Η πανδημία του νέου κορονοϊού εξελίσσεται στην Κύπρο εν μέσω αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας, με τη δημιουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ). Εχοντας λίγους μήνες εφαρμογής του ΓΕΣΥ, οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που υπήρχαν και παραμένουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέδειξαν την ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης, όπως αυτή μιας πανδημίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του Νοσοκομείου της Λεμεσού, όπου πριν από την πανδημία δεν υπήρχε πνευμονολόγος ή της Αμμόχωστου που επελέγη και ως νοσοκομείο αναφοράς χωρίς να έχει εντατικολόγους και άλλες απαραίτητες ειδικότητες ιατρών. Στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, με τις ΜΕΘ να μην επαρκούν για τα περιστατικά Covid-19 και τους χρόνια πάσχοντες, έχοντας μάλιστα αναστείλει όλες τις εισαγωγές για προγραμματισμένα χειρουργεία, χτίζεται νέα ΜΕΘ εν μέσω της πανδημίας.
Στο Νοσοκομείο Πάφου, με τα περισσότερα κρούσματα επαγγελματιών Υγείας, κλινικές λειτούργησαν χωρίς τους ειδικούς γιατρούς τους καθώς δεν υπάρχουν πρόληψη και επαρκή μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου με αποτέλεσμα αρκετοί να νοσήσουν.
Ολα τα μεγάλα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου χρειάστηκε να κλείσουν για μερικά 24ωρα ώστε να απολυμανθούν και να ελεγχθεί το προσωπικό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις επανεμφανίστηκαν κρούσματα στα νοσηλευτήρια, κάτι που επιβεβαιώνει πως ακόμα και τώρα τα μέτρα προστασίας δεν επαρκούν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν. Μέχρι στιγμής, ένα σημαντικό ποσοστό των επαγγελματιών Υγείας έχει τεθεί εκτός μάχης, καθώς αποτελεί περίπου το 20% των συνολικών κρουσμάτων στην Κύπρο.
Είναι φανερό από τα παραπάνω πως το σύστημα Υγείας βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πανδημία, καθώς τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων διογκώθηκαν παραπέρα, φέρνοντας τους επαγγελματίες Υγείας και τους ασθενείς πολλές φορές μπροστά σε αδιέξοδα για την προστασία από τη μετάδοση του ιού.
Αυτή η κατάσταση στο σύστημα Υγείας «ανάγκασε» την κυβέρνηση Αναστασιάδη να πάρει αυστηρά, έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως έγινε και στην Ελλάδα και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες. Με μέτρα περιορισμού, όπως η απαγόρευση συγκέντρωσης ατόμων, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, η απαγόρευση εισόδου στη χώρα, ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι με αυστηρό έλεγχο στις μετακινήσεις, η αναστολή εργασιών πολλών επιχειρήσεων, πλην σούπερ μάρκετ – φούρνων και άλλων εταιρειών «δημοσίου συμφέροντος», επιχειρούν στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» να μετακυλήσουν στους εργαζόμενους το βάρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προβάλλοντας ως ατομική υπόθεση ακόμα και την εξασφάλιση των μέσων προστασίας.
Ομως, κανένας τους δεν απαντάει στο ερώτημα τι γίνεται, για παράδειγμα, με τις τεράστιες ουρές σε σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες κ.τ.λ., τι γίνεται με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, στους φούρνους, που δεν έχουν την επιλογή να μείνουν στο σπίτι τους; Και που όταν γυρνάνε σπίτι και έχουν παιδιά, ενδεχομένως τον παππού και τη γιαγιά, πώς θα προφυλαχθούν; Τι μέτρα προστασίας, υγείας και ασφάλειας από τη διασπορά του ιού στους εργαζόμενους παίρνονται από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία;
Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις υγειονομικοί που μολύνθηκαν, στη συνέχεια μόλυναν και μέλη της οικογένειάς τους.
Το κράτος, προβάλλοντας την «ατομική ευθύνη» ως βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας, προσπαθεί να αποσιωπήσει τη δική του ευθύνη. Το ίδιο κράτος, που τόσα χρόνια ακολουθεί πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Η «ατομική ευθύνη» δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να προσληφθεί όλο το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να προμηθευτεί ο απαραίτητος ιατρικός τεχνολογικός εξοπλισμός και το σύστημα Υγείας να μη βασίζεται σε «φιλανθρωπίες» και δωρεές.
Παράλληλα με τα μέτρα περιορισμού, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών. Αξιοποιώντας τα χρήματα των φορολογούμενων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων δίνει «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις, μέσω επιχορήγησης των μισθών (οι εργαζόμενοι επιχορηγούν με τη φορολογία τους τον εαυτό τους δηλαδή!) απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από την καταβολή του μισθού, καθώς και με άμεση «ένεση ρευστότητας» μέσω του τραπεζικού συστήματος, αλλά και αναστολή απόδοσης του ΦΠΑ και της έκτακτης εισφοράς για το ΓΕΣΥ.
Τα μέτρα αυτά που πήρε η κυβέρνηση της Κύπρου φανερώνουν πως οι ανάγκες του κεφαλαίου έχουν προτεραιότητα και όχι αυτές του λαού. Υπόσχονται 100 εκατ. ευρώ για τον τομέα της Υγείας, χωρίς φυσικά να είναι ξεκάθαρο αν αυτά θα δοθούν για προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως απαιτείται, ή θα καταλήξουν, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, στον ιδιωτικό τομέα Υγείας για αγορά υπηρεσιών και επιχορηγήσεις. Από την άλλη, δίνουν πακτωλό χρημάτων για τις επιχειρήσεις που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων στήριξης και ανάκαμψης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον Τουρισμό.
Την ίδια ώρα, η εργατική τάξη συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία.
Το κλείσιμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ειδικά στον κλάδο του Εμπορίου και του Τουρισμού, ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους να ενταχθούν στο σχέδιο αναστολής εργασιών της κυβέρνησης, από το οποίο θα πάρουν μόνο το 60% του μισθού τους, την ίδια στιγμή βέβαια που οι ανάγκες βρίσκονται στο 100%, ίσως και παραπάνω, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
Σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, ενώ παράλληλα με τις απολύσεις και αλλαγές εργασιακών σχέσεων έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα η κερδοφορία τους χτυπάει «κόκκινο».
Την ίδια ώρα, η επίθεση των εργοδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαίτηση των ξενοδόχων για αναστολή στην εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που εξασφάλιζε κάποια ελάχιστα δικαιώματα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό, όταν ο Τουρισμός αποτελεί περίπου το 23% του ΑΕΠ, ενώ οι θέσεις εργασίας στον κλάδο αφορούν περίπου το 30% των συνολικών θέσεων εργασίας στην Κύπρο.
Σε άλλες περιπτώσεις εταιρείες ανέστειλαν τις εργασίες τους χωρίς να εξασφαλίσουν ούτε και αυτό το 60% του μισθού των εργαζομένων τους, αδιαφορώντας για το πώς θα τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στις συντεχνίες των εργαζομένων, εταιρείες δεν κατέβαλαν το μισθό που όφειλαν στους εργαζόμενους, δηλώνοντας αδυναμία λόγω της μη λειτουργίας τους.
Στα εργοστάσια τα μέτρα προστασίας πάνε περίπατο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του εργοστασίου των φούρνων «Ζορπά» στην επαρχία Λάρνακας, όπου 30 και πλέον εργάτες νόσησαν. Στα σούπερ μάρκετ, όπου τα κέρδη των ομίλων έχουν εκτοξευτεί, οι εργαζόμενοι απασχολούνται με εξαντλητικά ωράρια, ενώ καταγγελίες έφεραν στο φως πιέσεις και απειλές από μεριάς της εργοδοσίας για να μη γίνει χρήση της άδειας για τη φύλαξη των παιδιών από τους γονείς καθώς αυτό θα έχει ως συνέπεια την απόλυση.
Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όλοι οι εποχιακοί υπάλληλοι απολύθηκαν καθώς και σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Τουρισμό, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά.
Απαιτείται τώρα όσο ποτέ οι συντεχνίες εργαζομένων να βρίσκονται «στο πόδι», στους χώρους δουλειάς ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να συσταθούν εκεί που δεν υπάρχουν επιτροπές αγώνα εργαζομένων, που θα διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με σταθερές εργασιακές σχέσεις.
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους δυσκολεύουν ιδιαίτερα και τους Ελληνες και άλλους μετανάστες που κατοικούν στην Κύπρο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι περιορισμοί και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας μόνο το 60% του μισθού τους ή μένοντας άνεργοι, καθιστούν αδύνατη την πληρωμή του ενοικίου που σε αρκετές περιπτώσεις είναι και το 50% των απολαβών ενός εργαζόμενου στην Κύπρο. Αυτή η εξέλιξη γεννά την ανάγκη διεκδίκησης επιδότησης του ενοικίου για τους Ελληνες μετανάστες.
Παράλληλα, αρκετοί Ελληνες εργαζόμενοι που θέλουν να επιστρέψουν παραμένουν «εγκλωβισμένοι» καθώς δεν εμπίπτουν στα διατάγματα επαναπατρισμού, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αναγκαστικά σταματήσει και την όποια οικονομική στήριξη πρόσφεραν στις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Αντίστοιχα και οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» με τα έξοδα να «τρέχουν», ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχεί η ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι με το εξάμηνο και τις εξετάσεις στα πανεπιστήμιά τους.
Το ίδιο και οι Ελληνες στρατευμένοι που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, όπως και στο σύνολό τους στην Ελλάδα, είναι αντιμέτωποι με τον συνωστισμό που επικρατεί στους θαλάμους που διαμένουν, όπου για να βρεθεί λύση άλλοι χώροι υπηρεσίας βαφτίστηκαν «θάλαμοι», τα αντισηπτικά αποτελούν ανέκδοτο, ενώ μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναφορικά με τα χρήματα που χάθηκαν σε αεροπορικά εισιτήρια καθώς και τις άδειες των στρατιωτών αφού κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα δοθούν.
Σε κάθε περίπτωση η απάντηση στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό» αυτής της κρίσης, εν προκειμένω της πανδημίας και ποιος θα επωφεληθεί, γίνεται ξεκάθαρο πως και στην Κύπρο θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.
Γι’ αυτό, όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο, αλλά και παντού, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Μαζί με τους κομμουνιστές να οργανώσουν την πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα την πανδημία και την επερχόμενη κρίση.
Ταυτόχρονα, να κάνει ο λαός πράξη το σύνθημα «πολεμάμε τις αρρώστιες, πολεμώντας την αδικία», πολεμώντας κι εκείνους που με πρόσχημα τις αρρώστιες φέρνουν την αδικία. Παίρνοντας την τύχη στα χέρια του κάθε λαός θα βγει πραγματικά νικητής από τη μάχη με τον «αόρατο», αλλά κυρίως με τον ορατό εχθρό. Μόνο έτσι θα φωτιστεί η μοναδική διέξοδος, η οποία βρίσκεται στην ανωτερότητα του σοσιαλισμού, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής συμμετοχής και εξουσίας, που οδηγεί στην ευημερία του λαού και την πρόοδο της ανθρωπότητας.
Ακης ΠΟΥΛΟΣ
Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Κύπρου του ΚΚΕ
Πηγή
Ριζοσπάστης
The post Ορισμένες πλευρές για τη διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο appeared first on Αγκάρρα.
Η ψηφιοποίηση του περιοδικού Εντός των Τειχών έχει πλέον ολοκληρωθεί, με το τελευταίο τεύχος, το Τεύχος 42, να βρίσκεται πλέον στο Ελληνικό τμήμα του αρχείου.
The digitization of the magazine Within the Walls has now been completed, with the last issue, Issue 42, being present now on the Greek version of the archive.
Σίγουρα εδώ που φτάσαμε, με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού θα πρέπει να μένουμε σπίτι, αλλά η επιμονή της κυβέρνησης στην προσωπική ευθύνη και την εφαρμογή των διαταγμάτων παρά το ότι παραβιάζουν συνταγματικά
κατοχυρωμένα δικαιώματα, γίνεται για να κρύψει τις δικές της ασήκωτες ευθύνες για την τραγική κατάσταση που φτάσαμε.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που όταν οι νοσηλευτές απεργούσαν και φώναζαν «… μιλάτε για κέρδη και ζημιές– ενώ εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές», τους απειλούσε με επιστράτευση και ο Αβέρωφ τους έλεγε «αν δεν σας αρέσει να πάτε αλλού να δουλέψετε». Είναι αυτή η κυβέρνηση που όταν οι γιατροί του δημοσίου μιλούσαν για ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, και αναλώσιμων στα δημόσια νοσηλευτήρια, τους απειλούσε με ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Και δεν ήταν μόνο απειλές. Από τότε που ανέλαβε το 2013 και μετά οι περικοπές στον τομέα της δημόσιας υγείας έφτασαν τα 500 εκατομμύρια.
