One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

· Κριτήρια αξιολόγησης του ουκρανικού: στρατιωτικά/γεωπολιτικά, οικονομικά τζαι επικοινωνιακά

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΠέρα από τα θεάματα  των δυτικών ΜΜΕ που εξασφάλισαν λογοκρισία της Άλλης άποψης/οπτικής, υπάρχουν 3 βασικές διαστάσεις της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία:

1.    Το στρατιωτικό. Σε αυτό το επίπεδο η στρατηγική της Ρωσίας φαινεται ότι ήταν να ανοίξει μια σειρά από μέτωπα τζαι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, μαζί με τις πολιτοφυλακές των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, της νοτιοανατολικής περιοχής, με κομβικό σημείο την απελευθέρωση ης Μαριούπολης, να αποχωρήσει που το Κίεβο σαν ένδειξη καλής θέλησης στην δήλωση [τζαι θέση στις διαπραγματεύσεις] από το καθεστώς Ζελένσκι οι αποδεχεται την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Από ότι φαίνεται τώρα η εστίαση είναι στα ανατολικά. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο η Ρωσία εξασφάλισε μια ντε φάκτο θέση επιτηρητή λόγω αεροπορικού ελέγχου [τζαι της τοποθέτησης της πυρηνικής επιλογής στο τραπέζι] στην ουδετεροποίηση τζαι τον έλεγχο των εξοπλισμών. Η εστίαση τώρα φαίνεται να είναι η περιοχή Ντονμπάς που είναι σε ποσοστά 80-90% απελευθερωμένη, τζαι πιο βόρεια προς το Χάρκοβο. Σε τούτο το πλαίσιο το καθεστώς του Κίεβου ζητά όπλα, αλλά βασικά κατασκευάζει θεάματα τα οποία προωθούν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ με στόχο τζαι άλλες κυρώσεις – τζαι άρα παραπάνω εξυπηρέτηση των αμερικάνικων συμφερόντων τζαι για την ενεργεια αλλα τζαι σαν ειδος προκριμα υπογειας αντιπαραθεσης ΗΠΑ – Γερμανιας.  Τα θεαματα Ζελενσκι για δυτικη καταναλωση εχουν σαν στοχο την πιεση στην Γερμανια να αποδεχτει να πληρωνει πιο ακριβα τζαι να αγοραζει από τις ΗΠΑ φυσικο αεριο. Τζαι εμπεδωνει τζαι μια μορφη εξαρτησης. Η “whois the boss”..:)

 

2.    Στο οικονομικό επίπεδο είχαμε την έκπληξη. Ενώ η αντοχή της Κίνας, του Ιράν, της Βενεζουέλας στις κυρώσεις ήταν ενδεικτική της απώλειας ελέγχου από τις ΗΠΑ, η στάση της Ρωσίας άνοιξε μια ολόκληρη νέα σειρά δεδομένων:

Κατ’ αρχήν η Ρωσία φάνηκε να αναμένει το τσουνάμι των κυρώσεων. Τζαι πέρασε σε μια ενδιαφέρουσα αντεπίθεση σε δυο επίπεδα: αρχικά ζήτησε να πληρώνεται σε ρούβλια, τα οποία αντιστοιχεί τώρα με τον χρυσό. Έχει ουσιαστικά φύγει από το σύστημα του δολαρίου. Τούτο που μόνο του εν ιστορική στιγμή τζαι ίσως να εξηγά αρκετή συμπάθεια από μη δυτικές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, το δυτικο δήθεν πυρηνικό κουμπί του swift απλώς αντικαταστάθηκε από ένα κινεζικό.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η Ρωσία έβαλε στο τραπέζι τις διάφορες εξαγωγές της – πέρα δηλαδή από την ενέργεια. Τζαι τελικά η Ρωσία εν πολύτιμη τζαι για το σιτάρι. Ο Πούτιν δήλωσε ότι πρώτα θα διατηρηθούν χαμηλές τιμές για την εσωτερική αγορά, μετά θα γίνουν καλές τιμές για φιλικές χώρες τζαι μετά.. :)

