One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Ο στόχος μιας διαφθαρμένης παρέας που θέλει να συνεχίσει να κάνει πάρτι πάνω στο 60% της νήσου είναι πέρα από ολοφάνερος. Ο Ανσαστασιάδης δεν

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


Λ. ΛΑΡΚΟΥ: Ο στόχος μιας διαφθαρμένης παρέας που θέλει να συνεχίσει να κάνει πάρτι πάνω στο 60% της νήσου είναι πέρα από ολοφάνερος. Ο Ανσαστασιάδης δεν μισούσε τον Ακιντζί. Τα διαβατήρια λάτρευε. Δεν αγάπησε ξαφνικά τον Τατάρ. Για τα διαβατήρια έχει πάθος.

Για την Ιστορική Μνήμη: Πως ο Αναστασιάδης αγωνίστηκε για να μπορέσει το τουρκικό κράτος να εκλέξει πρόεδρο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα [η μορφές πραξικοπήματος τζαι μετά το 1974]

Larkos Larkou

«Έξω από τα καλούπια...

Τι έγινε ψες στην οικία Σπέχαρ; Ο Γ. Γ. Μαρκές το προέβλεψε με ακρίβεια. Το είπε «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Ν. Αναστασιάδης: «εξέφρασα την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε μια νέα πενταμερή συνάντηση..προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ε. Τατάρ: «επειδή στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί που έχουν τα δικά τους κράτη πρέπει να ζήσουμε δίπλα δίπλα...ως οι κοινοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού». Συμμετέχει σε άτυπη πενταμερή «αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες.. έξω από καλούπια...ύστερα από τόσα χρόνια».

Επί της ουσίας η δήλωση Αναστασιάδη («χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων») λέει μόνο την ψεσινή αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως αυτό που είδαμε ψες ηταν η συνειδητή επιδίωξη Αναστασιάδη:

1.    Ψες μίλησε για «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Αυτήν που αγνοούσε όταν μιλούσε στη ΓΣ του ΟΗΕ, αυτήν που ζητούσε να φύγει από το Κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου-αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο, ενώ υπήρχε η αναφορά στο προτελευταίο. Αυτήν που εξόντωνε επί 3 χρονια και 3 μήνες με την απόρριψη της εισήγησης Ακιντζί να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία για την λύση».

 

2.    Ο Αναστασιάδης «χωρίς αμφιβολία» εργάστηκε για την νίκη Τατάρ. Σήμερα ο αγώνας δικαιώνεται: ακούει από τον Τατάρ αυτά που ο ίδιος είπε στον Τσαβούσογλου.

 

3.    Ο στόχος μιας διαφθαρμένης παρέας που θέλει να συνεχίσει να κάνει πάρτι πάνω στο 60% της νήσου είναι πέρα από ολοφάνερος. Ο Ανσαστασιάδης δεν μισούσε τον Ακιντζί. Τα διαβατήρια λάτρευε. Δεν αγάπησε ξαφνικά τον Τατάρ. Για τα διαβατήρια έχει πάθος.

 

4.    4. Λοιπόν, μπορεί να ελέγχει το πολιτικό ρεπορτάζ στη νήσο και να κάνει το μαύρο-άσπρο, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τη δουλειά της Επιτροπής στις Βρυξέλλες: μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου υποχρεώνεται να παραδώσει στον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ν. Ρέιντερς όλα τα ονόματα όσων έχουν πάρει κυπριακό διαβατήριο. Όλα. Από το 2013 μέχρι σήμερα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στο ζήτημα και ίσως να είδε και το γνωστό video παραγωγής Αλ Τζιαζίρα...»


Τί χαριτωμένο τσίρκο οι εκλογές στις ΗΠΑ. Πέρασαν 4 νύχτες τζαι 4 ημέρες τζαι ακόμα να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Κατέληξαν τελικά στον Μπάϊ?

By Δέφτερη Ανάγνωση

Τί χαριτωμένο τσίρκο οι εκλογές στις ΗΠΑ
. Πέρασαν 4 νύχτες τζαι 4 ημέρες τζαι ακόμα να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Κατέληξαν τελικά στον Μπάϊντεν με τον  Τραμπ να διαλύει όλα τα προσχήματα νομιμοποίησης της «δημοκρατικής νομιμοποίησης» με το να διακηρύσσει ότι έγινε εκλογική απάτη. Ο μέχρι τώρα πρόεδρος κατηγορεί την χώρα του ότι έστησε καλπονοθεία. Τζαι μαζεύονται οπαδοί των υποψηφίων που είναι σίγουροι για απάτη από την άλλη πλευρά… Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές στη Βολιβία πέρσι οι ΗΠΑ τζαι τα φερέφωνά τους εθέλαν ακύρωση των εκλογών για λλιότερη καθυστέρηση; Μια λύση υπάρχει με βάση τις αμερικάνικες πρακτικές – να αναλάβει ο ΟΗΕ η μια «Συμμαχία των προθύμων» [όπως εκάμαν στο Ιράκ ας πούμε.. :)] να επέμβει στις ΗΠΑ τζαι να διορίσει όποιον νομίζει σαν πρόεδρο. Οξά να βομβαρδίσουν θέμας την χώρα;..

Τι; Μόνο οι ΗΠΑ δικαιούνται να κάμνουν τέτοια;

Τζαι μετά που έτσι θέαμα;

Ο Τραμπ μπορεί να εν κλόουν αλλά ήταν πρόεδρος που αποφάσιζε επεμβάσεις. Τζαι τωρά προσφέρει ένα θέαμα για το πώς λειτουργει το σύστημα..

Για να μην ξεχνούμε – ο Μπους που έκαμε την εισβολή που διάλυσε την Ιρακινή κοινωνία με μέχρι 1 εκατομμύριο θύματα, τζαι γέννησε τον ΙΣΙΣ, είσιεν χάσει τις εκλογές, αλλά ο αδελφός του, που ήταν κυβερνήτης της Φλώριδα δεν επέτρεψε επανακαταμέτρηση - τζαι όταν έγινε τελικά καταμέτρηση, από τους New York Times φάνηκε ότι ο Μπους είχε χάσει… αλλά ήταν ήδη πρόεδρος] ..Τζαι τζηνος ο fake πρόεδρος οδήγησε στην καταστροφή μιας κοινωνίας..

Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο του αμερικανικού θεάματος..

Ναι ευτυχώς, για τον πλανήτη, έφυεν ο Τραμπ. Αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν μια βαθιά διχασμένη χώρα στην οποία όμως για πρώτη φορά, μετά από χρόνια ψήφισαν τόσοι πολλοί. Τί σημαίνει όμως αυτή η μαζική κινητοποίηση με τις ετερόκλητες προσμονές σε μια χώρα βιώνει μια παρακμή ηγεμονίας, μένει να φανεί…

Ο Τατάρ εκπροσωπεί την πολιτική της υπακοής

By nikosmoudouros
Η επικράτηση του Ερσίν Τατάρ στο κατοχικό καθεστώς σηματοδοτεί τη μεταφορά του τουρκικού κράτους στην Κύπρο, υπογραμμίζει ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στα κατεχόμενα και την Τουρκία. Σε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των λεγόμενων προεδρικών εκλογών εκτιμά πως η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν ούτε […]

Ο Ακιντζί έχει προβάδισμα αλλά μην υποτιμούμε τις παρεμβάσεις της Τουρκίας υπέρ του Τατάρ

By nikosmoudouros
Προβάδισμα στον Μουσταφά Ακιντζί «βλέπει» ο Νίκος Μούδουρος για τις αυριανές «εκλογές» στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, o Λέκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Μούδουρος εξηγεί πού θα κριθεί ο νικητής της Κυριακής αλλά και γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για Ελλάδα και Κύπρο ποιος θα είναι […]

Ποιος (θα) είναι ο «ακρίτας» της Τουρκίας;

By nikosmoudouros
Το μήνυμα ενός πρωτοσέλιδου τουρκικής εφημερίδας και η επικείμενη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην τ/κ κοινότητα Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΔΟΥΡΟΥ Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σιαφάκ (Yeni Şafak) παρουσίασε για πολλοστή φορά τον Μουσταφά Ακιντζί ως ένα πολιτικό φιλο-ελληνοκυπριακών τάσεων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε η φράση «Rumların Akıncısı», η οποία αποδόθηκε στον ελληνοκυπριακό […]

Οι εκλογές των κατεχομένων είναι μάχη Ερντογάν-Ακιντζί

By nikosmoudouros
Οι «εκλογές» των κατεχομένων, ο πρώτος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, εξελίσσονται σε μια μάχη με όνομα και επίθετο δηλώνει στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Δρ. Τουρκικών Σπουδών Νίκος Μούδουρος: είναι η αντιπαράθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε κάνοντας λόγο για μάχη διαφορετικών ιδεολογικά […]

Ο Τατάρ εκπροσωπεί την πολιτική της υπακοής

By nikosmoudouros
Η επικράτηση του Ερσίν Τατάρ στο κατοχικό καθεστώς σηματοδοτεί τη μεταφορά του τουρκικού κράτους στην Κύπρο, υπογραμμίζει ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στα κατεχόμενα και την Τουρκία. Σε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των λεγόμενων προεδρικών εκλογών εκτιμά πως η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν ούτε […]

Εθνικιστές στην Δερύνεια: Ψευτομαγκιές όπως ακριβώς οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι το 74 αφήσαν τον Βαρώσι να πέσει χωρίς πυροβολισμό, ενώ εί?

By Δέφτερη Ανάγνωση

Η εκδήλωση των ελληνοκύπριων εθνικιστών οπαδών του Τατάρ στην νότια Κύπρο, η οποία διαφημίστηκε, προβλήθηκε από κανάλια κοκ τζαι γενικά τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ηταν συγκριτικά με τις διαφαινόμενες προθέσεις, μια αποτυχία.

Το Σίγμα [που στήριξε την εκδήλωση] ανέβασε τον αριθμό σε 600 άτομα. Άμα σκεφτεί κάνεις ότι ανακοίνωσαν τζαι λεωφορεία από όλες τις πόλεις τζαι επιστράτευσαν τζαι τους μοτοσικλετιστές του εθνικού θέματος, η εικόνα ηταν απογοητευτική… Ακόμα τζαι το ρεπορτάζ του Φιλελευθέρου* περιορίστηκε σε εικόνες μικρών ομάδων τζαι το βίντεο περιστρεφόταν γύρω από τα ίδια…https://www.youtube.com/watch?v=9IlTPLe9VIA&feature=emb_logo

Αλλά ο Αναστασιάδης της έδωσε ξεκάθαρο ξεπλυμα σαν εκδήλωση παρά την εμφανή προεκλογική της διάσταση σαν είδος φόρτισης του κλίματος υπέρ του Τατάρ στις τουρκοκυπριακές εκλογές της άλλης μέρας. Τζαι αν πέτυχαν κάτι οι οπαδοί του Τατάρ ήταν να μαζέψουν στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος ομοϊδεάτες τους αποφασισμένους να συντηρήσουν την διχοτόμηση – τζαι να εμποδίσουν τους Βαρωσιώτες να επιστρέψουν. Που ήταν τζαι ο άτυπος/ανομολόγητος στόχος των νότιων ομοϊδεατών τους..

Η συγκριτικά μικρή προσέλευση δείχνει, στα θετικά, τζαι ένα ίσως επίπεδο ωριμότητας αρκετών. Που κατάλαβαν ότι η δήθεν ευαισθησία για το Βαρώσι που θυμήθηκε ξαφνικά επετείους του Αυγούστου τον Οκτώβρη, είσιεν σαν στόχο την καλλιέργεια μίσους. Παίζοντας με τα θεάματα εγκλημάτων. Ξεχνώντας βέβαια ότι οι λαλίστατοι εθνικιστές που προέτρεπαν άτομα να πάνε σαν θύματα σε σφαγή, ήταν εξαφανισμένοι όταν οι Γκρίζοι λύκοι δολοφονούσαν τον Ισαάκ σε δημόσια θεά. Ούτε ένας από αυτούς που πουλούσαν φούσκες αέρα για παραβίαση της γραμμής αντιπαράταξης δεν τόλμησε να πάει να βοηθήσει τον Ισαάκ..

Ψευτομαγκιές όπως ακριβώς οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι το 74 αφήσαν τον Βαρώσι να πέσει χωρίς πυροβολισμό, ενώ είχαν προηγουμένως δολοφονήσει 126 αμάχους, γυναικόπαιδα… Σε αυτά ήταν ικανοί – στο να σκοτώνουν αμάχους, τζαι να διουν δικαιολογίες για την τουρκική εισβολή..

Αν έμαθαν μερικοί κάτι είναι θετικά..

Αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα μας πουλήσει κανένας πια τον Αναστασιάδη ότι ήθελε οτιδήποτε άλλο πλην την εκλογή Τατάρ. Ιδού ανακοίνωση που ουσιαστικά δικαιολογεί μια παράλογη εκδήλωση που θα μπορούσε να γίνει λ.χ. έστω μετά τις εκλογές κοκ- εκτός αν κάποιος ήθελε να φορτίσει το κλίμα..

Το ότι ελπίζει να αποφευχθούν επεισόδια δεν αρκεί…*https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1041484/-eimaste-oloi-ammochostianoi-eimaste-oloi-keryneiotes-eikones-binteo

                Ο Αναστασιάδης ξύπνησε και πάλι τις μνήμες του φόβου και πριμοδότησε τον Τατάρ..

By Δέφτερη Ανάγνωση

 Μια παράμετρος που φαίνεται να αλλαξε τα δεδομένα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών ηταν σαφώς η πτώση της αποχής. Η συμμετοχή από 58.21% εκτοξεύθηκε 9% στο 67.3%..

Τζαι αν συγκρίνει κανένας τα αποτελέσματα Ακκιντζιη και Τατάρ σε Λευκωσία [οπού παρα τα καμώματα Αναστασιάδη δεν είχαμε επεισόδια] με την ένταση που κατασκεύασαν οι τραμπούκοι στην περιοχή του Βαρωσιου, τζαι ξέπλυναν σαν «δίκαιο» οι δηλώσεις Αναστασιάδη είναι σαφής η εικόνα: 56% ο Ακκιντζιη στην Λευκωσία, 57% ο Τατάρ στο Βαρώσι…

Δεν είναι περίπλοκα μαθηματικά. Τα σκηνικά στην Δερύνεια με τους τραμπούκους της ελληνοκυπριακής δεξιάς να προκαλούν τους ομοϊδεάτες τραμπούκους των Γκρίζων Λύκων, πρέπει να θύμισαν σε πολλούς τουρκοκύπριους  την περίοδο 64-74 όπου «εξαφανίζονταν» τουρκοκυπριοι από τους δρόμους και όταν ζούσαν υπό πολιορκία η ακόμα χειρότερα την σφαγή στην Αλοα-Μαραθα-Σανταλαρη μόλις ανατολικά του Βαρωσιου. Τι άλλο θα θύμιζαν οι ελληνικές σημαίες και το σύνθημα «Η Κύπρος είναι ελληνικη» σε ένα χώρο με τόσα τραύματα..

Και όμως μεχρι πριν λίγο καιρό κτίζονταν και πρωτοβουλίες τουρκοκυπριων για να ανοίξει το Βαρώσι δικοινοτικά…

Ο Αναστασιάδης ξύπνησε και πάλι τις μνήμες του φόβου και πριμοδότησε τον Τατάρ..

Από εκεί και πέρα ακόμα και το 48+% που πηρέ ο Ακκιντζιη είναι εντυπωσιακό..

Τι να ελπίζουν ο τουρκοκυπριοι;

Η Τουρκία τους δανείζει χρήματα αλλα δεν ήθελε τον Ακκιντζιη. Η ΕΕ βόσκει αλλου – κάποτε θα ανοίξει τα οδοφράγματα..

Ο Αναστασιάδης ηταν σκόπιμα προκλητικός με τις δηλώσεις ενάντια στην συμμετοχή τουρκοκυπριων στις συζητήσει για το φυσικό αέριο κοκ…Και έχει αποκαλυφθεί σαν ένας καιροσκόπος που δεν τον ενδιαφέρουν καν οι ελληνοκύπριά συμπολίτες του..

Το ότι 48% επέμεναν στην ελπίδα παρα αυτήν την αθλιότητα, ειναι εντυπωσιακό..

Το ότι κεντρώοι και αλλοι τελικά προτίμησαν την ασφάλεια μπροστά στους τραμπούκους του νότου, την αθλιότητα Αναστασιάδη τζαι τους εκβιασμούς της Αγκυρας δεν είναι μεγάλη έκπληξη…

Απλα είναι θλιβερό…

Οσο για τους τραμπούκους, τι να καταλάβουν τα όργανα;. Τους χόρεψε ο Ερντογαν στο ταψί – τζαι τζείνους τζαι τον μίζερο δικηγόρο που κάμνει τον πρόεδρο στην νότια, πια, Λευκωσία..

Η δήλωση στήριξης Τατάρ από Αναστασιάδη..

By Δέφτερη Ανάγνωση

 Όταν το βραδυ του πρώτου γύρου των τουρκοκυπριακών εκλογών, μια αμάδα τραμπούκων απειλπουσε με επεισόδια και φωτιές στο οδόφραγμα Δερύνειας, και μετα οργάνωσαν διάφοροι μια εκδήλωση συνέχειας, τότε ηταν αναπόφευκτο ότι θα πυροδοτουνταν τα σύνδρομα ανασφάλειας των τουρκοκυπριων. Τζαι θα κινητοποιούνταν οι της ποτζει ΕΟΚΑ β [Γκρίζοι Λύκοι] τζαι θα συσπείρωναν όσους φοβούνται επιστροφή στο 64-74..

Η δήλωση Αναστασιάδη προς τους οργανωτές της δεύτερη εκδήλωσης το βραδύ πριν τον δεύτερο γύρο των τουρκοκυπριακών εκλογών, ζητούσε να μην γίνουν επεισόδια αλλα ουσιαστικά καλόπιανε τη ελληνοκυπριακή ακροδεξιά. Μετα από τόσες συζητήσεις για την ομοσπονδία λες σε όσους πουλούν ανέξοδα αρλούμπες για «επιστροφή» με ελληνικές σημαίες και συνθήματα «Η Κύπρος είναι ελληνικη», ότι έχουν δίκαιο;. Προφανώς σκόπιμα πυροδοτείς τον φόβο στην άλλη πλευρά που θυμάται, αναπόφευκτα, ότι είσαι ο γιος του αστυνομικού διευθυντή του πραξικοπήματος στην Λεμεσό, που δεν έκανε τίποτα για την Τοχνη, που δήλωνε πρόσφατα ότι οι τουρκοκυπριοι δεν πρέπει να έχουν λόγο για το φυσικό αέριο κοκ..

Καλοπιάνεις τη αποδώ ακροδεξιά τζαι ποσό δύσκολο είναι η ποτζει ακροδεξιά να στήσει θέαμα ότι «θα μας επιτεθούν πάλι;»..

Τάχα μου τυχαία θυμήθηκαν τον Ισαακ-Σολωμου τον Οκτώβρη…

Παρέδωσαν το Βαρώσι στον Ερντογαν. Όπως το 74..

Αλλα θα αντέξουμε τζαι θα τα ξεπεράσουμε τζαι τούτα..

Όπως τόσα αλλα..

..Παρα τις υστερίες παρα τις πιέσεις οι μισοί τουρκοκυπριοι άντεξαν…

Τουρκοκυπριακές εκλογές

By Δέφτερη Ανάγνωση


Τελικά παρα τις ελπίδες της πρώτης Κυριακής, οι συντονισμένες κινήσεις του τουρκικού κράτους [με ξεδιάντροπη εξαγορά ψήφων ] αλλα τζαι η βοήθεια από τους νοτίους διχοτομιστες [με το εθνικιστικό θέαμα στην Δερύνεια [εστω και αν δεν ηταν επιτυχημένο στην βόρεια Κύπρο μεταφέρθηκε όπως έλπιζαν προφανώς οι διοργανωτές – τζαι οι εξ αποστάσεως υποστηρικτές όπως ο Αναστασιάδης]..

