Η ντε φάκτο πκιον σύγκριση των ΗΠΑ με την Κίνα, σαν των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων στο νυν παγκόσμιο σύστημα, συχνά κάμνει ότι αγνοεί, την συγκριτική αιτία... Αν ο κόσμος στον οποίο ζούμε, διαμορφώθηκε την δεκαετία του 1940, τότε οι ΗΠΑ ήταν η ανερχόμενη ηγέτιδα της Δύσης, ενώ η Κίνα ήταν μια χώρα καταστραμμένη από πόλεμο, εμφύλιο κλπ, η οποία έμπαινε στην κατηγορία της τριτοκοσμικής. Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, τζαι οι ΗΠΑ τζαι η Κίνα επεράσαν διάφορες εσωτερικές αντιπαραθέσεις κλπ [θα μπορούσε λ.χ. κάποιος να συγκρίνει τις ΗΠΑ την δεκαετία του 1960-70 με την σύγχρονη τους «πολιτιστική επανάσταση» της νεολαίας στην Κίνα]..
Αλλά οικονομικά δεν υπήρχαν συγκρίσεις – ήταν σαφές ότι οι ΗΠΑ, ήταν ηγεμόνας στον τομέα..
Σήμερα η κατάσταση είναι δραματικά διαφορετική. Η Κίνα φαίνεται να έσιει την πρωτοκαθεδρία στην έρευνα, αλλά τζαι στις θεαματικές τεχνολογικές εφαρμογές... Κάποτε, μόλις πριν δεκαετίες, η Δύση αντιμετώπιζε τα κινεζικά προϊόντα υποτιμητικά σαν κατώτερης μορφής. Σήμερα το «κινεζικό» είναι κάτι που προσπαθούν οι ΗΠΑ να ανταγωνιστούν - στην ανάγκη τζαι με προστατευτικούς κανονισμούς..
Το πώς εκατάφερεν μια τριτοκοσμική χώρα να ξεπεράσει την ηγεμονική θα είναι φυσικά ένα από τα ιστορικά θέματα τα οποία θα συζητά η ανθρωπότητα στο μέλλον...
Αλλά είναι ήδη επίσης μια τεκμηριωμένη καταγραφή του πως «δενότανε το ατσάλι» κινεζικα - για να επικαλεστούμε το ιστορικό σοβιετικό μυθιστόρημα «οικοδόμησης»....
Ο σοσιαλιστικός σχεδιασμός της οικονομίας προφανώς κέρδισε την «ελεύθερη αγορά». Σήμερα σαν αποκαλυπτική στιγμή, είναι οι ΗΠΑ που βάζουν δασμούς τζαι προσπαθούν να παρεμποδίσουν ..το ελεύθερο εμπόριο..
Όσον αφορά το κινεζικό τεχνολογικό τζαι γνωσιακό άλμα – υπήρξε μια συνειδητή οργανωμένη εστίαση από την πολιτεία, όπως καταγράφεται στο κείμενο που επισυνάπτεται...
Ακόμα τζαι οι Ρώσοι που βρέθηκαν σε νέο-αποικιακή εξάρτηση, με την υποτέλεια στην Δύση που επέβαλαν οι ολιγάρχες με το ντε φάκτο πραξικόπημα ανατροπής του σοσιαλισμού την δεκαετία του 1990, χρησιμοποιούν σήμερα, στην πολεμική τζαι πολιτική αντιπαράθεση τους με τη Δύση, την οργανωμένη βιομηχανία/γνώση που άφησε η σχεδιασμένη οικονομία επί σοσιαλισμού..
«In the last decade, a profound shift has taken place in global academia that has fundamentally altered the hierarchy of scientific research. China, once considered a peripheral player in cutting-edge science, has now ascended to the forefront of academic excellence. The latest Nature Index rankings reveal an astonishing trend: nine of the world’s top 10 research institutions are now Chinese, with Harvard University being the sole Western presence in the upper echelon.
