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: Stockwatch


Η ΣΕΚ οργανώνεται στον τραπεζικό τομέα
16/01
Τη σύσταση παγκύπριας συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων, εξήγγειλε σήμερα η ΣΕΚ.

Η  δημιουργία της παγκύπριας συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων  είναι μετεξέλιξη της μέχρι πρόσφατα ανεξάρτητης συντεχνίας ΣΥΠΕΤΕ, τα μέλη της οποίας είναι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος-  Κύπρου.

Στη συντεχνία αυτή θα ενταχθούν όλα τα μέλη της ΣΕΚ τα οποία είναι οργανωμένα στην  Ελληνική Τράπεζα,  στην Εθνική Τράπεζα, στην ΚΕΔΙΠΕΣ στην Altamira και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων της ΣΕΚ  Ελισσαίος Μιχαήλ μιλώντας το πρωί από το βήμα του παγκύπριου συνεδρίου της οργάνωσης,  τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της συντεχνίας των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος-Κύπρου να ενταχθούν στην οργανική δομή της ΣΕΚ.

«Εκπροσωπούμε και δηλώνουμε δυναμικά παρόν στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στον ευρύτερο τραπεζικό  και ασφαλιστικό τομέα» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος πρόσθεσε:

« Ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, αποτελώντας την εναλλακτική επιλογή για όλους τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα».

Σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των τραπεζικών υπαλλήλων υπάγεται στις τάξεις της ΕΤΥΚ η οποία ιδρύθηκε το 1954 και αρχικά ήταν κάτω από την ομπρέλα της ΣΕΚ.

Στην ομιλία του ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και στα καίρια εργασιακά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον ιδιωτικό τομέα  τονίζοντας ότι η εργατική τάξη πέρασε δύσκολα  την περίοδο της οικονομικής κρίσης «αλλά αντέξαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα της ομοσπονδίας, πρόσθεσε, είναι η ψηφιστεί η νομοθεσία για την αδήλωτη εργασία.

Τόνισε την ανάγκη να κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των υπαλλήλων των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή.

Επέκρινε το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι εργοδότες στο λιανικό εμπόριο εμποδίζουν την οργάνωση του προσωπικού τους στις συντεχνίες και κάλεσε την υπουργό εργασίας να εγκαινιάσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του 2020 θα ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο ανέφερε ότι στα χέρια της βρίσκονται οι μελέτες  που έγιναν από το διεθνές γραφείο εργασίας και την ΕΕ σε σχέση με το επίμαχο αυτό θέμα.

Οι εκθέσεις, είπε, θα τεθούν ενώπιον του εργατικού συμβουλευτικού σώματος.

Σημείωσε ότι η ομοσπονδία θα προωθήσει τη σταδιακή επαναφορά των αποκοπών μισθών και επιδομάτων στον τραπεζικό τομέα μέσα από τη συμφωνία πλαίσιο την 1.1.2019 και ενοποίηση των όρων εργοδότησης με τη δημιουργία μίας ενιαίας συλλογικής σύμβασης.

Ο κ. Μιχαήλ αποκάλυψε ότι στην ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένεται να δοθεί νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα έχει ως στόχο τουλάχιστον να αποχωρήσουν 100 υπάλληλοι.

Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: Stockwatch

✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 01/01 -12/01

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — January 28th 2020 at 10:10
Επισκόπηση 01/01 -12/01

Χωρίς λεωφορεία η Λάρνακα από 8 Ιανουαρίου

02/01

Σε επ’ αόριστον απεργία από τις 8 Ιανουαρίου κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία λεωφορείων «ΖΗΝΩΝ» Λάρνακας, λόγω μη καταβολής του μισθού τους για τον Δεκέμβριο, με τις Συντεχνίες να απευθύνουν έκκληση στους Υπουργούς Μεταφορών και Εργασίας να μεσολαβήσουν ώστε να επιλυθεί το μόνιμο πρόβλημα των μισθών.

Σε γραπτή ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, ΔΕΕ Εμπορικών και Βιομηχανικών ΔΕΟΚ  αναφέρουν ότι «η εταιρεία λεωφορεία «ΖΗΝΩΝ» Λάρνακας δεν κατέβαλε μέχρι στιγμής το μισθό των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Νόμο, κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στο τέλος κάθε μήνα το μισθό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα παρακρατεί τις αποκοπές στα διάφορα Ταμεία των Εργαζομένων (Ταμεία Προνοίας, Ευημερίας, Υγείας, Συνδρομές) από τον Απρίλιο του 2019».


 Προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοί έχουν επιδείξει τεράστια υπομονή και κατανόηση όλα αυτά τα χρόνια για τα προβλήματα με το στόλο της εταιρείας, τα πολλαπλά μηχανικά προβλήματα και την εργασία υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, δηλαδή λεωφορεία χωρίς θέρμανση το χειμώνα και χωρίς κλιματιστικό το καλοκαίρι. Το μόνο που ανέμεναν από την εταιρεία είναι να τους καταβάλλει το μισθό τους όμως και αυτό κάθε μήνα τίθεται υπό αμφισβήτηση».


Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι κατέρχονται σε επ’ αόριστον απεργία  από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020».


Οι Συντεχνίες επαναλαμβάνουν «για πολλοστή φορά τη διαχρονική μας θέση ότι οι εργαζόμενοι δε μπορούν να είναι το μέσο για να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της εταιρείας».

 
Ταυτόχρονα καλούν «έστω και την υστάτη την εταιρεία Λεωφορείων «ΖΗΝΩΝ» Λάρνακας να σεβαστεί τους εργαζόμενους και την εργασία που της παράσχουν και να τους καταβάλει τον μισθό και τις αποκοπές στα διάφορα Ταμεία τους».


Οι Συντεχνίες απευθύνουν επίσης έκκληση στους «αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών και Εργασίας να παράσχουν τις καλές τους υπηρεσίες ώστε να επιλυθεί το μόνιμο πια πρόβλημα της καταβολής των μισθών των εργαζομένων που μένουν κάθε μήνα εκτεθειμένοι και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

πηγή: Stockwatch


Παρέμβαση Γ. Καρούσου για λεωφορεία Ζήνων

03/01

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, συμφώνησε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία «ΖΗΝΩΝ» ότι την Τρίτη θα πληρωθούν τον μισθό Δεκεμβρίου ώστε να αποφευχθεί η εξαγγελθείσα απεργία.

Ο κ Καρούσος συναντήθηκε νωρίτερα με τις συντεχνίες των εργαζομένων.

 
Ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος συναντάται στις 14.00 με τη διοίκηση και διεύθυνση της εταιρείας, είπε μετά τη συνάντηση με τις συντεχνίες ότι στόχος είναι να ρυθμιστεί το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων και της καταβολής των άλλων ωφελημάτων και δικαιωμάτων μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων.

 
Συμφωνήσαμε ότι αν οι εργαζόμενοι πληρωθούν την προσεχή Τρίτη δεν θα γίνει η απεργία που εξαγγέλθηκε.
 
Συνεχίζοντας αφού ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία ώστε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία ευθύνη στη διαφορά που προέκυψε», θα εξευρεθεί η λύση ώστε «να μην ταλαιπωρούμε, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους πολίτες με την όποια απεργία».

 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως το Υπουργείο έχει καταβάλει προς την εταιρεία τις οφειλές του, που περιλαμβάνουν και τους μισθούς των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι να βεβαιωθεί ότι πρέπει να λάβουν και να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι.
 
Μία εταιρεία που σέβεται τους εργαζόμενους της πρέπει να καθίσει να συζητήσει και να βρει λύσεις, συνέχισε ο κ. Καρούσος προσθέτοντας ότι θα υποβάλει κάποιες προτάσεις στην εταιρεία με στόχο να κλείσει αυτό το θέμα «και να μην έχουμε κάθε μήνα αυτές τις ίδιες ιστορίες».

πηγή: Stockwatch


Τράπεζες: Ανοικτά μέτωπα για μισθούς και προαγωγές

09/01

Τρία ανοικτά ζητήματα αναμένεται να σηματοδοτήσουν τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό τομέα το 2020, οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα εργατική κρίση αν δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις.

Το ένα ζήτημα αφορά στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελληνική Τράπεζα και στην Alpha Bank, οι οποίες έληξαν από στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και έκτοτε εκκρεμεί η συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων και της ΕΤΥΚ.

Το δεύτερο καυτό θέμα αποτελεί το πάγιο αίτημα των τραπεζών για να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στο σύστημα αμοιβών και προαγωγών, κάτι για το οποίο αποτέλεσε, στο παρελθόν, κόκκινο πανί για τη συντεχνία.

Το τρίτο σε ιεράρχηση ζήτημα είναι η«πληγή» της συμβατικής υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των οποίων τα μέλη είναι οργανωμένα στην ΕΤΥΚ, να συνεισφέρουν, στο ταμείο υγείας του προσωπικού τους, ακόμη και μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Άνοιξε παράθυρο διαλόγου μεταξύ Ελληνικής και ΕΤΥΚ

Μετά την βαθιά κρίση στις σχέσης Ελληνικής με τη συντεχνία, το τελευταίο διάστημα άρχισαν αναγνωριστικές επαφές για να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο μερών.

Η Τράπεζα κατήργησε μονομερώς το οριζόντιο σύστημα παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης, παραχωρώντας αυξήσεις στη βάση παραγωγικότητας και απόδοσης.

Η εξέλιξη αυτή, που προκάλεσε και την 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην τράπεζα, κράτησε στο περιθώριο τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ωστόσο, οι πληροφορίες που διαρρέουν φέρουν την ηγεσία της Ελληνικής να έχει ανοίξει παράθυρο διαλόγου με την ΕΤΥΚ.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική, θα επηρεάσει καταλυτικά και τη διαδικασία που ξεκίνησε μέσω των δικηγόρων της η συντεχνία, να ζητά ποινική δίωξη της διοίκησης της τράπεζας για «εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών αλλά και του νόμου για την προστασία των μισθών εξαιτίας της μη παραχώρησης των ετήσιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ», όπως διατείνεται η συνδικαλιστική πλευρά.

Σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αlpha και ΕΤΥΚ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης αναμένεται να καθίσουν εντός του μηνός η διαπραγματευτική ομάδα της Alpha Bank και η ηγεσία της ΕΤΥΚ.

Οι διαπραγματεύσεις, γίνονται στον απόηχο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στην Τράπεζα Κύπρου και στην Astro Bank, χωρίς όμως στο τραπέζι να υπάρχει το ίδιο δεδομένο καθώς, η βάση της συλλογικής σύμβασης που έχει υπογραφεί στην BOCH έχει σημαντικές διαφορές στο ύψος του εργατικού κόστους σε σχέση με την Astro Bank.

Στην Τράπεζα Κύπρου, η ΕΤΥΚ αποδέχθηκε μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας κατά 1% και συνέχιση της παγοποίησης της ΑΤΑ.

Η ετήσια προσαύξηση παραχωρήθηκε ισόποσα €115 το μήνα, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη συντεχνία, ευνοεί το χαμηλόμισθο προσωπικό αλλά μειώνει αισθητά το συνολικό ύψος των προσαυξήσεων.

Στην Astro Bank, η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει συνέχιση της παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης σε οριζόντια βάση και επαναφορά της ΑΤΑ.

Με βάση αυτά τα δύο δεδομένα ενώπιον της, η Alpha Bank, καλείται να διαπραγματευτεί την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού της.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank, παραχώρησε αναδρομικά την ετήσια προσαύξηση για το 2019 στους υπαλλήλους της.

Την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ παραχώρησαν επίσης η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Κύπρου, η ΚΕΔΙΠΕΣ και η CNP.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Κεντρική Τράπεζα, όπου υπάρχουν επίσης πολυεπίπεδες συζητήσεις σε σχέση με την πρόθεση της διοίκησης να προσλάβει άτομα σε διευθυντικές θέσεις, αντί να πληρώσει τις θέσεις οργανικά.

Θέλουν περιορισμό της εισφοράς στο ΓεΣΥ

Οι πλείστες των τραπεζών προτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσουν προς διαβούλευση θέμα της συνεισφοράς του εργοδότη στο ταμείο υγείας των μελών της ΕΤΥΚ καθώς, οι τράπεζες μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνεισφέρουν και στα δύο συστήματα.

Τον ερχόμενο Μάρτιο η συνεισφορά των εργοδοτών θα ανέλθει στο 2,9% και οι τράπεζες θα κληθούν να επωμιστούν το επιπρόσθετο αυτό κόστος, πέραν από τη συμβατική υποχρέωση που έχουν να καταβάλλουν και περίπου 3% στο ταμείο υγείας του προσωπικού.