Τζαι η άθλια δήλωση Αναστασιάδη απλά θύμισε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες του να υπονομεύσει της διαδικασία λύσης..
Τωρα κατάφερε να δώσει στον εθνικιστή Τατάρ [που ανοίγει το Βαρώσι με δικούς του όρους] την εξουσία..
Δεν υπαρχει πιο κάτω πάτος..
Τωρα κατάφερε να εκλέξει τον εκλεκτό του Ερντογαν στην βόρεια Κύπρο..
Μια ακόμα 15η Ιουλίου…

Αλλα θα αντέξουμε. Τζαι θα ολοκληρώσουμε την Μεγάλη Πορεία για εκδημοκρατισμό τζαι επανένωση..


Από τις εκλογές των τουρκοκυπρίων, στην απαγορευμένη έρευνα την οποία έκαμε τελικά ο Αλ Τζαζίρα, στην εξέγερση του ιντερνέτ τζαι των δρόμω?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 
Ήταν μια ιλιγγιώδης εφτομάδα..

από τις εκλογές των τουρκοκυπρίων, στην απαγορευμένη έρευνα  την οποία έκαμε τελικά ο Αλ Τζαζίρα, στην εξέγερση του ιντερνέτ τζαι των δρόμων που οδήγησε στην ακύρωση του προγράμματος, την παραίτηση Συλλούρη [με ύποπτες συναλλαγές που θυμίζουν υπόθεση Ρίκκου – με συγκριτικα πολλά λλιοτερα οφέλη για τον Ρικκο τότε..:)] τζαι θεσμική απαίτηση πκιον για άνοιγμα της απαγορευμένης έρευνας..

Η εφτομαδα ξεκίνησε με πλειοψηφία της αριστεράς-δυναμικών της επανένωσης-τουρκοκυπριακής αυτονομίας από την Τουρκία, στις εκλογές στην βόρεια Κύπρο… Ακολούθησε εκδήλωση διαμαρτυρίας τραμπούκων της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς στην νότια πλευρά του οδοφράγματος. Κρατούσαν ελληνικη σημαία – όπως τζαι η ΕΟΚΑ β το 74, όταν προετοίμαζε την πρόσκληση εισβολής μεσω του πραξικοπήματος.

Μετά είχαμε το βίντεο του Αλ Τζαζιρα που συμπύκνωνε στην σχέση

--Δικηγόρου [Πιττάτζη – δικηγορικών γραφείων ευρύτερα στην προεδρία Αναστασιάδη] – --Developer [Τζοβάνι, προεδρικός γαμπρός που «πετά» στην Λεμεσό κοκ] –

--Πολιτικάντης που πουλά εξυπηρετήσεις με «αγγέλους»/υπουργούς [Συλλούρης, πρόεδρος Βουλής, «γέννημα θρέμμα» κατά τον Αβέρωφ, της δεξιάς – με φόντο τον πρόεδρο δικηγόρο που απαγορεύει έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία]

Τζαι μετά την κατάρρευση των ηλίθιων, πια, υπεκφυγών είχαμε το κλείσιμο του προγράμματος, την παραίτηση Συλλούρη….Τζαι την απειλή του ΔΗΚΟ, σαν αντιπολίτευση πια, ότι αν δεν επιτραπεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία να κάμει την δουλειά της [στους φακέλους του υπουργείου εσωτερικών]  την οποία φαίνεται να τρέμει η κυβέρνηση, δεν θα ψηφίσει του προϋπολογισμούς τον Δεκέμβριο… https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1040135/ston-aera-o-kratikos-proypologsmos

How interestingJ

Με φόντο την τεκμηρίωση της μετατόπισης της πληροφόρησης από τα καθεστωτικά ΜΜΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/ιντερνέτ… Τζαι μια νέα μαζική πλουραλιστική εκδήλωση με σαφή στοιχεία ιστορικής σημειολογικής συνέχειας των κινημάτων των δρόμων της δεκαετίας…

Ήταν στιγμή μιας θύελλας που έρχεται σαν μέρος της Μεγάλης Πορείας για τον Εκδημοκρατισμό τζαι την Επανένωση..

Δεν είναι ο Ακιντζί που δεν τα κατάφερε. Οι Κύπριοι είμαστε αυτοί που δεν τα καταφέραμε.

By Δέφτερη ΑνάγνωσηGregoris Ioannou

Ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε μια μεγάλη μάχη σε αντίξοες συνθήκες. Δέχτηκε συστηματικά κτυπήματα από την κυβέρνηση Ερντογάν και τους τουρκοκύπριους εθνικιστές. Ο Αναστασιάδης και το ελληνοκυπριακό βαθύ κράτος με το οποίο ταυτίζεται έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον αποδυναμώσουν τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το μπλοκάρισμα του Πλαισίου Γκουτέρες, την παράκαμψη του και τη διαβούλευση με Οζερσάι και Τσαβούσογλου για λύση σε βάση διχοτόμησης, χαλαρής ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας και την εκ των προτέρων υπονόμευση της προοπτικής νέων συνομιλιών τους τελευταίους μήνες. 

Μέχρι και τα οδοφράγματα έκλεισε ο Διχοτομιάδης και τα κρατά ντε φάκτο κλειστά, μέχρι και τα φασιστάκια έστειλε στο οδόφραγμα Δερύνειας τις παραμονές 1ου και 2ου γύρου των τ/κ εκλογών να δημιουργήσουν κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού για να βοηθηθεί ο Τατάρ.


Οι διχοτομιστές σε βορρά και νότο κέρδισαν αυτή την παρτίδα, αλλά τίποτε δεν τελειώνει ποτέ. Για την ακρίβεια, η διχοτόμηση της Κύπρου δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν περάσει ακόμα μια γενιά. Τις θλιβερές συνέπειες όμως αυτής της επίπονης πορείας θα τις βιώσουν οι Κύπριοι του βορρά και του νότου καθώς η Τουρκία θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στο βόρειο μέρος την δεκαετία του 2020. Ο Μουσταφά Ακιντζί θα μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος αξιοπρεπής Κύπριος πολιτικός ηγέτης που πάλεψε μέχρι τέλους για να το εμποδίσει.

Δεν είναι ο Ακιντζί που δεν τα κατάφερε. Οι Κύπριοι είμαστε αυτοί που δεν τα καταφέραμε. 

Ο Ακιντζί έχει προβάδισμα αλλά μην υποτιμούμε τις παρεμβάσεις της Τουρκίας υπέρ του Τατάρ

By nikosmoudouros
Προβάδισμα στον Μουσταφά Ακιντζί «βλέπει» ο Νίκος Μούδουρος για τις αυριανές «εκλογές» στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr, o Λέκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Μούδουρος εξηγεί πού θα κριθεί ο νικητής της Κυριακής αλλά και γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για Ελλάδα και Κύπρο ποιος θα είναι […]

Η μόνη ελπίδα είναι οι τουρκοκύπριοι που αντιστέκονται… Τζαι όσοι ελληνοκύπριοι δεν πουλιούνται στην ημετεροκρατια του ΔΗΣΥ τζαι την αδυ?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


Εν Εν νάκκον δύσκολο τζαι μερικές φορές ενοχλητικό να θωρείς μια κατάσταση όπου εν ξεκάθαρο ότι μόνο μια λύση υπάρχει η οποία είναι αναπόφευκτη, αλλά να είσαι υπόχρεος να ακούεις ανοησίες υπεκφυγών, περιμένοντας την αναπόφευκτη στιγμή της αλήθκειας… Που έρκεται πάντα. Απλώς εν κρίμα ο χρόνος που σπαταλιέται καθ’ οδόν..

Η τουρκική ιδέα προσάρτησης και η τουρκοκυπριακή δήλωση ανεξαρτησίας

By nikosmoudouros
Η αξιολόγηση της σημερινής αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και της πλειοψηφίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πραγματικό της μέγεθος και βάθος. Πέραν των πιο σφαιρικών πολιτικών συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν, μια αναλυτική προσέγγιση της σημερινής αντιπαράθεσης θα συμβάλει περισσότερο στην κατανόηση των εξελισσόμενων διαδικασιών στις σχέσεις Τουρκοκυπρίων – Τουρκίας. Δηλαδή ενός […]

Η τουρκική ιδέα προσάρτησης και η τουρκοκυπριακή δήλωση ανεξαρτησίας

By nikosmoudouros
Η αξιολόγηση της σημερινής αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και της πλειοψηφίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πραγματικό της μέγεθος και βάθος. Πέραν των πιο σφαιρικών πολιτικών συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν, μια αναλυτική προσέγγιση της σημερινής αντιπαράθεσης θα συμβάλει περισσότερο στην κατανόηση των εξελισσόμενων διαδικασιών στις σχέσεις Τουρκοκυπρίων – Τουρκίας. Δηλαδή ενός […]

Εκλογές, αστικά δίπολα και…καπιταλιστική συνέχεια

By Weapons of Class Destruction (WCD)

Η εξουσία δεν είναι μονοδιάστατη ούτε μονοπολική, καθότι εμπεριέχει διαβαθμίσεις αναφορικά με την ισχύ και την ένταση του κάθε πόλου που την συγκροτεί συνολικά (κεφάλαιο, κράτος, ΜΜΕ κλπ). Υπό αυτή την έννοια, η κυβερνητική εξουσία και η εκλογική κατάληψη της αποτελεί μόνο το ένα σκέλος, το πολιτικό τμήμα που υψώνεται πάνω στο οικονομικό. Γιατί, στις ταξικά προσδιορισμένες αστικές κοινωνίες η εξουσία κατέχεται από εκείνους που ελέγχουν τα κλειδιά της οικονομίας, που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής και τον κοινωνικό πλούτο που παράγεται.

Σε αυτό το πλέγμα κοινωνικών σχέσεων υπάρχουν οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι, οι κοινωνικές τάξεις (αστική – εργατική) που συγκροτούνται γύρω από την κεντρική σύγκρουση της αντιθετικής σχέσης κεφαλαίου – εργασίας, Μια εκλογική νίκη, ακόμη και ενός κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό (όπως του ΣΥΡΙΖΑ το 2015) δεν αρκεί για να μετασχηματιστεί η κοινωνία. Δεν καταργείται η ταξική πάλη, δεν αίρονται οι κοινωνικές τάξεις με την άνοδο του Α ή Β κόμματος στον κυβερνητικό θώκο, ούτε η ταξική σύγκρουση μπορεί απλά να μεταφερθεί από τη οικονομική σφαίρα (χώροι εργασίας, επιχειρήσεις, λιμάνια κ.ά.) στη κρατική σφαίρα (κυβέρνηση, υπουργεία). Το αστικό κράτος δεν μπορεί παρά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συνιστά την εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης (όπως το έθεσε ο Μαρξ) που το διευθύνει, όπως και το κοινοβούλιο δεν μπορεί παρά για τους κομμουνιστές να αποτελεί ένα πεδίο αξιοποίησης για την απογύμνωση του ως αστικού θεσμού. Συνεπώς, δεν είναι αρκετή η βούληση, η θέληση, η τόλμη κ.ά. μιας «αριστερής» κυβέρνησης για να αλλάξει θεμελιακά η κοινωνία, πόσο μάλλον όταν δεν θέτει καν το ζήτημα εκεί που δημιουργείται, δηλαδή στην παραγωγική διαδικασία (καπιταλισμός), αλλά αποσπασματικά στον τρόπο αναπαραγωγής/διαχείρισης του (αναδιανομή, ανακατανομή).

Σε αυτό το πλαίσιο και στον αστερισμό του επαναπροσδιορισμού του αστικού/καπιταλιστικού διπολισμού όπως χαρτογραφήθηκε στις ελληνικές εθνικές εκλογές μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, με ευρύτερες προεκτάσεις που αφορούν και την Κύπρο, όσον αφορά τη πολιτική ουσία των πραγμάτων:

(α) Το πολιτικό δίπολο (νεοφιλελευθερισμός – σοσιαλδημοκρατία) όπως εξακτινώνεται και σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο διατηρείται με ορισμένες όμως τροποποιήσεις στο εσωτερικό του δεύτερου καθώς αντανακλάται περισσότερο μια μεταμοντέρνα νεοαριστέρα και όχι μια παραδοσιακή-ρεφορμιστική σοσιαλδημοκρατία.

(β) Σε ο,τι αφορά την κομματική εκπροσώπηση του δεύτερου πόλου (σοσιαλδημοκρατία) έχουμε μια εδραιωμένη μετατόπιση αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστικά πάρει τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ) και αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του εκλογικού χάρτη. Το νεοκομματικό δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει το πολιτικό δίπολο νεοφιλελευθερισμού/συντηρητισμού – σοσιαλδημοκρατίας/νεοαριστερας που κυριαρχεί σε εκλογικό επίπεδο.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο οι κινήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε μια εκ νέου επανεκτίμηση της ταυτότητας του, και μετατροπή του από κινηματική-πολιτισμική νεοαριστερά του «ατομικού δικαιωματισμού», των identity politics, των πλατειών κ.α. (βλ. Ποδέμος, Ντιε Λίνκε) σε μια δεξιά σοσιαλδημοκρατία ευρωπαϊκής κοπής (βλ. συμμαχία S&D σε ευρωκοινοβούλιο). Βέβαια, η κοινωνική βάση στην οποία απευθύνεται παραμένει η ίδια, δηλαδή τα μεσαία αστικά στρώματα θεματοποιώντας κυρίως ζητήματα αισθητικής, ετερότητας, τρόπους ζωής, κατανάλωση κ.ά. και ούτε κατά διάνοια δεν αναφέρεται σε αλλαγή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της εργασίας (ακόμη και μέσω μεταρρυθμίσεων). Πηγαίνοντας ξανά πίσω στο 2015 και ιχνηλατώντας την πορεία του μέχρι σήμερα, καταδεικνύεται ακόμη εμφατικότερα πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα του τύπου «ήθελε, αλλά δεν μπορούσε», «προσπάθησε, αλλά συνθηκολόγησε», «αναγκάστηκε να υποχωρήσει» κ.ά.

Επί του πρακτέου, και σε ο,τι αφορά τον «πόλεμο θέσεων» είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι η αστική τάξη έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να (επανα)διαμορφώσει και να στήσει το πολιτικό παιχνίδι με τέτοιους όρους όπως καθρεφτίστηκε στις εκλογές ώστε οι κύριοι παίκτες, είτε φορούν ροζ, είτε μπλε, είτε πράσινη φανέλα να βάζουν γκολ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενώ φαινομενικά εμφανίζονται ως να έχουν διαφορές, αυτές δεν αφορούν καμία ουσιαστική διαφοροποίηση σχετικά με την εξυπηρέτηση, προώθηση και υλοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η αστική τάξη, ως η κυρίαρχη επί των κοινωνικών σχέσεων, έχει οριοθετήσει ηγεμονικά το πεδίο της κοινωνικό-πολιτικής αντιπαράθεσης και κανονικοποιήσει τα όρια του πλαισίου σύγκρουσης, με τρόπο που δεν αμφισβητείται η λογική του καπιταλισμού, ο πυρήνας των εκμεταλλευτικών του σχέσεων (ατομική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής / εμπορευματοποίηση εργατικής δύναμης).

Έχει λοιπόν εδραιώσει και θεμελιώσει το αξίωμα που λέει πως σημασία δεν έχει ποιος ασκεί την εξουσία (π.χ. ΝΔ, ή ΣΥΡΙΖΑ, ή ΚΙΝΑΛ), αλλά το ποιος την κατέχει (αστική τάξη) καταφέρνοντας να προβάλει τα συμφέροντας της τόσο μέσω μιας νεοφιλελεύθερης-συντηρητικής κυβέρνησης όσο και μέσω μια σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης (ακόμη και κυβέρνησης της «ριζοσπαστικής αριστεράς, της ρήξης, της ανατροπής κοκ»). Πρέπει δε να τονιστεί, ότι αυτό το δίπολο στην παρούσα συγκυρία δεν ενσαρκώνει καν μια υποτυπώδη αντίθεση ανάμεσα σε διαφορετικές λογικές διαχείρισης του καπιταλισμού καθότι το εύρος των διαχειριστικών επιλογών έχει ουσιαστικά σμικρυνθεί, ενώ σε ο,τι αφορά το γεωπολιτικό κομμάτι (συμμαχίες με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, συνεργασία με Ισραήλ, εξωτερική πολιτική) υπάρχει πλήρης και κρυστάλλινη ευθυγράμμιση των αστικών κομμάτων.

Έτσι, είναι επιτακτικό να τονισθεί και να αναδειχθεί ακόμη μια φορά το προφανές (που πολλές φορές μπουρδουκλώνεται από δήθεν «αριστερές ψαγμένες αναλύσεις») πως οι (όποιες) διαφορές ανάμεσα στο πολιτικό/κομματικό προσωπικό της αστικής τάξης είναι αφενός περισσότερο (α) έκφραση ορισμένων μικροδιαφορων ως προς τον τρόπο και την τακτική επιβολής των ταξικών συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης που ελέγχει τα μέσα παραγωγής και την εξουσία συνολικότερα, και αφετέρου (β) απόρροια ενός ανταγωνισμού σε μικρό-επίπεδο ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό ως προς το δηλαδή ποιο κόμμα θα εξυπηρετήσει καλύτερα το κεφάλαιο (επιχειρηματίες, βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές κ.α.) διαχειριζόμενο το αστικό κράτος για να απολαύσει και το ίδιο μέρισμα από τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας. Δεν υπάρχει καμία, επί της ουσίας, αμφισβήτηση της στρατηγικής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, καθώς το ζήτημα δεν είναι αν θα βρίσκεσαι στην αριστερή ή τη δεξιά λωρίδα αυτού του δρόμου, αλλά το κατά πόσο θα ακολουθήσεις μια διαφορετική στρατηγική, συνεπώς ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτόν που δεν θα εδράζεται στο κέρδος και την αδιάκοπη τάση αναζήτησης κερδοφορίας, αλλά θα τοποθετεί τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες στο πυρήνα του σχεδιασμού της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα λόγια του κατά πολλούς σκληροπηρυνικά ακροδεξιού Άδωνη Γεωργιάδη στην παράδοση παραλαβή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ενώ ευχαρίστησε τον Γιάννη Δραγασάκη “για την ωραία συζήτηση που είχαν” ανέφερε, “δεν ερχόμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε, ερχόμαστε για να χτίσουμε κι εμείς αυτά που θεωρούμε σωστά” ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πολύ συγκεκριμένα ότι “πολλές από τις δικές σας πρωτοβουλίες έτυχαν και της δικής μας συναίνεσης στη Βουλή”. Κλείνοντας, ευχήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Δραγασάκη “κι εγώ να τύχω της δικής σας συναινέσεως εφόσον το κρίνετε στο μέλλον. Έχουμε πολιτική αλλαγή, αλλά το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, δεν έχουμε σκοπό να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου”.

Κλείνοντας, σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, αυτόν τον δρόμο, τη λεωφόρο του μέλλοντος, την αναγκαία προοπτική οικοδόμησης του σοσιαλισμού  – κομμουνισμού μπορεί να εκφράσει ο ιστορικά διαμορφωμένος, εργασιακά ριζωμένος και συλλογικό πολιτικός φορέας (ΚΚΕ) της εργατικής τάξης και των συμμαχικών της λαϊκών στρωμάτων – τάξη που αποτελεί το επαναστατικό κοινωνικό υποκείμενο, και την εν γένει πολιτικά κινητήριο δύναμη, στις παρούσες ιστορικές συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος.

The post Εκλογές, αστικά δίπολα και…καπιταλιστική συνέχεια appeared first on Αγκάρρα.

