One Radical Planet

🔒
✇ Δέφτερη Ανάγνωση

Σπόντες [8 Ιουλίου 2019] - Part 2

By Defteri Anagnosi — July 12th 2019 at 13:18


 • Τέλειωσαν και οι εκλογές στην Ελλάδα. Φαίνεται να υπάρχουν 3 δεδομένα:

  1.    Κέρδισε μεν η Νέα Δημοκρατία, αλλα περισσότερο λόγω του εκλογικού συστήματος παρα διότι απέδειξε ότι εκφράζει μια πλειοψηφία. Το 39.8% είναι σαφώς πιο κάτω από τα ποσοστά του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004 -09 [σαφώς πάνω απ 40% και σε πιο ήπιο κλίμα] τα οποία έδειχναν ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να συγκροτήσει ένα είδος σταθερής διακυβέρνησης μετα την μακρά περίοδο του ΠΑΣΟΚ [με μόνη μικρή και ασταθή διακοπή την περίοδο Μητσοτάκη λόγω συγκυριών]. Τωρα ουσιαστικά στην Βουλή θα έχει μεν πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία αλλα θα είναι όπως την μουγιαν μέσα στο γάλα. Δύσκολο να δει κανείς τι συμμαχίες μπορεί να κτίσει – ακόμα και η Ελληνικη Λυση αν και ακροδεξιά έχει το κουσούρι να είναι φιλο-ρωσική. Άντε τωρα να στρογγυλέψει τον κύκλο η δυτικολαγνεια της ελληνικής δεξιάς. Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής, βοήθησε τον Μητσοτάκη [αφού εμφανώς μετακινήθηκαν προς Ν.Δ. οι ακροδεξιοί ψήφοι] αλλα στερούν από την ετερόκλητη συμμαχία της δεξιάς, ακόμα μια εστω φωνή στην Βουλή. Γιατι ο Μητσοτάκης [και ο Σαμαράς πριν] άνοιξαν την δεξιά προς την ακροδεξια. Και με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση δεν γίνεται μόνο στην Βουλή αλλα και στον δρόμο στην Ελλάδα, είναι μάλλον περίπλοκη η κατάσταση για την ελληνικη δεξιά που άντλησε από όσες δεξαμενές είχε, και τωρα είναι μόνη της σε μεγάλο βαθμό απέναντι σε μια ετερόκλητη αλλα σαφή πλειοψηφία που δεν είναι δεξιά. Ο «δρόμος» βαρά προς κεντροαριστερα-αριστερα.

  2.    Η μεγαλύτερη αποτυχία του μετώπου της δεξιάς [που συμπεριλάμβανε σαφώς και την πλειοψηφία των ΜΜΕ, που λύσσαξαν αν κρίνει κανείς από τα πρωτοσέλιδα] είναι ότι δεν κατάφερε να ανατρέψει την κεντροαριστερη-αριστερη ηγεμονία η οποία διαμορφώθηκε μετα το 1974. Αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά των Σύριζα, Κιναλ, ΚΚΕ, Βαρουφακη, και Ζωής Κωνσταντοπούλου συν τα μικρά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εκείνη η ιστορική ηγεμονία φαίνεται [αν και διασπασμένη ως συνήθως] να έχει ποσοστά πέρα του 50%. Και αυτό παρα την σεισμική μετατόπιση της καθίζησης του ΠΑΣΟΚ από ποσοστά του 40% σε μονοψήφια, και το μένος που απλώθηκε από την δεξιά ρητορική στις δικές της δεξαμενές ψήφων [αλλα και σε εν δυνάμει κεντρώους –όσους απέμειναν] για το «κίνδυνο» κοκ της «πρώτη φορά αριστερά». Το ΠΑΣΟΚ συγκρατούσε στην νέα ηγεμονία τις γενιές της μετεμφυλιακής περιόδου, που ταυτίζονταν με το Κέντρο. Ο Σύριζα φάνηκε να αντικαθιστά το ΠΑΣΟΚ στον κεντροαριστερό πόλο του διπολισμού αλλα με ένα πιο αριστερίζων προφίλ και ρητορική – εκφράζοντας ενδεχομένως και τις γενιές μετα το 74. Η μετάβαση φαίνεται να έχει συντελεστεί χωρίς να έχει καταφέρει η δεξιά να κερδίσει έδαφος. Αντίθετα τα ανοίγματα της προς την άκρα δεξιά για να μπορέσει να διεκδικήσει αυτοδυναμία, ανοίγουν νέες πιθανές ρωγμές στο εσωτερικό της τις οποιες θα πρέπει να έχει υπόψιν η νέα κυβέρνηση καθώς θα έχει, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα απέναντι της τους υπόλοιπους. Αλλα όχι απλά σαν αντιπολίτευση αλλα και σαν εν δυνάμει συμμάχους σε νέο αντι-δεξιό μέτωπο αν ο γόνος της προνομιακής οικογένειας ρίξει αντιπαράθεση με το μετα το 74 κλίμα. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να πει κανείς ότι η ελληνικη κοινωνία που φαινόταν να ανέχεται ένα οχετό ρατσισμού το τελευταίο διάστημα από τα σάλια της δεξιάς ανόδου στην εξουσία, διέσωσε, σαν σύνολο, την αξιοπρέπεια της. Ουτε οι «λαθρομετανάστες», ουτε οι ειρωνείες για νεκρές εργαζόμενες, ουτε η χαζοχαρούμενη πια χορωδία για το Μακεδονικό, δεν φάνηκε να μετακινεί την ηγεμονία της μετα το 74 περιόδου. Η οποία εμπεριείχε και ένα είδος εθνοκεντρισμού – αλλα τουλάχιστον κρατούσε σαν σύνολο τα προσχήματα. 

  3.    Ο Σύριζα μπορεί να έχασε την εξουσία αλλα ουσιαστικά επέδειξε αντανακλαστικά αντοχής που δείχνουν ότι μάλλον θα είναι ο μεγάλος πόλος στο χώρο της κεντροαριστεράς/αριστεράς. Το πόσο αριστερός είναι ο Σύριζα δεν είναι το θέμα εδώ – έχει αριστερές καταβολές αλλα κινείται να καλύψει τον χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Η εκλογική ήττα ίσως να βοηθήσει στο να προσγειωθεί ένα είδος υπερεκτίμησης που πλανιόταν το 2015 στο εσωτερικό του Σύριζα [και στην αντιμετώπισης μορφών της αριστεράς σε άλλες χώρες]. Όπως και το ΠΑΣΟΚ ετσι και ο Σύριζα σαν το νέο σχήμα της αριστερής πλευράς του διπολισμού, στηρίζεται σε μια προσωπικότητα σαν κομβικό σημείο σύγκλισης και έκφρασης – στο ΠΑΣΟΚ ηταν ο Παπανδρέου, τωρα είναι ο Τσίπρας με την διαφορά ότι ο τελευταίος δεν προέρχεται από προνομιακή ιστορική οικογένεια της ελίτ, όπως φαίνεται να επιμένει η δεξιά για τους ηγέτες της. Ο Τσίπρας φάνηκε να κινητοποιεί πλήθη στην προεκλογική – και η διάψευση των δημοσκοπήσεων [που άφηναν την δεξιά και Αλλους να ελπίζουν ότι θα έπεφτε το Σύριζα κάτω από το 24%] με το εντυπωσιακό [για τα δεδομένα] ποσοστό του 31.6% φαίνεται να είχε και την σφραγίδα του. Το ότι ο Σύριζα θα έχει αριστερή αντιπολίτευση και στην Βουλή [με το ΚΚΕ και το κόμμα του Βαρουφακη] μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως στην ισορροπία του Σύριζα ανάμεσα στην αριστερά και το ΠΑΣΟΚ.

  Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να παραλειφθεί με την λογική ότι απλά η ακροδεξιά επέστρεψε στην δεξιά σαν κόμμα [και βοήθησε, σαν απρόσμενη συνέπεια, στο τέλος στη συσπείρωση του Σύριζα] αλλα αξίζει να αποδοθεί και φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν στο δρόμο την προσπάθεια ενός συγκράτησης ενός νέο-ναζιστικού πόλου. Και ιδιαίτερα στο Π. Φύσσα και την μητέρα του που κράτησε την γροθιά της αντίστασης υψωμένη και στα δικαστήρια.
  https://dialogos.com.cy/m-fyssa-to-aima-toy-payloy-tha-toys-pnixei/?fbclid=IwAR1C7tpgusQWvX4Grs5VrQtZS8mFOqouwUr5LErnEHmnwPxvo-voDWfYcgE

  ….
  Αυτό που πέτυχαν όσοι το πάλεψαν ηταν η από-μαγοποιηση του φασισμού με την ψευτομαγκια του τραμπούκου. Και όσους δεν μπήκαν στο πειρασμό να συντηρήσουν την Χρυσή Αυγή σαν μέσο διάσπασης της δεξιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθεί –οι ακροδεξιοί απλά μετακινήθηκαν στρατηγικά, αλλα η ήττα είχε κάτι ευρύτερο πολιτισμικά.

  Η αποχή είναι επίσης αξιοσημείωτη. Αν σταθεροποιηθεί όπως στις ΗΠΑ όπου ψηφίζουν γύρω στο 50% τότε θα ευνοηθούν και οι μηχανισμοι ρουσφετιού σαν μηχανισμός της εξουσίας. Θα ψηφίζουν όσοι έχουν ιδεολογική ταύτιση και όσοι θέλουν εξυπηρέτηση. Όμως στην Ελλάδα υπήρχε και ένα από τα πιο μαζικά αντιεξουσιαστικα κινήματα μετα το 74, και είναι αξιον απορίας και ενδιαφέροντος τι ποσοστά εκφράζει αυτός ο χώρος ο οποίος δεν κανει αποχή από παθητικότητα η αδιάφορα αλλα από συνειδητή πολιτική… Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες στο μέλλον. Δεν φαίνεται στην κάλπη αλλά σίγουρα φαίνεται στο δρόμο. • Και για να μην έχουμε αυταπάτη ότι όπου υπαρχει διαδήλωση, υπαρχει και αμφισβήτηση της εξουσίας, ιδού και μια θλιβερή εικόνα δουλοπρέπειας/αποικιακής νοσταλγίας:
  Είναι από μια διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ όπου μερικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο τοπικό κοινοβούλιο. Η πρόσφατη διαμάχη ξεκίνησε με μια νομοθεσία για έκδοση υποδίκων σε δικαστήρια της ηπειρωτικής Κίνας. Η επιφύλαξη για το νομοσχέδιο κινητοποίησε χιλιάδες [πέρα από τον μικρότερο κύκλο της τοπικής αντιπολίτευσης] και η τοπική κυβέρνηση το απέσυρε/ανέστειλε την συζήτηση του. Η φιλοβρετανική, φαίνεται, τάση ήθελε όμως να προσφέρει θέαμα στα δυτικά ΜΜΕ και ετσι στην επέτειο απόσυρσης αποικιακής διακυβέρνησης [της Βρετανίας] εισέβαλαν στο τοπικό κοινοβούλιο και σαν απόλυτο
  statement της δουλοπρέπειας του, εβαλαν την αποικιακη-βρετανικη σημαία του Χονγκ Κονγκ σαν έμβλημα στο κοινοβούλιο.
  Οι κινητοποιήσεις όπως είδαμε και στην Ουκρανία και την Βενεζουέλα δεν είναι πια μόνο εκφράσεις διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης. Είναι και μορφές astroturfing όπως ονομάζονται στην βιβλιογραφία των κοινωνικών κινημάτων – δηλαδή επιχορηγημένα/οργανωμένα κοκ κινήματα από μορφές εξουσίας [οικονομικής, πολιτικής κοκ].
  Το να ανεμίζεις ξεδιάντροπα την σημαία της χωράς που κρατούσε την πόλη σου σαν αποικία τι είναι άραγε; Λαγνεία της δυτικής επιβολής;
  Όπως και αν έχει το θέαμα αποδείχτηκε, όπως αναμένονταν, γκάφα - το τοπικό κοινό ήδη είχε αρχίσει να κινητοποιείται ενάντια στην αντιπολίτευση…


 •          Και μια καλή ανάλυση για το έγινε στην Βενεζουέλα τους τελευταίους μήνες και πως το Καρακας αντι να γίνει ο χώρος που θα γιορτάζει η βορειοαμερικανική ακροδεξιά πως μπορεί να επιβάλει ακόμα την αποικιακή της σκιά θα γίνει φέτος ο χώρος διοργάνωσης του διεθνούς Κοινωνικού φόρουμ που εκφράζει τις δυναμικές της αντίστασης και το οποίο είναι μια από τις μορφές έκφρασης της αυτονομίας στην Λατινική Αμερική.
  Who would have thought that, during the attempted coup d’état in Venezuela on January 23 and its immediate aftermath, Caracas would become, only five months later, the epicentre of the Latin American left? The XXV São Paulo Forum is planned for July 25–28 in the very Caracas that was supposed to be in the hands of the US and its allies. The day of the coup attempt, international hemispheric right-wing reaction – from the north, in Ottawa, through Washington, DC, to Bogotá and southward to Lima and Santiago de Chile – was ready to get the champagne bottles popping.
  ….From January 23 to the present, millions of Chavistas have regularly shown support for their revolution, expressing in a more convincing manner than the ballot box that Maduro is their legitimate president.
  In the course of this resistance, the Bolivarian Revolution further developed its policy of combining revolutionary struggle (not trusting imperialism one iota, as Che put it), based on the principles thereof, with a search for a negotiated, peaceful political solution with the opposition – a brilliant example of revolutionary diplomacy.


  •     Για να δει κανείς πόσο ενοχλεί την δεξιά και τις ακροδεξιές προεκτάσεις η ηγεμονία της μεταπολίτευσης που σάρωσε την σαβούρα του ελληνοχριστιανισμου του εμφυλίου και της χούντας, ιδού και ο καημένος ο Τζίβας που προσπαθεί να πανηγυρίσει μασώντας την γλώσσα του . Και καλά δεν μπορεί να πει για τον Σύριζα αφού η «κατάρρευση» που τοσο ποθούσαν δεν εμφανιστηκε. Και ετσι κατασκεύασαν και «ωριμότητα» αφού δεν μπορούν πια να λασσουν για τον Τσίπρα…Αλλα ρε παιδί μου να μην μπορεί το παιδί να κανει μια μικρή πρόσθεση των ποσοστών της αριστερας-κεντροαριστερας που σφραγισε την ηγεμονία της μεταπολίτευσης;…Πάλι πλειοψηφία είναι λεβέντες…J

   Δεν σας βγήκε ουτε αυτήν την φορά Τζίβα. Και μάλλον θα υπομείνετε και παλιν την δυναμική των δρόμων και την μνήμη του Πολυτεχνείου, της αντίστασης κοκ… Και θέλει «Ευρώπη» το παιδί που προσπαθεί να πανηγυρίσει ότι στην κυβέρνηση θα συμμετείχε η ακροδεξιά που μετακόμισε στην Νέα Δημοκρατία. Η μπας και είναι η κληρονομική εξουσία του Μητσοτακισμου «Ευρώπη”;. Και δεν κατανοεί καν το πόσο κωμικό ειναι να μιλά για «λιγότερα ψέματα»…
   J..Καθρέφτη ρε…J..ΥΓ: Μικρό δείγμα του ψέματος που θέλει να εξαφανίσει/λογοκρινει την ιστορική μνήμη; «Η παράδοση της Κύπρου…» πως έγινε ρε Τζιβα; Μπας και έγινε κανένα πραξικόπημα πριν...;

   Αλλά αυτά είναι οι ενοχλητικές αλήθειες της μεταπολίτευσης που δεν λένε να... εξαφανιστούν.


   Γιώργος Ο.Τζιβας
   «Επιτέλους τέλος στην Μεταπολίτευση.
   Η αλλαγή έγινε καθώς έπρεπε.

   Ο Τσίπρας όπως δήλωσε μετά την ήττα, θα γίνει πιο ώριμος.
    
   Ο Μητσοτάκης φαίνεται να το κατανοεί πως δεν έχει ούτε μια μέρα για χάσιμο.
    
   Και η Χρυσή Αυγή πάει από κει που ήρθε.
   45 χρόνια από την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία. Τόσα μετράει και η περιβόητη μεταπολίτευση στην Ελλάδα που χθες φαίνεται να ολοκλήρωσε τον κύκλο της.
   Κρατάω αυτό που έγραψε ο συνάδελφος Μ.Καλατζής: Ας ελπίζουμε πλέον σε λιγότερα ψέματα και περισσότερη Ευρώπη.
   Τα άλλα όλα τα βαρεθήκαμε.»

✇ Δέφτερη Ανάγνωση

Σπόντες [8 Ιουλίου 2019] - Part 1

By Defteri Anagnosi — July 12th 2019 at 13:02
✇ Δέφτερη Ανάγνωση

Σπόντες [1 Ιουλίου 2019]

By Defteri Anagnosi — July 4th 2019 at 10:07 • Το δάκρυ της αριστερής μελαγχολίας, η νέα αντιπαράθεση για τις τράπεζες, το πρώτο πλήθος για την λύση έξω από το προεδρικό, τζαι η αποκαλυπτική δουλοπρέπεια μερικών απορριπτικών του δικτύου Ιγνατίου που θέλουν να παραχωρήσουν τα κυπριακά λιμάνια στις ΗΠΑ [ή μήπως, ρε, να τα γράψουμε στα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ απευθείας;]

  Ήταν μια γεμάτη εβδομάδα. Από εκείνες που έχεις την εντύπωση ότι η Ιστορία κάνει περίπατο στους δρόμους. Η συγκίνηση για το θάνατο του Δ. Χριστόφια ξεπέρασε το τελετουργικό πένθος, και έγινε ένα πραγματικό κοινωνικό γεγονός συλλογικού συναισθήματος. Ένα αίσθημα μελαγχολίας, δικαίωσης και ταύτισης για τον «πικραμένο και αδικημένο», αλλά και για το βαθύ αίσθημα που είχε φτιάξει η εικόνα του γιου της Αννούς με το συλλογικό υποσυνείδητο. Και ήταν γοητευτικά αρμόζουσα η καθημερινότητα που αναδυόταν σε ιστορική μεγαλοπρέπεια: τα δάκρυα των καθημερινών ανθρώπων που δικαίωναν τον πρόεδρο με την «εντιμότητα», και την «ειλικρίνεια» που «διώχθηκε»/δαιμονοποιήθηκε συνάντησαν την Ιστορία στην τιμητική φρουρά από τουρκοκύπριους, αλλά και ανθρώπους της τέχνης. Ο αποχαιρετισμός αφορούσε και τον άνθρωπο που επέμενε πεισματικά στο «καθαρό μέτωπο», και τον ανυπότακτο ιδεολόγο της ιστορικής αξιοπρέπειας, αλλά και τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον οποίο συνοδεύαν σαν τέτοιο και τουρκοκυπριοι. Εκφραστικά, έΕνας φίλος πέρα από τον χώρο του ΑΚΕΛ, τον αποχαιρέτησε με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία δικοινοτικής απεργίας από το παρελθόν, με μοναδικό σχόλιο το εξής: «Αυτό ως αποχαιρετισμός». Εκείνες τις 4 μέρες φτιάχτηκε το υλικό για ενα σύμβολο του μέλλοντος…


  Ταυτόχρονα, σαν σε ιστορικό
  background ακούγονταν οι απόηχοι της ταξικής αντιπαράθεσης που ξεκίνησε τότε, το 2011-12, με τις τώρα εναπομείνασες τράπεζες, το ολιγοπώλιο των ημέτερων πια, να εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια στην πρόθεση της Βουλής [της δημοκρατικής εξουσίας δηλαδή] να πάρει μέτρα προστασίας των δανειοληπτών από τις αυθαιρεσίες των τράπεζων που αγγίζουν πια, με τις εκποιήσεις, το μαζικό ξεπούλημα της κυπριακής γης. Και ταυτόχρονα, σαν άλλος ιστορικός απόηχος είχαμε την μαζική κινητοποίηση για το Βαρώσι εξω από το προεδρικό. Και την εξίσου ιστορική αντιπαράθεση εκεί, με τον νεοφασισμό που ήρθε, από το παρελθόν, για να ξαναπουλησει την εκ των συνεπειών εξυπηρέτηση του αντιστοίχου εθνικισμού στην βόρεια Κύπρο, με συνθήματα ότι η Κύπρος ανήκει αλλού και όχι στους ανθρώπους της… Και βρήκαν απέναντι τους αρχικά μια ομάδα γυναικών που τους έβαλε στην θέση τους με το ιστορικό σύνθημα που κυριάρχησε τελικά στην διαδήλωση: « Η Κύπρος ανήκει στον λαό της». Αυτό που κυριάρχησε ήταν η δυναμική της επανένωσης, όπως ευστοχά παρατήρησε ο κ. Ψάλτης.

  Και σαν συμπλήρωμα στην «προσφορά υπηρεσιών» σε Άλλους, όπως κάνει το γελάμε σαν απόγονοι της ΕΟΚΑ β, με δήθεν «καλές προθέσεις», ζήσαμε επίσης την αποκάλυψη της δουλοπρέπειας μια πτέρυγας του απορριπτισμου, του δικτύου Ιγνατίου: όταν τεκμηριώθηκε ότι το ψήφισμα Μενέντεζ ουσιαστικά προνοεί το δικαίωμα του αμερικανικού κράτους να αποφασίζει ποιοι θα δικαιούνται χρήση κυπριακών λιμανιών [πόσο πιο αποικιακό μπορεί να γίνει το θέαμα;] βγήκαν και οι απορριπτικοί, που κατά τα άλλα δεν ήθελαν λυση γιατί ..ήταν αγγλοαμερικανική» κοκ, και άμα λάχει φωνάζουν και για τις βάσεις [ξέχασαν ότι είναι και αυτές «αγγλοαμερικανικές» ουσιαστικά;], να στηρίζουν γονυπετείς την νέα αποικιακή φαντασίωση… Παίζει να είναι και από τους ελάχιστους παγκόσμια που θέλουν να γίνουν πρόθυμα υπήκοοι του Τραμπ..…


  Η Ιστορία λοιπόν έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις…


 •  Το δάκρυ της αριστερής μελαγχολίας σαν καταγραφή μιας ιστορικής μετατόπισης: πως κατασκευάζονται οι αφηγήσεις και τα σύμβολα του μέλλοντος. Ο θάνατος του Δημήτρη Χριστόφια έφερε στην επιφάνεια ένα απρόσμενο κλίμα – συναισθηματισμού, θλίψης, παράπονου για τον «πικραμένο αδικημένο καλό άνθρωπο», αλλά και μια ανυπότακτη αίσθηση δικαίωσης. Στην Κύπρο υπάρχει ένα αίσθημα σεβασμού των νεκρών, το οποίο κωδικοποίησε γοητευτικά ο Λιπέρτης στο «Βούττημαν Ήλιου»: «τους πεθαμένους.. εν φούχτα χώμα τζαι εν μπορούν, κόρη να τους παιδεύκουν». Όμως αυτό που απλωνόταν σαν ένα αερούιν μέσα στο καύσωνα, από την Παρασκευή μέχρι την Τρίτη, ήταν απρόσμενο. Ένα γνήσιο συλλογικό συναίσθημα αναδυόταν και απλωνόταν παντού. Κάποιος παρατήρησε ότι για πρώτη φορά υπήρξε τέτοιος θρήνος, κλάμα πραγματικό και όχι τελετουργικό για τον θάνατο ενός δημοσίου προσώπου. Έβλεπες το κλίμα στα σχόλια στο facebook, στο προσωπικό ύφος ακόμα και στα δημόσια σχόλια. Και από κόσμο αρκετά μακρυά από το ΑΚΕΛ… Η Χ. Χατζηδημητρίου του Φιλελεύθερου, έπιασε αυτό το διάχυτο κλίμα, τζαι σχολίασε την απρόσμενη εμφάνισή του στον δημόσιο λόγο με μια οξυδερκή παρατήρηση [άλλωστε συμμετείχε και η ίδια, αν και συγκρατημένα, σε μερικές από τις υστερίες του παρελθόντος]:
  «Η κατάσταση της υγείας του ήταν -τουλάχιστον σε πολλούς- γνωστή. Δεν έγινε όμως οποιαδήποτε προσπάθεια μιας κάποιας απολογίας όσο ζούσε, μιας αποκατάστασης της όποιας αλήθειας. Έστω και λίγο πριν το τέλος, όταν τον είχαν καλέσει οι συγχωριανοί του για να τον τιμήσουν γνωρίζοντας προφανώς πως μπορεί να μην έχουν άλλη ευκαιρία. Αν αυτό που θέλουμε να πούμε τώρα με τα διάφορα λογύδρια, ακόμα και με την κήρυξη δημόσιας αργίας και τις μεσίστιες σημαίες, είναι «συγγνώμη, υπερβάλαμε, εκμεταλλευτήκαμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκες και σε μετατρέψαμε σε αποδιοπομπαίο τράγο, σε σάκο του μποξ για δικό μας όφελος», δεν είναι κάπως αργά; Σε ποιον απευθυνόμαστε τώρα πια; Όλοι εδώ ήμασταν κι όταν δαιμονοποιήθηκε και τώρα που αγιοποιείται ο άνθρωπος… Τώρα που πέθανε τον μνημονεύουμε για τα όσα κατάφερε, για το ήθος του, για την εντιμότητά του, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, για την πίστη του στις αρχές τις οποίες πρέσβευε… Κάμποσοι από αυτούς που τον μνημονεύουν είναι οι ίδιοι που τον έστηναν στον τοίχο.»


  Υπήρχε και ένα αίσθημα ενοχής, από μερικούς, όπως το έθεσε σαν ρητορική ερώτηση η κ. Χατζηδημητρίου, αλλά η συγκίνηση άγγιζε και κάτι βαθύτερο, το οποίο ήταν ιστορικά πιο σημαντικό από τις ενοχές μερικών. Η ίσως μαλιστα οι ενοχές να ηταν αντίδραση/τρόπος συμμετοχής στο ήδη αναδυόμενο κλίμα. Μερικοί αναφέρθηκαν και στην αδικία της αντιμετώπισής του. Μέχρι και η μετάδοση της κηδείας του από το ΡΙΚ ήταν εκπομπή ψηλής ακροαματικότητας [αν και η πραγματική σκηνή της ιστορικής θλίψης συντελέστηκε στο κοσμικό τελετουργικό του πένθους – στο «ναό της εργατικής τάξης», στην ΠΕΟ] και ένας εκφωνητής κωδικοποίησε την εικόνα: «Μετά θάνατο, αποθέωση του Δημήτρη Χριστόφια». Δεν ήταν μόνο η ενοχή. Για τους περισσότερους ήταν ένα βαθύτερο αίσθημα ταύτισης. Ο Χριστόφιας και η απλότητα του, μαζί με την εντιμότητα και την ειλικρίνεια, είχαν αγγίξει ένα βαθύτερο αίσθημα σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αυτό προσπάθησε να σκοτώσει η δαιμονοποίηση από το 2011. Και αυτό που αναδυόταν στην περίοδο της θλίψης/αποχαιρετισμού ήταν η ρίζα εκείνου του αισθήματος που τελικά δεν σκοτώθηκε.

  Το μαζικό συναίσθημα που προκάλεσε την εντύπωση αναδυόταν από ένα πραγματικό πόνο, τραύμα, όχι απλώς για τον άνθρωπο, αλλά και για ότι έζησαν χιλιάδες άνθρωποι σαν ένα είδος ψυχολογικού και συναισθηματικού «διωγμού» γιατί τον στήριξαν, το αίσθημα που προσπάθησαν να τους υποβάλουν γιατί τον ψήφισαν… Και τώρα ένοιωθαν δικαιωμένοι γιατί, έστω και αν δεν μίλησαν τότε, μέσα στην σιωπή τους υπήρχε η ελπίδα ότι είχαν δίκαιο, ότι ο γιος τους Αννούς εξέφραζε αυτό ακριβώς στο οποίο  πίστεψαν… Και ακριβώς γιατί ο Χριστόφιας άντεξε ως το τέλος χωρίς να υποταχθεί, ακριβώς γιατί αποδείχθηκε αδιάφθορος, ακριβώς γιατί όσα έκανε και πίστευε [από το κυπριακό στις αντιπαραθέσεις του για τις τράπεζες κοκ] τώρα ήταν εμφανώς δικαιωμένα σε σύγκριση τους αντιπάλους του στην εξουσία, εκείνο το βαθύ αίσθημα της αδικίας [για τον άνθρωπο, αλλά και για ότι εξέφραζε] που ένοιωθαν χιλιάδες άνθρωποι, ήρθε στην επιφάνεια… Η παρουσία των τουρκοκυπρίων, και στην τιμητική φρουρά στην ΠΕΟ, έμοιαζε πια να ξεφεύγει και από την έκφραση του «αδικαίωτου» - τζαι μύριζε φκιάρα του μέλλοντος.«Eleni Moiseos. … Έφυγα απο μέλος, από κομματικές ομάδες και απο πόστα. Τούτη εν δική μου απόφαση, μπορεί να βλέπω τα πράγματα λανθασμένα, αλλά έτσι τα βλέπω πια και δεν μπορώ να κάνω πίσω. Όμως όταν αποκαλώ κάποιον σύντροφο ή με αποκαλεί συντρόφισσα νιώθω κάθε φορά ένα δέος και ναι κάθε φορά, παρά την όποια τυπικότητα, ανατριχιάζω. ….Κλαίω αλλά δεν είμαι μόνη. Χθες είδα πολλούς, πάρα πολλούς να κλαίνε, γέρους και νέους. Και όλοι ένιωθαν λες και χάθηκε ένας δικός τους άνθρωπος. Αυτό είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά ενος ηγέτη.
  Αυτό που πρέπει πραγματικά να τονιστεί, είναι η παρουσία όλων των Κυπρίων. Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι ήταν εκεί για να τον αποχαιρετίσουν. Αυτή ήταν η έμπρακτη παραδοχή της πάλης του για μια Κύπρο ΕΝΩΜΕΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Του έφεραν χώμα απο το Δίκωμο Τουρκοκύπριες συμπολίτισσές μας για να τον θάψουν. Μια πράξη πραγματική, συμβολική, μια πράξη ένωσης, μια πράξη ΕΛΠΙΔΑΣ.