Οι τράπεζες, είτε, συλλογικά, είτε όχι θα εγείρουν θέμα περιορισμού της συνεισφοράς τους στο ταμείο υγείας και ο λόγος είναι γιατί το ήδη αυξημένο εργατικό κόστος των τραπεζών θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την αύξηση της εισφοράς στο ΓεΣΥ.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τη συνδικαλιστική πλευρά, θα βρεθεί και πάλι, η αξίωση των τραπεζών για κατάργηση των οριζόντιων αυξήσεων (ετήσιας προσαύξησης και ΑΤΑ) και δεν αποκλείεται η νέα αυτή προσπάθεια των τραπεζών να εκτυλιχθεί υπό τη μεσολάβηση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η κ. Αιμιλιανίδου είχε ξεκινήσει αρχές του 2019 να έχει επαφές με τις ηγεσίες των τραπεζών και της ΕΤΥΚ στο πλαίσιο αυτό.

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις της διακόπηκαν λόγω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου στην Τράπεζα Κύπρου και της διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ Ελληνικής και ΕΤΥΚ με αφορμή την ετήσια προσαύξηση και τη μη παραχώρηση της ΑΤΑ.

Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: Stockwatch


Ικανοποίηση για το διάταγμα κατώτατου μισθού στα Ξενοδοχεία

09/01

Η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ με ανακοίνωση της εκφράζει ικανοποίηση για την έκδοση του διατάγματος για κατώτατο μισθό σε 19 θέσεις εργασίας στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία από την Υπουργό Εργασίας.

Το διάταγμα αποτελεί υλοποίηση της συμφωνίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους απασχόλησης στα Ξενοδοχεία η οποία υπογράφτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019.
Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ τονίζει ότι τόσο το διάταγμα όσο και η συμφωνία ενσωμάτωσης του δικαιώματος υπηρεσίας στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων μαζί με άλλες τροποποιήσεις στους κανονισμούς για τους όρους Υπηρεσίας στα Ξενοδοχεία, αποτελούν θεμελιώδεις αλλαγές που θέτουν τα εργασιακά πράγματα στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία σε νέες βάσεις και προοπτικές και κυρίως θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη μια και την καταπολέμηση του αθέμητου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων από την άλλη.


Η Συντεχνία εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει σεβασμός και εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την εργοδοτική πλευρά, πράγμα απαραίτητο για την επικράτηση εργατικής ειρήνης και σταθερότητας στον Τουριστικό Τομέα.


«Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι η πιστή εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν θα συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος του ξενοδοχοϋπάλληλου και θα αποτελέσει κίνητρο εισδοχής στο επάγγελμα τόσο των ανέργων όσο και των νέων μας. Η Συντεχνία μας θα εργαστεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα αλλά και με αγωνιστικότητα για επίτευξη αυτών των στόχων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το περί Κατώτατων Μισθών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020 τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 και σε αυτό περιλαμβάνεται πίνακας τόσο με τον κατώτατο, όσο και τον ωριαίο μισθό για 19 επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι μισθοί περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Οι μηνιαίοι μισθοί για τα επαγγέλματα του πίνακα αφορούν εργασία 38 ωρών, εβδομαδιαία σε πενθήμερη βάση. Στο διάταγμα αναφέρεται ότι οι μισθοί για το υφιστάμενο προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα πρέπει να επαναπροσαρμοστούν ανάλογα, εφόσον είναι χαμηλότεροι.

Ενδεικτικά, ο πόρτερ/ υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών αμείβεται με 870 ευρώ το μήνα ή 5,28 ευρώ την ώρα, ενώ ο ίδιος μισθός προνοείται και για τον βοηθό υπάλληλο υποδοχής με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες. Ο μαθητευόμενος ζαχαροπλαστικής με υπηρεσία μέχρι 6 μήνες λαμβάνει κατώτατο μισθό 900 ευρώ ή 5,47 ευρώ την ώρα, ενώ ο γκρουμ/ υπάλληλος υποδοχής δικαιούται τουλάχιστον 935 ευρώ τον μήνα . Καμαριέρα/ρης με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες αμείβεται τουλάχιστον με 920 ευρώ τον μήνα, καθαρίστρια/ης με 970 ευρώ και ο υπάλληλος υποδοχής Β και ο υπάλληλος μίνι μπαρ με 1.070 ευρώ.
πηγή: ΠΕΟ (fb)


Σύσκεψη στην ΠΑΣΥΔΥ για τις συντάξεις εκπαιδευτικών

10/01

Νέα κοινή σύσκεψη της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), θα πραγματοποιηθεί στις 11 σήμερα, στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, με θέμα το συνταξιοδοτικό ζήτημα, που αφορά τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1.10.2011.


Στη συνάντηση αναμένεται η ΟΕΛΜΕΚ να καταθέσει την απόφαση της ΠΣΓΑ της Οργάνωσης, τον Δεκέμβριο 2019, για εισήγηση πραγματοποίησης, από κοινού, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για στάση που τηρεί η Κυβέρνηση εδώ και 8 χρόνια, για το συνταξιοδοτικό ζήτημα.

Σε ανακοίνωση της, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου, συζήτησε το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο 2011.

Σημειώνει ότι μετά την ψήφιση του Νόμου 113(1)2011, με τον οποίο καταργήθηκε η παροχή εφάπαξ ποσού και κρατικής σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών μελών της ΟΕΛΜΕΚ εργάζονται χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα.


Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι πάγια θέση της είναι η επαναφορά του Κυβερνητικού Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων που ίσχυαν πριν από τον Οκτώβριο του 2011, για όλους τους εργαζομένους στον Δημόσιο Τομέα, με αναδρομική ισχύ.


Σημειώνει ότι «λόγω της απαράδεκτης κωλυσιεργίας και καθυστέρησης που καταγράφεται για την επίλυση του προβλήματος, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, καταγράφονται ήδη περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αφυπηρετούν χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε συνταξιοδοτικού ωφελήματος».

«Κατά συνέπεια, απαιτούμε όπως στους εν λόγω συναδέλφους, οι οποίοι έχουν αφυπηρετήσει χωρίς οποιαδήποτε συνταξιοδοτική κάλυψη, παραχωρηθούν άμεσα συνταξιοδοτικά ωφελήματα με βάση το υφιστάμενο Κυβερνητικό Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία εργοδότησης τους», προσθέτει.

πηγή: Stockwatch


ΠΑΣΥΔΥ: Όχι σε μονομερείς αποφάσεις για συνταξιοδοτικό

10/01

Διάλογο ζητά η ΠΑΣΥΔΥ με το υπουργείο οικονομικών για τη δημιουργία επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης και καλεί το υπουργείο οικονομικών να μην προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις.

Μετά από νέα κοινή σύσκεψη της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), με θέμα το συνταξιοδοτικό ζήτημα, που αφορά τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους, ο γενικός γραμματέας Γλαύκος Χατζηπέτρου σε δηλώσεις του κάλεσε σε διάλογο το υπουργείο οικονομικών τονίζοντας ότι «η ΠΑΣΥΔΥ δεν ζητούσε την επαναφορά του σχεδίου που έχει καταργηθεί».

«Αναμένουμε», τόνισε, ότι «θα κληθούμενα συζητήσουμε την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου σύνταξης για τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα με παραμέτρους που ισχύουν σε άλλες χώρες».

Επανέλαβε ότι δεν ζητήσαμε και δεν ζητούμε επαναφορά του παλιού σχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι «το παλιό σχέδιο ήταν ένας συνδυασμός σύνταξης και εφάπαξ, ζητούμε και πάλι να διασφαλίζεται και η σύνταξη και το εφάπαξ αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις από το παλιό σχέδιο».

Πρόσθεσε ότι «στο μεταξύ αναμένουμε και την απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με όσους υπηρετούσαν πριν το 2012».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι θεωρούν πως όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2011 θα καλυφθούν από το νέο σχέδιο που θα περάσει.

«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί έχουν μια ιδιαιτερότητα, ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αφυπηρέτησαν ή και αφυπηρετούν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα, το οποίο είναι άδικο», είπε. Αλλά, πρόσθεσε, «θυμάμαι ότι και ο προηγούμενος Υπουργός προτού φύγει είχε αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα και είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα πρέπει να το εξετάσει το κράτος και να δώσει λύση, δηλαδή ακόμα και μια χαριστική αποζημίωση».

 Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα τους βήματα, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι τα επόμενα βήματα είναι ο διάλογος.
«Εμείς στην ΜΕΠ ή μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός σε μια συνάντηση ΜΕΠ και ΜΕΠΕΥ να βρούμε την λύση. Ήδη η ΠΑΣΥΔΥ έχει αναλάβει να ετοιμάσει αναλογιστική μελέτη, διότι είναι κάτι που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές», ενημέρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου «μιλούμε για κάτι το οποίο νομίζω δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, θα είναι παραπλήσιο, διότι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν και αναλογικό. Εκείνοι που υπηρετούσαν πριν από το 2011 δεν πλήρωναν αναλογικό».

«Άλλαξαν πολλά πράγματα και νομίζω ότι φτάνει να υπάρχει διάθεση. Εμείς θέλουμε το κράτος εργοδότης να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον του και την συμμετοχή του στην συνεισφορά του», πρόσθεσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου

πηγή: Stockwatch


Έντονη ανησυχία ΟΕΒ για αλλαγές στο νόμο ταμείων προνοίας

10/01

Η ομοσπονδία εργοδοτών & βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο των ταμείων προνοίας και προειδοποιεί ότι η Κύπρος έρθει αντιμέτωπη με την ΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι στηρίζει πλήρως την ενίσχυση των ταμείων προνοίας τα οποία αποτελούν κατακτήσεις των συντεχνιών, της ΟΕΒ και των Συνδέσμων – Μελών της.

Η ΟΕΒ αποδέχεται την ενδυνάμωση του ρόλου τους στο όλο συνταξιοδοτικό σύστημα (δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών) αλλά μόνο μέσα από την παροχή κινήτρων με τρόπο εθελοντικό και συναινετικό και όχι με νομοθετικό καταναγκασμό.

Κατά συνέπεια, η ΟΕΒ διαφωνεί έντονα με τις αλλαγές που έχουν περιληφθεί σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην βουλή και οι οποίες εκφεύγουν των νομικών υποχρεώσεων της Κύπρου που απορρέουν από την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στις περιπτώσεις που προσφέρεται επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο από την χρηματοδοτούσα επιχείρηση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς παρεμβαίνει στην ελεύθερη διαπραγμάτευση των όρων απασχόλησης ενώ παράλληλα συγκρούεται και με άλλες νομοθεσίες.

Περαιτέρω, προτείνεται απαγόρευση διάλυσης των Ταμείων ενόσω υφίσταται η χρηματοδοτούσα επιχείρηση, δικαίωμα που σήμερα διασφαλίζεται τόσο νομοθετικά όσο και μέσα από τα Καταστατικά των Ταμείων, με την ευθύνη λήψης σχετικής απόφασης να βαρύνει τα μέλη κάθε Ταμείου. Η ΟΕΒ θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής της πιο πάνω ρύθμισης.

Πέραν τούτων, το νομοσχέδιο απαγορεύει τη δυνατότητα μεταφοράς ταμείων προνοίας ή/και μελών αυτών σε εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά σχέδια, στερώντας το δικαίωμα της επιλογής και περιορίζοντας το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων στην λειτουργία ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Τέλος, η ΟΕΒ καλεί τη βουλή σε ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφευχθούν οι νομικές περιπέτειες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφαίρεση των δύο πιο πάνω προνοιών και εισαγωγή τέτοιων ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών.

πηγή: Stockwatch



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΕΒ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

10/01

Η σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΒ, με την οποία εν είδη προειδοποίησης καλεί την Βουλή να μην ψηφίσει σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση με στόχο την εναρμόνιση της νομοθεσίας της Κύπρου με σχετική οδηγία της Ε.Ε για τα ταμεία συντάξεως και προνοίας, δείχνει ότι στην πράξη η ΟΕΒ κάθε άλλο παρά εννοεί αυτό που γράφει στην ανακοίνωση της, δηλαδή την ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας.

Η ΟΕΒ ζητά να μην ψηφιστεί η πρόνοια με βάση την οποία εκεί όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας, σε αυτό να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Η ΠΕΟ, θεωρεί ότι αν πραγματικά η πολιτεία θέλει να διευρύνει ένα πετυχημένο κοινωνικό θεσμό, ο οποίος να μπορεί να στηρίζει σημαντικά την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων όταν αφυπηρετούν, εκείνο που επιβάλλεται να κάνει είναι να καθολικεύσει τον θεσμό για όλους τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της απορρύθμισης, των πιέσεων που ασκούνται από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών για μη οργάνωση και για προσωπικά συμβόλαια, η υιοθέτηση θεσμικών μέτρων που να διευρύνουν την κάλυψη των εργαζομένων με ταμεία προνοίας είναι απαραίτητή.