Η εκλογική ‘κανονικότητα’ και ο αγώνας που συνεχίζεται σήμερα

By Hugo Sillen

Η εκλογική ‘κανονικότητα’ και ο αγώνας που συνεχίζεται σήμερα

Αλλαγή σκυτάλης και πολιτικού προσωπικού λοιπόν στις χθεσινές εκλογές. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του για την επιστροφή της χώρας στην ‘κανονικότητα’, κάτι που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν έπεισε όσους χρειαζόταν για να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, πάντως, είναι μια επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ εκ των πραγμάτων. Τα αποτελέσματα  μοιάζουν με αυτά των εκλογών του 2009 με ένα νέο δικομματισμό να εδραιώνεται και με τα δέκα χρόνια κρίσης να φέρνουν την αντικατάσταση του ενός πόλου του συστήματος (ΠΑΣΟΚ) από έναν άλλο (ΣΥΡΙΖΑ). Ακόμη και η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής αντικαταστάθηκε από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου στον ρόλο του σχετικά πρόσφατου ΛΑ.Ο.Σ. Εκλογικά τουλάχιστον η αστική τάξη διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία  την κρίση, η οποία αποτέλεσε την μεγαλύτερη δοκιμασία για την ηγεμονία του πολιτικού προσωπικού του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι ομοιότητες με αυτό που κωδικοποιήθηκε ως ‘κανονικότητα’ (η κίβδηλη ευδαιμονία των προ-κρίσης δεκαετιών) τελειώνουν εκεί. Τα οικονομικά στοιχεία της λαϊκής οικονομίας δεν έχουν και δεν θα έχουν ποτέ στο μέλλον την εικόνα που είχαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Μια ακόμη μεγάλη διαφορά που κατοχυρώθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η εικόνα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος από μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος. Η αποχή που έκλεισε στο 42,08%, αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη της μεταπολίτευσης και δίνει μια εικόνα μεγάλης απογοήτευσης, μια εικόνα ενός λαού σε παραίτηση και κατάθλιψη. Φυσικά αυτή η εικόνα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που απογοήτευσε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του, οδηγώντας τους είτε σε πολιτική συντηρητικοποιηση, είτε σε απάθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ προειδοποίησε για το που θα οδηγήσει η πολιτική και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 κιόλας

Σε αυτές τις συνθήκες ‘κανονικότητας’ λοιπόν, το ΚΚΕ κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του, οι οποίες εάν κάποιος δει την μεγάλη εικόνα της κατάστασης του κινήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι διόλου αμελητέες. Πολύ ειδικότερα δε, εάν αναλογιστούμε ότι σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και δραστήριοι, όπως καταμαρτυρούν οι γενναίες προσπάθειες και η εν γένει δυναμική παρουσία των ψηφοφόρων του Κόμματος σε όλη την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους αυτή η σταθεροποίηση των δυνάμεων που καταγράφεται στην κάλπη, ειδικά σε σχέση με την διαμόρφωση συντηρητικών και αντιδραστικών συσχετισμών στην εξουσία δεν είναι αρκετή. Μεγάλα τμήματα του λαού παγιδεύθηκαν και πάλι στα ψεύτικα διλήμματα και ψήφισαν είτε τον ένα πόλο του συστήματος, είτε τον άλλο με ‘μισή καρδιά’. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ‘εκπαίδευσης’ του λαού από το πολιτικό σύστημα στην λογική, όχι πια των μειωμένων απαιτήσεων, αλλά στην λογική των ανύπαρκτων απαιτήσεων. Ας είναι, το ΚΚΕ θα είναι εδώ από σήμερα για να αγωνιστεί και για αυτούς που δεν το ψήφισαν και για να αποδείξει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη τους και για να συνεχίσει τον αγώνα να πείσει τον λαό ότι αξίζει πολύ περισσότερα και μπορεί να τα πάρει μόνο εάν πιστέψει στις δικές του δυνάμεις.

Σε μια γενικότερα καταθλιπτική εκλογική εικόνα ένα από τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έβγαλαν οι κάλπες έρχεται από την Αθήνα και την Αττική, στην οποία βρίσκεται και η μεγαλύτερη μάζα των εργαζομένων, όπου το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα τρίτη δύναμη. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει μια βάση στην οποία μπορεί να ‘χτίσει’ το Κόμμα στα επόμενα χρόνια και καταδεικνύει ότι έστω και σε εμβρυϊκό ακόμα επίπεδο, υπάρχουν διεργασίες ενίσχυσης που μπορούν να ενταθούν στην περίοδο που αρχίζει από σήμερα. 

Κλείνοντας πρέπει να τονιστεί ότι οι κάλπες δεν είναι τίποτα άλλο από μια αποτύπωση συσχετισμών και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν τα πάντα. Τίποτα δεν κερδίζεται σε αυτές και τίποτα δεν χάνεται από αυτές. Από αύριο κιόλας ξεκινάει ο αγώνας, με το ΚΚΕ και την πρωτοπόρα εργατική τάξη όπως πάντα στην προμετωπίδα του, εναντίον -μιας ακόμη- αντιλαϊκής κυβέρνησης και ο αγώνας να μεγαλώσουν οι απαιτήσεις και να αυξηθεί η πίστη του λαού στις δικές του δυνάμεις και όχι στον οποιοδήποτε μεσσία. Ούτως ώστε στο παρόν να μπλοκαριστούν όσα περισσότερα από αυτά που έρχονται, αλλά κυριότερα στο μέλλον να ανοίξουν ορίζοντες για μια πραγματική αλλαγή εξουσίας και για μια χώρα και οικονομία που θα δουλεύει πραγματικά για τους πολλούς. Ούτως ώστε να αναστρέψουμε την ζημιά που έκανε ο καιροσκοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ στις αξίες, τα ιδανικά, τα σύμβολα, και τα όνειρα των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων του τόπου. Επομένως, ψηλά τις σημαίες και τα κεφάλια σύντροφοι οι πιο όμορφοι αγώνες μας είναι μπροστά μας!

The post Η εκλογική ‘κανονικότητα’ και ο αγώνας που συνεχίζεται σήμερα appeared first on Αγκάρρα.

Σπόντες [12 Μαΐου 2019]

By Defteri Anagnosi

Παναγιώτη Στεφανή, από τους Τρούλλους,

συγνώμη και σε εσένα από τους δειλούς που σε σκότωσαν γιατί δεν τολμούσαν να δουν το τέρας που γεμίζει το κόμπλεξ της ανασφάλειας μέσα τους. Και σκότωσαν τον διαφορετικό…


 • Το ρήγμα στο τείχος του διαχωρισμού με την τουρκοκυπριακή ψήφο, οι υστερίες του παρελθόντος, και οι μορφές της ντε φάκτο επανένωσής από τα κάτω.Αυτήν την εβδομάδα είχαμε μια διολίσθηση του πολιτικού λόγου της δεξιάς μέσω του Αβέρωφ και του θιάσου που έστησε. Ήταν ένα θλιβερό deja-vu που ενσωματωνόταν στην μελαγχολία από την αύρα των δολοφονιών γυναικών-κοριτσιών μεταναστών, και την νέα αποκάλυψη ότι και ο θάνατος του μαθητή στους Τρούλλους είχε, ακόμα και αυτός, ένα υπόστρωμα ακροδεξιάς υστερίας που διοχετεύτηκε και σε εκείνο το εφηβικό επίπεδο…Φαντάσου να ήταν και Τουρκοκύπριος ο καημένος ο έφηβος. Άμα συμπεριφέρονταν έτσι σε ένα ελληνοκύπριο παιδί αριστερής οικογένειας… Και μετά σκεφτόσουν- άμα μέχρι και στον Νιαζί συμπεριφέρονται έτσι…

  Αλλά πάλι σκέφτεσαι ότι η πρόοδος σε αυτήν την χώρα γίνεται, για δεκαετίες τώρα, μέσα από το πείσμα να αντιστεκόμαστε σε αυτές τις υστερίες των νευρώσεων και των εξαρτήσεων από εισαγόμενους εθνικισμούς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Μένοικος σαν σύμβολο μιας εποχής… Πέθανε όρθιος αρνούμενος να υποταχθεί.


  Ο στόχος της πρόσφατης υστερίας του ΔΗΣΥ ήταν ενδεχομένως ο Νιαζί σαν υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Όμως η εικόνα πολλά γληγορά εκτραχύνθηκε σε ένα χυδαίο ρατσισμό που θύμιζε ένα βαθύ παρελθόν. «Τι θα αντιπροσωπεύει ο Νιαζί;» ρωτούσαν με μια δήθεν χαζή αθωότητα ο Αβέρωφ, η  Ε. Σύρου [τι να πεις; Ρώτησε ποτέ τον μπαμπά της ποιους εξυπηρετούσε/αντιπροσώπευε όταν έκανε σχέδια πραξικοπήματος που αφήναν την Κερύνεια εκτός δράσης;] κ.ο.κ. Η λογική απάντηση φυσικά είναι ότι ο Νιαζί όπως και κάθε υποψήφιος θα αντιπροσωπεύει τους ψήφους που θα το ψηφίσουν – και αν τον ψηφίσουν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι, ως ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου, θα τους αντιπροσωπεύει επίσης με την ευαισθησία του ατόμου που ξέρει [σαν μέλος της κοινότητας τους λόγω καταγωγής] την εμπειρία τους. Ενώ αντίθετα, ας πούμε, ποτέ δεν θα περίμενα και ούτε θα δεχόμουν ότι θα με αντιπροσωπεύει η κόρη του Σύρου ή κάποιος του ΕΛΑΜ έστω και αν εκλεγεί…Θα αντιπροσωπεύει άλλους –
  not in my name. Αυτά είναι απλοί δημοκρατικοί κανόνες…Και όμως ρωτούσαν λες και δεν το σκέφτηκαν ποτέ. Πόσο ψέμα;.. Το ότι ο Νιαζί έχει έρθει στην περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία από την δεκαετία του 1980, το ότι έχει δαιμονοποιηθεί από την τουρκοκυπριακή ακροδεξιά, είναι λίγο πολύ γνωστά δεδομένα – και στον Αβέρωφ και στην υπόλοιπη ηγεσία του ΔΗΣΥ…Έγραψε μέχρι και βιβλίο για τον υποτιθέμενο ιστορικό τους ηγέτη – οπότε προς τι η χαζή παράσταση των ρητορικών ερωτήσεων;

  Η απάντηση είναι σαφής: ο στόχος δεν ήταν ο συγκεκριμένο άνθρωπος, ακαδημαϊκός κοκ που έχει καταγράψει με έρευνα τις θέσεις και απόψεις του. Ο στόχος ήταν η τουρκοκυπριακή κοινότητα ευρύτερα – και η πιθανότητα να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου. Ο ΔΗΣΥ ταυτίστηκε με την ακροδεξιά σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης των Τουρκοκυπρίων να ψηφίσουν. Τι τους έλεγαν ουσιαστικά; Ότι τους θεωρούν όργανα της Τουρκίας. Και δεν ήταν παραδρομή του λόγου – το είπε και ο πρόεδρος τους σε μια άλλη φάση. Άμα ένα άτομο όπως ο Νιαζί δαιμονοποιήται τόσο χυδαία [σαν ύποπτος , πράκτορας κοκ] ενώ μόλις πριν λίγο καιρό ήταν ο αποδεκτός διπλανός γείτονας και σύμβουλος του προέδρου τους, τότε γιατί να εμπιστευθεί ο μέσος Τουρκοκύπριος που δεν έζησε στη νότια Κύπρο, ότι θα είναι [εκείνος/η ή τα παιδιά τους] ασφαλισμένος; Εδώ δαιμονοποιούν με χυδαία ψέματα έναν άτομο με μόνο κριτήριο το ότι είναι… «Τούρκος».. Αυτή ήταν η παράσταση που ζήσαμε – και περιμένουμε τώρα να δούμε πως θα αντιδράσουν οι Τουρκοκύπριοι και πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί της λύσης μέσα στο ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές.
  Είναι στιγμή ιστορικής ευθύνης. Το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να ψηφίζουν δεν είναι επιφανειακό. Είναι μια ουσιώδης ρωγμή στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που τους αποκλείει. Αν ψηφίσουν μαζικά τότε θα αναγκάσουν και άλλα ε/κ κόμματα να τους λαμβάνουν υπόψιν και όχι να τους δαιμονοποιούν σαν... μισταρκούς. Και όταν οι Τουρκοκύπριοι θα λαμβάνονται υπόψιν στις εκλογές σαν άτομα – πολίτες και όχι σαν δαιμονοποιημένη μάζα, τότε θα τεθεί και το επίσης ιστορικό ερώτημα: πότε θα ολοκληρωθεί η λύση με την ομοσπονδιακή επανένωση. Διότι θα καταλάβουν και οι μεν και οι δε ότι η μονοπωλιακή διαχείριση της εξουσίας [είτε διεθνών είτε σε ένα μέρος της χώρας] είναι ανέφικτη πια [και δεν συμφέρει σε καμία από τις δυο κοινότητες]– και η άλλη κοινότητά θα εμφανιστεί σαν σύμμαχος απέναντι στο εξωτερικό και σαν εσωτερικό όριό στην διαπλοκή και την επιβολή μορφών του βαθέως κράτους. • Όταν το δηλητήριο του Ιούλη του 2011, έφτασε στους Τρούλλους, δολοφόνησε ένα έφηβο που απλώς ήθελε να ζήσει και αυτός την εφηβεία του με μια ομάδα όμοιων-συνομήλικών του: Ο θάνατος του Παναγιώτη Στεφανή είχε αρχικά τα στοιχεία μιας τραγωδίας μεταξύ παιδιών/εφήβων. Μετά άρχισε να φαίνεται κάπως πιο τρομακτικό – ένα παιδί που υποβαλλόταν σε μπούλινγκ από συνομήλικους του. Και τώρα φτάσαμε και στο κερασάκι στην τούρτα – ένα βίντεο όπου το παιδί/έφηβος υποχρεώνεται να στέκει σε [στρατιωτική] προσοχή και υποβάλλεται σε αυτοεξευτελισμό, βρίζοντας την ομάδα του και την πολιτική παράταξη [την δική του ή των γονιών του]. Και άντε να πεις ότι το να βρίζει την ομάδα του, Ίσως να είναι μέρος της εφηβικής ανωριμότητας – τσακώνονται οι μιτσιοί για τον φούρπο. Και πάλι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί να υποβάλλεται ένα παιδί σε τέτοιες τελετές.

  Τι κόμπλεξ ανασφάλειας και άγχους ευνουχισμού κουβαλά στα υπόγεια της, μερίδα της παραδοσιακής κουλτούρας. Άτε έστω η μάππα. Αλλά και πολιτικά; «Αριστερά και Χριστόφιας». Αυτούς έπρεπε να βρίζει για να τον εγκρίνουν αυτοί που τον είχαν μετατρέψει σε ψαρωμένο στρατιώτη σε προσοχή – για να κερδίσει λίγη από την συμπάθεια τους. Πολύ οξυμένο πολιτικό κριτήριο έχουν μερικά νούμερα στους Τρούλλους. Και ελπίζουμε να μην αρχίσουν τα πλυντήρια να ξεπλένουν τώρα ότι ήταν τυχαία. Όχι ρε δεν ήταν τυχαία. Αυτά τα παιδιά βασανιστές μεγάλωσαν με το κλίμα του μίσους εκεινού του καλοκαιριού του 2011. Όταν μια κερκίδα ολόκληρη φώναζε «θάνατος στον Χριστόφια» και τόσοι και τόσοι σιωπούσαν. Εκείνη η συλλογική αθλιότητα και υστερία στην κερκίδα δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Όταν το ΕΛΑΜ εμφανιζόταν με αποδοχή έξω από το προεδρικό…

  Εκείνο το μίσος έφτασε και στους εφήβους από τους Τρούλλους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το μίσος, η εμπάθεια και φτήνια μετατρέπουν τους εφήβους σε άκαρδα όργανα φόνων. Όταν οι δειλοί μασκοφόροι του Γρίβα και του Παπαφώτη, δειλοί γιατί δεν τολμούσαν να τα βάλουν σαν ενός προς ένα με τον Σάββα Μένοικο, σαν έντιμοι άντρες εστω στην παραδοσιακή κουλτούρα, τον έδεσαν σε ένα δέντρο και κάλεσαν παιδιά της εθνικοφροσύνης να τον λιθοβολήσουν μέχρι θανάτου. Ένα άνθρωπο δεμένο. Δειλοί… Εκεί σκοτώθηκε ο πρώτος Παναγιώτης Στεφανή της νεωτερικότητάς μας. Και τώρα αυτό… Ελπίζουμε  μόνο να μην τον σκότωσαν κιόλας σκόπιμα, υποχρεώνοντας να πιει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ για να γελούν μαζί του. Τέτοια ήθη…


  «Νέο βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον εκφοβισμό και το μπούλινγκ που δεχόταν από συμμαθητές του πριν τον τραγικό θάνατό του ο 16χρονος μαθητής Παναγιώτης Στεφανή από τους Τρούλους, που πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής 14 Απριλίου. Στο βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Ρεπόρτερ, ο 16χρονος δέχεται οδηγίες για να εξυβρίσει την Αριστερά και τον Χριστόφια, καθώς και την ομάδα του την Ομόνοια, ενώ φαίνεται να στέκεται σε στάση προσοχής.»
 •  Από το Ζύγι στους Τρούλλους. Από την τύπισσα με τα τιγρέ που δεν ήθελε τα παιδιά των ξένων που θα μολύναν τις επιχειρήσεις, μέχρι τις τελετές μπούλινγκ με πολιτική αύρα στους Τρούλλους. Τί αρρώστια είναι αυτή;

  Zevse
  Pandom
  :
  Τον έβλεπαν οι ακροδεξιοί φασίστες να πεθαίνει και το απολάμβαναν. Είναι ολοφάνερο ότι του άνοιγαν το στόμα και το κατάπινε με το ζόρι. Αυτό καταλαβαίνω.

  "- «Γ...ω την αριστερά και τον Χριστόφια», λέει αρχικά ο άτυχος Παναγιώτης, μετά από υπόδειξη που του έγινε από τον εκφοβιστή του.
  Α, στους Τρούλλους στο Β’ γύρο των προεδρικών του 18’ ο Ν. Αναστασιάδης έλαβε το 81.5% ενώ στις αμέσως προηγούμενες το «γαλάζιο» ποσοστό έφτασε στο 84%. • Αφιερωμένο στον Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους που πέθανε/τον σκότωσαν γιατί αναζητούσε λίγη αποδοχή στην έρημο της αθλιότητας, όπου θέλουν να εξαφανίσουν το διαφορετικό… Είναι και αυτό το μίσος μέρος της αρρώστιας που επιπλέει πια σαν βαλίτσα πτωμάτων της ένοχης συνείδησης πάνω στην επιφάνεια της τοξικής λίμνης:

  «…
  και τότε ήταν που άρχισε να παίζει θέατρο, να βρίσκει μάσκες που αυτοί οι τυπάδες θα αναγνώριζαν, χλωμές μάσκες, μάσκες κλόουν, μέχρι που τους έπεισε ότι ήταν εντάξει, ότι ήταν και αυτός άνθρωπος σαν και αυτούς. Τους κορόιδευε με τον ίδιο τρόπο που ένα ευαίσθητο ανθρώπινο ον μπορεί να κοροϊδέψει γορίλλες να τον δεχτούν στην οικογένεια τους, να τον χαϊδεύουν, να τον αγκαλιάζουν και να του μπουκώνουν μπανάνες στο στόμα..»
  [
  Salman  Rushdie]


 • Μάλιστα – ακόμα δεν προλάβαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της αισχρότητας των βασανιστηρίων στα οποία υποβαλλόταν ο Παναγιώτης Στεφανή από τους Τρούλλους, στα πλαίσια του μπούλινγκ [που περιλάμβανε και ποδοσφαιρικά σκηνικά]  και ήρθε ένα επεισόδιο από τους πανηγυρισμούς του ΑΠΟΕΛ να θυμίσει την αθλιότητα: τραγούδια μίσους και «ξύλου» από ένα δίποδο εμπόρευμα με την στήριξη της νεύρωσης από την γνωστή πτέρυγα της κερκίδας. Το μεταφέρουμε από τον Πολίτη, ο οποίος τουλάχιστον σε αυτό, έπιασε την ουσία στο πλαίσιο – φώναζαν το όποιο σύνθημα-τραγούδι «μπροστά σε παιδιά». Το να περιμένει κανείς ευθιξία από το σωματείο θα ήταν υπερβολικό… Για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή τι να πει κανείς;
  Είναι το ζωντανό σύμβολο του κινουμένου εμπορεύματος: το οποίο τραγουδά ότι του υποβάλλουν οι κάθε φορά αγοραστές του. Είναι ένα δείγμα του πάτου που έχει τρύπα…Άντε και άμα τον ξεφορτωθεί το ΑΠΟΕΛ να του τραγουδούν μετά το άσμα του για να θυμάται ότι δικαιούται να μιλά μόνο με βάση του τι θέλει ο αγοραστής του.
  Γιατί αυτό έκανε. Έγλειφε αυτούς που τον αγοράσαν. Ούτε περαστικά δεν αξίζει…

  Καταγράφεται όμως στα θετικά η κριτική στάση του δημοσιογράφου του Πολίτη - έστω που κατάλαβε το μέγεθος της αθλιότητας. Έστω αυτός/η..