  Αυτοί είναι κάποιοι απο τους λόγους σύντροφε που κλαίω. Στο καλό λοιπόν ΣΥΝΤΡΟΦΕ και συγγνώμη για όλα όσα δεν ειπώθηκαν την ώρα που έπρεπε.»
  Η αριστερή μελαγχολία [τζαι τούτο εν αναφέρεται μόνο στους αριστερούς, αλλά τζαι σε τζηνο το κομμάτι της ευρύτερης κοινωνίας που νοιώθει μια συναισθηματική έλξη που το ιστορικό όραμα τζαι την Ιστορία της αριστεράς] κουβαλά μέσα της μια νοσταλγία για την στιγμή της ελπίδας που  δολοφονήθηκε [από την Κομμούνα του Παρισιού, μέχρι τον ισπανική επανάσταση τζαι το έπος της ελληνικής αντίστασης τζαι του εμφύλιου] τζαι η οποία επανέρχεται σαν ιστορικό απωθημένο στην τέχνη, στην πολιτική, στην καθημερινότητα – σαν ένα είδος υποχρέωσης προς το μέλλον… Σαν μέρος του δρόμου προς το μέλλον… Αυτή είναι και η γοητεία του Τσε, νεκρού στα βουνά της Βολιβίας. Μια ήττα που σαν ιστορικό σύμβολο, τζαι απωθημένο μιας χαμένης άνοιξης, κωδικοποιεί μια αιώνια νεότητα/γοητεία που επανέρχεται μονιμά περιμένοντας την δικαίωση. Σχεδόν σαν υπαρξιακό σύμβολο της Ιστορικής συνείδησης.Στην κυπριακή μας καθημερινότητα, το πένθος που έγινε δάκρυ μελαγχολίας για τον Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε την άνθιση ενός ιστορικού συμβόλου του μέλλοντος – ενός αδικημένου, αλλά έντιμου προέδρου. Ο νεκρός Αλλιέντε ήταν/είναι τελικά πιο επικίνδυνος από ένα πρόεδρο που δεν είχε καν πλειοψηφία στην βουλή. Και ο επίλογος της περιόδου της θλίψης σαν εισαγωγή στο μέλλον του ιστορικού συμβόλου/μύθου καταγράφηκε από τον Χ. Χριστόφια [και μέχρι και ο/η δημοσιογράφος του euronews φαίνεται να διαισθάνθηκε την ιστορική στιγμή και το μετάδωσε σαν την κυριά σκηνή από την κηδεία]:
  «Εμείς τα εγγόνια της Πλύστρας θα το έχουμε τιμή μας τζαι καμάρι μας..» • Μια ιστορική καταγραφή ενός τέλους που γίνεται αρχή…
  «Ο κόσμος είναι σκληρός με τους καλούς. Ζητά περισσότερα, κατακρίνει ευκολότερα. Δυστυχώς, και μαζί σου αυτό έγινε.

  Όσοι εν ζωή σε κατέκριναν, μετά θάνατον σε υμνούν. Μιλούν για την ανθρωπιά σου, θυμήθηκαν όλοι την προσφορά σου. Πιστεύουν ότι άδικα σε κατηγόρησαν, σκέφτονται ότι ίσως σε αδίκησαν.

  Ο κόσμος, τώρα, αναγνωρίζει τον βίο σου. Πλέον το μόνο λάθος που σου πιστώνουν είναι ότι δεν ήξερες να λες ψέματα, πως η ειλικρίνειά σου δεν σε βοήθησε εκεί που έπρεπε. Παραδέχονται ότι ένας Πρόεδρος για να επιβιώσει δεν πρέπει να είναι τόσο τίμιος όσο εσύ. Βρίσκουν λάθη στα προτερήματά σου.

  Ναι, έπρεπε να κοιμηθείς για να ξυπνήσουν, έπρεπε να φύγεις για να καταλάβουν. Ακόμα κι έτσι, ας είναι. Κι αν ακούς, αναπαύσου…» •        Το Βαρώσι, το πλήθος έξω από το προεδρικό τζαι η αντιπαράθεση:
  Το πλήθος εξω από το προεδρικό την Παρασκευή ήταν εντυπωσιακό. Και για τον όγκο του ο οποίος όπως παρατήρησε και ο κ. Ψάλτης ήταν εντυπωσιακός για την ημέρα [εργάσιμη] και λόγω του καύσωνα. Αλλά, όπως παρατήρησε και η Πανδώρα Νικολαΐδου, και γιατί αντιμετώπισε την ακροδεξιά πρόσωπο με πρόσωπο και την περιθωριοποίησε, καθορίζοντας, μαζί με τους τουρκοκύπριους που ήταν εκεί, τον δικοινοτικό επανενωτικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης/διαδήλωσης. Και επειδή αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις/διαδηλώσεις, σαν μορφές κοινωνικών κινημάτων πρέπει να μετριούνται συγκριτικά στο πλαίσιο τους [τι είδους συγκεντρώσεις γίνονται στην Κύπρο αυτήν την περίοδο] ήταν ανάλογη και αντίστοιχη της διαδήλωσης για τις δολοφονημένες μετανάστριες γυναίκες και τα παιδιά/κορίτσια – η οποία οδήγησε στην αναδίπλωση της κυβέρνησης και την τελική παραίτηση του Ιωνά.

  Ούτε στο άνοιγμα του οδοφράγματος στην Δερύνεια [όπου υπήρξε η πρώτη απελευθερωτική/επανενωτική αντιπαράθεση με την ακροδεξιά] ούτε στην προηγούμενη συγκέντρωση μιας μικρής ομάδας για το Βαρώσι εξω από το προεδρικό πριν λίγο καιρό υπήρξε τέτοιο πλήθος. Τώρα ήταν πλήθος και επέβαλε το λόγο του απέναντι στους οπαδούς του συρματοπλέγματος. Η δυσφορία της εξουσίας ήταν εμφανής. Και στα όσα διέρρευσαν για την αντίδραση του Αναστασιάδη [όπως και στο ότι μάλλον έλπιζε στον Γαλανό για να μετριάσει την ένταση] αλλά και στο πως οι εκφραστές του, στον Φιλελεύθερο λ.χ., προσπάθησαν να μειώσουν την διαδήλωση. Την επόμενη ο Φιλελεύθερος είχε μεν μια πρωτοσέλιδη φωτο [κάτι απέμενε από την δημοσιογραφική δεοντολογία του Κατσαμπά] αλλά ο Πιμπίσιης, σαν εκφραστική φωνή του προεδρικού πρόβαλε τις δήθεν κινήσεις του Ανάστου [«Βάζει πίεση στον Γκουτέρες»..Καταντά πια γελοία η ρητορική τους - θα πιεστεί ο Γκουτέρες από επιστολή του Ανάστου
  ] ενώ η αναφορά στην εκδήλωση περιορίστηκε σε μικρό κείμενο κάτω από το άρθρο του Πιμπίσιη. Και σαν ομολογία της δυσφορίας, ο Πιν στο πρωτοσέλιδο εξέφραζε με αφρούς την οργή του/τους] για την περιθωριοποίηση των γελαμιτών.

  Όχι μόνο λοιπόν, μαζικοποιούνται οι κινητοποιήσεις, και εστιάζουν πια στο προεδρικό, αλλα η αντίσταση κερδίζει πια το πάνω χέρι στο δρόμο… Μετά το πλήθος κάνουν
  damage control – ανακοίνωσαν συνέντευξη με το τι έγινε στην συνάντηση με Οζερσάϊ. Είναι και αυτό τεκμήριο της επιτυχίας της κινητοποίησης. Και για να θυμόμαστε την ιστορική συνέχεια, αυτή η επιτυχία κτίστηκε στην δυναμική των συγκεντρώσεων έξω από το προεδρικό που έφτιαξε η οργή για τις δολοφονημένες γυναίκες και παιδια/κορίτσια για τα οποία η αστυνομία του Ιωνά απλώς θεωρούσε ότι «πήγαν στα κατεχόμενα». Το Βαρώσι είναι εδώ. Στο σύνορο της επανένωσης…       Μορφές αντίστασης: Το πιο κάτω σχόλιο της Π. Νικολαΐδου είναι τεκμήριο μορφών αντίστασης ή πως κερδίζεται ο δρόμος από τον φασισμό ο οποίος, όπως και το 74, προσφέρει απλόχερα εξυπηρέτηση στο alter ego του, τον τουρκικό εθνικισμό. Τι άλλο πιο βολικό για τον εθνικισμό στην βόρεια Κύπρο και στην Τουρκία από τύπους που παπαγαλίζουν «Η Κύπρος είναι ελληνική» για να νομιμοποιηθεί και η θέση ότι το «Βαρώσι είναι τουρκικό»; Με τις σφαγές [από εθνικόφρονες δειλούς που χάθηκαν κρυμμένοι όταν εμφανίστηκε ο τουρκικός στρατός] στην Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρη, άλλωστε, νομιμοποιήθηκε η προέλαση του τουρκικού στρατού στο Βαρώσι το 74. Οπότε ήταν απόλυτα αρμόζων το σύνθημα «ΕΟΚΑ Β δολοφόνοι» που φώναζε η ιστορική οργή στην ομάδα των τραμπούκων… Δεν θα περάσουν ούτε αυτήν την φορά..

  Pandora Nicolaidou:
  Δεν ήταν απογοητευτική η εκδήλωση χτες στο προεδρικό. Για δυο κυρίως λόγους. Σορρυ, τρεις. Πρώτον, είχε νέα παιδιά. Συγκεκριμένα εντυπωσιάστηκα από μια νεαρή κοπέλα με κόκκινη μπλούζα, που πρωτοστάτησε στην απώθηση των γελαμιτων. Δεν κώλωσε ουτε λεπτό. Μπράβο της. Δεύτερο, είχε τουρκοκύπριους που ήρθαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα των βαρωσιωτών. Και τρίτο, ανακάλυψα ότι η βιντεοσκόπηση με κινητό προς τους γελαμίτες, είναι όπως το αεροξόλ για τις κατσαρίδες . Όταν έρχονται κατά πάνω σου απειλητικά και γυρίσεις το κινητό πάνω τους, αναστατώνονται και απομακρύνονται ανήσυχοι.


        Η αντίσταση ξεκινά από το άτομο.

  Antonis Kanaris:
  Κάτι που πέρασε απαρατήρητο! Το αντισύνθημα " Η Κύπρος ανήκει στο λαό της" το ξεκίνησαν μόνες και γενναίες τρείς γυναίκες και αμέσως έδωσε πορεία και κατεύθυνση στο υπόλοιπο πλήθος. Ήμουν τυχαία δίπλα τους. Εκεί που ο κόσμος ήταν αμήχανος, με την δυσφορία έκδηλη για το σύνθημα των Ελαμιτών και πιθανόν με την πεπατημένη στο μυαλό "¨Αστε τους θα σωπάσουν" οι τρείς αυτές κυρίες όρθωσαν ανάστημα που συνεπήρε τον κόσμο και στο τέλος απώθησε το ΕΛΑΜ.

        Καταγραφή του πλήθους που αψήφησε τον καύσωνα, αντιμετώπισε τους φασίστες τζαι χάλασε τον ύπνο της απάθειας.

  Charis Psaltis:
  Η εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Βαρώσι ηταν μεγάλη επιτυχία. Η συντριπτική πλειοψηφία ηταν κόσμος της επανένωσης και δεν πήγαν εκεί για το Γαλανό η τον κάθε γαλανό. Την εκδήλωση στήριξαν η δικοινοτική πλατφόρμα, ο ΟΠΕΚ, το Ακελ, η Σαλαμίνα, η Ανόρθωση και Δήμος Μόρφου, ενώ ο ΔΗΣΥ αντίθετα έβγαλε ανακοίνωση στήριξης του Αναστασιάδη. 15 τραμπούκοι του ΕΛΑΜ ήταν να κάνουν φασαρίες και περιθωριοποιήθηκαν από τον κοσμο της επανένωσης. Ήρθαν Τ/Κ και όταν χαιρέτησε την παρουσία τους ο Γαλανός ο κόσμος χειροκροτούσε 1 λεπτό. Ποιό είναι το πρόβλημα για όσους εκφράζονται με ειρωνίες μηδενισμό και ισοπέδωση δεν κατάλαβα ακόμη; Πιστεύω η μάζα των Βαρωσιωτών για πρώτη φορά κατάλαβε το πραγματικό διακύβευα και την υποκρισία Αναστασιάδη, γιαυτο η εκδήλωση έγινε εκεί και όχι σε οδοφράγματα. Ατυχής τοποθετήσεις κριτικής για μια εκδήλωση που έγινε μέσα στο καλοκαίρι που πολύς κόσμος ειναι διακοπές, κόσμος εργαζόταν αφού ήταν Παρασκευή και ήταν και πολλή ζέστη.   


 •        Άμα του το λένε και τα έντυπα των άλλων μεγαλοδικηγόρων… και η έκφραση του χιούμορ των πραγματικών κινημάτων:
  Η Cyprus Mail του Νεοκλέους σε κριτικό ρολό για τον λήθαργο του Ανάστου…
  «Ο Προέδρος πρέπει να ταρακουνηθεί για να ξυπνήσει από τον λήθαργο.https://cyprus-mail.com/2019/06/28/our-view-president-needs-to-be-shaken-out-of-his-stupor-on-varosha/?fbclid=IwAR17clDqoxLDOU-bhaLpG0SbN5cxwmHreI4o9VZGpdFgrlhHaVzyRS0mKVc
  Τζαι όπως σε όλα τα πραγματικά κινήματα [σε αντίθεση με τα κατασκευασμένα του astroturfing που απλώς αναπαράγουν ότι τους πασάρει η εξουσία τζαι τα ΜΜΕ της. Τζαι έχουμε ζήσει τέτοιες φούσκες στις αρχές αυτής της δεκαετίας…J] η διαδήλωση για το Βαρώσι είχε το χιούμορ της που μιλούσε απ’ ευθείας στον κώδικα στον οποίο έχει πια καταγραφεί το κίνητρο τζαι τα συμφέροντα του προεδρικού: Η διπλή συμπαραδήλωση των «πύργων» - από τον Οθέλλο στα «χρυσά διαβατήρια» των ημέτερων δικηγορικών γραφείων...
 •          Όταν αφρίζει εθνορατσιστικά ο Πιν κάτι καλό γίνεται γύρω από το κυπριακό:
  Απολαύστε το ακούσιο φερέφωνο του λόγου της ΤΜΤ που φκάλει σπυρκά για την διαδήλωση έξω από το προεδρικό που εκτόπισε τα κατάλοιπα της ΕΟΚΑ Β, και ζητούσε, μαζί με τουρκοκύπριους την επιστροφή των βαρωσιωτών. Πέσ’ το δημόσια ρε ΠΙΝ, μην είσαι δειλός και εσύ όπως τους δολοφόνους που έκαναν τις σφαγές στην Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρη και μετά έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από αυτούς [και σκιτσογράφους από ότι φαίνεται] που πουλούν την ιδεολογία του συρματοπλέγματος για να ολοκληρωθεί το έγκλημα τους… Η αλήθεια είναι ότι ούτε καν αχαπαροσύνη/άγνοια δεν μπορείς να επικαλεστείς. Παραμιλάς. Έτσι είναι άμα χάνεις τον έλεγχο και δεν ξέρεις τι λες.. :) .. Απλώς το παραμιλητό σου είναι σύμπτωμα του κιστίματος για το πώς η προνομιούχα σου θέση δεν παράγει καν πειθώ…
  J..Περαστικά σου.
  Τζαι όταν η Ιστορία δικαιωθεί/ολοκληρωθεί με την επανένωση που ξεκίνησε που το 2003, μεν πάεις ρε, αν δεν θέλεις, στην βόρεια Κύπρο… Έτσι με την θέληση σου – σαν σύμπτωμα/συνέπεια [όπως η 20η Ιουλίου είναι συνέπεια της 15ηςκαι των ενοχών που συγκαλύπτεις] του αυτοεγκλωβισμού σου, σαν οπαδός του συρματοπλέγματος [έστω τζαι σαν συνέπεια] στην συγκάλυψη των αιτιών του εγκλήματος του διαχωρισμού για τόσα χρόνια…
  Έτσι να ζεις με το κάγρι αυτού που εξυπηρετούσε και ούτε καν στην εξυπηρέτηση δεν τα κατάφερε…


 •          Η επόμενη μάχη είναι για τις τράπεζες…
  Το πιο κάτω κείμενο γράφτηκε πριν λίγο καιρό και παραμένει επίκαιρο. Οι τράπεζες φαίνεται να λειτουργούν σαν ένας μηχανισμός υφαρπαγής. Η Αντίσταση δεν είναι πια μόνο υποχρέωση των θυμάτων τους [για την αξιοπρέπεια τους για την ζωή τους] αλλά τζαι της κοινωνίας που βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα που αγγίζει την ίδια την δομή/μορφή της αλλά και άλλους θεσμούς – όπως η πολιτική και η λειτουργία της Δημοσίας Σφαίρας [με την επέκταση του ελέγχου συμφερόντων πάνω στα ΜΜΕ]… …θα φανεί την Πέμπτη πόσες αντιστάσεις έσιει η Βουλή τζαι αν εκπροσωπεί την κοινωνία η το παρασκήνιο της υφαρπαγής..
  «Οργανωμένο κόλπο έχει στήσει η πανίσχυρη μαφία που αποτελείται από στελέχη και μέλη διοικήσεων  τραπεζών καθώς και άλλων για να αρπάξουν τις περιουσίες  δεκάδων δισεκατομμυρίων που ανήκουν σε πολίτες και εταιρείες για ένα κομμάτι ψωμί.   
  Εκτός από τους ξένους γύπες στελέχη του τραπεζικού συστήματος παράγοντες που κινούνται στα πέριξ της τρόικας  και ντόπιοι ολιγαρχίες που καταλήστεψαν το τραπεζικό χρήμα τα τελευταία χρόνια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μαφιόζικο κύκλωμα.
  Η δράση του καρτέλ των τοκογλύφων είναι απλή :Παίρνουν τζάμπα τα σπίτια και επειχειρήσεις απλών ανθρώπων και ακολούθως τα μοσχοπουλούν σε offshore εταιρείες  πολλές από τις οποίες είναι φαντάσματα.
  Η πρακτική αυτή από οτι φαίνετε εχει και την στήριξη της ΕΚΤ, καθως και ξ’ένα λομπυ με διαπλοκή στο τραπεζικό σύστημα.
  Ενώ οι τράπεζες με μαφιόζικο – τοκογλυφικό και παράνομο τρόπο ανέβασαν στα ύψη τα δάνεια, αρνούνται να αφαιρέσουν από τα δάνεια τα παράνομα ποσά. Και όχι μόνο αυτό άλλα εξακολουθούν να χρεώνουν παράνομα ποσά. Οι εποπτικές αρχές ενώ είναι ενήμερες σιγοντάρουν τις τράπεζες. Η τραπεζική εξουσία κάνει πως δεν καταλαβαίνει ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και γραφεία μεγαλοδικηγόρων και , κάποιων υποψηφίων προέδρων.»
   
 • Και επανέρχεται το θέμα του κλεισίματος της FBME με αποκαλυπτικά στοιχεία [και  και φαινεται οτι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα δεν έχουν τέλος. Θυμάστε την FBME την οποια την εκλεισαν με επίκληση αμερικανικής απόφασης αλλα όπως φάνηκε ίσως και για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Σιακολα που ηταν σε κόντρα με τους ιδιοκτήτες της Τραπεζας για χρόνια με τη δικη ακομα να συνεχιζεται επι σειρα δεκαετιων... ´Η ακόμα και για να τιμωρήσουν μερικοί την τράπεζα γιατί χρηματοδοτουσε την Κυπριακη Κυβερνηση την εποχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το 2012 – και δεν άφηνε να προκύψει στάση πληρωμών ή ότι άλλο είχε στο μενου του το προεκλογικό επιτελείο του ο ΔΗΣΥ τότε [ο Χ. Γεωργιάδης ιδιαίτερα κτυπιόταν έντονα για αυτό..:)]…Επανέρχεται λοιπον  το θέμα της Fbme και με αποκαλυπτικό τρόπο κατεδειξε πώς λειτουργούν μερικοί. Δυο λοιπόν «ιδιωτικοι ερευνητες» στην FBME φαίνεται ότι «καλοπιάστηκαν» [ για να το πουμε ευγενικά] από κυπριακούς μηχανισμούς και έδιναν «κατασκευασμενες πληροφορίες» στους αντίπαλους των εργοδοτών τους, παραβιάζοντας την εμπιστευτικότητα…Στο δικαστήριο ο δικηγόρος τους προσπάθησε να παρουσιάσει το διπλό παιχνίδι σαν «υποχρέωση» κοκ, αλλα η δικαστής [δεν την φτάνει φαίνεται το συγγενολογικό δίκτυο του ελληνοκυπριακού βαθέως κράτους] δεν δέχτηκε τέτοιες φτηνές δικαιολογίες.  Μαλιστα η δικαστης τονισε οτι καμία απο τις πληροφοριες που εδωσαν δεν ηταν τεκμηριωμενη και στοιχειοθετημενη παρα μονο ηταν βεβιασμενα και αυθαιρετα δικα τους συμπερασματα. Και τωρα; Τωρα διάφορες διαδικασίες θα έχουν μπροστά τους την δικαστική απόφαση για παραβίαση εμπιστευτικότητας [ ή, για να το πουμε με την απλή γλώσσα της καθημερινότητας – αυτό που φαίνεται σαν εξαγορά από τους αντίπαλους της τράπεζας]…Αξιοσημειωτο ειναι οτι στη δικαστικη διαδικασια στο Λονδινο οι «ιδιωτικοι ερευνητες» αποκαλυψαν οτι πληρωθηκαν απο την Κεντρικη Τραπεζα (αρχη εξυγιανσης) 100.000 ευρω!   Περαιτερω αποκαλυψαν οτι εδωσαν δεξια και αριστερα πληροφοριες καθως επισης και σε συγκεκριμενο δημοσιογραφο... Θα μας κυνηγά σαν κοινωνία αυτή η υπόθεση μεχρι να υποχρεωθούμε να δούμε τι [ποια συμφέροντα πραγματικά] ηταν πίσω από εκείνη την απόφαση για κλείσιμο της τράπεζας…Το ιστορικό απωθημένο πάντα επιστρέφει…
  «The case was brought against Brown and Leighton by brothers Ayoub-Farid Saab and Fadi Michel Saab, the two shareholders of FBME Bank, a Tanzanian institution that was shut out of the US financial system in June 2014 by the US Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) over various money laundering allegations. The Saabs have long asserted that the investigators acted illegally and contrary to their interests after being retained. They argue that the recent Commercial Court judgment has shown this to be the case.
  During the hearings, Brown and Leighton admitted to widespread distribution of FBME’s confidential information. They admit to having sent it to the Central Bank of Cyprus (CBC), the Attorney General of Cyprus, the Cypriot Unit for Combating Money Laundering (MOKAS), FinCEN, the FBI, and the Cypriot police, among others. However, they pleaded that these abundant disclosures was made in the public interest, and that they were compelled to do so by various Cypriot bodies. But these arguments did not hold water with Mrs Justice Cockerill.»

  https://www.globallegalchronicle.com/fallen-angels-fbme-investigators-found-to-have-breached-confidentiality/
   

  • Και επανέρχεται το θέμα του κλεισίματος της FBME με αποκαλυπτικά στοιχεία [και δικαστική απόφαση] για παραβίαση εμπιστευτικότητας  ή να το πούμε «εξαγορά και από συμφέροντα στην Κύπρο»]; Τα σκάνδαλα του τραπεζιτικού τομέα και των διαπλεκόμενων συμφερόντων δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Θυμάστε την FBME την οποία την έκλεισαν με επίκληση αμερικανικής απόφασης, αλλά όπως φάνηκε ίσως και για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Σιακόλα που ήταν σε κόντρα με τους ιδιοκτήτες της Τράπεζας για χρόνια; …Ή και για να τιμωρήσουν μερικοί την τράπεζα γιατί έδινε δάνεια στην Κύπρο την εποχή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το 2012 – και δεν άφηνε να προκύψει στάση πληρωμών ή ότι άλλο είχε στο μενού του το προεκλογικό επιτελείο του ο ΔΗΣΥ τότε [ο Χ. Γεωργιάδης ιδιαίτερα κτυπιόταν έντονα για αυτό..:)] …Επανέρχεται το θέμα και με αποκαλυπτικό τρόπο για το πώς λειτουργούν μερικοί. Δυο λοιπόν ερευνητές εργαζόμενοι στην FBME φαίνεται ότι «καλοπιάστηκαν» [για να το πύμε ευγενικά] από κυπριακούς μηχανισμούς και έδιναν πληροφορίες στους αντίπαλους των εργοδοτών τους, παραβιάζοντας την εμπιστευτικότητα… Στο δικαστήριο ο δικηγόρος τους προσπάθησε να παρουσιάσει το διπλό παιχνίδι σαν «υποχρέωση» κοκ, αλλά η δικαστής [δεν την φτάνει φαίνεται το συγγενολογικό δίκτυο του ελληνοκυπριακού βαθέως κράτους] δεν δέχτηκε τέτοιες φτηνές δικαιολογίες… Και τώρα; Τώρα διάφορες διαδικασίες θα έχουν μπροστά τους την δικαστική απόφαση για παραβίαση εμπιστευτικότητας [ ή, για να το πούμε με την απλή γλώσσα της καθημερινότητας – αυτό που φαίνεται σαν εξαγορά από τους αντίπαλους της τράπεζας] …Θα μας κυνηγά σαν κοινωνία αυτή η υπόθεση μέχρι να υποχρεωθούμε να δούμε τι [ποιά συμφέροντα πραγματικά]  ήταν πίσω από εκείνη την απόφαση για κλείσιμο της τράπεζας… Το ιστορικό απωθημένο πάντα επιστρέφει…

   «The case was brought against Brown and Leighton by brothers Ayoub-Farid Saab and Fadi Michel Saab, the two shareholders of FBME Bank, a Tanzanian institution that was shut out of the US financial system in June 2014 by the US Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) over various money laundering allegations. The Saabs have long asserted that the investigators acted illegally and contrary to their interests after being retained. They argue that the recent Commercial Court judgment has shown this to be the case.

   During the hearings, Brown and Leighton admitted to widespread distribution of FBME’s confidential information. They admit to having sent it to the Central Bank of Cyprus (CBC), the Attorney General of Cyprus, the Cypriot Unit for Combating Money Laundering (MOKAS), FinCEN, the FBI, and the Cypriot police, among others. However, they pleaded that these abundant disclosures was made in the public interest, and that they were compelled to do so by various Cypriot bodies. But these arguments did not hold water with Mrs Justice Cockerill.»

   https://www.globallegalchronicle.com/fallen-angels-fbme-investigators-found-to-have-breached-confidentiality/


   
 • Ο Αναστασιάδης ως άτομο πέρα από το δικηγορικό γραφείο, τους γαμπρούς τζαι τους συμπέθερους.  Καθώς γράφονταν οι σπόντες, κυκλοφόρησε η είδηση για χειρουργική επέμβαση του Αναστασιάδη … Όπως για όλους τους ανθρώπους το μόνο που μπορείς να ευχηθείς είναι να εν καλά το πλάσμα.. :) ..Αν τζαι αθθυμούμαι όταν έκαμνε την εγχείρηση ο Τόμμυς τζαι έλπιζα ότι καθώς έφτανε στην πόρτα ζωής τζαι θανάτου, θα αποκτούσε νακκον αίσθηση σεβασμού τζαι για την ζωή των άλλων. Μπα… Όπως τζαι αν έσιει, η εγχείρηση του Αναστασιάδη αθθύμισε μου μια φωτογραφία που την κηδεία του Χριστόφια. Ήταν στο OMEGA με τίτλο κάτι για «συγκλονιστικό» κοκ τζαι έδειχνε τον Αναστασιάδη να κοιτάζει το φέρετρο του Χριστόφια. Τί να εσκέφτετουν ο Ανάστος; Τρεις πιθανότητες:
  1.    Θώρε κατάσταση. Εφάμεν τόσα λεφτά να του σούρνουμε λάσπη, ώσπου ηταν ζωντανός τζαι είμαστε υπόχρεοι τώρα να τον τιμούμε παντές τζαι τόση λάσπη έπεφτε σε μουσιαμά… Έσιει 3 ημέρες που κλαίουν για τούτον. Τζαι ως τζαι οι δικοί μας λαλούν ότι αδικήθηκε. Μαύρα τζαι γέρημα...
  2.   
  Α ρε Δημήτρη. Έφυες τζαι εσύ. Αδίκησα σε, ξέρω το. Αλλά ιντα που να κάμω;. Είπα τα του Δημητριάδη, ξέρεις με. Είμαι π…. Σόρρυ ρε… Μακάρι να μου κάμουν τζαι εμένα έτσι κηδεία. Αλλά ίντα ξέρω. Εν να σύρουν μαύρη πέτρα πίσω μου άμα φύω.

  3.   
  Κοιτά να δεις τι σου εν ο άνθρωπος… πάει ο Δημήτρης. Αύριο εν να είμαι τζαι εγώ τζιαμαί. Τζαι ποιός εν να κλάψει για μένα; Για τούτον λαλούν ούλλοι ότιή τίμιος, ειλικρινής, κάλος άνθρωπος, για ότι έκαμε για το κυπριακό… Ως τζαι οι Τούρτσιοι ήταν στην κηδεία. Για μένα τι να πουν...; Για το δικηγορικό γραφείο που εν το μόνο που σκέφτονται άμα με αθθυμηθούν; 


   
 • Έστειλε επιστολή στον Γκουτέρες γιατί εκαταλαβε το αδιέξοδο τζαι την ντε φάκτο ναυτική περικύκλωση την οποία προκάλεσε με την στάση του, οξά παίζει πάλε παιχνίθκια υπεκφυγών; Κατά τα αάλλα ο Αναστασιάδης με φόντο την κινητοποίηση για το Βαρώσι έξω από το προεδρικό, αλλά τζαι το κλίμα γύρω από τον θάνατο του Χριστόφια τζαι τις δημόσιες δηλώσεις για την σημασία των συγκλίσεων, αθθυμηθήκε τον Γκουτέρες τζαι έστειλε του επιστολή. Δύσκολο, βέβαια, να πιστέψει κάποιος ότι εννοεί κάτι σοβαρά πέρα από τις προσπάθειες υπεκφυγής. Έστω τζαι αν ούλλα τα θεάματα έχουν σκάσει σαν φούσκα. Η Τουρκία μετ΄σ την ναυτική περικύκλωση της Κύπρου, χρησιμοποιώντας την στάση του Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά, τώρα κάνει και γεωτρήσεις. Τζαι η χορωδία του προεδρικού μετα τα τηλεοπτικά σήριαλ των τριμερών, τετραμερών κοκ που αποδείχτηκαν φτηνά  φιάσκο, όπως τζαι οι λεονταρισμοί για την ΕΕ τωρά εν ξέρει τι άλλο να πει. Οπότε ο Ανάστος λαλεί ότι πρέπει να σταματήσουν οι γεωτρήσεις για να πάει συνομιλίες. Εξήχασε προφανώς ότι η σειρά εν ανάποδη. Πρώτα ο ίδιος ναυάγησε τις συνομιλίες την στιγμή της ολοκλήρωσης τους με τελικό μοντέλο λύσης το πλαίσιο Γκουτέρες, τζαι μετά η Τουρκία άρκεψε τις περιπολίες γύρω από την χώρα που άφησε χωρίς διεθνή άμυνα ο Ανάστος [ίσως τζαι ελπίζοντας σε μια ντε φάκτο διχοτόμηση – όπως τζαι η ΕΟΚΑ β το 74].

