One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayΚυπριακες Υποσημειωσεις

Σύγχρονα Θέματα, Τεύχος 68-69-70 (Ιούλιος 1998 - Μάρτιος 1999) - Άρθρα για Κύπρο

By roki40

Όλα τα άρθρα για την Κύπρο που εκδόθηκαν στο περιοδικό Σύγχρονα Θέματα, στο Τεύχος 68-69-70 (Ιούλιος 1998 - Μάρτιος 1999).

Μπορείτε να κατεβάσετε τα άρθρα πατώντας εδώ.

Εναλλακτικά, πατήστε το link: https://archive.org/compress/anagnwstopoulou_sygxrona_themata_68-69-70/formats=TEXT%20PDF&file=/anagnwstopoulou_sygxrona_themata_68-69-70.zip


 • August 16th 2021 at 12:21

Κυπριακό: Πρόβλημα Εθνικό, Διεθνές ή Ταξικό; (1984) - Άρθρο Πάνου Γκαργκάνα

By roki40

Κυπριακό: πρόβλημα εθνικό, διεθνές ή ταξικό;

 Άρθρο του Πάνου Γκαργκάνα στο περιοδικό Μαμή Νο2, 1984.

Η ανακήρυξη του χωριστού τουρκοκυπριακού κράτους στη Βόρεια Κύπρο και η ελληνική και ελληνοκυπριακή εκστρατεία για "ανατροπή του ψευδοκράτους" και "συνολική και δίκαιη" λύση, έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κυπριακό. Εφήμεροι σχολιαστές της επικαιρότητας και μακρόπνοοι μελετητές της στρατηγικής που ακολουθεί το "εθνικό κέντρο" ζωγράφισαν πάλι με μελανά χρώματα τους κινδύνους που απειλούν τον ελληνισμό μέσα από τη διαιώνιση του κυπριακού ζητήματος.

Διαιώνιση είναι η λέξη κλειδί. Στις αναλύσεις αυτές, το κυπριακό τοποθετείται διαχρονικά, έρχεται από τα βάθη της ιστορίας φορτωμένο με κάποια μόνιμα, αναλλοίωτα χαρακτηριστικά. Οι δε πρωταγωνιστές έχουν αποκτήσει και αυτοί κάποιους σταθερούς ρόλους-κλισέ: Η Αθήνα είναι πάντοτε "μειοδοτική", άλλοτε για λόγους ανοιχτής "προδοσίας" και άλλοτε για δεν έχει "ξεκάθαρους στόχους". Η Λευκωσία είναι πάντοτε "ηρωική και πένθιμη", ένας μικρός Δαβίδ που δίνει τον άνισο άλλα καλό αγώνα του ελληνισμού απέναντι σε κάθε λογής Γολιάθ. Και η Άγκυρα πάντοτε "ύπουλη και επεκτατική", που εκμεταλλεύεται τις ελληνικές αστάθειες ή ασυναρτησίες χάρη στη "μεθοδικότητα" και τη "συστηματικότητα" των επιδιώξεών της.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα κλισέ δεν μπορούν να εξηγήσουν τίποτα. Οι διαφωνίες Αθήνας-Λευκωσίας, παραδείγματος χάρη, ανάγονται είτε σε αστυνομικά μυθιστορήματα (άλλοτε τραγικά, όπως στην εποχή Μακάριου-Χούντας, και άλλοτε γελοία, όπως η "γκάφα Καψή"), είτε σε ηθικοπλαστικές διαλέξεις περί ενότητας, αρραγούς μετώπου, κλπ. Η απόσταση ανάμεσα στους μύθους που αναμασούν αυτές οι "αναλύσεις" και στην πραγματικότητα διαρκώς διευρύνεται, γιατί στην ουσία έχουμε να κάνουμε με έννοιες και κατηγορίες που είναι δανεισμένες από τη δεκαετία του '30 και προσπαθούν να επεκταθούν στη σημερινή κατάσταση με κάποια ρετουσαρίσματα από στοιχεία της δεκαετίας του '50.

Στο κείμενο αυτό προσπαθούμε να ξεφύγουμε απ' αυτή την κληρονομιά που βλέπει ακόμα το Κυπριακό σαν ζήτημα "αλυτρωτισμού" και αναζητάει τη λύση του είτε σε εθνικές εξορμήσεις είτε σε διεθνείς προστασίες και εγγυήσεις - και να στρέψουμε την προσοχή μας στην πορεία ανάπτυξης του κυπριακού καπιταλισμού, στη συγκεκριμένη θέση και διαπλοκή του στους ανταγωνισμούς της περιοχής και στις επιπτώσεις που έχει στην εξέλιξη της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Από τη Ζυρίχη στο οικονομικό θαύμα: η ανάδυση του Κυπριακού καπιταλισμού

Είναι γνωστό (αν και συχνά ξεχασμένο) χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του καπιταλισμού, ότι δεν σταματάει μπροστά σε αιώνια "άλυτα" ζητήματα. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Πρωσία, όπου μια μακρόσυρτη διαδικασία διάβρωσης ξεπέρασε το "άλυτο" πρόβλημα της ανατροπής της φεουδαρχίας. Ο Λένιν, σχολιάζοντας τις προοπτικές της ανάπτυξης του καπιταλισμού στη Ρωσία, θεωρούσε ότι αν αποτύχαινε η επαναστατική ανατροπή της απολυταρχίας, ο ρώσικος καπιταλισμός θα έπαιρνε το αργό μονοπάτι της ανάπτυξης, "τύπου Γιούνκερ", δηλαδή σαν της Πρωσίας.

Θυμίζουμε αυτά τα παραδείγματα για όσους τυχόν απορούν πώς μπορεί να γίνεται λόγος για κυπριακό καπιταλισμό τη στιγμή που ποτέ δεν υπήρξε επαναστατική ανατροπή της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, αφού ο απελευθερωτικός αγώνας ξεπουλήθηκε με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, που ίδρυσαν ένα "νεοαποικιακό" κρατίδιο-μαριονέτα.

Ωστόσο, σήμερα πια, είναι σαφές ότι αυτή η περιγραφή δεν ταιριάζει στην πραγματικότητα και ότι η ελληνοκυπριακή αστική τάξη αγκάλιασε αυτό το "κατασκεύασμα", το προσάρμοσε στις ανάγκες της και στήριξε πάνω του μια εντυπωσιακή ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που της επέτρεψε να εμφανίζεται σαν αυτόνομος παράγοντας στη διεθνή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Η πορεία αυτής της ανάπτυξης πρέπει να εξεταστεί τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη, σε δυο χωριστές φάσεις, που η κάθε μια καλύπτει και μια δεκαετία από τη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ορόσημο ανάμεσα στις δύο αυτές φάσεις είναι το 1974.

1964-1974: Η δεκαετία της ελληνοκυπριακής κυριαρχίας

Όταν ιδρύθηκε το κράτος της Ζυρίχης, στην Κύπρο υπήρχαν 114 πόλεις και χωριά με μικτό πληθυσμό, όπου έλληνες και τούρκοι ζούσαν και δούλευαν πλάι-πλάι. Υπήρχαν επίσης 121 χωριά καθαρά τουρκοκυπριακά που όμως ήταν σκορπισμένα σε όλο το νησί. Με λίγα λόγια, οι στατιστικές που έδειχναν 81% του πληθυσμού έλληνες, 18% τούρκοι και 1% διάφοροι (Αρμένιοι, μαρωνίτες, κλπ) δεν ανταποκρίνονταν σε καμιά εδαφική διαίρεση του νησιού.

Η ταξική διαίρεση όμως, αντικαθρεφτίζονταν στο διαχωρισμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η συμμετοχή των τουρκοκύπριων στο εμπόριο, στη μεγάλη γαιοκτησία και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες ήταν μηδαμινή. Απέναντι στους ελληνοκύπριους αστούς δεν υπήρχε ένα τουρκοκυπριακό "αντίπαλο δέος" στο οικονομικό επίπεδο. Το τουρκοκυπριακό βέτο και τα άλλα προνόμια που εξασφάλιζαν οι Συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης δεν είχαν πίσω τους αντίστοιχη τουρκοκυπριακή οικονομική βάση. Οι τουρκοκυπριακές τάσεις που πιθανά θα ήθελαν να μοιραστούν τα οφέλη της ανεξαρτησίας με τους ελληνοκύπριους αστούς ξεκινούσαν από μειονεκτική θέση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συμβολή των αρμένιων (1% του πληθυσμού) στο "Εθνικό Εισόδημα" ήταν ίδια με τη συμβολή των τουρκοκύπριων (18% του πληθυσμού). Δεν είναι παράδοξο που αρκετά σύντομα ο "αδιάλλακτος" Ντενκτάς αντικατέστησε το "μετριοπαθή" Κουτσούκ.

Στην αντικατάσταση αυτή βοήθησε και η ελληνοκυπριακή στάση που αντιμετώπισε τις τουρκοκυπριακές αντιδράσεις "διά πυρός και σιδήρου". Ύστερα από μια σύντομη εμπειρία πολιτικών συγκρούσεων (τουρκοκυπριακό βέτο στους φόρους, απόπειρα Μακάριου για αναθεώρηση του Συντάγματος σε συνεργασία με την Αγγλία), η σύγκρουση κρίθηκε στο στρατιωτικό επίπεδο.

Στις 21 Δεκέμβρη του 1963 οι ελληνοκυπριακές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σαρωτική επίθεση ενάντια στον τουρκοκυπριακό πληθυσμό. Από τους 104.000 τουρκοκύπριους, που όπως είδαμε ήταν σκορπισμένοι σε όλο το νησί, οι 60.000 συγκεντρώθηκαν στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας και στη λωρίδα γης προς την Κερύνεια, όπου βρισκόταν η ΤΟΥΡΔΙΚ. Οι υπόλοιποι κλείστηκαν επίσης σε θύλακες στις άλλες πόλεις. Ήταν η πρώτη δημιουργία συνόρων μέσα στο νησί, με ελληνοκυπριακή πρωτοβουλία: ο πρώτος "Αττίλας" φορούσε φουστανέλα.

Ακολούθησαν και άλλες στρατιωτικές επιθέσεις των ελληνοκύπριων τον Αύγουστο του 1964 και το Νοέμβριο του 1967. Θα δούμε πιο κάτω πώς η "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική του Μακάριου κατάφερε σε εκείνη τη φάση να αποφύγει τις επεμβάσεις των "εγγυητριών δυνάμεων" (τουρκική εισβολή ή ελληνικό πραξικόπημα ή αγγλική κατάληψη). Στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντως, οι ελληνοκύπριοι αστοί παραμέρισαν τα εμπόδια που έβαλε η Ζυρίχη και το Λονδίνο στον έλεγχο του νέου κρατιδίου από μεριάς τους. Οι τουρκοκύπριοι στριμώχτηκαν σε μικρούς θύλακες που κάλυπταν μόνο το 4% του εδάφους, απομονωμένοι στρατιωτικά (ύστερα από τρεις ήττες), πολιτικά (ντε φάκτο κατάργηση βέτο, αντιπροεδρίας, κάθε συμμετοχής στο κράτος) και οικονομικά (η συμμετοχή τους στην οικονομική του νησιού περιοριζόταν στην προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού, όταν χαλάρωνε η πολιτική ένταση). Οι διαδικασίες συσσώρευσης που συγκέντρωσαν στα χέρια τους χάρη σ' αυτή τη διαδικασία δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητες. Το "κρατίδιο της Ζυρίχης" είχε κληρονομήσει μερικά ζωτικά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ' όλα, χάρη στην παρουσία των Αγγλικών βάσεων και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, διέθετε μια σημαντική εισροή "άδηλων πόρων", που βοηθούσε να μην εμφανίζονται συναλλαγματικά προβλήματα.

Οι ελληνοκύπριοι καπιταλιστές είχαν μια ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων τους που θα τη ζήλευαν πολλά "νεοαποικιακά" κράτη. Εκτός από ελευθερία κίνησης όμως, είχαν και τα ίδια τα κεφάλαια. Η συγκεντρωτική εκμετάλλευση της αγροτικής παραγωγής, χάρη στον αναπτυγμένο συνεργατισμό που κληρονόμησαν από τους Άγγλους και το ανθηρό εξαγωγικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων (εσπεριδοειδή) σήμαινε ότι οι ελληνοκύπριοι συσσώρευσαν γρήγορα κεφάλαια, που τους έδιναν φτερά να απλωθούν και σε άλλες δραστηριότητες.

Ένας τομέας που άνθισε ήταν ο τουριστικός και δίπλα του ο κατασκευαστικός. Οι ελληνοκύρπιοι επιχειρηματίες που σήμερα κάνουν αισθητή την παρουσία τους από το κέντρο της Αθήνας, με τα μεγάλα ξενοδοχεία τους, μέχρι το Ομάν, με τις τεχνικές εταιρείες τους, έχουν τις ρίζες τους σ' εκείνη την περίοδο.

Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως σημειώθηκε στον κυπριακό εφοπλισμό. Η νέα Κυπριακή Δημοκρατία απόκτησε τη δική της ναυτιλιακή σημαία, που ήδη το 1971 συγκέντρωνε τον τέταρτο εμπορικό στόλο της Μεσογείου. Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη έχει αποδοθεί (π.χ. από τον Ψυρούκη) στο χαρακτηρισμό της κυπριακής σημαίας σαν "σημαίας ευκαιρίας". Αυτό είναι λάθος. Οι σημαίες ευκαιρίας (π.χ. Παναμαϊκή) μαζεύουν κάθε λογής εφοπλιστές (αμερικάνους, έλληνες, άγγλους, κλπ.) για λόγους φορολογικών και άλλων λειτουργικών διευκολύνσεων. Η κυπριακή σημαία μάζεψε κύπριους και ελλαδίτες εφοπλιστές, που είδαν σε αυτή ένα χρήσιμο λάβαρο για την απόσπαση ενός μερίδιου από τον αυξανόμενο όγκο μεταφορών που προκαλούσε η άνοδος του εμπορίου ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τον Τρίτο Κόσμο, ιδιαίτερα στα τότε ανερχόμενα ριζοσπαστικά αραβικά καθεστώτα. Η ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης του κυπριακού κεφαλαίου (μέσα κι έξω από την Κύπρο) και μερίδας των ελλήνων εφοπλιστών στην εξωτερική πολιτική του Μακάριου, που πρώτος δίδαξε σε όλους τους έλληνες πολιτικούς τι θα πει ευέλικτη διπλωματία.

Έχοντας σαν βάση μια προνομιακή σχέση με την αγγλική διπλωματία -χάρη στους παλιούς αποικιακούς δεσμούς και στο γεγονός ότι αποτελούσε τον εγγυητή της σταθερότητας του καθεστώτος των αγγλικών βάσεων- ο Μακάριος ανακάλυψε γρήγορα τους μοχλούς που θα επέτρεπαν την Κυπριακή Δημοκρατία να επιπλέει "αδέσμευτη" στο σταυροδρόμι των αντιθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου: καλλιέργεια των σχέσεων με τις Αραβικές χώρες, εξισορρόπηση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με ανοίγματα προς την ΕΣΣΔ, αξιοποίηση των αντιθέσεων ΗΠΑ-Αγγλίας, διατήρηση αυτονομίας στα πλαίσια της κοινής γραμμής με το "εθνικό κέντρο", χρησιμοποιώντας τα περιθώρια της ελληνοτουρκικής διαμάχης.

Ήδη από την κρίση του 1963-64 έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση του Μακάριου δεν θα αποτελούσε μαριονέτα στα χέρια των "εγγυητριών δυνάμεων", και ότι η συνθήκη Συμμαχίας της Κύπρου με Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, που επιβλήθηκε στη Ζυρίχη, μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο με τη βία. Η κυπριακή κυβέρνηση την κατήγγειλε μονομερώς και γύρεψε πολύ ευρύτερες συμμαχίες, αντίστοιχες με τα δικά της συμφέροντα. 

Στην αρχή της κρίσης, ο Μακάριος συνεργάστηκε με τους Άγγλους για να ανοίξει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν όμως η Αγγλία επιδίωξε να μονοπωλήσει το ρόλο του ειρηνοποιού με δικά της στρατεύματα στο νησί, ο Μακάριος ζήτησε και πέτυχε πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Απέναντι στις τουρκικές απειλές για εισβολή, η κυπριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε αρχικά τη συνεργασία με την Αθήνα που διακήρυξε ότι αυτό θα οδηγούσε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Όταν όμως ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε τον έλεγχο πάνω στις πρωτοβουλίες του Μακάριου, η Λευκωσία τον απέρριψε και έκανε έκκληση στη Μόσχα και στην Αίγυπτο του Νάσερ για βοήθεια. Από τότε αποτελεί ιερό ευαγγέλιο της κυπριακής διπλωματίας ότι οι "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες" γίνονται δεκτές μόνο όταν περνούν από τον ΟΗΕ, ώστε να συμμετέχουν στα παζαρέματα όλοι οι παράγοντες και να μεγιστοποιούνται τα περιθώρια ελιγμών.

Στην επόμενη κρίση, του 1967, η αυτονόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το "εθνικό κέντρο" υπογραμμίστηκε ακόμα πιο έντονα, καθώς ο Μακάριος στηρίχθηκε σε άξονα Μόσχας-Άγκυρας για να αποκρούσει τις κοινές πιέσεις χούντας-αμερικάνων. Ούτε καν η παρουσία στην Κύπρο της περιβόητης ελληνικής μεραρχίας των Γ.Παπανδρέου-Γαρουφαλιά (που ήδη βρισκόταν στα χέρια της χούντας) στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τη δύναμη της κυπριακής διπλωματίας, τότε. Στις αρχές της χουντικής επταετίας, η Λευκωσία πρόβαλε καθαρά ότι διεκδικεί τη δική της γωνιά στο ευαίσθητο τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου. Ο κυπριακός καπιταλισμός ξεδίπλωνε τη δική του δυναμική, που αποδείχτηκε αρκετά ορμητική ώστε να επιβιώσει ακόμα και τη διπλή επίθεση του 1974.

1974-1984: Προς ένα "Λουξεμβούργο" της Μέσης Ανατολής;

Το 1974 οι Κύπριοι εργάτες και αγρότες πλήρωσαν ακριβά τις φιλοδοξίες των ελληνοκύπριων αστών. Το βίαιο ξέσπασμα των ανταγωνισμών πάνω στους οποίους έστηνε τις ακροβατικές ισορροπίες του ο κυπριακός καπιταλισμός έπεσε στις πλάτες των τάξεων που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν αγκιστρωθεί στο άρμα της "υπερήφανης" πολιτικής του Μακάριου. Οι ίδιοι οι ελληνοκύπριοι καπιταλιστές ωστόσο, αποδείχτηκαν αρκετά ανθεκτικοί και επανήλθαν δριμύτεροι.

Θα νόμιζε κανείς ότι με απώλειες επενδυμένων κεφαλαίων σε τεράστια κλίμακα (η Βόρεια Κύπρος κάλυπτε το 70% του ΑΕΠ του νησιού) και με το στρατιωτικό συσχετισμό δυνάμεων ανεστραμμένο, οι ελληνοκύπριοι καπιταλιστές θα εγκατέλειπαν το "κατασκεύασμα της Ζυρίχης", όπως οι ποντικοί το πλοίο που βουλιάζει. Αντί να φυγαδεύσουν τα κεφάλαιά τους όμως, άρχισαν να επενδύουν με πιο έντονους ρυθμούς από πριν. Δεν θα παραθέσουμε εδώ τα στοιχεία του οικονομικού "θαύματος" που συντελέστηκε μετά το '74. Παραπέμπουμε στην ανάλυση του κυπριακού Μαρξιστικού περιοδικού "Δελτίο Συζήτησης", που αναδημοσίευσε η "Εργατική Πρωτοπορία" (Ν.12, Γενάρης '78) και στο άρθρο των Μαυρή, Πιτσέλη, Τσεκούρα στο "Σχολιαστή" (Ν.8, 1/11/83).

Η ανάπτυξη του κυπριακού καπιταλισμού της δεκαετίας 64-74 δεν είχε οδηγήσει σε εκβιομηχάνιση, όχι γιατί δεν υπήρχε αρκετή συσσώρευση κεφαλαίου, αλλά γιατί η ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας αποτελούσε μηχανισμό εξαγωγής κεφαλαίων σε επενδύσεις που δεν δημιουργούσαν βιομηχανία μέσα στο νησί (πλοία, ναυτιλιακές υπηρεσίες). 

Το 1974 εκδηλώνονται έντονες αλλαγές στην οικονομική συγκυρία που αντιστρέφουν αυτή τη ροή: όχι μόνο η εσωτερική συσσώρευση παραμένει μέσα, αλλά σημειώνεται και επαναπατρισμός εφοπλιστικού κεφαλαίου και εισροή ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ήδη από το 1972 η Κύπρος έχει συνδεθεί με την ΕΟΚ, όπου είχε ενταχθεί και η Αγγλία.

Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή αρχίζει να ρέει το ορμητικό ρεύμα της ανακύκλωσης των πετροδολαρίων. Στο γειτονικό Λίβανο -"Ελβετία" της Μέσης Ανατολής- ο εμφύλιος πόλεμος υποχρεώνει τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες να αναζητήσουν ασφαλέστερο ορμητήριο.

Ταυτόχρονα, η διεθνής ναυτιλιακή κρίση περιορίζει υποχρεωτικά τις επενδύσεις σε πλοία και σπρώχνει το κυπριακό κεφάλαιο να αξιοποιήσει αυτές τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του. Και φυσικά, μέσα στην Κύπρο υπήρξε ξαφνικά άφθονο φθηνό εργατικό δυναμικό -οι πρόσφυγες.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες σήμαιναν ότι ο κυπριακός καπιταλισμός μετά το 1974 δεν παραδόθηκε στο έλεος ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα φανταζόταν ότι με 40.000 στρατό πάνω στο νησί και το 70% του παραγωγικού δυναμικού του νησιού στην κατοχή του Ντενκτάς, η Νότια Κύπρος θα γινόταν ένα μαραζωμένο εξάρτημά της, έπεσε τελείως έξω. Κι αν κάποιοι νόμιζαν ότι η επιβίωση της Νότιας Κύπρου μπορούσε να γίνει μόνο με τη μετατροπή της σε ελληνική επαρχία, πάλι γελάστηκαν. Βέβαια, η Εθνική Τράπεζα έχει μεγαλώσει την διείσδυσή της στην Κύπρο και η ελληνική "οικονομική βοήθεια" δίνεται με το αζημίωτο, αλλά πάντως ο κυπριακός καπιταλισμός εξακολουθεί να έχει τη δική του ξεχωριστή δυναμική που εξυπηρετείται από τη διατήρηση της "αδέσμευτης" Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ελληνοκύπριοι καπιταλιστές δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους να μετατρέψουν την Κύπρο σε "Λουξεμβούργο" της Ανατολικής Μεσογείου: ένα μικρό κρατίδιο που στηρίζεται στρατιωτικοπολιτικά στις ισορροπίες της περιοχής, αλλά είναι κέντρο εξόρμησης για χρηματιστικές, ναυτιλιακές και εξαγωγικές δραστηριότητες προς τη Μέση Ανατολή. Μια οικονομική βάση δεμένη με την ΕΟΚ, αλλά και με τις Αραβικές χώρες, με διακηρυγμένη "ανεξαρτησία" και "ουδετερότητα", ώστε να μην εμποδίζεται να προσφέρει τις οικονομικές υπηρεσίες της προς κάθε κατεύθυνση.

Αυτές οι στρατηγικές επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης καθρεφτίζονται τόσο στη στάση της απέναντι στους τουρκοκύπριους όσο και στις σχέσεις της με την ελληνική κυβέρνηση, όπως εκφράζονται συγκεκριμένα στις πρωτοβουλίες για την "επίλυση" του κυπριακού.

Τουρκοκυπριακή μειονότητα: από το πέταγμα στη θάλασσα στις προσφορές ενσωμάτωσης

Όπως είδαμε προηγούμενα, η ανάπτυξη της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης είχε στηριχθεί στην ασφυκτική απομόνωση των τουρκοκύπριων. Ουσιαστικά πριν το 1974 η μόνη προοπτική που είχε να προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στους τουρκοκύπριους ήταν το πέταγμα στη θάλασσα.

Πίσω από το προπέτασμα του διακοινοτικού διαλόγου, που είχε εγκαινιαστεί από το 1968 με πρωτοβουλία του Μακάριου, υπήρχε η σκληρή πραγματικότητα των ένοπλων τουρκοφάγων του Γεωρκάτζη, του Γρίβα, του Σαμψών. Δεν υπήρχε καμιά ουσιαστική προσπάθεια ενσωμάτωσης των τουρκοκύπριων στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του νησιού. Αντίθετα, η καταστολή του τουρκοκυπριακού στοιχείου επενδύθηκε και με τον ιδεολογικό μανδύα της συνέχισης του απελευθερωτικού αγώνα. Ακόμα και μέσα στους κόλπους της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα είχε απήχηση αυτή η ιδεολογία.

Ο Νίκος Ψυρούκης στο βιβλίο του "Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας" (τόμος τρίτος, σελ.263) υποστηρίζει ότι "δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως οι διενέξεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλειοψηφία και την τουρκοκυπριακή μειονότητα αντανακλούσαν την πάλη του λαού της Κύπρου για την κατάργηση του νεοαποικιακού καθεστώτος και για την απόχτηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσής του". Στην πραγματικότητα, η διένεξη αυτή, η ταύτιση κάθε τουρκοκύπριου με πράκτορα της Τουρκίας, της Αγγλίας και γενικά των "ιμπεριαλιστικών συνωμοσιών" ήταν βασικό στήριγμα του καθεστώτος, καθώς εξασφάλιζε για τους ελληνοκύπριους αστούς όχι μόνο τον αποκλειστικό έλεγχο του κράτους, αλλά και τη διάσπαση και τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και των αγροτών.

Μετά την εισβολή του 1974 και την ανταλλαγή πληθυσμών με τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Και η μεν αντιτουρκική ιδεολογία συνεχίστηκε ενισχυμένη και από τις 40.000 ξιφολόγχες των Τούρκων στρατηγών. Η στρατηγική των ελληνοκύπριων καπιταλιστών όμως, δεν μπορούσε να στηρίζεται στην ανύπαρκτη στρατιωτική υπεροχή απέναντι στους τουρκοκύπριους.

Από την ανάγκη αυτή σε  συνδυασμό με τις δυνατότητες που άνοιξε το "οικονομικό θαύμα" διαμορφώθηκε η νέα γραμμή της διζωνικής μεν, αλλά ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη από τη συμφωνία Μακάριου-Ντενκτάς το 1977, που επικυρώθηκε ξανά στη συνάντηση Κυπριανού-Ντενκτάς το 1979, μέχρι το πρόσφατο σχέδιο Κουεγιάρ και το τωρινό σχέδιο Κυπριανού, η αιχμή της ελληνοκυπριακής στρατηγικής μετατοπίστηκε προς την προοπτική ενσωμάτωσης των τουρκοκύπριων.

Όλα τα σχέδια προτείνουν περισσότερη ή λιγότερη έκταση της τουρκοκυπριακής ζώνης, περισσότερες ή λιγότερες δικαιοδοσίες της τουρκοκυπριακής διοίκησης, αλλά επιμένουν ανυποχώρητα σε δύο σημεία: στην ενότητα της οικονομικής ζωής (ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και κατοχή περιουσίας ανάμεσα στις δύο ζώνες) και στην ύπαρξη κεντρικής κυβέρνησης με ισχυρές εξουσίες (διεθνείς σχέσεις, εθνική τράπεζα, αμυντικές εγγυήσεις) στα χέρια βέβαια ελληνοκύπριου πρόεδρου και ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας.

Η ανοιχτά δηλωμένη συλλογιστική πίσω από αυτές τις αποφάσεις είναι πως η οικονομική δύναμη των ελληνοκύπριων θα τους εξασφαλίσει την ηγετική θέση σε μια τέτοια συνεργασία με τους τουρκοκύπριους: οι μεν θα βάλουν το κεφάλαιο οι δε την εργασία και το "Λουξεμβούργο της Ανατολικής Μεσογείου" θα ευημερήσει. Υπάρχει όμως μια... λεπτομέρεια. Για να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια κάποιος πρέπει να υποχρεώσει την Τουρκία να τα δεχτεί. Κι εδώ ακριβώς ο κυπριακός καπιταλισμός ξεχνάει τα βουκολικά ειδύλλια περί μικρού και φιλειρηνικού κρατιδίου, όπου οι δυο κοινότητες οικοδομούν μονιασμένες και αποστρατιωτικοποιημένες την ευημερία τους και ξαναπροβάλει σαν δυναμικός παράγοντας μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα των άγριων ανταγωνισμών, της ασταθούς ισορροπίας και των εύθραυστων συμμαχιών ανάμεσα στις αρπαχτικές αστικές τάξεις της περιοχής και στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Έτσι, ενώ στις διαπραγματεύσεις προβάλλεται πάντοτε η προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων με έμφαση στην ενότητα του κυπριακού κράτους, στην πράξη υπάρχει η επιβολή οικονομικού αποκλεισμού στους τουρκοκύπριους και η αναζήτηση διεθνών συμμαχιών εναντίον τους. Ενώ η κυπριακή δημοκρατία διακηρύσσει ότι θέλει να αποσπάσει τους τουρκοκύπριους από την Τουρκία και να τους ενσωματώσει στους κόλπους της, στην πραγματικότητα συνεχίζει τον πόλεμο με άλλα μέσα, ελπίζοντας να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς και τότε να επιβάλει την "ειρηνική" συνύπαρξη με το ζόρι.  

Στο κέντρο αυτών των προσπαθειών της ελληνοκυπριακής διπλωματίας να εξασφαλίσει "διεθνή ερείσματα" ενάντια στην Τουρκία βρίσκεται η σχέση της με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας 

Οι σχέσεις της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης με τη "μητέρα Ελλάδα" ήταν αντιφατικές σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Ακριβώς επειδή το κυπριακό ζήτημα "διαιωνίστηκε" η ελληνοκυπριακή αστική τάξη είχε την επιλογή να μπορεί να αναπτυχθεί έξω από το ελληνικό κράτος, γιατί η παγκόσμια ανάπτυξη του καπιταλισμού άνοιξε δυνατότητες που δεν υπήρχαν π.χ. την εποχή της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι ελληνοκύπριοι αστοί παίρνουν στα χέρια τους τη διαχείρισης του αντιαποικιακού αγώνα σε μια εποχή όπου η αποαποικιοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και η διεθνοποίηση του κεφαλαίου ανοίγει νέους ορίζοντες συσσώρευσης πέρα από τη "μεταπρατική" σχέση με την παλιά μητρόπολη. Στόχος τους στον τρόπο που διαχειρίζονται αυτή την υπόθεση (και τη διαχειρίζονται, αναμφισβήτητα, χωρίς ταξικό αντίπαλο χάρη στην πολιτική του ΑΚΕΛ) δεν είναι ούτε να την "ξεπουλήσουν" με την έννοια της παραμονής κάτω από αγγλική κυριαρχία ούτε να την οδηγήσουν στους κόλπους της ελληνικής αγοράς για να μπουν κάτω από τη φτερούγα των διαδικασιών συσσώρευσης του ελλαδικού χώρου. Αντίθετα, στόχος τους είναι να εδραιώσουν την ταξική ηγεμονία τους στο νησί τόσο απέναντι στις κατώτερες τάξεις όσο και απέναντι σε κάθε διεκδικητή, γιατί το ανεξάρτητο κρατίδιο έχει τα φόντα να γίνει εφαλτήριο της ανάπτυξής τους.

Η ηγεμονία αυτή επιτεύχθηκε και στα δυο επίπεδα όπως αποδεικνύεται από το πανηγυρικό 95% που πήρε ο Μακάριος στις εθνικές εκλογές του 1968 ισοφαρίζοντας το ποσοστό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, τη στιγμή ακριβώς που επικυρωνόταν η εγκατάληψη της ένωσης με την Ελλάδα, καθώς αποσυρόταν ο ελληνικός στρατός από την Κύπρο.

Αντί για την ενσωμάτωση της ελληνοκυπριακής αστικής τάξης στους κόλπους της ελληνικής, έχουμε τη σύναψη μιας συμμαχίας ανάμεσά τους, που όπως κάθε τέτοια συμμαχία δεν είναι "ισότιμη", αλλά αντιφατική όπως μαρτυρούν οι διάφορες απόπειρες κάθε λογής ελληνικών κυβερνήσεων να επιβάλουν την ηγεμονία του "εθνικού κέντρου".

Τα "οράματα" αυτής της συμμαχίας τα συνοψίζει πολύ επιγραμματικά ο Α.Γ. Ξύδης: "η γνήσια ανεξάρτητη Ελλάδα με μια γνήσια ανεξάρτητη Κύπρο θα βοηθούσαν τον ελληνισμό να ξαναγίνει παράγοντας πολυδύναμος μέσα στον ανταγωνισμό των Μεγάλων, παράγοντας ανεξαρτησίας και συνεργασίας όλων των μικρών κρατών που ζουν γύρω από την ανατολική Μεσόγειο."

Πρόκειται για οράματα πραγματικά μεγαλεπίβολα (για να μην πούμε μεγαλομανή), αντάξια των παραδόσεων της Μεγάλης Ιδέας, αλλά με εκσυγχρονισμένες φιλοδοξίες -όχι εδαφικές βλέψεις, αλλά την παντοδύναμη διαμεσολάβηση του "ελληνισμού" ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και στους λαούς της ανατολικής Μεσογείου. Όχι απλά της Ελλάδας, αλλά και του "ελληνισμού", με την Κύπρο, με τις ελληνικές και κυπριακές εφοπλιστικές παροικίες και τα ελληνοαμερικάνικα λόμπι του (κατά τα πρότυπα του Ισραήλ) -ένα είδος προωθημένου συνεταίρου των ιμπεριαλιστών με πεδίο δράσης από τα Βαλκάνια μέχρι τα βάθη της Αραβίας.

Το πρόβλημα για τις φαντασιώσεις αυτές βέβαια, είναι ότι το καθένα απ' αυτά τα "μικρά κράτη" που ζουν γύρω από την ανατολική Μεσόγειο έχει τις αντίστοιχες φιλοδοξίες, ντυμένες με τις αντίστοιχες ένδοξες παραδόσεις και τα αντίστοιχα ευγενή οράματα. Η Τουρκία σαν "φυσική γέφυρα" του ισλαμικού κόσμου με τη Δύση και την Ανατολή, η Συρία και η Αίγυπτος σαν "φυσική ηγεσία" του Αραβικού κόσμου, κλπ, κλπ. Με άλλα λόγια όποιος φιλοδοξεί να γίνει "πολυδύναμος παράγοντας" στην περιοχή είναι υποχρεωμένος να ελίσσεται όχι μόνο ανάμεσα στους ανταγωνισμούς των μεγάλων, αλλά και στις διαμάχες των ντόπιων μικρών ανταγωνιστών, δηλαδή μέσα σ' ένα πραγματικό ναρκοπέδιο.

Αυτή η πραγματικότητα -οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρπαχτικές φιλοδοξίες των καπιταλιστών και όχι η "μειοδοτική" πολιτική τους- είναι ο λόγος για τον οποίο η συμμαχία της ελληνικής με την ελληνοκυπριακή αστική τάξη βαδίζει από περιπέτεια σε περιπέτεια. 

Μετά το 1974 οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας γνώρισαν περίοδο ομοφωνίας και συνοχής σε μια κοινή προσπάθεια να ανατραπεί ο δυσμενής συσχετισμός δύναμης απέναντι στην Τουρκία. Παρόλο που τα περιθώρια ανεξάρτητων πρωτοβουλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην ελληνική διπλωματία είχαν περιοριστεί, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας έβαλαν στο πλάι την πολιτική του "εθνικού κέντρου", προβάλλοντας αντίθετα την αντίληψη ενός "καταμερισμού ευθυνών" στα πλαίσια της ελληνοκυπριακής συνεργασίας: "Η Λευκωσία αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαραστέκεται", "Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα από τις ελληνοτουρκικές διαφορές", κλπ. Αυτός ο καταμερισμός είχε το νόημά του σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονταν μεγάλες πιέσεις για ανασυγκόλληση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μέσα από μια συμφωνία-πακέτο με ελληνικές υποχωρήσεις στο Αιγαίο και τουρκικές παραχωρήσεις στην Κύπρο. Ήταν η εποχή που πρωτοβουλία ανήκε στην Τουρκία με αιχμή το Αιγαίο (έξοδος του Χόρα, τουρκικό βέτο στο ΝΑΤΟ για τους όρους της ελληνικής επανένταξης) και ο συσχετισμός δεν σήκωνε επίδειξη ελληνικής επιρροής στην Κύπρο.

Από τότε, όμως, οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και στρατιωτικά (στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, εξοπλισμός ελληνικής αεροπορίας και ναυτικού) και διπλωματικά (ένταξη στην ΕΟΚ, καλλιέργεια των σχέσεων με ΕΣΣΔ, επανένταξη στο ΝΑΤΟ). Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκε ότι είναι σε θέση να ακολουθήσει πιο δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Θεωρώντας ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ευνοϊκής ρύθμισης του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο (που όχι μόνο αποκρούει τις τουρκικές διεκδικήσεις αλλά και νομιμοποιεί τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, κύρια της Λήμνου) η νέα τακτική που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην εξάσκηση πιέσεων στην Τουρκία σκληραίνοντας την ελληνική στάση και στο Αιγαίο και στην Κύπρο: είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα πολιτική ξεκίνησε με ταξίδι του Ανδρέα στην Κύπρο, που διαφημίστηκε σαν "η πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη μεγαλόνησο". 

Ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής έμφασης έγινε αισθητός και στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας από την πρώτη στιγμή. Η επίσκεψη Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε αφού μεσολάβησε μια αναβολή και έντονο παρασκήνιο. Στη συνέχεια οι διαφωνίες ήρθαν στην επιφάνεια ξανά και ξανά (γύρω από το "κοινό πρόγραμμα" Κυπριανού-ΑΚΕΛ, παραίτηση Ρολάνδη για το χειρισμό προτάσεων Κουεγιάρ) με αποκορύφωμα τη σύγκρουση Παπανδρέου-Κυπριανού για την τριμερή, που τελικά αποδόθηκε σε γκάφα του Καψή.

Η ελληνοκυπριακή αστική τάξη ανησυχεί γιατί βλέπει ότι με την ελληνική αντεπίθεση η αιχμή της Τουρκίας ξαναγυρίζει από το Αιγαίο στην Κύπρο. Η Άγκυρα πιέζει έτσι το πιο αδύνατο σημείο της συμμαχίας Αθήνας- Λευκωσίας και κάνει τους ελληνοκύπριους καπιταλιστές να διαμαρτύρονται ότι θα πληρώσουν αυτοί τη νέα τακτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Μπροστά στη δυσφορία και τους ελιγμούς της κυπριακής κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ αναβιώνει τη θεωρία του "εθνικού κέντρου", αυτή τη φορά σε προοδευτική εκδοχή (πχ επανειλημμένες δηλώσεις Παπανδρέου ότι η Αθήνα είναι μητρόπολη του ελληνισμού και η Κύπρος προέκτασή του. Όταν η χούντα έστελνε τελεσίγραφο στο Μακάριο να διώξει τον Κυπριανού από την κυβέρνησή του και να πειθαρχήσει στη γραμμή του εθνικού κέντρου, ο Κυπριανού έμοιαζε "πατριώτης". Τώρα που το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ίδιο αυτόν Κυπριανού για ενδοτισμό και προβάλει ξανά το προβάδισμα του "εθνικού κέντρου", ο πατριωτισμός μοιάζει να μετακόμισε από τη Λευκωσία στην Αθήνα.

Ταξική αλληλεγγύη

Το ΠΑΣΟΚ εξωραΐζει αυτάρεσκα τη διαχείριση της ελληνικής διπλωματίας από τη μεριά του σαν τη διεξαγωγή ενός αγώνα "εθνικοαπελευθερωτικού-εθνικοαμυντικού", αντικειμενικά αντιιμπεριαλιστικού. Διάφοροι κριτικοί (και μερικές φορές άκριτοι) υποστηριχτές στις αριστερές παρυφές του ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν στην κυβερνητική πολιτική μια προσπάθεια να μπει επιτέλους τέρμα στην "αποεθνικοποίηση" του κυπριακού (βλ. πχ αρθρογραφία στο περιοδικό "Τετράδια"). Και όταν μιλάνε για τερματισμό της αποεθνικοποίησης εννοούνε την πολεμική προετοιμασία Ελλάδας και Νότιας Κύπρου για μια νικηφόρα πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτή η πολεμική προετοιμασία με το όνομα "αμυντική θωράκιση") αποτελεί κοινό σημείο "εθνικής ομοψυχίας" ανάμεσα στα ελληνικά και κυπριακά κόμματα από δεξιά μέχρι τα "αριστερά". Ωστόσο, η ομοφωνία αυτή θέλει να εμφανίζεται φιλειρηνική και μιλάει για τις αμυντικές ικανότητες του ελληνικού στρατού και της εθνοφρουράς σαν εγγύηση για την περίπτωση που η Τουρκία -κάτω από την πίεση της "διεθνούς κοινότητας" για μια "δίκαιη λύση" του κυπριακού θα κατέφευγε στη βία. Στην πραγματικότητα, βέβαια, πολεμικές προετοιμασίες και διπλωματικές εξορμήσεις είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το ζήτημα είναι τι μπορούν να προσδοκούν οι Κύπριοι εργάτες και αγρότες από τους έλληνες στρατηγούς και τους έλληνες και ελληνοκύπριους διπλωμάτες και τι λόγους έχουν να υποστηρίξουν τις μάχες (περισσότερο ή λιγότερο ειρηνικές) στις οποίες τους καλούν;

Η εργατική τάξη και οι φτωχοί αγρότες στην Κύπρο έχουν κάθε συμφέρον να καταργήσουν τα σύνορα μέσα στο νησί τους, να πάψουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων ανάμεσα σε κάθε είδους συμφέροντα που λύνουν τους λογαριασμούς τους στις δικές τους πλάτες. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πρόσδεσή τους στο άρμα της ελληνικής  εκστρατείας για την ανατροπή του "ψευδοκράτους" των τουρκοκυπρίων. Γιατί κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τίποτα, γιατί ακόμα και μια ελληνική νίκη σε μια τέτοια σύγκρουση δεν θα σημάνει τίποτα παραπάνω από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για έναν επόμενο γύρο, για μια τουρκοκυπριακή ρεβάνς. Ακόμα και ο πιο μεγάλος υποκριτής δεν μπορεί να πιστεύει ότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα βάλει τις βάσεις για την ενότητα του νησιού, με μια ελληνική νίκη που θα συνοδεύεται από την προσφορά "εγγυήσεων" στην τουρκοκυπριακή μειονότητα. Ή, για να πούμε μια άλλη εκδοχή, ακόμα και ο πιο τρελός τουρκοφάγος δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα "λύσει" αυτό το πρόβλημα με το διασκορπισμό των τουρκοκυπρίων.

Το τουρκοκυπριακό μετεξελίχθηκε από πρόβλημα απελευθέρωσης από τον αποικιακό ζυγό σε εστία αντιδραστικού ελληνοτουρκικού πολέμου, γιατί η ηγεσία του αντιαποικιακού αγώνα έμεινε στα χέρια των αστών. Η ηγεμονία των ελληνοκύπριων αστών διέσπασε τις κατώτερες τάξεις σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους και άνοιξε το δρόμο για τις τραγωδίες που ακολούθησαν. Μια επαναστατική στρατηγική στην Κύπρο σήμερα πρέπει να έχει σαν βάση της το ξεπέρασμα αυτής της διάσπασης, την αποκατάσταση της ενότητας της εργατικής τάξης στην Κύπρο. Όποιος λέει ότι θέλει να δει τους Κύπριους εργάτες και αγρότες να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους, πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό σημαίνει να γκρεμίσουν οι ίδιοι οι τουρκοκύπριοι το "ψευδοκράτος" του Ντενκτάς και οι ίδιοι οι ελληνοκύπριοι το "ψευδοκράτος" της Ζυρίχης για να μπορούν να αντιπαραθέσουν την ενότητά τους σε κάθε απόπειρα να μπλέκεται το νησί τους σε τυχοδιωκτικές εξορμήσεις των καπιταλιστών.

Ασφαλώς μια τέτοια προοπτική φαντάζει σήμερα ουτοπική. Κάθε άλλος δρόμος φαντάζει σήμερα πιο ρεαλιστικός: η εξόρμηση του ελληνικού λόμπι να πείσει τις ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία, τα ανοίγματα στη Μόσχα για να βοηθήσει κι αυτή, η ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων για να χρησιμοποιηθούν σε "έσχατη ανάγκη", αν όλα αυτά αποτύχουν. Ακριβώς οι ίδιοι ρεαλισμοί λειτουργούν και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής που περνάει το νησί και εδραιώνουν την ύπαρξή της. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια όμως, από τότε που οι εργαζόμενοι βρισκόταν στους δρόμους και στο Νότο και στο Βορρά. Από τότε που ο Μακάριος έτρεχε στους δρόμους για να πείσει τους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους και ο Ντενκτάς συγκλονιζότανε από τις απεργίες των τουρκοκύπριων που μόλις είχε "απελευθερώσει" ο τουρκικός στρατός. Αυτό που έλειψε από την Κύπρο δεν ήταν η διάθεση των εργαζόμενων μαζών -ελλήνων και τούρκων- να αγωνιστούν και να ξεφύγουν από τη σημερινή κατάστασή τους, αλλά μια αριστερά ικανή να συνενώσει τους αγώνες τους, βγάζοντάς τους από το αδιέξοδο της εθνικής αντιπαράθεσης ελλήνων-τούρκων. 

Μια επαναστατική αριστερά που να πάψει να ταυτίζει τους τουρκοκύπριους εργάτες και αγρότες με τη χούντα του Εβρέν, να πάψει να τους βλέπει σαν το μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού και να κατανοήσει ότι Κύπρος ειρηνική, ενωμένη και ελεύθερη μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι τουρκοκύπριοι ενωθούν με τη θέλησή τους με τους ελληνοκύπριους, δηλαδή όταν η ταξική αλληλεγγύη των εργατών της Κύπρου -ελλήνων και τούρκων- ξεριζώσει την αιτία των ανταγωνισμών, την ηγεμονία των αστών. Αν δεν πολεμήσουν οι ίδιοι οι τουρκοκύπριοι ενάντια στη χούντα των τούρκων στρατηγών (και σίγουρα θα πολεμήσουν, γιατί η Τουρκία είναι ένα υφαίστειο που σιγοβράζει και οι τουρκοκύπριοι είναι στενά δεμένοι με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος στην Τουρκία), τότε ποιος θα πολεμήσει; Ο ελληνικός στρατός και η εθνοφρουρά; Υπάρχει επαναστάτης που να υποστηρίζει ότι ο ελληνικός στρατός θα γινόταν δεκτός σαν απελευθερωτής στη Βόρεια Κύπρο σήμερα; Ή μήπως φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να γίνει αντάρτικο ενάντια στον τούρκικο στρατό στη Βόρεια Κύπρο χωρίς την υποστήριξη και τη συμμετοχή των ίδιων των τουρκοκύπριων εργατών και αγροτών;

Χρέος της επαναστατικής αριστεράς στην Κύπρο και την Ελλάδα σήμερα δεν είναι να συμπλέει (όπως κάνει το ΑΚΕΛ, το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτ.) με την αστική υποκρισία που μιλάει για ειρηνική και ενιαία Κύπρο την ώρα που ετοιμάζει τον πόλεμο ανάμεσα στους δύο λαούς, ούτε να προσπαθεί να πλειοδοτήσει σε σθεναρότητα κατά της Τουρκίας (όπως κάνει η ΕΔΕΚ, οι αριστερές παρυφές του ΠΑΣΟΚ, το ΕΚΚΕ, η Ρήξη) αλλά να εξηγήσει στους ελληνοκύπριους εργάτες ότι ο δρόμος για την ελευθερία θα ανοίξει όταν η ταξική ενότητα αντικαταστήσει την εθνική ενότητα. 

Πάνος Γκαργκάνας

Η αρχική έκδοση του άρθρου μπορεί να εντοπιστεί σε μορφή PDF πατώντας εδώ.

Για την δακτυλογραφημένη έκδοση σε μορφή PDF πατήστε εδώ.

 • August 16th 2021 at 11:59

Η Διαχείριση της Πανδημίας από την Κυπριακή Δημοκρατία: Μερικά Κριτικά Κείμενα

By roki40

Το συγκεκριμένο PDF είναι μια πρόχειρη συλλογή διάφορων κριτικών κειμένων κατά της διαχείρισης της πανδημίας του ιού covid-19 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα κείμενα γράφτηκαν μεταξύ του Απρίλη του 2020 και του Αυγούστου του 2021, σε διαφορετικές στιγμές κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας όπου τα δεδομένα και τα κρατικά μέτρα άλλαζαν και συνεχίζουν να αλλάζουν έντονα και απότομα. Γράφτηκαν από διαφορετικά άτομα και δεν αντιπροσωπευόσουν ένα ομογενοποιημένο ρεύμα κριτικής. Αντίθετα, χαρακτηρίζονται από διαφορετικές προσεγγίσεις, σημεία έμφασης και επιχειρηματολογία.

Το PDF μπορεί να εντοπιστεί εδώ.

Εναλλακτικά πατήστε το link: https://archive.org/download/covid19_pandemic_republic_of_cyprus_critical_texts/covid19_pandemic_republic_of_cyprus_critical_texts.pdf

Αύγουστος 2021.

Delirium
 • August 13th 2021 at 12:58

Άτακτοι Ενωτικοί - Ένα Φυλλάδιο και Μία Αφίσα

By roki40

Ελληνοκυπριακή εθνικιστική ομάδα, μετά το 1974, μάλλον τέλη δεκαετίας '70 ή αρχές δεκαετίας του '80.

Η αφίσα μπορεί να εντοπιστεί πατώντας εδώ. Το φυλλάδιο μπορεί να εντοπιστεί πατώντας εδώ.

Εναλλακτικά, πατήστε το link: https://archive.org/details/ataktoi_enotikoi_afisa

 


 

 • August 3rd 2021 at 14:25

Η Καταστολή της Δυνατότητας Εμφάνισης Κυπριακού Έθνους τον 19ο Αιώνα (2001) - Κείμενο Αντρέα Παναγιώτου

By roki40

Κείμενο του Αντρέα Παναγιώτου που εκδόθηκε σε 2 μέρη στα τεύχη 22-23 (Απρίλη και Μάη) του περιοδικού Εξ Υπαρχής, το 2001.

Το κείμενο μπορεί να εντοπιστεί πατώντας εδώ.

Εναλλακτικά πατήστε το link: https://archive.org/download/katastoli_kipriakou_ethnous_19o_ewna_complete_2001/katastoli_kipriakou_ethnous_19o_ewna_complete_2001.pdf • June 27th 2021 at 13:51

Η Συζήτηση-Αντιπαράθεση Μεταξύ Χ. Ηλιάδη και Εργατικής Δημοκρατίας για το Κυπριακό (1988-89)

By roki40

 Η συλλογή κειμένων μπορεί να εντοπιστεί πατώντας εδώ.

Εναλλακτικά πατήστε το link: https://ia601500.us.archive.org/35/items/u-1988-89/η_συζήτηση-αντιπαράθεση_μεταξύ_χ._ηλιάδη_και_εργατικής_δημοκρατίας_για_το_κυπριακό_1988-89.pdf

Το pdf δημιουργήθηκε μέσα από την επιλογή ''Add to Book" του Κυπριακού Κινηματικού Αρχείου.

 

(Κείμενο από το Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο)

Το Αρχείο παρουσιάζει δακτυλογραφημένη ολόκληρη τη συζήτηση-αντιπαράθεση μεταξύ του Χ. Ηλιάδη και της πολιτικής ομάδας Εργατική Δημοκρατία πάνω στο Κυπριακό, η οποία εξελίχτηκε από το τεύχος 30 (1988) μέχρι και το τεύχος 41 (1989) του περιοδικού Εντός των Τειχών. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου μια θεωρητική και πολιτική αντιπαράθεση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αναπτύχθηκε δημόσια σε συστηματική βάση.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με ένα κείμενο-παρέμβαση που έγραψε ο Χ. Ηλιάδης (τεύχος 30) σχετικά με το κείμενο Παρέμβαση σε Δύο Μονολόγους του Νίκου Περιστιάνη & Μάριου Λυσιώτη, που κυκλοφόρησε στο τεύχος 26 του περιοδικού και σχολίαζε το διάλογο μεταξύ του Άρη Πολίτη και του Οζκέρ Οζκιούρ που εξελισσόταν μέσα από τις εφημερίδες Επίκαιρη και Γενί Ντουζέν.

Ως απάντηση στο άρθρο του Χ. Ηλιάδη, η Εργατική Δημοκρατία δημοσιέυσε στο τεύχος 31 το κείμενο-κριτική Ακόμα Ένας Ελληνοκύπριος Σοσιαλπατριώτης, αρχίζοντας μια ανταλλαγή κειμένων που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το το τέλος της κυκλοφορίας του Εντός των Τειχών. Η Εργατική Δημοκρατία προσέγγισε το Κυπριακό μέσα από το πρίσμα του επαναστατικού ντεφαιτισμού, ενώ ο Χ. Ηλιάδης ακολούθησε μια γραμμή πιο κοντά στην κυρίαρχη Ελληνοκυπριακή αντίληψη της περιόδου.

Στη πιο κάτω λίστα μπορείτε να βρείτε τα άρθρα οργανωμένα με την σειρά κατά την οποία παρουσιάστηκαν και ανάπτυξαν τις απαντήσεις και τα επιχειρήματα τους.

Λίστα Άρθρων

 1. Τεύχος 26 - παρέμβαση σε δύο μονολόγους (Περιστιάνης & Λυσιώτης)
 2. Τεύχος 30 - για μια άλλη προοπτική (Χ. Ηλιάδης)
 3. Τεύχος 31 - ακόμα ένας ελληνοκύπριος σοσιαλπατριώτης - μερικές παρατηρήσεις με ευκαιρία το άρθρο του Χ. Ηλιάδη (Εργατική Δημοκρατία)
 4. Τεύχος 33 - διεθνισμός-αυτοδιάθεση ή ισοπέδωση χωρίς όρια; μια απάντηση στην εκδοτική ομάδα «Εργατική Δημοκρατία», Μέρος Α (Χ. Ηλιάδης)
 5. Τεύχος 34 - διεθνισμός-αυτοδιάθεση ή ισοπέδωση χωρίς όρια; μια απάντηση στην εκδοτική ομάδα «Εργατική Δημοκρατία», Μέρος Β (Χ. Ηλιάδης)
 6. Τεύχος 34 - Ο κύριος εχθρός είναι η «δικιά μας» αστική τάξη - ξανά για τον σοσιαλπατριωτισμό (Εργατική Δημοκρατία)
 7. Τεύχος 36 - ένας αλλοιθωρός διεθνισμός - Όταν η ΕΔ κακοποιεί τις Λενινιστικές αρχές για να στηρίξει τη διχοτόμηση, Μέρος Α (Χ. Ηλιάδης)
 8. Τεύχος 37 - ένας αλλοιθωρός διεθνισμός - Όταν η ΕΔ κακοποιεί τις Λενινιστικές αρχές για να στηρίξει τη διχοτόμηση, Μέρος Β (Χ. Ηλιάδης)
 9. Τεύχος 39-40 - "τα αυτονόητα του σοσιαλ-πατριωτισμού" - η ελληνοκυπριακή άκρα αριστερά, Μέρος Α (Εργατική Δημοκρατία)
 10. Τεύχος 41 - "τα αυτονόητα του σοσιαλ-πατριωτισμού" - η ελληνοκυπριακή άκρα αριστερά, Μέρος Β (Εργατική Δημοκρατία)
 11. Τεύχος 41 - "οι στρουθοκάμηλοι της «νότιας κύπρου» (Χ. Ηλιάδης)

 • June 24th 2021 at 14:03

10 Λόγοι Nα Mην Υποστηρίξεις ΑΚΕΛ ή Γιατί το ΑΚΕΛ Δεν Είναι Σύμμαχος Μας

By roki40

'Που βαδίζεις ΑΚΕΛ; Το 1950 ψηφίζεις για Ένωση, το 2004 για Διχοτόμηση'.
Πανό από τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ του σχεδίου Ανάν, 2004.
 

Αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε για να συνεισφέρει στη συζήτηση γύρω από την υποτιθέμενη ανάγκη αλλαγής του ΑΚΕΛ, που άρχισε μετά την αποτυχία του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Mια τέτοια συζήτηση ίσως να είχε κάποιο νόημα πριν καμιά δεκαριά χρόνια, όταν η σαθρότητα του κόμματος βρισκόταν καθημερινά σε δημόσια θέα, με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Αφέθηκε να γραφτεί μετά τις βουλευτικές εκλογές μόνο και μόνο για να μην ταπελωθεί ως αντι-ακελική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Με ένα σημαντικό κομμάτι του αριστερού εξωκοινοβουλευτικού χώρου να υποστηρίζει συστηματικά το ΑΚΕΛ τα τελευταία 10 (και βάλε) χρόνια, υιοθετώντας τόσο μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών όσο και μια τακτική υπερπροστασίας του κόμματος, οι αριστερές κριτικές του ΑΚΕΛ έχουν καταλήξει πλέον είδος προς εξαφάνιση. Η αρχική ιδέα ήταν να ακολουθηθεί μια θεωρητική προσέγγιση. Βλέποντας ξανά τα γεγονότα, θεώρησα μια τέτοια προσέγγιση άσκοπο κόπο και χαμένο χρόνο - το τι χρειάζεται σε αυτό το σημείο είναι πρώτα απ’ όλα μια καταγραφή και επαναφορά των γεγονότων μακριά από τις ρητορικές περί 'υπεύθυνων στάσεων', 'κόμματος της Αριστεράς', 'μεμονωμένων λανθασμένων αποφάσεων' και γενικότερα της ευρύτερης μυθολογίας που αναπτύχθηκε και αναπαράγεται καθημερινά γύρω από το κόμμα, σε έναν τόπο όπου οι λέξεις έχουν φαίνεται χάσει πλέον το νόημα τους και η πολιτική μνήμη διατηρείται μόνο μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων.

 

1. Ένα Διεφθαρμένο Πολιτικό Κόμμα

Η προσπάθεια παρουσίασης του ΑΚΕΛ σαν το αντίβαρο στη διάχυτη διαφθορά που χαρακτηρίζει την Κύπρο μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει σε όσες και όσους έχουν τουλάχιστον στοιχειώδη πολιτική μνήμη. Σκάνδαλα που εμπλέκουν το ΑΚΕΛ υπήρξαν πολλά. Έτσι περιεκτικά μπορούμε να αναφέρουμε εδώ το σκάνδαλο Ocean Tankers [1], το σκάνδαλο Δρομολαξιάς [2], καθώς και το σκάνδαλο Focus, όπου χρηματοδοτήθηκαν τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ από τον Ανδρέα Βγενόπουλο [3]. Εντάξει, ήταν και το σκάνδαλο της Λίμνης Πόλης Χρυσοχούς, όπου η τότε κυβέρνηση διευκόλυνε την δημιουργία γηπέδων γκολφ στην περιοχή, με τον Δημήτρη Χριστόφια να εγκαινιάζει προσωπικά το 2013 το έργο του Σιακόλα “Cyprus Limni Resort” παρά την αναμενόμενη οικολογική καταστροφή [4, 5].

Άλλες περιπτώσεις διαφθοράς ήταν το σκάνδαλο με το e-mail ρουσφετιών του ΑΚΕΛ το οποίο στάλθηκε κατά λάθος στα Μ.Μ.Ε. [6] και το τραγελαφικό σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα δοντιών του τότε βοηθού γενικού εισαγγελέα Άκη Παπασάββα [7]. Το σκάνδαλο των Golden Passports είναι φυσικά το τελευταίο σκάνδαλο όπου εμπλέκεται το ΑΚΕΛ, μέσω του πρώην βουλευτή του κόμματος Χριστάκη Τζιοβάνη [8]. Καλό είναι να θυμηθούμε όμως ότι ο κ. Τζιοβάνη, ο οποίος είναι developer, εκλέχθηκε με το κατά τα άλλα αριστερό κόμμα της Κύπρου και πως οι αναπτύξεις του ομίλου του γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται παράνομα και παράτυπα, σε περιοχές Natura 2000 [9]. Έτσι για να θυμόμαστε και την 'οικολογική' πολιτική του ΑΚΕΛ.

 

2. Η Μεταναστευτική Πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια

Το 2009 η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου δήλωσε πως το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες εμποδίζει την ανάπτυξη της πόλης, πριν από περιδιάβαση μαζί με τον αρχηγό αστυνομίας στην εντός των τειχών Λευκωσία [10]. Περίπου δέκα μέρες μετά πραγματοποιήθηκε επιχείριση “σκούπα” κατά των μεταναστών της παλιάς πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας η εντός των τειχών Λευκωσία περικυκλώθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία εισέβαλε σε σπίτια μεταναστών, συλλαμβάνοντας 120 ανθρώπους για εξακρίβωση στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου μιας μητέρας με τα δύο ανήλικα παιδιά της, καθώς επίσης και μίας εγκύου [11]. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά, ενώ η Δήμαρχος της πόλης Ελένη Μαύρου δήλωσε πως τα προβλήματα της περιοχής δεν λύνονται με περιστασιακές επιχειρήσεις και πως «το αίσθημα φόβου μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη συνεχή και εμφανή παρουσία της αστυνομίας και ειδικά με τις πεζές περιπολίες» [11].

Οι μόνιμες περιπολίες αστυνομικών στην παλιά πόλη της Λευκωσίας ξεκίνησαν επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια και Δημαρχίας Ελένης Μαύρου, μέσα στους τελευταίους μήνες του 2009 και χαιρετίστηκαν από την Ελένη Μαύρου [12], η οποία δήλωσε πως είναι «ενθαρρυντικά και κάποια άλλα μέτρα που υποσχέθηκαν ότι θα παίρνουν ο ΟΠΕ (Ουλαμός Προλήψεως Εγκλημάτων) και ο σταθμός της Πύλης Πάφου, όπως και το γεγονός ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης» [12]. Ενδεικτικές ήταν οι απελάσεις Κούρδων αιτητών ασύλου στην Συρία το 2010 [51], καθώς και η εκδικητική απέλαση Παλαιστινίων αιτητών ασύλου [52] μετά από επεισόδια έξω από το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας της Λάρνακας λόγο μη καταβολής των επιδομάτων που δικαιούνταν για τα παιδιά τους [53], με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη να ανακοινώνει ότι θα απελαθούν όσοι ενήλικες Παλαιστίνιοι είχαν εμπλοκή στα επεισόδια [51]. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε, όπως και οι προηγούμενες, από άθλιες συνθήκες εργασίας, παράνομες απελάσεις, εξευτελισμό μεταναστριών και αιτητών ασύλου, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακραίες μορφές οικονομικής εκμετάλλευσης ξένων εργαζομένων, με την Κυπριακή Δημοκρατία να εκτίθεται παγκόσμια [13].

 

3. Η Εμπορευματοποίηση της Εντός των Τειχών Λευκωσίας

Με την Ελένη Μαύρου δήμαρχο της πόλης και τον Δημήτρη Χριστόφια πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η περίοδος 2008-2011 αναμενόταν ενδιαφέρον για την παλιά πόλη της Λευκωσίας. Παρόλα αυτά, η περίοδος χαρακτηρίστηκε από την συνειδητή προσπάθεια εμπορευματοποίησης της περιοχής, βάζοντας τις βάσεις για το gentrification το οποίο ακολούθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Είναι σε αυτή την περίοδο που εγκρίνονται τα σχέδια για το Νέο Δημαρχείο και την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας [14], με την λογική προσέλκυσης νέων δυναμικών επενδύσεων στην παλιά πόλη [15] - το άνοιγμα της «Εμπορικής Στοάς Λευκωσίας», η οποία λειτουργούσε παράνομα club μέσα στην εντός των τειχών Λευκωσία, δημιουργώντας φοβερή ηχορύπανση, χαιρετίστηκε από την δήμαρχο ως μια θετική εξέλιξη [16], ενώ παράλληλα προωθήθηκε από την κυβέρνηση η επέκταση και η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη παλιά πόλη [17].

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αναπτύχθηκε τότε ο ηθικός πανικός σχετικά με την νεολαία που σύχναζε στη πλατεία Φανερωμένης, με την δήμαρχο της πόλης να δηλώνει πως «η εντός των τειχών Λευκωσία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο με μεγάλη προοπτική, γι' αυτό και το θέμα της ασφάλειας είναι καίριο» και πως η «παλιά Λευκωσία βρίσκεται στη ζυγαριά και θα εξαρτηθεί πού θα βαρύνει» [18]. «Η κυρία Μαύρου», όπως έγραφαν το 2009 οι Φάλιες, μια από τις διάφορες ομάδες του εξωκοινοβουλευτικού χώρου που δραστηριοποιούνταν στην παλιά πόλη, «παραδόθηκε οριστικά στα συμφέροντα τα οποία βλέπουν την εντός των τειχών πόλη ως χώρο προς εκμετάλλευση [και] για να μπορέσουν να πετύχουν μεγιστοποίηση των αυριανών κερδών τους, θέλουν να μετατρέψουν την εντός των τειχών πόλη σε μια τεράστια βιτρίνα των επενδύσεων τους» [19]. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ ψηφίσαν φέτος υπέρ του κλεισίματος του σχολείου Φανερωμένης, στο οποίο φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών, συνεισφέροντας περαιτέρω στην διαδικασία εκτοπισμού του μεταναστευτικού πληθυσμού από την εντός των τειχών Λευκωσία [20].

 

4. Η ‘Υπεύθυνη’ Στάση στο Κυπριακό

Όπως είναι ευρέως γνωστό, το ΑΚΕΛ ήταν ενωτικό κόμμα από την ίδρυση του, ανατρέποντας την αρχική θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (Κ.Κ.Κ.) υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού [21]. Με την αποτυχία της Διασκεπτικής στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 άλλαξε την τότε γραμμή του από αυτοκυβέρνηση-ένωση σε αυτοδιάθεση-ένωση, γραμμή που μέχρι τότε υποστήριζε η Δεξιά, ενώ μετέπειτα διέγραψε υποστηρικτές της προηγούμενης γραμμής, με τις πιο γνωστές διαγραφές να παραμένουν αυτές του Αδάμου Αδάμαντου και του Πλουτή Σέρβα [22]. Πρωτοστάτησε στην διεξαγωγή του ενωτικού δημοψηφίσματος το 1950 (το οποίο καπηλεύτηκε η Εκκλησία για να απομονώσει την Αριστερά) και παρέμεινε ενωτικό κόμμα επίσημα μέχρι και το 1967. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 1959 το ΑΚΕΛ υποστήριξε συστηματικά τον Μακάριο μέχρι και τον θάνατο του, από την πολιτική της συνταγματικής μεταρρύθμισης και την επιβολή των 13 σημείων [23], μέχρι τη βίαιη επιβολή της Ελληνοκυπριακής κοινότητας πάνω στην Τουρκοκυπριακή και την αναίρεση του δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους, αφομοιώνοντας την επίσημη γραμμή της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας [24].

Μετά το 1974 τάχθηκε εναντίον του Άγγλο-Αμερικανό-Καναδικού Σχεδίου λύσης το 1978, απόφαση η οποία μέχρι σήμερα προσπαθεί να δικαιολογηθεί [25], αφού προνοούσε προσπάθεια επιστροφής των Βαρωσιών υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών παράλληλα με την έναρξη διαπραγματεύσεων. Με τη νέα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού να τρέχει μετά το 2000, το ΑΚΕΛ υποστήριξε τον Τάσο Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές του 2003, με τον τότε Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια να δηλώνει σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως «Είμαστε εδώ, με υψωμένη την γροθιά, για να δώσουμε στις 16 του Φεβράρη, μια, να σπάσει ο κόσμος ο γυάλινος, ο κόσμος των παλινδρομήσεων, ο κόσμος των υποχωρήσεων στο Κυπριακό» [26]. Με την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων να τάσσονται εναντίων του Σχεδίου Ανάν το 2004, το ΑΚΕΛ τοποθετείται υπέρ του ΟΧΙ, με την δικαιολογία ότι δεν έχουν δοθεί επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ασφάλεια εφαρμογής της λύσης [27].  Για το συγκεκριμένο θέμα προωθήθηκε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταψηφίστηκε με βέτο από την Ρωσία, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου [28, 29]. Έτσι και αλλιώς για το ΑΚΕΛ το Κυπριακό «είναι πρωτίστως πρόβλημα διεθνές, πρόβλημα εισβολής, κατοχής, παράνομου εποικισμού, εθνικού ξεκαθαρίσματος και ξένων επεμβάσεων» [65]. Ήταν φυσικά και η δαιμονοποίηση του σχεδίου Ανάν από τον Χριστόφια μετά την εκλογή του, σκοτώνοντας το σαν βάση για διαπραγμάτευσή [64], καθώς και η άρνηση του να υπογράψει ενδιάμεση συμφωνία που να κλειδώνει τις συγκλήσεις Χριστόφια-Ταλάτ [62, 63]. Αυτά για την διαχρονικά υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό.

 

5. Ανέκαθεν Εχθρός του Ελληνοκυπριακού Αντι-Μιλιταριστικού Κινήματος 

Το ΑΚΕΛ τάχθηκε διαχρονικά κατά της ‘φυγοστρατίας’, υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης και κατ’ επέκταση εναντίον του αντιμιλιταριστικού κινήματος στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά - από την ψήφιση νόμου για ειδική υποχρεωτική άοπλη στρατιωτική εναλλακτική θητεία των Ι-5 διάρκειας 32 μηνών το 2011 (κόλλησε σε νομικά θέματα) [30], μέχρι την υποχρεωτική επανεξέταση των Ι-5 μια φορά τον χρόνο που ξεκίνησε το 2011 και την υποστήριξη της εκδικητικά μεγαλύτερης εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης [31]. Έτσι και αλλιώς η «φυγοστρατία είναι δειλία και ντροπή» μας είπε ο τότε Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Χριστόφια, Δημήτρης Ηλιάδης [32].

Να προσθέσουμε εδώ πως το 2019 το ΑΚΕΛ υπερψήφισε νόμο που απαγορεύει την έκδοση δελτίου υγείας “σε αθλούμενο στρατεύσιμο ο οποίος έχει κληθεί και καταταχθεί στην Εθνική Φρουρά δυνάμει των διατάξεων του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου και απολύθηκε προσωρινά από την Εθνική Φρουρά είτε ως ακατάλληλος για στράτευση (Ι/5) είτε λόγω χορηγηθείσας σε αυτόν αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσής του για στρατιωτική υπηρεσία, λόγω νοσήματος ή πάθησης που σχετίζεται με την ψυχική υγεία” [33]. Με παρέμβαση βουλευτή του ΑΚΕΛ μειώθηκε επίσης ο χρόνος επανεξέτασης των αθλητών από τα 3 στα 2 χρόνια. Αυτό δεν έχει εμποδίσει φυσικά το ΑΚΕΛ από το να βγάζει ανακοινώσεις αλληλεγγύης όταν καταπιέζονται Τουρκοκύπριοι αντιρρησίες συνείδησης [34] - η υποκρισία είναι έτσι και αλλιώς σύνηθες φαινόμενο στο ΑΚΕΛ, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά φίλος πιο παλιά σε δικό του κείμενο [35].

 

6. Η Βίαιη Καταστολή του Κινήματος Occupy Buffer Zone και το Ξέπλυμα της Χαραυγής

Στις 6 Απριλίου του 2012, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν βίαια την κατάληψη του κινήματος Occupy Buffer Zone που στεγαζόταν ανάμεσα στα δύο οδοφράγματα της οδού Λήδρας στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, συλλαμβάνοντας και κτυπώντας ακτιβιστές, καθώς και άλλα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο [36]. Στις 8 Απριλίου η εφημερίδα του ΑΚΕΛ, η Χαραυγή, παρουσίασε τα γεγονότα περιεκτικά, υιοθετώντας την γραμμή της αστυνομίας [37], ενώ στις 9 Απριλίου εκδόθηκε μικροπολιτικό σχόλιο το οποίο χαιρετούσε την εκκένωση, σχολιάζοντας πως «Αξίζουν συγχαρητήρια στην Αστυνομία που έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά και κυρίως αναίμακτα, απομακρύνοντας από το κτίριο που κατέλαβαν, στο κέντρο της Λευκωσίας, εκείνους του νέους -ευτυχώς λίγους- και το οποίο μετέτρεψαν σε στέκι για χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Φυσικά, οι νέοι που συμμετείχαν σε αυτή την κατάληψη έδωσαν άλλη εκδοχή, τονίζοντας πως με τον τρόπο τους εξυπηρετούσαν την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η επαναπροσέγγιση όμως δεν μπορεί να γίνει με την κατάληψη και καταστροφή ξένων περιουσιών» [38]. Το λάσπωμα του κινήματος συνεχίστηκε σε απάντηση της Χαραυγής προς το κείμενο αντίδρασης-παρέμβασης του κοινωνιολόγου Νίκου Τριμικλινιώτη [39].


7. Η Αντιδημοκρατική Αλλαγή του Εκλογικού Μέτρου για τις Βουλευτικές Εκλογές

Λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016, το ΑΚΕΛ, σε συνεννόηση με το ΔΗΣΥ, αύξησαν το εκλογικό μέτρο των βουλευτικών εκλογών από 1.8%, που αντιστοιχούσε αναλογικά σε μία βουλευτική έδρα, σε 3.6% [40], κάνοντας έτσι δυσκολότερη την εκλογή εναλλακτικών εκλογικών συνδυασμών στη βουλή, μια κίνηση που δικαιολογήθηκε τότε ανεπίσημα ως στρατηγική μπλοκαρίσματος του ΕΛΑΜ (φοβερή επιτυχία). Από τότε η αντιδημοκρατική αλλαγή του εκλογικού μέτρου λειτουργεί ως πέπλο προστασίας των καθεστωτικών κομμάτων, μπλοκάροντας εναλλακτικές επιλογές από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, αχρηστεύοντας ψήφους πολιτών. Και ας κλαίνε κάποιοι τώρα για την αποτυχία της Αλλαγής Γενιάς της Θεολόγου να εκλεγεί μέσα στη νέα βουλή με 2% της ψήφου.