Να γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες υγείας και κλίνες εντατικής θεραπείας να καλύψουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Να γιατί και αυτοί που τα στελεχώνουν έμειναν χωρίς ειδικές στολές και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν το κορωνοϊό. Γι΄ αυτό και μολύνθηκαν τόσοι γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς και έκλεισαν τόσα νοσηλευτήρια.
Και τολμούν μετά ο Αναστασιάδης και οι Υπουργοί του να μας κουνούν το δάκτυλο και να μας λένε εσείς φταίτε για την εξάπλωση του κορωνοϊού που δεν τηρείται τα μέτρα και να μας επιβάλλουν και νέους περιορισμούς και να μας απειλούν ότι θα κάνουν εφόδους στα σπίτια μας για να δουν αν έχουμε επισκέπτες. Καλούν μάλιστα το κόσμο να ρουφιανεύει τους γείτονες του αν φιλοξενήσουν κάποιο που δεν είναι μόνιμος κάτοικος και να ενημερώνουν την αστυνομία. Μας λένε να κρατάμε αποστάσεις και την ίδια στιγμή τσουβαλιάζουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ακόμη χειρότερα, την ώρα που είχαν τα αεροδρόμια ανοικτά να πηγαινοέρχονται οι επιχειρηματίες, και οι φίλοι τους που κερδοσκοπούν με τα χρυσά διαβατήρια, έριξαν πίσω στη θάλασσα, βάρκα με 165 εξαθλιωμένους πρόσφυγες ανάμεσα τους πολλά παιδιά και γυναίκες με κίνδυνο να πνιγούν. Ευτυχώς που τους περιμάζεψαν οι τουρκοκύπριοι που ζουν σε «ψευδοκράτος».
Η Κύπρος είναι ένα νησί που δεν υπήρχε κανένα περιστατικό, και η Κυβέρνηση αντί να συνεννοηθεί με την άλλη πλευρά και τις Βάσεις για να ελέγχει τα αεροδρόμια και να βάζει καραντίνα όσους έμπαιναν, έκλεισε τα οδοφράγματα, για να κάνει το χατίρι στα ναζιστικά καθάρματα του ΕΛΑΜ – Χρυσή Αυγή. Με ρατσιστικές δικαιολογίες προσπάθησε να στοχοποιήσει την άλλη πλευρά, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα συνεργασίας και συμφιλίωσης και την προοπτική για ειρήνη και επανένωση του νησιού. Τελικά ο κορωνοϊός δεν ήλθε ούτε από τους τουρκοκυπρίους, ούτε από τους Ιρανούς φοιτητές που ζουν στο βορρά, ούτε από εξαθλιωμένους μετανάστες αλλά από καθώς πρέπει ελληνοκύπριους επιχειρηματίες και ταξιδιώτες που έρχονταν από το εξωτερικό.
Ακόμη και τότε όμως μας πουλούσε παραμύθια, και έβαζε τους ειδικούς να μας πουν ότι δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες, ούτε να κάνουμε μαζικά τεστ γιατί στη πραγματικότητα ήθελε να κρύψει ότι δεν είχε φροντίσει να έχει επάρκεια σε αυτά τα είδη, παρά το ότι ο κορωνοϊός είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη να σπέρνει το θάνατο. Δεν είναι τυχαίο που χώρες που εφάρμοσαν μαζικά τα τεστ και προμήθευσαν το κόσμο με μάσκες έχουν ελέγξει την εξάπλωση του κορωνοϊού και είχαν ελάχιστα θύματα.
Αυτά όλα δεν έγιναν τυχαία, ούτε γιατί η κυβέρνηση είναι ανίκανη, αλλά γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τάξης που αντιπροσωπεύει, των κεφαλαιοκρατών. Γι’ αυτό και πάνω από τον άνθρωπο και την υγεία του, βάζει τα κέρδη. Για να μη θίξει τα συμφέροντα της ΟΕΒ και ιδιαίτερα όσων δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία άφησε ανοικτά τα αεροδρόμια και τα λιμάνια και δεν έκανε καμιά ενημέρωση και καμιά κίνηση για να προετοιμάσει τον τομέα της δημόσιας υγείας και την κοινωνία συνολικότερα για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο κίνδυνο, μην τυχόν και τρομάξουν οι τουρίστες και δεν έλθουν.
Η ατομική ευθύνη έχει νόημα μόνο σαν μέρος ενός συνολικού, συλλογικού κρατικού προγραμματισμού που να στοχεύει στην προστασία της υγείας των ανθρώπων, που να επενδύει πόρους και να ενεργοποιεί την κοινωνική αλληλεγγύη και συνεργασία. Διαφορετικά λειτουργεί απλώς σαν προπέτασμα καπνού για να καλύπτει τις ευθύνες των κυβερνώντων που διαχειρίζονται αυτή τη κρίση.
Η αντίληψη που λέει να τελειώσει αυτή η κρίση πρώτα και μετά θα ζητήσουμε εξηγήσεις και ευθύνες που ακούγεται από την αντιπολίτευση, και από το ΑΚΕΛ είναι λάθος γιατί δίνει παράταση στη κρίση και οδηγεί σε περισσότερα θύματα. Τώρα είναι που χρειάζεται να απαιτήσουμε:
• δαπάνες για την υγεία
• μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, και άλλων επαγγελματιών υγείας
• επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των κλινικών εργαστηρίων που κάνουν τα τεστ,
• μαζικά τεστ και προμήθεια προστατευτικών μέσων και δωρεάν παραχώρηση στο πληθυσμό
• στέγη για τους άστεγους και τους πρόσφυγες.
• πλήρη αποζημίωση για όσους μένουν απλήρωτοι ή χάνουν τις δουλειές τους.
Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη. Τώρα που πολύς κόσμος είναι αγανακτισμένος γιατί νοιώθει στο πετσί του τα αποτελέσματα της αναλγησίας, της γύμνιας και του αυταρχισμού αυτής της κυβέρνησης, που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι το κέρφιου όπως η αποικιοκρατία. Η Αριστερά και τα συνδικάτα θα πρέπει να μπούμε μπροστά, να οργανώσουμε και να συντονίσουμε αυτή τη διάθεση. Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και να ξεφορτωθούμε και το κορωνοϊό και τους Αναστασιάδηδες και την τάξη τους, που επιμολύνουν μόνιμα τη ζωή μας.
In a statement the Minister of Interior appears perturbed by NGO accusations for violations of the law, European legislation and human rights of refugees and migrants, claiming that, with the compulsory “quarantine” of hundreds of refugees in congested detention centres, his ministry “does whatever is possible for providing housing, food and healthcare”, even for “illegal” refugees! As to the lack of basic infrastructures for safeguarding human decency, his response is that «additional sanitary units are being installed and the electricity supply is being increased”.
However, the Minister of Interior does not respond to the accusations either as to flagrant violations of the Refugee Law and European legislation that primarily prohibit their detention, or as to the contempt of all recommendations and calls by international and European agencies. The Council of Europe (CoE) for example with the CoE Tookit calls on the member states to deal with the pandemic “in a way that respects the fundamental values of democracy, rule of law and human rights”, while the Commissioner for Human Rights of the CoE calls on member states to release migrants and asylum seekers in detention centres “to the maximum extent possible”.
The new migration policy of the Minister is focused on detention of asylum seekers and their concentration at “Reception” Centres for asylum seekers in Pournara and Kofinou. The two Centers have been turned to closed detention centres, under unacceptable, inhuman and humiliating living conditions, depriving them of basic human rights and putting their health to danger and therefore that of society at large, while at the same time suspending the asylum application examination procedures. There is already a nurse diagnosed with coronavirus at the Menoyia Detention Centre for Irregular Migrants and police officers serving there have been put in quarantine. However, no measures have been taken for the protection of the detained refugees and migrants and none of them have been tested for coronavirus, despite the fact that we have been informed of cases of detainees with some symptoms. Contrary to common sense and in violation of the decrees of the Minister of Health for the prohibition of even small group gatherings, the Minister of Interior ordered the transfer of detainees from Menoyia to Pournara, detaining them in the spaces where some 700 people are being held, without any testing and risking their health and public health in general.
In addition, the Minister of Interior does not explain that, in view of the lack over the years of a housing policy for refugees and migrants, “housing” for the detained asylum seekers is a tent or other similar rough structure, while for a section of migrants, especially those without papers, “housing” is simply a bed next to 5 or 10 other beds in a room in terrible repair but which carries a very steep rent. The same also applies to «medical care”, in the framework of which asylum seekers are limited to general hospitals of the area prior to GESY (General Health System), unable to register with a personal doctor and all that this entails, especially in the present conditions of coronavirus. For the majority of migrants, even those regularly paying their contribution to GESY for over a year now, continue to be excluded from registering with the system, which results in their being referred to a non-existent personal doctor when they apply to emergency departments.
Conceding that the above measures have been taken in the absence of coronavirus cases among asylum seekers, the Minister claims that their compulsory transfer and detention at Pournara and Kofinou «was deemed necessary … because it was found that they did not comply with the restrictive measures». Without substantiating his allegations, the Minister proceeds to stigmatisation and arbitrary punitive treatment (deprivation of liberty) of migrants and refugees.
By the same token, it was also deemed «necessary», and «reasonable» as per a “Fileleftheros” journalist», to use violence, excessive according to eyewitnesses, by the Special Traffic Squad «Ζ» of the police during the recent arrest of two migrants for not complying with the restrictive measures. In the framework of the toxic climate against migrant and refugee communities, shaped by the policy of the government and the Minister of Interior, including the use of the army with common patrols in old Nicosia, Squad “Z” appears to concentrate its action in the old city of Nicosia, targeting its racist rage at migrants and refugees and exhausting the frustrations of at least some of its members for demonstrating power and authority, through the use of verbal and physical violence as in the above arrest. Occasionally, the police are “accompanied” in this “work” by some journalists, who completely “by chance” happen to be present in some cases by the police and who are all too ready not only to exonerate but to also promote police actions with relevant photographs and articles.
KISA reiterates its position that the policies and actions of the Minister of Interior and the government, both in terms of mass detention and the arbitrary suspension of the asylum procedures during the pandemic as well as in relation to the unequal access to the right to healthcare, constitute blatant violations of the Refugee Law, European legislation and international human rights law but they are also extremely dangerous for the health of asylum seekers and public health in general.
KISA states that it fully appreciates the necessity to comply with the restrictive measures and that the small section of citizens, including migrants and refugees that violates the measures must be dealt with equally as all other citizens. The racist treatment, violence and stigmatisation of all the migrant and refugee population as potentially not complying with the measures and, therefore, as dangerous for public health, amounts to flagrant violations of the fundamental principles of equality, rule of law and human rights, undermining and shattering our country’s democracy and civilization.
KISA deems as positive the interventions of both the UNHCR and the Commissioner for Administration and Human Rights but these must not be limited to general positions of the type “a report will be prepared” but they should posit in no uncertain terms the need for immediate measures for restoring legality and the rule of law. Neither the visit in the form of a “tour” by the Minister nor the provision of “200 more tents” will lead to changing the Ministry’s unlawful policy and violations.
KISA has proceeded to legal measures, including before the European Court of Human Rights, as well as a report against the Ministry’s measures. At the same time, it calls on other civil society organisations, independent authorities and the competent parliamentary committees for immediate and dynamic interventions so as to fully restore the government’s compliance with legality and the rule of law.
Steering Committee
O Υπουργός Εσωτερικών με ανακοίνωση του φαίνεται ενοχλημένος από καταγγελίες ΜΚΟ για παραβιάσεις του νόμου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και διατείνεται ότι, με την αναγκαστική «καραντίνα» εκατοντάδων προσφύγων σε συνωστισμένα κέντρα κράτησης, το υπουργείο του «κάνει ό,τι είναι δυνατό για την παροχή στέγης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», ακόμα και «παράνομων»! Για δε τις ελλείψεις στοιχειωδών υποδομών για διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαντά ότι τοποθετούνται «πρόσθετες μονάδες υγιεινής και ενισχύεται η ηλεκτροδότηση».
Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν απαντά εντούτοις στις καταγγελίες που διατυπώνονται ως προς τις κατάφωρες παραβιάσεις του περί Προσφύγων Νόμου και του Ευρωπαϊκού δικαίου που απαγορεύουν κατά κύριο κανόνα την κράτησή τους ούτε και ως προς την περιφρόνηση όλων των συστάσεων και εκκλήσεων από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς όπως π.χ. του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που με δέσμη μέτρων (CoE Τoolkit) καλεί τα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της πανδημίας «με τρόπο που σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να απελευθερώσουν μετανάστριες/τες και πρόσφυγες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης «στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
Η νέα μεταναστευτική πολιτική του Υπουργού έχει ως επίκεντρο την κράτηση αιτητών ασύλου και τη συγκέντρωσή τους σε Κέντρα «φιλοξενίας» αιτούντων άσυλο στην Πουρνάρα και την Κοφίνου τα οποία έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης, κάτω από απαράδεκτες, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης, στερώντας τους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και εκθέτοντάς την υγεία τους σε κίνδυνο και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας ολόκληρης, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Ήδη, νοσηλεύτρια στο Κέντρο Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια έχει διαγνωστεί με κορονωϊό ενώ αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί έχουν τεθεί σε καραντίνα, χωρίς εντούτοις να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται εκεί και χωρίς κανένας από αυτούς να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι μας έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κρατουμένων που έχουν κάποια συμπτώματα. Σε πλήρη δε αντίθεση με την κοινή λογική αλλά και παραβιάζοντας τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας για την απαγόρευση ακόμα και μικρών ομαδικών συγκεντρώσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών, διέταξε χθες τη μεταφορά κρατουμένων από τη Μεννόγεια στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα, κρατώντας τους ακριβώς στους ίδιους χώρους όπου κρατούνται άλλα 700 άτομα, χωρίς καμία εξέταση, διακινδυνεύοντας την υγεία τους αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν εξηγεί επίσης ότι, ενόψει της διαχρονικής απουσίας οποιασδήποτε πολιτικής στέγασης προσφύγων και μεταναστριών/τών, «στέγη» για τους κρατούμενους αιτητές ασύλου είναι μια τέντα ή άλλη πρόχειρη κατασκευή ενώ για μερίδα μεταναστριών/των, κυρίως αυτών χωρίς χαρτιά, η έννοια της «στέγης» συμπυκνώνεται σε ένα κρεβάτι δίπλα σε 5 ή 10 άλλα σε ένα δωμάτιο σε άθλια κατάσταση αλλά με τσουχτερό ενοίκιο. Το ίδιο και με την «ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», στο πλαίσιο της οποίας οι αιτούντες άσυλο περιορίζονται στα προ-ΓΕΣΥ εποχή γενικά νοσοκομεία, χωρίς τη δυνατότητα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες του κορονωϊού, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστριών/των, ακόμα και αυτών που συνεισφέρουν στο ΓΕΣΥ εδώ και πάνω από ένα χρόνο, εξακολουθούν να αποκλείονται από εγγραφή στο σύστημα, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε ανύπαρκτο προσωπικό γιατρό όταν αποτείνονται στα τμήματα πρώτων βοηθειών.
Ομολογώντας κατά τα άλλα ότι τα πιο πάνω μέτρα λήφθηκαν στην απουσία κρουσμάτων του κορονωϊού μεταξύ των αιτούντων άσυλο, ο Υπουργός θεωρεί ότι η αναγκαστική μετακίνηση και κράτηση τους στην Πουρνάρα και την Κοφίνου «κρίθηκε επιβεβλημένη … επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν πειθαρχούσαν στα περιοριστικά μέτρα». Χωρίς να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του ο Υπουργός προχωρά στο στιγματισμό και την αυθαίρετη τιμωρητική μεταχείριση (στέρηση της ελευθερίας )μεταναστών και προσφύγων.
Με την ίδια λογική «επιβεβλημένη», και «εύλογη» κατά το δημοσιογράφο του «Φ», κρίθηκε και η υπέρμετρη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άσκηση βίας από τη μονάδα «Ζ» της αστυνομίας κατά την πρόσφατη σύλληψη δύο μεταναστών για μη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα. Στο πλαίσιο του τοξικού κλίματος που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών, στην οποία περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του στρατού με κοινές περιπολίες στην παλιά Λευκωσία, έναντι των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, η μονάδα «Ζ» φαίνεται να επικεντρώνει τη δράση της στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, στοχεύοντας με ρατσιστικό μένος σε μετανάστριες/τες και πρόσφυγες, και εξαντλώντας τα απωθημένα κάποιων, τουλάχιστον, μελών της για επίδειξη δύναμης και εξουσίας, με την άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας όπως στην πιο πάνω σύλληψη. Ενίοτε, στην «εργασία» αυτή η αστυνομία «συνοδεύεται» από κάποιους δημοσιογράφους που εντελώς «τυχαία» παρευρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις δίπλα από την αστυνομία και σπεύδουν όχι μόνο να εξωραΐσουν αλλά και να προωθήσουν το έργο της με το ανάλογο φωτογραφικό και δημοσιογραφικό έργο.
Η ΚΙΣΑ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι οι πολιτικές και ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης, τόσο αναφορικά με τη μαζική κράτηση, την αυθαίρετη αναστολή των διαδικασιών ασύλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και αναφορικά με την μη ισότιμη με τους Κύπριους πολίτες πρόσβαση στο δικαίωμα στην υγεία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του περί Προσφύγων Νόμου, του ευρωπαϊκού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά είναι και άκρως επικίνδυνες για την υγεία των αιτούντων ασύλου και τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα περιοριστικά μέτρα και ότι η μικρή μερίδα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και μεταναστριών/των που τα παραβαίνει, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα όπως και όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η ρατσιστική αντιμετώπιση, η βία και ο στιγματισμός όλου ανεξαίρετα του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού ως εν δυνάμει παραβατών των μέτρων και, επομένως, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών της ισονομίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποβιβάζοντας και καταρρακώνοντας τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Η ΚΙΣΑ εκτιμά ως θετική της παρέμβαση τόσο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες όσο και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να περιοριστούν σε γενικές τοποθετήσεις του «θα ετοιμαστεί έκθεση» … αλλά θα έπρεπε να θέσουν επιτακτικά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για αποκατάσταση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Ούτε η επίσκεψη υπό μορφή «ξενάγησης» από τον Υπουργό ούτε η παραχώρηση «200 επιπλέων αντίσκηνων» θα οδηγήσει στην κάμψη της παράνομης πολιτικής και των παραβιάσεων από πλευράς του Υπουργείου.
Η ΚΙΣΑ έχει προχωρήσει σε νομικά μέτρα, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και ετοιμασία καταγγελίας κατά των μέτρων του Υπουργείου. Ταυτόχρονα καλεί τις άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητες αρχές και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για άμεση και δυναμική παρέμβαση ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η συμμόρφωση με την νομιμότητα και το κράτος δικαίου από πλευράς της κυβέρνησης.
Διοικητικό Συμβούλιο
The so-called Pournara Reception Centre in Kokkinotrimithia has been turned from a Centre of initial registration and medical examination of asylum seekers, with a maximum period of stay of 72 hours, to a Detention Centre, where today more than 600 people are detained for long periods, deprived of their freedom, under inhuman and humiliating living conditions.
On the pretext of the coronavirus, the Minister of interior proceeded to the compulsory transfer of an additional large number of asylum seekers from centres and facilities where they stayed in various districts under tolerable conditions, to the Pournara Detention Centre, so as to keep them in detention and in “quarantine”, when there were no coronavirus cases in the facilities they stayed, without being informed about the reasons and their right to judicial recourse. Putting asylum seekers who were transferred there in quarantine violates the decrees of the Ministry of Health on the coronavirus as they do not fall under any of the categories for which quarantine is mandatory.
KISA points out that, in violation of the principle of the prohibition of discrimination and on clearly racist criteria, the large majority of asylum seekers transferred to and/or already at the Pournara Detention Centre are people of African descent.
In addition, the government has, again on the pretext of the coronavirus, suspended refugees’ and asylum seekers’ access to the asylum procedures:
The government has limited the free movement of detained asylum seekers as well as access of NGOs and volunteer organisations to the Reception Centre in Kofinou to such an extent that this Centre too has in effect been turned to a “closed centre”. In addition to limiting access to Kofinou, the government has also prohibited KISA’s and other NGOs’ access to Pournara, again in violation of the law and the right of asylum seekers to have access to human rights NGOs.
The contention that the government is exploiting the pandemic in order to limit refugees’ rights is clearly demonstrated by the fact that these measures had been announced before the pandemic, in the framework of the toxic environment shaped by the government on the pretext of the increase in the number of asylum seekers, which should have been expected in view of the situation in Syria and the Turkish policy on refugees, and the adoption of a xenophobic and racist rhetoric, which links refugee issues with terrorism, criminality, cultural and demographic threats to the Cypriot society.
KISA considers the above policies and actions of the Minister of Interior and the government as unlawful and in breach of the Refugee Law and European legislation but also as extremely dangerous to public health and to the health of asylum seekers for the following reasons:
Once again KISA calls on the state to proceed immediately to changing its policies, to put an end to the unlawful detention of asylum seekers and to ensure access to the right to health and protection from the coronavirus by all, irrespective of ethnic origin or residence status.
In the framework of its role and action for the protection of the human rights of asylum seekers and against their racist treatment, KISA will consider legal measures and will also proceed with reports to the competent European and international bodies.
Steering
Committee
Tο λεγόμενο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά έχει μετατραπεί από Κέντρο αρχικής καταγραφής και ιατρικών εξετάσεων αιτητών ασύλου με μέγιστη περίοδο παραμονής τις 72 ώρες, σε Κέντρο Κράτησης, όπου σήμερα κρατούνται για μακρόχρονη περίοδο πέραν των 600 αιτητών ασύλου, οι οποίοι στερούνται της ελευθερίας τους, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης.
Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στην υποχρεωτική μετακίνηση μεγάλου αριθμού αιτητών ασύλου, από κέντρα και υποστατικά όπου διέμεναν σε διάφορες επαρχίες υπό συνθήκες υποφερτές, στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα για να τεθούν κι αυτοί υπό κράτηση και σε «καραντίνα», τη στιγμή που κανένα κρούσμα δεν υπήρξε στους χώρους όπου διέμεναν, χωρίς καμία ενημέρωση για τους λόγους και το δικαίωμά τους για προσβολή των αποφάσεων ενώπιον Δικαστηρίου. Η θέση σε καραντίνα των αιτητών ασύλου που μεταφέρθηκαν εκεί παραβιάζει τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας σε σχέση με τον κορωνοϊό αφού δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες για τις οποίες επιβάλλεται η καραντίνα.
Η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι, κατά παράβαση της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων και με εντελώς ρατσιστικά κριτήρια, η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών ασύλου που μετακινήθηκαν ή/και βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα είναι άτομα αφρικανικής καταγωγής.
Επίσης, η κυβέρνηση, με το πρόσχημα του κορωνοϊού και κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, έχει αναστείλει την πρόσβαση των προσφύγων σε διαδικασίες ασύλου:
Η κυβέρνηση έχει περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση των διαμενόντων αιτητών ασύλου και την πρόσβαση των ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου σε τέτοιο βαθμό που και αυτό έχει στην ουσία μετατραπεί επίσης σε «κλειστό κέντρο». Πρόσθετα με τον περιορισμό της πρόσβασης στην Κοφίνου η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση της ΚΙΣΑ και των άλλων ΜΚΟ στη Πουρνάρα κατά παράβαση και πάλι του Νόμου και του δικαιώματος των αιτητών ασύλου να έχουν πρόσβαση σε ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περιορίσει τα δικαιώματα των προσφύγων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά είχαν εξαγγελθεί πριν από την πανδημία, στα πλαίσια του τοξικού κλίματος που η κυβέρνηση διαμόρφωσε με πρόσχημα την αύξηση του αριθμού των αιτητών ασύλου, η οποία θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη λόγω της κατάστασης στη Συρία και της Τουρκικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, και την υιοθέτηση μιας ξενοφοβικής και ρατσιστικής ρητορικής, η οποία συνδέει τα θέματα προσφύγων με τρομοκρατία, εγκληματικότητα, πολιτιστική και δημογραφική απειλή για την κυπριακή κοινωνία.
Η ΚΙΣΑ, θεωρεί τις πιο πάνω πολιτικές και ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών και της Κυβέρνησης ως παράνομες και κατά παράβαση του περί Προσφύγων Νόμου και του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και ως άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την υγεία των αιτητών ασύλου για τους πιο κάτω λόγους:
Η ΚΙΣΑ καλεί για ακόμα μια φορά το κράτος να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή των πολιτικών του να τερματίσει την παράνομη κράτηση αιτητών ασύλου και να διασφαλίσει πρόσβαση στο δικαίωμα στην υγεία και σε προστασία από τον κορωνοϊό σε όλους, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής ή καθεστώς παραμονής.
Στο πλαίσιο του ρόλου και του έργου της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων ασύλου και κατά της ρατσιστικής αντιμετώπισης τους, η ΚΙΣΑ θα κινηθεί νομικά και θα προχωρήσει επίσης σε καταγγελία προς τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς.
On 12/03/2020, the Council of Ministers adopted, without any prior consultation, the much-trumpeted action plan for “holistically dealing with the increasing migration flows”. KISA expressed right from the beginning the conviction that the policies of “examination of manifestly unfounded applications within one month”, the designation of “safe countries of origin”, the “shortening of the time of examination of asylum applications” and speeding up of procedures with reducing the enshrined deadlines of recourse to judicial protection, the creation of closed detention centres for asylum seekers and speeding up of forced returns with the effective involvement of FRONTEX, not only violate the refugee law but they are also unfeasible in the absence of the required structures, the necessary human resources and the corresponding legal framework.
Today, especially under the present conditions of the COVID-19 pandemic, the action plan is no longer only unfeasible and illegal but it constitutes a substantial threat to public health of the whole population.
When physical distancing and voluntary self-isolation is the rule for almost all people, the government has decided and daily promotes the piling up and crowding of migrants and asylum seekers in detention and reception centres, thereby rendering them into centres of rapid and certain spreading of coronavirus.
