One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

· Στα πόσα ψέματα παραιτείται; Τζαι τα σκάνδαλα του Αναστασιάδη , σαν του προέδρου της διαπλοκής, καταγράφονται πκιον τζαι στον φιλο-κυ

By Δέφτερη Ανάγνωση

·         Στα πόσα ψέματα παραιτείται;

Τζαι τα σκάνδαλα του Αναστασιάδη , σαν του προέδρου της διαπλοκής, καταγράφονται πκιον τζαι στον φιλο-κυβερνητικό τύπο. Πώς να αποφύγεις την κραυγαλέα αλήθεια για την ενοχή που καταγράφουν τα κατά συρροή ψέματα;

Σε ένα εμπεριστατωμένο κείμενο, η Κ. Ηλιάδη τεκμηρίωσε ότι ο Αναστασιάδης, μέσω των εκπροσώπων του, παραπλανεί σταθερά για την υπόθεση με τον Σαουδάραβα [οξά να το πούμε απλώς «ψεύδεται»;]..

Αυτός είναι ο τύπος που ελάλεν ότι θα παραιτηθεί, αν αποκαλυφθεί ότι είχε κέρδος [εκτός εννοείται από τα ταξίθκια με τζετ, τα κέρδη του δικηγορικού γραφείου, την μαρίνα της Αγίας Νάπας κοκ..

Είναι ενδεικτικό ενδεχομένως της ενοχής του Αναστασιάδη είναι οι συνεχείς παραπλανήσεις..

Ένας άνθρωπος με τσίπα μπροστά σε τέτοιες κραυγαλέες στιγμές παραπλάνησης, θα επήαινε σπίτι του. Αλλά είπαμε θέλει τσίπα το θέμα. Τζαι φυσικά, άμα σε όσα απάντησε, ήταν τόσο παραπλανητικός τότε, φανταστείτε αυτά τα οποία δεν αποκαλύφθηκαν ακόμα..

 

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Σαουδάραβα επενδυτή, συναντήθηκε με τον Αναστασιάδη το 2014. Όμως η κυβερνητική μηχανή ψεμάτων/παραπλανήσεων προσπάθησε να μας πείσει ότι τελικά γνώρισε τον Σαουδάραβα μετά. Τζαι προώθησε φυσικά να συγκαλύψει το γεγονός ότι είχε πάει στις Σεϋχέλλες το 2015 [η βιομηχανία ψεμάτων επέμενε σε μια φαση ότι πήγε μόνο το 2018]…

Αυτά τζαι άλλα μικρά καθημερινά Αναστασιαδικά…

«Τον Ιούνιο τού 2014, ο σεΐχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντούλ Ραχμάν Χαλίντ Μπιν Μαχφούζ απoκάλυψε στο «Sigma» (Sigmalive, Ανδρέας Κημήτρης, 26/6/2014) ότι: «Ο κύβος ερρίφθη. Η απόφαση στον όμιλό μου, και αυτό είναι κάτι που θέλω να ανακοινώσω, έχει παρθεί. Θα επενδύσουμε στην Κύπρο. Σε μερικούς μήνες υπολογίζω να επενδύσουμε στην Κύπρο. Εξαρτάται από το due diligence που πρέπει να γίνει και τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Όταν ολοκληρωθούν αυτά θα προχωρήσουμε. Η απόφαση έχει ληφθεί. Επομένως, μιλάμε για διάστημα ενός, δύο ή τριών μηνών. Έχουμε εντοπίσει μερικά επενδυτικά σχέδια, αλλά επί του παρόντος δεν είναι νομικά ορθό να ανακοινώσω οτιδήποτε περισσότερο. Σε λίγο καιρό όλοι θα γνωρίζουν […] Θέλω να ευχαριστήσω όσους ήταν μαζί μου αυτές τις ημέρες για την υπέροχη φιλοξενία, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι υπέροχοι άνθρωποι. Πέρασα πολύ ωραία μαζί τους. Συζητήσαμε για ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλη την Κύπρο και είδα πολλά που μπορούμε να κάνουμε». Αυτά, τον Ιούνιο του 2014.

Ολίγον… γνωριμία

Πριν από 13 μήνες περίπου, συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου του 2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος -αναφορικά με το/τα οικογενειακό/-ά ταξίδι/-α του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα φίλου του Μαχφούζ, που πολιτογραφήθηκε Κύπριος μαζί με όλο του το σόι- δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Η πολιτογράφηση του ξένου επενδυτή και της οικογένειάς του με ομαδική αίτηση πολιτογράφησης εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015..

