One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Η ιστορική αριστερά φκαίνει σήμερα που μια δύσκολη δεκαετία, όπου πρέπει να της αναγνωριστεί ότι άντεξε εντυπωσιακά.

By Δέφτερη Ανάγνωση

Η ιστορική αριστερά φκαίνει σήμερα που μια δύσκολη δεκαετία, όπου πρέπει να της αναγνωριστεί ότι άντεξε εντυπωσιακά. Η εξωθεσμική αριστερά έσιει πκιον την δική της ιστορικότητα από την δεκαετία του 1970, με καταβολές από το 1920 τζαι 1940. Σήμερα είμαστε ακόμα στο στάδιο της άμυνας. Αναπόφευκτα θα έρτει τζαι το στάδιο της «επίθεσης» για εκδημοκρατισμό, επανένωση, οριστικό ξήλωμα των μηχανισμών διαπλοκής κοκ..

Αυτή η νέα επίθεση, ανάλογη της δεκαετίας του 1940 [όταν τα λαϊκά στρώματα για πρώτη φορά ανέβηκαν στο προσκήνιο της Ιστορίας σαν αυτόνομος δημιουργός] τζαι της δεκαετίας του 1970 [όταν μετά το 1974 η κοινωνία μπόρεσε επιτέλους να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια της κυπριακότητας της – ›σε ένα αγώνα που σήμερα πλησιάζει σε μια ευρεία δικαίωση] θα πρέπει να βρει την θεσμική τζαι εξωθεσμική αριστερά σε διακριτούς μεν ρόλους αλλά με ιστορική συνείδηση του από πού έρχονται τζαι με φόντο το ιστορικό μέλλον που πρέπει να δημιουργηθεί – όχι μόνο στο ρότσο μας αλλά τζαι στην ευρύτερη περιοχή..


• Η αντοχή της Ιστορικής Αριστεράς τζαι η αντοχή του εξωθεσμικού χώρου..

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κυπριακής εμπειρίας άμυνας στις πολλαπλές επιθέσεις της δεκαετίας του 2010-20 ήταν ότι η κυπριακή εξωθεσμική αριστερά /χώρος [στην πλειοψηφία του] δεν κόλλησε την αντι-κομμουνιστική, αντι-ακελική υστερία [τζαι ένα είδος ρατσισμού που ξεκινούσε από το ιδεολογικό τζαι έφτανε στο ταξικό επίπεδο] που λάνσαρε ο ΔΗΣΥ τζαι οι κύκλοι της συντήρησης, των τραπεζών τζαι του νεοφιλελευθερισμού. Μερικοί προσπάθησαν τζαι στον εξωθεσμικό χώρο [όπως προσπάθησαν σε σχέση με την θεσμική αριστερά τζαι οι απορριπτικοί τζαι οι δουλοπρεπείς του ΔΗΣΥ - του «καλού Αναστασιάδη» του 2004 κοκ] να καλλιεργήσουν τζαι στον εξωθεσμικό χώρο ανάλογες τάσεις υποταγής [είτε σαν εθνοπατριώτες τάχα μου αντι-ιμπεριαλιστές, είτε σαν ισοπεδωτικοί της ευθύνης του εθνικισμού, σαν τεκνα του συναγερμικού «όλοι φταίνε», που έφτανε μερικές φορές τζαι στην αναπαραγωγή φτηνών κλισε από το διεθνές ρεπερτόριο, όπως το ξέπλυμα του Ισραήλ με κέτσαπ αντισημιτισμού κοκ], αλλά η σύγκλιση της συνέπειας του ΑΚΕΛ από την μια αλλά τζαι η ωριμότητα των εξωθεσμικών καταβολών του εξωθεσμικου χώρου, απετρεψαν, μπορει να πει κανεις, την χειραγωγηση..

Η ισορροπία των δυο χώρων ηταν έκδηλη στην ιστορική παρέμβαση του ως δαμέ τον Φερβαρη-Μαρτη φέτος: οι ως δαμέ όπως το κωδικοποίησε ο Γρηγόρης Ιωάννου υπήρξαν η πρώτη μαζική παρέμβαση του εξωθεσμικου χώρου η οποία καθόρισε γεγονότα [όπως το χαλάρωμα της απόπειρας συντήρησης της αυταρχικής επιβολής με την δικαιολογία της πανδημίας, τζαι την μαζική εκφραση της οργής για την διαπλοκή, που επικεντρωνόταν τωρα πια στο ίδιο το προεδρικό, όπως αποκαλύπτονταν με τις έρευνες για το εμπόριο                                                                                                διαβατήριων]. Όταν το κράτος Γιολιτη – Αναστασιάδη κατέφυγε στην καταστολή ηταν κομβική η παρέμβαση του ΑΚΕΛ ως θεσμικής αριστεράς για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην δεύτερη μαζική εκδήλωση χωρίς τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Τζαι ανάλογα δεν ηταν τυχαίο ότι η επίθεση ενάντια στους ως δαμέ, μετα την πορεία στο προεδρικό,  με την αποσπασματική αναφορά στην έννοια «νότος» [σε μια πρόταση που έκανε ουσιαστικά κριτική στον διχοτομισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη] από τα ΜΜΕ τζαι τα δίκτυα της κυβέρνησης/ΔΗΣΥ, προσπάθησε να διασυνδέσει την επίθεση τζαι με εστίαση στο ΑΚΕΛ που αρνιόταν να ακολουθήσει την κατασκευή της συναγερμικης θεαματικης υστερίας. Διότι παρα τους διακριτούς τους χώρους τοσο η θεσμική όσο και η εξωθεσμική αριστερά εκφράζουν ένα χώρο σύγκλισης ανάλογων αιτημάτων τζαι διεκδικήσεων [εκδημοκρατισμό ενάντια στον αυταρχισμό , αντίσταση στην διχοτόμηση, αντίσταση στην διαφθορά τζαι ευνοιοκρατία/πελατειακές σχέσεις στα πλαίσια της άνισης κατανομής πλούτου στον καπιταλισμό, αντίσταση στον ρατσισμό κοκ]...

Η ύπαρξη της θεσμικής τζαι της εξωθεσμικής αριστεράς σαν παράλληλων χώρων είναι ιστορικά αναγκαία στην μεταμοντέρνα κατάσταση. Ακριβώς γιατί στην θεσμική αριστερά πάντα θα προκύπτουν όσοι κολλούν στην καρέκλα ή όσοι θα εκλιπαρούν αποδοχή από την αστική τάξη μέσα από τα κόμματα/τάσεις της [όπως στο κυπριακό – με τον εθνοπατριωτισμο τζαι την δουλοπρεπεια στην δεξια/ΔΗΣΥ], ενώ στην εξωθερμική αριστερά  θα υπάρχουν τζαι όσοι, για ανάλογους λόγους ,θα πουλούν πύρινη ρητορική πριν βρεθούν να υπηρετούν τη εξουσία... Η ισορροπία των δυο [θεσμικής τζαι εξωθεσμικής αριστεράς] σαν το πρότυπο της «ιδεολογίας» τζαι της «ουτοπίας» [στην κοινωνιολογία της Γνώσης του Μανχάϊμ] σε αυτονομία μορφων κοινωνικης αλλαγης τζαι ιστορικής αλληλεπίδρασης μεταξυ τους. Που φαινεται να λειτουργα ηδη σε διαφορες περιοχες του πλανητη..


❌