One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Ο Γ. Κολοκασίδης αναζητά ανισότητες που να δικαιώνουν τις απλοϊκές εικόνες των καλών-κακών και καταλήγει σε ένα έμμεσο ρατσισμό, που βασιζε

By Δέφτερη Ανάγνωση


Αναδημοσίευση. Αρχικό κείμενο Δέφτερης Ανάγνωσης 12 Σεπτεμβρίου 2016

  • Ο Γ. Κολοκασίδης αναζητά ανισότητες που να δικαιώνουν τις απλοϊκές εικόνες των καλών-κακών και καταλήγει σε ένα έμμεσο ρατσισμό, που βασιζεται σε άγνοια – αν όχι σκόπιμη λογοκρισία των δεδομένων... Από την άλλη αρκετοί απορριπτικοί άρχισαν να ψάχνουν τρόπους αφορμολοήματος... Οι ανοησίες των καλοκαίρι ακόμα και την περίοδο της ταφής των 33 νεκρών της Τόχνης ήταν εκφραστικές, της προσπάθειας να βρεθεί κάτι ..για να κατασκευαστεί κατσιάρισμα.. αλλά και για να επιβληθεί ένα είδος τρομοκράτησης για να σιωπήσουν οι αντίπαλοι των απορριπτικών.. Έτσι λειτουργεί το σύστημα προπαγάνδας και λογοκρισίας σε “δημοκρατικά καθεστώτα” ελεγχόμενων ΜΜΕ..

    Ένας, λοιπόν, από τους αφορμολοημένους ήταν και ο Γ. Κολοκασίδης. Σε ένα κείμενο του για το βιβλίο με της ελληνικές και τούρκικες λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο, ο κ. Κολοκασίδης απορεί σε μια φάση [την πιο ειλικρινή ίσως του κειμένου] αν αξίζει να προσπαθήσει να κατασκευάσει θέμα για να πουλήσει απορριπτισμό από ένα απλό λεξικό.. Και φυσικά, χωρίς ικανοποιητική απάντηση, προχωρεί απλώς για να κατασκευάσει “πρόβλημα” με την προσπάθεια αναζήτησης κοινού χώρου.. Βολοδέρνει και αφού μάλλον κατανοεί και ο ίδιος ότι αγωνίζεται κωμικά να τριχοτομήσει την τρίχα, καταλήγει τελικά σε ένα είδος υπόγειου ρατσισμού – γιατί λέει υπάρχει ηθική ανισότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων.. Ιδού που καταντά ακόμα και ένα σχετικά αναλυτικό μυαλό άμα κολλήσει. Μιλά για την ισότητα που εκφράζει η αναζήτηση ελληνικών και τούρκικων λέξεων – και προσπαθεί να αποφύγει να πει ότι τον ενοχλεί το κοινό, έστω και το τεκμηριωμένο: “Εννοούν [όσοι κατά τον ίδιο, και ατεκμηρίωτα ως συνήθως, προσπαθούν να επιβάλουν αυτήν την συνωμοτική έννοια της ισότητας] και αυτή που καταργεί και τη θεσμική τους ανισότητα (Κυπριακή Δημοκρατία έναντι ψευδοκράτους) αλλά και την οποιαδήποτε ιστορικοπολιτισμική ανισότητα η οποία μπορεί να διαταράξει την πλήρη εξισορρόπηση των κοινοτήτων. Έτσι, φθάνουμε στο σημείο να εξαγνίζεται η οθωμανική περίοδος, εξισώνεται πλήρως ο ρόλος Τουρκίας και Ελλάδος στο Κυπριακό, αφαιρούνται από τις ιστορικές αναφορές οποιαδήποτε στοιχεία τείνουν να δημιουργήσουν ηθική ανισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
    http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/329462/glossiki-ellinotourkiki-taftotita#sthash.wJBmDMWq.dpuf Δηλαδή οι τουρκοκύπριοι είναι ηθικά άνισοι με τους ελληνοκύπριους; Γιατί; Επειδή κατάγονται από μουσουλμάνους; Επειδή στο όνομα τους έκανε εγκλήματα η ΤΜΤ; Αλλά τοτε και τα εγκλήματα της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς, δημιουργούν ηθική ανισότητα για τους ελληνοκυπρίους; Η μηπως δαμαι εν της παπαθκιας τα ξυλα;.. Τέτοια κατάντια..