At exactly the time when the rule of law needs to stand firm and the number of detainees / confinees to be limited to the absolutely necessary minimum or to be eliminated altogether, it has been decided to reopen all wings of the Menoyia Detention Centre, while new detainees are not transferred to the Menoyia Detention Centre but to various police stations, in conditions that have already been ruled by the ECtHR as inhuman and degrading. It has also been decided to “host” more than 600 people at Pournara, in conditions that violate the very decrees of the state for protection from coronavirus. At the same time, the Reception Centre for Asylum Seekers in Kofinou has been turned to a “closed centre”, without a single case of COVID-19.
In effect, with concentrating such numbers in detention and/or reception centres, of people who have not committed a crime and do not in any way threaten public order, there can be no guarantee as to the protection of public health as it is totally impossible to comply with the measures of the ministerial decrees for the protection of public health.
When administrative detention in many European countries is being limited, because of the infeasibility of the implementation of detention orders and, therefore, without any legal basis, Cyprus opts for the “solution” of detention and deportation, ignoring the short- and long-term consequences of detention that leads to nowhere.
And of course there is no reference to the living conditions of detainees and those “hosted” in these centres (please see (CPT standards and CPT statement of principles of COVID-19 of the Council of Europe).
When it is imperative to be prioritized, vulnerable groups within the most vulnerable group of detainees and refugees, they remain invisible. Pregnant women, children, persons with health problems and with disabilities have only one capacity, that of the “other”, the “foreigner” who must be distanced from “ours” and to automatically be piled up and confined along with hundreds of other people, that is to be exposed to guaranteed dangerous conditions.
Before it is too late and the spreading of the virus becomes uncontrollable, KISA considers that it is imperative to fully review the measures, taking into consideration the threat of coronavirus as well as the rule of law that Cyprus wants to maintain, and calls on the state to immediately review-
Steering Committee
Στις 12.03.2020 το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, το πολυδιαφημισμένο σχέδιο δράσης για την «ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών». Η ΚΙΣΑ έκφρασε από την αρχή την πεποίθηση ότι οι πολιτικές της «εξέτασης των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων εντός ενός μηνός», του καθορισμού «ασφαλών χωρών καταγωγής», της «σύντμησης των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου» και της επιτάχυνσης διαδικασιών με τη μείωση των κατοχυρωμένων προθεσμιών προσφυγής στη δικαστική προστασία, η δημιουργία κλειστών χώρων κράτησης των αιτητών διεθνούς προστασίας και η επιτάχυνση της υποχρεωτικής επιστροφής τους με την ουσιαστική εμπλοκή της FRONTEX, όχι μόνο παραβιάζουν το προσφυγικό δίκαιο αλλά είναι και ανεδαφικές αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές, ούτε το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε και το ανάλογο νομικό πλαίσιο.
Σήμερα, ιδίως υπό τις παρούσες περιστάσεις της πανδημίας του COVID-19, το σχέδιο δράσης δεν είναι πλέον ανεδαφικό και παράνομο αλλά συνιστά ουσιαστική απειλή για τη δημόσια υγεία ολόκληρου του πληθυσμού.
Την ώρα που η φυσική απομόνωση ( physical distancing) και ο αυτοπεριορισμός είναι ο κανόνας για όλους σχεδόν τους ανθρώπους, κρίθηκε και προωθείται καθημερινά η συμφόρηση και ο συνωστισμός μεταναστριών/τών και αιτούντων διεθνούς προστασίας σε κέντρα κράτησης ή/και υποδοχής , με αποτέλεσμα να καθίστανται πλέον εστίες ταχείας και βέβαιης διάδοσης του κορωνοϊού.
Την ώρα ακριβώς που χρειάζεται το κράτος δικαίου να σταθεί ακλόνητο και ο αριθμός κρατουμένων/εγκλεισμένων να περιοριστεί στον απολύτως αναγκαίο ή ακόμα και να μηδενιστεί, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία όλων των πτερύγων του κέντρου κράτησης στη Μενόγεια, ενώ πρόσφατοι κρατούμενοι δεν μεταφέρονται στα κρατητήρια Μεννόγειας αλλά σε διάφορα αστυνομικά κρατητήρια υπό συνθήκες που ήδη έχουν κριθεί από το ΕΔΑΔ ως απάνθρωπες και ταπεινωτικές στην Haghilo v Cyprus. Αποφασίστηκε η «φιλοξενία» 600 και πλέον ατόμων στην Πουρνάρα, υπό συνθήκες που παραβιάζουν τα ίδια τα διατάγματα του κράτους για την προστασία από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, έχει μετατραπεί σε «κλειστό κέντρο», χωρίς να υφίσταται ούτε και ένα κρούσμα COVID-19.
Εκ των πραγμάτων, η συγκέντρωση τέτοιων αριθμών σε χώρους κράτησης ή/και υποδοχής, προσώπων που κανένα αδίκημα δεν διέπραξαν ούτε και απειλούν με οποιοδήποτε τρόπο τη δημόσια τάξη, καμία εγγύηση δεν μπορεί να παράσχει ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας αφού είναι εντελώς αδύνατη η τήρηση των όσων καθορίζονται στα Υπουργικά Διατάγματα για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.
Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης η διοικητική κράτηση περιορίζεται, λόγω του ανέφικτου της εκτέλεσης διαταγμάτων απέλασης και της κατ’ επέκταση έκλειψης του νομικού της ερείσματος, η Κύπρος επιλέγει όλο και περισσότερο τη «λύση» της κράτησης και απέλασης, αγνοώντας τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της αδιέξοδης κράτησης.
Για τις συνθήκες διαβίωσης κρατουμένων και «φιλοξενουμένων» (βλέπε CPT standards και CPT statement of principles of COVID-19 του Συμβουλίου της Ευρώπης) ούτε λόγος.
Την ώρα που επιβάλλεται να τεθούν σε προτεραιότητα, οι ευάλωτες ομάδες εντός της κατεξοχήν ευάλωτης ομάδας των κρατουμένων και προσφύγων, αυτές παραμένουν αόρατες. Έγκυοι, παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας και άτομα με αναπηρίες φέρουν μόνο μία ιδιότητα. Την ιδιότητα του «ξένου», του «άλλου» που πρέπει να απομακρυνθεί από τους «δικούς» και αυτομάτως να συνωστιστεί και να περιοριστεί μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, δηλαδή να εκτεθεί σε εγγυημένα επικίνδυνες συνθήκες.
Προτού είναι αργά και η διάδοση του ιού καταστεί ανεξέλεγκτη, η ΚΙΣΑ θεωρεί επιβεβλημένη την πλήρη αναθεώρηση των μέτρων λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και το κράτος δικαίου που η Κύπρος θέλει να είναι και καλεί το κράτος στη χωρίς καθυστέρηση επανεξέταση-
Διοικητικό Συμβούλιο
[English Text Follows]
Ο Κωστής Αχνιώτης έφυγε σαν σημερα το 2017.
Πολιτικοποιήθηκε μέσα στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά σαν φοιτητής στη Γαλλία, ενώ με την επιστροφή του στην Κύπρο άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά μέσα στην Κυπριακή εξωκοινοβουλευτική αριστερά, το κίνημα επαναπροσέγγισης και τους πολιτικούς κύκλους της εντός των τειχών Λευκωσίας. Συμμετείχε στο περιοδικό ‘Δελτίο Συζήτησης’, μέσα από το οποίο έγιναν οι πρώτες γραπτές συζητήσεις της άκρας Αριστεράς στην Κύπρο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δραστηριοποιήθηκε μέσα στον Κομμουνιστικό Κύκλο συνεχίζοντας τις εκδόσεις με την έκδοση του περιοδικού Εντός των Τειχών την περίοδο 1985-1990, το οποίο αποτέλεσε βασικό έντυπο των θεωρητικών ανησυχιών και διάλογων της ευρύτερης αριστεράς. Εκείνη την περίοδο είχε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία της ομάδας ‘Φίλοι του Ακάμα’ με σκοπό την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της χερσονήσου του Ακάμα.
Αργότερα, λαμβάνει μέρος στην έκδοση του δικοινοτικού περιοδικού Χάτε (1998-2001), μιας από τις ποιο αξιοσημειωτες προσπάθειες αυτόνομης επικοινωνίας μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας πριν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Την ίδια περίπου περίοδο εξέδιδε μαζί με άλλους το περιοδικό κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου ‘Εξ Υπαρχής’ (1999-2004).
Το 2004 στήνει μαζί με συντρόφους του την Πλατφόρμα Αριστερών για το Ναι και μετ’ έπειτα οργανώνεται μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς στην Κοινή Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος, ενώ εκδίδει το περιοδικό του ελληνοκυπριακού τμήματος της πλατφόρμας, Το Καλέμι (2008-11).
Την περίοδο της έντασης της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008, δραστηριοποιήθηκε μαζί με άλλα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην ΕΡΑΣ, ενώ μετέπειτα ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 με τον δικοινοτικό συνδυασμό Δράσυ-Eylem, τον πρώτο δικοινοτικό εκλογικό συνδυασμό που έλαβε μέρος σε εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ 2014-2016 πήρε μέρος στην προσπάθεια συγκρότησης της σελίδας εναλλακτικής ενημέρωσης Platforma News ενώ στους τελευταίους μήνες της ζωής του συμμετείχε και στην Αριστερή Κίνηση – Θέλουμεν Ομοσπονδία.
Το 11ο τεύχος του περιοδικού Εντροπία εμπεριέχει αφιέρωμα στον Κωστή Αχνιώτη, ενώ το ντοκιμαντέρ Tongue καταπιάνεται με την ζωή του σε σχέση με την Κυπροκεντρική εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Υπάρχει επίσης και η ηχογράφηση της συζήτησης του Κωστή μαζί με τον κοινωνιολόγο Αντρέα Παναγιώτου με θέμα τις ‘Ριζοσπαστικές Αφηγήσεις για το Κυπριακό που το 1970 τζιαι μετά: Η Άνοδος της Κυπριακής Συνείδησης τζιαι του Δικοινοτικού Κινήματος’, που οργανώθηκε το 2017 από την Συσπείρωση Ατάκτων.
Πρόσφατα δακτυλογραφήσαμε το κείμενο ’κυπριακή συνείδηση’, το οποίο έγραψε ο Κωστής το 1988.
Costis Ahniotis passed away three years ago, a day like today.
As a student in France, he was politically active in the extra-parliamentary left, and with his return to Cyprus he became actively involved with the Cypriot extra-parliamentary Left, the rapprochement movement and the political circles of the walled city of Nicosia. He participated in the magazine ‘Discussion Bulletin’ [Δελτίο Συζήτησης], through which the first written discussions of the Cypriot far-left developed.
In the beginning of the 1980s, he was active in the Communist Circle, continuing publications with the publication of the magazine Within the Walls between 1985-1990, which constituted a key text for the exposition of the theoretical concerns and dialogue of the broader left. In that period he had a key role in the formation of the group ‘Friends of Akamas’, with the aim of the preservation of the natural environment of the Akamas peninsula.
He further participates in the publication of the bi-communal magazine Hade (1998-2001), one of the most note-worthy attempts for an autonomous channel of communication between the Greek and Turkish Cypriot communities, before the opening of the checkpoints. During the same period he was part of the publishing team of the social and political dialogue magazine ‘From the Beginning’ [Εξ Υπαρχής] (1999-2004).
In 2004 he forms, together with other comrades, the ‘Platform of Leftists for YES’ and organizes afterwards, alongside other teachers, the G/c and T/c Teachers' Platform "United Cyprus", while publishing the magazine of the Greek Cypriot section of the platform, Kalemi [Το Καλέμι] (2008-11).
During the period of the intensification of the economic crisis that started in 2008, he organized, together with other members of the extra-parliamentary left, in ERAS, while afterwards he was a candidate in the European parliamentary elections of 2014 with the bi-communal electoral list of Δράσυ-Eylem, the first bi-communal electoral list that had ever participated in an election in the history of the Republic of Cyprus. Between 2014-2016 he participated in the attempt of forming the website of alternative information Platforma News, while in the last months of his life, he participated in the Leftist Movement – We Want Federation.
The 11th issue of the Entropy [Εντροπία] magazine features a tribute to Costis Ahniotis, while the documentary Tongue focuses on his life in relation to the Cyprocentric extra-parliamentary left. The audio recording of Costis’ discussion with sociologist Andreas Paanayiotou also exists (in Greek), on the subject ‘Radical Narrations of the Cyprus Problem from the 1970s onwards: The Rise of Cypriot Consciousness and of the Bi-communal Movement’, organized in 2017 by Syspirosi Atakton.
We have recently translated his 1988 text ’cypriot consciousness’, making it available in English for the first time.
In our attempt to make the archive more accessible, we present here 5 key texts of the broader Cypriot radical political scene that are available in English on the archive. Part of the archiving project is making previously unavailable texts; available to new audiences. Many of the following texts have thus been translated through the initiate of various individuals, whose work has been fundamental in allowing us to share these key texts for the first time, in English. A bonus text has also been added at the end of the list.
