One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Τεκμηριώνοντας τον Παράσχο.. Ιδού πολύ πιθανόν τζαι η πηγή της αναφοράς στα «300 εκατομμύρια», την οποία μετέφερε, με προσωπικό κόστος το οπο?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


Τεκμηριώνοντας τον Παράσχο.. Ιδού πολύ πιθανόν τζαι η πηγή της αναφοράς στα «300 εκατομμύρια», την οποία μετέφερε, με προσωπικό κόστος το οποίο πρέπει να οτι αναγνωριστεί,  ο Α. Παράσχος. Αν αληθεύουν τέτοιες φράσεις πρέπει να έχουν μια εμπειρική βάση η οποία χρειάζεται να τεκμηριωθεί. Τζαι φαίνεται ότι με βάση το πόρισμα δικαιώνεται ο Παράσχος σε αυτό το πλαίσιο.. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τεκμηριώνεται τώρα από την ενδιάμεση έκθεση/πόρισμα για το σκάνδαλο του ξεπουλήματος των διαβατηρίων, ότι όντως υπήρχε τέτοια αναφορά η οποία μάλιστα διασταυρώνεται με προσωπική παρέμβαση του Αναστασιάδη/προεδρικού να προωθηθεί το θέμα. Αρα ήξερε/άκουσε για αυτήν την υπόθεση – τζαι το συγκεκριμένο ποσό ο Αναστασιάδης- τεκμηριωμένα πια. 

Άρα είναι πια πολύ πιθανο [αφου υπαρχει τεκμηριωση της φρασης εν γνωση του Αναστασιαδη] να το ξηφουρνισε ο ιδιος, ο αθυρόστομος Αναστασιάδης. Δαμέ του Πανικου Δημητριάδη είπεν του ότι ο ίδιος, ο Αναστασιάδης, εν «πουτάνα τζαι πατρόνα», οπότε τί το παράδοξο να μετάφερε σε συζητήσεις για το πρόγραμμα ότι κάποιοι [ημέτεροι – ή τζαι η ευρύτερη φαμίλια, τα συμφεροντα του ιδιου κλπ είχαν κάμει ήδη 300 εκατομμύρια;..

Χαραυγή, 4/5/2021, σελ. 5· Αυτοί που εκλιπαρούν το χαμένο κοινό… Ή γιατί το κυπριακό κοινό δεν εμπιστεύεται πια τα καθεστωτικά ΜΜΕ..

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Αυτοί που εκλιπαρούν το χαμένο κοινό… Ή γιατί το κυπριακό κοινό δεν εμπιστεύεται πια τα καθεστωτικά ΜΜΕ..

Αν προσέξατε τις αντιδράσεις λειτουργών στα ΜΜΕ στην παραίτηση Παράσχου, υπήρχαν δυο στάσεις – μια ας πούμε [εκ των φαινομένων] πλειοψηφική, η οποία εκφράστηκε τζαι μέσα από την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, η οποία στήριξε τον Παράσχο, τζαι μια άλλη  [η σιωπηλή] για το περιεχόμενο της στάσης του Παράσχου. Λογικό για Συναγερμικούς ή όσους θα ήθελαν [ή έχουν σχετικά συμφέροντα] να συγκαλύψουν τον Αναστασιάδη. Κάπου ανάμεσα στις δυο στάσεις πήγε να διαμορφωθεί τζαι μια ενδιάμεση.. Με ενδιαφέρον στην αποκάλυψη που εφκαλε… Μερικοί, λοιπόν, όταν είδαν το κύμα ταύτισης /στήριξης του Παράσχου, πήγαν με αυτό το ρεύμα, για να αρχίσουν τα κλαψουρίσματα ότι το κοινό δεν στηρίζει τους δημοσιογράφους, εννοώντας τα ΜΜΕ, διότι δεν αγοράζει εφημερίδες κοκ. Αυτό το κλαψούρισμα ακούγεται μέσες άκρες για λλιον τζαιρο [τζαι είναι λογικά ενδεικτικό της πτώσης της εμπιστοσύνης του κοινού σαν αντίδραση σε ότι βιώνεται σαν συγκάλυψη η/τζαι η ταύτιση με το προεδρικό, όσον αφορά τον πόλεμο στους ανεξάρτητους αξιωματούχους [και όχι μόνο] από συγκεκριμένα ΜΜΕ].