[…]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώρισε τον ξένο επενδυτή για πρώτη φορά μετά που αυτός απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα σε δημόσια εκδήλωση του CIPA […] Η πρώτη ναύλωση αεροσκάφους συμφερόντων του επενδυτή για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια μετά την έγκριση της πολιτογράφησης του επενδυτή. Το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες έγινε το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή τρία χρόνια και οκτώ μήνες μετά από την πολιτογράφηση του επενδυτή». [ΚΥΠΕ, 3/2/2020]. Δηλαδή, ο κ. Μαχφούζ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2014, που γνώρισε στην εκδήλωση του CIPA μήνες μετά…»

https://politis.com.cy/politis-news/kypros/ta-taxidia-stis-seychelles-kai-i-perirreoysa-choris-apodeixeis-kai-chartosima-leei-psemata-o-proedros-anastasiadis/?fbclid=IwAR3mOkfQcTtM2TqbGQ7a1xQDrWDiV--1wZxNU-r4kkKifr7uoPDuR97KTZI


· Όταν η ξεδιάντροπη διαπλοκή γίνεται σαφής μέχρι και σε ομάδες /οργανισμούς που κάποτε στήριζαν τον Αναστασιάδη σαν εκφραστές ενός φι

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Όταν η ξεδιάντροπη διαπλοκή γίνεται σαφής μέχρι και σε ομάδες /οργανισμούς που κάποτε στήριζαν τον Αναστασιάδη σαν εκφραστές ενός φιλελευθερισμού.

Ο ΟΠΕΚ υπήρξε ένας οργανισμός/ομάδα, ο οποίος κινείται στα πλαίσια του φιλελευθερισμού, υποστηρίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Στήριξε τον ΔΗΣΥ/Αναστασιάδη σε κάποιες φάσεις στο παρελθόν. Η σημασία της ακόλουθης κωδικοποίησης, όμως, είναι πέρα από την έντιμη μετατόπιση. Το πιο σημαντικό είναι ότι καταγράφεται ξεκάθαρα το οφθαλμοφανές που για χρόνια ήταν συγκαλυμμένο πίσω από ένα υποτιθέμενο καθωσπρεπισμό - Ή ακόμα και έγνοια για την θεσμική πραγματικότητα [προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμότητας κοκ – πριν βέβαια από την παρούσα κατάσταση όπως η προεδρία η ίδια οδηγεί στην από-νομιμοποίηση]. Ο Αναστασιάδης παραβιάζει τους όρους εντολής ενός προέδρου, διότι εμπλέκεται ξεδιάντροπα [όπως φαίνεται μέχρι και από την ερευνητική επιτροπή που φαίνεται να διόρισε έμμεσα ο ίδιος μέσα από τους ημέτερούς του στην εισαγγελία για να τον συγκαλύψουν] στην αποκόμιση ιδιωτικού οφέλους ως πρόεδρος/δημόσιο πρόσωπο. Η παραίτησή του είναι αναγκαιότητα πια σε πολλά επίπεδα. Τζαι για το δημόσιο αίσθημα τζαι για την τήρηση του ίδιου του συντάγματος.

“Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι υπάρχει μείζον ζήτημα νομιμοποίησης της προεδρίας Ν. Αναστασιάδη. Οι καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», η αποδεδειγμένη σύγκρουση συμφέροντος ανάμεσα στο δικηγορικό του γραφείο και την προεδρία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, και η συμμετοχή συγγενικού του προσώπου στην εποπτεία της έγκρισης διαβατηρίων στο Υπουργείο Εσωτερικών, εγείρουν από μόνα τους θεμελιώδη πολιτικά και νομικά ζητήματα. Επιπρόσθετα, τα αδιαφανή ταξίδια του με το αεροπλάνο του Σαουδάραβα πρίγκιπα στις Σεϋχέλλες και η σωρηδόν χορήγηση διαβατηρίων στα συγγενικά πρόσωπα του πρίγκιπα, μετατρέπουν την υπόθεση σε κολοσσιαίας έκτασης σκάνδαλο.

Εξαιτίας όλων αυτών το όνομα της Κύπρου έχει γίνει συνώνυμο της διαφθοράς και της συναλλαγής. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι ο Πρόεδρος δεν πείθει κανένα, ούτε εντός, ούτε εκτός Κύπρου. Η αξιοπιστία του είναι μηδενική. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.»