8. ΑΚΕΛ, Λιτότητα και Μνημονιακή Πολιτική

Η εισαγωγή μέτρων λιτότητας στην Κύπρο ξεκίνησε το 2011, με την κυβέρνηση Χριστόφια να επιβάλει μια σειρά από μέτρα λιτότητας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα [61]. Με την Κυπριακή οικονομία να βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης το 2012, η κυβέρνηση Χριστόφια καταλήγει να κάνει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [41], οδηγώντας την Κύπρο σε τροχιά μνημονιακής οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά αρνήθηκε να υπογράψει το μνημόνιο, χωρίς όμως να έχει καμία ουσιαστική εναλλακτική πρόταση, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποκλειστεί από τις διεθνής αγορές - αντί για κάποια εναλλακτική, η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική ροκανίσματος του χρόνου, προσπαθώντας να εξασφαλίσει δάνειο από τρίτη χώρα, με αντάλλαγμα μελλοντικά κέρδη από το φυσικό αέριο (κάτι που δεν επιτεύχθηκε ποτέ) [42], παρατείνοντας το βάρος της απόφασης στην επόμενη κυβέρνηση. Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά από το ΑΚΕΛ στις προεδρικές του ‘13 χαρακτηρίστηκε από την πολιτική του λιγότερο επώδυνου μνημονίου, ή όπως ανάφερε τότε ο Στάυρος Μαλάς, έπρεπε η επόμενη κυβέρνηση να πάρει το «καλύτερο δυνατό μνημόνιο» [43]. Σε δηλώσεις του το ‘17 ο Σταύρος Μαλάς ανάφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη μετά τις προεδρικές εκλογές του ‘13, του είπε: «προχωρήστε άμεσα κ. πρόεδρε να υπογράψεις το μνημόνιο το οποίο έχεις ενώπιον σου» [44]. Αυτά για το αντί-μνημονιακό ΑΚΕΛικό μέτωπο.

Και αφού κανένας δεν ενδιαφέρεται να το γράψει δημόσια, ας καταγραφεί τουλάχιστον εδώ πως η καταψήφιση του πρώτου μνημονίου από την βουλή έγινε μετά από παρότρυνση και σε συνεννόηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ) συνεργαζόταν για την αποφυγή υπογραφείς μνημονίου, μέσω της εφαρμογής εναλλακτικού σχεδίου χρηματοδότησης των τραπεζών που συμπεριλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της απαλλοτρίωσης των ταμείων προνοίας των εργαζομένων [45]. Η συμπερίληψη αυτών των γεγονότων στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη 'Η Συμμορία' ίσως δώσει μια απάντηση σε όσους απορούν ακόμα γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο θάφτηκε τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε, έστω και για σκοπούς καταγραφής, ότι το υποτιθέμενο αριστερό κόμμα της Κύπρου πρότεινε αρχικά τον Μάικ Σπανό, ανώτατο στέλεχος της Coca Cola Τουρκίας και υποστηρικτή των ιδιωτικοποιήσεων και της τρόικας, για υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του ‘17 [46]. Μετά από αντιδράσεις προτάθηκε τελικά ξανά η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά, έτσι για να μας θυμίσει ο κ. Μαλάς ξανά τις θέσεις του για το μνημόνιο.

 

9. Πανδημία; Ας Κάμει ότι Θέλει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και η εκμετάλλευση της πανδημίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη έχουν καταγραφεί σε δύο κείμενα σε αυτό το blog [47, 48]. Θα αναφέρουμε εδώ απλώς τα αυτονόητα - εργαλειοποιώντας έναν απαρχαιωμένο αποικιακό νόμο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να διοικήσει την χώρα μέσω υπουργικών διαταγμάτων, των οποίων τόσο η συνταγματικότητα όσο και η νομική ισχύ έχουν αμφισβητηθεί συστηματικά από τον Δικηγορικό Σύνδεσμο, μια σειρά από σοβαρούς δικηγόρους καθώς και από την Διεθνής Αμνηστία, με  υποθέσεις να φτάνουν πλέον στα δικαστήρια. Μέσω τον διαταγμάτων η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι τώρα να κλείσει τα οδοφράγματα, να μετατρέψει κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να επιβάλλει curfew καθώς και το σύστημα sms, να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και να συλλάβει πολίτες για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης [47, 48, 49]. Η αντιπολίτευση στην ολότητα της άφησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να διαχειριστεί την πανδημία ανεξέλεγκτα, με τη βουλή να παραιτείται από τον ρυθμιστικό της ρόλο, που είναι να κρατά την εκτελεστική εξουσία υπόλογη.

Τον Νοέμβριο του ‘20, η τότε ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου προώθησε στην βουλή αλλαγή του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, η οποία θα μετέφερε την εξουσία έκδοσης διαταγμάτων στη βουλή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας, κάνοντας έτσι την κυβέρνηση υπόλογη στη βουλή και ενσωματώνοντας κάποιο επίπεδο διαφάνειας σε σχέση με τις αποφάσεις. Αν περνούσε, η αλλαγή του νόμου θα έδινε πλέον την εξουσία στη βουλή να αναιρέσει διατάγματα, με την δυνατότητα ανατροπής των πιο αυταρχικών αποφάσεων που σχετίζονται με την διαχείριση της πανδημίας (κλείσιμο οδοφραγμάτων, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, απαγόρευση διαδηλώσεων, curfew κτλ). Τα κόμματα της βουλής (με το ΑΚΕΛ συμπεριλαμβανόμενου) δεν αφήσαν το νομοσχέδιο να πάει στην ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ρίχνοντας το μέσα στις επιτροπές της βουλής, μπλοκάροντας έτσι την ψήφιση του που την ολομέλεια, με το νομοσχέδιο να καταδικάζεται σε αιώνια αναμονή. Τόσους μήνες μετά, το νομοσχέδιο ακόμα κάθεται σε  κάποιο κουτί κάποιας επιτροπής, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει ανενόχλητη να κάνει ότι θέλει με βάση τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο. Εναλλακτική πρόταση τροποποίησης του νόμου δεν εμφανίστηκε φυσικά ποτέ από το ΑΚΕΛ. Μετά την βίαιη καταστολή της πρώτης πορείας ‘Ως Δαμέ’ τον Φλεβάρη του ‘21, το ΑΚΕΛ, όπως και τα πλείστα πολιτικά κόμματα, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί έντονα κατά της απαγόρευσης διαδηλώσεων. Και ενώ οι διαδηλώσεις ακόμα απαγορεύονται με βάση τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, το ΑΚΕΛ σταμάτησε εδώ και μήνες κάθε αναφορά στην απαγόρευση διαδηλώσεων, με τους τόνους σιγά σιγά να πέφτουν μετά την συνάντηση του Άντρου Κυπριανού με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 18 Φλεβάρη του ‘21 [50].

 

10. Bonus: Ακόμη Μερικά Ξεχασμένα Γεγονότα

Θυμάται άραγε κανείς ότι το ΑΚΕΛ υπερψήφισε, μαζί με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, νόμο που καθιστά παράνομη την «έκδοση, εισαγωγή, κυκλοφορία ή διάθεση στη Δημοκρατία χαρτών, βιβλίων ή άλλων εγγράφων, συμβατικά ή ψηφιακά αποτυπωμένων, στα οποία περιέχονται αλλοιωμένα γεωγραφικά ονόματα ή τοπωνύμια», μετατρέποντας σε μια μέρα δίγλωσσους χάρτες της Κύπρου, βιβλία λογοτεχνίας, ποίησης και κοινωνικής έρευνας, καθώς και σχεδόν όλα τα μοντέρνα Τουρκοκυπριακά συγγράμματα παράνομα [54]; Ήταν φυσικά και η εναντίωση του Σταύρου Μαλά το 2013 στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και του σύμφωνου συμβίωσης [55]. Εντάξει, ξεχάστηκε ήδη η παρουσία του υποψήφιου δήμαρχου Αγλαντζιάς (υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ) Κώστα Κόρτα σε διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας ευάλωτων αιτητών άσυλου, πλάι πλάι με ελαμίτες και άλλους ακροδεξιούς το 2020 [56]. Διαχώρισε τη θέση του το ΑΚΕΛ τότε άρα όλα καλά, σιγά μην ανακαλέσει και την υποστήριξη [57].

Κάποιοι ίσως ακόμα να θυμούνται πως ήταν η κυβέρνηση Χριστόφια που άρχισε τη συμμαχία με το Ισραήλ, με βάση την ΑΟΖ (τελικά η Γάζα έχει ΑΟΖ;) [58] και πως απαγόρευσε σε Ευρωπαίους και Κυπρίους πολίτες από το να αποπλεύσουν με ιδιωτικά μέσα από την Κύπρο για να ενωθούν με τη Freedom Flottila, που προσπαθούσε να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2010 [59]. Εντάξει, στα εργασιακά το ΑΚΕΛ ήταν τουλάχιστον πάντα δίκαιο - απλά κατάργησε το δικαίωμα στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας το 2012 [60].

 

Υστερόγραφο: Τελικά μπορεί να γραφτεί ολόκληρο κριτικό κείμενο για το ΑΚΕΛ χωρίς να αναφερθεί ούτε και μία φορά η λέξη 'Μαρί'. Ποιος να το φανταζόταν!


Delirium

 

'Είμαστεν Ούλλοι Μετανάστριες'.
Πανό της Αυτόνομης Δράσης Αντιεξουσιαστών στην πορεία πολιτών κατά της επιχείρησης "σκούπα" στην εντός των τειχών Λευκωσία, 04/10/09.

Πηγές 

Τα links έχουν διασωθεί στο wayback machine και στο archive.is.

[1] Παναγιώτης Σολωμός, Το ΑΚΕΛ, τα σκάνδαλα και η επίθεση του κεφαλαίου, 26/10/13. https://nedacy.wordpress.com/2013/10/26/to-akel-ta-skandala-kai-i-epithesi-tou-kefalaiou/

[2] bankwars.gr, ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ: Σε δίκη δύο στελέχη του ΑΚΕΛ και ο τέως πρόεδρος της ΑΤΗΚ, 15/01/14. https://www.bankwars.gr/ΣΚΑΝΔΑΛΟ-ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-Σε-δίκη-δ/

[3] Stockwatch, Διαδρομή χρημάτων για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, 27/01/16. https://www.stockwatch.com.cy/el/article/politika/diadromi-hrimaton-gia-disy-kai-akel

[4] 24h.com.cy, Οι διαταγές Σιακόλα, το σκόντο του κ. Χριστόφια και τα “τσέκια”, 05/12/13. https://24h.com.cy/2013/12/oi-diatages-siakola-to-skonto-tou-k-xristofia-kai-ta-tsekia/

[5] Επιχειρηματική Online, Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Limni Bay Resort, 11/02/13. https://epihirimatiki.com/epikairotita/etairika-nea/κατατέθηκε-ο-θεμέλιος-λίθος-του-limni-bay-resort/

[6] Omegalive, Το e-mail του ΑΚΕΛ, 27/05/21. https://omegalive.com.cy/blogs/2021/05/27/το-e-mail-του-ακελ/

[7] Sigmalive, Επιστρέφει 17.000 ευρώ στο κράτος ο Άκης Παπασάββας, 28/10/10. https://www.sigmalive.com/archive/news/local/320467

[8] Φιλελεύθερος, «Εδώ είναι Κύπρος, όλα γίνονται!» - Βίντεο-βόμβα Al Jazeera, 13/10/20. https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1037593

[9] Φιλελεύθερος, Έκαναν πλάτες στις αναπτύξεις Τζιοβάνη, 23/04/21. https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1175302/ekanan-plates-stis-anaptyxeis-tziobani

[10] Sigmalive, Αρχηγός Αστυνομίας - Εντός των τειχών Λευκωσία, 16/09/09. https://www.sigmalive.com/archive/news/local/192822

[11] Καθημερινή, Αντιδράσεις για επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον αλλοδαπών, 26/09/09. https://m.kathimerini.com.cy/gr/kypros/6420/?ctype=ar

[12] Sigmalive, Πεζοί αστυνομικοί στη Λήδρας - Ονασαγόρου, 15/09/09. https://www.sigmalive.com/archive/news/local/192342

[13] Ανώνυμο, Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμετάλλευση και Ρατσιστική Βία στην Κύπρο - 7η Έκδοση, Μάρτης 2020. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:magazines:antifaarchive:no_7

[14] Sigmalive, Η Ε. Μαύρου υπέγραψε τα συμβόλαια για ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, 22/12/11. https://www.sigmalive.com/archive/news/local/449873

[15] Καθημερινή, Σε δύο χρόνια το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας, 05/05/11.  https://www.kathimerini.com.cy/gr/44866/?ctype=ar

[16] Delirium, Η Εμπορευματοποίηση της Εντός των Τειχών Λευκωσίας, 11/10/16. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:digital:agkarra:old_city_consumerism

[17] Stockwatch, €29 εκ. για λίφτιγκ παλιάς Λευκωσίας, 26/05/10. https://www.stockwatch.com.cy/el/article/ktimatagorakataskeyes/eu29-ek-gia-liftigk-palias-leykosias

[18] Sigmalive, Σήμα κινδύνου για Φανερωμένη!, 23/04/10. https://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/social/260000

[19] Φάλιες, Η "Αριστερή" μας Δήμαρχος και το Όραμα της για την Λευκωσία, Σεπτέμβρης 2009. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:leaflets:falies:falies_aristeridimarxos

[20] Aftodioikisi, Ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας για την Αρχιτεκτονική Σχολή στη Φανερωμένη, 02/04/21. https://www.aftodioikisi.com.cy/ψήφισε-το-δημοτικό-συμβούλιο-λευκωσί/

[21] Katsourides, Yiannos 2014, The National Question in Cyprus and the Cypriot Communist Left in the Era of British Colonialism (1922–59), σελίδα 481.

[22] Alecou, Alexios 2016, Communism and Nationalism in Postwar Cyprus, 1945-1955: Politics and Ideologies Under British Rule. London: Palgrave Macmillan, σελίδα 28.

[23] Θρασυβούλου, Μάριος 2019, «Για την υπεράσπιση της πατρίδας»: ΑΚΕΛ και κυπριακό ζήτημα 1960-1964. Λεμεσός: Κύταρρο, σελίδες 90-91.

[24] Θρασυβούλου, Μάριος 2019, «Για την υπεράσπιση της πατρίδας»: ΑΚΕΛ και κυπριακό ζήτημα 1960-1964. Λεμεσός: Κύταρρο, σελίδα 167.

[25] Dialogos, Το αμερικανοβρετανοκαναδικό πλαίσιο λύσης του 1978, 25/08/19. https://dialogos.com.cy/to-amerikanovretanokanadiko-plaisio-lysis-toy-1978/

[26] Ντοκιμαντέρ 'Το Δηλητήριο' του Μακάριου Δρουσιώτη, 2008, 1:56, https://www.youtube.com/watch?v=ejwBA1xeYz8

[27] Ριζοσπάστης, Το ΑΚΕΛ ψηφίζει ΟΧΙ, 23/04/04. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2286977

[28] Ντοκιμαντέρ 'Το Δηλητήριο' του Μακάριου Δρουσιώτη, 2008, 47:10, https://www.youtube.com/watch?v=ejwBA1xeYz8

[29] Alpha News, Συνέντευξη Παντελή Κούρου, 2017, 4:20-4:58, https://www.youtube.com/watch?v=4TAwXmQujlY

[30] Sigmalive, Επαναστατική αλλαγή στην Εθνική Φρουρά Ψηφίστηκε ομόφωνα η ενοποιημένη νομοθεσία, 11/02/11. https://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/local/354138

[31] lawnet.gr, Κύπρος: Ψηφίστηκε ο νόμος για την εναλλακτική θητεία, 16/07/07. https://lawnet.gr/law-news/diethni/kupros-cifistike-o-nomos-gia-tin-enallaktiki-8iteia/amp/

[32] 24h.com.cy, «Η φυγοστρατία είναι δειλία και ντροπή», 01/07/12. https://24h.com.cy/2012/07/i-fygostratia-ine-dilia-ke-ntropi/

[33] Καθημερινή, Νέο νόμο κατά της φυγοστρατίας ψήφισε η Βουλή, 28/06/19. https://m.kathimerini.com.cy/gr/-1/neo-nomo-kata-tis-fygostratias-psifise-i-boyli

[34] Voice of the Island, Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη φυλάκιση του αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάογλου, Χωρίς Ημερομηνία. https://voiceoftheisland.com.cy/72347/

[35] meidei, Ο Αντιμιλιταρισμός και η υποκρισία της ελληνοκυπριακής Αριστεράς, 21/04/14. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:digital:3533:antimilitarism

[36] Occupy Buffer Zone, Press Release, Απρίλης 2012. https://movementsarchive.org/doku.php?id=en:leaflets:obz:obz_eviction_pressrelease

[37] Χαραυγή, Αστυνομική επιχείρηση σε οικία στη Λήδρας, 08/04/12, σελίδα 16. https://ia801402.us.archive.org/34/items/haravgi_8april/haravgi_8april.pdf

[38] Χαραυγή, Η επαναπροσέγγιση δεν γίνεται με την κατάληψη ξένων περιουσιών, 09/04/12, σελίδα 4. https://ia601503.us.archive.org/13/items/0904121308-parapolitiko/0904121308%20parapolitiko.pdf

[39] The Trim, Απάντηση του Χρ. Μ.: "Πώς δικαιολογούν οι επικριτές της Αστυνομίας τη συμβίωση ανήλικων κοριτσιών με ενήλικες ή και μεσήλικες στο κοινόβιο; Το κράτος και η πολιτεία δεν οφείλουν μήπως να προστατεύουν τα ανήλικα άτομα;" 20/04/12. http://thetrim1.blogspot.com/2012/04/blog-post_20.html

[40] Stockwatch,  Στο 3,6% το εκλογικό μέτρο, 26/11/15. https://www.stockwatch.com.cy/el/article/voyli/sto-36-eklogiko-metro

[41] Καθημερινή (GR), Προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, 26/06/12.  https://www.kathimerini.gr/economy/international/5555/prosfygi-tis-kyproy-sto-michanismo-stirixis/

[42] Μακάριος Δρουσιώτης, Η τρόικα απέρριψε όλες τις κόκκινες γραμμές, 27/10/12. http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=6084&-V=articles

[43] Stockwatch, Το καλύτερο δυνατό μνημόνιο, 31/01/13. https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia/kalytero-dynato-mnimonio

[44] Αγκάρρα, Σταύρος Μαλάς: «Το μνημόνιο ήταν μονόδρομος», 31/10/17. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:digital:agkarra:malas_mnimonio

[45] Δρουσίωτης, Μακάριος 2021, Η Συμμορία: Το Διεφθαρμένο Σύστημα Εξουσίας στην Κύπρο (Δέυτερη Έκδοση), σελ. 66.

[46] Αγκάρρα, Η εργατική τάξη θα εκπροσωπηθεί από τον εργοδότη της; 10/06/17. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:digital:agkarra:spanos

[47] Delirium, Για μια Κοινωνία που Συνεχώς Εκφασίζεται: Η Εκμετάλλευση της Πανδημίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, 21/11/20. https://cyfootnotes.blogspot.com/2020/11/blog-post_21.html

[48] Delirium, The Exploitation of the Pandemic by the Republic of Cyprus: An Update, 04/02/21. https://cyfootnotes.blogspot.com/2021/02/the-exploitation-of-pandemic-by.html

[49] Dialogos, Α. Κυπριανού: Κάποιοι γνώριζαν για την ύπαρξη ανήλικων στο “Πουρνάρα”, 23/06/20. https://dialogos.com.cy/a-kyprianoy-kapoioi-gnorizan-gia-tin-yparxi-anilikon-sto-quot-poyrnara-quot/

[50] Πολίτης, Πήγε στο προεδρικό για παύση Γιολίτη και έφυγε με υπόσχεση για σύσκεψη αρχηγών, ο Άντρος Κυπριανού – Συνάντηση με Αναστασιάδη, 18/02/21. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/koinonikes-kai-politikes-draseis-zitise-apo-ton-proedro-anastasiadi-o-antros-kyprianoy/

[51] Sigmalive, Αναταραχή από απελάσεις Κούρδων στη Συρία, 12/10/10. https://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/local/314623

[52] Protothema, Απέλαση Παλαιστινίων στην Κύπρο, 16/02/11. https://www.protothema.gr/greece/article/106433/apelash-palaistinion-sthn-kypro/AMP/

[53] Τα Νέα, Λάρνακα: Επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και αστυνομίας, 10/02/11. https://www.tanea.gr/2011/02/10/greece/larnaka-epeisodia-metaksy-palaistiniwn-kai-astynomias

[54] Καθημερινή, Ποινικό αδίκημα η αλλοίωση γεωγραφικών ονομάτων ή τοπωνυμίων, 04/07/13. https://m.kathimerini.com.cy/gr/kypros/139301/?ctype=ar

[55] Πολίτης, Το πρόβλημα είναι ο Σταύρος Μαλάς, 18/09/17. https://politis.com.cy/apopseis/non-serviam/to-provlima-einai-o-stayros-malas/

[56] ΚΙΣΑ, Απαράδεκτη υπαναχώρηση κράτους και κομμάτων υπό την πίεση ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων, 24/07/20. https://kisa.org.cy/aparadekti-ipanahorisi-kratous-kai-kommaton-ypo-tin-piesi-akrodexion-stoihoion/

[57] Πολίτης, Μόνο η Έφη Ξάνθου στηρίζει κέντρο ασυνόδευτων αιτητών ασύλου στο Παλλάδιο στην Αγλαντζιά, 24/07/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/mono-i-efi-xanthoy-stirizei-kentro-asynodeyton-aititon-asyloy-sto-palladio-stin-aglantzia/

[58] Stockwatch, Χριστόφιας: Στρατηγικός εταίρος το Ισραήλ, 15/03/11. https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia/hristofias-stratigikos-etairos-israil

[59] Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, Ο Ρόλος της Κυπριακής Κυβέρνησης, 29/05/10. https://ia801901.us.archive.org/4/items/anon_mayday_bicommunal/anon_gaza_29.5.10.pdf

[60] Καθημερινή, Οι λεπτομέριες του Νόμου ρύθμισης απεργιών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, 08/03/12. https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/80854/?ctype=ar

[61] Φιλελεύθερος, Το κουτσούρεμα των μισθών άρχισε το 2011, 07/04/19. https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/682678

[62] Καθημερινή, Αποκλείει την ενδιάμεση συμφωνία ο Πρόεδρος Χριστόφιας, 30/10/09. https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/12046/?ctype=ar

[63] naftemporiki.gr, Μ.Κυπριανού: Καταγραφή γεγονότων η κοινή δήλωση Χριστόφια - Ταλάτ, 31/03/10. https://www.naftemporiki.gr/story/297766/mkuprianou-katagrafi-gegonoton-i-koini-dilosi-xristofia-talat

[64] Καθημερινή, Ταλάτ: «Δεν είναι έτοιμος για λύση ο Χριστόφιας», 17/10/10. https://m.kathimerini.com.cy/gr/29748/?ctype=ar

[65] ΑΚΕΛ, Κυπριακό, Χωρίς Ημερομηνία. https://akel.org.cy/thematikes-proteraiotites/κυπριακό/

 • June 17th 2021 at 14:34

Μερικά Κυπροκεντρικά Κείμενα

By roki40

Η συλλογή μπορεί να βρεθεί πατώντας εδώ.

 Εναλλακτικά, πατήστε το link: https://archive.org/download/some_cyprocentric_texts/some_cyprocentric_texts.pdf

Πρόχειρη συλλογή μερικών κυπροκεντρικών κειμένων που εντοπίστηκαν στο Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο. -Delirium


 

 • June 8th 2021 at 13:07

Αριστερές Κριτικές του ΑΚΕΛ: Μια Πρόχειρη Συλλογή

By roki40

Η συλλογή μπορεί να βρεθεί πατώντας εδώ.

 Εναλλακτικά, πατήστε το link: https://archive.org/download/aristeres_kritikes_tou_akel_sillogi_202106/aristeres_kritikes_tou_akel_sillogi.pdf

Η συλλογή έχει ως στόχο να μαζέψει (γρήγορα και πρόχειρα) τα διάφορα διάσπαρτα κείμενα που έχουν γραφτεί τα τελευταία 10 χρόνια, που άσκησαν κριτική στο ΑΚΕΛ από τα αριστερά. Πέρα από αυτή την βασική θεματική, η συλλογή δεν προσπαθεί να προωθήσει κάποια συγκεκριμένη ιδεολογική θέση. Έχουν συμπεριληφθεί κείμενα γραμμένα από διαφορετικές ιδεολογικές ή/και θεωρητικές προσεγγίσεις, τα οποία πιθανόν να βρίσκονται σε αντίφαση μεταξύ τους. -Delirium

 

 
 • June 7th 2021 at 22:21

Όταν η ΕΔΟΝ Τραμπούκιζε Κόσμο του Εξωκοινοβουλευτικού Χώρου στην Πορεία για την Γάζα το 2009

By roki40

Με αφορμή τα καραγκιοζιλίκκια της ΕΔΟΝ εχτές στην πορεία που η ίδια εκάλεσε για τον πόλεμο στη Γάζα, είπα να ξεθάψω δαμέ θκυό κείμενα για τα γεγονότα μιας άλλης πορείας για την Γάζα πριν δέκα χρόνια, όπου η ΕΔΟΝ τζιαι η Προοδευτική ετραμπουκίσαν άτομα τζιαι συλλογικότητες του εξωκοινοβουλευτικού χώρου το 2009.

 

*****


Άρθρο που Δημοσιεύτηκε στην Κυπριακή Εφημερίδα Πολίτης τον Ιανουάριο του 2009

Σκοπός της επιστολής είναι να εκφράσω την οργή μου λόγω της κατακριτέας στάσης αρκετών μελών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/01 κατά του πολέμου στην Παλαιστίνη. Δεκατέσσερις οργανώσεις εκτός του ΑΚΕΛ είχαμε συμφωνήσει να υπογράψουμε κοινή διακήρυξη και ξεχωριστό κάλεσμα για την πορεία (το οποίο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες). Η διακήρυξη περιείχε και αιτήματα προς την κυβέρνηση Χριστόφια όσο αφορά το Παλαιστινιακό. Έτσι και το Σάββατο κατεβήκαμε ως μπλοκ το οποίο είχε συμφωνήσει με την διακήρυξη. Εκεί η περιφρούρηση της Προοδευτικής και της ΕΔΟΝ αντιδημοκρατικά διάσπασε το μπλοκ μας, κρατώντας μέλη της ΑΔΑ (Αυτόνομη Δράση Αντιεξουσιαστών), μέλη της ΑΝ.Α.ΤΡΟΠΗΣ ( πρωτοβουλία Κυπρίων φοιτητών) και ανένταχτους μακριά από την υπόλοιπη πορεία και τους επιτέθηκε φραστικά και σωματικά καθόλη την διάρκεια της πορείας όπως δείχνουν και τα αποδεικτικά βίντεο. Στο τέλος δεν επέτρεψε στο κομμάτι αυτό να συνεχίσει προς την Ισραηλινή πρεσβεία. Η αφορμή ήτανε πανό και κείμενα τα οποία ασκούσαν κριτική στο ΑΚΕΛ στο θέμα του Παλαιστινιακού.

Αν δεν κάνω λάθος ο σκοπός της διαδήλωσης ήταν η αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Την στιγμή που τα άτομα της περιφρούρησης μας επιτίθονταν εμείς φωνάζαμε «πεθαίνουνε άνθρωποι, πεθαίνουνε παιδιά πρέπει να διαδηλώσουμε όλοι μαζί να δείξουμε την αντίθεσή μας». Τα άτομα της περιφρούρησης απέδειξαν ότι βρίσκονταν εκεί για να διασπάσουν το μπλοκ μας και όχι για να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Δεν έλαβαν υπόψη ότι και εμείς ήμασταν εκεί κατά του πόλεμου. Όταν προσπαθήσαμε να τους πούμε τα πιο πάνω, μας απαντούσαν «σιωπάτε προδότες, θα σας διώξουμε». Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι κάποια άτομα μας είπανε «εδώ είναι ΧΟΥΝΤΑ και δεν μπορείτε να μιλάτε».

Επειδή δεν παρελάσαμε με το ΑΚΕΛ η περιφρούρηση μας απομόνωσε, έσκισε το πανό της ΑΔΑ, πέταξε τα φυλλάδια τους, έβριζαν και εκφόβιζαν ακόμα και παιδιά, αποκαλώντας τους βλάκες και ηλίθιους. Το γεγονός ότι άτομα από αυτούς ήταν περίπου πενήντα ετών και έβριζαν ανήλικους αποδεικνύει το επίπεδο τους. Μετά τις πρώτες επιθέσεις πολλοί διαδηλωτές φώναξαν ένα σύνθημα το οποίο ενόχλησε διάφορους Ακελικούς. «Ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά» Ή τα παιδιά αυτά έχουν δίκαιο ή εσείς κύριοι δεν είστε αριστεροί. Πώς είναι δυνατόν κάποιες ομάδες με διαφορετικές γνώμες, οι οποίες παρευρίσκονται στην διαδήλωση για τον ίδιο σκοπό να αντιμετωπίζονται με βρίσιμο και ξύλο; Οι αρχές που προτάσσει το ΑΚΕΛ όπως η ισότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα κτλ έγιναν θρύψαλα. Φάνηκε η απόλυτη, δογματική και καθόλου δημοκρατική πλευρά του ΑΚΕΛ.

Η ΕΔΟΝ αποχωρώντας έδιωχνε τα άτομα που βρισκόμασταν εκεί φωνάζοντας άκρως ρατσιστικά συνθήματα, καθόλου χαρακτηριστικό της αριστεράς. Αντιθέτως η αποτρόπαια συμπεριφορά των συγκεκριμένων αυτών ατόμων του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ και Προοδευτικής αποτελούν μεγάλη ντροπή και πλήγμα για την αριστερά της Κύπρου. Η συμπεριφορά που αντιμετωπίσαμε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική πόσο μάλλον αριστερή.

Μέλη του ΑΚΕΛ εξέφρασαν την άποψη ότι ο λόγος που προέβηκαν σ αυτές τις πράξεις ήταν ο φόβος ότι εμείς θα προκαλούσαμε επεισόδια. Με πιο δικαίωμα μας ταμπελώνετε βάσει της δικής σας εσφαλμένης κρίσης; Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε σκοπός να προκληθούν επεισόδια. Αντιθέτως τα άτομα της περιφρούρησης προβοκατόρικα προκάλεσαν βία και ένταση. Αντίφαση βεβαίως αποτελεί το γεγονός ότι είπανε στα μέλη ΑΔΑ εάν θέλουν να προχωρήσουν προς την πρεσβεία να αφήσουν το πανό τους.

Κάποια στιγμή ένας από αυτούς στράφηκε προς το μέρος μου και με ρώτησε «Τι είσαι εσύ; Έπρεπε να ντρέπεσαι.» Προς απάντηση σας κύριε στις προεδρικές του 2008 υποστήριξα τον πρόεδρο Χριστόφια, οποίος δεν είναι σίγουρο αν θα εκλεγόταν αν δεν υπήρχε η καθοριστικής σημασίας συμβολή πολλών ατόμων και ομάδων εκτός του ΑΚΕΛ που θεωρώντας ιστορικής και κρίσιμης σημασίας για το Κυπριακό ζήτημα στιγμή ψήφισαν τον πρόεδρο Χριστόφια, όπως επίσης και προπαγάνδισαν στους χώρους της αριστεράς προσπαθώντας να πείσουν τους υπόλοιπους γι αυτό. Και εκεί που με την υποψηφιότητα και εκλογή του Χριστόφια η αριστερή κριτική κατά του ΑΚΕΛ έγινε πιο μετριοπαθής, τα γεγονότα του Σαββάτου εξαγρίωσαν και το πιο μετριοπαθές άτομο. Αμφίβολο είναι αν μετά την αντιμετώπιση που είχαμε από τον χώρο του ΑΚΕΛ θα επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο.

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι αυτά πραγματοποιήθηκαν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας η οποία αδιαφόρησε μπροστά στα γεγονότα ενώ αν γινότανε το αντίθετο θα συλλαμβάνονταν πολλά άτομα από εμάς. Το ΑΚΕΛ οφείλει μια συγγνώμη προς τα άτομα που δέχθηκαν την επίθεση καθώς και να αναλάβει να συμμαζέψει τους τραμπούκους του που προκάλεσαν την ένταση.

Εν πάση περιπτώσει, πάω να κρύψω το εκλογικό μου βιβλιάριο και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το βρω στις επόμενες εκλογές.

Μ. Α.

7/01/09

*****

 

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

Σε μια μαζική και εντυπωσιακή για τα δεδομένα της Κύπρου πορεία, πάνω από 2 χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στη επίθεση του ισραηλινού τρομο-κράτους και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό.

Δυστυχώς η πορεία σημαδεύτηκε από τη φασιστική συμπεριφορά των μελών της περιφρούρησης του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής οι οποίοι επιτέθηκαν απρόκλητα σε μας, σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και ανένταχτους απομονώνοντας μας και κρατώντας μας μακριά από τη υπόλοιπη πορεία.

Μας στέρησαν το δικαίωμα να διαδηλώσουμε ενώ ήταν γνωστό ότι θα συμμετείχαμε μαζί με άλλες οργανώσεις σε κοινό μπλοκ.

Συγκεκριμένα δεκατέσσερις οργανώσεις εκτός του ΑΚΕΛ είχαμε συμφωνήσει να υπογράψουμε κοινή διακήρυξη και ξεχωριστό κάλεσμα για την πορεία (το οποίο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες).Όταν όμως φτάσαμε στη πλατεία Ελευθερίας για να πορευτούμε προς τη ισραηλινή πρεσβεία, η περιφρούρηση διέσπασε το μπλοκ με το πρόσχημα ότι κατεβήκαμε με σκοπό να δημιουργήσουμε επεισόδια!

Η πραγματικότητα είναι φυσικά ότι δεν μπορούσαν να ανεχτούν τη παρουσία μας με πανό και κείμενα που ασκούσαν κριτική στη κυβέρνηση για το παλαιστινιακό ζήτημα, (μαζί με τους «ευρωπαίους εταίρους της» δεν αναγνωρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστίνιων και στηρίζει τον αποκλεισμό της Γάζας που κοστίζει τις ζωές σε χιλιάδες Παλαιστινίους, γυναίκες και μικρά παιδιά) έτσι πήραν εντολές να διαλύσουν το πιο μαχητικό κομμάτι του μπλοκ. Μας επιτέθηκαν φραστικά και σωματικά καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας μαζί με ασφαλίτες(!), έσκισαν πανό και προκηρύξεις, και μας πήραν τις σημαίες κτυπώντας με απίστευτη αγριότητα όσους τόλμησαν να αντισταθούν ή να απαντήσουν στις προκλήσεις τους με καθαρά πολιτικά συνθήματα. Χαρακτηριστικό ότι έριξαν κάτω έναν διαδηλωτή και τον κτυπούσαν 10 άτομα!

Στο τέλος δεν μας επέτρεψαν να πορευτούμε προς την Ισραηλινή πρεσβεία, αναγκάζοντας μας να αποχωρήσουμε ενώ ακολούθως δεχτήκαμε απρόκλητη επίθεση από τη αστυνομία όπου προσήγαγαν ένα άτομο με ανυπόστατες κατηγορίες.

Προφανώς, για το ΑΚΕΛ περιφρούρηση μίας πορείας δεν είναι η προστασία της από τις δυνάμεις καταστολής και των πολιτικών της αιτημάτων, ούτε και ο στόχος να φτάσει στον προορισμό της. Για το ΑΚΕΛ, περιφρούρηση μίας πορείας σημαίνει το να αποκλείει διαδηλωτές από αυτήν, σε συνεργασία με την ασφάλεια και μάλιστα με τραμπούκικο τρόπο. Γιατί άλλωστε το ΑΚΕΛ να περιφρουρήσει την πορεία του από τις δυνάμεις καταστολής, αφού δεν αποτελεί κίνδυνο απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική; Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 2 λεπτά μετά την άφιξη του μπλοκ τους στην ισραηλινή πρεσβεία αποχώρησαν, ενώ οι παλαιστινιακές οργανώσεις μαζί με οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς παρέμειναν στο χώρο, για να καταδικάσουν έμπρακτα το ισραηλινό κράτος που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό.

Εδώ μπαίνει και ζήτημα αλληλεγγύης, στο οποίο δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οργανώσεις που κινούνται στον αντικαπιταλιστικό χώρο, καθώς προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι υπήρχε ανοχή και αδιαφορία μπροστά στη επίθεση που δεχόμασταν, τη στιγμή που έπρεπε να διασφαλιστεί το κοινό μπλοκ και η ενότητα των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, όπως άλλωστε είχαμε συμφωνήσει βάση και της κοινής διακήρυξης.

Η επίθεση που δεχθήκαμε από τη περιφρούρηση της καθεστωτικής αριστεράς δεν είναι τυχαία και καθόλου άσχετη με τη πολιτική συγκυρία. Σε μια περίοδο όπου η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση υλοποιεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε εκπαίδευση (ιδιωτικά πανεπιστήμια, εντατικοποίηση και πειθάρχηση σπουδών, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με βάση τις ανάγκες της αγοράς, υιοθέτηση όλων των αντιεκπαιδευτικών οδηγιών της ΕΕ και της Μπολόνια) και εργασία (επένδυση των αποθεμάτων του ΤΚΑ, αύξηση εισφοράς εργαζομένων), ο αντικαπιταλιστικός χώρος που συγκρούεται με αυτές τις πολιτικές, αποκτά μια δυναμική και μπαίνει στο στόχαστρο της κρατικής εξουσίας. Η κυβέρνηση θωρακίζει το αστικό κράτος και ενισχύει τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς επιχειρώντας να τρομοκρατήσει και να περιθωριοποιήσει με πρακτικές εκφοβισμού όπως η στοχοποίηση πολιτικών χώρων, παρακολουθήσεις κοινωνικών αγωνιστών και χώρων, καθημερινές προσαγωγές και αβάσιμες κατηγορίες, εφαρμόζοντας μια σκληρή πολιτική καταστολής. Κάθε επιλογή αντίστασης που αρνείται τη διαμεσολάβηση από τους θεσμούς χειραγώγησης και δεν απολογείται στην κρατική νομιμότητα βαφτίζεται τρομοκρατία. Κι ενώ ακροδεξιές ομάδες δρουν ανενόχλητες κτυπώντας μετανάστες, το κράτος ψάχνει τον «εχθρό» στα πρόσωπα των αγωνιστών του αντικαπιταλιστικού χώρου.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται μεθοδευμένα και αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ. Και εντείνονται όσο δεν υπάρχει μαζική αντίδραση ενάντια στη κρατική καταστολή.