Αυτή η στάση φαίνεται να είναι υποκριτική. Ο Παράσχος παραιτήθηκε για το επίμαχο ζήτημα της εμπλοκής του προέδρου στο σκάνδαλο των διαβατηρίων. Οπότε ξαφνικά μερικοί οι οπαίοι πολεμούν υστερικά τον Γενικό Ελεγκτή, προφέροντας ντε φάκτο συγκάλυψη στον Αναστασιάδη, ξαφνικά βγήκαν να επιτεθούν.. όχι στον Αναστασιάδη, η έστω στην σχέση Λοττίδη-Αναστασιάδη, αλλά… στο κοινό που δεν τους αγοράζει πια…

Υπήρχε κάτι αποκαλυπτικό σε τούτη την στάση. Ένοιωθες και στο εκλιπαρείν, τζαι των ντε φακτο φερέφωνων του προεδρικού τζαι των ιδιοκτήτων των ΜΜΕ, ότι το υπόστρωμα της μαζικής στήριξης στον Γενικό Ελεγκτή [παρά τα χαζοχαρούμενα θεάματα στον Πολίτη και όχι μόνο] αλλά τζαι στον Παράσχο, πηγάζει από μια βαθιά απονομιμοποίηση των ΜΜΕ. Σε αυτήν την απονομιμοποίηση που εκφράζεται πια τζαι με την καταγραμμένη σε έρευνες κρίση εμπιστοσύνης του κοινού βρίσκεται η ελπίδα του μέλλοντος για εκδημοκρατισμό…

Ο Παράσχος έδειξε τί δεν εκάμαν οι συνάδελφοι του στους χώρους που πέρασε.

Να καταγραφεί σαν ένδειξη αξιοπρέπειας τζαι η παραίτηση του κ. Ζουπανιώτη. Και αυτός θυσίασε ένα σίγουρο εισόδημα για μια αρχή – την αξιοπρέπεια..

· Το ιστορικό κείμενο παραδοχής του Παράσχου για τις ευθύνες των δημοσιογράφων τζαι των ΜΜΕ για την συγκάλυψη των τραπεζών – τζαι την ?

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Το ιστορικό κείμενο παραδοχής του Παράσχου για τις ευθύνες των δημοσιογράφων τζαι των ΜΜΕ για την συγκάλυψη των τραπεζών – τζαι την σχετική διαπλοκή. Κανένας άλλος δεν τόλμησε να είναι ειλικρινής –οι περισσότεροι σιωπησαν ή στήριξαν την προπαγάνδα των τραπεζιτών που φόρτωσαν την κρίση τους στην κοινωνία, στην πολιτεια κοκ…

"..Όταν μια επιχείρηση ΜΜΕ, ξεκινά την κάθε νέα χρονιά έχοντας διασφαλισμένο διαφημιστικό κονδύλι πέραν του ενός εκατομμυρίου από μία μόνο τράπεζα και τα ανάλογα από τις άλλες, τότε ο καθείς αντιλαμβάνεται ποιος υπαγορεύει τους όρους του παιχνιδιού. Όταν παράλληλα, ΜΜΕ λάμβαναν δάνεια εκατομμυρίων και μεγάλα παρατραβήγματα με «ευκολίες πληρωμής» τότε ποιος δημοσιογράφος μπορούσε να τα βάλει με τις τράπεζες χωρίς να χάσει τη δουλειά του; Υπάρχουν κι άλλα, όπως οδηγίες τραπεζιτών για πιέσεις, π.χ. προς την εποπτική αρχή ή για προστασία της εποπτικής αρχής. Τα είδαμε και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν να συμβαίνουν σε σύμπραξη τραπεζιτών, πολιτικών και ΜΜΕ.

