The use and abuse of the colonial presence of the United Kingdom in Cyprus: Time for the Decolonisation of Cyprus
Nikos Trimikliniotis
Η χρήση και η κατάχρηση της αποικιακής παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο: Έφτασε η ώρα της Αποαποικιοποίησης της Κύπρου
Νίκος Τριμικλινιώτης
Κείμενο επεξεργασμένο για το 6ον συνέδριο Αριστερά και Κυπριακό 16-1--24
1. Πριν ακούσω τις ομιλίες των συντρόφων που μίλησαν πριν από μένα, αντιλαμβανόμενος ότι μάλλον θα καλύψουν με άριστο τρόπο το βασικό πλαίσιο την ανάλυσης που είχα σχεδιάσει και στείλει στους οργανωτές τους συνεδρίου αυτού που ήταν η να τεθεί το σκεπτικό για την ανάγκη άμεσης κατάργησης των Βρετανικών βάσεων, περιορίστηκα στην δεκάλεπτη ομιλία μου στο ουσιαστικό μέρος για το τί να κάνουμε ως Αριστερά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στο κείμνο που ακολουθεί έχω συμπεριλάβει και στοιχεία της αρχικής μου τοποθέτησης, ενώ ακροθιγώς απαντώ στο σχόλιο του Μιχάλη Παπαπέτρου που θεώρησε ότι αν τέθει θέμα βάσεων από τώρα ως προϋπόθεση, τότε δημιουργεί νέα εμπόδια για τη λύση του Κυπριακού.
2. Δεν ξέρω τί το μέλλον φυλάει για τα παιδιά μας στην κοινή αυτή γη που λέγεται Κύπρος, όταν δε θα είμαστε εδώ πλέον, αν δηλαδή τα καταφέρουμε ν αποφύγουμε την άμεση καταστροφή από ένα ολοκληρωτικό πόλεμο σε ένα τόσο πολωμένο κι επικίνδυνο κόσμο. Αν δηλαδή η θερμοκρασίες κι οι συνθήκες εδώ το 2050 ή 2080 θα επιτρέπουν την ανθρώπινη διαβίωση για να εφαρμοστεί το όραμα μας για μια σοσιαλιστική χώρα που θα υπερβεί τον καπιταλισμό. Η αβεβαιότητα αυτή όχι μόνο δε πρέπει να μας να αποθαρρύνει, αλλά να μας πεισμώνει περισσότερο για να εντείνουμε την δράση μας γιατί δεν μπορούμε να παραδοθούμε στην απαισιοδοξία.
3. Κι όμως σήμερα προηγείται μια άλλη συζήτηση. Η ανάγκη για λύση καθίσταται πιο επιτακτική και ως αντιπολεμικό καθήκον μας όχι μόνο για τον κυπριακό λαό, αλλά και ως καθήκον μας στους γειτονικούς λαούς. Ωστόσο, η λύση του Κυπριακού, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε σε μια λογική μετάβασης σε ένα βιώσιμο και συμβατό με το περιβάλλον με το σχέδιο μας για σοσιαλιστικό μετασχηματισμό προϋποθέτει ως μέρος της λύσης την κατάργηση των Βρετανικών βάσεων και αποτίναξη όλων των στοιχείων που εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστές όπως κι όλες τις διευκολύνσεις στους Αμερικανούς και τους Νατοϊκούς, πχ Βρετανούς, Γάλλους, Γερμανούς, καθώς επίσης και Τούρκους και Έλληνες. Αυτό δεν το επιλέξαμε εμείς. Το επέλεξαν οι ιμπεριαλιστές που έχουν ταυτίσει τα συμφέροντα τους με το γενοκτονικό και ιμπεριαλιστικό Ισραήλ υπό την νεοφασιστική ηγεσία του Νεντανιάχου― αυτό οδηγεί τον κόσμο στον ολοκληρωτικό πόλεμο και την καταστροφή κάθε προοπτικής όχι μόνο για την όποια προοδευτική-δημοκρατική μετάβαση στην περιοχή μας, αλλά στον όλεθρο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από ένα κοινό μέτωπο πάλης με τις δύο κοινότητες διαφορετικά θα μετατραπεί σε απλώς ακόμα ένα εμπόδιο για τη λύση που θα δημιουργεί ακόμα μια διαφορά ανάμεσα στις δύο κοινότητες – ακόμα ένα εργαλείο του ιμπεριαλιστικού «διαίρει και βασίλευε» (όπως ο Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε στο συνέδριο αυτό, επιχειρηματολογώντας ενάντια στην θέση μου).
6. Η Τουρκία υπό τον αυταρχικό Ερτογάν υπήρξε ένα από τους στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς εταίρους του Ισραήλ. Κι όμως σε ένα άλλο επίπεδο είναι οι δύο αυταρχικά κράτη-δυνάστες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους – δεν είναι πρωτάκουστο να υπάρχουν ενδοϊμπεριαλιστικοί ή άλλοι ανταγωνισμοί για ηγεμονία. Το 2017 ο Αναστασιάδης με παρότρυνση του Νετανιάχου κι άλλων στην Κύπρο κι αλλού προτίμησε να προωθήσει τη διχοτόμηση στο Τσαβούσογλου παρά να λύσει το κυπριακό. Δεν ήθελαν Τουρκοκυπρίους να έχουν λόγο στην διαχείριση του κοινού κράτους – ο Νεντανιάχου αλλά και μια πολιτική τάση που εκφράζει ισχυρή μερίδα της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης στην οποία ανήκει και ο Χριστοδουλίδης προφανώς βλέπει του Τουρκοκυπρίους απλώς ως «το μακρύ χέρι της Άγκυρας». Σήμερα, λόγω της γενοκτονίας στη Γάζα, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας έχουν διαταραχθεί ακόμα περισσότερο.
7. Eίναι προφανές ότι αυτό που οι ΗΠΑ θέλουν από την ΚΔ, και που προωθεί ευχαρίστως ο Νίκος Χριστουλίδης (και μια ισχυρή μερίδα της αστικής τάξης) με τον «στρατηγικό διάλογο Κύπρου-ΗΠΑ» είναι να δοθούν στρατιωτικά ανταλλάγματα και διευκολύνσεις (και ακόμα και βάσεις) στις ΗΠΑ, έναντι στη στρατιωτικής συνεργασίας και σύνδεσης με το Ισραήλ. Κι αυτό αφορά μόνο στο νότιο μέρος της Κύπρου, έχοντας ξεγράψει το βόρειο τμήμα που θεωρείται υπό Τουρκικό έλεγχο. Κι έτσι η πράσινη γραμμή που όλο και περισσότερο στρατιωτικοποιείται μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε σκληρό σύνορο με αποτέλεσμα κι εμπεδώνεται η διχοτόμηση. Όλα στο βωμό της στήριξης του γενοκτονικού Ισραήλ.
8. Η χρήση και κατάχρησης των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία μετά την πρόσφατη χρήση των βάσεων για την υποστήριξη του Ισραήλ και τις επιθέσεις εναντίον των Χούντι στην Υεμένη. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για διάφορες άλλες αποστολές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, το Ιράκ και το Λίβανο.
9. Η πάγια θέση της Αριστερά ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό, και μόνο τότε, κι από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους να τεθεί θέμα βάσεων, έχει πλέον ξεπεραστεί. Οι βάσεις και η χρήση της Κύπρου ως Νατοϊκή πλατφόρμα, ως «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» είναι γεγονός που οφείλουμε να πολεμήσουμε, όχι στο μέλλον, αλλά άμεσα. Το σκεπτικό της Αριστεράς για την πάγια αυτή θέση της ήταν ότι δεν έπρεπε να ανοιχθεί κι άλλο μέτωπο με τους Βρετανούς τώρα που θα λειτουργεί ως εμπόδιο στην λύση, και σίγουρα δεν πρέπει αυτό να είναι ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Εύλογα και ορθά θέτει αυτά τα δύο ζητήματα, κι αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, φροντίζοντας να μη λειτουργήσουν με αυτόν τον αρνητικό τρόμο. Εξ ου κι η πρόταση μου όπως το ζήτημα της κατάργησης των βάσεων να αποτελέσει κοινό αίτημα των κινημάτων ειρήνης κι επανένωσης και στις δύο κοινότητες.
10. Η λύση του κυπριακού πρέπει να τεθεί άμεσα και παράλληλα με την κατάργηση των βάσεων και κάθε διευκολύνσεων προς τους ιμπεριαλιστές που συμπράττουν και μαζί με το Ισραήλ διαπράττουν γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στόχος μας πρέπει άμεσα να είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της Αριστεράς ακαδημαϊκής κοινότητας, των νομικών και των ακτιβιστών σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί η αποικιακή παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο. Το θέμα αυτό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα τον τελευταίο χρόνο λόγω της εμπλοκής των Βρετανικών Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων (SBAs) με τις σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε τις SBAs ως ένα πιθανό μοντέλο για τη διπλωματική διευθέτηση της υπόθεσης του Αρχιπελάγους Τσάγκος.
11. Αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι η διαβόητη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για τις Αποικίες, Χένρι Χόπκινσον, πριν από εβδομήντα χρόνια, όταν η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία, φαίνεται να ισχύει και σήμερα: Ο Hopkinson είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν ορισμένα εδάφη στην Κοινοπολιτεία τα οποία, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τους, δεν μπορούν ποτέ να περιμένουν να είναι πλήρως ανεξάρτητα». Στην Κυπριακή Δημοκρατία δόθηκε ανεξαρτησία, αλλά όχι στο έδαφος υπό τις ΣΒΑ, καθώς αυτό είναι ενταγμένο σε ένα πολύπλοκο σύστημα συνθηκών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.[6] Τα εδάφη αυτά παραμένουν ως νεοαποικιακό φυλάκιο υπό τους Βρετανούς στο διηνεκές με το Ηνωμένο Βασίλειο να περιφρονεί ακόμη και να καταβάλει το «ενοίκιο», μεταμφιεσμένο ως «οικονομική βοήθεια» που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υποχρεωμένο να καταβάλει στην ΚΔ βάσει των Συνθηκών. Δυστυχώς, αυτή η παλιά αποικιοκρατική δήλωση αποδείχθηκε όχι μόνο προκλητική αλλά και προφητική[7] καθώς οι διαιρέσεις της Κύπρου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.[8]
12. Η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου αυξανόταν καθώς η βρετανική αποικιακή δύναμη υποχωρούσε. Με την άνοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Κύπρος έγινε αντιληπτή ως «ένα πιόνι» και όχι ως «το πετράδι στο στέμμα»[9], αλλά όπως στην πολιτική, ένα πιόνι σε μια στρατηγικής σημασίας θέση της σκακιέρας μπορεί να απειλήσει ακόμα και τον βασιλιά.[10] Με την υποχώρηση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τη σταδιακή εκτόπισή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος εντάχθηκε στη «νέα» αυτοκρατορική πραγματικότητα, μια «αυτοκρατορία των βάσεων».[11] η Βρετανία παρέδωσε «την αυτοκρατορία της σε κατώτερο εταίρο στην εγκαθίδρυση της αμερικανικής».[12] δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για την Κύπρο, μεταξύ άλλων εδαφών όπως το Άντεν, η Μαλαισία, η Κένυα και το Ιράν, η βρετανική κυριαρχία «υποθηκεύτηκε» από τις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε ο αείμνηστος Ed Rooby τα βρετανικά και αμερικανικά συμφέροντα είναι στενά συνυφασμένα καθώς «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για σαφώς καθορισμένα “διακριτά βρετανικά συμφέροντα” στο νησί σήμερα, επειδή από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιμπεριαλιστικός ρόλος της Βρετανίας στην Κύπρο (όπως και αλλού) ήταν, στην ουσία, να ενεργεί ως ημιαυτόνομος υπολοχαγός της ηγεμονίας των ΗΠΑ.»[13] Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταμόρφωσε τη σημασία των χωρών ανάλογα με τις συγκεκριμένες γραμμές ρήξης.[14] επιπλέον, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και τα ευρύτερα ενεργειακά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο έκαναν τη θέση Κύπρος πιο σημαντική, όμως η στροφή της ΚΔ και η σύνδεση-ταύτιση της κυβέρνησης με το γενοκτονικό Ισραήλ φέρνει την χωρά πιο κοντά στο μάτι του κυκλώνα.[15]
13. Η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου αυξανόταν καθώς η βρετανική αποικιακή δύναμη υποχωρούσε. Με την άνοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Κύπρος έγινε αντιληπτή ως «ένα πιόνι» και όχι ως «το πετράδι στο στέμμα», αλλά όπως και στο σκάκι, έτσι και στην πολιτική, ένα πιόνι σε μια στρατηγικής σημασίας θέση της σκακιέρας μπορεί να απειλήσει τον βασιλιά. Με την υποχώρηση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τη σταδιακή εκτόπισή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος εντάχθηκε στη «νέα» αυτοκρατορική πραγματικότητα, μια «αυτοκρατορία των βάσεων”. Ή Βρετανία «αποτίναξε την αυτοκρατορία της σε έναν κατώτερο εταίρο στην εγκαθίδρυση της αμερικανικής». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για την Κύπρο, μεταξύ άλλων εδαφών όπως το Άντεν, η Μαλαισία, η Κένυα και το Ιράν, η βρετανική κυριαρχία ήταν «εγγυημένη» από τις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε ο αείμνηστος συνάδελφος, Ed Rooksby τα βρετανικά και αμερικανικά συμφέροντα είναι στενά συνυφασμένα καθώς «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για σαφώς καθορισμένα “διακριτά βρετανικά συμφέροντα” στο νησί σήμερα, επειδή από το τέλος του Β’ΠΠ, ο ιμπεριαλιστικός ρόλος της Βρετανίας στην Κύπρο (όπως και αλλού) ήταν, στην ουσία, να ενεργεί ως ημιαυτόνομος υπολοχαγός στην ηγεμονία των ΗΠΑ. [16] Στην Κυπριακή Δημοκρατία δόθηκε ανεξαρτησία, αλλά όχι στο έδαφος υπό τις Βάσεις, καθώς αυτό είναι ενταγμένο σε ένα πολύπλοκο σύστημα συνθηκών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.[17] Βάσει της συνθήκης εγκαθίδρυσης, τα εδάφη αυτά παραμένουν ως νεοαποικιακό φυλάκιο υπό τους Βρετανούς στο διηνεκές με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόσω οι αποικιακή δύναμη το επιθυμεί, ενώ οι Βρετανοί περιφρονούν ακόμη και να καταβάλουν το υποτυπώδες «ενοίκιο» που είναι μεταμφιεσμένο ως «οικονομική βοήθεια» όπου ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν στην ΚΔ βάσει των Συνθηκών.[18]
14. Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταμόρφωσε τη σημασία των χωρών ανάλογα με τις συγκεκριμένες γραμμές ρήξης, επιπλέον, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και τα ευρύτερα ενεργειακά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο έκαναν τη θέση Κύπρος πιο σημαντική, αλλά και πιο ευάλωτη εφόσον μετατρέπεται σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και εμπλέκεται, εκ των πραγμάτων στο μεγάλο πρόβλημα μιας Μέσης Ανατολής που φλέγεται. Ακούμε σήμερα από αναλυτές προσκείμενους σε νεοσυντηρητικά think tanks για θέματα ασφάλειας να παροτρύνουν τις ΗΠΑ «να εκτοπίσουν τη Βρετανία από την Κύπρο» κι έτσι με την «αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα νησιά Τσάγκος θα πρέπει να ανοίξει μια ευκαιρία για μια αμερικανική ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο.» Μάλιστα το πλασάρουν κι ως δήθεν αποαποικιοποίηση της Κύπρου καλώντας τη Μεγάλη Βρετανία «να τερματίσει πλήρως την αποικιακή της παρουσία στην Κύπρο», ενώ θεωρούν δεδομένο ότι η ΚΔ θα μισθώσει στις ΗΠΑ τις περιοχές αυτές.[19]
15. Οι Βρετανικές Βάσεις λοιπόν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του «κυπριακού προβλήματος», καθώς το δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα συνεχίζεται. Η de facto διαίρεση συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος αλλά και αποτελεί τη βάση για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στην περιοχή.
[1] «Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και ΗΠΑ», Capital.gr, 09-Σεπ-2024
https://www.capital.gr/diethni/3863256/odiko-xarti-dimerous-amuntikis-sunergasias-upegrapsan-kupros-kai-ipa/
[2] Βλ. Λάρκος Λάρκου, «Η τριπλή ερμηνεία», Καθημερινή, 03/11/2024,
[3] Βλ. Χριστόφορος Φωκαϊδης (επιμ.) (2024) Η Κύπρος στην Εποχή των Πολυκρίσεων. Οι μεγάλες προκλήσεις σε 24 ερωταπαντήσεις, Hippasus, Λευκωσία και Χάρης Γεωργιάδης (2024), ο Νέος Ρεαλισμός, Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, Εκδόσεις Παπαζήση.
[4] «Βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η Κύπρος», https://simerini.sigmalive.com/article/2024/11/10/base-ton-epa-kai-tou-nato-e-kupros-apokleistikes-photographies-khartes/
[5] «Ατσάλινη ασπίδα των ΗΠΑ καλύπτει την Κύπρο - Οι πύλες της κολάσεως στη Μ. Ανατολή και το διπλωματικό παρασκήνιο», Σημερινή 11 Αυγούστου 2024, https://simerini.sigmalive.com/article/2024/8/11/atsaline-aspida-ton-epa-kaluptei-ten-kupro-oi-pules-tes-kolaseos-ste-m-anatole-kai-to-diplomatiko-paraskenio-khartes/
[6] Soulioti, S. (2006), Fettered independence, University of Minnesota.
[7] Richard Clogg, R. «The Sovereign Base Areas: colonialism redivivus?», Byzantine and Modern Greek Studies. 2015 39 1, 138-150.
[8] Perry Anderson «The Divisions of Cyprus», London Review of Books, τ. 30 No. 8 - 24 Απριλίου 2008, http://www.lrb.co.uk/v30/n08/perry-anderson/the-divisions-of-cyprus μεταφράστηκε στα ελληνικά, βλ. Οι διαιρέσεις της Κύπρου, Εκδόσεις Άγρα, 2008
[9] Βαρνάβα, Α. (2015) Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός στην Κύπρο, 1878-1915. The inconsequential possession, Manchester University Press.
[10] Holland, R. (1998)Britain and the Revolt in Cyprus, 1954-1959, Oxford University Press.
[11] Johnson, C. (2004). The Sorrows of Empire, Λονδίνο και Νέα Υόρκη: Verso, σσ. 151-186.
[12] Johnson, C. (2004). The Sorrows of Empire, Λονδίνο και Νέα Υόρκη: Verso, σσ. 151-186.
[13] Ed Rooksby (2012) «Cyprus and the West: a Critical Perspective on British and US Foreign Policy and Strategic Interests in Cyprus», Nicos Trimikliniotis and Umut Bozkurt (eds.) (2012) Beyond a Divided Cyprus: a State and Society in Transformation, Palgrave Macmillan, 83-98), σ. 84.
[14] Trimikliniotis, N., Bozkurt, U. (2012) «Introduction: Beyond A Divided Cyprus, A Society in a State of Transformation», Trimikliniotis, N. and Bozkurt, U. (eds.) Beyond A Divided Cyprus: A State and Society in Transformation, MacMillan Palgrave, σ. 1-22.
[15] Trimikliniotis, N. (2012) «The Cyprus problem and imperial games in the hydrocarbon era: Trimikliniotis, N. and Bozkurt, U. (eds.) Beyond A Divided Cyprus: A State and Society in Transformation, MacMillan Palgrave, Νέα Υόρκη, σσ. 23-46 και Νίκος Τριμικλινιώτης «Το πρόταγμα της επανένωσης της Κύπρου. Μια ταξική και γεωπολιτική ανάλυση μιας φθίνουσας δυνατότητας», Θέσεις, Τεύχος 140: Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2017.
[16] Ed Rooksby (2012) “Cyprus and the West: a Critical Perspective on British and US Foreign Policy and Strategic Interests in Cyprus”, Nicos Trimikliniotis and Umut Bozkurt (eds.) (2012) Beyond a Divided Cyprus: a State and Society in Transformation, Palgrave Macmillan, 83-98), p. 84
[17] Soulioti, S. (2006), Fettered independence, University of Minnesota.
[18] ΠΡΟΣΆΡΤΗΜΑ R, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΉ ΒΟΉΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ. Σχέδιο ανταλλαγής σημειώσεων μεταξύ του Αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι εξουσιοδοτημένος να υπογράψει τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Δρ Κουτσούκ, ΚΥΠΡΟΣ, Cmns. 1093, Υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο από τον Υπουργό Αποικιών, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας κατ' εντολή της Αυτής Μεγαλειότητας Ιούλιος 1960.
[19] Michael Rubin. “The U.S. Should Nudge Britain from Cyprus”, National Interest, 8 November 2024
BKP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hikmet Olaçer, Mecliste yaşanan gerginliklerin temelinde ülkede yaşanan anti-demokratik gelişmelerin yattığını belirtti.
Kuzey Kıbrıs’ta siyasetin tıkandığını, Türkiye’deki AKP iktidarının siyasete sürekli müdahale ederek, Kıbrıslı Türklerin iradesini ayaklar altına aldığını belirten Hikmet Olgaçer, UBP-DP-YDP hükümetinin dayatma kararlarla ve despotça ülke yönetmeye çalıştığını vurguladı.
“ Talimatla kurultay yapan, hükümet kuran ve Meclis Başkanı seçmeye çalışan zihniyet, demokrasi ve hukuktan bahsedemez “ diyen Hikmet Olgaçer, “ Meclis de, diğer kurumlar gibi miyadını doldurmuştur “ dedi.
Toplumu boş yere germenin gereği olmadığını, yapılanların kamuoyunu etkilemeye dönük şovlar olduğunu dile getiren BKP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hikmet Olgaçer, Kıbrıs Türk toplumunun kurtuluşunun, özgür, bağımsız, birleşik Kıbrıs’a ulaşıldığında sağlanacağını vurguladı.
Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, TC yetkililerinin Kıbrıs Türk toplumu adına açıklamalar yaparak kararlar almasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
“ TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC’nin Türk Devletleri için düzenlenen yeni alfabeyi kabul etmeye hazır olduğunu açıklaması buna örnektir “ diyen İzzet İzcan, TC Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan “ Kıbrıs adasının yeniden birleşmesi sayfasının kapandığının artık anlaşılmış olması lazım. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet var “ diyerek “ Kıbrıs’ta söz ve yetkinin kendilerinde olduğunu dünyaya ilan etmiştir “ dedi.
İrademizi yok sayan açıklamaları kınıyoruz.
Kıbrıs Türk toplumunun iradesini yok sayan bu tür açıklamaları kınadıklarını belirten BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, Mecliste görev yapan partileri, Meclis duvarında yazan “ Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir “ ibaresine saygılı davranmaya çağırdı.
“ Kıbrıs Türk toplumunun kendi kendini yönetmesi esastır “ diyen İzzet İzcan, Meclis Başkanlığı seçimlerine de müdahale eden TC yetkililerinin alel acele tebrik mesajları yayınlayarak, olayı oldubittiye getirmeye çalıştığını dile getirdi.
Kıbrıs sorununun çözümünün BM kararları çerçevesinde federal çözümle mümkün olduğunu dile getiren İzzet İzcan, “ Kıbrıs Türk toplumunun kendi kendini yönetme ve özgürce yaşama mücadelesi, Kıbrıs sorununun çözümüyle başarıya ulaşacaktır “ dedi.
Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, Mecliste başkanlık seçimi sonucu yaşananların Kuzey Kıbrıs’ta demokrasi olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı.
“ UBP içerisinde dönen entrikalardan sonra, yasal bir Meclis Başkanı seçilmiş değildir “ diyen İzzet İzcan, “ UBP kendi milletvekillerine güvenmediği için, ikinci bir seçim yapmaktan kaçınarak, yasadışı sonucu meşrulaştırmaya çalışıyor “ dedi.
Mecliste muhalefete düşen görevin, yasadışı ilan edilen Meclis Başkanlığı seçim sonuçlarını reddederek, Meclisi boykot etmek olduğunu dile getiren İzzet İzcan, UBP-DP-YDP hükümetinin oldubittilerine boyun eğilemeyeceğini vurguladı.
İşgal altında olan halkın iradesidir.
UBP yetkililerinin meclisin işgal altında olduğunu açıklamasının komik olduğunu dile getiren İzzet İzcan, “ İşgal altında olan halkın iradesidir “ dedi.
Ankara’nın Kuzey Kıbrıs’ta kurduğu rejimin sürdürülebilir olmadığını dile getiren BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, parlamentoculuk oynayarak gündemi işgal edenlerin amacının, statükoya hizmet olduğunu vurguladı.
This year, I would like to touch on why we are far from the targeted federal solution to the Cyprus problem. First, let's take a look at the history of the Turkish Cypriots' desire for a separate state.