  Εν σαν να λαλεί ο Ανάστος «έσπασε το ποτήρι, εσιονηστηκε το νερό, εγώ εν παίζω αν δεν μπει το νερό στο ποτήρι». Ρητορικές επιπέδου υποτακτικών επί πληρωμή στο προεδρικό. Αλλάκανένας άλλος εν θα πάρει σοβαρά ετσι θέαμα. Η ουσία εν απλή: το κυπριακό έφτασε σχεδόν στο τέλος. Η Κύπρος εν μπορεί να χωριστεί γεωγραφικά, γεωπολιτικά η Κύπρος είναι μεν αυτόνομος χώρος, αλλά εν μπορεί να αγνοεί την Τουρκία, τζαι όσο μερικοί σπρώχνουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο να αναζητά «προστασία» που την Τουρκία [όπως έκαμνε η ΕΟΚΑ, όπως έκαμνε το πραξικόπημα κοκ] τότε απλώς θα οδηγούν σε παραπάνω εξάρτηση της χώρας που την Τουρκία. Η απλοϊκή σκέψη ότι ήταν να «πιάσουν ότι έπιασαν» όπως το έβαλεν ο Ανάστος για την ΑΟΖ, αποδείχτηκε φούσκα… Η Κύπρος [γη τζαι ΑΟΖ] εν ενιαία. Τζαι άμα χαρίζεις κομμάθκια, απλώς αννοίεις πόρτες για την επόμενη κίνηση του Άλλου...
  Όποτε θα περιμένουμε να δούμε αν ο Αναστασιάδης εκαταλάβεν – έστω τζαι μπροστά στο φέρετρο του Δ. Χριστόφια ότι η Ιστορία εν άλλασε με κομπογιαννίτικα κόλπα τζαι εξαγορά πρωτοσέλιδων..
 • Η σύγκρουση για τον έλεγχο της κυπριακής γης περνά πκιον τζαι που τες τράπεζες. Με τις νομοθεσίες που έχουν στα σιέρκα τους οι τράπεζες, λειτουργούν κανονικά πκιον σαν μηχανισμοί υφαρπαγής κυπριακής γης τζαι παραχώρησης τους σε ξένους [ταμεία κοκ].. Τζαι ουσιαστικά χρησιμοποιούν τις νομοθεσίες για αρπάσσουν γη αντί να έρκουνται έστω σε ένα διακανονισμό με τους δανειολήπτες για να μπορέσουν να πληρώσουν τζηνοι ότι χρειάζεται. Φαίνεται λες τζαι οι τράπεζες προτιμούν να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρα να πάρουν ίσως τζαι περισσότερα λεφτά από τους ιδιοκτήτες. Είναι λες τζαι χρησιμοποιούν ουσιαστικά την κρίση, τζαι την ταξική της διάσταση όπου διάφορα στρώματα του πληθυσμού ζουν ακόμα στις συνέπειες της βαθιάς ύφεσης στην οποία οδήγησε ο Χ. Γεωργιάδης την οικονομία το 2014 [σε βαθύτερη κρίση τζαι από ότι εμπορούσε το μνημόνιο], για να διευκολύνουν μέσω των εκποιήσεων και της πώλησης δανείων, την υφαρπαγή περιουσιών.

 •  Οι τράπεζες του ΔΗΣΥ απειλούν; Να σου φκαίνουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών να απειλούν [ή μήπως διατάσσουν] τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τροπολογίες υπέρ των δανειοληπτών… Η χυδαιότητα είναι εκπληκτική: τζαι οι δυο τράπεζες υπάρχουν χάρις στα δεκανίκια του ΔΗΣΥ τζαι την μεροληπτική εύνοια της εξουσίας: η Τράπεζα Κύπρου [που άρκεψε να μαζεύει υποβαθμίσεις πάλε] χλαπάκιασε την Λαϊκή [παρά το ότι η απόφαση του Γιούρογκουπ το 2013 ήταν να συμπτυχθούν οι 2 τράπεζες τζαι οϊ να φάει η μια την άλλη. Αλλά είσιεν πρόσβαση στην εξουσία [τζαι από ότι εμάθαμε τζαι στο Ανώτατο] η Κύπρου.
  Η Ελληνική μια μικρή τράπεζα που βολόδερνε επίσης, χλαπάκιασε τον Συνεργατισμό με δωρεά της κυβέρνησης μέσω της παρέας του Χάρη που συντόνιζε ο Χατζηγιάννης [που έστησε πάρτι με λεφτά της Συνεργατικής – τζαι καρτερούμε να τον δούμε σε δίκη]..Τζαι τώρα έσιει τζαι το θράσος να μας φκάλει τζαι κήρυγμα;

  Σε μια ορθολογική κοινωνία, σε μια κοινωνία όπου λειτουργεί η υποτιθέμενη αγορά, η Ελληνική τζαι η Κύπρου εν θα υπήρχαν πκιον. Ιδιαίτερα, η Κύπρου που φέρει τεράστιες ευθύνες για την αρχική κρίση από το 2009-12 [τουλάχιστον η Ελληνική εν είσιεν επεκτάσεις, των ανίκανων επικεφαλής της, τζαι στο εξωτερικό].. Οι δυο τράπεζες είναι ολιγοπώλιο πκιον τζαι μάλιστα ένα αυταρχικό ολιγοπώλιο που απειλεί την Δημοκρατία… Την Πέμπτη, θα δούμε πόσοι βουλευτές εν πουλημένοι τζαι πόσοι έχουν τουλάχιστον αίσθηση ότι το μισθό τους πληρώνει τον το κοινό, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τζαι οϊ οι επικεφαλής των τραπεζών…

 • Η διαπλοκή στην Κύπρο, κατά τα άλλα είναι στην κορυφή τζαι ευρωπαϊκά – στον αριθμό μη εφαρμοζόμενων ή μερικώς εφαρμοσμένων συστάσεων είμαστε 8η ενώ στο ποσοστό είμαστε 7η. Τζαι είναι ένα σκάνδαλο ότι είμαστε ακόμα «..μεταξύ των 10 χωρών που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της GRECO σε σχέση με τους δικαστές», ενώ είχαμε την έκρηξη του κοινού μετα τις αποκαλύψεις για το πώς λειτουργεί το δικηγορικό γραφείο Πολυβίου μέσω συγγενών για να έχει πρόσβαση στο Ανώτατο, τζαι το σκηνικό γύρω από τον Νικολάτο τζαι την τα συμφέροντα της οικογένειας του που διευθετήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο της τράπεζας Κύπρου, του Πολυβίου δηλαδή, ενώ ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαλλαγή του Ηλιάδη και πάλι του δικηγορικού γραφείου Πολυβίου…
  « Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό μη εφαρμοσθείσων ή μερικώς εφαρμοσθείσων συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της GRECO για το 2018 που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

  Στον κατάλογο των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό μη εφαρμοσθείσεων ή μερικώς εφαρμοσθείσεων συστάσεων πρώτη είναι η Τουρκία με 33 συστάσεις. Ακολουθούν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 23 συστάσεις, η Ελλάδα με 19 συστάσεις, η Αρμενία με 17, το Βέλγιο με 17, η Βόρεια Μακεδονία με 17, η Σερβία επίσης με 17, η Κύπρος με 14 συστάσεις, η Πορτογαλία επίσης με 14 και η Ρουμανία με 12.


  Στον κατάλογο των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό μερικώς εφαρμοσθείσεων ή μη εφαρμοσθείσων συστάσεων πρώτες είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Σερβία και η Ισπανία με ποσοστό 100%. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 93%, το Βέλγιο με 89%, η Τουρκία επίσης με 89%, η Κύπρος με 88%, η Δανία με 83%, η Λιθουανία με 77% και η Ελλάδα με 76%.
  Εξάλλου, η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό μη εφαρμοσθείσων συστάσεων σε ότι αφορά τους βουλευτές της. Η Ρουμανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μη εφαρμοσθείσων συστάσεων στον τομέα αυτό, έξι συνολικά. Ακολουθούν η Πολωνία με πέντε συστάσεις, η Κύπρος με τέσσερις, η Σερβία και η Τουρκία επίσης με τέσσερις, το Βέλγιο με τρεις, η Λετονία με τρεις και η Βόρεια Μακεδονία επίσης με τρεις.
  Η Κύπρος είναι μεταξύ των 16 χωρών που δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της GRECO για τους βουλευτές και μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εφαρμοσθείσων συστάσεων για τους βουλευτές. Πρώτη είναι η Πολωνία με 83%, και ακολουθούν η Σερβία με 80%, η Κροατία με 67%, η Κύπρος με 57% και η Τουρκία με 57%.
  Εξάλλου η Κύπρος είναι μεταξύ των 10 χωρών που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της GRECO σε σχέση με τους δικαστές.»
  https://www.coe.int/en/web/greco/publications


 •   Και φαντάσου η GRECO ή οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός που ασχολείται με την σύγκρουση συμφερόντων να αρχίσει να ασχολείται με το παράλληλο δίκτυο οικονομικών κερδών και εξουσίας που στήθηκε σε βάρος του Συνεργατισμού: Υπενθυμίζουμε για να μην ξεχνούμε πως στήθηκε το κόλπο με την Logicom [την εταιρεία με τις μετοχές της οικογένειας Αβέρωφ]: Nicolaou Elena: H Logicom πήρε δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ από τον Συνεργατισμό λίγο καιρό πριν να κλείσει του το έγκρινε ο φίλος,κουμπάρος, συμφοιτητής συνΑποελίστας που διόρισε στον Συνεργατισμό ως κεφαλή ενω στην Λαϊκή ήταν κάτω από το μέτριο, πήραν τα 10 εκατομμύρια τα κατάθεσαν στην Ελληνική και αγόρασαν μετοχές της Ελληνικής. Ακόμα να μας απαντήσουν στην ερώτηση αν ηταν δάνειο που τους έδωσαν ή τρεχούμενο λογαριασμό με όριο για να μην πληρώνουν δόση και αν ο τόκος ήταν μόνο 0,50%».

 •  Που χάθηκε ρε ο ανεμόμυλος Ιγνατίου που μια περιστρέφεται «αντι-ιμπεριαλιστικά» [τάχα μου] και μια εμφανίζεται σαν δουλοπρεπής πραματευτής της αποικιακής εξάρτησης, τώρα που αποκαλύφτηκε ότι το «ψήφισμα Μενέντεζ» περιλαμβάνει τελικά όντως μια νεοαποικιακή απαίτηση από τις ΗΠΑ να ελέγχει τα κυπριακά λιμάνια; 

  Στην διάσκεψη των
  G20 στην Οσάκα μια χαρά επικοινωνούσαν ο Τραμπ με τον Ερντογαν πάντως παρα τις προβλέψεις Ιγνατίου.. :). Απλώς θυμίζουμε ότι ο Ιγνατίου σαν Παΐσιος πρόβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την συμμαχία με την Τουρκία για τις συμμαχίες των τριμερών κοκ …Το ότι αντιμετωπίζεται ακόμα με κάποια σοβαροφάνεια ένας τύπος σαν τον Ιγνατίου που φαίνεται να φακκά κωλοτούμπες οπτικής κάθε λλιον, ενώ διαψεύδεται παταγωδώς, είναι μέρος της καθημερινής μιζέριας πια των ε/κ ΜΜΕ. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι ο Ιγνατίου κάποτε πουλούσε σκληρό αντι-ιμπεριαλισμό προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λυση στο κυπριακό θα ήταν.. νατοϊκή.. Τώρα βρέθηκε να υποστηρίζει την εξάρτηση της Κυπρί από το ΝΑΤΟ τζαι  όσοι τον αναπαράγουν εκάμαν ότι εν είδαν την κωλοτούμπα… Όπως πάμε πάντως η λέξη «δημοσιογραφική κωλοτούμπα» στην ελληνοκυπριακή φρασεολογία θα μπορούσε να έχει σαν παράδειγμα στο λήμμα τον Ιγνατίου.. :)

  Μετά σε μια φάση ταυτίστηκε με τον Τραμπ που υποτίθεται «θα έβαζε στην θέση της Τουρκία» μπλα μπλα. Θα άλλαζαν σύμμαχους οι ΗΠΑ. Τι να πεις; Πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος ή…
  ; Θα εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τις βάσεις τους στην Τουρκία για την φαντασίωσή του Ιγνατίου να γίνει νέο ΝΑΤΟ με την Ιορδανία και την Κύπρο. Τώρα ο Ιγνατίου και τα τοπικά φερέφωνα του δικτύου στο φιλελεύθερο [που κατάντησε και αυτή η εφημερίδα – μοιάζει με φερέφωνο ενός ανεμόμυλου που πουλά φούσκες για συναισθηματικούς απορριπτικούς σε αναζήτηση αποικιακής εξάρτησης] έκαναν γαργάρα ότι το αμερικανικό κράτος απλά και καθαρά επιμένει ότι δεν υπάρχει Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ΑΟΖ την οποία «διεκδικεί  η Κυπριακή Δημοκρατία». Δεν έμαθαν ακόμα την διαφορά της λέξης «διεκδικεί» από την λέξη «ανήκει”...

  Το τελευταίο του θέαμα ηταν η προώθηση στους ιθαγενεις της θέσης ότι το ψήφισμα Μενέντεζ-Ρούμπιο θα ήταν «μεγάλο κέρδος» [συμμαχίες με πράσινα άλογα και μεταξωτές κορδέλες] μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι αυτό που ήθελε ο  Μενέντεζ ήταν να  μετατρέψει την Κύπρο σε είδος αποικίας της αμερικάνικης πολιτικής – να μας υπαγορεύουν οι ΗΠΑ ποιά πλοία θα μπορούν να έρχονται στα κυπριακά λιμάνια. Αναπόφευκτα τίθεται πλέον το ερώτημα: ο Ιγνατίου που πουλά φούσκες λόγω άγνοιας ή πίσω από αυτά τα αλλοπρόσαλλα θεάματα, υπάρχει και ένα είδος συμφέροντος; Και αναμένουμε και τον Κ. Βενιζέλο του Φιλελεύθερου που συνεργάστηκε με αυτόν τον τύπο να μας εξηγήσει τι σόϊ ευαισθησία έχει ο Ιγνατίου με τις αμερικάνικες επεμβάσεις, αφού τώρα τον βλέπουμε ένα γίνεται χαλί για κάτι που θυμίζει την τροχιά του πραξικοπήματος του 74. Γιατί η Τουρκία έκανε επέμβαση μετά το πραξικόπημα που αφαίρεσε από την Κυπριακή Δημοκρατία την διεθνή της στήριξη [την οποία είχε το 1964].

 •      Τουλάχιστον η κυβέρνηση, και αυτό πιστώνεται στα ελάχιστα θετικά της αυτήν την περίοδο, τόλμησε να εκφράσει δημόσια την διαφωνία της με την συμπερίληψη στο ψήφισμα Μενέντεζ-Ρούμπιο της αποικιακής απαίτησης [θράσους ουσιαστικά] να αποφασίζουν οι ΗΠΑ για ποιά πλοία θα προσεγγίζουν τα κυπριακά λιμάνια. Αν μη τι άλλο κατάλαβαν, ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης της όποιας στήριξης μας έμεινε στην περιοχή, αλλά και της στήριξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι πραγματικός σε μια περίοδο που οι φούσκες του κυκλώματος Ιγνατίου αποδίδουν σκέτο αέρα. Από το Ισραήλ μέχρι τις αμερικάνικες δηλώσεις για την ΑΟΖ...

           


  Αποικιακή δουλοπρέπεια Ι: Τα φερέφωνα του Ιγνατίου που πουλούν  υπηρεσίες στον Μενέντεζ με υποσχέσεις αποικιακής υποταγής – τι άλλο από αποικιακή υποταγή είναι να σου λένε ποιά πλοία θα δεχθείς στα λιμάνια σου; Και μάλιστα από αυτούς  που σου λένε κατάμουτρα ότι αυτό που εσύ προσπαθήσεις να πουλήσεις σαν «η ΑΟΖ μας» είναι απλώς μια... διεκδίκηση.
  Αλλά και ο Βενιζέλος [του Φιλελεύθερου] μήπως διαφέρει; Τα Σάββατο τα μασούσε και αυτός να ξεπλύνει τον φιλο – συνεργάτη του, τον Ιγνατίου, όταν τελικά τεκμηριώθηκε ότι το «ψήφισμα Μενέντεζ» προνοούσε απαγόρευση ρωσικών πλοίων στην Κύπρο:

  «Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλο λιμάνι για ανεφοδιασμό, εκτός Κύπρου. Την ίδια ώρα, στον νόμο αναδεικνύεται ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή (όχι μόνη της), αλλά με άλλες χώρες, και τούτο είναι η σημαντικότερη συμβολή του Μενεντεζ.”
  Μα ρε Βενιζέλο, και αν είμαστε αποικία ρε, δεν θα ήταν «καλύτερα» με τέτοια δουλοπρέπεια και κομπογιαννίτικη συγκάλυψη που πουλάς; Θα «έχουμε συμμάχους» λέει με ύφος «όταν βγήκε η λαφαζανια περίπατο και πουλούσε ασάφεια»... Δηλαδή ποιούς άλλους ανώνυμους, αόρατους κοκ συμμάχους θα έχουμε τώρα που ο Τραμπ τσακώνεται μέχρι και με και με τους ευρωπαίους; Ή θα μας κάνει καλύτερους σύμμαχους με τον Λίβανο [με κυβέρνηση συμμαχική προς την Συρία] από τον οποίο περιμένουμε να επικυρώσει την συμφωνία για την ΑΟΖ;.. Το Ισραήλ ήδη υφαρπάζει μέρος του φυσικού μας αερίου για τις φούσκες συμμαχίας που πουλούσε [και επίσης αναπαράγατε].. Οπότε πληρώνουμε ήδη εκείνη την υποτιθέμενη «συμμαχία»/εξάρτηση…
  Πόσο πιο δουλοπρεπής μπορεί να καταντήσει κανείς; Όποιος πιστεύει πια τον Ιγνατίου και την παρεϊτσα του μάλλον θα πρέπει να εξηγήσει γιατί – διαφορετικά θα έχει ο καθένας/καθεμιά δικαίωμα να τον αποκαλεί συμμέτοχο σε αναπαραγωγή φούσκων/fake news


  Αποικιακή δουλοπρέπεια ΙΙ:  Ο αντι-ιμπεριαλισμός της πλάκας και ο ανεμόμυλος του διευθυντή σύνταξής του φιλελεύθερου. Όταν ο Α. Μιχαηλίδης αποκαλύπτει την προθυμία υποταγής «για ένα πουκάμισο αδειανό» [μια φούσκα του Ιγνατίου] για τους «αγγλοαμερικανούς» [πακέτο δεν πάνε αυτοί – ή μπήκε, και εδώ, λογοκρισία διευθυντή σύνταξης;] τζαι μαθαίνει, άραγε τώρα, να αγαπά τις βάσεις που εξυπηρετούν και τους αμερικάνους στους οποίους προσφέρει υποταγή προσπαθώντας να εξαπατήσει τους ιθαγενεις με γυαλιστερά καθρεφτάκια «συμμαχιών».

  Το άλλο αποκαλυπτικό σημείο από την συνειδητοποίηση ότι η όλη προσπάθεια Μενέντεζ κουβαλούσε μέσα της την απαίτηση απαγόρευσης ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, ήταν ο Άριστος του Φιλελεύθερου, ο οποίος κατά τα άλλα κτυπιέται για τις βάσεις κοκ, αλλα τωρα γονυπετής ανακάλυψε ότι «χρειαζόμαστε συμμάχους» κι είναι έτοιμος να προσφέρει «γην και ύδωρ» [τα λιμάνια μας δηλαδή] στους αγγλοαμερικανούς [σύμμαχοι δεν είναι;]

  Κωμικές υπεκφυγές του Άριστου: Θα αποκτήσουμε, λέει, «σύμμαχους» και αν μας πουν να μην δεχόμαστε ρωσικά πλοία θα το αγνοήσουμε…
  Είναι απίστευτο ώρες ώρες τι βαρέλες συγκάλυψης ρίχνουν μερικοί που πουλούν την λαφαζανιά από προνομιακή θέση. Εδώ μέχρι και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποστασιοποιηθεί από τέτοια αποικιακή απαίτηση, και ο Άριστος τρέχει να συγκαλύψει την αισχρότητα της απαίτησης για έλεγχο των λιμανιών μας.. Και άμα είναι να αγνοείς τους όρους γιατί νομίζεις ότι τους βάζουν...; Ρε - και οι Γερμανοί σύμμαχοι τους είναι. Και τους έχουν στην πρίζα [ότι πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για το ΝΑΤΟ, για το από πού αγοράζουν φυσικό αέριο κοκ] ..Και εσύ [δήθεν] νομίζεις ότι βάζουν αποικιακούς όρους στην Κύπρο και μετά θα τους αγνοούν; Μέχρι και στους Ιάπωνες έριξε ατάκα ο Τραμπ για να πληρώνουν έξτρα για την «προστασία» κ.ο.κ. Σε οικονομικές μεγάλες δυνάμεις ρίχνει τέτοιες απαιτήσεις – τέτοιο θράσος.. Και εσύ.. δεν κατάλαβες; Μέχρι και στον «σύμμαχο» Ισπανό πρωθυπουργό ηταν προσβλητικός ο Τραμπ [https://www.newsweek.com/donald-trump-provokes-anger-spain-mocking-prime-minister-pedro-sanchez-1446504]...

  Αλλά
  εσένα σου είπε ο Ιγνατίου να δεχτούμε ένα καθαρά αποικιακό όρο [να ελέγχουν τα λιμάνια μας] και νομίζεις ότι... δεν πειράζει παιδιά; Εν τζαι χρειάζεται πυρηνική φυσική για να καταλάβεις: στις μεν μεγάλες χώρες χρησιμοποιεί το τελευταίο όπλο [ώσπου πάει πκιον τζαι τούτο] που έμεινε στις ΗΠΑ, το δολάριο [εκβιάζει εταιρείες μεγάλων οικονομιών όπως κάμνει με την Huawei τζαι τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν [κλασική πια περίπτωση αμερικανικής ασυνέπειας σε υπογραμμένη συμφωνία],ενώ για μικρά τσιπιτος σαν εμάς, αν μας πουλήσει όπλα θα μας εκβιάζει με τα ανταλλακτικά. Εν σου το είπεν ο Ιγνατίου α;

  Τον μόνο που υμνούσε πρόσφατα ο Τραμπ ήταν τον Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας – που απλώς πληρώνει ακριβά για να τον συγκαλύπτουν σε υποθέσεις όπως την δολοφονία του Κασόγκι. Τέτοιους σύμμαχους
  . Αλλά εσάς θα σας αγαπούν έτσι γονατιστοί που θα είστε – αυτό θέλεις να πεις Άριστε;. Γιατί ξέρεις, δεν είναι δυνατό να είσαι τοσο αφελής [κουτοπόνηρος μάλλον είσαι] και να πιστεύεις ότι θα «βοηθήσουν στην απελευθέρωση από Τουρκία». Εκτός και αν άρχισες να πουλάς Παΐσιο και εσύ… στα τόσα άλλα... Οι ΗΠΑ του Τραμπ την οποία εκλιπαρείτε εσείς του δικτύου Ιγνατίου κάνει εμπόριο όπλων στην σημερινή φάση. Και τι θα είναι τα δικά μας ποσά σαν Κύπρος, μπροστά σε ότι θα πληρώσουν άλλοι.Και αν τελικά μπει κάπου θέμα επιλογής το 74 [και οι ενοχές σου, για τους ιδεολογικούς σου προγόνους] είναι εκεί και μας κοιτάζει. Όπως τότε που με ένα ένα φουλ νατοϊκό «πρόεδρο» του πραξικοπήματος, βρέθηκαν τα τουρκικά πλοία στην Κερύνεια, και τα αφεντικά σας, δεν κουνήσαν δάκτυλο.
  Αλλά μάλλον στην ανάγκη σου να ξεπλύνεις τον Ιγνατίου και το κόλπο της εξάρτησης από της ΗΠΑ, κάνεις ότι έπαθες αμνησία όχι μόνο για το 74, αλλά και για το ότι άμα δεχτεί ένα κράτος αποικιακούς όρους εξάρτησης ενάντια σε μια άλλη χώρα, εκείνη η άλλη χώρα, η Ρωσία ας πούμε, δεν θα σε στηρίζει πια. Άρα δεν θα σε στηρίζει η μια χώρα με τους σύμμαχους της και η άλλη, αν προκύψει κρίση θα σε αφήσει όπως τον Σαμψών το 74. Δεν καταλαβαίνεις [τοσο αφελής πια;] ή απλώς γίνεσαι κωμικός με τις υπεκφυγές για να πουλήσεις εξυπηρέτηση συγκάλυψης των συνεπειών;
  Και οι  βρετανικές βάσεις Άριστε τι σε ενοχλούν πια λεβέντη μου με τέτοια λαγνεία για αποικιακή εξάρτηση; Και αυτές για «συμμαχίες» δεν είναι.. :) ..Έτσι ακριβώς όπως τις έβλεπαν οι ιδεολογικοί σου πρόγονοι. Κατά τα άλλα σας ενοχλούσε η λύση γιατί θα ήταν «αγγλοαμερικανική»…Ευτυχώς που ήρθαν έτσι τα πράγματα για να έχουμε εικόνα του ανεμόμυλου της δουλοπρέπειας σας… Πες μας λοιπόν, ρε Άριστε, εσύ που κτυπιόσουν για τις επιχορηγήσεις των Αμερικάνων δήθεν, τζάμπα ρε δουλεύει ο Ιγνατίου...; Δεν φαντάζεσαι πόσο θα σας κυνηγά το σενάριο Μενέντεζ λεβέντη μου. Χρήσιμοι ιθαγενεις της υποταγής είσαστε. Και δεν χρειάζεται είναι κανείς γεωπολιτικός αναλυτής για να το καταλάβει.
  Να το θυμάσαι Άριστε αυτό το κείμενο. Θα είναι η ομολογία μιας αλήθειας την οποία δεν θα μπορείς να συγκαλύψεις πια…


    Όσον αφορά την πολιτική επικαιρότητα αξίζει να καταγραφεί η παρουσία Οζερσαϊ στην κηδεία του Δ. Χριστόφια. Με μια έννοια ήξερε τον Χριστόφια προσωπικά αφού ήταν στην διαπραγματευτική ομάδα του Έρογλου. Αλλά θα μπορούσε να μην έρθει. Μάλιστα το όνομά του δεν αναφερόταν αρχικά στους τ/κ πολιτικούς που θα παρευρίσκονταν στην κηδεία. Πολιτικά κινείται [όπως φάνηκε πρόσφατα] ανάμεσα στην κεντροδεξιά αλλά και τον κυπροκεντρισμό της κεντροαριστεράς. Θα μπορούσε να στείλει ένα στεφάνι. Ιδιαίτερα με το φορτισμένο κλίμα για το μυστικό δείπνο με τον Αναστασιάδη. Θα μπορούσε απλά να αποφύγει μια τελετή που έμοιαζε με συλλογική στιγμή της αριστεράς – αλλά και του κυπροκεντρισμού, καθώς ο Δ.  Χριστόφιας ήταν ο πρώτος πρόεδρος που τάφηκε ως  πρόεδρος όλων των Κυπρίων, όπως αρμόζει σε ένα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.Μπορεί η παρουσία του να ήταν και πολιτικός ελιγμός. Τώρα στηρίζει μια δεξιά κυβέρνηση, αλλά αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος θα χρειαστεί και κυπροκεντρικούς αριστερογενείς ψήφους εν δυνάμει. Όποια και αν είναι η αιτία, η παρουσία του ήταν ενδιαφέρουσα. Σύμπτωμα και αυτή πως υποχωρεί το τοίχος του διαχωρισμού και πως η πολιτική στο εσωτερικό των κοινοτήτων αποκτά αυξανόμενα και μια διάσταση αντικατοπτρισμού στη άλλη κοινότητα. Το όραμα του κ. Δημήτρη και του κ. Μεχμέτ με την διασταυρωμένη/σταθμισμένη ψήφο…

   •   Περί χειροκροτημάτων. Μορφές κυπριακότητας
  Maria Christou Milioti
  "Σας παρακολουθώ χρόνια και προσπαθώ να σας καταλάβω, αλλά δεν το καταφέρνω πάντα".
  Σήμερα παρακολουθωντας την κηδεία του Δημήτρη Χριστοφια, θυμήθηκα αυτά τα λόγια του Βούλγαρη στην προβολή της ταινίας "Το τελευταίο σημείωμα" που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ.
  Ήταν μια άβολη παραδοχή εκ μέρους του." Προσπαθώ να σας καταλαβω, έχετε κάτι ξένο, μη αναγνωρισιμο".. Ήταν και ευγενική παραδοχή" φαίνεται πως δεν τα ξέρω όλα".
  Το ΑΚΕΛ μοιάζει με τον Κυπριακό Λαό. Κι αυτόν πρέπει να τον παρακολουθήσεις χρόνια για να μπορέσεις να τον καταλάβεις.
  Γιατί για παράδειγμα αυτός ο λαός φαίνεται να κουβαλά ένα ξεχωριστό ήθος και μπορεί να χειροκτοτησει με θερμή και αγάπη την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και σε μισή ώρα με την ίδια θερμή τον Αλέξη Τσιπρα. Δεν συμβαίνουν αλλού τέτοια πράγματα. Χρειάζεται ένα ιδιαίτερο ήθος για να συμβούν.
  Ακατανόητο απ έξω.
  Οπως ακατανόητη απ εξω είναι η εικόνα των Τουρκοκυπριων Πολιτικών δίπλα από τους Ελληνοκυπριους.
  Ποτε ξανα εδώ και 55 χρόνια δεν είδαμε στο ίδιο πλάνο,με το ίδιο στάτους, με την ίδια αξία, ένα Μπουρτζιου, ένα Ταλατ να στέκεται δίπλα από τον Σιζόπουλο, τον Νικόλα, τον Συλλουρη. Ποτε ξανά σε κηδεία Προέδρου. Πότε ξανά ισότιμα γενικώς.
  Για να καταλάβεις αυτό το πλάνο πρέπει να γνωρίζεις το ξεχωριστό ήθος του λαού μέσα από την Ιστορία.
  Την Ιστορία της Αριστεράς, όχι την οποιαδήποτε. Δηλαδή την Ιστορία του Λαού.
  Δηλαδή την μοναδική Ιστορία Λαϊκού Ήθους του τόπου.
  Υ. Γ: Χρίστο Χριστόφια εύγε!!»  •   Όταν οι οικονομικοί αναλυτές καταγράφουν την αλήθεια πέρα από τα ψέματα των θεαμάτων της δαιμονοποιησης: Και μια τεκμηριωμένη αναφορά στην πραγματικότητα απέναντι στα ψέματα για την εποχή της υστερίας των ΜΜΕ και των φερέφωνων της «αφήγησης των τραπεζιτών» όπως σωστά την ονόμασε ο Π. Δημητριάδης στο βιβλίο του. Και ο Δημητριάδης ήταν ίσως ο μόνος έντιμος liberal σε εκείνο το σκηνικό υστερίας – και για αυτό δαιμονοποιήθηκε επίσης. Και τόλμησε επίσης να καταγράψει την ανάγκη για ένα «συγνώμη» για τα τόσα ψέματα που ειπώθηκαν τότε.
  http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/730769/p-dimitriadis-na-poyme-sygomi-sto-d-christofia ...
  Ιδού και η ιστορική οικονομική  πραγματικότητα από τον Π. Παπαγεωργίου [για να ξέρουμε και να μην τους πιστεύουμε πια. Γιατι το κύκλωμα είναι ακόμα στα πέριξ..]..ανάλογα περιγραφεί και ο Π. Δημητριάδης στο βιβλίο του την κατάσταση. Και καταγραφεί επίσης τον σεβασμό του Δ. Χριστόφια στους θεσμούς σε αντίθεση με άλλους…J