Η «δουλειά» από ποιους γινόταν, αν όχι από δημοσιογράφους, αυλικούς του συστήματος ή και αιχμάλωτούς του;… Έχουμε ευθύνη και οι δημοσιογράφοι για την κατάσταση στην πατρίδα μας; Έχουμε. "

Α. Παράσχος, Διευθυντής, Καθημερινή Κύπρου

Καθημερινή, 9/12/2012.


https://www.kathimerini.com.cy/gr/apopseis/arthrografia/andreas-parasxos/115402/?ctype=ar

· Ο Παράσχος τζαι η τιμή της δημοσιογραφικής γενιάς του 1990 τζαι μετά..

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Ο Παράσχος τζαι η τιμή της δημοσιογραφικής γενιάς του 1990 τζαι μετά..

Η απόφαση του Παράσχου να παραιτηθεί διασταυρώθηκε με δυο σημαντικά ζητήματα της περιόδου: την αποκάλυψη ότι ο Αναστασιάδης συζητούσε την προώθηση δυο κρατών [τζαι τούτο τεκμηριώθηκε τζαι από τον συνεργάτη του Αναστασιάδη, τον αρχιεπίσκοπο, τζαι ήταν τζαι η αφετηρία του Παράσχου για το σχόλιό του, αφού επικαλέστηκε τζαι την προσωπική του εμπειρία] τζαι το σκάνδαλο των διαβατηρίων. Δαμαί ο Παράσχος έβαλε στο τραπέζι, τζαι με μαγκιά την στήριξε μέχρι το τέλος, ότι το κίνητρο του Αναστασιάδη  [για αποφυγή της λύσης] ήταν τα κέρδη από το πρόγραμμα των διαβατηρίων. Όχι γενικά τα κέρδη – αλλά τα ημέτερα, οικογενειακά. Ο εκδότης παρέμβηκε τζαι με αποκαλυπτικό ορθογραφικό λάθος στην υπογραφή [ΑνΤρέας αντί, όπως υπογράφει ο Παράσχος, ΑνΔρέας] αποκήρυξε το σχόλιο. Ο Παράσχος θα μπορούσε να σιωπήσει. Το έκαναν πάρα πολλοί αυτήν την δεκαετία – τζαι μερικοί συνέχισαν να το κάμνουν ακόμα τζαι τούτην την εφτομαδα. H βολική σιωπή.

Αλλά, όπως λαλεί τζαι ο στίχος της Γώγου [για να αποδώσουμε στον ποιητή Παράσχο τον φόρο τιμής με ποιητική αναφορά]

«εσύ όμως λέει δεν θά’σαι από αυτούς

Θα σηκωθείς και θα χορέψεις παραγγελιά»

