One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Αθθυμάστε που έσυρνε η μπουλντόζα του αρχιεπίσκοπου κάτω τα κτήρια, τζαι μετά, χωρίς ίχνος ντροπής [τζαι με το ξέπλυμα της ΕΔΕΚ του Σιζόπουλ

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΑθθυμάστε που έσυρνε η μπουλντόζα του αρχιεπίσκοπου κάτω τα κτήρια, τζαι μετά, χωρίς ίχνος ντροπής [τζαι με το ξέπλυμα της ΕΔΕΚ του Σιζόπουλου – τζαι του νυν υποψήφιου εργοδοτουμένου από τον αρχιεπίσκοπο] ελάλεν ότι ήταν κατάρρευση – τζαι θα αναστήλωνε κοκ... Το ψέμα δεν έχει κοντά ποδάρια όσον αφορά θέματα της αρχιεπισκοπής αυτήν την εποχή – είναι μάλλον διάχυτο...


Ρε Τόμμυ, εν καταλάβεις ότι θα γίνει ο περίγελος της Ιστορίας – σαν ο αρχιεπίσκοπος που εκτός που τράκτορ είσιεν τζαι την λαφαζανια σε πρώτη ζήτηση; Μάλλον εν καλά να σκεφτείς πιο σοβαρά την εικόνα που αφήνεις... πιάνεις κάτω που τον πάτο [τζαι εν φιλική, ανθρώπινη συμβουλή]Ο Γ. Γαβριήλ είναι ήδη ένα ιστορικό σύμβολο αντίστασης σε αυτήν κωμικοτραγική εποχή όπου ένας αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να επιβάλει λογοκρι?

By Δέφτερη Ανάγνωση


Είναι σημαντικό για μια κοινωνία τζαι την Ιστορική της πορεία να υπαρχουν διανοούμενοι τζαι καλλιτέχνες [σαν οι λειτουργοί χώρων δημιουργίας ή έκφρασης ιδεών ή αισθητικής] οι οποίοι να αντιστέκονται στην αυθαιρεσία, τον αυταρχισμό τζαι την γελοιότητα της μικροπρέπειας τζαι της δουλοπρέπειας. Ο Γ. Γαβριήλ είναι ήδη ένα ιστορικό σύμβολο αντίστασης σε αυτήν κωμικοτραγική εποχή όπου ένας αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να επιβάλει λογοκρισία τζαι ένας υπουργός ασχολείται μαζί του σαν να εσιει υποχρεωση να τον εξυπηρετα...

Η Ιστορία από τον Μεσαίωνα, είναι μια πορεία γεμάτη Γαβριήλ που αντιστέκονται, τζαι Χρυσοστόμου-Προδρόμου που έχουν καταντήσει ανέκδοτα της Ιστορίας..
Τζαι η ιστορική πρόοδος γίνεται πράξη μέσα από την αντίσταση τζαι την αλληλεγγύη.
Το τελευταίο κατακάθι του Μεσαίωνα στην περιοχή μας Προδρόμου ήταν η χούντα. Τζαι είδες που κατάντησε.. [ΥΓ. προειδοποίηση στον άλλον σου εαυτό.. :)]

Maria Hadjimichael · 
«Η Ιερά Εξέταση ειναι εδω! Στον 21ο αιωνα, σε χώρα ευρωπαϊκή και υποτιθεται δημοκρατική!
Ο ζωγράφος Γαβριήλ, διευθυντής Γυμνασιου, που εναντιον του κινήθηκε έρευνα κατ' απαίτηση του Αρχιεπισκοπου και του παραρτηματος της εγκληματικης οργάνωσης Χρυσης Αυγης στην Κυπρο (ΕΛΑΜ), καλείται τώρα να τεκμηριώσει την εθνικοφροσυνη του!
Τον καλουν "να αποδείξει κατά πόσον εφάρμοζε τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας για τις εθνικές επετείους και τις θρησκευτικές εορτές." Ερευνουν και το ενδεχόμενο οι σχολικές εκδρομές να μη είχαν ως προορισμό τα εθνικά μνημεία και τις εκκλησίες!
Ο δρόμος που διάλεξαν οι δύο πυλωνες του σκοταδιστικου κατεστημενου, κρατος και εκκλησια, είναι τόσο επικίνδυνος, που αν η Κύπρος καταγγελθει σε ευρωπαϊκά σώματα, θα πρέπει να αποδείξει: οτι δεν είναι κρατος θεοκρατικο (ταλιμπαν) και οτι δεν μετετρεψε το πολίτευμα σε χούντα!
Επιστρέφουν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονηματων για διορισμό στο δημοσιο; Όπου για να διοριστεί κάποιος, έπρεπε να τεκμηριωθει (μέσω φακέλων της Κύπρου και πληροφορίες χαφιεδων) οτι δεν είσαι αριστερός;
Επιστρεφουν οι αλήστου μνήμης φάκελοι των πολιτων; Η θητεια ενός εκπαιδευτικου στο δημοσιο μετατρεπεται σε διαρκές φακελωμα;
Νοσταλγησαν τις χιτλερικες και χουντικες μεθόδους! 
Νοσταλγησαν τον μεσαιωνα!
Αν δεν αντιδρασει όλος ο εκπαιδευτικος κοσμος και οι Οργανώσεις του, ολος ο ακαδημαϊκός κόσμος, ο πνευματικός κοσμος και οι δημοκρατικοι πολιτες, αύριο μηπως θα δούμε και επισημες επιτροπες λογοκρισιας, ξανα αποκλεισμους αντιφρονουντων και απολυσεις;
Πρόκειται για καμπανα που κτυπά δυνατά πια, μέσω μιας χυδαίας προβας, για επικίνδυνη εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας να τη σταματησουμε!»