Σε ότι αφορά την απαίτηση της ΟΕΒ για την μεταφορά των Ταμείων Προνοίας ή μελών των Ταμείων Προνοίας, σε σχέδια ασφαλιστικών εταιρειών, ο στόχος είναι προφανή η εξίσωση των συλλογικών κοινωνικών ταμείων με τις ιδιωτικές ασφάλειες, η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι της συλλογικής κοινωνικής κάτι για το οποίο εδώ και χρόνια πασχίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα.

Καλούμε την Βουλή να μην αφαιρέσει τις σημαντικές αυτές πρόνοιες από το νομοσχέδιο.

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για διεύρυνση και ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας, για βελτίωση της λειτουργίας, της εποπτείας, της διαφάνειας και του ελέγχου τους προς όφελος όλων των εργαζομένων.


πηγή: ΠΕΟ (fb)


✇ Kaymakkin Weekly

This week at Kaymakkin: Blues Night Kahvene

January 15th 2020 at 15:44
This week at Kaymakkin: Blues Night Kahvene & Screening: In The Fade (2017)

This week at Social Space Kaymakkin

(Παρασκευή 17/01 20:00)
Blues Night Kahvene
https://www.facebook.com/events/536519763615525/

Τούντην Παρασκευή ο παραδοσιακός καβενές μας ξεκινά ταξίδι που Λουιζιάνα μερκά τζιαι φτάνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κοπιάστε ν' ακούσουμε ιστορίες που τον αμερικάνικο νότο, φυσαρμόνικες τζιαι ηλεκτρικές κιθάρες με μπλουζ μελωδίες, συντροφκιά με ζεστή σούπα (βίγκαν)...νταξει τζιαι ουίσκι! Reminder first come first served 😛 !

################

This Friday our traditional kaveneh takes off to a journey from Louisiana and reaches every corner of the planet. Join us and let's hear stories from the american South, harmonicas and electric guitars in blues melodies, together with a hot (vegan) soup...ok and whiskey! Reminder first come first served 😛 !





(Πέμπτη 16/01 20:00)
Screening: In The Fade (2017)
https://www.facebook.com/events/615039762568863/

Film Screening: In The Fade (2017)
Date: Thu., 16/01/2020 opening 20:00, starting 20:30
Language: German audio, English and Greek subtitles
Duration: 105 minutes

Katja's life collapses after the death of her husband and son in a bomb attack. After a time of mourning and injustice, Katja seeks revenge.

#################

Προβολή: Μαζί ή Τίποτα (2017)
Ημ/νια: Πεμ., 16/01/2020, ανοίγει 20:00, ξεκινά 20:30
Γλώσσα: Γερμανικός ήχος, αγγλικοί και ελληνικοί υπότιτλοι
Διάρκεια: 105 λεπτά

Μια γυναίκα μετά τη δολοφονία του άντρα της από νεοναζί αντιμετωπίζει το αδιέξοδο της αστικής δικαιοσύνης και ξεκινάει ένα επίπονο ταξίδι εκδίκησης.


 


About Kaymakkin


Η συμμετοχή σας τζαι οι εισφορές σας κρατούν το Kaymakkin ανοιχτό!
Kaymakκιν, located in the old neighbourhood of Kaymakli*, is an attempt to create a common space, open to individuals and groups aiming for political, social, and cultural intervention. It is the outcome of the realisation of the need for a space where we can spread and exchange ideas, form networks and interact in Nicosia. It is a self-managed space, and its operation relies on self-organisation and collective action. Kaymakκιν is managed by an assembly of individuals and collectives through direct democratic and horizontal organisational structures and consensus decision-making processes. Against the dominant rationale of hierarchy and the exercise of power “from above”, against capitalism and neoliberalism, we organize outside a commercial framework and the logic of profit. read more...

Address: Archiepiskopou Makariou III No. 127, Kaimakli

Kaymakκιν address is 127, Archiepiskopou Makariou III Avenue, in the old neighbourhood of Kaimakli, southern Nicosia. It’s situated on the corner of Makariou III Avenue and Vasileos Pavlou Street, around 50 metres after Platanos Café, and before the Saint Barbara Church Square.

It can be reached via car, or the City Bus 148. It’s a 10 minute bicycle ride from the Walled Town of Nicosia, or alternatively a 30 minute walk.

Copyright © 2020 Kaymakkin Social Center, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 16/12 - 31/12

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — January 8th 2020 at 23:54
Επισκόπηση 16/12 - 31/12

Έπεσαν οι υπογραφές για συμφωνία Τρ. Κύπρου - ΕΤΥΚ

17/12

Η Συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) ανακοίνωσε και επίσημα ότι η Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της ΕΤΥΚ για τα έτη 2018 – 2020, η οποία προνοεί €230 (€115 + €115) αύξηση για όλους τους υπαλλήλους.
 
 Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, τη συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους της ΕΤΥΚ, ο Επίτιμος Πρόεδρος, Λοΐζος Χατζηκωστής, και εκ μέρους της Τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος,  Πανίκος Νικολάου.
 
 Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η συμφωνία αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για το 2019 όλοι οι συνάδελφοι θα λάβουν ισόποση αύξηση ίση με €115,00 το μήνα. Το ίδιο θα ισχύει και για το 2020.
 
Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν καταργεί τις υφιστάμενες μισθολογικές κλίμακες και η αύξηση (€115 + €115) θα είναι εντός των συμφωνημένων με την ΕΤΥΚ κλιμάκων και στην οποία είναι τοποθετημένος ο κάθε συνάδελφος ανάλογα με το βαθμό του.
 
Με αυτή τη συμφωνία ευεργετούνται ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι συνάδελφοι τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια, αναφέρει η συντεχνία.
 
Στη συμφωνία προνοείται επίσης ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, η Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στη συμπλήρωση των κενών Οργανικών Θέσεων (θέσεις προαγωγής) που θα υπάρχουν (κενές) τη δεδομένη στιγμή.
 
Το Ταμείο Προνοίας από το 2021 από το 8% θα επανέλθει στο 9%.
 
 Με τη συμφωνία, προσθέτει η ΕΤΥΚ, επαναβεβαιώνεται η θέση ότι οι συμφωνίες μεταξύ ΕΤΥΚ – Τράπεζας Κύπρου εξακολουθούν να ισχύουν με βάση και τις νέες πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης 2018 -2020 και τονίζεται η προσήλωση των δύο μερών στην τήρηση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, κάτι το οποίο αποτελεί το εχέγγυο για την πιστή τήρηση των συμφωνιών και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης την επόμενη, ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για την Τράπεζα και το χώρο μας, διετία.
 
 Καταλήγοντας, η ΕΤΥΚ εκφράζει την ελπίδα ότι «και οι υπόλοιπες Τράπεζες θα επιδείξουν την ίδια ωριμότητα και υπευθυνότητα, και να καταλήξουμε σε συμφωνία διασφαλίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα την εργατική ειρήνη, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».  

πηγή: Stockwatch


Καυτή η λίστα του 2020 για τα εργασιακά

20/12

Καυτή  είναι η λίστα  του 2020  για τα εργασιακά καθώς, μεταξύ των μεγάλων θεμάτων  που θα  αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι ο εθνικός κατώτατος μισθός, η ρύθμιση των ζητημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προκύπτουν από την έναρξη του ΓεΣΥ, η  επαναδιαπραγμάτευση της ΑΤΑ και  η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τους ωρομίσθιους στο δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους στις σχολικές εφορείες.

Κρίσιμη για τα δημοσιονομικά θα είναι αρχές  του 2020,  η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ως προς την επικύρωση ή όχι της πρωτόδικης απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου,  κατά πόσο οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για αποκοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν αντισυνταγματικές.

Τυχόν επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης, τα κρατικά ταμεία θα επωμιστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν αποζημιώσεις σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν προσφύγει στο δικαστήριο.

Αν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου  αγγίξει και το θέμα της αναδρομικότητας, το κόστος για τα δημόσια ταμεία θα εκτοξευτεί, με βάση μελέτες του υπουργείου οικονομικών στα €3 δις.

Στο τραπέζι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού

Πριν από την εκπνοή του έτους, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου  θα έχει στα χέρια της δύο εκθέσεις σε σχέση με τον καθορισμό  εθνικού κατώτατου μισθού.

Η μία έκθεση θα προέρχεται από το διεθνές γραφείο εργασίας (ΔΓΕ)  και η άλλη από την Ευρωπαική Επιτοπή.

Η κ. Αιμιλιανίδου προτίθεται στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου  να  καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο για να  παρουσιάσει τα ευρήματα των δύο εκθέσεων.

Ο εθνικός κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος από τον Απρίλιο του 2012 στα €870. και καλύπτει εννέα κατηγορίες εργαζομένων:

Πωλητές, γραφείς, νοσηλευτικούς βοηθούς, βοηθούς παιδοκόμους, βοηθούς βρεφοκόμους, σχολικούς βοηθούς, φρουρούς, φροντιστές και καθαριστές.

Επαναφορά ΑΤΑ σε πλήρη μορφή

Το συνδικαλιστικό κίνημα θα διεκδικήσει εντός του  2020 την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ όπως προβλεπόταν στις συλλογικές συμβάσεις, πριν από την οικονομική κρίση και την προσωρινή αναθεώρηση της με τη συμφωνία πλαίσιο που επιτεύχθηκε τον Μάιο του 2017.

Η συμφωνία,  που τέθηκε σε ισχύ το 2018  προνοεί την καταβολή του 50% της  ΑΤΑ μία φορά το χρόνο και όχι ανά εξάμηνο, αναλόγως της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας.

Στην αντίπερα όχθη οι εργοδότες θα θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου την πλήρη κατάργηση της. 

Προς ανανέωση η σύμβαση για 12 χιλ. εργαζομένους

Καθοριστική  της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο και   ευρύτερο δημόσιο τομέα,  θα είναι η κατάληξη των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τους ωρομίσθιους στο δημόσιο  και των υπαλλήλων στις σχολικές εφορείες.

Θα είναι οι πρώτες συμβάσεις που θα συνομολογηθούν μετά τη συμφωνία πλαίσιο μεταξύ των κυβέρνησης και συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ τον Μάιο του 2017.

Η προώθηση νομοθετημάτων για οικοδομές και ξενοδοχεία

Εντός του νέου έτους του υπουργείο εργασίας θα καταθέσει ενώπιον της βουλής δύο νομοθετήματα τα οποία αφορούν στη ρύθμιση κατώτατου μισθού για ειδικά επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή  και οικοδομική βιομηχανία.

Η κατάθεση νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν τις απολαβές ειδικών επαγγελμάτων  απορρέει από την πρόσφατη συμφωνία συντεχνιών και εργοδοτών στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον κατασκευαστικό τομέα και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Είναι η πρώτη φορά που συντεχνίες και εργοδότες συμφωνούν σε νομική κατοχύρωση μισθών για συγκεκριμένες  θέσεις εργασίας  στον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό τομέα.

Αδήλωτη εργασία, ταμεία υγείας, ταμεία προνοίας

 Εντός του έτους  η υπουργός εργασίας θα καταθέσει εκ νέου το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις  που επήλθαν  για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας.

Πρόσφατα  η βουλή απέρριψε το σχετικό κονδύλι προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της υπουργού εργασίας.

Με βάση τις τροποποιήσεις η αρμόδια αρχή (το υπουργείο εργασίας)  θα έχει περισσότερες επιλογές σε ότι αφορά το διορισμό βοηθών επιθεωρητών.

Οι επιθεωρητές θα έχουν δικαίωμα ελέγχου σε κατοικίες αλλά μόνο με διάταγμα δικαστηρίου.

Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ συντεχνιών και ημικρατικών οργανισμών θα τεθεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη διατήρηση των ταμείων υγείας των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις δημοτικές αρχές.

Η διατήρηση των ταμείων υγείας,  θα λειτουργεί ως συμπληρωματικό ωφέλημα για τους ημικρατικούς  παράλληλα με το ΓεΣΥ, κάτι το οποίο οι πλείστες των διοικήσεων των ημικρατικών οργανισμών διαφωνούν λόγω του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται για τους οργανισμούς.

Ταμείο προνοίας

Οριστικά το 2020 θα πρέπει να εφαρμοστεί η εισαγωγή ταμείου προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011 στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Η  ρύθμιση  θα αφορά και  τους εργαζομένους  αορίστου χρόνου και απορρέει μέσα από τη συμφωνία πλαίσιο.

