Με κάποιον τρόπο οι εξελίξεις μετα την εκλογή Τραμπ, σαν να ολοκληρώνουν ένα ακόμα τέλος του Ψυχρού πολέμου. Όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, εκ των έσσω, η νίκη της Δύσης φαινόταν αδιαμφισβήτητη... Με όση έκπληξη, όμως, είδαν διεθνώς, τζαι ιδιαίτερα στην Δύση, την εκ των έσσω [μέσα από μια υφαρπαγή από τους μελλοντικούς ολιγάρχες του δημόσιου πλούτου με υπονόμευση του σοσιαλισμου], με άλλην τόση έκπληξη, είδαν την άνοδο του Πούτιν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τζαι ιδιαίτερα την νέα μορφή του ρωσικού κράτους, μετά το 2000.. Η Δύση μετά το 1991, αντιμετώπιζε την Ρωσία σαν δευτερεύουσας σημασίας διεθνή δύναμη... Σε τούτο το πλαίσιο, μπορεί να ερμηνευτεί η προκλητικότητα της Δύσης στην Ουκρανία [ιδιαίτερα μετά το 2014] – ηταν σίουρη για την δύναμη της. Η αποτυχία, ωστόσο, να ηττηθεί στρατιωτικά η Ρωσία, τζαι ακόμα παραπάνω να ηττηθεί με οικονομική τζαι κοινωνική κρίση [την οποίαν θα προκαλούσε η υποτιθέμενη δυτική οικονομική παντοδυναμία], ήταν μια βασική ήττα της Δύσης... Τζαι πρακτικά, αλλά τζαι σαν διεθνής εικόνα.
Οι Ρώσοι επανήλθαν ντε φάκτο σαν παγκόσμια δύναμη πολιτικά, στρατιωτικά, τζαι αναπόφευκτα οικονομικά, με βάση τον πλούτο τους, τόσο τεχνολογικά [σαν κληρονομιά της ΕΣΣΔ] όσο τζαι με βάση τον φυσικό τζαι γεωγραφικό πλούτο της χώρας.
Σε τούτον το νέο πλαίσιο, το δυτικό αφήγημα ηγεμονίας, ήταν σε ήδη σε κρίση που τις αρχές του 2000 με την αποτυχία της κατάληψης του Ιράκ [το οποίο μετά την αμερικάνικη εισβολή, έγινε φιλο-ιρανικό] – την οποία επισφραγίζει, σήμερα, η ντε φάκτο νίκη της Ρωσίας στρατιωτικά. Τζαι η οικονομία των ΗΠΑ, εν σε παρακμή σε σύγκριση με άλλους παίκτες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Σε τούτο το πλαίσιο, ο Τραμπ, απλώς εχρησιμοποίησεν την υπάρχουσα πραγματικότητα κρίσης ηγεμονίας, σαν ρητορική «αποτυχίας των προηγούμενων» – με την υπόσχεση [κατά το ανάλογο κλισε της περιοχής μας] «πάλε με χρόνια με τζαιρούς» ...Αν στην οικονομία έσυρεν το στους δασμούς, στην πολιτική η αναγνώριση της νέας πραγματικότητας, παίρνει την μορφή, της εγκατάλειψης της διαμάχης με την Ρωσία... Αν, ας πούμε, ο οικονομικός αντίπαλος εν η Κίνα η οι BRICS, το να διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία, εν μάλλον μια λογική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ στο νυν πλαίσιο..
Οι δυτικοευρωπαίοι που εχλαπακιάσαν τις οικονομίες των τέως σοσιαλιστικών χωρών, ξαφνικά εβρεθήκαν χωρίς δίκτυ προστασίας στο τσίρκο των θεαμάτων.. Οι ΗΠΑ/Τραμπ θέλουν αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των Ευρωπαίων, άρα το ιδεολόγημα «υπό την σκιά των ΗΠΑ» χάνεται. Αν η Μόσχα εγκατέλειψε τα σοσιαλιστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης, το 1989-90, οι ΗΠΑ φαίνεται να εγκαταλείπουν σήμερα, για οικονομικούς λόγους, τον ρόλο του προστάτη μιας άτυπης αυτοκρατορίας της Δύσης..
· Ουκρανία: end game?... Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εξηγά στους Ευρωπαίους, ότι ούτε τζήνοι ούτε η Ουκρανία του Κίεβου, μπορούν να βασίζονται στις ΗΠΑ γενικώς... Ο Τραμπ θέλει συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας, σαν αναγνώριση των νέων παγκόσμιων δυναμικών/πόλων;
Στο Ουκρανικό, φαίνεται να πλησιάζει η φάση συνάντησης Πούτιν – Τραμπ. Αλλά ο Τραμπ έβαλεν τζαι τον Σι Γιαν Πινγκ στην εξίσωση..
Γενικότερα οι ευρωπαίοι προσπαθούν να έβρουν τρόπους ισορροπίας με τον Τραμπ ο οποίος τους αντιμετωπίζει χωρίς προσχήματα «διεθνών συμμαχιών» κλπ..
Ήδη ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι εν νομίζει [εννοώντας ότι η ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν ανάλογες θέσεις] ότι η Ουκρανία θα επιστρέψει στα σύνορα που είσιεν το 2022 πριν τον πόλεμο που ακολούθησε ουσιαστικά το ναυάγιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης με δυτική [ιδιαίτερα βρετανική τζαι αμερικανική – της τότε ηγεσία] πίεση...
“Hegseth calls Ukraine’s peace goals ‘unrealistic’ in meeting with allies”
Στο πολεμικό μέτωπο, οι Ρώσοι/ρωσόφωνοι κατέλαβαν/απελευθέρωσαν 6 ακόμα κοινότητες στο Ντονμπάς...
«Russian forces liberated six communities in the Donbass region over the week of February 8-14 in the special military operation in Ukraine, Russia’s Defense Ministry reported on Friday.»