One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayOne Radical Planet

· Andreas Kounnis Η Αναστασία και η κάθε Αναστασία σας στέλνει τα χαιρετίσματα ολόκληρης της γενιάς της. Της γενιάς των 800 ευρώ.

By Δέφτερη Ανάγνωση

Artwork by Angeliki Michaelidou Matsi

·         Andreas Kounnis

Η Αναστασία και η κάθε Αναστασία σας στέλνει τα χαιρετίσματα ολόκληρης της γενιάς της.

Της γενιάς των 800 ευρώ.

Της γενιάς που αν δεν έχουν οι γονείς να δώσουν απο τις οικονομίες τους φαντάζει όνειρο απατηλό το δικαίωμα της στέγης.

Της γενιάς που σκέφτεται να παντρευτεί και να κάνει παιδιά γιατι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Της γενιάς της ημιαπασχολησης και της ετεροαπασχολησης.

Της γενιάς που της παραδώσατε μισή Κύπρο και ένα στάδιο πριν την οριστική διχοτόμηση της.

Της γενιας της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Της γενιάς με τα υψηλότερα ποσοστά

ανεργίας.

Της γενιάς που θέλετε να συνδέσετε το προσδόκιμο ζωής με την συνταξιοδότηση της.

Της γενιάς που υποθηκεύσατε το μελλον της στις Σεϋχέλλες και στις κάθε Σεϋχέλλες.

Της γενιάς που της κλέψατε τα όνειρα της.

Ε λοιπόν χαιρετίσματα απο την νέα γενιά...      

Γιώργος Πίττας.. Όποιος δεν κατανοεί τον θυμό και την εξαίσια έπαρση ενός νέου και δημιουργικού ανθρώπου έναντι της αρματωμένης εξουσίας έ?

By Δέφτερη Ανάγνωση


·        
Ανθολογία σχολίων για τον καρτσιλαμά της ανεράδας – σαν «Ποίηση της ζωής στο δρόμο.» ΙΙ

Γιώργος Πήττας

Έγραφα ένα μακροσκελές αλλά το βαρέθηκα και το βρόντηξα.

Μόνο τούτο: Όποιος δεν κατανοεί τον θυμό και την εξαίσια έπαρση ενός νέου και δημιουργικού ανθρώπου έναντι της αρματωμένης εξουσίας έχει πεθάνει προ πολλού και δεν το ξέρει. Το αεικίνητο και χορογραφημένο κωλοδάχτυλο είναι η Ποίηση της ζωής στο δρόμο.

• Για τον Αλέκο Κωνσταντινίδη. Ο κυρ Αλέκος- οι εμμονές ή πως όταν μπλέξεις με τα πίτουρα θα σε τρων οι όρνιθες… Αλλά τουλάχιστον το πάλεψε ?

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Για τον Αλεκο Κωνσταντινιδη. Ο κυρ Αλέκος- οι εμμονές ή πως όταν μπλέξεις με τα πίτουρα θα σε τρων οι όρνιθες… Αλλά τουλάχιστον το πάλεψε στο κυπριακό.. :) …Τζαι άφησε μι<α καποια κληρονομιά σε δημοσιογράφους. Αλλά τζαι σε ότι απέμεινε από τον ηττημένο πια  [τζαι στο ίδιο του το κόμμα] Κληριδισμό..

«Τους ζωντανούς εν πωχούσιν μάσιην τζαι εν τους χωνεύκουν

Τους πεθαμένους συγχωρούν

Εν φούχτα χωμαν τζι΄εν μπορούν,

Κόρη να τους παιδεύκουν.»

Δ. Λιπέρτης, Βούττημαν Ήλιου

Γνώρισα, έμμεσα, τον κ. Αλέκο Κωνσταντινίδη  στην εφηβεία μου την δεκαετία του 1970 - εκείνη την πολιτικοποιημένη, τραυματική αλλά τζαι με όνειρα απελευθέρωσης μετά την κατάρρευση του ελληνοχριστιανισμού της χούντας περιοδο Τότε αν ήθελες να διαβάσεις όλες τις εφημερίδες απλώς πήγαινες σε διαφορα καφενεία ή συλλόγους τζαι είχες σφαιρική πληροφόρηση. Από τις δεξιές εφημερίδες ξεχώριζε ο Αλέκος Κωνσταντινίδης. Είχε ένα άλλο στυλ από το τυπικό [τζαι αδιέξοδο μετά την κατάρρευση της χούντας] ύφος άλλων δεξιών σχολιογραφων που αναμασούσαν κλισέ που εμφανώς ήταν πια εκτός τόπου και χρόνου. Ο Σ. Ιακωβίδης της Σημερινής, ας πούμε, είναι ακόμα εκεί…J ..Σε κάποια φάση ο κ. Αλέκος, έντονα αντι-αριστερός [ίσως να είναι τζαι αήπιν όσων περνούν από την αριστερά στην δεξιά – με απωθημένα ή λόγω συμφερόντων κοκ] έκανε μια αναφορά σε ένα βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει την Ελλάδα, τζαι υποστήριζε, ακόμα, μετά τζαι το 74 την προσάρτηση της Κυπρου στο ελληνικό κράτος. Ηξερα το βιβλίο – ήταν μια έκδοση οπαδών του Ψυρούκη, ενός αθηναϊκού γκρουπούσκουλου της εποχής, που πουλούσε το κωμικό ιδεολόγημα που λάνσαρε τζαι στην Κύπρο το σουβλατζίδικο  ίδρυμα προσφοράς παραστάσεων γελωτοποιού σε αστούς ακροδεξιάς καταβολών, από τέως αριστερούς, που τους έλεγαν ότι είχαν δίκαιο να είναι αντι-αριστεροί. Γαργαλώντας το κόμπλεξ των ανόητων… Αιγαίον, κωμικές παραστάσεις Καραμπελιά κοκ. Εννοείται ότι μετά, στην ωριμότητα του, ο Κωνσταντινίδης θα τα θεωρούσε όλα αυτά φτηνές ανοησίες.. Εκείνο που μου έκαμε εντύπωση τοτε την δεκαετια του 1970, ήταν ότι ο Κωνσταντινίδης που μέχρι τότε τον θεωρούσα, σαν αναγνωστης [παρά τις οποιες διαφωνίες], σοβαρό αναλυτή, λάνσαρε ένα βλακώδες ψέμα: αναφερόταν στον συγγραφέα ενός από τα κείμενα του βιβλίου, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Κ. Βιδάλης» - τζαι έκαμνε κριτική στο ΑΚΕΛ γιατί δεν δημοσίευε τζαι τζήνες τις απόψεις με δεδομένο ότι ο Βιδάλης ήταν ιστορικό στέλεχος της ελληνικής αριστεράς από τον εμφύλιο. Ήταν ένα χυδαίο ψέμα. Ο Βιδάλης τον οποίο επικαλείτο ο Κωνσταντινίδης, ήταν νεκρός, από τον καιρό του εμφυλίου – δολοφονημένος από το ακροδεξιούς. Απλα ενας τυπακος στην Αθηνα, μετα το 1974,  χρησιμοποιουσε το ονομα του σαν ψευδωνυμο. Εκεί ξεφούσκωσε η εικόνα που είχα για τον Κωνσταντινίδη. Έστειλα μια επιστολή [ελπίζοντας ότι δεν ήξερε – αλλα αμφεβαλα ότι θα λανσαρε κατι με τοση αγνοια] στην εφημερίδα. Ο κυρ Αλέκος την δημοσίευσε, αλλά – με κόλπο. Ξαφνικά οι παράγραφοι μπήκαν με λάθος σειρά, οπότε δεν έβγαινε νόημα. Έτσι κατάλαβα τί κάμνει ένας δημοσιογράφος αμα κόψει μέσα. Θα μπορούσε βέβαια να μην τη δημοσιεύσει καθόλου – το ότι έστησε ένα τυπογραφικό σκηνικό σύγχυσης, μου έκανε επίσης εντύπωση. Τουλάχιστον τη δημοσίευσε – αλλα ημουν πια σιγουρος ότι παραπλανουσε σκοπιμα.. :)

Ξανασχολήθηκα με τον κυρ-Αλέκο την δεκαετία του 1990. Ήταν πιο ώριμος πια. Κολλημένος ακόμα στις αντι-αριστερές του νευρώσεις, αλλά με το ίδιο στυλ γενικότερα. Χρησιμοποιούσε διάφορες φράσεις από συγγράφεις και έκτιζε πάνω τους για να κάνει κάποιο επιχείρημα. Προσπαθούσε να συνδέσει το τεκμήριο με κάποιο θεωρητικό πλαίσιο. Ήταν αυτό που του είχε μείνει, υποθετω, από την αριστερή του καταγωγή. Την δεκαετία του 1990,ο κυρ Αλέκος μου έκανε εντύπωση για δυο πράγματα: το ένα ήταν η κριτική του για τον εθνικισμό. Τώρα πια δεν ήταν ανάγκη να ξεπλένει την ΕΟΚΑ β, όπως την δεκαετία του 1970. Μέσα από την Αλήθεια εξέφραζε ουσιαστικά τον Κληριδισμό. Η αντιπαράθεση του δεν ήταν τόσο με την Χαραυγή, όσο με την Σημερινή – με τον απορριπτισμό. Μου θύμιζε ιστορικά την σχέση του Μακάριου με τον Φιλελεύθερο, ιδιαίτερα την κατάσταση τον Απρίλιο του 1967, όταν ο Μακάριος δεν μπορούσε μεν [με την μεραρχία, τον Γρίβα κοκ να ελέγχουν τον στρατό στην Κύπρο] να βγει και να πει δημόσια «όχι» στο πραξικόπημα της χούντας – τζαι εκφραζεν τον ο Κατσαμπάς στον Φιλελεύθερο [με τα περίφημα «όχι»  - «και πάλιν Όχι»] Έτσι τζαι ο Κωνσταντινίδης ουσιαστικά έμοιαζε να εκφράζει το Κληρίδη πρόεδρο, τον μετριοπαθή πολιτικό, σε ένα κλίμα που φορτιζόταν όμως από τον εθνικισμό - απορριπτισμό με βάση τον οποίο εκλέγηκε καιροσκοπικά ο Κληρίδης σε βάρος του Βασιλείου..

Άρχισα τότε να συνειδητοποιώ ότι ο Κωνσταντινίδης λειτουργούσε σε ένα βαθμό σαν εκπαιδευτικός μιας γενιάς δεξιών με φόντο τον Κληριδισμό. Μερικές φορές ήταν πραγματικά κωμική η κατάσταση στην Αλήθεια. Στις επιστολές παρέλαυνε μια εθνικοφροσύνη που με δυσκολία αντιλαμβανόταν, εστω και τοτε, ότι είχε καταρρεύσει η χούντα του ελληνοχριστιανισμού το 1974. Στα σχόλια του Αλέκου η κατάσταση ήταν αλλου – πολύ αλλού. Ορθολογική ανάλυση με βάση τα τσιτάτα.. :) ..Απορούσα πραγματικά τί καταλάβαιναν μερικοί αναγνώστες από ότι έγραφε… J

Σε εκείνο το πλαίσιο, ο Κωνσταντινίδης έβγαλε στην επιφάνεια και την ενδιάμεση περίοδο της ζωής του [τζαι τούτο ήταν το δεύτερο σημείο που πρόσεξα στην δουλειά του]. Η πρώτη του περιοδος ήταν η αριστερή που τον διαμόρφωσε, και η τρίτη εκείνη που τον γνώρισα μετά το 74, προσπαθώντας να εισάγει ένα είδος ορθολογικής νεωτερικής ανάλυσης στο ελληνοκυπριακό δεξιό λόγο που βολόδερνε ακόμα στην φτήνια του λογου της εθνικοφροσύνης του ελληνικού εμφυλίου – ακομα και της προηγουμενης περιοδου κοκ. Η ενδιάμεση φάση ήταν η περίοδος 60-74.. Σε εκείνη την φάση αναφερόταν συχνά ο Κωνσταντινίδης για να κάμει κριτική στους κεντρώους απορριπτικούς… Ήταν ένα σχιζοφρενικό επιχείρημα, αλλά ιστορικά ενδιαφέρον όπως ανακάλυψα. Απέναντι λ.χ. στις απαιτήσεις των απορριπτικών [τζαι του κέντρου τζαι του ΔΗΣΥ] για «ενιαιο αμυντικο δογμα» τζαι αναλογες φουσκες, ο Κωνσταντινίδης αναφερόταν στην εποχή της μεραρχίας τζαι πως ουσιαστικά η κυπριακή κοινωνία δεν ήθελε από τότε την ένωση/προσάρτηση… Ήταν μια πρώτη καταγραφή αυτού που θυμόμουν, έτσι και αλλιώς βιογραφικα, από την παιδική μου ηλικία, αλλά είχε χαθεί στις καταγραφές που εστίαζαν στο κυπριακό. Η σχιζοφρένεια ήταν η εξής: ο κ. Αλέκος ειρωνευόταν όσους ήθελαν το «εναίο αμυντικό δόγμα» την δεκαετία του 1990, αφού την δεκαετία του 1960, όταν ήταν εδώ η μεραρχία, δεν την ήθελαν ουσιαστικά. Αυτό ήταν σωστό. Όμως ο κυρ-Αλέκος ήταν στην δική του αντίφαση. Γιατί τώρα πια ήταν και ο ίδιος, όχι απλώς ανεξαρτησιακός, αλλά και υπέρ της λύσης [σαν Κληριδικός].. Άρα ουσιαστικά, κοιτάζοντας προς τα πίσω, αν ήταν ειλικρινής, θα παρσαδεχόταν ότι έγραφε ανοησίες τότε υποστηρίζοντας την προσάρτηση… τζαι την παρουσία της μεραρχίας της οποίας ο στόχος ήταν η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της όποιας αθηναϊκής κυβέρνησης – τζαι φυσικά της Τουρκίας μέσω του σχεδίου Άτσεσον..

