Θα δείξει βέβαια πως θα συμπεριφερτεί ο διορισμένος. Αλλά το κλίμα δεν προδιαθέτει για ελεγκτή που θα ελεγχει για την διαφθορά/διαπλοκή..... Λογικα με βαση τους «8» του Ανώτατου κλπ, θα πρέπει, μαλλον, να αποκτήσει άμεσα σπουδές στην αρχειοθέτηση [στην οποια ειδικευεται ο Σαββιδης της εισαγγελιας με τον οποιον φαινεται να ταυτιστηκαν οι 8]... Όσο για υπακοή, μάλλον φαινεται να υπάρχει γιόρκιν στους διορισμένους της νυν εξουσίας...
«Ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου είναι κάτοχος πτυχίου BA Accounting, Finance and Economics, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει επίσης πτυχίο στην Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία.»
Ειναι τυχαιο οτι εργαζόταν στους PWC που αιτηθηκαν κ τους εγκρίθηκαν τα περισσότερα διαβατηρια; αμ αυτό με το πτυχίο της ποιμαντικης κ κοινωνικής θεολογίας πολύ μεγάλο προσόν αλλωστε κ ο μεγαλος οταν δεν ειναι σε ταξιδια τρεχει εκτος απο τα γηπεδα τα μοναστηρια τις αγρυπνιες κ τα προσκυνηματα. Τι πάει να πει ποιμαντικη ειμαστε τίποτε πρόβατα για να μας μαντριζουν; καλού κακού φροντίστε τα παιδιά σας να πάρουν πτυχίο θεολογίας πολύ χρήσιμο για την ανέλιξη τους στο ΚυπρΙΡΑΝ
Ανεπάρκεια στα Ύψη: Όταν Ανώτατοι Δικαστές της Κύπρου Αποτυγχάνουν να Πληρούν τα Κριτήρια του ΕΔΑΔ
Η πρόσφατη απόρριψη των δικαστών που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την καταλληλότητα και την επάρκεια των ανώτατων δικαστικών λειτουργών της χώρας. Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση που κλονίζει την εμπιστοσύνη στη διαδικασία επιλογής δικαστών και τονίζει τα συστημικά κενά στον τρόπο που επιλέγονται πρόσωπα για τόσο κρίσιμες θέσεις.
Οι τρεις υποψήφιοι κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στην κυπριακή δικαιοσύνη, με την πρώτη να είναι Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τη δεύτερη Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου και την τρίτη Επαρχιακή Δικαστής. Παρά το υψηλό τους κύρος στην κυπριακή νομική σκηνή, αποδείχθηκε ότι οι προϋποθέσεις για το ΕΔΑΔ ήταν πέρα από τις δυνατότητές τους.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της Κύπρου, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή εκατοντάδων πολιτών καθημερινά, δεν μπορούν να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ενός διεθνούς θεσμού; Η αποτυχία αυτή δεν αφορά απλώς την προσωπική τους αξιολόγηση, αλλά καταδεικνύει μια ευρύτερη ανεπάρκεια στο κυπριακό δικαστικό σύστημα. Ανώτατοι δικαστές που απορρίπτονται από το ΕΔΑΔ λόγω έλλειψης προσόντων ή κατάρτισης στα ανθρώπινα δικαιώματα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το αν η θέση τους στο κυπριακό δικαστικό σύστημα είναι αντίστοιχη με τα προσόντα τους.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης απορρίπτει δικαστές που δεν πληρούν τα πρότυπα της ανεξαρτησίας, της πολύγλωσσης επάρκειας και της εξειδίκευσης στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν οι ανώτατοι δικαστές της Κύπρου δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα πρότυπα, τότε τίθεται το εξής ερώτημα: Πώς μπορούν να αποδίδουν δικαιοσύνη σε θέματα που αφορούν καθημερινά τους πολίτες της χώρας;
Αυτή η αποτυχία δεν είναι απλά προσωπική για τους υποψήφιους, αλλά πλήττει το κύρος του κυπριακού δικαστικού συστήματος συνολικά. Ανώτατοι δικαστές που απορρίπτονται από διεθνείς θεσμούς φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για αναθεώρηση της διαδικασίας διορισμού και επιλογής δικαστών στη χώρα. Η Κύπρος πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα πρόσωπα που επιλέγονται για κορυφαίες θέσεις διαθέτουν πραγματικά την απαιτούμενη κατάρτιση και ικανότητα.
Η αποτυχία αυτή είναι ένα καμπανάκι για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: το κράτος οφείλει να επιλέγει δικαστές που ανταποκρίνονται σε διεθνή πρότυπα και δεν στηρίζονται απλά στην τοπική φήμη ή διορισμούς χωρίς αυστηρά κριτήρια.
Πριν λλίους μήνες υπήρχε μια ελπίδα, ή έστω εφάνηκεν να αναδύεται ένα φωτούην, ότι μια νέα γενιά δικαστών, θα αντικαθιστούσε σταδιακά, έστω, το κατεστημένο, που ξέρουμε πκιον ίνταλως λειτουργά μετά τις καταγραφές του Ν. Κληρίδη για τις διαπλοκές μελών του Ανώτατου – λ.χ. με τραπεζιτικά συμφέροντα, όπως στο δίδυμο Νικολάτου- Πολυβίου].. Τζαι η απόφαση για παύση του γενικού ελεγκτή, ήταν μια σκηνή που την εβίωσε [όϊ απλώς είδεν] ολόκληρη η κοινωνία – με 82% να διαφωνούν με τους «8»... Τζαι να νοιώθουν/υποψιζονται συμπαιγνία που τους διορισμένους του Αναστασιάδη..
Τζαι.. Λιάτσο, Οικονόμου κοκ εν μπορείτε να λογοκρίνετε πκιον το βίωμα....
Θα το κουβαλάτε πάντα σαν την τάτσα σας..
Τζήνη η αρχική ελπίδα, εδημιούργησεν τζαι μια αισιοδοξία ότι στην αντιπαράθεση Ο. Μιχαηλίδη τζαι του δίδυμου αρχειοθετησης στην εισαγγελία, θα υπήρχε κάποια ισορροπία...κάποιο ίχνος, έστω, «δικαιοσύνης»..
Τζιαμέ το Ανώτατο σαν θεσμός έχασε δραματικά..
Η μετακίνηση, ομως, της δικαστού που δικαίωσε την κ. Αντριάνα, ήταν ένδειξη ότι το κατεστημένο, αγχώνεται τζαι τρίζει τα δόντια...
Αλλά στην φάση Ο. Μιχαηλίδη μάλλον έσπασαν μερικά δόντια με ευρωπαϊκές βούλες..
Αλλά ας ελπίζουμε, ότι όντως η νέα γενιά δικαστών θα αφήσει πίσω της τούτην την κωμική παράσταση του παρελθόντος που μόλις είδαμε... Εν θέλουμεν να έχουμε αφεντικά να μας διατάσσουν – θέλουμε δικαστές που να σέβονται την κοινωνία που τους πληρωνει, τους κανόνες [λ.χ. για σύγκρουσης συμφερόντων] τζαι την λογική για το Δίκαιο...
"ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ"
Ο Νορβηγός ποδοσφαιριστής Όλε Σέτερ απέρριψε μεταγραφή του στην Ισραηλινή ομάδα Μακάμπι Χάιφα, για πολλά εκατομμύρια! Ακούσατε τίποτα στα ΜΜΕ;;; Μούγκα! Δεν αρέσουν τέτοιοι μάγκες!!
"Δεν θέλω να μπουν ματωμένα χρήματα στον λογαριασμό μου. Θα ήταν εφιάλτης. Ηταν μια πρόταση [της Μακάμπι] που θα με έκανε οικονομικά ανεξάρτητο. Αλλά ούτε το ήθος ούτε οι αξίες μου μου επιτρέπουν να εκπροσωπήσω αυτή τη χώρα».
Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, το να εργάζεσαι είναι τρόπος απόκτησης χρημάτων για επιβίωση... Οπότε όπου τζαι να δουλεύκει το αμίμητο «Κωστούην» [κάποτε του Πολίτη], εν έσιει σημασία.. Αλλά να τον παρουσιαζει ο Φιλελεύθερος σαν «ανταποκριτή από την Μέση Ανατολή», εν για να γελούν τζαι οι όρνιθες...
Το Κωστούην είτε λόγω επαγγελματικών υπηρεσιών, είτε λόγω άλλων υστερικών ή μη, νευρώσεων, φαινεται να εν ένας φανατικός προπαγανδιστής. Ούτε καν ολόκληρου του Ισραήλ – φαίνεται να εκφράζει την ακροδεξιά πτέρυγα γυρον που τον Νετανιάχου..
Επροσπάθησεν να ξεπλύνει μέχρι τζαι καταγγελία για ομαδικό βιασμό, εκ των φαινομένων, όταν οι κατηγορούμενοι ηταν ισραηλίτες στρατιώτες...
Ο άθρωπος έτσι, ένι, ως τζιαμέ φτάνει... Μιαν δουλειαν δικαιούται την για επιβίωση..
Αλλά το λανσάρισμα του σε τούτον τον κλίμα [μαζικών δολοφονιών τζαι απόπειρας γενοκτονίας], σαν να μυρίζει ευρυτερα [ποιός ασχολείται με το Κωστούην] ισραηλίτικα συμφέροντα..
Τόσην φτώσια ρε Παττιχη που πκιον πουλιέται χώρος στην επιχείρηση σαν ισραηλίτικη εξαγορά προπαγάνδας; Αραγες σου;
«Θεωρώ γελοιοποίηση της δημοσιογραφίας αυτό που έγινε με τον δημοσιογράφο κ. Κ. Κωνσταντίνου, εννοώ την πρόσληψή του από τον Φιλελεύθερο για να κάνει ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ από τη Μέση Ανατολή. Ανταποκρίσεις αναθέτεις σε κάποιον/α/ο με όχι τόσο βεβαρημένο ιστορικό. Αυτή η πρόσληψη δεν τηρεί ούτε τα ελάχιστα προσχήματα της δημοσιογραφικής ή της επικοινωνιακής επιστήμης.