    Αλλά συνεχίζει πιο φαιδρά – πάει στην οθωμανική περίοδο και λέει...”Όπως επίσης δεν συζητείται καθόλου το φαινόμενο του εξισλαμισμού. Διότι ιστορικά αναγνωρίζεται ότι πολλοί Έλληνες κάτοικοι του νησιού ασπάσθηκαν τον μωαμεθανισμό προκειμένου να αποφύγουν τους βαρείς φόρους. [έλα ντε.. σε ποιούς;..:)] Ακόμα και αυτό το ιστορικά καταγεγραμμένο φαινόμενο αποφεύγεται. [αυτό θα μπορούσε να πει κανείς για το ρόλο της εκκλησίας..]..» Αν ο κ. Κολοκασιδης δεν αναμασούσε κλισέ θα μπορούσε να διαβάσει και λίγη ιστορία και τότε θα έβλεπε ότι η εκκλησία και οι φόροι της [ή ο ρόλος της στο φορολογικό σύστημα]  ήταν βασικός παράγοντας για εξισλαμισμό.. Τολμά όμως να πει λέξη για την εκκλησία; Και εκεί ηθική ανισότητα; Αν θέλει λίγη κατανόηση ο κ. Κολοκασίδης μπορεί να συμβουλευτεί τον Κ. Κύρρη που κατέγραψε και για τα λαϊκά ποιήματα μεσω των οποιων εκφραζεται και η άποψη των χωρικών για μερικούς “επίσκοπους” και “λύκους”.. Είναι ηθική ανισότητα αν οι πρόγονοι τουρκοκυπρίων αντέδρασαν στην εκκλησιαστική εκμετάλλευση με την αλλαγή θρησκείας, η και αν ανακάλυψαν ότι τους βόλευε το Ισλάμ σαν θρησκεία που στο κάτω  κάτω αναγνώριζε και τον Ιησού σαν προφητη;..Αλλα μερικοί όταν δεν έχουν τι να πουν, καταφεύγουν στα κλισέ των παιδικών τους αναμνήσεων με τους βαρβάρους και τους πολιτισμένους.. όταν ξυπνήσετε, αγοραστε και κανένα χάρτη και μετά καμία ιστορία εκτός σχολικού προγράμματος..

 

Όταν κάποια άτομα εν πιο άξια να προστατευτούν ή να υπάρχουν που άλλα στην κυπριακή κοινωνία…

By Syspirosi Atakton

Μαθητικό σκίτσο για την Έλενα, από τον τοίχο του Βασίλη Καφαντάρη

Τες τελευταίες μέρες εγίναμε μάρτυρες μιας υπόθεσης που είδε τα φώτα της δημοσιότητας πολλά αργά. Μιαν υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός κοριτσιού, σήμερα 29 ετών, που τον ιερωμένο ανάδοχο γονιό της, το οποίο πριν που λλίες μέρες επέθανε κάτω που άγνωστα αίτια. Ξέρουμε καλά ότι τέθκοιες περιπτώσεις υπάρχουν, αλλά τζείνο που λείπει που την δημόσια σφαίρα εν η συζήτηση που αφορά στο πώς το σώμα ενός κοριτσιού ή μιας νεαρής γυναίκας μπαίνει σε μια διαλεκτική όπου στο τέλος της ιστορίας αμφισβητείται η αξία της ίδιας της της ύπαρξης. Είναι, λοιπόν, κάποια άτομα πιο άξια να προστατευτούν ή ακόμα τζαι να υπάρχουν που άλλα στην κυπριακή κοινωνία;

Μια πτυχή τούτης της υπόθεσης αφορά τον ρόλο τζαι τη στάση της ηγεσίας της εκκλησίας, που βέβαια έν προκαλούν έκπληξη. Η εκκλησιαστική ηγεσία, όπως εσυνέβηκε τζαι σε άλλες περιπτώσεις παιδοφιλίας από ιερωμένους που είδαν την δημοσιότητα στο παρελθόν στην Κύπρο -αλλά τζαι όπως είδαμε να συμβαίνει τζαι σε άλλες χώρες (π.χ με την καθολική εκκλησία)-, επιχείρησε, τούτα ούλλα τα χρόνια που την «απασχόλησε» η υπόθεση αλλά τζαι τωρά, να διατηρήσει την τάξη πραγμάτων, για να συνεχίζει ο ιερέας ναν ο φορέας της αλήθκειας, ακόμα τζαι όταν τούτος λειτουργεί εις βάρος της ψυχικής τζαι σωματικής υπόστασης των παιδιών. Τότε, η Ιερά Σύνοδος αθώωσε τον ιερέα -θύτη τζαι επανέφερε τον στα ιερατικά του καθήκοντα. Μάλιστα, όπως παρακολουθούμε στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ο θύτης ιερωμένος, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, απευθύνθηκε στην θεία εξουσία για να τον στηρίξει τζαι ένας που τους επί γης αντιπροσώπους της επαρείχεν του δημόσια στήριξη. Σήμερα, όταν ανακινήθηκε το θέμα μετά τον θάνατο της Έλενας, παρακολουθούμε την αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ αρχιεπισκόπου και μητροπολίτη Ταμασού συνεχίζοντας στην ουσία την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών τους.