Τα μπερδέματα εποχών.. :)

Νομίζω ότι αν θα αποδοθεί ένας είδος φόρου τιμής στον κυρ Αλέκο τώρα που έφυγε, κατά το σοφό ποίημα του Λιπέρτη, θα είναι ότι όντως, σαν είδος «δάσκαλου» έφκαλε μερικούς [σαν είδος γενιάς] καλούς [έντιμους] δημοσιογράφους [στα πλαίσια βέβαια του τι επιτρέπει το μέσο στο οποίο πουλούν την εργασία τους] ..Αλλά ακόμα παραπάνω ότι έντιμο απόμεινε στην ηττημένη κληρονομιά του Κληριδισμού [ας είμαστε ρεαλιστές – ο Αναστασιάδης είναι η έκφραση του καιροσκοπισμού που είχε πάντα η ακροδεξιά εθνικοφροσύνη: ημετεροκρατία και αρπαχτή στο όνομα κάποιου έθνους… J] οφείλει στον Αλέκο Κωνσταντινίδη μέρος του λογου της. Ήταν ο μόνος που προειδοποίησε [αν και βέβαια συναγερμικός] την κοινωνία για το τι νούμερο ήταν ο Πικής το 2013. Τζαι νομίζω ότι η επιγραμματική δήλωση του Κουλέρμου «το κρίμα στο λαιμό σας» για την εγκατάλειψη του Κραν Μοντανά από τον Αναστασιάδη, είχε και την δική του υπογραφή νοητά…

· Ανθολογία σχολίων για τον καρτσιλαμά της ανεράδας – σαν «Ποίηση της ζωής στο δρόμο.» Ι

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Ανθολογία σχολίων για τον καρτσιλαμά της ανεράδας – σαν «Ποίηση της ζωής στο δρόμο.» Ι

Yiorgos Vlamis
Μια συγκλονιστική φωτογραφία των τελευταίων ημερών. Η χορευτική φιγούρα της Αναστασίας απέναντι στον Αίαντα. Ένας ανατριχιαστικός καρτσιλαμάς.

 

Συγκλονιστική φωτο τζαι μια συγκλονιστική κωδικοποίηση: η Αναστασία απέναντι/καρτζιήν που τον Αίαντα...

Ανοίγει μια ολόκληρη σειρά προεκτάσεων...

Αυτός ο καρτσιλαμάς απέναντι στον Αίαντα της καταστολής είναι πια μέρος της Ιστορίας. Η Κύπρος, της ζωής τζαι της χαράς, που αντιστέκεται απέναντι στην τεχνολογία της καταστολής – που φαίνεται να κουβαλά, ακόμα τζαι τούτη, μίζες ημέτερων…


Το πρόβλημα/ζήτημα Γιολίτη.. Το γιατί δεν παραιτείται η κ. Γιολίτη μπορεί να προσεγγιστεί από διάφορες οπτικές γωνίες:

By Δέφτερη Ανάγνωση


·       
Το πρόβλημα/ζήτημα Γιολίτη..

Το γιατί δεν παραιτείται η κ. Γιολίτη μπορεί να προσεγγιστεί από διάφορες οπτικές γωνίες: δεν την αφήνει ο Αναστασιάδης, είναι ένα αππωμένο πλουσιοκόριτσο που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, άρα δεν καταλάβει ότι έχει γίνει περίγελος,  δεν είναι μόνο αχάπαρη, αλλά και αδίσταχτη, άρα χωρίς εξουσία κινδυνεύει να καταλάβει το κενό μέσα της, οπότε γαντζώνεται από την εξουσία σαν μηχανισμό απώθησης κοκ... Ακούγοντας στις αρχές την εβδομάδα την αντίδρασή της μετά την συνεδρία της Βουλής οπου της τα έψαλλαν για την υπόθεση εισβολής της αστυνομίας, με δικές της οδηγίες,  στο σπίτι της κ. Ζαρου [με ξεκάθαρο μήνυμα το σχόλιο της Ελένης Μαύρου ότι με την συμπεριφορά της είναι «κίνδυνος για την Δημοκρατία»] είχες όντως την αίσθηση ότι είτε δεν καταλάβει [αντικατοπτρίζοντας τα κωμικά καρτούν για αυτήν να αναρωτιέται «μα είμαι υπεύθυνη για την αστυνομία; Μα καλά γιατί εν μου το ειπεν κανένας;»], είτε είναι ένα άτομο με ανασφάλεια που προσπαθεί να αναπληρώσει τα ό,ποια κενά μέσα από την εξουσία. Δεν γίνεται να στέλλεις αστυνομία σπίτι άλλου ατόμου γιατί είσιες τόση ανασφάλεια σαν άτομο που νομίζεις ότι μπορείς να καταστείλεις με τον φόβο ακόμα τζαι το χιούμορ..Κατι παει πολλα Χ στην κατανοηση των δεδομενων…

Η κ. Γιολιτη δεν φαινεται να καταλάβει από Δημοκρατία. Αλλά τζαι άλλες γκάφες της κάμνουν σε να απορείς – μια τύπισσα που αυτοδιαφημίζεται σαν δικηγόρος μπλα μπλα να μεν ξέρει ότι το Ανώτατο μπορεί να αναστείλει απόφαση;..Φεφκουν της ατακες που εν καταλαβει τις συνεπειες τους;

Το ότι η κ. Γιολίτη πρέπει να πάει σπίτι της είναι πια κατανοητό [τζαι λόγω τεκμηριωμένης δυσκολίας/ανικανότητας διαχείρισης του δημοσιου/ρόλου της, αλλά τζαι λόγω παράβασης εξουσίας] – τζαι μάλιστα θα πρέπει να τεθεί θέμα να της χρεωθεί τζαι το κόστος όσων αγωγών γίνουν ενάντια στο δημόσιο από τις γκάφες της.

Αν έχει προβλήματα ταυτότητας ή κατανόησης η κ. Γιολίτη καλό θα είναι να τα λύσει με τον/την ψυχολόγο της – και όχι σε βάρος των συμπολιτών της..

Η μόνη λογική αιτία που αυτή η κυρία θα ταλαιπωρεί τον εαυτό της και όλους τους υπόλοιπους προς το παρον, φαίνεται να είναι ο Αναστασιάδης.

Υπάρχει ένας εμφανής λόγος γιατί μπορεί να την θέλει εκεί: Άμα δει κανείς το υπουργικό όλοι οι αλλοι εμπλεκόμενοι του σκανδάλου των διαβατήριων δεν είναι στα πέριξ. Τζαι όπως δείχνει η γενικότερη εικόνα, αρκετοί του ΔΗΣΥ κινούνται να κρατήσουν αποστάσεις από τον Ανάστο – καταλαβαίνοντας ότι θα είναι ζημιά στο μέλλον τους πολιτικά. Η Γιολίτη, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η μόνη που είναι αρκετά εμπλεκόμενη όσο και ο Ανάστος – τζαι αν ευσταθούν τζαι οι πληροφορίες ότι ο Ανάστος άρκεψε πκιον να μεν αθθυμάται σε βαθμό σοβαρό τζαι ταυτόχρονα να μπλέκει πραγματικά τζαι φαντασιακά γεγονότα, τότε η Γιολίτη ίσως να είναι τζαι κάτι παραπάνω από χρήσιμη στην «μοναξιά του πατριάρχη»…Από μια ανθρώπινη/οικογενειακή οπτική, αυτό, ίσως να είναι κατανοητό.. Αλλα είναι ώτο δημόσιο για τέτοιες λειτουργίες;

Θα δείξει…· Να μάθουμε τζαι τες μίζες.. Σε ποιό προϋπολογισμό εγκρίθηκε ο Αίαντας και ποιοί ψήφισαν και ενέκριναν την άφιξη του. Στην Αγγλία έχει ?

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Να μάθουμε τζαι τες μίζες..

 

Nicos Constantinou

Σε ποιό προϋπολογισμό εγκρίθηκε ο Αίαντας και ποιοί ψήφισαν και ενέκριναν την άφιξη του. Στην Αγγλία έχει απαγορευτεί η χρήση από το 2015 στην Πρωθυπουργία της Τερέζας Μέι, και οι "Αίαντες" της έχουν γίνει εξαρτήματα προς πώληση. Η Βουλή μας πρέπει άμεσα να θέσει θέμα και να απαγορεύσει την χρήση τέτοιων φονικών όπλων μιας χώρας εναντίον των πολιτών της. ΑΜΕΣΑ.

• Όταν οι μίζες απειλούν τους πολίτες σωματικά και όχι απλώς οικονομικά: Κοιτάζοντας από απόσταση τα γεγονότα της 13/2 η κατάσταση της αστυν?

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Όταν οι μίζες απειλούν τους πολίτες σωματικά και όχι απλώς οικονομικά: Κοιτάζοντας από απόσταση τα γεγονότα της 13/2 η κατάσταση της αστυνομίας [τζαι όποιας/ου έδωσε τις διαταγές για την παράσταση] ήταν κωμικές – ντύθηκαν σαν ρομπότ τζαι κουβάλησαν ένα αυτοκίνητο που εκτοξεύει πιεσμένο νερό [το οποίο απαγορεύεται σε αρκετές χώρες σαν εν δυναμει θανατηφόρο] για να αντιμετωπίσουν μια εκδήλωση βασικά νεαρών που το μόνο πιθανό τους «όπλο» ήταν.. μαντορίνια..

Η ανάγκη επίδειξης δύναμης, ήταν σαφής. Μια κυβέρνηση με την πλάτη στο τοίχο ήθελε να δώσει μήνυμα επιβολής. Βλακωδώς γιατί παρήγαγε το ανάποδο. Τζαι στην περίπτωση του τεχνολογικού δράκου, του Αίαντα, απλώς θύμισε μια από τις αιτίες της οργής: την διαπλοκή. Διότι, όπως τελικά διέρρευσε, ο «δράκος του νερού» αγοράστηκε με εξτρά κόστος σε σύγκριση με ανάλογες αγορές του ελληνικού κράτους…

Μέχρι τζαι που την καταστολή να φκάλουν ριάλια…

Πόση ξεφτίλα ρε;…

Marios Skouriotis

Τωρά έμεινε να μάθουμε ποιός έπιασε το κκομίσιον της αγοράς του εκτοξευτή νέρου Είμαστε ένα βρώμικο κράτος και τα υδροφόρα αλλού έπρεπε να ήταν στραμμένα. Όχι προς το κορίτσι με το καθαρό βλέμμα και την αγγελική φωνή.

 

Corina Demetriou

Η διαφορά μεταξύ 350,000 που πληρωσε η Ελλαδα και 430,000 που πληρωσαμε εμεις ειναι η μίζα.

https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1126588/pos-proekypse-to-ydrobolo-ochima-tis-astynomias?fbclid=IwAR2DxxnH1kVFX4IwGE3PT9FfvbxCl4P7jDsGWeS2G5-bmlw3w-8mt5Ovn7E

· Όταν η ξεδιάντροπη διαπλοκή γίνεται σαφής μέχρι και σε ομάδες /οργανισμούς που κάποτε στήριζαν τον Αναστασιάδη σαν εκφραστές ενός φι

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Όταν η ξεδιάντροπη διαπλοκή γίνεται σαφής μέχρι και σε ομάδες /οργανισμούς που κάποτε στήριζαν τον Αναστασιάδη σαν εκφραστές ενός φιλελευθερισμού.

Ο ΟΠΕΚ υπήρξε ένας οργανισμός/ομάδα, ο οποίος κινείται στα πλαίσια του φιλελευθερισμού, υποστηρίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Στήριξε τον ΔΗΣΥ/Αναστασιάδη σε κάποιες φάσεις στο παρελθόν. Η σημασία της ακόλουθης κωδικοποίησης, όμως, είναι πέρα από την έντιμη μετατόπιση. Το πιο σημαντικό είναι ότι καταγράφεται ξεκάθαρα το οφθαλμοφανές που για χρόνια ήταν συγκαλυμμένο πίσω από ένα υποτιθέμενο καθωσπρεπισμό - Ή ακόμα και έγνοια για την θεσμική πραγματικότητα [προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμότητας κοκ – πριν βέβαια από την παρούσα κατάσταση όπως η προεδρία η ίδια οδηγεί στην από-νομιμοποίηση]. Ο Αναστασιάδης παραβιάζει τους όρους εντολής ενός προέδρου, διότι εμπλέκεται ξεδιάντροπα [όπως φαίνεται μέχρι και από την ερευνητική επιτροπή που φαίνεται να διόρισε έμμεσα ο ίδιος μέσα από τους ημέτερούς του στην εισαγγελία για να τον συγκαλύψουν] στην αποκόμιση ιδιωτικού οφέλους ως πρόεδρος/δημόσιο πρόσωπο. Η παραίτησή του είναι αναγκαιότητα πια σε πολλά επίπεδα. Τζαι για το δημόσιο αίσθημα τζαι για την τήρηση του ίδιου του συντάγματος.

“Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι υπάρχει μείζον ζήτημα νομιμοποίησης της προεδρίας Ν. Αναστασιάδη. Οι καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», η αποδεδειγμένη σύγκρουση συμφέροντος ανάμεσα στο δικηγορικό του γραφείο και την προεδρία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, και η συμμετοχή συγγενικού του προσώπου στην εποπτεία της έγκρισης διαβατηρίων στο Υπουργείο Εσωτερικών, εγείρουν από μόνα τους θεμελιώδη πολιτικά και νομικά ζητήματα. Επιπρόσθετα, τα αδιαφανή ταξίδια του με το αεροπλάνο του Σαουδάραβα πρίγκιπα στις Σεϋχέλλες και η σωρηδόν χορήγηση διαβατηρίων στα συγγενικά πρόσωπα του πρίγκιπα, μετατρέπουν την υπόθεση σε κολοσσιαίας έκτασης σκάνδαλο.

Εξαιτίας όλων αυτών το όνομα της Κύπρου έχει γίνει συνώνυμο της διαφθοράς και της συναλλαγής. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι ο Πρόεδρος δεν πείθει κανένα, ούτε εντός, ούτε εκτός Κύπρου. Η αξιοπιστία του είναι μηδενική. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.»

· Συνειρμοί του υψωμένου δάκτυλου: από το «ανάρμοστο» του ευνουχισμού, στην οργή του «κάνετε έρωτα, όχι πόλεμο» ή πιο απλά, σαν συμβουλή

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Συνειρμοί του υψωμένου δάκτυλου: από το «ανάρμοστο» του ευνουχισμού, στην οργή του «κάνετε έρωτα, όχι πόλεμο» ή πιο απλά, σαν συμβουλή στην νεύρωση της καταστολής: «get a life/γαμηθείτε πέρκι χαλαρώσετε…»

Έγινε απόπειρα να παρουσιαστεί το υψωμένο μεσαίο δάκτυλο της Αναστασίας σαν ένα είδος «ανάρμοστης συμπεριφοράς». Από αυτούς που προσπαθούσαν να ξεπλύνουν την επίθεση του τανκς/του σιδερόφραχτου οχήματος της καταστολής. Τζαι ίσως αυτή η υποκρισία – του ξεπλύματος της βίας με τον πουριτανισμό για μια συνηθισμένη χειρονομία στην καθημερινότητα- να είναι αποκαλυπτική. Το υψωμένο μεσαίο δάκτυλο είναι στην διεθνή γλώσσα των χειρονομιών, το αντίστοιχο του κυπριακού καβλιάσματος. Με τον άλφα ή βήτα τρόπο εκφράζει σε ένα πρώτο επίπεδο ένα είδος φαλλικής προβολής – του πέους/βίλλου σε ένα πατριαρχικό πλαίσιο - αλλά τζαι της κλειτορίδας σε ένα μετα-πατριαρχικό πλαίσιο, όπως το σημερινό. Τζαι προφανώς όταν χρησιμοποιεί την χειρονομία μια γυναίκα, η κίνηση ανήκει στο μετα-πατριαρχικό πλαίσιο. Που θα μπορούσε να σημαίνει τί, σε ένα δεύτερο επίπεδο συμπαραδήλωσης; Θα μπορούσε να σημαίνει, στο πατριαρχικό πλαίσιο, «άει γαμήσου», ή στο μετα-πατριαρχικό πλαίσιο «γαμηθείτε/κάμετε/ έρωτα» αντί να περιφέρετε τους φαντασιακούς φαλλούς της καταστολής [γιατί τί άλλο ήταν ο Αίαντας που εκτοξεύει θανατηφόρες δόσεις συμπιεσμένου υγρού/νερού, από ένας φαντασιακός φαλλός που προσπαθεί να επιβληθεί;].