Ο Προδρόμου, ο αυταρχισμός τζαι η εκ των φαινομένων αδυναμία της εθνικοφροσύνης να αντιληφθεί την έννοια της ισονομίας..

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΟ Προδρόμου, ο αυταρχισμός τζαι η εκ των φαινομένων αδυναμία της εθνικοφροσύνης να αντιληφθεί την έννοια της ισονομίας..

Corina Demetriou

«Ο Πρόδρομος Προδρόμου προφανώς διώκει το Γαβριήλ στα πλαίσια προσωπικής βεντέτας του ατόμου που τον διόρισε: του αρχιεπισκόπου. Τούτο είναι σαφώς χειρότερο από την πράξη της Γιολίτη να χρησιμοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για να θυματοποιήσει άτομο, με στόχο να «περισώσει» την τιμή του παπά της.

Ο Προδρόμου που ακουστά έχει τη νομιμότητα δεν δρα εξ ιδίων. Δρα σε ένα πλαίσιο όπου ο νόμος και τα δικαιώματα παρακάμπτονται με τη μεγαλύτερη ευκολία, διαμέσου υπουργικών διαταγμάτων που ελλείπονται νομιμότητας, συνταγματικότητας και συμβατότητας με το κεκτημένο της ΕΕ. Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Υγείας (βλ. διατάγματα απαγόρευσης διαδηλώσεων) και ο ΥΠΕΣ (βλ. διατάγματα ψώρας στο Πουρνάρα, διατάγματα απαγόρευσης εγκατάστασης προσφύγων στη Χλώρακα, διατάγματα κλεισίματος προσφυγικών δομών κλπ- έχει τα πρωτεία ο Νουρής στις αυθαιρεσίες).

Δε ξέρω αν υφίσταται εγκύκλιος που να επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς να παίρνουν τα παιδιά μας εκκλησία, να τα εξομολογούν, να τα παίρνουν εκδρομές *μόνο* σε ‘εθνικά΄ή θρησκευτικά μνημεία και γενικώς να προωθούν το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών. Αν υπάρχει είναι σαφώς παράνομη. Υπάρχουν σωρεία αποφάσεων και του δικού μας γραφείου Επιτρόπου Διοίκησης (πρώην) καθώς και διεθνών θεσμών πως οι εκκλησιασμοί και οι εξομολογήσεις, καθώς και οι σχολικές εκδρομές σε χώρους εκτέλεσης (πχ φυλακισμένα μνήματα) και σε προσκυνήματα οστών και παντόφλων δε μπορούν να γίνονται κατά το σχολικό χρόνο γιατί στα μάτια του παιδιού εμφανίζονται ως σχολικές υποχρεώσεις, έστω και αν τυπικά είναι «προαιρετικά». Και επειδή το παιδί που δε συμμετέχει για οποιοδήποτε λόγο – και όλοι οι λόγοι είναι θεμιτοί- (πχ γιατί έχει γονείς που ακόμα τα έχουν 400 σε τούτον τον τόπο) θα νιώθει αποκλεισμένο και περιθωριοποιημένο και ίσως γι αυτό το λόγο να υποχρεωθεί να συμμετάσχει. Αυτό δεν είναι εκπαίδευση, αυτό είναι προπαγάνδα και εκβιασμός. Αν ο Γιώργος Γαβριήλ συμπεριφέρθηκε ως εκπαιδευτικός αντί ως υποτακτικός της εκκλησίας και της εθναρχίας, τότε έπραξε το καθήκον του, και απέναντι στο νόμο, στον εργοδότη του και στην κοινωνία.