  «Τραγικός Ανδρέας Κατσαντώνης…

  Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ έχασε την μπάλα, φωνάζοντας αισχρό σύνθημα κατά της πρώην του ομάδας, της Ομόνοιας, όταν βγήκε στον εξώστη κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών των γαλαζοκιτρίνων για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

  Ο 19χρονος επιθετικός, που το περασμένο καλοκαίρι μεταπήδησε στους πρωταθλητές από το τριφύλλι, φώναξε γνωστό σύνθημα των πορτοκαλί που κάνει λόγο για «ξύλο» και το οποίο ουσιαστικά επιδοκιμάζει πράξεις βίας ανάμεσα στους οπαδούς.

  Το εν λόγω σύνθημα προέκυψε μετά από σοβαρά επεισόδια που έγιναν πριν από χρόνια σε αγώνα του ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια και μάλιστα ειρωνεύεται το γεγονός πως οπαδός των πρασίνων κατρακυλούσε στις κερκίδες μετά που ξυλοκοπήθηκε.

  Αν είναι δυνατόν για έναν ποδοσφαιριστή να έχει τέτοια συμπεριφορά και να υιοθετεί τέτοιο σύνθημα (το ξεκίνησε ο ίδιος δίνοντας το έναυσμα στον κόσμο να το τραγουδήσει), ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων και μπροστά ακόμη και σε παιδιά.»

  https://politis.com.cy/athlitika/protathlima-cyta/proklitikos-ston-exosti-o-katsantonis-me-aischro-synthima-gia-tin-omonoia/?utm_source=nl&utm_medium=nl&utm_campaign=nl • Η τραγική μορφή στο σύνορο: ο Νιαζί σαν αλληγορία για τους τουρκοκύπριους ή τους ανθρώπους που δεν υπακούουν στο «νόμο» του Συρματοπλέγματος. Το θέμα δεν είχε να κάνει ούτε με τον Νιαζί σαν ακαδημαϊκό [σιγά μην θκιεβάζει ο κάθε Αβέρωφ, η κάθε κόρη του κάθε Σύρου] ούτε με τον Νιαζί σαν υποστηρικτή της ομοσπονδιακής λύσης. Ο άνθρωπος είναι/ήταν ξεκάθαρος και το λέει από την δεκαετία του 1980 όταν έσπασε για πρώτη φορά το τείχος του διαχωρισμού του 74. Και την πρώτη επίθεση λάσπης εναντίον του, την εξαπέλυσαν οι απορριπτικοί της ακροδεξιάς την δεκαετία του 1990. Τώρα είναι το κόμμα των φιλελέ του 2004… Πέρα από το άτομο του, το οποίο πια ζει και εργάζεται στην περιοχή που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Νιαζί είναι σύμβολο της τεράστιας πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι λόγω του πραξικοπήματος [που έκανε η οργάνωση του μπαμπά της κυρίας Σύρου] και των συνεπειών του [της εισβολής] εγκλωβίστηκαν στην βόρεια Κύπρο. Και για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για δεκαετίες χρειάζονταν τουρκικό διαβατήριο, ενώ ακόμα και σήμερα που μπορούν να έχουν ξανά κυπριακά διαβατήρια, για να πάνε Τουρκία μέσω Λάρνακας πρέπει να κάμουν πογύριν της ανατολικής Μεσογείου.

  Γιατί πρέπει να πληρώνει μια ολόκληρη κοινότητα το κόστος των εγκλημάτων της οργάνωσης του Σύρου; Ήρθε στην νότια Κύπρο ο Νιαζί. Πέρασε το κόστος της περιθωριοποίησης ποδά, της δαιμονοποίησης ποτζεί. Νόμισε ότι έγινε αποδεκτός έστω μετά που τόσον τζαιρό… Εδώ έγραψε βιβλίο για τον ιστορικό ηγέτη της δεξιάς. Τζαι όμως στην πρώτη εύκαιρα, νά’ σου ο υφέρπων ρατσισμός [τζαι ακόμα εν εθάψαμε τες κοπέλες που δολοφόνησε το ντελίριο που νομιμοποίησε ρατσισμός] ξαφνικά εστίασε πάνω του – Άκου ερώτηση: θα εκπρόσωπος τους Τουρκοκύπριους ή την Κυπριακή Δημοκρατία. Τζαι οι Τουρκοκύπριοι τί είναι; Είναι ή δεν είναι η κοινότητα που είναι  συνιδρυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί να μη αναμένεται από ένα Τουρκοκύπριοι υποψήφιο να εκπροσωπεί τζαι την κοινότητά του; Τζαι ο άλλος να ρωτά χωρίς ίχνος ντροπής αν θα εκπροσωπεί την Κύπρο ή την Τουρκία.

  Αλλά, όταν έχεις για πρόεδρο ένα τύπο που είπε κάτι ανάλογο για το φυσικό αέριο, τι να περιμένεις από ένα τύπο που απλώς μιλά ακατάπαυστα για να συγκαλύψει το άγχος να μην αποκαλυφθεί η κενότητα του. Το νόημα ήταν το εξής: Άμα είσαι Τουρκοκύπριος η ελληνοκυπριακή δεξιά θα σε προβάλει σαν έκθεμα άμα σε έσιει ανάγκη για ξέπλυμα του παρελθόντος της, τζαι άμα το έσιει ανάγκη θα σε δαιμονοποιά ότι είσαι ξένος, όργανο, ύποπτος. Ήταν που τες εφτομάδες που ένοιωθες ντροπή που είσαι υπόχρεος να ανήκεις σε κάτι [εστω κοινότητα] μαζί με την αθλιότητα ενός Αβέρωφ. Ούτε καν ο Πιν δεν έφτασε τέτοιο πάτο – τζείνος έσιει τουλάχιστον μια συνέπεια…


 • Η εικόνα των συσσωρευμένων αδιεξόδων πίσω από τις φούσκες των 2 τελευταίων χρονών ή πως η πολιτική Αναστασιάδη έστρωσε το χαλί στην τουρκική ναυτική περικύκλωση της Κύπρου – και στους περιπάτους του ναυτικού της, και τις γεωτρήσεις σύντομα στην κυπριακή ΑΟΖ:

  Η εικόνα από τις ε/κ εφημερίδες της Κυριακής ήταν σαφής: οι μύθοι και οι φούσκες για συμμαχίες κοκ κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Και σαν παρηγοριά περιμένουν κάτι από την ΕΕ σε…βάθος χρόνου. Μα αν ήδη η πορεία της Τουρκίας είναι μπλοκαρισμένη, τότε πως θα την εκβιάσουν;…Η πραγματικότητα είναι εδώ:  Η Τουρκία έστειλε ένα πλοίο για γεώτρηση και όλοι απλά συμβουλεύαν να μην υπάρχει ένταση – αλλά και όλοι υπενθύμιζαν εν μέρει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αν θέλει να διεκδικεί κάτι σαν Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να κατανοήσει ότι το φυσικό αέριο ανήκει και στους Τουρκοκύπριους [σε όλους τους κυπρίους ήταν η συνήθης διατύπωση]…Και ξαφνικά συνειδητοποιείται και πάλι η αλήθεια του 1974 που ο νυν πρόεδρος δεν φαίνεται να κατάλαβε ποτέ στα απωθημένα των ενοχών του: όταν παραβιάζεται το σύνταγμα [όπως έγινε με το πραξικόπημα ή όπως με τις δηλώσεις για το φυσικό αέριο λες και οι Τουρκοκύπριοι είναι μια κοινότητα που δεν πρέπει να έχει λόγο για αυτό] τότε η ελληνοκυπριακή κοινότητα παύει να θεωρείται ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία και μετατρέπεται σε απλή κοινότητα την οποία κοιτάζουν με αδιαφορία οι γύρω: ποιος θα ασχοληθεί με μια κοινότητα η οποία συρρικνώνεται αυξανόμενα σε μια γωνιά του νησιού, όταν υπάρχουν τα συμφέροντα μιας χώρας με την γεωπολιτική και άλλη σημασία του τουρκικού κράτους;


  Ανάλογα συμβαίνουν και όταν οι διαχειριστές της Κυπριακής Δημοκρατίας αποστασιοποιούνται από τον ΟΗΕ – μια ιστορική ανοησία της ελληνοκυπριακής δεξιάς που νόμιζε ότι το να πουλά δουλοπρέπεια στους δυτικούς θα την έκανε αρεστή. Ποτέ δεν κατάλαβε μια απλή θέση της ρεαλιστικής θεωρίας στις διεθνείς σχέσεις [την οποία κατά τα αλλα επικαλείται χωρίς να την κατανοεί] – ότι το να προσφέρεσαι σαν δούλος/υπηρέτης, αντι να διαπραγματεύεσαι σε πλαίσιο μορφών ισορροπίας ισχύος [άρα εμπλέκοντας και άλλους «παίκτες»/δυνάμεις], απλά σε μετατρέπει σε δεδομένο. Ετσι η εισβολή δεν έγινε πριν την 15η Ιουλίου διότι η κυβέρνηση Μακαρίου κρατούσε την Κύπρο στα πλαίσια μιας ισορροπίας ισχύος αναμεσα σε Δύση [ η Δύση είχε ήδη τις βρετανικές βάσεις, ραντάρ παρακολούθησης της περιοχής, αλλα και νατοϊκά στρατεύματα – Ελλάδας και Τουρκίας] και Ανατολή [η οποία στήριζε την Κύπρο για την αδέσμευτη πολιτική της – και η οποία την στήριξε και οικονομικά μετα την εισβολή] η οποία εκωδικοποίητο στον ΟΗΕ.

  Με το πραξικόπημα το κυπριακό έφυγε από τον ΟΗΕ αφού οι νατοϊκοί στρατοί [ελληνικός και τουρκικός] όπως και οι φιλο-νατοϊκές ένοπλες ομάδες [ΕΟΚΑ β και ΤΜΤ] είχαν απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο. Και σε εκείνο το πλαίσιο η Τουρκία έκανε περίπατο…Η Τουρκία σταμάτησε όχι γιατί την εμπόδισε κάτι εσωτερικά [αντίθετα οι ηλίθιοι δειλοί της ακροδεξιάς της προσφέραν στο πιάτο δικαιολογίες για επέκταση με τις σφαγές στην Τοχνη και την Αλοα-Μαραθα-Σανταλρη] αλλα γιατί το θέμα με την παραίτηση Σαμψών μεταφέρθηκε πάλι στον ΟΗΕ.
  Τα χαζοχαρούμενα θεάματα της νυν κυβέρνησης με το Ισραήλ και τις τριμερο-τετραμερείς κ.ο.κ., και με τις μονομερείς κινήσεις για το φυσικό αέριο και σαν αποκορύφωμα την πραξικοπηματική δήλωση Αναστασιάδη ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να έχουν έστω και μια θετική ψήφο για θέματα του φυσικού αερίου, απλά οδήγησαν στην διεθνή εγκατάλειψη της Κύπρου και την μετατροπή της σε ελληνοκυπριακή διοίκηση.

  Αναγνωρίζεται ακόμα θεσμικά η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η τουρκοκυπριακή κοινότητα λειτουργεί πια και σαν αυτόνομος παράγοντας για τους διεθνείς «παίκτες» αφού εμφανώς η νυν ελληνοκυπρ8καη ηγεσία της Κ.Δ. τεκμηριωθεί με τις πρακτικές της ότι τους παραγνωρίζει όπως ισχυρίζονται ιστορικά οι Τουρκοκύπριοι. Και ο Αναστασιάδης τα επιβεβαίωσε με την συμπεριφορά του στο Κραν Μοντανα.
  Τώρα απλά συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να πάμε πίσω στον ΟΗΕ, να βρούμε κάποια άκρη με τους Τουρκοκυπρίους – και με την Τουρκία να έχει κερδίσει πόντους σε όλα τα μέτωπα τα τελευταία δύο χρόνια… • Η αθλιότητα των επιθέσεων εναντίον του Νιαζί είναι μια χρήσιμη εμπειρία. Καταγράφει το επίπεδο της ασυνέπειας μιας ηγεσίας [υπήρχαν άνθρωποι που πίστεψαν τον Αβέρωφ !!] που πουλούσε ψέματα, υπεκφυγές και θεάματα. Και το κάνει για χρόνια – αλλά τώρα ήταν η αλήθεια γυμνή στην grotesque εκδοχή της. Η πραγματική εικόνα: Φτήνιες από το ρεπερτόριο του παρελθόντος και των ρατσιστικών προκαταλήψεων. Ο πανικός των εκλογών; Το άγχος να μετατοπιστεί η συζήτηση από τον Χάρη και τον Ιωνά. Ότι και να πει κανείς, το να καταφεύγει το κόμμα που είναι κυβέρνηση σε τέτοιο φτηνό ρατσισμό είναι χοντρό ακόμα και για τα επίπεδα της ελληνοκυπριακής δεξιάς ιστορικά. Μετά από αυτό το ντελίριο, οργανωμένο από Αβέρωφ, με συμμετοχή Αναστασιάδη, ποιος θα τους πάρει σοβαρά στο κυπριακό; Σε τι διαφέρουν πια από το ΕΛΑΜ; Και όλα αυτά γίνονταν ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν στο εξωτερικό την εικόνα ότι ..εκπροσωπούν και τις ..δυο κοινότητες και ότι θέλουμε συμπαράσταση για να προστατεύουμε το φυσικό αέριο από την τουρκική παρέμβαση. Και διεκδικούν συμπαράσταση με ρητορική που ούτε η Λεπεν δεν θα χρησιμοποιούσε.Ιδού και μια απλή απάντηση από τον Σ. Χριστοδουλου του Φιλελευθέρου [που φαίνεται να πίστεψε σε κάποιο στάδιο προηγουμένως τον Αβέρωφ] στον οχετό των ρητορικών ερωτήσεων της ρατσιστικής εκστρατείας:

  «Αυτός ο Αβέρωφ, λοιπόν, είναι τουλάχιστον ντροπή να ενορχηστρώνει τον πόλεμο λάσπης κατά του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Γιατί τα περιβόητα τρία ερωτήματα που αναπαράγουν τα παπαγαλάκια του είναι επίπλαστα. Πρώτον, ξεχωριστές συγκεντρώσεις γίνονται λόγω της κατοχής και διγλωσσία δεν μπορεί να υπάρξει στην εποχή της χωρίς σύνορα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Δεύτερον, ένας Τουρκοκύπριος που υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου είναι εξίσου Κύπριος με όλους εμάς και δεν υποχρεούται να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας. Και, τρίτον, την εισαγωγή της Τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε ο ίδιος ο Αναστασιάδης από το 2016.”


  http
  ://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/699646/o-katiforos?fbclid=IwAR0KaPQq3cTfN10hmazbg7rTkg8MH4Pa0HbnGpgrEh0DpPg9CoOT_uPDeKk • Η αξιοπρέπεια να καταγράφεται. Η δήλωση της Κ. Κληρίδη ήταν μια αξιοπρεπής διαφοροποίηση από τον οχετό της ηγεσίας του κόμματος της. Αλλά καταγράφεται και ότι η Καίτη τήρησε την κομματική πειθαρχία – «σημαντικό το έργο του Νιαζί αλλά..». Ως εκεί έφτανε. Να πούμε ότι είναι εντυπωσιακό ότι δεν ανάφερε ενόχληση από τον ρατσισμό της ηγεσίας του κόμματος της και δεν σκέφτηκε καν την επιλογή της αποχής έστω [αφού έχει τα όποια απωθημένα με το ΑΚΕΛ]; Η επίκληση του 2004 μετά το Κραν Μοντανα, είναι πια μη πειστική]. Δεν γίνεται να ενοχλεί το ένα, και το άλλο να προσπερνιέται. Αλλά μπροστά στην εκκωφαντική σιωπή των υπόλοιπων, κάτι ήταν και το πιο κάτω:

«    "Διαχωρίζω τη θέση μου.
    Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια ατεκμηρίωτη συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του Niyazi Kizilyurek.
    Επειδή οι τοποθετήσεις της Προεδρίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού με βρίσκουν εντελώς αντίθετη, για λογούς συνείδησης θέλω να διαχωρίσω την θέση μου από τις δηλώσεις του Προέδρου, του Εκπροσώπου Τύπου και όσον έχουν εκφραστεί εκ μέρους του ΔΗΣΥ.
    Ο πατριωτισμός του κυρίου Kizilyurek και η αγάπη του για ολόκληρη την Κύπρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία του. Αν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, με αντίληψή των ευαισθησιών και των δυο κοινοτήτων, όπως θα έπρεπε να κάνει ο καθένας από μας που επιθυμεί την επανένωση αυτού του τόπου.
    Υπενθυμίζω ότι ένα μακροσκελή διάλογο που έκανε με τον Γλαύκο Κληρίδη πάνω στο θέμα αυτό, έχει δημοσιευτεί σε βιβλίο με τον τίτλο «Η Πορεία μιας Χώρας.» Το συστήνω σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τις θέσεις του κυρίου Kizilyurek.
    Αν ο κύριος Kizilyurek ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος θα τον ψήφιζα κι’ εγώ η ίδια. Δεν μπορώ όμως να δώσω την ψήφο μου στο ΑΚΕΛ, το κόμμα που το 2004 θυσίασε την λύση «ψηφίζοντας όχι για να τσιμεντώσει το ναι» και για να μείνει στην εξουσία με τον Τάσο Παπαδόπουλο.
    Αντ’ αυτού και με την έλλειψη άλλης επιλογής, θα ψηφίσω δυο υποψήφιους του ΔΗΣΥ που τουλάχιστο, κατά την άποψη μου, έχουν κατανοήσει την πολιτική του Γλαυκού Κληρίδη στο Κυπριακό, και που αν εκλέγουν, θα εξακολουθούν να εργαστούν μέσα σε αυτό το πνεύμα".


 • Και η πιο μεγάλη πλάκα αυτού του ρατσιστικού ντελίριου της ηγεσίας του ΔΗΣΥ ήταν οι χαζοχαρούμενες ερωτήσεις του στυλ [όπως τις κατέγραψε/διαμόρφωσε ο Π. Πενταλιώτης»]:
  «
  Επιτέλους να μας απαντήσει ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ» εάν σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σημαία της. Πόσο σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι υποψήφιος;»

  Πώς να μην γελάσεις; Η ηγεσία του κόμματος που κάνει προεκλογικές και μετεκλογικές γιορτές με ελληνική σημαία, ρωτά τον Νιαζι που αγωνίστηκε για την κυπριακή σημαία…αν σέβεται την σημαία της Κύπρου..:)..Δηλαδή ο ΔΗΣΥ και οι οργανώσεις του την σέβονται;

  Ε ρε πλάκα… Είναι και απόλαυση να βλέπεις την εθνικοφροσύνη να τυλίγεται την κυπριακή σημαία. Άντε τρέξετε στις οργανώσεις σας να δούμε τι σημαίες έχουν...

  Κωμωδία έχετε καταντήσει στο άγχος των δημοσκοπήσεων και της συνείδησης πόσο οργισμένη είναι η κοινωνία μαζί σας. Και εκλιπαρείτε με το «Ότι αθθυμάστε σιέρεστε..» από το βαθύ ντουλάπι των προκαταλήψεων και των υστεριών του χθες. Άλλωστε καταφέρατε ποτέ να κάνετε ένα βήμα μακριά από εκείνο το χθες;

  Ρε εσείς ακόμα δεν τολμάτε να σκεφτείτε ότι μια ανεξάρτητή δικοινοτική πολιτεία πρέπει να έχει δικό της κρατικό ύμνο, τζαι μιλάτε για σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία;

  Ή να σας θυμήσουμε του δειλούς που ξεχνούν τι έκαναν στις 15 Ιουλίου 1974;

  Ιδού η κατάντια σας… • Ιστορικές Μνήμες:
  12 Μαΐου 1427: Εκτελέστηκε από τους αριστοκράτες και τα όργανα τους, στην Λευκωσία ο Ρε Αλέξης, ο εκπρόσωπος/ηγέτης της πρώτης Παγκύπριας εξέγερσης των καταπιεσμένων αγροτών στον ύστερο κυπριακό Μεσαίωνα.

