One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayOne Radical Planet

· Εν ανήκωμεν σε καμιάν εξωτερική, αποικιακή ή μετααποικιακή ή εθνική, εξουσία. Όπως επροσπάθεν, για χρονια, να λανσάρει το μετααποικια?

By Δέφτερη Ανάγνωση


Εν ανήκωμεν σε καμιάν εξωτερική, αποικιακή ή μετααποικιακή ή εθνική, εξουσία. Όπως επροσπάθεν, για χρονια, να λανσάρει το μετααποικιακό σύνδρομο μερικών...

Ιστορικά, που την δεκαετία του 1960, η δεξιά στις διάφορες τις παραλλαγές, προωθούσε το δόγμα «ανήκωμεν στην Δύση». Μόλις, δηλαδή, είχαμε ξεφορτωθεί τους Εγγλέζους... το δόγμα εν ήταν τυχαίο. Στο μεγαλύτερο μέρος της αποικιοκρατίας, η δεξιά επούλαν «ένωση»/προσάρτηση στο ελληνικό κράτος, [ή αντίστοιχα στο τουρκικό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα] αλλά οι προύχοντες της ήταν διορισμένοι των Άγγλων... Ο Νεοπτόλεμος Πασχάλη λ.χ. την δεκαετία του 1920, ηγήθηκε αρχικά του ενωτισμού, αλλά άμα έχασε στις εκλογές μια χαρά εβολεύτηκεν σε αποικιακό πόστο... Ο Δέρβης, ηγέτης της δεξιάς που την δεκαετία του 1930, είσιεν ανάλογα βολέματα – τζαι παράσημα..... Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, στο βιβλίο του «Κύπρος 1950-1959, το τέλος του αλυτρωτισμού» κατέγραψε την κατάσταση τζαι την δεκαετία του 1950, όταν ο ίδιος, σαν γραμματέας της νεολαίας της δεξιάς, στην Λευκωσία, έθεσε θέμα για τους «παρασημοφορημένους» [ηγέτες της δεξιάς με βρετανικά παράσημα – όπως ο Δέρβης]..

«Ζήτησα να επιστρέψουν τα παράσημα της Βρετανίας, διαφορετικά δεν θα τους αναγνωρίζαμε ως εθνική ηγεσία. Μια ενέργεια που σήμαινε αμφισβήτηση της ηγεσίας των εθνικοφρόνων..» [σελ.94]..

Μετά την  ανεξαρτησία, η θέση «ανήκωμεν στην Δύση» σαν κριτική στην συμπόρευση του Μακάριου με το κίνημα των Αδέσμευτων, σήμαινε ουσιαστικά την επιστροφή στην εξάρτηση... Οι δυτικοί είχαν ήδη τις βρετανικές βάσεις, τα ραντάρ στο Τρόοδος κοκ... Αλλά η ανεξαρτησία, όπως την εξέφραζε ο Μακάριος [που επαναλάμβανε τζαι ρητορικά το «ανήκωμεν στην Δύση»] ήταν πρόβλημα για μερίδα έστω της δεξιάς, τζαι ιδιαίτερα της άκρας δεξιάς, γιατί σήμαινε βασικά ότι ο Μακάριος εν εκήρυξεν παράνομο το ΑΚΕΛ. Τζαι ότι η όποια ανεξαρτησία μας εβασίζετουν αντικειμενικά στην διεθνή συμπαράσταση μέσω ΟΗΕ.. Τζαι φυσικά για την άκρα δεξιά το μεγάλο πρόβλημα, ως συνήθως, ήταν ότι εν είχαν τις καρέκλες...

Το ότι η ακροδεξιά, επρόσφερεν τελικά το 74, την ευκαιρία εισβολής στην Τουρκία [με το πραξικόπημα] τζαι μετά, με τις σφαγές τουρκοκυπρίων στην Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρη, τζαι δικαιολόγηση στην επέκταση της εισβολής ως το Βαρώσι, εν ήταν τυχαίο. Συνειδητά ή μη «ανήκαν στην Δύση» που προωθούσε ένα σχέδιο διχοτόμησής/διπλής προσάρτησης που την δεκαετία του 1960.. Το σχέδιο Άτσεσον..

Μια λοιπόν καταγραφή τζαι των οικονομικών δεδομένων, που τεκμηριώνει ότι ανήκουμε στην περιοχή μας, στην χωρα μας, τζαι σε κανενα αλλον: Στο πιο κάτω πίνακα του εξαγωγικού εμπορίου της Κύπρου, εν ενδιαφέρον ότι μετά το 74 η περιοχή που μας στηρίξεων οικονομικά, ήταν η Μέση Ανατολή... 



· Μια ιστορική ανάλυση για την αυτονόμηση της Βενεζουέλας, την διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού κοινωνικού μπλοκ κοινωνικής αλλαγής, του

By Δέφτερη Ανάγνωση




   Μια ιστορική ανάλυση για την αυτονόμηση της Βενεζουέλας, την διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού  κοινωνικού μπλοκ κοινωνικής αλλαγής, του τσαβισμού, τζαι τα συνεχόμενα αποτυχημένα σενάρια πραξικοπημάτων από τις ΗΠΑ τζαι τοπικών συνεργατών έτοιμων να πουλήσουν τον πλούτο της χώρας για μια καρέκλα....

Demetris Demetriou

Ας δούμε τι γίνεται στην Βενεζουέλα.

Νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Βενεζουέλα είναι ο Νικόλας Μαδούρο ο οποίος θα συνεχίσει να κρατά για ακόμη μια εξαετία το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας . Ο Μαδούρο διαδέχτηκε τον Hugo Chávez το 2013 και από τότε συνεχίζει να ηγείται της χώρας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των δορυφόρων της στην Ευρώπη να τον αντικαταστήσουν με ένα δικό τους άνθρωπο που ασπάζεται τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων και τον νεοφιλελευθερισμό . Μεσα σ΄αυτά τα πλαίσια κύκλοι προσκείμενοι στις ΗΠΑ κήρυξαν τις περασμένες εκλογές του 2018 που ξανά- ανέδειξαν πρόεδρο τον Μαδούρο , παράνομες και στη συνέχεια οι ΗΠΑ , η ΕΕ και άλλοι δορυφόροι των αμερικανών ανεγνώρισαν σαν μεταβατικό πρόεδρο τον Juan Guaidó ο οποίος διατηρούσε στενότατες σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις ΗΠΑ . Μια από τις πρώτες πράξεις της πραξικοπηματικής ανάληψης της προεδρίας του Juan Guaidó, ήταν ο διορισμός νέου ‘’φιλικού’’ διοικητικού συμβουλίου στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της χώρας ενώ παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση εντελώς ‘’τυχαία’’ εξέδωσε άδεια εργασιών στην Βενεζουέλα παρά τον επίσημο οικονομικό εμπάργκο της χώρας από τις ΗΠΑ. Η απόπειρα αποκαθήλωσης του Μαδούρο και αντικατάστασης του από ένα πιόνι των Αμερικανών, απέτυχε παταγωδώς αφου στο πλευρό του Μαδούρο στάθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας.. Στη συνέχεια όλες οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν θέλοντας και μη να αποαναγνωρίσουν τον Juan Guaidó και να αναγνωρίσουν τον Μαδούρο σαν τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ,σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης είναι η Maria Corina Machado . Η Machado ανακοινώσε την υποψηφιότητα της σε αυτές τις εκλογές παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί για 15 χρόνια στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων αφου διατέλεσε στενή συνεργάτιδα του Juan Guaidó που πέρα από την προσπάθεια πραξικοπηματικής ανάληψης της εξουσίας, κατέβαλαν από κοινού μεγάλες προσπάθειες στο εξωτερικό για συνέχιση και εντατικοποίηση του οικονομικού εμπάργκο εναντίον της Βενεζουέλας με αποτέλεσμα την συνεχή φτωχοποίηση του λαού . Τελικά δεν επιτράπηκε στην Maria Corina Machado να υποβάλει υποψηφιότητα και ο βασικός αντίπαλος του Μαδούρο σ΄ αυτές τις εκλογές ήταν ο Edmundo Gonzalez προερχόμενος και αυτός από το κόμμα της Machado.

Παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποχή και παρά την πληρωμένη δυσφημιστική εκστρατεία που ανέλαβαν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ με τους συνεργάτες τους στην Βενεζουέλα εναντίον του Μαδούρο (μέχρι έμπορο ναρκωτικών τον κατηγόρησαν ) , ο Μαδούρο κέρδισε την εκλογική μάχη με 51% έναντι του αντιπάλου του ο οποίος εξασφάλισε το 44%. Αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, οι ΗΠΑ δηλώσαν ότι υπήρξε καλπονοθεία και ότι οι εκλογές ήταν ντροπή για την δημοκρατία. Για τους αμερικανούς δημοκρατία με περγαμηνές είναι βέβαια η ανατροπή του Αλλιέντε στην Χιλή από τον φασίστα Pinochet ο οποίος έτυχε, αποδεδειγμένα πια, όλης της υποστήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση και την CIA . Επίσης, ο Elon Musk ο δισεκατομμυριούχος παραγωγός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, είναι ορκισμένος εχθρός του Μαδούρο και δεν το κρύβει καθόλου, Ως γνωστό, ο Musk θέλει να βάλει χέρι στα μεγάλα κοιτάσματα λιθίου που βρίσκονται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής αφου αυτά αποτελούν την κύρια υλη κατασκευής μπαταριών για τα αυτοκίνητα που παράγει. Πολλές χώρες όμως μεταξυ αυτών και η Βενεζουέλα, αρνούνται να εξορύξουν το λίθιο σε μαζική κλίμακα γιατί η εξόρυξη του απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού κάτι που θα εξαφανίσει τις αγροτικές κοινότητες της χώρας. Όπως δήλωσε ο Musk πριν μερικά χρόνια ,» αν δεν δεχτούν να μου δωσουν το λίιθιο, υπάρχουν και πραξικοπήματα» . Ο Musk παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα.

Δεν περιμένω θαύματα από τον Μαδούρο τη στιγμή που οι αμερικανοί μαζί με τους δορυφόρους τους διεξάγουν ένα πολιτικο –οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας. Ούτε περιμένω ο Μαδούρο να μετατραπεί σε πρωταθλητή των δημοκρατικών διαδικασιών τη στιγμή που υπάρχει ένας μεγάλος δούρειος ίππος εντός των τειχών ενώ απ΄ έξω τα γεράκια καραδοκούν να κατασπαράξουν τους πλούσιους φυσικούς πόρους της χώρας, Αναπόφευκτα θα υπάρξουν δημοκρατικά ελλείμματα και οικονομική ανέχεια.

Η συνεχής φθορά της αμερικανικής ηγεμονίας αποτελει μια χαραμάδα ελπίδας τόσο για τον λαό της Βενεζουέλας όσο και για όλη την ανθρωπότητα.

❌