One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Η ρατσιστική βία εναντίον των διανομέων φαγητού μόνο η κορυφή του παγόβουνου

By Doros Polykarpou
Delivery workers protest in Limasssol

Η ΚΙΣΑ παρακολουθεί με έντονη ανησυχία και αγανάκτηση τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις κατά των διανομέων φαγητού αλλά και την ανεξέλεγκτη άνοδο της ρητορικής μίσους εναντίον μεταναστών και προσφύγων, ακόμη και κατά των ιδιαίτερα ευάλωτων ασυνόδευτων παιδιών. 

Η ρατσιστική βία και επιθέσεις κατά των διανομέων δεν ξεκίνησε στο κενό ενώ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απλή παραβατική συμπεριφορά κάποιων νεαρών προσώπων. Η ΚΙΣΑ πριν ακόμα τα πογκρόμ στη Χλώρακα και στη Λεμεσό,  αλλά και μετά από αυτά, ενημέρωσε την Αστυνομία και έδωσε όσα στοιχεία είχε στη διάθεσή της για συγκεκριμένα πρόσωπα και κύκλους,  οι οποίοι όχι μόνο υποκινούσαν σε μίσος και πράξεις βίας αλλά δήλωναν απροκάλυπτα ότι εάν το κράτος δεν αναλάβει να «καθαρίσει» όπως ανέφεραν τη χώρα, θα έπαιρναν τον νόμο στα χέρια τους και θα το έπρατταν οι ίδιοι.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι αρχές δεν έκαναν οτιδήποτε ουσιαστικό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το μόνο που έπραξαν ήταν κάποιες εκ των υστέρων συλλήψεις και ποινικές διώξεις για τα πογκρόμ της Λεμεσού,  οι οποίες μάλιστα έχουν υποβαθμιστεί και παραπεμφθεί από το κακουργιοδικείο στο επαρχιακό δικαστήριο ενώ με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα έχει αφαιρεθεί από τις κατηγορίες και το ρατσιστικό κίνητρο. Οι ηθικοί αυτουργοί και υποκινητές ουδέποτε συνελήφθησαν και ουδέποτε διώχθηκαν από το κράτος.

Είναι φανερό ότι η καταστολή ως η κατ΄ εξοχήν πολιτική που υιοθέτησε το κράτος δεν είναι αποτελεσματική και οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά μέσω του ποινικού δικαίου ή της «καλύτερης» αστυνόμευσης, ούτε και μπορούν να απομονώνονται από τη γενικότερη και ευρύτερη άνοδο του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογηθεί ο ρόλος της οργανωμένης, «πολιτικά νομιμοποιημένης» και μη ακροδεξιάς, η οποία είναι φανερό ότι  αξιοποιεί την ευαλωτότητα νεαρών προσώπων σε υποβαθμισμένες περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα, σε μια κοινωνία ανισοτήτων και έξαρσης της φτωχοποίησης,  υποκινώντας τους σε πράξεις βίας και ρατσισμού κατά ακόμα πιο ευάλωτων προσώπων ενεργώντας ως ηθικοί αυτουργοί.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και σε σχέση με την αντίδραση τοπικών κοινωνιών ακόμα και στη φιλοξενία στις κοινότητές τους δομών παιδιών υπό τη φροντίδα του κράτους,  η οποία επίσης απορρέει  δυστυχώς από  ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η οργάνωση διαδήλωσης από το ΕΛΑΜ στη Λάρνακα την ερχόμενη βδομάδα εναντίον των ασυνόδευτων ανηλίκων κατηγορώντας τους για βία και εγκληματικότητα αποτελεί μια προσπάθεια αποενοχοποίησης της ρατσιστικής βίας και των επιθέσεων κατά των μεταναστών και ως εκ της φύσης της θα έπρεπε όχι μόνο να απαγορευθεί ως εκδήλωση έκφρασης και ρητορικής μίσους αλλά να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των δημοκρατικών πολιτών και θεσμών της χώρας και στην άμεση αντίδραση σε αυτή.

Η ΚΙΣΑ καλεί-

  1. Την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη χάραξη και υλοποίηση πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών προσώπων στην ακροδεξιά ιδεολογία.
  2. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει μέσα από πολυθεματικότητα, διαφάνεια και ευρεία συμμετοχή κρατικών και μη κρατικών φορέων, περιλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινοτήτων μεταναστών στη δημιουργία συμβουλευτικής ομάδας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και στην υιοθέτηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης κατά του ρατσισμού, όπως άλλωστε είχε την υποχρέωση να πράξει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. και το οποίο ουδέποτε έπραξε
  3. Την Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσουν στην άμεση λήψη μέτρων για  αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους, εναντίον οποιουδήποτε υποκινεί σε ρατσιστικό μίσος και βία, περιλαμβανομένων των πολιτικών και αξιωματούχων του κράτους.
  4. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ασχοληθεί ουσιαστικά με την έκφραση ρητορικής μίσους από δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων κοινοβουλευτικών κομμάτων και βουλευτών, ώστε να λάβει όλα τα  απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα επιβλαβούς για την πολιτική ζωή και ολόκληρη την κοινωνία φαινομένου και να διασφαλίσει ότι η ούτω καλούμενη Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος δεν θα συνεχίσει να αποτελεί κοινοβουλευτικό εφαλτήριο διάδοσης ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους. 

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

2 Νοεμβρίου 2024

Επίτροπος Διοίκησης: Από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ξέπλυμα της κρατικής ασυδοσίας

By Doros Polykarpou

Η ΚΙΣΑ έχει στη διάθεσή της σωρεία υποθέσεων με τις οποίες μπορεί να πείσει και τον  πιο δύσπιστο πολίτη και πολίτιδα ότι η κα Στυλιανού-Λοττίδη έχει καταντήσει το Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από μια αξιόπιστη Ανεξάρτητη Αρχή  προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε «πλυντήριο» της κρατικής ασυδοσίας.

Η διαχείριση της καταγγελίας Παλαιστίνιου πρόσφυγα που δεν του επιτράπηκε η είσοδος στη Κύπρο και στη συνέχεια απελάθηκε είναι χαρακτηριστική τής πιο πάνω τραγικής διαπίστωσης.

Ο κ. Α.Σ. (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται το πραγματικό του όνομα) είναι Παλαιστίνιος από τη Χεβρώνα και ζούσε στην Κύπρο από το 2009 μέχρι το 2013 με το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας. Το 2013 ο κ. Α.Σ., μη αντέχοντας άλλο τις δύσκολες συνθήκες του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας (που συνειδητά η κυβέρνηση διαμόρφωσε), ζήτησε να τερματιστεί η προστασία αυτή, όπως έκαναν και κάνουν πολλοί άλλοι πρόσφυγες (ο ακριβής αριθμός τους αποκρύπτεται από τις Αρχές για πολιτικές σκοπιμότητες) και επέστρεψε πίσω στη Χεβρώνα.

Μετά από την επιδρομή της Χαμάς και την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση του Στρατού του Ισραήλ ο κ. Α.Σ.  κατάφερε να ταξιδέψει στο αεροδρόμιο Πάφου με σκοπό να ζητήσει εκ νέου άσυλο στη Κύπρο. Οι Αρχές της Κύπρου, αντί να του επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφος της Κύπρου και να του παραχωρήσουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, τον έθεσαν υπό κράτηση με σκοπό την απέλαση.

Η ΚΙΣΑ αποτάθηκε εκ μέρους του παραπονούμενου  τόσο στον τότε Υπουργό Εσωτερικών όσο και στην Επίτροπο Διοικήσεως  και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πέραν της αρμοδιότητάς της ως Επίτροπος Διοίκησης έχει επίσης  αρμοδιότητα για την παρακολούθηση απελάσεων  ως ανεξάρτητη αρχή παρακολούθησης των υποχρεωτικών επιστροφών/απελάσεων.

Η Επίτροπος Διοίκησης με επιστολή της ημερομηνίας 24.09.2024 (10 μήνες αργότερα) μας ενημέρωσε «ότι η Υπηρεσία Ασύλου πρόκειται, σε σύντομο χρονικό διάσημα (sic)  να καλέσει τον … με σκοπό να τον καθοδηγήσει να υποβάλει, εκ νέου, μεταγενέστερη αίτηση…». Μάλιστα μας ενημέρωσε ότι «ενόψει της πιο πάνω θετικής εξέλιξης… ότι η διερεύνηση του παραπόνου τερματίζεται».

Γιατί θεωρούμε ότι η επίτροπος ενήργησε ως πλυντήριο  της κρατικής ασυδοσίας αντί ως ανεξάρτητη αρχή χρηστής διοίκησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

  1. Εάν ερευνούσε πραγματικά και έγκαιρα την υπόθεση θα γνώριζε ότι ο κ. Α.Σ. παράνομα κρατήθηκε και στη συνέχεια παράνομα απελάθηκε από την Κύπρο και επαναπροωθήθηκε πίσω στην Παλαιστίνη από τον περασμένο Δεκέμβριο
  2. Ακόμη και  να υποθέσουμε ότι δεν γνώριζε, ενώ  όφειλε να γνωρίζει,  ότι ο παραπονούμενος απελάθηκε, πώς είναι δυνατόν το Γραφείο της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να παραβλέπει σε τέτοια περίπτωση την 10μηνη παραμονή ενός πρόσφυγα από την Παλαιστίνη,  χωρίς καθεστώς διαμονής και πιθανότατα υπό κράτηση, χωρίς πρόσβαση σε στέγη, σε τροφή, σε εργασία, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. κ.λπ.
  3. Διερωτόμαστε με ποια εχέγγυα η Επίτροπος θεώρησε το «ψέμα» των Αρχών ως «θετική  εξέλιξη» η οποία την οδήγησε μάλιστα στον τερματισμό του παραπόνου χωρίς να επιβεβαιώσει καν ότι οι Αρχές τήρησαν τις υποσχέσεις τους και παραχώρησαν στο κ. Α.Σ.  πρόσβαση στο δικαίωμα ασύλου. 

Διοικητικό Συμβούλιο

ECHR’s condemnation of Cyprus’ pushbacks to Lebanon

By Doros Polykarpou

We welcome today’s decision of the ECtHR in M.A. AND Z.R. v. CYPRUS (Appl. No 39090/20), in which KISA, EuroMed Rights and the Human Rights Center of Ghent University, also participated as a third  party interveners. The ruling reveals and highlights in the clearest way the violations of human rights of asylum seekers who, at  risk of their lives, try to enter the Republic to seek protection but are illegally refouled , in this case to Lebanon.

We had repeatedly positioned ourselves against the illegal refoulement  of Syrians and other refugees to Lebanon, stressing that the policies adopted under the Ministry of Nikos Nouris and  were continued by Konstantinos Ioannou under  the current government and Deputy Minister of Immigration and International Protection, Nikola Ioannidis, who boast about their “successful” immigration policy of sea or buffer zone refoulement , are in violation of the ECHR and international law.

In its detailed judgment, the ECtHR decided that the Republic of Cyprus violated Article 3 of the ECHR, both from a procedural and a substantive point of view, since the applicants’ refoulement to Lebanon put them at risk of indirect refoulement to Syria and in living conditions in Lebanon that violate Article 3 (inhuman and degrading treatment).Further, it found that the Applicants were deported collectively , without their asylum claim being examined and without an individualized assessment of their asylum claim, which it accepted that they had made orally (Article 4, Protocol 4).The ECtHR also held that the applicants’ right to an effective remedy (Article 13) had been violated for not been able to address the above violations before a court in the Republic, and finally  held that the applicants’ right not to be subjected to inhuman and degrading treatment had been violated due to the conditions under which the authorities of the Republic had them confined in a boat in the sea for a period of two days, without enough food and hygiene conditions,  before they were finally refouled  to Lebanon.

Most importantly, the ECtHR rejects the government’s narrative that it wants to consider Lebanon as a safe third country after accepting that illegal returns to Syria are taking place, while the situation and conditions of refugees in Lebanon are tragic and amount to inhuman and degrading treatment. The ECtHR did not accept that the readmission agreement between Cyprus and Lebanon ensures protection against human rights violations and in particular against indirect refoulement to Syria. The ECtHR also awarded €22,000 in damages to each applicant as well as attorney’s fees and costs.

Today’s decision is a positive example  of the promotion of  human rights and unveiling their  violations by the state, through the cooperation of lawyers, NGOs and academics, and KISA expresses its appreciation and we would like to thank  all those who worked selflessly for this excellent result.

Once again, we call on the government to comply with its obligations under the laws of the Republic, the ECHR and international law and to end its policies of human rights violations and the refoulement of migrants and refugees. We call on the government to –  

  • Immediately allow  access to asylum procedures and reception conditions to refugees trapped in the buffer zone who have so far been repeatedly refouled by the authorities of the Republic back in the buffer zone.
  • End the policy of suspending the processing of asylum applications from Syrian refugees and grant them international protection since neither Lebanon nor Syria can under any circumstances be considered a safe third country or a safe country of origin, respectively.
  • Ensure access to asylum to every person entering the Republic seeking protection, either from the sea or from the buffer zone, and humane reception and living conditions and respect the right to asylum as safeguarded under the Charter of Fundamental Rights of the EU.
  • End the policy of deportations and the policy of  “promotion” of Cyprus as an unattractive destination for refugees and migrants.

EuroMed Rights

KISA- Action for Equality, Support, Antiracism

CLDH – Lebanese Centre for Human Rights

Κόλαφος ΕΔΑΔ για τις επαναπροωθήσεις της Κύπρου στον Λίβανο

By Doros Polykarpou

Καλωσορίζουμε τη σημερινή απόφαση του ΕΔΑΔ στην Υπόθεση M.A. AND Z.R. v. CYPRUS (Appl. No 39090/20) στην οποία η ΚΙΣΑ μαζί με το EuroMed Rights και το Human Rights Center του Πανεπιστημίου Ghent συμμετείχαμε επίσης ως τρίτο ενδιαφερόμενο μέρος. Η απόφαση αποκαλύπτει και αναδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου που με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να εισέλθουν στη Δημοκρατία για να ζητήσουν προστασία αλλά επαναπροωθούνται παράνομα, στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Λίβανο.

Είχαμε κατ΄επανάληψη τοποθετηθεί εναντίον των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Λίβανο, Σύριων και άλλων προσφύγων, τονίζοντας ότι οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν επί Υπουργίας Νίκου Νουρή, συνεχίστηκαν από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου με την παρούσα κυβέρνηση και τον νυν Υφυπουργό Μετανάστευσης Νικόλα Ιωαννίδη, οι οποίοι κομπάζουν για την «επιτυχημένη » τους μεταναστατευτική πολιτική των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα ή των επαναπροωθήσεων στη νεκρή ζώνη, παραβιάζουν την ΕΣΔΑ και το διεθνές δίκαιο.

Το ΕΔΑΔ με τη λεπτομερή απόφαση του καταπέλτη,  αποφάσισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, τόσο από διαδικαστικής όσο και ουσιαστικής άποψης αφού η επαναπροώθηση των αιτητών στον Λίβανο τους έθεσε σε κίνδυνο έμμεσης επαναπροώθησης στη Συρία αλλά και σε συνθήκες διαβίωσης στο Λίβανο που παραβιάζουν το άρθρο 3 (απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση). Περαιτέρω, έκρινε ότι οι Αιτητές απελάθηκαν ομαδικά, χωρίς να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους και χωρίς εξατομικευμένη αξιολόγηση του αιτήματος τους για άσυλο, το οποίο αποδέχθηκε ότι υπέβαλαν προφορικά (Άρθρο 4, Πρωτόκολλο 4). Το ΕΔΑΔ, έκρινε επίσης ότι παραβιάστηκε  το δικαίωμα των αιτητών σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο (Άρθρο 13) εναντίον των πιο πάνω παραβιάσεων αφού δεν θα μπορούσαν να αποταθούν σε οποιοδήποτε δικαστήριο στη Δημοκρατία,  ενώ έκρινε τέλος  ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα των αιτητών να μην υπόκεινται σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες οι αρχές της Δημοκρατίας τους είχαν εγκλωβισμένους σε μια βάρκα μέσα στη θάλασσα για περίοδο δύο ημερών, χωρίς την αναγκαία τροφή και συνθήκες υγιεινής, πριν τους επαναπροωθήσουν τελικά παράνομα στον Λίβανο.

Σημαντικό όμως είναι κυρίως το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ απορρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης που θέλει να θεωρεί τον Λίβανο ως ασφαλή τρίτη χώρα αφού αποδέχθηκε ότι από το Λίβανο πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις στη Συρία, ενώ η κατάσταση και οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στον Λίβανο είναι τραγικές που ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Το ΕΔΑΔ δεν αποδέχθηκε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου διασφαλίζει προστασία από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως από έμμεση επαναπροώθηση στη Συρία. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε επίσης 22,000 ευρώ αποζημιώσεις σε κάθε αιτητή καθώς επίσης και δικηγορικά έξοδα.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί παράδειγμα των θετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάδειξη των παραβιάσεων τους από το κράτος,  μέσα από τη συνεργασία δικηγόρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και ακαδημαϊκών.

Καλούμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τους νόμους της Δημοκρατίας, την ΕΣΔΑ και το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις πολιτικές παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επαναπροωθήσεων των μεταναστών και προσφύγων. Καλούμε την κυβέρνηση όπως –

  • Άμεσα επιτρέψει πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και σε συνθήκες υποδοχής στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη και που έχουν μέχρι σήμερα επαναπροωθηθεί κατ΄επανάληψη από τις αρχές της δημοκρατίας πίσω στη νεκρή ζώνη.
  • Τερματίσει την πολιτική της αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύριους πρόσφυγες και τους παραχωρήσει διεθνή προστασία αφού ούτε ο Λίβανος ούτε και η Συρία μπορούν να θεωρηθούν υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις ασφαλής Τρίτη χώρα και και ασφαλής χώρα καταγωγής, αντίστοιχα.
  • Διασφαλίσει την πρόσβαση στο άσυλο σε κάθε πρόσωπο που εισέρχεται στη Δημοκρατία ζητώντας προστασία, είτε από το θάλασσα είτε από τη νεκρή ζώνη και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης και σεβασμό στο δικαίωμα ασύλου το οποίο κατοχυρώνεται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
  • Τερματίσει την πολιτική των απελάσεων αλλά και την πολιτική της «ανάδειξης» της Κύπρου ως μη θελκτικού προορισμού για πρόσφυγες και μετανάστες

EuroMed Rights

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη. Αντιρατσισμό

Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Λιβάνου (CLDH)


[1] https://hudoc.echr.coe.int/#{%22fulltext%22:[%22M.A.%20and%20Z.R.%20v.%20Cyprus%20(no.%2039090/20)%22],%22documentcollectionid2%22:[%22GRANDCHAMBER%22,%22CHAMBER%22],%22itemid%22:[%22001-236141%22]}


[1] https://hudoc.echr.coe.int/#{%22fulltext%22:[%22M.A.%20and%20Z.R.%20v.%20Cyprus%20(no.%2039090/20)%22],%22documentcollectionid2%22:[%22GRANDCHAMBER%22,%22CHAMBER%22],%22itemid%22:[%22001-236141%22]}

International Human Rights Defenders Award to Doros Polykarpou

By Doros Polykarpou

With deep appreciation and pride KISA announces that last Friday, 31 May 2024, the international human rights organisation Front Line Defenders (FLD) selected Doros Polykarpou, co-founder and Executive Director of KISA for over 15 years and a fighting activist of the organisation for the last 3 years, as one of this year’s five Human Rights Defenders at Risk worldwide.

Each year, the FLD awards five human rights defenders from the five continents – regions of the world (Africa, the Americas, Asia-Pacific, Europe and Central Asia, and the Middle East and North Africa) who are at risk for their work. 

The other award-winning human rights defenders, their organizations and countries for 2024 are:

Speaking at the awards ceremony, Alan Glasgow, Executive Director of Front Line Defenders, said: “Given the immense challenges we face and the dark forces at work against human rights in many parts of the world, it can be tempting to lose hope that a better world is even possible. But these courageous human rights defenders have defied that temptation and inspire us to keep hope alive. They say ‘no’ to abusers and ‘yes’ to optimism – they know that a world that is fairer, more equal, that respects human rights is worth fighting for.”

The awards ceremony was held at Trinity College of the University of Dublin, the capital of Ireland. The awards are the top distinction of the FLD, which is based in Dublin, has an EU Office in Brussels and regionally-based field staff  on all continents. FLD’s main mission and objective is the protection of  protecting human rights defenders around the world who are threatened and at risk because of their action and work in the promotion and defence of human rights. In 2018, the organization was awarded the UN Human Rights Award.

As stated in the above FLD announcement, this annual award was established in 2005 “to honour the work of Human Rights Defenders who are courageously making outstanding contributions to the promotion and protection of human rights, often at great personal risk and cost to themselves. The Award focuses international attention on the work and struggles of Human Rights Defenders, providing a greater internatioal platform to speak about and advocate for the human rights issues they are defending. This year’s laureates were selected from among scores of candidates nominated in a secure, public nomination process carried out between November 2023 and January 2024.”

After thanking the organisers for this “valuable award” and dedicating it “to the people and especially to the children of Palestine who are murdered daily by the Israeli army with the tolerance and support of the powerful players of the international community”, Doros Polykarpou referred to the “very serious issues Cyprus is is faced with, and the choice of the authorities to turn the refugee issue into a matter of national security and even the survival of the country. 

Refugees, migrants and the activists who support them are portrayed as the greatest threat to public safety, the demography and even the cultural identity of the society.”  With this narrative and policies, continued Doros Polykarpou , “they have poisoned society with hatred and paved the way for the rise of far-right and nationalist forces. …  In this context, we have become the target of systematic smear campaigns, hate speech, verbal attacks and even death threats. The culmination of this process … was the bombing of our offices on 5 January of this year. It is completely unacceptable that the government of Cyprus has so far failed to condemn the bombing.”

Steering Committee

Διεθνές Βραβείο Υπερασπιστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Δώρο Πολυκάρπου

By Doros Polykarpou

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνια η ΚΙΣΑ ανακοινώνει ότι την περασμένη Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Front Line Defenders (FLD) επέλεξε  τον Δώρο Πολυκάρπου, συνιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή της ΚΙΣΑ για πάνω από 15 χρόνια και μαχόμενος ακτιβιστής της οργάνωσης τα τελευταία 3 χρόνια ως ένα από τους  πέντε Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο παγκοσμίως.