'Ecology and the Semblance of an Illusion' (1985)
This ecological text circulated in the Chrysallida social space in Limassol, in relation to developments surrounding Akamas. It consisted of 9.5 pages and included extensive excerpts from various works by Max Horkheimer, Karl Marx, Peter Kropotkin, Murray Bookchin, Ivan Illich, et al. It is one of the few ecological theoretical texts of the Cypriot anti-authoritarian scene.
‘cypriot consciousness’ (1988)
Published originally in the 35th issue of the Nicosian magazine ‘Within the Walls’, this text by Costis Ahniotis has remained a classic exposition of the Cyprocentric position associated with the extra-parliamentary left.
‘The Cyprus Problem and the Internationalist Tasks of the Greek Cypriot Working Class’ (1988)
This book was published by the leftist group Workers’ Democracy. It is perhaps the most extensive Marxist analysis of the Cyprus Problem, founded upon the theoretical framework of revolutionary deafeatism. While the book still remains untranslated as a whole, a recent partial translation of key parts has emerged in 2019.
‘5 positions on the reunification process or For the right to live in Cyprus without the Cyprus problem’ (2010)
This text presents the analysis and position of the libertarian group Falies surrounding the Cyprus Problem and the approach that should be taken by the extra-parliamentary left.
‘Cheap Bodies/Foreign Bodies: The Government Strategy on Immigration’ (2016)
This brochure was published by the group antifa λευkoşa, and analyses the immigration policy of the Republic of Cyprus during the recent years, emphasizing the effect on refugees and the process of illegalization of migrants and refugees.
‘Federation or Death’ (1993)
This text was published in the 10th issue of the anarchist magazine ‘Traino stin Poli’, in Limassol. Published on the pretext of elections contra the then possibility of the resolution of the Cyprus Problem through the Ghali set of Ideas, it offered a direct justification for supporting a bi-communal federation.
Στην προσπάθεια μας να γίνει το αρχείο πιο προσβάσιμο, παρουσιάζουμε εδώ 5 βασικά κείμενα του ευρύτερου Κυπριακού ριζοσπαστικού χώρου που εντοπίσαμε και αρχειοθετήσαμε στο αρχείο.
'Η Κύπρος, το Εθνικό και ο Εθνικισμός - Μία Ελευθεριακή Ανάλυση' (1984)
Γραμμένη από ανώνυμο Κύπριο Αναρχικό, η μπροσούρα πρόκειται για μια από τις πρώτες θεωρητικές προσεγγίσεις σε σχέση με το Κυπριακό, από μια ριζοσπαστική ελευθεριακή σκοπιά και αποτελεί πλέον κλασικό θεωρητικό κείμενο του Κυπριακού ριζοσπαστικού χώρου. Η παρόν έκδοση αποτελεί αναδημοσίευση της μπροσούρας, από την Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης Σαλονίκης, τον Ιούνη του 2018.
'Οικολογία και η Φαινομενικότητα μιας Ψευδαίσθησης' (1985)
Οικολογικό κείμενο που κυκλοφόρησε στο στέκι της Χρυσαλλίδας στη Λεμεσό, με αφορμή τον Ακάμα. Έχει συνολική έκταση 9.5 σελίδες και περιλαμβάνει εκτενή αποσπάσματα από διάφορα έργα των Max Horkheimer, Karl Marx, Peter Kropotkin, Murray Bookchin, Ivan Illich, κ.α. Ενά από τα ελάχιστα οικολογικα θεωριτικά κείμενα του Κυπριακού αντιεξουσιαστικού χώρου.
Δακτυλογραφημένο Κείμενο Αρχείο PDF
'Το Κυπριακό και τα Διεθνιστικά Καθήκοντα των Ελληνοκύπριων Επαναστατών' (1988)
Το βιβλίο εκδόθηκε από την ομάδα Εργατική Δημοκρατία. Πρόκειται για ίσως την πιο εκτενής μαρξιστική ανάλυση του Κυπριακού Προβλήματος, βασισμένη πάνω στο θεωρητικό υπόβαθρο του επαναστατικού ντεφετισμού.
'Κυπριακή Συνείδηση - Διάλογος για μια Εμπειρία Χωρίς Όνομα' (1992)
Αυτή η μπροσούρα κυκλοφόρησε ως απάντηση στη λογοκρισία που ακολούθησε την εκπομπή Χωρίς Πλαίσια του ΡΙΚ στις 4 Ιούλη του 1992, όπου ο κοινωνιολόγος Αντρέας Παναγιώτου είπε πως είναι Κυπραίος και όχι Έλληνας. Παραμένει μια από τις ποιό προσβάσιμες και παράλληλα ανεπτυγμένες εκφράσεις της Κυπροκεντρικής θέσης. Πέρα από το αρχείο PDF, η μπροσούρα έχει πλέον δακτυλογραφηθεί (με εξαίρεση το άρθρο του κ. Καζαμία).
Δακτυλογραφημένο Κείμενο Αρχείο PDF
'Σώματα Φτηνά/Σώματα ξένα: Η Κρατική Στρατηγική της Μετανάστευσης - 3η έκδοση' (2019)
Μπροσούρα της ομάδας antifa λευkoşa η οποία αναλύει την μεταναστευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στο προσφυγικό και την δημιουργία παρανομοποίησης μεταναστών και προσφύγων.
The following link contains a PDF file we received archiving incidents of Fascist, Racist, Xenophobic and Migrant/Refugee Exploitation in the Republic of Cyprus in the period 1993-2020 from various sources.
Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμεταλλευση και Ρατσιστική Βία στην Κύπρο - Έβδομη Έκδοση
Language of Sources: Greek, some English. Language of Title - Table of Contents: Greek, Greek/Englsih.
Το link περιέχει αρχείο PDF που μας στάλθηκε, που αρχειοθετεί περιπτώσεις φασισμού, ξενοφοβίας, εκμετάλλευσης μεταναστών/τριών και προσφύγων στην Κυπρο την περίοδο 1993-2020 από διάφορες πηγές.
Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμεταλλευση και Ρατσιστική Βία στην Κύπρο - Έβδομη Έκδοση
Εισαγωγικό Σημείωμα
Η συγκρότηση του παρόν αρχείου ξεκίνησε το 2013. Ήταν αρχικά μια περισυλλογή των διάφορων άρθρων που είχα μαζέψει τα προηγούμενα χρόνια, μια μικρή προσωπική προσπάθεια να μαζευτούν όλα τα λεγόμενα “μεμονωμένα περιστατικά” ρατσισμού, φασισμού και ξενοφοβίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη έκδοση (Οκτώβρης 2013), η οποία κάλυπτε την περίοδο 2009-2013, σύντομα έφερε την δεύτερη έκδοση τον Μάρτη του 2014, καλύπτοντας την περίοδο 2003-2014. Η συλλογή των “μεμονωμένων περιστατικών” άρχισε να φαντάζει σαν μια διαδικασία χωρίς τέλος, σκιαγραφώντας σιγά σιγά την βαθύτατα ρατσιστική δομή της (ελληνο)Κυπριακής πολιτείας. Η αρχειοθέτηση περιστατικών και πληροφοριών συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια σε διαφορετικά επίπεδα έντασης. Το αρχείο εμπεριέχει υλικό από διάφορες πυγές, συμπεριλαμβανομένων τοποθετήσεων και φυλλαδίων πολιτικών ομάδων, αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στήλες δημοσιογράφων - η συντριπτική πλειοψηφία του υλικού, παρόλα αυτά, προέρχεται από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η λογική πίσω από την αρχειοθέτηση του υλικού ήταν και παραμένει η καταγραφή περιστατικών και πληροφοριών γύρω από τον φασισμό, την ξενοφοβία, την εκμετάλλευση και την ρατσιστική βία στην Κύπρο, χωρίς να επιβάλλεται κάποιος αυστηρός έλεγχος στο ιδεολογικό ή άλλο περιεχόμενο των πηγών, π.χ. προσωπικές απόψεις των αρθρογράφων. Κάθε άρθρο που έχει συμπεριληφθεί μέσα στο αρχείο εμπεριέχει κάποιο στοιχείο ή πληροφορία σχετικά με τις ποιό πάνω θεματικές. Καθώς το αρχείο έχει συγκροτηθεί κυρίως μέσω από ηλεκτρονικά άρθρα και ψηφιοποιημένο υλικό, είναι φυσικό επακόλουθο πως η καταγραφή σταματά στην δεκαετία του 90, ενώ παράλληλα υπάρχει μια πληθώρα πηγών για τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων. Ένα ευχαριστώ αρμόζει να επεκταθεί εδώ προς όλα τα άτομα, καθώς και στις διάφορες ομάδες που προωθήσαν τις εκδόσεις του αρχείου όλα αυτά τα χρόνια: την ΚΙΣΑ, την Αγκάρρα, την Εργατική Δημοκρατία, το Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο, την ΕΡΑΣ, την ομάδα ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ, την Σκαπούλα, την Συσπείρωση Ατάκτων, την ομάδα antifa λευkoşa, την Bandiera και την Νέα Διεθνιστική Αριστερά, καθώς και άλλες ομάδες και συλλογικότητες οι οποίες μας διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.
Γλώσσα πηγών: Ελληνικά, Αγγλικά. Γλώσσα Τίτλου, Περιεχομένων: Ελληνικά, Ελληνικά/Αγγλικά.
This year’s 21st March, proclaimed by the General Assembly of the United Nations as the International Day for the Elimination of Racial Discrimination for the killing of 69 peaceful demonstrators by the apartheid regime of South Africa, finds the whole of humanity in the vice of the coronavirus pandemic and the efforts to deal with it. These have led to the cancellation of marches and other events planned in Europe and all over the world, including ours here in Cyprus, to raise our voices and declare our opposition and resistance to racism and xenophobia.
The demonization of the right to asylum and the refugee flows and their interconnection with terrorism, structural racism and discrimination, hate speech and hate crime against migrant and refugee communities, against minorities and diversity, the demonization of NGOs and human rights defenders, all take on terrifying dimensions and they are fomented by the government narrative and policies, sections of the media and social media, which often uncontrollably spread fake news, thereby threatening people’s democratic achievements and decimating solidarity with vulnerable communities and groups, which experience racism and exclusion and inability to enjoy their basic and fundamental rights on a daily basis. The coronavirus pandemic further adds to the above and is used as a tool for legitimising policies, narratives and rhetoric against those most vulnerable.
It was only yesterday that the state, in breach of the basic principle of the customary international law, that of non refoulement, chased away a boat with refugees in the territorial waters of Cyprus that had approached the Cypriot shores, violating their right to asylum. The government was applauded for this action by extreme right and nationalist groups on social media, while the media almost totally ignored it and other quarters chose to remain silent. It was only yesterday again that an Iranian citizen with long-term residence in Cyprus was killed by police shots as a result of a complaint by Cypriots for causing disturbance in their village. A victim of institutional racism that wills the life of migrants and refugees to count less. Migrant women and girls were for years unclaimed by the authorities until their murders by a serial killer was revealed. Migrants remain uninformed about the measures for the coronavirus and they lose their jobs but the state’s protection net does not include these most vulnerable groups as the announced measures are essentially addressed only to Cypriots. The Kofinou Reception Centre for asylum seekers has been turned to a closed centre, because of the coronavirus, despite the fact that there is no case of the virus, simply on the basis of the status of the persons staying there as asylum seekers. The Pournara Centre of Temporary Hospitality for asylum seekers has been turned to a detention centre for African asylum seekers, on the basis of a clearly racist policy that wills some asylum seekers to move freely and others to be in detention, the only criterion being their colour and ethnic origin.
The Cyprus government, based on an unprecedented extreme right narrative, has developed an “Action Plan on migration”, which aims to prevent refugees from coming to Cyprus, to the effective exclusion of a large number of refugees from the right to effective legal remedy, the enclosure of asylum seekers in closed detention centres and the forced return of migrants and refugees to their countries of origin.
It has repeatedly interconnected refugees with terrorism and public safety as well as with Turkey, the perennial enemy, in the context of a narrative about its organised efforts to change the demographic character of Cyprus by channeling refugees to Cyprus, a narrative that is well received by extreme right and racist forces, instead of responsibly informing and sensitising its citizens and society about asylum and to explain that no human being leaves their country if there is no serious reason compelling them to do so.
At the same time, the Cyprus government has unleashed a relentless war of fake news, defamation and criminalisation of the action of NGOs engaged in the area of migration and asylum, creating thus fertile ground in society for their targeting and demonization.
In view of many of its member states having adopted the above policies and rhetoric, the E.U. seems unable to face up to the challenges of asylum and to maintain and strengthen the principles on which it is based –equality, the rule of law and respect of human rights, either by tolerating the violations of European law by its member states and/or through the adoption of policies that undermine these principles, such as the agreement between the E.U. and Turkey, which has recently been updated.
Today is the day we must once again declare and emphasise the necessity for resistance to all the above and the necessity to declare clearly our commitment to intensifying the struggle against racism and xenophobia, against nationalism and neo-nazism. Today is the day we, as a society, must declare our commitment to the principles of the rule of law, equality and human rights but also our support and solidarity to migrant and refugee communities, the most vulnerable groups of our fellow human beings to the scourge of racism and xenophobia.