Γιατί δεν τον προσέλαβαν ως αρθρογράφο; Να έγραφε άρθρα γνώμης. Εκεί θα συνέχιζε όπως έχει συνηθίσει όλους/ες/α που τον διάβαζαν, στις εμπαθείς και συχνά χυδαίες επιθέσεις ad hominem, τα τσουβαλιάσματα, κ.λπ. Αυτή η μεταγραφή που έκανε από τα άρθρα γνώμης στις ανταποκρίσεις και στα ρεπορτάζ, δεν ξέρω τι μέλλον έχει και με ποιο κοινό. Δεν έχει περισώσει ούτε ένα κόκκο αντικειμενικότητας στα μάτια κανενός ακροατηρίου, από όλο το πολιτικό φάσμα.
Η φανερή και παθιασμένη υποστήριξή του στο Ισραήλ ήταν και είναι τόσο έντονη και μονόπλευρη, που κανένας δεν μπορεί να διαβάσει τι λέει για το Ισραήλ με ουδετερότητα, την οποία ο ίδιος έκαψε εδώ και χρόνια.
Υ.Γ. Όταν ανέλαβε ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Ισραήλ, δεν ήταν τόσο προβληματικό επειδή οι Έλληνες ουδέποτε τον διάβασαν ως αρθρογράφο -- δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν.’
Η κατάρρευση των Πράσινων στην Γερμανία που ξεκίνησαν κάποτε σαν κίνημα διαμαρτυρίας, ενάντια τζαι στους εξοπλισμούς τζαι τα υπόλοιπα του αυταρχισμού στην δυτικό-Γερμανική κοινωνία, καταγράφεται πκιον τζαι εκλογικά αλλά τζαι με αποχωρήσεις... Ο κεντρικός άξονας της αθλιότητας εν η υπουργός εξωτερικών η όποια εν υστερικά πολεμοχαρής στο ουκρανικό.. Τώρα ανακοινώθηκε παραίτηση του εκτελεστικού συμβουλίου της νεολαίας των Πράσινων. Ανάμεσα σε άλλα τζαι για την απουσία ταξικής αίσθησης/πολιτικής στο κόμμα...
Υπάρχει ελπίδα τζαι στην Γερμανία; ...Το κίνημα για την Παλαιστίνη, όπως παρατηρεί ο Leandros Fischer πιο κάτω, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στις μετατοπίσεις..
Όταν η Παλαιστίνη, το δράμα/έγκλημα τζαι η αντίσταση, βοηθούν τζαι τους ευρωπαίους να ξεκολλήσουν....
«In what is certainly an interesting development, the entire executive council of the German Green youth has resigned and collectively announced it is leaving the party. They cite among other reasons the impossibility of "class-oriented" politics within the party (!), as well as support for rearmament.
This proves the point that what is taking place in Germany at the moment is not simply a shift to the right, but a process of polarisation. But while the rightward tendencies have a political representation with the AfD, the ones pointing left are disoriented or diverted into national-sovereigntist avenues.
I also think it's not an exaggeration to credit the Palestine solidarity movement as an indirect factor for this. No other party has been exposed by its doublespeak on Gaza like the Greens, while there are direct overlaps between the movement and other movements such as the one for climate justice.»
Εν επρολάβαμεν να χωνέψουμεν τις αναδυόμενες συγκρούσεις συμφερόντων μελών των «8», τζαι ο θυμός επιβεβαιώθηκε άμεσα... Η αστυνομίαΑθανασ αποφάσισε να απολύσει/τιμωρήσει συνδικαλιστή για την πρακτική του.. Οι δικαστές [εκ των φαινομένων] μπορεί να εν «αχάπαροι» [πώς αλλιώς να το ερμηνεύσεις;] τζαι για θέματα δικαιωμάτων [λ.χ. πληροφόρησης] τζαι εργασιακών πρακτικών, αλλά η συνέπεια εν ξεκάθαρη.. Οι «8» εψηφίσαν υπέρ του διδύμου στην εισαγγελία, για να λογοκρίνει, τζαι για να απειλούνται όσοι μιλούν τζαι πληροφορούν το κοινό..
Thanasis Athanasiou
Να δείτε που ήλθε η στιγμή που οποίος λέει την αλήθεια, θα ελέγχεται για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Μετά τον «ανίκανο», ο οποίος αποκάλυψε σκάνδαλα εκατομμυρίων και τον απέλυσαν, τώρα ελέγχεται πειθαρχικά για ανάρμοστη συμπεριφορά και ένας αστυνομικός συνδικαλιστής για δηλώσεις του σε σχέση με την ανεπάρκεια της κυπριακής αστυνομίας, οι οποίες δηλώσεις παρεμπιπτόντως φαίνεται να τεκμηριώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα. Να γίνει η έρευνα για τον αστυνομικό και να παρουσιαστούν τα ευρήματα, αλλά, όπως φαίνεται, σε αυτή τη χώρα αντί να διορθώνονται οι στρεβλώσεις, διώκονται εκείνοι που τις επισημαίνουν.
ΥΓ Βέβαια, κάθε υπόθεση είναι διαφορετική, αλλά ως γενική παρατήρηση, τέτοιου είδους εξελίξεις είναι ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και το κράτος δικαίου, αφού τα εν λόγω ζητήματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: την υπόδειξη των κακώς εχόντων που βρίσκονται πάνω, κάτω και γύρω από το χαλί.
Το κράτος δικαίου ευνοεί μάλλον μόνο όσους έχουν μαζί τους το «δίκαιο της πυγμής», που θα έλεγε και ο Παπανούτσος
Δεν πειράζει όμως διότι απ´ ον εμιλησε επέθανε… #Cyprus
Πώς μπορούμε να μάθουμε ποιά από τα κριτήρια για τους δικαστές του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν τηρούσαν οι υποψήφιοι που έστειλε η Κύπρος;
Αυτά καθορίζονται στο Άρθρο 21 του European Convention on Human Rights ως ακολούθως:
ARTICLE 21 - Criteria for office
The judges shall be of high moral character and must either possess the qualifications required for appointment to high judicial office or be jurisconsults of recognised competence.
Candidates shall be less than 65 years of age at the date by which the list of three candidates has been requested by the Parliamentary Assembly, further to Article 22.
The judges shall sit on the Court in their individual capacity.
During their term of office the judges shall not engage in any activity which is incompatible with their independence, impartiality or with the demands of a full-time office; all questions arising from the application of this paragraph shall be decided by the Court.
Η διαμαρτυρία έξω που το προεδρικό ήταν η πιο μαζική κινητοποίηση της τελευταίας περιόδου, μετά που τους/τις «ως Δαμέ». Η εκδήλωση ήταν ετερόκλητη [εκαλέσεν την μεν το ΑΚΕΛ, αλλά υπήρχε τζαι ένας διάχυτος πλουραλισμός] από πλευράς κόσμου. Τζαι το γεγονός ότι ενοχλήθηκε ο Σιζόπουλος, σαν κίνηση ξεπλύματος του Χριστοδουλίδη, ήταν εκφραστικό του πόσο ενόχλησε τα δίκτυα τη εξουσίας που προσπαθησαν να ξεπλυνουν τη διαπλοκή με την λογοκρισία της δημόσιας αναφοράς στη διαφθορά σαν «ανάρμοστη»...
Η επιτυχία της κινητοποίησης σαν δημόσιας δήλωσης εφάνηκεν τζαι την εφτομάδα που ακολουθησε, όταν οι απόπειρες των πλυντηρίων [«σεβασμός στα δικαστήρια»] εψιλοχαθήκαν που την επικαιρότητα.... Αντίθετα, οι 8 του Ανώτατου, τζαι ο θεσμός που εκπροσωπουν ευρύτερα, εβρέθηκεν μπροστά που μια πολλαπλή πίεση – κρισης νομιμοποιησης..
Αρκέψαν να δημοσιοποιούνται περιπτώσεις όπου το Ανώτατο, εξέπλυνε... Αλλά ο μεγάλος θεσμικός πάτσος ήρτεν που το ΕΔΑΔ.. Ενώ οι τοπικοί προύχοντες της τάχα μου θεσμικής δικαιοσύνης, επεριμέναν να διοριστεί ένας/μια που τες 3 υποψήφιες που έστειλαν για κυπριακή συμμετοχή στο ΕΔΑΔ, φαίνεται ότι καποια έκαμεν τα σαλάτα στο interview τζαι απορρίψαν ούλλην την ομάδα... Τζαι από ότι κυκλοφορεί [χωρίς δημόσια διάψευση ακόμα], η μια που τα έκαμεν μάνταρα, ήταν το μέλος του Ανώτατου Συνταγματικού που έπαυσεν τον Γενικό Ελεγκτή..
Τζαι η Ευρώπη έφκαλεν τους νοκ άουτ. Ξεφτίλα γενικώς δηλαδή..
Ως τζαι ο απολογητής του κατεστημένου, ο Αιμιλιανίδης, επαραδέχτηκεν ότι εν εξαναγινε κάτι τέθκοιο..
Εν ξέρουμε ίντα που έγινε στο interview, αλλά εν θα εν παράξενο να ερωτήσαν οι του ΕΔΑΔ που θα αξιολογούσαν, τζαι για την δίκη του Οδυσσέα..
Τζαι αν η υποψήφια είπεν τους τες λουβάνες που μας εσύραν στην απόφαση παύσης, εν απολυτα λογικό να τους έστειλαν τζαι τους 3 πίσω πακέτο..
Κύριοι του Ανώτατου, εν θα έσιετε μόνο τις αντιδράσεις του εσωτερικού κοινού σαν τεκμήριο της εικόνας της ξεφτίλας σας... Οπως φαίνεται, μάλλον επήραν σας χαπάρι τζαι ευρωπαϊκά..
Οι προαγωγές ασανσέρ, κύριε Οικονόμου, λ.χ.. μάλλον εν πείθουν πκιον... Η τατσα θα εν πάντα τζιαμέ για εσένα. Με υπογραφή Παπακώστα..
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μπορεί να αδικήθηκε, αλλά με την πρακτική του που ανάγκασε το Ανώτατο κλπ [άκου «συνταγματικό» για άτομα που υιοθετούν την πρακτική της λογοκρισίας] να ξεγυμνωθεί σαν φορεας ημετεροκρατίας, εβοήθησεν την κοινωνία, έστω τζαι μέσα από κρύο ντους, να καταλάβει τί παίζεται τζαι στον δικαστικό θεσμό..
Κύριοι/ες 8 της ομόφωνης απόφασης, έσιει μιαν κυπριακή παροιμία, που μάλλον εν καλά να την σκεφτείτε... Στο μέλλον σαν συνέπεια της απόφασης σας: «θα ακκάνεις το ένα σου, τζαι θα σε πονούν ούλλα..»
«Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία, Αμπντάλλα Αττάρι, χαιρέτησε το χθεσινό ιστορικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο, όπως αναφέρει, καλεί σε άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που βασίστηκε στην πρόσφατη σχετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Σε γραπτή δήλωση, ο κύριος Αττάρι χαιρέτησε επίσης την θετική ψήφο και την στήριξη του ψηφίσματος από την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.»
Το ψήφισμα ψηφίστηκε την Τετάρτη με 124-12 ψήφους και 43 αποχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη ψήφισμα που συντάχθηκε από τους Παλαιστίνιους και απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την "παράνομη παρουσία" του στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη εντός ενός έτους.
Η ψηφοφορία στο σώμα των 193 μελών ήταν 124-14, με 43 αποχές. Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν κατά ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ.
Ψηφισμα στον ΟΗΕ για την Παλαιστινη: 124 υπερ της Παλαισινης -12 υπερ του Ισραηλ...
Έσιει δεκαετίες που ο ΟΗΕ φκάλλει μόνο ανακοινώσεις τζαι ψηφίσματα για τα εγκλήματα διάφορων με τη Δύση σαν κύριο άξονα μπροστά ή στα παρασκήνια... Αλλά ψηφίσματα εφκαίναν τζαι στο τέλος της αποικιοκρατίας.. Τζήνο που άλλαξε την παγκόσμια εικόνα που την δεκαετία του 1960, ήταν τζαι η ένοπλη εξέγερση/αντίσταση, αλλά τζαι η δραματική αλλαγή κλίματος παγκόσμια...
Τούτο που γίνεται τωρα εν ανάλογο... Η Ασία σχεδόν ολόκληρη, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, τζαι με μια έντονη διαμάχη στην Λατινική Αμερική, ο πλανήτης πλην Δύσης, διεκδικεί, τζαι αυξανόμενα αλληλοστηρίζεται, για μια συνολική αυτονομία – πολιτική, στρατιωτική, οικονομική...
Το νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ, για την Παλαιστινη, ήταν ενδεικτικό μιας πραγματικότητας που διαχέεται..
Ποιός θα εφαντάζετουν πριν 20 χρόνια, στο τέλος του ψυχρού πολέμου, ότι η Δύση, ή έστω οι ΗΠΑ, εν θα μπορούσαν να ελέγξουν τόσες φτωσιές χώρες παγκόσμια;
Στον άμεσο χώρο μας, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση του Ισραήλ, επικράτησε η ακροδεξιά, που ευκολύνει τζαι τον Νετανιάχου, που θέλει συνέχιση του πολέμου σαν αποφυγή της δίκης του.. τζαι ετσι ξεκίνησε ένα είδος επίθεσης στον Λίβανο... Θεάματα με pagers τζαι η συνηθισμένη πρακτική των τραμπούκων που συμπεριφέρονται, όπως οι αποικιοκράτες έποικοι πριν μερικούς αιώνες. Σκοτώνουν μαζικά άμαχους για να ικανοποιούν ένα μέρος του εσωτερικού κοινού... Η υπογραφή του Ισραήλ πκιον ένι: το κράτος δολοφόνος αμάχων. Σκοτώνουν προβάλλοντας, όπως τζαι οι ναζί στο τέλος, προς το 1945, την τεχνολογική της, ακόμα, υπεροπλία...
Αλλά οι πύραυλοι πκιον έρκουνται τζαι που τον Λίβανο τζαι την Υεμένη.. Τζαι στον Λίβανο φαίνεται να συσπειρώνεται η κοινωνία, αντί να διχάζεται όπως θα ήθελε το καθεστώς Νετανιάχου...
Οι αμερικανοί φαίνονται ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε, κωδικοποιώντας την αφερεγγυότητα ενός κράτους που φαίνεται να ελέγχεται από ένα κράτος εξαρτώμενο..Σε μια διευρυνομενη κριση ηγεμονιας...
· Ιντερλούδιο της Γάζας
Τη μέρα οι βόμβες σταμάτησαν γι’ αρκετή
ώρα ώστε βγουν οι ψαράδες στη
θάλασσα, ρίχνοντας τα δίκτυα τους στ’
αποκλεισμένα κύματα, ο ουρανός ψηλά
ακτινοβολούσε λαμπρός, γαλάζιος σαν
τον αλμυρό ορίζοντα αποτρέποντας τη
διαφυγή, φωτεινός όπως οι πέρα
γαλαξίες,
εκεί που τα άστρα της αυγής καίγονται.
Τα καράβια συναθροίστηκαν΄
οι άνδρες μιλούσαν αθόρυβα.
Ξαφνικά η ηρεμία εξερράγη: ένας
χείμαρρος από γυαλιστερά λέπια
ξεχείλισαν σαν ευλογία, κύμα ευφορίας,
τα ψάρια ν’ αναπηδούν απ’ τα αλμυρά
βάθη
στο σκαρί, που περίμενε, να
περιστρέφονται στον αέρα
μ’ ένα λαμπρό χορό μπαλέτου,
σιντριβάνια αστερόσκονης.
Αργότερα, όταν τα φορτωμένα καράβια
επέστρεψαν στην ακτή, οι βόμβες δεν
είχαν ακόμα ξανά αρχίσει να πέφτουν.
Μαζεύτηκαν τα παιδια, τα χείλη τους
ξεραμένα από αλάτι,
χάιδευαν τ’ ασημένια σώματα που
υπόσχονταν φαγητό.
Πέρα μακρυά, γαλάζιες εκτάσεις
ασφάλειας σπινθήριζαν
σαν αντικατοπτρισμός: τρεμοφέγγοντας,
σπαράζοντας.
Ποίηση: Lisa Suhair Majaj
Μετάφραση: Αναστάσης Πισσούριος
“Δεν μας παραχωρεί η Ελλάδα τα αρχεία του ΓΕΕΦ με πληροφορίες για αγνοούμενους”.
Συμφώνα με δημοσίευμα του Πολίτη η Αθήνα αρνείται να παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα αρχεία του ΓΕΕΦ που είχε κλέψει κατά την διάρκεια των εισβολών των μητέρων πατρίδων .
Μεγάλο το θράσος μας πάντως να ζητουμε από την μάμμα μας αυτά που είχε κλέψει . Πού ξανακούστηκε μια υποτελής χώρα , ένα προτεκτοράτο, να απαιτεί πράγματα από τους ηγεμόνες…
Κατανοητός ο σεβασμός στα δικαστήρια, αλλά η κοινωνία εν οφείλει τζαι υποταγή, όταν οι δικαστές αποφασίζουν λογοκρισία –περιορισμό της Δημοκρατίας... Διότι το «ανάρμοστο» σαν δικαιολογία «μη σεβασμού εξουσίας» μυρίζει πολλά αυταρχικές εποχές... Οι πολίτες πληρώνουν τους δικαστές, τζαι εν τους πληρώνουν για να επιβάλουν λογοκρισία, ούτε για να συγκαλύφκουν δίκτυα διαπλοκής...
Τζαι όταν μερικοί έχουν υπερβάλλον ζήλο, κάτι θα τρέχει...
Ο Χριστοδουλίδης ετοιμάζει νομοσχέδιο για ελεκτικό συμβούλιο, άρα νέοι διορισμοί κοκ. Οπότε εν τυχαίο που εκφράζουν σεβασμό κομματιδια τζαι πολιτικοί που ίσως να ελπίζουν σε διορισμούς ημέτερων;
Feelix
Eer
Σεβαστή η απόφαση δικαστηρίου για την απόλυση του Γενικού Ελεγκτή είπαν ΔΗΣΥ
ΕΔΕΚ ΕΛΑΜ ΔΗΠΑ
οι στο έγκλημα.
Εν λογικό να ήταν ικανοποιημένοι οι του Πολίτη, οι οποίοι πολέμησαν με πάθος τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σαν αντίπαλο του προέδρου τους, που εβαφτίσαν «Νίκαρο»...Τζαι εκαλοσωριζαν το δίδυμο Σαββιδη-Αγγελιδη σαν επιλογές «σοβαρότητας»...Φυσικά τωρά το κακό, για το μπλοκ Αναστασιάδη, έγινε – ο αθυρόστομος [τζαι ανάρμοστος για τα θέσμια της λογοκρισίας των εμπλεκομένων ή των δικτύων τους] έκαμε αρκετές έρευνες, ώστε να μεν υπάρχει πια αμφιβολία για την «την πιο διεφθαρμένη προεδρία ever»... Τζαι άλλωστε ο Πολίτης πκιον κρατά αποστάσεις από τον τέως πρόεδρο του...
Αλλά το να μας λαλεί [όσους εμείναν να τον θκιεβαζουν έστω] ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες τζαι οι καταγγελίες, μέσω των οργανισμών που άφησε ο Ανάστος, εν κωμικό. Εντάξει, η εφημερίδα προσπαθεί να πει ότι «..συνεχίζεται η ευαισθησία για την διαφθορά»...Αλλά ήδη η επιτροπή για την διαφθορά έδειξε που εν το βάρος της με το ξέπλυμα του Αγγελίδη... Εσιασιαράν να μας πουν ότι απαλλάγηκε παρά την τεκμηρίωση της σύγκρουσης συμφερόντων..
Οπότε, ως τωρα, εν μάλλον ρόλο πλυντηρίου που έσιει η επιτροπή...τζαι λογικά, αν συνεχιστεί το ίδιο φκιολί με τον Αγγελίδη, θα μπει τζαι θέμα αν αξίζει να πληρώνει η κοινωνία για τέτοιους μηχανισμούς συγκάλυψης που αφηκεν ο Ανάστος.. Θα δούμε τζαι πώς θα χειριστούν τον Δρουσιώτη που ήταν ημέτερος...