Ο οργανισμός FLD βραβεύει κάθε χρόνο πέντε υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προέρχονται από τις πέντε ηπείρους – περιοχές του κόσμου (Αφρική, Αμερική, Ασία – Ειρηνικός Ωκεανός, Ευρώπη και Κεντρική Ασία, και Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και βρίσκονται σε κίνδυνο για τη δραση τους. .

Οι πέντε βραβευθέντες υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οργανώσεις  και οι χώρες τους για το 2024 είναι:

Κατά την τελετή απονομής των βραβείων, ο Alan Glasgow, εκτελεστικός διευθυντής της Front Line Defenders, δήλωσε: “Δεδομένων των απέραντων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και των σκοτεινών δυνάμεων που δρουν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, μπορεί να οδηγήσει στον πειρασμό να χάσουμε την ελπίδα ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι καν εφικτός … Αλλά αυτοί οι θαρραλέοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αψηφήσει αυτόν τον πειρασμό και μας εμπνέουν να διατηρήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Λένε «όχι» στους θύτες και «ναι» στην αισιοδοξία – ξέρουν ότι ένας κόσμος πιο δίκαιος, πιο ισότιμος, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αξίζει να αγωνιστούμε γι’ αυτόν.”

Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε στο Κολλέγιο Trinity του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, πρωτεύουσας της Ιρλανδίας. Τα βραβεία αποτελούν την κορυφαία διάκριση της FLD, η οποία εδρεύει στο Δουβλίνο, διαθέτει παράρτημα στις Βρυξέλλες όπως και προσωπικό σ’ όλες τις ηπείρους, με κύρια αποστολή και στόχο την προστασία των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά το παγκόσμιο που απειλούνται και βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της δράσης και του έργου τους για την προώθηση και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2018 η ίδια η οργάνωση τιμήθηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

 Όπως αναφέρεται και στην πιο πάνω ανακοίνωση της FLD, το ετήσιο αυτό Βραβείο καθιερώθηκε το 2005 «για να τιμήσει το έργο των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συμβάλλουν με θάρρος στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο και κόστος για τους ίδιους.

Το Βραβείο εστιάζει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στο έργο και τους αγώνες των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρέχοντας μια μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για να μιλήσουν και να υποστηρίξουν τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπερασπίζονται. Οι φετινοί βραβευθέντες επιλέχθηκαν μεταξύ δεκάδων υποψηφίων που προτάθηκαν σε μια ασφαλή, δημόσια διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων που διεξάχθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024.»

Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για το «πολύτιμο αυτό βραβείο» και αφιερώνοντάς το «στον λαό και ιδιαίτερα στα παιδιά της Παλαιστίνης που δολοφονούνται καθημερινά από τον ισραηλινό στρατό με την ανοχή και την υποστήριξη των ισχυρών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας», ο Δώρος Πολυκάρπου αναφέρθηκε στα «πολύ σοβαρά ζητήματα … που αντιμετωπίζει η Κύπρος και στην επιλογή των αρχών να μετατρέψουν το προσφυγικό σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας ή και επιβίωσης της χώρας.  Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι ακτιβιστές που τους υποστηρίζουν παρουσιάζονται ως η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, τη δημογραφία, ακόμη και την πολιτιστική ταυτότητα της κοινωνίας.”

Με αυτό το αφήγημα και τις πολιτικές,   συνέχισε ο Δώρος Πολυκάρπου , «δηλητηρίασαν την κοινωνία με μίσος και άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια γίναμε στόχος συστηματικών εκστρατειών συκοφάντησης, ρητορικής μίσους, λεκτικών επιθέσεων, ακόμη και απειλών θανάτου. Το αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας … ήταν η βομβιστική επίθεση στα γραφεία μας στις 5 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Είναι εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν έχει καταδικάσει μέχρι στιγμής τη βομβιστική επίθεση

Διοικητικό Συμβούλιο

Η κυβέρνηση σπρώχνει τους πρόσφυγες σε νέο κύκλο εκμετάλλευσης και βίας

By Doros Polykarpou

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί έντονη αναστάτωση και αβεβαιότητα τόσο μεταξύ των προσφύγων που αναμένουν να εξεταστεί η αίτηση τους για άσυλο όσο και μεγάλης μερίδας ανθρώπων που ήδη ζουν και εργάζονται με το καθεστώς διεθνούς προστασίας στη Κύπρο.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την εξέλιξη είναι:

  • Η άνοδος του ρατσισμού, της ρητορικής και εγκλημάτων μίσους (όπως αυτά σε Χλώρακα και Λεμεσό) και των πολιτικών και άλλων δυνάμεων που  υποθάλπουν και αξιοποιούν αυτά τα εγκλήματα για τους δικούς τους πολιτικούς ή άλλους σκοπούς,
  • Οι συνεχιζόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις εκφοβισμού και αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις προσφύγων για σκοπούς «δημοσίου συμφέροντος» ή “προστασίας της εθνικής ασφάλειας”
  • Η αναγωγή του προσφυγικού από την κυβέρνηση σε θέμα εθνικής ασφάλειας / επιβίωσης με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα της κοινωνίας να έχει περιέλθει σε κατάσταση πανικού
  • Οι πρόσφατες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων σε Λίβανο με την χρήση αστυνομικής και στρατιωτικής βίας και απειλών, 
  • Οι ενέργειες της κυβέρνησης για οικονομική στήριξη του Λιβάνου από την ΕΕ για να αναχαιτίσει την έξοδο προσφύγων από τον Λίβανο
  • Οι εξαγγελίες  της κυβέρνησης
    • για χαρακτηρισμό περιοχών της Συρίας που ελέγχονται πλήρως από το καθεστώς ως ασφαλών,  καθώς και
    • για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύριους με παράλληλη μακροχρόνια κράτηση  τους σε κλειστά στρατόπεδα υποδοχής

Η αναστάτωση και αβεβαιότητα φαίνεται να έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην αναζήτηση διόδων αναχώρησης από την Κύπρο και μετακίνησης τους σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που καταφθάνουν στην οργάνωση μας ήδη ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων έχει φύγει από την Κύπρο.  Η έλλειψη νόμιμων οδών μετεγκατάστασης αφενός και  η μη παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων κατά παράβαση του νόμου και του ευρωπαϊκού δικαίου από τις Κυπριακές αρχές, αφετέρου  έχουν δημιουργήσει νέα εμπόδια και κενά τα οποία φαίνεται να έχουν συμπληρώσει και σε αυτή την περίπτωση διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης των προσφύγων.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα πρόσφυγα από την Συρία που αποτάθηκε για προστασία στην Οργάνωση μας. Ο κ. Α.Μ., αιτητής ασύλου από την Συρία  (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται το όνομα του) απήχθηκε, κρατήθηκε με την βία και κακοποιήθηκε βάναυσα από κυκλώματα που ανέλαβαν να τον μεταφέρουν εκτός Κύπρου. Όταν ο κ. Α.Μ. κατάφερε να αποδράσει από τα χέρια των απαγωγέων,  αποτάθηκε άμεσα στην αστυνομία για προστασία και καταγγελία των δραστών. Δυστυχώς, η αστυνομία ούτε να εντοπίσει τους δράστες κατάφερε ούτε να προστατεύσει το θύμα με αποτέλεσμα αυτός να κρύβεται σε μη ασφαλή χώρο ώστε να μην τον εντοπίσουν οι απαγωγείς του που μέχρι σήμερα απειλούν τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένεια του.

Δυστυχώς, στη βάση των όσων έχουμε υπόψη μας, φαίνεται ότι η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά για λόγους άγνωστους σε μας. Ανησυχούμε ότι οι παραλήψεις από πλευράς της αστυνομίας οφείλονται στο ενδεχόμενο να μην δίνουν την ίδια σημασία σε κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων εκτός χώρας είτε γιατί για άλλη μια φορά δεν «πίστεψαν» τα όσα το θύμα τους είχε καταγγείλει και για τον σκοπό αυτό η ΚΙΣΑ  θα προβεί σε καταγγελία εκ μέρους του θύματος στην ΑΔΙΠΑ ώστε οι χειρισμοί των εμπλεκόμενων αστυνομικών να αξιολογηθούν από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή.

Διοικητικό Συμβούλιο   

Καμία απώλεια ζωής δεν δικαιολογείται για σκοπούς μεταναστευτικού ελέγχου!

By Doros Polykarpou

Την ημέρα του Ραμαζανιού, μια ιδιαίτερα σημαντική θρησκευτική μέρα για τους μουσουλμάνους, επέλεξε η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας (ΥΑΜ) να οργανώσει επιχείρηση σε διαμερίσματα πολυκατοικίας στη Λεμεσό που εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι διαμένουν σε πολύ φτωχές στεγαστικές συνθήκες μετανάστες και μετανάστριες. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρω στις 6:00 τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου, μεγάλη ομάδα μελών της ΥΑΜ παραβίασε αρχικά την κύρια είσοδο του διαμερίσματος στο οποίο διέμεναν οι μετανάστες και άρχισε να προβαίνει σε συλλήψεις. Κάποιοι αστυνομικοί προχώρησαν στα υπνοδωμάτια και όσες πόρτες ήταν κλειδωμένες τις άνοιγαν με τη βία. Στο ένα από αυτά τα δωμάτια κοιμόταν ο 24χρονος Anisur Mohammad μαζί με άλλο συμπατριώτη του.

Ο νεαρός Anisur σε πρόσφατη φωτογραφία του στη Λεμεσό

Όταν ξύπνησε από τη βίαιη είσοδο των αστυνομικών, ενδεχομένως απότομα και σε κατάσταση πανικού, άνοιξε το παράθυρο του υπνοδωματίου του στο 5ο όροφο της πολυκατοικίας και πήδηξε έξω, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία όταν κτύπησε στο έδαφος. Δεύτερο άτομο, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της Αστυνομίας, προχώρησε στο μπαλκόνι του καθιστικού και προσπάθησε να  πηδήξει στους πιο κάτω ορόφους για να διαφύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά και να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Επίσης, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και κράτηση όλων των διαμενόντων στο διαμέρισμα μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και του τραυματία που φρουρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού κατά παράβαση των προνοιών της νομοθεσίας για κράτηση παράτυπων μεταναστών ως το έσχατο μέτρο και μετά από προειδοποίηση για εθελούσια αναχώρηση από την Κύπρο.  Να σημειωθεί ότι επίσημα από πλευράς Αστυνομίας μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν σε ποια βάση ο νοσηλευόμενος μετανάστης τελεί υπό κράτηση.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η Αστυνομία για άλλη μια φορά με τις δηλώσεις και ενέργειές της που ακολούθησαν, προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τα πραγματικά γεγονότα ώστε να αποπροσανατολίσει από τυχόν ευθύνες και αδικήματα που προέκυψαν κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση.  Επίσης θεωρούμε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας όφειλε, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, να είχαν διασφαλίσει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση των χειρισμών της Αστυνομίας από ποινικό ανακριτή της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνηση Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Η ΚΙΣΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχει δικαίωμα πρόσβασης στους κρατούμενους και έχει ζητήσει τόσο τηλεφωνικά όσο και γραπτά από τον Αρχηγό Αστυνομίας άδεια για να τους επισκεφτεί. Η Αστυνομία, προφανώς για να καθυστερήσει την πρόσβασή μας στους κρατούμενους, μας ενημέρωσε σήμερα ότι «ο Αρχηγός Αστυνομίας σχολάει η ώρα 2:30 και ως εκ τούτου το αίτημά σας δεν μπορεί να εξεταστεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα που θα επιστρέψει στο γραφείο του».

Η ΚΙΣΑ εκφράζει και με αυτή την τραγική εξέλιξη την έντονη ανησυχία της για την εντεινόμενη βία που ασκεί η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα κατά των μεταναστών και προσφύγων, είτε λόγω του γενικότερου τοξικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη κοινωνία είτε για να αποπροσανατολίσει από τη συνεχιζόμενη ανεπάρκειά της να αντιμετωπίσει το πραγματικό έγκλημα στη χώρα.

Θεωρούμε ότι ευθύνη φέρει και η Κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει κατάσταση πανικού στην κοινωνία με τις δηλώσεις τους περί “εισβολής” και “επιθεσης” σε σχέση με την αύξηση των προσφύγων που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χλώρακα, αντί να ψέξει το ρατσιστικό έγκλημα που προηγήθηκε κατά των προσφύγων και τις ευθύνες της Αστυνομίας, υποσχέθηκε στον ρατσιστή κοινοτάρχη και Επαρχιακό Γραμματέα του ΔΗΣΥ «επιπρόσθετα μέτρα», και έκτοτε η Αστυνομία προβαίνει σε συστηματική βία και άνευ προηγουμένου τρομοκράτηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Πάφο.  

Τέλος, η ΚΙΣΑ χαιρετίζει τη διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν διάφορες ομάδες πολιτών της Λεμεσού και καλεί το κοινό, τους φίλους και μέλη της ΚΙΣΑ να λάβουν μέρος.

Η συγκέντρωση μνήμης θα ξεκινήσει η ώρα 12 το μεσημέρι απέναντι από το κεντρικό κτίριο της ΑΗΚ, δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Νάπας στη Λεμεσό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στο ΤΑΕ Λεμεσού. 

Διοικητικό Συμβούλιο

Οι πρόσφυγες δεν είναι “εισβολείς”  αλλά άνθρωποι που δικαιούνται προστασία

By Doros Polykarpou

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις προσφύγων, κυρίως Σύριων, που έρχονται στην Κύπρο μέσω θαλάσσης. Η γενοκτονία που συντελείται κατά του Παλαιστινιακού λαού από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ  και οι επιθέσεις του κατά άλλων γειτονικών χωρών έχουν, μεταξύ άλλων, σπείρει τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή και έχει επιδεινώσει αφάνταστα τις ήδη αβάστακτες συνθήκες  διαβίωσης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και ειδικότερα των προσφύγων που ζουν στον Λίβανο. Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι ήταν αναμενομένη η αύξηση των προσφυγικών ροών και μερίδιο ευθύνης έχουν και όσοι συνεχίζουν να ανέχονται και να στηρίζουν τη συνέχιση αυτής της γενοκτονίας.

Οι αρχές της Κύπρου, ενώ γνώριζαν ότι ως αποτέλεσμα της πιο πάνω κατάστασης θα  υπήρχε σημαντική άφιξη προσφύγων, αρκούμενες σε άδοξες ρητορικές, δεν επεξεργάστηκαν  τα απαιτούμενα πλάνα και μέτρα που θα έθεταν σε εφαρμογή την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και οι «λύσεις» που προτείνουν να συγκρούονται και παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο αποκαλύπτοντας τις απάνθρωπες πολιτικές που καθοδηγούν και διέπουν τις αρχές αυτής της χώρας.  

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, προεξάρχοντος του Προέδρου, αλλά και άλλοι  πολιτικοί ηγέτες αυτού του τόπου, συνεπικουρούμενοι από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, καταφεύγουν για άλλη φορά στη ρητορική μίσους και την υπόθαλψη των εγκλημάτων μίσους που αυτή θα επιφέρει, όπως έχει αποδειχτεί πρόσφατα με τα ρατσιστικά πογκρόμ στη Χλώρακα και τη Λεμεσό.

Βουλευτές, πολιτικοί, ακόμη και ο Πρόεδρος της χώρας, όταν μιλούν για πρόσφυγες αναφέρονται σε «παράνομους ανθρώπους», σε «εισβολείς», «παράνομους» ή «παράτυπους» μετανάστες, και όχι για «αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας», κατά τον κ. Χριστοδουλίδη.

Κερασάκι στην τούρτα οι εθνικιστές, οι ρατσιστές και οι νεοναζί που αναφέρονται «σε  οργανωμένη εισβολή από τις ελεγχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές» αφού, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, τα σαπιοκάραβα με τα οποία καταφθάνουν οι πρόσφυγες δεν αντέχουν να ταξιδέψουν από τον Λίβανο και επομένως οι πρόσφυγες «φορτώνονται σε αυτά από τον κατοχικό στρατό στις ακτές του αποστόλου Ανδρέα και αποστέλλονται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές για να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας».

Οι εξαγγελθέντες στόχοι και προθέσεις της Κυβέρνησης είτε για ενίσχυση των αρχών του Λιβάνου για αναχαίτηση και αποτροπή της «εξαγωγής μεταναστών», κατά τον Πρόεδρο,  προς την Κύπρο, είτε των επαναπροωθήσεων πίσω στον Λίβανο  όσων καταφέρνουν να προσεγγίσουν τις ακτές της Κύπρου, είναι ηθικά κατάπτυστη,  πολιτικά ανέφικτη και νομικά  καταδικαστέα. Δεν μπορεί η Κύπρος να ζητά την παρέμβαση της ΕΕ για να εξακολουθήσει να ο Λίβανος να αποτελεί  μια ανοιχτή φυλακή εξαθλιωμένων προσφύγων, καταδικασμένων σε πίνα και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ο Λίβανος ούτε ασφάλεια ούτε αξιοπρεπείς συνθήκες μπορεί να προσφέρει σήμερα και αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που οι πρόσφυγες αναζητούν προστασία σε ασφαλή κράτη μέλη της ΕΕ.  

Η ΚΙΣΑ καλεί την Κυβέρνηση  

  1. Να επεξεργαστεί σε συνεργασία με την ΕΕ σχέδιο δράσης για την ουσιαστική στήριξη του Λίβανου ώστε να βελτιώσει τις υποδομές φιλοξενίας και διαβίωσης των προσφύγων και ολόκληρου του λαού του Λιβάνου αντί των υποδομών τεχνικής παρακολούθησης και φύλαξης των συνόρων της χώρας.
  2. Να ζητήσει την υιοθέτηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας όπως έγινε με τους Ουκρανούς πρόσφυγες και την αποτελεσματική ενεργοποίηση του μηχανισμού μετέγκαταστασης ούτως ώστε τα 27 Κράτη Μέλη να λάβουν συλλογική ευθύνη για την φιλοξενία των προσφύγων
  • Να προχωρήσει στην άμεση εξέταση όλων των αιτήσεων ασύλου από Σύριους πρόσφυγες και  την παραχώρηση καθεστώτος αναγνωρισμένου πρόσφυγα ώστε αυτοί να μπορούν να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να μετακινηθούν σε χώρες της δικής τους επιθυμίας.

Καταδικάζοντας απερίφραστα την εσκεμμένη δολοφονία των 7 ακτιβιστών της World Centre Kitchen και 200 τόσων μελών άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, περιλαμβανόμενων και υπηρεσιών του ΟΗΕ, όπως η UNRWA, η ΚΙΣΑ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση και Βουλή να αναλάβει επιτέλους την απαιτούμενη πολιτική απόφαση και να καταδικάσει ανοικτά και «ξεκάθαρα» τις δολοφονίες αυτές που δεν είναι «παράπλευρες απώλειες» αλλά συγκεκριμένη στρατηγική της κυβέρνησης του Ισραήλ για να επιτύχει μέσω και της λιμοκτονίας την επιδιωκόμενη εθνοκάθαρση του Παλαιστινιακού λαού. 

Διοικητικό Συμβούλιο   

The Cypriot authorities are responsible for protecting human life at sea

By Doros Polykarpou

On 25.01.2024, one of the three pre-school children who was hospitalised in the intensive care unit of Makarios Hospital died after being found in the morning of the previous day in a boat with 58 other Syrian refugees from the merchant ship “Folegandros”. The Search and Rescue Coordination Centre (KSED) after receiving information from the “Folegandros” proceeded with an operation to rescue and transport the refugees to Cyprus.

The refugees left Lebanon on the evening of 18 January and, while they were expected to arrive in Cyprus the following night, their traces disappeared. KISA, following an appeal from relatives of some of the refugees on the boat, informed the KSED on Saturday 20 January. Based on the information received so far, it appears that the boat’s engine had stopped during the journey, causing it to be washed away by the waves for days without steering.

In its initial announcement, the KSED failed to mention that it had been informed by KISA of the event since Saturday, 20.01.2024, while when asked about it by a radio station, its commander admitted that they had indeed been informed by KISA on 20.01 and that in order to locate the boat “a drone was used without success”.

It should be noted that last December, the KSED also failed to locate another boat it had been informed about, resulting in 85 other Syrian refugees still missing. The boat departed from Lebanon on 11.12.2023 and the KSED was informed on 17.12.2023 by Alarm Phone on the need to locate it.   Unfortunately, the bodies of men and women recently found in a state of decomposition on the shores of Antalya and Rizokarpaso may possibly belong to this group.

KISA believes that based on what has been made public, not everything that could and should have been done for the timely identification and rescue of the refugees was done. From the above statements it does not appear that the search was started immediately and continued throughout the days, nor were all the technical means at their disposal for this purpose utilized. It therefore calls for an independent investigation into the reasons why the authorities were unable to locate this particular boat.

The Minister of Interior (MoI) Mr K. Ioannou, in his statement shortly after the location and rescue of the refugees but  also later to the domestic press, made it clear that, instead of intensifying and strengthening the search and rescue framework and tools, as its obligations under international law, the government is seeking to:

  1. The setting up of a European Union border surveillance team for Lebanon in order to prevent       refugees leaving from Lebanon to Cyprus
  2. To consider certain areas of Syria as safe so that it can deport Syrian refugees are already in Cyprus    or who will come in the future back to Syria.
  3. To support Lebanon financially and technically in order to ensure that refugees do not leave its territory.
  4. Criminalisation and repression, under the guise of fighting traffickers, of solidarity networks and assisting refugees to move to Cyprus or another safe country.

KISA considers that the statements and proposals of the MoI violate Cyprus’ international treaty obligations for the search and rescue of shipwrecked persons as well as for access to the right to asylum and protection from refoulement to persons who have a well-founded fear of persecution in case of their return, either directly or indirectly, through other countries such as Lebanon, which then deports Syrians to Syria.