  Η εξέγερση κατάφερε να προχωρήσει σε θεσμούς αυτό-οργάνωσης των αγροτών [τα οποία η εξουσία των αριστοκρατών ονόμαζε «καπετανάτα» της εξέγερσης των «καταραμένων χωρικών»].
  Η κυπριακή επανάσταση συνέπεσε με μια σειρά από άλλες ανάλογες εξεγέρσεις, όπως του Σεΐχη Μπεντρεττίν [μια θρησκευτικά κοινή εξέγερση μουσουλμάνων και χριστιανών με στόχο ένα είδος κοινοκτημοσύνης του πλούτου και της παραγωγής]. Η κυπριακή εξέγερση με βάση το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν τότε λατινικό βασίλειο και άρα συμμετείχε και στην δυτική ιστορία, θεωρείται μια από τις πρώτες κοσμικές [μη θρησκευτικές] εξεγέρσεις που προδιαγράφουν το παλιρροιακό κύμα των νεωτερικών εξεγέρσεων που θα ακολουθήσουν στην δυτική Ευρώπη από τον 16οαιώνα.
  Παρά την ιστορική της σημασία η εξέγερση του Ρε Αλέξη δεν διδάσκεται ιδιαίτερα στα σχολεία, και ούτε ένα μνημείο δεν υπάρχει για τον Ρε Αλέξη. Σύμπτωμα και αυτό ότι πολιτισμική αποικιοκρατία δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί.

  Θα το ξεπεράσουμε και αυτό.. :) Έχουμε πολλά τελικά που πρέπει να σαρώσει η εξέγερση του μέλλοντος… • Ιστορικές μνήμες, Κύπρος άνοιξη 1945: Οι αναφορές για την αντιφασιστική νίκη τον Μάιο του 1945, θα πρέπει στην Κύπρο να συνοδεύονται από την ανάμνηση της ολοκλήρωσης της επίθεσης των αποικιοκρατών ενάντια στο λαϊκό κυπριακό κίνημα ταξικής δικαιοσύνης και αντι-αποικιακής εστίασης

  Η βρετανική επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά την ανάλογη επίθεση στην Ελλάδα ενάντια στο εκεί λαϊκό κίνημα – η οποία κατέληξε στην μάχη των Δεκεμβριανών. Η συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1945, και τον επόμενο μήνα οι Βρετανοί εξαπέλυσαν φαίνεται και την ανάλογη επίθεση στην Κύπρο. Στις 25 Μαρτίου, και ενώ η ένταση αναμεσά στην αριστερά και την δεξιά [η οποία συνεργαζόταν τότε με τους βρετανούς] οξύνθηκε με τα Δεκεμβριανά στην Ελλάδα, η αποικιακή αστυνομία, σε μια πρωτοφανή κίνηση, πυροβόλησε και σκότωσε 3 διαδηλωτές της αριστεράς στο Λευκόνοικο οι οποίοι διαμαρτύρονταν γιατί δεν επιτράπηκε στον εκπρόσωπο τους να μιλήσει σε εκδήλωση στην Εκκλησία – για την κοινωνική διάσταση της επανάστασης το 21.

  Λίγες εβδομάδες μετά, στις 17 Απριλίου απαγορεύτηκε η αριστερή εφημερίδα του Βαρωσιού, η «Ανόρθωση» με την δικαιολογία ότι ένα κείμενο του Φιφη Ιωάννου [τότε γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ] με αφορμή του τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ηταν έκκληση σε «ταξικό μίσος». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δομή [επίθεση-πυροβολισμοί σε διαδήλωση σαν πρόκληση, απαγόρευση εφημερίδων] ηταν μέρος του σεναρίου το οποίο κατέγραψε ο Τσώρτσιλ σαν οδηγίες στον υπουργό εξωτερικών του όσον αφορά την πρόκληση σύγκρουσης με το ΕΑΜ στην Ελλάδα.


  Στην περίπτωση της Κύπρου, όπου δεν υπήρχαν όπλα όπως στην Ελλάδα, τα κοινωνικά κινήματα του τότε αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις – με άξονα οργάνωσης τις συντεχνίες… Και έτσι στις 11 Μαΐου «έξι εβδομάδες μετά τις δολοφονίες στο Λευκόνοικο και δυο μέρες μετά την λήξη του Πολέμου στη Ευρώπη, οι δυνάμεις ασφάλειας της αποικίας επεδραμαν εναντίον των οικημάτων της ΠΣΕ [οι αριστερές συντεχνίες γνωστές και σαν «παλιές συντεχνίες»] σε όλη την Κύπρο, κατάσχαν όλα τα έγγραφα των συντεχνιών και συνέλαβαν την ηγεσία της οργάνωσης με την κατηγορία της ανατρεπτικής και αντικυβερνητικής δραστηριότητας.»

  [Ρολάνδος Κατσιαούνης, Η Διασκεπτική, σελ. 126].

  Η κυπριακή μαζική αριστερά που γεννιόταν τότε μέσα από τα κοινωνικά κινήματα [εργατών, αγροτών, νέων κοκ] αντιστάθηκε με τους δικούς της μηχανισμούς στο δεδομένο πλαίσιο: Με μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες, συλλογές υπογραφών και δικαστικές μάχες με διεθνή [και από τα βρετανικά συνδικάτα] αλληλεγγύη. Τελικά απλώς άλλαξε το όνομα της συντεχνίας από ΠΣΕ σε ΠΕΟ και η ηγεσία της οργάνωσης δικάστηκε, αλλά επιβλήθηκαν ποινές που σαφώς δεν ήταν ο στόχος των αποικιοκρατών στην αρχική τους πρόθεση – όταν έψαχναν εμφανώς δικαιολογία για ανοικτή επίθεση. Ένα χρόνο μετά στις δημοτικές του 1946 το λαϊκό μέτωπο της κεντροαριστεράς σάρωσε στις δημοτικές εκλογές.

  Ο αντιφασιστικός αγώνας είχε και την αντι-αποικιακή του διάσταση σε αυτό το σύνορο των πολιτισμών και των γεωπολιτικών ισορροπιών. Και είναι καλά να το θυμόμαστε αυτήν την εποχή όπου το παγκόσμιο/διεθνές γίνεται και πάλι καθοριστικό. Και όπου μερικοί προσπαθούν πάλι να ξεπλύνουν τους συνεργάτες της αποικιοκρατίας τότε – και μετά. • Αναζητώντας το ανύπαρκτο λείψανο του μαρμαρωμένου βασιλιά. Υπάρχουν ακόμα άτομα που πραγματικά πιστεύουν ότι… οι «μεγάλοι» [όποιοι και αν είναι αυτοί] θα «δώκουν πάνω στην Τουρκία» τζαι θα «την κάμουν κομματούθκια». Ως τωρά νόμιζα ότι τούτο το παραμύθι επούλαν το μόνο ο Λ. Μαύρος σαν συγκάλυψη των ενοχών του από το 74 – πε τζαι καλά οι κούρδοι θα κάμουν κράτος τζαι θα διασπάσουν την Τουρκία κ.ο.κ. Ύστερα ξύπνησε… Αλλά φαίνεται ότι μια μερίδα της δεξιάς, καθώς νοιώθει το έδαφος να σουζεται κάτω που τα ποθκια της, τζαι τους τοίχους να αποκτούν παράξενα shapes αρκέφκει να επιστρέφει στην νοσταλγική φαντασιοπληξία. Ίσως βέβαια να εν τζαι η προσέγγιση με την ακροδεξιά που κάμνει ολόκληρη την παράταξη να παραμιλά πκιον όπως την κόρη του Σύρου [τούτη έπιασε το παραμύθι του Ιγνατίου τζαι έκαμε το κομπολόι - εν σίουρη ότι οι ΗΠΑ εν έτοιμες για επίθεση στην Τουρκία – έσιει το η οικογένεια φαίνεται να μεν χαπαρίζει από ανάλυση συνεπειών τζαι γεωπολιτικής]. Οπότε για το καλό της ισορροπίας του δημόσιου λογού να αθθυμήσουμε ορισμένα πρακτικά ζητήματα:


1.    Η Τουρκία, λεβέντες τζαι λεβέντισσες, δεν πρόκειται να αλλάξει θέση γεωγραφικά. Γενικώς καμία χώρα εν μετακινείται – just in case που εν το καταλάβετε στο παραμιλητό σας. Οπότε get used στην πραγματικότητα μιας μεγάλης χώρας σε ένα κομβικό γεωπολιτικό σημείο: η Τουρκία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και λόγω αυτής της γεωπολιτικής θέσης και λόγω του ότι έχουν πια σχέσεις εξάρτησης από αυτήν τόσο η Δύση [με τις βάσεις] όσο και η Ανατολή [είναι η πρόσβαση στη Μεσόγειο]

2.    Η Τουρκία είναι μια σχετικά συμπαγής πολιτισμικά χώρα με εξαίρεση ένα κομμάτι στα νοτιοανατολικά της, όπου κατοικούν οι κούρδοι – και αυτό το κομμάτι δεν τραβά πλέον για ανεξαρτησία. Οι κούρδοι είναι το κόμμα της αριστεράς της Τουρκίας… Οπότε ξεχάστε τους διαμελισμού και μάλλον get used στην ιδέα ότι εξελίσσεται μια πορεία σταθεροποίησης δημοκρατικών θεσμών με παλινδρομήσεις – αλλά συγκριτικά είναι μπροστά από τους υπολοίπους συμμάχους της Δύσης.

3.    Μέσα στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του τέλους της δυτικής ηγεμονίας στην Ασία γενικά και ειδικά [στις αρχές του 21ου αιώνα] στην ανατολική Μεσόγειο [με την ήττα των δυτικών στην Συρία], η Τουρκία ελίχθηκε με εξαιρετική στρατηγική και αποτελεί σήμερα μέρος του μετα-ηγεμονικού [όσον αφορά την δυτική επίδραση] κόσμου. Με τις ανάλογες μετα-ηγεμονικές συμμαχίες άντεξε και σε μια οικονομική επίθεση των δυτικών. Το θέμα είναι οι υπόλοιποι πως προσδιορίζονται απέναντι της.
Ο Ερντογάν, σαν άλλος Α. Παπανδρέου, παίζει ένα παιχνίδι όπου τον παίρνει. Αλλά οι πιο πάνω τάσεις δεν εξαρτώνται από αυτόν  -- είναι ευρύτερες ιστορικές τάσεις στις οποίες τοσο ο Κεμαλ όσο και ο Ερντογαν είναι φορές παρα μοναδικές μορφές κοκ… • Όταν οι φούσκες σπάζουν και αφήνουν πίσω του μία συρρικνωμένη μιζέρια ψεμάτων: η είσοδος του τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ και η αποκάλυψη του κενού των θεαμάτων
  ή κοινώς,
  μας περικυκλώνει ναυτικά η Τουρκία και η κυβέρνηση μαζεύει συμπάθειες της μιας εβδομάδας… Την επόμενη εβδομάδα οι φίλοι μας κάνουν δήλωση στήριξης της Τουρκίας μέσω του ΝΑΤΟ…
  .

  Και τελικά, η ΕΕ μας είπε ότι «είναι μαζί μας», όπως λένε και στους Έλληνες άμα προκύπτει θέμα στο Αιγαίο – τζαι υγείαν… Τουλάχιστον τα φερέφωνα το προεδρικού [από τον Πιμπίσιη του Φιλελεύθερου μέχρι τον Πολίτη] δεν προσπάθησαν να μας πουλήσουν καμιά νέα φούσκα ανάλογων των θεαμάτων των τριμερών και τετραμερών [άραγε το ιορδανικό ναυτικό τι κάνει; ετοιμάζεται...;
  ]
  Και το άλλο του νούμερο, για το οποίο κτυπιέται η κόρη του Σύρου [από οικογενειακή παράδοση μάλλον], ο Νετανιάχου , που χάθηκε ρε παιδί μου… Δημοσιογραφία της πλάκας στο τετράγωνο: ενώ το τουρκικό πλοίο έμπαινε στην κυπριακή ΑΟΖ [ή τέλος πάντων αυτήν που διεκδικούμε μονομερώς] το Ισραήλ κτύπησε το κτήριο όπου βρισκόταν το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων …στην Γάζα, και μερικά ελληνικά σαιτ το παρουσίασαν σαν «αντίποινα»…. «για την παρουσία του «τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ».  Η λαφαζανιά σαν επάγγελμα… Ώστε έτσι πολεμά Ισραήλ; Μπροστά στα τουρκικά πλοία  παύει και βομβαρδίζει ένα σπίτι ενός δημοσιογραφικού πρακτορείου; Άσσιοιλε – μεγάλη δύναμη. Κατά τα άλλα η όλη διαμάχη είχε να κανει με την ανταλλαγές πυραύλων με την Χαμάς. Ούτε την Χαμάς εν τη κάμνει ζάφτι ο Νετανιάχου ρε.
  Άσε να μην πούμε για τις βαρύγδουπες αναλύσεις του Ιγνατίου που μας διαβεβαίωνε ότι αύριο μεθαύριο θα αστραφτεί εναντίον της Τουρκίας το Τραμπ, τζαι τελικά οι ΗΠΑ είπαν μας ότι.. υπάρχει πρόβλημα σε μια περιοχή που «διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία». Ώστε κ. Ιγνάτιου για τις ΗΠΑ το σκηνικό είναι θέμα «διεκδικήσεων»...? Εγκυρότητα Ιγνάτιου…
  https
  ://www.nato.int/cps/en/natohq/news_165855.htm?fbclid=IwAR3rnhXuDEXIOIIYzkJyGn_qPmqE-VgZU26SZnklXoB24Q2-GrV4wHeSocc • Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια της αυταπάτης; Και τωρα που η πραγματικότητα είναι πια ξεκάθαρη για τις συνέπειες της μετα το Κραν Μοντανα εποχής, και τις φούσκες για συμμαχίες κοκ, τι να κάνουμε τωρα που η είσοδο της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ντε φάκτο γεγονός – και όταν όλοι απλά λένε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και συνεργασία για ακριβοδίκαιη κατανομή των πόρων του νησιού;
  Η κυβέρνηση διοχετεύει συνεχως πληροφορίες για συμφωνίες [για έρευνες και κόντρα έρευνες] με  εταιρείες για την ΑΟΖ. Βασικά προσπαθεί να μετατοπίσει από την πραγματικότητα της Τουρκικής εισόδου στην «διεκδικουμένη από τους ε/κ ΑΟΖ» όπως μας είπαν ντε φάκτο οι Αμερικανοί. Αλλά το πάγωμα είναι εμφανές πια. Για όσους απορούν πως βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση, τα δεδομένα είναι απλά. Συνέβησαν 3 πράγματα και τώρα ζούμε τις συνέπειες τους – και δεν είναι ακόμα «εισβολή» που ζούμε, μάλλον κάτι αναμεσά στον βομβαρδισμό τη Τυλληρίας [σαν την πρώτη είσοδο της τουρκικής αεροπορίας συν Κύπρο [τώρα έχουμε είσοδο του ναυτικού – που ξεκίνησε το επεισόδιο στην «Σουπιά»] και περικύκλωση όπως μετά την 15 Ιουλίου και λόγο πριν την εισβολή της 20ης Ιουλίου.

  Τα 3 είναι τα εξής: Η πλήρης επικράτηση της Τουρκίας στο διεθνές επίπεδο μετά την παταγώδη αποτυχία των ελληνοκυπρίων να πετύχουν κάτι η έστω να μην χάσουν τοσο δραματικά στο Κραν Μοντανά, η εκμετάλλευση από την Τουρκία της προεκλογικής περιόδου και των προσφορών του Αναστασιάδη για αλλαγή βάσης συζήτησης, με την περικύκλωση της Κύπρου χωρίς να συναντήσει καμιά αντίδραση – αφού ο ίδιος ο ε/κ πρόεδρος ασχολείται με τα αλλα προσωπικά/ιδιωτικά θέματα, και τις ρατσιστικές δηλώσεις Αναστασιάδη για τους τουρκοκύπριους και το φυσικό αέριο που έπεισαν τους παντες [και τους τουρκοκύπριους] ότι ο άνθρωπος είναι αθεράπευτα κολλημένος στο παρελθόν και τους εθισμούς του… • Μια σύνοψη των  3 κινήσεων που έφεραν την Τουρκία να κάνει περίπατο στην θάλασσα γύρω από την Κύπρο:

1.    Η αποτυχία στο Κραν Μοντανά χρεώθηκε πρακτικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Μπορεί για λόγους αβρότητας να κρατήθηκαν κάποιες ίσες αποστάσεις αλλά ουσιαστικά και οι ευρωπαίοι και ο ΟΗΕ είχαν καταγράψει την πρωτοφανή αγένεια του Αναστασιάδη [μέχρι και η ημέτερη του εφημερίδα ο Πολίτης το παραδέχτηκε] η οποία συνεχίστηκε μετα και με την συμπεριφορά απέναντι στον Άιντα, αλλά και την συνεργασία του με τον Κοτζιά για να μην κλείσει η συμφωνία - και μήπως και πάει καν ο Τσίπρας στο Κραν Μοντανά, μπας και… Οπότε, όπως φάνηκε και από τις ευχαριστίες του Γκουτέρες στην Τουρκία, η Τουρκία είχε πετύχει μια πρωτοφανή ανατροπή – τώρα πια ήταν οι ελληνοκύπριοι που ήταν κατηγορούμενοι. Αν το 2004 υπήρχε μια υπόσχεση ότι θα βρισκόταν κάτι σύντομα μετά το «όχι» [αφού ο Τάσσος μόλις είχε αναλάβει] τώρα πια ήταν ξεκάθαρο ότι ο Αναστασιάδης κορόιδευε, έλεγε ασύστολα ψέματα και απλά ήθελε διαιώνιση της διαδικασίας. Όπως το πραξικόπημα έφερε την εισβολή η ατσαλοσύνη και η βλακεία [το άλλη λέξη να χρησιμοποιήσεις για την πιστή μερικών ότι με το να κάνουν προπαγάνδα στο εσωτερικό θα άλλαζαν την εικόνα που είχαν φτιάξει στο εξωτερικό;] των χειρισμών στο Κραν Μοντανά. Αν ο Αναστασιάδης δεν ήθελε να κλείσει η συμφωνία όφειλε [όπως ο ίδιος είχε πει για τον Τάσσο το 2004, να φροντίσει να μην φτάσει το θέμα στο Κραν Μοντανά. Έχασε και παρέδωσε το διεθνές πλεονέκτημα στην Τουρκία.

2.    Ακολούθως η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την προεκλογική περίοδο, και τις προσπάθειες του Αναστασιάδη να την καλοπιάσει [διότι αυτό έκανε και μαλιστα με χυδαία δουλοπρέπεια] ρίχνοντας ατάκες για «βόρεια ΑΟΖ» ή κάνοντας προσφορές για «άλλες λύσεις» [δυο κρατών κοκ] δίνοντας στην Τουρκία να καταλάβει ότι δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο εκτός από το φυσικό αέριο στο νότο – και, όπως φαινόταν και από την διακυβέρνηση του του, το προσωπικό οικογενειακό όφελος. Άρα η Τουρκία τον άφηνε να κάνει υπόγειες προσφορές, έφτιαχνε τις σχέσεις της με τον περίγυρο της [και ιδιαίτερα με την Ρωσία] και άρχισε να σφίγγει σταδιακά τον κλοιό. Ο Αναστασιάδη αποδείχτηκε ότι δεν είχε τίποτα στο χέρι… ήταν τόσο  εύκολος, όσο και οι ιδεολογικοί οικογενειακοί πρόγονοι της 15ης Ιουλίου.