Ο αντικαπιταλιστικός χώρος θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τους αγωνιστές του, θα απαντήσει μαχητικά μέσα από μαζικές μορφές και διαδικασίες σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης, που προέρχεται κυρίως από την κρατική βία.

Καταδικάζουμε και δε θα ανεχτούμε τη στοχοποίηση, το χτύπημα, τις απειλές και τη συκοφάντηση αγωνιστών, ευρύτερα του αντικαπιταλιστικού δυναμικού.

Όχι μόνον δεν τρομοκρατούμαστε, αλλά θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα μας

Καλούμε όλες τις συνιστώσες του χώρου αλλά και τον κάθε ανυπότακτο άνθρωπο, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την τραμπουκική επίθεση και να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στη κυρίαρχη πολιτική.

Μόνο οι ανυποχώρητοι, συλλογικοί κι ανεξάρτητοι αγώνες, των εργαζομένων και της νεολαίας μπορούν να φέρουν πραγματικές αλλαγές και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές.


ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ - ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ


ΑΝεξάρτητηΑριστερήΤΡΟΠΗ

Πρωτοβουλία Κυπρίων Φοιτητών

09/01/09 • May 17th 2021 at 14:16

Cyprus Legislative Elections 2021 – Party Manifesto Stances on LGBT Matters

By roki40

Article contributed by a friend.

 

Cyprus Legislative Elections 2021 – Party Manifesto Stances on LGBT Matters

 • No pledge or mention in the manifesto = 8

 • No pledge but mentioned in general positions document = 1

 • Generic pledge for relevant issues without mention of LGBT = 1

 • Generic pledge for the support of LGBT rights = 1

 • Specific pledge for LGBT legislation = 1

 • Special Situations = 3

 

Parties

Anexartitoi – Allagi Genias: No specific pledges, but manifesto section for Youth Welfare include general mention of anti-discrimination and anti-hate speech legislation (legislation already exists)1

Animal Party Cyprus – APC: No pledges, but stated party positions in support of same-sex partnerships (already exist), establishment of the procedure for gender identity recognition (pending), and criminalisation of homophobic and transphobic rhetoric (legislation already exists)2

Citizens Alliance – SYPOL (runs with EDEK): No pledges in own party positions, or in EDEK’s

Citizens Breath – Pnoi Laou: No pledges

Cypriotism Movement (runs with AgtK): No positions stated, but runs under AgtK’s manifesto

Cyprus Greens – KOSP: No pledges

Democratic Faction – DEPA: No pledges

Democratic Party – DIKO: No pledges

Democratic Rally – DISY: No pledges

Famagusta for Cyprus – AgtK: No specific pledges, but manifesto states that legislation should promote LGBT self-determination, equal access to rights, and that the educational system should introduce LGBT aspects in lessons from early on3

Movement for Social Democracy – EDEK: No pledges

Movement of United Cypriot Hunters – KEKK: Same pledges as Anexartitoi but electoral alliance broke off so maybe manifesto obsolete

National Popular Front – ELAM: No pledges

Progressive Party of Working People – AKEL: Specific pledges on hate speech legislation (legislation already exists), end of discrimination in adoption and assisted parenthood, focus on workplace discrimination (legislation already exists), legal process for recognition of gender identity (pending)1

Solidarity Movement of Greeks – KA: No pledges


References

 1. https://anex.com.cy/theseis-anexartiton/: Παροχή νομικής προστασίας και χρησιμοποίηση νομικών μέσων για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων και ρητορικής μίσους, αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι υφίστανται πολλαπλές μορφές διακρίσεων. / Providing legal protection and using legal means to combat all forms of discrimination and hate speech, recognizing that young people are subject to multiple forms of discrimination. 
 2. https://animalpartycyprus.com/what-we-stand-for/: – Ενίσχυση και κατοχύρωση του νομικού πλαισίου για την ισότητα και τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ με: νομική αναγνώριση των ομόφυλων συμβιώσεων, με την ψήφιση της πολιτικής συμβίωσης, νομοθετική ρύθμιση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, για ένα κράτος δίκαιο για όλους χωρίς εξαιρέσεις. ποινικοποίηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής και αντίληψης με εκδήλωση μίσους και ρατσισμού / - Strengthen and secure the legal framework for equality and the protection of the fundamental rights of LGBT people by: legal recognition of same-sex cohabitation, with the adoption of cohabitation policy, legislation on the legal recognition of gender identity, for a rule of law for all without exception. criminalization of homophobic and transphobic rhetoric and perception through hate speech and racism 
 3. https://famagustaforcyprus.org/theseis/#koinwnia: ΛΟΑΤΚΙ Παντού, οι άνθρωποι υπόκεινται σε διακρίσεις, ακόμα και σε βία, για το ποιον ή ποιαν αγαπούν και για το πώς αυτοπροσδιορίζονται. Αποδοχή, σημαίνει πλήρης σεβασμός και νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι που τα άτομα να απολαμβάνουν ισότιμα όλα τα δικαιώματά τους. Το θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να προστατεύει, αλλά και να λειτουργεί ως τροχοπέδη σε κάθε νοοτροπία και πρακτική που αναιρεί το άτομο και του αφαιρεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαραίτητο να αναγνωρίσει τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ και να τα ενσωματώσει διαθεματικά από τις πρώτες βαθμίδες, στοχεύοντας μαθητές και γονείς. / Everywhere, people are subject to discrimination, even violence, for who they love and how they identify themselves. Acceptance means full respect and legislation so that individuals enjoy all their rights equally. The institutional framework should protect, but also act as a brake on every mentality and practice that negates the individual and deprives him of the right to self-determination. The educational system is necessary to recognize the LGBTQI topics and to integrate them interdisciplinary from the first levels, targeting students and parents.
 4. https://akel.org.cy/thematikes-proteraiotites/anthrwpina-dikaiwmata/:Ενίσχυση και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική μίσους. Καταπολέμηση διακρίσεων στον τομέα της εργασίας. Τερματισμός διακρίσεων στην τεκνοθεσία και την εξωσωματική γονιμοποίηση Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου / Strengthen and effectively enforce legislation on homophobic and transphobic hate speech. Combating discrimination in the workplace. End discrimination in childbearing and in vitro fertilization. Legal Identification of Gender Identity 

 


 • May 4th 2021 at 20:38

Ενδιάμεση Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών

By roki40

Η έκθεση μπορεί να βρεθεί εδώ.

 

"Η Ερευνητική Επιτροπή έχει την τιμή να υποβάλει προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας την Ενδιάμεση Έκθεση της, σύμφωνα με τους όρους εντολής  της, οι  ποίοι περιέχονται στο περί του Διορισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’  εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών Διάταγμα ημερομηνίας 07.09.2020 ως αυτόανανεώθηκε με περαιτέρω Διάταγμα." 
 • April 27th 2021 at 14:27

Το Σύστημα Υγείας στην Κύπρο Έχει Πλέον Καταρρεύσει

By roki40

 


Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας στη Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά από ένα χρόνο κακοδιαχείρισης, η Κύπρος, ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που βρίσκεται στον πάτο στις επενδύσεις για τη δημόσια υγεία [1], άνοιξε πανηγυρικά την οικονομία του τον Μάρτη του 2021, μετά από το δεύτερο lockdown του [2]. Ήδη πριν από το άνοιγμα τα Κυπριακά νοσοκομεία είχαν γεμίσει με ασθενείς στα ίδια επίπεδα πριν από την ανακοίνωση του lockdown [3, 4]. Η απόφαση για έξοδο, όσο και αν παρουσιάστηκε ως δικαιολογημένη λόγο μιας υποτιθέμενης υγειονομικής σταθεροποίησης, ήρθε σε μια στιγμή όπου οι αντιφάσεις της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη είχαν πλέον φτάσει στο απόγειο τους.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου η Κυπριακή Δημοκρατία άφησε εργαζόμενους και επιχειρήσεις στο έλεος των επιπτώσεων της πανδημίας, δίνοντας πενιχρά επιδόματα για τα μάτια της κοινής γνώμης, οδηγώντας περίπου το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης σε χρεωκοπία καθώς και αμέτρητο κόσμο στην ανεργία [5]. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πενιχρής εικόνας είναι επίσης το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο αντί να βοηθά αρρώστους και στενές επαφές, τους τιμωρεί, αφού εργαζόμενοι που υποχρεώνονται, με βάση πρωτόκολλα και διατάγματα, να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό είτε επειδή είναι θετικοί στον ιό, είτε επειδή είναι στενές επαφές κρουσμάτων, βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται κατά 40% για δύο βδομάδες, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης (το σύστημα καλύπτει μόνο 60% του μισθού, ενώ οι ανασφάλιστοι απλά χάνουν τον μισθό τους για δύο βδομάδες) [6]. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί η πρακτική του να μην δηλώνονται όλες οι στενές επαφές, ενώ παράλληλα επιχειρήσεις φαίνεται πως συστηματικά πλέον δεν δηλώνουν στενές επαφές στους χώρους εργασίας τους [7]. Φυσικά κανένας δεν συζητά αυτά τα δεδομένα στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος περιορίζεται στο να καταδικάζει τους ανεύθυνους πολίτες που σαμποτάρουν την κατά τα άλλα εξαιρετική κρατική διαχείριση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε φυσικά ποτέ οποιαδήποτε πολιτική για να υποβοηθήσει στην αναβάθμιση της ασφάλειας χώρων εργασίας, εκπαίδευσης και εστίασης, όπως η χρηματοδότηση εγκατάστασης διαχωριστικών, η υποστήριξη ορθολογικής εφαρμογής της διαδικτυακής εργασίας, ή η αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και η αγορά κινητών αιθουσών για την μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση άφησε τα νοσοκομεία στην γνωστή υποστελεχωμένη κατάσταση, με νοσοκόμους και γιατρούς να βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης μετά από ένα χρόνο επιβαρυμένου φόρτου εργασίας. Και ενώ ο Υπουργός Υγείας μας βεβαίωσε πως το δημόσιο σύστημα υγείας αύξησε τις δυνατότητες περίθαλψης ασθενών με covid στα 400 άτομα [8], εκ των πραγμάτων φαίνεται πως αυτό δεν επιτεύχθηκε ποτέ, αφού με 280 ασθενείς το σύστημα πλέον καταρρέει [9].

Η διαχείριση της πανδημίας αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη πατερναλιστικά και αυταρχικά από την πρώτη στιγμή της λήψης αποφάσεων [10]. Αντί να στελεχώνονται νοσοκομεία προσλαμβάνονται έκτακτα επιπλέον αστυνομικοί [11], σε μία χώρα με τους περισσότερους αστυνομικούς σε αναλογία πληθυσμού στην Ε.Ε. [12]. Αντί να γίνονται επενδύσεις στην εκπαίδευση, αγοράζονται αύρες νερού για την καταστολή διαδηλώσεων [13]. Αντί να χρηματοδοτείται και να οργανώνεται ένα ορθολογικό σύστημα εμβολιασμού, όπου το κράτος επεξεργάζεται τα στοιχεία στο ΓεΣΥ και ενημερώνει τηλεφωνικώς τους πολίτες του για να τους διευθετήσει ραντεβού με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, βάζει τους πολίτες να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, προσπαθώντας να διευθετήσουν ραντεβού πάνω σε μία πύλη η οποία συνεχώς καταρρέει [14, 15]. Και αντί να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα συνεχούς αντικειμενικής ενημέρωσης από το κράτος, οι πολίτες αναγκάζονται να ενημερώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία διαστρεβλώνουν συστηματικά τα δεδομένα και προωθούν αντιφατικές και ημιαληθείς πληροφορίες, μέσα από μια συνεχή ροή ειδήσεων που σκοπό έχουν την αύξηση των επισκεπτών στις ιστοσελίδες τους παρά την σωστή ενημέρωση του κοινού. Μετά από ένα χρόνο κακής πληροφόρησης, ο μέσος Κυπραίος πολίτης φαίνεται να έχει χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη του τόσο προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσο και προς τους κρατικούς φορείς.

Η αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού έχει πλέον φτάσει σε εγκληματικά επίπεδα. Η πύλη ανοίγει για περιορισμένο χρόνο για συγκεκριμένες κατηγόριες, χωρίς κάποια συστηματική ενημέρωση από την πλευρά του κράτους (e-mails, μηνύματα SMS, λειτουργική ιστοσελίδα ενημέρωσης), με τις ανακοινώσεις να χάνονται μέσα στις ιστοσελίδες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με κόσμο να χάνει την σειρά του, ενώ ηλικιακές ομάδες που δεν εμπίπτουν άμεσα στις ευπαθείς ομάδες παίρνουν προτεραιότητα πριν να έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ευπαθείς να εμβολιαστούν, στερώντας σε ευπαθείς ομάδες την προνομιακή πρόσβαση στα εμβόλια την οποία χρειάζονται [16, 17]. Το υπουργείο κλείνει την πύλη αυθαίρετα ποιο νωρίς για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού χωρίς ουσιαστική ενημέρωση, επικαλούμενη “χαμηλή ζήτηση” [18, 29], ενώ παράλληλα καταρρέει το σύστημα και ηλικιακές ομάδες χάνουν την σειρά τους, με το πρόγραμμα να τους προσπερνά, μέχρι το υπουργείο να αποφασίσει νέες ημερομηνίες για την διευθέτηση των ραντεβού τους [19]. Και καθώς οι θάνατοι ηλικιωμένων συνεχίζονται, το υπουργείο απαγόρευσε πλέον την πρόσβαση τόσο των ηλικιωμένων όσο και των 60άρηδων στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ανακοινώνοντας εκδικητικά πως οι μεγαλύτερες ηλικίες “είχαν ήδη αρκετές ευκαιρίες να διευθετήσουν ραντεβού” [20], την ίδια ώρα που υπάρχει πλεόνασμα εμβολίων AstraZeneca [21], αφήνοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες στο έλεος της πανδημίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το σύστημα δημόσιας υγείας αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμόχωστου, το οποίο λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας ως νοσοκομείο αναφοράς, έχει πλέον γεμίσει [22]. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ασθενείς περιθάλπονται πλέον μέσα σε ασθενοφόρα [23, 30], ενώ ασθενείς με κορωνοϊό φαίνεται πως δεν μεταφέρονται στα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες [9]. Στην Πάφο έχουν κλείσει οι θάλαμοι του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς για να στηριχθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, αφήνοντας την κοινότητα χωρίς ουσιαστική παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης [24], ενώ είναι πλέον θέμα χρόνου να γεμίσει τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όσο και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού ασθενείς από άλλες επαρχίες παραπέμπονται πλέον εκεί [25]. Ασθενείς με άλλες ασθένειες στέλλονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε μία προσπάθεια να μετατρέπουν οι παθολογικοί θάλαμοι σε θαλάμοι covid [26].

Ο πανικός που ακολούθησε την έναρξη της πανδημίας δεν σχετιζόταν απλά με τους πιθανούς θανάτους που θα έφερνε ο ιός covid-19. Ήταν από την αρχή δεδομένο πως η ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού θα οδηγούσε σε τεράστιους αριθμούς εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, εισαγωγών που δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα εθνικά συστήματα δημόσιας υγείας όπως αυτά λειτουργούσαν στην έναρξη της πανδημίας, οδηγώντας σε κατάρρευση του συστήματος, με ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι τόσο από τον ιό, όσο και από όλες τις άλλες παθήσεις και περιστατικά που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία καθημερινά, αφού δεν θα μπορούσαν πλέον οι νοσοκόμοι και οι γιατροί να περιθάλπουν έγκαιρα ασθενείς. Μετά από ένα χρόνο κυβερνητικής κακοδιαχείρισης και αμέλειας, το σύστημα δημόσιας υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον σε αυτό το σημείο, με ασθενείς κορωνοϊού να περιμένουν για ώρες απεγνωσμένα ασθενοφόρα να εμφανιστούν [27] και ασθενείς με άλλες ασθένειες να πεθαίνουν λόγο αδυναμίας του συστήματος να τους προσφέρει την απαιτούμενη περίθαλψη [28]. Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση - έχει ήδη καταρρεύσει.


Delirium

 Άλλα Σχετικά Άρθρα:

- Γρηγόρης Ιωάννου, Καλύπτοντας την Ανικανότητα με Αυταρχισμό; Η Περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απρίλης 2020.  

- Delirium, Για μια Κοινωνία που Συνεχώς Εκφασίζεται: Η Εκμετάλλευση της Πανδημίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Νοέμβρης 2020. 

- Delirium, The Exploitation of the Pandemic by the Republic of Cyprus: An Update. Φλεβάρης 2021.

Πηγές

[1] World Bank, Current health expenditure (% of GDP), 2018. https://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.CHEX.GD.ZS?locations=EU&most_recent_value_desc=false

[2] Φιλελεύθερος,  Έτσι θα λειτουργήσει η εστίαση από 16 Μαρτίου, 12/03/21. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1145650/etsi-tha-leitoyrgsei-i-estiasi-apo-16-martioy

[3] Alpha News, Αγγίζουν σχεδόν τους 200 οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, 12/03/21. https://www.alphanews.live/cyprus/aggizoyn-shedon-toys-200-oi-astheneis-poy-nosileyontai-me-koronoio-pinakas

[4] Naftemporiki, Κύπρος: Ένας θάνατος και 339 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή, 10/01/21. https://www.naftemporiki.gr/story/1679077/kupros-enas-thanatos-kai-339-nea-krousmata-anakoinothikan-tin-kuriaki

[5] Economy Today, Πιθανό λουκέτο για το 30% των κέντρων αναψυχής μετά τον Μάρτη, 16/02/21. https://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kypros/34358_pithano-loyketo-gia-30-ton-kentron-anapsyhis-meta-ton-marti

[6] Brief, Ποιοι δικαιούνται Επίδομα Ασθενείας λόγω κορωνοϊού / Λεπτομέρειες, 13/01/21. https://www.brief.com.cy/oikonomia/kypros/poioi-dikaioyntai-epidoma-astheneias-logo-koronoioy-leptomereies

[7] Stockwatch, Δε δηλώνουν επαφές - επιχειρήσεις κρύβουν στοιχεία, 15/02/21. https://www.stockwatch.com.cy/el/article/epiheiriseis-ygeia/de-dilonoyn-epafes-epiheiriseis-kryvoyn-stoiheia

[8]Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργός Υγείας: Ζητούμε τη συνεργασία του κόσμου για να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόδοση τα μέτρα, 18/03/21. https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=19076#flat

[9]Dialogos, Ασθενείς με κορωνοϊό δεν μεταφέρονται στα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν κλίνες, 20/04/21. https://dialogos.com.cy/astheneis-koronoio-metaferontai-sta-nosokomeia-yparchoyn-klines/

[10] Delirium,  Για μια Κοινωνία που Συνεχώς Εκφασίζεται: Η Εκμετάλλευση της Πανδημίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, 21/11/20. https://cyfootnotes.blogspot.com/2020/11/blog-post_21.html

[11] Φιλελεύθερος,  200 νέοι αστυνομικοί για εφαρμογή διαταγμάτων, 19/03/21. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1149515/200-neoi-astynomikoi-ga-efarmog-diatagaton

[12] Statistica, The EU's Most Heavily Policed Countries, 03/01/19.  https://www.statista.com/chart/16515/police-officers-per-100000-inhabitants-in-the-eu/

[13] Φιλελεύθερος, Πώς προέκυψε το υδροβόλο όχημα της Αστυνομίας;, 15/02/21. https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1126588

[14] Delirium,  The Exploitation of the Pandemic by the Republic of Cyprus: An Update, 04/02/21. https://cyfootnotes.blogspot.com/2021/02/the-exploitation-of-pandemic-by.html

[15] Cyprus Times, «Έπεσε» η Πύλη Εμβολιασμού λόγω υπερφόρτωσης… Επιλύθηκε το πρόβλημα και συνεχίζονται κανονικά οι διευθετήσεις των ραντεβού, 07/04/21. https://cyprustimes.com/koinonia/epese-i-pyli-emvoliasmoy-logo-yperfortosis-epilythike-to-provlima-kai-synechizontai-kanonika-oi-dieythetiseis-ton-rantevoy/

[16] Capital, Κύπρος: Ανοίγει η πύλη εμβολιασμού για τα άτομα ηλικίας 59 και 60 ετών, 08/04/21. https://www.capital.gr/diethni/3537764/kupros-anoigei-i-puli-emboliasmou-gia-ta-atoma-ilikias-59-kai-60-eton

[17] Sigmalive, Ανοίγει αύριο η Πύλη Εμβολιασμού για άτομα που εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, 10/04/21. https://www.sigmalive.com/news/dimosia-igeia/766540/anoigei-avrio-i-pyli-emvoliasmou-gia-atoma-pou-empiptoun-se-efpatheis-omades

[18] ANT1,Κλείνει νωρίτερα η Πύλη Εμβολιασμού για διαβητικούς και παχύσαρκους λόγω χαμηλής ζήτησης, 30/03/21. https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/417040/kleinei-noritera-i-puli-emvoliasmou-gia-diavitikous-kai-pahusarkous-logo-hamilis-zitisis/?expandedarticle=true

[19] Reporter, Ανοίγει αύριο η πύλη εμβολιασμού για ηλικίες 61 μέχρι 63-Αυξημένη ροή εμβολίων, 14/04/21. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/799130/anoigi-avrio-i-pyli-emboliasmoy-ga-ilikies-61-mechri-63-afximeni-roi-embolion

[20] Dialogos, Υπ. Υγείας για εμβολιασμούς: Οι μεγαλύτερες ηλικίες είχαν αρκετές ευκαιρίες να κλείσουν ραντεβού, 13/04/21. https://dialogos.com.cy/yp-ygeias-emvoliasmoys-oi-megalyteres-ilikies-eichan-arketes-eykairies-na/

[21] Φιλελεύθερος,  Γυρίζουν πλάτη στο AstraZeneca - Στα αζήτητα 10.000 δόσεις, 09/04/21. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1166165/grizoyn-plati-sto-astrazeneca-sta-azitita-10-000-doseis

[22] Cyprus Mail, Coronavirus: Famagusta hospital full to capacity, 20/04/21. https://cyprus-mail.com/2021/04/20/coronavirus-famagusta-hospital-full-to-capacity/

[23] Cyprus Times, Ουρά τα ασθενοφόρα έξω από το Νοσοκομείο Λεμεσού λόγω αυξημένων περιστατικών covid, 20/04/21. https://cyprustimes.com/koinonia/fotografies-oyra-ta-asthenofora-exo-apo-to-nosokomeio-lemesoy-logo-ayximenon-peristatikon-covid/

[24] Φιλελεύθερος, Κλείνουν το Νοσοκομείο Πόλης για να στηρίξουν το Νοσοκομείο Πάφου, 17/04/21. https://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/1172411/kleinoyn-to-nosokomeio-polis-ga-na-stirixoyn-to-nosokomeio-pafoy

[25] Reporter, Στα όρια τους τρια νοσοκομεία, δραματικές ώρες-26χρονη έγκυος με πνευμονία στη Λάρνακα, 20/04/21. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/801247/sta-oria-toys-tria-nosokomeia-dramatikes-ores-26chroni-eggyos-me-pnevmonia-sti-larnaka

[26] Cyprus Times, Μεταφορά ασθενών από το Νοσοκομείο Λεμεσού σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια στην Πάφο… Ανοίγει νέος θάλαμος covid, 19/04/21. https://cyprustimes.com/koinonia/metafora-asthenon-apo-to-nosokomeio-lemesoy-se-idiotika-nosileytiria-stin-pafo-anoigei-neos-thalamos-covid/

[27] Φιλελεύθερος, Kαταγγελία: Έψαχναν κρεβάτι για μυοπαθή γυναίκα με κορωνοϊό, 17/04/21. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1172346/katangelia-epsachnan-krebati-ga-myopathi-gnaika-me-koronoio

[28] Φιλελεύθερος, Δεν είχαν κρεβάτι, του έδωσαν εξιτήριο και έσβησε στο σπίτι, 17/04/21. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1172365/den-eichan-krebati-toy-edosan-exitirio-kai-esbise-sto-spiti-katangelia-ga-iatriki-ameleia

[29] Voice of the Island, Αλλάζει ο εμβολιαστικός προγραμματισμός λόγω ελάχιστης ανταπόκρισης, 21/04/21. https://voiceoftheisland.com.cy/144312/?fbclid=IwAR1FQGMgEV__b96RSuvqJVBQRN5_SVY1WQ6jKe5pV42kA_g5BKCOEYBNjw8

[30] Φιλελεύθερος,  Ασθενείς σε καρέκλες και φορεία στους διαδρόμους, 21/04/21. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1173655/astheneis-se-karekles-kai-foreia-stoys-diadromoys

 • April 20th 2021 at 16:34

Για το ‘Αμμόχωστος για την Κύπρο’ τζιαι τες εναλλακτικές επιλογές στες επερχόμενες βουλευτικές εκλογές

By roki40

 

Αρχικά εφένετουν πως οι Οικολόγοι ήταν να παρουσιαστούν ως μια κάποια εναλλακτική σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Το κόμμα εμπήκεν σε rebranding mode  δαμέ τζιαι 2 χρόνια, με τον νέο πρόεδρο, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, σιγά σιγά να κτίζει μιαν θετικήν εικόναν, τόσο λόγω της έμφασης του στα οικολογικά προβλήματα τζιαι στα δικαιώματα των ζώων, όσο τζιαι λόγω της μετριοπαθής εικόνας που φκάλλει μέσα που τες παρεμβάσεις του στα κανάλια. Παράλληλα, η Εφή Ξάνθου, η οποία ήταν υποψήφια για τη θέση του δήμαρχου στες δημοτικές εκλογές της Αγλαντζιάς το 2020, εκέρδισε μια ηθική υπεροχή για το κόμμα της, όταν ούλλοι οι υποψήφιοι (συμπεριλαμβανομένου τζείνου που υποστήριζε το ΑΚΕΛ μαζί με το ΔΗΚΟ) εφκήκαν εναντίον της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στο Παλλάδιο, με την Ξάνθου να μεινίσκει ως η μόνη υποψήφια που να υποστηρίζει την δημιουργία του, τουλάχιστον ως θέση αρχής [1]. Έχασεν φυσικά τες εκλογές, αλλά εκέρδισε σε ένα ηθικό επίπεδο, φέρνοντας μια περαιτέρω υποστήριξη στο κόμμα που πιο νεαρούς, κοινωνικά προοδευτικούς ψηφοφόρους. Μετά το σκάνδαλο του Al-Jazeera, μέσα που το οποίο οι Οικολόγοι εφκήκαν καθαροί, το κόμμα επροσπάθησεν να προωθήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2020, φκάλοντας έξω μιαν μαχητική εικόνα, μιαν προοπτική που εσκότωσε με ευκολία όμως τότε το ΑΚΕΛ, το οποίο έτσι τζιαι αλλιώς εφκήκε κερδισμένο που την έξοδο του Συλλούρη που την βουλή, αλλά εκτέθηκεν με την κεντρική σχέση που έισσιεν βουλευτής του στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, σε μια περίοδο που επροσπαθούσε απεγνωσμένα να κτίσει την εικόνα ενός αδιάφθορου κόμματος [2].

Ήρτεν όμως το ' Ως Δαμέ' τζιαι οι εκλογές να ξανασαντανόσουν το μικρό, παράξενο μας οικολογικό κόμμα, φκάλοντας για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια τον ιστορικά αντιδραστικό χαρακτήρα του. Που την μιαν ένα ψηφοδέλτιο που πέραν που τον Μιχάλη Παρασκευά τζιαι την Έφη Ξάνθου εμπεριέχει έναν ξεκάθαρα ομοφοβικό πολιτικό [3] τζιαι έναν εθνικιστή-ρατσιστή (τον οποίο μόνο μετά που αντιδράσεις εθκιώξαν) [4], που την άλλην το καβαλίτζεμαν του ηθικού πανικού για το "κυβέρνηση στο νότο" του 'Ως Δαμέ' [5] τζιαι η έλλειψη ξεκάθαρης θέσης στο Κυπριακό [6], σχηματίζουν μια τυπική προεκλογική στρατηγική όπου οι Οικολόγοι θέλουν να τους ευχαριστήσουν ούλλους - απορριπτικούς, αντί-ρατσιστές, συντηρητικούς, επανενωτικούς, εθνικιστές κτλ. Το αποτέλεσμα εν μια σαλάτα απόψεων, έλλειψη εμπιστοσύνης για το τι εννα πράξει το κόμμα στο μέλλον τζιαι γενική φθορά στην προσπάθεια του κόμματος να παρουσιαστεί σαν μια πραγματική εναλλακτική. Μια από τα ίδια λοιπόν.

Το κερασάκι στην τούρτα φέτος εν ίσως η γενική αδιαφορία της αντιπολίτευσης στο να αντιπαρατεθεί εναντίον της κυβέρνησης σχετικά με την χαοτική, αυταρχική τζιαι ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας. Μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση εκατάφερεν να κλείσει έξω που την χώρα αρρώστους τζιαι φοιτητές, να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκεντρώσεως για αιτητές ασύλου, να απαγορεύσει τες διαδηλώσεις, να σπάσει στο ξύλο ειρηνικούς διαδηλωτές, να ενσωματώσει τον στρατό στην αστυνόμευση του πληθυσμού, να κλείσει οριστικά τα οδοφράγματα, να επιβάλει curfew τζιαι έλεγχο διακίνησης των πολιτών, να συλλαμβάνει κόσμο που απλά καλεί σε πορείες στα social media, να επιβάλλει υποχρεωτική, απλήρωτη εργασία σε φοιτητές νοσηλευτικής τζιαι να αναβάλει χαλαρά τες δημοτικές εκλογές στο Λιοπέτρι [7, 8]. Παράλληλα άφησε το σύστημα δημόσιας υγείας σε άθλια κατάσταση τζιαι τους εργαζόμενους στο έλεος της τύχης τους, ενώ η κυβέρνηση περηφανέφκεται για τα rapid-tests ενώ οι εμβολιασμοί κινούνται με ρυθμούς καράολου.

Ούλλα τούτα χωρίς να βρισκούμαστεν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επικαλούμενη έναν απαρχαιωμένο αποικιακό νόμο, η κυβέρνηση διοικεί την χώρα αυταρχικά τζιαι εφαρμόζει ότι κανονισμούς θέλει για ότι θέμα θέλει, χωρίς διαβούλευση με την βουλή ή με άλλους κοινωνικούς φορείς, χωρίς διαφάνεια τζιαι χωρίς οποιοδήποτε θεσμικό έλεγχο, την ίδια ώρα που πολλοί δικηγόροι εφκήκαν να χαρακτηρίσουν αντισυνταγματικά αρκετά που τα μέτρα [8], με την Διεθνή Αμνηστία να αναφέρεται πλέον σε παράνομη απαγόρευση διαδηλώσεων στην Κύπρο, μετά τα γεγονότα στην πρώτη πορεία 'Ως Δαμέ' στις 13 του Φλεβάρη [9]. Ανακοινώσεις φυσικά εφκήκαν που διάφορα κόμματα ανά διαστήματα. Οι ανακοινώσεις όμως εν απλά ένα κομμάτι του πολιτικού θεάτρου στην Κύπρο, όπου φαίνεται πως ένα κόμμα κάμνει κάτι, ενώ στην πραγματικότητα κρίνει εκ του ασφαλούς, χωρίς να πιάνει αποφάσεις τζιαι κατ’ επέκταση χωρίς να φορτώνεται ευθύνες, περιμένοντας τες επόμενες εκλογές.

Όταν λοιπόν απαγορευτήκαν οι διαδηλώσεις για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο τον Νοέμβρη του 2020, η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου επροώθησε στην βουλή αλλαγή του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, η οποία θα εμετέφερε την εξουσία έκδοσης διαταγμάτων στη βουλή, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανεξέλεγκτες εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας, κάμνοντας έτσι την κυβέρνηση υπόλογη στη βουλή τζιαι ενσωματώνοντας κάποιο επίπεδο διαφάνειας σε σχέση με τις αποφάσεις [16]. Αν επερνούσεν, η αλλαγή του νόμου θα εδίαν πλέον την εξουσίαν στη βουλή να αναιρέσει διατάγματα, με την δυνατότητα ανατροπής των πιο αυταρχικών αποφάσεων που σχετίζουνται με την διαχείριση της πανδημίας (κλείσιμο οδοφραγμάτων, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, απαγόρευση διαδηλώσεων, curfew κτλ). Τα κόμματα της βουλής (με το ΑΚΕΛ τζιαι τους Οικολόγους συμπεριλαμβανόμενων) εν αφήσαν το νομοσχέδιο να πάει στην ολομέλεια με την διαδικασία του κατεπείγοντος, πετάσσοντας το μέσα στες επιτροπές της βουλής, μπλοκάροντας έτσι την ψήφιση του που την ολομέλεια, με το νομοσχέδιο να καταδικάζεται σε αιώνια αναμονή. Τόσους μήνες μετά, τζιαι το νομοσχέδιο ακόμα κάθεται σε κάποιο κουτί κάποιας επιτροπής, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει ανενόχλητη να κάμνει ότι θέλει με βάση τον Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο τζιαι με τα κόμματα να φωνάζουν, πάντα εκ του ασφαλούς, για την παράνομη απαγόρευση διαδηλώσεων, για καταπάτηση δικαιωμάτων κτλ. Η γνωστή υποκρισία της Κυπριακής πολιτικής.

Η περίπτωση της Θεολόγου τζιαι της πρωτοβουλίας των Ανεξάρτητων που εκατάφερε να κτίσει έσσιει κάποιο ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η συγκεκριμένη βουλευτής εν η μόνη που επρότεινε κάτι ουσιαστικό για την ανατροπή της αυταρχικής πορείας της κυβέρνησης, όσο τζιαι για το ότι εκατάφερεν, μέσα σε αρκετά αντίξοες συνθήκες, να κτίσει μιαν εκλογικήν πρωτοβουλίαν η οποία έσσιει σοβαρές προοπτικές να κερδίσει έδρες μέσα στην επόμενη βουλή. Παρόλα αυτά, ο μινιμαλισμός που χαρακτηρίζει τους Ανεξάρτητους εν επίσης τζιαι η ποιο μεγάλη αδυναμία τους. Προσπαθώντας να αυτό-παρουσιαστούν ως ανεξάρτητοι πολίτες υπεράνω ιδεολογίας, καταλήγουν να έχουν ένα μινιμαλιστικό μανιφέστο, το οποίο ναι μεν έσσιει γενικές θέσεις αρχής για τη διαφθορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία, το περιβάλλον κτλ, αλλά χαρακτηρίζεται που ελλείψεις στη λεπτομέρεια των προτάσεων,  αφού κανένας άλλος εκλογικός σχηματισμός εν θα φκει ενάντια στην ισότητα των φύλων, κατά της υποστήριξης του Γεσύ, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα ή υπέρ της καταστροφής του περιβάλλοντος. Το ότι εκατέβαινε αρχικά σε συνεργασία με το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, που για θέση στο Κυπριακό έχουν απλά ένα απόφθεγμα του Ἀριστοτέλη [10], καθώς τζιαι οι γενικολογίες στο μανιφέστο των Ανεξάρτητων τόσο για το Κυπριακό όσο τζιαι για μια σειρά άλλων ζητημάτων [11], δείχνουν τζιαι τα όρια της σοβαρότητας του εγχειρήματος, το οποίο φαντάζει ούλλον τζιαι παραπάνω με καλόπιστο πολιτικό λαϊκισμό. Εν τέλη, οι Ανεξάρτητοι καταλήγουν να εν μια συλλογή προσωπικοτήτων που τους ενώνει απλά η αντιπάθεια τους στα καθεστωτικά κόμματα, παρά ένα ουσιαστικό πολιτικό κίνημα.

Τζιαι κάπου δαμέ εμφανίζεται η πρωτοβουλία ‘Αμμόχωστος για την Κύπρο’, η οποία κατεβαίνει στες εκλογές αρκετά αργοπορημένα, σε συνεργασία με το Κίνημα Κυπριωτισμού. Με ένα όνομα το οποίο συγχύζει το σύμπαν, αφού κάποιοι νομίζουν ότι κατεβαίνουν μόνο επαρχεία Αμμόχωστου, άλλοι ότι έχουν θέσεις μόνο για το Κυπριακό τζιαι άλλοι ότι εν άπλα μια ομάδα προσφύγων, η πρωτοβουλία ‘Αμμόχωστος για την Κύπρο’ έφκαλεν παρόλα αυτά ίσως το ποιο συγκροτημένο πολιτικό μανιφέστο [12], με ξεκάθαρες θέσεις τζιαι προτάσεις, τόσο για το Κυπριακό, την παιδεία τζιαι το περιβάλλον, όσο τζιαι για μια σειρά που άλλα ζητήματα, με το ποιο αδύναμο κομμάτι να παραμένει μάλλον τζείνο της οικονομίας. Ιδεολογικά μπορεί κάποιος εύκολα να τους εντάξει στο ρεύμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, με τις θέσεις τους να χαρακτηρίζονται που την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού τζιαι των προσωπικών ελευθεριών, την υποστήριξη στην κοσμική παιδεία, την ανεξαρτησία του κράτους που την εκκλησία, την ξεκάθαρη υποστήριξη ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, την προστασία του πολιτιστικού τζιαι περιβαλλοντικού πλούτου του νησσιού τζιαι την υποστήριξη της πολυπολιτισμικότητας.

Σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, το οποίο μετά που εσκότωσε την πρόταση της Θεολόγου για αλλαγή του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, έφκαλε τζιαι θκυό υποκριτικές ανακοινώσεις εκ του ασφαλούς κατά της απαγόρευσης διαδηλώσεων [14, 15], τόσο το ‘Αμμόχωστος για την Κύπρο’ όσο τζιαι το Κίνημα Κυπριωτισμού εστήριξαν τες πορείες ‘Ως Δαμέ’ που την αρχή (με το Κίνημα να λαμβάνει επώνυμα μέρος που την πρώτη κινητοποίηση), εκφράζοντας έμπρακτα την αντίθεση τους προς την αυταρχική διαχείριση της πανδημίας που την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τζιαι καθώς το ΑΚΕΛ προσπαθεί να παρουσιαστεί για ακόμα μια φορά ως ο πολιτικός φορέας της ηθικής υπεροχής, καλόν ένι να θυμίσουμε ξανά ότι πέραν της γενικής αδράνειας του σχετικά με την πορεία αυταρχισμού της κυβέρνησης Αναστασιάδη, την διασύνδεση βουλευτή του τόσο με το κύκλωμα διαφθοράς στην Κύπρο όσο τζιαι με την οικολογική καταστροφή του νησσιού (αχ αυτοί οι αριστεροί developers), επίσης μια χαρά εκαταδίκασε με την σειράν του την αναφορά του ‘Ως Δαμέ’ για το ‘κυβέρνηση του νότου’, μόνο που σε τόυντην περίπτωσην εχρησιμοποίησεν το για να κάμει την δικήν του προεκλογική εκστρατεία κατά του ΔΗΣΥ. Όπως ανέφερεν ο αγαπητός Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ:

“Είναι λανθασμένη αυτή η αναφορά σε συνθήκες κατοχής. Η στήριξη της οντότητας και νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα μας για αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Όμως, είναι εντυπωσιακή η υποκρισία του ΔΗΣΥ και όσων δεν καταδέχονται να κρατούν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσων ερωτοτροπούν ή καλύπτουν όσους ερωτοτροπούν πίσω από τις πλάτες του λαού για λύση δύο κρατών να κατηγορούν άλλους για έλλειψη πατριωτισμού.” [15] 

Βρισκούμαστεν μπροστά σε βουλευτικές εκλογές, όπου εν υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής της κυβέρνησης, αλλά απλά η προοπτική αναδιαμόρφωσης μιας βουλής η οποία για έναν τζιαι βάλε χρόνον άφησεν την εκτελεστικήν εξουσίαν να αλωνίζει, με ούλλες τες επιπτώσεις που τούτον είσσιεν προς την περεταίρω πολιτικήν, κοινωνικήν τζιαι οικονομικήν παρακμήν της Κύπρου. Δυστυχώς, για ακόμα μιαν φοράν εν υπάρχει εναλλακτική αριστερή επιλογή στες εκλογές, με τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο είτε να υποστηρίζει ΑΚΕΛ, είτε να κρατά στάση αποχής.

Για τους υπόλοιπους που εμάς που ψάχνουμεν κάτι επιτέλους να ψηφίσουμεν, αν όι σαν προοπτική, τότε τουλάχιστον σαν ουσιώδη αντίδραση στην πολιτική τζιαι κοινωνική σαπίλα τούντου τόπου, η πρωτοβουλία ‘Αμμόχωστος για την Κύπρο’ εν η μόνη εναλλακτική επιλογή στες επερχόμενες εκλογές.

Εγώ τουλάχιστον προτιμώ να υποστηρίξω ειλικρινείς επανενωτικούς φιλελεύθερους, παρά υποκριτές αριστερούς.

 

Α.Π.

Αναφορές

 [1] Πολίτης, Μόνο η Έφη Ξάνθου στηρίζει κέντρο ασυνόδευτων αιτητών ασύλου στο Παλλάδιο στην Αγλαντζιά, 24/07/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/mono-i-efi-xanthoy-stirizei-kentro-asynodeyton-aititon-asyloy-sto-palladio-stin-aglantzia/

[2] Φυλελεύθερος, Καταψηφίστηκε η πρόταση για διάλυση της Βουλής, 23/10/20. https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1045355

[3] Πολίτης, Μετά τους Πράσινους – Ψεκασμένους ήρθε και η Πράσινη ομοφοβία, 17/02/20. https://politis.com.cy/apopseis/meta-toys-prasinoys-psekasmenoys-irthe-kai-i-prasini-omofovia/

[4] Καθημερινή, Σε καθεστώς πολυφωνίας οι Οικολόγοι, 26/01/21. https://m.kathimerini.com.cy/gr/politiki/se-kathestws-polyfonias-oi-oikologoi

[5] Οικολόγοι, Καταδικάζουμε την αναφορά για «Κυβέρνηση του νότου» από την κίνηση «Ως Δαμέ», 29/03/21. https://cyprusgreens.org/ws-dame/

[6] Πολίτης, Η πολυσυλλεκτικότητα αιτία τριγμών στους Οικολόγους, 28/03/21. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/i-polysyllektikotita-aitia-trigmon-stoys-oikologoys/

[7] Delirium, Για μια Κοινωνία που Συνεχώς Εκφασίζεται: Η Εκμετάλλευση της Πανδημίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, 21/11/20.  https://cyfootnotes.blogspot.com/2020/11/blog-post_21.html

[8] Delirium, The Exploitation of the Pandemic by the Republic of Cyprus: An Update, 04/02/21.   https://cyfootnotes.blogspot.com/2021/02/the-exploitation-of-pandemic-by.html

[9] Amnesty International, Cyprus: Police violence must be investigated and blanket ban on protest lifted, 26/02/21. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/02/cyprus-police-violence-must-be-investigated-and-blanket-ban-on-protest-lifted/

[10] Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Κυπριακό, Χωρίς Ημερομηνία. https://cyprushunters.com.cy/%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c/

[11] Ανεξάρτητοι, Θέσεις Ανεξάρτητων, 2021. https://anex.com.cy/theseis-anexartiton/

[12] Αμμόχωστος για την Κύπρο, Προγραμματικές Θέσεις, 2021. https://famagustaforcyprus.org/#theseis

[13] ΑΚΕΛ, Μέτρα και ενέργειες που να κινούνται στο πλαίσιο της λογικής και της αναλογικότητας, 29/11/20.  https://akel.org.cy/μέτρα-και-ενέργειες-που-να-κινούνται-σ/

[14] ΑΚΕΛ, Για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, 30/11/20. https://akel.org.cy/για-τα-μέτρα-προστασίας-ενάντια-στον-κ/

[15] Πολίτης, Νεοκλής Συλικιώτης [υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ]: «Στις 30 Μαΐου λέμε ως δαμαί», 05/04/21. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/synenteyxi-ston-p-toy-ypopsifioy-voyleyti-toy-akel-sti-lemeso-neokli-sylikioti-stis-30-ma-oy-leme-os-damai/

[16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΣΕΩΣ ΝΟΜΟ, 11/20. https://archive.org/details/protasi-tropopiisis-peri-limokatharseos-nomou-anna-theologou
 

 • April 9th 2021 at 16:55

ωδή για ένα σκοτωμένο τουρκάκι - Π. Μηχανικού (1975)

By roki40

 

Stetson !
You who were with me in the ships at Mylae!
That corpse you planted last year in your garden,
Has it begun to sprout? Will it bloom this year?
T. S. ELIOT, «Ή Έρημη Χώρα».

 

Αυτός ο κάμπος π’ απλώνεται μπροστά μου καταπράσινος
στολισμένος με το κίτρινο της μαργαρίτας
με το κόκκινο της παπαρούνας
με το χαμόγελο της βιολέτας
αυτός ο κάμπος
ανοιχτός κάτω απ’ τις θερμές
αχτίνες του ήλιου φωτεινές
αυτός ο κάμπος
πού μ’ ένα χάδι απαλό
δείχνει στην ψυχή μας το δρόμο της άνοιξης
α αυτό τον κάμπο
πού δοξάζει τον Κύριο και την ψυχή του ανθρώπου
σ’ αυτό τον κάμπο πού δοξάζει το σώμα
και μουρμουρίζει το τραγούδι του ανθρώπου
σ’ αυτό τον κάμπο

κείτεται
σκοτωμένο
ένα Τουρκάκι.

Ένα συσπασμένο πρόσωπο
κομμένο απάνω στον πόνο,
ανάγλυφη
ανήλικη μάσκα
κομμένη στην αιωνιότητα για να ρωτά
αν ο τόπος ήταν πράγματι πολύ στενός
μέσα στο πανηγύρι της άνοιξης
για να ρωτά
αν υπάρχουν εθνότητες ανάμεσα στους λαούς της μαργαρίτας
για να ρωτά
ποιας εθνικότητας είναι το πράσινο χορτάρι.

Ζεσταίνει ήλιος τις ρίζες και το χώμα.
Ξεχειλίζει η αγάπη σαν δροσούλα
μες απ’ τα φύλλα και τούς ανθούς της ψυχής του ανθρώπου
μέσα στην ανοιχτή ειλικρίνεια του κάμπου
και μια ανάγλυφη τρομερή μάσκα ενός παιδιού
κάτω απ’ το πολύ του ήλιου το φως
κινάει τα χείλη
και μιλεί: «Ευχαριστώ.
Με φέρατε σ’ αυτό το δρόμο.
Με φέρατε α’ αυτό το τέλος. Ευχαριστώ σας
δικούς και ξένους».

Γή μου! Κοίμησέ τον γλυκά,
νανούρισε τον. Για σένα

ή φωνή του ποιητή
ρωτάει και πάλι εφέτος
τούς εμπόρους των πετρελαίων
και τούς αποικιστές των πτωμάτων,
ρωτάει τον Στέτσον:

«Το κουφάρι που εφύτεψες πέρσι μέσα στον κήπο σου
άρχισε να βλαστάει, θ’ ανθίσει εφέτος;»

 


 

 • April 7th 2021 at 21:58

Ντοκιμαντέρ για την Κύπρο στο Youtube (Documentaries on Cyprus on Youtube)

By roki40

Υπάρχει στο Youtube μια συλλογή-playlist με ντοκιμαντέρ τα οποία καταπιάνονται με την Κύπρο. Η συλλογή μπορεί να εντοπιστεί εδώ. Αρκετά ντοκιμαντέρ είναι στα Αγγλικά, ή εμπεριέχουν υπότιτλους (κυρίως Αγγλικούς, Τούρκικους ή Ελληνικούς), ενώ πολλά είναι προσβάσιμα σε Ελληνόφωνους.

*

There is a Youtube collection-playlist of documentaries focusing on Cyprus, The collection can be located here. A number of documentaries are either in English, or contain subtitles (mainly English, Turkish or Greek), while a lot of them are accessible to Greek-speakers. 

 • April 6th 2021 at 12:18

Μία βδομάδα χωρίς απάντηση από το ΥΠΕΣ σχετικά με τον αποκλεισμό ψηφοφόρων εξωτερικού

By roki40

Αναδημοσίευση από 'Ψήφος Κυπρίων Εξωτερικού – Βουλευτικές 2021'

Στις 9/02/2020 αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή προς το ΥΠΕΣ σχετικά με τις προβληματικές διαδικασίες εγγραφής Κυπρίων του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους.

Σήμερα, 16/02/20, δημοσιεύεται στον Φιλελεύθερο άρθρο που περιλαμβάνει δηλώσεις του κ. Μ. Βασιλείου, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εκλογών.  Σε αυτό από την μία βλέπουμε με χαρά να υιοθετείται η πρότασή μας για παράταση της περιόδου δήλωσης ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε και παράταση τριών εβδομάδων για την εγγραφή ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Η τελευταία ημερομηνία για δήλωση ενδιαφέροντος δεν θα είναι η 2α Απριλίου, αλλά τρεις βδομάδες αργότερα. Και αυτό για να δοθεί ο χρόνος στους φοιτητές που θέλουν να ψηφίσουν, να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γνωρίζουν εάν θα βρίσκονται στους τόπους σπουδών τους ή στην Κύπρο, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες σπουδών τους.

Παρά την αλλαγή αυτή, δεν θεώρησαν ότι ο περιορισμός επιλογής μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΗΒ αξίζει να αναθεωρηθεί. Σημειώνουμε ξανά ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς για την λειτουργία εκλογικών κέντρων εξωτερικού, χρειάζεται να συγκεντρωθούν δηλώσεις ενδιαφέροντος από 30 εκλογείς σε κάθε μια από τις 6 εκλογικές περιφέρειες. Όπως αναδείξαμε, αυτή η πρόνοια δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την στιγμή που δεν μας επιτρέπουν να δηλώσουμε το ενδιαφέρον μας.

Κατά τ’ άλλα, όπως έχουμε προβλέψει, οι αρμόδιοι θα κάνουν λόγο για “έλλειψη ενδιαφέροντος”, μη αναγνωρίζοντας ότι οι ίδιες τους οι πράξεις αποκλείουν τα άτομα που είναι έτοιμα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους όταν επιτέλους τους επιτραπεί να το πράξουν.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία ημέρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για νέους ψηφοφόρους είναι η 2α Απριλίου με το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


 • February 26th 2021 at 10:32

Που σου Νέφκω, τι Γράφεις; Σχετικά με το Άρθρο της Σημερινής για το Ως Δαμέ!

By roki40

 Έφκαλεν έναν ανώνυμον άρθρον η Σημερινή πριν την δεύτερην πορείαν ‘Ως Δαμέ’, παρουσιάζοντας το ως ‘ανάλυση’ των ομάδων που οργανώνουν την διαμαρτυρίαν, πάνω κάτω προσπαθώντας να μας πείσει ότι που πίσω που την διαμαρτυρίαν εν το ΑΚΕΛ. Προφανώς ήταν τόσον καλή η ανάλυση που ο αρθρογράφος του αρνήθηκεν να βάλει το όνομαν του πάνω. Πολλές εγελάσαμεν, κάποιες ενευριάσαν, τζιαι επροσπεράσαμεν το.

Μιας τζιαι αρκέψεν πλέον να σφάζεται η Σημερινή με την Χαραυγή (λύστε το μόνοι σας παιθκιά), είπα τζιαιγώ να κάμμω έτσι μιαν σύντομην σούμμαν του πόσον μεγάλη πατάτα εν η ‘ανάλυση’ της Σημερινής. Για τους σκοπούς μας θα χρησιμοποιήσουμεν το original άρθρο της Σημερινής, το οποίο έχει διασωθεί δαμέ για πάντα στο internet, μιας τζιαι εκάμαν κάτι μικροαλλαγές μετέπειτα (τα γραμματικά λάθη εφίαν σας πάντως κοπέλια).

"Στην προηγούμενη ανακοίνωση τους σημείωσαν «οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκάθαρο αντιφασιστικό και ταξικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου εθνικιστικά και θρησκευτικά σύμβολα και συνθήματα δεν είναι ευπρόσδεκτα», δίνοντας έτσι το ακροαριστερό πολιτικό τους στίγμα και αποκλείοντας την συμμετοχή ευρύτερων στρωμάτων του λαού που έχουν αγανακτήσει με την διαφθορά, τα περιοριστικά διατάγματα και την οικονομική κρίση."

Μα μια πολιτική πορεία που καλείται που πολιτικές ομάδες έσσιει τζιαι πολιτικό περιεχόμενο; Θεέ μου! Αν πάμεν σε πορείαν του ΔΗΣΥ με πανό του Μαρξ τζιαι του Λένιν εννα μας αφήσουν να τα κυματίζουμε φαντάζουμαι.

 

"Ήδη η στήριξη της διοργάνωσης από το ΑΚΕΛ προκάλεσε την αντίδραση και τον προβληματισμό πολλών πολιτών στα μέσα δικτύωσης. Ήδη η Αλληλεγγύη μίλησε για «νεοφανείς επαναστάτες» πίσω από τους οποίους κρύβεται το ΑΚΕΛ, ενώ παρόμοιες υπόνοιες για τις σκοπιμότητες των διαδηλωτών άφησαν και η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ."

Επροκάλεσεν τζιαι την αντίδραση των διοργανωτών φυσικά, αλλά επειδή εν συμφέρει εν το αναφέρνετε: 'Βλέπουμε ότι η κινητοποίηση έχει ήδη τεράστια απήχηση. Θεωρούμε κάθε αλληλέγγυο/α ευπρόσδεκτο/η. Καλούμε όμως οποιουσδήποτε πολιτικούς ή/και εκπροσώπους/υποψηφίους πολιτικών κομμάτων να μην επιχειρήσουν να καπηλευτούν την κινητοποίηση ούτε να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτοι/ες στην πορεία'. [1]

 

"Σε ένα από τα φυλλάδια τους [της Συσπείρωσης Ατάκτων] παρουσιάζονται οι ηγέτες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, Μακάριος και Γρίβας, να τους αφοδεύουν νυχτερίδες και από πίσω το κλειστό οδόφραγμα της οδού Λήδρας."

Έννεν φυλλάδιο. Εν cover περιοδικού. Γράφει το πάνω. Τεύχος 16. Περιοδικό Εντροπία.


"Στην ιστοσελίδα τους [της Συσπείρωσης Ατάκτων] διαφημίζουν πορείες της ΠΟΓΟ, γυναικείας οργάνωσης του ΑΚΕΛ, και της ΠΕΟ."

Τσου. Δεν διαφημίζουν πορείες της ΠΟΓΟ, ανακοινώσαν το 2017 ότι ήταν να λάβουν μέρος σε δικοινοτική δράση για την μέραν της γυναίκας που έκαμνε η ΠΟΓΟ μαζί με το TCEP.

 

"Τη στιγμή που η Κύπρος είναι υπό κατοχή και η Τουρκία συνεχίζει την βίαιη επεκτατική της πολιτική και τους πολέμους, η Συσπείρωση Ατάκτων καλεί σε μείωση των αμυντικών δαπανών."

Mon Dieu. Οι αντι-μιλιταριστές εν θέλουν περεταίρω δαπάνες για τον στρατό! Τι αποκάλυψη!

 

"Ομιλητές σε εκδήλωση της «Συσπείρωσης Ατάκτων» ήταν μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος των κομματικών μέσων του ΑΚΕΛ Μιχάλης Μιχαήλ, όπως ραδιόφωνο «Άστρα» και εφημερίδες «Χαραυγή» και «Γνώμη», καθώς και η Μάρω Εμμανουήλ που εμφανίζεται στη «Δέφτερη Ανάγνωση»."

Πράγματι. Επήεν επίσης ένας γλωσσολόγος, καμιά ντουζίνα ακαδημαϊκοί, κάτι παλιοί εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί τζιαι η Θύρα 9. Γενικά ήρτεν μέχρι τζιαι ο Κωστής που τα κάζ̆ια στο Αυτόνομο Σχολείο της Συσπείρωσης Ατάκτων, όπου γίνουνται παρουσιάσεις τζιαι συζητήσεις για ότι θέμα φανταστείς. Η συνωμοσία μεγαλώνει.

 

"Η ιστοσελίδα «Δέφτερη Ανάγνωση» διαφημίζει πολλές αυτές τις εκδηλώσεις και τις υποστηρίζει, καθώς πολλές εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ."

Τζιαι τούτοι οι άνθρωποι λαλούν μας πως να γράφουμεν το ‘ως δαμέ’.


"Κατά το πρόσφατο παρελθόν αναμετάδωσε πολλές αναρτήσεις απευθείας από τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κατοχικού καθεστώτος."

Επόσταρεν tweets του Ακιντζί. Έκαμεν το τζιαι ο Πολίτης. Κάψετε τον.

 

"Η «Συσπείρωση» παρουσιάζει αρνητικά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κατοχής και μνήμης των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τους οποίους δολοφόνησαν με αστυνομική και στρατιωτική βία Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι το 1996, μαζί με ακροδεξιούς φασίστες Γκρίζους Λύκους."

Αχ τούτες οι ειρηνικές διαδηλώσεις. Θυμούμαι πόσον ειρηνικά κλείουν κάθε χρόνο με την βία παράνομα όποιο οδόφραγμα θέλουν, επειδή έτσι γουστάρουν.[2] [3]

 

"Τάσσονται επίσης υπέρ της άφιξης περισσότερων μεταναστών και προσφύγων"

Τάσσονται υπέρ της υποστήριξης μεταναστών τζιαι προσφύγων που έρκουνται στην Κύπρο. Μπορεί να εν δύσκολο να το καταλάβετε ρε σαΐνια της Σημερινής, αλλά κανένας εν σσιαίρεται που κόσμος αναγκάζεται να φέφκει που την χώραν του λόγο πολέμου ή οικονομικής εξαθλίωσης. I know, I know, δύσκολα πράματα.
For the record, η φωτογραφία που έβαλετε δαμέ έννεν της Συσπείρωσης Ατάκτων. Εν του Δράσυ-Eylem, δικοινοτικού αριστερού εκλογικού σχηματισμού που εκατέβηκε στις Ευρωεκλογές το 2014. Θα σας πω ένναν μυστικό. Επειδή μια φωτογραφία ανέβηκε στο facebook page μιας ομάδας, εν σημαίνει ότι εν τζιαι δική της. Υπάρχει τζιαι κάτι που κάμνουν οι ομάδες τούτες που ονομάζεται ενημέρωση. Ψάξετε το κάποτε, μπορεί να το εύρετε ενδιαφέρον σαν concept τζιαι να το εντάξετε τζιαι στην εφημερίδαν σας.

 

"Μια από τις πιο δραστήριες ομάδες πίσω από τις διαδηλώσεις είναι η «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία». Κύριος στόχος της η επιβολή ομοσπονδίας στην Κύπρο."

Το ότι η «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία» μπορεί να προσπαθεί να προωθήσει τζιαι να πείσει κόσμο να υποστηρίξει την ομοσπονδία εν σας επέρασεν που τον νουν α; Μες τον νουν σας ήρταν απευθείας τα kalashnikov.

 

"Η ΑΚΘΟ δεν παρουσιάζει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως «οδυνηρό συμβιβασμό» όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες πριν από την εισβολή διαφωνούσαν μαζί της, χαρακτηρίζοντάς την ως σχέδιο διχοτόμησης."

Ντροπή της ΑΚΘΟ που δεν δημιουργήθηκε που το 1973 για να κατηγορήσει την ομοσπονδία ως σχέδιο διχοτόμησης.


"Η ΑΚΘΟ στηρίζει με πάθος την ρατσιστική αυτή λύση αυτή που επέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς και βασίζεται στον φυλετικό διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων και στην διχοτόμηση μέσα από τα δύο κράτη υπό (συν)ομοσπονδιακή ομπρέλα. Δικαιολογεί την ΔΔΟ ως «ιδανική υπό τις περιστάσεις λύση»."

Άμαν είσαι αντικειμενικός δημοσιογράφος εν περνά ίχνος προσωπικών απόψεων στο άρθρο σου.


"Προβάλλει επίσης την απαίτηση για καθεστώς αντιρρησία συνείδησης της Εθνικής Φρουράς."

Υποστηρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Fun fact: Υπάρχει ήδη στους νόμους της Εθνικής Φρουράς!


"Προβάλλει επίσης τις δραστηριότητες των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ."

Προβάλλει τις ερωτήσεις που έθεσαν Κυπραίοι ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν για το κλείσιμό τον οδοφραγμάτων που την Κυπριακή Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2020. Τι να κάμουμεν, τζείνοι ερωτήσαν.


"Αποκαλούν υποτιμητικά «τουρτζίν» τον αντικατοχικό Τουρκοκύπριο ακτιβιστή Σενέρ Λεβέντ σε γελοιογραφίες τους διότι δεν ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Ο Λεβέντ δέχθηκε αμέτρητες δολοφονικές επιθέσεις και το 2018 όχλος Τούρκων φασιστών επιτέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας του με την κατοχικής ψευδοαστυνομία αδρανή."

Περιπέζουν τον Αναστασιάδη τζιαι το εθνικιστικόν του παρελθόν βάζοντας τον σε σατιρική γελοιογραφία-meme να αποκαλεί ‘τουρτζίν’ τον Λεβέντ, προσπαθώντας έτσι να αναδύξουν την υποκρισία του Αναστασιάδη σε σχέση με την ξαφνική αγάπη που δείχνει προς τον Σενέρ Λεβέντ. Εντάξει, εν περιμένουμε που τον ανώνυμο αρθρογράφο της Σημερινής να καταλάβει τζιαι που σάτιρα, δείχνουμε κατανόηση.

Fun fact: Ο χώρος εστήρικσεν τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τον Σενέρ Λεβέντ έξω που τα γραφεία της εφημερίδας του (επήεν κόσμος τζιαμέ). Φαντάζουμαι ο ανώνυμος αρθρογράφος εν επήεν τζείντην μέραν ούτε καν μέχρι το οδόφραγμαν.

 

"Στο παρελθόν συμμετείχε σε δικοινοτικό φεστιβάλ πολιτισμού το οποίο διοργάνωσε το ΑΚΕΛ."

Πράγματι, άμαν προσπαθείς να πείσεις για κάτι, εν καλό να παένεις σε events να το προωθάς τζίολας."Εκδήλωση με συμμετοχή μέλους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ."

Τζιαι με το Γρανάζι, εξωκοινοβουλευτική ομάδα της Λεμεσού, αλλά εν συμφέρει πολλά δαμέ, οπόταν πατούμεν skip.


"Η ανώνυμη «Αυλή»"

Έννεν ανώνυμη η ομάδα. Λαλούν την Αυλή.

 

"Τάσσεται κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας."

Υπάρχει μια τάση στες οικολογικές οργανώσεις να μεν υποστηρίζονται μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά άμαν υπάρχει η πιθανότητα να διαλύσουν το οικοσύστημα ούλλης της ανατολικής μεσογείου. Για να μεν σας έρτει έτσι ξαφνικό τζιαι χάσουμεν σας, ενημερώνουμεν δαμέ επίσης ότι εν πολλογουστάρουν τζιαι τες μαζικές σφαγές αμπελοπουλιών.

 


"Τάσσεται επίσης κατά της διαφθοράς, αλλά μόνο όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιδεικνύεται ανάλογος ζήλος για την διαφθορά στα κατεχόμενα, ούτε για την περιβαλλοντολογική καταστροφή που συντελείται εκεί."

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι δεν επιδεικνύεται ο ανάλογος ζήλος ούτε και για την διαφθορά στο Ουζμπεκιστάν.


"ένα από τα πανό τους δείχνει περιστέρι να αφοδεύει στην ελληνική και την τουρκική σημαία, δείγμα ρατσισμού τόσο κατά του ελληνικού και τουρκικού λαού."

α) Το πανό έννεν της Αυλής, έσσιει τζιαι 3-4 χρόνια που γυρίζει. β) Οι σημαίες κρατών για εθνικιστές αντιπροσωπεύουν έθνη, για τους υπόλοιπους μας αντιπροσωπεύουν κράτη (σόρρυ α), anyway, αλληλεγγύη στο τουρκικό έθνος. γ) Η φωτογραφία που έβαλεν ο ανώνυμος αρθρογράφος εν που δράση ελληνοκύπριων τζιαι τουρκοκύπριων ακτιβιστών στην νεκρή ζώνη κατά του Ερντογάν [4]. Oh my god, εν μας συμφέρει, φέφκουμεν το! Δημοσιογραφία, όι πελλάρες.

 

"όπως την «αντιρατσιστική διαδήλωση» της 31η Μαΐου 2020 όπου ακούστηκαν συνθήματα εμφύλιου διχασμού και βίας."

Άμαν λαλείς ότι το ‘τσακίστε τους φασίστες’ εν σύνθημα εμφύλιου διχασμού τζιαι βίας καταλάβουμεν τζιαι τι απόψεις έσσιει τζίνος που προσβάλλεται. Next.


"Αερικό...Έμβλημα τους η… σκούπα της μάγισσας"

Κάποτε βάλουμεν τζιαι τον μανδύαν του Δρακουμέλ. Μπουυυυ!


"Εκτός από την περιβαλλοντική τους δράση, συμμετέχουν και σε διαδηλώσεις υπέρ των μεταναστών. Ένα από τα συνθήματά τους αναφέρει «να κλείσουν όλες οι Πουρνάρες»."

Θεέ μου, τι βάρβαροι!

 

"Ήταν και αυτοί μαζί με τους πρώτους αρνητές των πρώτων μέτρων της κυβέρνησης για έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Καλούσαν σε παρουσία στην εκδήλωση στη Λήδρας στις 7 Μαρτίου 2020, πολιτικοποιώντας τα πρώτα μέτρα κλεισίματος των οδοφραγμάτων για αναχαίτηση του ιού με συνθήματα όμως «στεκόμαστε κατά του φόβου και της διχοτόμησης»."

Ναι, τα γνωστά μη-πολιτικοποιημένα μέτρα που ενώ εκλείσαν τα μισά οδοφράγματα, εκρατήσαν τα αεροδρόμια τζιαι τες μαρίνες ανοικτές χωρίς ελέγχους τζιαι αφήκαν τα νοσοκομεία παττησμένα. Μέτρα βγαλμένα από τα σπλάχνα του ορθολογισμού τζιαι της επιστήμης. Ειδικά τζείντα μαυροσάκκουλα που εφορούσαν οι νοσοκόμοι για να προστατευτούν. Ουπς, ο ιός ήρτεν που τα αεροδρόμια, ουπς τα δημόσια νοσοκομεία εν της διάλυσης. Μα πως θα εμπορούσαμεν να προβλέψουμεν τούντην εξέλιξην, είσσιεν κανέναν που εφώναζεν τον Φλεβάρη του '20 ότι η κυβέρνηση εν πιάνει μέτρα για τον ιόν αλλά απλά εκμεταλλεύκεται την κατάστασην; Oh wait..


"Το Αερικό τάσσεται επίσης κατά την εξόρυξης εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου αλλά και κατά των «συμμαχιών με τους ιμπεριαλιστές»"

Την ριζοσπαστικήν οικολογίαν εν την πολλοπιάνετε α.


"Την διαχείριση της πανδημίας την παρουσιάζουν ως «διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και ταξικό πόλεμο», συνθήματα που παραπέμπουν σε μαρξιστική ιδεολογία."

Συνθήματα που παραπέμπουν σε αναρχική ιδεολογία. Ταξική πάλη = μαρξισμός, ταξικός πόλεμος = αναρχισμός. Συνήθως.


"Η αντικρατική και αντιαστυνομική ιδεολογία τους φαίνετα επίσης από διαφημιστικά φυλλάδια που έριξαν πριν από την εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου που γράφουν «κάτω η αστυνομοκρατική διαχείριση» και «συλλογικούς αγώνες ενάντια στα κράτη», χωρίς να προτείνονται αντιμέτρα."

Εν υπάρχει ο όρος ‘αντιαστυνομική ιδεολογία’. Αν είσαι αντι-κρατιστής εν γουστάρεις τζιαι ιδιαίτερα την αστυνομία. Εν θα σας εξηγήσουμεν τωρά γιατί, ανοίξετε καμιάν μπροσούραν του Μπακούνιν. Επίσης, η Σπιριθκιά εν σύρνει διαφημιστικά φυλλάδια. Ο κύριος λόγος εν επειδή η Σπιριθκιά έννεν το Burger King. Σύρνει πολιτικά τρικάκια.

 

"Σε ένα σύνθημα τους που διαφημίζουν δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον δολοφόνο της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα."

Έννεν δικόν τους το σύνθημα πας το πανό, εν φωτογραφία που την Ελλάδα. Γράφει το πας το post που εβάλετε. Παιθκιά αρκέφκω τζιαι ανησυχώ για σας."Αν και διαφωνούν με τις μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊό, μασκοφόρος της Σπιριθκιάς παρελαύνει"

Εν διαφωνούν με τες μάσκες προστασίας κατά του κορωνοϊού.


"Μέσα σε όλα αυτά, ανακατεύουν επίσης ζητήματα σεξουαλικότητας."

Oh my gosh, μια πολιτική ομάδα μπορεί να έσσιει θέσεις για πολλαπλά ζητήματα! Τι άλλον θα ακούσουμεν. Fun fact: Δαμέ η Σημερινή έβαλεν φωτογραφία περιοδικού που την Θεσσαλονίκη χωρίς να το αναφέρει πουθενά, αφήνοντας εμάς, τους φτωχούς αναγνώστες, να πιστεφκουμεν ότι εν της Σπιριθκιάς (εν shocking το cover). Δημοσιογραφία κυρίες και κύριοι."Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών[...] Δεν παρουσιάζεται ως ακροαριστερή ή αριστερή οργάνωση και τα συνθήματά της βρίσκουν σίγουρα απήχηση σε μεγάλο μέρος του κόσμου."

Πάντως άμμαν το γράφετε εσείς κάμνετε το να ακούεται λες τζιαι εν κάτι κακό. Επίσης, που ποδά το φέρνετε, που ποτζιεί το πάτε, το ‘ακροαριστερή’ πάλε ήβρετε τρόπο να το βάλετε.

 

"Antifa Λευkoşa. Οι γνωστοί «Antifa» της Λευκωσίας, που χρησιμοποιούν το τουρκικό όνομα της πρωτεύουσας"

Τσου. Συνδυάζουν το ελληνικό με το τουρκικό όνομα. Γιαφτόν τζιαι τα πρώτα 3 γράμματα εν στα ελληνικά. Antifa Λευ+koşa. Απλά πράματα.


"Για παράδειγμα, οι Antifa Αυστρίας δραστηριοποιούνται έντονα κατά των τουρκικού φασιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων."

Πρώτον, άσχετον. Δεύτερον, τζιαι οι Antifa Λευkoşa εν εναντίον των Γκρίζων Λύκων. Γενικά υπάρχει μια έντονη τάση οι ομάδες antifa να εν εναντίον των εθνικιστικών ομάδων τζιαι του εθνικισμού γενικόττερα. Οι λόγοι εν φυσικά μυστήριοι. Ξέρω, δύσκολο να το καταλάβετε. Εν πειράζει. We live to learn, ανώνυμε αρθρογράφε της Σημερινής, we live to learn.


"Τάσσονται επίσης κατά της στράτευσης στην Εθνική Φρουρά και καλούν τους νέους να απαλλαγούν με συνθήματά τους σε δημόσιους χώρους."

Πράγματι, μια αντι-μιλιταριστική ομάδα εν εναντίον της στράτευσης, ειδικά της υποχρεωτικής. Οι οικολόγοι επίσης εν εναντίον της κοπής δέντρων τζιαι η Accept υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ+. Οι Χριστιανοί έχουν επίσης την τάση να πιστέφκουν στον Θεό.


"Παρά το ότι αντιμιλιταριστές όσον αφορά την Εθνική Φρουρά, οι «Antifa» αντιτίθενται στον αντικατοχικό αγώνα του κυπριακού λαού κατά του τουρκικού στρατού."

Το ότι νομίζετε ότι ήβρετε τζιαι αντίφαση έκαμεν πολλήν κόσμο να γελάσει.


Αυτή η στοχοποίηση και δαιμονοποίηση των εργαζομένων σε αστυνομία και στρατό ξεκίνησε πολύ πιο πριν, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο, όταν κυκλοφόρησαν στη Λευκωσία αφίσες μίσους κατά της ΜΜΑΔ και της ΕΦ, με αφορμή τις κοινές περιπολίες με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας. Οι αφίσες εικόνιζαν άνδρες της ΜΜΑΔ και έγραφαν «τούντες ροές ποιος εννά τες καθαρίσει;» με σαφή υπονοούμενα."

Ένεσσιει υπονοούμενα, ήταν ρητορική η ερώτηση. Την επόμενη φορά να γράψουμε ‘εγέμοσεν ο τόπος μπάτσους’ να το καταλαμβαίνουν τζιαι τα τούβλα.


"Υλικό τους (τα γνωστά «γλασέ φυλλάδια») βρέθηκαν στα σχολεία, όπου καλλιεργούσαν το μίσος κατά της Αστυνομίας ενώ σε βίντεο τους μιλούν για «αιώνιο αγώνα κατά της γριβικής νεολαίας»."

Keep sharing.

 

Οι δημόσιες τοποθετήσεις και τα φυλλάδια των «Antifa» χαρακτηρίζονται από μίσος και αφαιρούν την ανθρώπινη φύση και την ελευθερία των εχθρών τους, παρουσιάζοντάς τους περίπου ως στόχους που δικαιολογείται η επίθεση και η άσκηση βίας."

Τύφλα να ‘χει ο Heidegger. Παρεμπίπτοντος, το post που εβάλετε έννεν των Antifa Λευkoşa. Ξέρετε πως το ξέρω; Θα σας πω ένα μυστικό. Επειδή γράφει Antifa Cyprus που εν άλλο facebook page. 1+1=2, Λόλα να ένα μήλο, το τετράγωνο της υποτινούσης ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών.

 

"Στους διοργανωτές του «Ως Δαμέ! Πορεία Σάββατο 20/2» συμπεριλαμβάνεται και το «Ως Δαμέ 13/02». Δηλαδή η προηγούμενη εκδήλωση είναι συνδιοργανώτρια στην επόμενη εκδήλωση ως «πολιτικός οργανισμός» (!)."