This seismic transformation, while the Trump administration is instituting deep cuts in funding for research and shutting down the Department of Education, underscores not only China’s scientific prowess but also its strategic vision for global leadership in innovation and technology. To fully appreciate China’s meteoric rise, one must look back at the academic landscape a decade ago. When the Nature Index Global rankings were first released in 2014, only eight Chinese universities made it into the top 100. Today, that number has more than quintupled, with 42 Chinese institutions now ranking among the world’s best, surpassing the 36 American and four British universities in the list.»
https://www.counterpunch.org/2025/03/27/china-dethrones-the-us-as-the-global-leader-in-research/
Αφού είπαμε να αθθυμηθούμεν τις συγκαλύψεις της αστυνομίας που την δεκαετία του 1990, [ένεν τότε που εμάθαμε τζαι για την συγκάλυψη του αδελφού του Αναστασιάδη;], αξίζει να αθθυμήθουμε ότι ήταν τζαι η εποχή, που λανσάρονταν οι ιδιωτικοποιήσεις σαν... σωτηρία...
Οι απολογητές εχαθήκαν τωρά να εξηγήσουν τις ιδιαίτερες συμφωνίες στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, ας πούμε..
Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν τζαι ένει η κλοπή δημόσιου πλούτου, για τα συμφέροντα ιδιωτών... που φαίνεται τζαι να λαδώνουν διάφορους ποτζεί ποδά..
Μικρό παράδειγμα για ιστορική υπενθύμιση: ποιός ελεγχει το νερό στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ... Με φόντο τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια..
«Καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται στο Λος Άντζελες, η συμπεριφορά ορισμένων διασημοτήτων απέναντι στην τραγωδία εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με τους κατοίκους να κατηγορούν τους πλούσιους και ορισμένους celebrities για σπατάλη νερού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατάσβεση, παρά τα αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης, που ισχύουν από το 2022.
Διασημότητες όπως η Κιμ Καρντάσιαν, ο Σιλβέστερ Σταλόνε και ο Κέβιν Χαρτ έχουν δεχθεί κριτική για υπερβολική κατανάλωση νερού, την ώρα που οι κάτοικοι υποχρεώνονται να περιορίζουν τη χρήση του σε οκτώ λεπτά ποτίσματος, δύο φορές την εβδομάδα, αναφέρει η Mirror.
Συγκεκριμένα, στην Κιμ Καρντάσιαν, η οποία διαθέτει ακίνητο αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή The Oaks -η οποία βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο- είχε επιβληθεί πρόστιμο το 2022 για χρήση 878.215 λίτρων νερού, περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο.
Παρά τους ισχυρισμούς των διάσημων ότι είχαν συμμορφωθεί με τους κανόνες εξοικονόμησης νερού, γείτονες καταγγέλλουν πως αγνόησαν τους κανόνες, επειδή είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα.
Αυτό σημαίνει πως πολλοί διάσημοι μπορεί να σπατάλησαν ζωτικούς υδάτινους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Χαρακτηριστικά, ένας γείτονας της Κιμ Καρντάσιαν, μιλώντας στη Mail on Sunday είπε: «Η Κιμ δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιήσει το νερό αλόγιστα. Αυτές οι διασημότητες έχουν την αίσθηση ότι έχουν δικαίωμα στα πάντα. Σε όλους είπαν να μειώσουν το νερό ακριβώς για αυτή την κατάσταση, για να το διατηρήσουν για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Συνέχισαν να ποτίζουν επειδή μπορούσαν να πληρώσουν τα πρόστιμα».
Εν τω μεταξύ, η αντίδραση της αδελφής της Κιμ, Κλόε Καρντάσιαν, εν μέσω της καταστροφικής φωτιάς στο Λος Άντζελες ήταν απλά να στραφεί εναντίον των πολιτικών της πόλης, χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο «ανέκδοτο». Στην ανάρτησή της στο Instagram, υποστήριξε την επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κριστίν Κρόουλι, η οποία είχε δηλώσει ότι οι ανεπάρκειες στη διαχείριση των πυρκαγιών εμπόδισαν το έργο των διασωστών.
Σημειώνεται ότι οι φλόγες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 16 ανθρώπους, ενώ έχουν καεί πάνω από 37.000 στρέμματα γης και έχουν καταστραφεί 12.000 κατασκευές.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με αξιωματούχους.»
Πώς μπορείς να ονομάσεις την πρακτική να σε απειλούν με χειροτέρα για να προστατεύσουν μερικοί τα συμφέροντα τους; Θα μπορούσε κάποιος/α να πει/σκεφτεί παραλληλισμούς με πρακτικές υποκόσμου..