Ο Παράσχος δεν σιώπησε όπως άλλοι. Δεν ήταν άγιος – άντεξε τζαι προφανώς έκαμε συμβιβασμούς σαν διευθυντής σε μια επιχείρηση της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει σαφώς συμφέροντα με το προεδρικό [δεν πιάνει η οικογένεια επιτροπάτο έτσι τυχαία] …Αλλά είσιεν τζαι μιαν Ιστορία ο Παράσχος να υπερασπιστεί. Έγινε γνωστός, όχι απλά για την γραφή του [τζαι την ποίησή του] αλλά τζαι για τουλάχιστον 2 σημαντικές υποθέσεις διερευνητικής δημοσιογραφίας: την έρευνα για τους αγνοούμενους [σαν αναγνώριση εγκλημάτων αντι σαν υλικό για αναπαραγωγή εθνικιστικών υστεριών τζαι βολικών  θεαμάτων] με «κορυφαία ιστορική στιγμή» την αποκάλυψη ότι η υπόθεση με τους αγνοούμενους αφορούσε τζαι νεκρούς που είχαν ταφεί στην νότια Κύπρο [τζαι εσυγκαλύφκετουν το γεγονός], τζαι την διερεύνηση της λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών. Σε μια αρχική [τζαι αμφιλεγόμενη στο βαθμό που δεν λάμβανε υπό οψιν την πρόθεση των δυτικών κυρώσεων σαν προσπάθεια επιβολής] διερεύνηση εστιάστηκε στον ρόλο των κυπριακών τραπεζών στο σπάσιμο του εμπάργκο για την Νέα Γιουγκοσλαβία. Αυτήν την υπόθεση μπορεί να την δει κανείς από διαφορετικές οπτικές [λ.χ. η γεωπολιτική διάσταση η οποία έσιει να κάμει με την δυτική προσπάθεια ελέγχου της περιοχής τζαι το ζήτημα των εθνικιστικών διαμαχών τότε] αλλά ήταν τζαι μια χρήσιμη υπόθεση για να κατανοηθούν [ανεξάρτητα που το ζήτημα της Νέας Γιουγκοσλαβίας κλπ] πώς λειτουργούν διεθνώς τζαι υπόγεια μερικές κυπριακές τράπεζες. Τζαι όταν οι τράπεζες οδήγησαν τζαι την κοινωνία σε κρίση, την επόμενη δεκαετία, ο Παράσχος ήταν από τους ελάχιστους που τόλμησε να παραδεχτεί δημόσια την ευθύνη των ΜΜΕ τζαι των δημοσιογράφων για το πώς φορτώθηκε η κρίση στην κοινωνία. Τζαι να γράψει ευρύτερα για τα σκάνδαλα των τραπεζών. Τζήνο το σχόλιο του, για τις ευθύνες των δημοσιογράφων/ΜΜΕ ήταν ίσως από τα πιο ιστορικά που έγραψε σαν δημοσιογράφος.

Με έτσι κληρονομιά [αποκαλύπτοντας τις σιωπές για το κυπριακό, αλλά τζαι μιλώντας για τον ρόλο των τραπεζών] ο Παράσχος βρέθηκε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Προηγουμένως είχε [όπως παραδέχτηκε μετά σε συνέντευξή του] κάνει και συμβιβασμούς. Αλλά στην κρίσιμη στιγμή, είπεν «κανεί»..ως δαμαί..

Η παραίτηση, σπάνιο αν όχι μοναδικό φαινόμενο στους προύχοντες της ελληνοκυπριακής δημοσιογραφίας, σώζει εν μέρει την αξιοπρέπεια του επαγγελματικού του τομέα. Αν δει κανείς πόσο πειθήνια συμπεριφέρονται οι αρχισυνταξίες [σε Πολίτη λ.χ. ] τζαι Φιλελεύθερο  [ο κ. Άριστος είναι πιστός στην ανάγκη.. :)], τζαι φυσικά εν υπάρχει λόγος να μιλήσει κανένας για το συγκρότημα ΔΙΑΣ,  τότε η κίνηση του Παράσχου μπορεί να θεωρηθεί σαν κίνηση αξιοπρέπειας μερίδας μιας γενιάς. Όταν απήγαγαν τον Φαρμακίδη οι εοκατζήες το 1960, τους δικαίωσε δουλοπρεπώς όταν τον απέλυσαν – είπε ότι κατάλαβε ότι είχαν δίκαιο. Όταν ο εκδότης, προσπάθησε να υπαγορεύσει ανάλογη υποταγή στον Παράσχο, ο Παράσχος στάθηκε στα πόδια του. Όπως λαλει τζαι ο Καμύ στον εξεγερμένο άνθρωπο, η εξέγερση ξεκινά όταν ο υποταγμένος ξαφνικά λέει «Όχι» σε μια διαταγή/επιθυμία του εξουσιαστή. Μια άρνηση που συνυπάγεται τζαι μια κατάφαση: αυτό που διεκδικεί δεν είναι ατομικά προνόμια, αλλα ένα καθολικό δικαίωμα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, του ανοικτού δημόσιου διάλογου – τζαι την τόλμη να τα βάλει με την εξουσία που προσπαθεί να ξεπουλήσει των χώρα για ιδιωτικό όφελος.