Ο διανοούμενος εαυτός του Πρόδρομου Προδρόμου ίσως γνωρίζει πως η διακριτική μεταχείριση υπαλλήλου από τον εργοδότη του λόγω των πεποιθήσεων του είναι παράνομη, στη βάση νομοθεσίας που μεταφέρει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ίση μεταχείριση στην Εργασία (2000/78) και ο εργοδότης τιμωρείται με πρόστιμο ή και φυλάκιση. Και καμία εγκύκλιος που εκδίδει ο ίδιος ο εργοδότης δεν τον σώζει, διότι καμία απόφαση υπουργού δεν ιεραρχείται ψηλότερα από το κεκτημένο. Η πρακτική των υπουργικών διαταγμάτων υποβίβασαν τη δημοκρατία σε πεδίο απόλυτης ανομίας και κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Η δημόσια παιδεία δεν είναι το τσιφλίκι κανενός υπουργού και δε μπορεί να ρυθμίζεται αυθαίρετα και ανεξάρτητα από το νόμο, χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της εκπαίδευσης. Δεν επιστρέφουμε στο μεσαίωνα επειδή εξέδωσε μια εγκύκλιο ενας υπουργός.»


Από το Σαουδάραβα στον Μαλαισιανό

By Δέφτερη Ανάγνωση

  • Από το Σαουδάραβα στον Μαλαισιανό

Το σκάνδαλο με τα διαβατήρια είναι πολλαπλών μορφών – ξεκινά από το οτι στήθηκε ένας μηχανισμός δικηγορικών τζαι λογιστικών γραφείων με ντιβέλοπερς που είχαν άκρη σε μορφές κρατικής εξουσίας [με υποδειγματικό παράδειγμα την σχέση οικογένειας Αναστασιάδη –δικηγορικό γραφείο/ντιβελοπερς γαμπρός – αδελφότεκνη], μέχρι τις κραυγαλέες παρατυπίες που αποκάλυψε η ελεγκτική υπηρεσία [αγορά δήθεν οικιών σε χωράφια, πάρκινγκ κοκ – για να εξυπηρετηθούν φυσικά οι μεσάζοντες] τζαι φτάνει στην κορυφή του παγόβουνου με τις υποθέσεις του Σαουδάραβα [με τα οικογενειακά ταξίδια του Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες σαν είδος συναλλαγής - με φόντο τις κατηγορίες Παράσχου για καταθέσεις μέσω βαλιτσών κοκ] τζαι την υπόθεση του Μαλαισιανού που καταζητείται γενικώς τζαι ο οποίος για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες «φιλικό δώρο» ήβρε προστασία τζαι μέσο, από ότι φαίνεται, από τον αρχιεπίσκοπο]..

Η Υπόθεση του Μαλαισιανού επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο με νέα δημοσιοποίηση από το δίκτυο OCCRP [μετα από ερευνα της Guardian], το οποίο συνδέει τον Μαλαισιανό φιλο του αρχιεπίσκοπου με την εταιρεία Henley, η οποία ηταν η εταιρεία που φαίνεται να έστησε το συνέδριο στο Ντουμπάϊ όπου εμφανίστηκε ο Συλλουρης σαν εκπρόσωπος του Αναστασιάδη. Τζαι από ότι φαίνεται μετα την παρέμβαση του αρχιεπίσκοπου [στον οποίο ο Χάσικος, όπως μας είπε «δεν μπορούσε να πει όχι»] όχι μόνο αγόρασε γη ο κύριος Low, με μέσο τον αρχιεπίσκοπο, αλλά η συγκριμένη περιοχή [για την οποία είχε συμφέροντα ο αρχιεπίσκοπος από ότι μας είπε ο Χάσικος] έγινε χώρος όπου μαζευτήκαν και οι συνεργάτες – και άρα, λογικά, έκαναν τρελές πωλήσεις τα «συμφέροντα του αρχιεπίσκοπου»…

Αυτή είναι η διεθνής εικόνα 2 τυπάκων [αρχιεπίσκοπου – Αναστασιάδη] που όσο βαθιά και να υπολογίσεις τον πάτο στον οποίο βρίσκονται, θα τα καταφέρουν, από ότι φαίνεται, να πάνε και πιο κάτω..