Finally, KISA considers that the statements of the MOI on combating trafficking networks as a measure for the protection of human life bypass rather than acknowledge reality and distract from the fact that Syrian refugees are actually forced to enter rotten boats at the risk of their lives and their children for three main reasons:

  1. Lebanon offers neither protection nor decent living conditions.
  2. Cyprus and the other EU Member States, unlike the refugees from Ukraine, do not provide Syrian and other refugees with safe and legal channels of access to European territory. 
  3. Cyprus does not allow family reunification for refugees with subsidiary protection status (more than 90% in Cyprus), which results in the vast majority of children and spouses/partners of these refugees in Cyprus have no option but to go through the rings and rotting ships to be able to reunite their families.

Steering Committee 

Οι αρχές της Κύπρου έχουν ευθύνη προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

By Doros Polykarpou

Στις 25.01.2024 απεβίωσε το ένα από τα τρία παιδάκια προσχολικής ηλικίας που νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του Μακάριου Νοσοκομείου μετά από τον εντοπισμό του τα ξημερώματα της προηγούμενης μέρας σε βάρκα μαζί με ακόμη 58 Σύρους πρόσφυγες από το εμπορικό πλοίο «ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ». Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) μετά από την ενημέρωση από το  «Φολέγανδρος» προχώρησε σε επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς των προσφύγων στη Κύπρο.

 Οι πρόσφυγες αναχώρησαν από τον Λίβανο το βράδυ της  18ης Ιανουαρίου και, ενώ αναμενόταν να φτάσουν στην Κύπρο την επόμενη νύχτα,  χάθηκαν  τα ίχνη τους. Η ΚΙΣΑ, μετά από έκκληση από συγγενικά πρόσωπα κάποιων  προσφύγων που  βρίσκονταν στη βάρκα, ενημέρωσε το ΚΣΕΔ το Σάββατο 20 Ιανουαρίου. Με βάση τη μέχρι τώρα πληροφόρηση φαίνεται ότι η μηχανή της βάρκας είχε σταματήσει κατά τη διαδρομή με αποτέλεσμα να παρασύρεται για μέρες από τα κύματα ακυβέρνητη.  

Το ΚΣΕΔ στην αρχική του ανακοίνωση παρέλειψε να αναφέρει ότι για το γεγονός είχε ενημερωθεί από την ΚΙΣΑ από το Σάββατο, 20.01.2024, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά από ραδιοσταθμό ο διοικητής του παραδέχτηκε ότι όντως είχαν ενημερωθεί από την ΚΙΣΑ στις 20.01. και ότι για τον εντοπισμό της βάρκας «επιστρατεύθηκε drone χωρίς επιτυχία».

Να σημειωθεί ότι το ΚΣΕΔ τον περασμένο Δεκέμβριο δεν «μπόρεσε» επίσης να εντοπίσει άλλη μια βάρκα για την οποία είχε ενημερωθεί με αποτέλεσμα να αγνοείται μέχρι σήμερα η τύχη άλλων 85 Σύρων προσφύγων. Το πλοιάριο αναχώρησε από τον Λίβανο στις 11.12.2023 και το ΚΣΔΕ ενημερώθηκε στις  17.12.2023 από το Alarm Phone για την ανάγκη εντοπισμού του.   Δυστυχώς, οι σωροί ανδρών και γυναικών που πρόσφατα έχουν εντοπιστεί σε κατάσταση αποσύνθεσης στις ακτές της Αντάλιας και του Ριζοκαρπάσου ενδεχομένως να ανήκουν στην ομάδα αυτή.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι στη βάση των όσων έχουν δει τη δημοσιότητα, δεν έγιναν όσα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν γίνει για τον έγκαιρο εντοπισμό και διάσωση των προσφύγων. Από τις πιο πάνω δηλώσεις δεν φαίνεται  η έρευνα να ξεκίνησε άμεσα και να συνεχίστηκε όλες τις μέρες αλλά ούτε και αξιοποιήθηκαν όλα τα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους για τον σκοπό αυτό και ως εκ τούτου ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους  λόγους που οι αρχές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τη συγκεκριμένη βάρκα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), κ. Κ. Ιωάννου, σε δηλώσεις του λίγο μετά τον εντοπισμό και διάσωση των προσφύγων αλλά και αργότερα στον εγχώριο τύπο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση  αντί να εντατικοποιήσει και ενισχύσει το πλαίσιο και εργαλεία έρευνας  και διάσωσης, ως οι υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου,  επιδιώκει:

  1. Τη σύσταση κλιμακίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιτήρηση των συνόρων του Λιβάνου με σκοπό  να αποκλείσει την διαφυγή προσφύγων από τον Λίβανο προς την Κύπρο
  2. Να θεωρηθούν κάποιες περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς ώστε να μπορεί να απελάσει τους Σύρους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στη Κύπρο ή που θα έρθουν στο  μέλλον, πίσω στη Συρία.
  3. Να ενισχυθεί οικονομικά και τεχνικά ο Λίβανος ώστε να διασφαλίσει τη μη αναχώρηση προσφύγων από το έδαφος του.
  4. Τη ποινικοποίηση και καταστολή, υπό  τον μανδύα της καταπολέμησης των διακινητών,  των δικτύων αλληλεγγύης και υποβοήθησης των προσφύγων για μετακίνηση τους προς την Κύπρο ή άλλη ασφαλή χώρα.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι δηλώσεις και προτάσεις του ΥΠΕΣ  παραβιάζουν τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου για έρευνα και διάσωση ναυαγών καθώς και πρόσβαση στο δικαίωμα στο άσυλο και προστασία από την επαναπροώθηση σε πρόσωπα που έχουν βάσιμο φόβο δίωξης σε περίπτωση επιστροφής τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω άλλων χωρών, όπως ο Λίβανος ο οποίος απελαύνει στη συνέχεια του Σύρους στη Συρία.  

Τέλος, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων  διακίνησης ως μέτρο  προστασίας της ανθρώπινης ζωής παρακάμπτουν αντί να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα και αποπροσανατολίζουν από το γεγονός ότι οι Σύριοι πρόσφυγες αναγκάζονται στην ουσία να μπουν σε σαπιοκάραβα με κίνδυνο τη ζωή  των ιδίων και των παιδιών τους για τρεις βασικούς λόγους:

  1. Ο Λίβανος ούτε προστασία ούτε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης τους προσφέρει.
  2. Η Κύπρος και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., σε αντίθεση  με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, δεν παρέχουν σε Σύρους και άλλους πρόσφυγες ασφαλείς και νόμιμες διόδους πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό έδαφος. 
  3. Η Κύπρος δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση σε πρόσφυγες με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας (πέραν του 90% στη Κύπρο), με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και συζύγων/συντρόφων αυτών των προσφύγων  στην Κύπρο να μην έχουν άλλη επιλογή από τα κυκλώματα και τα σαπιοκάραβα για να μπορέσουν να επανενώσουν τις οικογένειες τους.

Διοικητικό Συμβούλιο, 27.01.2024

New attack against KISA – Conviction for «interfering» with police work

By Doros Polykarpou

KISA, one week after the bomb attack against its offices, is facing a new one, this time by the prosecuting authorities.

On 2 August 2019, KISA officials and staff, including its then Executive Director, Doros Polykarpou, as well as several neighbours, heard loud voices outside the organisation’s offices and came out to see what was happening.

Coming out of the offices they saw a police officer, known from other occasions, for his ruthless and inappropriate behaviour (https://youtu.be/GjFRsIbUuFE ), standing on the side of the road with a young motorcyclist, whom he had apparently stopped for traffic control. Mr Polykarpou approached the scene and, while the officer was on the radio checking the young person’s details, he asked the young man, who appeared to be a minor, what had happened, how old he was and where he was from. The young man replied that he was riding without insurance and a helmet, adding that he was from Romania and 16 years old. Mr. Polykarpou told him not to worry and to call his father since he was a minor.

The police officer then concluded his conversation on the radio and immediately asked Mr Polykarpou in a strong tone to leave the scene. When Mr Polykarpou replied that he had the right to remain at the spot and watch what was going on, the police officer replied that he was under arrest. He was then taken in handcuffs to the Nicosia Central Police Station, where he was charged with Obstructing a Police Officer in violation of Article 244(b) of the Criminal Code. Initially the police also charged him with attempting to evade lawful arrest but then dropped the charge.

After a hearing on 21.12.2023, the court fully accepted as credible the testimony of the police officer and found Mr Polykarpou guilty of obstructing the police officer in the performance of his duties, an offence that, according to the Criminal Code, carries a maximum two-year prison sentence. This sentence is not automatically imposed since, as per Article 29 of the Criminal Code, the court has the discretion to impose a shorter prison sentence or a fine. The sentence will be announced by the court on 15.01.2024. The sentencing hearing will be attended by the Vice Chair of ENAR Ms Anne Nolan, Mr Moussa Sangare , ENAR Board Member and  Dr. Emmanuel Achiri, Policy Expert on migration and law enforcement from ENAR Secretariat expressing their solidarity in view of another criminal prosecution against KISA activists. 

KISA considers that this new development is another episode of the ongoing attempt of the state and prosecution authorities, among many other tools they have used so far, to intimidate KISA and its members through the criminalization of its members’ actions, in order to limit or even stop the organisation’s action for the protection of human rights in Cyprus. It is noted that to date Mr Polykarpou has been prosecuted in several different cases in connection with his actions as a KISA official and activist and has been acquitted after hearing processes in all cases.

D. Polykarpou apart from supporting a minor who was de facto exposed to inappropriate and violent for his age behaviour during the investigation of possible traffic offenses, neither disturbed nor obstructed the work of the police officer in question.

It should be noted that this police officer has repeatedly displayed violent and inappropriate behaviour towards young people of a migratory background. In fact, KISA had made a complaint against him to ADIPA (Independent Authority for the Investigation of Allegations and Complaints against the Police) a few months before this incident for similar behaviour during the pride march that took place on 01.06.2019 in Nicosia. D. Polycarpou was an eyewitness to the incident along with other KISA members.

KISA declares that, based on the assessment of its legal advisors, it will proceed with an appeal against the decision of 21.12.2023 to convict  Doros Polykarpou, regardless of the sentence imposed by the Court on 15.01.2024.

Steering Committee

Νέα επίθεση εναντίον της ΚΙΣΑ – Καταδίκη για «παρέμβαση» στο έργο της Αστυνομίας

By Doros Polykarpou

Η ΚΙΣΑ, μια εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της, είναι αντιμέτωπη με νέα επίθεση, αυτή τη φορά από τις ίδιες τις διωκτικές αρχές.

Στις 2 Αυγούστου 2019 αξιωματούχοι και προσωπικό της ΚΙΣΑ, μεταξύ των οποίων και ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της, Δώρος Πολυκάρπου, όπως και αρκετοί γείτονες,  άκουσαν έντονες φωνές έξω από τα γραφεία της οργάνωσης και βγήκαν έξω για να δουν τι γίνεται.

Εξερχόμενοι από τα γραφεία είδαν αστυνομικό, γνωστό από άλλες περιπτώσεις (https://youtu.be/GjFRsIbUuFE)  για τη βάναυση και απρεπή συμπεριφορά του, να είναι στην άκρη του δρόμου με νεαρό μοτοσικλετιστή τον οποίο φαίνεται να είχε σταματήσει για έλεγχο. Ο κ. Πολυκάρπου πλησίασε το σημείο και, ενώ ο αστυνομικός μιλούσε στον ασύρματο ελέγχοντας τα στοιχεία του νεαρού, ρώτησε τον νεαρό που φαινόταν ανήλικος τι έγινε, πόσων χρόνων ήταν και από που ήταν. Ο νεαρός απάντησε ότι οδηγούσε χωρίς ασφάλεια και κράνος, ήταν 16 χρόνων από τη Ρουμανία. Ο κ. Πολυκάρπου του είπε να μην ανησυχεί και να τηλεφωνήσει στον πατέρα του αφού ήταν ανήλικος.

Όταν ο αστυνομικός ολοκλήρωσε τη συνομιλία του στον ασύρματο ζήτησε αμέσως και σε έντονο ύφος από τον κ. Πολυκάρπου να φύγει από το σημείο. Όταν ο κ. Πολυκάρπου του απάντησε ότι έχει δικαίωμα να παραμείνει στο σημείο και να παρακολουθήσει τι συνέβαινε, ο αστυνομικός του απάντησε ότι ήταν υπό σύλληψη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με χειροπέδες στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας όπου κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση του αστυνομικού, κατά παράβαση του άρθρου 244(β) του Ποινικού Κώδικα. Αρχικά η αστυνομία τον κατηγόρησε επίσης και για απόπειρα διαφυγής νόμιμης σύλληψης όμως στη συνέχεια απέσυρε την κατηγορία  αυτή.

Μετά από ακροαματική διαδικασία στις 21.12.2023,  το δικαστήριο αποδέχτηκε πλήρως και ως αξιόπιστη τη μαρτυρία  του αστυνομικού και έκρινε τον κ. Πολυκάρπου ένοχο για παρεμπόδιση του αστυνομικού στην άσκηση των καθηκόντων του, αδίκημα που  σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια. Η ποινή αυτή δεν επιβάλλεται αυτόματα καθώς, σύμφωνα με το Άρθρο 29 του Ποινικού Κώδικα, το δικαστήριο έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει φυλάκιση μικρότερης διάρκειας ή χρηματική ποινή. Η ποινή θα ανακοινωθεί από το δικαστήριο στις 15.01.2024. Στη  διαδικασία για την επιβολή της ποινής θα παραστούν η κα  Anne Nolan,  Αντιπρόεδρος του ENAR (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού), ο κ. Moussa Sangare, Μέλος του Δ.Σ. του ENAR και ο Δρ. Emmanuel Achiri, Εμπειρογνώμονας πολιτικής για τη μετανάστευση και την επιβολή του νόμου στο ENAR, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε άλλη μια ποινική δίωξη εναντίον ακτιβιστών της ΚΙΣΑ.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας των κρατικών και διωκτικών αρχών, μεταξύ πολλών άλλων εργαλείων που έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει, για να εκφοβίσουν την ΚΙΣΑ και τα μέλη της μέσω της ποινικοποίησης της δράσης των μελών της  για να περιορίσει ή και να σταματήσει τη δράση της οργάνωσης για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο κ. Πολυκάρπου έχει διωχθεί ποινικά σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, σε σχέση με δράση του ως στέλεχος και ακτιβιστής της ΚΙΣΑ και έχει αθωωθεί μετά από ακροαματική διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο Δ. Πολυκάρπου,  πέραν από τη συμπαράσταση προς έναν ανήλικο που  ήταν εκτεθειμένος σε ανάρμοστη και βίαιη για την ηλικία του συμπεριφορά κατά τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων τροχαίας που διέπραξε, ούτε ενόχλησε ούτε παρεμπόδισε το έργο του εν λόγω αστυνομικού. Να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός αυτός έχει επανειλημμένα επιδείξει βίαιη και απαράδεκτη συμπεριφορά  έναντι νέων ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Λίγους μήνες πριν το πιο πάνω περιστατικό, η ΚΙΣΑ υπέβαλε καταγγελία εναντίον  του στην  AΔΙΠΑ (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας) για παρόμοια συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της Πορείας Περηφάνειας στη Λευκωσία την 01.06.2019 στη Λευκωσία. Ο Δ. Πολυκάρπου ήταν αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου εκείνου μαζί με άλλα μέλη της ΚΙΣΑ.

Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι, με βάση την αξιολόγηση των νομικών της συμβούλων, θα προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης της 21.12.2023 να καταδικάσει τον Δώρο Πολυκάρπου, ανεξάρτητα από την ποινή που θα επιβληθεί από το δικαστήριο στις 15.01.2024.

Διοικητικό Συμβούλιο

Neither the smear campaigns, nor the persecution, nor yesterday’s bombing will prevent us from protecting human rights

By Doros Polykarpou

On January 5, 2024 at dawn, the KISA offices were attacked by the planting of an explosive device by an unknown person or persons, which completely destroyed the glass panes of the premises, and almost all the electronic and office equipment of the organization. For us there is no doubt that the perpetrators of the bomb attack come from the ranks of racist and nationalist circles, nor what their target was.

This attack cannot, however, come as a surprise to the state and law enforcement authorities, whom we hold responsible and as the abettors of this attack

On 5 January 2024 at dawn, KISA’s offices were attacked by the throwing of an explosive device by an unknown person or persons, which completely destroyed the glass panes of the building and the property and archives of the organisation.

This attack cannot be considered a surprise to the state authorities, whom we hold fully responsible and as the abettors of this attack. The State has left a historic human rights organisation with 25 years of action at the mercy of criminal elements acting with racist and nationalist motives, given the threats to the organisation and its members from such organised groups or their members, instead of protecting it as its obligations under international and EU law.

The state authorities are fully responsible as they used all administrative and police measures at their disposal to create the conditions for the attack and to silence KISA, and more specifically –

  1. They deregistered KISA from the register of associations for formal reasons, adopting a narrative of “illegality” of the organisation and creating an atmosphere of ambiguity as to the legitimacy of the organisation’s action due to its consistent and dynamic stance and social intervention  over the years in support of legality and the rule of law in relation to the human rights of migrants and refugees, against illegal policies.
  2. Even after its registration as a non-profit company until the issue of deregistration is settled, they create obstacles to maintaining the organization’s with instructions from above from another ministry.
  3. They have prosecuted and harassed in various ways in various cases in various cases individuals in connection with their activities as members of the organisation, seeking to intimidate and/or criminalise their activities in order to silence the organisation’s freedom of expression and action.
  4. With their illegal policies and racist, xenophobic and nationalist rhetoric on migration and refugee issues, they have created conditions for the fascistisation of society and the legitimisation of all racist rhetoric and hate crimes against migrants and refugees and their human rights defenders. They have armed the hand of anyone who espouses the above ideologies and views with explosive devices since they know that they will remain unpunished.
  5. They have failed to investigate dozens of complaints by KISA and its members of insults, harassment and death threats on Social Media and elsewhere, since to date no complaint has been investigated and no criminal charges have been brought against any person.
  6. They have allied with mass media that have targeted KISA and its members by reproducing false news and information reinforcing the demonization of KISA as the culprit for all migration issues, while the problem lies in the absence of legitimate migration and refugee policies that respect human rights and international obligations.

KISA will proceed to denounce once again the government and the competent authorities to all international and European organisations and institutions for the systematic attempt to eliminate the organisation and their deliberate failure to protect, through their actions and omissions, the organisation and its members from the threats they have been receiving for years, culminating in the attack with explosives at its offices.

The issue does not only concern KISA. It is about the rule of law and the protection of fundamental rights, such as freedom of expression and the right of association, the bearers of which are civil society organisations, and in particular human rights organisations and their members.

KISA calls on all democratic citizens, civil society organisations and networks in Cyprus, Europe and the surrounding region to stand in solidarity and a bulwark against the attempts to silence every democratic and free voice, condemning this new attack and calling once again on the state to take effective actions to investigate the attack, identify the culprits and punish them, but also to protect KISA and its members.

Steering Committee

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τον ΥΠΕΣ για παραβίαση της Ελευθερίας Έκφρασης

By Doros Polykarpou

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με θέμα το «Αίτημα για άδεια εισόδου στην Κύπρο και υποβολή αίτησης ασύλου για την οικογένεια της Σύριας Kawther Abdalaziz”. Στη συνεδρία συμμετείχε η ΚΙΣΑ όπως και άλλες ΜΚΟ καθώς και αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές και θεσμοί.

H Επιτροπή προχώρησε στην πραγματοποίηση της συνεδρίας με τη συμμετοχή της ΚΙΣΑ παρά το ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και σημαντικές για τη συνεδρία υπηρεσίες/τμήματα του Υπουργείου του αρνήθηκαν να παρευρεθούν επειδή, σύμφωνα με επιστολή του προς την Επιτροπή, είχε κληθεί να συμμετάσχει και η ΚΙΣΑ που είναι «παράνομη» καθώς έχει διαγραφεί από το Μητρώο Σωματείων. Αυτή η ενέργεια του Υπουργού κρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή ως «απαράδεκτη παρέμβαση στο έργο της». Αυτό καταδεικνύει πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η διαγραφή της ΚΙΣΑ, για ασήμαντους και τυπικούς λόγους, ήταν εξ αρχής προγραμματισμένη από τον ΥΠΕΣ, ως μια προσπάθεια φίμωσης της οργάνωσης που εδώ και 23 χρόνια αγωνίζεται με συνέπεια για την ισότητα και για στήριξη των μεταναστών και προσφύγων.

Για το θέμα της διαγραφής της, η ΚΙΣΑ επιθυμεί να πληροφορήσει την κοινωνία για τα ακόλουθα:

  1. Με κάποια καθυστέρηση, και συγκεκριμένα αμέσως μετά τη Γενική της Συνέλευση τον Ιανουάριο 2021, η ΚΙΣΑ συμμορφώθηκε με όλες τις νομικές της υποχρεώσεις, υποβάλλοντας τους ελεγμένους λογαριασμούς της και το νέο τροποποιημένο καταστατικό της καθώς και τα άλλα στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Εντούτοις δεν έγιναν αποδεκτά από το ΥΠΕΣ.
  • Παρά τη διαγραφή της από το Μητρώο Σωματείων, η ΚΙΣΑ δεν έχει διαλυθεί, δεδομένου ότι η διαδικασία διάλυσης σωματείων μπορεί να γίνει μόνο με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου  μετά από αίτημα του Επάρχου, υπό την ιδιότητα του ως Έφορος  Σωματείων. Αυτή τη διαδικασία το Υπουργείο Εσωτερικών για ευνόητους λόγους δεν την έχει καν ξεκινήσει ή τουλάχιστον δεν έχουμε ενημερωθεί κατά πόσο έχει προχωρήσει, διατηρώντας την οργάνωση σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.
  • Η ΚΙΣΑ βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία αμφισβήτησης της διαγραφής της από το Μητρώο Σωματείων, και στο παρόν στάδιο εκκρεμεί Έφεση της στο Ανώτατο Δικαστήριο.
  • Κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα Σωματεία αναφορικά με τη διαδικασία διάλυσης σωματείων, το Φεβρουάριο 2021 οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΚΙΣΑ παγοποιήθηκαν  στη βάση διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών προς τις Τράπεζες. Εκτός άλλων, η παγοποίηση των τραπεζικών μας λογαριασμών παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΚΙΣΑ αφού η οργάνωση αδυνατεί να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε συναλλαγές, περιλαμβανόμενης και της πληρωμής μισθών.
  • Ως μεταβατικό στάδιο και μέχρι την ανάκτηση του νομικού καθεστώτος του σωματείου και κυρίως για σκοπούς δυνατότητας της να συμμετέχει σε χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, η ΚΙΣΑ έχει εγγραφεί ως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στο Μητρώο Εφόρου Εταιρειών. Σημειώνεται ότι αρκετές άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών γνωστές ΜΚΟ είναι επίσης εγγεγραμμένες ως Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το οποίο επίσης έχει κληθεί στη συνεδρίαση.