Του Λεύκου Χρίστου

πηγή: Stockwatch


ΚΕΔΙΠΕΣ: Παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων

20/12

Το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ, αποφάσισαν την παραχώρηση ετήσιας προσαύξησης και αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) αναδρομικά από 1/1/2019 ως επίσης και για το 2020, με κατώτατο όριο μηνιαίας προσαύξησης τα €75.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πιο πάνω εξέλιξη  αποτελεί προσπάθεια επίτευξης θετικού κλίματος συνεργασίας εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων μεόλες τις συντεχνίες για κατάληξη σε υπογραφή ενιαίας συλλογικής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι η ενιαία συλλογική σύμβαση θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ όπως αυτές απορρέουν από τον κατάλογο δεσμεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού καθώς και τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας.

Νωρίτερα, η ΕΤΥΚ με εγκύκλιό της προειδοποίησε την διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ ότι εάν δεν παραχωρήσει την ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις θα προχωρήσει με την καταχώρηση ποινικών αγωγών.

πηγή: Stockwatch

✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 09/12 - 15/12

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — January 8th 2020 at 23:47
Επισκόπηση 09/12 - 15/12

Θα διεκδικήσουν όλη την ΑΤΑ το 2020

11/12

Την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ, που κουτσουρεύτηκε μετά τα μνημόνια, αλλά και την θέσπιση και προστασία του κατώτατου μισθού προτάσσουν οι συντεχνίες ως βασικές διεκδικήσεις για το 2020, συνεχίζοντας την προσπάθεια αποκατάστασης των μισθών και παρεμφερών ωφελημάτων στα επίπεδα προ κρίσης.

Το τέλος της χρονιάς βρίσκει τις δύο μεγάλες συντεχνίες ικανοποιημένες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε βασικούς τομείς, τη μερική επαναφορά των μισθών και την εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας.

Δεδομένης της θετικής πορείας της οικονομίας, οι συντεχνίες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και ευελπιστούν σε περαιτέρω βελτιώσεις εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρει στη StockWatch ότι το 2020, θα συνεχίσουμε τους αγώνες στις ίδιες κατευθύνσεις.

«Με δεδομένο ότι το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών έχει διευρυνθεί από το 2012 μέχρι σήμερα κατά 11% σχεδόν, θα εστιάσουμε, ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών.  Το 2020 θα έρθει μπροστά μας και το θέμα της ΑΤΑ, αφού λήγει η προσωρινή συμφωνία και θα δώσουμε μάχη για πλήρη επαναφορά του θεσμού», τονίζει.

Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ το 2018 για μια τριετία, προνοεί την καταβολή της μισής ΑΤΑ αναλόγως της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρει ότι στο ΑΕΠ τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, παραμένουν χαμηλότερα από το 2012, ενώ τα κέρδη είναι περίπου €1,5 δισ. περισσότερα.

«Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είχαμε τοποθετήσει το 2019 ως προτεραιότητες την επαναφορά μέσα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, όσων δικαιωμάτων είχαν παραχωρηθεί την περίοδο της κρίσης και τη διεκδίκηση νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες να προωθούν την υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ για όσους ο κλάδος τους δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση, να κατοχυρώνουν ελάχιστο μισθό και βασικά εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνει.

Στον κοινωνικό τομέα, πρόσθεσε, «εστιάσαμε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, στη βελτίωση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και στην επανεξέταση του πέναλτι του 12%, καθώς επίσης και στην αναστήλωση του κοινωνικού κράτους το οποίο είχε κυριολεκτικά ξηλωθεί».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας αναφέρει ότι η πορεία της οικονομίας το 2019 ήταν θετική με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020 παρά τους εξωγενείς παράγοντες που ενδεχομένως να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

«Για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυξήσεις μισθών στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων δίνοντας έμφαση στα παρεμφερή ωφελήματα όπως είναι τα ταμεία προνοίας και τα ταμεία ευημερίας», υπογραμμίζει.

Ήδη, επισημαίνει, σε αρκετές συμβάσεις που έχουν ανανεωθεί έχουν επιτευχθεί σημαντικές αυξήσεις και σημαντική αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη στα ταμεία προνοίας.

Επιπρόσθετα, το 2020 θα ξεκινήσει διάλογος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, αναμένεται ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και υπάρχει θετική πρόθεση από τη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο παρά τι αντιδράσεις των εργοδοτών.

Ανησυχίες

Όσον αφορά τις ανησυχίες των συντεχνιών, ο κ. Μάτσας σημειώνει ότι προκαλούν ανησυχία οι ψηλές χρεώσεις των τραπεζών οι οποίες πλήττουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η ΣΕΚ θα συνεχίσει να πιέζει για τη ρύθμιση του ζητήματος.

«Το 2020 αναμένεται η εφαρμογή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης ενώ χρειάζεται και προσοχή όσον αφορά την ολοκλήρωση της πλήρους φάσης του ΓεΣΥ».

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πέναλτι 12%  όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας αλλά και το νομοσχέδιο για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών για να μπορέσει να παταχθεί η αδήλωτη εργασία.

Της Γεωργίας Χαννή

πηγή: Stockwatch


Στο τραπέζι πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ

12/12

Μάχη για την ΑΤΑ αναμένεται να δοθεί το 2020 με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων να απαιτεί την πλήρη κατάργηση της, την ίδια ώρα που οι συντεχνίες θα απαιτήσουν την πλήρη επαναφορά της.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει ότι «τέλος του έτους τελειώνει η μεταβατική συμφωνία και η ομοσπονδία θα επιδιώξει πλήρη, οριστική και μόνιμη κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της ΑΤΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 28 Ιουλίου 2017 μεταξύ της υπουργού εργασίας και των κοινωνικών εταίρων προνοεί όπως η ΑΤΑ καταβάλλεται για την περίοδο 2018, 2019 και 2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.

Προνοεί επίσης ότι θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και θα ανέρχεται σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως αυτός υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, συνομολογούν η ΟΕΒ από τη μία και η ΣΕΚ και ΠΕΟ από την άλλη.

Σε αντίθεση κατεύθυνση κινούνται οι διεκδικήσεις των συντεχνιών για το 2020. Οι συντεχνίες θα διεκδικήσουν το 2020 την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ, αλλά και την θέσπιση και προστασία του κατώτατου μισθού.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία και τη συμφωνία που έγινε, η ΑΤΑ περιορίζεται φέτος στο 0,16%.

Της Γεωργίας Χαννή

πηγή: Stockwatch


Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ - Pancyprian Federation of Labour PEO

12/12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - Αποκοπή κονδυλίων από πλειοψηφία Βουλής για Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης.

Το έργο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργοδοτών που θέλουν να αυθαιρετούν παραβιάζοντας τις εργατικές νομοθεσίες, ολοκληρώθηκε ψες στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την υπερψήφιση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2020, από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύης, τροπολογίας με την οποία αποκόπτονται τα κονδύλια που αφορούν την Σύσταση και Λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης.

Για τους εργαζόμενους είναι πλέον πέραν από ξεκάθαρο ότι οι επανειλημμένες αναβολές που είδαμε να εξελίσσονται εδώ και 2 χρόνια στη ψήφιση του νομοσχεδίου, τα ερωτηματικά και τα προσκόμματα από βουλευτές που δεν τελειώνουν ποτέ, ο διάλογος που ζητούν και πετυχαίνουν, οι εργοδοτικές οργανώσεις που επίσης δεν τελειώνει ποτέ, είναι μέρος μιας καλοστημένης συμπαιγνίας – παράστασης μεταξύ πολιτικών δυνάμεων μεμονωμένων πολιτικών και εργοδοτικών οργανώσεων με στόχο να μην δοθούν εργαλεία και μέσα αποτελεσματικής εφαρμογής των νομοθεσιών.

Εκείνοι οι εργοδότες, που θέλουν να συνεχίσουν τις παρανομίες και την εκμετάλλευση φθηνής εργατικής δύναμης, έχουν εξασφαλίσει υποστήριξη από ένα ετερόκλητο λόμπυ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να μην υιοθετηθεί η νομοθεσία για την σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης.

Τα κόμματα όμως και οι βουλευτές που αγνοούν τόσο προκλητικά τον κοινωνικό διάλογο και την ανάγκη προστασίας των αδύνατων αυτής της κοινωνίας και υποτάσσονται στην βούληση των ισχυρών, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν. Οι πράξεις μιλούν. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη ενέργησαν εξυπηρετώντας το συμφέρον των εργοδοτικών οργανώσεων σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν θα μείνουν αναπάντητες και δεν πρόκειται να περάσουν χωρίς την αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων.

Πηγή (Φ.β. ΠΕΟ)


«Εγκληματική» η καταψήφιση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών

12/12

Την έντονη απογοήτευση της για την απόφαση της Βουλής να αποκόψει όλα τα κονδύλια που αφορούσαν τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών, «η οποία θα συνέβαλε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και θα διασφάλιζε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, βάζοντας τάξη στην αταξία που επικρατεί στην κυπριακή αγορά εργασίας», εκφράζει σε ανακοίνωση της, η ΣΕΚ.
 
«Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, (με εξαίρεση τους βουλευτές Άγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα), ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ, καταψήφισαν τα σχετικά κονδύλια και επέλεξαν με τη στάση τους να καταστούν μέρος της αταξίας και της απορρύθμισης που υπάρχει στα εργασιακά πράγματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι τα κόμματα με την καταψήφιση επέδειξαν τεράστια ασέβεια απέναντι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, «το οποίο ομόφωνα αξίωσε από την κυβέρνηση να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ έδειξαν και πλήρη περιφρόνηση στο έργο το οποίο παρήξε για δύο και πλέον χρόνια η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στην οποία το νομοσχέδιο έτυχε εξαντλητικής μελέτης και συζήτησης».
 
«Δυστυχώς με την απόφαση της Βουλής, η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει αυστηρό σύστημα ελέγχου στην αγορά εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την τάξη και την ευνομία της πολιτείας», σημειώνει.
 
Η ΣΕΚ εκφράζει, παράλληλα, λύπη, αλλά και θυμό, «γιατί μέσα από την αταξία και την ατιμωρησία θα συνεχίσει να υπάρχει η μαύρη τρύπα που δημιουργείται από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία σε βάρος τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και του Φόρου Εισοδήματος».

«Η Βουλή με την απόφαση της έσφαλε. Όσοι καταψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, (το οποίο φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου), ενθαρρύνουν και επιβραβεύουν τους κακούς εργοδότες συντηρώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οφείλουν να επανορθώσουν αμέσως αίροντας την αδικία που διέπραξαν σε βάρος όλων εκείνων των εργαζομένων (εργοδοτών και μισθωτών), που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται σε συνθήκες νομιμότητας», καταλήγει.

Tην έντονη δυσαρέσκεια της για την στάση που τήρησαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ αναφορικά με την μη ψήφιση του κονδυλιού που προβλέπει την σύσταση Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας που έχει σαν στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την οριζόντια εφαρμογή όλων των εργατικών νομοθεσιών, εκφράζει και η ΔΕΟΚ.


 «Τα εμπόδια και τα προσκόμματα που προβάλλονται εδώ και μια τριετία για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην πραγματικότητα ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων μάλιστα σε μια περίοδο που η παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων έχει υπερβεί κάθε όριο», προσθέτει σε ανακοίνωσή της.


 Η ΔΕΟΚ καταγγέλλει «την αντεργατική στάση των πιο πάνω κομμάτων» και τα καλεί να αναλογιστούν τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων από την μη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
 
«Επιτέλους κάποια κόμματα ας προβληματιστούν για τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό.
  Δεν είναι δυνατόν στην θεωρία να πλειοδοτούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην πράξη να στηρίζουν τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών. Το παράλογο της στάσης τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα κονδύλια για την σύσταση Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», καταλήγει.

πηγή: Stockwatch


Αλλάζουν ΑΤΑ και προσαυξήσεις στην Τρ. Κύπρου

13/12

Αλλάζει ο τρόπος παραχώρησης ετήσιας προσαύξησης και ΑΤΑ προς το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου για τα έτη 2018 μέχρι το 2020 στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης. Προβλέπεται επίσης μείωση της συνεισφοράς του εργοδότη στο ταμείο προνοίας από 9% στο 8%.

Η Τράπεζα Κύπρου και η ΕΤΥΚ συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τις κυριότερες πρόνοιες που θα διέπουν τη συλλογική σύμβαση του προσωπικού για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ επισημαίνει την καλή σχέση που κτίζει με τη νέα διεύθυνση και διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και επικρίνει τη μονόπλευρη σκέψη και τις μονόπλευρες αποφάσεις, κατά την έκφραση της, του τέως διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Τζον Χούρικαν.

Η ΕΤΥΚ διαψεύδει επίσης δημοσίευμα της StockWatch που ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο συνεννόησης για αλλαγή στο σύστημα αμοιβών και προαγωγών.