Αυτή είναι η ουσία τζαι ότι διαφωνίες τζαι αν είσιεν κάποιος/α με τον Παράσχο, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την ιστορική στιγμή.

· Η ουσία της ιστορικής στιγμής της αντιπαράθεσης Παράσχου – Αναστασιάδη/Λοττιδη

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Η ουσία της ιστορικής στιγμής της αντιπαράθεσης Παράσχου – Αναστασιάδη/Λοττιδη: όποιος και αν ηταν ο Παράσχος, και ότι και αν κανει ο Παράσχος μετα, η αποκαλυπτική ουσία είναι η εξής – ο ιδιοκτήτης ενός ΜΜΕ, ο όποιος έχει σχέσεις εξυπηρέτησης με τον πρόεδρο [λ.χ. διορισμός Λοττιδου σε επίτροπο] απαίτησε από τον διευθυντή εφημερίδας να αναιρέσει σχόλιο του, φαίνεται να έγραψε μαλιστα απολογία αναγκάζοντας τον δημοσιογράφο/διευθυντή να επιλέξει ανάμεσα σε αυτοαναίρεση η παραίτηση.

Αυτή είναι η εικόνα της πλειοψηφίας των κυπριακών ΜΜΕ τζαι του καθεστώτος στο οποίο λειτουργούν οι δημοσιογράφοι τους – Σχέση ιδιοκτήτη με προεδρικό η οποία καθορίζει το πλαίσιο του επιτρεπτού λόγου στα εν λόγω ΜΜΕ..

Τζαι σαν κερασάκι στην τούρτα της εκ των φαινομένων συναλλαγής ο πρόεδρος, που στήνει μηχανισμούς παρεμπόδισης της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή [για το συγκεκριμένο θέμα] παραπονιέται ότι δημοσιεύτηκε κάτι χωρίς έρευνα. Την έρευνα που ο ίδιος παρεμποδίζει. Τζαι σε τούτη την παρεμπόδιση εσιει πειθήνιους υπηρέτες δημοσιογράφους τζαι ΜΜΕ που προσπαθούν να δαιμονοποιησουν τον Ελεγκτή..

Ποσό πιο κραυγαλέα μπορεί να είναι η κατάσταση της εξάρτησης;

· Στην αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Παράσχου, η νίκη του δεύτερου στην εικόνα της κοινής γνώμης, ή, όπως το έθεσε η Χ. Χατζηδημητρίου, η τά

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Στην αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Παράσχου, η νίκη του δεύτερου στην εικόνα της κοινής γνώμης, ή, όπως το έθεσε η Χ. Χατζηδημητρίου, η τάτσα που θα μείνει για πάντα στον Αναστασιάδη, πηγάζει που μια απλή σύγκριση:

O Παράσχος τόλμησε να ρισκάρει την δουλειά του [που ήταν υψηλόμισθη] για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια τζαι την ιστορία του, ενώ ο Αναστασιάδης το μόνο που κάμνει είναι να πετάσσει διακηρύξεις με τις οποίες γελούν ή χαμογελούν συγκαταβατικά όλοι πκιον, ενώ στην πραγματικότητα αγωνίζεται με νύχια και δόντια [και τα εξερτωμενα ΜΜΕ] να εμποδίσει την έρευνα του Ελεγκτή. Τρέμει δηλαδή την αλήθεια, ενώ ο Παράσχος ρίσκαρε για αυτήν..

https://www.philenews.com/f-me-appose/arthra-apo-f/article/1102636/i-tatsa-emeine

 

Τούτη η εφτομάδα είσιεν μια κορύφωση, καθώς διασταυρωθηκαν στην παραίτηση Παράσχου τα δυο κεντρικά ζητήματα της χώρας, το κυπριακό [με το κ