Ουσιαστικά όπως παρατήρησε ένας αναλυτής σε επίπεδο παγκόσμιου συστήματος η Ρωσία, όχι μόνο αντικαθιστά το δολάριο κατηγορώντας [δικαιολογημένα] τις ΗΠΑ για μη φερεγγυότητα, αλλά αναδεικνύει τις χώρες παραγωγής πρώτων υλών σαν ίσο παίκτη με τις δυτικές απόπειρες υφαρπαγής [με διάφορους τρόπους] ή τον εκβιασμό για χαμηλές τιμές, του πλούτου των μη δυτικών..

 

3.    Επικοινωνιακά. Η εξουσία στην Δύση δαμέ πόνταρε για να προκαλέσει είτε εσωτερική πίεση στην Ρωσία είτε εξωτερική γενική καταδίκη [η τζαι εσωτερικες πιεσεις για μη πειθηνιους στο «κομμα του πολεμου» - όπως φαινεται με τα ουκρανικα θεαματα σαν πιεση από τους αμερικανους στους ευρωπαιους ιδιαιτερα στους γερμανους].... Εκατάφερεν μεν να πέτυχει ένα είδος σιωπής των αμνών [εσωτερικών ΜΜΕ] αλλά ο πληθυσμός εν φαίνεται πειθήνιος. Πέρα που την Σερβία, το φιάσκο της ομιλίας Ζελένσκι σε Αθήνα τζαι Λευκωσία ήταν ενδεικτικό ότι το επικοινωνιακο σύστημα δεν ελεγχει πλήρως – ακόμα τζαι με καθεστώς λογοκρισίας.. Οι εκλογές στην Ουγγαρία μετατράπηκαν σε ένα είδος δημοψηφίσματος ανάμεσα στον Ορμπάν με θετικές σχέσεις με την Μόσχα [οι απείθαρχοι Ούγγροι στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, γίνονται τώρα απείθαρχοι και πάλι αλλά τώρα απέναντι στην δύση με αποκούμπι ..την Ρωσία.. :) ..έτσι πάει η γεωπολιτική]. Απέναντι του ήταν μια συμμαχία που στήριξε η ΕΕ. Αλλά ο Ορμπάν κέρδισε σαφώς. Κέρδισε η ανησυχία για τις αυξήσεις στην οικονομία, αλλά τζαι η μνήμη των Ούγγρων για τον αυταρχισμό του ουκρανικού εθνικισμού. Τζαι η Ουγγρική κοινότητα στην Ουκρανία εν μάρτυρας...

Αναλογα μπορει να πει κανενας τζαι για τον Ερτογαν – οι δημοσκοπησεις τον δειχνουν να ανεβαινει με το να κρατα αποστασεις από την Δυση τζαι να το παιζει μεσολαβητης..

Τοπικά φερέφωνα

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΤην ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, το Κωστούην το αμίμητο, αμόλησε άλλην μια χαζοχαρούμενη ατακούλα για «πουτινίτσες». Εννόαν τους Ακελικούς. Εν τζαι εν θέμα επιπέδου, που το Κωστούην εν είσιεν έτσι τζαι αλλιώς. Η εικόνα του εν τζαι εν του ατόμου που ξέρει ή πληροφορεί [σε τούτα εν σαν τις αντιγραφές του Πρετεντέρη – με ατακούλες.. :)]..

Εν θέμα σεξισμού..

Η πουτάνα είναι μια γυναικά εργαζομένη στις σεξουαλικές υπηρεσίες...

Συχνά είναι θύμα εκμετάλλευσης... Αλλά τζαι ο όρος έσιει την δική του σημειολογία..

