One Radical Planet

🔒
✇ Δέφτερη Ανάγνωση

· Όταν οι «μείνανε Ευρώπη» πρέπει πια να αποφασίσουν που βρίσκονται..

By Δέφτερη Ανάγνωση — May 14th 2022 at 13:47

 

Ο Ζελένσκι τζαι η παρέα του, νοιώθοντας, ίσως σαν αποικιακοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ ανατολικά της Γερμανίας, τζαι με αβαντάζ ότι εμπλοκάραν, εκ μέρους των αμερικανων, τον βόρειο αγωγό φυσικού αερίου, που ήταν ένα έργο γερμανικής αυτονομίας, συμπεριφέρονται πια με απαξίωση στη Γερμανία. Τζαι ας κάμνουν μερικοί ότι εν καταλάβουν την υπόγεια διαμάχη [τζαι την μέχρι τώρα αμερικανική επιβολή] ΗΠΑ-Γερμανίας. Ο Ζελένσκι εν δέχτηκε τον Γερμανό πρόεδρο, τζαι ο πρέσβης της Ουκρανίας αποκάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο «προσβεβλημένο λουκάνικο».. Νομίζει ότι υπηρετεί σωστά το πραγματικό του αφεντικό ίσως...


Το ερώτημα είναι πως για τζαι πόσο ακόμα οι Γερμανοί [σαν κοινωνία πέρα από το πολιτικό κατεστημένο] θα αντέχουν αυτήν την αναξιοπρέπεια... Η υπόθεση ότι ο ναζισμός που πριμοδοτούν οι αμερικανοί τζαι οι ευρωπαίοι που τους ακολουθούν, θα επιστρέψει στην Ευρώπη [όπως η υπονόμευση της Δημοκρατίας επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά τη εξαγωγή της σε άλλες χώρες] αναμένεται να ελεγχθεί. Αλλά το να ανέχεται για πολλήν τζαιρο η γερμανική κοινωνία τον ρόλο του υποτελή των ΗΠΑ, εν μάλλον δύσκολη σαδομαζοχιστική νεύρωση που μάλλον θα εκραγεί πολιτικά,  έστω τζαι σε μια άκρα του πολιτικού σκηνικού... αριστερά ή δεξιά [ενδεχομένως δεξιά όπως εν το σκηνικό.. :)] ..Διότι η Γερμανία που την μια, όπως την αθθυμούμαστεν την εποχή των μνημονίων, ήταν η ψυχρή δύναμη που εκαθόρισε ευρωπαϊκή πολιτική – τζαι οι άλλοι ήταν «τεμπέληδες νότιοι» κλπ. Τωρά βρίζουν τους με χυδαία αναξιοπρέπεια τους απόγονους του Μπαντέρα... Με τους αμερικάνους πίσω τους να σουξουλούν. Αφέντης τζαι δούλος σε μια δεκαετία. Εύφλεκτο υλικό. Θα δείξει..:)

Από την άλλη πλευρά πάντως ο Τζόνσον της Βρετανίας μάλλον εκαταήβρεν την.. Τα θεάματα Ζελένσκι, παράγουν εστίαση στο εξωτερικό. Τζαι έτσι ο Τζόνσον με την συνδρομή των ΜΜΕ, παίρνει τους βρετανούς πίσω στο 19οαιώνα, όταν πολεμούσαν στην Κριμαία.. :) ..Ξεχνούν, βέβαια, ποιοί νίκησαν. Αλλά το θέμα είναι ότι όλες οι φούσκες κάποτε σκάζουν. Τζαι η βρετανική κοινωνία πέρα από θεάματα υπεκφυγής τζαι χαζοχαρούμενης αποικιακής νοσταλγίας, έσιει τζαι μια παράδοση ορθολογισμού..

Να δούμε, λοιπόν, την επάνοδο της Άλλης Βρετανίας...

Antonis Balasopoulos

Άμα έχεις θείο τον Σαμ, μιλάς και κάνεις και τον μάγκα, κι ας μην είσαι στην ΕΕ.

Άμα δεν τον έχεις θείο γιατί ήδη του έδωσες ότι ήταν να πάρει από σένα, σε πατάει ο Γερμανός κάτω και δε μιλάς κι ας είσαι στην ΕΕ.

Έτσι είναι η ζωή στην εύμορφη Ευρώπη.

✇ Δέφτερη Ανάγνωση

• Κινδυνεύκει η έννοια της κυριαρχίας/sovereignty σαν βασικής αρχής συγκρότησης του παγκόσμιου συστήματος;

By Δέφτερη Ανάγνωση — March 2nd 2022 at 08:24


Η έννοια της κυριαρχίας καθιερώθηκε στην Ευρώπη από το 1648. Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα στην απόλυτη εξουσία στο εσωτερικό των συνόρων του. Αυτή η αρχή φυσικά δεν εφαρμοζόταν συνολικά – ιδιαίτερα στους μη ευρωπαϊκούς πληθυσμούς από την αποικιοκρατία. Αλλά αποτέλεσε μια βασική αρχή της συγκρότησης του μεταπολεμικού κόσμου που οικοδόμησε τον ΟΗΕ. Ιδιαίτερα μετά το τέλος της αποικιοκρατίας.

Η αρχική παραβίαση της αρχής μετά τον ψυχρό πόλεμο, έγινε με ότι  ο Τσόμσκι ονόμασε «στρατιωτικό ανθρωπισμό»/military humanism που ξεκίνησε από την Γιουγκοσλαβία τζαι επεκτάθηκε από το Ιράκ στην Λιβύη τζαι ευρύτερα στην Μέση Ανατολή...

Όμως είναι δύσκολο να ανατραπεί η συγκεκριμένη αρχή, γιατί απλώς δεν υπάρχει κάτι να την αντικαταστήσει. Τζήνο που μάλλον θα αντικατασταθεί, εν η μέχρι τώρα άνεση  των δυτικών επεμβάσεων. Τώρα φαίνεται να αναδύεται τζαι μια  άτυπη αρχή γεωπολιτικών ισορροπιών: κάτι σαν την ισορροπία του ψυχρού πολέμου- όϊ όμως ιδεολογικά [όπως ήταν στον ψυχρό πόλεμο] αλλά με βάση την γεωπολιτική ισορροπία.

            Θα δείξει... 

❌