Η ΕΤΥΚ αναφέρεται στην προσπάθεια στήριξης που παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου «που ήδη έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό», όπως επισημαίνει, εννοώντας την επιτυχία που σημείωσε το πρόσφατο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

«Επιδιώξαμε το συγκερασμό της στήριξης/ανακούφισης των συναδέλφων αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων στήριξης της Τράπεζας για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της», επισημαίνεται στην εγκύκλιο και προστίθεται:

 «Το πιο σημαντικό σημείο της υπό συζήτηση πρότασης είναι η καινοτομία που για πρώτη φορά δοκιμάζεται στο χώρο μας και αφορά την ετήσια προσαύξηση. Η ετήσια προσαύξηση για το 2018 έχει ήδη παραχωρηθεί, εκείνο που είναι ανοικτό για τη διάρκεια της σύμβασης είναι τα έτη 2019 και 2020».

Βασικά, η ΕΤΥΚ αναγγέλλει λίγες ώρες πριν από τη συνέλευση των μελών της ότι η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης αναστέλλεται για μία τριετία.

«Η ηγεσία της ΕΤΥΚ εισπράττοντας το αίσθημα της «αδικίας» από πολλούς συναδέλφους, ειδικά τους νεότερους, ότι οι μισθοί τους είναι για πολλά χρόνια καθηλωμένοι, λόγω κρίσης, αποφάσισε ότι ήταν σωστότερο να ρίξει το βάρος της προσπάθειας της στο να ανακουφίσει σε μεγαλύτερο βαθμό όλους αυτούς που είναι «χαμηλόμισθοι», δικαιολογεί την απόφαση της η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων.

 «Γι’ αυτό το λόγο, η διαπραγματευτική μας ομάδα επεδίωξε/συμβιβάστηκε σε μια εισήγηση που προβλέπει για το 2019 μια ισόποση αύξηση για όλους τους συναδέλφους ίση με €115,00 το μήνα. Το ίδιο θα ισχύει και για το 2020», σημειώνει.

Η συντεχνία υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος για την τράπεζα παραμένει το ίδιο.

Ισχυρίζεται η συντεχνία ότι η ρύθμιση αυτή δεν καταργεί τις υφιστάμενες μισθολογικές κλίμακες και η αύξηση (€115 + €115) θα είναι εντός των συμφωνημένων με την ΕΤΥΚ κλιμάκων και στην οποία είναι τοποθετημένος ο κάθε υπάλληλος ανάλογα με το βαθμό του.

Από τη συμφωνία ευεργετούνται οι κλητήρες και οι καθαρίστριες.

Για τους γραφείς, η ρύθμιση αυτή ωφελεί ιδιαίτερα όσους είναι στα πρώτα στάδια της κλίμακας του γραφέα, που πιθανόν να είχαν ετήσια προσαύξηση με βάση τις υφιστάμενες κλίμακες €21,20 ή €54,13 ή €84,98.

Για τους υπόλοιπους γραφείς το ποσό των €115,00 είναι περίπου το ίδιο με αυτό που θα έπαιρναν με την προσαύξηση τους με βάσει τις υφιστάμενες κλίμακες.

Η ΕΤΥΚ συνοψίζει τη διευθέτηση αυτή ως εξής:

 «Συνοπτικά μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί ότι όποιος έχει σήμερα €2,500 μηνιαίες απολαβές (βασικό + τιμάριθμο) περίπου θα πάρει τα ίδια λεφτά ως ετήσια προσαύξηση» και προσθέτει:

 «Το ευεργέτημα αυτό επηρεάζει/καλύπτει τις κλίμακες των καθαριστριών, κλητήρων, γραφέων και ειδική κλίμακα. Επίσης όσοι είναι στην κλίμακα του Υποτμηματάρχη θα έχουν μία μικρή διαφορά περίπου €5,00 το μήνα. Ενώ για τους υπόλοιπους αξιωματούχους η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη».

Η συντεχνία, στην προσπάθεια της να προλειάνει τυχόν αντιδράσεις, ζητά την κατανόηση προκαταβολικά των διευθυντικών στελεχών» για τη ρύθμιση της διετίας αυτής (2019 – 2020) και τους υπενθυμίζει ότι «από το 2021 θα επανέλθουμε στις συμφωνημένες κλίμακες».

 «Το όφελος των χαμηλόμισθων θα είναι μεν άμεσα (€230) αλλά πολύ μεγαλύτερο μακροχρόνια αφού με τις αυξήσεις (€230) θα τους βοηθήσει άμεσα να ξεπεράσουν τις μικρές ετήσιες προσαυξήσεις της κλίμακας και στο μέλλον».

 «Όλες οι προσαυξήσεις», προσθέτει η ανακοίνωση, «θα είναι μεγαλύτερες των €115 κατ’ έτος, βάσει των υφιστάμενων κλιμάκων».

Η ΕΤΥΚ αναγγέλλει και την αναστολή παραχώρησης της ΑΤΑ η οποία, όπως τονίζει, θα παραμείνει ως έχει.

Σημειώνει ότι θα επανέλθει από 01/01/2021 και θα παραχωρείται με τις προβλεπόμενες αυξήσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ έχουν ήδη καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των  συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα κατάργηση της ΑΤΑ.

Στην ανακοίνωση της ΕΤΥΚ δεν διευκρινίζεται ποιες θα είναι «οι προβλεπόμενες αυξήσεις».

Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για το 2020 θα είναι στο 8% και από 01/01/2021 στο 9%.

Σήμερα ο εργοδότης καταβάλλει ως συνεισφορά στο ταμείο προνοίας 9%.

Η ΕΤΥΚ εκφράζει ικανοποίηση ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στη συμπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων που θα υπάρχουν, κενές τη δεδομένη στιγμή.

Επαναβεβαιώνει στην πρόταση τη θέση ότι οι συμφωνίες μεταξύ ΕΤΥΚ και Τράπεζας Κύπρου εξακολουθούν να ισχύουν με βάση και τις νέες πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης 2018 -2020.

πηγή: Stockwatch


ΠΑΣΥΚΙ: Κραυγή αγωνίας η τρίωρη στάση εργασίας

13/12

Κραυγή αγωνίας η σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία της ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Κούμας είπε ότι η ΠΑΣΥΚΙ «αναγκάστηκε ως κραυγή αγωνίας να προβεί στη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας».
 
«Η ΠΑΣΥΚΙ αποτελείται από γιατρούς μάχιμους, στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο και ποιες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί πολύ περισσότερο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε τούτη την τρίωρη στάση εργασίας γιατί γίνεται ένας ατέρμονος διάλογος, διάλογος για χάριν του διαλόγου», συμπλήρωσε.
 
Η απόδειξη, συνέχισε ο κ. Κούμας, «είναι το χθεσινό κείμενο κινήτρων, όπως το έχει ονομάσει ο ΟΚΥΠΥ εκ μέρους του ΔΣ, το οποίο ενώ τις τελευταίες ημέρες γινόταν προσπάθεια εκ μέρους του ίδιου του ΟΚΥΠΥ αλλά και του ίδιου του Υπουργού, πρέπει να πω, ότι διερωτώνταν μα γιατί θα προβούμε σε τρίωρη στάση εργασίας αφού είμαστε σε διάλογος;».
 
«Πάμε χθες, μια ελπίδα ναι ίσως σε ένα βαθμό ικανοποιηθούμε, να αναστείλουμε τα δυναμικά μέτρα. Τι λάβαμε; Λάβαμε ένα κείμενο, το οποίο λίγο πολύ μας είπαν ξέρετε είναι απόφαση του ΔΣ(ΟΚΥΠΥ), και δεν επιδέχεται ιδιαίτερη συζήτηση και αλλαγών. Άρα, για ποιο διάλογο μιλούμε ; », πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι ο διάλογος για τα κίνητρα των ειδικών άρχισε μέσα Ιουλίου, τον οποίο διεξήγαγε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ.
 
«Δηλαδή κάναμε ένα διάλογο, πέντε μήνες περίπου, χωρίς πλαίσιο, εκ του ΔΣ; Ποια είναι η σοβαρότητα αυτού του Οργανισμού; Εμείς πως να το αντιληφθούμε πλέον; Απλώς θα πηγαίνουμε εκεί πέρα, σε κάποιες συναντήσεις; Δεν συμφωνείται τελικό κείμενο και ξαφνικά μας λεν ότι ναι, αποφασίσαμε, πάρτε το, ευχαριστούμε, γεια; Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί σίγουρα το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου, εμείς το έχουμε ονομάσει με μία λέξη: Αντικίνητρα. Και ανάγεται ένα εύλογο ερώτημα: Αντιλαμβάνεται επιτέλους ο ΟΚΥΠΥ τι σημαίνουν δημόσια νοσηλευτήρια; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία, ο χαρακτήρας τους ;», ανέφερε.
 
Όπως είπε, «έχουμε την αίσθηση ή δεν αντιλαμβάνονται ή πλέον οι συγκεκριμένες προτάσεις που ισούνται με αντικίνητρα, ναι έχουν σκοπό να εξωθήσουν τους γιατρούς ή ένα μεγάλο αριθμό προς τα έξω, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, για την βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με τελικό αποδέκτη τον Κύπριο ασθενή και δυνητικά έκαστο από εμάς».
 
Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο τα θέματα των κινήτρων και ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα.
 
«Η ΠΑΣΥΚΙ έχει καταθέσει μια σφαιρική πρόταση από την αρχή. Ότι δεν είναι μόνο θέμα κινήτρων. Είναι να δημιουργήσουμε ένα φυσιολογικό, εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς του δημοσίου, ώστε με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΓεΣΥ, να μην σκέφτονται συνεχώς να φύγουν από το δημόσιο. Αυτό έχει δημιουργηθεί», πρόσθεσε.
 
Ο κάθε γιατρός, συνέχισε ο κ. Κούμας, μπορεί και γνωρίζει να κάνει κάποιες απλές αριθμητικές πράξεις.
 
«Αν συνεχώς τον κεντρίζουμε, να σκέφτεται ότι ναι, αν μείνω εδώ θα παίρνω τόσα, με χειρότερες εργασιακές συνθήκες, ενώ αν πάω στον ιδιωτικό τομέα του ΓεΣΥ θα λαμβάνω περισσότερα, αυτό το αποδεικνύει και το περιεχόμενο του εγγράφου. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. Ναι θα χάσουμε γιατρούς. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Ιδιαίτερη εμπειρογνωμοσύνη απώλεια της από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Το κενό που δημιουργείται είναι δυσανάλογο. Δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε άμεσα», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι αυτό που τους έδωσε χθες ο ΟΚΥΠΥ και ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι απουσιάζει η προοπτική.
 
«Δεν ζητούμε χρυσές αμοιβές, όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Η βασική παράμετρος που τέθηκε είναι να είναι βιώσιμος ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Με τα δεδομένα που ακούσαμε, ναι πολύ φοβόμαστε ότι πλέον μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο θα είναι βιώσιμος;. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπήρχαν ελλείμματα. Γνωρίζουμε το νόμο που λέει ότι τα πέντε πρώτα χρόνια θα καλύπτει το κράτος. Όμως, δεν έχουμε δει ακόμα μέσα και από αυτό το έγγραφο ή μέσα από το διάλογο ότι υπάρχει προοπτική σιγά-σιγά αυτά ελλείμματα να μειωθούν και να γίνει και κερδοφόρος. Φυσικά, το κερδοφόρος εμείς το αντιλαμβανόμαστε κάπως διαφορετικά», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Κούμας είπε ότι απουσιάζει συντονισμός από όλους τους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο, ΟΑΥ, ΟΚΥΠΥ και πρόσθεσε ότι η βασική προϋπόθεση επιτυχίας του ΓεΣΥ είναι εύρωστα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι «χάσαμε περίπου 100 γιατρούς».

 
«Αντιλαμβάνομαι, θα μου πουν έχουν προσλάβει. Δεν έχουν προσλάβει, όμως,
 σίγουρα 100. Το κενό είναι εκεί πέρα. Δημιουργείται και έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

     
 Ο κ. Κούμας ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι δεν βλέπουν προοπτική και σημείωσε ότι τους υποσχέθηκαν πολλά πράγματα εδώ και τρία χρόνια σχεδόν και δεν βλέπουν να εφαρμόζεται τίποτα.

 
«Τα νοσοκομεία, δυστυχώς, πηγαίνουν βήμα πίσω, όχι βήμα μπροστά. Γι΄ αυτό είχαμε εξαγγείλει την τρίωρη στάση εργασίας. Γι΄ αυτό και την εφαρμόζουμε ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η κραυγή αυτή αγωνίας και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων των φορέων που αποφάσισαν και μπορούν να αποφασίσουν, μπορούμε να πούμε ότι σε ένα βαθμό, ναι έχει κάπου αρχίσει ίσως να ευαισθητοποιεί», συμπλήρωσε.

 
Τα κρατικά νοσηλευτήρια, συνέχισε, πρέπει να διασωθούν και πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο και το χαρακτήρα τους .