Steering Committee
Η φετινή 21 Μαρτίου, που ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το φόνο 69 διαδηλωτών από το καθεστώς apartheid της Νότιας Αφρικής, βρίσκει ολόκληρη την ανθρωπότητα στη μέγγενη της πανδημίας του κορονοϊού και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της. Στις προσπάθειες αυτές εντάσσεται και η ματαίωση των πορειών και άλλων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο, όπως και της δικής μας εδώ στην Κύπρο, για να βροντοφωνάξουμε την αντίθεση και αντίσταση μας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Η δαιμονοποίηση του δικαιώματος ασύλου και των προσφυγικών ροών και η διασύνδεσή τους με την τρομοκρατία, ο θεσμικός ρατσισμός και οι διακρίσεις, η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους ενάντια στις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες και ενάντια σε κάθε μειονότητα και κάθε διαφορετικότητα, η δαιμονοποίηση των ΜΚΟ και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις και υποθάλπονται από τον επίσημο κυβερνητικό λόγο και πολιτικές, τα χειραγωγημένα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ανεξέλεγκτα πολλές φορές κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις, απειλώντας τις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών και καταβαραθρώνοντας την αλληλεγγύη με τις ευάλωτες κοινότητες και ομάδες οι οποίες σε καθημερινή βάση βιώνουν τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό και την αδυναμία απόλαυσης βασικών και θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. Η πανδημία του κορονοϊού συντείνει ακόμη πιο πολύ σε όλα τα πιο πάνω και χρησιμοποιείται ως εργαλείο νομιμοποίησης πολιτικών, αφηγημάτων και ρητορικής κατά των πιο ευάλωτων.
Μόλις χθες, το κράτος, κατά παράβαση της βασικής αρχής του διεθνούς εθιμικού δικαίου, αυτήν της μη επαναπροώθησης, εκδίωξε πλοιάριο με πρόσφυγες που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και προσέγγισε τις Κυπριακές ακτές παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στο άσυλο, για να καταχειροκροτηθεί για την ενέργεια της αυτή από ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ταυτόχρονη πλήρη αποσιώπηση του θέματος από τα ΜΜΕ και την τήρηση σιγής ιχθύος από άλλους. Μόλις χθες, Ιρανός υπήκοος με μακρόχρονη παραμονή στην Κύπρο σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αστυνομικών επειδή έγινε καταγγελία από Κύπριους πολίτες για πρόκληση ανησυχίας στο χωριό τους, θύμα του θεσμικού ρατσισμού που θέλει την ανθρώπινη ζωή των προσφύγων και μεταναστών να μετρά λιγότερο. Μετανάστριες γυναίκες και παιδιά παρέμειναν στα αζήτητα από τις κρατικές αρχές για χρόνια, μέχρι την αποκάλυψη των δολοφονιών τους από ένα κατά συρροή δολοφόνο. Μετανάστες και μετανάστριες παραμένουν απληροφόρητοι/ες σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χάνουν τις δουλειές τους, χωρίς το κράτος να απλώσει δίκτυ προστασίας και σε αυτές τις πιο ευάλωτες ομάδες αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε απευθύνονται ουσιαστικά μόνο στους Κύπριους πολίτες. Το Κέντρο Υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου έχει μετατραπεί σε κλειστό κέντρο, λόγω του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα, στη βάση απλώς της ιδιότητας των προσώπων που διαμένουν εκεί ως αιτητών ασύλου, διαφορετικών εθνοτικών καταγωγών. Το ΚέντροΠροσωρινής Φιλοξενίας αιτητών ασύλου Πουρνάρα ήδη έχει μετατραπεί σε χώρο κράτησης Αφρικανών αιτητών ασύλου, στη βάση μιας καθαρά ρατσιστικής πολιτικής που θέλει κάποιους αιτητές ασύλου να κυκλοφορούν ελεύθερα και άλλους να βρίσκονται υπό κράτηση, με μόνο κριτήριο τα χρώμα και την εθνοτική καταγωγή.
Η κυπριακή κυβέρνηση, στη βάση ενός άνευ προηγούμενου ακροδεξιού αφηγήματος, ανέπτυξε «Σχέδιο Δράσης για το μεταναστευτικό», το οποίο στοχεύει στην αποτροπή της έλευσης προσφύγων στην Κύπρο, τον ουσιαστικό αποκλεισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων από το δικαίωμα προσφυγής σε ένδικα μέσα, τον εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα κράτησης και την αναγκαστική επιστροφή προσφύγων και μεταναστριών/ών στις χώρες προέλευσης. Έχει δε κατ΄επανάληψη συνδέσει τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία και τη δημόσια ασφάλεια, και με τον προαιώνιο εχθρό την Τουρκία, στη βάση ενός αφηγήματος περί οργανωμένης προσπάθειας εκ μέρους της για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με την αποστολή προσφύγων, που ηχούν εύηχα στα αυτιά των ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων αντί να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει υπεύθυνα τους πολίτες της και την κοινωνία για το προσφυγικό και να εξηγήσει ότι κανένας άνθρωπος δεν εγκαταλείπει τη χώρα του αν δεν έχει σοβαρό λόγο που να τον εξαναγκάζει.
Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο ψευδών ειδήσεων, δυσφήμησης και ποινικοποίησης της δράσης των ΜΚΟ που ασχολούνται με μετανάστες και πρόσφυγες δημιουργώντας εύφορο έδαφος στην κοινωνία για στοχοποίηση και δαιμονοποίησή τους.
Υπό το βάρος πολλών κρατών μελών της που έχουν υιοθετήσει τις πιο πάνω πολιτικές και ρητορική, η Ε.Ε. φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του προσφυγικού και να διατηρήσει και ενδυναμώσει τις αρχές πάνω στις οποίες αυτή βασίζεται , αυτές της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε με την ανοχή της στις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου από τα κράτη μέλη της ή/και με την υιοθέτηση πολιτικών που τις υπονομεύουν όπως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία πρόσφατα έχει επίσης επικαιροποιηθεί.
Σήμερα είναι η μέρα που οφείλουμε για ακόμα μια φορά να δηλώσουμε και να τονίσουμε την ανάγκη για αντίσταση σε όλα τα πιο πάνω και την ανάγκη να δηλώσουμε ξεκάθαρα τη δέσμευση μας στην εντατικοποίηση του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στον εθνικισμό και το νέο-ναζισμό. Σήμερα είναι η μέρα που θα πρέπει ως κοινωνία να δηλώσουμε τη δέσμευση μας στις αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας στη λαίλαπα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Διοικητικό Συμβούλιο
The Movements Archive has now expanded its project, including now websites and digital entries as part of its archiving efforts. Over the years we have come to the conclusion that often, digital entries are lost more easily than printed material, due to broken links, sites going offline and hosting sites, like geocities, closing down. We have of course used the Wayback Machine of the Internet Archive, both for archiving the websites of various groups, as well as locating and retrieving websites that have gone offline. Our expansion now however shifts our efforts towards preserving, at least partially, important online articles on our website, while also including websites as part of our archiving process.
As part of this process we have already created pages for the websites Platforma News, 3533, Island Anarchy and Kontrasusta on the Greek version of the site, while Reunification 2011 is available to both the Greek and English version. Articles have been added to Kontrasusta, Reunification 2011 and Diogenis’ Lantern/Φανάρι του Διογένη.
The Archive now has a facebook page, to be found at https://www.facebook.com/movementsarchive.
The page will be used mainly to make the archive more widely available and will not replace the archive itself, nor will be the carrier of original content. Important updates will continue to be firstly published on the current blog.
Για άλλη μια φορά παίζει το χαρτί του εθνικισμού και ταυτίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις του ναζιστικού ΕΛΑΜ. Είναι μια πρόκληση που δεν πρέπει να περάσει.
Καλούμε όλους και όλες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που καλούν φορείς και οργανώσεις αύριο Σάββατο η ώρα 12 το μεσημέρι στο τέρμα της οδού Λήδρας, μπροστά στην αίθουσα Ειρήνης.
The government has reacted to the increased refugee and migrant flows of the last 2-3 years with an ever more extreme right narrative, which comprises, among others, interconnecting migrants and refugees to matters of security, terrorism, unemployment and social cohesion. According to this narrative, refugees are channelled by Turkey following a plan that aims at changing the demographic nature and the full control of Cyprus.
It seems that KISA with its critical positions and views against this narrative annoys the establishment as well as other extreme right and nationalistic circles. That is why, there is lately a systematic attempt targeting, smearing and mudslinging of the work and action of KISA and its leadership by a section of the printed and electronic media that agrees and supports the extreme right policies of the executive branch. The aims of this attempt are:
KISA expresses its strong condemnation and deep concern with the stance of the Minister of Interior. In a recent interview to Radio Proto, the Minister
KISA calls on the Minister –
KISA states that, as a non-governmental, non-profit making organisation, has political positions and proposals and that it has been struggling since 1998, without financial support from the state for a long time and with European funding, for the rights of migrants and refugees and for combating racism and xenophobia.
KISA has expressed its position and readiness for cooperation with the relevant competent services and stakeholders for fighting corruption and lack of transparency in all areas of life, including that of civil society. KISA has from the beginning of its establishment, without any legal obligation, audited accounts available on its website.
KISA unequivocally declares that we are not daunted either by direct or indirect threats, or by the attempts to smear our name and integrity of our Organisation and leadership. We continue our work with full transparency as to our actions and funding, exercising our right to freedom of expressing our opinions.
KISA will continue to deal with the policies and practices of government services in a spirit of good will but also with criticism as and when required, in the framework of its mandate and in pursuing fulfilling its role and mission.
Steering Committee
Η κυβέρνηση αντέδρασε στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των τελευταίων 2-3 χρόνων με ένα ολοένα και πιο ακροδεξιό αφήγημα, το οποίο συνίσταται μεταξύ άλλων στη διασύνδεση των μεταναστών και προσφύγων με θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας , ανεργίας και κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με το αφήγημα αυτό οι πρόσφυγες διοχετεύονται κατόπιν σχεδίου από την Τουρκία με σκοπό την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.
Φαίνεται ότι η ΚΙΣΑ με τις κριτικές θέσεις και απόψεις της κατά του αφηγήματος αυτού ενοχλεί τους κρατούντες όπως και άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Γι’αυτό, τον τελευταίο καιρό έχει αναληφθεί μια συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης, σπίλωσης και λασπολογίας του έργου και της δράσης της ΚΙΣΑ και των στελεχών της από μερίδα του έντυπου/ ηλεκτρονικού τύπου που συμφωνεί και στηρίζει την ακροδεξιά πολιτική της εκτελεστικής εξουσίας. Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει
Η ΚΙΣΑ εκφράζει την έντονη καταδίκη και βαθειά ανησυχία της για τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Υπουργός
Η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό –
Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι, ως μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση, έχει πολιτικές θέσεις και προτάσεις και αγωνίζεται στη βάση αρχών από το 1998, και χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος και τα ευρωπαϊκά κοντύλια που διαχειρίζεται, για τα δικαιώματα των μεταναστριών/ών και προσφύγων και για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Η ΚΙΣΑ έχει τοποθετηθεί και δηλώσει την ετοιμότητα της για συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, περιλαμβανομένου και του τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Η ΚΙΣΑ χωρίς νομική υποχρέωση διαθέτει από την ίδρυση της ελεγμένους λογαριασμούς οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της.
Η ΚΙΣΑ δηλώνει απερίφραστα ότι δεν μας πτοούν οι άμεσες και έμμεσες απειλές, ούτε οι προσπάθειες σπίλωσης του ονόματος και της τιμιότητας της Οργάνωσης και των στελεχών της. Συνεχίζουμε το έργο μας με πλήρη διαφάνεια ως προς τις δράσεις μας και τη χρηματοδότησή μας ασκώντας το δικαίωμά μας στην ελευθερία έκφρασης των απόψεών μας.
Η ΚΙΣΑ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με καλή θέληση αλλά και κριτικά όπου και όταν χρειάζεται τις πολιτικές και πρακτικές των κυβερνητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της εντολής της και με γνώμονα την εκπλήρωση του έργου και της αποστολής της.