Είναι σαφές ότι η ΚΙΣΑ συνεχίζει να διατηρεί το νομικό της καθεστώς στη βάση της κείμενης νομοθεσίας για τις ΜΚΟ και παραμένει ενεργή για την επίτευξη των στόχων της. Η νέα αυτή εχθρική ενέργεια του ΥΠΕ, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ωμό εκβιασμό της ίδιας της Βουλής των Αντιπροσώπων με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης ώστε να μην τεθούν ενώπιον της Βουλής οι πολύ σοβαρές καταγγελίες της ΚΙΣΑ για απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση της εγκύου πρόσφυγα και τις παράνομες επαναπροωθήσεις σε Λίβανο και Συρία. Ο Υπουργός Εσωτερικών δυστυχώς συνεχίζει τη σπίλωση και τη διαβολή της ΚΙΣΑ και των μελών της μέσω της εργαλειοποίησης της παράνομης διαγραφής της από τον ίδιο.

Διοικητικό Συμβούλιο


[i] https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/cypriot-authorities-should-investigate-allegations-of-pushbacks-and-ill-treatment-of-migrants-improve-reception-conditions-and-ensure-an-enabling-envi

[ii] https://spcommreports.ohchr.org/TMResultsBase/DownLoadPublicCommunicationFile?gId=26312

[iii] https://picum.org/organisations-denounce-the-ongoing-harassment-against-kisa-and-call-on-the-cypriot-authorities-to-reinstate-their-official-registration-as-a-non-governmental-organisation-ngo/

[iv] https://www.amnesty.org/en/documents/eur17/3763/2021/en/

One Sea, One Struggle: Avli Statement on the Baniyas Oil Spill

By nikolasmichael96

As we write this, potentially thousands of tons of oil are on their way to blanket the east coast of Cyprus, with some of it already reaching Dipkarpaz/Rizokarpaso, irreversibly damaging the sensitive marine and coastal ecosystems of that region. While we are monitoring the situation as it develops, several facts are clear.

First, the spill originated at Baniyas Thermal Station, a power station in Syria that, like in Cyprus and much of the Middle East, uses oil to generate power. As details emerge, it is clear that the plant has been neglected after years of conflict/civil war in Syria. 

Unfortunately, countries in the Eastern Mediterranean and the Middle East, including Cyprus, have been prioritising conflict and the pursuit of profit at the expense of health, safety, and the environment. The fact that no country in the aforementioned region has embraced the revolutionary potential of renewables, and instead all continue burning fuel, is a testament to the vice grip that fossil fuel led economic and political interests have on countries all across this region. 

Second, the administrations in the north and the south of Cyprus are once again hamstrung by the political situation on our island. While we commend the efforts to “inform” one another about developments, the COVID pandemic has demonstrated  a huge lack of a coherent plan for cooperation between the two sides in the face of various crises. This became obvious over the past years with the deadly wildfires which have left behind burned land and destroyed ecosystems.   Whilst Cypriot authorities have been aware of the oil spill since 26 August, plans to take action only emerged on 31 August. Even though the Republic of Cyprus has an oil spill response vessel (Alexandria) as well as other technical equipment and expertise to handle the crisis, the Turkish Cypriot administration has chosen to ask for help from Turkey. Every person in Cyprus, directly or indirectly, is dependent on our island’s sensitive ecosystems. We deserve a response that prioritises our island first, and sets political agendas aside.

Third, the extraction of and reliance on fossil fuels in the Eastern Mediterranean means that disasters like this are just waiting to happen. Even as we see oil cover our eastern sea, political elites in this country are unified behind the senseless strategy, supporting offshore drilling in those same waters. There is no such thing as a “natural” disaster anymore. Every wildfire, every drought, every square kilometer of nature destroyed, is a result of political decisions or inaction and our politicians have all been complicit in this regard. Even  the “green” or the more “socialist” political parties have done nothing to advance environmentalism or socialism, but rather embraced the hydrocarbon projects, contributing to the commodification of our common sea. 

Fourth, the rampant conflict and instability in our region is a recipe for climate disaster. As we have seen just this year with the worst wildfires on record, and recently when we had the worst drought in 900 years, we are going to need a coordinated and region-wide response to the climate crisis. The fact that we cannot even coordinate a response to an oil spill, a disaster which struck the same region before, means that we need to make a drastic change. This means putting aside the politics of mutually assured destruction and embracing a policy for the future, one that prioritises health and safety over the pursuit of power and profits. 

We demand that the administrations on both sides of the divide rise up to the occasion and immediately coordinate a response to the Baniyas Oil Spill. 

At the same time, we demand for a public commitment for the protection of our common natural heritage, with specific emergency response plans for different types of disasters (wildfires, oil spills etc), as well as a joint declaration cancelling hydrocarbon exploration projects combined with a commitment for an island wide decarbonization strategy.  

The post One Sea, One Struggle: Avli Statement on the Baniyas Oil Spill first appeared on AVLI.

KISA after the rejection of its appeal by the Administrative Court

By Doros Polykarpou

On 10/06/2021, the Administrative Court rejected KISA’s recourse against the decision of the General Registrar to deregister KISA from the Register of Associations. In effect, with this decision, in contrast with independent officials and institutions of the UN and the Council of Europe, the AC considers that the Ministry of Interior legally deregistered an NGO active in the fields of migration and human rights for 23 years, simply because it did not inform the Registrar of Associations on time that its constitution was compatible with the Associations and Institutions Law (104(I)/2017).

A constitution that was, right from the beginning of KISA’s establishment in 1998, compatible with the most important provisions of the Law on Associations and Institutions of 2017, including those regarding adherence to the principles of democracy and fundamental rights and freedoms. In contrast, provisions of the constitution of many other associations, mainly in the area of sports, in blatant violation of the provisions of article 4. (1) of the Law, define that their objective is “the continuous dedication of the members to the Greek-Christian ideals of our race”  or “the Greek edification of its members and the Greek youth of the Island in general”.  Regarding these associations, the Minister of Interior and the Registrar of Associations did not see and therefore did not establish that these constitutional provisions “aim at or tend to undermine … Democracy, democratic institutions, … fundamental rights and freedoms”.  These Associations, unlike KISA, were never subjected to any sanctions, never mind deregistration, for not complying with the legislation.

in the decision of the AD there are serious omissions and failure to examine or justify critical aspects of the violations of the Constitution, the European Convention on Human Rights, the International Covenant on Civil and Political Rights and other European and international human rights legal instruments regarding the human rights of association and assembly but also of the freedom of expression. In addition, the AC omitted to engage with the totally unnecessary and disproportionately severe sanction imposed on KISA in relation to the stated objective.   

Contrary to the decision of the AC, and emphasizing the violations of the above European and international conventions and other legal instruments, European agencies and bodies, such as the European Commissioner for Human Rights of the Council of Europe and five OHCHR Special Rapporteurs of the UN, who with a letter and joint communication to the Minister of Interior and the Cyprus government, respectively, express their concerns about the deteriorating operational environment for NGOs in Cyprus as and about the deregistration of KISA and many other NGOs from the Register of Associations. They also consider deregistration as an extreme and disproportionate measure, which   should «never be used to address minor infractions». 

With this extremely disappointing decision, the AC opens the door to the Ministry of Interior to proceed to concluding the dissolution of KISA, a process that had already started unlawfully without the required by law court decision when, in February 2021, the Minister of Interior issued an order to the banks to freeze KISA’s accounts, as well as of other deregistered associations, with all the consequences this entails. Repeating the practices of discriminatory treatment and dealing with the “good” and the “bad” NGOS, the former that  “do a wonderful job … and we want them on the side of the state» , and the latter that  «maximise issues and target the state services» , with a new order the Minister called on the banks to de-freeze the accounts of some associations, mainly in the sports sector.

Declaring once again its determination to continue its work and its adherence to its mission and objectives for equality and diversity, the struggle against discrimination and racism, the safeguarding and promotion of human rights and the rule of law for all people, KISA has already filed an appeal before the Supreme Court and will submit a request for an accelerated procedure,

Under these circumstances and in order to exclude any possibility of suspending KISA’s operation and action, we have proceeded to registering the organisation under the legal personality of Non-Profit Company, with exactly the same name and same objectives. Despite the fact that this legal status, under which many other NGOs have chosen to operate, is not the ideal solution for us, nevertheless does provide the only option for KISA to continue its work and action until the reinstatement of its registration in the Register of Associations.

KISA calls on civil society organisations, organised or other groups and entities, activists and society at large to stand with us and declare their support and solidarity not only with KISA but also against the toxic anti-migrant narrative, against racism and nationalism, against the corruption and graft of the Anastasiades government, against the legitimisation and normalisation of the Golden Dawn of Cyprus and the devastating plunge to the extreme right and fascism, for democracy and the rule of law. In order to reinforce and strengthen the already declared support and solidarity of many European and international networks and NGOs.

And finally, KISA calls on the House of Representatives to proceed immediately to the amendment of the legislation in order to enable the deregistered NGOs to have their legality reinstated after documenting their compliance with the legislation provisions. This amendment will also revoke the unequal and special treatment of some associations, as in the case of the Cyprus Olympic Committee and the Cyprus Paralympic Committee, with the Amendment of the Cyprus Sports Association Law (15(I)/2021). Although both Committees had been deregistered, the governing party restored the legality of exclusively these two associations through a law of doubtful legality and the urgency procedure, without even asking them to present information for their compliance with the law.   

Steering Committee

Η ΚΙΣΑ μετά την απόρριψη της προσφυγής της από το Διοικητικό Δικαστήριο

By Doros Polykarpou

Στις 10/06/2021, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΚΙΣΑ κατά της απόφασης του Γενικού Εφόρου Σωματείων να διαγράψει την ΚΙΣΑ από το Μητρώο Σωματείων. Στην ουσία, με την απόφαση αυτή το ΔΔ, σε αντίθεση με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους και θεσμούς του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης,  θεωρεί ότι νόμιμα το Υπουργείο Εσωτερικών διέγραψε μια ΜΚΟ που εδώ και 23 χρόνια δραστηριοποιείται στους τομείς της μετανάστευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν ενημέρωσε  έγκαιρα τον Έφορο Σωματείων ότι το καταστατικό της είναι συμβατό με τον περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο (104(I)/2017)..  

Ένα καταστατικό, σημειώνεται, που εξαρχής  της σύστασης της ΚΙΣΑ το 1998, ήταν συμβατό με τις πιο σημαντικές πρόνοιες του Νόμου περί Σωματείων και Ιδρυμάτων του 2017, περιλαμβανόμενων και αυτών για την προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.  Αντίθετα, πρόνοιες του καταστατικού πολλών σωματείων, κυρίως στο χώρο του αθλητισμού, κατά κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 4.(1) του Νόμου, ορίζουν πως σκοπός τους είναι «η συνεχής προσήλωση των μελών εις τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη της φυλής μας» ή «η Ελληνοπρεπής διάπλαση των μελών του και γενικά της Ελληνικής νεότητας της Νήσου». Για αυτά τα σωματεία, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Έφορος Σωματείων δεν είδαν και, επομένως, δεν διαπίστωσαν ότι αυτές οι καταστατικές πρόνοιες  «στοχεύουν ή τείνουν να υπονομεύσουν … τη Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς ,… τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του ατόμου». Τα Σωματεία αυτά, αντίθετα με την ΚΙΣΑ, ουδέποτε υπέστησαν οποιαδήποτε κύρωση, πόσω μάλλον διαγραφή τους για τη μη συμμόρφωση τους με τη Νομοθεσία.

Στην απόφασή του ΔΔ παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις και παράλειψη εξέτασης ή αιτιολόγησης της κατάληξης επί κρίσιμων πτυχών των παραβιάσεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα  και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών εργαλείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι αλλά και της ελευθερίας έκφρασης. Παρέλειψε επίσης το ΔΔ να ασχοληθεί με την καθόλου απαραίτητη και δυσανάλογα αυστηρή ποινή που επιβλήθηκε στην ΚΙΣΑ σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Σε αντίθεση με την απόφαση του ΔΔ, και τονίζοντας τις παραβιάσεις των πιο πάνω Ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων και άλλων νομικών εργαλείων, Ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς και σώματα, όπως η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και πέντε Ειδικοί Εισηγητές (Special Rapporteurs) του OHCHR των ΗΕ, οι οποίοι με επιστολή και κοινό διάβημα τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την Κυπριακή κυβέρνηση, αντίστοιχα, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την επιδείνωση του περιβάλλοντος λειτουργίας των ΜΚΟ στην Κύπρο όπως και για τη διαγραφή της ΚΙΣΑ και πολλών άλλων ΜΚΟ από το Μητρώο Σωματείων. Θεωρούν δε τη διαγραφή ως ακραίο και μη αναλογικό μέτρο, το οποίο «ουδέποτε πρέπει να χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση μικρο-παραβάσεων».

Με την άκρως απογοητευτική αυτή απόφασή του, το ΔΔ ανοίγει διάπλατα  την πόρτα προς το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει  στην ολοκλήρωση διάλυσης της ΚΙΣΑ, διαδικασία που άρχισε ήδη παράνομα χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο απόφαση δικαστηρίου όταν,  τον Φεβρουάριο 2021, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε διάταγμα προς τις τράπεζες για πάγωμα των λογαριασμών της ΚΙΣΑ, όπως και άλλων σωματείων που έχουν διαγραφεί, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Επαναλαμβάνοντας τις πρακτικές της διακριτικής μεταχείρισης και αντιμετώπισης των «καλών» και «κακών» ΜΚΟ, των μεν που  “επιτελούν θεάρεστο έργο … και εμείς θέλουμε στο πλευρό του Κράτους»  και των δε που «μεγιστοποιούν και στοχοποιούν τις ίδιες τις υπηρεσίες του Κράτους» , με νέο διάταγμα ο Υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς ορισμένων από τα διαγραφέντα σωματεία, κυρίως στον τομέα του αθλητισμού.

Δηλώνοντας ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητά της  να συνεχίσει το έργο της και την προσήλωσή της στην αποστολή και τους στόχους της για την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την πάλη ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό, τη διασφάλιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για όλους τους ανθρώπους, η ΚΙΣΑ έχει ήδη καταχωρίσει Έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα υποβάλει αίτημα για σύντομη εκδίκασή της.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και για να μην υπάρξει καμιά πιθανότητα αναστολής της λειτουργίας και δράσης της ΚΙΣΑ, προχωρήσαμε στην εγγραφή της με το νέο νομικό καθεστώς της Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρείας, με ακριβώς το ίδιο όνομα και τους ίδιους σκοπούς και στόχους. Παρά το ότι το νομικό αυτό καθεστώς, υπό το οποίο έχουν επιλέξει να λειτουργούν πολλές άλλες  ΜΚΟ,  δεν αποτελεί για μας την ιδανική λύση, εντούτοις παρέχει τη μοναδική επιλογή στην ΚΙΣΑ για συνέχιση του έργου και της δράσης της μέχρι την επαναφορά της εγγραφής της στο Μητρώο Σωματείων.

Η ΚΙΣΑ καλεί οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οργανωμένες ή μη ομάδες και σύνολα, ακτιβίστριες και ακτιβιστές και την κοινωνία γενικά να συμπορευθούν μαζί μας και να δηλώσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους όχι μόνο προς την ΚΙΣΑ αλλά και ενάντια στον τοξικό αντιμεταναστευτικό λόγο, ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στη διαφθορά και την αναξιοκρατία της κυβέρνησης Αναστασιάδη,  ενάντια στη νομιμοποίηση και κανονικοποίηση της  Χρυσής Αυγής της Κύπρου και την ολέθρια κατρακύλα προς την άκρα δεξιά και τον φασισμό, για τη δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου. Για να ενισχύσουν και ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη δεδηλωμένη αλληλεγγύη και συμπαράσταση πάμπολλων Ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων και ΜΚΟ.

Τέλος,  η ΚΙΣΑ καλεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει άμεσα στη τροποποίηση της Νομοθεσίας ώστε να μπορέσουν οι ΜΚΟ που έχουν διαγραφεί να επανακτήσουν τη νομιμότητα τους μετά από τεκμηρίωση της συμμόρφωσής τους με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας.   Με την τροποποίηση αυτή, θα αρθεί επίσης και η άνιση και ειδική μεταχείριση σωματείων, όπως έγινε στην περίπτωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Κυπριακής Παραολυμπιακής Επιτροπής, με τον Νόμο που τροποποιεί τους περί του Κυπριακού Οργανώσιμού Αθλητισμού Νόμους , Ν. 015(Ι)/2021. Παρά το ότι ως σωματεία και οι δύο Επιτροπές είχαν διαγραφεί, το κυβερνών κόμμα επανάφερε τη νομιμότητα τους,  προώθησε μιας αμφιβόλου νομιμότητας νομοθεσίας μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος, με την οποία επανάφερε τη νομιμότητα αποκλειστικά των δύο αυτών σωματείων χωρίς καν να τους ζητηθεί να παρουσιάσουν στοιχεία ότι έχουν συμμορφωθεί με τον Νόμο.

Διοικητικό Συμβούλιο    

The Attorney General’s decision for not prosecuting the police officers who failed to protect the 7 murdered migrant women is a provocation to society!

By Doros Polykarpou

Τhe Attorney General’s decision, to put an end to the criminal prosecution of the police officers involved in the investigation of the brutal murders of seven migrant women and girls by the serial killer Metaxas, is as yet another severe blow of the Anastasiades government against combating the criminal negligence and structural racism of the Police. The decision is an affront to justice and its role but also to the vindication and dignity of the victims and their families, as well as all migrant and refugee women in this country. With the decision of the Attorney General, there is another downhill plunge of immunity and impunity, arbitrariness and violation of every principle of the rule of law. 

KISA has repeatedly pointed out that, with totally unacceptable and condemnable policies and practices such as the present decision of the Attorney General, it is not possible to tackle effectively the multiple structural and social discrimination, labour and sexual exploitation and gender-based violence experienced daily by migrant and refugee women in Cyprus, and which feed on and are supported by structural racism, sexism, criminal negligence and indifference of the Police and all other competent authorities.

Therefore, KISA calls on the government and the state in general again to respond to the urgent need for the development of a specific policy and action plan for the effective prevention and combating of gendered-base violence against migrant and refugee women. The development of such a plan should be through a coordinated public dialogue with civil society organisations, including organisations and/or representatives of the migrant and refugee communities.

In participating in today’s protest organised by POGO, at 12:00, outside the offices of the Legal Service, KISA calls on everybody to take part so that we condemn and joint our voices against the Attorney General’s decision, but to also our respect to the victims and to express our solidarity with the migrant and refugee women in our country.

Steering Committee

💾

Προκαλεί την κοινωνία η απόφαση του Γ. Εισαγγελέα για μη δίωξη αστυνομικών που αμέλησαν να προστατεύσουν τις 7 δολοφονηθείσες μετανάστριες

By Doros Polykarpou

Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για τερματισμό της ποινικής δίωξης  των αστυνομικών που  εμπλέκονταν στη διερεύνηση των στυγερών φόνων των επτά μεταναστριών γυναικών και κοριτσιών από τον κατά συρροή δολοφόνο Μεταξά αποτελεί ένα καίριο πλήγμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην καταπολέμηση του θεσμικού ρατσισμού και της εγκληματικής  αμέλειας της αστυνομίας.  Η απόφαση πλήττει τη δικαιοσύνη και το ρόλο της αλλά και τη δικαίωση και αξιοπρέπεια των θυμάτων και των οικογενειών τους, και κατ’ επέκταση όλων των μεταναστριών και γυναικών προσφύγων στη χώρα. Με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα,  παίρνει ακόμα μια βουτιά ο κατήφορος της ασυδοσίας, της αυθαιρεσίας και της καταπάτησης κάθε αρχής του κράτους δικαίου.

Η ΚΙΣΑ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι, με άκρως απαράδεκτες και  καταδικαστέες πολιτικές και πρακτικές όπως η προκείμενη απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πολλαπλές συστημικές και κοινωνικές διακρίσεις, η εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση και η έμφυλη βία που βιώνουν καθημερινά οι μετανάστριες και οι γυναίκες πρόσφυγες στην Κύπρο, και οι οποίες θρέφονται και συνεπικουρούνται από τον θεσμικό ρατσισμό, τον σεξισμό, την εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία της αστυνομίας και όλων των άλλων αρμόδιων αρχών.

Γιαυτό, η ΚΙΣΑ καλεί εκ νέου την κυβέρνηση και την πολιτεία γενικότερα να ανταποκριθούν στην επείγουσα ανάγκη για ανάπτυξη συγκεκριμένου σχεδίου πολιτικής και δράσης για την αποτελεσματική  πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας εναντίον των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων. Η ανάπτυξη του σχεδίου θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα συντονισμένο δημόσιο διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανόμενων και οργανώσεων ή/και εκπροσώπων των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων.

Συμμετέχοντας στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται από την ΠΟΓΟ, στις 12:00, έξω από τη Νομική Υπηρεσία, η ΚΙΣΑ καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν για να καταδικάσουμε και να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και για να αποτίνουμε φόρος τιμής στα θύματα και να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τις γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες στη χώρα μας.  

Διοικητικό Συμβούλιο

💾

5 UN Special Rapporteurs express their concern about NGOs in Cyprus and KISA’s deregistration

By Doros Polykarpou

Five OHCHR Special Rapporteurs[1] of the UN in a joint Communication to the Cyprus government express their concerns about-

  1. The deteriorating environment for NGOs in Cyprus;
  2. KISA’s deregistration from the Register of Associations and Foundations; and for
  3. The continued persecution of KISA and its leadership.

