One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Αθθυμάστε που έσυρνε η μπουλντόζα του αρχιεπίσκοπου κάτω τα κτήρια, τζαι μετά, χωρίς ίχνος ντροπής [τζαι με το ξέπλυμα της ΕΔΕΚ του Σιζόπουλ

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΑθθυμάστε που έσυρνε η μπουλντόζα του αρχιεπίσκοπου κάτω τα κτήρια, τζαι μετά, χωρίς ίχνος ντροπής [τζαι με το ξέπλυμα της ΕΔΕΚ του Σιζόπουλου – τζαι του νυν υποψήφιου εργοδοτουμένου από τον αρχιεπίσκοπο] ελάλεν ότι ήταν κατάρρευση – τζαι θα αναστήλωνε κοκ... Το ψέμα δεν έχει κοντά ποδάρια όσον αφορά θέματα της αρχιεπισκοπής αυτήν την εποχή – είναι μάλλον διάχυτο...


Ρε Τόμμυ, εν καταλάβεις ότι θα γίνει ο περίγελος της Ιστορίας – σαν ο αρχιεπίσκοπος που εκτός που τράκτορ είσιεν τζαι την λαφαζανια σε πρώτη ζήτηση; Μάλλον εν καλά να σκεφτείς πιο σοβαρά την εικόνα που αφήνεις... πιάνεις κάτω που τον πάτο [τζαι εν φιλική, ανθρώπινη συμβουλή]· Ο βιασμός της πόλης και της νοημοσύνης μας. Του Χρίστου Μαραθοβουνιώτη

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Ο βιασμός της πόλης και της νοημοσύνης μας.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η κατεδάφιση των διατηρητέων οικοδομών στην οδό Ισοκράτους από τον Αρχιεπίσκοπο αποτελεί την  ολοκλήρωση ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε με την κατασκευή του ναού και τον ΄΄εξωραϊσμό΄΄ της περιοχής γύρω από την Αρχιεπισκοπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μας έχει αποδείξει διαχρονικά  ότι μπορεί να κάμει πράξη την κάθε του σκέψη χωρίς να υπόκειται κανένα κόστος. 

Και είναι απορίας άξιο γιατί μας εκπλήσσει κάθε φορά που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας χαρίζει μια ωραία έκπληξη, που συνήθως αυτή έχει να κάνει είτε με την καταστροφή του περιβάλλοντος (βλπ. Τοξεύτρα), είτε με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (βλπ. Γεροσκήπου) αλλά και την καταστροφή του πολεοδομικού ιστού της πόλης μας.

Κάποιοι λένε ότι είναι ο χαρακτήρας και η νοοτροπία του ανθρώπου, γεγονός που περηφανεύεται και ο ίδιος. Αυτός ο  χαρακτήρας όμως και η νοοτροπία, σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει αποδεκτά ή ανεκτά από την κυπριακή πολιτεία η οποία με την σιωπηρή ανοχή της τον επιβραβεύει και συγχρόνως τον αποθρασύνει. Έστω και αν κάποιοι σήμερα προσποιούνται ότι κλαίνε πάνω από τα ερείπια. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της ανέγερσης του καθεδρικού ναού πριν μερικά χρόνια  μέσα στο κέντρο του παραδοσιακού πυρήνα της Λευκωσίας. Εκφράζοντας την πλήρη απαξίωση του, όχι μόνο νοητικά, αλλά και λεκτικά για τις παραδοσιακές εκκλησίες μέσα στην παλιά πόλη, δήλωσε δημόσια το περίφημο, ότι ντρέπεται να φιλοξενεί κάποιο καλεσμένο του σε αυτά τα κτίσματα γι΄ αυτό θέλει να κτίσει ένα μεγάλο ναό. Η απαξίωση βέβαια σε αυτά τα ταπεινά, αλλά τόσο πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό κτίσματα δεν δείχνουν μόνο τη μεγαλομανία του, αλλά και την αδυναμία να αντιληφθεί τί σημαίνει πολιτισμός και ιστορία σε αυτό τον τόπο. 