 «Δεν είναι αυτοσκοπός η αντιπαράθεση. Έχουμε σπουδάσει ιατρική. Αλλά είμαστε υπόχρεοι ως μάχιμοι γιατροί να διασφαλίσουμε ένα καθολικό ισότιμο σύστημα υγείας προς έκαστο από εμάς, ανεξαρτήτως ποιος είναι», ανέφερε.


 Σε ερώτηση αν έχουν ικανοποιηθεί κάποια από αυτά που πρότειναν στον ΟΚΥΠΥ, ο κ. Κούμας είπε πως «μπορώ να πω τίποτα» και πρόσθεσε ότι είπαν από την αρχή ότι θέλουν ένα βασικό εισόδημα, ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν από την αρχή τι θα λαμβάνουν, να ξέρουν την προοπτική τους.  

 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούμας είπε ότι ευελπιστούν ότι ο ΟΚΥΠΥ, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς, θα λάβουν το μήνυμα: «Σκοπός δεν είναι η αντιπαράθεση ούτε να κλιμακώσουμε τα μέτρα - έχουμε την εξουσιοδότηση πλέον από τις Γενικές μας Συνελεύσεις να προχωρήσουμε σε αυτό-, αλλά το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι πρέπει να σωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Θα συνδράμουμε στο μέγιστο σε αυτό, όπως μπορούμε όμως».


 «Πολύ ευχαρίστως να συνεχίσουμε να συζητήσουμε μαζί τους, αλλά όπως πρέπει πλέον. Τεκμηριωμένα και ειλικρινά. Αυτό που μας έδωσε χθες (ΟΚΥΠΥ) αποδεικνύει ότι δεν έχουν κάνει ειλικρινή διάλογο μαζί μας τους προηγούμενους πέντε μήνες. Από το τελευταίο έγγραφο εργασίας που είχαμε, είναι χειρότερο αυτό. Άρα, αποδεικνύει κάποια πράγματα, ποιος κάνει ή επιδιώκει σωστό και ειλικρινή διάλογο στο τέλος της ημέρας», κατέληξε.

πηγή: Stockwatch


 CDB Bank: Αναδρομική παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων

13/12

H CDB Bank δεσμεύτηκε να παραχωρήσει αναδρομικά την ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις, αναφέρει η ΕΤΥΚ σε εγκύκλιο της.

Σημειώνεται ότι μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών για συμμόρφωση της τράπεζας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις και τον νόμο, η οργάνωση κάλεσε με επιστολή της στις 18/11/2019 την Τράπεζα να προχωρήσει στην παραχώρηση των ετησίων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η συνέχιση της άρνησής της θα προκαλούσε τη λήψη μέτρων από την πλευρά μας.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η διοίκηση της CDB Bank δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή αυτή, με αποτέλεσμα, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, οι δικηγόροι της οργάνωσης, με σχετική επιστολή τους, εκ μέρους μελών της Οργάνωση, να προειδοποιήσουν την Τράπεζα πως αν δεν προχωρούσε αμέσως στην τήρηση των συμβατικών και νομικών της υποχρεώσεων, με την αναδρομική παραχώρηση από 01.01.2019 της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, τότε θα ήταν υποχρεωμένοι να κινηθούν νομικά εναντίον των μελών της Διοίκησης της Τράπεζας.

«Μετά την εξέλιξη αυτή, η Διοίκηση της Τράπεζας ενημέρωσε τους Δικηγόρους μας, ότι θα προχωρήσει άμεσα στην τήρηση των συμβατικών και νομικών της υποχρεώσεων με την παραχώρηση της προβλεπόμενης από τις μεταξύ μας συμφωνίες, ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, αναδρομικά από 01.01.2019», σημειώνεται.

Η ΕΤΥΚ χαιρετίζει την απόφαση αυτή της Τράπεζας και μετά τη συμμόρφωση της με τις υφιστάμενες συμφωνίες, μπορεί να αρχίσει ένας ουσιαστικός μεταξύ μας διάλογος για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.

πηγή: Stockwatch

✇ Παρατηρητήριο Εργασίας & Ταξικών Σχέσεων

Επισκόπηση 01/12 - 08/12

By Παρατηρητήριο εργασίας και ταξικών σχέσεων — January 8th 2020 at 23:24
Επισκόπηση 01/12 - 08/12

ΕΤΥΚ: Προειδοποιεί με δυναμικά μέτρα στην ΚΕΔΙΠΕΣ, Altamira

04/12

Με λήψη δυναμικών μέτρων προειδοποιεί η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ σε περίπτωση που δεν δοθούν ετήσιες προσαυξήσεις και ΑΤΑ αλλά και μη επαναφοράς των αποκοπών στους μισθούς και στα ωφελήματα των εργαζομένων στην ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, η οργάνωση  λαμβάνοντας υπόψη την «κωλυσιεριγία της εταιρείας να συμμορφωθεί με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις» και τη συνεχιζόμενη «δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση που οι συνάδελφοι βρίσκονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα», έχει αποφασίσει όπως καλύψει τα δικηγορικά έξοδα, για όλους τους εργαζομένους που επιθυμούν να κινηθούν νομικά εναντίον της διοίκησης της εταιρείας, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
 
 
Η ΕΤΥΚ αναμένει εντός των επόμενων ημερών τον καθορισμό μιας ακόμη συνάντησης με τη διοίκηση της εταιρείας, κατά την οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι μέχρι στιγμής εκκρεμότητες και κυρίως το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

«Οι θέσεις της οργάνωσής μας είναι ξεκάθαρες και τις γνωρίζει πλέον πολύ καλά και το νέο ΔΣ της εταιρείας, συνεπώς, εάν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση, θα προχωρήσουμε στη λήψη δυναμικών μέτρων. Σύντομα, θα επανέλθουμε με νέα εγκύκλιό μας ενημερώνοντάς σας για όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες (έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν, στοιχεία που πρέπει να προσκομιστούν κ.α.) καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την καταχώρηση της ποινικής αγωγής. Τέλος, καλούμε το σύνολο των συναδέλφων να παραμείνουν σε εγρήγορση, διατηρώντας τη συσπείρωσή τους γύρω από την ηγεσία της οργάνωσής μας, ούτως ώστε ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας», τονίζει η συντεχνία.

πηγή: Stockwatch

         

ΡΙΚ: Σε διάλογο με συντεχνίες για νέα οργανική δομή

05/12

Το ΔΣ του ΡΙΚ βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διάλογο με τις συντεχνίες των εργαζομένων ώστε να υποβληθεί μια, όσο το δυνατόν, συναινετική πρόταση προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη νέα οργανική δομή του Ιδρύματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Αντρέας Φράγκος.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι το ΔΣ έχει καταθέσει ήδη τη δική του πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος που ταλανίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που είναι η απουσία σωστής οργανικής δομής και η πολλαπλότητα εργασιακών καθεστώτων.

«Το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να προχωρήσει, είναι θνησιγενές», είπε και πρόσθεσε ότι η πρόταση «δεν είναι τελεσίγραφο, δεν είναι
take it or leave it».


Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για τυχόν απολύσεις και επηρεασμό των δικαιωμάτων τους, ο κ. Φράγκος είπε επίσης ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή και διάλογο με τις συντεχνίες του ΡΙΚ ούτως ώστε, με αίσθημα ευθύνης, να υποβληθεί μια, όσο το δυνατόν, συναινετική πρόταση, με βασικό γνώμονα το καλό του ΡΙΚ και των εργαζομένων.


Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί το έργο του ΡΙΚ από την αναβολή ψήφισης του προϋπολογισμού τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος απάντησε αρνητικά.

πηγή: Stockwatch


✇ Kaymakkin Weekly

This week at Kaymakkin: Σώματα φτηνά, σώματα ξένα - Παρουσίαση μπροσούρας (3η έκδοση)

December 29th 2019 at 20:11
This week at Kaymakkin: Σώματα φτηνά, σώματα ξένα - Παρουσίαση μπροσούρας (3η έκδοση)

This week at Social Space Kaymakkin

(Monday 30/12 19:00)
Σώματα φτηνά, σώματα ξένα - Παρουσίαση μπροσούρας (3η έκδοση)
https://antifanicosia.espivblogs.net/archives/503
https://www.facebook.com/events/2358413127804023/

(english follows)

Τον Δεκέμβρη του 2015, εκδώσαμε την μπροσούρα "Σώματα Φτηνά, Σώματα Ξένα" με θέμα την κρατική διαχείριση της μετανάστευσης. Εξ αρχής εφάνηκε πως υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού τα 250 αντίτυπα εξαντλήθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μισό χρόνο μετά αποφασίσαμε να εκδώσουμε άλλα 500 αντίτυπα, τα οποία επίσης εξαντλήθηκαν.

Φέτος αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην 3η έκδοση της μπροσούρας, τούντη φορά με σημαντικές αλλαγές τζαι προσθήκες, που εδιπλασιάσαν τελικά το μέγεθός της. Η απόφαση για την επανέκδοση επάρθηκε μετά που κύκλους συζητήσεων της συνέλευσής με αφορμή τις δολοφονίες μεταναστριών που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο του 2019. Τα περιεχόμενα της μπροσούρας όμως εν εσυζητήθηκαν για πρώτη φορά φέτος, αλλά αποτελούν προϊόν συζητήσεων τζαι δράσεων της συνέλευσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τη Δευτέρα 30/12 εννα γίνει η πρώτη παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης, στον κοινωνικό χώρο Kaymakkin. Εννα ακολουθήσει συζήτηση γύρω που τις μεταναστευτικές πολιτικές του κράτους αλλά τζαι τους αγώνες μεταναστ(ρι)ών στην Κύπρο. Στο χώρο ενναν διαθέσιμη η μπροσούρα όπως τζαι άλλο έντυπο υλικό της ομάδας.
Εννα υπάρχει παράλληλη μετάφραση της παρουσίασης στα αγγλικά.

***

In December 2015, we published a pamphlet called ‘’Cheap Bodies, Foreign Bodies’’ regarding the ways the state managed immigration. There was great interest from the start, as the initial 250 copies were exhausted in a short period of time. 6 months later we decided to go ahead with a second printing of 500 copies, and they were all given out as well.

This year we decided to proceed with the 3rd edition of the pamphlet, this time with significant changes and additions that doubled its size. The decision to republish was taken after rounds of discussions by the assembly surrounding the serial killings of migrant women that came to light in April 2019. However, the pamphlet’s contents were not first discussed this year; they are a product of discussions and actions undertaken by the assembly in the past five years.

On Monday 30/12 we will present the new edition at social space Kaymakkin. A discussion will follow regarding the state’s immigration policies as well as immigrant struggles in Cyprus. On site you will be able to find the pamphlet, along with other printed material of the group.

During the event, whispered translation in English will be available for both the presentation and the discussion.

 



About Kaymakkin


Η συμμετοχή σας τζαι οι εισφορές σας κρατούν το Kaymakkin ανοιχτό!
Kaymakκιν, located in the old neighbourhood of Kaymakli*, is an attempt to create a common space, open to individuals and groups aiming for political, social, and cultural intervention. It is the outcome of the realisation of the need for a space where we can spread and exchange ideas, form networks and interact in Nicosia. It is a self-managed space, and its operation relies on self-organisation and collective action. Kaymakκιν is managed by an assembly of individuals and collectives through direct democratic and horizontal organisational structures and consensus decision-making processes. Against the dominant rationale of hierarchy and the exercise of power “from above”, against capitalism and neoliberalism, we organize outside a commercial framework and the logic of profit. read more...

Address: Archiepiskopou Makariou III No. 127, Kaimakli

Kaymakκιν address is 127, Archiepiskopou Makariou III Avenue, in the old neighbourhood of Kaimakli, southern Nicosia. It’s situated on the corner of Makariou III Avenue and Vasileos Pavlou Street, around 50 metres after Platanos Café, and before the Saint Barbara Church Square.

It can be reached via car, or the City Bus 148. It’s a 10 minute bicycle ride from the Walled Town of Nicosia, or alternatively a 30 minute walk.

Copyright © 2019 Kaymakkin Social Center, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
✇ KISA

The law enforcement authorities have failed to recognise and quell the framework of exploitation, violence and abuse which trapped the young British woman in Ayia Napa

By Doros Polykarpou — January 4th 2020 at 13:33

KISA stood by the victim right from the beginning of the rape case of the young tourist in Ayia Napa. In cooperation with the Justice Abroad organisation, we contributed to her legal representation in the court procedures that had already been put in motion against her, after the mishandling of the rape complaint by the law enforcement authorities and the office of the Attorney General.

Also, in cooperation and the direct involvement of KISA’s members in the Network Against Violence against Women, we have contributed to bringing to the fore the gendered dimension of the case and the patriarchal power structures in our society, including of the judiciary.   