Χωρίς ίχνος τσίπας

«Henley & Partners identified Jho Low as a high-risk client with political exposure, but worked with him anyway, using a Cypriot company as an intermediary.

Henley made 60,000 euros from a citizenship fee paid via this company, and far more — 650,000 euros — from helping arrange a real estate deal for Low to purchase a luxury seaside villa.

Shell companies and nominee service providers helped obscure Low’s real estate deal.

Several Low associates also applied for Cypriot citizenship around the same time, and publicly available documents suggest that they bought villas near his.»


https://www.occrp.org/en/investigations/a-key-player-in-malaysias-biggest-ever-corruption-scandal-found-sanctuary-in-cyprus-with-help-from-a-major-london-firm

· Ο βιασμός της πόλης και της νοημοσύνης μας. Του Χρίστου Μαραθοβουνιώτη

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Ο βιασμός της πόλης και της νοημοσύνης μας.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η κατεδάφιση των διατηρητέων οικοδομών στην οδό Ισοκράτους από τον Αρχιεπίσκοπο αποτελεί την  ολοκλήρωση ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε με την κατασκευή του ναού και τον ΄΄εξωραϊσμό΄΄ της περιοχής γύρω από την Αρχιεπισκοπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μας έχει αποδείξει διαχρονικά  ότι μπορεί να κάμει πράξη την κάθε του σκέψη χωρίς να υπόκειται κανένα κόστος. 

Και είναι απορίας άξιο γιατί μας εκπλήσσει κάθε φορά που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας χαρίζει μια ωραία έκπληξη, που συνήθως αυτή έχει να κάνει είτε με την καταστροφή του περιβάλλοντος (βλπ. Τοξεύτρα), είτε με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (βλπ. Γεροσκήπου) αλλά και την καταστροφή του πολεοδομικού ιστού της πόλης μας.

Κάποιοι λένε ότι είναι ο χαρακτήρας και η νοοτροπία του ανθρώπου, γεγονός που περηφανεύεται και ο ίδιος. Αυτός ο  χαρακτήρας όμως και η νοοτροπία, σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει αποδεκτά ή ανεκτά από την κυπριακή πολιτεία η οποία με την σιωπηρή ανοχή της τον επιβραβεύει και συγχρόνως τον αποθρασύνει. Έστω και αν κάποιοι σήμερα προσποιούνται ότι κλαίνε πάνω από τα ερείπια. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της ανέγερσης του καθεδρικού ναού πριν μερικά χρόνια  μέσα στο κέντρο του παραδοσιακού πυρήνα της Λευκωσίας. Εκφράζοντας την πλήρη απαξίωση του, όχι μόνο νοητικά, αλλά και λεκτικά για τις παραδοσιακές εκκλησίες μέσα στην παλιά πόλη, δήλωσε δημόσια το περίφημο, ότι ντρέπεται να φιλοξενεί κάποιο καλεσμένο του σε αυτά τα κτίσματα γι΄ αυτό θέλει να κτίσει ένα μεγάλο ναό. Η απαξίωση βέβαια σε αυτά τα ταπεινά, αλλά τόσο πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό κτίσματα δεν δείχνουν μόνο τη μεγαλομανία του, αλλά και την αδυναμία να αντιληφθεί τί σημαίνει πολιτισμός και ιστορία σε αυτό τον τόπο. 

Επί του πρακτέου όμως, πως ερμηνεύεται ο ορισμός παραδοσιακό κέντρο της  πόλης; Είναι το κέντρο κάθε πόλης όπου αποτυπώνεται η ιστορική της εξέλιξη μέσα από τα  παραδοσιακά της κτήρια, σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, τα μνημεία της, τους δρόμους και τα σοκάκια, τις πλατείες, τις γειτονιές και τους κατοίκους της. Όλα αυτά αποτελούν το σώμα της πόλης και κάθε φορά που αφαιρούμε ένα μέρος από αυτά είναι σαν να ανοίγουμε μια μόνιμη πληγή πάνω σε αυτό το σώμα. 

Η περιτοιχισμένη πόλη της Λευκωσίας έχει ιστορία εννέα αιώνων, από την εποχή των Λουζινιάνων και έπειτα των Βενετσιάνων που κατασκεύασαν τα σημερινά τείχη μέχρι την σημερινή εποχή.

Έχει κτήρια και μνημεία που σηματοδοτούν την ιστορική διαστρωμάτωση σε όλη αυτή την περίοδο.