Επί του πρακτέου όμως, πως ερμηνεύεται ο ορισμός παραδοσιακό κέντρο της  πόλης; Είναι το κέντρο κάθε πόλης όπου αποτυπώνεται η ιστορική της εξέλιξη μέσα από τα  παραδοσιακά της κτήρια, σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, τα μνημεία της, τους δρόμους και τα σοκάκια, τις πλατείες, τις γειτονιές και τους κατοίκους της. Όλα αυτά αποτελούν το σώμα της πόλης και κάθε φορά που αφαιρούμε ένα μέρος από αυτά είναι σαν να ανοίγουμε μια μόνιμη πληγή πάνω σε αυτό το σώμα. 

Η περιτοιχισμένη πόλη της Λευκωσίας έχει ιστορία εννέα αιώνων, από την εποχή των Λουζινιάνων και έπειτα των Βενετσιάνων που κατασκεύασαν τα σημερινά τείχη μέχρι την σημερινή εποχή.

Έχει κτήρια και μνημεία που σηματοδοτούν την ιστορική διαστρωμάτωση σε όλη αυτή την περίοδο.

Συνεπώς, κάθε επέμβαση στον ιστό αυτού του κομματιού της πόλης πρέπει να γίνεται με φειδώ και με γνώμονα τη διατήρηση για να μην διακόπτεται αυτή η ιστορική συνέχεια, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την εποχή της.

Πως η ανέγερση του καθεδρικού ναού αντιμετώπισε όλα αυτά τα θέματα.

Είναι ένα τεράστιο κτήριο το οποίο αδυνατεί να ενταχθεί στην κλίμακα της πόλης, επιβαρύνοντας την ογκομετρικά. Επιβάλλεται με βία στον περιβάλλοντα χώρο και διακόπτει τις οπτικές φυγές, που είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία της παλιάς πόλης. Έχει περίεργη μορφολογία αφού προσπαθεί να εντάξει στοιχεία, μορφές και γεωμετρίες από ναούς διαφορετικών ρυθμών μιας άλλης εποχής σε ένα σύγχρονης κατασκευής κτήριο με αποτέλεσμα να αποκτά μια διφορούμενη ταυτότητα τόσο μορφολογικά όσο και χρονολογικά.

Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που είχε δει και η Επιτροπή Αισθητικού Ελέγχου του Δήμου Λευκωσίας όταν ήρθε κοντά της η αίτηση για εξέταση συστήνοντας ομόφωνα την απόρριψης της.   Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αποτελείτο από τρείς αρχιτέκτονες εκπροσώπους του ΕΤΕΚ, αρχιτέκτονα του τομέα διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αρχιτέκτονα εκπρόσωπο του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τρείς αρχιτέκτονες του Δήμου Λευκωσίας, όλοι με μεγάλη εμπειρία σε θέματα διατήρησης.

Βεβαίως, η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν έχουν ανάγκη την γνώση και εμπειρία των ειδικών και μπορούν από μόνοι τους να αποφασίζουν πως γίνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός αυτής της πόλης.

Γιατί λοιπόν μας εκπλήσσει που ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε και στο δεύτερο μέρος της πράξης και ειδικά όταν ο Δήμος, ακόμα και δύο μέρες μετά το γεγονός, αδυνατεί να πάρει μια ξεκάθαρη θέση.

Η αντίδραση δε του υπουργείο Εσωτερικών και κάποιων κομμάτων μάλλον πρόκειται για μαύρο χιούμορ.

Χρήστος Μαραθοβουνιώτης

Αρχιτέκτονας

ΥΓ.   Η λογική να κατεδαφίζουμε ένα κτήριο για να το αποκαταστήσουμε μετά,  είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, θα ήταν καλά να το πατεντάρουμε αφού χάσαμε το χαλούμι.     

❌