  Στο σημερινό μου άρθρο στην «Καθημερινή» κάνω μια προσπάθεια, με επιχειρήματα και αριθμούς, να καταρρίψω κάποιους από τους κυρίαρχους μύθους και κατηγορίες ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια και τον τρόπο που αυτή αντιμετώπισε την κρίση, μια κρίση που είχε κυρίως να κάνει με την παντοδυναμία και την ασυδοσία των τραπεζών.
  Χρεώθηκε και ευθύνες που δεν είχε
  Του Πάμπου Παπαγεωργίου
  «Έχω την εντύπωση ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας χρεώθηκε παθογένειες του συστήματος οι οποίες του αποδόθηκαν ως προσωπική ευθύνη κατά τρόπο απόλυτο και υπερβολικό. Μια τέτοια κατηγορία αφορά την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
  Σήμερα και αφού έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τις εξελίξεις εκείνες που κατέληξαν στην υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο, μπορεί λογικά κάποιος να μελετήσει τα δεδομένα και τους αριθμούς χωρίς φόρτιση και εμπάθεια, Το 2009 ήταν η πρώτη χρονιά της οικονομικής κρίσης για την Κύπρο. Στο εξωτερικό η κρίση είχε εμφανιστεί ένα χρόνο πιο πριν. Τη χρονιά εκείνη η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1.7% ενώ ο μέσος όρος πτώσης του ΑΕΠ ήταν 4% για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση τη χρονιά εκείνη ήταν λίγο πολύ αυτή που συνιστούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή επενδύσεις για να μην υπάρξει βαριά ύφεση. Το δημοσιονομικό έλλειμα ανέβηκε στο 6%, όμως αυτό είχε να κάνει κυρίως με την απώλεια εσόδων. Παρόμοιο ή και πιο ψηλό έλλειμμα παρουσίασαν και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Την επόμενη χρόνια το έλλειμμα αυτό σχεδόν εξέλιπε με ήπια περιοριστικά μέτρα ενώ η οικονομία επανήλθε σε χαμηλό μεν αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+1%). Η ανάπτυξη αυτή συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2011 (+1,5%). Τα πρώτα τρία χρόνια λοιπόν της προεδρίας Χριστόφια έχουν να επιδείξουν αξιοπρεπείς επιδόσεις στους βασικούς δείκτες. Η ιδέα ότι η κυβέρνηση ξόδεψε πολλά σε κοινωνικές παροχές δεν επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Η αύξηση των κοινωνικών παροχών αυτό το διάστημα είναι χαμηλότερη από την πενταετία που προηγήθηκε. Μάλιστα, την περίοδο αυτή ανάμεσα στα μέτρα που πάρθηκαν ήταν και η στόχευση των βασικών κοινωνικών παροχών, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο.
  Βεβαίως, τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Σε αυτό συνέβαλε η αναστάτωση της οικονομίας από την έκρηξη στο Μαρί, αλλά κυρίως η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα ο οποίος υπέστη τεράστιες ζημιές από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Ο τομέας αυτός είχε καταστεί υπερτροφικός κατά τρόπο τερατώδη. Η πιστωτική επέκταση ξεπερνούσε το 20% ετησίως δημιουργώντας συνθήκες υπερδανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και φουσκώματος των τιμών των ακινήτων. Τα δημόσια οικονομικά ήταν ούτως άλλως προβληματικά κατά τρόπο μόνιμο και δομικό και δε θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την κάλυψή των ζημιών των τραπεζών. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι 20 μεγαλύτεροι προβληματικοί πελάτες των τραπεζών είχαν στο απόγειο της τραπεζικής κρίσης μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το Κράτος θα έπρεπε να καταβάλει ένα ποσό ίσως με το ένα τρίτο του ΑΕΠ για να καλύψει αυτήν την ζημιά στο σύνολο της. Αυτό ούτε εφικτό ήταν αλλά ούτε και δίκαιο. Η μεγάλη έκθεση των τραπεζών στον ελληνικό κίνδυνο οδηγούσε τους οίκους σε συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου η οποία σε κάποιο σημείο βρέθηκε εκτός επενδυτικής βαθμίδας και άρα προ του φάσματος της χρεωκοπίας αφού δε μπορούσε να αντικαταστήσει τα παλιά δάνεια με νέο δανεισμό.»

  «Η εξουσία είναι καρκίνος…» Από τον Gay Fawkes στον Δημήτρη Χριστόφια:
  Η πιο πάνω φράση για την εξουσία ήταν από μια συνέντευξη του Δ. Χριστόφια το 2015, που αξίζει να δει κανείς για μια σειρά από λόγους, ανάμεσα τους και τον αυθεντικά χειμαρρώδη λόγο – και την γοητευτική ειλικρίνεια του πρώην προέδρου.

  [https://www.youtube.com/watch?v=9EfUIsFa5R8&feature=share&fbclid=IwAR23zf8eRpWw7GaJCtq58a4Lw2HJ1wy86n7ielYVQHUG5gisaAZmVdbQxKo]Το «Η εξουσία είναι καρκίνος» αναφερόταν βέβαια και στο τι τράβηξε ο ίδιος, το «βάσανο». Αλλά, ενώ σαν κομμουνιστής αναπόφευκτα θα θεωρούσε την κατάληψη και αλλαγή της εξουσίας σαν στόχο [έστω και το να καταγραφεί ιστορικά ότι μπορούν και τα λαϊκά στρώματα και η αριστερά να εκλέγουν προέδρους] το ότι σαν έντιμος άνθρωπος λίγο πριν το τέλος της ζωής του ονομάζει την εξουσία σαν «καρκίνο» είναι εκφραστικό όχι μόνο του τί έζησε [και τί μπορεί να κάνει το βαθύ κράτος]  αλλά και το πως λειτουργεί η εξουσία πάνω στο άτομο. «Δεν βόσκει κανείς ατιμώρητος στα λιβάδια της ανώτερης τάξης» έγραφε στην εισαγωγή του ένα βιβλίο της δυτικογερμανικής αριστεράς, το «Ταξική αγάπη». Αν ενταχθεί και αφομοιωθεί «καταπίνει αργά αργά το δηλητήριο..». Αν αρνηθεί, πληρώνει το κόστος.
  Οπότε η φράση του Χριστόφια μπορεί να γίνει στο μέλλον ένα ιστορικό σημαίνον όπως η μάσκα του Guy Fawkes, ο οποίος έμεινε καταγραμμένος [και από τους αναρχικούς του 20ου αιώνα μάλιστα] σαν ο «ο μόνος άνθρωπος που μπήκε στο κοινοβούλιο με έντιμες προθέσεις». Ο Fawkes ήταν καθολικός που ήθελε να ανατινάξει τον μηχανισμό της εξουσίας που έβλεπε να καταπιέζει αυτό που υποστήριζε… όμως έγινε θρύλος όταν άντεξε στα βασανιστήρια με ένα χαμόγελο το οποίο κωδικοποιήθηκε στη μάσκα που φορούν αντιεξουσιαστες διαφόρων τάσεων στον 21ο αιώνα. Ανάλογα και η φράση ενός έντιμου πολιτικού και «αμετανόητου» σε δύσκολους καιρούς, κομμουνιστή «η εξουσία είναι καρκίνος» μπορεί να είναι χειρισμοί για τα κινήματα του μέλλοντος που έρχονται…
 •           Να ζεις την ζωή τζαι να αρνείσαι να υποταχθείς…
  Παραλία στην Γάζα

  Χωρίς θεάματα. Ζώντας σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο τελευταίο κράτος απαρτχάιντ που έστησαν οι [ή μερίδα των] δήθεν απογόνων όσων επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά να αρνείσαι να μην ζήσεις την ζωή. Θυμήθηκα ένα κείμενο που σύγκρινε τις αντιδράσεις φασιστών τζαι των αριστερών [όλων των αποχρώσεων] από τον ισπανικό εμφύλιο μεχρι τον β παγκόσμιο. Οι ιδεολογικοί φασίστες πήγαιναν στην μάχη με το σύνθημα «Ζήτω ο Θάνατος». Οι αριστεροί από την Μαδρίτη μέχρι το Στάλινγκραντ φώναζαν «Ζήτω η Ζωή». Είναι και θέμα αισθητικής η ιδεολογική αντιπαράθεση με τον φασισμό όπως έγραφε και ο Μπένγιαμιν…


   


      Κυκλοφορεί ότι το ακόλουθο δημοσιεύτηκε κιόλας σε καθεστωτικό ΜΜΕ.
  Αν αληθεύει, τότε η κατάσταση στην Βαλκανική χερσόνησο έχει εκτραχυνθεί επικίνδυνα. Η δήθεν αθωότητα για το που βρέθηκαν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής στις αρχές της δεκαετίας, θα πρέπει μάλλον να προβληματιστεί βαθύτερα τώρα που φαίνεται να νομιμοποιείται αυτός ο χυδαίος ρατσισμός ανάκατος με ταξική βρωμιά των μικροαστικών [αναπόφευκτα και εθνικιστικών] κόμπλεξ. Η ελληνική κοινωνία δεν ήταν ποτέ κάτι το ενιαίο – την δεκαετία του 40 μαζί με την αντίσταση και το έπος της, υπήρχαν και οι δωσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες που τελικά ξαναβρέθηκαν στην εξουσία με την ευλογιά των αγγλοαμερικανικών επεμβάσεων. Την δεκαετία του 1960 απέναντι στους Λαμπράκηδες και την αντιχουντική αντίσταση υπήρχαν οι τραμπούκοι και οι χουντικοί. Μετά το 74 υποχώρησε κάπως η ακροδεξιά ή κρύφτηκε στο εσωτερικό της δεξιάς. Και τώρα παρελαύνει πάλι ξεδιάντροπα, όχι ως χρυσή αυγή αλλά ως μέρος της δεξιάς του Μητσοτακισμού. Ας ελπίσουμε ότι η αντίσταση θα κόψει την θρασύτητα του ξεδιάντροπου παραληρήματος του χθες. Αλλά μια ανοικτή αντιπαράθεση στην χερσόνησο μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο έντονη, και βαθιά, από το ήδη υπαρκτό πολιτισμικό πόλεμο στις ΗΠΑ.
  Θα δείξει…

✇ Δέφτερη Ανάγνωση

Σπόντες [8 Απριλίου 2019]

By Defteri Anagnosi — April 9th 2019 at 15:13

H εξέλιξη των ανθρωποφάγων!
Φάουσα λισσιάρα.. • Φόρος τιμής στην αντίσταση που εκπροσωπούσε το ήθος του Καβάζογλου.
  Ο Καβάζογλου ήταν ένας διανοούμενος ακτιβιστής της εργατικής τάξης. Δολοφονήθηκε γιατί αρνήθηκε να κρυφτεί, να φύγει στο εξωτερικό, να αλλάξει όνομα. Μάγκας. Πέθανε όπως και ο Ματσης. Ήξεραν ότι θα ερχόταν ο θάνατος ενώ είχαν ευκαιρία να γλυτώσουν. Αλλά πέθαναν για να μείνει ένα μήνυμα σε εκείνους «τους σκατεμιαρικούς καιρούς» που θα έλεγε και ο Άσιμος. Ήταν μια μικρή συμβολική νίκη για τον Καβάζογλου ότι την επόμενη του θανάτου τους, οι ε/κ εφημερίδες [μέχρι και η Μάχη] είχαν ύμνους στην «ελληνοτουρκική φιλία» [έτσι ήταν τότε η κωδικοποίηση της επανένωσης]. Υποκριτικά - ξι υποκριτικά, θα μπορούσαν να το θάψουν στις εσωτερικές σελίδες ή να το αφήσουν στα μαλακά ακόμα και πρωτοσέλιδα… Λειτουργούσαν και με αίσθημα που υπήρχε στην κοινωνία… Ήταν μια πρώτη νίκη γιατί σε τέτοιους καιρούς θύμισαν και στις δυο κοινότητες το κοινό παρελθόν της συμβίωσης πριν τους εθνικισμούς. Μέχρι και ο πατέρας του Ανάστου είχε βοήθεια στην παιδική του ηλικία από τους τουρκοκύπριους του Κοιλανιού. Άσχετο τι έγινε μετά. Η μνήμη ήταν εκεί. Αυτό τους έκανε, τον Καβάζογλου και τον Μισιαούλη να γείρουν σαν ύστατη προσπάθεια ενός σωματικού μηνύματος, ο ένας προς τον άλλο σαν σε μια τελευταία ανολοκλήρωτη αγκαλιά συντρόφων, κυπραίων… Οι τοπικοί απόγονοι του
  No Pasaran.. Όπως ο Πέτρου, ο Ττοφαρής, ο Μένοικος τζαι οι υπόλοιποι… Να μην περάσει ο αυταρχισμός, να μην περάσει ο διαχωρισμός..

·          

 • Το ότι μερικά πραγματα κωδικοποιούνται σε βάθος [πέρα από την επιφάνεια των υστεριών ]  εν πολλά θετικό. Μόλις άρχισαν πάλι την άνοδο οι τιμές στα καύσιμα άρχισαν οι ουρές προς τα βενζινάδικα της βόρειας Λευκωσίας… Ιδού πως και τα υλικά συμφέροντα από τα κάτω φτιάχνουν μια ντε φάκτο ενιαία αγορά και ας κτυπιούνται οι οπαδοί του εθνικού διαχωρισμού τζαι του συρματοπλέγματος…

·         

 • Κοίτα ρε αντοχή τους κυπραίους... :) Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που έγινε από την «Παγκόσμια Τράπεζα που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Δεκέμβριο» [δηλαδή σε μια περίοδο που είχε χυθεί αρκετό δηλητήριο ενάντια στην λυση με πρωτοστάτη τον Αναστασιάδη] η πλειοψηφία επιμένει στην λυση…Θυμίζουμε ότι ανάλογα αποτελέσματα δείχνουν σε ιστορικό πλαίσιο και οι έρευνες του κ. Ψαλτη. Τα στοιχεία τα δημοσίευσε ο Πολίτης [ ο οποίος μπορεί να μην συμμετείχε στην υστερία εναντίον της λύσης, αλλα ξέπλενε τον Αναστασιάδη αναμεσά στους δεξιούς οπαδούς της λύσης. Λειτουργούσε όπως το δόλωμα για τον εγκλωβισμό…Και όπως τεκμηριώνεται και από τα πρωτοσέλιδα, είναι η άλλη δεξιά εφημερίδα, η Αλήθεια που έδειξε συνέπεια στήριξης της λύσης από τον καιρό που ο Αναστος ναυάγησε την λυση στο Κραν Μοντανα…Αμα λοιπόν και αυτοί διαρρέουν τέτοια δημοσκόπηση τι να πεις για το επιχείρημα του προέδρου [και την δική τους «συνέπεια»/ασυνέπεια] τον οποίον στήριξαν, ότι ο Αναστος καλοπιάνει την ακροδεξιά διότι…δεν θέλει λυση η πλειοψηφία. Για να βάζουμε τα στοιχεία στο ιστορικό τους πλαίσιο. Στο ατομικό/βιογραφικό πλαίσιο η είδηση υπογράφεται από τον κ. Κακουρη – και εδώ υπαρχει συνέπεια σε σύγκριση με την επιχείρηση.

  «Μεταξύ άλλων οι ερευνητές διαπιστώνουν πως υπάρχει ακόμα σημαντική στήριξη για λύση του Κυπριακού, με το 65,8% των Ε/Κ και το 72,3% των Τ/Κ (69,1% του συνόλου) να απαντούν θετικά στην ερώτηση αν θέλουν λύση. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2018, όταν πραγματοποιήθηκε η έρευνα, τα ποσοστά όσων απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν είναι έτοιμοι να ψηφίσουν «ναι» σε ένα συμφωνημένο σχέδιο λύσης είναι μεν σημαντικά αλλά χαμηλότερα, φτάνοντας στο 47,6% μεταξύ των Ε/Κ και στο 58,7% μεταξύ των Τ/Κ (53,1% του συνόλου). «Όχι» θα ψήφιζε το 26,7% των Ε/Κ και το 29,8% των Τ/Κ (28,3% του συνόλου), ενώ αναποφάσιστο δήλωνε το 16,5% των Ε/Κ και το 7,6% των Τ/Κ (12,1% του συνόλου).
  https://politis.com.cy/politis-news/kypros/pos-psifizoyn-e-k-t-k-gia-ti-lysi/?utm_source=nl&utm_medium=nl&utm_campaign=nl • Πέρι νεολαίας… Ύστερα, είχαμε την ανακοίνωση της ΠΣΕΜ προς τους τουρκοκύπριους νέους/ες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ότι η αριστερά έχει επίδραση στην ΠΣΕΜ.. Σωστό – άρα υπάρχουν νέοι/ες που έχουν πολιτικό λόγο και των κωδικοποιούν. Και επειδή όπως φαίνεται και στις φοιτητικές εκλογές τα κόμματα του κέντρου υπο-αντιπροσωπεύονται [με το ΔΗΚΟ να δείχνει σημεία ανάκαμψης πρόσφατα] ενώ η ΕΔΕΚ φυτοζωεί], τότε η μεγάλη πόλωση στην πολιτική των νέων είναι οι άξονες αριστερά – δεξιά, με την αριστερά να προτιμάται από μερίδα των κεντρώων την καταγωγή νέων, και άλλοι να επιλέγουν την δεξιά. Η οποία, όμως, βόσκει ακόμα ρητορικά στην συγκριτικό ανταγωνισμό με την ακροδεξιά… Αυτό για να έχουμε και εικόνα τι λέει η πολιτική του μέλλοντος, αλλά και για να έχουν εικόνα όσοι παιδεύκουνται ακόμα σε προσπάθειες ξεπλύματος των ενοχών της δεξιάς στο παρελθόν…

·         

 • Και από το εξωτερικό έρχονται μηνύματα που κωδικοποιούν ακόμα περισσότερο το ότι η μεσαιωνική φαντασίωση διαχωρισμών και ελέγχου του πληθυσμού μέσω των ΜΜΕ είναι κωμικά συμπτώματα άρνησης της πραγματικότητας της ιστορικής και γεωγραφικής δυναμικής: παρά το ότι ο Ερντογάν ελεγχει το 90% των ΜΜΕ, η αντιπολίτευση τον παίζει πια στα ίσια τον Ερντογάν [για να έχουν και εικόνα οι τοπικοί συσσωρευτές ελέγχου των ΜΜΕ. Γυρεύκετε έλεγχο του άμμου μέσα στο νερό… εν αδύνατο] αλλά και ο Ερντογαν σαν εκφραστής της νέας Τουρκίας, του Κεμάλ, σαν αυτόνομης περιφερειακής δύναμης, άντεξε στις εξωτερικές πιέσεις στο νόμισμα της. Στην Βρετανία δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με το που θα βάλουν τις σημαδούρες των συνόρων με το Brexit. Και στις εκλογές στην Ουκρανία, το καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι νεοφασίστες μετατρέπεται σε κωμική οπερέτα με ένα ηθοποιό να έχει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, στην ανατολική Ουκρανία παρά την υστερία των ΜΜΕ και των τραμπούκων της ακροδεξιάς να έχει έρθει πρώτος ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης – άρα και εκεί ο διαχωρισμός δεν αντέχει. Παραμένει το κλίμα της διαφοροποίησης από το πραξικόπημα στο Κίεβο, που οροθετήθηκε με την εξέγερση  στις λαϊκές δημοκρατίες τοy Ντονμπας…Και τα φασιστικά κόμματα/κινήματα βούλιαξαν εκλογικά.

  Και στην Αργεντινή [και όχι στην Βενεζουέλα] αυξάνονται τα πλήθη στους δρόμους… Τελικά ρε, μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα, αλλά μπορεί και να υπάρχει μια δυναμική της Ιστορίας [της τεχνολογίας, και της διάχυσης της κουλτούρας της ισότητας], όπως και του Χώρου, να είναι όντως αδυσώπητα. Κατά τα άλλα η τεχνολογική είδηση της εβδομάδας ηταν πως καταφέραμε να δημιουργήσουμε [σαν ανθρωπότητα] επικοινωνία μεταξύ ψαριών και μελισσών μέσω ρομπότ που επικοινωνούσαν μέσω ίντερνετ. Το χάσμα που λέγαμε ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και τις παραγωγικές σχέσεις/θεσμούς… Που έλεγε και ο Αϊνστάιν στο κείμενό του για τον σοσιαλισμό, είναι παράλογο, και εκτός της δυναμικής της Ιστορίας, να αφήσεις την παραγωγή του πλούτου, στα χέρια μερικών που παίζουν τζόγο. Όπως είναι παράλογο να αφήσεις το μέλλον σε αυτούς που ζουν με φαντασιώσεις μεσαιωνικών σινικών τειχών την εποχή της οικολογικής συνείδησης για την κοινή μοίρα όχι μόνο του ανθρώπινου είδους αλλα και του πλανήτη ολόκληρου….

·         

 • Τελικά η προσπάθεια για το ΓΕΣΥ μπορεί να γίνει και ένα είδος προτύπου – με τόσα συμφέροντα εναντίον του, κατάφερε να προωθηθεί, και φτάσαμε μαλιστα στο σημείο ακόμα και διάφορα οργανωμένα συμφέροντα που ηταν εναντίον του, άρχισαν σιγά να εντάσσονται – ή τουλάχιστον μερίδα όσων καπηλεύονταν το οργανωτικό/συλλογικό επαγγελματικό τους ονομα, μερικοί.
  Τα συγχαρητήρια σε πρώτη εικόνα σαφώς πάνε στους επικεφαλής του οργανισμού όπως ο κ. Αντωνίου, αλλά και μερικοί υπουργοί όπως ο Παμπορίδης. Αλλά πάνω από όλα ήταν η κοινωνική συμμαχία με τις συντεχνίες και άλλες οργανώσει που κράτησαν το βάρος και δημιούργησαν μια σταθερή πλειοψηφία στην Βουλή…. Να καταφέρεις να περάσεις το ΓΕΣΥ ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση [οι ηγέτες της οποίας απροκάλυπτα έλεγαν ότι δεν συμφωνούσαν] είναι από μόνο του, όχι απλώς επιτυχία, αλλά ίσως και πρότυπο του πως θα πρέπει να χειριζόμαστε θέματα στο μέλλον… Άλλωστε οι τ/κ το κάνουν σε διάφορα θέματα από το 2000 – δημιουργώντας δηλαδή μια πλειοψηφία στην κοινωνία η οποία μεταφράζεται μετα και εκλογικά…
  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/680651/

·          

 • Πάντως πρέπει να έχει πέσει μικρο-πανικός έστω στο επιτελείο των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που βλέπουν οι του ΔΗΣΥ, για να μας βγει ο Αβέρωφ με το θεατράκι από το παρελθόν του 2011 -14 με το οποίο προσπαθούσε να επικαλεστεί τις υστερίες του τότε ενάντια στον Δ. Χριστόφια
  Το τελευταίο καταφυγίου του…. που λέγανε για τον εθνικισμό, αλλά πάει γάντι στην περίπτωση του Αβέρωφ για τον πολιτικαντισμό… Οι παραστάσεις του Αβέρωφ δείχνουν διαρροές όχι μόνο προς το ΕΛΑΜ αλλα και προς το ΑΚΕΛ… Οπότε το θέμα τώρα είναι αν θα τολμήσουν οι συναγερμικοί να βγουν από την μάντρα. Διότι αυτό που έλεγε πραγματικά ο Αβέρωφ στους συναγερμικούς ηταν το «βουράτε γειτόνοι» του Μάππουρου – «αν χάσουμε τις εκλογές, την εξουσία κοκ, θα χάσετε και εσεις την προνομιακή σας πρόσβαση στην εξουσία» [αυτό εννοούσε η αναφορά στην οικονομία – την οικονομία των ημέτερων, άρα απευθυνόταν σε ημέτερους].
  Οπότε θα δούμε αν θα τολμήσουν… έστω για όλα όσα αναμασούσατε, ρε για «εκσυγχρονισμούς» και το κακό των «πελατειακών σχέσεων»… διότι εμφανώς ο φόβος για διαρροές προς τα αριστερά, όσον αφορά τον ΔΗΣΥ, έχει να κανει με τους φιλελέδες – που τάχα μου θέλουν λυση αλλά ψήφισαν με πάθος αυτόν που ναυάγησε το Κραν Μοντανά και τους φτύνει καθημερινά από τότε που εκλεγηκε με όλο και νέες επαναλήψεις του απορριπτισμού των τελευταίων δεκαετιών… αλλά επειδή είναι και δυτικολάγνοι νεοφιλελέδες, προσπαθεί να τους παίξει το παίξει εκείνο το εμβατήριο. Στους Άλλους παίζει ότι γεννήθηκε έλληνας με το όνομα Αβέρωφ…

·         

 • Είναι κωμικό, αν όχι θλιβερό να προσπαθεί η ενοχή να ξεπλυθεί με την ισοπέδωση των διαφορών την δεκαετία του 1960 ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά… Ο εθνικισμός ηταν σαφής στο σχόλιο της εφημερίδας του Γρίβα τον Δεκέμβριο του 1966 «στην Κύπρο απλώνονται δυο κόκκινες σημαίες, η τουρκική και η ρωσική..» τζαι που την άλλη πλευρά ο τουρκοκυπριακός εθνικισμός εθώρεν «μια ελληνική και ρωσική σημαία».. Αυτός ηταν ο εθνικισμός σαν συνολική εισαγόμενη ιδεολογία [που εισιεν που τότε τζαι τοπικά στρατεύματα], τζαι στο φαντασιακό πόλεμο αυτών των δυο εθνικισμών δολοφονήθηκε ο Καβαζογλου. Τζαι είναι αποικιακό τζαι ρατσιστικό «βλέμμα»/gaze να μεινισκει σαν υπονοούμενο ότι ο Καβάζογλου δεν καταλάβαινε τις θέσεις της παράταξης του… Τις εξέφραζε. Εξέφραζε μια μεγάλη [συγκριτικά την μεγαλύτερη της συνολικής κυπριακής κοινωνίας] μερίδα της κοινωνίας που ταυτιζόταν με την ανεξαρτησία τζαι την συμβίωση – τζαι που ήξερε επίσης οδυνηρά [με μνήμες από το 48 τζαι 58] ότι ζούσε σε καθεστώς ημι - δημοκρατίας [που κινδύνευε με το σχέδιο Άτσεσον να υποτροπιάσει σε αποικία και πάλι] όπου ούτε καν ο Προέδρος δεν έλεγχε τον στρατό και την εκπαίδευση [τους βασικούς μηχανισμούς βίας τζαι ιδεολογίας του κράτους] …τζαι όποιος/α καταλάβει εκατάλαβε που θα ελάλεν τζαι ο Γκονταρ..

·         

 • Έρχεται η Λουτ και πάλι θα αναγκαστούμε παρακολουθούμε όλη εκείνη την αναξιοπρεπή παράσταση του Ανάστου να προσπαθεί να αποφύγει τις συνομιλίες – και να βρίσκει ανόητες δικαιολογίες; …Ξεκίνησε ήδη με την απαγγελία εμβατηρίων « δεν γίνεται» λαλεί ο Αναστος παρακαλώ, να είναι εξυπηρετεί μόνο την μια κοινότητα η λύση. Και μιλούσε, η αυτού εξοχοτης η μιζέρια του, για.. τους τουρκοκύπριους. Ο άνθρωπος που στήνει τώρα θέαμα γιατί να πρέπει να έχουν οι τ/κ έστω και μια θετική ψήφο στις όποιες αποφάσεις [και με δεδομένο ότι οι ε/κ θα έχουν την πλειοψηφία], δεν αντρέπεται και μιλά για συμφέροντα της μιας κοινότητας. Αλλά βέβαια ο Αναστος δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την ε/κ κοινότητα. Για τα συμφέροντα που τρώνε σε βάρος μας ενδιαφέρεται, και για να διατηρεί την καρέκλα, πουλά τώρα φτηνό ρατσισμό. Ούτε μια θετική ψήφο, και μετά μιλά για λυση που να μην εξυπηρετεί μόνο μια κοινότητα…

  Ποσό πιο γελοία μπορεί να γίνει η κατάσταση με τον κυβερνητικό λόγο;  Άσε να το πάρουν χαμπάρι στην Ευρώπη και να αρχίσουν να σπάζουν και ανοικτά [αντι πίσω από την πλάτη του] πλάκα μαζί του – να μην τον καλούν καν σε συνεδριάσεις. Γιατί άμα δεν θέλει να έχει λόγο το ένα πέμπτο του πληθυσμού στο εσωτερικό της χώρας, με τί μούτρα πάει και κάθεται απέναντι στους αντιπροσώπους της Γερμανίας και της Γαλλίας που έχουν πολλαπλάσια μεγαλύτερο πληθυσμό. Η αχαπαροσύνη του Ανάστου… Να ζήσει μόνο να δει το κόστος της αθλιότητάς του όπως και ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης που μετά από τις τόσες αθλιότητες, είδε την κατάληψη της πόλης του από τον στρατό που φέρε το πραξικόπημα που ονειρεύτηκε και προετοίμασε… Ελπίζουμε ο Ανάστος να μην φέρει νέα επέκταση της Τουρκίας [αν και νομιμοποίησε με την στάση στο Κραν Μοντανά την παρουσία του τουρκικού ναυτικού στα νότια παράλια... Αλλά τέτοια παιδιάστικα καμώματα πληρώνονται. Να τα πληρώσει το δικηγορικό γραφείο και όχι η  Κύπρος σαν χώρα και πάλιν…. :)


  " Έχω νέες ιδέες, νέα στοιχεία." " Yeni fikirleri olanlara, yeni figürlerim var."
  Τζαι ο Ανάστος στην απόγνωση του ανακυκλώνει τα τετριμμένα…Πρώτα ρατσισμός τζαι μετά κέραμοι και πλίνθοι ατάκτως τοποθετημένοι…
  ή όπως το έθεσε ο Κ. Πιερίδης:
  «Πολύ πρωτότυπο, το εισηγήθηκε ο Κληρίδης το 2001 
  Η ιστορία με τον μύλο και το κοσκίνισμα...»
  Ο Αναστος σε κωμικά νούμερα αυτοεξευτελισμου. Πόσο δικηγοράκος μπορεί να είσαι, να αφήνεις μια συμφωνία να φτάνει στο παραπέντε της ολοκλήρωσης μετα να ξυπνάς από το hangover πανικόβλητος τζαι να αρνείσαι τα πάντα. Μετα να λανσάρεις φτηνό ρατσισμό ότι οι τουρκοκυπριοι δεν πρέπει να έχουν λόγο στα κοινά του ομοσπονδιακού κράτους, τζαι μετα, όπως το μωρο που προσπαθεί να ξεγελάσει συνομήλικους του, να τους «δίνεις» εκ περιτροπής προεδρία για να κρατήσει το ε/κ βαθύ κατεστημένο την προεδρία…
  Τζαι η ύστατη κωμωδία είναι να πιστεύκει ένας τύπος που κάμνει τον πρόεδρο ότι εν να ξεγελαστεί κανένας με έτσι χαζομάρες. Απλά εκτίθεσαι σαν δικηγοράκος της κάκιας ώρας..