Μια άλλη πτυχή, τζαι τζείνη που μας αφορά παραπάνω, εν η τοπική κοινότητα τζαι τα σεξιστικά αντανακλαστικά της. Αφορμολοημένη που αντιλήψεις περί ηθικής τζαι γυναικείας σεξουαλικότητας, μέρος της τοπικής κοινότητας καταδικάζει την κακοποιημένη γυναίκα τζαι μετά τον θάνατο της, αρνούμενη ακόμα τζαι την δικαστική καταδίκη. Στην ρητορική που βλέπει την δημοσιότητα η τοπική στήριξη στον ιερωμένο αναφέρεται σε ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά της νεαρής γυναίκας, για να στηρίξει το στήσιμο μιας υπόθεσης ότι τάχα η όλη δικαστική διαδικασία ήταν μια σκευωρία τζαι ότι ένα δεκάχρονο κορίτσι τζαι αργότερα μια νεαρή γυναίκα, που υποβλήθηκε σε επίπονες δικαστικές διαδικασίες, είσσιεν ως κίνητρο τον διασυρμό ενός «άγιου» ανθρώπου. Μια ρητορική που εν αρκετά κοινή σε τέθκοιες περιπτώσεις που την πλευρά του θύτη, πλην όμως βρίσκει στήριξη στο εύφορο έδαφος του εγκληματικού μισογυνισμού της κοινότητας, απόρροια τζαι της πατριαρχίας που χαρακτηρίζει ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία. Η σεξουαλικότητα της νεαρής κοπέλας χρησιμοποιείται όι μόνο ως δικαιολογία για τον εξευτελισμό της, αλλά τζαι σαν μια ένδειξη ότι, επειδή εν λερωμένη, εν μια ζωή που έν αξίζει σημασίας ίσως ακόμα τζαι ύπαρξης γενικότερα. Η μικρή κοινωνία ενός χωρκού της Κύπρου ξερνά εγκληματικό σεξισμό που δημιουργεί τες προϋποθέσεις όι μόνο της συγκεκριμένης κακοποίησης, αλλά τζαι άλλων μεταγενέστερων κακοποιήσεων τζαι θυματοποίησης.

Ταυτόχρονα, τζείνο που πρέπει να μας απασχολήσει πιο πολλά που την εκκλησσιά, εν η εγκληματική στάση του κράτους τζαι των θεσμών του. Το αίμα της νεαρής κοπέλας έλουσε τζαι τα σιέρκα του κράτους. Αν τζαι έξερε, ταυτιζόμενο με την εκκλησία τζαι την κοινότητα, υποκινούμενο που την πατριαρχία τζαι τον μισογυνισμό τζαι εγκλωβισμένο μέσα στην αδιέξοδη εξάρτηση του που την εκκλησσιά, αμέλησε την προστασία της τζαι εκαθόρισε με την αδιάφορη αδράνεια του τες προϋποθέσεις για τον θάνατο της. Το κράτος τζαι οι υπηρεσίες του, που ετοποθετήσαν τούτην την κοπέλα όταν ήταν παιδί σε ανάδοχη οικογένεια λόγω ακατάλληλων συνθηκών στην βιολογική της οικογένεια, αντιμετωπίσαν την σαν μιας άλλης κατηγορίας άνθρωπο. Εάν ένα παιδί 10 χρονών που κακοποιήθηκε αγνοείται με τούντον τρόπο που τες υπηρεσίες ευημερίας, αντιλαμβανόμαστε (όπως πολύ πιθανό τζαι η ίδια η κοπέλα) ότι για το κράτος η ζωή της εν λιόττερο αξιοβίωτη. Στην συνέχεια, όταν ήταν πλέον ενήλικας τζαι αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία, όσο τζαι να κατάφερε να στοιχειοθετήσει την ποινική υπόθεση, ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας εστράφηκε εναντίον της, θυματοποιώντας την ξανά.Τότε οι υπηρεσίες του κράτους ήταν πάλε απούσες για να την προστατέψουν τζαι να την στηρίξουν, όπως τζαι πιο μετά, όταν πλέον είσσιεν περάσει που πολλές διαδικασίες ανακρίσεων τζαι επανεξετάσεων στο δικαστήριο για να καταδικαστεί ο θύτης, τζαι η εκκλησία αθώωσεν τον τζαι τζείνος επέστρεψε στα ιερά του καθήκοντα.

Η κοινωνία μας έννεν μόνο μια βαθκιά πατριαρχική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η σχέση εξουσίας εκκλησίας τζαι κράτους πάνω στις ζωές μας. Τούτη η σχέση εκφράστηκε στη ζωή της Έλενας σαν ένας επαναλαμβανόμενος βιασμός. Χρειάζεται να δοθούν αγώνες για να ανατραπεί τούτη η καταπιεστική για μας συνθήκη. Χρειάζεται να δοθούν αγώνες για να διεκδικήσουμε τζαι να κερδίσουμε χώρο, για να ακούεται ο λόγος τζαι η φωνή των γυναικών που βιώνουν βία. Έν ανεχούμαστε μια κοινωνία τζαι ένα κράτος που υπερασπίζεται τους βιαστές, την πατριαρχία, τον μισογυνισμό τζαι εγκληματεί εις βάρος των γυναικών, λες τζαι τα σώματα, οι ζωές τζαι οι φωνές τους μετρούν λλιόττερο. Οι ευθύνες ούλλων εν εγκληματικές. Έν θέλουμε άλλα τέθκοια περιστατικά ξανά. Κανεί πκιον.

Συσπείρωση Ατάκτων, 31/3/2018

❌