Ουάου! Ανακαλύψαμεν την τασσινόπιταν! Μπορεί να υπάρχει μια μεγάλη συνωμοσία πίσω που την πορείαν τζιαι τούτο να εν ένα που τα πολλά στοιχεία. Μπορεί επίσης όταν κάμνεις facebook event τζιαι περιορίζεις ποιος ποστάρει πάνω, να μπορούν να ποστάρουν μόνο όσα pages εν στην λίσταν διοργανωτών, με αποτέλεσμα να μπουν ούλλες οι ομάδες μαζί με το page του ‘Ως Δαμέ’ ως 'διοργανωτές' στο event, για να μπορεί το συντονιστικό να ποστάρει τες ανακοινώσεις του τζιαι η κάθε ομάδα ανεξάρτητα να μπορεί να ποστάρει τες δικές τις ανακοινώσεις. Eν θα μάθουμεν ποττέ.


"Το παρών της στην εκδήλωση θα δώσει και η Θύρα 9."

Omg, εννα σσιέσουμεν πάνω μας.


Υστερόγραφο 1: Φοβερή δουλεία παιθκιά, μπράβο. Όπως είπεν τζιαι ένας φίλος, εν μπορώ να πιστέψω τίποτε που τούτον το άρθρον, τζιαι εν έχω ιδέα ποιες εν τούτες οι ομάδες, αλλά κάμνει με να θέλω να μάθω παραπάνω για τούτες.

Υστερόγραφο 2: Όσα γραμματικά τζιαι συντακτικά λάθη τζιαι να έσσιει τούντο blog post, εν κουτσιούν μπροστά σε τζείνα που έσσιει το άρθρο-παρωδία της Σημερινής.


Ένας παράγοντας του χώρου.
 

 

 • February 25th 2021 at 11:31

Το Δικαιώμα στη Διαδήλωση Μέσα στην Πανδημία: Διαδηλώσεις στην ΕΕ+ 15/02/2021

By roki40
Η ποιο κάτω λίστα μου στάλθηκε από φίλο ο οποίος κατέγραψε σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης(+) έχει διατηρηθεί το δικαίωμα στη διαδήλωση και σε ποιες έχει αναιρεθεί. Βασίστηκε πάνω σε πληροφορίες από https://reopen.europa.eu/en/ και εθνικές πηγές όπου γνωρίζει την γλώσσα ή που παρέχουν αγγλική μετάφραση.

Σημειώνεται ότι σε πολλές από τις χώρες όπου υπάρχει απαγόρευση διαδηλώσεων, η απαγόρευση έχει αμφισβητηθεί στα δικαστήρια, με ανοικτή την πιθανότητα να αναιρεθεί δικαστικώς.

Delirium

 


ΝΑΙ 

Σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται με συγκεκριμένους περιορισμούς ή πρωτόκολλα

Αυστρία: αναφέρονται ως ξεκάθαρη εξαίρεση από την γενική απαγόρευση – ομοσπονδιακή χώρα, οι υγειονομικοί κανόνες ίσως ορίζονται τοπικά.

Βέλγιο (εθνική ιστοσελίδα https://www.info-coronavirus.be/fr/faq/Qu'en est-il des manifestations?”): επιτρέπονται οι στατικές διαδηλώσεις μέχρι 100 άτομα, με αποστάσεις και με μάσκες αν οι αποστάσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.

Γαλλία (εφημερίδα https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-maladies/2661111-rassemblement-covid-france-famille-personnes-prive-exterieur-rue-autorise-interdit-6-personnes/): επιτρέπονται μετά από έγκριση από την επαρχιακή διοίκηση. Χωρίς περιορισμό ατόμων.

Γερμανία (κρατική τηλεόραση: https://www.rbb24.de/politik/thema/2020/coronavirus/beitraege_neu/2020/04/berlin-corona-massnahmen-lockerung-ausgang-kontakt-erlaubt.html#articlesContList/text_1655062550): ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά με πρόβλεψη για εξαίρεση σε όλα τα κρατίδια. Στο κρατίδιο του Βερολίνου: χωρίς περιορισμό ατόμων, με υγειονομικό πρωτόκολλο που σχεδιάζουν οι διοργανωτές και κοινοποιούν στις αρχές αν τους ζητηθεί. Γενικά προβλέπεται η απόσταση 1.5 μέτρων και χρήση μασκών. Η αστυνομία μπορεί να καταστείλει διαδήλωση αν σε αυτή παραβιάζονται συστηματικά και συνειδητά τα μέτρα προστασίας από τους συμμετέχοντες.

Δανία (εθ. ιστ. https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/national-measures/events-and-gatherings#): ειδική εξαίρεση: “η απαγόρευση συγκεντρώσεων δεν ισχύει για πολιτικές ή άλλες εκδηλώσεις έκφρασης γνώμης όπως διαδηλώσεις ή κομματικές συγκεντρώσεις […] δεν υπάρχει ανώτατο όριο αριθμού συμμετεχόντων. Η εξαίρεση δεν ισχύει για τακτικά προγραμματισμένα κομματικά συνέδρια”.

Ελβετία (εθ. ιστ. https://www.fedlex.admin.ch/eli/cc/2020/439/en#art_6_c): μεγάλο μέρος των μέτρων της πανδημίας δεν εφαρμόζεται για πολιτικές εκδηλώσεις: “τα άρθρα 4 ως 6 δεν εφαρμόζονται σε πολιτικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συλλογές υπογραφών. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκες, αλλά με τις εξαιρέσεις του άρθρου 3β.2.α+β να ισχύουν (χωρίς μάσκες κάτω των 12 ετών ή αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι) ”.

Ελλάδα (εφ. https://www.tanea.gr/2021/01/26/greece/astynomika/oikonomou-sto-mega-dimosies-synathroiseis-me-maskes-kai-apostaseis-mexri-100-atoma/): ρυθμίζεται από απόφαση είτε υπουργού είτε αρχηγού αστυνομίας, σε αυτή την φάση επιτρέπει μέχρι 100 άτομα.

Εσθονία: γενικά επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 500 άτομα, με υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ισπανία (υποεθνική ιστ. https://web.gencat.cat/en/activem/restriccions-territorials/catalunya/#bloc4): γενικά οι απαγορεύσεις ρυθμίζονται τοπικά (αυτόνομες κοινότητες και επαρχίες). Οι κανονισμοί απαγόρευσης κυκλοφορίας της αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας αναφέρουν: “η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στο δικαίωμα της διαδήλωσης, το οποίο μπορεί να εξασκηθεί υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η αρμόδια αρχή παρά την γενική υποχρέωση που τίθεται από τις υγειονομικές αρχές σε σχέση με εκδηλώσεις σε δημόσιο χώρο […]”.

Ιταλία: τα μέτρα ρυθμίζονται τοπικά, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διασπορά του ιού – και στα τρία επίπεδα επιτρέπονται οι στατικές συγκεντρώσεις με υγειονομικό πρωτόκολλο.

Κροατία (εθ. ιστ. https://www.koronavirus.hr/najnovije/ogranicavanje-okupljanja-i-druge-nuzne-epidemioloske-mjere-i-preporuke/870) επιτρέπονται συγκεντρώσεις μέχρι 25 άτομα ανά σημείο.

Λετονία: πικεττοφορίες μέχρι 25 άτομα.

Λίχτενσταϊν: επιτρέπονται πολιτικές συγκεντρώσεις μέχρι 50 άτομα.

Λουξεμβούργο (εθ. ιστ. https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/gatherings.html): επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 100 ατόμων και “το δικαίωμα στην διαδήλωση” εξαιρείται από την γενική απαίτηση για “προκαθορισμένη θέση για το κοινό”, δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι στατική η συγκέντρωση αν έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Μάλτα: γενικά σε εξωτερικό χώρο επιτρέπονται εκδηλώσεις μέχρι 300 ατόμων, αλλά αν είναι πάνω από 100 υπάρχει απαίτηση να είναι στατική και καθιστική. Δεν φαίνεται να υπάρχει ειδική χαλάρωση ή απαγόρευση για πολιτικές συγκεντρώσεις.

Νορβηγία: Γενικά δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 200 άτομα αν δεν προβλέπονται σταθερές θέσεις, μέχρι 600 αν υπάρχουν σταθερές θέσεις. Δεν φαίνεται να υπάρχει ειδική χαλάρωση ή απαγόρευση για πολιτικές συγκεντρώσεις.

Ολλανδία: Οι διαδηλώσεις εξαιρούνται από τα μέτρα απαγόρευσης συγκεντρώσεων.

Ρουμανία: επιτρέπονται οι διαδηλώσεις μέχρι 100 ατόμων, με υγειονομικό πρωτόκολλο συγκεντρώσεων.

Τσεχία: ειδική εξαίρεση για διαδηλώσεις, επιτρέπονται μέχρι 100 παρευρισκόμενοι σε ομάδες των 20, με απόσταση 2 μέτρων και με μάσκες.

 

ΟΧΙ 

Σε κάποιες περιπτώσεις οι περιορισμοί απαγορεύουν την διαδήλωση σε πρακτικό επίπεδο

Βουλγαρία: δεν φαίνεται να εξαιρούνται από την γενική απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Ιρλανδία: τοπικό επίπεδο συναγερμού 5 επιπέδων για κάθε κομητεία ξεχωριστά – τώρα που είναι όλες στο μάξιμουμ απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ισλανδία (εθ. ιστ. https://www.covid.is/categories/effective-restrictions-on-gatherings): γενικά μέχρι 20 άτομα, χωρίς όμως περιορισμό για όσους συγκατοικούν - χωρίς ειδική πρόβλεψη για πολιτικές εκδηλώσεις.

Κύπρος: γενική απαγόρευση διαδηλώσεων.

Λιθουανία: δεν εξαιρούνται οι διαδηλώσεις από την γενική απαγόρευση.

Ουγγαρία: γενική απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις για διαδηλώσεις όπως φαίνεται.

Πολωνία (εθ. ιστ. https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations): γενικά επιτρέπονται “συγκεντρώσεις μέχρι πέντε ατόμων με μάσκες και απόσταση 1.5 μέτρου ο καθένας – παράλληλες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να έχουν λιγότερο από 100 μέτρα απόσταση μεταξύ τους” – δεν απαγορεύονται οι πολιτικές εκδηλώσεις αλλά τα μέτρα στην πράξη προκρίνουν μόνο στατικές/καθιστικές διαμαρτυρίες.

Πορτογαλία: τα μέτρα είναι τοπικά, αλλά οι διαδηλώσεις φαίνεται να απαγορεύονται, με εξαίρεση τις πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις πορτογαλικές προεδρικές εκλογές.

Σλοβακία: γενικά μόνο μέχρι 6 άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν δημόσια.

Σλοβενία: “προσωρινή απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων σε άπασα την επικράτεια”.

Σουηδία (εθ. ιστ. https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/forordningen-om-forbud-mot-att-halla-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar---det-har-galler/): γενικά συγκεντρώσεις μέχρι 8 άτομα, για οποιαδήποτε παρέκκλιση (και για τις διαδηλώσεις, ρητά), χρειάζεται αστυνομική άδεια. Φαίνεται να επιτρέπεται ένα μάξιμουν 300 ατόμων, αλλά για στατικές εκδηλώσεις. Αν η εκδήλωση δεν εμπίπτει στον Νόμο Περί Δημόσιας Τάξης, δεν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά οι διαδηλώσεις φαίνεται να εμπίπτουν.

Φιλανδία (εθ. ιστ. https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus/current-restrictions): σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα ορίζονται από τις τοπικές (δημοτικές) αρχές ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση. Σύσταση για μέγιστο δέκα ατόμων από την κεντρική κυβέρνηση.

 

 

 

 • February 17th 2021 at 16:18

The Exploitation of the Pandemic by the Republic of Cyprus: An Update

By roki40

 

In November of 2020 I published an article on this blog attempting to offer a summary of the various ways through which the government of the Republic of Cyprus has taken advantage of the covid-19 pandemic, advancing a set of authoritarian policies under the pretext of protecting public health. The article is available in Greek, as well as in English. The present article was originally intended to act as a sort of appendix to that first article, in order to offer a small update on the developments since then. During its writing, however, this aim was quickly overstepped both in tone and content, leading to a rather uneven article that also discusses some political developments. For the purposes of clarity, I have attempted to keep these two sections separate, as the discussion of politics naturally exceeds mere documentation and is therefore more subjective in character.

I apologize in advance for the rather hectic writing that follows below, which at times loses its pacing, occasionally changes its tone rather rapidly and in some instances expresses uncompromising positions without detailed argumentation. This piece was written over several hours in a single day; during a lockdown that has admittedly been taking its toll on my mental capabilities. It has thus acted primarily as a form of mental catharsis, in contrast to the original article, the writing of which gave emphasis on a carefully articulated set of arguments, passing through a detailed editing process. There is currently no plan to translate the present article in Greek. The reproduction, translation and distribution of this article, as well as of the original November article, are happily encouraged.

 

The Troubling Developments since November, 2020

The Cypriot government introduced a series of contradictory measures in November, which could have been designed to promote the spread of covid-19 rather than restrain it. Such measures included an essential ban on accessing open-air public spaces by imposing a limit of two people interacting with each other on the precondition of wearing masks; regardless if they were socially distancing or not [2], while keeping malls, stores, cafés, churches, bars and restaurants open. In parallel, the government imposed a night curfew between 21:00 and 5:00, with most shops having to close at 19:00 [1]. This rather obvious attempt to accelerate the local economy by reducing people’s options to staying at home, going to work, shopping and going to a bar, restaurant or a café for socialization resulted in overcrowded cafés, malls and stores, a predictable development given the imposition of a curfew that reduces an individual’s free time to a handful of hours. Keeping squares, parks and camping sites empty while looking the other way at the overcrowding of privately-owned open and closed spaces unsurprisingly did not reduce the spread of the virus and if it accomplished anything at all, it probably accelerated it. With cases and hospitalizations rising rapidly, the government was eventually forced to take some sort of action. A partial closure of schools was introduced in December, while the hospitality industry, malls and other shopping centres were told to shut their doors, with the remaining stores kept open for that wonderful holiday shopping spree [3]. Protests being also banned since November, these last few months of 2020 saw yet another set of arrests of individuals who dared to share a protest event on social media, regardless if they actually attended it or not [4].

The arrival of 2021 saw the introduction of a second lockdown, which came as a surprise to no one, since leaked information documenting what measures might be enforced became a regular aspect of our newsfeeds. Taking force from January 10, this second lockdown was meant to last until the 31st and had nothing to be jealous of from the lockdown of 2020, save that this time airports were allowed to operate under the already existing restrictions [5]. As has been the case in every set of government measures, this lockdown has also been characterized by blatant contradictions, epidemiologically questionable decisions, preferential treatment for specific groups at the expense of others (such as religious believers and hunters); and the all too usual employment of collective punishment when the police fail to successfully enforce the decrees. We will not thus delve into a detailed cataloguing of this all too depressive situation, but rather focus on those measures that have added something new to our emerging dystopia, with the first notable one touching the nerves of some lawyers.

As part of the lockdown measures the government decided to impose restrictions on the functioning of courts, including which court cases are to be allowed to proceed and which to freeze, in parallel restricting the presence of employees in courts and lawyer offices [5, 6]. The implications of these declarations did not escape the attention of the Cyprus Bar Association, which protested that this was a direct violation of the constitutional right to a fair trial and a direct and unprecedented intervention of the executive branch of government to the independent functioning of the judiciary [6]. The reaction of the Bar Association has of course not led to an amendment of the decree, which still remains in force, violating any sense of a separation of powers, resulting in the case being taken to the courts [7]. And while we are waiting for the trial, the executive continues to uphold a decree violating the independence of one of the three branches of government, undermining a fundamental prerequisite for the maintenance of a functioning representative democracy.

A development that passed almost unnoticed was the publication of a decree by the Ministry of Health on the 12th of January; declaring that all final year nursing university students of private and public universities are obliged to staff public hospitals from the 18th of January to the 17th of February, without specifying any pay. In a language familiar to anyone who has ever received a drafting letter from the National Guard, the decree stipulated that students would have to present themselves to “the office of the Head Nursing Officer of the General Hospital [of their] Province, at 7.15 am wearing [their] uniforms”; and that they would “work in a shift system for 6 days a week” [8]. Leaving aside the obvious fact that nursing students are already burdened with working at private hospitals alongside their studies, the decree is an unprecedented imposition of forced labour (paid or unpaid) by the state, with the Ministry appointing to itself the power of selecting which sub-category of workers can be turned into forced labourers; for the purpose of maintaining the functioning of state mechanisms. It is also worth reminding ourselves that no state of emergency has been declared in Cyprus. With the exception of a letter sent to the ministry by nursing students, the decree was met with the usual, unsettling silence.

At the end of January the government introduced the first phase of easing the lockdown, announcing that some restrictions would be lifted in February. Despite the self-congratulatory statements of a government declaring that we are exiting the lockdown, the lifting of restrictions merely amounts to an opening up of shopping alongside a number of other services, while keeping the SMS system, the curfew, the banning of protesting and the banning of accessing open-air public spaces intact [9]. The decree has however not merely outlined the lifting of restrictions, but also announced the introduction of mandatory testing for workers on a weekly basis as a prerequisite for going back to work, with workers expected to get tested for free at the various rapid-test sites stationed by the government throughout the island [10]. Failure to do so will result in a 300 euro fine, payable by the worker, with the government warning that regular checks will be taking place in working spaces, expecting workers and businesses to be able to present the relevant documentation [11]. Despite the questionable legality of forcing a medical practice on the general population through the threat of prosecution and financial loss, the decree has been met with no institutional resistance, save for the occasional outrage of isolated lawyers [12]. This is not, of course, a new practice, but a generalization of a previously enforced policy. Mandatory testing has been a requirement for crossing the buffer zone checkpoints for almost a year, with people crossing from the south to the north having to present a negative test result to Greek Cypriot police, a measure that was also forced upon people travelling to Pafos and Limassol during the local lockdowns of 2020, most of which were workers trying to get to their work spaces. The decision of the government to forcefully impose regular testing on the majority of the population has opened a new terrain of potential violations, as the integrity and sovereignty over our bodies is now directly open to question.

Yet another development that has passed unnoticed is the cancelling of local elections at Liopetri via decree in the middle of January, with the decision for a new election date assigned to the Minister of Interior [15]. The Ministry of Health has apparently claimed the power to decide when elections are safe to take place and when they are not, providing an interesting precedent for the democratic functioning of our little state.

A note should here be made on the introduction of the appointment system for vaccinations, which functions on a first come, first served basis, for a pre-defined set of vulnerable groups. Rather than allowing for the general registration of those interested in receiving the vaccine, followed by the evaluation of the received demand in relation to vulnerability and capacity, scheduling appointments accordingly, the ministry decided to regularly open and close access to registration depending on available appointment slots [13], forcing personal doctors and family members to compete with each other in the process of digitally registering their elderly patients and loved ones every time the ministry decides to opens up access, resulting in slots disappearing in as little as half an hour [14]. The system may appear as a bizarre failure in public administration, but it is perhaps worth noting that rather than paying for the additional labour necessary in setting up a flexible, coherent and organized appointment system, the current arrangement forces personal doctors and family members into performing unpaid labour for the Ministry of Health, as the responsibility of assigning the elderly and other vulnerable groups to appointment slots has quietly passed from the state to the general population, following the same logic of personal ‘initiative’ and ‘responsibility’ that has permeated government discourse from the beginning of the pandemic in Cyprus.

 

The Lack of any Meaningful Opposition

From the partial closure of buffer zone checkpoints in February of 2020 to the cancelling of local elections in January of 2021, the government has effectively drawn its powers from a forgotten colonial law providing the Minister of Health with the authority to publish legally binding decrees after the declaration of a pathogen as an ‘infectious disease’. The limit to these powers in relation to constitutional rights, as well as the legality (or not) of the colonial law itself have occasionally been addressed in public discourse during the past year by a series of online and newspaper articles, mostly written by lawyers. Nonetheless, there has been no effective challenge to the decrees published and implemented by the government, leaving the state to announce increasingly authoritarian, contradictory and psychologically exhausting measures on the pretext of protecting public health, eroding piece by piece fundamental constitutional rights as well as the democratic character of the polity. One of the many results has been the evaporation of any remaining public trust in the handling of the pandemic, with conspiratorial thinking of one form or another skyrocketing, from the disbelief in the existence of the virus itself and the ridiculous claims that vaccines will alter our DNA and/or introduce microchips into our bodies, to the more traditional conspiratorial mindset dominant in Cyprus, ranging from downplaying the severity of covid-19; to claiming unspecified ‘hidden interests’ behind the measures, unable to distinguish between standard medical advice for the containment of the pandemic and measures taken merely on the pretext of doing so.

Decisions continue to be taken behind closed doors with no accountability, no transparency and no co-ordination with broader civil society, announced and enforced from the top-down in an increasingly militarized structure, logic and language in which the Minister of Health acts as the head commander, with the rest of the population expected to perform the role of drafted soldiers, executing whatever orders the minister decides to give in any given day. The inclusion of an epidemiological committee merely adds the necessary scientific justification to a series of authoritarian policies decided upon by the council of ministers; and which have not been seen in most liberal democratic states. That no member of the epidemiological committee has directly contradicted or publicly opposed some of the most extreme measures, such as bans on accessing open-air public spaces while maintaining access to malls and other private venues, the confinement of asylum seekers to crowded and abysmal living conditions, or the preferential treatment of the church and other politically influential institutions at the expense of the rest of society; cannot be merely excused on the ‘advisory’ character of the committee, as these decisions are publicly legitimized through its supposed scientific input. The committee has also come to function unintentionally as a sort of useful scapegoat, absorbing some of the anger of small business owners and workers who see their livelihood evaporating while the government engages in political theatre, announcing economic support schemes offering pitiful amounts, entangled in a web of bureaucratic hell.

That the present government has utilized the public health crisis to enforce measures and policies which have nothing to do with the containment of covid-19 should by now be no surprise to anyone who has been closely paying attention. Surrounded by the worst corruption scandal in living memory, a seemingly never-ending series of additional scandals and public outcries and the continuous accusation (and indication) of following a policy of partition on the Cyprus Problem, there is absolutely no reason to expect any sense of political decency or legality from the current administration. What is perhaps both surprising and increasingly worrying is the extent to which the political opposition has been willing to accommodate the government’s claim to rule by decree, allowing it to enforce whatever it pleases effectively unchallenged.

An early indication of the opposition’s unwillingness to claim a more critical stance was the rejection of holding early parliamentary elections in October of 2020 following the Cyprus Papers scandal, with AKEL and DIKO voting against the proposal tabled by the Greens and independent MP Anna Theologou, claiming that calling for early parliamentary elections deflects the responsibility of the government from public discussion; requesting the resignation of the president instead [16]. Maintaining the existing balance of power in the parliament secured after all the position of the Speaker of the House in the hands of the leading parties of the opposition, following the resignation of Demetris Syllouris due to his involvement in the scandal. As new, increasingly authoritarian decrees came into effect in November, including another total ban on protests, MP Anna Theologou submitted a bill aiming to amend the colonial law by transferring the authority of publishing decrees from the Minister of Health to the parliament [17].

Whether such an arrangement would have worked effectively is open to question. Nonetheless, this proposed amendment has been the only example, so far, of a member of the political opposition attempting to effectively challenge the government’s increasing authoritarianism. Had it passed, it would had introduced an active regulatory role for the parliament, allowing it to review, debate and amend existing and future decrees, introducing for the first time some level of scrutinization and accountability in the decision-making process surrounding the handling of the pandemic. The proposal was not allowed to proceed to a vote on grounds of urgency; and was instead sent by the parliament (with the support of AKEL) for review to the internal parliamentary committees in early December [18]. This was an obvious strategic move, condemning the amendment to remain in bureaucratic limbo, stack on a long pile of legislation awaiting a never-ending series of reviews and internal discussions, killing in this way the proposal without having to vote against it. This has not apparently stopped AKEL, as well as other parties, from hypocritically issuing statement after statement on the unconstitutionality, authoritarianism and politically repressive character of the decrees [19, 20, 21, 22], at the same time as they actively blocked the only meaningful attempt made to deprive the government from the power allowing it to rule the country by decree.

Despite occasional public announcements against specific elements included in the ever-accumulating ministerial decrees, parliamentary oversight over the governmental handling of the pandemic has been essentially abandoned by the legislature, with the political opposition showing no interest in scrutinizing the executive or limiting the damage caused by the government’s authoritarian policies. What we are witnessing is nothing less than the ongoing disintegration of political rights at the hands of the executive, the slow erosion of the independent functioning of the judiciary; and the complete disregard of the legislature in keeping the government accountable over the exploitation, as well as the handling of the pandemic. Meanwhile, hospitals remain understaffed, concentration camps continue to be in place, checkpoints remain closed and workers are left largely unpaid and unsupported, under the oversight of a state that is increasingly resembling an authoritarian regime rather than a democratic republic. The institutions are of course there, but the democratic reflexes are not.

Delirium

 

Sources

[1] Brief, Οι επιχειρήσεις που πρέπει να κλείνουν στις 7 μ.μ. από τη Δευτέρα, 29/11/2020. https://www.brief.com.cy/oikonomia/kypros/oi-epiheiriseis-poy-prepei-na-kleinoyn-stis-7-mm-apo-ti-deytera

[2] Offsite, Από σήμερα τα νέα μέτρα - Όλη η Κύπρος κέρφιου από τις 9, 30/11/20. https://www.offsite.com.cy/eidiseis/topika/apo-simera-ta-nea-metra-oli-i-kypros-kerfioy-apo-tis-9

[3] Euronews, Κύπρος - COVID-19: Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν - Τι θα γίνει κατά την διάρκεια των εορτών, 10/12/20. https://gr.euronews.com/2020/12/10/kypros-covid-19-analytika-ola-ta-metra-po-isxyoun-ti-tha-ginei-stis-giortes

[4] Φιλελεύθερος, Δύο συλλήψεις πολιτών για υποκίνηση σε διαμαρτυρία, 28/11/20. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1071269/dyo-syllipseis-politon-ga-ypokinisi-se-diamartyria

[5] Reporter, Αυτό είναι το διάταγμα που καθορίζει το νέο lockdown, 08/01/21. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/764680/

[6] Ο Παρατηρητής, Έκρηξη επωνύμων για τα νέα μέτρα -Ο Χρ. Κληρίδης μίλησε και για το άρθρο 30 του Συντάγματος: «Κόντεψα να λιποθυμήσω», 09/01/21. https://oparatiritis.com.cy/2021/01/09/christos-clerides/

[7] Dialogos, Δικηγορικά γραφεία κατέθεσαν προσφυγή κατά των διαταγμάτων-Ετοιμάζονται αγωγές με διεκδίκηση αποζημιώσεων, 26/01/21. https://dialogos.com.cy/dikigorika-grafeia-katethesan-prosfygi-kata-ton-diatagmaton-etoimazontai-agoges-me-diekdikisi-apozimioseon/

[8] Φιλελεύθερος, Aντιδρούν φοιτητές νοσηλευτικής για επίταξη από Υπ. Υγείας, 14/01/21. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1102285/antidroyn-foitites-nosileftikis-ga-epitaxi-apo-yp-ygias

[9] Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Διάταγμα Υπουργείου Υγείας, 28/01/21. https://web.archive.org/web/20210203234839/https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/5453%2028%201%202021%20PARARTIMA%203o%20MEROS%20I.pdf

[10] Πολίτης, Αλφαβητικά με βάση το επίθετο θα γίνονται τα Rapid τεστ σε εργαζόμενους, 31/01/21. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/alfavitika-tha-ginontai-ta-rapid-test-se-ergazomenoys-pinakas/

[11] Sigmalive, Πρόστιμο σε εργαζόμενους χωρίς αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό, 01/02/21. https://www.sigmalive.com/news/dimosia-igeia/733475/prostimo-se-ergazomenous-xoris-arnitiko-test-gia-ton-koronoio

 [12] Limassol Today, Τα υποχρεωτικά τεστ ως αντισυνταγματικό μέτρο, 03/02/21. https://limassol-today.com/ta-ipoxreotika-test-os-antisintagmatiko-metro/

[13] Alpha News, Ανοίγει ξανά η "πύλη" εμβολιασμού για ακόμη 3.960 ραντεβού, 10/01/21. https://www.alphanews.live/cyprus/anoixei-xana-ayrio-i-pyli-emboliasmoy

[14] Euronews, Κύπρος: Εξαντλήθηκαν αμέσως όλα τα επόμενα ραντεβού για εμβολιασμούς για άτομα άνω των 80, 18/01/21. https://gr.euronews.com/2021/01/18/kypros-eksantlihtikan-amesos-ola-ta-epomena-rantevou-gia-emvoliasmous-ano-80-eton-covid

[15] Offsite, Δεν θα γίνουν οι εκλογές στο Λιοπέτρι με διάταγμα του Υπ. Υγείας, 19/01/21. https://www.offsite.com.cy/eidiseis/topika/den-tha-ginoyn-oi-ekloges-sto-liopetri-me-diatagma-toy-yp-ygeias

[16] Φιλελεύθερος, Καταψηφίστηκε η πρόταση για διάλυση της Βουλής, 23/10/20. https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1045355

[17] Καθημερινή, Πρόταση νόμου της Α. Θεολόγου για τροποποίηση του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, 03/12/20. https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/protasi-nomoy-tis-a-theologoy-gia-tropopoiisi-toy-peri-loimokatharseos-nomoy

[18] To Thema Online, Στην Επιτροπή Υγείας παραπέμφθηκε πρόταση της Α. Θεολόγου για τροποποίηση του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, 03/12/20. https://www.tothemaonline.com/Article/260366/sthn-epitroph-ygeias-parapemfthhke-protash-ths-a-theologoy-gia-tropopoihsh-toy-peri-loimokatharsews-nomoy-

[19] Offsite, Αντίδραση βουλευτή ΑΚΕΛ για τον στρατό στους δρόμους για τα μέτρα, 12/11/20. https://www.offsite.com.cy/eidiseis/antidrasi-boyleyti-akel-gia-ton-strato-stoys-dromoys-gia-ta-metra

[20] Reporter, Κόντρα ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για τα μέτρα κατά της πανδημίας- «Με αφορισμούς προβλήματα δεν λύνονται», 28/11/20. https://www.reporter.com.cy/politics/article/750420/

[21] Φιλελεύθερος, Καταγγελίες ΑΚΕΛ - Οικολόγων για αντισυνταγματικά μέτρα, 30/11/20. https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1071795

[22] Καθημερινή, Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ για τα μέτρα κορωνοϊού, 08/12/20. https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/antiparathesi-kybernisis-akel-gia-ta-metra-koronoioy

 • February 4th 2021 at 19:45

Λίστα Γιωρκάτζη - Κυπριακή Βουλή

By roki40

Για την λίστα Γιωρκάτζη χωρίς τα πρακτικά της βουλής, πατήστε εδώ.

 
Για την λίστα Γιωρκάτζη μαζί με τα πρακτικά της βουλής, πατήστε εδώ.
 
 


 • January 29th 2021 at 12:18

On a Society Increasingly Turning Fascistic: The Exploitation of the Pandemic by the Republic of Cyprus

By roki40

This article was originally published in Greek on this blogspot, on the 21st of November, 2020. The original Greek version can be found here. An update to this article was also published on the 4th of February, 2021. It can be found here.

The article attempts to present a summary of the ways that the Republic of Cyprus has been politically exploiting the covid-19 pandemic since February of 2020. With the employed measures and the conditions of the pandemic continuously changing, in parallel with the general dominance of misinformation, the article is an attempt to paint a more general picture in relation to the authoritarian approach that has been taken by the Cypriot state since the beginning of the pandemic. Its main focus is the documentation of the authoritarian policies that the state has 'legitimized' on the pretext of protecting public health; and which appear to have reached the level of general normalization within broader society. The present text does not aim to downplay the general health policies that are in place - it tries, however, to demystify the "medicalization" of specific political decisions that are presented as neutral and necessary on the pretext of the public health crisis that we are all experiencing.

The first measure that was taken addressing the pandemic was the partial closure of the buffer zone checkpoints in the end of February; alongside additional delays at the checkpoints which the Greek Cypriot government kept open [1]. Even before this particular decision, the government had attempted (and to a certain degree had succeeded) to impose unilateral changes to the Green Line Regulations, as was the case with the checking of car fuel at the checkpoints [2], the forbidding of crossing to tourists aiming to stay at Turkish Cypriot hotels [3], as well as the banning of crossing to third country nationals [4]. That the same government did not enforce any checks at the airports and the marine ports, or attempted to improve the public health system, which reached near collapse a month later, as whole hospital sections had to close [5], is a further indication of the political exploitation of the pandemic.

There was of course the reaction of the bi-communal reunification movement, which was attacked by the mass media on the pretext of minor tensions that took place between soldiers, policemen and protestors at the Ledra street checkpoint [5], followed by general intimation by the police, which began to trace and charge protestors [6]. The fact that conscripted soldiers were suddenly sent for the suppression of a political protest in a demilitarized area of the green line was sidelined, despite attempts to bring it into attention in social media circles. The second protest at Ledra street also brought with it more violent repression, with Turkish Cypriot protestors pepper-sprayed by Greek Cypriot policemen [7]. Despite how remarkable these reactions were, there is little indication that they were widely supported in the Greek Cypriot community - the reactions were restrained to one checkpoint, while their repression did not bring any further generalization of reactions, or a notably larger turnout of protestors in the street. In parallel, far-right protests were held for the closure of all checkpoints [8], while the Pancyprian Association of Reservist Commandos declared itself openly available for the suppression of pro-reunification protests [9].
 

A snapshot from the protests in Ledra street against the closing of the checkpoints. March, 2020. https://web.archive.org/web/20200308204801/https://politis.com.cy/politis-news/kypros/xana-sti-lidras-oi-unite-cyprus-diadilonoyn-kata-toy-kleisimatos-ton-odofragmaton/

With the virus arriving on both sides of the green line on the same day, in the south from the U.K. and in the north from Germany, a complete lock-down was imposed, with the total closure of both the checkpoints and of the airports [5]. The reunification movement essentially froze with the “medicalization” of political decisions, while fundamental liberties were violated with an unprecedented ease - through the employment of an outdated colonial law, the government abolished the rights of movement, work, assembly and peaceful protest, as well as the right of Cypriot citizens to repatriation, with thousands left locked out of the country without any plan for their repatriation, as the government was demanding the presentation of a negative test in order to allow them back into the country - in a period during which no state was providing precautionary tests to the general public, making their repatriation essentially impossible [10]. In parallel, the Republic of Cyprus began to openly violate international law on the pretext of the pandemic, blocking boats with refugees from reaching the southern shores of the island, leaving them to drown in the Mediterranean - with the tragic irony of boats filled with children being rescued by the illegal state of the north, after having been illegally turned back by the legal state of the south [11]. This horrid image was completed with the collective deportation of migrants in May [12].

While up to this day a state of emergency has not been declared, a process that is a prerequisite for the abolishment of fundamental rights in the constitution of the Republic of Cyprus; and which pre-supposes the ratification of the declaration by the parliament; and while we know that the decisions in the governmental decrees are unconstitutional [13, 14, 15], reactions on this first phase, beyond the families of people left stranded abroad, were few. The parliament left the executive to do as it pleased, the political parties adapted to the new reality and the citizens locked themselves in their homes. That in this phase the government abandoned thousands of citizens in north Cyprus and abroad - from students, workers [16], parents [17] and patients that found themselves abroad for treatment [18], to the Greek Cypriot and Maronite enclaved and Turkish Cypriot workers and students [19, 20], de-facto abolishing them as citizens of the state, was normalized though a logic prioritizing the safety of the citizens living under the area controlled by the Republic of Cyprus, with south Cyprus presented, more or less, as a clean island surrounded by the dangerous, foreign virus. The level of understanding over human rights and general democratic values in the Greek Cypriot polity was left exposed, with self-interested attitudes and social cannibalism appearing to be the rule, rather than the exception in the “island of Aphrodite”.

The ‘dangerous’/‘irresponsible’ groups were continuously changing - from the ‘unreliable’ Turkish Cypriots we turned to migrants and asylum seekers, concluding with the ‘bad’, ‘irresponsible’ doctor that brought us the virus from England - while in the same period the government continued to present the U.K. as safe, up until its statements of the 9th of March, issuing no guidelines for the self-isolation of travellers arriving from the United Kingdom [21]. After the lock-down came into force, public discourse switched to the ‘spoiled’,  ‘mummy's boys’ university students studying abroad that were going to infect us, in the end concluding with the citizens themselves, where every failure of the government was presented as the personal irresponsibility of the citizens [5]. With the initiation of the repatriation system, asylum seekers were driven out of hostels in which they were staying and were placed in the Pournara Emergency Reception Centre alongside the remaining inhabitants; under horrible living conditions, with the government turning the centre into a concentration camp [22]. Cypriot citizens and permanent residents arriving from abroad were placed in mandatory quarantine at the few hotels which remained open [23] - a system that came into force after the fiasco with the houses in Troodos, which the government was presenting as ready to host people for the quarantine period and in which the first hosted individuals discovered that sheets, blankets and soap had not even been placed [24]. The guarding of people was undertaken by the National Guard, further entrenching the army as an integral part in the managing of the crisis [23].

After he announced possible checks in houses by the police, the Minister of Interior Nicos Nouris responded to a question of a journalist in relation to the legality of the measures, with the statement that “time will show if they are legal” and that the government is creating “new administrative structures and measures […] often […] at the limit […] of the law”. March, 2020. https://gregorisioannou.blogspot.com/2020/11/blog-post.html

The authoritarianism and incompetence of the Republic of Cyprus in relation to the pandemic has been discussed in the article of sociologist Gregoris Ioannou [5], which remains the most notable text written so far. We can note here that beyond the unconstitutional abolition of fundamental rights and the lack of any decisions for the improvement of the public health system prior to the arrival of the virus in Cyprus, the enforcement of the decrees has further intensified the militarization of the Greek Cypriot polity - a process that has been accelerated in the last few years through military patrols in the walled city of Nicosia [25], the incorporation of citizens in the National Guard under the status of waged soldiers [26] and the permanent presence of armed non-commissioned officers at the airports [25]. With the pandemic, however, militarization has reached new levels - not merely through the employment of soldiers for the repression of protests, but also through the general utilization of the army in the enforcement of the decree relating to the restriction on the free movement of citizens [27], with the army now assigned a supporting role in the policing of the state’s own citizens. Beyond the usual ‘noise’ on facebook, reactions have been in general non-existent, with the first, miserable march of the ‘chemtards’ in Limasol remaining the only example of some form of political reaction to the measures employed - a reaction that was founded on conspiracy theories, nationalist rhetoric and Christian dogmatism, rather than on the general incompetence of the state in managing the pandemic.