With their communication, the 5 Special Rapporteurs call on the government to take “all necessary measures to halt the alleged violations and prevent their re-occurrence and in the event that the investigations support or suggest the allegations to be correct, to ensure the accountability of any person(s) responsible for the alleged violations”.

This new communication follows the letter of the Commissioner for Human Rights of the Council of Europe to the Minister of Interior, in which the Commissioner expressed her concerns to the Cypriot authorities about –

  1. Allegations of pushbacks and ill-treatment of migrants;
  2. The reception conditions in the centres hosting asylum seekers; and
  3. The deteriorating environment for NGOs in general and KISA in particular.

On 05/06/2021, the government replied to the joint communication with a totally negative stance and content letter, which leaves no room for cooperation and understanding with the competent institutions of the UN. As shown in the comments submitted by KISA to the 5 Special Rapporteurs, the government’s allegations are totally unfounded and not based on true facts.

Steering Committee                          


[1] Special Rapporteur on the rights to freedom of peaceful assembly and of association; Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression; Special Rapporteur  on the situation of human rights defenders; Special Rapporteur on the human rights of migrants; Special Rapporteur on trafficking in persons, especially women and children

5 θεσμικά σώματα του ΟΗΕ εκφράζουν ανησυχία για τις ΜΚΟ και τη διαγραφή της ΚΙΣΑ στην Κύπρο

By Doros Polykarpou

Πέντε Ειδικοί Εισηγητές (Special Rapporteurs)[1] του OHCHR του ΟΗΕ με κοινό διάβημα τους προς την κυπριακή κυβέρνηση εκφράζουν τις ανησυχίες τους:

  1. Για την επιδείνωση του περιβάλλοντος λειτουργίας των ΜΚΟ στην Κύπρο
  2. Για τη διαγραφή της ΚΙΣΑ από το Μητρώο Σωματείων και Ιδρυμάτων,  καθώς και
  3. Για τη συνεχιζόμενη δίωξη της ΚΙΣΑ και των στελεχών της.

Οι 5 Ειδικοί Εισηγητές με το κοινό διάβημα τους καλούν την κυβέρνηση να λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματίσει τις φερόμενες αυτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποτρέψει την επανάληψή τους.  Επίσης, σε περίπτωση που οι έρευνες στηρίξουν ή υποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι σωστοί, να διασφαλίσουν την απόδοση ευθυνών όσων είναι  υπεύθυνοι για τις φερόμενες παραβιάσεις”.

Το νέο αυτό διάβημα ακολουθεί την επιστολή της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία η  Επίτροπος εξέφραζε τις ανησυχίες της στις κυπριακές αρχές:

  1. Για ισχυρισμούς για απώθηση και κακομεταχείριση των μεταναστών,
  2. Για τις συνθήκες υποδοχής στα Κέντρα φιλοξενίας αιτητών ασύλου και
  3. Για την επιδείνωση του περιβάλλοντος λειτουργίας των ΜΚΟ γενικότερα και της ΚΙΣΑ ειδικότερα.

Στις 05/06/2021 η κυβέρνηση απάντησε στο κοινό διάβημα με μίαν άκρως αρνητική στάση και περιεχόμενο επιστολή, χωρίς να αφήνει περιθώρια για συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών. 

Όπως φαίνεται στα σχόλια που ετοίμασε και απέστειλε η ΚΙΣΑ στους 5 Ειδικούς εισηγητές,  οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης είναι εντελώς ανυπόστατοι και δεν βασίζονται σε αληθή δεδομένα.

Διοικητικό Συμβούλιο


[1] Ο Ειδικός εισηγητής για τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και του συνεταιρίζεσθαι· Ο ειδικός εισηγητής για την προώθηση και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης· Ο ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· Ο ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών· και ο ειδικός εισηγητής για την εμπορία ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών

Οι επαναπροωθήσεις από την Κύπρο στο Λίβανο οδηγούν σε αλυσιδωτή επαναπροώθηση στη Συρία

By Doros Polykarpou

Στις 16 Μαΐου 2021, ένα πλοιάριο έφυγε από τον Λίβανο με 56 μετανάστες (39 άνδρες, επτά γυναίκες και δέκα παιδιά) και βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, περίπου 16 ναυτικά μίλια νότια του Ακρωτηρίου Γκρέκο της Κύπρου. Οι κυπριακές Αρχές έλεγξαν τα έγγραφα των επιβαινόντων και στη συνέχεια αρνήθηκαν την είσοδό τους στην Κύπρο και τους επαναπροώθησαν πίσω στον Λίβανο. Δεκαοκτώ άτομα που επέστρεψαν στον Λίβανο τέθηκαν υπό κράτηση. Την 1η Ιουνίου 2021, οι Αρχές του Λιβάνου απέλασαν 15 άτομα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων πέντε ατόμων που εκδιώχθηκαν από την Κύπρο στις 16 Μαΐου 2021. Μια άλλη απέλαση είχε προγραμματιστεί για σήμερα, 3 Ιουνίου 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας αμφισβητήθηκε επιτυχώς η απέλαση τουλάχιστον ενός ατόμου, όμως άλλα άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση με υψηλό κίνδυνο απέλασης.

Αποτρέποντας την πρόσβαση στην επικράτειά της, απαγορεύοντας την πρόσβαση στο άσυλο και επαναπροωθώντας τα πλοία προς το Λίβανο -προκαλώντας την αλυσίδα επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στη Συρία- η Κύπρος παραβιάζει την αρχή τής μη επαναπροώθησης που ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και στον Νόμο για το Άσυλο της ΕΕ και παραβιάζει το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια, την Απάνθρωπη και Ταπεινωτική Μεταχείριση ή Τιμωρία και το Άρθρο 16 της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία Όλων των Ατόμων από  Αναγκαστική Εξαφάνιση. Η Κύπρος παραβιάζει επίσης το Άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου αριθ. 4 της ΕΣΔΑ σχετικά με την απαγόρευση συλλογικών απελάσεων, καθώς δεν προβλέπει ατομική εξέταση των υποθέσεων. Στις 18 Μαρτίου 2021, ακόμη και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, προέτρεψε τις κυπριακές Αρχές θα διερευνήσουν ισχυρισμούς για επαναπροώθηση και κακομεταχείριση μεταναστών από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Με την απέλαση ανθρώπων στη Συρία, μια χώρα που εξακολουθεί να ασκεί βασανιστήρια, ο Λίβανος παραβιάζει το Άρθρο 3 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας που επικυρώθηκε από το Λίβανο στις 5 Οκτωβρίου 2000.

Συστάσεις

Η Κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσής της να μην απελαύνει ή επιστρέφει με τη βία άτομα που κινδυνεύουν να βασανιστούν. Αυτό σημαίνει να σταματήσει αμέσως η αυθαίρετη απέλαση Σύρων από το Λίβανο στη Συρία και να υιοθετηθούν πολιτικές που εγγυώνται την απαραίτητη προστασία των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο. Θα πρέπει επίσης να παρέχει στα θύματα που κινδυνεύουν με απέλαση το δικαίωμα να εφεσιβάλουν τα εντάλματα απέλασης που εκδόθηκαν εναντίον τους ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων του Λιβάνου και να καταργήσει την απόφαση απέλασης Σύρων που εισήλθαν στον Λίβανο μέσω άτυπων σημείων διέλευσης.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των διεθνών κανόνων για σεβασμό του δικαιώματος αίτησης ασύλου και της αρχής τής μη επαναπροώθησης, να παρέχει βοήθεια σε σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα πραγματοποιώντας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο ζωές χρησιμοποιώντας ελιγμούς, όπως περιστροφές σκαφών με υψηλές ταχύτητες. Τα άτομα που φθάνουν με πλοία στα χωρικά ύδατα ή τις ακτές της Κύπρου θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν προσωρινή πρόσβαση στην επικράτεια, έτσι ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να διαπιστώνουν την ιθαγένεια των ανθρώπων, καθώς και εάν ήρθαν στην Κύπρο για να ζητήσουν άσυλο και, εάν αυτό ισχύει, να τους παρασχεθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και σε αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής. Οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει επίσης να διεξάγουν μια διαφανή, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα για ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της Ακτοφυλακής της Κύπρου εμπλέκεται σε πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Τόσο η κυπριακή όσο και η λιβανική κυβέρνηση να επανεξετάσουν τη συμφωνία επανεισδοχής που υπογράφηκε μεταξύ τους και να παράσχουν σαφείς και σαφείς διασφαλίσεις κατά της άμεσης ή έμμεσης επαναπροώθησης σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να ανοίξουν τόπους επανεγκατάστασης και συμπληρωματικές ευκαιρίες για τους εκτοπισμένους Σύρους στο Λίβανο, και να παρέχουν χρηματοδότηση για τη βελτίωση της διαβίωσης και των δικαιωμάτων τόσο των προσφύγων όσο και των κοινοτήτων φιλοξενίας, ιδίως διευκολύνοντας την πρόσβαση στη νόμιμη διαμονή των Σύρων προσφύγων στο Λίβανο, καθώς και επανασχεδιάζοντας την αρχιτεκτονική βοήθειας της χώρας για την παροχή υποστήριξης, πόρων και χρηματοδότησης απευθείας σε επιτόπου οργανισμούς.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να πιέσει την Κυβέρνηση της Κύπρου να σεβαστεί το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου και την αρχή τής μη επαναπροώθησης και να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης της αποτελεσματικής πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ, του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του σεβασμού της αρχής τής μη επαναπροώθησης στα σύνορα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επανεξετάσει εάν επιτρέπονται διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί από κράτη- μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ. Σε περίπτωση παραβιάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι σε θέση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την ευθύνη για παραβιάσεις δικαιωμάτων. Τα ευρήματα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο κοινό και τα πιθανά θύματα πρέπει να λαμβάνουν νομικές συμβουλές και να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Γενικές πληροφορίες

Από τον Μάρτιο του 2020, οι κυπριακές Αρχές έχουν καταφύγει επανειλημμένα στην επαναπροώθηση σκαφών, τόσο στην Τουρκία όσο και στον Λίβανο, και στην απαγόρευση πρόσβασης σε άτομα σε διαδικασία ασύλου. Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο του 2020, οι κυπριακές Αρχές επαναπροώθησαν 229 άτομα σε πέντε τουλάχιστον ξεχωριστές περιπτώσεις από τα κυπριακά ύδατα στο Λίβανο.

Οι αναχωρήσεις σκαφών κατά κύριο λόγο Σύρων από το Λίβανο προς την Κύπρο έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2020. Οι λαθραίες διαδρομές προς την Κύπρο αντικατοπτρίζουν την έλλειψη πρόσβασης σε ουσιαστική διεθνή προστασία στο Λίβανο. Στις 4 Μαΐου 2021, η Αστυνομία του Λιβάνου παρεμπόδισε περίπου 51 Σύρους στη θάλασσα που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κύπρο και τους οδήγησε πίσω στο Λίβανο.

Επιπλέον, ο Λίβανος έχει μια αυστηρή πολιτική μη επανεισδοχής για Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και το Συμβούλιο Ανώτατης Άμυνας είχε αποφασίσει το 2019 ότι Σύροι που είχαν εισέλθει στον Λίβανο μετά τον Απρίλιο του 2019 θα μπορούσαν να απελαθούν στη Συρία χωρίς δικαστική διαδικασία ή νομικά μέσα. Σύμφωνα με τις Αρχές του Λιβάνου, 2.477 Σύροι πρόσφυγες απελάθηκαν στη Συρία μεταξύ 13 Μαΐου και 9 Αυγούστου 2019. Από τις 42 περιπτώσεις αυθαίρετης απέλασης κατά τη διάρκεια του 2019 που η ACHR κατάφερε να τεκμηριώσει, επτά υπέστησαν σύλληψη και βασανιστήρια από τις συριακές Αρχές κατά την επιστροφή τους στη Συρία, ενώ ήταν αδύνατο να επαληθευτούν οι συνθήκες τους μετά την απέλαση των άλλων.

Από το καλοκαίρι του 2020, η Κύπρος και ο Λίβανος πραγματοποίησαν συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία επανεισδοχής που θα θέσει σε λειτουργία μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής του 2002 μεταξύ των δύο χωρών. Αν και η συμφωνία δεν περιέχει ρητή μη επαναπροώθησης, το Άρθρο 11 προβλέπει ότι η συμφωνία υπόκειται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Γενεύης σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων του 1951 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ακόμη και αν η συμφωνία περιέχει ρήτρα για την επανεισδοχή και των μη Λιβάνιων πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι έφυγαν από εκεί, ο Λίβανος έχει επικυρώσει μόνο τη συμφωνία, αλλά όχι το πρωτόκολλο εφαρμογής της. Για το λόγο αυτό, οι Σύροι που επαναππροωθούνται από την Κύπρο μπορεί να γίνουν θύματα αλυσιδωτής επαναπροώθησης στη Συρία κατά την άφιξή τους στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Λίβανος δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης της Γενεύης σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων του 1951 ή του Πρωτοκόλλου της του 1967. Επιπλέον, δεν έχει υιοθετήσει μια σαφή νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων. Λόγω της απουσίας μιας τέτοιας νομοθεσίας, υπεγράφη Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ του κράτους του Λιβάνου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τον Σεπτέμβριο του 2003, το οποίο «παρέχει μηχανισμό για την έκδοση αδειών προσωρινής διαμονής σε αιτούντες άσυλο», αλλά μόνο το 20% των προσφύγων από τη Συρία έχουν μια τέτοια νόμιμη άδεια διαμονής.

Υπογράφοντες:

Access Center for Human Rights (Wousoul) / Centre d’accès pour les droits de l’homme (ACHR)

ALEF – Act for human rights

Centre Libanais des Droits Humains / Lebanese Center for Human Rights (CLDH)

KISA– Action for Equality, Support, Antiracism

EuroMed Rights

Pushbacks from Cyprus to Lebanon leads to chain refoulement to Syria

By Doros Polykarpou

By preventing access to its territory, denying access to asylum, and by pushing back vessels at sea to Lebanon – causing the chain refoulement of asylum seekers to Syria – Cyprus is violating the principle of non-refoulement set out under the 1951 Geneva Convention and EU law on asylum, and infringes Article 3 of the European Convention on Human Rights (ECHR), Article 3 of the UN Convention on Torture, Inhuman and Degrading Treatment or Punishment and Article 16 of the International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance. Cyprus is also breaching Article 4 of Protocol No. 4 of the ECHR on prohibition of collective expulsions as it does not provide for an individual examination of the cases. On 18 March 2021, the Council of Europe’s Commissioner for Human Rights, Dunja Mijatović, urged Cypriot authorities to investigate allegations of pushbacks and ill-treatment of migrants by members of security forces.

By deporting people back to Syria, a country that still practices torture, Lebanon is violating Article 3 of the Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment that is ratified by the state on 5 October 2000.

Recommendations

The Lebanese government must abide by its obligations under international treaties, including its obligation to not deport or forcibly return individuals at risk of torture. This means immediately halting arbitrary deportation of Syrians from Lebanon into Syria, and adopt policies that guarantee the necessary protection of Syrian refugees in Lebanon. It should also provide victims at risk of deportation the right to appeal deportation orders issued against them before the competent Lebanese judicial courts, and repeal the decision to deport Syrians who entered Lebanon through informal crossing paths.

The Cyprus government must abide by EU and international obligations to respect the right to seek asylum and the principle of non-refoulement, provide assistance to boats in distress at sea by carrying out search and rescue operations, and stop endangering lives by using manoeuvres such as the high-speed circling of vessels. The people on boats arriving at their territorial waters or coast should be at least granted temporary access to territory so that relevant authorities can establish people’s nationality, as well as whether individuals came to Cyprus to seek asylum and if such is the case to be provide access to the asylum procedure and dignified reception conditions. The Cypriot authorities should also conduct a transparent, thorough, and impartial investigation into allegations that Cypriot coast guard personnel are involved in acts that put the lives and safety of migrants and asylum seekers at risk.

To both the Cypriot and Lebanese governments to review the readmission agreement signed between them and provide clear and unambiguous safeguards against direct or indirect refoulement in line with their international obligations.

The EU and its Member States, should open up resettlement places and complementary pathway opportunities for displaced Syrians in Lebanon, and provide funding to improve the livelihoods and rights of both refugees and hosting communities, notably by  facilitating access to legal residency for Syrian refugees in Lebanon, as well as by  redesigning its aid architecture to provide support, resources and funding directly to organizations on the ground.

The European Commission should also press the government of Cyprus to respect the right to seek asylum and the principle of non-refoulement, and support the creation of an independent mechanism to monitor effective access to EU asylum procedures, respect for fundamental rights and respect for the principle of non-refoulement at the EU’s borders. The European Commission must review whether bilateral readmission agreements signed by member states of the EU and third countries are in line with obligations arising from EU and international human rights law. In case of violations, the European Commission must be able to take effective measures to ensure accountability for rights violations. Findings should be publicly available and potential victims should receive legal advice and have effective access to justice.

Background information

Since March 2020, Cypriot authorities have repeatedly resorted to pushing back boats, both to Turkey and Lebanon, and denying individuals access to an asylum procedure. For example, in September 2020, Cypriot authorities pushed back 229 individuals in at least five separate instances from Cypriot waters to Lebanon.

Boat departures of predominantly Syrians from Lebanon to Cyprus have significantly increased since 2020. Smuggling routes to Cyprus reflect a lack of access to meaningful international protection in Lebanon. On 4 May 2021, Lebanese police intercepted around 51 Syrians at sea who were trying to reach Cyprus and brought them back to Lebanon.

Additionally, Lebanon has a strict non-readmission policy for Syrians who have left the country and the Higher Defence Council had decided in 2019 that Syrians who had entered Lebanon after April 2019 could be expelled to Syria without judicial procedure or legal remedies. According to Lebanese authorities, 2,477 Syrian refugees were deported to Syria between 13 May and 9 August 2019. Of the 42 cases of arbitrary deportation during 2019 that ACHR was able to document, seven were subjected to arrest and torture by the Syrian authorities upon their return to Syria while it was impossible to verify their conditions post-deportation of the others.

Since summer 2020, Cyprus and Lebanon have held talks on a readmission agreement that would operationalise a 2002 bilateral readmission agreement between the two countries. While the agreement does not contain an explicit non-refoulement clause, Article 11 provides that the agreement is subject to the obligations arising from the Geneva Convention relating to the Status of Refugees of 1951 and the European Convention on Human Rights. Even if the agreement does contain a clause for the readmission also of non-Lebanese citizens, provided they left from there, Lebanon has only ratified the agreement, but not its implementation protocol. Syrians pushed back by Cyprus may become victims of chain refoulement to Syria upon arrival at the Beirut port.

Lebanon is not a party to the Geneva Convention relating to the Status of Refugees of 1951 or its 1967 Protocol. Moreover, it has not adopted a clear legislation addressing the status of refugees. Due to the absence of such legislation, a Memorandum of Understanding was signed between the Lebanese State and the UNHCR in September 2003, which “provides a mechanism for the issuing of temporary residence permits to asylum seekers”, but only 20% of the refugees from Syria have such a legal residence permit.

Signatories:

Access Center for Human Rights (Wousoul)

Centre d’accès pour les droits de l’homme (ACHR)

ALEF – Act for human rights

Centre Libanais des Droits Humains / Lebanese Center for Human Rights (CLDH)

KISA – Action for Equality, Support, Antiracism

EuroMed Rights

ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ NEO-ΝΑΖΙΣΜΟ!

By Doros Polykarpou

Η ΚΙΣΑ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αντικατοπτρίζουν τις πραγματικότητες και τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων αλλά και των δεδομένων που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Η άνοδος του εθνικισμού και του ρατσισμού από τη μια, η αβεβαιότητα και οι έντονοι φόβοι για το μέλλον και την επιβίωση από την άλλη, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες που μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος επέλεξε να ψηφίσει εκείνες τις δυνάμεις που, ανεξάρτητα από τις ευθύνες τους για τη διαφθορά, τη διάβρωση των θεσμών και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού,  τους ενέπνεαν το αίσθημα ότι είναι ικανότεροι να διαχειριστούν το μέλλον τους και τις επερχόμενες προκλήσεις της κοινωνίας.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δυστυχώς, με την επικέντρωση σε θέματα αλλαγής εξουσίας, δεν μπόρεσαν να προβάλουν ταυτόχρονα προτάσεις που να εμπνέουν το αίσθημα ότι έχουν όχι μόνο καλύτερες θέσεις αλλά και την ικανότητα να τις εφαρμόσουν για να διαχειριστούν με επιτυχία και διαφάνεια τις υφιστάμενες και επερχόμενες προκλήσεις της κυπριακής κοινωνίας. Η κατάσταση αυτή ενισχύθηκε από την ασυνέπεια, τις αντιφάσεις και την ατολμία που επέδειξαν, μεταξύ άλλων, και στα θέματα εθνικισμού και ρατσισμού.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι ένα από τα θετικά αποτελέσματα είναι η ανάδειξη νέων, ικανότερων στελεχών σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εξοστρακίσει πιο εθνικιστικές, λαϊκίστικές  και ρατσιστικές δυνάμεις του χώρου τους. Δυστυχώς, τα επιμέρους αυτά  θετικά στοιχεία δεν μπορούν να επισκιάσουν το γεγονός ότι έχει μειωθεί σε τραγικά επίπεδα ο αριθμός των βουλευτίνων αλλά πολύ περισσότερο να εφησυχάσουν για τους κινδύνους και την απειλή που προκύπτει για ολόκληρη την κοινωνία από τη  σημαντική άνοδο της άκρας Δεξιάς και του φασισμού.