3.    Το κερασάκι στην τούρτα, ο Αναστασιάδης το πρόσφερε με την ρατσισμό του απέναντι στους τουρκοκύπριους και την αμίμητη βλακεία [τι άλλο να την ονομάσεις] να πει δημόσια ότι οι τουρκοκυπριοι δεν πρέπει να έχουν ρόλο σε θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο [και ανάφερε την πιθανότητα του eastmed]. Με εκείνες τις δηλώσεις έχασε και την όποια στήριξη από την τουρκοκυπριακή πλευρά [ο Ακιντζιή είχε διαφοροποιηθεί από την Τουρκία σε αρκετά θέματα αλλά ο Αναστασιάδης αποδείχθηκε πια ένας αφερέγγυος καιροσκόπος με ένα υφέρπων ρατσισμό από την εποχή του πατέρα του] αλλά πρόσφερε και στην Τουρκία πια την τελειά δικαιολογία ότι οι ελληνοκύπριοι δεν σκόπευαν πραγματικά να μοιραστούν το φυσικό αέριο αλλά να το χρησιμοποιήσουνε μονομερώς – άρα η Τουρκία δικαιούται να διεισδύει και την δική της ΑΟΖ και να ενεργεί προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων.
Με αυτές τις 3 κινήσεις, η Τουρκία έχει πια το πάνω χέρι διότι οι ελληνοκύπριοι είναι πια εγκλωβισμένοι ναυτικά, κανένας δεν θεωρεί ότι φταίει η Τουρκία για το όποιο αδιέξοδο [ούτε καν η ΕΕ] και για τους περισσοτέρους η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργήσει ο Αναστασιάδης για τον εαυτό του, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να θεωρούν την ελληνοκυπριακή πλευρά αφερέγγυα. Και ο ίδιος ο Αναστασιάδης άλλωστε τώρα πια φαίνεται να ελπίζει μόνο στο να εξασφαλίσει κάποια συμφέροντα για τους ημέτερους του από το φυσικό αέριο – στο κυπριακό τα έχει χαρίσει όλα τα αλλά στην Τουρκία.
Η ανατροπή της πιο πάνω εικόνας απαιτεί ουσιαστικά την δημιουργία ενός μπλοκ με τους Τουρκοκυπρίους και την διαδικασία λύσης. Διαφορετικά η Τουρκία θα επιβληθεί στην βόρεια Κύπρο που θα μετατραπεί σε πλειοψηφικό μέρος της Κύπρου, και αναπόφευκτα θα επεκταθεί στο νότο μετατρέποντας του ε/κ σε μειοψηφία σταδιακά. Παράλληλα η Τουρκία θα μετατρέπει  την διαφορά σε καθαρά ζήτημα συνδιαχείριση του φυσικού αεριού – και κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της, και σιγουρά το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων.


 • Η είσοδος της Τουρκίας στο χώρο που διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχιστεί σε άμεση συνάρτηση με το πώς υποβαθμίζεται η δικοινοτική πολιτεία σε κοινότητα. Ιδού λοιπόν και η σωστή διάσταση της ατάκας του Τάσσου «παρέλαβα κράτος δεν θα παραδώσω κοινότητα.» Μόνο που τότε η διαπραγμάτευση ήταν για κράτος [σε μετεξέλιξη ομοσπονδιακό] ενώ τώρα επί Αναστασιάδη ουσιαστικά έχουμε μετατροπή σε κοινότητα από μια πολιτική που δεν δείχνει να κατανοεί το πλαίσιο και οποιαδήποτε σχέση αιτίας και συνεπειών.

  Στο θεσμικό επίπεδο οι ελληνοκύπριοι θα πρέπει μέσα από τους υπάρχοντες θεσμούς κόμματα, Βουλή κοκ] να βρουν τρόπο να διαμορφωθεί πια μια συλλογική ηγεσία η οποία να βρει τρόπο συνομιλίας με του Τουρκοκυπρίους και πάλι και να επαναφέρει τον ΟΗΕ σαν το βασικό πλαίσιο προστασίας της Κύπρου. Και σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει επιστροφή από Οσα έχουν ήδη κατοχυρωθεί για τις 2 κοινότητες.
  Κάθε υπαναχώρηση είναι μια πάσα στην Τουρκία – και η Ιστορία είναι εκεί και κανένας/καμία δεν μπορεί πια να καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει.
  Ο Αναστασιάδης είναι εμφανές ότι δεν μπορεί. Δεν καταλαβαίνει το διεθνές πλαίσιο - φαίνεται να νομίζει ότι τα κολπάκια που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό με βασικό μηχανισμό την εξαγορά και την υπόσχεση ανταλλαγμάτων, λειτουργούν και στο εξωτερικό στο προσωπικό επίπεδο στο οποίο φαίνεται να κινείται μονιμά. Δεν καταλαβαίνει ότι δεν τον λαμβάνει κανείς υπόψη σοβαρά διεθνώς. Η συμπεριφορά του με άξονα το προσωπικό ιδιωτικό όφελος μπορεί να του απέφερε εκατομμύρια σαν οικογένεια μέσω του δικηγορικού του γραφείου [και πριν και κατά την διάρκεια της προεδρίας του] αλλά διεθνώς αντιμετωπίζεται σαν ένα καιροσκόπος ο οποίος μπορεί να εξαγοραστεί [ακριβώς γιατί το μέγεθος του είναι ασήμαντο – και φυσικά δεν μπορεί να εξαγοράσει αυτός άλλους – μέσο είναι όχι «παίκτης»], να εκβιαστεί ή να αγνοηθεί. Οι προσφορές του λ.χ. στην Τουρκία [και για δυο κράτη από ότι ακούαμε] απλά έδειξαν στο Τουρκικό κράτος ότι έχουν να κάνουν με ένα τύπο που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ευρύτερη εικόνα, φτάνει να στηθεί ένα παρασκήνιο που θα του δώσει τρόπους να ελιχθεί…Το μήνυμα που πηρέ η Τουρκία, ήταν ότι με τέτοιο τύπο όλα γίνονται… Και στο εσωτερικό πια παρά τις εξαγορές ΜΜΕ και συμβούλων /δικτύων δημοσιογράφων, θεωρείται πια γενικώς αφερέγγυος και η γνωστή εμπάθεια με την οποία λειτουργεί σαν υποκατέστη της αδυναμίας του για ανάλυση και λογική συμπεριφορά, δείχνουν ότι είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τέτοιο για το υπόλοιπο της θητείας του.
  Στο επίπεδο της κοινωνίας και της καθημερινότητας, μόνο η πρακτική της διεύρυνσης της επανένωσης μέσω των κινήσεων από τα κάτω λειτουργεί πια. Και σε αυτό το πλαίσιο μια μαζική τουρκοκυπριακή ψήφος θα βοηθούσε… • Έργα και ημέρες της Συναγερμικής προεκλογικής:
  «Κοιτάζετε το μέλλον σαν υπόσχεση, για να μην καταλάβετε ότι σας επιστρέφουμε στο παρελθόν
  »: με το ρουσφέτι των κουμπάρων, με το ξεπούλημα της γης της μικροϊδιοκτησίας σε ξένους ή τους ημέτερους [τους επιχορηγημένους από το κράτος όπως τους ημέτερους τραπεζιτικούς ή που έβγαλαν τα εκατομμύρια πριν το κούρεμα γιατί ήξεραν προνομιακά], και την επιστροφή στην περίοδο όπου οι άνθρωποι ζούσαν με τον φόβο – της δόσης του δάνειου [τότε ήταν οι τοκογλύφοι, σήμερα είναι το τραπεζιτικό ολιγοπώλιο που έστησε ο Χάρης και η συναγερμική παρεΐτσα], ή την αδυναμία πληρωμής βασικών αναγκών… • Ας δούμε τώρα και τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας των ψεμάτων του Χάρη και των ημέτερων του: κτυπάμε ρέστα ανάμεσα στους φτωχότερους της ΕΕ.. «Έχετε δει το οικονομικό θαύμα; Κάποιοι αρνούνται να το δουν!... :)»
  Τζαι ανάμεσα σε αυτούς που αρνούνται τυχαίνει να είναι τζαι η Ευρωπαϊκή στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος είναι μια από τις 5 χώρες της ΕΕ με τα ψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης

  https
  ://in-cyprus.com/cyprus-5th-highest-severe-material-deprivation-rate-in-eu/

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της τάσης είναι η αδυναμία ναπληρώσει κάποιος/α γιατουλάχιστον 4 από ταακόλουθα: pay their bills on time, keep their home adequately warm, face unexpected expenses, eat meat (or fish or the vegetarian equivalent) regularly, take a one week holiday away from home, a TV, a washing machine, a car, a telephone.. • Όπα ξεκινούν οι έρευνες για τα σκάνδαλα του Χάρη και των διορισμένων του… Τα σέβη μας κύριε Κώστα Κληρίδη. Και Τα διαφημιστικά πακέτα των ΜΜΕ στο τραπέζι:

  Η ανακοίνωση της εισαγγελίας έθεσε δυο ομάδες θεμάτων: παρατυπίες σε μια σειρά από ΣΠΕ πριν το 2013, οι οποίες θα διερευνούν επίσης, αλλά η βασική εστίαση ήταν τα 7 σημεία της περιόδου μετά το 2017 τα οποία οδήγησαν [με βάση και τα πόρισμα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η εισαγγελία] στην διάλυση του Συνεργατισμού… Το ενδιαφέρον ήταν η προσπάθεια συγκάλυψης του Χαρούλη. Ο πιο γραφικός, ως συνήθως τα τελευταία χρόνια, ήταν ο Πολίτης: αφού έριξε τίτλο μόνο για τα συνεργατικά πριν το 2013, και ανάλωσε το πρωτοσέλιδο κείμενο του σε αυτό το θέμα, στην τελευταία γραμμή μας έριξε και την διαβεβαίωση [εκ μέρους του Χάρη ή των συντακτών;..:)] ότι τα αδικήματα δεν αφορούν τον Χάρη… Μπα. Αφου η ανακοιωση της Εισαγγελίας αφορούσε την έναρξη ερευνών – πως ξέρει ο Πολίτης ότι δεν θα εμπλέκεται ο Χάρης; Προκαταβολικό ξέπλυμα…;


  Και πως δηλαδή βρέθηκε ο Χατζηγιάννης εκεί; Ποιος τον πήρε από την κατάσταση που ήταν υπό έρευνα και τον έβαλε επικεφαλής στον Συνεργατισμό – και γλύτωσε από εκείνη την έρευνα για παρατυπίες;  Και δεν ήξερε ο Χάρης  για τις ευνοιοκρατικές διαγραφές δανείων; Τις ενέκρινε η όχι;. Μπαίνει βαθιά το πόδι του Χάρη μέσα… Και ο Φιλελεύθερος με τον Χατζηβασίλη προσπάθησε να υποβαθμίσει την πραγματική έρευνα – διότι το πόρισμα ήταν σαφές: η διάλυση ήταν προϊόν της περιόδου μετά το 2013. Της περιόδου του Χάρη και τους Χατζηγιάννη.
  Ένα στοιχείο που μάλλον πάγωσε λίγο τα ΜΜΕ μας είναι και το σημείο 5 πιο κάτω- την διερεύνηση δηλαδή των διαφημιστικών πακέτων και ιδιαίτερα βέβαιά όσων δοθήκαν το 2017-18 ενώ έκλεινε ο Συνεργατισμός..
  Ιδού λοιπόν η αρχική λίστα από το stockwatch που ήταν πολύ πιο αντικειμενικό για την συγκριτική αξία/σημασία των ερευνών – με σχόλια για το ποιους αφορούν.


1.       Τις συνθήκες υπό τις οποίες διεγράφησαν €63 εκ. που αφορούν 19 περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), (ενδεικτικά σελ. 302-304 της Έκθεσης). [το θέμα αφορά την διοικητής Χατζηγιάννη και τον Χάρη άμεσα – σύμφωνα με τα τεκμήρια ήξερε και παρακολουθούσε τα δεδομένα]

2. Τις 16 περιπτώσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων (Έρευνα Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπείας της ΣΚΤ, (ενδεικτικά σελ. 305-316 της Έκθεσης).
  Συγκεκριμένα να διερευνηθούν τα εξής : α. Επιτόκια, β. Επάρκεια εξασφαλίσεων, γ. Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων, δ.  Τήρηση των όρων των συμφωνιών, Διαδικασία Είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών στις περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγιών (ΜΕΧ). [Αυτό αφορά πιο άμεσα στην διοίκηση Χατζηγιάννη και τους άμεσα εμπλεκομένους – και βέβαια στους έκαναν παρέμβαση/εις]

3. Το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υπερχρέωση τόκων. [πολύ ωραίο αυτό –να γίνει διερεύνηση και μετά να επεκταθεί και στις άλλες τράπεζες του ολιγοπωλίου]

4. Οι συνθήκες της διεκδίκησης και έγκρισης εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό, κ.α., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών.  [Αυτό αφορά ολόκληρη την παρεΐτσα του Χάρη και του Χατζηγιάννη – ιδιαίτερα και προσωπικά τον δεύτερο]

5. Ο τρόπος ανάθεσης και/ή χειρισμού κονδυλίων για διαφήμιση.
  [Εδώ είναι το μαργαριτάρι που πάγωσε τα ΜΜΕ… θα γίνει επιτέλους διερεύνηση και θα μάθουμε που πήγαν εκείνες οι εκατοντάδες χιλιάδες που πετάχτηκαν στο τέλος του Συνεργατισμού… Και είναι ιστορική αυτή η έρευνα, αφού θέτει μια ιστορική πρώτη για επέκταση και αλλού μετά… J]
               
6. Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του Ισπανικού οίκου
Altamira, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στην συνομολόγηση της. [Αφορά άμεσα τον Χατζηγιάννη, και τον περίγυρο του, και στο βάθος και πάλι Χάρης]

7. Οι συνθήκες αγοράς υπηρεσιών που αφορούν σε αμοιβές €37 εκ. όπως περιλαμβάνονται στον Πίνακα στις σελ. 470-477 της Έκθεσης. [και εδώ πλην της διοίκησης Χατζηγιάννη, αφορά και τον Χάρη που επέβλεπε και τον κουμπάρο του τον Σταυρινίδη, όπως και τον Δ. Διονυσίου που είχε καθεστώς δημοσίου υπάλληλου με μπόνους από τον Συνεργατισμό

http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/526360/sktodysseaso-dionysiou-plironetai-apo-ypoik-kai-skt]


 • Και ο Πολίτης κοιτάζει μόνο πριν το 2013…  Ο καθένας με το άγχος του και την εμμονή να κοιτάζει το δάκτυλο αντί το φεγγάρι που δείχνει το δάκτυλο.
  https://politis.com.cy/politis-news/kypros/oi-27-trypies-spe-poy-voyliaxan-to-karavi/?utm_source=nl&utm_medium=nl&utm_campaign=nl

  Βέβαια είναι υπερβολικό το να αναζητά κάνεις εγκυρότητα για τα τραπεζιτικά σκάνδαλα από την εφημερίδα που αναλώθηκε από το 2012 να ζητά περιορισμό των συζητήσεων για τα σκάνδαλά των τράπεζων ή μετά να προσπαθεί να μετατοπίσει την όποια συζήτηση. Η να ελπίζει κανείς ότι ο Πολίτης θα καταφέρει έστω και μια φορά να μην παραπλανήσει σε αναφορά της Εισαγγελίας με τον Κ. Κληρίδη σαν Γενικό Εισαγγελέα.

  Πολέμησε όσο μπορούσε και το πόρισμα για τον Συνεργατισμό αλλά δεν τα κατάφερε να το λογοκρίνει. Οπότε δεν είναι και τυχαίο ότι καμώνεται ότι δεν ξέρει το βασικό συμπέρασμα της έρευνας πάνω στην όποια βασίστηκε η διερεύνηση της Γενικής Εισαγγελίας: ότι η βασική ευθύνη για την διάλυση του Συνεργατισμού ανήκει στους υπευθύνους μετά το 2013.
  Ε πώς να παρουσιάσει στα θύματα τα όποιά χειραγωγεί ο Πολίτης, την πραγματικότητα – ότι ανοίγονται 7 έρευνες και οι μισές από αυτές εχο0υν να κάνουν με την εποπτεία η τους διορισμούς [και τις άμεσες σχέσεις] του Χάρη Γεωργιάδη… Οπότε πούλησε πάλι το παλιό παραμύθι… Της εποχής που ο Πολίτης καθόριζε την ατζέντα… Σήμερα, είναι πια κωμική η εικόνα των αλλεπάλληλων υπεκφυγών. Και πως δηλαδή να παρουσιάσει η εν λόγω εφημερίδα αντικειμενικά την ουσία της έρευνας αφού αγγίζει και τα διαφημιστικά πακέτα στα ΜΜΕ. Και ο Πολίτης είναι τεκμηριωμένα [και με δικαστική μαρτυρία] ιστορικά εμπλεκόμενος… Άντε να δούμε τι θα βγάλει και αυτή η έρευνα.Πάντως ένα ακόμα γύρο απωθημένων με τον Κώστα Κληρίδη που δεν συγκάλυψε, δεν θα τον βγάλει περίπατο η «Εφημερίς» [λογοπαίγνιο για το όνομα της εφημερίδας του Πολύκαρπου Ιωαννίδη στα τέλη της δεκαετίας του 1940.. :)]

 • Έτσι για να έχουμε υπόψιν τι περιμένει την κοινωνία μετά τις εκλογές – τι θα πληρώσει η κοινωνία από την πολιτική του Χάρη…
  "Πέραν του 75% των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών δεν καλύπτεται από το «Εστία», αφού είτε δεν πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου είτε οι δανειολήπτες δεν θεωρούνται βιώσιμοι από τις τράπεζες για σκοπούς αναδιάρθρωσης, λόγω των χαμηλών τους εισοδημάτων. Μάλιστα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι επίκειται μεγάλο κύμα εκποιήσεων μετά τις ευρωεκλογές, όταν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών."


  https://dialogos.com.cy/megalo-kyma-ekpoiiseon-meta-tis-eyroekloges/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR06s1vAvj6OeiihCC1ne5uaobVLbp2x8DvWXdHarDw0PpTQweKBh5D7MCk

 • Δίκη για τον θάνατο του Κ. Παπακώστα ή οι αθλιότητες ενός Ιωνά χωρίς καρέκλα και χωρίς φύλο συκής: απαγόρευσαν στον Παπακώστα να περπατήσει 100 μέτρα για να πάει στην εκκλησία το Πάσχα – αυτοί που σκίστηκαν πολλαπλώς να στείλουν το Νεοκλέους στο μέλαθρο σε άλλη πόλη

  Θα δούμε λοιπόν και τον Χάρη σε δίκη αλλά και τον Ιωνά τελικά – για την δολοφονία [τι άλλο είναι η σκόπιμη παράβλεψη 3 ιατρικών γνωματεύσεων για επικείμενο θάνατο – ενώ του απαγορευόταν  έστω και λίγο περπάτημα] …Το δηλητήριο του Μαρί που σκότωσε το παιδί στους Τρούλλους, κυκλοφορούσε και στις φλέβες του Ιωνά όταν ..δεν αποφάσιζε να κάνει το καθήκον του.