«Η απόλυση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για ανάρμοστη συμπεριφορά, δεν επηρεάζει, ουδόλως, τη διερεύνηση των καταγγελιών που υπέβαλε ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέβη συνολικά σε 23 καταγγελίες για κατ’ ισχυρισμό πράξεις διαφθοράς που στρέφονται εναντίον αξιωματούχων και υψηλόβαθμων δημόσιων λειτουργών. Από τις 23 καταγγελίες διερευνήθηκαν μέχρι σήμερα απο την Αρχή κατά της Διαφθοράς οι τρεις και απορρίφθηκαν. Πρόκειται για τις καταγγελίες που στρέφονταν κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, και του αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού. Εναντίον του κ. Αγγελίδη εκκρεμούν άλλες τρεις καταγγελίες που υποβλήθηκαν απο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
«Να σημειωθεί ότι, οι δηλώσεις του κ. Μιχαηλίδη μετά το αθωωτικό πόρισμα που εξέδωσε στις 29/12/2023 η Αρχή κατά της Διαφθοράς για Αγγελίδη και Κατσουνωτό, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την απόλυσή του, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο καταλόγισε, μεταξύ άλλων πολλών, τα ακόλουθα στον τέως Γενικό Ελεγκτή: «Με εμμονή παραβίαζε το τεκμήριο αθωότητας άλλου κρατικού αξιωματούχου και απαξίωνε το αθωωτικό πόρισμα της αρμόδιας Αρχής κατά της Διαφθοράς, παραπέμποντας σε λαϊκά δικαστήρια...».
Ο κ. Τεύκρος Οικονόμου υπήρξε από τους δικαστές που ανήκουν ιστορικά στην περίοδο της εμπέδωσης των διορισμένων του καθεστώτος Αναστασιάδη... το να θκιεβάζει κανείς το ιερό μένος, των 8 για τον κίνδυνο από την ελεύθερη έκφραση [που βαφτίστηκε για πειθαρχικούς λόγους «ανάρμοστη συμπεριφορά»] μοιάζει σαν φόβος μερικών για δημόσιο διάλογο. Κάποιοι φοβούνται λογικά για να θέλουν να λογοκρινουν...
Στον κ. Τεύκρο λοιπόν, αφιερωμένα μερικά σχόλια του Κώστα Παπακώστα... τζαι υπαρχουν τζαι άλλα που εννά έρτει ο τζαιρός τους:
«Ποια μηνύματα εκπέμπονται, άλλωστε, όταν ο πρόεδρος του πρωτόδικου Δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση, δικαστής Τεύκρος Οικονόμου, μετά την έκδοση της διάτρητης απόφασης του, προήχθη δυο φορές. Μάλιστα με την δεύτερη προαγωγή του βρέθηκε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου μοιραία η παρουσία του δυνατόν να είχε επηρεάσει την απόφαση της έφεσης μου στο Ανώτατο Δικαστήριο ανεξαρτήτως της συμμέτοχης του η όχι στην διαδικασία.»
Κώστας Παπακώστας, «Ανεμοδαρμένη πορεία, σελ. 295.
Από ότι φαίνεται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα πολιτευτεί στο μέλλον με παρακαταθήκη την εικόνα του έντιμου ελεγκτή απέναντι στη διαπλοκή/ «το σύστημα» όπως το είπεν... Έσιει μιαν συντριπτική στήριξη που την κοινωνία στην αντιπαράθεση με την εισαγγελία, μια αντιπαράθεση την οποία το Ανώτατο μετέτρεψε, με την ρητορική του, τζαι σε ένα είδος τεκμήριου καχυποψίας με την εικόνα δικτύων του διορισμένων του Αναστασιάδη να πλυνίσκονται τζαι να ξεπλύνουν...
Θα φανεί πώς θα κινηθεί ο κ. Μιχαηλίδης...
Πάντως το Ανώτατο Δικαστήριο εμετέτρεψε τον σε ιστορική μορφή της εποχής μας – σαν είδος αντίστασης στη διαφθορά...
Αλλά όπως λαλεί τζαι τον πιο κάτω σχόλιο, ο κόσμος εν θα ξεχάσει απλώς. Τούτη η δημόσια προσβολή των 8 του Ανώτατου απέναντι στην ευαισθησία της κοινωνίας για τη διαφθορά [με την παύση του κύριου εκπροσώπου της διερεύνησης] εν θα φέρει υποταγή, όπως κωμικά φαίνονται να διεκδικούν οι ομοφωνούντες 8... Αντίθετα θα διευρύνει την καχυποψία... τζαι για τους ίδιους πκιον...
«Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι ο κυπριακός λαός τους έχει μισήσει.
Όχι απλώς σιχαθεί.
Υπαρχει διαφορά.
Τζαι όι, δεν συμφωνώ ότι ο κόσμος θα μουρμουρισει μια εφτομαδα τζαι θα σιώπησει.
Όχι μόνο δεν "θα σιωπησει ο κόσμος", αλλά θα εκδικηθεί και όσα κόμματα καμουν την πάπια.
Ακούεις Νικόλα;
Πότε;
Στες επόμενες Προεδρικές.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου (δικαίως), όσο κανένας άλλος αξιωματούχος ή άλλο πολιτικό πρόσωπο.
Επειδή άντεξε μέχρι την τελευταία στιγμή και γιατί "ο τομέας του" είναι η διασπαθηση δημοσίου χρήματος.
Πολύ πιθανόν η παύση του να συνδέεται όχι μόνο με παλιά σκάνδαλα, αλλά και με τα σχεδιαζομενα καινούργια στην Ενέργεια και τις πρόσφατες αποφάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα αποσυρθεί και ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.»
· Μια πρώτη καταγραφή της αντίδρασης της κοινής γνώμης στην εκ των φαινομένων, ταύτιση των δικαστών με το δίδυμο της εισαγγελίας τζαι την υιοθέτηση από το Δικαστήριο της πλευράς που φαίνεται να υποστηρίζει την λογοκρισία των σκανδάλων της εποχής Αναστασιάδη [ο οποίος φαίνεται να διόρισε αρκετούς από τους δικαστές]...
Από την δημοσκόπηση στον Φιλελεύθερο
«Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά θετικά για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Παράλληλα, καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλη αμφισβήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα επιρρίπτει ευθύνη για την κατάληξη της υπόθεσης. Στην έρευνα καταγράφεται επίσης, και η τεράστια αμφισβήτηση πλέον των θεσμών.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το μέγεθος του δείγματος της έρευνας. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ο αριθμός εκείνων που απάντησαν επιτυχώς τις ερωτήσεις έφτασε τις 15.452. Αριθμός ο οποίος δεν επιτρέπει την παραμικρή αμφισβήτηση για το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.
82% διαφωνεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριου
Στο βασικό ερώτημα της έρευνας «Συμφωνείτε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία καθιστά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανίκανο να συνεχίσει τα καθήκοντα του;», ποσοστό 78% απάντησε ότι διαφωνεί πολύ και ποσοστό 4% ότι διαφωνεί (συνολικά διαφωνεί το 82%).
Στον πάτο η δημοφιλία του Γενικού Εισαγγελέα
Σε συνάρτηση με τα προηγούμενα αποτελέσματα και οι απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία καταγράφουν τη δημοφιλία Γενικού Εισαγγελέα και του τέως Γενικού Ελεγκτή.
Για τον Γενικό Εισαγγελέα τα αποτελέσματα είναι: 81% αρνητική (65% πολύ αρνητική, 16% αρνητική), 8% θετική (4% πολύ θετική, 4% θετική).
Αντιθέτως, για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ποσοστό 81% εκφράζει θετική άποψη (59% πολύ θετική, 22% θετική), ενώ μόλις 10% εκφράζει αρνητική άποψη….
Εξαιρετικής σημασίας και ταυτόχρονα συντριπτικά είναι τα αποτελέσματα στην ερώτηση αν μετά την απόφαση του Ανωτάτου κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Όσον αφορά τη Νομική Υπηρεσία, ποσοστό 87% (81% πάρα πολύ, 6% πολύ) δηλώνει ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους.
Αντιθέτως, όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ποσοστό 55% δηλώνει καθόλου, 17% λίγο, 9% πολύ και 19% πάρα πολύ.
Τουλάχιστον την στιγμή της απόφασης, η κοινή γνώμη δηλώνει σε ποσοστό 86% ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της και για την Δικαστική Εξουσία (78% πάρα πολύ, 8% πολύ).
Ευχάριστη πρωινή είδηση σε εφημερίδα : «Ενοχλημένος ο Γεν. Εισαγγελέας με την ανάγνωση της απόφασης...
Ζητά να θκιεβαστεί η απόφαση ..τζαι σεβασμό στο Ανώτατο....
Έξυπνο πουλί ο βάτραχος...
Δηλαδή νομίζει ο Σαββίδης ότι με την απόφαση των 8, κλείει το θέμα;..Θα έθελες πολλά, ρε Σαββίδη. Αλλά τζαι εθκιεβάσαν την απόφαση πολλοί, τζαι είδαν ξεκάθαρα ότι εσύ καμώνεσαι ότι εν θωρείς – ότι ήταν μια μεροληπτική [ακόμα τζαι στην επιλογή παραμέτρων αξιολόγησης] απόφαση της οποίας η βασική αιχμή ήταν η επιβολή λογοκρισίας..
Μάλλον μπούμερανγκ θα τους/σας φκει, όπως φαίνεται τζαι που τες αντιδράσεις της κοινής γνώμης..
Τζι εσύ θα κωδικοποιηθεις μάλλον σαν υπεύθυνος της προσπάθειας επιβολής λογοκρισίας για συγκάλυψη της διαπλοκής/διαφθοράς της εποχής Αναστασιάδη. Φαντάσου ότι τούτη εν να εν η κληρονομιά της εικόνας σου, άμα σε ξεφορτωθούμε....Τζαι ο μάστρος σου ο Ανάστος ενόμιζεν ότι έλεγχε. Τζαι ετην εικόνα του τωρά....
Εξ ανάγκης σε μια σειρά θέματα, το ΕΔΑΔ μπορεί να εν τζαι άμυνα των πολιτών στον αυταρχισμό που εφάνηκεν να φκάλει το Ανώτατο των 8...
Πάντως το σχόλιο της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε, ηταν ενδιαφέρον: πέρα από την αναφορά σε εσωτερικές αποφάσεις δικαστηρίων, εσυρεν τζαι μια άμεση σπόντα σε μερικούς/ες για πρόσβαση της «ελεγκτικής υπηρεσίας» σε πληροφορίες...», «διαχωρισμό αρμοδιοτήτων τζαι λογοδοσία» στην εισαγγελία...
«...Και να σημειώνει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά την πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε πληροφορίες, τη μεταρρύθμιση του θεσμού, και το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων και τη λογοδοσία της Νομικής Υπηρεσίας.