Για να συνεχίζουν να έχουν εγγυήσεις ή να μην πληρώνουν για τα υπερκέρδη, επικαλούνται μόνιμα τον ..κίνδυνο κρίσης όπως την προηγούμενη δεκαετία. Η κρίση όμως τότε ήταν προϊόν των τραπεζών... τζαι όχι της φορολόγησής τους..
Η αθλιότητα την οποία στηρίζει η εξαρτωμένη από τις τράπεζες πτέρυγα της Βουλής, τζαι η νυν κυβέρνηση, ουσιαστικά λαλεί – αν δεν υπακούσουμε στις τράπεζες, θα μας σύρουν σε καμιάν κρίση πάλε...
Είπαμε με το συμπάθκειον, αλλά τούτη η ρητορική [τζαι πρακτική] που την Αννίτα ως την Ατταλίδου τζαι τα χαζοχαρούμενα του Ν. Παπαδοπούλου, αθθυμίζουν με απλά λόγια, εκβιασμό – όπως, ας πούμε, το «αν δεν θέλεις καμιάν πόμπα..»..
Υπάρχει νομοθεσία για σύγκρουση συμφερόντων στη Βουλή. Ο Ν. Παπαδόπουλος καλά κάμνει να αθθυμάται..
Τούτοι/ες οι τύποι/τύπισσες που εψηφίσαν, στη βουλή, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των κερδών των τραπεζών, έχουν ή εν έχουν προσωπικά συμφέροντα;
Έχουμε τζαι τον καημένο τον Νικόλα να παπαγαλίζει ατάκες που την εποχή που εβούραν να ξεπλύνει τα συμφέροντα των τραπεζών, κάμνοντας ότι εν θωρεί την δίκη του σύγκρουση συμφερόντων..
Τζαι οι τοκογλύφοι κάποτε ενομίζαν ότι ελέγχαν ...
Υστέρα εξυπνήσαν στην οργή απέναντί τους...
Όσο για την Ατταλίδου – μόνη αυτό-αναιρέθηκες αγαπητή..
Το ότι οι τράπεζες εβουρήσαν μετά την απειλή στη βουλή, να κάμουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, απλώς τεκμηριώνει ότι φοούνται παρά τα φερέφωνα που έχουν στα ΜΜΕ τζαι ανάμεσα στους βουλευτές..
Να συνεχιστούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα οι εισηγήσεις για προτάσεις νόμου φορολογίας των υπερκερδών τους κοκ. Αν θέλουν εκβιασμό στη βουλή, η κοινωνική οργή μπορεί να την προμηθεύσει...
Η δολοφονία ενός Διευθυντή ασφαλιστικής εταιρείας της βιομηχανίας ιδιωτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, παίρνει ενδιαφέρουσες στροφές...
Συνελήφθη ένας ύποπτος, ο οποίος φαίνεται να είναι άτομο με σπουδές κοκ – άρα όχι απλώς ένας τυχαίος προλετάριος, ή κάποιος υπόκοσμικος..
Οποτε η κίνηση μεταφράστηκε στο κοινό τζαι σαν..πράξη «δικαιοσύνης», η κάτι ανάλογο..
Η διάχυση πήρε νέες μορφές, όταν την σύλληψη του ύποπτου ακολούθησε μια σχετικά μαζική εκστρατεία χρηματοδότησης της δικαστικής του άμυνας..τζαι ένα ειδος ηρωοποιησης του..
Αλλά ενδιαφερον ηταν τζαι η εμφάνιση πόστερ με εστίαση σε εκπροσώπους των επιχειρήσεων ιδιωτικής ιατρικής περίθαλψης, οι οποίοι θεωρούνται ότι κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών...
«Luigi Mangione is an Ivy League graduate from a prominent Maryland family. The police now believe he is the masked gunman who calmly took out a pistol in Midtown Manhattan and assassinated the chief executive of UnitedHealthcare.
NEW YORK, Dec 11 (Reuters) - In the days since Luigi Mangione was charged with murder for gunning down a top health insurance executive, more than a thousand donations have poured into an online fundraiser for his legal defense, with messages supporting him and even celebrating the crime.
In New York, "Wanted" posters with the faces of CEOs have appeared on walls. Websites are selling Mangione merchandise, including hats with "CEO Hunter" printed across a bullseye. And some social media users have swooned over his smile and six-pack abs.