As is known, the unitary constitution of the Republic of Cyprus, which was established in 1960, encountered some difficulties in implementation and after the 13-article amendment proposals announced by President Makarios on November 30, 1963, these proposals were rejected by Turkey before the Turkish Cypriot leadership on the grounds that they would only grant minority rights to the Turkish Cypriots and the intercommunal clashes began on December 21, 1963.
Dr. Küçük announced on December 30, 1963 that "the Constitution is dead" and that he no longer saw himself as Vice President and that he and the Turkish Cypriot ministers refused to attend government meetings. The Turkish leadership also began to establish parallel services in the regions under Turkish control. Turkish Cypriot civil servants stopped attending their duties.
In the French newspaper Le Monde on January 10, 1964, Vice President Dr. Küçük told the reporter that “the 35th parallel would be the ideal line for the division of Cyprus, and he wanted the northern half of the island, including the ports of Kyrenia and Famagusta, to be given to the Turkish Cypriots. Dr. Küçük added: “We want to create a separate state. Mixed Greek Cypriot-Turkish Cypriot villages can no longer exist. My citizens live under the terror of their Greek Cypriot neighbours. The Turkish Cypriots are not a minority. They are a people with their own language, religion and traditions. We have as much right to this island as the Greek Cypriots.”
In the summer of 1964, President Makarios rejected the proposal presented by the US representative Acheson in Geneva, which was to annex the island to Greece on the condition that Turkey (NATO) would be given a military base on the Karpas Peninsula.
Prof. Nihat Erim, who participated in the negotiations on behalf of Turkey, wrote the following in his memoirs:
“General Turgut Sunalp explained the need for a region larger than the Karpas Peninsula in terms of military needs. Mr. Acheson and American officers accepted the Akanthou region line from the Boghaz to the north of the Gulf of Famagusta. The surface area of Cyprus is 3572 square miles. With the accepted border, 300-350 square miles of this would be the region given to the Turks, that is, approximately 11% of the island... There would also be at least 5 Turkish canton regions. Thus, the Turks would have a say in 25-30% of the island.” (Cyprus within the scope of what I know and see, Ankara 1975, p.374)
The following very important words spoken by Prime Minister İsmet İnönü in the Turkish Grand National Assembly on September 8, 1964 clearly show what the Turkish side perceived from the very beginning about a new constitution to be made for Cyprus: “In order to be within the scope of the treaty, we started the discussion not with the official word of taksim (partition) but with the form of federation.”
INTERCOMMUNAL NEW CONSTITUTIONAL TALKS (1968-1974)
The new constitution to be created in the intercommunal talks that started in June 1968 was based on a “unitary state”. It is recorded that the Turkish Cypriot negotiator Rauf Denktaş made various concessions on constitutional issues and accepted the reduction of the 30% communal representation rate in the state to 20%. However, President Makarios refused to grant the Turkish Cypriots autonomy in their own regions, which they formed by gathering in certain areas of the island and corresponding to 3% of the island’s territory, in return for these concessions. Because he thought that this could lead to the partition of the island in the future.
The Greek Cypriot negotiator Glafkos Kleridis, who has covered these issues in detail in his memoirs, wrote that when discussing with Makarios on April 10, 1973 the inclusion of Article 185 of the 1960 Constitution, which banned both enosis and partition, in the new Constitution, Makarios said that he would not sign any constitution that excluded “enosis” again until Greece and Turkey accepted these prohibitions with a protocol. (Cyprus: My Deposition, Volume: 3, Lefkoşa 1990, p.270)
It is known that the intercommunal talks ended with Prime Minister Ecevit proposing a federal solution to the Cyprus problem after his meeting with Rauf Denktaş on April 2, 1974.
It is also recorded that during the NATO meeting in Lisbon on June 4-7, 1971, the Greek representative Christos Palamas and the Turkish representative Osman Olcay prepared a plan to get rid of the President of Cyprus Makarios and declare "double enosis". This plan was implemented through the double betrayal of July 15 and 20, 1974, and our island was divided into two regions.
EVALUATION OF THE ANNAN PLAN VOTE HELD IN THE NORTH AT THE END OF THE FEDERAL CONSTITUTION TALKS (1977-2017)
After the summit agreements in 1977 and 1979, it was decided to continue the inter-communal talks on the basis of a "federal state". This process, which went through various stages, ended on April 24, 2004, with the "Annan Plan", named after the UN Secretary General, being submitted to the approval of the parties.
This solution plan could not be implemented and was eliminated, because it was accepted by 64.91% on the Turkish side and rejected by 75.38% on the Greek side in referendums held in both regions of the island. In fact, this plan, supported by the EU and the US, did not touch the British bases in Cyprus, but foresaw the recognition of the separatist structure in the north. On the other hand, it was striking that the Turkish settlers, who had moved to the part of the island occupied by Turkey since 1974, in violation of the 1949 Geneva Convention, were allowed to vote in the referendum. The nearly 65% positive vote rate in the referendum held north of the partition line was exaggerated and misinterpreted by both the Turkish Cypriot side and Turkey for many years. However, the results of a survey conducted by Kudret Akay, Director of the Cyprus Social Research Center (SOAR), among 960 people between June 4-11, 2003, were not promising us a reunification. They can be summarized as follows:
The views of voters in the north who voted “yes”:
1. 69.7% believed that their state would be recognized internationally and foresaw a positive course of events.
2. 67.3% supported EU membership.
3. 66.1% were in favour of separate sovereignty.
4. 58.5% believed that the land they were using would legally be owned by them.
5. 57.7% thought that the TRNC would be part of an internationally recognized state.
6. Those who considered a common state with the Greek Cypriots were 33.7% of those who voted “yes.”
7. Those who said “I said “yes” for the reunification of my homeland” were only 28.1%.
The views of the voters in the north who voted “no”:
1. 54.3% did not want to return the “land that was made a homeland”.
2. 44% did not want to join the EU without Turkey becoming a member.
3. 36.5% were against partnership with Greek Cypriots.
4. 29.2% believed that they would be negatively affected by new property relations.
5. 27.3% believed that they would be negatively affected by territorial adjustments.
6. 19.2% thought that they would not have a state of their own that would be recognized internationally. (Radikal newspaper, Istanbul, July 30, 2004)
As can be clearly seen from all these answers, the majority of the participants in the survey were motivated by nationalist feelings regarding “homeland”, “land” and “Turkey” and believed that the separatist “TRNC” statelet under the auspices of the Republic of Turkey would be recognized with EU membership.
THE POINT REACHED BY THE LAST ROUND OF TALKS
The Talat-Christophias talks, which began in September 2008, continued until 2013, when Eroğlu was elected president in 2010. Anastasiadis was elected in 2013, but the talks could only begin a year later, when the two leaders reached an agreement on February 11, 2014. Akıncı took over in 2015. He achieved significant rapprochement in the talks with Anastasiadis in Mont Pelerin in January 2017 and in Crans Montana in June 2017.
Despite the hundreds of pro-federation statements made in the past 50 years, it is known by political observers who have been following the events closely that the Turkish side, when talking about federation, actually wants the island and the Republic of Cyprus to be divided. In fact, Cyprus President Vasiliou spoke openly in a statement he gave to the BBC and said that the solution proposals of the Turkish Cypriot side were based on a different perception: “We are talking about a federation, but it is a federation for a single country. The Turkish Cypriot proposals want us to talk about two separate countries, two independent states. We cannot talk on this basis.” (Cyprus Mail, 5.3.1989)
The blockages in the intercommunal talks are due to this difference in understanding. The contradictions between what was said during Turkey’s military intervention in the summer of 1974 with the excuse of “restoring the constitutional order in Cyprus that had been disrupted” and what was done later are obvious. Moreover, contrary to the agreement signed by the three guarantor countries in 1960, the independence, sovereignty and territorial integrity of the Republic of Cyprus could not be protected and the 36% of the land in the north of the island has been subject to ethnic cleansing and military occupation for 50 years.
We should note that Rauf Denktaş officially mentioned the confederation for the first time in his Presidential Oath speech at the Cyprus Turkish Federated State Assembly on July 9, 1983. However, after that, whenever the Turkish side sat down for negotiations for a new federal constitution, it proved with all its behaviours and statements that it was not sincere. However, there are certain principles and concepts of international law that have been determined for years. Politics cannot be made without perceiving these. Different meanings cannot be attributed to them according to the interpretations of individuals. Federation cannot be interpreted instead of taksim, or federation cannot be interpreted instead of confederation.
FEDERALIST CANDIDATES IN THE PRESIDENTIAL ELECTIONS HELD ON BOTH SIDES OF THE TAKSIM LINE
As is known, on July 7, 2017, the negotiations were interrupted again in the Swiss town of Crans Montana. The federal constitution was almost finished and while the last "Security" chapter was being discussed, a disagreement arose and then the Turkish side moved away from the UN parameters and turned to the "two separate states" policy.
Of the candidates who participated in the first round of the presidential elections held in the occupied area on October 11, 2020 and who were in favour of resolving the Cyprus problem with a federal constitution, independent candidate Mustafa Akıncı received 35,053 votes (29.84%), while CTP candidate Tufan Erhürman received 24,008 votes (21.67%). Independent candidate Kudret Özersay, who resigned from the People's Party General Chairmanship, received 6,574 votes (5.74%).
A week later, in the second round held on October 18, 2020, Mustafa Akıncı, who ran as the sole candidate of the supporters of a federal solution, received 62,910 votes (48.31%). But the winner was Ersin Tatar, who defended the new policy of the occupying power Turkey, “two separate states”. The difference in votes between Tatar, who was elected with 67,322 votes (51.69%), and Akıncı, who lost the election, was only 4,412. A report was published by the supporters of a federal solution stated that Turkey interfered in these elections held in the occupied area. The rate of those who did not participate in the elections was 32.71%.
In the presidential elections held south of the division line on February 12, 2023, the votes received by the candidate of the supporters of a federal solution, Mavroyannis, were 189,335 (48.03%), but Christodoulides won the race with 204,867 votes (51.97%). Here, the difference between the winning and losing candidates was 15,532 votes, while the rate of those, who did not participate in the elections was 27.55%.
As can be seen from the figures, while the federalist votes on both sides reached 48%, unfortunately a common federal Cyprus front could not be established. Because there is no consensus among the federalists on both sides. Neither AKEL nor CTP has prepared a summary containing the issues on which convergence was reached in Crans Montana. The communities have not been enlightened on this issue.
WHAT IS THE PROPORTION OF TURKISH CYPRIOTS WHO ARE IN FAVOR OF THE FEDERAL UNION OF THE ISLAND?
According to the statement made by the Republic of Cyprus authorities for the elections held on June 9, 2024 for the Cypriot representatives to be sent to the European Parliament, the number of registered Turkish Cypriots over the age of 18 who are eligible to vote was 104,118. Of these, 103,281 resided in the occupied northern part of the island, while 837 resided in the southern part.
In the meantime, let us also recall that the number of Turkish Cypriots with a Republic of Cyprus ID is 110,734, and 83,950 of them have obtained a passport. (Fileleftheros, April 1, 2018)
The overall voter turnout in the European Parliament elections was 58.86% across the island. It is thought-provoking that only 5,676 out of 104,118 registered Turkish Cypriot voters (6.8% of the total number of voters) voted. The number of voters who came from the north occupied by Turkey was 5,523.
Then we need to ask: Why did the 62,910 Turkish Cypriot voters who voted for the federalist candidate Mustafa Akıncı in the north, who is in favour of the reunification of the island under a new federal constitution, refrain from participating in the EP elections? We have stated above that the CTP, which claims to be in favour of a federal solution, received 34,008 votes in the first round. This means that they are not sincerely in favour of a federal union either.
The sincerity of those in favour of a federal solution within the Greek Cypriot community can be assessed by the reluctance to establish a common political front with the Turkish Cypriot federalists.
Since April 23, 2003, when the division line between the Turkish Cypriot and Greek Cypriot communities was opened with some crossing points, the political forces that will fight for the federal union of all Cypriots have unfortunately not yet been organized within the framework of a common political program, and we are far from the targeted federal solution to the Cyprus problem.
(Read at the 6th Annual Conference of the “Left and Cyprus Problem” Group, held at the Home for Cooperation in Nicosia on 16th November 2024)
Αφού οι κουρτίνες εν μες τον καινούργιο προϋπολογισμό του 2025 ήνταλως ήταν να τες εύρει?
«Η Φιλίππα λέει ψέματα,προσπαθώντας να μας πείσει ότι δεν έγιναν καθόλου ανακαινίσεις στην Προεδρική κατοικία.