Διοικητικό Συμβούλιο
Γραπτή δήλωση Δώρου Πολυκάρπου, εκτελεστικού Διευθυντή ΚΙΣΑ
Η προσφυγοποίηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων είναι ένα λυπηρό παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, την Ε.Ε. και ασφαλώς την Κύπρο με τις ιδιάζουσες συνθήκες της και γεωγραφική της θέση. Για την διαχείρισή του χρειάζεται η συνεργασία όλων, τόσο σε εθνικό όσο και υπερεθνικό, διακρατικό επίπεδο με σεβασμό πάντοτε των διεθνών υποχρεώσεων για παροχή προστασίας και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που οδηγούνται στην προσφυγιά και την αναζήτηση μιας ασφαλούς χώρας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και στατιστικές, οι
αριθμοί αποτελούν σημαντική παράμετρο. Οι αριθμοί νέων αιτήσεων ασύλου την
τελευταία δεκαετία στην Κύπρο σε σχέση με το σύνολο των νέων αιτήσεων σε
ολόκληρη την ΕΕ έχει ως ακολούθως:
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | |
E.E. | 259,630 | 309,040 | 335,290 | 431,095 | 626,960 | 1,322,845 | 1,260,910 | 712,235 | 647,165 |
CΥ | 2,875 | 1,770 | 1,635 | 1,255 | 1,745 | 2,265 | 2,940 | 4,600 | 7,765 |
CY% | 1,10% | 0,55% | 0,48% | 0,29% | 0,27% | 0,17% | 0,23% | 0,64% | 1.19% |
Η πολιτική της κυβέρνησης
Ενώ από το 2010 μέχρι 2016 οι νέες αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. παρουσίαζαν συνεχή αύξηση, στην Κύπρο ο αριθμός των αιτήσεων ήταν σε πτωτική τάση τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ποσοστιαία. Από το 2017 και μετά η πορεία αυτή αντιστρέφεται με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι νέες αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο να έχουν εκτοξευθεί σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ε.Ε. που μειώνονται.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά την άποψη μου σε δύο βασικούς παράγοντες για τους οποίους ως ΚΙΣΑ είχαμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση:
Μέχρι το 2017, η κυβέρνηση στην ουσία βρισκόταν σε κατάσταση αδράνειας και εφησυχασμού με τη μείωση των αιτήσεων και δεν έπραξε κάτι ουσιαστικό (π.χ. κατάργηση της αναθεωρητικής αρχής προσφύγων ώστε να μειωθεί κατά 2-3 κατ΄ελάχιστον χρόνια ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων).
Από το 2017 μέχρι σήμερα, αντί να επικεντρωθεί στους πιο πάνω παράγοντες που θα οδηγούσαν σε ουσιαστική διαφοροποίηση της κατάστασης, η κυβέρνηση έχει περιπλέξει το προσφυγικό με θέματα εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας, δημογραφικής απειλής, απασχόλησης, πράσινης γραμμής, υποβάθμισης αστικών περιοχών, εγκληματικότητας, με το κυπριακό, την εισβολή και την κατοχή. Αυτή η πολιτική οδήγησε από τη μια στην αναγωγή του προσφυγικού περίπου ως τον καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια αυτού του τόπου και από την άλλη το έχει καταστήσει τόσο περίπλοκο που φαντάζει ως δαιδαλώδες και αδύνατο να τύχει διαχείρισης .
Αντί λοιπόν να επικεντρωθεί στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, η κυβέρνηση με το αφήγημα της γύρω από το προσφυγικό συνέβαλε στην υπόθαλψη ρητορικής μίσους, ρατσισμού και εθνικισμού στην κυπριακή κοινωνία με αποτέλεσμα να ρίχνει λάδι στο μύλο των ακροδεξιών και νεοναζιστικών κύκλων και ταυτόχρονα ενισχύει την μισαλλοδοξία και εθνικισμό που υπάρχει στην κοινωνία μας και αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.
Η στάση των Μέσων Ενημέρωσης
Το αφήγημα της κυβέρνησης θα ανέμενε κάποιος/οια ότι θα τίθετο κάτω από το μικροσκόπιο και την κριτική στάση των ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων όχι μόνο δεν αμφισβητεί αλλά υιοθεί πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης.
«…οργανωμένο κύκλωμα της Τουρκίας με σκοπό τη δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών…» Σημερινή (05.12.2019), «…τουρκικό σχεδιασμό για μουσουλμανοποίηση της Κύπρου» (Σημερινή 05.11.2019),
« έντονο πρόβλημα όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση και την εγκληματικότητα, η οποία προκύπτει από το συγκεκριμένο θέμα … θέλουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες … είδαμε πρωτόγνωρα πράγματα για την Κυπριακή Δημοκρατία…¨ (Καθημερινή, 09.12.2019),
«Φόβοι ότι μεταξύ των μεταναστών που φθάνουν είναι και τζιχαντιστές … Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο τις ροές … υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί στην Κύπρο η μουσουλμανική μειονότητα… εδώ, υπάρχει εποικισμός στις ελεύθερες περιοχές». (Reporter, 18.01.2019).
«Βαθαίνει η συνεργασία Αστυνομίας και Στρατού: Κοινές περιπολίες στην εντός των τειχών … για αντιμετώπιση…εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης (Σημερινή, 05.12.2019),
Στις 27.01.2020 ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αλήθεια» σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «ΤΡΙΤΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ!» (Αλήθεια, 27.01.20220) χαρακτήρισε «… την συνεχή άφιξη μεταναστών … τρίτο αττίλα».
Η Τουρκία, σύμφωνα με αυτή την άκρως μισαλλόδοξη αντίληψη, εισβάλλει για τρίτη φορά μέσω των προσφύγων επιδιώκοντας, σε συνέχεια της 2ης εισβολής (επέμβαση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και την 1η εισβολή που ολοκληρώθηκε το 1974 να υλοποιήσει τον αιώνιο στόχο της που είναι η κατάληψη και ισλαμοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.
Οι εξαθλιωμένοι και κατατρεγμένοι λοιπόν πρόσφυγες, τα ασυνόδευτα παιδιά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φτάνουν στην Κύπρο με την ελπίδα να τους αναγνωριστεί προστασία ή που έχουν φτάσει πριν από χρόνια στη Κύπρο και ζουν ανάμεσα μας, αρκετοί έχουν γίνει εν τω μεταξύ πολίτες αυτής της χώρας, θεωρούνται ως τακτικοί στρατιώτες της Τουρκίας, μιας χώρας για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία διαπαιδαγωγήθηκε να τη βλέπει ως τον αιώνιο εχθρό και με την οποία σήμερα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Πνευματική τρομοκρατία κατά της κριτικής άποψης και φωνής της ΚΙΣΑ
Η ΚΙΣΑ ως ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έντονη παρουσία και πλούσια πείρα και γνώση στα θέματα ασύλου και μετανάστευσης αποτελεί συχνά το βασικό αντίλογο και κριτική άποψη στις πολιτικές και μέτρα της εκάστοτε κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς.
Φαίνεται ότι η κριτική άποψη, η συμβολή της ΚΙΣΑ για σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινωνίας δεν ενοχλεί μόνο την εκτελεστική εξουσία αλλά και όλους εκείνους τους δημοσιογράφους και ΜΜΕ που νομίζουν ότι ο ρόλος τους εξαντλείται στο να επικροτούν και να διαδίδουν τις θέσεις και πολιτικές της κυβέρνησης.
Στις 06.02.2020 η εφημερίδα Σημερινή σε άρθρο της με τίτλο «10 χρόνια διακίνησης του ίδιου αφηγήματος…» ξεκίνησε μίαν ανοίκεια επίθεση εναντίον μου για την έντονη κριτική που άσκησα κατά της κυβερνητικής πολιτικής σε δηλώσεις μου που δημοσιεύτηκαν στις 03.02.2020 στην εφημερίδα Χαραυγή κάτω από τον τίτλο «Αντιπροσφυγικές εξαγγελίες με πολλά ερωτηματικά» . Χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς επικοινωνία μαζί μου άφηνε αιχμές για ευτελείς λόγους για τους οποίους αρνούμαι να δεχτώ τη «σχέση των προσφύγων με την τρομοκρατία» και «την διοχέτευση τους από την Τουρκία με στόχο τον εξισλαμισμό και τη κατάληψη της χώρας».
Λίγες μέρες αργότερα, στις 11.02.2020, το ίδιο συγκρότημα πήρε από τον προσωπικό λογαριασμό μου σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης το σχόλιο με το οποίο κατάγγελλα ως φασισμό την ταύτιση των προσφύγων με τον «Αττίλα» από την εφημερίδα Αλήθεια και το παρουσίασε στο κοινό με ένα τρόπο που ισοδυναμούσε περίπου σε επικήρυξη μου.
Σύμφωνα με το SigmaLive, το σχόλιο μου ήταν προκλητικότατο και προσβλητικό για τα θύματα της εισβολής του 1974, γιατί σύμφωνα με τους ίδιους καλωσόριζα και δικαιολογούσα την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας, ότι υιοθέτησα τις θέσεις της Τουρκίας στο κυπριακό, κλπ..
Τα «σχόλια» που αναρτήθηκαν από τους χρήστες της σελίδας του συγκροτήματος είναι ενδεικτικά στο πού αποσκοπούσαν οι συντάκτες του άρθρου:
«Θάνατο», «Ντουφεκισμο για έσχατη προδοσία», «…ο κόσμος να τον λυντσάρει στην πλατεία», «…kathariste to leshi», «ένα ξενοπροσκηνημενο σκουλήκι …» «τουτον έπρεπε τον κλείσουν σε ένα κελί … με βιαστές..», «…να πάνε να βιάσουν την μάνα και την αδερφή του και την κόρη του όπως τότε στην εισβολή οι φίλοι του…..», «perki piais KORONOIO RE xsimaroshille», «την επόμενη φορά που θα μπει μπροστά στο αυτοκίνητο μου θα τον τσιλλισω».
Στις 12.02.2020 με νέο άρθρο/ ανάρτηση του το Sigmalive με κατηγορεί ότι παραμένω αμετανόητος για το «ξέπλυμα» Αττίλα» και δηλώνει ότι καταδικάζει μεν πλην όμως αρνείται να προβεί σε διαγραφή τους γιατί «πάγια πολιτική του Sigmalive είναι να μην επεμβαίνει ούτε να διαγράφει σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.» Ο συντάκτης του άρθρου όπως και στα προηγούμενα άρθρα, θεωρεί προφανώς ότι γνωρίζει τα πάντα και δεν χρειάζεται να επικοινωνήσει, έστω για σκοπούς δεοντολογίας, με το άτομο το οποίο εδώ και μέρες το κατηγορούν για «ξέπλυμα του Αττίλα». Πόση γνώση ή άγνοια έχει φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν είναι καν ενήμερος ότι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία δεν είμαι ούτε πρόεδρος ούτε προϊστάμενος της ΚΙΣΑ, όπως με αποκαλεί στο άρθρο του.
Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται οι συντάκτες της Σημερινής/Sigmalive το σύντομο σχόλιο μου απευθυνόταν στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Αλήθειας στον οποίο έκφραζα την ελπίδα ότι η παρουσία των προσφύγων, τους οποίους ο ίδιος ρατσιστικά αποκαλούσε 3ο Αττίλα, θα συμβάλει στην καταπολέμηση ρατσιστικών αντιλήψεων και φυλετικών διακρίσεων στην κοινωνία. Η αναφορά στο ενδεχόμενο η επέμβαση της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως 2ον Αττίλα, να λειτουργήσει, ανεξάρτητα από τα όποια πιθανά αλλότρια κίνητρα της, ως μοχλός πίεσης για επίδειξη μεγαλύτερης πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού ήταν μια επίθεση κατά της εθνικιστικής ανάγνωσης των πραγματικοτήτων γύρω μας. Τέλος, τον καλούσα με ένα «προκλητικό» τρόπο να αναλογιστεί τις ευθύνες που ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες υποστηρικτές των ακροδεξιών πραξικοπηματιών είχαν για το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974, η οποία όσο οξύμωρο και αντιφατικό ακούγεται, πέραν από τη φρίκη και τον πόνο, οδήγησε στην κατάρρευση του πραξικοπήματος και τον τερματισμό των βασανιστηρίων και προγραμματισμένων εκκαθαρίσεων αριστερών, Τουρκοκυπρίων, αντιστασιακών και άλλων δημοκρατών.
Αυτοί και τα πνευματικά τους τέκνα που το 1974 συμμετείχαν ενεργά στην κατάλυση του συντάγματος της χώρας με τα όπλα και την εξαγγελία της «Ελληνικής Δημοκρατίας της Κύπρου», που έδωσε στη Τουρκία την ευκαιρία να εισβάλει στην Κύπρο, κατηγορούν αυτούς που τότε αντιστάθηκαν στις καταστροφικές και εγκληματικές τους πράξεις ότι «ξεπλένουν» την κατοχή και «υιοθετούν τουρκικές θέσεις».
Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό αυτοί που σήμερα πολεμούν με νύχια και με δόντια κατά της συμφωνημένης βάσης επίλυσης του κυπριακού, τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και την πολιτική ισότητα, να κατηγορούν τους ακτιβιστές που εδώ και 45 χρόνια αγωνίζονται σε συνεργασία με Τουρκοκύπριους και Τούρκους ακτιβιστές και οργανώσεις να ανατρέψουν τα τετελεσμένα που δημιούργησαν και να επανενώσουν την Κύπρο και το λαό της ως «τουρκοπροσκυνημένους» και «απολογητές του αττίλα».
Λευκωσία, 21.02.2020
πηγή: Stockwatch
|
|
KISA stood by the victim right from the beginning of the rape case of the young tourist in Ayia Napa. In cooperation with the Justice Abroad organisation, we contributed to her legal representation in the court procedures that had already been put in motion against her, after the mishandling of the rape complaint by the law enforcement authorities and the office of the Attorney General.
Also, in cooperation and the direct involvement of KISA’s members in the Network Against Violence against Women, we have contributed to bringing to the fore the gendered dimension of the case and the patriarchal power structures in our society, including of the judiciary.