Το ΕΛΑΜ υποθάλπει και ανατροφοδοτείται από τα φαινόμενα εθνικισμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.  Ο διπλασιασμός  των ποσοστών και βουλευτικών εδρών του ήταν αποτέλεσμα τριών σημαντικών παραμέτρων:

  1. Η ακροδεξιά πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, η τοξική ρητορική που ανέπτυξε το κυβερνητικό στρατόπεδο και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών για να δικαιολογήσει αυτή την πολιτική, η οποία όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκε αλλά συνεπικουρήθηκε από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.
  2. Οι ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και η ρητορική  που ανέπτυξε η κυβέρνηση για να ερμηνεύσει και να πείσει ότι δεν έφερε ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές συνέβαλαν σε σημαντική αύξηση του εθνικισμού σε μεγάλη μερίδα της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
  3. Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική Οργάνωση και τη φυλάκιση των στελεχών της, το ΕΛΑΜ επιδόθηκε σε μια συστηματική εκστρατεία που φαίνεται να έχει πείσει μια κρίσιμη μερίδα του εκλογικού σώματος ότι έχει διακόψει κάθε σχέση με τα νεοναζιστικά κινήματα της Ευρώπης και τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Επίσης, καταβάλλει πολλές προσπάθειες να κρύψει κάτω από το χαλί του πατριωτισμού το εθνοτικό μίσος που καλλιεργεί στην κοινωνία και που μολύνει καθημερινά τα μυαλά ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί άκρως επικίνδυνη για την κοινωνία τη νέα άνοδο του ΕΛΑΜ και καλεί όλα τα κόμματα, τα ΜΜΕ και την κοινωνία των πολιτών να συμβάλουν στην αναχαίτηση αυτών των επικίνδυνων για το σύνολο της κοινωνίας και της ίδιας της δημοκρατίας φαινομένων.

Καλούμε τα κόμματα να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δοσοληψία με την άκρα και μισαλλόδοξη δεξιά και το νέο-ναζισμό παρά τα σοβαρά διλήμματα που δημιουργούνται με την ανάγκη διαμόρφωσης πλειοψηφιών στο κοινοβούλιο.  Η κάθε συνεργασία με το ΕΛΑΜ δεν επιτυγχάνεται, όπως έχει δείξει και η μέχρι σήμερα εμπειρία, χωρίς μικρά και μεγάλα ανταλλάγματα. Κάθε ένα τέτοιο αντάλλαγμα αξιοποιείται από το χώρο αυτό για να νομιμοποιήσει και να ενισχύσει τη θέση και τον ρόλο του στην κοινωνία και να τη δηλητηριάσει με ρατσιστικό και εθνοτικό μίσος που ανατροφοδοτούν την εδραίωση και ενίσχυση του.

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα οργανωμένα σύνολα και συλλογικότητες να βελτιώσουν τα κανάλια επικοινωνίας και συντονισμού των προσπαθειών τους για αναχαίτηση των φαινομένων αυτών και προώθησης  μια κοινωνίας συνεκτικής που να διασφαλίζει σε συνθήκες κράτους δικαίου, την ισότιμη μεταχείριση και  τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτή την κοινωνία.

Διοικητικό Συμβούλιο

NO COOPERATION AND TRADE-OFFS WITH EXTREME RIGHT AND NEO-NAZISM !

By Doros Polykarpou

KISA considers that the results of the parliamentary elections reflect the realities and developments of the last few years as well as those shaped by the pandemic. The rise of nationalism and racism on the one hand, insecurity and fear about the future and survival on the other, are the key determinants that led a large part of the electorate to voting for those forces that, irrespective of their role and responsibility for the widespread corruption, the erosion of institutions and the disintegration of the social fabric, inspired the feeling that they were more capable to manage the future and the upcoming challenges of society. 

The forces of the opposition, with their focusing on issues of changing power, could not unfortunately also project proposals that would inspire the feeling that not only did they have better positions but also the ability to implement and manage successfully and with transparency the present and future challenges of society. This situation was compounded by their inconsistency, contradictions and timidity in, among others, issues of nationalism and racism.

KISA is of the opinion that one of the positive outcomes of the elections is the emergence of young, more capable political personnel in almost all political sides, who in many cases have banished more nationalist, populist and racist forces in their parties. However, this partial positive outcome cannot compensate for the risks and threats posed for the whole society by the significant rise of the extreme right and fascism.    

ELAM nurtures and grows by the phenomena of nationalism, intolerance and racism. The doubling of its votes and parliamentary seats was the result of three important parameters:

  1. The extreme-right management of asylum and migration, the toxic rhetoric developed by the government side and especially the Minister of Interior to justify these policies, which was not only not disputed but it was actually assisted and supported by the majority of the mass media.
  2. The alarming developments in the Cyprus problem and the rhetoric of the government to explicate and convince society that it was not to be blamed for these developments contributed to the significant growth of nationalism in a large section of the Greek Cypriot community.
  3. After the conviction of the Golden Dawn as a criminal organisation and the imprisonment of its leadership, ELAM engaged in a systematic campaign that appears to have convinced a critical mass of the electorate that it has terminated all relationships with European neo-nazi groups and with the crimes of the Golden Dawn. It is also making many efforts to hide under the carpet of patriotism the nationalist hatred that it is fuelling and fomenting in society and infects the minds of especially young people.  

KISA believes that the new rise of ELAM is extremely dangerous for society and calls on all parties, the mass media and civil society to contribute to stopping these dangerous for the whole of society and democracy itself phenomena.

We call on political parties not to proceed to any dealings and reciprocation with the extreme xenophobic right and nazism, despite the serious dilemmas resulting from the need to form majorities in parliament. As experience to date has shown, every act of cooperation with ELAM is not achieved without small and large trade-offs. Each and every such trade-off is utilised by this group to legitimise and strengthen its position and role in society and to poison it with racist and nationalist hate which, in turn, feed its reinforcement and consolidation.

Finally, KISA calls on civil society organisations, organised entities and collectives to improve and strengthen their channels of communication and coordination of their efforts to put an end to these phenomena and to promote an inclusive and cohesive society that will, under conditions of the rule of law, safeguard equal treatment and human rights for all people living in this society.

Steering Committee

Η πολιτική ενεργού ηφαιστείου στο προσφυγικό οδηγεί την Κύπρο σε επικίνδυνους ατραπούς!

By Doros Polykarpou

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά  του ρατσισμού δυστυχώς βρίσκει την κυπριακή κοινωνία και την Ευρώπη  αντιμέτωπες με  τη μάστιγα του μισαλλόδοξου εθνικισμού, του ρατσισμού, της ρητορικής και εγκλημάτων μίσους. Βασική ευθύνη για την άνοδο αυτών των φαινομένων καθώς και των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων που τα τρέφουν, φέρει πρώτα και κύρια η κυβέρνηση και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να ακολουθήσει την επικίνδυνη και καταστροφική για την κοινωνία διαχείριση του προσφυγικού στη βάση του επικίνδυνου και αποτυχημένου μοντέλου του ενεργού ηφαιστείου. Πολιτική που σφραγίστηκε με τα συρματοπλέγματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής με στόχο την αποτροπή της άσκησης του δικαιώματος ασύλου  αλλά και για προώθηση της θέσης  δύο κρατών στο Κυπριακό. Πέραν από πρόσκαιρα μικροπολιτικά πολιτικά  οφέλη, η πολιτική αυτή οδηγεί με βεβαιότητα στην υπόθαλψη του ρατσισμού, στο στρώσιμο του χαλιού για την άκρα  και νεοναζιστική δεξιά, τη υπόσκαψη του κράτους δικαίου και τη σύγκρουση της χώρας με διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς παρακολούθησης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Αντί να αντιληφθεί το απλό γεγονός ότι ο τομέας του ασύλου είναι συγκινούν δοχείο με τον τομέα της μετανάστευσης, η κυβέρνηση έχει αμελήσει παντελώς να εξεύρει λύσεις στα προβλήματα εκμετάλλευσης και διακρίσεων που υπάρχουν στους τομείς αυτούς και που οδηγούν συχνά τους μετανάστες προς το άσυλο. Αντίθετα, η κυβέρνηση επικέντρωσε όλα τα μέτρα της στην καταστολή και την καταπολέμηση  της ούτω καλούμενης  εκμετάλλευσης του συστήματος ασύλου, με αποτέλεσμα την επιδείνωση αντί την απάμβλυνση της κατάστασης.

Παραβλέποντας το ρόλο και τη σημασία των ΜΚΟ ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας, από την έναρξη του διορισμού του ο Υπουργός Εσωτερικών επιτίθεται και στοχοποιεί τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου, και της προάσπισης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και χωρίς καμιά τεκμηρίωση ο Υπουργός τις κατηγορεί ότι έχουν καταστεί υποχείριο της Τουρκίας και ότι έχουν συμμετοχή στην υπόθαλψη τις τρομοκρατίας και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα Σωματεία το 2020, εν μέσω πανδημίας και χωρίς καμιά διαβούλευση, ο Υπουργός προχώρησε στην πραγματοποίηση της πρόθεσης του να διαγράψει την ΚΙΣΑ, μαζί με 2200 τόσες άλλες ΜΚΟ.

Ήδη η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ υποδεικνύει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών αλλά και το ότι η νομοθεσία για τα σωματεία του 2020 παραβιάζει το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και καλεί τις κυπριακές αρχές όπως ανταποκριθούν στην υποχρέωση για διασφάλιση ευνοϊκού περιβάλλοντος για ΜΚΟ, ενώ αναμένουμε ότι και άλλο διεθνείς οργανισμοί θα αντιδράσουν.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι επιθέσεις αυτές, ως  άλλη μια έκφραση του τοξικού ρατσιστικού αφηγήματος και της εχθρικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών, όφειλαν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη συλλογικότητα και αποφασιστικότητα από πλευράς του συνόλου των ΜΚΟ και της κοινωνίας γενικότερα.

Εμείς ως οργάνωση έχουμε αντιδράσει δυναμικά και δηλώνουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση του έργου και της δράσης μας, για στήριξη και αλληλεγγύη με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση:

  1. Να εγκαταλείψει την πολιτική ενεργού ηφαιστείου στο προσφυγικό, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα δημιουργίας ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος ασύλου
  2. Να προχωρήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά των στρεβλώσεων που παρουσιάζει ο τομέας της μετανάστευσης και οδηγεί αφενός σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και αφετέρου στην επιδείνωση του προσφυγικού.
  3. Τη χάραξη πολιτικής και σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ρητορικής και εγκλημάτων μίσους καθώς και της ανόδου ακροδεξιών  και νεοναζιστικών δυνάμεων στην κοινωνία.
  4. Την κατάργηση των όποιων μέτρων έχουν ληφθεί και αποτελούν υπόσκαψη του κράτους δικαίου και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά του συνεταιρίζεσαι και συναθροίζεσαι ειρηνικώς.

Διοικητικό Συμβούλιο

8η Μαρτίου δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά κατακραυγής!

By Doros Polykarpou

Οι σημερινές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε την 8η του Μάρτη. Η απώλεια κατακτήσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών για τις γυναίκες, οι επανειλημμένες παραβιάσεις εναντίον τους, η καθημερινή βία και ο σεξισμός δεν μας αφήνουν.      

Την 8η του Μάρτη, ΗΜΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, η προτεραιότητα της ΚΙΣΑ εστιάζεται  στη ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ και στη γυναίκα ΠΡΟΣΦΥΓΑ που κουβαλούν δυσανάλογα βαρύ φορτίο και στερούνται την αξιοπρέπεια, το σεβασμό, τη στήριξη και την προστασία που θα όφειλε να επιδεικνύει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος.

Στον αντίποδα κάθε έννοιας δημοκρατίας, η κυβέρνηση έχει καθιερώσει μία πολιτική εχθρικού περιβάλλοντος και καταστολής που στοχοποιούν όσο ποτέ άλλοτε τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές κοινότητες. Σε αυτό το πλαίσιο,  η ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ και η γυναίκα ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ βιώνει καθημερινά συνθήκες συστημικών και κοινωνικών διακρίσεων εκμετάλλευσης, εμπορίας ανθρώπων και έμφυλης βίας. Οι φόνοι των πέντε μεταναστριών και των δύο παιδιών τους ανέδειξαν ξεκάθαρα την εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια των αρχών. Μόλις υποχώρησε η μαζική κοινωνική κατακραυγή, η κυβέρνηση εγκατέλειψε την εκπόνηση και υιοθέτηση «πρόσθετων μέτρων προστασίας των ξένων» όπως η ίδια είχε εξαγγείλει. Ως αποτέλεσμα, οι μετανάστριες να εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά την έμφυλη βία, επικουρούμενη από το θεσμικό ρατσισμό και το σεξισμό στη διαχείριση των υποθέσεων και καταγγελιών τους από την αστυνομία και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές.

Την ασυνέπεια αυτή την είχε προδιαγράψει η ΚΙΣΑ σε έγγραφο θέσεων για Εισηγήσεις για νομικές και πολιτικές αλλαγές για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστριών στην Κύπρο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτησε  αυτές τις προτάσεις αλλά αρνήθηκε κάθε διαβούλευση και διάλογο με την ΚΙΣΑ και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι σημερινές συνθήκες όχι μόνο ταπεινώνουν και περιθωριοποιούν τη ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ και τη γυναίκα ΠΡΟΣΦΥΓΑ αλλά την καθιστούν αόρατη και την αποκλείουν από όλες τις πολιτικές και τους μηχανισμούς που υποτίθεται στοχεύουν στην προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. όπως και από την ατζέντα και τις δράσεις γυναικείων οργανώσεων και ομάδων που διακηρύσσουν υπέρ των δικαιωμάτων και της θέσης των γυναικών.

Η πανδημία  καθιστά  τη ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ και τη γυναίκα ΠΡΟΣΦΥΓΑ ακόμα πιο ευάλωτη, μαζί και με άλλες κοινωνικές ομάδες, αφού το κράτος επιλέγει συνειδητά να τις αγνοεί και να τις αποκλείει από όλα τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των ανέργων, περιορίζοντας αυτές τις γυναίκες ακόμη πιο ασφυχτικά και στερώντας τόσο από τις ίδιες όσο και από τα παιδιά τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Με τη συμμετοχή της στη χθεσινή μαζική πορεία, η ΚΙΣΑ τονίζει την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής συμπερίληψης και ένταξης των μεταναστριών και των γυναικών προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία και καλεί –

  • Τις μετανάστριες και τις γυναίκες πρόσφυγες σε συσπείρωση και αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, και
  • τις γυναικείες οργανώσεις και το γυναικείο κίνημα γενικότερα να αναγνωρίσουν και να εντάξουν στις γραμμές και τους αγώνες τους τις μετανάστριες και γυναίκες πρόσφυγες και τα αιτήματά τους.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση όπως προχωρήσει άμεσα στις νομικές και άλλες αλλαγές που απαιτούνται για άρση των  θεσμικών διακρίσεων και του αποκλεισμού των μεταναστριών και γυναικών προσφύγων από όλες τις πολιτικές, μηχανισμούς και μέτρα για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της γυναίκας.

Διοικητικό Συμβούλιο

8th March is not a day of celebration but one of outcry

By Doros Polykarpou

Current conditions do not allow us to celebrate 8th March International Women’s Day. The loss of achievements, rights and freedoms of women, repeated violations against them, daily violence and sexism do not let us celebrate.

KISA’s priority for 8th March, a day for all women, is focused on migrant and refugee women who bear an even heavier burden and are deprived of the dignity, respect, support and protection a modern democratic state should be providing them.

Contrary to any concept or notion of democracy, the government has established a policy of hostile environment and repression that target more than ever before migrant and refugee communities. In this framework, migrant and refugee women experience on a daily basis conditions of systemic and social discrimination, exploitation, human trafficking and gender-based violence. The murders of the five migrant women and their two children brought to the surface the criminal indifference and negligence of the authorities.

As soon as the mass social outcry subsided, the government abandoned the development and implementation of “additional protection measures for foreigners”, announced by the government itself. As a result, migrant women continue to experience gender-based violence on a daily basis, a situation aided by institutional racism and sexism by the police and other competent authorities. KISA pointed out this inconsistency in a position paper with Suggestions for legislative and policy changes for the improvement of the work and life conditions of migrant women in Cyprus. Not only did the government not adopt these proposals, but it also refused any consultation and dialogue with KISA and other civil society organisations. 

Under such conditions, migrant and refugee women are not only humiliated and marginalised but they are also excluded from all policies and mechanisms purportedly aiming at the protection and promotion of women’s rights, as well as from the agenda and actions of women’s organisations and groups supporting women’s rights.

The pandemic makes migrant and refugee women even more vulnerable, along with other social groups, as the state purposely opts to ignore and exclude them from all measures in support of workers and the unemployed, restricting them even more and depriving them and their children of decent living conditions.

With its participation in yesterday’s mass march, KISA underlines the imperative necessity for the effective inclusion and integration of migrant and refugee women in the Cypriot society and calls on-

  • Migrant and refugee women to rallying together and to struggle for claiming their rights
  • Women’s organisations and the women’s movement in general to recognise and include in their ranks and their struggles migrant and refugee women and their claims.

We also call on the government to proceed immediately to legislative and other required changes for the abolition of systemic discrimination and exclusion of migrant and refugee women.

Steering Committee

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυπριακές αρχές να επαναφέρουν την εγγραφή της ΚΙΣΑ και να αφήσουν τις οργανώσεις των πολιτών να λειτουργούν ?

By Doros Polykarpou

Συνεχίζεται και διευρύνεται η εκστρατεία στήριξης και αλληλεγγύης προς την ΚΙΣΑ από διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα και ΜΚΟ. Πρόσθετα με την ανακοίνωσή της Η αστυνομική βία πρέπει να διερευνηθεί και να αρθεί η γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων  την περασμένη βδομάδα, η οποία περιλάμβανε και τη διαγραφή της ΚΙΣΑ, η Διεθνής Αμνηστία προχώρησε σε νέα δημόσια δήλωση Σταματήστε τη διάλυση πρωτοπόρας αντιρατσιστικής οργάνωσης. Στη χθεσινή ανακοίνωσή και παρέμβασή της στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυπριακές αρχές «να σταματήσουν άμεσα τις διαδικασίες διάλυσης της ΚΙΣΑ,  να επαναφέρουν την εγγραφή της και να αφήσουν την ΚΙΣΑ και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να λειτουργούν ελεύθερα και ασφαλισμένα».

Η παρέμβαση της Αμνηστίας προστίθεται στις συνεχιζόμενες δράσεις στήριξης και αλληλεγγύης, περιλαμβανόμενης και της ενημέρωσης  φορέων και αρχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΗΕ και της Ευρώπης, από πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις. Μαζί με τις ειλικρινείς ευχαριστίες και εκτίμηση της προς όλους τους φίλους και συμμάχους της, η ΚΙΣΑ τους διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον αυτής και οποιασδήποτε άλλης προσπάθειας για σίγηση της φωνής της και τερματισμό της δράσης της.

Χθες, 4 Mαρτίου 2021, η ΚΙΣΑ είχε επίσης την ακρόαση της προσφυγής της εναντίον της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών να τη διαγράψει από το Μητρώο Σωματείων στο Διοικητικό Δικαστήριο στη Λευκωσία.

Αναφερόμενη περιληπτικά στη γραπτή της αγόρευση προς το Δικαστήριο, η δικηγόρος της ΚΙΣΑ υπογράμμισε τα κύρια επιχειρήματα κατά της απόφασης, υποδεικνύοντας ότι με τη διαγραφή της η ΚΙΣΑ στην ουσία αποστερείται «την ουσία της ύπαρξής της» που ισοδυναμεί με την ντε φάκτο διάλυσή της χωρίς δικαστική απόφαση. Η νομική εκπρόσωπος της οργάνωσης πρόσθεσε ότι αυτές οι επιθέσεις εναντίον ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αυτές όπως η ΚΙΣΑ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου και τον αγώνα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, και οι οποίες επιθέσεις δεν περιορίζονται δυστυχώς μόνο στην Κύπρο, περιορίζουν αυθαίρετα τα δικαιώματά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι καθώς και του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης, κατά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων διεθνών νομικών εργαλείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, η δικηγόρος της ΚΙΣΑ ανέπτυξε την αντισυνταγματικότητα της νομικής πρόνοιας στη βάση της οποίας λήφθηκε η απόφαση για την  προσβαλλόμενη διαγραφή, όπως επίσης και την αναιτιολόγητη βάση των ίδιων των αποφάσεων. Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, δηλώνοντας ότι θα έδιδε την κάθε δυνατή προτεραιότητα στην υπόθεση.

Διοικητικό Συμβούλιο

Amnesty calls on Cypriot authorities “to restore the registration of KISA and allow society organizations to operate freely and safely.”

By Doros Polykarpou

The campaign of support and solidarity with KISA by international and European networks and individual NGOs continues. In addition to a statement Police violence must be investigated and blanket ban on protest lifted issued last week, which included KISA’s deregistration, Amnesty International issued a new public statement Halt the dissolution of leading anti-racism organisation. In yesterday’s statement and social media intervention, Amnesty International calls on the Cypriot authorities “to immediately halt the dissolution proceedings against KISA, restore its registration and allow KISA and other civil society organizations to operate freely and safely.”

The intervention is added to the ongoing solidarity and support actions, including alerting UN and European human rights bodies and agencies, by several other international and European organisations. Conveying its sincere thanks and appreciation to all its friends and allies, KISA assures them of its resolve to continue the fight against this and any other attempt to silence its voice and put an end to its action. 

Yesterday, 4 March 2021, KISA also had the hearing of its recourse against the decision of the Ministry of Interior to deregister it from the Register of Associations before the Administrative Court in Nicosia.

In outlining her written submission to the Court, KISA’s lawyer emphasised the main arguments against the decision, pointing out that with its deregistration KISA was in effect deprived of “the very essence of its existence” amounting to its de facto dissolution without a court decision. The organisation’s legal representative added that these attacks against human rights NGOs, especially those active in the area of migration and asylum and fighting discrimination and racism such as KISA, which attacks are not unfortunately isolated only in Cyprus, arbitrarily restrict their rights to freedom of assembly and association, as well as their freedom of expression, in blatant violation of the Constitution, the European Convention on Human Rights and other international human rights instruments. KISA’s lawyer also elaborated on the unconstitutionality of the legal provision on the basis of which the impugned deregistration was decided as well as the unjustified basis of the decisions themselves. The Court reserved its decision stating it would give every possible priority to the case. Steering Committee

Together we protest «THAT’S ENOUGH» against corruption, racism, and the violation of civil liberties!