Αυτό που ελάλεν η ανεράδα που εχόρευκεν σαν ελεύθερο πλάσμα/σώμα απέναντι στην απόπειρα καταστολής, μετά την επίθεση του φαντασιακού φαλλού της επιβολής με την πρώτη επίθεση του συμπιεσμένου νερού, ήταν: «Όχι ρε, δεν θα υποταχθούμε»..

Σε αυτό το επίπεδο, το υψωμένο δάκτυλο λαλεί στην εξουσία που αγοράζει με μίζες τεχνολογικούς δράκους, ένα μεταμοντέρνο No Pasaran: «Όχι, δεν θα περάσει η καταστολή», αλλά λαλεί επίσης στο άνθρωπο που είναι κρυμμένος μέσα στο τέρας.. «Get a life» ή όπως το ελαλούσαν οι Χίππυς «Κάμετε έρωτα, όχι πόλεμο»…

Η εξέγερση ενάντια στην νεύρωση…· Έρχεται η άνοιξη; Χρονικό της εφτομάδας μετά την ρήξη της 13ης Φεβρουαρίου

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Έρχεται η άνοιξη; Χρονικό της εφτομάδας μετά την ρήξη της 13ης Φεβρουαρίου


Τούτη η εφτομαδα μύρισε άνοιξη. Γυρόν μας βέβαια ήταν τα σιόνια, μια έντονη κρυάδα. Αλλά η άνοιξη ήταν κοινωνική. Ένα, δυο, τρια ρήγματα στο σύστημα της εξουσίας. Από εκεί που όπως το κωδικοποίησε η Αναστασία, η νεαρή γυναίκα, σαν Ανεράδα, που έγινε το σύμβολο του ρήγματος, φαινόταν να ήμασταν «ηττημένοι», μια αδυσώπητη δυναμική άρχισε να ανατρέπει την δύναμη επιβολής του κάθε Αίαντα της εξουσίας, της κάθε απόπειρας λογοκρισίας ή δαιμονοποίησης. Αυτό που κυκλοφορούσε υπόγεια, φάνηκε να αρχίζει να αναδύεται.

Ήταν σαφές ότι η εξουσία έκανε επίδειξη δύναμης στο πάρκο Κολοκάση. Ήθελε να καταστείλει την πολιτική διαμαρτυρία. Δεν υπήρχε καμιά άλλη λογική στις γελοίες στολές των αστυνομικών, λες και θα έπαιζαν κομπάρσοι σε κάποιο φιλμ επιστημονικής φαντασίας – τζαι στις σαφείς προκλήσεις τους. «Θα σας διαλύσουμε» ήταν το μήνυμα. Παρά τα κλαψουρίσματα της Γιολίτη την επομένη, το μήνυμα της στασης της, όπως το κωδικοποίησε με αρκετή σαφήνεια η Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου, φαίνεται να ήταν το εξής: «δεν είναι ανεπαρκής, είναι αδίσταχτη».

 Η άρνηση υποταγής φάνηκε να εξοργίζει. Με αποκορύφωμα την στοχευμενη βολή του νερού στην ανεραάδα που χόρευε στο δρόμο. Η εξουσία είχε ήδη φροντίσει να λογοκριθεί η βία στους δρόμους. Τζαι φυσικά, λογοκριθηκε τηλεοπτικα τζαι η αντίσταση που αρνήθηκε τη διάλυση τζαι πάλεψε για τα λίγα μέτρα πορείας σαν σήμα κατατεθέν της πολιτικής ανυπακοής. 

Όμως… Αυτό που ήδη διαφαινόταν, άνθισε. Η εναλλακτική Δημόσια Σφαίρα του ίντερνετ πλημύρισε μέχρι το βράδυ από την αθλιότητα της βίας απέναντι σε διαδηλωτές/τριες. Το άτομο με το αίμα να στάζει από το κεφάλι, ο νεαρός πάνω σε πατίνια που ξαφνικά αρπάζεται από τους αστυνομικούς, το πόδι του μπάτσου πάνω σε διαδηλωτή στο έδαφος. Οι τηλεοράσεις, εκαναν αρχικα οτι δεν είδαν τίποτα. Και όμως σε μια άτυπη, μικρή εσωτερική εξέγερση, αρκετές φωτό της καταστολής είχαν βγει από δημοσιογράφους που ήξεραν ότι μάλλον θα λογοκρίνονταν από τους «μαστόρους» - τζιαι εδιοχετεύσαν τες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρά το ότι την Κυριακή οι εφημερίδες δεν είχαν τίποτα, αφού οι κυριακάτικες εκδόσεις ετοιμάζονται από πριν, το κλίμα είχε αλλάξει. Η εικόνα της Αναστασίας να χορεύει, ο κίνδυνος να χάσει την όραση στο ένα της μάτι, η ήχος της φωνής της στο τραγούδι, η ανυπόταχτη δήλωση της «δεν θα με υποτάξει εμένα η χούντα τα Αναστασιάδη», έγινε σύμβολο μιας ευρύτερης μετατοπισης. Η αντιπολίτευση [τα κόμματα που απέδειξαν και με την αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό ότι εν εξαγοράζονταν από την κυβέρνηση – ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι] καταδίκασαν την αστυνομική βία. Μέχρι και οι απολογητές από την Αλληλεγγύη στην μιζέρια του Σιζόπουλου, καταδίκασαν την «υπέρμετρη βία». Αυτή ήταν και η εικόνα την επομένη στις εφημεριδες. Μέχρι και η Αλήθεια βγήκε με πρωτοσέλιδο για «υπέρμετρη βία» την Δευτέρα. Οι άλλες 3 εφημερίδες όμως, ήταν σαφώς κριτικές. Το ΑΚΕΛ είχε πάρει ήδη θέση και η Χαραυγή ήταν αναμενόμενο να είναι έντονη ενάντια στην καταστολή. Ο Πολίτης δεν μπορούσε να το παίξει πάπια. Αλλά η πιο εντυπωσιακή θέση ήταν του Φιλελεύθερου. Όλη σχεδόν την εβδομάδα, η κριτική της αστυνομικής βίας ήταν έντονη – από το [θα μπορούσε να πει κανείς] ιστορικό «Κτυπούσαν στα τυφλά» μέχρι οργισμένα σχόλια, μέχρι και απο τον Άριστο Μιχαηλίδη. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να συσπειρώσει τον εθνικιστικό πόλο μαζί με εξαρτήσεις υπουργών στα ΜΜΕ [λ.χ. Σίγμα, Ρεπόρτερ] ήταν σαφές ότι έχανε, για πρωτη φορα σε τετοιο επιπεδο, και το παιχνίδι των ΜΜΕ..

Ο ΔΗΣΥ προσπάθησε με τα συνηθισμένα κόλπα της Μετατόπισης: αρχικά έριξαν σε κυκλοφορία την πληροφορία ότι μια γυναίκα κατάγγειλε παρενόχληση από ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ το 2014. Μέχρι και η Γωγώ Αλεξανδρινού αναγκάστηκε να ξεσπαθώσει ενάντια στην ξεφτίλα – εμφανώς η στρατηγική ήταν η συνειρμική ταύτιση της εκδήλωσης με το ΑΚΕΛ, τζαι μετά το ΑΚΕΛ με το όποιο άτομο ήταν υπό κατηγορία [για ανάρμοστη ουσιαστικά συμπεριφορά] για να πουληθει σκανδαλάκι. Πόσα τέτοια δεν είχαμε σε αυτήν δεκαετία της αθλιότητας των πέτρινων χρόνων; ..Πρέπει να ήταν η συνήθεια οτι θα λανσάρουν σαν ξεπλυμα την μετατόπιση για κάθε αβολη στιγμη, που τους έκανε να μην σκεφτούν καν την κραυγαλέα ειρωνεία – ότι ο ΔΗΣΥ προσπαθούσε να αποφύγει ένα θέμα, κατασκευάζοντας ένα θέαμα για το όποιο, ιδίως ο ΔΗΣΥ, έπρεπε να σιωπά – το κόμμα των Προδρόμου, Κυπριανού, Σαλαφώρη, του ηγετη με συγγενη με ροζ βιζες κοκ, τζαι όσων συγκάλυψαν τους βιαστές της Αλόας, θα μιλούσε… για παρενόχληση; Αλλά ήταν τζαι η κεκτημένη ταχύτητα. Κάπως έτσι [με επιτυχημένες, τότε, μετατοπίσεις] έγινε απόπειρα να ξεχαστεί η υπόθεση του συμπέθερου, υστερα η εμπλοκή του ΔΗΣΥ στα ΔΣ των τράπεζων [εκεί έριξαν ΣΑΠΑ..]. Ή και το αμίμητο ψέμα του Διονυσίου ότι ο Ζαννέτος είχε «έπαυλη» από μίζες. Για να απολογηθεί μετά. Όπως άλλωστε είχε κάμει τζαι ο Δίπλαρος με το ψέμα για τις κόρες του Χριστόφια για να συγκαλυφθούν οι κόρες του Αναστασιάδη. Η φτήνια των μετατοπίσεων. Εδώ όμως δεν έπαιξε το σενάριο. Και πρόσεξαν αρκετοί ότι η αστυνομία μοιάζει πια με κομματική οργάνωση του ΔΗΣΥ που αρπάζει ότι νά’ ναι, τζαι ρίχνει το στην δημοσιοτητα για κομματική εξυπηρέτηση…

Αφού δεν έπαιξε αυτό, άρχισε μια νέα προσπάθεια να εμφανιστούν οι διαδηλωτές σαν «βίαιοι» - αρχικά ήταν τα πορτοκάλια τζαι τα μανταρίνια [που τελικα ηταν τζυτρομηλα..:)] – τζαι μετά μια αποσπασματική εικόνα ενός ξύλου που στήριζε ένα πανό, εγινε αποπειρα να παρουσιαστει σαν δείγμα «επιθετικού ροπάλου» κοκ…Έσβησε πριν καν καμει register. Μετά ανακάλυψαν στην καταγραφή με βίντεο το υψωμένο δάκτυλο της Αναστασίας απέναντι στο «τανκς» της καταστολής – τον Αίαντα. Η ανεράδα που οργίζεται με τον δράκο της εξουσίας. Πριν καν απλωθεί στο ίντερνετ η απόπειρα μιας κάποιας δαιμονοποίησης για «ανάρμοστη χειρονομία», άρχισε η αποδόμηση και η γελιοποίησή της – με το υψωμένο δάκτυλο της Τζόαν Μπαέζ, με την κωδικοποίηση του υψωμένου δάκτυλο σαν συμβόλου οργής αλλά τζαι αντίστασης. Το σύμβολο δαιμονοποίησης υιοθετήθηκε αμέσως σαν σύμβολο αντίστασης και δικαιολογημένης οργής – με σαρκασμό απέναντι στην φτήνια του πουριτανισμού. Μια χειρονομία που κάνουν, όπως παρατήρησε εύστοχα ο Α. Μπαλασόπουλος, χιλιάδες οδηγοί καθημερινά, και φυσικά μια χειρονομία που πουθενά δεν μπορεί να δικαιολογεί την αστυνομική βία του «δράκου του νερού» που μπορεί να σκοτώσει. Το γοητευτικό πλαίσιο της ανατροπής κωδικοποιήθηκε από την Χρυσταλλα Χατζηδημητρίου: «Ένα μεσαίο δάκτυλο προς ένα διεφθαρμένο σύστημα, δικαιολογεί τη ρίψη νερού στο πρόσωπο της με τόση δύναμη; Υψωμένα είναι τα μεσαία δάκτυλα μιας τεράστιας μερίδας της νέας γενιάς. Είναι η γενιά με τα μάστερ που αναμένει να ανοίξουν οι καφετέριες για να πιάσει δουλειά πίσω από τα μπαρ, φτιάχνοντας καφέδες για 4 ευρώ την ώρα. Είναι η γενιά που βλέπει γύρω της να ανεγείρονται πύργοι, αλλά οι ίδιοι δεν μπορούν ούτε να ενοικιάσουν διαμέρισμα, αφού η φούσκα των πύργων και των διαβατηρίων έκανε τις τιμές απλησίαστες. Είναι η γενιά που βλέπει το περιβάλλον να καταστρέφεται για να κερδίσουν κάποιοι από την λεγόμενη ανάπτυξη. Είναι η γενιά που ακούει για το άλλο μισό της πατρίδας αλλά δεν μπορεί να ζήσει σε αυτό. Γιατί μας εκπλήσσει ο θυμός τους;»

Αυτό που συνέβαινε όλη την εβδομάδα ήταν μια παλιρροιακή κίνηση ανατροπής κάθε κίνησης της εξουσίας. Τζαι τούτο εν εγίνετουν που κάποιο επιτελείο, συνεργείο κοκ. Ήταν ένα συλλογικό έργο. Κάθε κίνηση της κυβερνητικής προπαγάνδας υπονομευόταν από μια σειρά άλλες κινήσεις άσχετων μεταξύ τους ατόμων στο ίντερνετ και μετά απλωνόταν στα mainstream MME τζαι στην κοινωνία.