Για τους άντρες «πουτάνα» είναι η γυναίκα στην οποία αρέσει το σεξ [το οποίο για την φαλλοκεντρική φαντασίωση είναι υποπτο]  αλλά όχι μαζί τους ή μόνο μαζί τους.. :) ... Ο όρος χρησιμοποιείται ευρύτερα σαν στίγμα για τις γυναίκες. Ότι δεν ειναι «πιστές» [υπάκουες Πηνελόπες], ότι φλερτάρουν ή φαίνεται να τους αρέσκουν τζαι άλλοι άντρες κλπ ή ακόμα τζαι γιατί προβάλλουν το σώμα τους ερωτικά... Είναι βασικά ένας τυπικός μηχανισμός ελέγχου της γυναίκας. Τζαι ιδιαίτερα των επιθυμιών της..

«Πούτανος» ας πούμε εν υπάρχει σαν όρος... τζαι άμα ένας άντρας κάμνει σεξ με διάφορες γυναίκες θεωρείται τζαι προσόν...της πουλούς.. :)

Τζαι η χαζοχαρούμενη ατακούλα του Κωστουθκιού με αναφορά στον Πούτιν [πουτινίτσες] σήμαινε ακριβώς ότι επειδή οι ακελικοί εν δαιμονοποιούν τον Πούτιν,  ή λαλούν διστακτικά, αλλά λαλούν το, για το τί επροηγήθηκε το 2014, εν σαν τις γυναίκες που ένεν πιστές/υπάκουες...

Πώς μπορεί να άτομο που φαίνεται να το παίζει γκέι απελευθέρωση μπλα μπλα κλπ, να φκαίνει τζαι ρατσιστής/σεξιστής απέναντι στις ετερόφυλες γυναίκες, εν ενδιαφέρον..

 

Κάποιες νευρώσεις κάπου που θα ελάλεν τζαι ο Σικμούνδος... :)

Weekly Review 2: στα εσωτερικά, της Κύπρου, η εικόνα ηταν γενικά προσανατολισμένη στην Ουκρανία...

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Η πλειοψηφία των ΜΜΕ σαν πειθήνια όργανα, υιοθέτησαν την ευρωπαϊκή οδηγία για λογοκρισία, τζαι προπαγανδα για το καθεστως του Κιέβου, ενώ τα ορφανά της ακροδεξιάς του 74, που ντύθηκαν φιλελέ, ένοιωσαν φαίνεται να αναδύεται μέσα τους, η νοσταλγία του παλιού «αποφασίζωμεν και διατάζομεν»... ο ένας ήθελε να μην δημοσιεύονται συνεντεύξεις του Ρώσου πρέσβη [δημοσιογράφος υποτίθεται.. :)], ο άλλος [ο χαφιεδούλης μπλοκαράκιας] είπαμε, εβούραν όπως το κομπλεξικό παιδάκι να καταγγείλει στην φαντασιακή δασκάλα του νηπιαγωγείου στο οποίο ζει ακόμα στον νου του, όποιον [τζαι ευρύτερα, την συζήτηση που] δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει σε ένα λογικό διάλογο. Το σενάριο είναι απλό, γνωστό, τζαι σχεδόν παιδιάστικο πια – δαιμονοποίηση του ηγέτη της αντίπαλης χωρας - προσωποποίηση, δηλαδή, της διαμάχης σε ένα άτομο που κατασκευάζεται σαν «δαίμονας»/ψυχοπαθής κοκ. Ξεκινήστε από την εξόντωση των ιθαγενών της Αμερικής από τους «καλούς χριστιανούς» εποίκους, τζαι φτάστε στις δαιμονοποιήσεις για να νομιμοποιούνται οι μεταπολεμικές εισβολές, τζαι τα μαζικά εγκλήματα κοκ – από το Ιρακ, στην Γιουγκοσλαβία, στην Λιβύη... στην Παλαιστίνη στην Υεμένη κοκ... Τώρα ο στόχος της δαιμονοποίησης λέγεται Πούτιν..

Η νέα ρωσική εξωτερική πολιτική..

By Δέφτερη Ανάγνωση


Το πιο κάτω απόσπασμα από ένα Ρώσο ακαδημαϊκό, για την νέα πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Δύση αξίζει να θκιεβαστεί για να κατανοηθεί το νέο πλαίσιο κινήσεων της Ρωσίας.