By Doros Polykarpou

(20.02.2021. 16.00, Kolokasi park in Nicosia)

KISA wholly condemns the state/police violence that was exercised in order to suppress the protest at Kolokasi park in Nicosia last Saturday. At the same time, we express solidarity with all the victims and call on citizens and all organised entities to participate in the event scheduled for this Saturday, 20.02.2021 at the same place, against corruption and the policies of violating constitutionally guaranteed human rights, such as freedom of movement, freedom of expression and the right of assembly.

The brutal violence exercised on Saturday by the police against citizens who refused to relinquish their civil liberties without a fight did not come out of the blue. For a very long time, the government has been trying to cultivate society’s consent and tolerance towards authoritarianism, racism, a police-state and repression.

Refugees have been branded as terrorists and spies for Turkey, resulting in them being detained for an unlimited amount of time without being charged or convicted in court. Asylum seekers have been accused of ‘overspilling’ into society and the reception centres have been transformed into huge closed camps with the aim to erode the right of asylum, freedom of movement, and respect for human rights.

Migrants are characterised as criminals and dangerous to our lives and integrity, with the aim of achieving the required social consent and to welcome joint army and police patrols, banning certain people from living in specific areas based on their ethnic origin by a decree of the MOI as well as the impending introduction of electronic systems for citizen surveillance.

Activists have been slandered as corrupt accomplices of organised crime and NGOs have been declared illegal organisations as they were not able to organise general meetings of their members in the middle of the pandemic and with the social distancing measures in place, thereby disposing of any organised critical voice and questioning of government goals and policies.

KISA agrees that there is a need to conduct an impartial and in-depth investigation into the events in order to find all those responsible for the violence exercised, the injuries incurred to citizens and the significant violation of legal order. Irrespective of the investigation and the individual responsibilities that will surface, there is no doubt or need to investigate the political responsibilities both of the Chief of Police and of the Minister of Justice who ought to resign immediately. In parallel, KISA calls on the Attorney General to drop all charges that involve participation in protests during the pandemic.

For us, the important thing at this juncture is that we are able to deter the systematic effort by this government to embed corruption, racism and the suppression of civil liberties and rights. This is why we call on everyone to participate in the event on Saturday, away from any effort to forcefully guide and take advantage of mobilisation but also of any practices that exclude citizens and organised groups that support the goals of this event.

Steering Committee

Μαζί δια/δηλώνουμε «ΩΣ ΔΑΜΕ» για τη διαφθορά, το ρατσισμό και τις παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών!

By Doros Polykarpou

(20.02.2021. 16.00, Πάρκο Κολοκάση στη Λευκωσία)

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την κρατική/αστυνομική βία  που ασκήθηκε για καταστολή της διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου στο Πάρκο  Κολοκάση στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, δηλώνει την αλληλεγγύη της με όλα τα θύματα και καλεί τους πολίτες και όλα τα οργανωμένα σύνολα να συμμετέχουν στην εκδήλωση που προγραμματίζεται για αυτό το Σάββατο, 20.02.2021, στον ίδιο χώρο, κατά της διαφθοράς και των πολιτικών παραβίασης συνταγματικά κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό της ελευθερίας διακίνησης, έκφρασης και συνάθροισης.

Η βάναυση βία που ασκήθηκε το Σάββατο από την αστυνομία ενάντια σε πολίτες που αρνούνται να απεμπολήσουν αμαχητί τις ατομικές τους ελευθερίες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει  στην κοινωνία τη συναίνεση και ανοχή στον αυταρχισμό, το ρατσισμό, την αστυνομοκρατία και την καταστολή.

Πρόσφυγες έχουν στιγματιστεί ως τρομοκράτες και κατάσκοποι της Τουρκίας με αποτέλεσμα να γίνεται ανεχτή η κράτηση τους για απεριόριστο χρονικό διάσημα χωρίς να έχουν κατηγορηθεί και να καταδικαστεί από δικαστήρια. Αιτητές ασύλου κατηγορήθηκαν για «υπερχείλιση» της κοινωνίας και τα κέντρα υποδοχής μετατράπηκαν σε απέραντα κλειστά στρατόπεδα με σκοπό να διαβρωθεί το δικαίωμα ασύλου, της ελευθερίας διακίνησης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μετανάστριες/τες χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες και επικίνδυνοι για τη ζωή και ακεραιότητα μας με στόχο να επιτευχθεί η απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση και να επικροτηθούν οι κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας, η απαγόρευση προσώπων στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής να διαμένουν σε συγκεκριμένη περιοχή βάσει διατάγματος του ΥΠΕΣ καθώς και η επικείμενη εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης των πολιτών.

Ακτιβιστές έχουν σπιλωθεί ως διεφθαρμένοι συνεργοί του οργανωμένου εγκλήματος και ΜΚΟ έχουν κηρυχθεί παράνομες γιατί δεν μπόρεσαν εν μέσω πανδημίας και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις των μελών τους, ώστε με αυτό τον τρόπο να ξεφορτωθούν κάθε οργανωμένη κριτική και αμφισβήτηση των στόχων και των πολιτικών τους.

Η ΚΙΣΑ συμφωνεί με την ανάγκη διεξαγωγής αμερόληπτης και σε βάθος διερεύνησης των γεγονότων ώστε να εντοπιστούν όλοι όσοι ευθύνονται για τη βία που ασκήθηκε, τους τραυματισμούς πολιτών και τις σημαντικές παραβιάσεις της έννομης τάξης. Ανεξάρτητα από την έρευνα αυτή και τις ατομικές ευθύνες που θα καταδείξει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ή ανάγκη διερεύνησης των πολιτικών ευθυνών τόσον του Αρχηγού της αστυνομίας όσο και της υπουργού Δικαιοσύνης οι οποίοι οφείλουν άμεσα να παραιτηθούν. Παράλληλα, η ΚΙΣΑ καλεί το Γενικό Εισαγγελέα  να αναστείλει όλες τις διαδικασίες δίωξης  που αφορούν στη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ζητούμενο για μας σε αυτή τη συγκυρία είναι να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη συστηματική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να εμπεδώσει στην κοινωνία τη διαφθορά, το ρατσισμό και την καταστολή ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.  Γι’ αυτό και  καλούμε όλους και όλες σε συμμετοχή στην εκδήλωση του Σαββάτου, μακριά από κάθε προσπάθεια ποδηγέτησης και εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων αλλά και των όποιων πρακτικών αποκλεισμού πολιτών και οργανωμένων συνόλων που τάσσονται υπέρ των στόχων αυτής της εκδήλωσης.

Διοικητικό Συμβούλιο

Release: Cypriots Defy Division and Meet for Coffee.

By nikolasmichael96

Ελληνικά

Türkçe

Young Cypriots come together for a social gathering in solidarity and rejection of division.  

***

Cyprus, 1st of November 2020 – A  group of Greek and Turkish speaking Cypriots came together for coffee and conversation in the spirit of peace, cooperation, and human connection. The group came together in response to the latest divisive measures taken by leaders to further divide Cypriots under the guise of public health measures. 

The joint action brought together Cypriots from both sides of the divide to share music, art, games, and good company. The event was organised to bring attention to the efforts taken by the leaderships of the two communities to use the COVID-19 pandemic to divide Cypriots by taking unilateral decisions on the matter, and to show solidarity in these difficult times. For the past few months, the pandemic has been used to break trust between the two communities and instill fear, for a health emergency for which collaboration should have been the way of work from day one. This situation has been negatively affecting real human relationships between the communities, while the leaders show no clear end to this de facto division. Characteristically, a message on a banner of the event read: “Borders and checkpoints are made-up. Our friendships and human connections are real.”


Κύπριοι αψηφούν τη διχοτόμηση και συναντιούνται για καφέ.

Νέοι Κύπριοι ενώνονται για μια κοινωνική συνεύρεση με αλληλεγγύη και ενάντια στη διχοτόμηση.  

***

Κύπρος, 1η Νοεμβρίου 2020 – Μια ομάδα ελληνόφωνων και τουρκόφωνων Κυπρίων συναντήθηκαν για ένα καφέ και κουβέντα με πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας και ανθρώπινων σχέσεων. Η ομάδα συναντήθηκε σε απάντηση των πιο πρόσφατων διχοτομικών μέτρων που λήφθηκαν από τους ηγέτες για να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τους Κύπριους μεταξύ τους, με το πρόσχημα των μέτρων για τη δημόσια υγεία. 

Η κοινή δράση έφερε κοντά Κύπριους κι από τις δύο πλευρές των οδοφραγμάτων για να μοιραστούν μουσική, τέχνη, παιχνίδια και καλή παρέα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με σκοπό να στρέψει την προσοχή προς την προσπάθεια των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να χωρίσουν τους Κύπριους λαμβάνοντας μονομερής αποφάσεις για το θέμα, και για να δείξουμε αλληλεγγύη σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τους τελευταίους μήνες, η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί για να διαλύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να ενσταλλάξει τον φόβο, για ένα θέμα δημόσιας υγείας για το οποίο η συνεργασία θα έπρεπε να είναι ο τρόπος αντιμετώπισής της από την πρώτη μέρα. Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενώ παράλληλα οι ηγέτες δεν δείχνουν κάποιο ξεκάθαρο τέλος για αυτή την de facto διχοτόμηση. Χαρακτηριστικά, σε πανό της εκδήλωσης αναγραφόταν: “Τα σύνορα και τα οδοφράγματα είναι φτιαχτά. Οι φιλίες μας και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πραγματικές.”


Kıbrıslılar Bölünmeye Karşı Çıkıyor ve Kahve için Buluşuyor.

Kıbrıslı Gençler, dayanışmak ve bölünmeyi reddetmek için sosyal buluşmada bir araya geldi.

***

Kıbrıs, 1 Kasım 2020 – Yunanca ve Türkçe konuşan Kıbrıslı bir grup, barış, işbirliği ve insani bağları güçlendirmek adına kahve içmek ve sohbet etmek için bir araya geldi. 

Ortak eylem, her iki taraftaki Kıbrıslıları müzik, sanat, oyun paylaşımı yapmak ve birlikte iyi vakit geçirmek için bir araya getirdi. Etkinlik, iki toplum liderlerinin COVID-19 pandemisi konusunda tek taraflı kararlar alarak, Kıbrıslıları bölmek için kullanma çabalarına dikkat çekmek ve bu zor zamanlarda dayanışma göstermek amacıyla düzenlendi. İlk günden itibaren işbirliğinin temel alınması gereken acil sağlık durumunda,  son birkaç aydır salgın, iki toplum arasındaki güveni kırmak ve korku aşılamak için kullanıldı. Bu durum, iki toplum arasındaki gerçek insan ilişkilerini olumsuz yönde etkilerken, liderler bu fiili bölünmenin net bir sonunu göstermiyor. Etkinlikte ki pankart mesajlarından biri ise şöyle: “ Sınır ve geçiş noktaları insan yapımıdır, bizim arkadaşlıklarımız ve bağlantılarımız gerçektir.”

The post Release: Cypriots Defy Division and Meet for Coffee. first appeared on AVLI.

Letter on behalf of a team of young Cypriots passionate about the environment and peace in Cyprus

By nikolasmichael96

Your Excellencies, 

Greek Cypriot leader, Nicos Anastasiades, and Turkish Cypriot leader, Mustafa Akıncı,

Over the past several weeks, the people of Cyprus have been anxiously watching as warships park themselves in and around our waters, and politicians give blustery speeches threatening the delicate peace in our region. As a team of young Cypriots passionate about the environment and peace, it is our moral duty to urge you, our leaders, to stand together and de-escalate tensions surrounding the exploration and exploitation of hydrocarbon resources in the Eastern Mediterranean, and not allow our island to be drawn into a larger geo-political maelstrom that will only serve to threaten the lives and livelihoods of our families and friends.

Our cohort, consisting of both Turkish Cypriots and Greek Cypriots, serves as an example of the cooperative and forward thinking work that Cypriots are capable of as we consider the future of our island. The most recent geopolitical developments surrounding the exploitation of gas fields outside of Cyprus stand against those principles of mutual understanding, cooperation, and trust.

In contrast to the promises that this gas would bring peace to Cyprus, 2020 is the third year in a row without meaningful negotiations between the two communities, while tensions due to gas exploration in our waters are reaching a critical point. At the same time, it is an open secret that some political leaders on the island would consider the Cyprus problem as “solved,” pushing towards the permanent partition of our home through their inaction and lack of cooperation. We strongly condemn the continuation of this unsustainable status quo and we believe that the Cyprus problem can only be solved with the reunification of the island.

Therefore, we cannot stress enough the urge to the leaders of the two communities, and to all parties involved, for the immediate resuming of the reunification talks from where they had stopped at Crans-Montana. We urge you to build the spirit of cooperation and understanding between Cypriots, rather than allow ourselves to be exploited and pulled into the geopolitical ambitions of foreign powers. Cypriots must stand together in rejection of a status quo that brings us to the brink of war, and that begins with the leaders of our island.

The exploitation of natural gas will have an irreversible and deleterious effect on both the Mediterranean Sea and on those of us who depend on the sea for survival. Our sea, which Cyprus’ tourist heavy economy depends on, has already been scarred by decades of intermittent war, heavy shipping, and general pollution. The nations of the Eastern Mediterranean have done little to protect our most valuable resource, in pursuit of short-sighted economic gain and zero-sum political advantage on one another. The Eastern Mediterranean has had our pristine beaches threatened by oil spills, our precious wildlife killed by underwater explosions, and our very water filled to the brim with plastics.  

Finally, as the youth of Cyprus, we are concerned about the effects of further investing in fossil fuel projects will have on the future of our island. Cyprus is uniquely vulnerable to climate change, as we have seen from the massive fires engulfing our island, and the scorching heatwaves and dry spells that threaten public health and agricultural production. Investing in natural gas exploitation may have made perfect sense a decade and a half ago, but we are nearing a point where we need to rapidly decarbonize our economies and invest in economically sound and sustainable solutions.

What we are asking from you:

  • A joint statement by the Leaders of the Greek Cypriot and Turkish Cypriot Communities, calling for the de-escalation of tensions in the Eastern Mediterranean
  • A re-evaluation of the value of drilling for natural gas off the coast of Cyprus, including a full environmental impact assessment
  • A strong commitment to reallocating financial resources into renewable energy, such as solar, for the benefit of the whole island. This includes EU financing for the full electrical interconnection of the island of Cyprus to support the distribution and financial viability of renewable energy
  • A set of strong confidence building measures, such as structured dialogue/bicommunal committee for the energy future of Cyprus and the opening of Varosha for its inhabitants under the administration of UN under Security Council Resolutions 550 and 789
  • The immediate resumption of meaningful negotiations for a comprehensive solution to the Cyprus problem

As Cyprus’ leaders you must not only consider the stakes of gas exploration in terms of number of euros, but also numbers of lives, and the future that you are subjecting your people to. We strongly believe that Cyprus’ greatest resource is the people that live on this great island, and our pursuit of innovative and trailblazing solutions to difficult problems. We ask you to look to us, the youth of this island, who believe that peace and environmental sustainability should be at the forefront of any vision for the future of Cyprus. There is nothing to be gained by continuing the status quo of escalating tensions in this matter, and we have everything to lose.

Tek vatan, tek halk – One country, one people – Μια πατρίδα, ένας λαός.

Sincerely,

Andreas Piperides, 25, Nicosia

Angelos Sofocleous, 26, Nicosia

Deniz Özdiren, 24, Nicosia

Dogukan Kansu, 22, Nicosia

Emily Petrou, 18, Nicosia

Erdim Türkmen, 28, Nicosia

Ergün Bey, 24, Kyrenia

Evgenia Chamilou. 22, Nicosia

Fatma Dalokay, 19, Famagusta

Frantzeska Iosif, 23, Limassol 

Hatice Benan, 28, Nicosia

Iosef Boraei, 29, Nicosia

Kemal Haşim, 26, Famagusta

Maria Kola, 29, Nicosia

Merve Ilkan, 22, Nicosia

Myrto Skouroupathi, 26, Nicosia

Nikolas Michael, 24, Limassol

Önder Erdoğdu, 26, Nicosia

Polymnia Glykeriou, 27, Larnaca

Süleyman Kutlu, 22, Larnaca

Vijdan Şengör, 28, Nicosia

Charis Theodorou, 27, Nicosia

The post Letter on behalf of a team of young Cypriots passionate about the environment and peace in Cyprus first appeared on AVLI.

Kıbrıs’ta çevre ve barış konusunda tutkulu genç Kıbrıslılardan oluşan bir ekip adına mektup

By nikolasmichael96

Ekselansları,

Kıbrıslı Rum Lider Nicos Anastasiades ve Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı,

Geçmiş birkaç haftadır Kıbrıs’taki halklar adamızın etrafındaki savaş gemilerinin varlığını ve politikacıların bölgemizdeki barışı tehdit eden tahrik edici konuşmalarını endişe ile izliyor. Çevre ve Barış için toplanan genç Kıbrıslılar olarak, siz liderlerimizi birlikte durmaya ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve kullanılmasıyla ilgili gerilimi azaltmaya çağırmak bizim görevimizdir. Adamızın daha büyük bir jeopolitik girdabın içine girmesi ailelerimizin  hayatlarını ve geçim kaynaklarını tehdit edecektir, sizlerden buna izin vermemenizi istiyoruz. 

Toplam 19 Kıbrıslı gençten oluşan kohortumuz, adamızın geleceğini düşündüğümüzde Kıbrıslıların yapabilecekleri iki toplumlu ve ileri görüşlü çalışmaların bir örneğidir. Adamızın etrafında bulunan gaz yataklarının kullanılması ile ilgili gelişen son jeopolitik gelişmeler karşılıklı anlayış, işbirliği ve güven ilkelerine aykırıdır.

Bulunması planlanan gaz kaynaklarının Kıbrıs adasına barış getireceği sözleri aksine, son üç yıldır iki toplum arasında yapıcı müzakereler gerçekleştirilmemiştir. Aynı zamanda, adadaki bazı siyasi liderlerin hareketsizlikleri ve işbirliği eksiklikleri nedeniyle yurdumuz kalıcı olarak bölünmeye doğru gitmektedir. Bu kalıcı bölünmeye doğru gidişi kimi politikacılar Kıbrıs sorununun ‘’çözümü’’ olarak görmektedirler. Bu sürdürülemez statükonun devam etmesini şiddetle kınıyor ve Kıbrıs sorununun ancak adanın yeniden birleşmesi ile çözülebileceğine inanıyoruz.

Bu nedenledir ki, Crans-Montana’dan sonra tıkanan görüşmelerin en hızlı şekilde tekrar başlaması için ilgili tüm taraflara, özellikle de iki toplumun liderlerine, müzakereye devam çağrısı yapıyoruz. Sizleri, büyük güçlerin jeopolitik hırs ve çıkarlarına malzeme olmak yerine, Kıbrıslılar arasında işbirliği ve karşılıklı anlayış ruhu inşa etmeye davet ediyoruz. Bizi savaşın eşiğine getiren statükoyu reddetmeliyiz. Bu reddediş, adamızın liderleri sayesinde başlayacaktır.

Doğalgaz rezervlerinin sömürülmesinin hem Akdeniz’in, hem de yaşamak için Akdeniz’e bağlı olanların sağlığı üzerinde, zararlı ve geri çevrilmeyecek etkileri olacaktır. Kıbrıs’ın turizm sektörü ağırlıklı ekonomisinin bağımlı olduğu Akdeniz halihazırda gerek aralıklı savaş gerek nakliye ve genel çevre kirliliğinden zarar görmüş bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Doğu Akdeniz ülkeleri kendi sıfır toplamlı oyunlarını (zero sum game) ve kısa ömürlü ekonomik çıkarlarını ön planda tutarak Akdeniz’i koruma namına hiçbir adım atmadılar. Bu neden ile Doğu Akdeniz’deki saf plajlarımız, kendi denizimiz ve deniz altındaki yaşam gerek petrol sızıntısı tehditleri ile, gerekse su altı patlamaları ve plastik çöpler ile zarar görmüştür.

Çevreyi düşünen gençler olarak fosil yakıt projelerinin ülkemizin geleceği üzerinde olacak etkileri ile ilgili kaygılarımız var. Ülkemizdeki büyük orman yangınları ve hem toplumun sağlığını hem de tarım sektörünü etkileyen uzun kuraklık dönemleri Kıbrıs’ın iklim değişikliği karşısındaki benzersiz savunmasızlığının örnekleridir. Her ne kadar doğalgaz kullanımına yapılan yatırımlar bir on sene önce mantıklı gelmişse de, artık ekonomimizi karbondan arındırma ve sağlam ve sürdürülebilir çözümlere yönelik adımlar atma vakti gelmiştir.

İsteklerimiz:

  • İki lider tarafından Doğu Akdeniz’deki gerilimi düşürmek için ortak bir açıklama.
  • Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz sondaj çalışmalarının, çevreye verilecek zararın da tamamiyle değerlendirilmesiyle birlikte, tekrar gözden geçirilmesi.
  • Tüm adanın çıkarı adına, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji altyapıları için finansal kaynak ayrılmasına dair vââtte bulunulması. Bu vâât, AB yardımları ile birlikte tüm adanın yenilenebilir enerji kullanabilirliği ve olası dağıtımı ile ilgili çalışmalar içererek destek unsuru olacaktır.
  • Kıbrıs’ın enerji geleceği ile ilgili iki toplumlu diyalog ve hatta bir komite oluşturulması ya da Maraş’ın 550 ve 789 sayılı Güvenlik Kurulu kararları uyarınca BM himayesi altında açılması gibi bir takım güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi.
  • Kıbrıs Sorunu’nun çözümüne yönelik görüşmelerin ciddi bir biçimde acilen yeniden başlaması.

Kıbrıs’ın liderleri olarak, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz aramalarını sadece ekonomik anlamda değil, adada yaşayan insanların hayatları ve geleceklerini de göz önünde bulundurarak değerlendirmeniz gerekiyor. Şiddetle inanıyoruz ki Kıbrıs’ın en büyük kaynağı üzerinde yaşayan güzel insanları ve zor sorunlara karşı ürettiğimiz yenilikçi ve öncü çözümlerdir. Sizden istediğimiz, barış ve çevresel sürdürülebilirliğin ön planda olması gerektiğine inanan biz Kıbrıs’ın gençlerinin sesini duymanızdır. Ada ve çevresindeki gerilimi ve statükoyu sürdürerek kazanacak hiçbir şeyimiz olmadığı gibi kaybedecek de çok şeyimiz var.     