Αυτή η εβδομάδα ήταν η αρχή μιας άνοιξης.  Από την μια έφερε στο προσκήνιο ένα νέο ιστορικό υποκείμενο – μια νεολαία, γλυκιά και οργισμένη, όπως κωδικοποιήθηκε στο πρόσωπο της Αναστασίας, αλλά και άλλων νεαρών στην εκδήλωση και ευρύτερα. Ταυτόχρονα δημιούργησε και διεύρυνε ρήγματα στο σύστημα της εξουσίας. Στο έλεγχο της πληροφορίας [μετατρέποντας τα mainstream MME σε ουραγούς τζαι δίνοντας την ευκαιρία στους διαφωνούντες εκεί μέσα να μιλήσουν – ο ρόλος του Παράσχου λ.χ. ήταν σημαντικός σαν φωνή καταγραφής] αλλά τζαι στο σπάσιμο της στρατηγικής του καθεστώτος Αναστασιάδη με το «διαίρει και βασίλευε». Αν και ο πυρήνας της εκδήλωσης συνέδεε θεματικές [αντίθεση στην διαφθορά, στο αυταρχισμό, στην διχοτόμηση, στον ρατσισμό, την οικολογικη καταστορφη] ποπυ θα μπορουσαν να δυσκολεψουν μια καποια ευρυτερη συσπειρωση, η να ευνοησουν μια απόπειρα να δαιμονοποιηθεί ο χώρος που άνοιξε την πόρτα στην αμφισβήτηση τζαι στην εμφάνιση μιας  νεολαίας στο προσκήνιο, απέτυχε. Παρά το ότι τα συνεργεία του ΔΗΣΥ [με κορυφαίο το κωμικό SSLie] προσπάθησαν δεν τα κατάφεραν… Ένας νέος αέρας φάνηκε να απλώνεται. Στο background είναι ήδη η καθημερινή σχεδόν αποκάλυψη σκανδάλων διαπλοκής, η ξεδιάντροπη αθλιότητα του αρχιεπισκόπου με τις κατεδαφίσεις κοκ. Τζαι στο προσκήνιο αυτά παιδιά που επαίζαν μουσική με τύμπανα, αυτή η κοπέλα που ήθελε να χορέψει σαν κίνηση σώματος αντίστασης στο κεντρο της Λευκωσιας.. Ήταν/είναι ο αέρας μιας νέας γενιάς…

Μυρίζει άνοιξη..

Προς κάποιο κυπριακό Μάη… J · Αποσπάσματα αντιδράσεων.. Ο Γρηγόρης Ιωάννου κωδικοποίησε με σαφήνεια το κλίμα σε μερικές υστερικές αντιδράσεις [ο κ. Κρις εννοείται

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Αποσπάσματα αντιδράσεων..

Ο Γρηγόρης Ιωάννου κωδικοποίησε με σαφήνεια το κλίμα σε μερικές υστερικές αντιδράσεις [ο κ. Κρις εννοείται δεν ενοχλείται όταν αφορά ημέτερους η συνάθροιση, ενώ ο τύπος του ΚΕΒΕ κανένα προβλημα δεν είχε με τα Malls  η «σύμβαση» τους διαισθάνθηκε κάτι προφανώς σαν απειλή..:):

Gregoris Ioannou

«Έχει δίκαιο να φοβάται ο κυρ Κρις του βαθέως κράτους. Είχε δίκαιο που ήταν έξαλλος ο κυρ Αγκαστινιώτης του ΚΕΒΕ και των διαβατηρίων. Διότι χτες ο λαός έδιωξε την Αστυνομία από τους δρόμους. Ούτε που μπορούσε να πλησιάσει η Αστυνομία το πλήθος των 10 000 θυμωμένων πολιτών.

Χτες το προοδευτικό τμήμα της κυπριακής κοινωνίας έδωσε ένα δυνατό μάθημα και μια προειδοποίηση στην κυβέρνηση της διαφθοράς. Αυτό το μεγαλειώδες που έγινε χτες ό,τι και κάνουν, όσο και αν επιχειρήσουν να το θάψουν τα ΜΜΕ, δεν σβήνει. Είναι ιστορία.»

· Αναπαραστάσεις στα ΜΜΕ: Αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος τζαι μια αμηχανία…

By Δέφτερη Ανάγνωση


Σκίτσο διασκευή από έργο του Vulpes Indutus

·         Αναπαραστάσεις στα ΜΜΕ: Αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος τζαι μια αμηχανία…

Από την πλευρά των μηχανισμών της εξουσίας, υπήρχε μια αμήχανη αντίδραση. Η αστυνομία υιοθέτησε το μοντέλο της Λεμεσού όταν οι αστυνομικοί παρατάχθηκαν χωρίς περίπλοκα κόλπα εξαρτήσεων εξω από τον αστυνομικό σταθμό όταν οργανώθηκε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Τζαι όλα έληξαν χωρίς επεισόδια.

Στα ΜΜΕ τον πάτο τον πέτυχε το ΡΙΚ – σαν ένα τεκμήριο ότι η συναγερμοκρατια έχει και αδυναμία όρασης πια, μετέδιδε ότι η συγκέντρωση είχε μερικές εκατοντάδες. Παρα τις αντιστάσεις μονάδων, ο ΔΗΣΥ τζαι το προεδρικό φαίνεται να έχουν καταντήσει το ΡΙΚ παρωδία δημόσιου ιδρύματος. Στις εφημερίδες της Κυριακής, υπήρχε αυτήν την φορά χώρος για την εκδήλωση. Η Χαραυγή κάλυψε την εκδήλωση πρωτοσέλιδα. Ο Φιλελεύθερος φάνηκε διχασμένος στο τέλος. Ενώ στην online έκδοση ανάφερε το οφθαλμοφανεστατο ότι οι διαδηλωτές/τριες ηταν χιλιάδες, και είχε αφιερωμένη την κύρια πρωτοσέλιδη φωτογραφία στην διαδήλωση με υπερτιτλο για «χιλιάδες», στο κείμενο που την συνόδευε, κάποιο «αόρατο» [που θα έλεγε και ο Ο. Μιχαηλίδης] μετάφρασε τις «χιλιάδες» σε «δεκάδες εκατοντάδες»..:)..Κάποιοι ανησύχησαν κάπως μάλλον με το μέγεθος/όγκο της πορείας. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες [Αλήθεια και Πολιτης] είχαν μια αναφορά στην εκδήλωση [με ανακουφιστικό τίτλο ότι δεν έγιναν επεισόδια] αλλα σαφώς χωρίς καν την προβολή [όπως στις χιλιάδες και την φωτογραφία] εστω του Φιλελεύθερου. Στο Πολίτη η αναδίπλωση ηταν πιο εμφανής αφού είχε μια πιο κριτική στάση για την καταστολή την εβδομάδα που πέρασε, ενώ τζαι στην online εκδοχή υπήρχε φωτογραφικό υλικό..

Το εύρος της κινητοποίησης μάλλον εξέπληξε την εξουσία σε διάφορα επίπεδα.

· Από τον Αίαντα της καταστολής στον κατακλυσμό των δρόμων. Ή πως οι μικροί τζαι τα περιθώρια πολιορκούν τα κάστρα της εξουσίας….

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Από τον Αίαντα της καταστολής στον κατακλυσμό των δρόμων.

 Ή πως οι μικροί τζαι τα περιθώρια πολιορκούν τα κάστρα της εξουσίας….

Στον Χο Τσι Μινχ άρεσκε να επικαλείται ένα ηγέτη μεσαιωνικής βιετναμέζικης εξέγερσης:

 «Σήμερα έχουμε μια ακρίδα που αντιμετωπίζει ένα ελέφαντα.

Αύριο, όμως, ο ελέφαντας θα βρεθεί νικημένος.»


• Η «υπεροψία των περιθωριακών» που θα ελάλεν τζαι ο Κωστής, συνάντησε την γοητεία ενός Μάη.. «Σιγά μην μας «πάρουν το τουπέ» επειδή προσπά?

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Η «υπεροψία των περιθωριακών» που θα ελάλεν τζαι ο Κωστής,  συνάντησε την γοητεία ενός Μάη.. «Σιγά μην μας «πάρουν το τουπέ» επειδή προσπάθησαν να μας δαιμονοποιήσουν… Η αλήθκεια του λογοκρινόμενου που βρέθηκε στο περιθώριο, διαχύθηκε στους δρόμους σαν το απωθημένο του ασυνείδητου που πάντα επιστρέφει..

• Η πορεία φαινόταν να έχει 4 διαδοχικά κύματα. Στην αρχή ήταν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί το black block στις διεθνείς κινητοποιήσεις. Ακο

By Δέφτερη Ανάγνωση
·         Η πορεία φαινόταν να έχει 4 διαδοχικά κύματα.

Στην αρχή ήταν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί το black block στις διεθνείς κινητοποιήσεις.

Ακολουθούσε το πιο μεγάλο μπλοκ-  η μαζική κινητοποίηση που ήρθε για αλληλεγγύη, ή από ηλικιακή νεολαιίστικη ταύτιση – το νέο πολιτικό υποκείμενο. Υπήρχε ταυτόχρονα τζαι μια μερίδα καλλιτεχνών που φάνηκε να βρίσκει στη διαμαρτυρία ενός είδος αισθητικής έκφρασης. Αλλα τζαι άλλες ομάδες του χώρου η ευρύτερα…

Μετά ήταν  η θύρα 9 – ένα συμπαγές μαζικό δυναμικό μπλοκ.

Και πιο πίσω με ενα άλλο μαζικό μπλοκ από την θεσμική αριστερά..

Ο πλουραλισμός θύμιζε την κυπριακή ανοχή..

Σε ένα παγκόσμιο επίπεδο η σύνθεση των συνθημάτων τζαι των τάσεων θύμιζε με ένα γοητευτικό τρόπο την προσαρμογή της αμφισβήτησης του μεταμοντέρνου κόσμου στην εμπειρία των Ζαπατίστας του Μεξικού. Το τοπικό που διασταυρωνόταν με το παγκόσμιο.

Δεν ηταν όμως μόνο σύνθεση – ηταν τζαι ένα είδος συνύπαρξης αυτονομιών με διάφορες λειτουργίες. Η ύπαρξη λ.χ. του μπλοκ της ιστορικής θεσμικής αριστεράς, αν και σαν ατομα, δεν ηταν μόνο συμμετοχή ενός μαζικού χώρου – ηταν τζαι μια μορφή συμμέτοχης που μετέφερε επι του εδάφους την θέση του ΑΚΕΛ, σαν θεσμικού χώρου, να μην δοκιμάσει την καταστολή ξανα η αστυνομία…Αλλωστε αυτός ο χώρος συγκροτήθηκε κάποτε με βάση την πολιτική ανυπακοή στην αποικιοκρατία..

Εκτός Κύπρου η θεσμική ιστορική αριστερά βρέθηκε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με την νέα αριστερά των κινημάτων που γέννησε [για να το πουμε συμβολικά] ο Μάης του 68..Στην Κύπρο μπορεί να πει κάποιος ότι δεν υπήρχε τοσο η αντιπαράθεση [διαφοροποίηση σαφώς υπήρξε] όσο η συνύπαρξη σε ένα πλαίσιο διαφορετικών εστιάσεων – λειτουργιών. Ισως να ηταν τζαι αποτέλεσμα της ιστορικής συνειδητοποίησης ενός συνοριακού χώρου όπου ο πλουραλισμός είναι βίωμα τζαι ανάγκη επιβίωσης/συμβίωσης.  Αυτές τις εποχές ακόμα τζαι στο παγκόσμιο αρκεφκει ένα είδος γεφυρώματος του χάσματος που άφησε η ανάδυση της μεταμοντέρνας αριστεράς των κινημάτων [η οποία είναι ντε φάκτο πιο αντιεξουσιαστική] σε σχέση με την ιστορική αριστερά του εργατικού κινήματος…

Όπως το κωδικοποίησε η Μαρια Χ. Δεισδαιμόνα από μια κυπριακή ιστορική οπτική γωνία: «Τα Αριστερά συνθήματα που κυριάρχησαν στην διαδήλωση δεν έπεσαν από το πουθενά..[…].Ανήκουν στην Κυπριακή Αριστερά. Είναι των παιθκιων μας. Τζαι των παππουων μας.»

Η Ιστορία ξανάρχισε να τζυλά στους δρόμους της Κύπρου… 

21 Φλεβάρη 1848: Δημοσιεύεται το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»

By puk
Στις 21 Φλεβάρη του 1848 δημοσιεύτηκε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο». Με αυτή την αφορμή αναδημοσιεύουμε παλιότερο άρθρο του σ. Γιάννη Πιστιόλη. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δημοσιεύονται αφιερώματα για ένα βιβλίο που γράφτηκε το Φλεβάρη του 1848, και το οποίο με τα χρόνια έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα πιο διαβασμένα βιβλία της ανθρωπότητας, δίπλα στην ΑγίαContinue reading "21 Φλεβάρη 1848: Δημοσιεύεται το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»"

· Τζαι μια αλληγορική Ιστορία από το Υποδιοικητή Μάρκος για το ξύπνημα των ιθαγενών και τον εφιάλτη των αφεντικών..

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Τζαι μια αλληγορική Ιστορία από το Υποδιοικητή Μάρκος για το ξύπνημα των ιθαγενών και τον εφιάλτη των αφεντικών..

 «Ονειρεύεται ο αντιβασιλιάς ότι η γη του σείεται από έναν άνεμο φοβερό που τα πάντα σηκώνει, ονειρεύεται πως αυτό που έκλεψε του το παίρνουν, ονειρεύεται πως το σπίτι του καταστρέφεται κι ότι το βασίλειο που κυβέρνησε καταρρέει. Ονειρεύεται και δεν κοιμάται»

Klitos Papastylianou

Λοιπόν, επειδή πήγε αργά, και πρέπει να πάμε να κοιμηθούμε και να ξεκουραστούμε, εγώ σας καληνυχτώ με μία από τις «άλλες ιστορίες», με πρωταγωνιστή τον γέρο Αντόνιο.

Η αλήθεια είναι ότι την ιστορία μου θύμισε ο «άμωμος και αμόλυντος», συγκεκριμένα η αναφορά του στο γεγονός ότι «το πιο θλιβερό είναι», πως παραγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, «κάποιοι έφτασαν στο σημείο, με πρόσχημα την δήθεν πάταξη της διαφθοράς, να επιχειρήσουν την παράλυση και κατάρρευση του κράτους».