Μετά την αυτό-αποκάλυψη του Ανώτατου Δικαστηρίου, ότι φαίνεται να θεωρεί προτεραιότητα την συγκάλυψη, αντί τη διερεύνηση με διαφάνεια, της διαφθοράς, το ερώτημα ένι, τί μπορεί να γίνει..
Οι τυπάκοι του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου θα εν τζιαμέ να φκαλουν ανάλογες αποφάσεις, τζαι θα πληρώνουμε θεμας τζαι το σύνδρομο της συγκάλυψης...
Υπάρχουν 2 πιθανές μορφές πιθανής αντίστασης [μεχρι την ιστορική του αντικατάσταση] σε τούτο το καθεστώς αυταρχισμού:...Η ευρωπαϊκή τζαι η τοπική...
Τοπικά εν σημαντικό να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για την διαφθορά... τζαι η εστίαση να πάει πκιον τζαι στο δικαστικό σύστημα – διότι υπάρχουν ανοικτά θέματα όπως μάθαμε την προηγούμενη δεκαετία – ιδιαίτερα με τις δημοσιοποιήσεις του Ν. Κληρίδη...Τζαι ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχιστεί η ενθάρρυνση δημοσιοποίησης από whistleblowers – διότι η δικαστική απόφαση φαίνεται να εν τζαι εν ένα είδος προσπάθειας να ελεγχθεί ο δημόσιος διάλογος/αποκαλύψεις...
Αλλά εν σημαντικό, επίσης, να δημιουργηθούν θεσμοί της κοινωνίας [μετά την θλιβερή στάση του κρατικού θεσμού] που θα διεκδικούν πκιον τις δικαστικές διεκδικήσεις στην Κύπρο με προσφυγή τζαι σε ευρωπαϊκά πλαίσια... Τζαι επειδή ο/η μέσος πολίτης μπορεί να μεν μπορεί να φτάσει δικαστικά στην Ευρώπη, θα εν καλά να δημιουργηθούν θεσμοί/οργανώσεις της κοινωνίας για να στηρίζουν τις διεκδικήσεις δικαιοσύνης στην ΕΕ απέναντι στο δικό μας [μεροληπτικό από ότι φαίνεται] δικαστικό σύστημα..
Να το ονομάσουμε απλά «θεσμό» που χάνει τον έλεγχο της όποιας αίσθησης ισονομίας οξα εν απλά σύμπτωμα ότι τα δίκτυα ημέτερων συμφερόντων μια χαρά διαχέονται τζαι στον δικαστικό θεσμό;...Η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που τους 8 του Ανώτατου, μάλλον προς την διάχυση δικτύων δείχνει...
Μια ιστορική υπενθύμιση για μέρες και έργα Ανώτατου Δικαστηρίου...:
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει την πρωτόδικη καταδίκη του γιου του τότε Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, για τον θάνατο του 27χρονου Σεμπάστιαν Καραπατέα, είχε προκαλέσει και τότε έντονες αντιδράσεις και εύλογα ερωτηματικά για την ποιότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο.
Η πρωτόδικη απόφαση είχε κρίνει τον Κυριάκο Συλλούρη ένοχο για αλόγιστη, απερίσκεπτη και επικίνδυνη οδήγηση, επιβάλλοντάς του ποινή ενός έτους φυλάκισης.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέτρεψε την απόφαση, κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος ευθύνεται μόνο για αμέλεια στην οδήγηση, μειώνοντας σημαντικά την ποινή και διατάσσοντας την άμεση αποφυλάκισή του.
Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι, από την πρώτη ημέρα της καταδίκης του, ο γιος του Συλλούρη δεν είχε μεταφερθεί στην πτέρυγα καταδίκων, όπως συμβαίνει με όλους τους κρατούμενους, αλλά βρισκόταν υπό «ειδική προστασία» στο φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών μέχρι που αποφυλακίστηκε.
Άτε μετά να πεις σ' αυτήν τη μάνα, που θρηνεί μέχρι σήμερα τον άδικο χαμό του γιου της, ότι οι θεσμοί στην Κύπρο δεν κάμνουν διακρίσεις και ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή...
«Ένα σημαντικό κενό στην απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή εντοπίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης.
Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει την απόφαση, υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η νομική αξιολόγηση του τρόπου και του ύφους, με το οποίο εξέφραζε ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής τις διαφωνίες του, θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τις παραμέτρους σε σχέση με την ελευθερία έκφρασης, που έχει κατοχυρώσει το ΕΔΑΔ και που ακολουθούνται και στην κυπριακή νομολογία.
«..Κατά την άποψή μου, η «όλη συμπεριφορά» του Γενικού Ελεγκτή θα έπρεπε να έχει αξιολογηθεί και υπό το φως του άρθρου 19 του Συντάγματος (ελευθερία έκφρασης), αντλώντας καθοδήγηση από την πλούσια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επί του ταυτόσημου άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπως τα κυπριακά δικαστήρια παγίως πράττουν στη νομολογία τους.
Αυτό προφανώς δεν έγινε στην υπόθεση Ερωτοκρίτου, την οποία το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο εφάρμοσε ως προηγούμενο, καθώς σε εκείνη την υπόθεση η ανάρμοστη συμπεριφορά αφορούσε διαφθορά και όχι τον τρόπο και το ύφος αμφισβήτησης και αντίδρασης του παυθέντος αξιωματούχου, που άπτονται της ελευθερίας έκφρασης.»
Η απομυθοποίηση των δικαστηρίων στην Κύπρο, άρχισε την προηγούμενη δεκαετία. Όσο τζαι να συγκαλύφκαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ την διαπλοκή του καθεστώτος Αναστασιάδη, εντούτοις είχαμε μερικές ηχηρές μορφές αντίστασης τζαι πληροφόρησης: τον Κώστα Κληρίδη με το «ντροπή» απέναντι στην προσπάθεια του Αναστασιάδη να συγκαλύψει τον Ρίκκο, οι αποκαλύψεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τζαι η δημοσιοποίηση, που τον Νίκο Κληρίδη, ενός καταλόγου μορφών διαπλοκής των τότε, έστω, δικαστών του Ανώτατου. Με κορυφαίο παράδειγμα την αναφορά σε είδος συναλλαγής Νικολάτου [του Ανώτατου] – Πολυβίου [της Τράπεζας Κύπρου] την περίοδο του κουρέματος....
Η παρούσα απόφαση, απλώς υπενθυμίζει, ότι η διαπλοκή [συμφερόντων] μπορεί να φτάνει ως το Ανώτατο. Ιδιαίτερα, άμα σκεφτεί συνειρμικά κάποιος/α διορισμένους του Αναστασιάδη...
Οπότε αν θα συμπεριφέρονταν, όπως φαίνεται να συνάγεται, με βάση τα δίκτυα που τους έδωσαν τις καρέκλες, θα ήταν σοφότερο ρητορικά αντί να φαίνονται να αφρίζουν υστερικά ενάντια στον αγγελιαφόρο για το καθεστώς διαπλοκής, τον Ο. Μιχαηλίδη, αν προσπαθούσαν να καταλάβουν που ζουν...
Γιατί τούτη η απόφαση μπορεί να βουρά αρκετούς/ες για τζαιρόν..
Σαν μια ντροπή της δικαστικής εξουσίας, σε δημόσια θέα...
· Η Αντρολυκου του Τεύκρου Ανθια σαν μια αλληγορία της εμπειρίας μιας χώρας
που την δίχασαν για να την εκμεταλλευτούν, αλλα αντιστέκεται ακόμα στο ξεπούλημα, τζαι του χώρου γης,
τζαι του αισθήματος του δικαίου...τζαι εσωτερικά τζαι εξωτερικά...
Μικρή Αντρολύκου του Δύο Χιλιάδες Είκοσι Τέσσερα.
Την επόμενη φορά που θα στην πέσουνε,
να μην την κοπανήσουμε. Να ζυγιαστούμε.
Να μην ξεπουλήσουμε φτηνά το τομάρι σου.
Και να τελειώνουμε με τις σφήνες του μίσους.
Αποχαρακτηρισμός, αποκατάσταση και στα τσακίδια.
Τευκρος Ανθιας
«Δεν είναι η νοσταλγία της εξορίας
που με γυρνάει κοντά σου αιχμάλωτο της Άνοιξης
μικρή Αντρολύκου του Χίλια Εννιακόσια Τριανταδύο - τριαντατρία.
Είν' του νησιού μου η νοσταλγία για τη φιλία
βλαστών της ίδιας γης,
που χάλασαν οι Πράσινες Γραμμές - σφήνες του μίσους».
Τεύκρος Ανθίας. 1965. Κυπριακή Τραγωδία.
Το 1931, ο Τεύκρος Ανθίας δημοσίευσε την ποιητική συλλογή «Η Δευτέρα Παρουσία», για την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε τον αφορισμό του. Παράλληλα, ο Ανθίας συνελήφθη από τους Άγγλους λόγω της συμμετοχής του στα Οκτωβριανά και φυλακίστηκε για πέντε μήνες στην Κοντέα. Λίγο αργότερα, το 1932, οδηγήθηκε στην εξορία, στη μακρινή κοινότητα της Ανδρολύκου στη Χερσόνησο Ακάμα. Από την πρώτη ημέρα, ο Ανθίας ανέπτυξε μία αδελφική σχέση μαζί με τους Τ/κ κατοίκους της κοινότητας. Κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών της δεκαετίας του ’50, ο Ανθίας έφερνε πάντα στο μυαλό του σαν παράδειγμα την Ανδρολύκου. Ο Ανθίας αφιερώνει πρωτοσέλιδο της “Χαραυγής” το 1956 με τίτλο: “Για εσένα γράφω μικρή Ανδρολύκου”, θέλοντας να τονίσει τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ. Αλλά και το 1964, με αφορμή τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, έγραψε ένα από τα πιο σημαντικά ποιητικά του έργα, “Η κυπριακή τραγωδία”, που περιλάμβανε μέσα και την περίπτωση της Ανδρολύκου, προτάσσοντας την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.