   

  Όταν έχεις καταντήσει ανέκδοτο, αλλά επιμένεις να παραιτηθείς… τέλος του χρόνου. Λες και σε πιστεύει κανένας για οτιδήποτε…
  https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia-trapezes/dimoskopisi-hastoyki-stin-kyvernisi-gia-synergatismo?fbclid=IwAR2FyKm9V9c-n9o-BisE2VLEukTILsbFcKE_AuOU5F9B9QqL0k_28uobqHM

  Συνεχίζεται η πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Χάρη
  τζαι το καταφέρουν τζαι δημοσκοπήσεις το ποσοστό ανάμεσα στο κοινό [για να θυμόμαστε την κωμική «δημοσκόπηση» της Καθημερινής, τότε που προσπαθούσε να ξεπλύνει τον Χάρη… Ελπίζουμε να επιμένουν τζαι η βουλή επίσης να επιμένει να μην εγκρίνει νομοσχέδια μεχρι να υπάρξει μια λογική παραίτηση… Δηλαδή με τι μούτρα οι βουλευτές θα εγκρίνουν κάτι που στελλει ο Χάρης με δεδομένα πόσες φορές παραπλάνησε το κοινό τζαι την βουλή. Δηλαδή θα διούν την διαχείριση  δημόσιου  χρήματος σε ένα τύπο, που μπορεί να λαλεί ψέματα τζαι του οποίου ο στόχος θα είναι να ευνοεί φίλους τζαι συμμαθητές/τριες; [επιπρόσθετο σχόλιο της editor: Αν ήμουν στη βουλή ήταν να βάλω πρόταση για σταύρωμα κάθε κονδυλιού που έισιε να κάμει με το Χάρη. Ούλλα ως το ένα ακόμα τζιαι αν ήταν για μισό σεντ].


   

     
 • Πατρίκιος Παύλου για την αθλιότητα Αβέρωφ: Με αφορμή το πρόσφατο απαξιωτικό σχόλιο του Αβέρωφ Νεοφύτου για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, θέλω να θυμίσω ένα γεγονός που πολλοί έχουν ξεχάσει και ορισμένοι προσποιούνται πως δεν το γνωρίζουν.
  Στες δύσκολες μέρες του 2012, ο Δημήτρης Χριστόφιας άρχισε διαβουλεύσεις με τες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συμφωνήσει μαζί τους αναφορικά με τα ''οικονομικά μέτρα'' που θα προωθούσε η Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης προσωπικά, ξεσπάθωσαν και κατηγορούσαν τον Χριστόφια πως αντί να διαβουλεύται με τη Βουλή, διαβουλευόταν με τες Συντεχνίες.


  Τώρα αντί να κλειδοστομιάσουν και να απολογηθούν στον Κυπριακό λαό, κάτι φυσικά που θα προϋπόθετε την ύπαρξη στοιχειώδους πολιτικής εντιμότητας, για το ότι κινδυνεύουμε να μπούμε σε νέο Μνημόνιο, σαν αποτέλεσμα της επιλογής τους να μην επιδιώξουν συναινετικά μέτρα, αλλά να διαβουλευθούν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους άλλους νεοφιλελεύθερους, για τη λήψη μονομερών αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και η αποκοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, προσπαθούν να βγούν από πάνω και να ανασύρουν από τα συρτάρια τους ξεφτισμένα επιχειρήματα Γκαιμπελικής επινόησης.

  Γι αυτό κ. Νεοφύτου μη ρίχνεις πέτρες αφού ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε γυάλινο σπίτι!!!      
 • Ο Αναστασιάδης ξεκίνησε τα θεάματα λοιπόν – που μπορεί να εν τζαι προλειανση ξεπλύματος για την έκθεση του ΟΗΕ….. Άκουα προχτές στη τηλεόραση στη δουλειά τες κορώνες του, τζαι έδειξα αυτοσυγκράτηση λόγω τζαι της κωμωδίας του επαναλαμβανόμενου στυλ: Ψηλώνει τζιαι τον τόνο της φωνής του τάχα να υπερασπιστεί με νεύρο τον ελληνισμό της Κύπρου…[συνειρμική σκέψη: Εν αληθκεια ότι ο γαμπρός, ο Μισιρλής, εσιει συμφέροντα στο καζίνο; Αν μεν τζιαμαι εν παρατζει…J]..Πίσω στα θεάματα του πεθερού: Η μεγαλύτερη πλάκα ένει ότι ξεθύμωσε γιατί ειπεν της Λουτ τάχα ότι έθελεν κοινή συνάντηση με τον Ακιντζί, αλλά εννά τους δει χωριστά. Προπομπός της αποδόμησης γιατί 15 Απριλίου έσιει ενδιάμεση έκθεση η Λουτ να παραδόσει στο συμβούλιον ασφαλείας για τες συνομιλίες;Γιατί πρέπει μίσιη μου να εν στους τομείς που τους αφορούν. Η πλάκα ένει ότι μιλούμεν για το κεντρικό κράτος – εεε εν τους αφορούν οι αποφάσεις του κεντρικού κράτους? Ούτε την κοινοτητά τους?


 • Ρητορική με απουσία λογικής δομής τζαι το Στριπ τηζ της εξουσίας [πολιτικής τζαι θεαματικής]… Τζαι τούτο το παραλήρημα [ο Αναστος σε αναζητηση υπεκφυγων για να αποφυγει την λυση] για εσωτερική κατανάλωση με τα ΜΜΕ να το αναπαράγουν λες τζαι εν κάτι «αυτονόητο» έφτασε σε νέο αποκορύφωμα με τον τίτλο του φιλελεύθερου την Κυριακή: η Τουρκία βάλει «βετο», λαλει, στην λυση…διότι [κάτσετε καλά] θέλει «πολιτική ισότητα» για τους τουρκοκύπριους τζαι εν συζητα το θεμα της ασφαλειας, πριν λυθει τουτο. Δηλαδή τούτοι της ε/κ εξουσίας που απαγγέλλουν τούτα τα ρητορικά εμβατήρια κάμνουν ότι εξεχασαν ότι η πολιτική ισότητα εν μέσα στην βάση του ΟΗΕ για τις συνομιλίες. Μετα πάλε εξεχασαν ότι ήδη οι τουρκοκυπριοι θεωρούν εκτός συζήτησης την προσπαθεια του Αναστου να κατασκευασει τζαι τζιαμαι κολπο για κωλοβαρεμα; Αλλα..φταιει η Τουρκία, τζαι μαλιστα μπλοκάρει την λυση – που, κατά τα αλλα, θέλει η αρχισυνταξία του φιλελεύθερου;…Οξα τωρα που μας εμεινε ο στρατος, εν να γυρευκουν δικαιολογιες μετατοπισης οσοι εξεπλεναν την σταση του Αναστασιαδη στο Κραν Μοντανα;..Διοτι τοτε υπηρχε χρονοδιαγρμμα αποχωρησης..Τωρα το κωλοβαρεμα πηρε νεες μορφες..:)….Το ότι αυτοί οι ξεκάθαροι παραλογισμοί κυκλοφορούν με σοβαροφάνεια στην δημόσια σφαίρα, είναι ενδεικτικό ότι το πομπώδες ύφος που προκαλεί το χιούμορ ή την δυσφορία για το θράσος του ψέματος, εν που τους τελευταίους μανδύες που φεφκουν πριν την ολοκληρωμένη εικόνα του «βασιλιά που είναι γυμνός»…Τιτσιρος πάντως είναι…Αλλα είπαμε μερικοί θέλουν το τζαι με την σοβαροφάνεια των καλαμαριστικων…Ιδου η σοβαροφάνεια στο λανσαρισμα του ψεματος που εν καταλάβει καν το κωμικό αίσθημα που προκαλεί πκιον..


 •  Ο Πολίτης και ο Βγενόπουλος. Κοίτα να δεις  - στην κατάθεση του γαμπρού του Χριστοδουλου υπαρχει αναφορά σύμφωνα με την εβδομαδιαία «24» [σελ. 9] ότι ο εκδότης του Πολίτη ήθελε συνεταιρισμό με τον Βγενοπουλο τζαι αρκεψε να γράφει εναντίον του Βγενο η εφημερίδα άμα εν προχώρησε «η δουλειά»/συνεργασία…Αυτό εξηγα ίσως ένα από τα πιο γνωστά πρωτοσέλιδα του Πολίτη – την διθυραμβική παρουσίαση του σαν εκκαθαριστή του κατεστημένου κοκ, στο πρωτοσέλιδο, το 2009…Κατά τα αλλα να ελπίζουμε σε διάψευση; Να δούμε…


 • Άμα το ψέμα μεταφράζεται σαν πολιτική – το σύνδρομο Αβέρωφ: προσέξετε τον στόμφο με τον οποίο κάνει ότι θυμάται για να εξαπατήσει χυδαία όσους τον πιστεύουν και έχουν πρόβλημα μνήμης.. Ή και εξήγηση πως τα κατά συρροή ψέματα [με βάση το σύνδρομο του βοσκού του ψεύτη] οδηγούν στις διαρροές που τρέχει να κλείσει με υστερικά θεάματα ο Αβέρωφ..
  “Δεν θα ξεχάσω όμως μια πολιτική υποκρισία. Δεν με άφηναν να μπω στην Βουλή και ήταν κάποιοι με τηλεβόες και έλεγαν συνθήματα εναντίον του Αβέρωφ όταν έμπαινε στην Βουλή για να ψηφίσει τα νομοσχέδια για την σωτηρία του τόπου που έφερε η κυβέρνηση Χριστόφια.  Δεν ήταν άλλοι από την κόρη και το γιο του κύριου Δημήτρη Χριστόφια.”  δήλωσε σήμερα ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
  Στο βίντεο όμως αυτός που φωνάζει στον κ. Αβέρωφ λέει “είμαι τζιαι του Συναγερμού τζιαι κρίμας τη ψήφο που σού δωκα”…
   
  ·         Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει η απόφαση το διοικητικού δικαστηρίου, αλλά όποια πρόθεση αλλαγής του συντάγματος για να εξυπηρετήσει πρόσκαιρα συμφέροντα, ιδιαίτερα τον αυταρχισμό της όποιας κυβέρνησης χωρίς διαβούλευση με τους εργαζόμενους [και τελικά και εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα – αν και η δικαστική απόφαση αφορά μόνο το  δημόσιο. Αλλά ανοίγει και μια πόρτα διεκδικήσεων εν δυνάμει], να κάνει περικοπές χωρίς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σα επίθεση ενάντια σε δικαιώματα του συνόλου… Αυτήν την κυβέρνηση δεν πρέπει να την εμπιστεύεται κανείς ούτε για να φυλάει τσιπιτος. Είναι άξιοι να πουλήσουν και το σακούλι των τσιπς που θα τους αφήσεις. ΥΓ. Και αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμμετείχαν σε καμία κινητοποίηση ενάντια στο μνημόνιο, και ότι η ηγεσία τους υπήρξε ταυτισμένη με την κυβέρνηση με την οποία τώρα κάνουν ότι τσακώνονται… Και αυτό ηταν κα είναι ντροπή..


         
  ·         Ώστε μας απειλεί και πάλι με κρίση η τράπεζα Κυπρου, των Πολυβίου κ.α.; …πόσο καιρό θα είναι η κοινωνία αιχμάλωτη μιας τράπεζας με καταβολές στην οικογενειοκρατία – και ιδιαίτερα μετά την συμπεριφορά του παρασκηνίου αυτής της τράπεζας σε τόσους τομείς; Μόλις πρόσφατα βούιζε η κοινωνία με το πώς το δικηγορικό γραφείο Πολυβίου [της Τράπεζας Κύπρου] λειτουργει σαν κομβικό σημείο διακλάδωσης συμφερόντων με δικαστές. Δηλαδή όχι μόνο κρατούν αιχμάλωτη την κοινωνία, αλλά διαβρώνουν και τους όποιους θεσμούς..
    

  ·         Ιστορική τιμή για την Λεμεσό – ο Χούριγκαν κατηγορεί την ‘αριστερά της πόλης|» Κοίτα να δεις που έχουμε και ιδιαίτερη αριστερά στην Λεμεσό τζαι απειλά το κατεστημένο της Τράπεζας Κύπρου.. Μάσιαλλα.. τζαι ποια εν τούτη η αριστερά που ταράσσει τον ύπνο του Χούριγκαν… O CEO της τράπεζας σχολίασε κατά τη διάρκεια του Business Leaders Summit πως διαδίδονται από αριστερούς κύκλους της Λεμεσού φήμες πως η τράπεζα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από ότι στο παρελθόν.
           
  ·      Σύμφωνα με ότι κυκλοφορεί μετα το κλείσιμο του Συνεργατισμού ανεβαίνουν τα επιτόκια στα δάνεια αλλά πέφτουν στις καταθέσεις… Λειτουργούν πια σαν ολιγοπώλιο οι τράπεζες του ΔΗΣΥ και του κεφαλαίου. Διότι αυτός ήταν ο βασικός θεσμικός ρόλος του Συνεργατισμού – να υποχρεώνει τις εμπορικές τράπεζες να λειτουργούν σαν σε ένα είδος αγοράς, αντί ολιγοπωλίου.
  Ο Συνεργατισμός πρόσφερε χαμηλότερα επιτόκια ας πούμε στα δάνεια και αναγκάζει την τράπεζες του Πολυβίου και την Ελληνική [τότε της εκκλησίας τώρα με το δίκτυο των συμφερόντων Αβέρωφ στο παρασκήνιο] να ρίχνουν επίσης τα επιτόκια… Και είπαμε όσα ψώνια ακούνε την Αβέρωφ να μιλά για «ελεύθερη αγορά» και τα πιστεύουν περαστικά… Ο καπιταλισμός οδηγεί από μόνος του πάντα σε ολιγοπώλια και χρειάζεται έλεγχος για να ρυθμιστεί κάπως η αγορά. Απλώς τώρα ξηλώνουν τους ρυθμιστικούς παράγοντες, καθώς οι εμπορικές τράπεζες που  οδήγησαν την κοινωνία στην αιχμαλωσία με τα δάνεια σε ξένα κεφάλαια, και μετά με την κρίση [για την οποία ευθύνονται οι τραπεζίτες] οδηγούν την κοινωνία στο ολιγοπώλιο, αν δεν είναι στο μονοπώλιο. Δηλαδή σε λίγο θα μας μείνει μόνο η τράπεζα του ΔΗΣΥ και η ρωσική
  RCB;…

          
  • Και να έχεις και το ΑΤΜ της ελληνικής να σου λέει «ευχαριστούμε που επιλέξατε τη ελληνικη».. Ρε μας δουλεύκετε μας τζαι που πάνω; ..Δεν σας εθκιάλεξε κανένας. Υφάρπασσαν τις καταθέσεις μας από τον συνεργατισμό και σας τις έδωσαν χωρίς να μας ρωτήσουν…


         
  ·       Γιώργος Μιχαήλ:
  Η επίκληση των προσωπικών δεδομένων λειτουργεί ενίοτε ως μέσο αποσιώπησης/συσκότισης και περιορισμού της ελευθεροτυπίας γύρω από θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Το δημοσίευμα πάντως αποτελεί τεκμήριο ότι ο «Φ» συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις λιγοστές εφημερίδες που δεν ελέγχονται από το γνωστό δικηγορικό γραφείο!

  Τελεσιδίκησαν οι πειθαρχικές
    στην υπόθεση Ρίκκου, άγνωστη η ετυμηγορία 
  Εδώ και αρκετές ημέρες το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ολοκλήρωσε την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, που είχαν σχέση με την ποινική υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
  Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης που προήδρευε του Πειθαρχικού Συμβουλίου, μετά την εξαίρεση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, επιβεβαίωσε το γεγονός, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει τις αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου επικαλούμενος τον Νόμο που διέπει τα προσωπικά δεδομένα.Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν αφορούν στέρηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου για ένα χρόνο, ο κ. Ιωαννίδης αρνήθηκε και πάλι να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επικαλούμενος και πάλι τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, ο οποίος, συχνά-πυκνά μετατρέπεται σε νόμο λάστιχο και ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Το υπέρτερο δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού για θέματα που άπτονται της δημόσιας ζωής πάει περίπατο. 
  ΜΧΣ  ·     Όταν η κοινωνία βασίστηκε στα τσεκκούθκια του Χριστόφια, ενώ ο Αβέρωφ μοίραζε δημόσιο χρήμα σε τραπεζίτες και η κυβέρνηση του έστηνε κόλπα υφαρπαγης-μεταφορας  καταθέσεων στο τραπεζιτικό τομέα. Την περίοδο του μνημονίου, μια βασική πηγή συντήρηση πολλών ηταν οι συντάξεις παππούδων και γιαγιάδων, οι οποίες επειδή είχαν ενισχυθεί κάπως με τα τσεκκουθκια που δαιμονοποιουσε ο συκλαρης των τραπεζιτών, ο Αβέρωφ, άντεξαν τις περικοπές. Σήμερα που ο συκλάρης γενικώς του κυβερνώντος κόμματος, οδηγούν στο ξεσπίτωμα μέσω εκποιήσεων θα έχουμε την επιστροφή και στα σπίτια των γονιών; …μια ζωή να κρατούν εξαρτημένη την κοινωνία… Α ρε Αβέρωφ όπως λάλει τζαι το τραούδι «να’ μαι  από καμιά μεριά όταν στερέψει η βρύση..» όταν χάσετε την εξουσία τζαι αρχίσει μια διερεύνηση των διαπλοκών… τότε Αβέρωφ το ότι θα σε ξαποστείλουν από τον ΔΗΣΥ είναι το λιγότερο… τότε Αβέρωφ αν συνεχίσει να εκτίθεσαι μα παραστάσεις σούργελου, μπορεί να ακκάνεις το ένα τζαι πονούν τα δέκα… για όσα συγκάλυψες όσα προσπάθησες να δώσεις σε ημέτερους…

  ·          
  ·        -  Α ναι, ο Αβέρωφ θα μιλήσει σε συνέδριο συναγερμικών για τα καλά της εκπαίδευση στην Φινλανδία. Όταν όμως είχατε τον Τσιάκαλο εφαηθήκετε τον, να τον θκιωξετε. Αλλά είπαμε  οι λέξεις συνέπεια - αλήθεια τζαι το όνομα Αβέρωφ εν όπως τους πόλους ενός μαγνήτη που απωθούνται… εν ο ίδιος που χωρίς ίχνος ντροπής προσπαθούσε να συγκαλύψει τους τραπεζίτες, ενώ δημόσια δαιμονοποιουσε τις αυξήσεις στις συντάξεις των φτωχών. Όσο η κοινωνία ανέχεται τους Αβέρωφ, θα ζει το ψέμα – μερίδα της τουλάχιστον.. Μέχρι.. :)….
  ·         

  ·         - Δαμαί εφτάσαμε στο σημείο ως τζαι οι Ρώσοι-νυν-πολίτες της Δημοκρατίας να διαφωνούν με το πρόγραμμα πώλησης διαβατήριων που εν μια επιχείρηση των λίγων που ξεπουλούν τον πλούτο του κοινού των πολλών… Τζαι κατά τα αλλα έσιεις τζαι τους απολογητές να φωνάζουν ότι ..αδικουν την Κυπρο… Τί να πει κανεις; Για την έκπληξη ή για το πώς λειτουργει μια λογική που εστιάζει μόνο στην εσωτερική κατανάλωση;…
  http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/681456/diafonoyn-oi-rosoi-me-to-schedio-politogafiseon?fbclid=IwAR3SKTd7aeXhJpvX6ZU17sWLgtNYnTb--ymbKmo-2BzXaeIa5L_BdaRWtQI

  ·          
  ·         - Και τώρα που τα λένε και οι Αμερικανοί [για τους οποίους λειώνουν όσοι έχουν πλυντήρια συγκάλυψης του ότι οι τοπικές τράπεζες κάνουν ξέπλυμα] τί θα γίνει; 5.7 δις από το κολπο με τα διαβατήρια… Ποσα πήραν τα δικηγορικά γραφεία και οι συνδεόμενες επιχειρήσεις;
  «…«Το πρόγραμμα των κυπριακών διαβατηρίων έχει παράγει 5,7 δισ. δολάρια από το 2008 έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Με τίτλο «International Narcotics Control Strategy Report», στην ενότητα που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος, επισημαίνεται ότι η Κύπρος παραμένει στη λίστα των «σημαντικών επικρατειών» για ξέπλυμα χρήματος το 2018 όπως και το 2017, παρά την πρόοδο που σημειώνεται σε εφαρμογή οδηγιών.» http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/682504

  ·          
  · - Το σκάνδαλο της αποκοπής ακακιών για τα αόρατα συμφέροντα: οι μουχτάρηες ετκυπιούνταν στην Βουλή. Τζαι τα τμήματα που εμπλέκονταν ελαλούσαν ότι βασικά εν ετηρήσαν τον νόμο ή τους κανονισμούς …αλλά [κατά την εκτίμηση τους…. Εν πειράζει…. :) ..θα τα σάσουν… τζαι καρτερούν να τους πιστέψει κάποιος;
  Τουλάχιστον η Ιωάννα, η επίτροπος, ετίμησε το παρελθόν της τούτην την φορά..
  «Μεγάλη ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφορικά με την επέμβαση του Τμήματος Δασών στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Λίμνης και της Αργάκας στον Κόλπο Χρυσοχούς. Αφορμή αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις του δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς και του κοινοτάρχη Αργάκας, οι οποίες ήταν έντονες και εκτός θέματος, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής να αναγκαστεί να καλέσει την Αστυνομία και να προειδοποιήσει όσους παρεκτρέπονται πως την επόμενη φορά θα ζητήσει τη σύλληψή τους. 
  Τελικά, η θυελλώδης συνεδρία ολοκληρώθηκε, με την Επιτροπή να προσπερνά τα όσα έγιναν με την εκχέρσωση των ακακιών στο Κρατικό Δάσος Μαυραλής και να αναμένει από το Τμήμα Δασών, σε συνεννόηση με τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Αλιείας, να απαντήσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα, και πώς θα αποκατασταθεί η περιοχή ώστε να προστατευθεί και το περιβάλλον και να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων…..Η επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, με επιστολή της προς τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, προτείνει τη διενέργεια έρευνας και την απόδοση ευθυνών εάν προκύπτουν παρατυπίες. Κατά την άποψή της, οι εργασίες στις οποίες προέβη το Τμήμα Δασών παραβιάζουν ουσιώδεις όρους που είχαν τεθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή και αφορούσαν προτεινόμενο έργο στην ίδια περιοχή.”

  ·         - Κατανοητή η ανησυχία για πιθανή εκλογή ευρωβουλευτή από το Ελαμ… αλλά το προεδρικό δηλαδή σε ποιά απόχρωση της δεξιάς ανήκει; Εστιάστε σε μερικούς συμβούλους και στο κυβερνητικό εκπρόσωπο και η εικόνα πόσο ακριβώς διαφέρει; Δεν κάνουμε μαύρο χιούμορ. Απλώς εξηγούμε το κλίμα που επιτρέπει σε μια οργάνωση δειλών που θέλουν να στείλουν τους άλλους στρατό, αλλά οι ηγέτες τους δεν πάνε με διάφορα προσχήματα, όπως και σε μια οργάνωση με στελέχη από τον υπόκοσμο να το παίζει ..εθνικοφροσύνη… Ίσως να μην είναι και τοσο παράξενο;

  ·          
  ·      - Ο Δίπλαρος αφού παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι έλεγε ψέματα [δεν εξήγησε βέβαια ότι το έκανε για να συγκαλύψει τις κόρες /δικηγορικό γραφείου Ανάστου] για την κόρη του Χριστόφια. Και τώρα σαν... Διπλαρος, ξέχασε ότι παραδέχτηκε..
  ·          
  ·       - Η δολοφονία του Καβάζογλου και του Μισιαούλη, ήταν μέρος των προσπαθειών της τουρκοκυπριακής ακροδεξιάς να εμποδίσουν τις προσπάθειες επανένωσης μετά τον διαχωρισμό του 1963-64.. Διοτι σαφώς πρέπει να θυμόμαστε ότι υπήρξαν προσπάθειες περιθωριοποίησης των τ/κ από ε/κ κοινοτικούς ηγεμονιστές [οπαδούς δηλαδή της ε/κ ηγεμονίας στο νησί] αλλά και προσπάθειες να κρατηθούν διαχωρισμένες οι δυο κοινότητες από τους τ/κ εθνικιστές… Και η προσπάθεια συντήρησης της συμβίωσης και επανένωσης [στο τότε πλαίσιο – με επιστροφή των τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία] γίνονταν πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Οπότε όσοι προσπαθούν να ξεπλύνουν είτε το Σχέδιο Άτσεσον του ΝΑΤΟ είτε τους τοπικούς συμμάχους του, τους εθνικιστές και στις δυο κοινότητες, συμμετέχουν σε ένα ιστορικό πλυντήριο… Δηλαδή ο Καβάζογλου δεν ήξερε με ποιούς είχε ταυτιστεί και τι ήθελε η παράταξη για την οποία δολοφονήθηκε; Όπως – τα είπε ο Κάρολος για φαινομενικές επαναλήψεις της Ιστορίας… την πρώτη φορά είναι τραγωδία, την δεύτερη μοιάζει με κωμωδία…

  ·          
  ·        -  Τουρκικές εκλογές. Ανάλογα με ποιο κριτήριο θα τις μετρήσεις κανείς, ο Ερντογάν έχασε και άντεξε. Με βάση την δυναμική των πόλεων το ότι έχασε [ότι και αν κάνει μέσω των επαναμετρήσεων που δείχνουν ένα bad loser] την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη/Ιστανμπούλ [θα την λέμε και έτσι μετά τον Νετανιάχου]… Το σκηνικό δυσκολεύει, καθώς η ακροδεξιά πτέρυγα που τον στηρίζει φαίνεται να έχει διαρροές…Και από την άλλη, η αντιπολίτευση έστω και ετερόκλητη όπως είναι φαίνεται να συγκροτεί ένα ντε φάκτο μέτωπο σταδιακά… Από την άλλη με δεδομένη την αμερικανική πίεση [και η πτώση της λίρας λίγες μέρες πριν τις εκλογές μάλλον δεν ηταν τυχαία με δεδομένο ότι η επίθεση ενάντια στο τουρκικό νόμισμα ηταν χαρακτηριστικό των αμερικανικών πιέσεων για μήνες] ο Ερντογάν άντεξε – σε συνολικό ποσοστό η συμμαχία του κόμματος του με μερίδα των εθνικιστών φαίνεται να πήρε άνω του 50%. Και το ψηλό ποσοστό συμμετοχής [84% !!] δείχνει μια έντονα πολιτικοποιημένη κοινωνία…

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν φαίνεται να θυμίζει Παπανδρέου…. Συγκρατεί εστω και υπό πίεση μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος και καθορίζει το παιχνίδι. Αλλά τώρα πια οι δυναμικές των πόλεων δείχνουν και την αδυναμία του… Ουσιαστικά χωρίς την αμερικανική πίεση μπορεί να έχανε και η συμμαχία του Ερντογάν – αλλά οι Αμερικανοί πια [όπως και το Ισραήλ του Νετανιαχου] στην περιοχή] λειτουργούν πια από την Μέση Ανατολή ως την Λατινική Αμερική σαν σύμβολο νέο-αποικιακής επέμβασης το οποίο συσπειρώνει μερίδα του πληθυσμού εναντίον των επεμβάσεων τους. Αν ο Ερντογάν μάθει να ζει και με τις ήττες και δεν παρασυρθεί στους πειρασμούς του αυταρχισμού, μπορεί η Τουρκία να μπαίνει πια στην διαδικασία προβολής της σαν ευρύτερο πρότυπο για μουσουλμανικές χώρες της περιοχής. Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης την αντιμετώπιση του καθεστώτος καταστολής με βάση του καθεστώς έκτακτης ανάγκης και φυσικά την αντιμετώπιση του κουρδικού – και αυτό προϋποθέτει και διάλογο με τον Οτσαλάν… Η Τουρκία στο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν…

  Όσο για τις φαντασιώσεις μερικών ότι θα συγκρουστούν ανοιχτά οι Αμερικανοί με το τουρκικό κράτος λόγω της αυξανόμενης αυτονομίας του [που εκφράζεται και με την πρόθεση αγοράς ρωσικών πυραύλων], δεν έχουν καταλάβει μάλλον τον γεωπολιτικό ρόλο του χώρου της Τουρκίας… Η Τουρκία με οποιαδήποτε κυβέρνηση [όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα] θα διαχειρίζεται ένα κομβικό γεωπολιτικό χώρο και θα ειναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Το ερώτημα είναι αν θα οριστικοποιηθεί η μετάβαση σε ένα σταθερό δημοκρατικό καθεστώς εναλλαγών στην εξουσία που θα λειτουργήσει σαν πρότυπο… Αυτό αφορά βέβαια τις εσωτερικές δυναμικές στην Τουρκία, αλλά και την εικόνα του
  soft power που μπορεί να εκπέμπει…
  https://sputniknews.com/world/201904041073822489-turkey-important-nato-us-pressure/


 •      Ιδού και η αγγλική δημοκρατία που θυμίζει λίγο και τα σύνδρομα των τέως αποικιών. Οι βρετανοί στρατιώτες στην Καμπούλ έκαναν εξάσκηση σε ποστερ του Κόρμπυν… Το βρετανικό βαθύ κράτος – για να μην νομίζετε ότι ήταν μόνο ο Μακάριος πριν το 74 που ήταν μεν πρόεδρος και δεν έλεγχε ούτε τον στρατό ούτε την εκπαίδευση; Εδώ έκαναν εξάσκηση στο ηγέτη της αντιπολίτευσης και εν δυνάμει νέο πρωθυπουργό. Ή να θυμηθούμε τον Καρεκλά [ένας ενδιαφέρον συνειρμός λέξης και τάσης]που αναρριχήθηκε στο ΡΙΚ, αλλά με τον Χριστόφια βρήκε και φωνούλα όχι απλά να κανει κριτική αλλά και να βρίζει τον τότε πρόεδρο… Μόνο όμως αυτόν… ήθη Καρεκλά, ήθη απογόνων της αποικιοκρατίας – στην Καμπούλ… και όσοι ζείτε ακόμα με την φαντασίωση ότι όλα αυτά είναι εξωπραγματικά ιδού και μια τηλεοπτική σειρά από το παλιό BBC για το τί θα γινόταν στην βρετανικά αν κέρδιζε τις εκλογές ένας αριστερός επικεφαλής του εργατικού κόμματος… Ιστορικά απολαυστικο [και για το τελός.. :)] φιλμ κα με επεισόδια που αποδείχτηκαν προφητικά… για όσους θυμούνται κάτι «αυτοκτονίες» συμβούλων του υπουργείου άμυνας, οι οποίοι διαφωνούσαν την εποχή της εισβολής στο Ιράκ.
  A veru British coup
  A fictional attempted coup d'état when a left wing Labour MP becomes Prime Minister and goes about dismantling nuclear weapons and dreaming of renewable energy... Sound familiar?https://ads.oo-loo.com/adview.php?tz=1554491614829911193tzmacro&pid=193&kid=124&wmid=586&nvc=1&vfip=62.228.107.240&target1=-


  -  Και αυτή η αντίσταση ενάντια στο βαθύ κράτος του κατεστημένου, με την διεκδίκηση μιας έστω πιο ανοιχτής αγοράς αντί ολιγοπωλίου είναι μια ντε φάκτο διαδικασία επανένωσης του χώρου – και της αγοράς του κοινού μας χώρου: αυξάνουν τις τιμές των καυσίμων, αρχίζει η ροή αυτοκινήτων προς την βόρεια Λευκωσία..
  «Όπως καταμαρτυρούν τα πλάνα που παρουσιάζει το
  ThemaOnline και λήφθηκαν λίγο πριν από τις 18:00 (05/04), στην λεωφόρο Δημοκρατίας που καταλήγει στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, υπάρχει μποτιλιάρισμα. Αιτία το γεγονός ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι συρρέουν στο σημείο με στόχο να μεταβούν σε πρατήρια του ψευδοκράτους και να ανεφοδιαστούν με καύσιμα.
  Όπως σημειώσαμε και σε προηγούμενό μας ρεπορτάζ (04/04), τις τελευταίες μέρες οι τιμές καυσίμων διεθνώς (δολάριο ανά βαρέλι) έχουν αυξηθεί με τις εταιρίες στην Κύπρο να ανεβάζουν τις τιμές τους και τη βενζίνη να πωλείται γύρω στο 1,20 ευρώ.
  Παρά τη μείωση στη φορολογία (6 σεντ) από την Κυβέρνηση, μοιραία έχουν επανέλθει στα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για την αμόλυβδη 95 οκτανίων διαμορφώθηκε την Πέμπτη (4/4) στο 1,191 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη των 98 οκτανίων στο 1,241 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης πωλείται με μέση τιμή 1,247 ευρώ. Την ίδια ώρα, στις κατεχόμενες περιοχές, παρατηρείται επίσης μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στον τ/κ Τύπο η αμόλυβδη 95 πωλείται από την Πέμπτη (4/4) προς 5,41 τούρκικες λίρες (δηλαδή 0,85 σεντ του ευρώ) η αμόλυβδη 98 οκτανίων προς 0,868 ευρώ (5,51 τουρκικές λίρες), ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία διαμορφώνεται στο 0,789 ευρώ.
  https
  ://www.tothemaonline.com/Article/172570/leykwsia-h-anodos-stis-times-kaysimwn-prokalese-pali-paroxysmo-stoys-e/k-fwtografies?fbclid=IwAR1N5r6QONdyQqpyFO9fWg4J7VwAP-H5-LKQwUuB47poX3Aa_VQs5DDA_B8#.XKdvT43aU_s.facebook


  -    Παραιτηθείτε – Κύπρος: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΚΤΗΣ!!! Μία Ζωή της αρπακτης, μείωσαν το φόρο 6 σεντ, άντεξαν 1 μήνα και αμέσως άρχισαν να αισχροκερδουν οι εταιρείες πετρέλαιοειδών?