«Ονειρεύεται», που λέτε, «ο Αντόνιο»

«Ονειρεύεται ο Αντόνιο ότι η γη που δουλεύει του ανήκει, ονειρεύεται ότι ο ιδρώτας του πληρώνεται με δικαιοσύνη και αλήθεια, ονειρεύεται ότι υπάρχει σχολείο για να γιατρέψει την άγνοια και φάρμακο για να τρομάξει το θάνατο, ονειρεύεται ότι το σπίτι του φωτίζεται και ότι το τραπέζι του γεμίζει, ονειρεύεται ότι η γη του είναι λεύτερη κι ότι είναι θέμα του λαού του να κυβερνά και να κυβερνιέται, ονειρεύεται πως είναι εντάξει με τον ίδιο του τον εαυτό και με τον κόσμο. Ονειρεύεται ότι πρέπει να αγωνιστεί για να αποκτήσει αυτό το όνειρο, ονειρεύεται πως πρέπει να υπάρξουν νεκροί για να υπάρξει ζωή. Ονειρεύεται ο Αντόνιο και ξυπνάει... Τώρα ξέρει τι να κάνει και βλέπει τη γυναίκα του καθισμένη στις φτέρνες να φυσά τη φωτιά, ακούει το παιδί του να κλαίει, βλέπει τον ήλιο να χαιρετά την ανατολή και ακονίζει τη ματσέτα του χαμογελώντας. Ένας άνεμος σηκώνεται και ανακατεύει τα πάντα, αυτός σηκώνεται και πηγαίνει να συναντήσει τους άλλους. Κάτι του λέει πως η επιθυμία του είναι επιθυμία πολλών και πηγαίνει να τους βρει.

Ονειρεύεται ο αντιβασιλιάς ότι η γη του σείεται από έναν άνεμο φοβερό που τα πάντα σηκώνει, ονειρεύεται πως αυτό που έκλεψε του το παίρνουν, ονειρεύεται πως το σπίτι του καταστρέφεται κι ότι το βασίλειο που κυβέρνησε καταρρέει. Ονειρεύεται και δεν κοιμάται. Ο αντιβασιλιάς πηγαίνει στους φεουδάρχες κι αυτοί του λένε πως ονειρεύονται το ίδιο. Ο αντιβασιλιάς δεν ξεκουράζεται, πηγαίνει στους γιατρούς κι όλοι μαζί καταλήγουν πως πρόκειται για ινδιάνικη μαγεία και πως μονάχα με αίμα θα λευτερωθεί από αυτή την κατάρα, κι ο αντιβασιλιάς διατάζει να σκοτώσουν και να φυλακίσουν και χτίζει περισσότερες φυλακές και φυλάκια και το όνειρο συνεχίζει να τον κρατά άγρυπνο.

Σε αυτή τη χώρα όλες και όλοι ονειρεύονται. Πλησιάζει πια η ώρα του ξυπνήματος...»

Υποδιοικητής Μάρκος, Οι Άλλες Ιστορίες, Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, Αθήνα, 2014.

Όνειρα γλυκά και καλό ξύπνημα 🏴🚩

· Δημοσίευση ανακοίνωσης: «Ευχαριστούμε αφάνταστα την απύθμενη βλακεία των δυνάμεων καταστολής που με την ειλικρινή συμπεριφορά τους

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Δημοσίευση ανακοίνωσης: «Ευχαριστούμε αφάνταστα την απύθμενη βλακεία των δυνάμεων καταστολής που με την ειλικρινή συμπεριφορά τους στις 13/2 αποκάλυψαν στην κοινωνία την βαθύτερη ουσία της εξουσίας – ιδιαίτερα της εξουσίας που διαπλέκεται με την αρπαχτη τζαι βρίσκεται κολλημένη στο τοίχο…

Ξέραμε ότι κάποτε θα γεμίσουν οι δρόμοι με μια ελευθεριακη νεολαία που θα διεκδικήσει τον χώρο τζαι τον χρόνο της. Τον δικό της τζαι της κοινωνίας του μέλλοντος..

Απλά δεν περιμέναμε ότι θα δούμε το όνειρο μας στο δρόμο τόσο σύντομα. Τζαι όσο είμαστε ακόμα στα πέριξ..

Το Τζίνι της ελευθερίας έσιει φκει πκιον που την πότσα…

Περαστικά στην εξουσία. Έρχονται εξαιρετικοί καιροί…

Παλαίμαχοι τυφλοπόντικες της κυπριακής αναρχικής ομάδας «Ανάφεντος»..

· Από την συγκρότηση της συλλογικότητας στο αίσθημα του ιστορικού κινήματος: όταν το πλήθος εμφανίζεται στο προσκήνιο της Ιστορίας..

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Από την συγκρότηση της συλλογικότητας στο αίσθημα του ιστορικού κινήματος: όταν το πλήθος εμφανίζεται στο προσκήνιο της Ιστορίας..

Υπήρχε μια ανεση στο πλήθος, στα συνθήματα, που σύνθετε μια σειρά από αυτονομίες..

Παρά τις διαρροές με εικασίες τζαι τρομολαγνεια για δήθεν «ταραχοποιούς» [που έδειχναν μάλλον πρόθεση της εξουσίας για προβοκάτσια], παρά την προσπάθεια της εξουσίας να προκαλέσει [όπως στην προηγουμένη εφτομάδα] η συλλογικότητα του πλήθους περιφρούρησε τον εαυτό της.. Ήταν τζαι τούτο που μόνο του μια νίκη ενάντια στο φόβο τζαι τις διαρροές υπονόμευσης…Τζαι ηταν ίσως εκφραστικό ότι στο τέλος της πορείας υπήρχε ένα αυθόρμητο χειροκρότημα – λες τζαι ηταν «αεροπλάνο που επροσγειονετουν» έγραψε κάποιος μετα. Το χειροκρότημα ηταν τα συγχαρητήρια της συλλογικότητας στον εαυτό της που τα εκαταφερεν. Οϊ μόνο να απελευθερώσει τον δρόμο αλλα τζαι να αποφύγει την παγίδα της προβοκάτσιας…Τζαι επισφράγισε τον πλουραλισμό της συνύπαρξης.

Το άμεσο ζήτημα της κινητοποίησης – η απάντηση στην απόπειρα εκφοβισμού από την εξουσία την περασμένη εφτομάδα – σαφώς κερδήθηκε «κατά κράτος». Μετά την ευρύτερη κοινωνική κατακραυγή, η αστυνομία δεν δοκίμασε καν να παρεμποδίσει.

Οι δρόμοι ήταν πια ελεύθεροι. Αυτό από μόνο τους ήταν μια συμβολική νίκη…

Τζαι οι μικρές νίκες έχουν την σημασία για την οικοδόμηση ιστορικών κινημάτων, σαν ανάσες ελπίδας. Αλλά υπήρχε τζαι κάτι ευρύτερο..

Τα άτομα που ήρθαν για συνθέσουν το πλήθος, δεν ήρθαν τυχαία. Είχαν ακούσει όλη την προπαγάνδα της εξουσίας, είχαν ακούσει για όλους τους, υποτιθέμενους κινδύνους, για τους αναρχικούς/αντιεξουσιαστές που ήταν ο πυρήνας της αρχικής παρέμβασης κοκ..

Και όμως το πλήθος ήρθε – για να διεκδικήσει την απελευθέρωση των δρόμων από την αυταρχική στροφή της εξουσίας της διαφθοράς. Αλλά τζαι γιατί αυτό το ετερόκλητο που ξεκινούσε από την ταξική δυσφορία, απλωνόταν στην οργή για την διαπλοκή [η οποία βιώνεται τζαι ταξικά, όπως τζαι το ζήτημα των τραπεζών, το ζήτημα των παγωμένων μισθών κοκ], περνούσε από την οικολογική ευαισθησία, τζαι την αντι-ρατσιστική στάση, αντιπροσωπεύαν ένα μωσαϊκό που δεν ήταν αν-οικείο. Αντίθετα, άγγιζε/αγγίζει τις ευαισθησίες μιας μεγάλης πλειοψηφικής μερίδας της κοινωνίας, η οποία ήταν, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω αποθάρρυνσης από τα ΜΜΕ, στο περιθώριο του δημόσιου λόγου αυτήν την δεκαετία..

Η κινητοποίηση του Σαββάτου στις 20 Φεβρουαρίου ήταν η είσοδός τους  στο προσκήνιο της Ιστορίας – και πάλι για όσους είχαν ακινητοποιηθεί στη παθητικότητα πριν, για πρώτη φορά για μεγάλο κομμάτι της νεολαίας..

εκτός από την χαρά της απελευθέρωσης των δρόμων, άρχισε εκεί στο δρόμο να φτιάχνεται μια νέα γλώσσα της πολιτικης του μέλλοντος. Από το μωσαϊκό της εμπειρίας που βρέθηκε στο κοινό χώρο..

Ως δαμέ….

Ιστορικά τζαι κινηματικά, μιλώντας ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση της δεκαετίας – τζαι με εξαίρεση τις τουρκοκυπριακές κινητοποιήσεις της π?

By Δέφτερη Ανάγνωση
·         Ιστορικά τζαι κινηματικά, μιλώντας ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση της δεκαετίας – τζαι με εξαίρεση τις τουρκοκυπριακές κινητοποιήσεις της περιόδου 2000-2013, ίσως να ήταν τζαι η μεγαλύτερη ελληνοκυπριακή κινητοποίηση από την αρχή του νέου αιώνα. ..Τζαι δημιούργησε μια νέα συλλογικότητα πλουραλιστικής ανοχής στις κινητοποιήσεις…

Αλλά ηταν τζαι ποιοτικά μια συνθετική δημιουργια που καθόριζε ευρύτερα ένα πλαίσιο πολιτικο-πολιτισμικου λογού το οποίο «υπέγραφε» με την παρουσία του το πλήθος: από τα ταξικά στα οικολογικά, από τον αντιφασισμο στον αντι-ρατσισμό τζαι από την αντίσταση στον αυταρχισμό στην αντίσταση στην διαφθορά…

Η κινητοποίηση ήταν ευρύτερα μια σύνθεση που άνοιξε τον δρόμο σε μια νέα εποχή. Τζαι η σύνθεση εκφράστηκε τζαι με την συλλογικότητα που οικοδομήθηκε στην πορεία… Ήταν ίσως τζαι η πρώτη φορά, την πρόσφατη περίοδο, που διάφορες τάσεις της αριστεράς βρέθηκαν να συνυπάρχουν σε μια κινητοποίηση πολλαπλών συνθημάτων τζαι πλουραλισμού… Τζαι τέτοιου πλήθους…Τζαι με ένα νέο κόσμο που έμπαινε στο χώρο των κινητοποιήσεων για πρώτη φορά..

Ήταν μια πλουραλιστική γιορτή της χαράς… που έκαμνε τον κόσμο να νοιώθει την γοητεία της συλλογικότητας – ότι ενεν μόνος/η του/της..

Εν υπήρχαν ηγέτες. Η συλλογικότητα ηταν ανοιχτή τζαι εδημιουργητουν στην κίνηση της στο δρόμο..

Ηταν η επιστροφή της Ιστορίας…


  • February 21st 2021 at 20:14

Ιστορικά τζαι κινηματικά, μιλώντας ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση της δεκαετίας – τζαι με εξαίρεση τις τουρκοκυπριακές κινητοποιήσεις της π?

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Ιστορικά τζαι κινηματικά, μιλώντας ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση της δεκαετίας – τζαι με εξαίρεση τις τουρκοκυπριακές κινητοποιήσεις της περιόδου 2000-2013, ίσως να ήταν τζαι η μεγαλύτερη ελληνοκυπριακή κινητοποίηση από την αρχή του νέου αιώνα. ..Τζαι δημιούργησε μια νέα συλλογικότητα πλουραλιστικής ανοχής στις κινητοποιήσεις…

Αλλά ηταν τζαι ποιοτικά μια συνθετική δημιουργια που καθόριζε ευρύτερα ένα πλαίσιο πολιτικο-πολιτισμικου λογού το οποίο «υπέγραφε» με την παρουσία του το πλήθος: από τα ταξικά στα οικολογικά, από τον αντιφασισμο στον αντι-ρατσισμό τζαι από την αντίσταση στον αυταρχισμό στην αντίσταση στην διαφθορά…

Η κινητοποίηση ήταν ευρύτερα μια σύνθεση που άνοιξε τον δρόμο σε μια νέα εποχή. Τζαι η σύνθεση εκφράστηκε τζαι με την συλλογικότητα που οικοδομήθηκε στην πορεία… Ήταν ίσως τζαι η πρώτη φορά, την πρόσφατη περίοδο, που διάφορες τάσεις της αριστεράς βρέθηκαν να συνυπάρχουν σε μια κινητοποίηση πολλαπλών συνθημάτων τζαι πλουραλισμού… Τζαι τέτοιου πλήθους…Τζαι με ένα νέο κόσμο που έμπαινε στο χώρο των κινητοποιήσεων για πρώτη φορά..

Ήταν μια πλουραλιστική γιορτή της χαράς… που έκαμνε τον κόσμο να νοιώθει την γοητεία της συλλογικότητας – ότι ενεν μόνος/η του/της..

Εν υπήρχαν ηγέτες. Η συλλογικότητα ηταν ανοιχτή τζαι εδημιουργητουν στην κίνηση της στο δρόμο..

Ηταν η επιστροφή της Ιστορίας…

· Πριν ήταν εκατοντάδες, τωρά ήταν χιλιάδες….. Μια άλλη νεολαία στο προσκήνιο..

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Πριν ήταν εκατοντάδες, τωρά ήταν χιλιάδες….. Μια άλλη νεολαία στο προσκήνιο..

Αυτή την φορά ήταν χιλιάδες… «χιλιάδες νεαρόκοσμος» στους δρόμους της Λευκωσίας όπως το κατέγραψε ένας δημοσιογράφος..

Η καταστολή κατέρρευσε. Αν η πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας [για «υγεία και ελευθερία»] πριν μερικούς μήνες, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία τζαι να περιοριστεί εκτός κέντρου, η δεύτερη πορεία του ριζοσπαστικού χώρου, στις 13 Φεβρουάριου, η πορεία του «ως δαμέ», έδωσε μια συμβολική μάχη στο πάρκο Κολοκάση. Για να κρατήσει το πάρκο [ενάντια στην διαταγή του αυταρχισμού: «διαλυθείτε»] και μετά για να κάμει μερικά μέτρα πορεία τζαι να φτάσει μέχρι την Πλατεια Ελευθερίας. Τζαι τζηνο το μετέωρο βήμα της ελευθερίας, βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή καταστολή – ανάλογη εμφανώς ενός καθεστώτος με την πλάτη στο τοίχο, το οποίο μπορούσε πια να επιδείξει μόνο επιβολή. Αλλά την στιγμή που ο Αίαντα της καταστολής κτυπούσε στο πρόσωπο την Αναστασία σαν σύμβολο μιας νέας γενιάς που αρνείται να υποταχτεί στην χούντα του ό,ποιου Αναστασιάδη, της ό,ποιας Γιολίτη, το σώμα που έπεσε στο έδαφος, είχε κερδίσει την μάχη. Λες και η πτώση του σφράγισε τον χώρο σαν χώρο ελευθερίας. Λες και ο χορός του σώματος που προηγήθηκε, καθάρισε τον αέρα από την οσμή/μυρωθκια της επιβολής..