Πανίκος Δημητριάδης Ενδεκα λόγοι που επιβάλλουν την άμεση παραίτηση Νίκου Αναστασιάδη

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΤο πίο κάτω κείμενο το αφιερώνω στην Αναστασία Δημητριάδου (καμία συγγένεια μεταξύ μας) και στη γενιά της - την άκουσα πριν λίγο να δίνει συνέντευξη στον
Christophoros Christophi
* και με συγκίνησε


Οφείλουμε να κάνουμε το παν ώστε νέοι όπως τήν Αναστασία να δουν το μέλλον της Κύπρου με αισιοδοξία.
Τα πιό κάτω είναι καθαρά δική μου ευθύνη. Με συγχωρείτε ελπίζω γιά οιοεσδήποτε ανορθρογραφίες, αλλά ήθελα το κείμενο αυτό να αναρτηθεί απόψε.
ΕΝΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
1. Παραβιάζει το Αρθρο 41(2) του Συντάγματος το οποίο απαγορεύει ρητά στον εκάστοτε πρόεδρο να επιδίδεται σε εργασία η να εξασκεί επάγγελμα. Συγκεκριμένα το άρθρο προβλέπει:
«Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας αυτών δεν δύναται να επιδίδωνται είτε αμέσως είτε εμμέσως δι’ ιδίον λογαριασμόν η διά λογαριασμόν οιουδήποτε ετέρου προσώπου εις οιονδήποτε επί κέρδει η μη εργασίαν η ν’ασκώσιν οιονδήποτε επάγγελμα».
'Ανκαι ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο που φέρει το όνομα του (!), είναι γνωστό ότι προωθεί συστηματικά τα οικονομικά συμφέροντα του γραφείου του. Από την πρώτη μάλιστα μέρα που εκλέγηκε.
Το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια αποτελεί απόδειξη ότι χρησιμοποιεί τη θέση του γιά να δημιουργήσει οικονομικά οφέλη γιά τον στενό οικογενειακό του κύκλο. Δηλαδή επιδίδεται εμμέσως πλην σαφώς σε εργασία γιά λογαριασμόν των παιδίων του.
Γενικότερα, η χρήση δημόσιου αξιώματος για προσωπικόν όφελος αποτελεί τον κλασικό ορισμό της διαφθοράς στη βιβλιογραφία των οικονομικών. Αφήνω στους νομικούς να μας διαφωτίσουν ως προς ποιές άλλες νομοθεσίες η πρόνοιες του Συντάγματος παραβιάζονται.
2. Έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στην ΕΕ.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαική Επιτροπή κατηγορεί την Κύπρο ότι παραβιάζει το ‘Αρθρο της Συνθήκης που προνοεί την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών αποτελεί ενδειξη, αν όχι και απόδειξη, ότι δεν τον εμπιστεύονται στα ανώτατα δώματα της ΕΕ. Η Κύπρος, ως ημικατεχόμενη χώρα, χρειάζεται, όσο καμιά άλλη χώρα, στήριξη από την ΕΕ γιά να επιβιώσει.
3. Πάσχει από χρόνια εξάρτηση από αλκοόλ, η οποία έχει δημιουργήσει εύλογες υποψίες ότι δεν έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του αξιώματος που κατέχει.
Στις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις/καταθέσεις δείχνει να υποφέρει από απώλεια μνήμης, έλλειψη κρίσης και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Είναι συχνά αντιφατικός, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται, αλλοπρόσαλλος και οξύθυμος, παρουσιάζει τάσεις αυταρχισμού και φαίνεται να εχει έλλειψη αυτεπίγνωσης. Οι ειδικοί, π.χ. η ψυχολόγος κ. Χάρις Χαραλάμπους, εισηγούνται να υποβληθεί σε αξιολόγηση της διανοητικής του κατάστασης.
4. Θυσιάζει το εθνικό θέμα και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον γιά να προωθεί προσωπικά και ιδοτελή συμφέροντα.
Οι καταγγελίες του καταξιωμένου δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω. Πόσα ήταν τα εκατομύρια και αν φυγαδέυθηκαν στις Σευχέλλες η όχι δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει ότι ο Αναστασιάδης θέτει συστηματικά τα προσωπικά/οικογενειακά του συμφέροντα πάνω από το εθνικό θέμα.
Δεν ξεχνώ τα χρήματα που φυγάδευσε τις πρώτες μέρες της θητειάς του, παρά τις δικές μου προεδιοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα δεσμευόταν ότι δεν θα γίνει κούρεμα. Ανκαι δεν ήταν παράνομο ήταν πραγματικά ανέντιμο και ανήθικο.
5. Συμπεριφέρεται με τον πλέον αυταρχικό τρόπο προς οιονδήποτε τολμά να τον αμφισβητήσει η να τον επικρίνει.
Δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη και ούτε έχει την υπομονή να την ακούσει. Επιλέγει συνεργάτες που είναι «Γεσμεν» και έτσι γίνεται επιρρεπής σε σφάλματα τα οποία έχουν τεράστιο κόστος στον φορολογούμενο πολίτη πχ η κατάρρευση του συνεργατισμού, η στήριξη σε ανίκανη υπουργό κλπ. Επικρατεί γενική η αντίληψη οτι σταδιακά καταλύεει τη δημοκρατία. Εμπνευσμένοι νέοι όπως η Αναστασία Δημητριάδου μιλούν γιά «χούντα Αναστασιάδη» . Καταξιωμένοι δημοσιογράφοι όπως ο Ανδρέας Παράσχος μιλούν γιά «καθεστώς Αναστασιάδη».