   
  -         Η απάντηση της κ. Παγιατα [στην Σουφτια και σε όλους τους ανάλογους] ως ορισμός της έννοιας του «ηθικού πλεονεκτήματος»…

  «Αντώνης Σκορδίλης. Προς φίλους και φίλες εξ Ελλάδος οι οποίοι/ες προφανώς δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τα πρόσωπα στα οποία η ανάρτηση αυτή αναφέρεται: 
  […]
  Η κυρία Παγιάτα είναι το μέρος εκείνο του λόγου σε τούτη τη ζωή που ορίζει γνησιότερα από το όποιο άλλο (μέρος του λόγου) το αληθές περιεχόμενο της – ταλαιπωρημένης πολύ τα τελευταία χρόνια – έννοιας του ηθικού πλεονεκτήματος.

  Με την υπόμνηση ότι ανάμεσα στα πολλά και διάφορα που συνέβησαν στο τελευταίο όραμά του - θέατρο του οποίου ήταν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου εντός των τεσσάρων γραμμών του οποίου αγωνίστηκαν δυο ομάδες από τις δυο πλευρές της μοιρασμένης Κύπρου - το ακροδεξιό βλακόμουτρο αναγνώρισε και την οπτασία του αδελφού της κυρίας Παγιάτα Χαράλαμπου Μούσκου, διαβάστε το σημείο από την απάντηση της κυρίας Κ.Π. που αποτελεί τον γνήσιο ορισμό του ηθικού πλεονεκτήματος.
  «Εσύ, αδερφέ μου, έφυγες νωρίς και δεν πρόλαβες να γνωρίσεις το καινούργιο πρόσωπο του “πατριωτισμού”. Αυτού, που έφερε εδώ την Τουρκία και της πρόσφερε τη μισή σου πατρίδα και που φαίνεται πως έχει άξιους συνεχιστές.
  Πόσο ανερυθρίαστα χρησιμοποιούν εκάστοτε το όνομα σου και άλλων αγωνιστών!
  Ήσουν και εσύ ανάμεσα σε αυτούς που ανατίναζαν αστυνομικούς σταθμούς και οργάνωναν τις επανειλημμένες απόπειρες εναντίον του Μακαρίου; Πώς τότε η κυρία Σιούφτα δεν σε είχε προσέξει;
  Αυτό είναι αδερφέ μου, το καινούργιο πρόσωπο του “πατριωτισμού”…
  Ας μας αφήσουν τουλάχιστον ήσυχους εμάς τους “προδότες”, η κυρία Σιούφτα και όσοι έχουν το δικό της πατριωτισμό.
  Ίσως καταφέρουμε, αν και ξυπόλητοι, να περπατήσουμε όσο μπορέσουμε προσεκτικά, μέσα στ’ αγκάθια και τις νάρκες που’ ναι σπαρμένος ο δρόμος μας.
  Η αδερφή σου Κλεοπάτρα, «

  -         Για να καταλάβουμε ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο η επανάσταση τζαι το Άμστερνταμ, αλλά τζαι τα εγκλήματα της αποικιακής περιόδου – για τα οποία η Ευρώπη ακόμα να απολογηθεί στα θύματα… Άλλωστε ανέχεται ένα αποικιακό κράτος δίπλα μας ..το Ισραήλ. Ή για να καταλάβουμε από ποιο βαθύ λάκκο της ιστορικής αθλιότητας έρχεται ο Φράνκο τζαι οι οπαδοί του. Η Καταλωνία είναι η πρώτη που απολογήθηκε μετά από έκκληση του AMLO [αριστερού προέδρου του Μεξικού
  «The Catalan chancellor, Alfred Bosch, deplored "the death of millions of people and the disappearance of entire cultures" that produced the Spanish empire in the Americas during the sixteenth century, in a speech before Parliament.
  "I would like to include here some words in Spanish, seasoned to the Indigenous peoples of the Americas, to the countries of the American continent and, in particular, to a person who has requested it, the president of Mexico… that our condemnation of the abuses committed against the populations and the original peoples of America should never again repeat the barbarism, never again repeat the domination, never again repeat the atrocity," the Foreign Minister of Catalonia said.
  On March 25, AMLO sent a letter addressed to the King of Spain, Felipe VI, and Pope Francis urging them to apologize to the Indigenous peoples for the genocide perpetrated during the conquest.
  "There were massacres and impositions, the so-called 'conquest' was made with the sword and with the cross, then it is time to say 'let's reconcile', but first we ask for forgiveness," the Mexican president said through a video published in social networks where he announced the sending of the letter.
  President AMLO said that his request didn’t seek to dig up old differences with Spain, but for that nation to recognize the ´invasion' and ´plundering´ that defined the colonization era in Mexico.

  -         Ο αγώνας για διάσωση του δημόσιου κήπου/χώρου στην Πάφο συνεχίζεται:
  Γιάννος Οικονόμου Κώστας Σοφοκλέους έλεγε ότι ο Δημόσιος Κήπος μεταβιβάστηκε από το Δήμο Πάφου στη Μητρόπολη το 1955 για να είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση ανεξαρτησίας θα παρέμενε στην Ε/Κ κοινότητα και δεν θα μοιραζόταν με τους υπόλοιπους. Μπήκε ο όρος να ενοικιάζεται πίσω στο Δήμο για 50 χρόνια για ένα ονομαστικό ποσό, μια λίρα το χρόνο νομίζω. Υπάρχει τρόπο να επιβεβαιωθεί? Τέλος πάντων πως, πότε και γιατί έγινε η αλλαγή ιδιοκτησίας?

  Ανδρέας Γρηγοριου Για αυτο το θεμα γραψαμε πολλα και εκτενη ρεπιρταζ.ακομη και ο τιτλος ιδιοκτησιας εχει χαρακτηρισμενο το τεμαχιο δημοσιο κηπο

  Yiannos Economou Ανδρέας Γρηγοριου Ευχαριστώ Αντρέα δεν ήξερα για την δική σου έρευνα. Κρατούσα λίγο πισινή γιατί είναι τόσο σκανδαλώδες που σκεφτόμουν ότι δεν είναι δυνατόν. Για μένα είναι η σταγονα που ξεχείλησε, το σύνθημα πρέπει να γίνει "να επιστραφεί ο κήπος στο δημόσιο!"

  -         Θεάματα και κωδικοποιήσεις στην καθεστωτική/mainstream MME ελληνοκυπριακή Δημόσια Σφαίρα
   
   


  ·         Η «κωλοτούμπα» [όπως την ονόμασε τέως αξιωματούχος του κόμματος, ο Μάκης Ρουσης] της ΕΔΕΚ στην Πάφο μυρίζει/μοιάζει [και μακάρι να μην είναι, αλλά...] συναλλαγή ή/και αόρατες συμφωνίες παρασκηνίων πίσω από την πλάτη των πολιτών. Αλλά να περιμένουμε να δούμε και την απόφαση της Δημοτικής Ομάδας. Δηλαδή μετά από τα τόσα θεάματα των μιζών, τωρα θα ξαναζήσουμε σε live εκδοχή κάτι ανάλογο; Ή η ΕΔΕΚ που αναζητά αντιφασιστική ψήφο για να κρατήσει την έδρα απέναντι στο ΕΛΑΜ, ταυτόχρονα κάνει γονυκλισίες στον… Γεώργιο, εκλεκτό του Τόμμυ κ.ο.κ. για το ΕΛΑΜ; Να δούμε, να ακούσουμε και θα επανέλθουμε. Αλλά φαίνεται να έχει χοντρύνει πια το σκηνικό με μερικούς…
   


✇ Δέφτερη Ανάγνωση

Σπόντες [1 Απριλίου 2019]

By Defteri Anagnosi — April 4th 2019 at 14:52

 Απελευθερώνοντας το νόημα της πρωταπριλιάς από τον εθνικό εγκλωβισμό
 

 • Η πορεία προς το προεδρικό ήταν μαζική – τζαι στο πλαίσιο των εξελίξεων των κινητοποιήσεων στην Κύπρο, έδωσε μια νέα δυναμική στο «δρόμο».
  Ή πορεία των εκπαιδευτικών πέρσι εξακολουθεί να εν η πιο μαζική της πρόσφατης περιόδου, αλλά η πορεία για τον Συνεργατισμό, σε μια σχετικά άβολη ώρα [Τετάρτη νύχτα] τζαι σε ένα θέμα που εν είσιεν πιθανότητα άμεσου αποτελέσματος [το οποίο παίζει ρόλο στην δυναμική των κοινωνικών κινημάτων], ήταν εντυπωσιακή… Θα μπορούσε να την πει κανένας σαν την σύγκλιση της δυσφορίας στο δρόμο. Τζαι τα κοινωνικά κινήματα εν στην συγκριτική τους δυναμική που πρέπει να τα θωρεί κάποιος… Τζαι το πλήθος είσιεν μια ετερόκλητη συνύπαρξη που μύριζε συγκλίσεις μελλοντικής προοπτικής…

·          

 • Οι κάμερες ήταν κατεβασμένες με διαταγή του προεδρικού οξά με συμφωνία των ιδιοκτητών; Αναπόφευκτα, αφού η πορεία επήαινε στο προεδρικό, η σύγκριση επήαινε πίσω στα παναϋρκα για το Μαρί… Αρχικά ήταν η συνειρμική σύγκριση με την ξεφτίλα των αόρατων τωρα, δήθεν τότε «αγανακτισμένων»: τζήνο το μίζερο copy paste – τι άλλο από μίζερο θα εμπορούσε να ήταν από την ε/κ δεξια-ακροδεξια;- που από την ισπανική ακροαριστερά έφτασε δακατω σαν ακροδεξιά υστερία συγκάλυψης των τραπεζών – οξά έσιει ψώνια ακόμα που εν το εκαταλάβαν; Αλλά ποιός ασχολείται πκιον με τζηνη την κερκίδα;
  Το ουσιώδες τζαι τότε ηταν πως τα ΜΜΕ κατασκεύαζαν θέαμα με τις κάμερες μόνιμα στημένες για να λειτουργούν σαν δωρεάν διαφήμιση των επιθυμιών των διοργανωτών της υστερίας. Τώρα όμως οι κάμερες ήταν συγκριτικά αόρατες επίσης… Σαν πλήθος όμως ήταν ανάλογο.. όπως τζαι τότε, αν πάρουμε σαν συγκριτικό μετρό την εκδήλωση μέσα τζαι εξω από το προεδρικό στις 20 Ιουλίου, οι «αγανακτισμένοι» εκαλύφκαν την δυτική είσοδο τζαι τον χώρο του
  round about.
  Αλλά τωρά δεν ήταν θέαμα για αναπαραγωγή σε αμεση μεταδοση συνεχομενης ροης.… Ήταν πραγματικά αγανακτισμένοι με το θέαμα της διαπλοκής και του ξεπουλήματος της χώρας τζαι των πολιτών της…

·          

 • Περί αναπαραστάσεων και η εικόνα του Πιμπίσιη στο δρόμο…
  Διάλογος έξω από το προεδρικό: καθώς επέρναν ο κόσμος κατά κύματα προς την δυτική πύλη, μερικοί ακούμπησαν στον τοίχο παρακολουθώντας, χαμογελώντας με την ροή τζαι σχολιάζοντας το μέγεθος του πλήθους τζαι την απουσία τηλεοπτικών αναμεταδόσεων… Ένας που επέρναν, άκουσε την κουβέντα τζαι λαλεί:

  « Στον Φιλελεύθερο έγραψαν ότι εν μόνο 2000»..

  Λαλεί ένας που τζείνους που συζητούσαν: «Μάλλον εν ο Πιμπίσιης που το έγραψε..»

  Απαντά ο αρχικός: «Αν ήταν ο Πιμπίσιης θα ελάλεν κινδύνεψε τζαι η ισραηλινή πρεσβεία..»

  Για να έχουμε εικόνα της αποδόμησης των ΜΜΕ.
  Για την Ιστορία πάντως να πούμε ότι ο Φιλελεύθερος κάλυψε θετικά τελικά την εκδήλωση την επομένη στην έντυπη έκδοση… Εννοείται ότι ο Πολίτης τζαι η Αλήθεια ήταν… αλλού… :) • Το σχόλιο της κ. Μαραγκού είναι ενδεικτικό της ιστορικής συνείδησης που είναι μόλις κάτω από την επιφάνεια…
  Anna
  Marangou:
  «Ο τόπος μας "ποτζί" επλημμύρισε, καταστροφές, έκλεισε ολόκληρος αυτοκινητόδρομος, κουβέντα καμία εψές στις ειδήσεις, εν άλλος τόπος ποτζί! Εν μας αφορά! Σωστά; Αυτό θέλουμε;» • Ζούμε ήδη την εποχή που για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού η Κύπρος είναι ενιαία τζαι στο φαντασιακό πέρα που τον διαχωρισμό που προσπάθησαν να επιβάλουν οι εθνικισμοί τζαι τα γειτονικά κράτη που τους επιχορηγούσαν [με ιδεολογήματα, όπλα τζαι στρατούς εισβολής/πραξικοπημάτων]…Τα ΜΜΕ βέβαια βόσκουν αλλού. Αλλά τί να περιμένεις από όσους [ελέω συμφερόντων της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων] προσπαθούν ακόμα να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους..

  Για μερικούς η βόρεια Κύπρος ήταν πάντα μακρυά. Για άλλους γεωγραφικά και για άλλους όσον αφορά τα συμφέροντα. Μερικοί μάλιστα από το 1964 ήθελαν να την δώσουν δώρο στην Τουρκία. Αλλά δεν θα φύγει, ρε, η βόρεια Κύπρος από τον κοινό μας χώρο, όσο τζαι να κτυπιέστε ή να εθελοτυφλείτε…. Εμείς στον ρότσο μας, που εν χωρίζεται με το κόμπλεξ όσων νομίζουν ότι θα εξαφανιστεί ο μισός μας χώρος με το να κλείουν τα μαθκια τους. Δαμαί είμαστε, δαμαί θα μείνουμε, τζαι ο χώρος θα είναι ενιαίος τζαι όταν μετά που χρόνια θα αθθυμούνται κωμικά όσους ζουν σήμερα με την φαντασίωση να χαρίζουν γη τζαι θάλασσα σαν αντάλλαγμα για να μείνουν μονοπωλιακά τα μικρομάγαζα τους στο νότο…
  Ο χώρος θα εν πάντα δαμαί, όταν εσείς των μικρομάγαζων θα είσαστε σκόνη που πλανιέται σαν τον άμμο της Σαχάρας στην μνήμη…. • Η διεθνής συγκυρία συγκλίνει και στην περιοχή μας – και τώρα «είμαστε» [η κυβέρνηση δηλαδή] σύμμαχοι με όσους προσαρτούν κατεχόμενα εδάφη στα υψώματα Γκολάν:
  Οι ΗΠΑ «αναγνώρισαν» την κατοχή των υψωμάτων Γκολάν από το Ισραήλ. Προεκλογικό δώρο της αμερικανικής ακροδεξιάς στην ισραηλινή – ο περίγυρος Τραμπ στον Νετανιάχου. Το θράσος δεν θα αξίζει ιδιαίτερο σχόλιο [με φόντο και τις ξεδιάντροπες δολοφονίες παλαιστινίων από το ισραηλινό κράτος] αν το σούργελο της κυβέρνησης μας και οι απολογητές της, δεν μας παρουσίαζαν τις προεκλογικές φανφάρες για τον Νετανιάχου σαν «τριμερείς» με προοπτική κοκ. Ιδού η προοπτική της συμμαχίας με το Ισραήλ. Κατεχόμενο έδαφος προσαρτάται ξεδιάντροπα και το κράτος το οποίο γλείφουν οι νυν κυβερνώντες, τις ΗΠΑ, αναγνωρίζουν την προσάρτηση. Και είπαμε ότι εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατοχή, τον εποικισμό κοκ; Πόσο πιο κωμική μπορεί να γίνει αυτή η κυβέρνηση; Ουσιαστικά με τις συμμαχίες και τις ταυτίσεις νομιμοποιεί την κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Εδώ δεν έβγαλε κιχ για προσάρτηση εδαφών…

  Κατά τα άλλα για να δει κανείς την αθλιότητα της ισραηλινής προσάρτησης αξίζει να δει κανείς τον διαχωρισμό κοινοτήτων  στην περιοχή… Το Ισραήλ απλά χώρισε την περιοχή, τους κατοίκους, τις κοινότητες, γιατί την κατάκτησε. Και οι άνθρωποι μιλούν με μεγάφωνα πάνω από τα τείχη του διαχωρισμού…Και μερικοί στο ρητορικό πιγκ πογκ Νετανιάχου – Ερντάγαν ταυτίζονται με τον Νετανιάχου… Οι σύμμαχοι των δυτικών στην περιοχή. Οξα να πάμε λίγο παρακάτω στην Υεμένη για να δούμε τις επιτυχίες των δυτικών επεμβάσεων… Είναι η εποχή που πρέπει να θυμόμαστε τις επιπτώσεις του σχεδίου Ατσεσον που μερικοί σαν να ξανασερβίρουν κάτω από την επιφάνεια… Προσαρτήσεις και ο εθνικισμός των τηλεκατευθυνόμενων..

·         

 • Ίσως μια πρώτη επίπτωση της κοινωνικής δυσφορίας ήταν ο μη διορισμός, εκ των φαινομένων,  ενός πλήρως εξαρτώμενου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η πιθανότητα να μετακομίσει ο Χάρης στην Κεντρική [αφού έθελεν να φύει που το συγκεκριμένο υπουργείο όπου τα έκαμε μαντάρα, από την περίοδο μετα τις εκλογές] ήταν υπαρκτή, άμα σκεφτεί κανένας τους άλλους διορισμούς της κυβέρνησης [πως, ας πούμε ο Χατζηγιάννης από υπό έρευνα για την Λαϊκή, βρέθηκε επικεφαλής του Συνεργατισμού]. Αλλά προφανώς η πιθανότητα was shot down τζαι με το πόρισμα τζαι με την αποτυχία της κυβέρνησης τζαι των κυκλωμάτων της να ελέγξει τον δημόσιο λόγο τζαι να συγκαλύψει τα σκάνδαλα του Χάρη και των ημέτερων… Μετά ακουγόταν το όνομα του Περσιάνη τζαι του Συρίχα… Ιδιαίτερα ο δεύτερος έπαιζε σαν μεγάλη πιθανότητα, αφού ήταν το κομβικό άτομο του ΔΗΣΥ στην Κεντρική, με άξονα τον Αβέρωφ… Μάλλον τζαι τζήνη η πιθανότητα εξαφανίστηκε μπροστά στο μέγεθος της οργής. Ακούστηκε ότι μερικοί σύμβουλοι που εκαταλαβαν την αποτυχία ελέγχου του δημόσιου λόγου τζαι την κοροϊδία του κοινού για τις ανοησίες των επίσημων δηλώσεων, έπεισαν τον Ανάστο να συναχτεί… Οπότε ίσως να κερδήθηκε κάτι… Μια Κεντρική με διοικητή της εποχής του Ορφανίδη τζαι του βαθέως κατεστημένου θα ήταν ένας ακόμα κρίκος στο κλίμα της απαξίωσης – αλλά τζαι ελέγχου από το συναγερμικό δίκτυο…

·          

 •  Ο Κ. Ηροδότου, από ότι μάθαμε, έρχεται από την δεξιά, διορίστηκε αρχικά για τις αποκρατικοποιήσεις [άρα ανήκει και στο εκεί πλαίσιο] αλλά η θετική υποδοχή του από τον Π. Δημητριάδη [ο οποίος υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα των εκκαθαρίσεων με στόχο τον έλεγχο των θεσμών από το βαθύ συναγερμικό κράτος/δίκτυο] δείχνει ότι έχει τουλάχιστον και μια θετική εικόνα στο ευρύτερο ακαδημαϊκό και διεθνή χώρο.
  Από τη Κεντρική μάθαμε επίσης ότι μετά τον διορισμό του εκεί ηταν χαμηλών τόνων, και προσπαθεί να λειτουργεί με τεχνοκρατικά, παρά τα κομματικά [του ΔΗΣΥ] κριτήρια, και μάλιστα ήρθε και σε αντιπαράθεση με τον Γ. Δημητρίου [αν θυμάστε είναι ο κύριος που μας έριξε την απειλή για καθολικό κούρεμα – και των καταθέσεων κάτω των 100, 000, για να εκβιάσει την κατάσταση υπέρ του σχεδίου του Χάρη] και ο κ. Ηροδότου αρνήθηκε να υποχωρήσει…Τουλάχιστον λοιπόν δεν είναι τυφλό όργανο. Κατά τα άλλα θα δούμε και θα κρίνουμε… Μάλλον πάντως δεν ήταν η πρώτη επιλογή του προεδρικού. Και αυτό [αν ειναι υποχώρηση] είναι καλό… • Και αφού είναι και επέτειος του πρωταπριλιάτικου επεισοδίου πολλαπλών εκδοχών, να θυμίσουμε μερικές οπτικές του καλειδοσκοπίου. Από την μια ο Μάτσης και ο Αυξεντίου. Και οι δύο προδόθηκαν από το εσωτερικό της ΕΟΚΑ, όπως φαίνεται από την καταδίωξη τους από τους βρετανούς που φαίνεται ότι τους κυνηγούσαν από χωριό σε χωριό από κρησφύγετο σε κρησφύγετο. Και σαν συνέχεια το ήθος ενός Παπακώστα και η επιμονή ενός Χατζηδημητρίου. Και από την άλλη ο Γρίβας, ο Παπαφώτης και δειλία και των δυο μπροστά στα εγκλήματα των μασκοφόρων τα οποία διέταξαν – με κορυφαίο παράδειγμα την δολοφονία του Σ. Μένοικου με λιθοβολισμό γιατί οι δειλοί μασκοφόροι δεν τολμούσαν καν να τον αντιμετωπίσουν στα ίσα με λυτά χέρια. Και φυσικά όλη η συνομοταξία της ΕΟΚΑ β που αφού άνοιξαν την πόρτα στην εισβολή, έτρεχαν να κρυφτούν και κανένας τους δεν είχε στοιχειώδη αξιοπρέπεια να απολογηθεί ή να αυτοκτονήσει. Έστω και ένας.

  Σιγά που θα περίμενε κανείς από τέτοια νούμερα να πολεμήσουν μεχρι εσχάτων όπως ο Μάτσης και ο Αυξεντίου. Δειλοί στο πόλεμο, καλοί στις καρέκλες. Έτσι για χρόνια τώρα κάνουν ότι δεν θυμούνται τί έκαναν μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου. Δειλοί. Για να θυμόμαστε λοιπόν και το ήθος της άλλης πλευράς. Ο Αυξεντίου ζήτησε από τους συντρόφους του να παραδοθούν, αλλά εκείνος έμεινε να πεθάνει και τον πραγματικό ύμνο για την στάση του σαν πανανθρώπινη εμπειρία/μήνυμα τον έγραψε ένας κομμουνιστής ποιητης που σκεφτόταν την Μακρόνησο. Και ο Μάτσης, όταν ηταν ακόμα φοιτητής πήγε στο δικαστήριο των εθνικοφρόνων της δουλοπρέπειας στην Ελλάδα για να υπερασπιστεί ένα φιλο τους αριστερό – γιατί όπως έγραψε, αυτό που μετρά, είναι η πίστη στις ιδέες και η συνέπεια. Και ο ίδιος που πιάστηκε άλλες φορές αιχμάλωτος αρνήθηκε να παραδοθεί την τελευταίο φορά καταλαβαίνοντας, ίσως, ότι κάποιοι [από τους «δικούς»] τον ήθελαν νεκρό. Έφυγε να μην τους βλέπει προφανώς… Το ήθος και οι δειλοί… «Δεν με νοιάζει αν την γη τούτη την πατούν Ελληνες.. Τούρκοι… φτάνει να είναι ελεύθεροι..» είχε γράψει κάποτε… Που να καταλάβουν οι δειλοί που σκότωσαν τον Μένοικο, ενώ ήταν δεμένα τα χέρια του;

·         

 • Το ήθος: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΠΑΓΙΑΤΑ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΟΥΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΣΙΟΥΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑ ΤΗΣ ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΟΥΣΑ. PhotiosKouzoupis:
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΣΙΟΥΦΤΑ


  Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς, αδερφέ μου. Δεν έζησες να γευτείς ούτε την προδοσία, ούτε την εκμετάλλευση της θυσίας όλων εσάς που δώσατε τη ζωή σας για τούτο το αγαπημένο κομμάτι γης.

  Διερωτώμαι αν η κυρία Σιούφτα, την οποία η οικογένεια μας δεν γνωρίζει, σε αναγνώρισε και στην επίθεση στο Προεδρικό, εναντίον του Προέδρου Μακαρίου, όπως σε είδε και σε αναγνώρισε στον ποδοσφαιρικό αγώνα στην Πύλα.