Δεν αφορά μόνο το θέμα της Ουκρανίας αλλά τζαι μια συνολική αλλαγή. Η Ρωσία δεν αρκείται πια στην επίκληση αρχών, που έτσι τζαι αλλιώς αγνοούνται από την Δύση με απλές υποσχέσεις. Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο όπου θα αναγνωρίζεται σαν ενα ισότιμο μέλος των συζητήσεων στον γεωπολιτικό της χώρο – αντί σαν παρίας που θα του πετούν ένα κοκκαλάκι υποσχέσεων, σε ένα σύστημα όπου η Δύση θα καθορίζει με ένα δικό της ιδεολογικό πλαίσιο την πραγματικότητα. Η Ρωσία κινείται πέρα από την μεταβατική περίοδο του μεταψυχροπολεμικού κόσμου..

«It seems like Russia has entered a new era of its foreign policy – a ‘constructive destruction’, let’s call it, of the previous model of relations with the West. Parts of this new way of thinking have been seen over the last 15 years – starting with Vladimir Putin’s famous Munich speech in 2007 – but much is only just becoming clear now. At the same time, lackluster efforts to integrate into the western system, while maintaining a doggedly defensive attitude, has remained the general trend in Russia’s politics and rhetoric.

Constructive destruction is not aggressive. Russia maintains it isn’t going to attack anyone or blow them up. It simply doesn’t need to. The outside world provides Russia with more and more geopolitical opportunities for medium-term development as it is. With one big exception. NATO’s expansion and formal or informal inclusion of Ukraine poses a risk to the country’s security that Moscow simply won’t accept.

For now, the West is on course to a slow but inevitable decay, both in terms of internal and external affairs and even the economy. And this is precisely why it has started this new Cold War after almost five hundred years of domination in world politics, the economy, and culture. Especially after its decisive victory in the 1990s to mid-2000s. I believe it will most likely lose, stepping down as the global leader and becoming a more reasonable partner. And not a moment too soon: Russia will need to balance relations with a friendly, but increasingly more powerful China.

Presently, the West desperately tries to defend against this with aggressive rhetoric. It tries to consolidate, playing its last trump cards to reverse this trend. One of those is trying to use Ukraine to damage and neuter Russia. It’s important to prevent these convulsive attempts from transforming into a full-fledged standoff and to counter the current US and NATO policies. They are counterproductive and dangerous, though relatively undemanding for the initiators. We are yet to convince the West that it is only hurting itself.»

By Professor Sergey Karaganov, honorary chairman of Russia’s Council on Foreign and Defense Policy, and academic supervisor at the School of International Economics and Foreign Affairs Higher School of Economics (HSE) in Moscow

https://www.rt.com/russia/550271-putin-doctrine-foreign-policy/

• Η αναπόφευκτη επιστροφή της Ρωσίας σαν παγκόσμιας δύναμης τζαι περιφερειακού παράγοντα την Ευρασία

By Δέφτερη Ανάγνωση


Καθώς οι δυτικοί προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα νέο, αποικιακό ουσιαστικά, πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν όπου και όποτε ήθελαν, από το 1991 μέχρι το 2011, άρχισε αναπόφευκτα να διαμορφώνεται πια ένας νέος αντίπαλος από την Ευρασία. Δεν ήταν η ΕΣΣΔ που προσπαθούσε, τουλάχιστον, να νομιμοποιήσει ιδεολογικά τις διεθνείς σχέσεις της.
Η Ρωσική ομοσπονδία δεν ήταν ότι απέμεινε όταν οι άλλοι εγκατέλειψαν την ΕΣΣΔ. Αντίθετα, ήταν μερίδα του ρωσικού κράτους [με συμβολική μορφή τον Γιέλτσιν] που εγκατέλειψε την ΕΣΣΔ. Με τις ευλογίες τζαι την στήριξη της Δύσης. 