Τζήνο που ενόχλησε την κοινωνία [όπως εφάνηκεν τζαι στην οργή στο ίντερνετ, τζαι την σχετική δημοσκόπηση στον Φιλελεύθερο] ήταν το αίσθημα της απογοήτευσης. Οι Σαββίδης-Αγγελίδης, μπορεί να οχυρώνονται πίσω που την καρέκλα, αλλά η εικόνα τους σαν εν δυνάμει εμπλεκόμενους σε υποθέσεις συγκάλυψης διαφθοράς η σύγκρουσης συμφερόντων [θέματα Αγγελίδη] ή πρωτοστάτες στη συγκάλυψη/αρχειοθέτηση [εικόνα Σαββίδη], εν σαφής στην κοινωνία... Ένα δικαστήριο βέβαια, θα μπορούσε να πει, ότι ακολουθεί τον νόμο τζαι όχι την κοινή γνώμη. Αλλά οι αποφάσεις των δικαστηρίων, βασίζονται μεν στο πλαίσιο του συντάγματος τζαι των νομολογιών, αλλά σαφώς καθορίζονται από την κοινωνία στην οποία ζει κάποιος/α. Τζαι το νομικό πλαίσιο της Κυπριακής κοινωνίας πάει ως την Ευρώπη πκιον – τζαι εν μπορούν οι τοπικοί δικαστές να αγνοούν/παραβλέπουν ευρωπαϊκές νομολογίες..... Το να καμώνεται ένα δικαστήριο, τζαι μάλιστα ομόφωνα [εν υπάρχει ίχνος ατομικής άποψης;!], ότι εν καταλάβει ότι το θέμα αφορά τη λογοκρισία πληροφόρησης των πολιτών [για αυτό θέλει την λογοκρισία εξόφθαλμα η εισαγγελία] εν κωμικό...Το να πετάσσεις ρητορικές κορώνες, επειδή έσιεις μιαν καρέκλα που απέκτησες, πιθανόν, από τον πρόεδρο που θεωρείται σύμβολο της διαφθοράς/διαπλοκής, εν πιθανόν υστερική αντίδραση από φόβο...
Αλλά, όπως τζαι πολλά άλλα, τα πράματα μετατρέπονται σε μπούμερανγκ.
Οι δικαστές ως τωρα παίζουν το κάπως αφ υψηλού για τις διεθνείς κριτικές...Αλλα τωρα μάλλον εφκηκεν τους μπούμερανγκ η κίνηση «τιμωρίας» του εκφραστή της διερεύνησης, τζαι πειθάρχησης της κοινωνίας στην δική τους τζαι μόνο, απόφαση...Μάλλον πκιον οι δικαστές που πήραν την απόφαση θα πρέπει να αρκέψαν να νοιώθουν την υποψία των δικτύων διαπλοκής να φτάνουν τζαι σε τζήνους, στην εικόνα της κοινωνίας στην οποία ζουν..
Τζαι ένα δικαστικό σύστημα υπό καχυποψία, αργά η γληορα εν να έβρει μπροστά του τις συνέπειες..
Στα διεθνή η ένταση γυρον που την Παλαιστίνη/Ισραήλ αυξάνεται... τζαι με τεχνολογικές διαστάσεις... Ένας πύραυλος των Χούθι, πέρασε άνετα από την ισραηλινή ασπίδα κλπ, τζαι προκάλεσε πανικό στο αεροδρόμιο...
Με την προσπάθεια συμφωνίας να φαίνεται να ναυαγεί, ο Νετανιάχου τζαι η ακροδεξιά ομάδα στην κυβέρνηση, φαίνεται να θέλουν να ανοίξουν μέτωπο τζαι στο νότιο Λίβανο... Η μετατόπιση εν φαίνεται φυσικά να αρέσκει στους αμερικάνους που θέλουν εκεχειρία τζαι για τις εκλογές τζαι για τις εναπομείναντες συμμαχίες τους στην περιοχή. Τζαι ο Gallant του υπουργείου άμυνας εν φαίνεται να συμφωνά με το σχέδιο Νετανιάχου... Μια εκδοχή των εκρήξεων των pagers στον Λίβανο αποδίδει την έκρηξη τους σε ασυμφωνία στο εσωτερικό της ισραηλίτικης κυβέρνησης για τον πόλεμο. Ήδη λλίες μέρες πριν είχαν ετοιμαστεί [τζαι ριχτεί] φυλλάδια προς τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου για επικείμενη επίθεση [άρα να φύουν] τα οποία όμως αποσυρθήκαν [«δεν εγκριθήκαν» ήταν η επίσημη εκδοχή], ενώ οι αμερικανοί εστείλαν απεσταλμένο... Σε τούτο το πλαίσιο, η έκρηξη των pagers, λογικά, θα ήταν μέρος της αρχής της επίθεσης, τζαι τότε θα είχαν σημαντικό ρόλο στην βραχυκύκλωση των επικοινωνιών της Χιζμπολάχ. Τώρα εσκοτωθήκαν μερικές δεκάδες, αλλά το στοιχείο της έκπληξης, εχάθηκεν....
Τζαι η αψιμαχίες αυξάνονται στα σύνορα: η Χιζμπολάχ απάντησε με στοχευμένους στόχους..
Ίσως όχι τυχαία, μια που τες πρώτες αντιδράσεις αρκετών, με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ήταν μια υπενθύμιση της έννοιας του «πραξικοπήματος». Εν ήταν φυσικά πραξικόπημα με όπλα – αλλά θεσμικά, όπως το βίωσε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ήταν μια κίνηση του Ανώτατου να λογοκρίνει τη διάχυτη συζήτηση για τη διαφθορά με την παύση του λειτουργού που διερευνούσε το θέμα.. Υπήρχε μια γοητευτικά σαφής κωδικοποίηση ενός φόβου που φαίνεται να παρήγαγε αυταρχισμό στην ανακοίνωση των δικαστών: «.. αν δεν «θωρακιστεί» ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα θα περάσουν θεσμοί σε ανυποληψία» (σελ. 2013) και «θα επέλθει το χάος» (σελ. 192). Οι δικαστές εστίασαν στο «φόβο ανυποληψίας»... Την στιγμή ακριβώς που αννοίαν την πόρτα στη διάχυση της ανυποληψίας τζαι του δικού τους θεσμού...
Υπαρχει σε τούτον το πλαίσιο τζαι η πιθανότητα οι δικαστές όντως να προσπαθούν με αυταρχισμό, να τιμωρήσουν κάποιον που εκφράζει το κλίμα αποκαλύψεων, που οδήγησαν τζαι στην αποκάλυψη/δημοσιοποίηση της, εκ των φαινομένων, συναλλαγής του Νικολάτου [τέως Ανώτατου κλπ] με την τράπεζα Κύπρου. Επλήγηκεν έναν δικαστής – ένας δικός τους - επλήγηκεν ο θεσμός ΤΟΥΣ. Οποτε το αυταρχικό ύφος ηταν ίσως τζαι προϊόν μιας ομαδικής απόπειρας επιβολής. Να τιμωρηθεί παραδειγματικά [εξου τζαι η σχεδόν υστερική ρητορική] το σύμβολο των αποκαλύψεων...Σαν παράδειγμα επιβολής τζαι στην κοινωνία...
Αν έχουν απορία, πάντως, για την αντίδραση της κοινωνίας, η «ενόχληση» του προστατευόμενού τους, του εισαγγελέα, ήταν σαφής – «ενοχλήθηκε» για την διάχυτη κριτική της απόφασης του δικαστηρίου... Η κοινωνία εν μάσησε τες ρητορικές λουβανες του Ανώτατου..
Τζήνο που ενόχλησε βαθκια, τζαι θα το έβρουν μπροστά τους στο μέλλον οι δικαστές της ομόφωνης απόφασης, εν ότι ο Οδυσσέας, πέρα που άτομο ήταν τζαι η ελπίδα, σε τούτην την συγκυρία, για λειτουργία έστω τζαι ενός θεσμού. Τζαι ήρταν με την κωμική ρητορική διευθυντή επαρχιακού σχολείου πριν δεκαετίες, να προσπαθούν να εξηγήσουν ότι επιβάλλεται «σεβασμός στην εξουσία»...
Μερικές φορές οι απόπειρες λογοκρισίας γίνονται μπούμερανγκ..
Αρχικά η IDF, ο ισραηλίτικος στρατός, επροσπάθησεν να ξεπλύνει την δολοφονία, με την δικαιολογία ότι η Ayşenur Ezgi Eygi, η ακτιβίστρια συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους, δολοφονήθηκε, γιατί ήταν «βασική οργανωτής/διεγέρτης» [key instigator] όσων επέτασσαν πέτρες... Τζαι το καθεστώς της «δημοκρατίας» στην Μέση Ανατολή απάντησαν στις πέτρες με πυροβολισμούς με στόχο τον θάνατο... Έτσι εν «νόμος» φαίνεται στις αποικιακές «δημοκρατίες» ..
Αλλά ούτε τούτον, ότι η ακριβίστρια οργάνωνε το να σύρνουν ρότσες [διότι, ως γνωστό, μόνο ο Δαυίδ στην εβραϊκή μυθολογία δικαιούται να πετάσει πέτρες] εν ήταν καν αλήθκεια. Μετά ο στρατός των δολοφόνων, της δημοκρατίας κλπ, ανακοίνωσαν ότι η ακτιβίστρια εσκοτώθηκεν από κατά λάθος πυροβολισμό....
Άρα πρώτα παραδέχονται ότι την εσκοτώσαν την ακτιβίστρια [οργανωτή μάλιστα] τζαι μετά λαλούν μας ότι τελικά ήταν τυχαίο ..όπως τις «εξοστρακισμένες σφαίρες» των μασκοφόρων του Γρίβα. Όταν οι δειλοί δεν είχαν/έχουν καν την τσίπα να αναλάβουν τις ευθύνες...
Σαν συνέχεια σήμερα αξίζει να αθθυμούμαστε όσους/ες πειθήνια [ή επί πληρωμή] ξέπλεναν από την αρχή τούτο το έγκλημα..
Γιατί εν τζαι τούτα μέρος της Ιστορίας....
Last Friday’s protest in the Palestinian town of Beita began like every week, with residents and activists gathering for noon prayers on a hill close to the Israeli settler outpost of Eviatar. Located south of Nablus in the occupied West Bank, the outpost was established in May 2021 on land belonging to residents of Beita. Ever since, Palestinians have held weekly demonstrations which the Israeli army has lethally repressed, killing 17 Palestinians in recent years. Last week, the town mourned its 18th victim: 26-year-old Turkish-American activist Ayşenur Ezgi Eygi.