Η προσωπική μου εμπειρία συνάδει πλήρως με τα πίο πάνω και παραθέτω αρκετά παραδείγματα στο βιβλίο που δημοσίευσα το 2017.
6. Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης.
Εξαγοράζει συνειδήσεις η/και εκφοβίζει κανάλια και δημοσιογράφους, δημιουργώντας ένα καθεστώς λογοκρισίας. Δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν αντέχει την κριτική από τα ΜΜΕ.
7. Δεν σέβεται ανεξάρτητους θεσμούς της ΚΔ – ιδιαίτερα όταν αυτοί τολμούν να διαφωνήσουν μαζί του.
Εχει συγκρουσθεί με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς της ΚΔ, δεν χρειάζεται να θυμήσω τα δικά μου, θυμίζω όμως το «Ντροπή» του Κώστα Κληρίδη και τις συστηματικές επιθέσεις εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από την στιγμή που τόλμησε να αποκαλύψει την κακοδιαχείριση του συνεργατισμού εκ μέρους του Υπουργού των Οικονομικών.
8. Ενώ έχει την πολιτική ευθύνη γιά μια ατέλειωτη σειρά από οικονομικά σκάνδαλα, πχ συνεργατισμός, χρυσά διαβατήρια, ταξίδια στος Σευχέλλες με ιδιωτικό τζέτ Σαουδάραβα, επιλέγει να τα υποβαθμίζει η/και ψεύδεται/παραπλανεί, αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Το κάθε ένα από αυτά τα σκάνδαλα, από μόνο του, επιβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης.
9. Παραβιάζει νόμους κατα το δοκούν (πχ κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους) και αγνοεί τις προειδοποιήσεις της νομικής υπηρεσίας του κράτους σε πλεόν σημαντικά θέματα, όπως αυτό των χρυσών διαβατηρίων. Γνωρίζουμε τώρα ότι η νομική υπηρεσία υπέδειξε ότι το ΠΠΕ παραβίαζε νόμοθεσίες της ΕΕ από το 2015.
10. Διορίζει ακατάλληλα η ανίκανα άτομα ως υπουργούς η/και θέσεις κλειδιά και αρνείται να τους παύσει ακόμη και όταν παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλούν την οργή των πολιτών.
Το παράδειγμα με την παραβίαση των ανθρωπίων δικαιωμάτων της δασκάλας σπό την κ. Γιολίτη είναι γνωστό. Σε αυτό ήλθαν να προστεθεί και η υπέρμετρη άσκηση βίας απο την αστυνομία σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ο τραυματισμός της Αναστασίας Δημητριάδου με κανόνι νερού. Προσθέτω ότι στη Βρετανία με τόσες διαδηλώσεις ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε κανόνι νερού εναντίον διαδηλωτών.
11. Η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του όχι μόνο δεν δημιούργησε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ποιοτικές θέσεις εργασίας αλλά επικεντρώθηκε στην αρπαχτή για μιά μικρή ελιτ, πχ. Πύργοι, διαβατήρια, καζίνο, σε βάρος των πολλών, της ΕΕ και του περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν σοφές υποδείξεις του οικονομικού συμβουλίου με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χρ. Πισσαρίδη, το οποίο ο ίδιος διόρισε, τις οποίες αγνόησε. Το ίδιο έγινε και με τις εισηγήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής γιά το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, παρά τη δήλωση που έκανε το 2013 ότι δήθεν τις υιοθέτησε.
Οι πιό πάνω λόγοι συνθέτουν μιά θλιβερή εικόνα διεφθαρμένου, ανέντιμου, αναξιόπιστου, ανίκανου, αυταρχικού και επικίνδυνου γιά τη δημοκρατία ηγέτη.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η παραμονή του στην προεδρική καρέκλα μέχρι το τέλος της θητείας του δημιουργεί τεράστιους κίνδυνους γιά την ίδια την επιβίωση της ΚΔ.
Η παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη πρέπει να γίνει προτεραιότητα του κάθε υγιώς σκεπτόμενου Κύπριου Πολίτη, ανεξάρτητα από ιδεολογία η κομματικό χρωματισμό.
Σας καλώ να υπογράψετε το Petition το οποίο δεν ήταν δική μου πρωτοβουλιά (αλλά δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε άλλο, έστω και αν δεν παραθέτει επιμελώς τους λόγους που επιβάλλουν την παραίτηση του). https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/nikos_anastasiadis_axioymen_paraitisin_anastasiadi_1/
ΥΓ: Είμαι σίγουρος ότι μπορούν να προστεθούν και πολλοί άλλοι λόγοι αλλά ήθελα να είμαι σύντομος και έτσι επικεντρώθηκα στα σημεία που θεωρώ τα πλέον σημαντικά.