Την εβδομάδα που πέρασε η μάχη συνεχίστηκε επικοινωνιακά… Ο Αίαντα της καταστολής συνετρίβη από την οργή μιας κοινωνίας που ξαφνικά εστίασε σε μια νεολαία που ανέμιζε μεν τις μαύρες [μαυροκοκκινες]  σημαίες της αμφισβήτησης, αλλά που φαινόταν να αγγίζει κάτι βαθύτερο σε πολλαπλούς αποδέκτες στην κοινωνία… Μια χαμένη αθωότητα, μια πίστη ότι μπορεί η κοινωνία να είναι καλύτερη. Να αλλάξει. Δεν συμφωνούσαν όλοι όσοι ευαισθητοποιήθηκαν ενάντια στην καταστολή, μαζί με αυτήν την νεολαία – αλλά εκείνη την εβδομάδα της άνοιξης του Φεβράρη, η νεολαία της αμφισβήτησης έγινε το σημείο διασταύρωσης μιας ελπίδας…. Και μιας αναγνώρισης του τί έπρεπε [πέρα από τον Αναστασιάδη, την Γιολίτη, τον όποιο αρχηγό και υπαρχηγό καταστολής] να της δοθεί το δικαίωμα να ανεμίσει τα όνειρα, τις σημαίες τζαι τα πανό της στους δρόμους..

Τζαι ηρταν χιλιάδες. Τζαι για συμπαράσταση, αλλα αρκετοί, πέρα από τους νέους/ες τζαι για να ξανα-ανακαλύψουν τα όνειρα η για να ταυτιστούν με μια οργή που μεχρι τωρα ανακυκλωνόταν μέσα τους σαν μοναξιά. Η συλλογικότητα του πλήθους μεταμόρφωσε τα ατομα…Δεν ηταν απλά θυμωμένοι – έγραφαν πια Ιστορια. Το ένοιωθαν. Το μυρίζονταν στην ατμόσφαιρα..

Ξεκινώντας από την αξιοπρέπεια του «δεν θα με υποτάξει εμένα η χούντα του Αναστασιάδη..», τζαι απλώνοντας τα όνειρα μιας άλλης πραγματικότητας ευρύτερα…

Αυτή η γοητεία της αλλαγής, της άλλης ελπίδας, αυτών των παιδιών σάρωσε τους αστυνομικούς με τα κράνη, τις ασπίδες τζαι τους τεχνολογικούς δράκους..

Οι διαδηλωτές ήταν χιλιάδες αυτήν τη εβδομάδα…

Παρέλασαν στο δρόμους σαν χαλαρά σώματα, παιχνιδιάρικα συνθήματα στα πλακάτ, απελευθερώνοντας το χώρο με χαμόγελο, τζαι το παιχνίδισμα της ελπίδα για την πιθανότητα μιας άλλης κοινωνίας…

Ένα νέο πολιτικό υποκείμενο εμφανιστηκε στο προσκήνιο της Ιστορίας…

Μια ανεράδα του μέλλοντος..

Πρόκριμα κάποιου Μάη που ίσως να μην είναι πια μακρυά..

https://www.facebook.com/feelix.eer/videos/2003747099767768

Η ανεράδα που «χόρεψε στο φτερό του καρχαρία» τζαι τα έβαλε, σαν οργισμένη νέα της εποχής της, με το τέρας της καταστολής: «..δεν θα με υποτάξ

By Δέφτερη Ανάγνωση


Η ανεράδα που «χόρεψε στο φτερό του καρχαρία» τζαι τα έβαλε, σαν οργισμένη νέα της εποχής της, με το τέρας της καταστολής:

«..δεν θα με υποτάξει εμένα η χούντα του Αναστασιάδη»..

Τζαι μετά εμφανιστήκαν χιλιάδες που εκάμαν τους δρόμους ποταμούς ανθρώπων που διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους στο χώρο τζαι στο μέλλον…Να γράφουν την δική τους Ιστορια…

Η πορεία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν η μεγάλη πορεία των χρωμάτων της γης στην Κύπρο..

Ένας άνεμος που εισιεν μια παγκόσμια [μια Ζαπατιστικη όπως την ονόμασε κάποιος] αύρα, αλλα, ταυτόχρονα, τζαι ενα βαθιά ιστορική τοπική  μυρωθκια, απλώθηκε στους δρόμους της Λευκωσίας.. Με την αξιοπρέπεια του ιθαγενή σε ενα παγκόσμιο πλουραλιστικό πλαίσιο…Οικολογίας, αντιφασισμο, ταξικής συνείδησης, ανοχής στο διαφορετικό, τζαι αλληλεγγύης. Διεκδικώντας, τζαι επαναφέροντας στο προσκήνιο της Ιστορίας, το ιστορικό αίτημα – οι ανθρωποι φτιάχνουν την Ιστορια τους. Τζαι το εξίσου ιστορικό: «Η ομορφιά βρίσκεται στους δρόμους»…

Η Ανατολική Μεσόγειος ως «Γαλάζια Πατρίδα»: «Νέες» γεωπολιτικές αντιλήψεις και ο συνασπισμός της «επιβίωσης του κράτους» στην Τουρκία

By nikosmoudouros
Περίληψη: Η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το τουρκικό κράτος είναι διαχρονική. Ωστόσο είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ενέργειας, καταγράφεται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον της Άγκυρας που εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές παρεμβατικής πολιτικής στην περιοχή. Το συγκεκριμένο άρθρο μελετά την αναδιαμόρφωση του γεωπολιτικού δόγματος τηςContinue reading "Η Ανατολική Μεσόγειος ως «Γαλάζια Πατρίδα»: «Νέες» γεωπολιτικές αντιλήψεις και ο συνασπισμός της «επιβίωσης του κράτους» στην Τουρκία"

Παραιτηθείτε! 10.000 διαδήλωσαν το Σάββατο 20/2 στην πορεία “Ως Δαμέ” (φώτος+βίντεος)

By puk
10.000 διαδήλωσαν το Σάββατο 20/2 στην πορεία “Ως Δαμέ” ενάντια στην αστυνομική βία, την διαφθορά, τον αυταρχισμό, την κακοδιαχείριση της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της.Η πορεία ήταν ίσως η μεγαλύτερη που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Το σύνθημα που ακούστηκε πιο πολύ ήταν το – παραιτηθείτε! Η τρομοκρατία της αστυνομίας των προηγούμενων ημερών, ότι κάποιοι θαContinue reading "Παραιτηθείτε! 10.000 διαδήλωσαν το Σάββατο 20/2 στην πορεία “Ως Δαμέ” (φώτος+βίντεος)"

Πανίκος Δημητριάδης Ενδεκα λόγοι που επιβάλλουν την άμεση παραίτηση Νίκου Αναστασιάδη

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΤο πίο κάτω κείμενο το αφιερώνω στην Αναστασία Δημητριάδου (καμία συγγένεια μεταξύ μας) και στη γενιά της - την άκουσα πριν λίγο να δίνει συνέντευξη στον
Christophoros Christophi
* και με συγκίνησε


Οφείλουμε να κάνουμε το παν ώστε νέοι όπως τήν Αναστασία να δουν το μέλλον της Κύπρου με αισιοδοξία.
Τα πιό κάτω είναι καθαρά δική μου ευθύνη. Με συγχωρείτε ελπίζω γιά οιοεσδήποτε ανορθρογραφίες, αλλά ήθελα το κείμενο αυτό να αναρτηθεί απόψε.
ΕΝΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
1. Παραβιάζει το Αρθρο 41(2) του Συντάγματος το οποίο απαγορεύει ρητά στον εκάστοτε πρόεδρο να επιδίδεται σε εργασία η να εξασκεί επάγγελμα. Συγκεκριμένα το άρθρο προβλέπει:
«Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας αυτών δεν δύναται να επιδίδωνται είτε αμέσως είτε εμμέσως δι’ ιδίον λογαριασμόν η διά λογαριασμόν οιουδήποτε ετέρου προσώπου εις οιονδήποτε επί κέρδει η μη εργασίαν η ν’ασκώσιν οιονδήποτε επάγγελμα».
'Ανκαι ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο που φέρει το όνομα του (!), είναι γνωστό ότι προωθεί συστηματικά τα οικονομικά συμφέροντα του γραφείου του. Από την πρώτη μάλιστα μέρα που εκλέγηκε.
Το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια αποτελεί απόδειξη ότι χρησιμοποιεί τη θέση του γιά να δημιουργήσει οικονομικά οφέλη γιά τον στενό οικογενειακό του κύκλο. Δηλαδή επιδίδεται εμμέσως πλην σαφώς σε εργασία γιά λογαριασμόν των παιδίων του.
Γενικότερα, η χρήση δημόσιου αξιώματος για προσωπικόν όφελος αποτελεί τον κλασικό ορισμό της διαφθοράς στη βιβλιογραφία των οικονομικών. Αφήνω στους νομικούς να μας διαφωτίσουν ως προς ποιές άλλες νομοθεσίες η πρόνοιες του Συντάγματος παραβιάζονται.
2. Έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στην ΕΕ.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαική Επιτροπή κατηγορεί την Κύπρο ότι παραβιάζει το ‘Αρθρο της Συνθήκης που προνοεί την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών αποτελεί ενδειξη, αν όχι και απόδειξη, ότι δεν τον εμπιστεύονται στα ανώτατα δώματα της ΕΕ. Η Κύπρος, ως ημικατεχόμενη χώρα, χρειάζεται, όσο καμιά άλλη χώρα, στήριξη από την ΕΕ γιά να επιβιώσει.
3. Πάσχει από χρόνια εξάρτηση από αλκοόλ, η οποία έχει δημιουργήσει εύλογες υποψίες ότι δεν έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του αξιώματος που κατέχει.
Στις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις/καταθέσεις δείχνει να υποφέρει από απώλεια μνήμης, έλλειψη κρίσης και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Είναι συχνά αντιφατικός, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται, αλλοπρόσαλλος και οξύθυμος, παρουσιάζει τάσεις αυταρχισμού και φαίνεται να εχει έλλειψη αυτεπίγνωσης. Οι ειδικοί, π.χ. η ψυχολόγος κ. Χάρις Χαραλάμπους, εισηγούνται να υποβληθεί σε αξιολόγηση της διανοητικής του κατάστασης.
4. Θυσιάζει το εθνικό θέμα και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον γιά να προωθεί προσωπικά και ιδοτελή συμφέροντα.
Οι καταγγελίες του καταξιωμένου δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Πόσα ήταν τα εκατομύρια και αν φυγαδέυθηκαν στις Σευχέλλες η όχι δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει ότι ο Αναστασιάδης θέτει συστηματικά τα προσωπικά/οικογενειακά του συμφέροντα πάνω από το εθνικό θέμα.
Δεν ξεχνώ τα χρήματα που φυγάδευσε τις πρώτες μέρες της θητειάς του, παρά τις δικές μου προεδιοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα δεσμευόταν ότι δεν θα γίνει κούρεμα. Ανκαι δεν ήταν παράνομο ήταν πραγματικά ανέντιμο και ανήθικο.
5. Συμπεριφέρεται με τον πλέον αυταρχικό τρόπο προς οιονδήποτε τολμά να τον αμφισβητήσει η να τον επικρίνει.
Δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη και ούτε έχει την υπομονή να την ακούσει. Επιλέγει συνεργάτες που είναι «Γεσμεν» και έτσι γίνεται επιρρεπής σε σφάλματα τα οποία έχουν τεράστιο κόστος στον φορολογούμενο πολίτη πχ η κατάρρευση του συνεργατισμού, η στήριξη σε ανίκανη υπουργό κλπ. Επικρατεί γενική η αντίληψη οτι σταδιακά καταλύεει τη δημοκρατία. Εμπνευσμένοι νέοι όπως η Αναστασία Δημητριάδου μιλούν γιά «χούντα Αναστασιάδη» . Καταξιωμένοι δημοσιογράφοι όπως ο Ανδρέας Παράσχος μιλούν γιά «καθεστώς Αναστασιάδη».
Η προσωπική μου εμπειρία συνάδει πλήρως με τα πίο πάνω και παραθέτω αρκετά παραδείγματα στο βιβλίο που δημοσίευσα το 2017.
6. Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης.
Εξαγοράζει συνειδήσεις η/και εκφοβίζει κανάλια και δημοσιογράφους, δημιουργώντας ένα καθεστώς λογοκρισίας. Δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν αντέχει την κριτική από τα ΜΜΕ.
7. Δεν σέβεται ανεξάρτητους θεσμούς της ΚΔ – ιδιαίτερα όταν αυτοί τολμούν να διαφωνήσουν μαζί του.
Εχει συγκρουσθεί με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς της ΚΔ, δεν χρειάζεται να θυμήσω τα δικά μου, θυμίζω όμως το «Ντροπή» του Κώστα Κληρίδη και τις συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από την στιγμή που τόλμησε να αποκαλύψει την κακοδιαχείριση του συνεργατισμού εκ μέρους του Υπουργού των Οικονομικών.
8. Ενώ έχει την πολιτική ευθύνη γιά μια ατέλειωτη σειρά από οικονομικά σκάνδαλα, πχ συνεργατισμός, χρυσά διαβατήρια, ταξίδια στος Σευχέλλες με ιδιωτικό τζέτ Σαουδάραβα, επιλέγει να τα υποβαθμίζει η/και ψεύδεται/παραπλανεί, αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Το κάθε ένα από αυτά τα σκάνδαλα, από μόνο του, επιβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης.
9. Παραβιάζει νόμους κατα το δοκούν (πχ κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους) και αγνοεί τις προειδοποιήσεις της νομικής υπηρεσίας του κράτους σε πλεόν σημαντικά θέματα, όπως αυτό των χρυσών διαβατηρίων. Γνωρίζουμε τώρα ότι η νομική υπηρεσία υπέδειξε ότι το ΠΠΕ παραβίαζε νόμοθεσίες της ΕΕ από το 2015.
10. Διορίζει ακατάλληλα η ανίκανα άτομα ως υπουργούς η/και θέσεις κλειδιά και αρνείται να τους παύσει ακόμη και όταν παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν την οργή των πολιτών.
Το παράδειγμα με την παραβίαση των ανθρωπίων δικαιωμάτων της δασκάλας σπό την κ. Γιολίτη είναι γνωστό. Σε αυτό ήλθαν να προστεθεί και η υπέρμετρη άσκηση βίας απο την αστυνομία σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ο τραυματισμός της Αναστασίας Δημητριάδου με κανόνι νερού. Προσθέτω ότι στη Βρετανία με τόσες διαδηλώσεις ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε κανόνι νερού εναντίον διαδηλωτών.
11. Η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του όχι μόνο δεν δημιούργησε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ποιοτικές θέσεις εργασίας αλλά επικεντρώθηκε στην αρπαχτή για μιά μικρή ελιτ, πχ. Πύργοι, διαβατήρια, καζίνο, σε βάρος των πολλών, της ΕΕ και του περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν σοφές υποδείξεις του οικονομικού συμβουλίου με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χρ. Πισσαρίδη, το οποίο ο ίδιος διόρισε, τις οποίες αγνόησε. Το ίδιο έγινε και με τις εισηγήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής γιά το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, παρά τη δήλωση που έκανε το 2013 ότι δήθεν τις υιοθέτησε.
Οι πιό πάνω λόγοι συνθέτουν μιά θλιβερή εικόνα διεφθαρμένου, ανέντιμου, αναξιόπιστου, ανίκανου, αυταρχικού και επικίνδυνου γιά τη δημοκρατία ηγέτη.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η παραμονή του στην προεδρική καρέκλα μέχρι το τέλος της θητείας του δημιουργεί τεράστιους κίνδυνους γιά την ίδια την επιβίωση της ΚΔ.
Η παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη πρέπει να γίνει προτεραιότητα του κάθε υγιώς σκεπτόμενου Κύπριου Πολίτη, ανεξάρτητα από ιδεολογία η κομματικό χρωματισμό.
Σας καλώ να υπογράψετε το Petition το οποίο δεν ήταν δική μου πρωτοβουλιά (αλλά δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε άλλο, έστω και αν δεν παραθέτει επιμελώς τους λόγους που επιβάλλουν την παραίτηση του). https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/nikos_anastasiadis_axioymen_paraitisin_anastasiadi_1/
ΥΓ: Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να προστεθούν και πολλοί άλλοι λόγοι αλλά ήθελα να είμαι σύντομος και έτσι επικεντρώθηκα στα σημεία που θεωρώ τα πλέον σημαντικά.