  Εσύ, αδερφέ μου, έφυγες νωρίς και δεν πρόλαβες να γνωρίσεις το καινούργιο πρόσωπο του ’’πατριωτισμού’’. Αυτού, που έφερεν εδώ την Τουρκία και της πρόσφερε τη μισή σου πατρίδα και που φαίνεται πως έχει άξιους συνεχιστές. Πόσο ανερυθρίαστα χρησιμοποιούν εκάστοτε το όνομα σου και άλλων αγωνιστών!!
  Ήσουν και εσύ ανάμεσα σε αυτούς που ανατίναζαν αστυνομικούς σταθμούς και οργάνωναν τις επανειλημμένες απόπειρες εναντίον του Μακαρίου; Πώς τότε η κυρία Σιούφτα δεν σε είχε προσέξει;
  Αυτό είναι αδερφέ μου, το καινούργιο πρόσωπο του ‘’πατριωτισμού’’…
  Ας μας αφήσουν τουλάχιστον ήσυχους εμάς τους ‘’προδότες’’, η κυρία Σιούφτα και όσοι έχουν το δικό της πατριωτισμό. Ίσως καταφέρουμε, αν και ξυπόλητοι, να περπατήσουμε όσο μπορέσουμε προσεκτικά, μέσα στ’αγκάθια και τις νάρκες που’ναι σπαρμένος ο δρόμος μας…………..
  Η αδερφή σου Κλεοπάτρα

 • ·Μια cult δήλωση latter day εοκατζή που συμπυκνώνει την νοοτροπία μιας εποχής… Και σαν υπενθύμιση της ΕΟΚΑ που δαιμονοποιούσε την άλλη άποψη, ένας τύπος από την Πάφο έβγαλε και την πιο κάτω ανακοίνωση για την κινητοποίηση ενάντια στον ναό που θέλει να κτίσει ο μητροπολίτης στο κέντρο της πόλης. Η πιο cult ανακοίνωση μας έγραψε η φίλη που μας την έστειλε… Αμίμητη ρητορική μιας νοοτροπίας που θα πρέπει να θυμόμαστε, γιατί ..υπάρχουν ακόμα τα αποκαΐδια της… Τεκμήριο ανεκτίμητης αισθητικής αξίας στο μελλοντικό μουσείο του κιτς της ε/κ εθνικοφροσύνης…

  «Τα ογδόντα με εκατό περίπου άτομα, (οπαδοί του ΑΚΕΛ, μουσουλμάνοι, Εγγλέζοι, Γερμανοί και άλλοι), που μαζεύτηκαν κατά το σούρουπο της Πέμπτης
   21-3 2019 έξω από το Δημαρχείο της Πάφου, μ’ ένα «βρύχος κ’ ένα χωχώϊ» όρμησαν μέσα στην αίθουσα που συνεδρίαζε ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο.Το ποδοβολητό και οι φωνές τρόμαξαν τους Σύνεδρους, και ιδιαίτερα τους σε μικρή ηλικία όντας Συμβούλους. Έκαμαν τούτοι δεύτερες σκέψεις και κατά τη φανερή ψηφοφορία που ακολούθησε, η πλειοψηφία τους, είπε όχι στην ανέγερση του Καθεδρικού Ναού εντός του πάλαι ποτέ Δημόσιου Κήπου του Κτήματος (Πάφου). Είναι για αυτό το λόγο που ο όλος τρόπος και οι συνθήκες διεξαγωγής της ψηφοφορίας χρήζουν επαναθεσμοθέτηση.
  Ο χώρος, εντός του οποίου θα ανεγειρόταν ο Ναός, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη Μητρόπολη της Πάφου και έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να τον εκμεταλλευτεί όπως η ίδια θέλει, πράγμα που θα έκανε και οποιοδήποτε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Ο κήπος, ή καλύτερα ο ακαλαίσθητος σήμερα χώρος ανατολικά και νότια του Δημαρχιακού Μεγάρου, αποτελεί πια παρελθόν για τους κατοίκους της Πάφου. Έχει μετατραπεί σε χώρο συνάθροισης αλλοδαπών ιεροδούλων που κατά τις αργίες με τις απρεπείς και ασεβείς ενέργειές τους σκανδαλίζουν αφάνταστα τους πιστούς και φιλήσυχους πολίτες της Πάφου. Και αν κάτι συνιστά απειλή για την ιστορική παρακαταθήκη της περιοχής, και για το ευοίωνο μέλλον των επερχομένων, είναι αυτό ακριβώς το φαινόμενο και όχι οι μελλοντικοί τρούλοι και τα υπερυψωμένα κωδωνοστάσια, όπως λένε οι εμφορούμενοι από ξενότροπες νοοτροπίες αδαείς «ειδήμονες». Και παρεμπιπτόντως, προς τιμή του σημερινού Δημάρχου, έχουν ξεφυτρώσει γύρω από το κέντρο της Πάφου άλλοι σύγχρονοι κήποι και πάρκα που ψυχαγωγούν τέρπουν και γυμνάζουν νήπια, νέους, μαθητές και ηλικιωμένους συνταξιούχους και δεν είναι απαραίτητο να παραμείνει ο εγκαταλειφθείς κήπος όπως έχει.

  Η άρνηση, στις
   21-3-2019, της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων στο συγκεκριμένο αίτημα της Μητρόπολης Πάφου, αποτελεί κατά προέκταση ανοίκειο φτύσιμο προς την Εκκλησία της Κύπρου, που το 1955 οργάνωσε και συντήρησε τον Απελευθερωτικό μας Αγώνα για να παίρνουν τούτοι σήμερα θεσούλες και αξιώματα και να ζητούν, κατά τα λεγάμενα, γην και ύδωρ. Και δεν θα εκληφθεί τούτο σαν δροσιστικό ψιλόβροχο.
  Καλώ, ως εκ των πιο πάνω, τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ και όλους τους ορθολογιστικά σκεπτόμενους εθνικόφρονες, κεντρώους και αριστερούς όπως μη ξαναψηφίσουν σε μελλοντικές εκλογές τα αβλόγητα αυτά πρόσωπα, που αν επρόκειτο για ανέγερση μιναρέ σίγουρα δεν θα έλεγαν όχι.»


  ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  , Πρόεδρος Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλης και Επαρχίας Πάφου      https://pafoslive.com.cy/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%B1%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA/?fbclid=IwAR0LTXcnkeOXdCSIhvHa2X2YCBj0la58EjzGgKmZJPpxP9PUUelwpyATn5k
 • Και στο οικολογικό μέτωπο, όπου πρέπει να υπερασπιζόμαστε πια την τα κοινά της χώρας, σε όλα τα μήκη και πλάτη, εκόψαν τις ακακίες γιατί …τους έπιασε το μένος της προστασίας τοπικών ειδών, ή ηταν επέκταση των συμφερόντων μερικών ιδιωτών στην περιοχή;
  Χάρις στην προβολή από τον Φιλελεύθερο το ζήτημα της αποκοπής των ακακιών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος «… που επιτελούσαν οι ακακίες στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας από τη φωτορύπανση στην ανθρώπινη όχληση και την πρόσβαση οχημάτων», το ζήτημα δεν συγκαλύφθηκε. Και τώρα πάει στην Βουλή. Καταγράφουμε δεδομένα – το 2008 η έκθεση έλεγε ότι:
  «Επισημαίνεται ότι η έκταση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων έχει μειωθεί λόγω των εκτεταμένων φυτεύσεων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, κυρίως με ακακία. Πάρα ταύτα, το γεγονός ότι το σημαντικότερο ποσοστό της σημερινής έκτασης που καλύπτουν βρίσκεται εντός δημόσιας έκτασης και εντός του ορίου προστασίας της παραλιακής ζώνης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατήρησής τους τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα».
  Αυτό άλλαξε το 2017. Βολικό…
  Φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να αγωνιζόμαστε πέτρα την πέτρα, φυτό με φυτό, θαλασσινή σπηλιά με θαλασσινή σπηλιά μπροστά σε αυτήν την επέλαση καταστροφών….
  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/678257/logdotoyn-ga-to-dasos-mavralis?fbclid=IwAR1-T7dVIKWpIexSE34unU5Be1ap7Za1hLX9YLBb-ZOLQpXBokosWFjhCEQ • Και η οικολογική φωνή του μέλλοντος που αναδύεται από το ακτιβισμό της εποχής: συνέντευξη με τον Κλείτο Παπαστυλιανού.
  "Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των σπάνιων χελώνων"

  Δύο σπάνια είδη θαλάσσιων χελώνων, την Πράσινη και την Καρέτα-καρέτα συναντούμε στις ακτές της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών αναφέρει στη συνέντευξη του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει σημαντικές υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και πρέπει να προστατεύσουμε αυτά τα σπάνια και απειλούμενα είδη προτεραιότητας θαλάσσιων χελώνων.»


  Της Άντρης Δανιήλ

  Επιμέλεια Ανδρέας Νικολαίδης

  Ο Φιλελεύθερος, Παρασκευή, 29/3/2019

  http://www.philenews.com/european-union/animal-rights/article/678110/k-papastylianoy-ofeiloyme-na-diasfalisoyme-to-mellon-ton-spanion-chelonon?fbclid=IwAR14Y5sp_6C0M4ZxntzoesSEPw8O3w4Oxk_1BR3azkQWkoZewaQoCu7eMmU • Ακόμα μια πορεία οργής των ανθρώπων που ζουν στο ανοιχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ισραηλιτικού απαρτχάιντ στην Γάζα… Το μέτρο του πολιτισμού και του ήθους της εποχής μας:

  «Υπάρχει μια Παλαιστίνη μέσα στον καθένα/καθεμιά από εμάς, μια Παλαιστίνη η οποία χρειάζεται να σωθεί: μια ελεύθερη Παλαιστίνη όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, ή φυλής μπορούν να συνυπάρχουν, μια Παλαιστίνη όπου το νόημα της λέξης «κατεχόμενη» περιορίζεται μόνο σε ότι περιγράφει το λεξικό, πέρα από την πληθώρα νοημάτων και συμπαραδηλωσεων θανάτου, καταστροφής, πόνου, υποβολής σε μαρτύριο, στέρηση, απομόνωση και περιορισμούς με τα οποία το Ισραήλ έχει φορτίσει την λέξη..»

  Refaat
  Alareer
  [από την Κρις Βονιάτη] • Αφού δεν πέρασε το δικό της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για διορισμο ημετερου στην Κεντρικη Τραπεζα, τώρα το Αβερωφικό δίκτυο μάλλον θα προσπαθήσει να ελεγχει μέσω των διορισμένων συμβούλων – είναι το ίδιο κόλπο που χρησιμοποίησαν για να εξουδετερώσουν των Δημητριάδη, όταν άρχισε να προσπαθεί να επιβάλει ελέγχους στη σύγκρουση συμφερόντων: Δυο ονόματα που ακούγονται και θυμίζουν παρελθόν…: του Σ. Αγρότη, ο οποίος φέρεται να είχε εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο χειραγώγησης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την ηγεσία του ΔΗΣΥ..
  https
  ://cyprus-mail.com/2014/09/18/investors-to-sue-banks-in-cse-bubble-and-meltdown-case/


  https
  ://24h.com.cy/2014/11/akouste-pos-xeiragogousan-tis-times-ton-metoxon-stin-cyprus-audio/


  Το άλλο όνομα που ακούγεται είναι του Άγγελου Γρηγοριάδη που είχε σχέσεις με την
  KPMG και επίσης φαίνεται επίσης να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με Αβέρωφ. Ο διορισμός του, έστω και σαν μη εκτελεστικού σύμβουλου θα είναι ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων, αφού η σύζυγος του είναι ήδη επικεφαλής του τμήματος Banking Supervision. Chris Coletis.. Γιατί ο Αναστασιαδης αποφάσισε τώρα να διορίσει τον Σταύρο Αγρότη εκτελεστικόν στην Κεντρική Τράπεζα έναν εγκληματία του Χρηματιστηρίου τσιράκι του Πόλυ Πολυβιου στην CISCO που ενώ ο Πολυβίου ήταν αξιωματουχος της CISCO, ο τότε διευθυντής και χρηματιστής της CiSCO μαζί με τον Κυπρή της Τράπεζας Κύπρου ακόμα έναν τσιράκι του Πολυβίου στην Τράπεζα Κύπρου έστηναν στα κρυφά τις τιμές των μετόχων και έκλεψαν την μισή Κύπρο, ενώ ο Πολυβιου ήταν αξιωματουχος της Τράπεζας Κύπρου και άλλων εταιριών του Συγκροτήματος πέραν από Νομικός Σύμβουλο ...
  Εδώ και 20 χρόνια μας κυβερνούν οι κλέφτες του Χρηματιστηρίου που κλέφτουν ασταμάτητα μέχρι αυτήν την στιγμή και ο Αναστασιάδης φτύνει μας κατάμουτρα και κάποιοι ηλίθιοι και/η πουλημένοι διαλαλούν ότι είναι αγίασμα.                                       Η μετάλλαξη μέσω εξουσίας...

 •          Ο Πολίτης που αγάπησε τον Ν. Παπαδόπουλο ή πως η εξουσία απλώνει χαλί για να γαντζωθεί στην καρέκλα
  Την Παρασκευή ο Πολίτης ανακοίνωσε με κύριο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ ότι ο διορισμός του Ηροδότου έγινε με την έγκριση του ΔΗΚΟ [«Ηρόδοτου με αποδοχή απο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ»]. Με δεδομένο ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει επιλογές με την όποια απόφαση Αναστασιάδη, τότε η είδηση ουσιαστικά μας έλεγε ότι εγκρίθηκε ο διορισμό από τον … Ν. Παπαδόπουλο. Πόσο πειθήνια απλώνεται αυτή η εφημερίδα σαν χαλί, για να εξυπηρετήσει τον Παπαδόπουλο...

  Και εκείνοι οι χαριτωμένοι που έγραφαν τον «Νικωλάκι» τώρα κάνουν γαργάρα τη γλώσσα τους; Και τα ψώνια που σεργιάνιζαν στο ίντερνετ και στα τηλέφωνα να προειδοποιούν ότι ο Ν. Παπαδόπουλος ήταν το απόλυτο κακό; Τώρα κάνουν γαργάρες... Περαστικά ρε...
    
  Και είπαμε κάθε τί μετρά μόνο συγκριτικά – η άλλη Συναγερμική εφημερίδα, η Αλήθεια είχε σαν κύριο τίτλο τους κινδύνους από τη στασιμότητα στο κυπριακό... Ο καθένας με τις προτεραιότητές του. Και ο Πολίτης βέβαια είχε την επίτροπο του άλλου συναγερμικού συγκροτήματος, της Καθημερινής [την κ. Λοττίδου], που προσπαθούσε να κάνει επίθεση στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη... Η κάθε επιχείρηση έχει τα συμφέροντά της... Και ο Πολίτης, όπως μια ξεφτισμένη διαφήμιση παραπλάνησης....

   
  • Ο Πολίτης όμως είναι σταθερός και συνεπής στην προσφορά υπηρεσιών στην κυβέρνηση… Δεν μπορεί να ζήσει η επιχείρηση, χωρίς να αποδεικνύει έμπρακτα ότι πολεμά σταθερά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση – και ωιμέ την ερευνα κιόλας… Ακούγεται ότι οι συναγερμικοί ετοιμάζουν νέα πλάνα επίθεσης για να συγκαλύψουν τα ημέτερα σκάνδαλα. Το πρόβλημά τους βέβαια είναι ότι οι επιθέσεις εναντίον του Οδυσσέα τον κάνουν δημοφιλή ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν ενδιαφερθεί για πολιτικά θέματα προηγουμένως…. Και η φαιδρότητα του Πολίτη υπόσχεται ότι .. «τα λέει όλα». Πλην όσων δεν βολεύουν την ημέτερη «επιχείρηση» που εμφανίζεται και σαν πολιτικός οργανισμός...https://politis.com.cy/politis-news/kypros/aytarchiko-show-odyssea/ 

   Ιδού και η απάντηση του Γενικού Ελεγκτή στην νέα απόπειρα επίθεσης από τα δίκτυα του προεδρικού:


   «Το Κλαδικό Συμβούλιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προσπάθησε να μπλοκάρει τη διαδικασία πρόσληψης 20 εκτάκτων υπαλλήλων (σε θέσεις που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό) με επιχείρημα ότι καμία νέα πρόσληψη δεν πρέπει να γίνει αν προηγουμένως το υφιστάμενο προσωπικό δεν αναβαθμιστεί από την Κλίμακα Α8-10 που βρίσκεται σήμερα, στην Α9-11-12.

   Η Επίτροπος Διοικήσεως, χωρίς καν να διαβάσει τη σχετική νομοθεσία, και παρά το γεγονός ότι το αρμόδιο τμήμα προσωπικού της εξήγησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή στις έκτακτες θέσεις τα προσόντα και καθήκοντα καθορίζονται στην προκήρυξη των θέσεων, ήθελε να παρανομήσω, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία αφού, μετά τη δημοσίευση του τελικού καταλόγου επιλογής των εκτάκτων, στη βάση απόλυτα αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων, είχε ήδη γίνει η προσφορά εργασίας στους επιτυχόντες και έτρεχε η νομικά καθορισμένη προθεσμία των 10 ημερών για την εκ μέρους τους απάντηση (ήδη δε κάποιοι είχαν απαντήσει θετικά).»  • Κωμικά επεισόδια. Και κυκλοφορούν και προσπάθειες ξεπλύματος της ακροδεξιάς βίας και υπονόμευσης της όποιας Δημοκρατίας την δεκαετια του 1960 από την ακροδεξιά και τους διεθνείς υποστηρικτές της [το ΝΑΤΟ και τα εθνικά κέντρα]: στην εκδοχή του ξεπλύματος ο Γρίβας που ήταν ο φανατικότερος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ ΤΟ 1964, δεν ήταν… εθνικιστής; Ο Γρίβας έφυγε από την Κύπρο για να κάνει πολιτική καριέρα στην Ελλάδα μετά την ΕΟΚΑ Α. Έγινε ρεζίλι [κατά το «κυρτωμένος δοξασθεί και εμφανιζόμενος γελοιοποιήθηκε» όπως του είπαν οι «αδελφοί» στα Βαλκάνια] και κατάντησε να μην κατεβεί στην εκλογές. Σιγά που θα έβαζαν τέτοιο ψώνιο επικεφαλής πολιτικού συνδυασμού. Επανήλθε ο Γρίβας το 1964 παίζοντας το στρατιωτικό ηγέτη που το έπαιζε και δυαδική εξουσία διεκδικώντας ότι έπαιρνε διαταγές μόνο από την Αθήνα [και άρα το ΝΑΤΟ] και όχι από την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία. Και στο κεντρικό ζήτημα του 1964 και της μετέπειτα περιόδου, ο Γρίβας ήταν σαφώς υπέρ του σχεδίου Άτσεσον το οποίο επανάφερε και στην επιστροφή του στην Κύπρο σαν ΕΟΚΑ β. Οπότε, λοιπον, όταν μερικοί φτάνουν στο κωμικό σημείο ιστορικής παραπλάνησης να ταυτίζουν την αντίθεση στο ΝΑΤΟ με το «εθνικισμό» [και όχι με την τεκμηριωμένη αντίθεση στον ενωτισμό του σχεδίου Άτσεσον, δηλαδή τον τριπλό διαμοιρασμό της Κύπρου ανάμεσα στο ελληνικό, το βρετανικό και το τουρκικό κράτος,] κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, δεν καταλαβαίνουν, ή.. τί;.. Μήπως ο Γρίβας ήταν και αντεθνικιστής αφού ήταν ο πιο φανατικός νατοϊκός υποστηρικτής τότε; Μνήμες εποχών…  •  Όταν σε μια εποχή που ένας απόγονος του Γιωρκατζισμού στο ρουσφέτι προσπαθεί μέσω της προεδρικής καρέκλας να μετατοπίσει την συζήτηση από την ομοσπονδία στην παραχώρηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία, είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση ότι μερικοί [από τον Ταλιαδώρο μέχρι τέως αριστερίζοντες] προσπαθούν να ξεπλύνουν την πρώτη απόπειρα διαμοιρασμού της Κύπρου – το σχέδιο Άτσεσον…Το 1964 υπήρχαν μια σειρά διαμάχες στην Κύπρο με κορυφαίες την δικοινοτική διαμάχη [που ξεκίνησε και συντηρήθηκε με την αντιπαράθεση των ενόπλων παρακρατικών που ξέμειναν από την εποχή της ΕΟΚΑ [«Οργάνωση»] – ΤΜΤ] και την προσπάθεια κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας που εκφράστηκε με τις επεμβάσεις των γειτονικών κρατών [Ελλάδα – Τουρκία] και του ΝΑΤΟ ευρύτερα με το σχέδιο Άτσεσον. Κομβικό σημείο ηταν η επιστροφή του Γρίβα, ο οποίος έκφραζε την ακροδεξιά [και το ιδεολόγημα του ενωτισμού που τοτε είχε πάρει την μορφή της στήριξης του σχεδίου Άτσεσον] και ο οποίος εμφανιζόταν σαν στρατιωτικός ηγέτης που εκπροσωπούσε άλλα κράτη στην Κύπρο. Όποιος καμώνεται ότι ξεχνά ότι η «διεθνής διάσταση» του κυπριακού [για να διασφαλιστει ακριβως η ανεξαρτησια] τότε αφορούσε ακριβώς την προσπάθεια να εμπλακεί ο ΟΗΕ [ναι αυτός από τον οποίο περιμένουμε λύση ακόμα και σήμερα] αντί το ΝΑΤΟ, όταν οι ένοπλοι ξεκίνησαν στην βίαια αντιπαράθεση και άρχισαν οι σφαγές [Ομορφίτα, Άγιος Βασίλειος], δεν δικαιούται καν το ελαφρυντικό της άγνοιας. Ένας ακροδεξιός όπως ο κ. Ταλιαδώρος μπορεί να νοσταλγεί την τότε εισήγηση για «πραξικοπηματική ένωση», αλλά οι τέως αριστερίζοντες ποια δικαιολογία έχουν να κάνουν κριτική για την «ενωτική στροφή» του ΑΚΕΛ το 1949 -1958, αλλά να καμώνονται ότι δεν βλέπουν ότι η ένωση είχε ντυθεί πια νατοϊκά, διχοτομικά, ενώ συνέχιζε να είναι το ρητορικό εθνικιστικο παραλήρημα της ακροδεξιάς όπως και πριν; Θυμιζει ξέπλυμα...  •  Μπα.. ανησυχούν μερικοί απορριπτικοί και εθνικόφρονες για το πόσος είναι πραγματικά ο πληθυσμός στην βόρεια Κύπρο; Απλό – στα πλαίσια της συμφωνίας που θα ολοκληρωνόταν στο Κραν Μοντανά, ο πληθυσμός ήταν περιορισμένος και θα αναλογούσε στη φόρμουλα 4 προς 1 που συμφωνήθηκε επι Χριστόφια – Ταλάτ. Αφού τώρα η συμφωνία αναιρέθηκε, καθώς ο Ανάστος σερνόταν να εκλιπαρεί ακροδεξιούς ψήφους για να επιστρέψει στο προεδρικό για το χατίρι και του δικηγορικού του γραφείου, ο πληθυσμός θα αυξάνεται με  νομιμοποιήσεις μεταναστών και εισαγωγές κοκ. Ποιός θα ρωτήσει πια τους ελληνοκυπρίους και γιατί να τους ρωτήσει όσο έχουν μια αναξιόπιστη και αφερέγγυα πολιτική ηγεσία; …Και όταν έρθει στην εξουσία ένας τουρκοκύπριος Ανάστος, θα πουν ότι ο πληθυσμός του είναι ακριβώς ο ίδιος με τους ελληνοκύπριους… Και ο τουρκικός στόλος θα κάνει περίπατο στην Λεμεσό, και θα στελλει φιλάκια στον Ανάστο και την φαμίλια για την εξυπηρέτηση… Δύσκολο να το καταλάβετε εθνικόφρονες; Τα ίδια και οι πρόγονοι σας στις 15 Ιουλίου του 74.. Ύστερα ήρθε η 20η Ιουλίου – και πάθατε αμνησία… J ..Αλλά ούτε τότε, ούτε τώρα θα τα καταφέρετε να μοιράσετε τον χώρο. Απλώς ευκολύνετε την Άγκυρα… Και την μετατόπιση της Κύπρου σε χώρο/χώρα με μουσουλμανικής καταγωγής πλειοψηφία. Απλή ανάγνωση αιτίων και συνεπειών…. Σε ένα δίκαιο κοσμο το τούρκικό κράτος πρέπει να στήσει ανδριάντα στην βλακεία σας…  • Τα καζίνα είναι εκεί για να κοροϊδεύουν τα ψώνια που πιστεύουν στην «Θεά» τύχη. Ο ένας είναι «Θεός» [εις και μόνος και στις 3 εκδοχές του – εβραϊκή, χριστιανική, μουσουλμανική], τάχα μου, και το παίζει κρυφτούλι, ενώ οι οπαδοί γέμισαν με αίμα την περιοχή, σκοτώνοντας ο ένας τον άλλο για το αν έστειλε γιο ή τελευταίο προφήτη σαν γήινο εκπρόσωπο πριν 1500 με 2000 χρόνια…… Οι άλλοι πιστεύουν σε μια ανύπαρκτη Θεά [Τύχη] που μαζεύει λεφτά και τα μοιράζει στους ημέτερους ιδιοκτήτες, ενώ στα ψώνια μοιράζει τα ψίχουλα που αρκούν για να εθιστούν. Α ναι και ο Ανάστος έλεγε ότι θα έρθουν πλούσιοι και θα πάρουμε λεφτά… Εννοούσε το δικηγορικό γραφείο «χαζούληδες»..… Θα έρθει και η εποχή που θα γίνει μια έρευνα σε μερικά δικηγορικά γραφεία και μερικούς  • Ο Αβέρωφ δήλωσε ότι τα κτήρια και η ιδιοκτησία του Συνεργατισμού δεν θα χαριστούν σε επιτήδειους – ενώ ακούγεται ότι ήδη πουλήθηκε μέρος της ιδιοκτησίας του Συνεργατισμού. Είπαμε – όταν ο Αβέρωφ λέει κάτι, συμβαίνει το ανάποδο. Αβερωφισμοί θα ονομάζεται στο μέλλον…  •  Πουλώντας την Κύπρο…. Και επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις για τις εκποιήσεις θα τις κάνουν ηλεκτρονικά; Η σούμα είναι ότι οι τράπεζες φούσκωσαν με ξένα κεφάλαια τα οποία ξέπλυναν την περίοδο 2000-10, και με αυτά λεφτά δέσμευσαν μια μεγάλη μερίδα κυπρίων με δάνεια, και μετά το 2010 αρχίζουν πια να πουλούν την κυπριακή γη, γιατί η αρχική εξάρτηση από τα κεφάλαια προς ξέπλυμα έγινε πια εξάρτηση από ξένους οίκους και ελέγχους… Και τώρα πια η γη θα ανήκει σε λίγο σε άλλους. Και οι πύργοι των κεφαλαίων προς ξεπλυμα θα βλέπουν τους ιθαγενεις από ψηλά σαν τα κορόιδα που άφησαν την γη τους να την πουλήσουν μερικοί δικηγοράκοι και μερικοί τραπεζίτες… τα ονόματα προσθέστε τα εσείς… Θέλει και άλλα ξεπουλήματα το ΔΝΤ…
  • Οι δανειολήπτες της μεσαίας και της εργατικής τάξης είναι ουσιαστικά αιχμάλωτοι πια του διεθνούς κεφαλαίου…. Και έχουμε εθνικόφρονες στην κυβέρνησης που ευκολύνει το ξεπούλημα της κυπριακής γης… αλλά ξεχάσαμε αυτοί είναι εθνικόφρονες άλλης χώρας όμως ζουν ανάμεσα μας… κάποτε η άλλη χώρα ήταν η Ελλάδα αλλά για τους ευέλικτους δικηγορους μας: «όπου κεφάλαιο πατρίδα»…  •   Η Κυβέρνηση, όμως, δεν ασχολείται ούτε με το τουρκικό ναυτικό που μας περικυκλώνει και από τον τον νότο, ούτε με τον πληθυσμό την βόρεια Κύπρο, ούτε με την αποξένωση γης από τους κύπριους – ενδιαφέρεται μόνο για τα εισοδήματα και τις καρέκλες των ημέτερων την επόμενη περίοδο… Και όταν ξεσπάσει η οργή, θα λένε όπως και εκείνοι του 74 «μα εγώ δεν ξέρω… εν τζαι….»  •  Στις διεθνείς ειδήσεις κυκλοφορεί η αναφορά για αναδυόμενη νέα συμμαχία Τουρκίας – Ιράν – ΚατάρΕμείς πάντως κάνουμε συμμαχίες με την Ιορδανία… Και ελπίζουμε ότι η εταιρεία του Κατάρ που εμπλέκεται στις γεωτρήσεις, θα μας αγαπά εμάς και όχι την Τουρκία την οποία στηρίζει η κυβέρνηση του εμιράτου… Πήγαμε από το καζαντί στο καζίνο, όσον αφορά του μηχανισμούς του τζόγου, αλλά η εξωτερική πολιτική της δεξιάς παραμένει σταθερή – θεάματα και ότι εξυπηρετεί τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερικών, και who cares για την Κύπρο σαν χώρα. Εδώ μερίδα των ΜΜΕ περίμενε με λαγνεία να κανονίσει ο Ιγνατίου συνάντηση του Αναστασιάδη με τον Τραμπ για να πουληθεί θέαμα, την ίδια ακριβώς εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ άνοιγε το κεφάλαια υφαρπαγής εδαφών με την «αναγνώριση» της κατοχής/προσάρτησης των υψωμάτων Γκολάν. Και υστέρα θα πάνε στον ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθούν για τον κατοχή στην Κύπρο;


     

  •  Όταν η αντι-ρωσική υστερία λειτουργεί σαν ξέπλυμα του τοπικού εθνικισμού – από τις ΗΠΑ στην Κύπρο… Στις ΗΠΑ δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα Mueller για την υποτιθέμενη «ρωσική ανάμειξη» στις εκλογές του 2016. Αποδείχτηκε ότι το όλο θέαμα που έστησαν τα ΜΜΕ ήταν μια ατεκμηρίωτη υστερία. Με πόσο πάθος όμως το πρόβαλε η πλειοψηφία των ΜΜΕ… Ήταν μια βλακώδης κίνηση των υποτιθέμενων φιλελεύθερων για να συσπειρώσουν μαζί τους, τους εθνικιστές συντηρητικούς, δείχνοντας τους, υποτίθεται, ότι ο Τραμπ ηταν «όργανο της Ρωσίας». Έτσι το πρόβλημα του Τραμπ δεν ήταν ότι ευνοούσε το κεφάλαιο, ότι υιοθετούσε εγκληματικές θέσεις για το κλίμα, ότι ενθάρρυνε τους ακροδεξιούς – μα ότι υπήρχε «ρωσική ανάμειξη». Και έτσι τώρα τα φιλελέ ΜΜΕ έμειναν ξεκρέμαστα.

   Οι συντηρητικοί και οι εθνικιστές έτσι και αλλιώς ποτέ δεν εγκατέλειψαν τον Τραμπ, και τώρα μάλιστα θα νοιώθουν και δικαιωμένοι… Αυτό είναι βέβαια μέρος της βαθιάς πολιτικό - πολιτιστικής ρήξης της αμερικάνικης κοινωνίας – αλλά η μετατροπή αυτής της αντιπαράθεσης σε απλοϊκή αντι-ρωσική υστερία λειτούργησε ουσιαστικά σαν ξέπλυμα…
   Έτσι πέρασαν στο ντούκου η στήριξη στο Ισραήλ σε βαθμό εξυπηρέτησης του Νετανιάχου, λες και η Ουάσιγκτον είναι πλέον εξαρτώμενη από το Τελ Αβίβ μέσω του ισραηλινού λόμπι. Όπως πέρασε στο ντούκου και η στήριξη στην Σαουδική Αραβία, η ανοχή της σφαγής στην Υεμένη, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα [αρχικά μαλιστα οι φιλελέδες μέσα στο κλίμα της αντι-ρωσικης υστερίας [που ξεπλένονταν και σαν αντι-κομμουνιστική] φαίνονταν να είναι πρόθυμα φερέφωνα]… Γενικά [διεθνώς δηλαδή] φαίνεται ότι η αντι-ρωσική υστερία οδηγεί σε ξεπλυμα του τοπικού εθνικισμού.