As many thousands of school leavers in Europe, the young woman sought an opportunity to combine her summer holidays with a summer job before starting her university studies. In this effort, she found a European online company, which announced on its website that «Finding your dream job in one of our amazing resorts couldn’t be easier when you travel with …….Summer Takeover. Our experienced reps are there to guide you every step of the way to ensure that you find your dream summer work”.

When she arrived in Cyprus last July she found herself trapped in a very different and difficult to manage reality to the one promised to her by the company and that presented by Pambos Magic Rocks complex of Ayia Napa on its website. The facilities were in terrible condition, there was direct and constant violence and systematic insecurity.  Photographs uploaded by tenants demonstrated that the owners of the complex knowingly falsified reality. Instead of finding safe lodgings, a job and a supporting context when she arrived at the complex, she was given a wristband with which she had access to free drinks around the clock as a mechanism of familiarising herself with the environment. No one knows how many drinks and what else these were accompanied with, as the wristband served as her identifier. This framework most certainly led to the weakening of young persons and inhibiting their resistance to potential violence, use of substances, abuse and maltreatment.

In August 2014, a British teenager of Cypriot background SavvakisAlexandros Georgiou, a footballer of Stevenage FC, drowned in the early hours of the morning in the swimming pool of Kalypso Pambos Magic Hotel. The teenager was partying with at least 20 other young persons who, because of the condition of the place and the condition they were in themselves did not realise their friend’s drowning.   

Since 2014 there have been hundreds of reports and complaints for abuse and maltreatment, thefts, harassment, rape attempts, disturbance, fraud as well as continuous calls for closing down the complex, but to no avail.

In June 2019, an 18-year old staying at the Pambos Napa Rocks Hotel with ten other young friends  stated that «I was woken up to a man on top of me (who had broken into the room through the balcony door) … and attempting to rape me. I managed to get away. As I was in shock my friends reported this to reception- they couldn’t care less and was unbothered saying it had nothing to do with them”. 

In November 2016, a young woman from Britain who stayed at this complex with a friend reported that her «holidays from hell» included used condoms lying on the floor in public areas, sperm floating on the surface of the swimming pool, couples having sex publicly in the white and cloudy swimming pool, dirty boxers and thongs hanging from bushes …

Στην καταγγελία της τον Οκτώβριο 2019, another young British woman who also booked a room at the same hotel for herself and a friend, refers to the room they were given as «worse than a cell …, the bathroom was dirty, mouldy and the paint hanging off the ceiling!! The tiles were thrown up, … and the sheets … were stained». She closes her report with the following: «If your young and all you want to do is get drunk, take drugs and party all night, then this place is ideal for you, but if not stay away at all costs!!!!”


In August 2019, a young male tourist reported that he and a friend were assaulted by five men security staff of the club at the hotel. After the assault, the young men were thrown out of the hotel and were made to pay a fine of 100 euro.

KISA is of the opinion that the law enforcement authorities have, once again, failed to take into serious consideration information and complaints of tenants and others and to proceed promptly and to effectively deal with these offences. Once again, they also focused   on the investigation of the rape complaint as an “isolated incident”, which resulted in overlooking and concealing the framework that has been methodically formulated and developed targeting the financial and sexual exploitation of young people, especially young women, who come to Cyprus for holiday and temporary jobs.

Trafficking and sexual exploitation of women has altered in Europe, with the traffickers finding new methods of the “willing” participation of victims in their exploitation. KISA calls on the Office of Combating Trafficking in Ηuman Beings of the police to investigate the framework of attracting and exploitation of these young persons.

We also call on the Deputy Ministry of Tourism to inform us whether this tourist complex, operating in this particular form and under this framework, has ever being monitored and granted the relevant licenses.

KISA calls on everyone to participate in the event of solidarity with the young British woman at the Famagusta District Court, on Tuesday, 7 January 2020, at 08:30.

Steering Committee

✇ KISA

Αποτυχία των διωκτικών αρχών να αναγνωρίσουν και να καταστείλουν το πλαίσιο εκμετάλλευσης, βίας και κακοποίησης στο οποίο παγιδεύτηκε η ν?

By Doros Polykarpou — January 3rd 2020 at 16:56

Η ΚΙΣΑ, στην υπόθεση βιασμού της νεαρής τουρίστριας στην Αγία Νάπα, τάχθηκε από το αρχικό στάδιο στο πλευρό του θύματος. Σε συνεργασία με την οργάνωση Justice Abroad συμβάλαμε στη νομική εκπροσώπησή της στις δικαστικές διαδικασίες που είχαν ήδη τροχοδρομηθεί σε βάρος της,  μετά από την κακοδιαχείριση της καταγγελίας της για βιασμό από τις διωκτικές αρχές και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. 

Επίσης σε συνεργασία και άμεση εμπλοκή μελών μας στο Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών,  συμβάλαμε στην ανάδειξη της έμφυλης διάστασης της υπόθεσης και των πατριαρχικών δομών εξουσίας στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής εξουσίας.

Η συγκεκριμένη νεαρή γυναίκα αναζήτησε, όπως πολλές χιλιάδες απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη,  μια ευκαιρία συνδυασμού των καλοκαιρινών της διακοπών με ευκαιρίες απασχόλησης πριν ξεκινήσει τις σπουδές της. Στην προσπάθεια της αυτή εντόπισε  πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εταιρεία   η οποία ανακοίνωνε στην ιστοσελίδα της «Finding your dream job in one of our amazing resorts couldn’t be easier when you travel with …….Summer Takeover. Our experienced reps are there to guide you every step of the way to ensure that you find your dream summer work”.

Όταν έφτασε τον περασμένο Ιούλιο στη Κύπρο βρέθηκε πλέον παγιδευμένη σε μια πολύ διαφορετική,  δύσκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα από αυτήν που της υποσχέθηκε η εταιρεία και από αυτήν που παρουσίαζε το Pambos Magic Rocks συγκρότημα …. της Αγίας Νάπας στην ιστοσελίδα  του.

Οι εγκαταστάσεις ήταν σε άθλια κατάσταση, η βία άμεση και συνεχής, η ανασφάλεια συστηματική.  Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από ενοίκους καταδεικνύουν ότι οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος συνειδητά παραποιούσαν την πραγματικότητα. Φτάνοντας στο  συγκρότημα αντί να βρεί ένα ασφαλή χώρο διαμονής, απασχόληση και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, της δόθηκε ένα βραχιολάκι με το οποίο είχε 24ωρη πρόσβαση σε δωρεάν ποτό ως μηχανισμός εξοικείωσης με το περιβάλλον. Κανείς δεν ξέρει πόσο ποτό  και με τι άλλο αυτό συνοδευόταν,  αφού το βραχιολάκι την καθιστούσε αναγνωρίσιμη. Το πλαίσιο αυτό οδηγούσε με αρκετή βεβαιότητα στην αποδυνάμωση των νεαρών ατόμων και την αναχαίτηση των αντιστάσεων τους σε πιθανή βία, χρήση ουσιών και κακοποίηση τους.

Ο συγκεκριμένος χώρος και το υπό αναφορά πλαίσιο δεν ήταν άγνωστα στην αστυνομία:

Τον Αύγουστο του 2014 ο Αγγλοκύπριος έφηβος  Savvakis Alexandros Georgiou, ποδοσφαιριστής της  Stevenage FC, πνίγηκε τις πρωινές ώρες στη εσωτερική πισίνα του Kalypso Pambos Magic Hotel. Ο νεαρός διασκέδαζε τις πρωινές ώρες μαζί με άλλα 20 τουλάχιστον έφηβους που λόγω της κατάστασης του χώρου και των ιδίων ούτε καν αντιλήφθηκαν τον πνιγμό του φίλου του τους.

Από το 2014 μέχρι σήμερα ακολούθησαν εκατοντάδες αναφορές και καταγγελίες για κακοποίηση, κλοπές, παρενοχλήσεις, απόπειρες βιασμού, οχληρίες, απάτη καθώς και συνεχείς εκκλήσεις για κλείσιμο του συγκροτήματος, χωρίς αποτέλεσμα.

Τον Ιούνιο 2019, μια 18χρονη νεαρή που έμεινε στο Pambos Napa Rocks Hotel με δέκα άλλες νεαρές φίλες της δήλωσε ότι «ξύπνησα από ένα άντρα πάνω μου, που είχε μπει στο δωμάτιο μου από την μπαλκονόπορτα και ετοιμαζόταν να με βιάσει. Αφού κατάφερα να διαφύγω σε κατάσταση σοκ, οι φίλες μου το κατήγγειλαν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, που  δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το γεγονός, λέγοντας ότι δεν ήταν δικό τους πρόβλημα.»

To Νοέμβριο 2016, νέα γυναίκα από τη Βρετανία που έμεινε στο συγκεκριμένο συγκρότημα με μια φίλη της, κατάγγειλε ότι οι «διακοπές της στην κόλαση» περιλάμβαναν χρησιμοποιημένα προφυλακτικά σε κοινόχρηστους χώρους, σπέρμα στις πισίνες του ξενοδοχείου, ζευγάρια να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις στην πισίνα, η οποία «ήταν άσπρη και θολή», λερωμένα αντρικά εσώρουχα στους θάμνους… .

Στην καταγγελία της τον Οκτώβριο 2019, άλλη νεαρή Βρετανίδα που επίσης είχε κάνει κράτηση στο ίδιο ξενοδοχείο  για την ίδια και μια φίλη της, αναφέρεται στο δωμάτιο που τους έδωσαν ως «χειρότερο από φυλακή …, με πολύ λερωμένο και μουχλιασμένο μπάνιο, ξεφλουδισμένη μπογιά στο ταβάνι, … ανασηκωμένα πλακάκια, … και λεκιασμένα σεντόνια ». Και προσθέτει στο τέλος,  «Αν είσαι νέα και το μόνο που θέλεις είναι να μεθάς, να παίρνεις ναρκωτικά και να είσαι σε πάρτι όλη τη νύκτα, και δεν σ’ ενδιαφέρει ποσώς πού μένεις, αυτό το μέρος είναι ιδανικό για σένα. Αν όμως δεν τα θέλεις αυτά, τότε μείνει μακριά απ΄’ αυτό το μέρος!!.»

Τον Αύγουστο 2019, ένας νεαρός τουρίστας κατήγγειλε ότι αυτός και ένας φίλος με τους οποίους έμεινε στο ξενοδοχείο δέχτηκαν επίθεση από πέντε άντρες-μέλη του προσωπικού ασφάλειας του κλαμπ του ξενοδοχείου. Μετά την επίθεση, το ξενοδοχείο όχι μόνο τους έδιωξε κακήν-κακώς αλλά τους ανάγκασαν να πληρώσουν και πρόστιμο 100 ευρώ για τη ‘φασαρία’.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι διωκτικές αρχές για μια ακόμη φορά απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τόσο  πληροφορίες όσο και καταγγελίες ενοίκων και άλλων και να προχωρήσουν έγκαιρα στην αποτελεσματική καταστολή των αδικημάτων  αυτών.   Επίσης, επικεντρώθηκαν και πάλι στη διερεύνηση της καταγγελίας για βιασμό ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό» με αποτέλεσμα να έχει παραγνωριστεί και να αποσιωπηθεί το πλαίσιο που μεθοδικά έχει διαμορφωθεί και αναπτυχθεί με στόχο την  οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων και ιδιαίτερα νεαρών γυναικών που έρχονται στην Κύπρο για διακοπές και προσωρινή απασχόληση.

Η εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών έχει μεταλλαχτεί στην Ευρώπη με τους έμπορους να βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους «εθελούσιας» συμμετοχής των θυμάτων στην εκμετάλλευση τους. Η  ΚΙΣΑ καλεί το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας να εξετάσει το πλαίσιο προσέλκυσης και εκμετάλλευσης των νέων αυτών ατόμων.

Επίσης, καλούμε το Υφυπουργείο Τουρισμού να μας ενημερώσει κατά πόσον το τουριστικό αυτό συγκρότημα λειτουργεί με τη συγκεκριμένη μορφή και πλαίσιο κατόπιν ελέγχου και σχετικής αδειοδότησης.

Η ΚΙΣΑ καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν σε εκδήλωση αλληλεγγύης  με τη νεαρή Βρετανίδα, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, και ώρα 08:30.

Διοικητικό Συμβούλιο

✇ KISA

… when a piece of paper can change our lives

By Doros Polykarpou — December 18th 2019 at 03:04

Celebration on the occasion of the International Migrants Day

KISA – Action for Equality, Support, Antiracism completes this year’s events commemorating the 18th of December, which has been proclaimed by the General Assembly of the United Nations as International Migrants Day in December 2020 (A/RES/55/93), with the organisation of a celebration event on Wednesday, 18 December 2019, at 18:00, at the Book Club “Yfantourgeio” (67-71 Lefkonos street, next to Phaneromeni school). 

In the first part of the event, entitled «Young migrants tell us how a piece of paper can change our lives», young men and women, raised here and living among us with dignity and self-confidence anymore, will talk to us about themselves, their lives,  expectations and dreams but also about the difficult path they themselves, their parents and siblings have had to tread in order to arrive at the point they are today, due to their insecure and irregular residence status in Cyprus.