https://www.facebook.com/christophoros.christophi.7/posts/1670814569777138

· Ο τρόμος της εξουσίας τζαι ο φόβος των πλυντηρίων: το άγχος της ερευνητικής Νικολάτου που ξέρει πια ότι το ξέπλυμα για το οποίο διορίσ

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Ο τρόμος της εξουσίας τζαι ο φόβος των πλυντηρίων: το άγχος της ερευνητικής Νικολάτου που ξέρει πια ότι το ξέπλυμα για το οποίο διορίστηκε δεν περνά ούτε καν προκαταρκτικά…

Patrikios Pavlou

Όταν δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της κατάθεσης του Γενικού Ελεγκτή στην Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ‘’χρυσών διαβατηρίων’’, διαβάσαμε την πιο κάτω ερώτηση του Προέδρου της ΕΕ κ. Μ. Νικολάτου:

«Εάν αύριο η Ερευνητική Επιτροπή αυτή καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, αντίθετα ίσως από τα δικά σας, κύριε Μιχαηλίδη, δεν θα έρθει η κοινή γνώμη, η οποία διψά για υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής, να πει ότι αυτή η Ερευνητική Επιτροπή ενήργησε μεροληπτικά, με σκοπό να εξυπηρετήσει αλλότρια κίνητρα; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η Επιτροπή να βρεθεί εκτεθειμένη στα μάτια του κόσμου, μετά από τα συμπεράσματα τα δικά σας;»

Είναι ‘’ηλίου φαεινότερον’’ πως η σκοπός της ερώτησης ήταν η δικαιολόγηση της άποψης του Γενικού Εισαγγελέα πως ο ΓΕ δεν πρέπει να κάνει έρευνα των φακέλων, τουλάχιστο μέχρι να συμπληρωθεί η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής. Βέβαια η σύντομη απάντηση στον κ. Νικολάτο είναι πως το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και αν ο έλεγχος του ΓΕ γίνει μετά την έκδοση του δικού του πορίσματος. Οι πολίτες, όταν θα έχουν ενώπιον τους και τα δύο πορίσματα, να μην έχει αμφιβολία ο κ. Νικολάτος, πως θα προτιμήσουν τα συμπεράσματα του ΓΕ και η κοινή γνώμη θα πει εκείνα ακριβώς που φοβάται ο κ. Νικολάτος. Δεν φαντάζομαι να χρειάζεται να εξηγήσουμε στον κ. Νικολάτο το γιατί, το γνωρίζει πολύ καλά.

Θα προκαλούσα την Ερευνητική Επιτροπή, αν τολμά, να αποφασίσει πως ο διορισμός μιας Ερευνητικής Επιτροπής, αυτόματα αναστέλλει τις συνταγματικές αρμοδιότητες ενός Ανεξάρτητου Αξιωματούχου της Δημοκρατίας. Και να μας πει και γιατί. Και αυτό το γιατί δεν μπορεί να είναι ...... επειδή ‘’η κοινή γνώμη, η οποία διψά για υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής’’ θα πει κακά πράγματα για την ερευνητική επιτροπή. Εδώ πρέπει να μιλούμε με νομικούς όρους.

Θα έδινα στην ερευνητική επιτροπή μια συμβουλή/προειδοποίηση: Το πόρισμα που θα εκδόσει είτε θα προικίσει τα μέλη της με ένα τίτλο τιμής που θα τα συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους, είτε θα οδηγήσει τη κοινή γνώμη να πει εκείνα που φοβάται ο κ. Νικολάτος και πολλά άλλα πολύ χειρότερα. Αυτό το λέω όχι σαν πίεση προς την ΕΕ, αλλά απλά γιατί μερικά πράγματα είναι αυτονόητα και δεν χρειάζονται διερεύνηση από περιώνυμους ερευνητές. Δεν χρειαζόμαστε κανένα να μας πει πως εκείνοι που διαχειρίζονταν ένα ‘’σχέδιο’’, τους κανόνες του οποίου όρισαν οι ίδιοι, είναι υπόλογοι για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας. Ούτε πως είναι απαράδεχτο να προεδρεύεις σε ένα σώμα που παίρνει αποφάσεις που οδηγούν στον πλουτισμό του στενού οικογενειακού σου περιβάλλοντος!

Κυβέρνηση και θεσμοί εξευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση..

By puk
..ενώ είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες. Οι δηλώσεις της κας Λοττίδη για το διπλό φονικό στους Εργάτες συγκαλύπτει την εγκληματική αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας. Σχόλιο της σύνταξης: Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε πριν τις δηλώσεις της κας Λοττίδη για τον διαδηλωτή κάτω από την μπότα του αστυνομικού. Είπε λοιπόν στις 15/2 – “ΓιαContinue reading "Κυβέρνηση και θεσμοί εξευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση.."

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΚΕΤΑΙ

By antifanicosia
Φυλλάδιο που εμοιράστηκε στην πορεία “ως δαμέ” ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό & την καπιταλιστική βαρβαρότητα στης 13/02/2021 Κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, με την πανδημία είδαμε να ξεσκεπάζεται η ανεπάρκεια του καπιταλισμού στην αντιμετώπιση κρίσεων μέσα που τες λογικές του ανταγωνισμού τζιαι του κέρδους. Είδαμε επίσης να φκαίνουν στην επιφάνεια διάφορα φαινόμενα διαφθοράς. Στην διαχείρηση ούλλων των πιο πάνω,

• Ποιός πληρώνει για τις κοινωνικές ασφαλίσεις… Ή γιατί ο ρατσισμός είναι ο σανός των ηλίθιων τεκμηριωμένα..

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Ποιός πληρώνει για τις κοινωνικές ασφαλίσεις… Ή γιατί ο ρατσισμός είναι ο σανός των ηλίθιων τεκμηριωμένα..

Σε ένα σχετικά ανύποπτο άρθρο για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ο Φιλελεύθερος, ομολόγησε [ενδεχομένως χωρίς να το θέλει] το κόζι.. Το ένα τρίτο των εισφορών στο ταμείο, το οποίο στηρίζει του κύπριους, γίνεται από αλλοδαπούς. Τζαι αν δεν ήταν τούτοι, οι «ξένοι»,  ψευτομαγκες του φτηνιάρικου ρατσισμού ποιός θα επληρωνε τις συντάξεις σας; Ο γελοίος στην αρχιεπισκοπή, οξά όσοι σας έχουν σαν πρόβατα να τρώτε σανό;

Αρμόζων σχόλιο:

Χρήστος Λαζαρίδης

Ένας στους τρεις δηλαδή που συνεισφέρει στις κοινωνικές ασφαλίσεις και κατ' επέκταση στα φορολογικά έσοδα δεν είναι Κύπριος (νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αναλογικά στην ε.ε)

δηλαδη να το πούμε απλά κ κατανοητά σε όποιο δημόσιο έργο βλέπετε μεγάλη συμμετοχή έχουν καλαμαραδες Ρώσοι ρουμανοι σριλανκεζοι κλπ.

Παρ' όλα αυτά δεν θα δείτε ούτε έναν (1) από αυτούς να συμμετέχει σε κάποια θέση λήψης απόφασης σε κάποιο φορέα σε έναν Δήμο πόσο μάλλον στο κράτος στην κυβέρνηση κι επειδή είναι επίκαιρο σε μια λίστα υποψηφίων κάποιου κόμματος έστω κ σε μη εκλογιμη θέση για τα μάτια ας πούμε...το καλύτερο που θα δείτε είναι κάποιος να διαβαζει τις ειδήσεις σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι..

Ύστερα αναρωτιέστε γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακο εδώ και μισό αιώνα η γιατί οι τ/κ είναι επιφυλακτικοι και διεκδικούν πράγματα...

Πίττα ολόκληρη κ σκύλος χορτάτος

Μερσι

https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1122323?fbclid=IwAR2YBJi2W47NyLqBV60iqNdfDgBXjwJUU70OmQ5JDeQTmtHJeL9dzP5gHnA#.YCOHpBqr49Q.facebook

· Το προεδρικό πάντως κάμνει ότι μπορεί, φαίνεται, να σπρώχνει το κυπριακό όσο γίνεται [τζαι όσο μπορεί πκιον φυσικά] σε βάθος χρόνου..

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Το προεδρικό πάντως κάμνει ότι μπορεί, φαίνεται, να σπρώχνει το κυπριακό όσο γίνεται [τζαι όσο μπορεί πκιον φυσικά] σε βάθος χρόνου..

Ιδού ο Πιμπίσιης, ας πούμε, εκφραστική φωνή του προεδρικού στον φιλελεύθερο. Προσέξετε την διατύπωση ότι η αναβολή και το βάθος χρόνου  είναι «πιο ρεαλιστική προσέγγιση».. Αν το σπρώξει η κυβέρνηση ακόμα ένα χρόνο παρακάτω, στο 2022, τότε ο Ανάστος, τζαι τα φερέφωνα του, από τον Φιλελεύθερο στον Πολίτη, θα μας πουν ότι εν μπορεί να γίνει κάτι μέχρι τι επόμενες εκλογές, τις προεδρικές του 2023, τζαι άρα ο Ανάστος θα μπορεί να ανενόχλητος να πάει μετά στις Σεϋχέλλες να απολαύσει τον κρυμμένο θησαυρό. Τζαι οι κόρες-γαμπροί θα ζήσουν καλά τζαι η υπουργός παρωδία wannabe δούκισσα κοκ, θα φκάλλει φώτος για να πουλήσει μια λάμψη που δεν υπάρχει τζαι η ίδια εν το καταλάβει…J

«Η Λευκωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να κάνει και δεύτερες σκέψεις ως προς τη σύγκληση ακόμα και άτυπης συνάντησης 5+1, φοβούμενος ένα νέο αδιέξοδο που θα τον αναγκάσει να βάλει τίτλους τέλους στο Κυπριακό.

Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η κατάσταση με την πανδημία να προσφέρει επαρκείς δικαιολογίες ώστε η άτυπη συνάντηση να πάει σε βάθος χρόνου. Και ήδη άρχισε να μπαίνει ως νέα ημερομηνία ο Απρίλης. Από τις συζητήσεις και τις αναλύσεις που γίνονται στη Λευκωσία το τελευταίο διάστημα προκύπτει ότι ο Γενικός Γραμματέας μετά τις αρχικές του τοποθετήσεις για τη σύγκληση της άτυπης προπαρασκευαστικής συνάντησης το συντομότερο φαίνεται πως τα δεδομένα αλλάζουν και να γίνονται δεύτερες σκέψεις ίσως και με πιο ρεαλιστική προσέγγιση

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1124794/defteres-skepseis-apo-ng-oie-ga-pentameri

• Τα τεκμήρια, όσον αφορά τις ημερομηνίες, τα οποία συνθέτουν μια πρώτη καταγραφή «αδικήματος ηθικής αισχρότητας» το οποίο με βάση το σύντ?

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Τα τεκμήρια, όσον αφορά τις ημερομηνίες, τα οποία συνθέτουν μια πρώτη καταγραφή «αδικήματος ηθικής αισχρότητας» [το οποίο με βάση το σύνταγμα] αποτελεί λόγο παύσης του Προέδρου [με βάση το ότι ο Προέδρος «κατά την διάρκεια της θητείας.. δεν δύναται να επιδίδεται είτε αμέσως, είτε εμμέσως δι’ ίδιον λογαριασμόν ή διά λογαριασμόν οιουδήποτε ετέρου προσώπου εις οιονδήποτε επί κέρδει ή μη εργασίαν..» όπου εμμέσως είναι η οικογένεια και τα κέρδη της]..


Πέρα από την συναλλαγή [χάρισμα ενός εκατομμυρίου στον Σαουδάραβα- δωρεάν οικογενειακά ταξίδια στο Αναστασιάδη] του 2015, η όλη σχέση της οικογένειας Αναστασιάδη [κόρες/δικηγορικό γραφείο και συγγενείς -γαμπρός ντιβέλοπερ-αδελφότεκνη ειδικά τοποθετημένη να είναι το άτομο που ελέγχει την διαδικασία – πατέρας που προεδρεύει του υπουργικού που εγκρίνει] με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αποτελεί ξεκάθαρα κερδοσκοπική εργασία/επιχείρηση….

«3 Αυγούστου 2015:

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάει διακοπές στις Σεϋχέλλες. Με ιδιωτικό τζετ.

13 Αυγούστου 2015:

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει από τις Σεϋχέλλες. Με ιδιωτικό τζετ…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκρυψε αυτό το ταξίδι…

18 Αυγούστου 2015:

Ο Σαουδάραβας ζητά διαβατήριο για τη δεύτερη σύζυγό του.

19 Αυγούστου 2015:

Το Υπουργικό Συμβούλιο χορηγεί το διαβατήριο. Εντός 24 ωρών!

