One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

· Ο Παράσχος τζαι η τιμή της δημοσιογραφικής γενιάς του 1990 τζαι μετά..

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Ο Παράσχος τζαι η τιμή της δημοσιογραφικής γενιάς του 1990 τζαι μετά..

Η απόφαση του Παράσχου να παραιτηθεί διασταυρώθηκε με δυο σημαντικά ζητήματα της περιόδου: την αποκάλυψη ότι ο Αναστασιάδης συζητούσε την προώθηση δυο κρατών [τζαι τούτο τεκμηριώθηκε τζαι από τον συνεργάτη του Αναστασιάδη, τον αρχιεπίσκοπο, τζαι ήταν τζαι η αφετηρία του Παράσχου για το σχόλιό του, αφού επικαλέστηκε τζαι την προσωπική του εμπειρία] τζαι το σκάνδαλο των διαβατηρίων. Δαμαί ο Παράσχος έβαλε στο τραπέζι, τζαι με μαγκιά την στήριξε μέχρι το τέλος, ότι το κίνητρο του Αναστασιάδη  [για αποφυγή της λύσης] ήταν τα κέρδη από το πρόγραμμα των διαβατηρίων. Όχι γενικά τα κέρδη – αλλά τα ημέτερα, οικογενειακά. Ο εκδότης παρέμβηκε τζαι με αποκαλυπτικό ορθογραφικό λάθος στην υπογραφή [ΑνΤρέας αντί, όπως υπογράφει ο Παράσχος, ΑνΔρέας] αποκήρυξε το σχόλιο. Ο Παράσχος θα μπορούσε να σιωπήσει. Το έκαναν πάρα πολλοί αυτήν την δεκαετία – τζαι μερικοί συνέχισαν να το κάμνουν ακόμα τζαι τούτην την εφτομαδα. H βολική σιωπή.

Αλλά, όπως λαλεί τζαι ο στίχος της Γώγου [για να αποδώσουμε στον ποιητή Παράσχο τον φόρο τιμής με ποιητική αναφορά]

«εσύ όμως λέει δεν θά’σαι από αυτούς

Θα σηκωθείς και θα χορέψεις παραγγελιά»

Ο Παράσχος δεν σιώπησε όπως άλλοι. Δεν ήταν άγιος – άντεξε τζαι προφανώς έκαμε συμβιβασμούς σαν διευθυντής σε μια επιχείρηση της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει σαφώς συμφέροντα με το προεδρικό [δεν πιάνει η οικογένεια επιτροπάτο έτσι τυχαία] …Αλλά είσιεν τζαι μιαν Ιστορία ο Παράσχος να υπερασπιστεί. Έγινε γνωστός, όχι απλά για την γραφή του [τζαι την ποίησή του] αλλά τζαι για τουλάχιστον 2 σημαντικές υποθέσεις διερευνητικής δημοσιογραφίας: την έρευνα για τους αγνοούμενους [σαν αναγνώριση εγκλημάτων αντι σαν υλικό για αναπαραγωγή εθνικιστικών υστεριών τζαι βολικών  θεαμάτων] με «κορυφαία ιστορική στιγμή» την αποκάλυψη ότι η υπόθεση με τους αγνοούμενους αφορούσε τζαι νεκρούς που είχαν ταφεί στην νότια Κύπρο [τζαι εσυγκαλύφκετουν το γεγονός], τζαι την διερεύνηση της λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών. Σε μια αρχική [τζαι αμφιλεγόμενη στο βαθμό που δεν λάμβανε υπό οψιν την πρόθεση των δυτικών κυρώσεων σαν προσπάθεια επιβολής] διερεύνηση εστιάστηκε στον ρόλο των κυπριακών τραπεζών στο σπάσιμο του εμπάργκο για την Νέα Γιουγκοσλαβία. Αυτήν την υπόθεση μπορεί να την δει κανείς από διαφορετικές οπτικές [λ.χ. η γεωπολιτική διάσταση η οποία έσιει να κάμει με την δυτική προσπάθεια ελέγχου της περιοχής τζαι το ζήτημα των εθνικιστικών διαμαχών τότε] αλλά ήταν τζαι μια χρήσιμη υπόθεση για να κατανοηθούν [ανεξάρτητα που το ζήτημα της Νέας Γιουγκοσλαβίας κλπ] πώς λειτουργούν διεθνώς τζαι υπόγεια μερικές κυπριακές τράπεζες. Τζαι όταν οι τράπεζες οδήγησαν τζαι την κοινωνία σε κρίση, την επόμενη δεκαετία, ο Παράσχος ήταν από τους ελάχιστους που τόλμησε να παραδεχτεί δημόσια την ευθύνη των ΜΜΕ τζαι των δημοσιογράφων για το πώς φορτώθηκε η κρίση στην κοινωνία. Τζαι να γράψει ευρύτερα για τα σκάνδαλα των τραπεζών. Τζήνο το σχόλιο του, για τις ευθύνες των δημοσιογράφων/ΜΜΕ ήταν ίσως από τα πιο ιστορικά που έγραψε σαν δημοσιογράφος.

Με έτσι κληρονομιά [αποκαλύπτοντας τις σιωπές για το κυπριακό, αλλά τζαι μιλώντας για τον ρόλο των τραπεζών] ο Παράσχος βρέθηκε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Προηγουμένως είχε [όπως παραδέχτηκε μετά σε συνέντευξή του] κάνει και συμβιβασμούς. Αλλά στην κρίσιμη στιγμή, είπεν «κανεί»..ως δαμαί..

Η παραίτηση, σπάνιο αν όχι μοναδικό φαινόμενο στους προύχοντες της ελληνοκυπριακής δημοσιογραφίας, σώζει εν μέρει την αξιοπρέπεια του επαγγελματικού του τομέα. Αν δει κανείς πόσο πειθήνια συμπεριφέρονται οι αρχισυνταξίες [σε Πολίτη λ.χ. ] τζαι Φιλελεύθερο  [ο κ. Άριστος είναι πιστός στην ανάγκη.. :)], τζαι φυσικά εν υπάρχει λόγος να μιλήσει κανένας για το συγκρότημα ΔΙΑΣ,  τότε η κίνηση του Παράσχου μπορεί να θεωρηθεί σαν κίνηση αξιοπρέπειας μερίδας μιας γενιάς. Όταν απήγαγαν τον Φαρμακίδη οι εοκατζήες το 1960, τους δικαίωσε δουλοπρεπώς όταν τον απέλυσαν – είπε ότι κατάλαβε ότι είχαν δίκαιο. Όταν ο εκδότης, προσπάθησε να υπαγορεύσει ανάλογη υποταγή στον Παράσχο, ο Παράσχος στάθηκε στα πόδια του. Όπως λαλει τζαι ο Καμύ στον εξεγερμένο άνθρωπο, η εξέγερση ξεκινά όταν ο υποταγμένος ξαφνικά λέει «Όχι» σε μια διαταγή/επιθυμία του εξουσιαστή. Μια άρνηση που συνυπάγεται τζαι μια κατάφαση: αυτό που διεκδικεί δεν είναι ατομικά προνόμια, αλλα ένα καθολικό δικαίωμα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, του ανοικτού δημόσιου διάλογου – τζαι την τόλμη να τα βάλει με την εξουσία που προσπαθεί να ξεπουλήσει των χώρα για ιδιωτικό όφελος.

Αυτή είναι η ουσία τζαι ότι διαφωνίες τζαι αν είσιεν κάποιος/α με τον Παράσχο, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την ιστορική στιγμή.

❌