https://www.facebook.com/christophoros.christophi.7/posts/1670814569777138

Αυτούσια η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παράσχου, όπως δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη»:

By Δέφτερη Ανάγνωση
Αυτούσια η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παράσχου, όπως δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη»:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Δημήτρη Λοττίδη & Χρίστη Λοττίδη

Κύριοι

Όσο αφελής είναι ένας στρατιώτης που πηγαίνει στον πόλεμο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τον αγγίξει σφαίρα άλλο τόσο αφελής είναι ένας δημοσιογράφος που πιστεύει ότι θα βγει αλώβητος επιχειρώντας να αναδείξει αλήθειες, σε μια χώρα όπου πολιτικοί, με ηγήτορα τον Πρόεδρο, σε σύμπραξη με μια κουστωδία δικηγόρων, λογιστών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ξεφτίλισαν διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία, με ανώτατους άρχοντες του τόπου στο ρόλο προαγωγού του κόλπο γκρόσο των «χρυσών διαβατηρίων» των 8-9 δισ., όπως αποδείχθηκε.

Για τούτο ποτέ δεν επεδίωξα το απυρόβλητο της σύμπραξης ή συμπόρευσης με την όποια εξουσία αλλά ούτε και απέφυγα τον κόπο και το βαρύ άχθος της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αντίθετα σεμνύνομαι να έχω ως παράσημα δημοσιογραφικής δουλειάς:

• την πολυετή έρευνα για τους αγνοούμενους 1963-1974. Μια τραχιά διαδρομή που με οδήγησε μέχρι την Τουρκία.
• Το 1995 αποκάλυψα τον μέχρι τότε άκρως απόρρητο κατάλογο αγνοουμένων πράγμα αδιανόητο για μια χώρα που αναζητά 1500 αγνοούμενα πρόσωπα. Πίσω από το απόρρητο παιζόταν ένα πολιτικό-κομματικό παιγνίδι που με άλλο τρόπο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
• Έγραψα για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας κατά Ε/κ αιχμαλώτων και πολιτών και τα εγκλήματα πολέμου Ε/κ παραστρατιωτικών κατά Τ/κ. Έγραψα για την ανάλγητη συμπεριφορά ανθρώπων των Η.Ε. στην Κύπρο και κυρίως των εκπροσώπων του γ.γ. του ΟΗΕ στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, που για σειρά πολλών ετών κρατούσαν κλειδωμένα στα γραφεία τους αρχεία με στοιχεία αγνοουμένων.
• Ερεύνησα και έγραψα για όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, όπως
o το σκάνδαλο Μιλόσεβιτς,
o το σκάνδαλο του ΧΑΚ,
o την τραγωδία των 121 θυμάτων της Ήλιος και των οικογενειών τους,
o το Μαρί,
o το Κούρεμα,
o τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και την καταλήστευση των κεφαλαίων της,
o τις ανάδελφες εξαγορές τραπεζών στο εξωτερικό από Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή,
o την κατάρρευση του Συνεργατισμού και
o την εξαθλίωση της δικαιοσύνης.