“We were just standing, not doing anything, and fully visible to the army,” a 32-year-old Italian activist who goes by the name Maria told +972. “All of a sudden I heard two gunshots. A second later, someone called my name, and I turned around to see that Ayşenur was lying unconscious on the ground, with blood coming out of her head. I called more people over, and we called an ambulance which took her to a hospital in Nablus. They tried to resuscitate her, but she died soon after.”
As reports of the shooting emerged, the IDF Spokesperson stated that soldiers had opened fire “at a key instigator who had been throwing stones at the forces and posed a threat to them.” An army probe further claimed on Tuesday that Eygi’s death was the result of “indirect and unintentional IDF fire,” which occurred “during a violent gathering of dozens of Palestinian suspects.”
According to eyewitnesses, however, the stone throwing had ended around 20 minutes before Eygi was shot, and took place in a completely different part of the town. Eygi had not been involved in the confrontations, and was simply standing in the residents’ olive groves — a distance of around 230 meters from the rooftop where the shooter was positioned, +972 confirmed at the site on Sunday.
Read the full report by Oren Ziv שיחה מקומית through this link on our website:»
https://www.972mag.com/aysenur-ezgi-eygi-funeral-beita/
: Oren Ziv
· Πώς η Ρωσία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις ή πώς δεν μαθαίνει η Δύση..
Το πιο ευδιάκριτο σημείο αξιολόγησης των δυτικών προθέσεων τζαι ελπίδων στην Ουκρανική διαμάχη ήταν η στρατηγική οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, μέσω των κυρώσεων. Οι δυτικοί ηγέτες ήταν πανηγυρικά ξεκάθαροι για τις προσδοκίες τους..
Θκυο χρονιά συν, μετα, η εικόνα εν ξεκάθαρη για την αποτυχία της Δύσης... Οικονομικά, η Ρωσία όχι μόνο έχει οικονομική ανάπτυξη, ξεπερνώντας τζαι στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλα όπως καταγράφει η πιο κάτω ανάλυση, η Ρωσία ανέπτυξε τζαι αναπτύσσει με επιτάχυνση έργα, τα οποία δημιουργούν ασιατικούς διαδρόμους για την μεταφορά αγαθών τζι πρώτων υλών...
Τζαι τούτα τα δίκτυα δημιουργούν ουσιαστικά ένα είδος διασύνδεσης, η οποία αφήνει εκτός την Δύση. Όϊ μόνο σαν συμμετοχή, αλλά τζαι σαν ντε φάκτο αποκλεισμός από τους νέους γεωγραφικά ασιατικούς διαδρόμους επικοινωνίας τζαι εμπορίου...
Μερικά που τούτα τα έργα υπήρχαν σαν πλάνα προηγουμένως, αλλά η φάση του πολέμου, η οποία για την Ρωσία βιώθηκε τζαι βιώνεται, σαν ζήτημα γεωπολιτικής αυτονομίας που την Δύση, επιταχύνει τα έργα σαν «προϊόντα της ανάγκης» πκιον...
Η αποτυχημένη απόπειρα των δυτικών, εν ήταν όμως κάτι μη προβλέψιμο... Η ιδέα των κυρώσεων έτσι τζαι αλλιώς εν επέτυχε σε ανατροπές καθεστώτων τζαι αλλού προηγουμένως στην εποχή μας... Τζαι υπάρχει τζαι το ιστορικό παράδειγμα της Γερμανίας τζαι της Ιαπωνίας στον Μεσοπόλεμο... Οι κυρώσεις έχουν σαν συνέπεια την κατασκευή μηχανισμών [τζαι τεχνολογική επένδυση τζαι δημιουργικότητα] αντιμετώπισης των ελλειμάτων. Ουσιαστικά, η υπερχρηση των κυρώσεων οδηγά στην απώλεια επιρροής τζήνων που τα επιβάλουν μακροχρόνια...
«Invention is the mother of necessity, and Russia’s response to largely Western-imposed economic and trade sanctions has shown the extent of that inventiveness. While enduring attritive punishment in its Ukraine campaign, the war remains sustainable for the Kremlin. The domestic economy has not collapsed, despite apocalyptic predictions to the contrary. In terms of exports, Russia is carving out new trade routes, a move that has been welcomed by notable powers in the Global South.
One of the chief prosecutors of sanctions against Moscow was initially confident about the damage that would be caused by economic bludgeoning. US President Joe Biden, in February 2022, insisted on the imposition of measures that would “impair [Russia’s] ability to compete in a high-tech 21st century economy.” The Council of the European Union also explained that the move was intended to weaken Moscow’s “ability to finance the war and specifically target the political, military and economic elite responsible for the invasion [of Ukraine].”
In all this, the European Union, the United States and other governments have ignored a salient historical lesson when resorting to supposedly punitive formulae intended to either deter Russia from pursuing a course of action or depriving it of necessary resources. States subject to supposedly crushing economic measures can adapt, showing streaks of impressive resilience. The response from Japan, Germany and Italy during the 1930s in the face of sanctions imposed by the League of Nations provide irrefutable proof of that proposition. All, to a certain extent, pursued what came to be known as Blockadefestigkeit, or blockade resilience. With bitter irony, the targeted powers also felt emboldened to pursue even more aggressive measures to subvert the restraints placed upon them.
By the end of 2022, Russia had become China’s second biggest supplier of Russian crude oil. India has also been particularly hungry for Russian oil. Producing only 10% of domestic supply, Russia contributed 34% of the rest of Indian oil consumption in 2023.
Trade routes are also being pursued with greater vigour than ever. This year, progress was made between Russia and China on a North Sea Route, which straddles the Atlantic Ocean and the Pacific Ocean, running from Murmansk on the Barents Sea to the Bering Strait and the Far East. ...
While that agreement will operate to Russia’s frozen north, another transport route has also received a boosting tonic. Of late, Moscow and New Delhi have been making progress on the 7,200-kilometre International North-South Transport Corridor (INSTC), which will run from St. Petersburg in northwestern Russia to ports in southern Iran for onward movement to Mumbai. While the agreement between Russia, Iran and India for such a multimodal corridor dates back to September 2000, the advent of sanctions imposed in the aftermath of the Ukraine War propelled Moscow to seek succour in the export markets of the Middle East and Asia. As staff writers at Nikkei point out, the shipping route will not only bypass Europe but be “less than half as long as the current standard path through the Mediterranean Sea and the Suez Canal.” ....
Despite the frightful losses being endured in the Russia-Ukraine war, it is clear, at least when it comes to using economic and financial weapons, that Moscow has prevailed. It has outfoxed its opponents, and, along the way, sought to redraw global trade routes that will furnish it with even greater armour from future economic shocks. Other countries less keen to seek a moral stake in the Ukraine conflict than pursue their own trade interests, have been most enthusiastic.»
Binoy Kampmark was a Commonwealth Scholar at Selwyn College, Cambridge. He lectures at RMIT University, Melbourne. Email: bkampmark@gmail.com
Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπήσεων τα οποία εδημοσίευσε η Wall Street Journal φαίνεται ότι υπάρχει μια στροφή των Ουκρανών [του καθεστώτος του Κιέβου] προς μια στάση υποστήριξης των συνομιλιών με την Ρωσία....
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τάση διαχωρισμού – όσοι εμπλέκονται στον πόλεμο, φαίνεται να είναι απρόθυμοι για συνομιλίες [ενδεχομένως τζαι οι στρατευμένοι της ακροδεξιάς κοκ] ενώ η υπόλοιπη κοινωνία, φαίνεται να προτιμά την λυση, συμβιβασμό... Ενδεχομένως αυτή η πλειοψηφία να υπήρχε τζαι το 2022, όταν έγιναν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τις οποίες ναυάγησαν οι ΗΠΑ τζαι Βρετανία... Η Δύση χρησιμοποίησε από τότε ουσιαστικά τους Ουκρανούς σαν τρόπο έμμεσου πολέμου [με στόχο την πολιτική τζαι οικονομική κρίση] εναντίον της Ρωσίας. Η στρατηγική απέτυχε. Τζαι για τους Ουκρανούς του καθεστώτος του Κιέβου οι απώλειες εδαφών [βασικά ρωσοφωνων] θα εν παραπάνω σε σχέση με την συμφωνία του 2022.. Οι Ρώσοι προφανώς εν θα εγκαταλείψουν πκιον ρωσόφωνες περιοχές που «απελευθέρωσαν» κατά την δική τους ρητορική [με ιστορική βάση σαφώς τζαι πριν τζαι που το 2014]
Μια πιθανότητα για την ψήφο υπέρ των συνομιλιών/συμφωνίας από όσους εν εμπλέκονται στον πόλεμο, μπορεί να είναι τζαι αποτέλεσμα της στάσης της Ρωσίας να αποφεύκει σε μεγάλο βαθμό τις μαζικές επιθέσεις σε κατοικημένες ρωσόφωνες περιοχές – όπως κάμνει λ.χ. το Ισραήλ, ο νότιος σύμμαχος της Δύσης, στην Γάζα..
Ενδιαφέρον, επίσης, ότι σύμφωνα με την αναφορά της WSJ, ένα 15% του στρατού θα αντισταθεί ένοπλα σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ο ακροδεξιός άξονας στον Στρατό...
15% βέβαια, εν μειοψηφία τζαι στον στρατό. Αλλά εξαρτάται τζαι με τί όπλα εξόπλισαν την [εμφανώς] ακροδεξιά που φαίνεται να σύρνει έτσι απειλές... Έτσι τζαι αλλιώς το πραξικόπημα του 2014 έγινε πάλε που μειοψηφία που επιβλήθηκε με αμερικάνικες ευλογίες. Οπότε, θα δείξει....
According to the newspaper, opinion polls in Ukraine indicate a gradual shift towards supporting negotiations with Russia
NEW YORK, September 10. /TASS/. Ukrainian citizens continue to warm up to the idea of negotiating with Russia to end the armed conflict, The Wall Street Journal (WSJ) reported.
Speaking in an interview with the newspaper, one Ukrainian commander said that fatigue from the armed conflict is noticeable both in Ukrainian society and in Western countries. Opinion polls in Ukraine indicate a gradual shift towards supporting negotiations with Moscow. Many people, especially young ones, are ready to accept an unfavorable treaty to stop the hostilities, the WSJ points out.
Meanwhile, the newspaper points out that the Ukrainian military remains skeptical about any potential deals with Russia. According to the WSJ, 15% of the military are ready to stage an armed protest if Kiev signs a treaty under conditions they would not agree to.