As many thousands of school leavers in Europe, the young woman sought an opportunity to combine her summer holidays with a summer job before starting her university studies. In this effort, she found a European online company, which announced on its website that «Finding your dream job in one of our amazing resorts couldn’t be easier when you travel with …….Summer Takeover. Our experienced reps are there to guide you every step of the way to ensure that you find your dream summer work”.
When she arrived in Cyprus last July she found herself trapped in a very different and difficult to manage reality to the one promised to her by the company and that presented by Pambos Magic Rocks complex of Ayia Napa on its website. The facilities were in terrible condition, there was direct and constant violence and systematic insecurity. Photographs uploaded by tenants demonstrated that the owners of the complex knowingly falsified reality. Instead of finding safe lodgings, a job and a supporting context when she arrived at the complex, she was given a wristband with which she had access to free drinks around the clock as a mechanism of familiarising herself with the environment. No one knows how many drinks and what else these were accompanied with, as the wristband served as her identifier. This framework most certainly led to the weakening of young persons and inhibiting their resistance to potential violence, use of substances, abuse and maltreatment.
In August 2014, a British teenager of Cypriot background SavvakisAlexandros Georgiou, a footballer of Stevenage FC, drowned in the early hours of the morning in the swimming pool of Kalypso Pambos Magic Hotel. The teenager was partying with at least 20 other young persons who, because of the condition of the place and the condition they were in themselves did not realise their friend’s drowning.
Since 2014 there have been hundreds of reports and complaints for abuse and maltreatment, thefts, harassment, rape attempts, disturbance, fraud as well as continuous calls for closing down the complex, but to no avail.
In June 2019, an 18-year old staying at the Pambos Napa Rocks Hotel with ten other young friends stated that «I was woken up to a man on top of me (who had broken into the room through the balcony door) … and attempting to rape me. I managed to get away. As I was in shock my friends reported this to reception- they couldn’t care less and was unbothered saying it had nothing to do with them”.
In November 2016, a young woman from Britain who stayed at this complex with a friend reported that her «holidays from hell» included used condoms lying on the floor in public areas, sperm floating on the surface of the swimming pool, couples having sex publicly in the white and cloudy swimming pool, dirty boxers and thongs hanging from bushes …
Στην καταγγελία της τον Οκτώβριο 2019, another young British woman who also booked a room at the same hotel for herself and a friend, refers to the room they were given as «worse than a cell …, the bathroom was dirty, mouldy and the paint hanging off the ceiling!! The tiles were thrown up, … and the sheets … were stained». She closes her report with the following: «If your young and all you want to do is get drunk, take drugs and party all night, then this place is ideal for you, but if not stay away at all costs!!!!”
In August 2019, a young male tourist reported that he and a friend were
assaulted by five men security staff of the club at the hotel. After the assault,
the young men were thrown out of the hotel and were made to pay a fine of 100 euro.
KISA is of the opinion that the law enforcement authorities have, once again, failed to take into serious consideration information and complaints of tenants and others and to proceed promptly and to effectively deal with these offences. Once again, they also focused on the investigation of the rape complaint as an “isolated incident”, which resulted in overlooking and concealing the framework that has been methodically formulated and developed targeting the financial and sexual exploitation of young people, especially young women, who come to Cyprus for holiday and temporary jobs.
Trafficking and sexual exploitation of women has altered in Europe, with the traffickers finding new methods of the “willing” participation of victims in their exploitation. KISA calls on the Office of Combating Trafficking in Ηuman Beings of the police to investigate the framework of attracting and exploitation of these young persons.
We also call on the Deputy Ministry of Tourism to inform us whether this tourist complex, operating in this particular form and under this framework, has ever being monitored and granted the relevant licenses.
KISA calls on everyone to participate in the event of solidarity with the young British woman at the Famagusta District Court, on Tuesday, 7 January 2020, at 08:30.
Steering Committee
Η ΚΙΣΑ, στην υπόθεση βιασμού της νεαρής τουρίστριας στην Αγία Νάπα, τάχθηκε από το αρχικό στάδιο στο πλευρό του θύματος. Σε συνεργασία με την οργάνωση Justice Abroad συμβάλαμε στη νομική εκπροσώπησή της στις δικαστικές διαδικασίες που είχαν ήδη τροχοδρομηθεί σε βάρος της, μετά από την κακοδιαχείριση της καταγγελίας της για βιασμό από τις διωκτικές αρχές και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.
Επίσης σε συνεργασία και άμεση εμπλοκή μελών μας στο Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, συμβάλαμε στην ανάδειξη της έμφυλης διάστασης της υπόθεσης και των πατριαρχικών δομών εξουσίας στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής εξουσίας.
Η συγκεκριμένη νεαρή γυναίκα αναζήτησε, όπως πολλές χιλιάδες απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, μια ευκαιρία συνδυασμού των καλοκαιρινών της διακοπών με ευκαιρίες απασχόλησης πριν ξεκινήσει τις σπουδές της. Στην προσπάθεια της αυτή εντόπισε πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εταιρεία η οποία ανακοίνωνε στην ιστοσελίδα της «Finding your dream job in one of our amazing resorts couldn’t be easier when you travel with …….Summer Takeover. Our experienced reps are there to guide you every step of the way to ensure that you find your dream summer work”.
Όταν έφτασε τον περασμένο Ιούλιο στη Κύπρο βρέθηκε πλέον παγιδευμένη σε μια πολύ διαφορετική, δύσκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα από αυτήν που της υποσχέθηκε η εταιρεία και από αυτήν που παρουσίαζε το Pambos Magic Rocks συγκρότημα …. της Αγίας Νάπας στην ιστοσελίδα του.
Οι εγκαταστάσεις ήταν σε άθλια κατάσταση, η βία άμεση και συνεχής, η ανασφάλεια συστηματική. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από ενοίκους καταδεικνύουν ότι οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος συνειδητά παραποιούσαν την πραγματικότητα. Φτάνοντας στο συγκρότημα αντί να βρεί ένα ασφαλή χώρο διαμονής, απασχόληση και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, της δόθηκε ένα βραχιολάκι με το οποίο είχε 24ωρη πρόσβαση σε δωρεάν ποτό ως μηχανισμός εξοικείωσης με το περιβάλλον. Κανείς δεν ξέρει πόσο ποτό και με τι άλλο αυτό συνοδευόταν, αφού το βραχιολάκι την καθιστούσε αναγνωρίσιμη. Το πλαίσιο αυτό οδηγούσε με αρκετή βεβαιότητα στην αποδυνάμωση των νεαρών ατόμων και την αναχαίτηση των αντιστάσεων τους σε πιθανή βία, χρήση ουσιών και κακοποίηση τους.
Ο συγκεκριμένος χώρος και το υπό αναφορά πλαίσιο δεν ήταν άγνωστα στην αστυνομία:
Τον Αύγουστο του 2014 ο Αγγλοκύπριος έφηβος Savvakis Alexandros Georgiou, ποδοσφαιριστής της Stevenage FC, πνίγηκε τις πρωινές ώρες στη εσωτερική πισίνα του Kalypso Pambos Magic Hotel. Ο νεαρός διασκέδαζε τις πρωινές ώρες μαζί με άλλα 20 τουλάχιστον έφηβους που λόγω της κατάστασης του χώρου και των ιδίων ούτε καν αντιλήφθηκαν τον πνιγμό του φίλου του τους.
Από το 2014 μέχρι σήμερα ακολούθησαν εκατοντάδες αναφορές και καταγγελίες για κακοποίηση, κλοπές, παρενοχλήσεις, απόπειρες βιασμού, οχληρίες, απάτη καθώς και συνεχείς εκκλήσεις για κλείσιμο του συγκροτήματος, χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Ιούνιο 2019, μια 18χρονη νεαρή που έμεινε στο Pambos Napa Rocks Hotel με δέκα άλλες νεαρές φίλες της δήλωσε ότι «ξύπνησα από ένα άντρα πάνω μου, που είχε μπει στο δωμάτιο μου από την μπαλκονόπορτα και ετοιμαζόταν να με βιάσει. Αφού κατάφερα να διαφύγω σε κατάσταση σοκ, οι φίλες μου το κατήγγειλαν στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, που δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το γεγονός, λέγοντας ότι δεν ήταν δικό τους πρόβλημα.»
To Νοέμβριο 2016, νέα γυναίκα από τη Βρετανία που έμεινε στο συγκεκριμένο συγκρότημα με μια φίλη της, κατάγγειλε ότι οι «διακοπές της στην κόλαση» περιλάμβαναν χρησιμοποιημένα προφυλακτικά σε κοινόχρηστους χώρους, σπέρμα στις πισίνες του ξενοδοχείου, ζευγάρια να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις στην πισίνα, η οποία «ήταν άσπρη και θολή», λερωμένα αντρικά εσώρουχα στους θάμνους… .
Στην καταγγελία της τον Οκτώβριο 2019, άλλη νεαρή Βρετανίδα που επίσης είχε κάνει κράτηση στο ίδιο ξενοδοχείο για την ίδια και μια φίλη της, αναφέρεται στο δωμάτιο που τους έδωσαν ως «χειρότερο από φυλακή …, με πολύ λερωμένο και μουχλιασμένο μπάνιο, ξεφλουδισμένη μπογιά στο ταβάνι, … ανασηκωμένα πλακάκια, … και λεκιασμένα σεντόνια ». Και προσθέτει στο τέλος, «Αν είσαι νέα και το μόνο που θέλεις είναι να μεθάς, να παίρνεις ναρκωτικά και να είσαι σε πάρτι όλη τη νύκτα, και δεν σ’ ενδιαφέρει ποσώς πού μένεις, αυτό το μέρος είναι ιδανικό για σένα. Αν όμως δεν τα θέλεις αυτά, τότε μείνει μακριά απ΄’ αυτό το μέρος!!.»
Τον Αύγουστο 2019, ένας νεαρός τουρίστας κατήγγειλε ότι αυτός και ένας φίλος με τους οποίους έμεινε στο ξενοδοχείο δέχτηκαν επίθεση από πέντε άντρες-μέλη του προσωπικού ασφάλειας του κλαμπ του ξενοδοχείου. Μετά την επίθεση, το ξενοδοχείο όχι μόνο τους έδιωξε κακήν-κακώς αλλά τους ανάγκασαν να πληρώσουν και πρόστιμο 100 ευρώ για τη ‘φασαρία’.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι διωκτικές αρχές για μια ακόμη φορά απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τόσο πληροφορίες όσο και καταγγελίες ενοίκων και άλλων και να προχωρήσουν έγκαιρα στην αποτελεσματική καταστολή των αδικημάτων αυτών. Επίσης, επικεντρώθηκαν και πάλι στη διερεύνηση της καταγγελίας για βιασμό ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό» με αποτέλεσμα να έχει παραγνωριστεί και να αποσιωπηθεί το πλαίσιο που μεθοδικά έχει διαμορφωθεί και αναπτυχθεί με στόχο την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων και ιδιαίτερα νεαρών γυναικών που έρχονται στην Κύπρο για διακοπές και προσωρινή απασχόληση.
Η εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών έχει μεταλλαχτεί στην Ευρώπη με τους έμπορους να βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους «εθελούσιας» συμμετοχής των θυμάτων στην εκμετάλλευση τους. Η ΚΙΣΑ καλεί το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας να εξετάσει το πλαίσιο προσέλκυσης και εκμετάλλευσης των νέων αυτών ατόμων.
Επίσης, καλούμε το Υφυπουργείο Τουρισμού να μας ενημερώσει κατά πόσον το τουριστικό αυτό συγκρότημα λειτουργεί με τη συγκεκριμένη μορφή και πλαίσιο κατόπιν ελέγχου και σχετικής αδειοδότησης.
Η ΚΙΣΑ καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν σε εκδήλωση αλληλεγγύης με τη νεαρή Βρετανίδα, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, και ώρα 08:30.
Διοικητικό Συμβούλιο
Celebration on the occasion of the International Migrants Day
KISA – Action for Equality, Support, Antiracism completes this year’s events commemorating the 18th of December, which has been proclaimed by the General Assembly of the United Nations as International Migrants Day in December 2020 (A/RES/55/93), with the organisation of a celebration event on Wednesday, 18 December 2019, at 18:00, at the Book Club “Yfantourgeio” (67-71 Lefkonos street, next to Phaneromeni school).
In the first part of the event, entitled «Young migrants tell us how a piece of paper can change our lives», young men and women, raised here and living among us with dignity and self-confidence anymore, will talk to us about themselves, their lives, expectations and dreams but also about the difficult path they themselves, their parents and siblings have had to tread in order to arrive at the point they are today, due to their insecure and irregular residence status in Cyprus.
Following that, professionals (representative of the Commissioner for the Protection of Children’s Rights, an academic, a journalist, a lawyer and an independent legal expert), engaged and distinguished for their action / work in this field, will comment and express their views on the issues brought to the fore by the young migrants and make suggestions and proposals for improving the situation .
In the third part of the event, the participants will have the opportunity to meet, network and exchange views in a pleasant environment with live music and snacks
Steering Committee