Συνεπώς, κάθε επέμβαση στον ιστό αυτού του κομματιού της πόλης πρέπει να γίνεται με φειδώ και με γνώμονα τη διατήρηση για να μην διακόπτεται αυτή η ιστορική συνέχεια, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την εποχή της.

Πως η ανέγερση του καθεδρικού ναού αντιμετώπισε όλα αυτά τα θέματα.

Είναι ένα τεράστιο κτήριο το οποίο αδυνατεί να ενταχθεί στην κλίμακα της πόλης, επιβαρύνοντας την ογκομετρικά. Επιβάλλεται με βία στον περιβάλλοντα χώρο και διακόπτει τις οπτικές φυγές, που είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία της παλιάς πόλης. Έχει περίεργη μορφολογία αφού προσπαθεί να εντάξει στοιχεία, μορφές και γεωμετρίες από ναούς διαφορετικών ρυθμών μιας άλλης εποχής σε ένα σύγχρονης κατασκευής κτήριο με αποτέλεσμα να αποκτά μια διφορούμενη ταυτότητα τόσο μορφολογικά όσο και χρονολογικά.

Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που είχε δει και η Επιτροπή Αισθητικού Ελέγχου του Δήμου Λευκωσίας όταν ήρθε κοντά της η αίτηση για εξέταση συστήνοντας ομόφωνα την απόρριψης της.   Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αποτελείτο από τρείς αρχιτέκτονες εκπροσώπους του ΕΤΕΚ, αρχιτέκτονα του τομέα διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αρχιτέκτονα εκπρόσωπο του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τρείς αρχιτέκτονες του Δήμου Λευκωσίας, όλοι με μεγάλη εμπειρία σε θέματα διατήρησης.

Βεβαίως, η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν έχουν ανάγκη την γνώση και εμπειρία των ειδικών και μπορούν από μόνοι τους να αποφασίζουν πως γίνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός αυτής της πόλης.

Γιατί λοιπόν μας εκπλήσσει που ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε και στο δεύτερο μέρος της πράξης και ειδικά όταν ο Δήμος, ακόμα και δύο μέρες μετά το γεγονός, αδυνατεί να πάρει μια ξεκάθαρη θέση.

Η αντίδραση δε του υπουργείο Εσωτερικών και κάποιων κομμάτων μάλλον πρόκειται για μαύρο χιούμορ.

Χρήστος Μαραθοβουνιώτης

Αρχιτέκτονας

ΥΓ.   Η λογική να κατεδαφίζουμε ένα κτήριο για να το αποκαταστήσουμε μετά,  είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, θα ήταν καλά να το πατεντάρουμε αφού χάσαμε το χαλούμι.     

Ένα σχίσμα στην Εκκλησία; Γιατί όχι…:)

By Δέφτερη Ανάγνωση

Ένα σχίσμα στην Εκκλησία; Γιατί όχι…J

Τζαι φυσικά σε έτσι κλίμα, σαν συνοριακός χώρος, εν τζαι γίνεται να αποφεύγαμε ένα αντικατοπτρισμό στο εκκλησιαστικό.

Η Εκκλησία εν έσιει πκιον την κάποτε δύναμη της. Ο νυν αρχιεπίσκοπος την έχει οδηγήσει στην ανυποληψία – άσχετο αν η ανασφάλεια κάμνει πολλούς να συμπεριφέρονταν με μια νεύρωση κωμική [όπως το βίτσιο να στοιβάζουν εικονούες σε γραφεία κοκ] …Η απώλεια των τράπεζων αλλά τζαι η εξάρτηση του αρχιεπίσκοπου από τον Αναστασιάδη θα συνοδεύουν τη εικόνα της Εκκλησίας, καθώς εκκοσμίκευση θα συνεχίσει να υποσκάπτει την πάλαι ποτέ εξουσία της.

Σε τούτο το πλαίσιο, η αντιπαράθεση που ξέσπασε για το ουκρανικό εν ενδιαφέρουσα…Ποιος θα κερδίσει τον πρώτο γύρο στην Σύνοδο στις 23 Νοεμβρίου εν ένα ζήτημα. Το ότι διαμορφώνονται πκιον 2-3 μπλοκ εν πολλά καλό. Στην προηγουμένη κρίση την δεκαετία του 1990, είχαμε τζαι πιστούς εξοργισμένους έξω που την αρχιεπισκοπή – για το θέμα Παγκράτιου…

Ας ελπίσουμε σε ανάλογα ρήγματα..:)

❌