Following that, professionals (representative of the Commissioner for the Protection of Children’s Rights, an academic, a journalist, a lawyer and an independent legal expert), engaged and distinguished for their action / work in this field, will comment and express their views on the issues brought to the fore by the young migrants and make suggestions and proposals for improving the situation .

In the third part of the event, the participants will have the opportunity to meet, network and exchange views in a pleasant environment with live music and snacks

Steering Committee

✇ KISA

… όταν ένα κομμάτι χαρτί μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

By Doros Polykarpou — December 18th 2019 at 02:52

Εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστριών/ών

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό συμπληρώνει τις φετινές εκδηλώσεις προς τιμή της 18ης Δεκεμβρίου που ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστριών/ών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 2000 (A/RES/55/93), με τη διοργάνωση εκδήλωσης – γιορτής την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 18:00, στη Λέσχη Βιβλίου  “Υφαντουργείο” (Λεύκωνος 67-71, δίπλα από το σχολείο Φανερωμένης). 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο «Νέες και νέοι μετανάστριες/ες μας λένε πως ένα κομμάτι χαρτί μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή μας», νέοι και νέες που έχουν μεγαλώσει και ζουν πια με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση ανάμεσα μας θα μας μιλήσουν για τo πρόσωπο τους, τη ζωή τους τις προσδοκίες και τα όνειρα τους αλλά και για τη δύσκολη πορεία που έχουν διανύσει τόσον οι ίδιοι όσο και οι γονείς και τα αδέλφια τους μέχρι να φτάσουν εδώ που ευρίσκονται σήμερα λόγω του επισφαλούς ή και άτυπου καθεστώτος παραμονής τους στη Κύπρο. 

Στη συνέχεια, επαγγελματίες (εκπρόσωπος της επιτρόπου για το παιδί, μία ακαδημαϊκός,  μία δημοσιογράφος, μία νομικός κι ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας)  που ασχολούνται και έχουν διακριθεί για τη δράση / το έργο τους στον τομέα αυτό θα εκφράσουν σχόλια και απόψεις, για το θέματα που θα αναδείξουν οι φιλοξενούμενοι νέοι/ες μετανάστες/τριες και εισηγήσεις, προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης.  

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης , οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα άνετο περιβάλλον, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και ελαφριού φαγητού. 

Διοικητικό Συμβούλιο

✇ KISA

Πορεία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστριών/ών – Κυριακή, 15.12.2019

By Doros Polykarpou — December 13th 2019 at 16:34

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστριών/ών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 2000 (A/RES/55/93), την ίδια ημέρα που το 1990 υιοθετήθηκε η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Μεταναστριών/ών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους (A/RES/45/158).

Απαντώντας στις πάμπολλες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές  στην Κύπρο μαζί με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών τιμούν τη σημαντική αυτή ημέρα  και διοργανώνουν πορεία την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019, στη Λευκωσία.

Στις προσπάθειες των κυβερνώντων να φορτώσουν στις πλάτες των μεταναστριών/ών τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, η πορεία στοχεύει να απαντήσει  με αποφασιστικότητα  και να διεκδικήσει  ίση συμμετοχή των μεταναστριών/ών και προσφύγων στην αγορά εργασίας, στις παροχές από τις εισφορές τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις  και στην υγεία.

Στα εντεινόμενα και ολοένα αυξανόμενα κρούσματα  της έμφυλης  βίας η πορεία θα απαιτήσει τη λήψη δραστικών μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της έμφυλης και οικογενειακής βίας κατά των γυναικών γενικά και ιδιαίτερα των μεταναστριών και προσφύγων γυναικών.

Στην νέες πολιτικές της κυβέρνησης για διασύνδεση της μετανάστευσης με την τρομοκρατία και τις νέες πρακτικές στρατικοποίησης της καθημερινότητας  των πολιτών, και μέσω του φόβου και στιγματισμού των  μεταναστριών και μεταναστών ως απειλή για την ασφάλεια και την ταυτότητα μας, η πορεία θα δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεση της στις πολιτικές υπόθαλψης του ρατσισμού και θα απαιτήσει μέτρα αναβάθμισης των υποβαθμισμένων περιοχών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων που ζουν σε αυτές.

Με την πορεία οι διοργανωτές καλούν τις/ους μετανάστριες/ες και πρόσφυγες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβίστριες/ές και την κοινωνία γενικότερα να μετέχουμε μαζικά για να δηλώσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας με τη δυναμική διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους.   

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί από τον κυκλοφοριακό κόμβο Μάρκου Δράκου / Πύλη Πάφου, από όπου θα προχωρήσει στα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, για να καταλήξει στο Πάρκο Τρίπολη παρά την Πλατεία Σολωμού, όπου θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση με μουσική, χορούς και φαγητά  από διάφορες χώρες.

Για τη διακήρυξη με τα  αιτήματα της πορείας πατήστε εδώ.

Λευκωσία, 13.12.2019

✇ KISA

March on the occasion of the International Migrants Day – Sunday, 15.12.2019

By Doros Polykarpou — December 13th 2019 at 16:17

18th of December was proclaimed by the General Assembly of the United Nations as International Migrants Day in December 2000 (A/RES/55/93), the same day in 1990 that the Assembly adopted the International Convention for the Rights of All Migrant Workers and (A/RES/45/158).

In response to the multiple challenges and problems they face, the migrant and refugee communities in Cyprus along with civil society organisations are commemorating this important day by organising a protest on Sunday, 15 December 2019, in Nicosia.

The government’s efforts to blame migrants for the serious problems the Cypriot society is faced with, the march intends to respond with determination and to claim migrants’ equal access to the labour market, social insurance benefits and health care.

Against the intensifying and ever increasing incidents of gender-based violence, the march will demand that drastic measures be taken for effectively combating gender-based and domestic violence against women in general and migrant and refugee women in particular.

To the new policies of the government for linking migration to terrorism and the new practices for militarising citizens’ everyday life, and through fear and stigmatising migrants as a threat to our safety and identity, the march will express its clear opposition to the policies instigating and fostering racism and will demand measures for upgrading the rundown areas and improving the quality of life of all the inhabitants of these areas.

With the march, the organisers call on everyone, migrants and refugees, civil society organisations, activists and society at large to join the march en mass in order to declare our support and solidarity and dynamically demand equal rights for all.

The march will start at 11.00 in the morning from the Markou Drakou junction / Paphos Gate, wherefrom it will proceed to the Ministry of Labour, Welfare and Social Insurance and then on to the Ministry of Interior. It will end at the Tripoli Park by Solomou Square, where a cultural event will take place, with music, dancing and food from various countries.

For the declaration with the demands of the march click here.

Nicosia, 13.12.2019

✇ KISA

Συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με κλειστές πόρτες οι μετανάστριες που βιώνουν έμφυλη βία

By Doros Polykarpou — December 5th 2019 at 12:00

Την ώρα που η σοβαρότητα και έκταση της βίας κατά των γυναικών, γίνεται όλο και πιο αντιληπτή και κατανοητή από την κοινωνία, το κράτος και οι αρμόδιες αρχές εξαντλούνται σε έρευνες επί ερευνών χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση των μεταναστριών η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αφόρητη αφού στις πλείστες των περιπτώσεων η βία υποθάλπεται από τις πράξεις και παραλείψεις των κρατικών αρχών. Παρά τις διαβεβαιώσεις, μετά από τις δολοφονίες μεταναστριών γυναικών από τον Νίκο Μεταξά , από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ιδιαίτερα την Αστυνομία ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας, η ΚΙΣΑ συνεχίζει να δέχεται συστηματικά σοβαρές καταγγελίες κακοδιαχείρισης υποθέσεων έμφυλης βίας εναντίον μεταναστριών  από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα την αστυνομία.

Μετανάστρια δέχεται τα τελευταία δύο χρόνια συνεχή παρενόχληση, “bullying”,  εκβιασμό και απειλές από τον πρώην σύντροφο της και το περιβάλλον του. Εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια λαμβάνει συστηματικά  απειλές μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ανεβάζοντας φωτογραφίες της με κείμενα και εικόνες αισχρού περιεχομένου  σε μια προσπάθεια να την εκδικηθεί για την απόφαση της να τερματίσει την σχέση που διατηρούσε με τον συγκεκριμένο άντρα. Οι φωτογραφίες έχουν κοινοποιηθεί επίσης στην οικογένεια της θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταστρέψουν εντελώς την υπόσταση της και τη «φήμη» της, αφού προέρχεται από πολύ συντηρητική και θρησκευόμενη οικογένεια.  

Η κ. Χ έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να βρει βοήθεια από την Αστυνομία χωρίς μέχρι σήμερα ανταπόκριση. Η απελπισία που ένιωθε η κ. Χ, μη βρίσκοντας από κάπου να πιαστεί, την οδήγησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας  πριν από μερικές μέρες.  Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου μετά από ολιγοήμερη παραμονή πήρε εξιτήριο για να επιστρέψει στην εργασία της. Η κ. Χ μετά την νοσηλεία της δεν μπόρεσε να επιστρέψει πίσω στην εργασία της. Μετά από την μεταφορά της στο νοσοκομείο η εργοδότρια μετέβηκε στην αστυνομία και δήλωσε ψευδώς  ότι η κ. Χ  εγκατέλειψε την εργασία της. Η αστυνομία και οι υπόλοιπες αρχές χωρίς να διερευνήσουν οτιδήποτε συνεργάστηκαν με  την εργοδότρια με αποτέλεσμα η κ. Χ μέσα σε μια νύχτα να βρεθεί στο δρόμο, χωρίς εισοδήματα, χωρίς καθεστώς παραμονής  και χωρίς καν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,   την οποία η ίδια κατά 50 % έχει πληρώσει.

Δεύτερη γυναίκα με προβλήματα κινητικότητας κακοποιήθηκε βάναυσα από αστυνομικό γιατί αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του. Η κ. Υ είναι μονογονιός και ζει μαζί με το ανήλικο παιδί της σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στη Λευκωσία.   Η κ. Υ ήταν θύμα συστηματικής ενδοοικογενειακής βίας. Πρόσφατα, στην προσπάθεια της να «ευαισθητοποιήσει» τον πρώην σύζυγο της να την βοηθήσει να βρει στέγη να μετακομίσει, αφού δεν μπορούσε να παραμείνει στην υφιστάμενη ενοικιαζόμενη κατοικία, του ανέφερε ότι δεν αντέχει άλλο και ότι «θέλει να αυτοκτονήσει να γλυτώσει». Ο πρώην σύζυγος της αντί να την βοηθήσει, την κατάγγειλε στο γραφείο ευημερίας και η λειτουργός που την επισκέφθηκε δήθεν για να την βοηθήσει προχώρησε χωρίς να την ενημερώσει και χωρίς να της ζητήσει να μεταβεί στο γιατρό οικειοθελώς, σε έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής εξέτασης.

Ο αστυνομικός που μετέβηκε την επομένη  στο σπίτι της κ. Υ για να την μεταφέρει στο νοσοκομείο την κτύπησε βάναυσα προκαλώντας της κακώσεις και τραυματισμό γιατί η ίδια επέμενε να μεταβεί στο γιατρό με ασθενοφόρο και όχι με περιπολικό για να μην νομίσουν οι γείτονες ότι έχει προβεί σε κάτι παράνομο. Να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός την κτύπησε άσχημα όταν αυτή αντιστάθηκε στη σύλληψη της στη παρουσία του δεκάχρονου παιδιού της.

Οι πιο πάνω υποθέσεις, μεταξύ πολλών άλλων, καταδεικνύουν περίτρανα ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει. Καταδεικνύουν ότι οι μετανάστριες εξακολουθούν να είναι πιο ευάλωτες στην έμφυλη βία, η οποία ενισχύεται από αυτήν καθεαυτή την μεταχείρισή τους από τις αστυνομικές και άλλες αρχές οι οποίες ενεργούν κάθετα αντίθετα με όσα επιβάλλονται ως υποχρεώσεις τους από το νόμο και ειδικότερα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.  Η ΚΙΣΑ καλεί την αστυνομία και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα αποτελεσματικής εφαρμογής της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας κατά των γυναικών, και ιδιαίτερα των μεταναστριών γυναικών που είναι ακόμα πιο ευάλωτες.

Η ΚΙΣΑ καλεί την ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας να προχωρήσει άμεσα  στην ολοκλήρωση της έρευνας της για τα θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

Τέλος, η ΚΙΣΑ  καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα διαφανή και δομημένο διάλογο ουσίας ως προς την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών,  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ΜΚΟ για χάραξη στρατηγικής και ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών αποτελεσματικής προστασίας των μεταναστριών από την έμφυλη βία.    

Διοικητικό Συμβούλιο

❌