   Τι μου θυμίζει…
   Φταίει η Ρωσία για την τουρκική εισβολή το 1974, έγραφε ένα κωμικό τοπικό πόνημα πριν λίγα χρονιά, γιατί δεν έκανε επέμβαση σε χώρο ελεγχόμενο [μετά την 15η Ιουλίου] από το ΝΑΤΟ [τέτοιο επίπεδο παραλογισμού και αχαπαροσύνης στην προσπάθεια προφοράς αντι-ρωσικής υστερίας] – και έτσι ξεπλένονται και η ΕΟΚΑ β και η χούντα και το ΝΑΤΟ που επέτρεψε και το πραξικόπημα που φαίνεται να συντόνισαν δυτικές μυστικές υπηρεσίες… Ή το 1964 φταίει η Σοβιετική Ένωση που στήριζε την ανεξαρτησία και όχι ο Γρίβας και η ακροδεξιά που ήθελαν κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόλυτο έλεγχο της Κύπρου από τους οπαδούς του Γρίβα, κλπ κλπ…  • Ένα αριστούργημα σαρκασμού για τους ξεπλυμένους που πουλάνε το παρελθόν τους σαν είδος εκλιπαρείν…

   Μαρία Χρ. Δεισδαιμόνα:
   «Ευτυχώς μίλησε και ο Σενέρ Λεβέντ 5 λεπτά στο ΡΙΚ που θεώρησε σωστό να τα σπαταλησει για να μας πει, ότι και ο Μαρξ τόσο μίλησε στην τηλεόραση (σύμφωνα με το ανέκδοτο) για να ζητήσει συγνώμη από την εργατική τάξη για την ΕΣΣΔ.

   Ο Λεβέντ είναι ορίτζιναλ Αριστερός, αντισοβιετικος, αντί ακελικος, και ορίτζιναλ τουρκοκυπριος επειδή ζει στο βορρά.

   Οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στον Νότο είναι φέικ τουρκοκύπριοι.

   Φαντάσου πόσο φέικ θα είναι οι μετανάστες στην Αγγλία, ας πούμε.

   Να κάμετε όλοι μαζί μια πλατφόρμα με τον Λάζαρο Μαύρο.

   Με αυτές και με άλλες μαλακίες περνούμε ευχάριστα τον χρόνο μας εδώ στο νησί.»  •  Άτε να δούμε που εν να φκάλει τούτη η κρίση με το Brexit… Ένα δεδομένο είναι ξεκάθαρο. Αυτό που μερικοί νομίζουν ότι είναι απλά ένα βαρίδι από παρελθόν κυνηγά τους οπαδούς/ κατασκευαστές του σαν εφιάλτης… Αυτό είναι το «ιρλανδικό» ζήτημα [κατ’ αναλογία με το «κυπριακό»] και βρετανικός εθνικισμός…
   Το κεντρικό ζήτημα που κρατά την Βρετανία σε μια κατάσταση αδιέξοδου είναι το καθεστώς της βόρειας Ιρλανδίας. Η αδυναμία να χωριστεί ο γεωγραφικός χώρος της Ιρλανδίας παρα τα αίματα και τις  ανόητες συγκρούσεις με βάση τις διαφορετικές εκδοχές χριστιανικών τάσεων - καθολικών και προτεσταντών.
   Η Ιρλανδία δεν μπορεί να διαχωριστεί [ούτε από την ΕΕ γίνεται αποδεκτό αφού σε αυτήν συμμετέχει και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας] αλλά οι ιρλανδοί φιλο-βρετανοί εθνικιστές [αν σας θυμίζει κάτι από τους τοπικούς μας εθνικισμούς που αγαπούν άλλη χώρα από την γη που πατούν] αρνούνται επίσης να δεχθούν το
   Brexit που σημαίνει εν δυνάμει σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας.
   Έτα ούλλα πούκουπα τζιαμαί… Ανάλογα είσιεν πάθει τζαι η Ελληνικη εθνικοφροσύνη το 74 με την απόπειρα της να προσαρτήσει μέρος της Κύπρου, τζαι ανάλογα έπαθε τζαι ο κεμαλικός εθνικισμός στην Τουρκία που χρσιμοποιούσε την Κύπρο για εσωτερικά θεάματα… Άντε να δούμε τι λύση μπορεί να υπάρξει πλην Κόρμπυν. Τζαι αν επιλεγεί τζήνη, τότε θα δούμε τζαι το βαθύ κράτος να φκάλει σπασμούς... «δημοκρατικότητας»…  • Βάσος Βασιλείου. Δεν σβήσαμε τα φώτα. Φοβούμαστε μην έρθουν από το κράτος να μας πάρουν και αυτά που δεν μας έκλεψαν μέχρι σήμερα και δεν τους δούμε. Εδώ έσβησε ολόκληρη η χώρα. Στο σκοτάδι όλα. Από το κυπριακό, τις συμμαχίες, μέχρι και την οικονομία, τα συμφέροντα, οι κουμπάροι, οι ημέτεροι, οι φίλοι, τα συμφέροντα. Στο διάολο, δεν έχω τύψεις  • Ώστε τελικά το ΕΛΑΜ που πουλά εθνικιστικές κορώνες και ψευτομαγκιά φουσκωτών, όχι μόνο έχει ηγεσία που δεν υπηρέτησε την θητεία την οποία απαιτεί για τους άλλους, αλλά έχει και ένα τύπο του υποκόσμου σαν σημαντικό στέλεχος…
   Τι άλλο να περιμένεις βέβαια… Οπότε μένει να δούμε [σε εκλογικούς αριθμούς] πόσα ψώνια θέλουν να τους δουλεύουν δημοσιά με θεάματα τραμπουκισμού, ενώ στα παρασκήνια βολεύονται οι ημέτεροι..

   Ο γράφων δεν ήταν ποτέ υπερ της κήρυξης παράνομης καμίας πολιτικής οργάνωσης, και κατανοώ ότι είμαι σε μειοψηφία στο χώρο… Αλλά η βασική θέση ήταν και παραμένει. Αν κάποιοι συσπειρωθούν σε ένα μόρφωμα όπως το ΕΛΑΜ, τέτοιοι θα ήταν σε οποίο πολιτικό οργανισμό και αν ανήκαν. Το να απαγορευτεί νομικά κάτι, απλώς μετατοπίζεται το απωθημένο, και θα εκφραστεί η νεύρωση διαφορετικά… Θα πρέπει να αναμετρηθεί η κοινωνία με την ακροδεξιά. Σαν λόγο… Και σαν αντιπαράθεση - αν βγουν στους δρόμους όπως την 15 Ιουλίου σαν όργανα [γιατί αυτοί είναι οι αυθεντικοί ιδεολογικοί απόγονοι της ΕΟΚΑ β]… Και όχι να χρησιμοποιούν αυτήν την νεύρωση μερικοί άλλοι για να διαχέουν υστερία στην κοινωνία εκλιπαρώντας τους ψήφους τους. Ιδου την κατάντια της ΕΔΕΚ…

   Η ακροδεξιά ήταν και είναι δεκανίκι της εξουσίας του βαθέως κράτους – όπως ήταν ο Πολύκαρπος Ιωαννίδης και οι θεσμοί που στήριζαν την ακροδεξιά πριν το 74 – και εξωτερικών επιχορηγήσεων…

   Άντε να δούμε και πόσους θα μαντρίσει στις ευρωεκλογές το παραμαγαζο.. Μπροστά στις αποκαλύψεις για την ηγεσία θα μας πουν άραγε και αυτοί ότι είναι «πολυσυλλεκτικοί»;

   Διότι υπήρξαν και υπαρχουν και αυτοί που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την νεύρωση για τις καρέκλες τους… Οπότε το θέατρο σκιών, ας αποκτήσει τουλάχιστον λίγο φως στα παρασκήνια..
  • Όπως είπεν τζαι η σοφή στετέ πριν λλιον τζαιρό στην κάμερα του ΡΙΚ: «Εγκλωβισμένοι εσείς είσαστεν… ποτζιεί..» Κοίτα να δεις που στο «ψευδοκράτος» κοκ ο συνεργατισμός υπάρχει ακόμα… Αλλά στο «κανονικό» κράτος τον έκαναν σάντουιτς οι ημέτεροι για να στηρίξουν μια ημέτερη τράπεζα και να παρέχουν καρέκλες εξυπηρετησεις και κεφάλαια σε ημέτερους…


✇ Δέφτερη Ανάγνωση

Σπόντες [25 Μαρτίου 2019]

By Defteri Anagnosi — March 29th 2019 at 16:53

Σε ένα πλακάτ το οποίο κρατούσε ένας νεαρός, έγραφε: «Κύπρος μου αυτοκτονείς σιγά σιγά με τους πλουτοκράτες που έμπλεξες».
«Εν Σπιτφιξ ρε»…
Αλλά εμείς τζιαμαί.
Στο ρότσο μας - «Εγώ αγαπώ την»… :)


 •  Ξεμυτίζει κάτι από την οργή στη δημόσια σφαίρα του ίντερνετ, σαν απαλό αερούιν στην καθημερινότητα των δρόμων; …Η μαζική παρουσία στο ματς της Ν. Σαλαμίνας με την MagusaTürkGücü, μετά και την συγκέντρωση των μαθητών/τριών έξω από την Βουλή για το κλίμα. Οι ποιητές στον γύρο της Λευκωσίας… Η οργή για την αποκοπή των δέντρων στην Λεμεσό, και η κινητοποίηση στην Πάφο ενάντια στον ναό του μητροπολίτη στο κέντρο της πόλης… Στα θεσμικά θετικά, να αναφέρουμε και την ήττα Πολίτη-Πολυβίου στο εφετείο για την υπόθεση της δαιμονοποίησης της Ε. Λοϊζίδου και ευρύτερα της παραβίασης του ιδιωτικού χώρου του ατόμου και της προσωπικότητας... Μπορεί να πιάννουν vibes τζαι οι θεσμοί…. :) • Μάλλον σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Χάρη; Οταν η Σημερινή δημοσιεύει δημοσκόπηση που δείχνει ένα ποσοστό άνω του 70% να θέλει άμεση παραίτηση του Χάρη [και άρα δεν τον στηρίζουν πια ούτε και τα ΜΜΕ που πήραν χρήματα για διαφημιστικά πακέτα ενώ έκλεινε ο Συνεργατισμός], και ο Ν. Παπαδόπουλος στον Φιλελεύθερο λαλει ότι όσο συνεπείς ηταν στην συμφωνία στήριξης στην Βουλή άλλο τοσο συνεπείς θα είναι στην απαίτηση για άμεση παραίτηση του Χάρη, τότε…


·          

 • Το βίντεο του ξεριζώματος το κυπαρισσιού που έγινε viral... τζαι μια βιωματική εμπειρία το κοψίματος τζαι της απώλειας:
  Evis Michaelides:
  Τούτα τα συγκεκριμένα κυπαρίσσια έβλεπα τα να μεγαλώνουν, ( 30 μέτρα απέναντι που το δωμάτιον μου) για πάνω που 50 χρόνια... τζαι ύστερα αναρωθκιούμαι γιατί έχω κατάθλιψη σήμερα ??? Αν μου μπήξεις μασ
  hιέρι....γαίμαν εν θα φκάλω.
  ... εγώ, απ'οτι ξέρω τα 'αιωνόβια' δέντρα προστατέφκουνται ( όπου τζα'αν βρίσκονται) τζαι εν μπόρουν να τα κόψουν

  https://avant-garde.com.cy/istories/to-stori-me-to-dolofonimeno-kiparissi-sti-lemeso?fbclid=IwAR2oeE3qUGGxb8yurcIARd9yeK6JRHHBN82S6YIT-OwewO6hS-ThKtHYVJg
«22 Μαρτίου 1986: Μια ομάδα ατόμων που ενδιαφέρεται για την προστασία της Φύσης επισκέπτεται μια από τις τελευταίες φυσικές περιοχές της Κύπρου που γλύτωσε από την ανεξέλεγκτη και διάσπαρτη τουριστική ανάπτυξη, τη Χερσόνησο Ακάμα. Κατά την επίσκεψη αυτή, η ομάδα, που αργότερα θα πάρει το όνομα ‘Φίλοι του Ακάμα’ ζητά από το Κράτος την κήρυξη της Χερσονήσου Ακάμα σε περιοχή προστασίας. 33 ολόκληρα χρόνια μετά, η ίδια ομάδα, με σύμμαχους άλλες 7 οργανώσεις, εξακολουθούν να ζητούν από το Κράτος τα αυτονόητα.
Τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, η σημασία της Χερσονήσου Ακάμα για τη Φύση και τον Άνθρωπο έχει αναγνωριστεί από νομοθεσίες και διατάγματα, ενώ μία σειρά από σχέδια διατήρησης και διαχείρισης έχουν ετοιμαστεί για την περιοχή. Παρόλα αυτά, μια σύντομη επίσκεψη στον Ακάμα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την απουσία διαχείρισης και την παρουσία πολλών παρανομιών για την άρση των οποίων δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.
Παράνομα εστιατόρια και αναψυκτήρια και άλλες παράνομες κατασκευές και αυθαίρετες επεμβάσεις, η παρουσία πλείστων των οποίων χρονολογείται, εξακολουθούν να υφίστανται.»

 

 • Εισηγήσεις για να αντέξετε την περίοδο Ανάστου – Αβέρωφ – Χάρη:
  Every time Anastasiades, Averoff, Harris and their cohort open their mouths to utter their lies, which make even Pinocchio blush, maybe we
  should no longer bother trying to formulate a rational and intellectual response. Perhaps we should play this...
  https://www.youtube.com/watch?v=hI1nPd7hezM

·         

 • «25ηΜαρτίου - Ιστορικές μνήμες των αποσπασμάτων κοινών αγώνων που λογόκρινε η εθνική ιστοριογραφική προπαγάνδα:
  «Είναι αλήθεια πως η ορθοδοξία έπαιξε τεράστιο ρόλο στην συσπείρωση των ελλήνων κατά την διάρκεια της επανάστασης, αλλά και πριν από αυτήν. Όμως, δεν είναι αλήθεια πως μόνο οι ορθόδοξοι πολέμησαν τους τούρκους. Τους τούρκους του πολέμησαν οι καταπιεσμένοι και πεινώντες, ασχέτως θρησκεύματος και ασχέτως εθνικότητας. Ήταν πολλές χιλιάδες οι μουσουλμάνοι έλληνες τότε, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οπλαρχηγοί σαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Και τουλάχιστον οι μισοί από τους οπλαρχηγοί αλλά και αγωνιστές ήταν αρβανίτες. Αρβανίτης σίγουρα ήταν ο Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και δεκάδες άλλοι. Και δεδηλωμένα φιλο-αρβανίτης αλλά και φιλο-μουσουλμάνος ήταν και ο μέγιστος των οπλαρχηγών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο αναμφισβήτητος ηγέτης της επανάστασης.» Ν. Ραφαηλίδης, «κωμικοτραγική ιστορία του ελληνικού κράτους, 1830-1974» σελ. 16


·         

 • Και οι μνήμες των κοινών αγώνων που πάνε αιώνες πίσω πριν οι ευρωπαίοι κατασκευάσουν τον νεωτερικό μύθο του έθνους. Στις αρχές του 15 αιώνα [1410 -1430] ξέσπασαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τουλάχιστον 2 μαζικές εξεγέρσεις που αγνόησαν τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς [η τότε ιδεολογία που εξυπηρετούσε τον διαχωρισμό]: η εξέγερση του Μπεντρεττίν, του κόκκινου σεΐχη όπως τον αποκαλούν ιστορικά οι νεωτερικοί κομμουνιστές και αναρχικοί, η οποία ξεπέρασε τους διαχωρισμούς χριστιανών – μουσουλμάνων, και η εξέγερση του Ρε Αλέξη, η οποία συνένωσε ορθόδοξους και καθολικούς στην Κύπρο.
  Αφιέρωμα ο στίχος τότε Ναζίμ Χικμέτ τον οποίο μελοποίησε το Θ. Μικρούτσικος στο ιστορικό άλμπουμ «πολιτικά τραγούδια»:
  «Τούρκοι χωριάτες του Αιδινιού
  Ρωμιοί ψαράδες απ’ τη Σάμο

  Να οι δέκα χιλιάδες σύντροφοι του Μουσταφά
  […]

  Έκανε ζέστη

  Ο Μουσταφά ο Λοχαγός του Μπεντρεττίν κοίταζε
  Κοίταζε δίχως φόβο
  Ο χωρικός ο Μουσταφά
  Δίχως οργή..»


  Ναζίμ Χικμέτ «Το έπος του σεΐχη Μπεντρεττίν» [μελοποίηση Θ. Μικρούτσικος, τραγούδι Μαρία Δημητριάδη
  ] Ο σεΐχης Μπεντρεττίν σε νεωτερική αναπαράσταση • Και η δολοφονία 3 αριστερών διαδηλωτών στο Λευκόνοικο. Η διαδήλωση στους δρόμους της κωμόπολης έγινε σαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για την λογοκρισία από τους εθνικόφρονες προύχοντες που δεν επέτρεψαν στον εκπρόσωπο των λαϊκών στρωμάτων να παρουσιάσουν την δική τους εκδοχή της κοινωνικής επανάστασης του 1821 και των τότε συγκυριών. Και φαίνεται ότι οι εθνικόφρονες που έσπρωχναν για επίθεση των αποικιακών αρχών ενάντια στην αριστερά, είχαν ενοχληθεί και από την καταστροφή εικόνας του Τσώρτσιλ από τους «κομμουνιστές». Τόση αγάπη η εθνικοφροσύνη για την αποικιοκρατία. Πως να μην σκίζεται για λογοκρισία

  «Ύστερά από λίγο ήρθε στο εστιατόριο ο Ουσλής [Μιχαήλ Φ. Θεοδώρου, γνωστός ως Ουσλής] που είπε: το γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι οι φασίστες δεν θα μας επέτρεπαν να μιλήσουμε, αλλά δεν θα τους περάσει να κάμουν ότι θέλουν.» Πριν 15 μέρες, είπε ο Λοχίας, ο Χαραλάμπους [ένας άλλος αριστερός ο οποίος επίσης διαμαρτυρόταν] πήγε στον αστυνομικό σταθμό και παραπονέθηκε, ότι ένας ΠΕΚιστης του επιτέθηκε για να τον μαχαιρώσει….


  Για την δοξολογία στις 25/3/45 ο Λοχίας είπε, ότι στο προαύλιο της Εκκλησίας υπήρχαν 1500 – 2000 πρόσωπα και ότι ο ίδιος παρακολούθησε τον πανηγυρικό του καθηγητή Αναστασιάδη. Εκείνη την στιγμή τον πλησίασε ο Τσακμάκης [Αναστάσιος Χούτρης, γνωστός ως «Τσακμάκης»] και του είπε να λάβει τα μέτρα του γιατί  οι ΑΚΕΛικοί θα ζητούσαν να μιλήσουν και πολλοί από αυτούς είχαν περίστροφα. Του απάντησε να μείνει ήσυχος και δεν θα γίνει τίποτε… Όταν βγήκε ο Ουσλής να μιλήσει ακουστήκαν φωνές «κάτω-κάτω» συρίγματα και κωδωνοκρουσίες. Τότε πολλοί άρχισαν να φωνάζουν «Αστυνομία, Αστυνομία, Πατσαλιδη, τρέξε και θα γίνει σκοτωμός». Εκείνοι που ήταν κοντά στην εξέδρα έγιναν «μαλλιά κουβάρια».

  Ο Λοχίας είδε τον Τσακμάκη να προσπαθεί να κατεβάσει τον Ουσλή με την βία και έτρεξε και τον απέσπασε από τα χέρια του Τσακμακη. Σύστησε στον Ουσλή να μην μιλήσει γιατί κανένας δεν θα άκουε ύστερα από το τόσο θόρυβο. Για δεύτερη φορά ο Τσακμάκης κατέβασε τον Ουσλή από την εξέδρα. Μέσα στην φασαρία έσπρωξαν τον λοχία και έπεσε κάτω. Σηκώθηκε και για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, αναγκάστηκε να στηριχθεί στην εξέδρα που μιλούσε ο Ουσλή, τον οποίο άκουσε να λέει: «κάτω οι φασίστες, κάτω ο Νόμος, ζήτω το ΑΚΕΛ..» Όταν ο λοχίας αντιλήφθηκε ότι οι Ακελιστες θα έκαναν παρέλαση «για να παν να συναντήσουν τους ΚΕΚους» τους σύστησε να διαλυθούν. Εκείνοι του απάντησαν ότι θα πήγαιναν και κείνος να κάμει το καθήκον του..»

  Παναγιώτης Μαχλουζαριδης, Ημερολόγιο εξελίξεων 1940-60, σελ. 31
 •  Και μια επίσης ενδιαφέρουσα καταγραφή από την δίκη για την δολοφονία 3 αριστερών διαδηλωτών στο Λευκόνοικο στις 25 Μαρτίου του 1945 – ενδιαφέρον όνομα δικηγόρου για την υπεράσπιση της αποικιακής αστυνομίας [Χρυσαφίνης] και ακόμα πιο ενδιαφέρον τι ενοχλούσε του εθνικόφρονες: «ξεσχίστηκε η εικόνα του Τσώρτσιλ:

  «Σε ερώτηση του δικηγορείς της αστυνομίας Γεωργίου Χρυσαφινης, ο Λοχίας είπε ότι οι σχέσεις των δυο μερίδων στο Λευκονοικο άρχισαν να οξύνονται από τον Νιοβρη του 1944 γιατί η μια μερίδα υποψιαζόταν την άλλη για ορισμένες παράνομες πράξεις π.Χ. από το Αναγνωστήριο «Ελευθέρια» κλάπηκε η εικόνα της Παναγίας και οι ΠΕΚιστες υποψιάζονταν του ΑΚΕΛιστες – επίσης ξεσχίστηκε η εικόνα το Βασιλιά της Ελλάδας και εξυβριστηκε ο Τσερστσιλ και οι ΠΕΚιστες αιτοντουσαν τους ΑΚΕΛιστες
 • Το αποικιακό βρετανικό πλαίσιο καταστολής το 1944-45 στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην Ελλάδα και την Κύπρο: πρόκληση με την βοήθειας εθνικοφροσύνης και βρετανική επέμβαση υπό τα χειροκροτήματα της ελληνο-εθνικοφροσύνης κοκ….Και να γίνει κατανοητό το ιστορικό πλαίσιο των ευρύτερων αποφάσεων της αυτοκρατορίας, το 1945 όταν για πρώτη φορά [και τελευταία ουσιαστικά] οι αποικιοκράτες πυροβολήσαν διαδήλωση αριστερών στο Λευκονοικο, σκοτώνοντας 3 άτομα, ιδού και τι εγραψε το 1944 ο Τσωρτσιλ στον Ήρτεν [τον υπουργό εξωτερικών της χωράς του] για την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου οδήγησαν σε σύγκρουση με το ΕΑΜ [χρησιμοποιώντας τους χιτες τραμπούκους του Γρίβα], και την εισβολή των βρετανών στην Αθήνα. Το περιμένω σύγκρουση, να πυροβολήσουν, φαίνεται ότι ηταν αποικιακή πολιτική – να κατασκευαστεί η «ανάγκη» πυροβολισμών: « ελπίζω ότι η ελληνικη ταξιαρχία… δεν θα διστάσει να ανοίγει πυρ όπου είναι αναγκαίο. Γιατί να στείλουμε μόνο μια ταξιαρχία της ινδικής μεραρχίας; Χρειαζόμαστε 8 με 10,000 για να κρατήσουμε για λογαριασμός της ελληνικής κυβερνήσεως, την πρωτεύουσα και την Θεσσαλονίκη.. Περιμένω ανοικτή σύγκρουση με το ΕΑΜ και δεν πρέπει να την φοβόμαστε, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε διαλέξει με προσοχή το έδαφος» 7 Νοεμβρίου 1944.
 • Ιδού που βρήκαμε τελικά και ποιοι είναι πίσω από την digital tree που πήρε επίσης διαφημιστικό πακέτο από τον Συνεργατισμό [τον Μάιο του 2018] ενώ ο Συνεργατισμός έκλεινε… το ακόλουθο σχόλιο το δημοσιοποίησε ο Chris Coletis που φαίνεται να παρακολουθεί τα δίκτυα [και την ιστορία τους] τα οποία διασταυρώνονται πέριξ του κ. Πολυβίου..
  «Η Εταιρεία του αδερφοτεκνου του Πόλη Πολυβίου, γαμπρού του Κωστάκη Λοΐζου της Λούης η οποία Λούης με 500 εκατ ακάλυπτα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου και η εταιρεία του Θεοδωρου
  digital tree εισέπραττε από τον Συνεργατισμό ενώ έκλεινε...
  Πέ μας από την Τράπεζα Κύπρου πόσα εισπράττεις ;»

  https
  ://avant-garde.com.cy/prosopa/o-theo-middleton-kanei-apologismo?fbclid=IwAR3YQ6DGM2dTX-dd00ot5j2in0eWXQ2KkTWp56DJOS8-iM6yMR_SbHq0W8s

 


 • Τελικά δεν έπιασε το θέαμα Πολυβίου να εμφανιστεί στην έφεση [υπέρ του Πολίτη] για την δίκη του Πολίτη σε σχέση με την δαιμονοποίηση της Ε. Λοϊζίδου μέσω της παραβίασης του ιδιωτικού της χώρου/ημέηλ. Έχασε ο Πολίτης και παλιν. Η ξαφνική εμφάνιση του Πολυβίου στο τέλος της δίκης ηταν κωμική όπως και να το έβλεπες: ένας δικηγόρος πάει στο τέλος μιας δίκης για να πει την άποψη του και να αναφέρει μερικά κείμενα σε αμερικανικά ΜΜΕ]. Αλλά στο κυπριακό πλαίσιο η παρουσία του Πολυβίου στο Ανώτατο σημαίνει συνήθως νίκη των πελατών του. Και ξαφνικά έχασε. Όπως αναφώνησε έκπληκτος  και ο Chris ColetisColetis Chris εν πρωτάκουστο να χάσει ο Πολύβιος στο Ανώτατο»… Με δεδομένο ότι η σκιά της σύγκρουσης συμφερόντων αγγίζει πια και την σχέση Νικολάτου – Πολίτη μετά τις αποκαλύψεις για το πώς το δικηγορικό γραφείο Πολυβίου φαίνεται να έχει διάφορες οικογενειακές σχέσεις με δικαστές του Ανώτατου, η κίνηση του Πολύ ήταν και για τα κυπριακά δεδομένα όμως κωμική… Ρίσκαρε να χάσει, και να εξευτελιστεί [σε όσους παρακολουθούν – και τα βαρόμετρα της εξουσίας παρακολουθούν] αφού έκανε τέτοια θεαματική κίνηση… Και έτσι έγινε… Τον αφήσαν ξεκρέμαστο και αυτόν και τον Πολίτη κοκ…


·          

 • Από τον δικαστικό χώρο μας ήρθε και μια ακόμα θετική είδηση. Το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε το τελευταίο κομμάτι των θεαμάτων από την οικογένεια του κ. Ιωαννίδη, του διοικητή του στρατοπέδου στο Μαρί, ο οποίος με τα λάθη του οδήγησε στο θάνατο ακόμα 12 άτομα.
  Απορρίφθηκε η απόπειρα θεάματος δίκης κατά του κ. Χριστόφια. Και ήταν θέαμα, γιατί ηταν ξεκάθαρο στο σύνταγμα το ζήτημα της ασυλίας του προέδρου. Ποιό κινητρο/σύνδρομο [ με βάση την φούσκα του θεάματος που έστησε η δεξιά εξω από το προεδρικό τον Ιούλιο του 2011] έκανε μερικούς να έχουν την εντύπωση ότι το σύνταγμα ολοκληρώνει την λειτουργία του με την θητεία; Αλλα το θέμα δεν ηταν ποτέ δικαστικό έτσι και αλλιώς – φαίνεται ότι μερικοί συντηρούσαν το ανόητο θέαμα.

  Ο Νικόλας Ιωαννίδης κτυπιόταν, νοσταλγώντας το ψέμα που πίστεψε τον εαυτό του, τότε το 2011… Να τα πούμε λοιπόν κ. Ιωαννίδη - γιατί ούτε την Ιστορία ούτε την αλήθεια θα συγκαλύψουν τα φτηνά θεάματα από τα οποία δεν φαίνεται να ξεκολλάς, παρά την δειλία σου να μιλήσεις για την προσπάθεια σου να εκβιάσεις τον Παπακώστα να πει ψέματα… Για να πουλάς την μιζέρια του θεάματος «φταίει ο Χριστόφιας». Γιατί ξέρεις ότι αυτός που πραγματικά έφταιγε ήταν ο πατέρας σου. Αυτός διέταξε ανάκληση προσωπικού αντί εκκένωση, παραβιάζοντας τους στρατιωτικούς κανονισμούς με βάση τους οποίους πληρωνόταν. Αυτός έδωσε οδηγίες στους δίδυμους να πάνε εκεί στην φωτιά που θα τους έβρισκε ο θάνατος, αναφερόταν και σε αυτόν το «φωνάζουν οι μαστόροι» για οποίο πήγαν στο θάνατο οι πυροσβέστες. Είναι εκεί στις μαρτυρίες και κανένας δικηγοράκος δεν μπορεί να τις λογοκρίνει πια.

  Είπαμε ανθρώπινα να το ρίξουμε στο μαλακό. Αλλά μερικοι φαινεται να χειριζονται τους νεκρους σαν βιοτεχνία παραγωγής θεαμάτων. Και της φόρτωσες εκείνης της μνήμης, την αθλιότητα που κατέγραψε ο Παπακώστας για την επίσκεψη σου νοσοκομείο, και την οποία δεν διαψεύσεις…Υπάρχει μάρτυρας έγραψε ο Παπακώστας
  . Ζητούσες ψέματα λογικα, αφού ήξερες την θέση του. Εσύ, πόσο κωμικό, από ένα άνθρωπο του ιστορικου μεγέθους του Κ. Παπακώστα… Ούτε καν το συγκριτικό μέγεθος δεν κατανοείς. Εν τζαι κρίμα η μνήμη του γέρου του – όσες ευθύνες τζαι αν έσιει. Τώρα φορτώθηκε τζαι απόπειρα εκβιασμού αρρώστου… του Παπακώστα. Τι να πεις;…


·          

 •  Ο Αναστασιάδης μάλλον πρέπει να βάλει φτιν στο τι λαλεί  ο Άντρος Κυπριανού… Όταν πρόσφατα αναφώνησε κωμικοτραγικά ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, μιλούσε φυσικά για τον εαυτό του. Σιγά που ενδιαφέρθηκε ποτέ ο Αναστασιάδης για οτιδήποτε πλην του εαυτού του και των ημέτερων [στις διάφορες τους διαστάσεις]…. Θυμηθήκαμε πάντως, αφού τότε ξεκίνησε και η Δέφτερη, ότι είχαμε σχολιάσει ότι ο λόγος του Α. Κυπριανού, για το πώς οι συναγερμικά κατασκευασμένες υστερίες την περίοδο 2011-13, θα έρχονταν να βρουν τον ίδιο τον Αναστασιάδη σαν μέρος της πολιτικής ελίτ. Έτα… Άμα θέλεις συνέχισε να μεν ακούεις… Εν ενδιαφέρεις κανένα πκιον. Πέρα που το πότε θα πάεις έσσω σου…
·          


 • Για να θυμόμαστε πως συμβαδίζουν τα συμφέροντα ΔΗΣΥ – Logicom τα οποία πήραν μερίδα του λέοντος από την διάλυση του συνεργατισμού… [από ανάλυση που μας στάλθηκε]