  «Με τρεις ιατρικές γνωματεύσεις του ιατροσυμβουλίου ότι επερχόταν ο θάνατός του, αρνείτο πεισματικά να δώσει την έγκρισή του να πάει στην εκκλησία εκατό μέτρα μακριά με τη συνοδεία δεσμοφύλακα. Αρνήθηκε πεισματικά να μας επιτρέψει, παρά τις προσωπικές επαφές που είχα μαζί του, να τον αφήσει να περπατά λίγο έξω από το νοσοκομείο. Εκεί δεν ξύπνησε μέσα του η πολιτική ευαισθησία; Έπρεπε να τον αφήσουν να πεθάνει; Έναν άνθρωπο που ανάλωσε τη ζωή του στους αγώνες της Κύπρου τον άφησαν να πεθάνει με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε».
  Ο απαγγελτικός λόγος από τον αδελφό του μ. Κώστα Παπακώστα, Ι. Παπακώστα, στη διάρκεια εκπομπής, την περασμένη Τρίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα»

  https://dialogos.com.cy/sto-dikastirio-o-ionas-tha-klithei-na-logodotisei-gia-tis-synthikes-thanatoy-k-papakosta/

 • Η φτήνια του ΔΗΣΥ σαν δημόσιο έκθεμα με ενδιαφέρον εξαπτέρυγα όπως τους Λεβέντ βορείως και εκκωφαντικές σιωπές νοτίως:

  Η επίθεση εναντίον του Νιαζί ήταν οργανωμένη από τον ΔΗΣΥ και είχε και ξεκάθαρο στόχο – την μετατόπιση της έμφαση από τα σκάνδαλα, τις παραιτήσεις κοκ, και την μεταφορά της εστίασης στον «Τούρκο» που θα πιάσει την «ευρω-έδρα». Η αισχρότητα πηγάζει από το γεγονός ότι πριν από αυτήν την προεκλογική δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον Νιαζί σαν άτομο, σαν πολιτική μορφή που πέρασε το τοίχος, ή σαν ακαδημαϊκό. Ξαφνικά άμα έκοψε μέσα ο ΔΗΣΥ εφκάλαν περίπατο, χωρίς ίχνος ενδοιασμού, τον πιο χυδαίο ρατσισμό. Τζαι ακόμα σιηρότερα εν εφκήκεν ένας, μια, να πει «αντροπή ρε». Τίποτε… Η ασημαντότητα του/της κάθε διαττοντα αστερα σαν
  generic πατέντες θεαματικής ατάκας τζαι πειθήνιας υπακοής στο κομματικό καθήκον. Τζαι να ήταν τουλάχιστον κανένα κόμμα έστω ιδεολογίας – να πεις άτε... Αλλά δαμαί φαίνεται να έχουμε πειθήνιους του κόμματος της αρπαχτής.

  Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε δημόσια τζαι έντονα ήταν ο Κωνσταντίνου του Πολίτη. Τουλάχιστον τούτος εν άντεξε. Ή μπορεί να πουλά το σενάριο «Στυλιανίδης». Ότι τζαι να ένει... Αλλά οι υπόλοιποι σιωπή. Τζαι αθθυμίζουμεν το σκηνικό – ξεκίνησε με την κόρη του Σύρου να σαλαβατά με παιδιάστικες ανοησίες [«θα θυμώσουν οι ευρωπαίοι γιατί θα εκλέγει τούρκος, ενώ οι ευρωπαίοι τα έχουν με την Τουρκία» – μα πόσο πιο κωμικό μπορεί να γίνει αυτό το άτομο; Τζαι πραγματικά στον ΔΗΣΥ θα στείλουν αυτήν την αχαπαροσύνη στην Ευρώπη τζαι νομίζουν ότι εν «ευρωπαϊκή» τούτη η ρητορική;..:)] τζαι παρέλαση ρατσιστικής άγνοιας ακόμα τζαι για το σύνταγμα [Η «Κυπριακή Δημοκρατία των ελλήνων της Κύπρου» - υπάρχει κάτι πιο ρατσιστικό ανάμικτο με την πλήρη αγνοια;]. Με
  background την δήλωση Αναστασιάδη για δανεικές ψήφους.

  Μετά εμπήκε τζαι ο Αβέρωφ στο χορό – ερώταν [με την σοβαροφάνεια της λαφαζανιάς του θεάτρου που παίζει κάθε φορά που αλλάζει νούμερο] αν ο Νιαζί θα αντιπροσωπεύει τους Τουρκοκύπριους ή την Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά μπήκε στην παράσταση τζαι ο κασέτας Χριστοφόρου να αμφιβάλει αν ο Νιαζί θα εκπροσωπούσε έστω τους τουρκοκύπριους ή την Τουρκία. Τζαι την βοήθεια στο ακροδεξιό παιδάκι την πρόσφερε [ε τώρα πκιον, φύλο συκής εν έσιει κοπέλλια – αν τούτος εν προσφέρει υπηρεσίες εν ψωνάρα] ο Λεβέντ που έφκηκε να κατηγορήσει τζαι τον Νιαζί τζαι το ΑΚΕΛ. Όλοι αυτοί [και ο Λεβέντ φυσικά] στην υπηρεσία ενός θεάματος μετατόπισης - που τελικά εν φαίνεται να ετράβησεν ευρύτερα [ούτε καν ο Φιλελεύθερος..:)] - τώρα πόσο έπαιξε στους υποστηρικτές της λύσης του ΔΗΣΥ θα φανεί.

  Αλλά τι σιωπή από τόσους και τόσους, ΜΜΕ και εύκολους στην ατάκα. 215 χρόνια ψέματα… Ξυπνάτε ρε. Αυτός είναι ο ΔΗΣΥ τζαι ούτε το φύλο συκής «Κληρίδη» εν περνά πκιον. Τζαι ετοιμάστε τα γιαούρτια την επόμενη φορά που θα έρτουν να σας πουλήσουν ευαισθησία για λύση ή άποψη για τον… εθνικισμό. Η σιωπή των αμνών μιλά πολύ περισσότερο από τις ατάκες της φτήνιας…

 •  Άκουσα τον Νιαζί να λαλεί ότι του οφείλει μια απολογία ο Αβέρωφ…
  Κάνεις λάθος Νιαζί. Κάνεις λάθος ότι ο Αβέρωφ, ο Αναστασιάδης κ.ο.κ. ήταν ποτέ ειλικρινείς μαζί σου. Σε χρησιμοποιούσαν – όπως τώρα χρησιμοποιούν εκείνο το κωμικό πια νούμερο τον Λεβέντ. Και είναι λάθος να περιμένεις απολογία από αυτούς… [Υ.Γ. Ο Νιαζί ιδεολογικά δεν είναι αριστερός – είναι ένας κεντρώος, περισσότερο κεϋνσιανός της γερμανικής σχολής. Σε αναλογία, πολιτικά, όπως τον Μαλά. Φιλοσοφικά είναι ένα είδος χεγκελιανού – εξού και η «ολική Κύπρος». Και σίγουρα είναι φεντεραλιστής – και στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Το κοινό του με τη αριστερά είναι το κυπριακό – και σε αυτήν την συγκυρία και ευρύτερα.]


 • Καθώς άκουγα κάθε μέρα και ένα νέο νούμερο του ΔΗΣΥ να παρελαύνει για να πουλήσει τον ίδιο φτηνό ρατσισμό που οδήγησε στα εγκλήματα των μαζικών τάφων στο παρελθόν [ίδια λογική: οι τούρτσιοι εν ούλλοι ίδιοι, άρα ας τους σφάξουμε ούλλους, γέρους μωρά, άντρες, γυναίκες] ένοιωσα ένα θυμό να ξεπερνά την αηδία για τους ξεδιάντροπους. Θυμήθηκα εκείνο το ντροπαλό ύφος των Τουρκοκυπρίων, σχεδόν απολογητικό, καθώς περνούσαν στο νότο το 2003. Μετά την ειλικρίνεια του βλέμματος που την είδαν τόσοι και τόσοι, που καμωνόταν και ο ΔΗΣΥ ότι είδε και κατάλαβε – και τώρα να αντιμετωπίζουν ακόμα τζαι τον Νιαζί έτσι; Τί θα ένοιωθαν εκείνοι οι άνθρωποι μόλις βόρεια της γραμμής… Θυμήθηκα το σχεδόν πονεμένο βλέμμα εκείνης της κοπέλας στο βιβλιοπωλείο της βόρειας Λευκωσίας λίγο μετά το 2004: «Αν δεν μας θέλετε, να μας το πείτε…»
  Και τώρα, 15 χρονιά μετά, πάλι αυτό;

  Θυμήθηκα ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Σαλμάν Ρουσντί «Σατανικοί στίχοι» [ένα βιβλίο για την εμπειρία του ξένου, του Άλλου]:
  «Ένοιωσε τη γέννα αυτής της αδυσώπητης οργής που θα έκαιγε μέσα του χωρίς να ελαττώνει για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, που θα εξάτμιζε την παιδική του λατρεία του πατέρα, και θα τον έκανε μοντέρνο άνθρωπο, που θα έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, από εδώ και μπρος να ζήσει χωρίς Θεό οποιουδήποτε είδους… τις χειμωνιάτικες βραδιές αυτός που δεν είχε κοιμηθεί πάρα κάτω από ένα σεντόνι, κοιμόταν τώρα κάτω από βουνά μαλλιού και ένοιωθε σαν φυσιογνωμία σε αρχαίο μύθο καταδικασμένος από τους θεούς να έχει βράχο να πιέζει πάνω στο στήθος του… και τότε ήταν που άρχισε να παίζει θέατρο, να βρίσκει μάσκες που αυτοί οι τυπάδες θα αναγνώριζαν, χλωμές μάσκες, μάσκες κλόουν, μέχρι που τους έπεισε ότι ηταν εντάξει, ότι ήταν και αυτός άνθρωπος σαν και αυτούς. Τους κορόιδευε με τον ίδιο τρόπο που ένα ευαίσθητο ανθρώπινο ον μπορεί να κοροϊδέψει γορίλλες να τον δεχτούν στην οικογένειά τους, να τον χαϊδεύουν και να τον αγκαλιάζουν και να του μπουκώνουν μπανάνες στο στόμα..»

 • Τα αναπόφευκτα – η δαιμονοποίηση του ανθρώπου που περνά το συρματόπλεγμα και η μαζική τουρκοκυπριακή ψήφος σαν παρεμβολή της πραγματικότητας του κοινού χώρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας που βασίζεται και οι διαχειριστές της επικαλούνται το κοινό σύνταγμα…

  Ίσως να ήταν αναπόφευκτο ότι ο Νιαζί σαν ένα από τα πρώτα άτομα που πέρασαν το τείχος και έζησε σαν ξένος στο νότο [σαν  απόδειξη ότι μπορούσαν οι Τουρκοκύπριοι που ήταν εγκλωβισμένοι στην βόρεια Κύπρο μετά το 74, να ζήσουν ξανά με τους ελληνοκύπριους] και σαν προδότης για τους εθνικιστές της κοινότητας του [και όταν τα όργανα του φανατισμού που εξυπηρετούν ξένα κράτη έχουν την μικροπρέπεια σε βρίζουν σαν «προδότη» τότε είναι τίτλος τιμής] θα ζούσε την διάχυση της επαφής των δύο κοινοτήτων σαν ένα κομβικό σημείο που αποκάλυπτε  και την δυναμική της επαφής, αλλά και τις καιροσκοπικές αντιδράσεις που θα έφεραν στην επιφάνεια τον ρατσισμό από την ιστορική ντουλάπα μερικών. Τώρα πια η πιθανότητα μαζικής τουρκοκυπριακής ψήφου είναι εκεί σαν εξίσου αναπόφευκτο δεδομένο [τώρα ή μετά] – το έκανε πραγματικότητα η υποψηφιότητά Νιαζί, αλλά και η ρατσιστική εκστρατεία του ΔΗΣΥ. Είναι το μέλλον  - και θα το περάσουμε και αυτό…

 • Το καθήκον για μαζική τουρκοκυπριακή ψήφο: Ελπίζουμε οι Τουρκοκύπριοι να κατάλαβαν τι έγινε – και τις συνέπειες. Η εκστρατεία ενάντια στο Νιαζί είναι μια απόπειρα να τους αφαιρέσουν το δικαίωμα σε ψήφο. Να ψηφίσουν μόνο μερικοί για ακίνδυνα νούμερα που εγκρίνει το ελληνοκυπριακό βαθύ κράτος. Κατά τα άλλα θέλουν τους Τουρκοκύπριους σε ένα καθεστώς όπως του αφροαμερικανούς του αμερικανικού νότου μέχρι το 1960, οι οποίοι είχαν τυπικά το δικαίωμα ψήφου, αλλά μέσα από το θεάματα της Κου Κλουξ Κλαν φοβόντουσαν να ψηφίσουν. Το ίδιο κόλπο προωθούσε και η ισραηλινή ακροδεξιά ενάντια στους παλαιστίνιους στις τελευταίες εκλογές. Είναι θέμα αξιοπρέπειας πια και για τους Τουρκοκύπριους. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους [γιατί και στο όνομα τους έγινε η ένταξη στην ΕΕ – και δεν τους ρωτήσαν όπως δεν τους ρωτήσαν οι κάθε Σύροι για τις ΕΟΚΑ Β και τα πραξικοπήματα]. Αν οι άθλιοι στην νότια Κύπρο φοβούνται τόσο πολύ, ώστε να δαιμονοποιούν ένα μέχρι πρόσφατα σύμμαχο τους, αν φοβούνται τόσο πολύ που θέλουν να κάνουν την τουρκοκυπριακή ψήφο ύποπτη, είναι καιρός να πάρουν μια απάντηση – εκεί στην κάλπη που υπάρχει ρωγμή στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης…Η ρωγμή της μαζικής τουρκοκυπριακής ψήφου θα θέσει στο τραπέζι το θέμα του εγκλωβισμού των Τουρκοκυπρίων και τη πιθανότητας να γίνει μπούμερανγκ η προσπάθεια να τους κρατούν σε καθεστώς περιθωριοποίησης…

 • Ίντα τζαιρούς εφτάσαμε - Το πιο αιχμηρό κείμενο [κατά την διάρκεια της εβδομάδας] συντάκτη, για την εκστρατεία δαιμονοποίησης του Νιαζί από τον ΔΗΣΥ, βρέθηκε στον... Φιλελεύθερο.
  Η κατρακύλα ΔΗΣΥ για μερικές ψήφους


  Του Πανίκου Χαραλάμπους

  08 Μαΐου 2019

  Είναι με λύπη που βλέπω την κατρακύλα του ΔΗΣΥ το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη συμπερίληψη ενός Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Και με λυπεί περισσότερο διότι η κατρακύλα δεν πήρε μόνο τα ακραία στελέχη του ΔΗΣΥ, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρό του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο οποίος σε δύσκολες στιγμές στάθηκε πάνω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτή τη φορά όμως δείχνει να ακολουθεί στελέχη του, όπως για παράδειγμα την υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματός του, κ. Ελένη Σταύρου, που δεν περνά μέρα που να μην καταγράφει ένα νέο πολιτικό ολίσθημα.
   
  Η παρουσία ενός Τ/κ στο ψηφοδέλτιο ενός ελληνοκυπριακού κόμματος και η διεκδίκηση έδρας από μιαν άλλη ομάδα Τ/κ, μόνο θετικά μπορούν να αντικριστούν. Ενισχύουν την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός κράτους δικοινοτικού και δημιουργούν προϋποθέσεις ενδυνάμωσης των προοδευτικών δυνάμεων ανάμεσα στους Τ/κ. 

  Είναι πραγματικά κρίμα για μιαν έδρα στ
  o Ευρωκοινοβούλιο ο ΔΗΣΥ να πέφτει τόσο χαμηλά και να ρίχνει νερό στον μύλο των αντιδραστικών δυνάμεων στην τ/κ κοινότητα και γενικότερα όλων εκείνων που πλέον δεν πιστεύουν σε μια λύση που θα ενώνει την πατρίδα μας. Είναι εγκληματικό για τις ψήφους μερίδας Ε/κ η ηγεσία του ΔΗΣΥ να συμπλέει με τις ακραίες δυνάμεις στο κόμμα της και την κυπριακή κοινωνία. 

  Ερωτήματα του τύπου, «ποιο θα εκπροσωπεί ο κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στο Ευρωκοινοβούλιο;», είναι απαράδεκτα, όχι μόνο γιατί είναι ανύπαρκτα, αλλά γιατί είναι εγκληματικά. Και ο κ. Νεοφύτου είναι πολύ έξυπνος και έμπειρος πολιτικός για να ξέρει ότι η ζημιά που προκαλούν αυτού του τύπου πολιτικές είναι πολύ μεγαλύτερη, τεράστια, σε σχέση με το όποιο πρόσκαιρο κομματικό όφελος.


  Και νομιμοποιούμαι να υποθέτω πως, εάν η κ. Σταύρου δεν είχε την ανοχή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, δεν θα αποτολμούσε να πει για τον κ. Κιζιλγιουρέκ ότι «ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν θα αποτολμούσε ποτέ να αναλάβει την πρωτοβουλία να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, αν δεν είχε την έγκριση της επίσημης Τουρκίας».

  http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/698272/i-katrakyla-disy-ga-merikes-psifoys?fbclid=IwAR3Uw9-xQN5oyA2c1dAd0-sXWr7w22PK7N2oUMm1hsAB28f0XOg4JfZemIc

 • Δικαιούνται οι νέοι στην Κύπρο, να κάνουν σεξ που δαμαί τζαι δα.. :) wow!
  Σε μια κοινωνία/κοινότητα η οποία από το 1948 θεσμοθέτησε το σχολικό σύστημα [με την ανοχή των βρετανών] σαν χώρο ελέγχου των παιδιών και διατήρησης τους σε ένα είδος παρατεταμένης εξάρτησης [αντί να ενθαρρύνει την αυτονόμηση τους], πόσο παράξενο είναι ότι τους έστειλαν νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της παιδικής πορνογραφίας τζαι οι άλλοι δακάτω εκαταλάβαν ότι πρέπει να απαγορεύεται το σεξ από… ανήλικους. [στο φαντασιακό της ελεγχόμενης παιδικότητας τζαι τα 14 χρόνια εν παιδικότητα..]


  Αν οι χριστιανο-μουσουλμάνοι του ενός και μοναδικού θεού προσβλέπουν στην «Ένα θεό πατέρα παντοκράτορα..» εγώ περιμένω «τον/την απελευθερωμένο γιο/κόρη που θα ολοκληρώσει το ημιτελές βήμα της δεκαετία του 1940 και της πενταετίας 1974 – 79 για ανατροπή του πουριτανισμού, της εξάρτησης και των πατριαρχικών κατάλοιπων.


  «…για την πλέρια ευτυχία της ανθρώπινης ανάγκης..

  Όπου θα είναι το όνειρο η ζωή…»

  [Ν. Άσιμος]

  «Όπως διαπιστώθηκε από τις Βρυξέλλες, δεν μεταφέρθηκαν ορθά στο εθνικό μας δίκαιο ορισμένες σημαντικές διατάξεις της εναρμονιστικής νομοθεσίας (Οδηγία 2011/93/ΕΕ) με βάση τις οποίες, μεταξύ άλλων, δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα οι σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ παιδιών αρκεί να είναι ηλικίας 14 χρονών και άνω.

  Η επιστολή της Κομισιόν στάλθηκε στις 13/9/2018 και χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ μήνες μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο, θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λήψης μέτρων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας..»


  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/699154/apopoinikopoieitai-to-sex-metaxy-anilikon

 • Οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: μπορεί ο Ερντογάν να τα βάζει με τη Δύση, αλλά όπως απέδειξε με την στρατηγική του κίνηση προς την Ρωσία το 2015, έχει μια  αιχμηρή στρατηγική σκέψη. Έκανε σωστή στροφή βλέποντας την ήττα των δυτικών στην Συρία. Η απόφαση του εκλογικού συμβουλίου για επανάληψη των εκλογών στην Ιστανμπούλ, δύσκολα μπορεί να αποδοθούν σε σταθερά κριτήρια του Συμβουλίου, που για ανάλογους λόγους δεν ακύρωσε άλλες εκλογές πριν. Μάλλον ήταν προϊόν πιέσεων από το Ερντογάν και πιέσεων του εθνικιστικού κόμματος, και της ηγεσίας του που φοβάται ότι στο τέλος θα εκτοπιστούν από το κόμμα διάσπαση που δημιουργήθηκε στο χώρο τους.

  Μπορεί, σε αυτό το πλαίσιο, να πει κανείς ότι ο Ερντογάν ταυτίστηκε με την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος ενάντια σε φωνές στο ίδιο του το κόμμα να αποδεχθεί την ήττα και να προσεγγίσει το ρεπουμπλικανικό κόμμα σε μια πλατφόρμα «ενότητας». Οπότε τώρα οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη [πως θα γίνουν, και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τους] θα είναι ένα κομβικό σημείο των ισορροπιών της εσωτερικής πολιτικής και της ευρύτερης πορείας της Τουρκίας όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό: Οι ευρωπαίοι τάχθηκαν σαφώς υπέρ της νίκης της αντιπολίτευσης –και άντε τώρα η καημένη η Ε. Σύρου να προσπαθεί να καταλάβει πως και οι ευρωπαίοι που [αυτή νομίζει] ότι δεν θα ήθελαν τον Νιαζί των σπουδών στην Γερμανία, θέλουν τον κεμαλικό Ιμαμάγλου.. :)

 •  Πάντως ας μην πανικοβάλλεται τόσο [ακόμα] η ελληνοκυπριακή δεξιά και να τρέχει να ξεπεράσει σε ρατσισμό και το ΕΛΑΜ - ο κάλος τους θείος, ο Ερντογάν φαίνεται ότι θα φροντίσει να αποκτήσουν μια δεξιά σύμμαχο στην βόρεια Κύπρο – και έτσι θα έχουν καθρέφτη στις ρητορικές ανοησίες.