Ισχυρίζεται ότι έγινε απλώς ενεργειακή αναβάθμιση του Προεδρικού Μεγάρου.
Ωστόσο,σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία:
Ξόδεψαν €46.764 για τους υπόλοιπους χώρους του Προεδρικού και €144.925 για τις ανακαινίσεις της Προεδρικής κατοικίας
(μπάνιο,υπνοδωμάτιο κλπ).
Αυτά είναι πέραν των €1,2εκ. που έδωσαν για την ενεργειακή αναβάθμιση.
Γι'αυτό καρατόμησαν τον Οδυσσέα,για να μπορούν να λένε τα ψέματα τους,χωρίς κανένα έλεγχο.»
Andreas HassapopoulosΟμάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς
Αν το πιο ενδιαφέρον της πρώτης θητείας Τραμπ ήταν η ικανότητα του να κρατά το κοινό του με ένα λογαριασμό στο τουΐτερ μπροστά σε μια συλλογική επίθεση των mainstream MME.. Στην τωρασινή φάση η εμπειρία μάλλον λαλεί ότι η δαιμονοποίηση δεν αποδίδει όπως παλιά. Αντίθετα μάλλον καταντά ρουτίνα. Ο Τραμπ δέχτηκε επιθέσεις για σχεδόν τα πάντα.. Είσιεν βέβαια τα κεφάλαια, να τραφκιέται στα δικαστήρια... Αλλά στην τελική εκλογική μάχη, κέρδισε τις οριακές ψήφους με άνεση..
Γιατί εκάμαν λάθος επένδυση οι δημοκρατικοί – ότι θα ήταν απλώς σύμβολο προς αποφυγήν.. Τζαι εκωλοβαρούσαν με τον Μπάϊντεν μέχρι πριν λλίους μήνες πριν τις εκλογές, τζαι εφορτώσαν την Χάρις με τα εγκλήματα στην Γάζα...
αντίθετα, με ότι εγίνετουν παλιά, φαίνεται ότι σήμερα ο συνεχής βομβαρδισμός απλώς σταθεροποιεί τις δεξαμενές ψήφων, τζαι έδωσε την ευκαιρία στον Τραμπ να το παίζει τζαι θύμα...
Τζαι ο Τραμπ, σαν έμπειρος της εικόνας, εμίλαν στο «κίνημα» του όπως μιλούν στην καθημερινότητα. Τζαι τούτο παραδόξως ελειτούργαν «δημοκρατικά» για τους οπαδούς, που ταυτίζονταν...
Λόγω τεχνολογίας, η μαζική επικοινωνία γίνεται ντε φάκτο πιο δημοκρατική, με την έννοια του πλουραλισμού... Τζαι στην ανατροπή φκάλει στην επιφάνεια τζαι την ακροδεξιά. Αλλά αναπόφευκτα, αργά ή γληγορά, θα φκει τζαι ο άλλος ιστορικός πόλος που έδωσε σημεία τζαι εκλογικής γραφής, αλλά τζαι δυναμικής κινητοποιήσεων – η ετερόκλητη αριστερά...
Αριστερές τζαι συντεχνιακές εκλογικές επιτυχίες..παρα την επιφάνεια του «κύματος» Τραμπ..
This “white wave” electorate didn’t reject progressive ideas; they rejected the candidate who failed to advocate them for fear of alienating Big Tech execs and Wall Street financiers. Voters in both Alaska and Missouri approve increasing the minimum wage to $15. Voters approved paid sick leave in Alaska, Missouri and Nebraska. Voters in Oregon approved a measure protecting marijuana workers’ right to unionize. Alaska voters banned anti-union captive audience meetings. Arizona voters rejected a measure that lowered the minimum wage for tipped workers. Massachusetts approved the right of rideshare workers to organize for collective bargaining. New Orleans voters approved a Workers Bill of Rights. Voters in Arizona, Colorado, Maryland, Missouri, Montana, Nevada and New York approved measures granting a state constitutional right to abortion.
Γιατι μια πλειοψηφία, όσων Ντόπιων Αμερικάνων [ «ινδιάνων» κατά την γλώσσα των λευκών] ψήφισαν, προτίμησε τον Τραμπ
+ Trump won 64% of the Native American vote, perhaps because of the fact that Neil Gorsuch, of all people, has become the most pro-Native voice on the Supreme Court. Gorsuch wrote the sovereignty decision in the Oklahoma case and was engaged in a two-year-long spat with Kavanaugh on tribal rights, while the Biden-Harris administration approved a vast copper mine on Oak Flat, an Apache sacred site in Arizona.
Η νίκη του Τραμπ στην χώρα που εκπροσωπούσε την εκφραση του νεοφιλελευθερισμού, εν ίσως ενδεικτικό τζαι μιας δυναμικής για διαμόρφωση τριών τάσεων της πολιτικής [αριστερά, νεοφιλελεύθεροι, εθνικιστές] σε παγκόσμιο επίπεδο... Αν ο Τραμπ έφτιαξε μια συμμαχία με στοιχεία ακροδεξιάς, τούτο εν ενδεικτικό μιας ευρύτερης εθνικής τάσης, για τοπική αυτονομία [πολιτικα-οικονομικα] των κρατών.. Το ότι θα χρησιμοποιήσει νεοφιλελεύθερες πρακτικές [όπως φαίνεται τζαι που αλλού – λ.χ. Μόντι στην Ινδία κοκ] εν αναιρεί το γεγονός ότι ο βασικός άξονας μετατοπίζεται πολιτικά προς την «εθνική αυτονομία»...
Τούτον ουσιαστικά εν το MAGA, το κινημα που εδημιουργησεν ο Τραμπ: «Να ξανακάμουμε, μεγάλη, την Αμερική».. [βόρειο-] αμερικάνικος εθνικισμός...
Ο πραγματικός ηττημένος εν σαφώς οι φιλελεύθεροι πολιτικά, οι οποίοι είχαν μια νεοφιλελεύθερη φαντασίωση διεθνούς ηγεμονίας.. που εθέλαν όϊ απλώς έλεγχο της αγοράς που το κεφάλαιο [τούτα διασφαλίζει τα τζαι ο Τραμπ] αλλά τζαι ένα είδος πολιτικής τζαι πολιτισμικής ηγεμονίας σε άλλες χώρες. Εξού τζαι η απόπειρα επέλασης πολιτικά, σε διάφορες περιοχές... Η δυτική στάση στην περίοδο του ουκρανικού πολέμου ήταν ενδεικτική [λ.χ. ανατροπή πρωθυπουργού στο Πακιστάν «που εν συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις»]... Αλλά παρά τις επεμβάσεις, που την δεκαετία του 1990 [Ιράκ, Νέα Γιουγκοσλαβία, Λιβύη κλπ] η δυτική ηγεμονία έσιει σαφή δείγματα παρακμής πκιον. Τόση καταστροφή στο Ιράκ, για να φκει όμως κερδισμένη μια αντιψυκτική, γειτονική χώρα... το Ιράν....
Το άγχος στην Ευρώπη ενδεικτικό τζαι που την παρακμή του Μακρόν... Η φαντασίωση της Ευρώπης σαν πολιτιστικο-πολιτικου συμβόλου εξουσίας, φθίνει πκιον τζαι εσωτερικά... Οι βρετανοί εφύαν, διάφοροι στην ανατολική Ευρώπη [μέχρι τζαι στο εσωτερικό κρατών, όπως η ανατολική Γερμανία] διεκδικούν αυτονομία. Συχνά με οικονομικά μέτρα, τους τέως σοσιαλισμού, αλλά με εθνική ταύτιση τώρα... Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία.κοκ..
Η Αριστερά, παρά την πολυδιάσπαση της, είσιεν τζαι τζήνη μια σαφή εικόνα συλλογικής συσπείρωσης με την συμμαχία που κέρδισε πρόσφατα τις εκλογές στην Γαλλία... Τζαι γενικά παγκόσμια, κινήματα ή καθεστώτα που εμπνέονται από την ιστορική αριστερά υπάρχουν σε όλα τα μήκη τζαι τα πλάτη του πλανήτη [από την λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική..]...
Στις ΗΠΑ, η αριστερά ήταν λόγω καταστολής την δεκαετία του 1920 τζαι την δεκαετία του 1950, αδύναμη..’Η, μετά την δεκαετία του 1960, εκφραζόμουν με κινήματα..
Η αριστερή αποχή, σε τούτην την εκλογή, φαίνεται να ήταν δήλωση αυτονομίας – ιδιαίτερα με φόντο την Γάζα...
Η αμερικανική αριστερά θα βρεθεί ενδεχομένως σε συμμαχία με τους φιλελεύθερους, εξ ανάγκης, απέναντι στον Τραμπ... αλλά εν εμφανές πκιον ότι όπως ο Τραμπ επιστράτευσε την ακροδεξιά για να νικήσει, οι δημοκρατικοί μπορούν να νικήσουν πκιον μόνο με την αριστερά. Τζαι την πιο ριζοσπαστική αριστερά στους δρόμους, τζαι όχι μόνο. Η αυτοοργάνωση έσιει παράδοση στις ΗΠΑ...
Τζαι θα εν ενδιαφέρον, ευρύτερα, να δούμε τα αποτελέσματα μειγμάτων. Ας πούμε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, με αριστερές καταβολές, αλλά τζαι σε χώρα της ΕΕ που ανεπίσημα πολεμά την Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα πάει στη Μόσχα για τους εορτασμούς για την νίκη στο β παγκόσμιο...
Τζαι ο εθνικισμός/πατριωτισμός του Πούτιν φαίνεται να βασίζεται σαν οικονομική πολιτική [ιδιαίτερα μετα το ουκρανικό] στις παλιές δομές της σοβιετικής οικονομίας/τεχνολογίας, προσπαθώντας να ενσωματώσει το χριστιανικό ρωσικό παρελθόν με τις επιτυχίες της ΕΣΣΔ...
Μείγματα...
Η συσπείρωση μεγάλης μερίδας της ιστορικής εργατικής τάξης, στην ετερόκλητη συμμαχία του Τραμπ, καταγράφει με σχεδόν επίσημο τρόπο την κρίση [ή τις συνέπειες που προκαλούν πολιτική κρίση] της παγκοσμιοποίησης, η οποία λανσαρίστηκε την δεκαετία του 1990 σαν «το τέλος της Ιστορίας», το νέο πλανητικό καθεστώς, μετά την εκ των φαινομένων ήττα του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση. 30 χρόνια μετά η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να βάλλει νερά που παντού. Η εξάπλωση των επικοινωνιών έχει προχωρήσει με συντριπτικούς ρυθμούς – τζαι άρα η οικουμενικότητα [σαν η παγκοσμιοποίηση των ανθρώπων, αντί του κεφαλαίου] λειτουργεί σαν το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο της ανθρωπότητας..
Όμως η οικονομική διάσταση της παγκοσμιοποίησής, ενώ έσιει προχωρήσει αρκετά, τώρα φθίνει εμφανώς. Ο πυρήνας του προβλήματος, είναι οι αντιδράσεις σε διάφορες χώρες – τζαι μάλιστα τζαι σε χώρες του δυτικού πυρήνα. Σε τούτο έπαιξε τζαι ο Τραμπ... Το βαθύτερο πρόβλημα, είναι η παρακμή της δυτικής ηγεμονίας. Διότι η παγκοσμιοποίηση της δεκαετίας του 1990, είσιεν σαν πολιτικό/στρατιωτικό της στήριγμα τούτον ακριβώς: την δυτική ηγεμονία..
Σήμερα, μια μεγάλη μερίδα του πλανήτη λειτουργει, η προσπαθεί να λειτουργήσει, με θεσμούς εκτός Δύσης. Οι BRICS εν η πιο γνωστή τζαι επιτυχημένη προσπάθεια εναλλακτικών οικονομικών μηχανισμών... Αλλά η αλλαγή εν τζαι πιο δραματική με φόντο την Ρωσία σαν στρατιωτική δύναμη τζαι την Κίνα σαν οικονομική δύναμη..
Η Ρωσία πολέμησε ουσιαστικά με την Δύση, η οποία εξόπλιζε τζαι εξοπλίζει την Ουκρανία του Κίεβου... τζαι φαίνεται να νικά... Ακόμα πιο εντυπωσιακά άντεξε με επιτυχία την δυτική απόπειρα οικονομικού πολέμου με τις κυρώσεις..