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


·         Τούτη  η εφτομάδα είσιεν μια κορύφωση, καθώς διασταυρωθηκαν στην παραίτηση Παράσχου τα δυο κεντρικά ζητήματα της χώρας, το κυπριακό [με το κίνδυνο για παραχώρηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία – μέσα από τα σενάρια δυο κρατών Αναστασιάδη- Τατάρ], τζαι η Διαπλοκή όπως εκφράζεται πκιον με το σκάνδαλο των διαβατηρίων.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις προς τα κέντρα της διαπλεκόμενης εξουσίας αυξάνονται, καθώς μέχρι τζαι η εξάρτηση της ΕΔΕΚ εν φαίνεται σίουρη για τον ΔΗΣΥ, όσον αφορά τον προϋπολογισμό με φόντο το ζήτημα των εκποιήσεων των τραπεζων [το προηγούμενο σκάνδαλο συναλλαγής συμφερόντων- εξουσίας- ΜΜΕ κοκ].

Αυτούσια η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παράσχου, όπως δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη»:

By Δέφτερη Ανάγνωση
Αυτούσια η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παράσχου, όπως δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη»:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Δημήτρη Λοττίδη & Χρίστη Λοττίδη

Κύριοι

Όσο αφελής είναι ένας στρατιώτης που πηγαίνει στον πόλεμο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τον αγγίξει σφαίρα άλλο τόσο αφελής είναι ένας δημοσιογράφος που πιστεύει ότι θα βγει αλώβητος επιχειρώντας να αναδείξει αλήθειες, σε μια χώρα όπου πολιτικοί, με ηγήτορα τον Πρόεδρο, σε σύμπραξη με μια κουστωδία δικηγόρων, λογιστών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ξεφτίλισαν διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία, με ανώτατους άρχοντες του τόπου στο ρόλο προαγωγού του κόλπο γκρόσο των «χρυσών διαβατηρίων» των 8-9 δισ., όπως αποδείχθηκε.

Για τούτο ποτέ δεν επεδίωξα το απυρόβλητο της σύμπραξης ή συμπόρευσης με την όποια εξουσία αλλά ούτε και απέφυγα τον κόπο και το βαρύ άχθος της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αντίθετα σεμνύνομαι να έχω ως παράσημα δημοσιογραφικής δουλειάς:

• την πολυετή έρευνα για τους αγνοούμενους 1963-1974. Μια τραχιά διαδρομή που με οδήγησε μέχρι την Τουρκία.
• Το 1995 αποκάλυψα τον μέχρι τότε άκρως απόρρητο κατάλογο αγνοουμένων πράγμα αδιανόητο για μια χώρα που αναζητά 1500 αγνοούμενα πρόσωπα. Πίσω από το απόρρητο παιζόταν ένα πολιτικό-κομματικό παιγνίδι που με άλλο τρόπο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
• Έγραψα για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας κατά Ε/κ αιχμαλώτων και πολιτών και τα εγκλήματα πολέμου Ε/κ παραστρατιωτικών κατά Τ/κ. Έγραψα για την ανάλγητη συμπεριφορά ανθρώπων των Η.Ε. στην Κύπρο και κυρίως των εκπροσώπων του γ.γ. του ΟΗΕ στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, που για σειρά πολλών ετών κρατούσαν κλειδωμένα στα γραφεία τους αρχεία με στοιχεία αγνοουμένων.
• Ερεύνησα και έγραψα για όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, όπως
o το σκάνδαλο Μιλόσεβιτς,
o το σκάνδαλο του ΧΑΚ,
o την τραγωδία των 121 θυμάτων της Ήλιος και των οικογενειών τους,
o το Μαρί,
o το Κούρεμα,
o τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και την καταλήστευση των κεφαλαίων της,
o τις ανάδελφες εξαγορές τραπεζών στο εξωτερικό από Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή,
o την κατάρρευση του Συνεργατισμού και
o την εξαθλίωση της δικαιοσύνης.