Μετά την περίοδο της αμερικάνικης αποικιοκρατίας στην Ρωσία, ανάμεσα στο 1991-1999, με το καθεστώς Γιέλτσιν, η αντίδραση ήταν σαρωτική. Με απεργίες, διαδηλώσεις κοκ – σε βαθμό που οι αμερικανοί έστειλαν ειδικούς για να αποτρέψουν την νίκη των κομμουνιστών στις προεδρικές εκλογές του 1996 [τις οποίες μάλλον έχασε ο Γιέλτσιν αλλά όπως τζαι με τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου, το θέμα της εκλογικής απάτης έππεσε τα μαλακά από την εξουσία τζαι φυσικά την Δύση].. 

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε, τζαι το οποίο εκφράστηκε με την πρωθυπουργία Πριμακώφ, τζαι μετά με την άνοδο του Πούτιν μετά την Γιουγκοσλαβική κρίση του 1999, το θέμα δεν ήταν ο Πούτιν σαν άτομο, αλλά η επιστροφή της Ρωσίας σαν παγκόσμιας δύναμης. Κάτι αναπόφευκτο για μια τόσο μεγάλη χώρα με τόσες πηγές πλούτου, ένα μορφωμένο πληθυσμό τζαι πυρηνικά όπλα κοκ από την ΕΣΣΔ. Η νέα Ρωσία εμφανίστηκε με το ξεκαθάρισμα των ισλαμιστών στην Τσετσενία. Ακολούθησε η συντριβή της απόπειρας κατάληψης των φιλορωσικων θυλάκων στη Γεωργία.

Η Δύση όμως στην μέθη της εξουσίας δεν καταλάβαινε ακόμα. Όταν στήθηκε το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 ήταν η δεύτερη φορά που οι δυτικοί προσπαθούσαν να κερδίσουν πλεονέκτημα πέρα από τις εκλογικές διαδικασίες. Οι δυτικοί ήθελαν απλώς να κερδίζουν οι δικοί τους και δεν τους ενδιάφεραν οι εσωτερικές ή εξωτερικές διαδικασίες. Το 2014, όμως, η Ρωσία απέδειξε ότι δεν ήταν πια απλώς σε άμυνα. Με μια εντυπωσιακή κίνηση, επανένταξε στην ρωσική ομοσπονδία την Κριμαία [ουσιαστικά το πιο πολύτιμο οικονομικά αλλά τζαι στρατιωτικά σημείο της Ουκρανίας] με τυπικές διαδικασίες, τζαι, πιο δημοκρατικά [έστησαν τουλάχιστον δημοψήφισμα] από τις πρακτικές των δυτικών. Αφού οι δυτικοί διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία τζαι έστησαν ιδιαίτερο καθεστώς στο Κόσοβο, με μόνη νομιμοποίηση την δική τους επέμβαση, γιατί να μην το κάνουν τζαι οι Ρώσοι σε μια ιστορικά δική τους περιοχή με συντριπτικά ρωσοφωνο πληθυσμό; Το πραξικόπημα του Μάινταν έγινε μπούμερανγκ. Η σφαγή της Οδησσού, που ακολουθήσε, απλώς κωδικοποίησε την νέο-ναζιστική βία – τζαι συγκρότησε την απόσχιση στο Λουκάνσκ τζαι τον Ντόνεσκ σαν τον άλλο ουκρανικό πόλο.

Το 2016, η Ρωσία επέμβηκε στην Συρία τζαι βοήθησε την κοσμική κυβέρνηση να συντρίψει τους ισλαμιστές, που χωρίς ντροπή και πάλι στήριζαν οι δυτικοί..

Έτσι όταν έφτασε η στιγμή της νέας κρίσης στην Ουκρανία, η Ρωσία τζαι ήξερε τί ήθελε, αλλά είσιεν τζαι τους τρόπους να δράσει. Η Δύση είχε χάσει κάθε έρεισμα να διεκδικεί ότι εκπροσωπεί την ό,ποια διεθνή νομιμότητα. Μπροστά στις δυτικές επεμβάσεις στο Κόσοβο, το Ιράκ, την Λιβύη, την Συρία η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία το 2022 ήταν απλώς χρησιμοποίηση των πρακτικών του τί έκαναν οι δυτικοί προηγουμένως..

❌