Στον οικονομικό τομέα, όμως, εν η Κίνα που έσιει όϊ μόνο ξεπεράσει τεχνολογικά την Δύση, αλλά τζαι λειτουργά σαν ένα εναλλακτικό πρότυπο οικονομικής συγκρότησης... Ένα μιξ σύστημα θεσμών, αλλά με άξονα τον δημόσιο προγραμματισμό της οικονομίας..
Σε τούτο το πλαίσιο, η προσπάθεια διάφορων χωρών να ξαναφτιάξουν ένα είδος αυτονομίας μέσα από πολλαπλές εξωτερικές σχέσεις, φαίνεται να εν το μοτίβο της εποχής. Ιδού τζαι η απρόσμενη δικαίωση του κινήματος των Αδέσμευτων μετά την αποικιοκρατία...
Το ότι οι αμερικανοί, της ιδεολογίας της «ελεύθερης αγοράς» στην παγκοσμιοποίηση, εφτάσαν στο σημείο να καταφεύγουν στον προστατευτισμό [τον οποίον εκπροσωπεί η εκλογή Τραμπ] εν τζαι μια οικονομική καταγραφή της κρίσης της παγκοσμιοποίησης που με τόση φανφάρα κηρύχτηκε τότε..
Ενδιαφέροντες [οξά «εξαιρετικοί» κατά την κινεζική εκδοχή] [ «..καιροί».... :)
Η εκλογή του Τραμπ εν μια σαφής ήττα της φιλελεύθερης τζαι νεοφιλελεύθερης οπτικής για την πολιτική. Στο κράτος που προβάλουν οι απανταχού liberals σαν πρότυπο δημοκρατίας, εκλέγεται ένας καιροσκόπος, διαπλεκόμενος κοκ...
Τόσοι αιώνες, δεκαετίες κλπ, γιατί εν εβοηθήσαν το κοινό να καταλάβει;
Προφανώς, η αμερικανική δημοκρατία έσιει επίσης [με άλλες χώρες] βαθιά κρίση νομιμοποίησης..
Όμως υπάρχει τζαι κάτι ευρύτερο.. ενώ απλώνεται η κουλτούρα της ισότητας [τζαι κάθε αμφισβήτηση της παραπέμπει στην ακροδεξιά κλπ] εμφανίζεται μια μαζική αναζήτηση ..ηγέτη...
Τζαι ο ηγέτης τελικά, για τις ΗΠΑ, αποδείχτηκε [για δεύτερη φορά]... Τραμπ.. με φόντο την απέχθεια για μια μαζική δολοφονία στην Μέση Ανατολή την οποία συγκάλυπταν οι «φιλελεύθεροι» πολεμώντας δήθεν τον «αντισημιτισμό» του περασμένου αιώνα, με θύματα τωρα τους Παλαιστίνιους...
Όπως ελάλεν τζαι ένα αναρχικό τραούδιν στις αρχές του 20ου αιώνα:
«Αστική Δημοκρατία..
Μια μέρα θα ντρέπεσαι για τα εγκλήματά σου»...
Ισραηλίτες
τραμπούκοι στο Άμστερνταμ: - η εξαθλίωση
θέλει αεροπλάνα διαφυγής... Όταν
η εξαθλίωση μιας κοινωνίας γίνεται περιφερόμενο τσίρκο... δημιουργώντας μιαν
οργή για το θράσος των ισραηλινών που συμπεριφέρονται σαν ναζί...
Τζαι όταν
τελικά ξεσπά η οργή, στέλνονται αεροπλάνα εκκένωσης. Εκτός που μια ανοησία των
ποδοσφαιρικών οπαδών του Ισραήλ, ήταν τζαι μια έκρηξη οργής κατοίκων του
Άμστερνταμ για το θράσος: ένα από τα συνθήματα των ναζί του Ισραήλ ήταν «Δεν έχει σχολεία στην Γάζα επειδή δεν
έχει παιδια». Το Ισραήλ βλέπει τον μέλλον του στην διεθνή κοινότητα...
Μετά από προκλητική συμπεριφορά οπαδών από το Ισραήλ στο Αμστερνταμ, έμπαιναν σε αυλές σπιτιών και κατέβαζαν παλαιστινιακές σημαίες, έσπαζαν περιουσίες κατοίκων, απειλούσαν και έδειραν ένα ταξιτζί.. τελικά ο κόσμος της περιοχής ξεσηκωθηκε και έφαγαν ξύλο στους δρόμους της πόλης.
Al Jazeera English : Ισραηλινοί οπαδοί συγκρούονται με
διαδηλωτές στο Άμστερνταμ
Οι λεπτομέρειες των επεισοδίων δεν είναι σαφείς, αλλά οι
οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ κατέστρεψαν παλαιστινιακές σημαίες στην πόλη πριν
από τον αγώνα.
Ο ισραηλινός πολιτικός σχολιαστής Όρι Γκόλντμπεργκ είπε
ότι τα πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι η ισραηλινή αφήγηση έχει καταλάβει την
Ευρώπη.
«Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί οπαδοί ξεσηκώνονται στη μέση
του Άμστερνταμ, τραγουδούν ρατσιστικά τραγούδια και σκαρφαλώνουν στους τοίχους
των σπιτιών για να σχίσουν παλαιστινιακές σημαίες… είναι μέρος της ισραηλινής
συνθήκης αυτή τη στιγμή: Μια πλήρης απόσπαση μεταξύ πράξεων και συνεπειών»,
είπε.
«Είναι μια πλήρης απόρριψη της
ιδέας ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες», πρόσθεσε ο σχολιαστής.
«Ο Νετανιάχου δεν στέλνει μόνο φορτηγά αεροπλάνα, αλλά και
στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου για να σώσει τους Ισραηλινούς από τη δίωξη στο
Άμστερνταμ», τόνισε ο Γκόλντμπεργκ
Articles regarding the experiences of Cypriot women in Britain. Published in Issue 4 (Series 2) of Women's Voice newspaper, in April of 1977.
It can be found by pressing here.
Letter written by the Cyprus Solidarity Committee of Boston and published in issue 19 (December Version, 1979) of the newspaper Socialist Worker (USA).
It can be located by pressing here.
Ρε θωρούν σας τζαι γελούν
Η ξαφνική εμφάνιση της «πληροφορίας» ότι ο Χριστοδουλίδης είδε [ανώνυμο] σύμβουλο του Τραμπ, εν συμπλήρωμα της γκάφας προφανώς. Αρχικά, επήεν ο Χριστοδουλίδης να δει τον Μπάϊντεν, για να παίξει ότι κάτι κάμνει ο Χριστοδουλίδης... τζαι αυτονόητα η επίσκεψη είσιεν να κάμει με την προεκλογική εκστρατεία [για τους ελληνο-αμερικάνους ας πούμε], όσον αφορά τον Μπάϊντεν.. Σιγά δηλαδή που ήταν να κάμει κάτι, ενώ εν με το ένα πόϊ εξω...
Αλλά έπαιζεν σαν θέαμα... Ύστερα εκλέγηκε ο Τραμπ, τζαι το όλο θέαμα έσκασε σαν φούσκα... Που τζιαμέ που υποτίθεται ότι ανήσυχαν ο Ερντογάν, ξαφνικά εφκήκεν ο Τραμπ με τον οποίον έσιει σχέση...
Άτε τωρά τί να πουν;...επήεν να στήσει θέαμα τζαι πόνταρε λάθος άλογο, θα ελαλούσαν στον ιππόδρομο..
Τα πειθήνια ΜΜΕ αναλάβαν να μας διαβεβαιώσουν ότι εμίλησεν τζαι με σύμβουλο του Τραμπ.. Ε καλά, τότε γιατί εν εκαρτέραν να τελειώσουν οι εκλογές;
Για να τον πιάσει η κάμερα;
Οξά επήεν να προσφέρει υπηρεσίες, τζαι έπαθε την;
Η κ. Φιλίππα εξακολουθεί να περιφέρεται στα θεάματα...ή να προσπαθεί τέλος πάντων. Επήρεν τον Καλατζή να μας πει για τες κουρτίνες.....
Στην πρώτη του γιορταστική ομιλία, μετά την εκλογική νίκη, ο Τραμπ, έκαμεν ιδιαίτερη αναφορά στον Έλον Μασκ... ο οποίος φέρεται ότι θα πιάσει τζαι υπουργείο...
Ο Έλον Μασκ είναι σαφώς ένας που τους πιο οικονομικά πετυχημένους των τεχνολογικών μεταμορφώσεων που ζούμε... Τζαι σαν «επιτυχημένος» τζαι τεχνολογικά τζαι οικονομικά, ασκεί μιαν γοητεία σε διάφορα στρώματα του πληθυσμού... Όπως τζαι αλλού, tech billionaires, εμπλέκεται με την πολιτική μέσω μορφών μαζικής επικοινωνίας – εγόρασεν, ας πούμε, το τουΐτερ [τωρά Χ].. Αν γίνει τζαι υπουργός ουσιαστικά θα έσιει ένα πολλαπλό ρόλο... δισεκατομμυριούχος με χρηματοδοτικές σχέσεις με το κράτος [για την Tesla λ.χ.], μέλος της εκτελεστικής εξουσίας σαν υπουργός, τζαι κεφαλαιοκράτης που θα θωρεί, αναπόφευκτα τζαι το συμφέρον του... Σιγά σιγά μερίδα εκπροσώπων του κεφαλαίου, σαν να αναλαμβάνει άμεσα την διαχείριση της πολιτείας...
Σαν άτομο εν ένει, ως τωρά τουλάχιστον, οικείος με την ακροδεξιά.. Με την αγορά του τουΐτερ /Χ επέτρεψε την χρήση του από ακροδεξιά ρητορική – για τον ίδιον πάντως εδικαιολογήθηκε σαν μορφή «ελεύθερης έκφρασης».. Τζαι μια χαρά εβολεύτηκεν στο επιτελείο του Τραμπ. Τζαι από ότι ακούεται θα εφαρμόσει πολιτική ενίσχυσης του τομέα των προγραμματιστών ενθαρρύνοντας ένα νέο brain drain προς τις ΗΠΑ.. Θα μπορούσε να τον πει κάποιος/α φιλελεύθερο [τζαι ο Τραμπ έτσι το έπαιζεν παλιά]. Η πρακτική του στις επιχειρήσεις του, μάλλον τείνει προς την νεοφιλελεύθερη αντικατάσταση ανθρώπων/εργατών με μηχανές. Τζαι εν τζαι γνωστός για την ατάκα του “We will coup whoever we want. Deal with it”… ότι, δηλαδή, γίνονται τζαι πραξικοπήματα, άμα μια τοπική κοινωνία, έννεν πρόθυμη να προσφέρει ότι ζητά το ηγεμονικό κράτος [λ.χ. ΗΠΑ]/οικονομικά συμφέροντα [σε σχέση λ.χ. με το λίθιο της Βολιβίας]...
Σε τούτο το πλαίσιο, η ευρύτερη εμφάνιση ατόμων που το παίζουν ηγέτες, ή influencers, ενώ ταυτόχρονα η τεχνολογία απλώνεται σαν είδος υποκατάστασης [ή επέκτασης των αισθήσεων] της ανθρωπότητας, τζαι πολιτικά ο πλανήτης αυτονομείται που την δυτική ηγεμονία, μοιάζει να σκιαγραφεί μια ρευστή «ιστορική στιγμή» όπου το παρελθόν, επιμένει, ενώ το μέλλον, δεν έσιει πάρει ακόμα μορφή...
«In the final weeks of the campaign, Trump amplified his anti-war rhetoric. Why? According to the New York Times, internal polling showed that still undecided voters were “six times as likely as other battleground-state voters to be motivated by their views of Israel’s war in Gaza.” Either the Harris campaign missed this lurking demographic or, more likely, just didn’t care....
+ In the primaries, 100,000 Democrats voted “Uncommitted” as a protest against the Biden-Harris administration’s arming of the Israeli genocide in Gaza. Two weeks before the election, Bill Clinton was sent to Benton Harbor to berate them for failing to fall in line. Harris lost Michigan by around 80,000 votes. Maybe they should be blaming Bill?
+ Hamid Bendas, IMEU Policy Project: Trump saw this polling and started kissing babies in Dearborn; Harris’ people saw it and sent Ritchie Torres and Bill Clinton to berate voters in Michigan. I will never understand it.”
+ There are more than 200,000 Muslim voters in Michigan and more than 88,000 Lebanese Americans of any faith and they made Harris pay the price for her indifference to their concerns about their relatives and friends in Gaza and Lebanon.
... + Mouin Rabbani: “For the first time in modern American history contempt and disdain for Arabs, and demonization of Palestinians, has proven to be a losing rather than winning electoral strategy.”