Tek vatan, tek halk – One country, one people – Μια πατρίδα, ένας λαός.

Saygı ve içtenliklerimizle,

Andreas Piperides, 25, Nicosia

Angelos Sofocleous, 26, Nicosia

Charis Theodorou, 27, Nicosia

Deniz Özdiren, 24, Nicosia

Dogukan Kansu, 22, Nicosia

Emily Petrou, 18, Nicosia

Erdim Türkmen, 28, Nicosia

Ergün Bey, 24, Kyrenia

Evgenia Chamilou. 22, Nicosia

Fatma Dalokay, 19, Famagusta

Frantzeska Iosif, 23, Limassol

Hatice Benan, 28, Nicosia

Iosef Boraei, 29, Nicosia

Kemal Haşim, 26, Famagusta

Maria Kola, 29, Nicosia

Merve Ilkan, 22, Nicosia

Myrto Skouroupathi, 26, Nicosia

Nikolas Michael, 24, Limassol

Önder Erdoğdu, 26, Nicosia

Polymnia Glykeriou, 27, Larnaca

Süleyman Kutlu, 22, Larnaca

Vijdan Şengör, 28, Nicosia

The post Kıbrıs’ta çevre ve barış konusunda tutkulu genç Kıbrıslılardan oluşan bir ekip adına mektup first appeared on AVLI.

Επιστολή από τη Δικοινοτική Ομάδα Νέων για το Περιβάλλον και την Ειρήνη

By nikolasmichael96

Εξοχότατοι,                                                  

Τις περασμένες εβδομάδες, ο κόσμος της Κύπρου παρακολουθεί με αγωνία καθώς τα πολεμικά πλοία σταθμεύουν μέσα και γύρω από τα νερά μας, και οι πολιτικοί δίνουν πομπώδης ομιλίες απειλώντας την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή μας. Ως μία ομάδα νεολαίας που νοιάζεται για το περιβάλλον και την ειρήνη στην Κύπρο και ως νέοι Κύπριοι, έχουμε ηθικό καθήκον να παροτρύνουμε εσάς, τους ηγέτες μας, να σταθείτε μαζί και να αποκλιμακώσετε τις εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην αφήσετε το νησί μας να μπλεχτεί σε μια μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή που θα χρησιμεύσει μόνο στο να θέσει τη ζωή και ευημερία του λαού της Κύπρου σε κίνδυνο.

Ως μία ομάδα νεολαίας που νοιάζεται για το περιβάλλον και την ειρήνη στην Κύπρο και ως νέοι Κύπριοι, έχουμε ηθικό καθήκον να παροτρύνουμε εσάς, τους ηγέτες μας, να σταθείτε μαζί και να αποκλιμακώσετε τις εντάσεις γύρω από την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην αφήσετε το νησί μας να μπλεχτεί σε μια μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή που θα χρησιμεύσει μόνο στο να θέσει τη ζωή και ευημερία του λαού της Κύπρου σε κίνδυνο.

Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις ότι αυτό το αέριο θα έφερνε ειρήνη στην Κύπρο, το 2020 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες, την ίδια ώρα που οι εντάσεις λόγω της εξερεύνησης για φυσικό αέριο στα νερά μας έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Ταυτόχρονα, είναι κοινό μυστικό ότι κάποια πολιτικά πρόσωπα του νησιού θεωρούν ότι το Κυπριακό έχει «λυθεί», προωθώντας, με την αδράνεια και την έλλειψη συνεργασίας τους, τη μόνιμη διχοτόμηση της χώρας μας. Καταδικάζουμε έντονα τη συνέχιση αυτού του μη-βιώσιμου status quo και πιστεύουμε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με την επανένωση του νησιού μας.

Συνεπώς, θέλουμε να τονίσουμε όσο πιο εμφατικά γίνεται, την προτροπή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου, από εκεί που είχαν σταματήσει στο Crans-Montana. Σας καλούμε να οικοδομήσετε το πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των Κυπρίων, αντί να επιτρέψετε να μας εκμεταλλευτούν και να γίνουμε έρμαιο στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες ξένων δυνάμεων. Οι Κύπριοι πρέπει να σταθούν μαζί στην απόρριψη ενός status quo που μας φέρνει στο χείλος του πολέμου, και αυτό ξεκινά με τους ηγέτες του νησιού μας.

Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα έχει ανεπανόρθωτες και επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στη Μεσόγειο θάλασσα, όσο και σε όσους από εμάς που εξαρτώνται από την θάλασσα για την επιβίωσή τους. Η θάλασσά μας, στην οποία στηρίζεται έντονα ο τουρισμός άρα και η οικονομία μας, έχει ήδη πληγεί από δεκαετίες πολέμων, βαριά ναυτιλία και ρύπανση γενικότερα. Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν κάνει ελάχιστα για να προστατεύσουν τον πιο σημαντικό μας πόρο, επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και πολιτικά πλεονεκτήματα μηδενικού αθροίσματος. Η Ανατολική Μεσόγειος κατέληξε να έχει τις παρθένες παραλίες της να απειλούνται από πετρελαιοκηλίδες, την πολύτιμη άγρια ζωή της να σκοτώνεται από υποθαλάσσιες εκρήξεις και το νερό της να ξεχειλίζει από πλαστικά.

Τέλος, ως οι νέοι της Κύπρου, ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που οι επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων θα έχουν στο μέλλον του νησιού μας. Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, όπως έχουμε δει από τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακλύζουν το νησί μας και τα έντονα κύματα καύσωνα και ξηρασίας που απειλούν τη δημόσια υγεία και τη γεωργική παραγωγή. Οι επενδύσεις στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου μπορεί να έκαναν απόλυτο νόημα πριν μιάμιση δεκαετία, αλλά πλησιάζουμε ένα σημείο όπου πρέπει άμεσα να απομακρύνουμε την οικονομία μας από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουμε σε οικονομικά ακέραιες και βιώσιμες λύσεις.

Για αυτό ζητούμε:

  • Μια κοινή δήλωση των ηγετών της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ζητώντας την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Την επανεξέταση της αξίας γεώτρησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και ιδιαίτερα, τη διεξαγωγή Μελέτης Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον
  • Μια ισχυρή δέσμευση για ανακατανομή των οικονομικών πόρων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως την ηλιακή ενέργεια, που θα ωφελήσει ολόκληρο το νησί. Αυτό συμπεριλαμβάνει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού για τη στήριξη της διανομής και την οικονομική βιωσιμότητα των ΑΠΕ
  • Μια δέσμη σημαντικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η έναρξη δομημένου διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου και το άνοιγμα των Βαροσίων για τους νόμιμους κατοίκους τους, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789
  • Την άμεση επανεκκίνηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα

Ως ηγέτες της Κύπρου θα πρέπει να εξετάσετε την εξερεύνηση φυσικού αερίου λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το χρήμα, αλλά και τις ανθρώπινες ζωές και το μέλλον το οποίο καθορίζετε για τους συμπολίτες σας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο μεγαλύτερος πόρος της Κύπρου είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το υπέροχο νησί και η επιδίωξή μας για καινοτόμες και πρωτοποριακές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Σας ζητάμε να κοιτάξετε εμάς, τους νέους αυτού του νησιού, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ειρήνη και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή οποιουδήποτε οράματος για το μέλλον της Κύπρου. Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε με τη συνέχιση του status quo των κλιμακούμενων εντάσεων, αλλά έχουμε να χάσουμε τα πάντα.

Tek vatan, tek halk – One country, one people – Μια πατρίδα, ένας λαός.

Με εκτίμηση,

Ομάδα νέων για το περιβάλλον και την ειρήνη

Andreas Piperides, 25, Nicosia

Angelos Sofocleous, 26, Nicosia

Charis Theodorou, 27, Nicosia

Deniz Özdiren, 24, Nicosia

Dogukan Kansu, 22, Nicosia

Emily Petrou, 18, Nicosia

Erdim Türkmen, 28, Nicosia

Ergün Bey, 24, Kyrenia

Evgenia Chamilou. 22, Nicosia

Fatma Dalokay, 19, Famagusta

Frantzeska Iosif, 23, Limassol

Hatice Benan, 28, Nicosia

Iosef Boraei, 29, Nicosia

Kemal Haşim, 26, Famagusta

Maria Kola, 29, Nicosia

Merve Ilkan, 22, Nicosia

Myrto Skouroupathi, 26, Nicosia

Nikolas Michael, 24, Limassol

Polymnia Glykeriou, 27, Larnaca

Önder Erdoğdu, 26, Nicosia

Süleyman Kutlu, 22, Larnaca

Vijdan Şengör, 28, Nicosia

The post Επιστολή από τη Δικοινοτική Ομάδα Νέων για το Περιβάλλον και την Ειρήνη first appeared on AVLI.

New citizenship bill brings social racism to light!

By Doros Polykarpou

According to media reports, the Ministry of Interior has submitted a Bill amending the Legislation for the acquisition of citizenship.

The Ministry has prepared and submitted the bill without any consultation with stakeholders, whether governmental or non-governmental, let alone the immigrants and refugees themselves. We also wonder if the Attorney General of the Republic has carried out a legislative elaboration of the bill and finds it legal and in accordance with the principles governing the rule of law.

According to the provisions of the bill:

The length of stay while seeking international protection, with subsidiary protection and studying is not counted in the time period of authorised stay before the submission of a citizenship application. This practically means that the overwhelming majority of refugees (over 85%) are excluded altogether from acquiring citizenship. Even refugee children born and raised in Cyprus and who consider it as their home country will be excluded from acquiring citizenship based on the above data. The same applies to children of Turkish Cypriot origin who one of the parents is not a Cypriot citizen.

Recognised refugees will also be negatively affected as the time of their stay before they are granted the refugee status will not count towards the time required for citizenship.  

People belonging to vulnerable groups of this population (long-term unemployed due to disability or serious health problems, beneficiaries of the social welfare system due to low income, disability or serious health problems) are also excluded from acquiring citizenship.

Also excluded are persons who at any stage of their lives were convicted for a minor offense (e.g. They did not have the money to pay for the out-of-court fine for Corona…) and even those who are suspected of any offense in violation of the presumption of innocence.

Individuals who have entered or resided unauthorisedly in the territory of the Republic at any stage, and therefore all refugees, are also excluded from acquiring citizenship. In addition to the person applying for citizenship, his / her partner will have to prove that he / she is of “good character”, a provision that will also increase women’s dependence on their partners.

Although the government does not offer effective language programmes, Persons are also excluded from acquiring citizenship if they cannot prove adequate knowledge of the Greek language (level B1), an examination that even many Cypriots would not successfully pass, as well as adequate resources to maintain and support themselves and their families. KISA considers that these provisions will make it impossible under the current conditions of immigration to obtain citizenship for almost all migrants who have been living and working for decades in our country, in employment sectors, employers and earnings set by the Law.

Finally, it should be noted that the applicants will be evaluated for their sufficient knowledge of basic elements of the political and social reality of the country by a three-member committee that will consist of 2 civil servants and one police officer.

Access to citizenship is currently the most effective means and tool for the integration of non-European citizens in the EU and its member states. KISA is of the opinion that with the above bill the government makes it very clear that it does not want to integrate all migrants and refugees irrespectively of residence status in the country, while it had no qualms or reservations about selling the Cypriot citizenship to the rich or even persons who participated in organised crime and serious violations of human rights.

The present government, spearheaded by the Minister of Interior, with the bill seeks to introduce into the law racist and arbitrary criteria so as to “legitimise” illegal practices that they have hitherto been practising and hence annulled by the courts 

It also abolishes the most favourable provisions for refugees in breach of the Geneva Convention, while the period of asylum or subsidiary protection is not counted in the number of years of residence in breach of the principle of refugee status.

The above provisions circumvent the very notion of citizenship and the basic criterion on which it can be granted, that of real, family, economic and social ties with the country which are proven by the length of stay, in stark contrast to the principles of international law.

Steering Committee


Το νέο νομοσχέδιο για την υπηκοότητα αναδίδει κοινωνικό ρατσισμό

By Doros Polykarpou

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο , το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην υποβολή Νομοσχεδίου για τροποποίηση της Νομοθεσίας για την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας.

Το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην ετοιμασία και υποβολή του νομοσχεδίου χωρίς καμία διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς, είτε κυβερνητικούς είτε μη κυβερνητικούς φορείς, πόσο μάλλον με τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες. Διερωτόμαστε επίσης, εάν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει προβεί σε νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου και το βρίσκει νόμιμο και σύμφωνο με τις αρχές που διέπουν ένα κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης,

Ο χρόνος παραμονής με καθεστώς αιτητή ασύλου, συμπληρωματικής προστασίας και φοίτησης δεν προσμετρά στο χρόνο νόμιμης διαμονής που απαιτείται πριν από την υποβολή αίτησης για υπηκοότητα.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων (πέραν του 85%) αποκλείονται πλέον από την απόκτηση της υπηκοότητας. Ακόμη και προσφυγόπουλα που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και θεωρούν την Κύπρο ως πρώτη τους πατρίδα θα αποκλειστούν με βάση τα πιο πάνω δεδομένα  από την απόκτηση της υπηκοότητας. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά τουρκοκυπριακής καταγωγής που ένας από τους δύο γονείς δεν είναι κύπριος πολίτης.

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα επηρεαστούν επίσης αρνητικά αφού ο χρόνος παραμονής τους πριν από την παραχώρηση του προσφυγικού καθεστώτος δεν θα προσμετρά. Ενόψει των σημαντικών χρονικών καθυστερήσεων εξέτασης της αίτησης ασύλου τους θα παραταθεί ιδιαίτερα ο χρόνος που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα.

Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αυτού (μακροχρόνια άνεργοι λόγω αναπηρίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας, χρήστες του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας λόγω χαμηλών εισοδημάτων, αναπηρίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας) επίσης αποκλείονται από την απόκτηση της υπηκοότητας.

Αποκλείονται επίσης άτομα τα οποία σε όποιο στάδιο της ζωής τους καταδικάστηκαν για ένα μικροαδίκημα (πχ δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν το εξώδικο για τον Κορωνοϊό …),  ακόμη και αυτά που είναι ύποπτα για οποιοδήποτε αδίκημα κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

 Άτομα τα οποία έχουν εισέλθει ή διαμείνει παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας  σε οποιοδήποτε στάδιο και, επομένως, όλοι οι πρόσφυγες, αποκλείονται επίσης από την απόκτηση της υπηκοότητας. Επίσης, πέραν από το άτομο που αιτείται την υπηκοότητα θα πρέπει και ο/η σύντροφος του/της να αποδείξει ότι είναι «καλού χαρακτήρα», μια πρόνοια που θα αυξήσει επίσης την εξάρτηση των γυναικών από τους συντρόφους τους. 

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προσφέρει αποτελεσματικά προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας, αποκλείονται επίσης από την απόκτηση της υπηκοότητας πρόσωπα που δεν μπορούν να αποδείξουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας (επίπεδο Β1), μίαν εξέταση που ούτε αρκετοί Κύπριοι θα παρακάθονταν με επιτυχία,  καθώς και ικανοποιητικούς πόρους συντήρησης των ιδίων και της οικογένειας τους.

Η ΚΙΣΑ εκτιμά ότι οι πρόνοιες αυτές κάτω από τις παρούσες συνθήκες μετανάστευσης θα καταστήσουν ανέφικτη την απόκτηση της υπηκοότητας σχεδόν από το σύνολο των μεταναστών/τριών που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα μας σε καθορισμένους από το νόμο τομείς απασχόλησης, εργοδότες και απολαβές. 

Τέλος να σημειωθεί ότι οι αιτούντες θα αξιολογούνται για την επαρκή γνώση βασικών στοιχείων της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας από τριμελή επιτροπή που θα απαρτίζεται από 2 δημόσιους υπαλλήλους και ένα αστυνομικό.

Η πρόσβαση στην υπηκοότητα αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο μέτρο και εργαλείο ένταξης των μη ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και τα κράτη μέλη. Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει πλέον ότι δεν επιθυμεί την ένταξη του συνόλου των μεταναστριών/τών και προσφύγων ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα, ενώ δεν έχει καμία επιφύλαξη να πουλήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε πλούσιους, ακόμη και πρόσωπα με συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα και σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρούσα Κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Εσωτερικών,  επιδιώκει με το νομοσχέδιο να  εισαγάγει στο νόμο αυθαίρετα και ρατσιστικά κριτήρια ώστε να “νομιμοποιήσει” παράνομες πρακτικές που μέχρι σήμερα εφάρμοζαν και για τον σκοπό αυτό ακυρώνονταν από τα δικαστήρια οι παράνομες αποφάσεις του σε σχέση με άτομα τα οποία διαμένουν στην Κύπρο.

Επίσης, καταργεί τις ευνοϊκότερες διατάξεις για τους πρόσφυγες κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης, ενώ το χρονικό διάστημα που κάποιος είναι αιτητής ασύλου ή κάτοχος συμπληρωματικής προστασίας δεν προσμετράται στα χρόνια διαμονής κατά παράβαση της αρχής του αναγνωριστικού χαρακτήρα   του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Οι πιο πάνω διατάξεις καταστρατηγούν αυτή καθαυτή την έννοια της υπηκοότητας και το βασικό κριτήριο επί του οποίου αυτή μπορεί να αποδίδεται, αυτό των πραγματικών, οικογενειακών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με τη χώρα, οι οποίοι αποδεικνύονται από τη διάρκεια της παραμονής,  σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Διοικητικό Συμβούλιο


Ισχυρή αλληλεγγύη και ταχεία δικαστική εξέταση η απάντηση στη διαγραφή της ΚΙΣΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών

By Doros Polykarpou

Χθες Τετάρτη, 20/01/2021, στο Διοικητικό Δικαστήριο έγινε η πρώτη ακρόαση της προσφυγής της ΚΙΣΑ (αίτηση για διάταγμα αναστολής και κύρια αίτηση) κατά της απόφασης για διαγραφή της ΚΙΣΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η θέση της δικηγόρου της κυβέρνησης ήταν ότι θα χρειάζονταν χρόνο για ετοιμασία της απόρριψης της αίτησης για διάταγμα αναστολής. Το Δικαστήριο εισηγήθηκε την απόσυρση της αίτησης για διάταγμα αναστολής και την επίσπευση της εξέτασης της κύριας αίτησης κατά της απόφασης διαγραφής της ΚΙΣΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εκδίκαση της αίτησης για διάταγμα αναστολής θα διαρκούσε μερικούς μήνες, ιδιαίτερα υπό συνθήκες του Covid-19, και τον πρόσθετο χρόνο εκδίκασης της κύριας αίτησης μετά την απόφαση για το διάταγμα αναστολής (περίπου 1,5 χρόνος), η δικηγόρος μας συμφώνησε με την εισήγηση του Δικαστηρίου. Θεωρήθηκε ότι η επίσπευση εκδίκασης της κύριας αίτησης ενάντια στην απόφαση για τη διαγραφή ήταν προς το συμφέρον της ΚΙΣΑ. Η εκδίκαση της κύριας αίτησης ορίστηκε για τις 26 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί, ενώ στο μεταξύ το Δικαστήριο έδωσε οδηγίες για γραπτή υποβολή των αγορεύσεων των μερών.

Στο στάδιο αυτό, η ΚΙΣΑ δεν ανακτά νομική προστασία ως ΜΚΟ με βάση την απόφαση της 14/12/2020 για τη διαγραφή της από το Μητρώο Σωματείων. Λαμβάνοντας υπόψη από τη μια την έφεση προς το Διοικητικό Δικαστήριο και, από την άλλη, το γεγονός ότι η διαγραφή είναι διαφορετική από τη διάλυση κάτω από το συγκεκριμένο Νόμο, η ΚΙΣΑ θα συνεχίσει την πλήρη λειτουργία

Η πιο σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι το τεράστιο κύμα συμπαράστασης  με δηλώσεις και άλλες δράσεις στήριξης και συμπαράστασης προς την ΚΙΣΑ[i] και τον αγώνα της από Ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, ανεξάρτητους θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεξαμενές σκέψης, εμπειρογνώμονες και ακτιβίστριες/ές, προς τους/τις οποίους/ες η ΚΙΣΑ εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες και εκτίμηση της.

Σημειώνεται ότι η ΚΙΣΑ έχει υποβάλει προς τον Έφορο Σωματείων όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από το Νόμο[ii], δηλαδή τους ελεγμένους λογαριασμούς του 2019, το τροποποιημένο καταστατικό και τα ονόματα των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με τις θέσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΙΣΑ, το οποίο εκλέγηκε ομόφωνα από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, είχε την πρώτη του συνάντηση τη Δευτέρα, 18/01/2021, και συστάθηκε σε σώμα, με την εκλογή των Ανθούλας Παπαδοπούλου, Simon Bahceli και Θράσου Νεραντζή στις θέσεις Προέδρου, Γραμματέα και Ταμία, αντίστοιχα. Τα άλλα μέλη του 11-μελούς Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι: Andrea Nemes, Λέανδρος Σαββίδης, Malik Shahrukh, Μαρία Χρυσάνθου, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, Πέτρος Ηρακλέους, Βαγγελιώ Σουμέλη και Ζέλια Γρηγορίου.

Εμπλουτισμένα με διαφορετικά και διάφορα επαγγελματικά και εθνοτικά υπόβαθρα, δεξιότητες και εμπειρίες, ενδιαφέροντα και ακτιβισμό από την κοινωνία των πολιτών, όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου  επιβεβαίωσαν την προσήλωση και αποφασιστικότητά τους  να εργαστούν ομαδικά και σε συνεργασία άλλους φορείς πρώτα για τον αγώνα ενάντια στη νέα επίθεση κατά της ΚΙΣΑ και, στη συνέχεια, για την ενδυνάμωση της οργάνωσης για να μπορεί να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά και αποφασιστικά την αποστολή της για την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη διασφάλιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για όλους τους ανθρώπους.

Διοικητικό Συμβούλιο


[i] https://omct.org/human-rights-defenders/urgent-interventions/cyprus/2020/12/d26257/  

http://www.migreurop.org/article3024.html?lang=en

[ii] https://kisa.org.cy/wp-content/uploads/2021/01/SLet-Eforos-20012021-1.pdf

❌