With the retraction of the lock-down at the end of May, the government declared scabies as a dangerous infectious disease, with the aim of continuing the enclosure of Pournara [29], locking migrants and refugees inside an unhealthy, overloaded and inadequate space [30], while the Cypriot economy was opening for the tourist summer season. The checkpoints were opened for a limited number of people, primarily on humanitarian grounds (chronic patients, the enclaved, workers, students), while the rest had to present a negative test of the last 72 hours in order to cross [31], complicating the crossing process. While the county categorization system has been put in place and despite the number of cases in north Cyprus remaining extremely low, the status at the checkpoints has remained the same since summer, betraying that the decisions in relation to crossing were, are and remain founded on political, rather than health and safety criteria.

The first meaningful mobilization after the retraction of the lock-down took place in June, through the march against the ongoing enclosure of migrants and refugees at Pournara that was organized by the left and anti-authoritarian scene. The march assembled around 600 people under conditions of state intimidation, as the protest was considered and confronted as illegal, with the police imposing on protestors charges and fines [33]. It is important to note here that Pournara is not a prison (in contrast to Menogeia), but a temporary reception centre for asylum seekers, who have the right to freely move outside the area and in which they are supposed to stay only for a few days [32]. While Pournara was subsequently opened in July (only to be locked again, alongside other refugee camps, through the decrees of November [34]), the abysmal living conditions and the permanent presence of armed police, which intervene with any reaction by the refugees, continue without any changes.

Barbed wire placed at the Pournara Emergency Reception Centre, which the government has turned into a concentration camp. June, 2020. https://www.facebook.com/antifalefkosa/photos/3056144411128093

While the Cypriot economy had been open since May, protests remained illegal until August, with the government deciding to allow them again a few days before another protest by the ‘chemtards’, placing however terms and preconditions that negated their free conduct [35]. The handing out of leaflets was made illegal (even though no such ban had been introduced in any other context, such as the handing out of advertisement flyers), the mandatory use of masks was introduced in protests held in open public spaces (while the mandatory use of masks had not yet been introduced in all closed spaces or in busy open spaces) and the acquiring of police permission for the holding of protests was instructed. In addition, the registering of a formal ‘organiser’ was imposed, with the ‘organiser’ having the responsibility for the proper conduct of the protest, with the police essentially having the power to subsequently arrest and charge him if a protest was deemed to have not properly followed the protocols of the state. The terms under which the protests were allowed to function had a clearly repressive character, promoting the self-policing of protestors and repositioning the responsibility from the police to the ‘organisers’. The protest of the ‘chemtards’ at Eleftheria square brought the first repression based on the new decree, with fines imposed through the recognition of protestors by utilizing photographs, videos and drones [36], while the photographing of protestors became a permanent practise by the police in subsequent mobilizations.

Most of the protests followed the relevant protocols, especially in relation to the wearing of masks - as was the case for example in the protest against the disciplinary action of artist Gariel by the Ministry of Education, the anti-fascist march called by the New Internationalist Left in Nicosia, the various protests against corruption held by the Active Citizens initiative, the march that took place outside the Presidential Palace by the anti-authoritarian scene and the mobilization of AKEL. Until today, no information has circulated indicating the spreading of the virus in protests held in open public spaces, in contrast to the information that we have in relation to nursing homes [39], schools [40] and workplaces [37, 38], in which the protocols repeatedly appear not to be sufficiently enforced, exposing to danger first and foremost the workers themselves - as, for example, was the recent case of the Cypra slaughterhouse [41]. Despite the above, the government has again banned protests in mid-November [42] on the pretext of the last clashes in Limassol, with the police terrorizing individuals that aimed to take part in protests [43] and arresting organisers of protests even in cases in which no protest had been held, as was the case in Pafos [44].

The Minister of Justice Emily Gioliti hasted to publicly blame migrants for the first clashes during a protest in Limassol, at the same time that the police was announcing that the migrants initially arrested were not connected with the clashes. October, 2020. https://dialogos.com.cy/lemesos-to-dikastirio-adeiazei-tin-ypoyrgo-dikaiosynis-oi-syllifthentes-den-syndeontai-me-ta-epeisodia/

The closure of two provinces, with stationed checkpoints in the highways manned by police and military forces, is merely the enforcement within the areas of the Republic of Cyprus of what was initially imposed at the checkpoints of the dead zone [45]. With the mandatory presentation of a negative test dated within the last week (we see here again the contradiction in relation to crossing into north Cyprus), those workers that are still permitted to work are forced to pay the costs of the test, while those that are entitled to a free test are left outside of chemist labs for hours, awaiting for their turn [46]. People that for various reasons have to visit other provinces, as is the case of divorced parents or patients visiting specialised doctors, are forced to either remain in their province or to pay for the cost of the test, which remains roughly at 60-70 euros, depending on the lab.

As we are awaiting a second lock-down; and while the government has been left by the rest of the political system essentially uncontrollable in the announcement and enforcement of measures relating to the pandemic, the level of normalization of the authoritarianism through which the state has managed to abolish political rights and gains assumed as given in the Republic until February, remains horrific. The closure of checkpoints, the inhuman entrapment of citizens abroad and the abysmal treatment of refugees and migrants have reached their logical conclusion in the internal seclusion of provinces, the integration of the army in the policing of citizens and the suppression and complete abolition of political protests. The absence of any meaningful parliamentary opposition, or of public mobilizations against the measures with any meaningful political content, beyond the small extra-parliamentary left and the anti-authoritarian scene, indicate again the miserable condition of the political reflexes of (greek)cypriot society, that appear to confine themselves to individual and family interests, nationalist and other conspiracy theories and general disinterest. Under the sounds of indifferent whistling and the national anthem at the Doikitiriou square, state authoritarianism and the chaotic management of the crisis continue to deepen.

 

The drama continues.

Delirium

 

Further Reading

 •  Chuang, 'Social Contagion: Microbiological class war in China', 26/02/20. Available at: https://web.archive.org/web/20201120093339/http://chuangcn.org/wp-content/uploads/2020/07/Social-Contagion-PRINT.pdf
 • Gregoris Ioannou, 'Authoritarianism masking incompetence? The case of the Republic of Cyprus', 07/04/2020. Available at: https://www.opendemocracy.net/en/can-europe-make-it/authoritarianism-masking-incompetence-case-republic-cyprus/
 • antifa λευkosa, 'Η Πανδημία, η Καραντίνα & Εμείς: σημειώσεις πάνω στη συγκυρία' [The Pandemic, Quarantine & Us: notes on the conjuncture], April, 2020. Available in Cypriot Greek at: https://archive.org/download/antifalefkosha_covid19/antifalefkosha_covid19.pdf
 • Uknown Publisher, 'Φασισμός, Ξενοφοβία, Εκμετάλλευση και Ρατσιστική Βία στην Κύπρο - Έβδομη Έκδοση' [Fascism, Xenophobia, Exploitation and Racist Violence in Cyprus - 7th Edition], March, 2020. Available in Greek, with extensive English text, at: https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:magazines:antifaarchive:no_7

Sources

[1] Πολίτης, Ο ιός της ανοησίας έκλεισε οδοφράγματα, 29/02/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/o-ios-tis-anoisias-ekleise-odofragmata/

[2] Alpha News, Οδοφράγματα: Ελέγχουν τον δείκτη καυσίμων στο μπες-βγες..., 28/06/18. https://www.alphanews.live/cyprus/odophragmata-elegchoyn-ton-deikte-kaysimon-sto-mpes-bges-binteo

[3] Πολίτης, Διαμαρτυρία τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου για αυστηρούς ελέγχους στα οδοφράγματα, 06/12/19. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/diamartyria-t-k-viomichanikoy-epimelitirioy-gia-aystiroys-elegchoys-sta-odofragmata/

[4] ΚΙΣΑ, Παραβίαση του κανονισμού της ΕΕ η απόφαση του Υπουργικού για τον κώδικα της πράσινης γραμμής, 30/11/2019.  https://kisa.org.cy/παραβίαση-του-κανονισμού-της-εε-η-απόφ/

[5] Γρηγόρης Ιωάννου, Καλύπτοντας την Ανικανότητα με Αυταρχισμό; Η Περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχική Δημοσίευση στα Αγγλικά στις 07/04/2020. https://gregorisioannou.blogspot.com/2020/11/blog-post.html

[6] Dialogos, Πλήττουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, 06/03/20. https://dialogos.com.cy/plittoyn-to-dikaioma-tis-diamartyrias/

[7] Kathimerini, Eight Turkish Cypriots rushed to hospital after Ledra checkpoint protest, 07/03/20. https://knews.kathimerini.com.cy/en/news/eight-turkish-cypriots-rushed-to-hospital-after-ledra-checkpoint-protest

[8] Πολίτης, Διαδήλωση ακροδεξιών στη Λήδρας-Ζητούν κλείσιμο των οδοφραγμάτων, 06/03/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/diadilosi-politon-sti-lidras-zitoyn-kleisimo-ton-odofragmaton/

[9] Sigmalive, Έφεδροι καταδρομείς: Θέτουν εαυτούς στη διάθεση των Αρχών για καταστολή αναρχίας, 01/03/20. https://www.sigmalive.com/news/local/613985/efedroi-katadromeisthetoun-eaftoussti-diathesi-ton-arxon-gia-katastoli-anarxias

[10] news247, Κύπρος: Τα μέτρα Αναστασιάδη για τον κορονοϊό, 15/03/20. https://www.news247.gr/kosmos/kypros-ta-metra-anastasiadi-gia-ton-koronoio.7602540.html

[11] Φιλελεύθερος, Στα κατεχόμενα οι 115 πρόσφυγες- Πρώτη φορά εφαρμόζει πολιτική απώθησης η ΚΔ, 21/03/20. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/901717/sta-katechomena-oi-115-prosfygs-proti-fora-efarmozei-politiki-apothisis-i-kd

[12] Pafos Press, ΠΑΦΟΣ: Απέλαση 110 ατόμων - Τους έβαλαν στο αεροπλάνο και τους έστειλαν πίσω στη χώρα τους, 26/05/20. https://pafospress.com/pafos-apelasi-110-atomon-toys-evalan-sto-aeroplano-kai-toys-esteilan-piso-sti-chora-toys/

[13] Φιλελεύθερος, Τα διατάγματα δεν μπορούν να συγκρούονται με το Σύνταγμα, 21/09/20. https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1021383/ta-diatagata-den-boroyn-na-syggroyontai-me-to-syntaga

[14] Sigmalive, Πρόεδρος Νομικής ΠΚυ: Αντισυνταγματική εφαρμογή των μέτρων στις παραλίες, 18/05/20. https://www.sigmalive.com/news/local/629432/proedros-nomikis-pky-antisyntagmatiki-efarmogi-ton-metron-stis-paralies

[15] Sigmalive, Νομική ανάλυση: Νέα περιοριστικά μέτρα, συνταγματικότητα και γκρίζες ζώνες, 31/03/20. https://www.sigmalive.com/news/politics/619232/nomiki-analysinea-perioristika-metrasyntagmatikotita-kai-gkrizes-zones

[16] Reporter, Πώς θα στηριχθούν οι εγκλωβισμένοι Κύπριοι και οι σκέψεις της Κυβέρνησης, 16/03/20. https://www.reporter.com.cy/politics/article/658832/

[17] Cyprus Mail, Coronavirus: Sick girl’s heartbreaking plea to president, 05/04/20. https://cyprus-mail.com/2020/04/05/coronavirus-sick-girls-heartbreaking-plea-to-president/

[18] Reporter, Περίπου 300 Κύπριοι ζητούν να επαναπατριστούν από το εξωτερικό, 18/03/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/659691/peripoy-300-kyprioi-zitoyn-na-epanapatristoyn-apo-to-exoteriko

[19] Cyprus Mail, Coronavirus: Turkish Cypriots plead to be allowed to cross for work, 28/04/20. https://cyprus-mail.com/2020/04/28/coronavirus-turkish-cypriots-plead-to-be-allowed-to-cross-for-work/

[20] Voice of the Island, «Κόλλησε» και η εκπαίδευση στα σημεία διέλευσης, 2020. https://gr.voiceoftheisland.com/107588/

[21] Πολίτης, Νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς ταξιδιώτες για κορωνοϊό, 09/03/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/nees-odigies-toy-ypoyrgeioy-ygeias-pros-taxidiotes-gia-koronoio/

[22] Dialogos, Κανένας έλεγχος και καμία προστασία σε πρόσφυγες και αιτητές ασύλου, 02/07/20. https://dialogos.com.cy/kanenas-elegchos-kai-kamia-prostasia-se-prosfyges-kai-aitites-asyloy/#

[23] Reporter, Σκοπιές από στρατιώτες σε ξενοδοχεία καραντίνας μετά τα παρατράγουδα στις Πλάτρες, 20/03/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/660223/skopies-apo-stratiotes-se-xenodocheia-karantinas-meta-ta-paratragyda-stis-platres

[24] Dialogos, Σοβαρές καταγγελίες από πολίτες για τους χώρους απομόνωσης στις Πλάτρες, 17/03/20. https://dialogos.com.cy/sovares-kataggelies-apo-polites-gia-toys-choroys-apomonosis-stis-platres/

[25] Sigmalive, Κοινές περιπολίες Αστυνομίας–ΕΦ: Χαρτογράφηση αναγκών και πολιτικής απόφασης, 05/12/19. https://www.sigmalive.com/news/local/600716/koines-peripolies-astynomiasef-xartografisi-anagkon-kai-politikis-apofasis

[26] Offsite, 500 γυναίκες ΣΥΟΠ-Τα καθήκοντα τους & η ανδρική... μουρμούρα, 11/11/219. https://www.offsite.com.cy/eidiseis/topika/500-gynaikes-syop-ta-kathikonta-toys-i-andriki-moyrmoyra
[27] Πολίτης, Στους δρόμους βγήκε η ΕΦ, 10/04/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/stoys-dromoys-vgike-i-ef/

[28] Reporter, Αγνόησαν τα μέτρα και πάνω από 100 άτομα βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν, 24/05/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/682198/binteo-agoisan-ta-metra-kai-pano-apo-100-atoma-bgkan-stoys-dromoys-na-diamartyrithoyn

[29] Φιλελεύθερος, Ας μιλήσουμε για ψώρα, 21/05/20. https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/941784/as-milisoyme-ga-psora#.XsY2XjRtPTg.facebook

[30] Πολίτης, Πουρνάρα: Η εικόνα και από μέσα – Χωρίς σαπούνι οι διαμένοντες, 28/05/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/poyrnara-i-eikona-kai-apo-mesa-choris-sapoyni-oi-diamenontes/

[31] Cyprus Mail, Coronavirus: people crossing from the north must have certificate of negative Covid test, 22/05/20. https://cyprus-mail.com/2020/05/22/coronavirus-people-crossing-from-the-north-must-have-certificate-of-negative-covid-test/

[32] Sigmalive, ΚΙΣΑ: Ρατσιστικές & παράνομες οι ενέργειες του ΥΠΕΣ - Θα καταγγείλει διεθνώς, 08/04/20. https://www.sigmalive.com/news/local/621002/kisa-ratsistikes-amp-paranomes-oi-energeies-tou-ypes-tha-kataggeilei-stin-ee

[33] Cyprus Movements Archive, Τωρά Εμιλήσαμεν Εμείς, 05/20. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:digital:multiple:poria_after2020

[34] Euronews, Κύπρος: Νέα περιοριστικά μέτρα - Σε lockdown από σήμερα Λεμεσός και Πάφος, 12/11/20. https://gr.euronews.com/2020/11/12/kypros-nea-perioristika-metra-se-lockdown-apo-simera-lemesos-pafos-analytika-metra-covid

[35] Πολίτης, Μέτρα για τις διαδηλώσεις - Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη, 31/08/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/metra-gia-tis-diadiloseis-ti-apofasistike-stin-ektakti-syskepsi/

[36] Cyprus Times, «Βροχή» τα πρόστιμα σε διαδηλωτές της διαμαρτυρίας κατά της μάσκας στην Πλατεία Ελευθερίας. Ενώπιον δικαστηρίου 3 διοργανωτές, 13/09/20. https://cyprustimes.com/vrochi-ta-prostima-se-diadilotes-tis-diamartyrias-kata-tis-maskas-stin-plateia-eleytherias-enopion-dikastirioy-3-diorganotes/

[37] Dialogos, Ο κορωνοϊός πλήττει και τα σφαγεία – «Έκλεισαν» την πόρτα στο Υπ. Υγείας για ελέγχους, 14/11/20. https://dialogos.com.cy/o-koronoios-plittei-kai-ta-sfageia-ekleisan-tin-porta-sto-yp-ygeias-gia-elegchoys/

[38] Reporer, Ντόμινο κρουσμάτων σε καφετέρια και οδοντιατρείο-Προσβλήθηκαν πελάτες και παιδιά, 13/10/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/734338/ntomino-kroysmaton-se-kafeteria-kai-odontiatreio-prosblithikan-pelates-kai-paidia

[39] Dialogos, Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα στις κλειστές δομές – Δεκαπέντε συνολικά κρούσματα στο «Εκάλη», 14/11/20. https://dialogos.com.cy/koronoios-entoni-anisychia-gia-ta-kroysmata-stis-kleistes-domes-dekapente-synolika-kroysmata-sto-ekali/

[40] Dialogos, Κορωνοϊός – Κύπρος: Ξέφυγε η κατάσταση στα σχολεία – Μπήκαν σε «καραντίνα» πέραν των 2.000 μαθητών, 15/11/20. https://dialogos.com.cy/koronoios-kypros-xefyge-i-katastasi-sta-scholeia-mpikan-se-karantina-peran-ton-2-000-mathiton/

[41] Dialogos, Στη δημοσιότητα το όνομα του σφαγείου με τα 92 κρούσματα – Δεν μεταδίδεται ο ιός μέσω κατανάλωσης τροφίμων, 07/11/20. https://dialogos.com.cy/sti-dimosiotita-to-onoma-toy-sfageioy-me-ta-92-kroysmata-den-metadidetai-o-ios-meso-katanalosis-trofimon/

[42] Φιλελεύθερος, Φρένο σε διαδηλώσεις και συναθροίσεις βάζει το νέο διάταγμα, 17/11/20. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1063905/freno-se-diadiloseis-kai-synathroiseis-bazei-to-neo-diataga

[43] Cyprus Mail, Police scouring social media, warn protest organisers against planning any demos, 19/11/20. https://cyprus-mail.com/2020/11/19/police-scouring-social-media-warn-protest-organisers-against-planning-any-demos/

[44] Πολίτης, Διώξεις και στην Πάφο - Εντοπίστηκαν πρόσωπα που καλούσαν σε διαμαρτυρία για τo lockdown, 16/11/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/dioxeis-kai-stin-pafo-entopistikan-prosopa-poy-kaloysan-se-diamartyria-gia-to-lockdown/

[45] Εφημερίδα Λεμεσός, Επιστρατεύεται και ο στρατός για τα μπλόκα από και προς Πάφο-Λεμεσό, 11/11/20. http://www.elemesos.com/index.php/2018-12-20-09-57-23/item/53676-2020-11-11-19-15-24.html

[46] Καθημερινή, Ουρές και συνωστισμός για ένα τεστ και σήμερα στη Λεμεσό, 17/11/20. https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/oyres-kai-synostismos-gia-ena-test-kai-simera-sti-lemeso

 • November 24th 2020 at 21:10

Για μια Κοινωνία που Συνεχώς Εκφασίζεται: Η Εκμετάλλευση της Πανδημίας από την Κυπριακή Δημοκρατία

By roki40

Η Αγγλική έκδοση του κειμένου μπορεί να εντοπιστεί εδώ. Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 εκδόθηκε επίσης ενά νέο άθρο σε αυτό το blogspot (μόνο στα Αγγλικά), συνεχίζοντας την καταγραφή. Μπορεί να εντοπιστεί έδώ.

Το κείμενο είναι μια προσπάθεια συνοπτικής καταγραφής της πολιτικής εκμετάλλευσης της πανδημίας του ιού Covid-19 από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξελίσσεται από τον Φεβρουάριο του 2020. Μέσα από την συνεχιζόμενη αλλαγή των εφαρμοζόμενων μέτρων, τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της πανδημίας και την γενική παραπληροφόρηση που επικρατεί, το κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης μιας γενικότερης εικόνας σχετικά με την αυταρχική προσέγγιση που ακολουθεί το κυπριακό κράτος με την έναρξη της πανδημίας. Επικεντρώνεται κυρίως στην καταγραφή των αυταρχικών πολιτικών που το κράτος 'νομιμοποίησε' μέσα από το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας και οι οποίες φαίνεται να έχουν πλέον φτάσει σε επίπεδο κανονικοποίησης μέσα στην ευρύτερη κοινωνία. Το παρόν άρθρο δεν έχει ως σκοπό την υποτίμηση των γενικών υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονται - προσπαθεί ωστόσο να απομυθοποιήσει την «ιατρικοποίηση» συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων οι οποίες παρουσιάζονται ως ουδέτερες και αναγκαίες με πρόσχημα την κρίση δημόσιας υγείας την οποία βιώνουμε.

Το πρώτο μέτρο που πάρθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν το μερικό κλείσιμο οδοφραγμάτων στα τέλη του Φεβρουάριου και η επιπλέον ταλαιπωρία στα οδοφράγματα που η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση άφησε ανοικτά [1]. Ακόμα και πριν την συγκεκριμένη απόφαση, η κυβέρνηση προσπάθησε (και ως ένα βαθμό κατάφερε) να επιβάλει μονομερής αλλαγές στην εφαρμογή της συμφωνίας της πράσινης γραμμής, όπως ήταν η προσπάθεια ελέγχου των καυσίμων στα αυτοκίνητα [2], η απαγόρευση διέλευσης προς τον βορρά σε τουρίστες που θα διέμεναν σε τουρκοκυπριακά ξενοδοχεία [3], καθώς και η απαγόρευση διέλευσης σε πολίτες τρίτων χωρών [4]. Το ότι η ίδια κυβέρνηση δεν εφάρμοσε κανένα έλεγχο στα αεροδρόμια και στις μαρίνες και δεν προσπάθησε να βελτιώσει το σύστημα υγείας, το οποίο έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης ένα μήνα μετά με ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων να κλείνουν [5], είναι περαιτέρω ένδειξη της πολιτικής εκμετάλλευσης της πανδημίας.

Υπήρξε φυσικά τότε η αντίδραση του δικοινοτικού επανενωτικού κινήματος, το οποίο δέχτηκε επίθεση από τα Μ.Μ.Ε. με αφορμή τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ στρατιωτών, αστυνομικών και διαδηλωτών στο οδόφραγμα της Λήδρας [5], ενώ παράλληλα η αστυνομία προχώρησε σε μια γενικευμένη τρομοκρατία μέσω της σύναψης κατηγοριών κατά διαδηλωτών [6]. Το γεγονός ότι σε ένα αποστρατικοποιημένο σημείο της πράσινης γραμμής ξαφνικά στάλθηκαν κληρωτοί στρατιώτες με στόχο την καταστολή πολιτικής διαδήλωσης πέρασε στα ψιλά, παρά την προσπάθεια ανάδειξης του μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δεύτερη διαδήλωση στη Λήδρας έφερε και την ποιο βίαιη καταστολή, με Τουρκοκυπρίους διαδηλωτές να ψεκάζονται με  pepper-spray από Ελληνοκυπρίους αστυνομικούς [7]. Όσο αξιόλογες και αν μπορούν θεωρηθούν οι αντιδράσεις αυτές, δεν φαίνεται να είχαν γενική απήχηση στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα - οι αντιδράσεις περιορίστηκαν σε ένα οδόφραγμα, η καταστολή τους δεν έφερε περαιτέρω γενίκευση των αντιδράσεων, ούτε μάζεψε αισθητά παραπάνω κόσμο στον δρόμο. Παράλληλα έγιναν πορείες ακροδεξιών για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων [8], ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων τέθηκε ανοικτά διαθέσιμος για την καταστολή επανενωτικών κινητοποιήσεων [9].

Στιγμιότυπο από τις διαμαρτυρίες κατά του κλεισίματος των οδοφραγμάτων στη Λήδρας. Μάρτης 2020. https://web.archive.org/web/20200308204801/https://politis.com.cy/politis-news/kypros/xana-sti-lidras-oi-unite-cyprus-diadilonoyn-kata-toy-kleisimatos-ton-odofragmaton/

Με τον ιό να φτάνει και στις δύο μεριές της πράσινης γραμμής την ίδια μέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο στον νότο και από την Γερμανία στον βορρά, επιβλήθηκε ένα καθολικό lock-down με το απόλυτο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και των αεροδρομίων [5]. Το επανενωτικό κίνημα ουσιαστικά πάγωσε με την «ιατρικοποίηση» των πολιτικών αποφάσεων, ενώ βασικές ελευθερίες καταπατήθηκαν με μια πρωτάκουστη ευκολία - βασισμένη σε έναν απαρχαιωμένο αποικιακό νόμο η κυβέρνηση κατάργησε τις ελευθερίες μετακίνησης, εργασίας, συνάθροισης και διαδήλωσης, καθώς και το δικαίωμα επαναπατρισμού Κύπριων πολιτών, οι οποίοι κλειδώθηκαν έξω από την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς κανένα σχέδιο επαναπατρισμού τους, με την κυβέρνηση να απαιτεί παρουσίαση αρνητικού test για να τους επιτραπεί η είσοδος στην χώρα, σε μια περίοδο όπου κανένα κράτος δεν παρείχε προληπτικά test στο γενικό πληθυσμό, κάνοντας ουσιαστικά τον επαναπατρισμό αδύνατο [10]. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε να παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο με πρόσχημα την πανδημία, αποτρέποντας βάρκες με πρόσφυγες από το να φτάσουν στο νότιο τμήμα του νησιού, αφήνοντάς τους να πνιγούν στη Μεσόγειο - με την τραγική ειρωνεία να διασώζονται βάρκες γεμάτες με παιδιά από το παράνομο κράτος του βορρά, οι οποίες απωθήθηκαν παράνομα από το νόμιμο κράτος του νότου [11]. Την άθλια αυτή εικόνα ήρθε να συμπληρώσει η ομαδική απέλαση μεταναστών τον Μάη [12]. 

Ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει τεθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διαδικασία που προβλέπεται μέσα στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάργηση βασικών ελευθεριών και η οποία προϋποθέτει την έγκριση της βουλής, και ενώ γνωρίζουμε πως οι αποφάσεις στα διατάγματα της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικές [13, 14, 15], οι αντιδράσεις σε αυτή την πρώτη φάση, πέρα από οικογένειες ατόμων που ξέμειναν στο εξωτερικό, ήταν ελάχιστες. Η βουλή άφησε την εκτελεστική εξουσία να αλωνίζει, τα κόμματα προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα και οι πολίτες κλειδώθηκαν στα σπίτια τους. Το ότι σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση εγκατέλειψε χιλιάδες πολίτες της στο εξωτερικό και στη βόρεια Κύπρο - από φοιτητές, εργάτες [16], γονείς [17] και αρρώστους που βρέθηκαν στο εξωτερικό για θεραπείες [18], μέχρι εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους και Μαρονίτες και Τουρκοκυπρίους εργάτες και μαθητές [19, 20], de-facto καταργώντας τους από πολίτες του κράτους, κανονικοποιήθηκε μέσα από την λογική της ασφάλειας των πολιτών που βρίσκονταν εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την νότια Κύπρο πάνω-κάτω να παρουσιάζεται σαν ένα καθαρό νησί περικυκλωμένο από τον επικίνδυνο, ξενόφερτο ιό. Το επίπεδο αντίληψης των ανθρώπινών δικαιωμάτων και των γενικών δημοκρατικών αρχών στην Ελληνοκυπριακή πολιτεία απογυμνώθηκε, με το «σκάσε να περάσουμε» και τον κοινωνικό κανιβαλισμό να επιδεικνύεται εν τέλη ως ο κανόνας παρά εξαίρεση στο ‘νησί της Αφροδίτης’.

Οι 'επικίνδυνες'/'ανεύθυνες' ομάδες έπαιρναν και έφερναν - από τους 'αναξιόπιστους' Τουρκοκύπριους περάσαμε στους μετανάστες και αιτητές ασύλου για να καταλήξουμε στον ‘κακό’, ‘ανεύθυνό’ γιατρό που μας έφερε τον ιό από την Αγγλία - ενώ η κυβέρνηση την ίδια περίοδο συνέχιζε να παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ασφαλές, μέχρι και στις ανακοινώσεις της στις 9 Μαρτίου, χωρίς να βγάζει οποιαδήποτε οδηγία για αυτοπεριορισμό ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο [21]. Με το lock-down ο δημόσιος λόγος γύρισε πλέον προς τους ‘μαμμόθρεφτους’, ‘κακομαθημένους’ φοιτητές του εξωτερικού που θα μας μολύνουν, καταλήγοντας στο τέλος στους ίδιους τους πολίτες, όπου κάθε αποτυχία της κυβέρνησης παρουσιαζόταν σαν προσωπική ανευθυνότητα των πολιτών [5]. Με την εφαρμογή του συστήματος επαναπατρισμού, η κυβέρνηση εκδίωξε αιτητές ασύλου από ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν και τους εγκλώβισε στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα μαζί με τους υπόλοιπους διαμένοντες, μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μετατρέποντας το κέντρο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης [22]. Σε όσα ανοικτά ξενοδοχεία παρέμειναν, πλέον θα διέμεναν Κύπριοι πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι ερχόμενοι από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα [23] - ένα σύστημα το οποίο μπήκε σε εφαρμογή μετά το φιάσκο με τα σπιτάκια στο Τρόοδος, τα οποία η κυβέρνηση αρχικά παρουσίαζε σαν πανέτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους για την περίοδο καραντίνας, και στα οποία οι πρώτοι διαμένοντες ανακάλυψαν πως δεν είχαν τοποθετηθεί ούτε καν κουβέρτες, σεντόνια, και σαπούνια [24]. Την φύλαξη του κόσμου ανέλαβε η Εθνική Φρουρά, ενσωματώνοντας περαιτέρω τον στρατό ως κομμάτι της διαχείρισης της κρίσης [23].

Αφού ανακοίνωσε πως πιθανόν να γίνονται έλεγχοι από την αστυνομία μέσα σε σπίτια, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την νομιμότητα των μέτρων πως «αν είναι νόμιμο» θα «το δείξει ο χρόνος» και πως η κυβέρνηση δημιουργεί «καινούργιες διοικητικές δομές και μέτρα [...] πολλές φορές [...] στο όριο [...] της νομοθεσίας». Μάρτης 2020. https://gregorisioannou.blogspot.com/2020/11/blog-post.html.

Ο αυταρχισμός και η ανεπάρκεια της Κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας έχει συζητηθεί στο άρθρο του κοινωνιολόγου Γρηγόρη Ιωάννου [5], το οποίο παραμένει το ποιο ουσιαστικό κείμενο που έχει γραφτεί. Μπορούμε εδώ να σημειώσουμε ότι πέρα από τις αντισυνταγματικές καταργήσεις βασικών ελευθεριών και την έλλειψη οποιονδήποτε αποφάσεων για την βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας πριν την εμφάνιση του ιού στην Κύπρο, η εφαρμογή των διαταγμάτων έφερε την περαιτέρω στρατικοποίηση της Ελληνοκυπριακής πολιτείας - μια διαδικασία που επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από τις στρατιωτικές περιπολίες στην παλιά πόλη της Λευκωσίας [25], την ένταξη των πολιτών στην Εθνική Φρουρά υπό το καθεστώς εμμίσθων στρατιωτών [26] και την μόνιμη παρουσία ένοπλων υπαξιωματικών στα αεροδρόμια [25]. Με την πανδημία όμως η στρατικοποίηση έφτασε πλέον σε νέα επίπεδα - τόσο μέσω της χρήσης στρατιωτών για καταστολή διαδηλώσεών, όσο και μεσώ την γενικής χρήσης του στρατού για τον έλεγχο της εφαρμογής του διατάγματος σε σχέση με τη διακίνηση των πολιτών [27], όπου ο στρατός πλέον ήρθε να υποβοηθήσει στην αστυνόμευση τον πολιτών του κράτους. Πέρα από τα γνωστά κλαψουρίσματα στο facebook, σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις ήταν μηδαμινές - με την πρώτη, θλιβερή πορεία των 'ψεκασμένων' στην Λεμεσό να παραμένει το μόνο παράδειγμα κάποιας πολιτικής αντίδρασης προς τα μέτρα που εφαρμόστηκαν [28] - μια αντίδραση η οποία βασίστηκε σε θεωρίες συνωμοσίας, εθνικιστική ρητορική και χριστιανικούς δογματισμούς, παρά πάνω στη γενική ανεπάρκεια του κράτους προς την διαχείριση της πανδημίας.

Με την άρση του lock-down στα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση κήρυξε ως επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια την ψώρα, με στόχο να συνεχίζει τον εγκλεισμό στην Πουρνάρα [29], κλειδώνοντας μετανάστες και πρόσφυγες σε ένα χώρο ανθυγιεινό, υπερφορτωμένο και ανεπαρκή [30], ενώ παράλληλα ανοιγόταν η Κυπριακή οικονομία για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Τα οδοφράγματα άνοιξαν για ένα περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους (χρόνια άρρωστοι, εγκλωβισμένοι, εργάτες, μαθητές), ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να φέρουν αρνητικό test των τελευταίων 72 ωρών [31], περιπλέκοντας έτσι την διαδικασία διέλευσης. Ενώ μπήκε σε εφαρμογή το σύστημα κατηγοριοποίησης χωρών και ενώ τα κρούσματα στη βόρια Κύπρο παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, το καθεστώς στα οδοφράγματα παραμένει το ίδιο από το καλοκαίρι, προδίδοντας πως οι αποφάσεις σε σχέση με τις διελεύσεις ήταν, είναι και παραμένουν βασισμένες πάνω σε πολιτικά, παρά υγειονομικά, κριτήρια.

Η πρώτη ουσιαστική κινητοποίηση μετά την άρση του lock-down έγινε τον Ιούνη από τον αριστερό και αντιεξουσιαστικό χώρο με την πορεία κατά του εγκλεισμού μεταναστών και προσφύγων στην Πουρνάρα. Η πορεία συγκέντρωσε περίπου 600 άτομα μέσα σε συνθήκες κρατικού εκφοβισμού, αφού η διαδήλωση θεωρήθηκε και αντιμετωπίστηκε ως παράνομη, φορτώνοντας σε διαδηλωτές πρόστιμα και κατηγόριες [33]. Σημαντικό είναι να θυμίσουμε ότι η Πουρνάρα νομικά δεν είναι φυλακή (σε αντίθεση με την Μενόγεια), αλλά προσωρινός χώρος φιλοξενίας αιτητών ασύλου, οι οποίοι δικαιούνται την ελεύθερη διακίνηση τους έξω από τον χώρο και στον οποίο θα έπρεπε να παραμένουν μόνο για μερικές μέρες [32]. Παρόλο που ο εγκλεισμός της Πουρνάρα καταργήθηκε τον Ιούλη (για να εφαρμοστεί ξανά τόσο στην Πουρνάρα όσο και στα υπόλοιπα κέντρα κράτησης προσφύγων με τα διατάγματα του Νοέμβρη [34]), οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η συστηματική παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες επεμβαίνουν σε κάθε αντίδραση των προσφύγων, συνεχίστηκαν και συνεχίζουν χωρίς καμία αλλαγή.