+ But it wasn’t just Arab-American voters in Michigan who’d expressed their distaste for the Biden-Harris administration’s obscene support for genocide in Gaza. Earlier this year, a CBS poll found that 48% of Hispanic registered voters said the war on Gaza would be a “major factor” in their vote for President, a higher percentage than Black (39%) or White (34%) registered voters. In addition, 64% of Hispanics polled said the US should stop sending weapons to Israel. Yet, another warning that went unheeded.»
Στις ΗΠΑ γυρεύκουν ακόμα τις αιτίες της σχετικά άνετης νίκης του Τραμπ. Αν πάμε με το σενάριο του που εβαρήσαν στο τέλος οι αναποφάσιστοι, τότε μάλλον οι δημοκρατικοί επληρώσαν τον πόλεμο στην Γάζα. Όϊ μόνο εχάσαν στο Μίσιγκαν [πολιτεία με αρκετούς Άραβες/μουσουλμάνους τζαι άρα ενδεικτική] αλλά φαίνεται ότι ευρύτερα έπιασεν τόπο το σύνθημα της τελευταίας στιγμής, του Τραμπ ότι θα «σταματήσει τους πολέμους»... Λαφαζανιά ή όϊ, αναπόφευκτα επηρέασε όσους [τζαι εν πολλοί] αηδιάσαν με την εξάρτηση των Μπάϊντεν - Μπάϊντεν που τον Νετανιάχου τζαι γενικότερα της αμερικάνικης στήριξης στην απόπειρα γενοκτονίας στην Μέση Ανατολή....
Το ότι, επίσης, ανάμεσα στους νέους είσιεν άνοδο ο Τραμπ εν ενδεικτικό του ότι μια πληθυσμιακή ομάδα που έδωσε δυναμική στους δημοκρατικούς μετά την εξέγερση που ακολούθησε την δολοφονία του Φλόιντ, τo 2020, τωρά εκινήθηκεν προς την αποχή..
Η αφέλεια των δημοκρατικών να πιστεύκουν ότι η δαιμονοποίηση του Τραμπ ήταν αρκετή για να κερδίσουν, ήταν ίσως το μεγαλύτερο τους λάθος. Ο Τραμπ εσυσπείρωσεν την βάση του, τζαι με στρατηγικά ανοίγματα, εδιάσπασεν τους ψηφοφόρους των δημοκρατικών.. Η ψήφος του λ.χ. ανάμεσα στις γυναίκες, οι οποίες είχαν δώσει την ουσιαστική στήριξη στους δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές πριν 2 χρόνια, ανέβηκε επίσης αισθητά... Παίζοντας τζαι στο αντι-τρανς σενάριο...
Τζαι φυσικά, η απώλεια των ταξικών συσπειρώσεων που στήριζαν τους δημοκρατικούς για χρόνια, ήταν επίσης εμφανής στις πολιτείες με βιομηχανία..
Γενικά, η αμερικανική αριστερά, που έννεν συγκροτημένη σε κόμματα διεκδίκησης εξουσίας, αλλά αποτελούσε ως τωρά την κινητήρια δυναμική για αντιμετώπιση του Τραμπ, του ρατσισμού, του σεξισμού κλπ, ουσιαστικά αποκλείστηκε – με την Χάρις να προσπαθεί να αποδείξει ότι έννεν αριστερή, τζαι με το αίμα να ρέει στην Γάζα... Το επιτελείο της Χάρις, ήταν χαμένο... Εκουβάλαν την κληρονομιά του Μπάϊντεν... Τζαι επλήρωσε για τζήνη. Οι δημοκρατικοί γενικά εφανήκαν να πριμοδοτούν το military industrial complex, όπως ομολόγησε τζαι ο Μπλίνκεν. Τα χρήματα που εγκρίνουν για την Ουκρανία, πάσιν ουσιαστικά σε τοπικά εργοστάσια παραγωγής όπλων – για την Ουκρανία..
Γενικότερα, ο βαθύς διχασμός της αμερικάνικης κοινωνίας παραμένει... Τα τοπικά δημοψηφίσματα για υπεράσπιση της συντεχνιακής οργάνωσης, λ.χ. είχαν αρκετές επιτυχίες. Οι αντίπαλοι του Τραμπ θα συσπειρωθούν προοδευτικά, όπως εκάμαν οι οπαδοί του Τραμπ μετά το 2020... Θα φανεί ποιοί θα εν οι άξονες της συσπείρωσης..
Θα φανεί που την άλλην πώς θα κινηθεί ο Τραμπ... στην πρώτη του θητεία εστηρίχτηκε στην ακροδεξιά... τωρά εσύναξεν τζαι μη ακροδεξιούς σαφώς... Λατίνοι, ας πούμε, παρά τα όσα λαλεί για την Μετανάστευση... Επίσης ο Τραμπ θα ξεκινήσει τζαι περικοπές φόρων για τις εταιρείες... πριμοδότηση του κεφαλαίου.. Θα υπάρχει επίσης τζαι μείωση των μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής...
Η ετερόκλητη συμμαχία που έστησε ο Τραμπ, που τον Έλον Μασκ ως τους ρατσιστές κοκ, εν ένα δείγμα της πολιτικής της εποχής μας. Αποσπασματικές εικόνες σε ένα κοινό που βομβαρδίζεται από επιλεκτικά μηνύματα χειραγώγησης.... τζαι όϊ μόνο που τα παραδοσιακά ΜΜΕ [που έχασαν βασικά] όσο που την χρήση της πληροφόρησης μέσω ίντερνετ...
Αυξάνεται, σε τούτο το πλαίσιο, η δημιουργία ετερόκλητων συμμαχιών... Τζαι έτσι θεάματα όπως τον Τραμπ [«το κεφάλαιο που μιλά όπως τον μέσο πολίτη»] φαίνεται να λειτουργούν όπως η ανάγκη ηγετών σε προηγούμενες εποχές...
https://www.telesurenglish.net/donald-trumps-promises-for-his-first-day-in-the-white-house/
Αν οι ισραηλίτες που φαίνονται να συρρέουν στην Κύπρο, έρκουνται για να αποφύγουν τον πόλεμο, ή έστω αν εν θρησκευόμενοι που την έχουν δει ότι εκτός από επίλεκτος λαός του θεού τους, ότι τζηνοι εν τζαι οι επίλεκτοι [του θεού τους] ανάμεσα στους επίλεκτους, τζαι έτσι εν πρέπει να πολεμούν – αλλά αν πολεμούν οι άλλοι εν οκ [μέρος τζαι τούτο της ισραηλίτικης θεοκρατικής κυβέρνησης] να πεις οκ...
Αλλά επειδή πκιον το Ισραήλ ένεν απλώς μια γειτονική χώρα, αλλά τζαι μια κοινωνία που, πλειοψηφικά, έστω, ξεπλένει ένα μαζικό έγκλημα στο όνομά της, η καχυποψία εν αναπόφευκτη... Άσε δηλαδή που έχουμεν τζαι το «μαύρο βαν» σαν ένδειξη «συνεισφοράς» στην κυπριακή πολιτική.....
Μια ομαδα ανθρωπων που αγόρασε αρχικά γη. Τζαι μετά ξεδιάντροπα έθκιωξε τους κάτοικους για να φτιάξει ένα δικό της εθνικό ρατσιστικό κράτος, που εξελίσσεται σε ναζιστικό...Σε ετσι πλαισιο οι ερωτήσεις πιο κάτω εν αναπόφευκτες...
Οι Κυπραίοι στήριξαν του ισραηλίτες όταν έρκουνταν που την Ευρώπη μετά την σφαγή εναντίον τους που τους ναζί... Σήμερα λειτουργούν οι ίδιοι σαν ναζί. Οπότε η καχυποψία που εκφράστηκε για τις αποικιακές προεκτάσεις της μετανάστευσής τους την δεκαετία του 1930, φαίνεται ότι τελικά μάλλον ήταν δικαιολογημένες...
Στην Κυπρο ζουν ήδη γύρω στις 20 χιλιάδες Ισραηλιτες που αγοράζουν αβέρτα τα πάντα.
Σύμφωνα με τα έγκριτα ΜΜΕ μας, στον Νότο ζουν περίπου οι 12 χιλιάδες, οι άλλες 8 στον Βορρά.
Στο Βορρά οι Ισραηλιτες έχουν 2000 δικές τους εταιρείες.
Στον Νότο δεν μας ενημερώνουν πόσες εταιρίες έχουν.
Γιατί δεν μας ενημερώνουν;
Να σας πω.
Επειδή οι 8 χιλιάδες Ισραηλιτες με τες 2000 εταιρείες στο Βορρά που αγοράζουν αβέρτα γη, είναι συνεχιστές του εποικισμου του Βορρά (στα πρότυπα του εποικισμου της Παλαιστίνης) και είναι "κακοί".
Όι άλλοι πον πόδα, δεν είναι κακοί έποικοι, είναι φίλοι μας που κάνουν επενδύσεις και δεν θα τους στοχοποιουμε τζαι πουπανω δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες τους.
Κατανοητό; Καλά οι "κακοί" Ισραηλιτες με τες 2000 εταιρείες που εποικίζουν στις ελληνοκυπριακες περιουσίες στο Βορρά, ποιου Ισραήλ είναι πολίτες;
Του παρταλου; Ή του συμμάχου μας.
Οι πρόσφυγες, όλα καλά;
Η Αδουλωτη Κερύνεια πότε θα κάμει συναυλία με ελληνικές σημαίες, να πάμε;
Σε μια εποχή που η αθλιότητα παρελαύνει στις οθόνες, τζαι μερικοί/ες προσπαθούν ακόμα να ξεπλύνουν το έγκλημα δίπλα μας, εν καλά να αθθυμούμαστεν τις μορφές της αντίστασης... της άρνησης των ανθρώπων να γίνουν σαν τζείνους – τους δολοφόνους, είτε της ΕΟΚΑ Β, είτε της ΤΜΤ τότε - ή του Ισραήλ σήμερα...
1974: ένας χριστιανός πάπας, αποχαιρετά τον χωρκανό του τουρκοκύπριο που φεύκει μετά το πόλεμο/έγκλημα των εθνικισμών... το 1974..
ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, Ο ΙΕΡΕΑΣ ΤΩΝ ΑΡΟΔΩΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ Τ/ΠΡΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΞΗΝΑΓΚΑΣΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΟ 1974. ΦΩΤΟ Λ.Δ., ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΡΩΜΑ.
· Μνήμες ακροδεξιών δολοφόνων τζαι ποδά - ο φόβος του μποέμ:
Οι «άρρωστοι» του εθνικισμού εν έχουν έθνος. Απλώς παράγουν μίσος ενάντια στην ζωή σαν χαρά... Μια υπενθύμιση για ένα ακόμα δολοφονημένο των μασκοφόρων του Γρίβα την δεκαετία του 1950:
20 Οκτωβρίου 1956. Μνήμη Χαμπή Ιωσήφ Κάττου (Καττούι). Η πρώτη μαύρη μέρα της Λύσης. Ο Χαμπής ήταν ένας από τους μποέμηδες της Λύσης, φιλικός, γλεντζές, ξένοικτο παράθυρο στην πατριαρχική κλεισούρα της εποχής. Ήταν ο πρώτος νεκρός της Λύσης κατά τη διάρκεια του 55-59. Μια τέτοια μέρα πριν 68 χρόνια μια ομάδα μασκοφόρων όρμησε στο καφενείο του Ρούση και ένας απ'αυτούς γάζωσε με μια ριπή στο στήθος το νεαρό εργάτη. Ήταν ελαιοχρωματιστής, εργαζόταν περιστασιακά στο λιμάνι Αμμοχώστου, έκανε ότι μπορούσε για σταθεί όρθιος όπως όλοι. Ο Χαμπής έπεσε κάτω και ξεψύχησε από φίλια βόλια. Δίπλα του στέκονταν οι φίλοι του που αναγνώρισαν τον δολοφόνο. Θα έχανε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο τραγικό τρόπο και ο ίδιος την ζωή του λίγους μήνες αργότερα. Από τότε η λυσιώτικη και η κυπριακή ψυχή ξεσκίστηκε χίλια κομμάτια. Μέσα σε εκείνο το 48ωρο δολοφονήθηκαν στην Κύπρο οκτώ άνθρωποι! Τα φιλήσυχα νεαρά παιδιά του κατηχητικού και του καθημερινού μόχθου, μετατράπηκαν σε μια νύκτα σε αδίστακτους εκτελεστές. Απύθμενο μίσος θα χώριζε ακόμα και οικογένειες. Φόνοι, προπηλακισμοί, βασανισμοί ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της πολιτικής βίας που επικράτησε.