Many representatives of the military also note the rift between troops who fight and residents of major cities who are largely untouched by the hostilities. Bars and restaurants operate as usual in major cities, including ones a couple hours driving distance from the frontline.
Previously, Russian President
Vladimir Putin said at the Eastern Economic Forum that Russia has never
rejected negotiations with Ukraine, but it will proceed upon the parameters,
negotiated in Istanbul, not some "ephemeral demands."
· Ρητορικες σαν δημόσιος «λόγος» για την κομπίνα να πληρώνουμε «φόρο υποτέλειας» για ένα καλώδιο ελληνικής επιχείρησης, που θα εξυπηρετά [εκτός που τα συμφέροντα της εταιρείας] τζαι το Ισραήλ... Τζαι σαν «υπάκουοι υποτελείς» [σύμφωνα με το πλάνο Αθηνών-Ισραήλ] θα πληρώνουμε τζαι για.. ό,τι προκύψει...
Σαν να αρκέψαν να κωλοβαρούν [επιτέλους] οι «δικοί μας» στο να είναι πρόθυμοι υποτελείς;...Hopefully…J
Καταγραφές της προπαγάνδας των παρασκηνιακών συμφερόντων, τζαι των αποσπάσματων, για εσωτερική κατανάλωση...
Επί της Αρχής είμαστε σύμφωνοι.
Επιβεβαιωμενο!
Αλλά με Όρους 1,2,3,4.
Τους όρους τους καταλάβαμε.
Το επί της Αρχής δυσκολεύκουμαι να καταλάβω.
Ποιάς Αρχής;
Της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ;
Ευτυχώς εν η περίοδος που εν μιλώ...
Το ότι τελικά την περασμένη Τρίτη, εν αποφασίστηκε τίποτε για τον ιντερκοννέκτορ εν μιτσιά, αλλά καλή κίνηση... Διότι το θέμα πκιον εν να συνειδητοποιηθεί η κομπίνα που πάει να στηθεί σε βάρος μας, σαν κοινωνία... Θα πρέπει να εγκρίνουμε ένα πρότζεκτ για ηλεκτρισμό, τον οποίον μπορούμε να παράγουμε τζαι διαφορετικά, τζαι θα πρέπει να πληρώσουμε [πριν καν τελειώσει] όλα τα έξοδα της εταιρίας ΑΔΜΗΕ, συν έξτρα για ενδεχόμενους κινδύνους που θα προκύψουν....
Τζαι το να πληρώσουμε σημαίνει άμεσα – όϊ μέσω φορών στο Δημόσιο, αλλά μέσω του λοαρκασμού του ρεύματος. Οριζόντιο κούρεμα;.. :)
Δηλαδή κάποιοι στην Ελλάδα εσκεφτήκαν ένα κόλπο να κάμουν μια επένδυση, τζαι να πληρώνουν οι «χαζοί κύπριοι» το κόστος;...
Ένεν καθόλου παράξενο, σε έτσι πλαίσιο ότι αναδύεται, που διάφορες πλευρές, η εικόνα του 1974, όταν ο ελληνικός στρατός, του κράτους που τόσα υποσχόταν πριν το 1960, με το πραξικόπημα έφερε την τουρκική εισβολή τζαι το κόστος της.... ή για το πώς η διασύνδεση των κυπριακών με τις ελληνικές τράπεζες, [με Βγενόπουλο, ελληνικά ομόλογα κοκ] οδήγησε στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Τζαι στα ανάλογα κουρέματα..
Τζαι άμα σκεφτεί κανένας/καμιά ότι η ελληνικη επιχείρηση για το έργο, εννοεί [στους πιθανούς κινδύνους] τζαι την δεδομένη τουρκική αντίδραση [ήδη το τουρκικό ναυτικό έκαμεν επίδειξη], τότε το δούλεμα εν τζαι αισχρό τζαι χοντρό...
Ουσιαστικά, για τα συμφέροντα μερικών στην Ελλάδα, τζαι για τα συμφέροντα του κράτους της γενοκτονίας ανατολικά μας, θα φορτωθούμε σαν μαννοί [έτσι ελπίζουν να μας καταντήσουν δηλαδή] ένα αναπόφευκτο κόστος;....
Επειδή εκάμαμεν [γενικά] τέχνη το κωλοβάρεμα άμα εν θέλουμεν κάτι, ελπίζουμε ο Χριστοδουλίδης να υιοθετήσει ανάλογη πρακτική, τζαι να μείνει στο ψυγείο η κομπίνα που προσπαθούν να στήσουν στην πλάτη μας...
Εν σημαντικό να εκφραστεί δημόσια η αντίθεση στο κόλπο... Μόνο έτσι καταλάβει η κυβέρνηση μέσω της οποίας προσπαθούν να μας το φορτώσουν. Ήδη η ΡΑΕΚ, που εν η αρμόδια υπηρεσία, είπεν όϊ....
Στα διεθνή, επικρατεί μια ανήσυχη ένταση...Το Ισραήλ του Νετανιάχου συνεχίζει τις μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων, μέχρι τζαι σε περιοχές που διαφήμιζε σαν «εκτός κινδύνου»...». Τζαι «ψεύτες τζαι κλέφτες», που λαλεί τζαι η κυπριακή φράση απαρέσκειας...
Η αποτυχία ελέγχου του Νετανιάχου, χρεώνεται στην ανικανότητα της Δύσης, που φαίνεται να σύρεται τζαι να άγεται από ένα «προστατευόμενο» που φαίνεται να μπορεί να χειραγωγεί τζαι να εκβιάζει στα παρασκήνια [από τα ΜΜΕ ως την διακίνηση κεφαλαίων;]...Η επιθυμία της εθνοκάθαρσης όμως εν προχωρά. Οι Παλαιστίνιοι εν φέφκουν. Σκοτώνουν τόσους, αλλά οι υπόλοιποι επιμένουν να ζουν την απειλή δολοφονίας σαν μέρος μις αόρατης αντίστασης που κερδίζει αναπόφευκτα, αφού δεν υποτάσσεται στον φόβο σαν εκβιασμό που εν η στρατηγική του Ισραήλ...
Στο Ουκρανικό, πλανιούνται πάλε εισηγήσεις για «ειρήνη» που την μερκά της Δύσης. Στο παλαιστινιακό, η Δύση χάνει αξιοπιστία, τζαι οδηγείται σε εσωτερικό διχασμό, στο Ουκρανικό, υπάρχει τζαι το αίσθημα ότι η στρατιωτική προσπάθεια της Δύσης να προκαλέσει, με ένα πόλεμο φθοράς, είτε στρατιωτική, είτε οικονομική ήττα της Ρωσίας, απέτυχε. Δαμέ η αποτυχία εν έκδηλη, τζαι ντζίζει τζαι στην κρίση της εικόνας της Δύσης σαν ανίκητης υπερδύναμης... Αν στην Παλαιστίνη φαίνεται να ζούμε μέρες τέλους της αποικιοκρατίας [με τα εγκλήματα που την σημάδεψαν], στο ουκρανικό μάλλον έχουμεν την «ιστορική στιγμή» της αποτυχίας της φαντασίωσης για νέο-αποικιακή απόπειρα επιβολής στο κλίμα της δεκαετίας του 1990... Πάει τζαι τζήνη η φαντασίωση, του «τέλους της Ιστορίας» του νέου μονοπολικού [όπως φανταζόταν η Δύση] κόσμου υπό δυτική ηγεμονία...
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί κρίση στην Βενεζουέλα μετά την εκλογική νίκη των τσαβίστας, δεν φαίνεται να απόδωσε... Οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης ήταν μιτσιές... η προσπάθεια βίας έμεινεν μισοδότζιην...
Όμως ο απόηχος γυρόν συνεχίζει..
Διότι όποιος/α θωρεί αποσπασματικά την Λατινική Αμερική, χωρίς ιστορικό πλαίσιο, τζαι χωρίς εστίαση στα νυν δεδομένα της περιοχής, εν προσφερόμενο θύμα χειραγώγησης...
Ένα μιτσή παράδειγμα: η κυβέρνηση της Ονδούρας, η οποία εκλέγηκε χωρίς δυτική αμφισβήτηση [η οποία διατηρείται μόνο για χώρες στις οποίες θέλουν να επεκταθούν τα βορειοαμερικανικά συμφέροντα] έχει σαν πρόεδρο την σύζυγο ενός προηγούμενου προέδρου, του Ζελάγια, τον οποίον ανέτρεψε τζαι εξόρισε ο στρατός, το 2009.. Ήταν νακκον... αριστερίζων..
Καμιά δυτική μιντιακή εκστρατεία, ευαισθησία κλπ..
Τωρά η σύζυγος, έχοντας βιώσει πως συμπεριφέρονται τα βορειοαμερικανικά συμφέροντα, τζαι οι τοπικοί θεσμικοί σύμμαχοι τους [όπως ο στρατός] στήριξε την εκλογή Μαδούρo. Γιατί ο περίγυρος ήταν ξεκάθαρος... Όπως το τζαι το 2009... Απλώς τώρα εν ελέγχουν τον στρατό στην Βενεζουέλα οι βορειοαμερικανικά...
On Sunday, Honduras’s ruling party, Liberty and Refoundation Party (Free), led by President Xiomara Castro, accused U.S. Ambassador Laura Dogu and retired military personnel of conspiring for a new coup d’état” in the country and called for a mobilization in support of the government on September 15.
After concluding an extraordinary session, the Free party issued a statement condemning the “delicate and interventionist declarations” of the U.S. diplomat and retired military groups, accusing them of conspiring for a new coup d’état and discrediting the sovereign, democratic, and independent decisions made by President Castro to maintain peace and internal security.
The Free party also vowed to repel external threats that endanger the conduct of free, fair, and democratic elections in 2025 and to prevent the repetition of the tragic events of the 2009 coup against former President Manuel Zelaya.
The ruling party expressed its rejection of “the interventionist actions of the United States Embassy in attacking the Chief of the Joint Chiefs of Staff of the Armed Forces (Roosevelt Hernandez) and the former Defense Minister (Jose Manuel Zelaya), violating principles and international agreements in an attempt to destabilize” the armed institution.
https://www.telesurenglish.net/free-party-calls-for-mobilization-against-coup-plot-in-honduras/
Σειρά αρθρών στο περιοδικό antifa σχετικά με την Κύπρο, που κυκλοφόρησαν το 2018-2019.
Μπορούν να εντοπιστούν πατώντας εδώ.