Παρανόμως…»

 

Το θέμα φαίνεται να έχει φτάσει πια στην Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών [προς τον ίδιο τον Αναστασιάδη] για το θέμα…

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1124797/kataigsmos-erotiseon-ston-proedro-ga-tis-sefchelles?fbclid=IwAR2p_Ov6mdQkDBd8Mt8u3BpRlpJqTaRgMVHgQkNhaWlultruloAFqNleseM

· Έργα και ημέρες της καταστολής/αυταρχισμού του καθεστώτος Αναστασιάδη τζαι του περιφερομένου κόμπλεξ ανασφάλειας της παρωδίας Γιολ

By Δέφτερη Ανάγνωση
·        
Έργα και ημέρες της καταστολής/αυταρχισμού του καθεστώτος Αναστασιάδη τζαι του περιφερομένου κόμπλεξ ανασφάλειας της παρωδίας Γιολίτη; Η γυναικά που κτυπούσαν τα όργανα του στο έδαφος, Μαντάμ, εν έσιει δικαιώματα, οξά άμα μιλάς για δικαιώματα εν μόνο για όσους θέλουν να ξεπλύνουν εκατομμύρια;

Angelos Sofocleous

Μια συμμορία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους μπράβους της. Οι μπράβοι της δικιάς μας συμμορίας τρομοκρατούν και ξυλοκοπούν τους πολίτες χωρίς κανένα λόγο, έρχονται σε μια ειρηνική διαδήλωση εξοπλισμένοι με στολές, προστατευτικά, γκλομπ και δακρυγόνα για να επιτεθούν σε νέους αθρώπους που εκουραστήκαν να βλέπουν την πατρίδαν τους να διαλύεται από ανήθικους, ανάξιους, και άξεστους ανθρώπους.

Στο τέλος της σημερινής πορείας, εστεκούμασταν ειρηνικά σε σημείο της οδού Μακαρίου, όταν πλέον είχαμε σπάσει σε μεγάλο βαθμό τζιαι όταν ήσιε προηγηθεί κάλεσμα που τους διοργανωτές πως η πορεία έφτασε στο τέλος της. Χωρίς κανένα λόγο ή πρόκληση και χωρίς κανένας/καμία να αποτελεί απειλή προς την αστυνομία ή για τη δημόσια ασφάλεια, η αστυνομία έφερε την ‘Αύρα’ που την οδό Στασίνου και, όπως φαίνεται πιο κάτω στο βίντεο, άρχισε να ρίχνει νερό προς τον κόσμο που εβρισκόταν συγκεντρωμένος ρίχνοντας 2 άτομα στο έδαφος. Μετά που δευτερόλεπτα, ερίξαν νερό σε μια νεαρή κοπέλα η οποία έπεσε μπρούμυτα τζιαι εφώναζε που τους πόνους καλώντας σε βοήθεια. Όταν επήαμε ούλλοι πάνω της για βοήθεια, κάτι ζώα που εστέκουνταν στο απέναντι πεζοδρόμιο επιτεθήκαν τζιαι άρχισαν να δέρνουν τον κόσμο, κλωτσώντας στην πλάτη έναν άτομο που εβοηθούσε την κοπέλα στο πάτωμα τζιαι τραβώντας μιαν άλλη που τα μαλλιά, ενώ ερίχναν κόσμο στο έδαφος τζιαι κρότου λάμψης δίπλα που την τραυματία.

Μισή ώρα πριν τζιαι ενώ η πορεία εκινήτουν ειρηνικά στην οδό Στασίνου, η αστυνομία έκαμνε επίθεση στους διαδηλωτές με γκλοπ και κρότου λάμψης, προσπαθώντας να μας περιορίσει και περικυκλώσει σε ένα τετράγωνο της Στασίνου. Τουλάχιστον 4 άτομα ετραυματιστήκαν όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες. Η αστυνομία όι μόνο εν εσταμάτησε αλλά με την Αύρα ερίχναν νερό σε μια γυναίκα που ήταν λιπόθυμη στο έδαφος τζιαι στον γιατρό που την επεριέθαλπτε.

Η άσκηση βίας, και μάλιστα βίας μέσα από την οποία βγαίνει μίσος και κτηνωδία, πάνω σε αθώους νέους πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά με μόνον όπλο την φωνήν τους, εν το πιο απτό παράδειγμα μιας κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται πως πλέον μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την βάναυση καταστολή οποιασδήποτε αντίθετης άποψης την οποία βλέπει ως απειλή.

Η δημιουργία ενός καθεστώτος φόβου και τρομοκρατίας, είτε μέσω παράνομων εφόδων σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών, είτε με εξαναγκασμό σε παραίτηση δημοσιογράφων, είτε με το να ξυλοκοπούνται βίαια πολίτες που διαμαρτύρονται ειρηνικά, δείχνει ξεκάθαρα τον βαθμό στον οποίο το κράτος δύναται να φτάσει απλώς για να προστατεύσει τον εαυτόν του.

Το σύνθημα της σημερινής πορείας ήταν “ως δαμέ”. Είχαμε δυστυχώς λάθος όσοι επαρεβρεθήκαμε. Με την κρατική βία τζιαι τρομοκρατία που είδαμε σήμερα, μόνο “ως δαμέ” εν πρέπει να μείνει τούτο.

https://www.facebook.com/100002313731915/videos/pcb.3773326336087787/3773307189423035

· Αν είχατε αμφιβολίες για την δουλοπρεπή [προς την εξουσία] εξάρτηση των τηλεοπτικών καναλιών….

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Αν είχατε αμφιβολίες για την δουλοπρεπή [προς την εξουσία] εξάρτηση των τηλεοπτικών καναλιών….

Γιώργος Μιχαήλ

Η ενημέρωση των πολιτών ως δημόσιο αγαθό και κατ΄επέκταση η δημοκρατία, η ελευθερία και ο πλουραλισμός του λόγου βρίσκονται εδώ και καιρό σε πραγματικό κίνδυνο στον τόπο μας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά σήμερα με τον πλέον ξεκάθαρο και κυνικό τρόπο. Τα τηλεοπτικά κανάλια, στη συντριπτική τους τουλάχιστον πλειοψηφία, επέλεξαν απόψε, προφανώς με άνωθεν υποδείξεις και παρεμβάσεις, να θάψουν στην κυριολεξία στα δελτία ειδήσεων τους το θέμα της υπέρμετρης και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία εναντίον της ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία για όλα τα στραβά κι ανάποδα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες σ’ αυτόν τον τόπο, διαλύοντας κάθε αμφιβολία περί του πόσο ελεύθερα και ανεξάρτητα είναι και επιβεβαιώνοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι δεν αποτελούν παρά αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος εξουσίας που υποτίθεται ότι ελέγχουν εξ ονόματος των πολιτών και του δικαιώματός τους για πλήρη ενημέρωση. Κάποιος εύλογα πλέον διερωτάται. 

Μήπως τελικά η συνέχιση εφαρμογής του δραστικού μέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων, την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί, δεν έχει μοναδικό σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αλλά κυρίως τον περιορισμό της αντίδρασης και της οργής των πολιτών που φαίνεται να ξεχειλίζει μέρα με τη μέρα, με όλα όσα βλέπουν καθημερινά να συμβαίνουν γύρω τους, χωρίς καμία λογοδοσία και τιμωρία σε κανένα επίπεδο; Αν δεν υπήρχαν πάντως τα σόσιαλ μίντια και περιμέναμε να ενημερωθούμε από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, δεν θα παίρναμε χαμπάρι για την ύπαρξη πολλών ζητημάτων που άπτονται του δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως δεν θα μαθαίναμε ποτέ για το σημερινό νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού και δεν θα βλέπαμε ποτέ τις πιο κάτω εικόνες που μόνο αισθήματα απογοήτευσης, ντροπής και αγανάκτησης προκαλούν στον κάθε πραγματικά ελεύθερο πολίτη…
· Η κυβερνητική πολιτική καταστολής με ιδεολογικό περίβλημα την προστασία: η κωμικοτραγική διάσταση μιας αντίφασης που εμφανίζεται σ?

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Η κυβερνητική πολιτική καταστολής με ιδεολογικό περίβλημα την προστασία: η κωμικοτραγική διάσταση μιας αντίφασης που εμφανίζεται σαν «παράδοξο»..

Adonis Florides

Προσπαθώ να το επεξεργαστώ ακόμα: δηλαδή ως κράτος για να προστατεύσω την υγεία σου που τον ιό αννοίω σου την τζ̆εφαλήν σου με το γκλοπ, για να μεν αρπάξεις πνευμονία λούννω σε εσέναν τζ̆αι τα κοπελλούδκια σου με κρυόν νερόν μέσα στο καταχ̆είμωνον, τζ̆αι που πάνω λούννω τζ̆αι τον γιατρόν που σου διά τις πρώτες βοήθειες, υποχρεώνω τον κόσμο που εν με μάσκες τζ̆αι κρατούν αποστάσεις να συνωστισθούν με την επίθεση των Πραιτωριανών, να τσαλαπατηθούν ο ένας πάνω στον άλλον, μιτσ̆ιοί μεγάλοι, για να σπάσω τζ̆αι μερικούς στο ξύλο. Τόση έγνοια για την προστασία της υγείας του πολίτη. Κάτι όπως τα παράδοξα του Ζήνωνα του Ελεάτη έναν πράμαν. Προσπαθώ ακόμα να το επεξεργαστώ.

· Συσπείρωση Ατάκτων/ Sispirosi Atakton ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/Αλληλεγγύη στα θύματα της αστυνομικής βίας

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Συσπείρωση Ατάκτων/ SispirosiAtakton

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/Αλληλεγγύη στα θύματα της αστυνομικής βίας

Έχουμε έρθει σε επαφή με την Αναστασία Δημητριάδου, 25 χρονών, που χτυπήθηκε βάναυσα και αναίτια από την αύρα νερού όπως φαίνεται στο πιο κάτω βίντεο. Σε αντίθεση με προηγούμενες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας της είναι σοβαρή και θα χρειαστεί να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση με laser για να γλυτώσει το μάτι της. Είναι πιθανόν να έχει μόνιμη βλάβη.

Εκ μέρους των διοργανωτών της χτεσινής διαμαρτυρίας θα δημιουργήσουμε κουτί εισφορών για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων της Αναστασίας. Λεπτομέρειες θα ανακοινώσουμε εντός των ημερών. Προς το παρών στέλλουμε την αλληλεγγύη μας στην Αναστασία και της ευχόμαστε σύντομη ανάρρωση. Για την Αναστασία αλλά και για όλους που δέκτηκαν καταστολή χτες, λέμε ότι τούτο ΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΔΑΜΕ.

Μοιραζόμαστε μια μικρή μαρτυρία της όπως μας την έστειλε:

Στις 13/2/2021, η ώρα 16:00, μαζευτήκαμε προβληματισμένοι καλλιτέχνες και σκεπτόμενοι άνθρωποι του πολιτισμού, για μια ειρηνική πορεία ενάντια της δικτατορίας.

Η αστυνομία Κύπρου, επιτέθηκε με όπλα σε άμαχο πληθυσμό, γέρους και παιδιά.

Είμαι η Αναστασία Δημητριάδου και έχω δεχτεί αστυνομική επίθεση από water cannon γιατί χόρευα ειρηνικά στο πεζοδρόμιο. Έχω σοβαρά τραύματα στο μάτι και χρειάζομαι επέμβαση, όμως δεν μετανιώνω για τίποτα! Τα φιλιά μου και καλή δύναμη σε όλους.

Το βίντεο απο το χτύπημα και την επίθεση εδώ:

https://www.facebook.com/feelix.eer/videos/1998616750280803

Άντε κυρία Γιολίτη να δούμε αν θα καταφέρεις να καταλάβεις ότι οι πανοπλίες που έστειλες σε μια ειρηνική εκδήλωση κοινωνικής οργής παραλίγ

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Άντε κυρία Γιολίτη να δούμε αν θα καταφέρεις να καταλάβεις ότι οι πανοπλίες που έστειλες σε μια ειρηνική εκδήλωση κοινωνικής οργής παραλίγο να σου αφήσουν ένα νεκρό στα σιέρκα…

Ξυπνάτε, γιατί έρκεται δύσκολη εποχή… τζαι για εσένα τζαι για τον «Τελεία και παύλα.» Πλησιάζουν τζαι τα 2 – τζαι η τελεία τζαι η παύλα... για εσάς

Andreas Rodrigues Charalambous ; Για όσ@ με ρωτάτε, είμαι καλά σε υγεία. Μετά που τρεις ώρες θωρώ τζαι αναπνέω.

Εσυμβήκαν όλα τόσο γρήγορα που δεν μπορώ να σας περιγράψω τι έγινε. Το μόνο που θυμούμαι είναι ότι έδειχνα του κόσμου που τον εκυνηγούσαν οι δυνάμεις καταστολής να πάει που την πλευρά που δεν είχε κόσμο για να κρατούμε τις αποστάσεις. Άπλωσα το χέρι μου να σηκώσω ένα πλάσμα που χαμέ και έφαγα ένα γκλοπ στο κεφάλι και μια σπρωξιά με ασπίδα.

Πριν προλάβω να ξαφνιαστώ έφαγα και μια γερή δόση δακρυγόνου και με πήραν σηκωτό. Φώναξα αμέσως "είμαι επιληπτικός, δεν μπορώ να αναπνευσω" και άκουσα μια φωνή "αφήστε τον, είμαι νοσοκόμος". Μετά άκουσα μια κραυγή πόνου και ένα "Τί καμνετε ρε παιθκιά - Γιατί;". Μετά εν θυμούμαι τίποτε.

Ξέρω ένα πράμα όμως. Ξέρω ότι μια παρέα όξυπνων ανθρώπων επήαν να φωνάξουν για τα δικαιώματα τους. Με μάσκες, αποστάσεις και σεβασμό. Τούντην παρέα επερικυκλώσαν την πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και εδώκαν της να κάτσει, με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, γκλοπ, ασπίδες, δακρυγόνα και τανκ νερού. Η παρέα έτρεξε να γλυτώσει που το μένος των πάνοπλων τρομοκρατών, αλλά όπως έμαθα ακολουθήσαν, άφησαν κόσμο αιμόφυρτο στον δρόμο και εσυλλάβαν όποιο/α ήβραν.

Ξέρω ότι εν άξιζε τούτης της παρεας τούτο που έπαθε. Ξέρω ότι εν αξίζει τούτης κοινωνίας τούτο που την ήβρε. Ξέρω ότι τούτην την παρέα, εν την αξίζετε εσείς που εστείλατε τις δυνάμεις καταστολής με τούτες τες οδηγίες. Ξέρω ότι ΩΣ ΔΑΜΈ!

❌