Το "Σήμερα" μας κουβαλά μια τεράστια ευθύνη. Αν συνεχίσουμε στις ίδιες ράγες του πολιτικού και εθνικιστικού φανατισμού που μας οδήγησαν στο 1974, το τέλος θα είναι, παρά την επιφανειακή ευημερία, καταστροφικό για την Κύπρο - και δεν το αξίζει.
Ήσουν ο πιο ευτυχισμένος, αισιόδοξος και επιπόλαιος άνθρωπος στην ταξιαρχία. Αυτό το συναντήσαμε για πρώτη φορά στη Γάζα όταν έκαψες ένα σπίτι χωρίς άδεια, έτσι για πλάκα. Κύριε του κόσμου θέλουμε εκδίκηση. Θέλουμε εκδίκηση. Μπήκατε στη Γάζα για να εκδικηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τις γυναίκες και τα παιδιά, για όλα όσα είδατε. Αυτό θέλατε. Και αυτή την ημέρα, ένα χρόνο μετά το Simchat Torah. Όταν νομίζαμε ότι θα σφάξουμε τον εχθρό, να τους σφάξουμε όλους, να τους διώξουμε από τη χώρα. Είμαστε εδώ στην κηδεία σου, σε βάζουμε στον τάφο. (Από την κηδεία Ισραηλινού φαντάρου, μετάφραση από τα Αγγλικά όπως εμφανίζονται σε μετάφραση από τα Εβραϊκά)
https://www.facebook.com/watch?v=1051546990052233
Απίστευτα αυτά που λέει. Ούτε ισλαμικό κράτος να ήταν οι φασίστες έποικοι ισραηλινοί. Εδώ κλαίνε για ενα από τους χειρότερους έποικου
Η μάνα του, που στέκεται δεξιά είναι γνωστή "περσόνα" των εποίκων. Ήταν ανάμεσα και σε αυτούς που μπλόκαραν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ένας δημοσιογράφος της Ισραηλίτικης εφημερίδας Haaretz, είπεν ότι τούτο που κάμνει τωρά το Ισραήλ εν όπως την Νάκμπα [καταστροφή – όπως ονομάζουν οι παλαιστίνιοι το βίαιο ξερίζωμα τους από μέρος της Παλαιστίνης που έγινε μετά Ισραήλ].. Τζαι ο Νετανιάχου τζαι άλλοι της κυβέρνησής του που ξεπλένουν διάφορα δημοσιογραφικά φερέφωνα ποδά, ανακοίνωσαν μετρα εναντίον του δημοσιογράφου τζαι της εφημερίδας...
Τζαι περιορισμους στην «ελευθερία έκφρασης»..Αλλα πε μου εν μακρυα οι ευρωπαικες οδηγιες λογοκρισιας αμα εξεκινησεν ο Ουκρανικο;
Όσοι σιωπούν θα εβρουν το έγκλημα μπροστά τους..
Η αποσύνθεση του Ισραηλιτικού φαντασιακού για «δημοκρατία» κλπ κλπ
· Εξαρτήσεις ΜΜΕ. Που την Washington Post στον Φιλελεύθερο
Σε ένα ενδιαφέρον σχόλιο την Παρασκευή 1/11, στα διεθνή, η κ. Ξ. Τουρκη, κατάγραψε ένα ενδιαφέρον δεδομένο από τις αμερικάνικες εκλογές:
«Για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια η εμβληματική εφημερίδα Washington Post δεν στηρίζει κανένα υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές... Και ενώ το προσχέδιο δήλωσης υποστήριξης για την Καμάλα Χάρις ήταν έτοιμο, λίγο πριν δημοσιευτεί ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εφημερίδας Τζεφ Μπέζος το απέσυρε. Δικαιολογώντας γιατί, είπε ότι ήταν μια απόφαση αρχών και απόρροια των ανησυχιών ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης... Η απόφαση αυτή οδήγησε στην παραίτηση της αρχισυντάκτριας των άρθρων γνώμης και δυο ακόμη στελεχών. Ακόμα περισσότεροι αρθρογράφοι συνυπέγραψαν κείμενο που κατακεραυνώνει την απόφαση της ηγεσίας της εφημερίδας και του ιδιόκτητη της..»
Η είδηση καταγραφει μια πρακτική αλήθκεια – πως το κεφάλαιο, χειραγωγεί την ενημέρωση. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι ο Τραμπ, εξελίσσεται τζαι σε προτιμητέο μερίδας του κεφαλαίου που ελέγχουν τα ΜΜΕ..
Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, είναι η αντίδραση των δημοσιογράφων..
Αξιοπρεπής..
Θα ήταν καλά να σκεφτούν τζιαμαί στον Φιλελεύθερο τζαι την δική τους σιωπή σε διάφορα.. Στην απόπειρα γενοκτονίας δίπλα μας ας πούμε..τζαι στο τι αναπαραγει σαν «ειδησεογραφια»...
Ενδιαφέρουσα σιωπή ας πούμε – οξα να θεωρησουμεν την επιλογη «ανταποκριτων» σαν ομολογια; Τυχαία οξά συνδεόμενα δεδομενα με οικονομικά συμφέροντα της οικογένειας του ιδιοκτήτη ας πουμε;
Για το φολκλόρ της επίσκεψης Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, μηπως θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε τζαι σαν σιαμάλισμα της εξουσίας;... Σαν συγκριικο παράδειγμα, ας πούμε, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος/α τι ελαλεν ο Τάσσος [τον οποίον στήριξαν αρκετοί στην εφημερίδα] για την σχέση Κύπρου - Τουρκίας με φόντο την Δύση [κάτι σαν σχέση δεκανέα με στρατηγό ας πούμε;.. :)] τζαι το νυν σιαμάλισμα με τα χαζοχαρούμενα ότι θα στηρίξουν οι ΗΠΑ την Κύπρο απέναντί στην Τουρκία κλπ..... Οι αντιφάσεις ταυτίσεων έχουν τζαι τούτες τις αποκαλυπτικές στιγμές τους..
Ιστορικά, που την δεκαετία του 1960, η δεξιά στις διάφορες τις παραλλαγές, προωθούσε το δόγμα «ανήκωμεν στην Δύση». Μόλις, δηλαδή, είχαμε ξεφορτωθεί τους Εγγλέζους... το δόγμα εν ήταν τυχαίο. Στο μεγαλύτερο μέρος της αποικιοκρατίας, η δεξιά επούλαν «ένωση»/προσάρτηση στο ελληνικό κράτος, [ή αντίστοιχα στο τουρκικό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα] αλλά οι προύχοντες της ήταν διορισμένοι των Άγγλων... Ο Νεοπτόλεμος Πασχάλη λ.χ. την δεκαετία του 1920, ηγήθηκε αρχικά του ενωτισμού, αλλά άμα έχασε στις εκλογές μια χαρά εβολεύτηκεν σε αποικιακό πόστο... Ο Δέρβης, ηγέτης της δεξιάς που την δεκαετία του 1930, είσιεν ανάλογα βολέματα – τζαι παράσημα..... Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, στο βιβλίο του «Κύπρος 1950-1959, το τέλος του αλυτρωτισμού» κατέγραψε την κατάσταση τζαι την δεκαετία του 1950, όταν ο ίδιος, σαν γραμματέας της νεολαίας της δεξιάς, στην Λευκωσία, έθεσε θέμα για τους «παρασημοφορημένους» [ηγέτες της δεξιάς με βρετανικά παράσημα – όπως ο Δέρβης]..
«Ζήτησα να επιστρέψουν τα παράσημα της Βρετανίας, διαφορετικά δεν θα τους αναγνωρίζαμε ως εθνική ηγεσία. Μια ενέργεια που σήμαινε αμφισβήτηση της ηγεσίας των εθνικοφρόνων..» [σελ.94]..
Μετά την ανεξαρτησία, η θέση «ανήκωμεν στην Δύση» σαν κριτική στην συμπόρευση του Μακάριου με το κίνημα των Αδέσμευτων, σήμαινε ουσιαστικά την επιστροφή στην εξάρτηση... Οι δυτικοί είχαν ήδη τις βρετανικές βάσεις, τα ραντάρ στο Τρόοδος κοκ... Αλλά η ανεξαρτησία, όπως την εξέφραζε ο Μακάριος [που επαναλάμβανε τζαι ρητορικά το «ανήκωμεν στην Δύση»] ήταν πρόβλημα για μερίδα έστω της δεξιάς, τζαι ιδιαίτερα της άκρας δεξιάς, γιατί σήμαινε βασικά ότι ο Μακάριος εν εκήρυξεν παράνομο το ΑΚΕΛ. Τζαι ότι η όποια ανεξαρτησία μας εβασίζετουν αντικειμενικά στην διεθνή συμπαράσταση μέσω ΟΗΕ.. Τζαι φυσικά για την άκρα δεξιά το μεγάλο πρόβλημα, ως συνήθως, ήταν ότι εν είχαν τις καρέκλες...
Το ότι η ακροδεξιά, επρόσφερεν τελικά το 74, την ευκαιρία εισβολής στην Τουρκία [με το πραξικόπημα] τζαι μετά, με τις σφαγές τουρκοκυπρίων στην Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρη, τζαι δικαιολόγηση στην επέκταση της εισβολής ως το Βαρώσι, εν ήταν τυχαίο. Συνειδητά ή μη «ανήκαν στην Δύση» που προωθούσε ένα σχέδιο διχοτόμησής/διπλής προσάρτησης που την δεκαετία του 1960.. Το σχέδιο Άτσεσον..
Μια λοιπόν καταγραφή τζαι των
οικονομικών δεδομένων, που τεκμηριώνει ότι ανήκουμε στην περιοχή μας, στην χωρα
μας, τζαι σε κανενα αλλον: Στο πιο κάτω πίνακα του εξαγωγικού εμπορίου της
Κύπρου, εν ενδιαφέρον ότι μετά το 74 η περιοχή που μας στηρίξεων οικονομικά,
ήταν η Μέση Ανατολή...
Στον Στροβολο, μερικοί θέλουν να στήσουν τζαι μνημείο στους καταδρομείς που εσκοτωθήκαν, ενώ εκάμναν επίθεση στο προεδρικό την ημέρα του πραξικοπήματος..
Εκτός που το ΑΚΕΛ, αρνητικά εκφράστηκε τζαι το ΔΗΚΟ....
Πάλε καλά δηλαδή... που τους έμεινε τζαι κάτι που τζήνη την εποχή...Η ΕΔΕΚ;...:)
Αλλά κάγρι μερικοί να διαγράψουν το έγκλημα στην Ιστορική μνήμη.. Μα ότι τζαι να κάμετε η Ιστορία εν σβήνει με κουτοπόνηρες υπεκφυγές...
Η νοοτροπία της εθνικοφροσύνης αθθυμίζει μια επιχείρηση πλυντηρίων, με φόντο καρέκλες. Μέρος της επιχείρησης ήταν τζαι ενι, τζαι η προσπάθεια εξίσωσης του Μακάριου με τον Γρίβα -όϊ απλώς σαν ατόμων, αλλά τζαι για την κοινωνική δυναμική που εκφράζαν... Κατά τα αλλα η ιστορική καταγραφή της εθνικοφροσύνης σαν πρακτική θα εν το βουρος στο Τρόοδος την 20η Ιουλίου... Έσταζεν σάλια εξουσίας στις 15 Ιουλίου, τζαι στις 20 έκαμεν αγώνες δρόμου προς το Τρόοδος, με το σύνθημα «μα εγώ εν τζαι ..» ..Στην ουσία τζαι η φαντασίωση μνημείου, όπως τζαι οι κωμικές απόπειρες εξίσωσης, εν μέρος της «ηθικής» του «μα εγώ εν τζαι...» ..Που πάσιν χρόνια πίσω..
Τζαι για να αθθυμουμαστεν τζαι τις ταξικες καταβολες του σκηνικου, ο Μανθος Μαυροματης, που εκαμεν τζαι προεδρος του ΚΕΒΕ, τζαι μελος της ομαδας κυπριακου του ΔΗΣΥ, φυσικα καμνει παναυρκα με τον νουν του – αναπαραγωντας το κλιμα που καποτε εθελεν παραδοση ανευ ορων στο σχεδιο Ατσεσον...Διοτι εισιεν τζαι ταξικη διασταση η τοτε αντιπαραθεση...την οποιαν αναπαραγει τζαι σχετικη εφημεριδα..
ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΦΊΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ ΕΠΙΜΈΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΛΙΒΆΝΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ :
Ας μου πουν ένα χριστιανό που υποστηρίζει το Ισραηλ.