Συρματοπλέγματα στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα, το οποίο η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ιούνης 2020. https://www.facebook.com/antifalefkosa/photos/3056144411128093

Ενώ η Κυπριακή οικονομία άνοιξε από τον Μάη, οι διαδηλώσεις παρέμειναν παράνομες μέχρι τον Αύγουστο, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να τις ξανά-επιτρέψει λίγες μέρες πριν ακόμα μια διαδήλωση των 'ψεκασμένων', βάζοντας παρόλα αυτά όρους και προϋποθέσεις που αναιρούσαν την ελεύθερη διεξαγωγή τους [35]. Απαγορεύτηκε η διάδοση φυλλαδίων (άσχετα αν δεν υπήρξε παρόμοια απαγόρευση σε κανένα άλλο πλαίσιο, π.χ. διαφημιστικά φυλλάδια), επιβλήθηκε η χρήση μάσκας στις διαδηλώσεις σε δημόσιους χώρους (ενώ παράλληλα ακόμα η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική μέσα σε όλους τους κλειστούς χώρους ή σε πολυσύχναστους ανοικτούς χώρους), και υπαγορεύτηκε η παροχή άδειας από της αστυνομία για διεξαγωγή διαμαρτυρίας. Επιβλήθηκε επίσης οδηγία για να υπάρχει κατοχυρωμένος 'διοργανωτής' ο οποίος φέρει ευθύνη σωστής διεξαγωγής της διαδήλωσης και τον οποίο ουσιαστικά η αστυνομία θα μπορεί μετέπειτα να συλλάβει και να φορτώσει κατηγορίες αν κρίνει πως μια διαδήλωση δεν ακολουθούσε τα πρωτόκολλα του κράτους. Οι όροι με τους οποίους αφέθηκαν να λειτουργούν οι πορείες είχαν έναν καθαρά κατασταλτικό χαρακτήρα, ο οποίος προωθούσε την αυτό-αστυνόμευση από την πλευρά των διαδηλωτών, καθώς και την μετατόπιση της ευθύνης από την αστυνομία προς τους 'διοργανωτές'. Η συγκέντρωση των 'ψεκασμένων' στην πλατεία Ελευθερίας έφερε την πρώτη καταστολή με βάση το νέο διάταγμα, όπου έπεσαν πρόστιμα μέσω αναγνώρισης από φωτογραφίες, βίντεο και drones [36], ενώ η φωτογράφιση διαδηλωτών έγινε μόνιμη πρακτική της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

Οι πλείστες διαδηλώσεις ακολούθησαν τα σχετικά πρωτόκολλα, ειδικά σε σχέση με την χρήση μάσκας - π.χ. η διαμαρτυρία σχετικά με την πειθαρχική δίωξη του καλλιτέχνη Γαβριήλ έξω από το Υπουργείο Παιδιάς, η αντιφασιστική πορεία που καλέστηκε από την Νέα Διεθνιστική Αριστερά στη Λευκωσία, οι διάφορες διαμαρτυρίες των Ενεργών Πολιτών κατά της διαφθοράς, η πορεία που διεξάχθηκε από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έξω από το Προεδρικό και η συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν κυκλοφορήσει στοιχεία που να καταδεικνύουν διασπορά του ιού σε διαδηλώσεις σε ανοικτούς δημόσιους χώρους σε αντίθεση με τα στοιχεία που έχουμε για γηροκομεία [39], σχολεία [40], και χώρους εργασίας [37, 38], όπου επανειλημμένα φαίνεται να μην εφαρμόζονται επαρκώς τα πρωτόκολλα βάζοντας σε κίνδυνο πρωτίστως τους ίδιους τους εργάτες - όπως για παράδειγμα το πρόσφατο περιστατικό του σφαγείου Cypra [41]. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ξανά-απαγόρευσε την διοργάνωση διαδηλώσεων τον Νοέμβρη [42] με πρόσχημα τα τελευταία επεισόδια στη Λεμεσό, με την αστυνομία να τρομοκρατά ανθρώπους που στόχευαν να διαδηλώσουν [43] και να συλλαμβάνει ακόμη και οργανωτές διαδηλώσεων σε περιπτώσεις όπου δεν διεξάχθηκε καν διαδήλωση, όπως για παράδειγμα στην Πάφο [44].

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη έτρεξε να επιρρίψει δημόσια ευθύνες σε μετανάστες για τα πρώτα επεισόδια σε διαμαρτυρία στη Λεμεσό, την ίδια ώρα που η αστυνομία ανακοίνωνε πως οι μετανάστες που συλλήφθηκαν αρχικά δεν σχετίζονται με τα επεισόδια. Οκτώβρης 2020. https://dialogos.com.cy/lemesos-to-dikastirio-adeiazei-tin-ypoyrgo-dikaiosynis-oi-syllifthentes-den-syndeontai-me-ta-epeisodia/

Το κλείσιμο δύο επαρχιών, με στημένα οδοφράγματα στους αυτοκινητόδρομους επανδρωμένα από αστυνομικούς και στρατό, είναι απλούστατα η εφαρμογή στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας του τι εφαρμόστηκε αρχικά στα οδοφράγματα της νεκρής ζώνης [45]. Με την υποχρεωτική παρουσίαση test μίας εβδομάδας (ξαναβλέπουμε εδώ την αντίφαση με την διακίνηση προς την βόρεια Κύπρο), οι εργάτες που ακόμα δικαιούνται να δουλεύουν αναγκάζονται να επωμισθούν το κόστος των test, με όσους δικαιούνται δωρεάν test να ταλαιπωρούνται σε ουρές έξω από τα χημεία, αναμένοντας για ώρες τη σειρά τους [46]. Άνθρωποι οι οποίοι για διάφορους λόγους πρέπει να επισκέπτονται άλλες επαρχίες, όπως χωρισμένοι γονιοί ή άρρωστοι που επισκέπτονται ειδικευόμενους γιατρούς, αναγκάζονται είτε να περιοριστούν στην επαρχία τους είτε να επωμιστούν το κόστος του test, που ανέρχεται κάπου στα 60-70 ευρώ ανάλογα με το χημείο.

Καθώς αναμένουμε ένα δεύτερο lock-down και ενώ η κυβέρνηση αφέθηκε από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ουσιαστικά ανεξέλεγκτη στην ανακοίνωση και εφαρμογή μέτρων σχετικά με την πανδημία, παραμένει τρομακτικό το επίπεδο κανονικοποίησης του αυταρχισμού με τον οποίο το κράτος μπόρεσε να καταργήσει πολιτικά δικαιώματα και κεκτημένα τα οποία μέχρι τον Φεβρουάριο θεωρούνταν δεδομένα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ο απάνθρωπος εγκλωβισμός πολιτών στο εξωτερικό και η άθλια μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών έχουν φτάσει πλέον στη λογική τους κατάληξη με τον εσωτερικό αποκλεισμό περιοχών, την ενσωμάτωση του στρατού στην αστυνόμευση των πολιτών και την καταστολή και καθολική κατάργηση των πολιτικών διαδηλώσεων. Η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης, καθώς και δημόσιων κινητοποιήσεων κατά των μέτρων με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, πέραν της μικρής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πολιτικά αντανακλαστικά της (ελληνο)κυπριακής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται να περιορίζονται στο ατομικό και οικογενειακό συμφέρον, την εθνικιστική και μη συνωμοσιολογία και την γενική αδιαφορία. Κάτω απ' το άκουσμα λοιπόν των σφυριγμάτων αδιαφορίας και του εθνικού ύμνου στην πλατεία διοικητηρίου, ο κρατικός αυταρχισμός και η χαοτική διαχείριση της κρίσης συνεχίζουν να εμβαθύνονται.


Το δράμα συνεχίζεται.

Delirium 

 

Περεταίρω Διάβασμα


Πηγές

[1] Πολίτης, Ο ιός της ανοησίας έκλεισε οδοφράγματα, 29/02/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/o-ios-tis-anoisias-ekleise-odofragmata/

[2] Alpha News, Οδοφράγματα: Ελέγχουν τον δείκτη καυσίμων στο μπες-βγες..., 28/06/18. https://www.alphanews.live/cyprus/odophragmata-elegchoyn-ton-deikte-kaysimon-sto-mpes-bges-binteo

[3] Πολίτης, Διαμαρτυρία τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου για αυστηρούς ελέγχους στα οδοφράγματα, 06/12/19. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/diamartyria-t-k-viomichanikoy-epimelitirioy-gia-aystiroys-elegchoys-sta-odofragmata/

[4] ΚΙΣΑ, Παραβίαση του κανονισμού της ΕΕ η απόφαση του Υπουργικού για τον κώδικα της πράσινης γραμμής, 30/11/2019.  https://kisa.org.cy/παραβίαση-του-κανονισμού-της-εε-η-απόφ/

[5] Γρηγόρης Ιωάννου, Καλύπτοντας την Ανικανότητα με Αυταρχισμό; Η Περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχική Δημοσίευση στα Αγγλικά στις 07/04/2020. https://gregorisioannou.blogspot.com/2020/11/blog-post.html

[6] Dialogos, Πλήττουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, 06/03/20. https://dialogos.com.cy/plittoyn-to-dikaioma-tis-diamartyrias/

[7] Kathimerini, Eight Turkish Cypriots rushed to hospital after Ledra checkpoint protest, 07/03/20. https://knews.kathimerini.com.cy/en/news/eight-turkish-cypriots-rushed-to-hospital-after-ledra-checkpoint-protest

[8] Πολίτης, Διαδήλωση ακροδεξιών στη Λήδρας-Ζητούν κλείσιμο των οδοφραγμάτων, 06/03/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/diadilosi-politon-sti-lidras-zitoyn-kleisimo-ton-odofragmaton/

[9] Sigmalive, Έφεδροι καταδρομείς: Θέτουν εαυτούς στη διάθεση των Αρχών για καταστολή αναρχίας, 01/03/20. https://www.sigmalive.com/news/local/613985/efedroi-katadromeisthetoun-eaftoussti-diathesi-ton-arxon-gia-katastoli-anarxias

[10] news247, Κύπρος: Τα μέτρα Αναστασιάδη για τον κορονοϊό, 15/03/20. https://www.news247.gr/kosmos/kypros-ta-metra-anastasiadi-gia-ton-koronoio.7602540.html

[11] Φιλελεύθερος, Στα κατεχόμενα οι 115 πρόσφυγες- Πρώτη φορά εφαρμόζει πολιτική απώθησης η ΚΔ, 21/03/20. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/901717/sta-katechomena-oi-115-prosfygs-proti-fora-efarmozei-politiki-apothisis-i-kd

[12] Pafos Press, ΠΑΦΟΣ: Απέλαση 110 ατόμων - Τους έβαλαν στο αεροπλάνο και τους έστειλαν πίσω στη χώρα τους, 26/05/20. https://pafospress.com/pafos-apelasi-110-atomon-toys-evalan-sto-aeroplano-kai-toys-esteilan-piso-sti-chora-toys/

[13] Φιλελεύθερος, Τα διατάγματα δεν μπορούν να συγκρούονται με το Σύνταγμα, 21/09/20. https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1021383/ta-diatagata-den-boroyn-na-syggroyontai-me-to-syntaga

[14] Sigmalive, Πρόεδρος Νομικής ΠΚυ: Αντισυνταγματική εφαρμογή των μέτρων στις παραλίες, 18/05/20. https://www.sigmalive.com/news/local/629432/proedros-nomikis-pky-antisyntagmatiki-efarmogi-ton-metron-stis-paralies

[15] Sigmalive, Νομική ανάλυση: Νέα περιοριστικά μέτρα, συνταγματικότητα και γκρίζες ζώνες, 31/03/20. https://www.sigmalive.com/news/politics/619232/nomiki-analysinea-perioristika-metrasyntagmatikotita-kai-gkrizes-zones

[16] Reporter, Πώς θα στηριχθούν οι εγκλωβισμένοι Κύπριοι και οι σκέψεις της Κυβέρνησης, 16/03/20. https://www.reporter.com.cy/politics/article/658832/

[17] Cyprus Mail, Coronavirus: Sick girl’s heartbreaking plea to president, 05/04/20. https://cyprus-mail.com/2020/04/05/coronavirus-sick-girls-heartbreaking-plea-to-president/

[18] Reporter, Περίπου 300 Κύπριοι ζητούν να επαναπατριστούν από το εξωτερικό, 18/03/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/659691/peripoy-300-kyprioi-zitoyn-na-epanapatristoyn-apo-to-exoteriko

[19] Cyprus Mail, Coronavirus: Turkish Cypriots plead to be allowed to cross for work, 28/04/20. https://cyprus-mail.com/2020/04/28/coronavirus-turkish-cypriots-plead-to-be-allowed-to-cross-for-work/

[20] Voice of the Island, «Κόλλησε» και η εκπαίδευση στα σημεία διέλευσης, 2020. https://gr.voiceoftheisland.com/107588/

[21] Πολίτης, Νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς ταξιδιώτες για κορωνοϊό, 09/03/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/nees-odigies-toy-ypoyrgeioy-ygeias-pros-taxidiotes-gia-koronoio/

[22] Dialogos, Κανένας έλεγχος και καμία προστασία σε πρόσφυγες και αιτητές ασύλου, 02/07/20. https://dialogos.com.cy/kanenas-elegchos-kai-kamia-prostasia-se-prosfyges-kai-aitites-asyloy/#

[23] Reporter, Σκοπιές από στρατιώτες σε ξενοδοχεία καραντίνας μετά τα παρατράγουδα στις Πλάτρες, 20/03/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/660223/skopies-apo-stratiotes-se-xenodocheia-karantinas-meta-ta-paratragyda-stis-platres

[24] Dialogos, Σοβαρές καταγγελίες από πολίτες για τους χώρους απομόνωσης στις Πλάτρες, 17/03/20. https://dialogos.com.cy/sovares-kataggelies-apo-polites-gia-toys-choroys-apomonosis-stis-platres/

[25] Sigmalive, Κοινές περιπολίες Αστυνομίας–ΕΦ: Χαρτογράφηση αναγκών και πολιτικής απόφασης, 05/12/19. https://www.sigmalive.com/news/local/600716/koines-peripolies-astynomiasef-xartografisi-anagkon-kai-politikis-apofasis

[26] Offsite, 500 γυναίκες ΣΥΟΠ-Τα καθήκοντα τους & η ανδρική... μουρμούρα, 11/11/219. https://www.offsite.com.cy/eidiseis/topika/500-gynaikes-syop-ta-kathikonta-toys-i-andriki-moyrmoyra
[27] Πολίτης, Στους δρόμους βγήκε η ΕΦ, 10/04/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/stoys-dromoys-vgike-i-ef/

[28] Reporter, Αγνόησαν τα μέτρα και πάνω από 100 άτομα βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν, 24/05/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/682198/binteo-agoisan-ta-metra-kai-pano-apo-100-atoma-bgkan-stoys-dromoys-na-diamartyrithoyn

[29] Φιλελεύθερος, Ας μιλήσουμε για ψώρα, 21/05/20. https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/941784/as-milisoyme-ga-psora#.XsY2XjRtPTg.facebook

[30] Πολίτης, Πουρνάρα: Η εικόνα και από μέσα – Χωρίς σαπούνι οι διαμένοντες, 28/05/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/poyrnara-i-eikona-kai-apo-mesa-choris-sapoyni-oi-diamenontes/

[31] Cyprus Mail, Coronavirus: people crossing from the north must have certificate of negative Covid test, 22/05/20. https://cyprus-mail.com/2020/05/22/coronavirus-people-crossing-from-the-north-must-have-certificate-of-negative-covid-test/

[32] Sigmalive, ΚΙΣΑ: Ρατσιστικές & παράνομες οι ενέργειες του ΥΠΕΣ - Θα καταγγείλει διεθνώς, 08/04/20. https://www.sigmalive.com/news/local/621002/kisa-ratsistikes-amp-paranomes-oi-energeies-tou-ypes-tha-kataggeilei-stin-ee

[33] Cyprus Movements Archive, Τωρά Εμιλήσαμεν Εμείς, 05/20. https://movementsarchive.org/doku.php?id=el:digital:multiple:poria_after2020

[34] Euronews, Κύπρος: Νέα περιοριστικά μέτρα - Σε lockdown από σήμερα Λεμεσός και Πάφος, 12/11/20. https://gr.euronews.com/2020/11/12/kypros-nea-perioristika-metra-se-lockdown-apo-simera-lemesos-pafos-analytika-metra-covid

[35] Πολίτης, Μέτρα για τις διαδηλώσεις - Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη, 31/08/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/metra-gia-tis-diadiloseis-ti-apofasistike-stin-ektakti-syskepsi/

[36] Cyprus Times, «Βροχή» τα πρόστιμα σε διαδηλωτές της διαμαρτυρίας κατά της μάσκας στην Πλατεία Ελευθερίας. Ενώπιον δικαστηρίου 3 διοργανωτές, 13/09/20. https://cyprustimes.com/vrochi-ta-prostima-se-diadilotes-tis-diamartyrias-kata-tis-maskas-stin-plateia-eleytherias-enopion-dikastirioy-3-diorganotes/

[37] Dialogos, Ο κορωνοϊός πλήττει και τα σφαγεία – «Έκλεισαν» την πόρτα στο Υπ. Υγείας για ελέγχους, 14/11/20. https://dialogos.com.cy/o-koronoios-plittei-kai-ta-sfageia-ekleisan-tin-porta-sto-yp-ygeias-gia-elegchoys/

[38] Reporer, Ντόμινο κρουσμάτων σε καφετέρια και οδοντιατρείο-Προσβλήθηκαν πελάτες και παιδιά, 13/10/20. https://www.reporter.com.cy/local-news/article/734338/ntomino-kroysmaton-se-kafeteria-kai-odontiatreio-prosblithikan-pelates-kai-paidia

[39] Dialogos, Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα στις κλειστές δομές – Δεκαπέντε συνολικά κρούσματα στο «Εκάλη», 14/11/20. https://dialogos.com.cy/koronoios-entoni-anisychia-gia-ta-kroysmata-stis-kleistes-domes-dekapente-synolika-kroysmata-sto-ekali/

[40] Dialogos, Κορωνοϊός – Κύπρος: Ξέφυγε η κατάσταση στα σχολεία – Μπήκαν σε «καραντίνα» πέραν των 2.000 μαθητών, 15/11/20. https://dialogos.com.cy/koronoios-kypros-xefyge-i-katastasi-sta-scholeia-mpikan-se-karantina-peran-ton-2-000-mathiton/

[41] Dialogos, Στη δημοσιότητα το όνομα του σφαγείου με τα 92 κρούσματα – Δεν μεταδίδεται ο ιός μέσω κατανάλωσης τροφίμων, 07/11/20. https://dialogos.com.cy/sti-dimosiotita-to-onoma-toy-sfageioy-me-ta-92-kroysmata-den-metadidetai-o-ios-meso-katanalosis-trofimon/

[42] Φιλελεύθερος, Φρένο σε διαδηλώσεις και συναθροίσεις βάζει το νέο διάταγμα, 17/11/20. https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1063905/freno-se-diadiloseis-kai-synathroiseis-bazei-to-neo-diataga

[43] Cyprus Mail, Police scouring social media, warn protest organisers against planning any demos, 19/11/20. https://cyprus-mail.com/2020/11/19/police-scouring-social-media-warn-protest-organisers-against-planning-any-demos/

[44] Πολίτης, Διώξεις και στην Πάφο - Εντοπίστηκαν πρόσωπα που καλούσαν σε διαμαρτυρία για τo lockdown, 16/11/20. https://politis.com.cy/politis-news/kypros/dioxeis-kai-stin-pafo-entopistikan-prosopa-poy-kaloysan-se-diamartyria-gia-to-lockdown/

[45] Εφημερίδα Λεμεσός, Επιστρατεύεται και ο στρατός για τα μπλόκα από και προς Πάφο-Λεμεσό, 11/11/20. http://www.elemesos.com/index.php/2018-12-20-09-57-23/item/53676-2020-11-11-19-15-24.html

[46] Καθημερινή, Ουρές και συνωστισμός για ένα τεστ και σήμερα στη Λεμεσό, 17/11/20. https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/oyres-kai-synostismos-gia-ena-test-kai-simera-sti-lemeso

 • November 21st 2020 at 18:04

Περιπέτειες Ιδεών Τεύχη 1-27 (Όλα)

By roki40

Περιπέτειες Ιδεών, Κυπριακό περιοδικό κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης, τεύχη 1-27.

Peripeties Ideon (Adventures of Ideas), Cypriot magazine discussing political and social subjects, issues 1-27.

http://peripetiesideon.blogspot.com 

 

Όλα τα Τέυχη Εδώ 

 


 

 

https://archive.org/details/peripeties_ideon_24_202005/peripeties_ideon_1/mode/2up 

 • November 1st 2020 at 12:25

Because I am A Foreigner - Migrant Women In Cyprus Speak Out (2005)

By roki40

 

Because I'm A Foreigner - Migrant Women In Cyprus Speak Out. Book containing testimonies of the abuse of migrant women in Cyprus, particularly in relation to racism and human trafficking.

 

 https://archive.org/details/BecauseImAForeignerMigrantWomenInCyprusSpeakOut/%28low_quality%29%20Because%20im%20a%20Foreigner%20-%20Migrant%20Women%20in%20Cyprus%20Speak%20Out

 


 

 

 

 • November 1st 2020 at 12:22

Καίσαρ Β. Μαυράτσας - Όψεις του Ελληνικού Εθνικισμού στην Κύπρο (1998)

By roki40

 

Καίσαρ Β. Μαυράτσας - Όψεις του Ελληνικού Εθνικισμού στην Κύπρο: Ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και η κοινωνική κατασκευή της ελληνοκυπριακής ταυτότητας 1974-1996

Κατάρτι 1998

ISBN: 960-90236-4-3

Caesar V. Mavratsas - Opsis tou Ellinikou Ethnikismou stin Kipro: Ideologikes antiparathesis kai i kinoniki kataskevi tis ellinokipriakis taftotitas 1974-1996

https://archive.org/details/caesar-v.-mavratsas-opsis-tou-ellinikou-ethnikismou-stin-kipro/%28lowq%29%20Caesar%20V.%20Mavratsas%20-%20Opsis%20tou%20Ellinikou%20Ethnikismou%20stin%20Kipro

 


 

 • November 1st 2020 at 12:05

TOKKA ( Greek & Turkish) 1-45

By roki40

 FES’in işbirliğinde BİLBAN – ΙΚΜΕ YAYIN ORGANI / ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ BİLBAN – ΙΚΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ FES

 

 Όλα τα Τέυχη / All Issues

 

https://archive.org/details/TOKKAGreekTurkish37/TOKKA%20%28Greek%20%26%20Turkish%29%2010/ 

 


 

 • October 25th 2020 at 10:40

Κύπρος - Οικολόγοι - Φυλλάδιο από Πρώτη Προεκλογική

By roki40

 Φυλλάδιο από την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση των Οικολόγων στην Κύπρο στις βουλευτικές του 1996.

https://archive.org/details/oikologoi_prasini_epilogi/page/1/mode/2up

  

 • October 25th 2020 at 10:37

Συνέντευξη Νίκου Σαμψών στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, 19 Ιούλη 1974.

By roki40

Συνέντευξη Νίκου Σαμψών στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. Η συνέντευξη πάρθηκε στις 9:30 το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1974.

Σε μορφή PDF 

---

SPIEGEL: Κύριε Σαμψών, έχετε τη φήμη ενός ψυχρού δολοφόνου. Αυτό είναι το είδος του προέδρου
που χρειάζεται η Κύπρος;


SAMPSON: Ακούστε, ήμουν αντάρτης. Πάλεψα για τη χώρα μου - και ήμουν καλός μαχητής. Δεν
αγωνίστηκαν επίσης οι Βρετανοί, οι Γερμανοί για τη χώρα τους; Γιατί δεν τους αποκαλείτε δολοφόνους; Οι Βρετανοί, που φωνάζουν σήμερα ότι είμαι δολοφόνος, επευφημούσαν όταν ο Γάλλος Μακίς σκότωσε τους Γερμανούς. Και τι είπε ο Τσώρτσιλ όταν βρισκόταν προ των πυλών γερμανική εισβολή; Κάλεσε τους συμπατριώτες του να σφαγιάσουν τους Γερμανούς, αν χρειαστεί με μαχαίρια και πέτρες - ήταν αυτός ο λόγος που ήταν δολοφόνος, τρομοκράτης;


SPIEGEL: Όχι μόνο οι Βρετανοί σας αποκαλούν έτσι, Οι Τούρκοι έχουν μαζί σας ανοιχτούς
λογαριασμούς από τον εμφύλιο πόλεμο του 1963.


SAMPSON: Οι Βρετανοί, οι Τούρκοι, ποιος άλλος; Τώρα φωνάζουν, γιατί ο Σαμψών έγινε πρόεδρος;
Ναι, είμαι το μόνο άτομο στον κόσμο που αγωνίστηκε για την ελευθερία της χώρας του και έγινε
ηγέτης του;


SPIEGEL: Σίγουρα όχι, αλλά πώς φτάσατε ως εδώ; Λένε ότι διοριστήκατε από τη Χούντα των Αθηνών.


SAMPSON: Αχα, το λένε αυτό. Ακούστε: Είδα τον Μούσκο για τελευταία φορά ακριβώς πριν από δύο
μήνες. Είχαμε ένα καυγά. Με κατηγόρησε για την ομιλία μου στην κηδεία του Στρατηγού Γρίβα, στην
οποία είπα ότι ο στόχος του νεκρού στο τέλος θα επιτευχθεί. Ο Μούσκος οργίστηκε και ορκίστηκε ότι
θα μεριμνούσε να μην επανεκλεγώ στο κοινοβούλιο. Τότε θύμωσα και του φώναξα: "Εντάξει, το λες
αυτό, τώρα άκου τι θα σου πω: Θα καθίσω εδώ στην καρέκλα σου και σύντομα!" Εκείνη την ημέρα
άρχισα να προετοιμάζω το πραξικόπημα.


SPIEGEL: Γιατί είπατε ότι ο Μακάριος πέθανε;


SAMPSON: Τώρα πρόκειται να σας πω κάτι που δεν έχω πει ποτέ σε κανέναν: γνωρίζαμε ότι ο Μούσκος ήταν ζωντανός. Τον αφήσαμε σκόπιμα να φύγει. Θα μπορούσαμε να τον πάρουμε εύκολα. Οδήγησε πέρα από το σπίτι μου όταν κατέβηκε από τα βουνά του Τροόδους από το σαββατοκύριακο του. Στη συνέχεια δέχτηκε 34 παιδιά από την Αίγυπτο στο παλάτι του. Γνωρίζαμε ότι ήταν μέσα, οπότε
διατάξαμε τον υπεύθυνο της επίθεσης να αφήσει τον Μούσκο να φύγει, να φυγαδεύσει τα παιδιά με
ασφάλεια και μετά να κάνει τα υπόλοιπα!


SPIEGEL: Αλλά γιατί είπατε ότι ήταν νεκρός;


SAMPSON: Δεν το είπα ποτέ, ούτε το ραδιόφωνο. Εμείς οι Έλληνες εννοούμε διαφορετικά πράγματα
στη γλώσσα μας μεταξύ νεκρών και νεκρών.Το ραδιόφωνο είπε ότι ο Μακάριος ήταν «νεκρός» - και
αυτό σημαίνει τελειωμένος - και ήταν. Δεν μας ενδιέφερε η σωρός του, προτιμούσαμε ο Μούσκος να
φύγει και οι οπαδοί του, τους οποίους κάλεσε να αντισταθούν, να μπορούν να δουν τι είδους
άνθρωπος ήταν. Θα μπορούσαμε να τον ξεκάνουμε όταν οι Βρετανοί τον πήραν από την Πάφο με
ελικόπτερο. Ο διοικητής μας. που τον παρακολούθησε μέσα από κιάλια ρώτησε αν θα τον σκότωνε
όταν το το ελικόπτερο ήταν ακόμα στο έδαφος ή να πυροβολήσει όταν το ελικόπτερο βρισκόταν στον
αέρα. Τότε διατάξαμε αφήστε τον Μούσκο να φύγει, θα φύγει από την Κύπρο για πάντα.


SPIEGEL: Δεν θεωρήσατε πλέον τον ζωντανό Μακάριο κίνδυνο;


SAMPSON: Ω, για μερικές εβδομάδες μπορεί ακόμα να κάνει μεγάλες ομιλίες και να ξεσηκώνει σκόνη. Όμως δεν θα ήταν πρόεδρος, όχι πια αρχιεπίσκοπος, μόνο ο Μόσκος, ο μετανάστης. Σκεφτείτε πώς τα πήγε ο Faruk.


SPIEGEL: Τι έπρεπε να κάνει - να μείνει εδώ;


SAMPSON: Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να πεθάνει με τους ανθρώπους του.


SPIEGEL: Δεν μιλούσατε πάντοτε για τον Μακάριο έτσι, ήσασταν συνεργάτης και φίλος του.


SAMPSON: Ήμουν φίλος του. Όπως πολλοί άλλοι, πίστευα κι εγώ ότι ένας άνθρωπος στην Εκκλησία δενθα μπορούσε να είναι διπλοπρόσωπος - έκανα λάθος επίσης. Ο Μούσκος ήταν απλώς μεγαλομανής.
Ξέρετε τι ήταν το αγαπημένο του ρητό; «Εγώ είμαι η Κύπρος», έλεγε συνεχώς. Ήταν τρελός, προδότης,
βάναυσος δικτάτορας, δούλεψε με βία και ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια και τρόμο.
SPIEGEL: Είχε πραγματικά τόσο μεγάλη δύναμη; Δεν ήταν μόνος στο νησί, υπήρχαν οι Έλληνες, οι
Τούρκοι, εσείς επίσης...


SAMPSON: Ναι, οι Έλληνες, δεν ξέρετε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς ήταν όλοι
σχεδόν γεννημένοι στην Κύπρο; Ο Γρίβας ήταν Κύπριος, ήταν Έλληνας ιατί αποφοίτησε από την
ελληνική στρατιωτική ακαδημία.


SPIEGEL: Κύριε Sampson, οι Τούρκοι συνδέουν με το όνομά σας κακές αναμνήσεις, πώς σκοπεύετε να τα συνδυάσετε;


SAMPSON: Πολέμησα τους Τούρκους γιατί ήμουν στρατιώτης, γιατί ο Μούσκος με διέταξε να το κάνω, γιατί οι στρατιώτες κατηγορούνται πάντα, ποτέ οι ηγέτες; Τώρα θα διαπραγματευτούμε με τους
Τούρκους, όπως το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από το ότι ο Μούσκος δεν
είναι πια εκεί, και αυτό είναι καλό και για τους Τούρκους.

 

 


 • October 23rd 2020 at 14:17

Συνέντευξη του Γεώργιου Γρίβα στο Περιοδικό Spiegel, 1973

By roki40

Συνέντευξη του Γρίβα που δόθηκε σε δημοσιογράφο του περιοδικού Spiegel σε άγνωστο χώρο και δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1973.

 Σε μορφή PDF

---
SPIEGEL: Κύριε στρατηγέ, τι σας έκανε να επιστρέψετε στην Κύπρο και να αγωνιστείτε ξανά για
την ένωση του νησιού με την Ελλάδα;


GRIVAS: Το 1955 ορκιστήκαμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να παλέψουμε για
αυτήν την επανένωση, την Ένωση. Αλλά ο Πρόεδρος αργότερα παραιτήθηκε από τον όρκο του.
Υπέγραψε τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου χωρίς να με συμβουλευτεί. Μου
παρουσίασε ένα τετελεσμένο γεγονός.


SPIEGEL: Λέγεται ότι η Αθήνα σάς ενθάρρυνε να πολεμήσετε ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο
και ότι Έλληνες αξιωματικοί υπηρετούσαν στο προσωπικό σας.


GRIVAS: Δεν συνεργάζομαι με αυτό το καθεστώς. Με παρακολουθούσε στενά στην Αθήνα. Δεν
ξέρω αν θα είχαν επιτευχθεί περισσότερα στο Κυπριακό χωρίς το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Αλλά ξέρω: Μέχρι το πραξικόπημα, η Αθήνα διαπραγματεύτηκε με την Άγκυρα με βάση την
Ένωση.


SPIEGEL: Πιστεύετε ότι η ένωση είναι ακόμα δυνατή σήμερα;


GRIVAS: Αν δεν το πίστευα, δεν θα ήμουν στην Κύπρο. Έχω επίσης καθορίσει πώς μπορεί να
επιτευχθεί αυτός ο στόχος - με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων
Εθνών.


SPIEGEL: Θέλετε να πολεμήσετε με πολιτικά μέσα; Κηρύξατε εξάλλου εκεχειρία.


GRIVAS: Θα παλέψω τον αγώνα όπως θέλω, πολιτικά και στρατιωτικά. Δεν έχω κηρύξει
εκεχειρία. Απλώς απείχα από τη στρατιωτική δράση γιατί θέλω να δω πόσο μακριά θα
προχωρήσει ο Πρόεδρος: εμείς – η ΕΟΚΑ - θα περιμένουμε, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να
δράσουμε.


SPIEGEL: Πότε και πώς θέλετε;


GRIVAS: Θα αφήσουμε στον Πρόεδρο να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Υπερηφανεύεται για
τα υποτιθέμενα επιτεύγματά του, ενώ τον λυπάμαι για την ηλιθιότητά του. Ταυτόχρονα,
είμαστε ευγνώμονες που, χωρίς να το θέλει, υποστηρίζει τον αγώνα μας. Δεν θα του πούμε τι
λάθη κάνει. Θα το μάθει μόνο όταν, δεν θα του μείνει ο χρόνος για να τα διορθώσει.


SPIEGEL: Έχετε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μακάριο ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε
κομμουνιστικό προπύργιο. Που βασίζετε αυτό τον ισχυρισμό;


GRIVAS: Για να το θέσω με μια παροιμία: "Δεν χρειάζεσαι οδηγό σε ένα χωριό (χωριό που
φαίνεται κολαούζο δεν θέλει)" Όταν έφυγα από την Κύπρο το 1959, το Κομμουνιστικό Κόμμα
βρισκόταν στο τέλος του. Οι υποστηρικτές του απογοητεύτηκαν με την τύχη του κομμουνισμού
στην Κύπρο, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εγκαταλείψει το κόμμα επειδή είχε προδώσει
τον απελευθερωτικό αγώνα της Εοκα και συνεργάστηκε με τους Άγγλους. Δεν έλαβε καν το
10% των ψήφων. Ωστόσο, στις εκλογές του 1970, το ΚΚ έλαβε περίπου το 42% των ψήφων.
Σήμερα οι περισσότερες δημόσιες θέσεις καταλαμβάνονται από κομμουνιστές. Η
κομμουνιστική προπαγάνδα επιτρέπεται να λειτουργεί ελεύθερα. ενώ η προπαγάνδα μας
καταστέλλεται. Η περίφημη βοηθητική αστυνομική δύναμη του Προέδρου (το εφεδρικό σώμα)
έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κομμουνιστών.


SPIEGEL: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι καταστρώνετε σχέδια να δολοφονήσετε τον
Μακάριο, θέλετε να να καταλάβετε την εξουσία.


GRIVAS: Ο Πρόεδρος έχει ανάγκη να παρουσιάζεται σαν θύμα και σαν ήρωας. Συνεχίζει να
ισχυρίζεται ότι, η ζωή του κινδυνεύει και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων
σε μια φερόμενη προγραμματισμένη δολοφονία του, όταν οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν
πηγαίνουν καλά για αυτόν. Δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο να πει εναντίον μας, μιλάει με
ανακρίβειες και εφευρίσκει παραμύθια. Ωστόσο, πρόσφατα παρείχαμε συγκεκριμένες
πληροφορίες σχετικά με σχέδια δολοφονίας που έχουν σχεδιαστεί εναντίον μας.
SPIEGEL: Αυτό σημαίνει ότι όλες οι γέφυρες ανάμεσα σε εσάς και τον Μακάριο έχουν πλέον
σπάσει;


GRIVAS: Συνειδητοποίησα ότι η συνεργασία μεταξύ μας δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Μια
άβυσσος μας χωρίζει. Ο Πρόεδρος ενεργεί για το προσωπικό του συμφέρον, εμείς όμως
ενεργούμε προς το εθνικό συμφέρον. Δεν σκέφτεται προσωπικά να θυσιάσει το παραμικρό,
μήπως χάσει πλούτο, πολυτέλεια και δύναμη. Παρεμπιπτόντως: είναι κρίμα που δεν υπάρχουν
επίσκοποι που τραβήξουν τον παράνομο αρχιεπίσκοπο από τα αυτιά και τον αναγκάζουν να
επιλέξει ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτική.


SPIEGEL: Πιστεύετε ότι ο Μακάριος δεν θέλει πια την ένωση;


GRIVAS: Πιστεύω ακράδαντα ότι, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Είναι μια προσωπική μου
δήλωση βασισμένη στην πραγματικότητα.


SPIEGEL: Ο Μακάριος ισχυρίζεται ότι ξέρει πού βρίσκεστε, αλλά δεν σας συλλαμβάνει για να
μην σας κάνει ήρωα.


GRIVAS: Υπάρχει και ένα ρητό εδώ: "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια". Ο
Πρόεδρος αντιγράφει επίσης τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι στον αγώνα κατά
της ΕΟΚΑ για να υπονομεύσει το ηθικό των υποστηρικτών μου. Αν πραγματικά ήξερε πού
ήμουν, θα προσπαθούσε να με συλλάβει.


SPIEGEL: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε την συνωμοτική
σας δραστηριότητα;


GRIVAS: Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαι δημοκράτης και ότι θα υποταχθώ στη βούληση
του Ελληνοκυπριακού λαού και κανενός άλλου.


SPIEGEL: Θα δεχόσασταν μια πρόσκληση από τον Έλληνα Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην Αθήνα
για συνομιλίες, με ή χωρίς τον Μακάριο;


GRIVAS: Δεν μου έγινε τέτοια πρόταση. Όταν την λάβω, θα την μελετήσω και θα δηλώσω τις
συνθήκες υπό τις οποίες θα ήταν δυνατές τέτοιες συνομιλίες.


SPIEGEL: Πώς αξιολογείτε την κατάργηση της ελληνικής μοναρχίας; Είστε ακόμα βασιλόφρων;


GRIVAS: Δεν ήμουν στην Αθήνα και ως εκ τούτου δεν μπορώ να κρίνω. Είμαι ακόμα
βασιλόφρονας, γιατί η πικρή μου εμπειρία με τη δοκιμή της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με
αναγκάζει να πιστεύω ότι, δημοκρατία χωρίς βασιλιά δεν είναι η σωστή επιλογή για την
Ελλάδα σήμερα.

 


 

 • October 23rd 2020 at 14:12

Περιοδικό Πρωτεύουσα (2009-13) - Δήμος Λευκωσίας, Τεύχη 1-43

By roki40

 Περιοδικό Πρωτεύουσα (2009-2013)

Μηνιαίο Περιοδικό του Δήμου Λευκωσίας. Τεύχη 1-43.

Monthly magazine of the Municipality of Nicosia, Republic of Cyprus.

 

 Όλα τα Τέυχη

 


https://archive.org/details/protevousa-33/Protevousa%2010 

 • October 23rd 2020 at 14:07
❌