Όλα αυτά, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. –υπό κατοχή η μισή- που όζει πλέον αφόρητης δυσωδίας λόγω της εμφανούς διαφθοράς. Χώρα όπου τα πορίσματα όλων των ερευνητικών επιτροπών που συστάθηκαν σκονίζονται στις ελληνικές καλένδες ενώ οι αυτουργοί όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά ηγούνται του κάθε νέου κόλπου που επινοείται. Όλα αυτά σε μια χώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό έκαμε 57 διαβατήρια αλλά διερωτάται, «Πού είναι το ανήθικο;» (Πολίτης 10.01.2021), ενώ το καλοκαίρι του 2017 είπε ότι θα διερευνούσε και θα με ενημέρωνε σχετικά με την πληροφορία που έθεσα ενώπιον του ότι το Γραφείο του είχε κάμει μέχρι τότε 253 «χρυσά διαβατήρια» αλλά ουδέποτε έλαβα απάντηση. Στην ίδια χώρα, που ο Πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του AlJazeera είπε στους δημοσιογράφους ότι θα τους πάρει ο δαίμονας. Σε αυτή τη χώρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλη του 2017 κάνει αναφορά σε λύση δύο κρατών αναγκάζοντας τον ίδιο τον Υπουργό του των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη να του απαντήσει: «Να μην πεις ποτέ ξανά έτσι κουβέντα».  Σε μια χώρα που ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έγραψε στην «Κ», 5/8/2018, ο εμπειρότατος συνάδελφος από τα Νέα Έθνη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, «στον ένα ακριβώς χρόνο (από το Κραν Μοντάνα) έχει αναπτύξει «εμπιστευτικά» σε τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους, την άποψή του ότι ίσως είναι προτιμότερο για τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού ένα βελούδινο διαζύγιο (είτε ως διχοτόμηση, είτε ως χαλαρή συνομοσπονδία), δεν εγράφη οτιδήποτε. Ούτε καν αποτέλεσε αντικείμενο της μακράς προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές». Εδώ σε τούτη τη χώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε και σε μένα για την προτίμηση του σε λύση δύο κρατών και έγραψα στην «Κ» τον Μάρτη του 2018, ότι όπως μου είπε «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έγραψα στη στήλη μου της Κυριακής 10.01.2021, «είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά […] γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση, δεν κρίθηκε  από σας ως το ύψιστο -αν και άπτεται της επιβίωσης της Κύπρου- και δεν το στηρίξατε, λέει για μένα πολλά. Αντίθετα μου ζητήσατε την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ. Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν  ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

Η άρνηση μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψης από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή. Όσοι γνωρίζουν καλά την συμπεριφορά των βασικών πολιτικών προσώπων στη Λευκωσία, ξέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ποτέ δεν απειλεί δημοσιογράφους με αγωγές λιβέλου. Το πλέον σύνηθες για τον Πρόεδρο είναι να σε πάρει τηλέφωνο και να σου σύρει τα εξ αμάξης. Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τ. Χ. Λουτ και μέχρι το μεσημέρι ήταν απασχολημένος, όπως όλοι καλά γνωρίζουν. Τέλος απαιτήσατε να συναινέσω σε, «Διευκρίνηση» στην ηλεκτρονική «Καθημερινή», για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια. Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών. Ακριβώς όπως είχε κάνει η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, όταν την 21η Απριλίου 1967, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ανέστειλε την κυκλοφορία της Καθημερινής και την κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 1974.

Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία και διότι η αποφυγή του κινδύνου της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της τραγωδίας που επισώρευσε το πραξικόπημα και συμπλήρωσε η τουρκική εισβολή και καθώς δεν ανέχομαι να συμπράττω με φορείς τέτοιων πολιτικών θέσεων και πρακτικών, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως Διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησής της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της Καθημερινής, στη οποία υπηρέτησα από την 1η Αυγούστου 2008, επιφυλάσσοντας πλήρως κάθε νόμιμο δικαίωμα μου. Ευχαριστώ τους συναδέλφους στη Λευκωσία και την Αθήνα για τη συνεργασία και τη συμβολή στην κοινή προσπάθεια κι εύχομαι κάθε καλό!

 

Ανδρέας Παράσχος

Λευκωσία

13.01.2021 

❌