  Αλλά παίζεται αν θα κερδίσετε [εννοείται ότι σαν δεξιά βόρεια και νότια έχετε κοινή ρητορική και συμφέροντα στον διαχωρισμό] τον Ακιντζί στις εκλογές.


  Το πρόβλημα σας βόρεια και νότια [και τα ίδια αντιμετώπισαν και οι απορριπτικοί βόρεια και νότια ακόμα και όταν είχαν και οι 2 εξουσία] είναι ότι λειτουργείτε σαν οργάνων ξένων συμφερόντων – και αργά ή γρήγορα η τοπική κοινωνία σαν έκφραση των δυναμικών του χώρου στην γεωπολιτική περιοχή και σαν σύμβολο κοινής μοίρας των κυπρίων, εστω και μπουρδουκλωμένα, αναζητά τις δικές της ισορροπίες..


  Είσαστε τα επιφαινόμενα του αποικιακού ιδεολογήματος ότι πρέπει να μας κυβερνούν οι ξένοί γιατί …δεν μπορούμε τάχα κοκ. Για αυτό άλλωστε στην φιλελε-δήθεν «εκμοντερνίστικη» σας εκδοχή υιοθετήσατε τυφλά το διήγημα ότι φταίει που είμαστε… «χώρκατοι» [ενώ εσείς…
  J] τζαι δεν είχαμε Διαφωτισμό κ.ο.κ.

  Παραμυθάκια για να συγκαλύπτετε το ιστορικό γεγονός ότι η γενεαλογία των πελατειακών σχέσεων ανάγεται στην δουλοπρέπεια της παράταξης σε συνεργασία με την αποικιοκρατία. Απλώς θέλετε να είσαστε μουχτάρηες με ξένες μπότες…
  Αλλά θα ερτει τζαι ο τζαιρός που θα ξεφορτωθούμε οϊ απλώς το πόστο αλλά τζαι την φαντασιακή ανάγκη υποταγής που δέρνει μερικούς.

 •  Ένα σκάνδαλο που κρύβει πολλά; Ποιοί υφαρπάζουν τα κτήρια του Συνεργατισμού και δεν θέλουν να φανούν τα ονόματα τους;
  Ο οργανισμός που έστησε ο Χάρης κοκ κατά την διάρκεια του χαρίσματος του Συνεργατισμού στην Ελληνική [αυτό ήταν ουσιαστικά μια ευνοιοκρατική κίνηση ημετεροκρατίας] φαίνεται ότι έκανε διάφορες συμφωνίες για ξεπούλημα των ακίνητων το Συνεργατιμού. Και όταν ζήτησε τα στοιχεία η Βουλή, αρχικά τα έδωσαν και τώρα έπεσε πανικός. Το λέγαμε- με όλα τα κουσούρια της, η Βουλή είναι πολύ πιο δημοκρατική από την κυβέρνηση  με τους εξαγορασμένους συμβούλους, την τεκμηριωμένη ανικανότητα και την ρουσφετολογία από όλες τις πάντες.. Εννοείται ότι ελπίζουμε ότι η Βουλή, αλλά και ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας θα το ερευνήσουν και θα μας πληροφορήσουν αν έχουμε μια ακόμα περίπτωση πλιάτσικου. Για να έχει πέσει πανικός στο κατασκεύασμα του Χατζηγιάννη. Κάτι τρέχει… :)


  Τζαι το θέμα είναι αν είναι καν νομότυπες οι διαδικασίες πώλησης με δεδομένο ότι υπάρχει ένα πόρισμα που καταγράφει ευθύνες και έχουν ξεκινήσει ποινικές ανακρίσεις. Μια από αυτές αφορά και διαγραφές δανείων. Οπότε δεν μοιάζει αυτή η βιασύνη να μοιραστεί η περιουσία του Συνεργατισμού κάπως όπως εκείνα τα… δάνεια και τις διαγραφές τους…;

  «Πανικός φαίνεται να έχει καταβάλει τους ιθύνοντες στη διάδοχο οντότητα του Συνεργατισμού, Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), καθώς σπεύδουν να περισώσουν ότι μπορούν ώστε να μην διαρρεύσουν τα στοιχεία των αγοραστών ακινήτων της πρώην ΣΚΤ.

  Σε επιστολή προς την επιτροπή ελέγχου, με ημερομηνία 7/5/2019, ο φορέας απευθύνει έκκληση όπως η πληροφόρηση η οποία στάλθηκε στη βουλή επιστραφεί, καθώς επίσης και να καταστραφούν οποιαδήποτε αντίγραφα του επίμαχου εγγράφου.


  Συγκεκριμένα, στην επιστολή της ΚΕΔΙΠΕΣ αναφέρεται ότι «με την παρούσα παρακαλούμε όπως η πληροφόρηση η οποία σας στάλθηκε σε έντυπη μορφή στην οποία φαίνονται τα στοιχεία των αγοραστών, μας επιστραφεί και όπως οποιαδήποτε αντίγραφα έχουν δημιουργηθεί από εσάς είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή καταστραφούν ή/και διαγραφούν πάραυτα».


  https
  ://www.stockwatch.com.cy/el/article/voyli-trapezes/panikos-stin-kedipes-gia-ta-onomata-agoraston-akiniton?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&fbclid=IwAR2FYv5HiyO9fPZQUQllKflv3jVf710vKKSoLfPlW9qhwdDL-lDaUF-AujQ


  Πάνω που 90 χιλιάδες με σοβαρές υλικές στερήσεις στη χώρα του
  success story σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 36 χιλιάδες νέοι κάτω βιώννουν την ακραία φτώχεια. Εν μας κόφτει. Τωρά έσιει ευρωεκλογές παρά να ασχολούμαστεν με έτσι περιθωριακά θέματα ας ρίψουμε λάσπη του πρώην συμβουλου του προέδρου, σκέφτεται ο Αβέρωφ, μιας τζιαι εκάμεν τα ξανά πίτσες η κόρη του πραξικοποιηματία, ο Ιωνάς, ο Ζαχαρίας κλπ.

  https://dialogos.com.cy/90-chiliades-kyprioi-antimetopizoyn-sovares-ylikes-steriseis
  /

 •  Ο Αβέρωφ, Κυριακήν ημέρα πού δεν παρέληψε να πάει; Στο μνημόσυνο του Ν. Σαμψών. Σιερκές με τον Χρίστου του ΕΛΑΜ για άλλη μια φορά. Τζαι για άλλη μια φορά τιμούν το πραξικόπημα. Εν τζαι χρειάζουνται πολλές κουβέντες για τούτα. Οι μάσκες εππέσαν. Ξανά.
 • Ποιός εν ο δήμος που εδώ και χρόνια λειτουργεί παράτυπα παραβιάζοντας ακόμα τζιαι βασικές πρόνοιες του νόμου που τον ιδρύσαν; Hint: Εν ο ίδιος δήμος που αρνείται να συμμορφωθεί με δικαστικές αποφάσεις τζιαι παίζει πελλόν γενικότερα. Οδυσσέα καμιά έρευνα για τούτα ούλλα παίζει;


 • Τελικά αυτές οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον σε διαφορά επίπεδα όσον αφορά τουλάχιστον την ρητορική: ο ΔΗΣΥ τζαι η επιστροφή στο παρελθόν μέσω Σύρου, η ΕΔΕΚ που αθθυμήθηκε ότι κάποτε ήταν εναντία στην ακροδεξιά, τζαι ο Περδίκης που θέλει να εξηγήσει πώς να αντιμετωπίζεται ο... εθνικισμός.
  Έτσι αφού είδαμε τον ΔΗΣΥ να σκαλίζει το ρατσιστικό του παρελθόν με τις επιθέσεις ενάντια στον Νιαζι, στο χώρο του Κέντρου είχαμε την ανάποδη κίνηση: εκεί ο φόβος διαρροών προς το ΕΛΑΜ, ξαφνικά επανάφερε την δημοκρατική αντιφασιστική μνήμη και ρητορική…Και σε ένα επεισόδιο των διαμαχών ΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ να’σου και ο Περδίκης να σολιάζει πώς να αντιμετωπιστεί ο... εθνικισμός :)


  Μπορεί να έχουν μια κωμική χροιά όλα αυτά – αλλά επειδή οι ρητορικές μπορεί να έχουν τζαι μια δυναμική αυτόνομη από τους φορείς τους [«η γλώσσα μιλά μέσα από εμάς» κατά την διατύπωση του
  Barthes] αυτές οι ρητορικές μετατοπίσεις προς το βάθος της ιστορικής μνήμης μπορεί να έχουν και συνέπειες πέρα από τον αυτονόητο πολιτικαντισμό των εκλογών. Αλλά ακόμα και το ότι τρέχουν μερικοί κεντρώοι να μαζέψουν ψήφους «δικούς τους» με… αντιφασισμό, κάτι είναι :) Κάτι έμεινε…; :)

  Φυσικά δεν μπορεί να ξεχνά κανείς, επίσης, ότι η Σιζοπούλεια ΕΔΕΚ άλλαξε σε μια νύχτα ψήφο στη Πάφο για τον Δημοτικό Κήπο τζαι πιάνει τζαι τούτη δάνεια που την ακροδεξιά όπως τον… Ιακώβου. Πιγκ-πονκ κατάντησε ο απορριπτικός χώρος. Οπότε άμα ακούεται τζαι λλιον ιστορικό
  background, ίσως να έσιει τζαι κάποια σημασία σαν μνήμη πέρα που το αλατοπίπερο του πολιτικαντισμού. Θα δείξει… :)

 • Από την Βενεζουέλα στην Ασία: αναγκαστικά τις εξελίξεις πλέον πρέπει να τις βλέπει κανείς με φόντο τον παγκόσμιο χάρτη. Μετά το φιάσκο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα, ο Τραμπ έριξε ξαφνικά γραμμή για αντιπαράθεση [ή θεάματα αντιπαράθεσης] στην Ασία. Η απότομη κρίση στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ φάνηκε να έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις, αλλά ήταν κάπως, και «θέαμα Τραμπ». Έπεσαν τα χρηματιστήρια, αλλά σταθεροποιήθηκε η κατάσταση με φόντο την πληροφορία ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Αλλά η ένταση γύρω από το Ιράν, με μούττην με κώλον είσιεν. Ξαφνικά, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στείλουν ναυτικό και πυραύλους κοντά στο Ιράν. Αυτό έμοιαζε πιο ξεκάθαρα προσπάθεια αλλαγής εστίασης από την λατινική Αμερική.

  Κατά την διάρκεια της εβδομάδας διαφάνηκαν δυο δεδομένα για την Βενεζουέλα. Από την μια ο Τραμπ φάνηκε να διαρρέει ότι «το παρατράβηξε» ο Μπόλτον, και ότι ήθελε να εγκλωβίσει τον Τραμπ σε πολεμική αναμέτρηση, ενώ στα δυτικά ΜΜΕ άρχισε ο προβληματισμός για την κωμική φιγούρα του Γκουαϊντό, που παρά τις πολλαπλές συνεντεύξεις, δεν φαινόταν να έχει κάτι ιδιαίτερο να πει. Ενώ οι Ρώσοι ήταν σαφώς αποφασιστικοί στην στάση τους. Ίσως λοιπόν να είχαμε και μια μετατόπιση… Στις διαρροές του Τραμπ λ.χ. κυκλοφόρησε και η ατάκα ότι είπε σε σχετική συνεδρία ότι τελικά ο Μαδούρo είναι «σκληρό καρύδι». Θα δείξει.. Το
  tour  του Πομπέο πάντως δεν ήταν μετά βαΐων και κλάδων. Μάλλον επιβεβαίωση δυσκολιών: στο Ιράκ έριξε σπόντα για αυτονομοποίηση της χώρας [εννοώντας την φιλία με το Ιράν] σαν ύστατη κωμωδία – ο εκπρόσωπος της χώρας που έριξε το Ιράκ στην αγκαλιά του Ιράν τώρα ανησυχεί για τις συνέπειες του φιάσκου;

  Στην Ευρώπη εμφανίστηκε η ένταση με τους Γερμανούς [για το βόρειο αγωγό φυσικού αερίου από Ρωσία], ενώ και στην Βρετανία συνέχισε να υπάρχει μπέρδεμα [όσον αφορά τους αμερικάνους]  με την επιμονή της κυβέρνησης να μην μπλοκάρει τις κινέζικες εταιρείες… «Τέως ηγεμόνας σαν αναζήτηση ρόλου ύπαρξης» έμοιαζε το σενάριο.. ή θκιακονώντας αγορές με ολίγον
  bullying – όπου περνά πκιον… J

 • Τα δυτικά ΜΜΕ πάντως συνεχίζουν απτόητα την προσπάθεια διακωμώδησης της ύπαρξης τους. Το πάλαι ποτέ πανίσχυρο πλανητικά CNN κατέγραψε το ψέμα/fake news της χρονιάς: σε μια προσπάθεια να συντηρήσει την ένταση στην Βενεζουέλα δημοσίευσε και το ακόλουθο – ότι έγιναν εκλογές τον Γενάρη την χώρα και κέρδισε ο Γκουαϊντό.. :) Τελικά όταν τους υπενθύμισαν από παντού ότι δεν έγιναν προεδρικές τον Γενάρη, και όταν έγιναν κέρδισε ο Μαδούρo, ενώ ο Γκουαϊντό δεν ήταν καν υποψήφιος χρειάστηκαν μια μέρα να αποσύρουν το fake news… Η κρίση εγκυρότητας σαν σύμπτωμα της κρίσης ηγεμονίας.

  https
  ://www.rt.com/usa/458507-cnn-fake-news-venezuela/
   

  CNN took the concept of “fake news” to a whole new level with a recent report on Venezuela, in which it claimed that citizens “chose” coup leader Juan Guaido over current president Nicolas Maduro in January “elections.”


  In a
  reporton Sunday’s deadly Venezuelan military helicopter crash, CNN wrote that “pressure is mounting” on Maduro to step down “following elections in January in which voters chose opposition leader Juan Guaido over him for president.”


 • Και κατά τα άλλα τα ημέτερα ψώνια νομίζουν ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταλείπουν την Τουρκία… ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ενώ δακάτω εκαρτερούσαν θαύματα.
  Turkey is an important and highly valued NATO Ally”, Secretary General Stoltenberg said at a press conference alongside Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu. “I welcome that Turkey is playing a key role in our training mission in Iraq”, the Secretary General said, citing Turkey’s strong contributions to NATO missions in Afghanistan and Kosovo as further examples of Turkey’s active contributions to collective defense of the Alliance.

  Bordering Syria and Iraq, Turkey has been the NATO Ally most exposed to violence and turmoil from the Middle East and the Secretary General offered his condolences to the Turkish government on the recent loss of several Turkish soldiers on its southern border. “NATO Allies stand with Turkey as it faces serious security challenges”, the Secretary General said, adding that NATO helps protect Turkey with air and missile defence systems and enhanced patrols by AWACS surveillance planes. “Over the years, NATO has invested more than 5 billion US dollars in military facilities in Turkey”, the Secretary General said. “This includes important infrastructure such as airfields, naval bases, and radar sites.


  The Secretary General spoke after chairing a meeting of the Mediterranean Dialogue, a partnership forum that brings together 29 Allied countries with seven countries from the Mediterranean region. While in Ankara, Mr Stoltenberg also held separate talks with President Recep Tayyip Erdoğan and Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu on the security situation in the region and Turkey’s strong contributions to NATO.
  https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_165855.htm?fbclid=IwAR3rnhXuDEXIOIIYzkJyGn_qPmqE-VgZU26SZnklXoB24Q2-GrV4wHeSocc

 • Και ένα ακόμα κείμενο της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου  - μια ευαίσθητη αναφορά στο Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους που πέθανε σε ένα σκηνικό όπου του μπουλινγκ σαν έκφραση της εσωτερικής ανασφάλειας του περίγυρου του, κατασκεύασε την τραγωδία:
  Ένα αγόρι που ήθελε να γίνει αποδεκτό
  10 Μαΐου 2019
  Ένα αγόρι πέθανε. Προσπαθώντας να γίνει αποδεκτό. Πίνοντας όχι για να διασκεδάσει ο ίδιος, αλλά για να διασκεδάσουν οι άλλοι. Και να τον θέλουν στην παρέα τους. Για να μην είναι μόνος. 
  Ο θάνατος του, και ο τρόπος που έγινε (ασφυξία από εισρόφηση εμεσμάτων μετά από κατανάλωση αλκοόλ) σε εφηβικό πάρτι θα έπρεπε να μας συγκλονίσει. Πέρασε ωστόσο σε δεύτερη μοίρα αφού συνέπεσε με την ανακάλυψη της ανθρώπινης σορού στο φρεάτιο που ξετύλιξε το νήμα της υπόθεσης δολοφονιών εφτά τουλάχιστον γυναικών και παιδιών από έναν κατά συρροή δολοφόνο. 

  Μετά από μέρες έρχονται στη δημοσιότητα βιντεογραφημένα στιγμιότυπα που δείχνουν πως ο 16χρονος ήταν στόχος εκφοβισμού και συνεχών πειραγμάτων. Του λεγόμενου
  bulling, το οποίο συχνά υποτιμάμε. «Έφηβοι είναι, ανταλλάζουν κουβέντες που δεν τις εννοούν. Αστεία κάνουν μεταξύ τους, νεανικές τρέλες, θα τα ξαναβρούν». Δεν είναι έτσι όμως. Προσπερνάμε την ευαισθησία ενός εφήβου και δεν λαμβάνουμε υπόψη που μπορούν να καταλήξουν τα πειράγματα αυτά, αν και υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα, που θα έπρεπε να μας αφυπνίσουν. Πιο κοντινό μας παράδειγμα η περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα. Παραλληλισμός που δεν θέλουμε να γίνεται, ειδικά σε μια μικρή κοινότητα, όπως αυτή όπου έγινε το συμβάν. 

  Αν και διορίστηκε ανακριτική ομάδα η οποία διερευνά τον θάνατο του αγοριού, ενδεχομένως να είναι δύσκολο να συνδεθούν τα γεγονότα και να αποδοθούν ευθύνες. Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα λόγω και της ηλικίας των εμπλεκομένων, οι οποίοι προφανώς και δεν ήθελαν να σκοτώσουν τον συμμαθητή τους. Πλάκα έκαναν. Εις βάρους αυτού που θεώρησαν ότι ήταν ο αδύναμος κρίκος και τον επέλεξαν για να γίνει ο σάκος του μποξ όπου πάνω του θα εκτόνωναν τη δική τους ανωριμότητα, τα δικά τους συναισθηματικά και πνευματικά κενά τα οποία οι ίδιοι εξελάμβαναν ως υπεροχή. Θύματα είναι κι αυτοί. Μιας κουλτούρας που στοχοποιεί τον μαύρο κύκνο,
    ο οποίος μπορεί να είναι και ο πιο ξεχωριστός. 

  Ο 16χρονος Παναγιώτης δεν θα ‘ρθει πίσω. Αν και οι μαρτυρίες, κυρίως τα βίντεο μιλούν από μόνα τους, ίσως να μην τιμωρηθεί κανείς. Η μόνη δικαίωση για αυτόν θα είναι ο θάνατος του να αποτελέσει αφορμή για να γίνουν στα σχολεία τομές που θα αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό, τη συναισθηματική βία από μαθητή σε μαθητή. Κανείς δεν θέλει να είναι στη θέση του Παναγιώτη αλλά ούτε κι αυτών που τον ανάγκαζαν να πίνει μέχρι να πεθάνει. Το συμβάν αυτό θα είναι βαρίδι που θα το κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή, ακόμα κι αν θέλουν να λένε πως δεν προκάλεσαν τον θάνατο του συμμαθητή τους.
   

  chrystalla@phileleftheros.com❌