One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Τα σέβη μας στη Δανάη τζαι την Αίμιλι. Ωραίες γυναίκες/Όμορφοι ανθρώποι – η μαγκιά 2 νεαρών γυναικών απέναντι στους τραμπ

By Δέφτερη Ανάγνωση


Τα σέβη μας στη Δανάη τζαι την Αίμιλι.                                

Ωραίες γυναίκες/Όμορφοι ανθρώποι – η μαγκιά 2 νεαρών γυναικών απέναντι στους τραμπούκους της εθνικόφρωνης δειλίας:

Την δεκαετία του 1990 ένας από τους εθνικιστές δημοσιογράφους, σε μια επίδειξη αθλιότητας, είπε ότι «αρκούν μερικά άτομα» για να ναυαγήσουν μια λύση. Εννοούσε ότι αρκούσε μια ακροδεξιά μειοψηφία για να στήσει θεάματα τραμπούκων τζαι να ναυαγήσει λύση. Άλλωστε τούτο ήταν τζαι η ΕΟΚΑ β [μια μειοψηφία τραμπούκων που έφερε την εισβολή], τζαι όσοι εμπλέκονται σε δικοινοτικά εγκλήματα από το 1958 – τζαι στις δυο κοινότητες. Το πρόβλημα του εθνικισμού στην Κύπρο ήταν τζαι είναι πολλές φορές το ότι οι νούσιμοι σιωπούν – από φόβο, επιφύλαξη κοκ… Η θεαματική βία των τραμπούκων είσιεν σαν στόχο ακριβώς την καλλιέργεια τούτου του φόβου. Για αυτό ο Γ.Φ. Πιερίδης στο επικό του διήγημα για τον Σάββα Μένοικο, ιστορικό  πια σύμβολο της αντίστασης στους τραμπούκους, περιγράφει με αυτόν τον τρόπο την ανυπότακτη μαγκιά – που πλήρωσε μεν την ανυπόταχτη αξιοπρέπεια, αλλά έγινε τζαι ιστορικό σύμβολο ντροπής για τους τραμπούκους»:

«Τράβηξε μια τελευταία ρουφηξιά, πέταξε το τσιγάρο του και σηκώθηκε. Τ’ αποφάσισε. Αν είναι και τον περιμένουν, ας μην το βάλει στα πόδια. Να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, σαν άντρας με άντρες.»   Άουτο Ντα Φε.

Αυτήν την εβδομάδα 2 νεαρές γυναίκες στο Λύκειο Δασουπολης, στις ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το ψευδοκράτος κοκ, στάθηκαν στα πόδια τους, σαν άνθρωποι, σαν γυναίκες, απέναντι σε ένα μπουλούκι εθνικιστών που αναμασούσαν σαν χαλασμένα κασετόφωνα τις ανοησίες της ΕΟΚΑ β [φερέφωνα κοινώς του «μαγκιά, κλανιά και εξάτμιση»]: "Αίμα, τιμή, χρυσή @υγή," "Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό" και "Γρίβα ζεις και μας καθοδηγείς."

…Τζαι όταν οι τραμπούκοι προσπάθησαν να τις εκφοβίσουν αυτές με την μαγκιά του ανθρώπου που ξέρει ότι έχει δίκαιο, στάθηκαν εκεί, δεν φοβήθηκαν, δεν έφυγαν.

Όταν αρνείσαι να υποκύψεις στον τραμπουκισμό των λέξεων του ανεβασμένου τόνου φωνής, των απειλών κλπ κερδίζεις ήδη το ότι υποχρέωσες τον τραμπούκο να βγάλει στην επιφάνεια την εσωτερική γύμνια του, την ανικανότητα του να μπορεί πια να σκεφτεί, ετσι όπως τον έχουν καταντήσει..

Οι κοπέλες έστησαν απέναντι στους τραμπούκους δυο χειρόγραφα πλακάτ για το ότι η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους τζαι για την ειρήνη.

Οι τραμπούκοι φαίνεται να έχουν τζαι το σύνδρομο του άγχους του ευνουχισμού της

"Μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτό το τερατώδες που συνέβη, είναι οι ίδιοι "άνθρωποι" που κατήγγειλα πριν από ένα μήνα τόσο στο σχολείο όσο και στην αστυνομία για προσωπική επίθεση και απειλή μου, με σχόλια όπως "Ο βιασμός είναι δικαίωμα", "Έχω το δικαίωμα να βιάσω", "γ@μώ φεμινισμό", χωρίς να τους γνωρίζω ούτε καν να τους μιλήσω ΠΟΤΕ στη ζωή μου." [Αίμιλι]

Η Δανάη τζαι η Αίμιλι, για όλους τους υπόλοιπους που εν είμαστε τζιαμαί, δεν γονάτισαν.  Ήταν τα σώματα τζαι οι φωνές που εξέφρασαν στην Λευκωσία του 20202  το «No Pasaran/Δεν θα περάσουν», το σύνθημα της Πασιονάρια [του λουλουδιού του πάθους] στην ισπανική αντίσταση απέναντι τους φασίστες του Φράνκο. Ή όπως το έθεσε ποιητικά η Κατερίνα Γώγου, σαν φωνή της αντίστασης στην χώρα που γέννησε τον ελληνόφωνο φασισμό:

«Εσύ όμως λέει δεν θάσαι από αυτούς

Θα σηκωθείς και θα χορέψεις παραγγελιά»

Η κυπριακή αξιοπρέπεια…

❌