Όλα αυτά, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. –υπό κατοχή η μισή- που όζει πλέον αφόρητης δυσωδίας λόγω της εμφανούς διαφθοράς. Χώρα όπου τα πορίσματα όλων των ερευνητικών επιτροπών που συστάθηκαν σκονίζονται στις ελληνικές καλένδες ενώ οι αυτουργοί όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά ηγούνται του κάθε νέου κόλπου που επινοείται. Όλα αυτά σε μια χώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό έκαμε 57 διαβατήρια αλλά διερωτάται, «Πού είναι το ανήθικο;» (Πολίτης 10.01.2021), ενώ το καλοκαίρι του 2017 είπε ότι θα διερευνούσε και θα με ενημέρωνε σχετικά με την πληροφορία που έθεσα ενώπιον του ότι το Γραφείο του είχε κάμει μέχρι τότε 253 «χρυσά διαβατήρια» αλλά ουδέποτε έλαβα απάντηση. Στην ίδια χώρα, που ο Πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του AlJazeera είπε στους δημοσιογράφους ότι θα τους πάρει ο δαίμονας. Σε αυτή τη χώρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλη του 2017 κάνει αναφορά σε λύση δύο κρατών αναγκάζοντας τον ίδιο τον Υπουργό του των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη να του απαντήσει: «Να μην πεις ποτέ ξανά έτσι κουβέντα».  Σε μια χώρα που ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έγραψε στην «Κ», 5/8/2018, ο εμπειρότατος συνάδελφος από τα Νέα Έθνη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, «στον ένα ακριβώς χρόνο (από το Κραν Μοντάνα) έχει αναπτύξει «εμπιστευτικά» σε τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους, την άποψή του ότι ίσως είναι προτιμότερο για τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού ένα βελούδινο διαζύγιο (είτε ως διχοτόμηση, είτε ως χαλαρή συνομοσπονδία), δεν εγράφη οτιδήποτε. Ούτε καν αποτέλεσε αντικείμενο της μακράς προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές». Εδώ σε τούτη τη χώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε και σε μένα για την προτίμηση του σε λύση δύο κρατών και έγραψα στην «Κ» τον Μάρτη του 2018, ότι όπως μου είπε «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έγραψα στη στήλη μου της Κυριακής 10.01.2021, «είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά […] γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση, δεν κρίθηκε  από σας ως το ύψιστο -αν και άπτεται της επιβίωσης της Κύπρου- και δεν το στηρίξατε, λέει για μένα πολλά. Αντίθετα μου ζητήσατε την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ. Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν  ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

Η άρνηση μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψης από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή. Όσοι γνωρίζουν καλά την συμπεριφορά των βασικών πολιτικών προσώπων στη Λευκωσία, ξέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ποτέ δεν απειλεί δημοσιογράφους με αγωγές λιβέλου. Το πλέον σύνηθες για τον Πρόεδρο είναι να σε πάρει τηλέφωνο και να σου σύρει τα εξ αμάξης. Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τ. Χ. Λουτ και μέχρι το μεσημέρι ήταν απασχολημένος, όπως όλοι καλά γνωρίζουν. Τέλος απαιτήσατε να συναινέσω σε, «Διευκρίνηση» στην ηλεκτρονική «Καθημερινή», για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια. Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών. Ακριβώς όπως είχε κάνει η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, όταν την 21η Απριλίου 1967, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ανέστειλε την κυκλοφορία της Καθημερινής και την κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 1974.

Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία και διότι η αποφυγή του κινδύνου της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της τραγωδίας που επισώρευσε το πραξικόπημα και συμπλήρωσε η τουρκική εισβολή και καθώς δεν ανέχομαι να συμπράττω με φορείς τέτοιων πολιτικών θέσεων και πρακτικών, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως Διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησής της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της Καθημερινής, στη οποία υπηρέτησα από την 1η Αυγούστου 2008, επιφυλάσσοντας πλήρως κάθε νόμιμο δικαίωμα μου. Ευχαριστώ τους συναδέλφους στη Λευκωσία και την Αθήνα για τη συνεργασία και τη συμβολή στην κοινή προσπάθεια κι εύχομαι κάθε καλό!

 

Ανδρέας Παράσχος

Λευκωσία

13.01.2021 

❌