Διοτι όσους ακούω που βγάζουν τα δυτικα ΜΜΕ ειναι πυρ και μανία εναντιον του Ισραήλ.
Πριν από λίγο στο BBC είχε την διπλωμάτη Tracy Chamoun εγγονή του πρωην προέδρου και κόρη του Dany Chamiun πρώην αρχηγού ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΟΥ δεξιού κομματος.
Ο οποίος, στον εμφύλιο ηταν αρχηγός παραστρατιωτικης παράταξης που συμμετείχε στις σφαγές των Παλαιστινίων.
Την ρώτησε ο Δημοσιογράφος αν η Χεσπολαχ θα, δεκτει κατάπαυση πυρός με τους όρους του Ισραήλ και απάντησε.
Η ΧΕΣΠΟΛΑΧ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΆΜΨΕΙ. ΣΤΑ ΣΎΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΚΌΤΩΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 70 ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΆΤΙΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΕΚΤΕΙ ΉΤΤΑ?
Ειπε επίσης ότι οι μαχητές της Χεσπολαχ είναι δεκάδες χιλιάδες και στην πλειοψηφια, τους παθιασμένοι για το δίκαιο των Παλαιστινίων και του Λιβάνου.
Οταν ακόμη και αυτοί που στο παρελθόν συνεργάστηκαν με το Ισραήλ μιλάνε έτσι σημαίνει πολλά.
Παντως δεν μου φάνηκε να υποστηρίζει το Ισραηλ ούτε ότι είναι εναντίον της Χεσπολαχ..
· Weekly Review II – αμερικάνικες εκλογές
Την Τρίτη, θα εν μια ενδιαφέρουσα μέρα, όϊ τόσο για το παγκόσμιο [εκτός των περιοχών όπου υπάρχουν πόλεμοι με αμερικανική εμπλοκή] όσο για τις ΗΠΑ... Οι οποιες μπορεί να ευθύνονται για διάφορα, αλλά τώρα, στην εποχή της παρακμής της ηγεμονίας με την ανάδυση ενός πολύ-πολικού κόσμου, το ζήτημα εν τζαι η εσωτερική διάσταση... Οι ΗΠΑ εν πκιον μια βαθκιά διχασμένη κοινωνία τζαι το πιο ενδιαφέρον θα ένει αν η διαφορά των ψήφων των υποψήφιων, θα εν αρκετή για να μεν συνεχίσει το νυν κλίμα... Ο Τραμπ μπορεί να έχασε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά μια μεγάλη μάζα των οπαδών του, επιμένει ότι υπήρξε εκλογική απάτη – έστω τζαι χωρίς τεκμήρια..
Τζαι ύστερα φυσικά, πέρα που τις προεδρικές εν τζαι οι εκλογές για το Κογκρέσο τζαι την Γερουσία...
Mάλλον η εκλογή θα παιχτεί τζαι με φόντο τα ισραηλιτικά εγκλήματα, που μπορεί να μεν δώσουν ψήφους στον Τραμπ, αλλά μπορεί να αυξήσουν την αποχή ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών – τζαι από τα αριστερά, αλλά τζαι που τους μουσουλμάνους σε περιοχές, όπως το Μίσιγκαν κοκ... Η αποχή ήταν τζαι ένας που τους παράγοντες που εβοηθήσαν στην ήττα της Χίλαρι τότε... Θα δείξει...
Στα διεθνή, το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονίες αμάχων. Κατά την κυπριακή φράση – «απόν μπορεί να δέρει τον γάρο, δέρνει το σαμάρι»... Τόσοι άμαχοι νεκροί τζαι τόσες υποσχέσεις «νίκης», αλλά το Ισραήλ πάει τζαι έρκεται, δολοφονώντας κάθε λεπτό, χωρίς, όμως, να μπορεί να έβρει τα τούνελ της Αντίστασης, όπως υπόσχετουν κάποτε με φανφαρονισμό.. χωρίς να μπορεί υποτάξει τους παλαιστίνιους που υποφέρουν, αλλά μεινίσκουν ριζωμένοι στην γη τους.. Τζαι όπως ένα αππωμένο μωρό, που ζει σε ένα αυτό-αναφορικό ναρκισσιστικό σύμπαν, βομβαρδίζει τον Λίβανο, σαν προσπάθεια τρομοκράτησης, καταφέρονται το αντίθετο από ότι φαίνεται - να συσπειρώνει τους Λιβανέζους μαζί με την αντίσταση της Χιζμπολάχ. Τζαι ήδη αρκεψαν οι νεκροί στρατιώτες να στοιβάζονται τζαι οι τραυματίες [σωματικά τζαι ψυχολογικά] να πολλαπλασιάζονται... Στρατιωτικά το Ισραήλ να βολοδέρνει στα σύνορα με τον Λίβανο. Τζαι ο Νετανιάχου, μέρες μετά το φιάσκο του θεάματος «επίθεση στο Ιράν» εδήλωσε μακκωμένος ότι «επιτεύχθηκαν οι στόχοι»... Τα θεάματα που είδε πάντως η διεθνής κοινότητα, ήταν τους ισραηλίτικους πυραύλους να κτυπιούνται που τους Ιρανούς. Πάει τζαι η φαντασίωση υπεροπλίας τζαι στρατιωτικής κυριαρχίας...
Τζαι στο εσωτερικό του Ισραήλ, το ποθκιάντροπο πκιον του φασισμού φκαίννει υστερικά περίπατο, καθώς οι δολοφόνοι, μαζεύκουν τζαι τα ημέτερα πτώματα... Όπως κάποιοι στην ανατολική Ευρώπη τζαι στο Βερολίνο μετά το 1943..
Τζαι έτσι το Ισραήλ αποφάσισε να μπλοκάρει τζαι την βοήθεια του ΟΗΕ... Για να μεν θωρεί η διεθνής κοινότητα την αθλιότητα; ...Ως τζαι τζήνοι, οι ισραηλινοί, τζαι τα φερέφωνα τους, φαίνεται να καταλάβουν πκιον ότι σφίγγει ο κλοιός του αισθήματος της ανθρώπινης αηδίας για το καθεστώς του Τελ Αβίβ...
Στην τοπική επικαιρότητα της εφτομάδας, απλώνετουν σαν σκιά η δουλοπρεπής αναξιοπρέπεια των ΜΜΕ, που εθέλαν να μας πείσουν, πέ τζαι καλά, ότι έπρεπε να νοιώθουμε δέος γιατί εκαταδέχτηκεν ένας τυπάκος που εν εμπόρεν καν να κατεβεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, να καλέσει τον Χριστοδουλίδη στην αμερικανική προεδρική κατοικία... Για εμφανείς προεκλογικούς λόγους.... Σαν τεκμήριο της εξάρτησής τους που τα βολέματα της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας; ...Τζαι οι απορριπτικοί, ξεκινώντας που τον Άριστο του Φιλελεύθερου, ξαφνικά να αφρίζουν άμα τους αθθυμίζαν, την σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.....
Σε βαθμό γελοιότητας να ξηχάνουν ότι τζαι ο Ομπάμα εβρέθηκεν με τον Αναστασιάδη [τζαι την Άντρη.. :) ] νάκκον πάρακάτω που τον Λευκό Οίκο... Τζαι ούτε οι γεωστρατηγικές αλλάξαν, ούτε ο Ανάστος έγινε παράγοντας λύσης [για όσους υιοθέτησαν τζαι τζήνο το φκιολίν]..
Το σκηνικό αθθύμιζεν ιθαγενείς που επηαίναν δουλοπρεπώς να δηλώσουν θαυμασμό για τους κυρίαρχους...
Το άφρισμα του Άριστου πάντως για τα ειρωνικά σχόλια τζαι την μη αποδοχή του θεάματος, ήταν μια ευχάριστη τεκμηρίωση, ότι υπάρχει τζαι ιστορική μνήμη, τζαι νάκκον αξιοπρέπεια...
Το άλλον ενδιαφέρον της εφτομάδας ήταν η αποκάλυψη των αποθεμάτων της κυβέρνησης λόγω φορων, σε σύγκριση με την φτωχοποίηση μεγάλων μερίδων της κοινωνίας...
Ο Κεραυνός μπορεί να κάμνει, ας πούμε, ότι εν επήρεν χαμπάρι το στεγαστικό πρόβλημα - αλλά φυλάει χρήματα για τις επόμενες ανάγκες των τραπεζών;....
“Charles Ellinas
“Η Κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζει πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2024 - σε βάρος των καταναλωτών. Η Κύπρος εφαρμόζει μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη”
Προς Καλατζή, Κωστούην τζαι άλλα φερέφωνα της Ισραηλίτικης προπαγάνδας:
Πετε των μαστόρων σας, ότι μπορούν να γίνουν γελοίοι τζαι χωρίς να σκοτώνουν κοσμο..
Το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή στην Γάζα που τον βορρά. Ανακοίνωνε «νίκες» κλπ κλπ.. Οι «νίκες» του Ισραήλ εν μάλλον όπως τον άνεμο.. φυσά τζαι παίρνει τα ούλλα όσα ειπωθήκαν εχτές..
Απλώς ανακοινώνονται «νίκες» για να απολαμβάνει νεκρούς τον εσωτερικό αρρωστημένο ακροατήριο του Νετανιάχου; Τζαι ίσως μερικοί τζαι που τα φερέφωνα αν κρίνει κάποιος/α που την λαγνεία του θανάτου στην ρητορική τους..
Καλατζή, την άλλην φορά που εν σου δώκουν οδηγίες για φτηνό σενάριο, όπως με τον Σινουάρ, ζήτα αύξηση λόγω κόστους γελοιότητας..
Όταν η τοπική εξουσία τζαι οι βορειοαμερικανικές επεμβάσεις στη λατινική Αμερική, εφανήκαν ότι εν εμπορούσαν πκιον να συντηρηθούν με στρατιωτικά πραξικοπήματα τζαι εγκλήματα δολοφονιών [όπως τα πραξικοπήματα στην Χιλή, την Αργεντινή κοκ], τζαι η λατινοαμερικανική αριστερά αρκέψεν να κερδίζει σαρωτικά στις εκλογές, ελανσαρίστηκεν, νέα στρατηγική – το lawfare: η χρησιμοποίηση μηχανισμών της δικαστικής εξουσίας, σε συνάρτηση με θεάματα των ΜΜΕ, για να ανατρέψουν προέδρους, οι οποίοι «δεν ακολουθούσαν τις υποδείξεις»... Έτσι ο Λούλα στην Βραζιλία βρέθηκε στην φυλακή, για να μην είναι ανθυποψήφιος του Μπολσονάρο, ενώ πιο πρόσφατα, με ένα δικαστικό στρατιωτικό πραξικόπημα, φυλακίστηκε ο εκλελεγμένος πρόεδρος του Περού..
Αξίζει μαλιστα να αναφερθεί ότι τζαι οι υπηρεσίες του Ισραήλ, επαίζαν ρόλο στην στοχοποίηση αριστερών κυβερνήσεων με την πιππίλα του «αντισημιτισμού». Όπως πολέμησαν τζαι τον Κόρμπυν στην Βρετανία...
Το ότι τούτη η στρατηγική θα εχρησιμοποιήτουν που τις ισραηλίτικες υπηρεσίες ενάντια στους αξιωματούχους του Διεθνούς δικαστηρίου που καταγράφουν το οφθαλμοφανές – την απόπειρα γενοκτονίας- εν αναμενόμενο... Ήδη είχαν απειληθεί δικαστές όπως κυκλοφόρησε μετά την κατηγορία Ισραηλινών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου..
Απλώς η εκστρατεία τωρά φκαίνει με την «σοβαροφάνεια» της Wall Street Journal… η οποία με έτσι κινήσεις/απόπειρες εκστρατειών εξυπηρέτησης του Ισραήλ τέθκοιους τζαιρούς, απλώς καταγραφεί τις εξαρτήσεις της πκιον..
Επέρασεν ο τζαιρός που ο ψίθυρος, εκωδικοποιήτουν σαν αλήθκεια μέσω των μηχανισμών της χειραγώγησης – σήμερα η εμπλοκή σε εκστρατείες ξεπλύματος μάλλον αποκαλύφκουν τα κίνητρα των εξαρτήσεων..
Dutchie
I found this yesterday in regard to the WSJ's smear campaign against Khan.
"The Wall Street Journal has called for an internal investigation of Karim Khan’s conduct before ICC judges issue the warrants he has requested."
The Wall Street Journal is effectively working in Israels interests and attempting to delay the issuance of arrest warrants for Netanyahu.