Immigrant workers are the least valued part of the working class, as they work at the worst paid jobs, in miserable conditions, with their labor rights usually not being recognized. These miserable conditions are deliberately passed over in silence by the state, which is concealing the exploitation of immigrants, making it easy for employers to intensify the devaluation of the immigrants’ lives and for entrepreneurs to increase their profits.
The state of Cyprus favors employers by regulating the labor rights of immigrants, with special contracts that often forbid immigrants from changing jobs, deprive them of their right to unionize and – in the case of asylum seekers- even restrict them into working only in specific professions.
Furthermore, under this employment regime, the state of Cyprus is even stealing the immigrants’ social security stamps! Immigrants who have been living and working in Cyprus for years have their salary subjected to deductions, yet they cannot receive any legal benefits from the deductions or a recognition of their years of service, when they return to their home countries. Despite the reports and organized demands of immigrant organizations in Cyprus for bilateral agreements between Cyprus and immigrants’ home countries, (in this case, demands of the Filipino immigrant community in cooperation with ethnic groups from Sri Lanka, Vietnam, India and Nepal) the state’s policy remains unchanged.
We know that immigrant workers are forced to come to Cyprus for a variety of unfortunate reasons, looking for a better life. The miserable working conditions that they are experiencing are due to state and institutional isolation and social racism that divides workers into “locals” and “foreigners”.
We support the mass protests of immigrants and their demand for recognition of their Social Security stamps in our country, and we are in solidarity with their organized groups fighting for their labor rights. Against the devaluation and exploitation of local and foreign workers, beyond any national or religious divisions and with solidarity as our weapon, we organize and fight united, confronting the common enemy. The working class can win only if it unites against its oppressors.
NO TO THE ROBBING OF WORKERS’ SOCIAL SECURITY STAMPS BY THE STATE OF CYPRUS
IMMEDIATE RECOGNITION OF SOCIAL SECURITY STAMPS FOR ALL IMMIGRANT WORKERS IN CYPRUS
LEGALIZATION OF ALL CURRENT IMMIGRANTS, WITH A CLEAR PATH TO CITIZENSHIP AND FULL WORKING RIGHTS
UNITY AND SOLIDARITY OF IMMIGRANT AND NATIVE WORKERS
Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών
Σημείωμα Θέσεων – Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019
Προς: Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος
Θέμα: Η επέμβαση του Τμήματος Δασών στις προστατευόμενες παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Λίμνης και της Αργάκας στον Κόλπο Χρυσοχούς και οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και του κ. Γιώργου Περδίκη, 27/3/2019, Αρ. Φακ. 23.04.036.075-2019)
Στη βάση των πιο πάνω, η ακακία στο Κρατικό Δάσος Μαυραλής δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή για οποιοδήποτε ενδημικό, σπάνιο και απειλούμενο είδος που περιλαμβάνεται στο «Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου».
Στοιχεία επικοινωνίας:
Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών | Initiative for the Protection of the Natural Coastline
Website: http://reclaimthesea.org/ | Email: reclaimthesea@gmail.com |
Facebook: https://el-gr.facebook.com/coastlinecy/
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
Κοινό Δελτίο Τύπου
Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας της Φύσης Terra Cypria, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Φίλοι της Γης Κύπρου, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Κέντρο Ενάλια Φύσις και Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών
22 Μαρτίου 1986: Μια ομάδα ατόμων που ενδιαφέρεται για την προστασία της Φύσης επισκέπτεται μια από τις τελευταίες φυσικές περιοχές της Κύπρου που γλύτωσε από την ανεξέλεγκτη και διάσπαρτη τουριστική ανάπτυξη, τη Χερσόνησο Ακάμα. Κατά την επίσκεψη αυτή, η ομάδα, που αργότερα θα πάρει το όνομα ‘Φίλοι του Ακάμα’ ζητά από το Κράτος την κήρυξη της Χερσονήσου Ακάμα σε περιοχή προστασίας. 33 ολόκληρα χρόνια μετά, η ίδια ομάδα, με σύμμαχους άλλες 7 οργανώσεις, εξακολουθούν να ζητούν από το Κράτος τα αυτονόητα.
Τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, η σημασία της Χερσονήσου Ακάμα για τη Φύση και τον Άνθρωπο έχει αναγνωριστεί από νομοθεσίες και διατάγματα, ενώ μία σειρά από σχέδια διατήρησης και διαχείρισης έχουν ετοιμαστεί για την περιοχή. Παρόλα αυτά, μια σύντομη επίσκεψη στον Ακάμα είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την απουσία διαχείρισης και την παρουσία πολλών παρανομιών για την άρση των οποίων δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Παράνομα εστιατόρια και αναψυκτήρια και άλλες παράνομες κατασκευές και αυθαίρετες επεμβάσεις, η παρουσία πλείστων των οποίων χρονολογείται, εξακολουθούν να υφίστανται.
Η υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2018, προϋποθέτει άρση όλων αυτών των παρανομιών πριν την υλοποίησή του. Αυτό όμως δεν έχει γίνει. Οι μόνες δράσεις που έχουν μέχρι τώρα προωθηθεί αφορούν οδικά έργα σε περιοχή που δεν επιτρέπεται καμία οικοδομική εργασία και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος (δρόμος Λουτρά της Αφροδίτης-Φοντάνα Αμορόζα). Το Σχέδιο προβλήθηκε από την Κυβέρνηση σαν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, πλην όμως περιέχει πλείστες προβληματικές πτυχές που χρήζουν συνολικής και σοβαρής αντιμετώπισης για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Χερσονήσου του Ακάμα. Πρόνοιες του Σχεδίου όπως η χωροθέτηση κόμβων αναψυχής για επισκέπτες και η αναβάθμιση δρόμων είναι ανησυχητικές, πόσο μάλλον το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν έχει υποβληθεί σε Δέουσα Εκτίμηση και σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναγκαίες διαδικασίες που απαιτεί η νομοθεσία.
Διερωτόμαστε λοιπόν, τι θα γράφουν οι εφημερίδες για τη Χερσόνησο του Ακάμα σε 33 χρόνια από σήμερα; Θα έχουν αρθεί οι παρανομίες για τις οποίες οι αρμόδιες αρχές κάθε χρόνο δίνουν υποσχέσεις ότι θα λάβουν δράση; Θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική διαχείριση, προστασία και επιτήρηση της Χερσονήσου ή όλα θα βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά;
Οι Φίλοι του Ακάμα, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας της Φύσης – Terra Cypria, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, οι Φίλοι της Γης, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και το Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Κέντρο – Ενάλια Φύσις καλούν όλα τα αρμόδια τμήματα να περάσουν από τα λόγια στα έργα. Να λάβουν άμεση δράση για την άρση των παρανομιών και να προωθήσουν τη σωστή διαχείριση της περιοχής εφαρμόζοντας τα Διαχειριστικά Σχέδια για τις περιοχές Natura 2000 της Χερσονήσου Ακάμα. Τότε και μόνο τότε ο Ακάμας, θα αναδειχθεί στην ολότητά του και θα ωφεληθούν ουσιαστικά οι κάτοικοι και οι κοινότητες της περιοχής.
Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών
Υπόμνημα Θέσεων
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018
Προς: Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος
Συνεδρία 10/10/2018. Κεφάλαιο Β. Θέμα 1.
Οι περί της Σύμβασης για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση και περί Συναφών Πρωτοκόλλων (Τεχνητοί Ύφαλοι) Κανονισμοί του 2018 (Αρ. Φακ. 23.03.054.085-2017).
Πλαίσιο αναφοράς
Επί της γενικής αρχής, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών θεωρεί ότι η θάλασσα αποτελεί κοινό αγαθό και αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου πλούτου. Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση και ολοκληρωμένη διαχείριση του θαλάσσιου χώρου, και την διασφάλιση του ως δημόσιο αγαθό.
Αντ’ αυτού, παρατηρούμε συστηματικές προσπάθειες με στόχο την αποξένωση / εκχώρηση και οικειοποίηση / ιδιωτικοποίηση του θαλάσσιου χώρου. Τονίζουμε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά θαλάσσιες δραστηριότητες, την έλλειψη διαφάνειας και την περιορισμένη διαβούλευση, την ανεπαρκή αιτιολόγηση των αναγκών που καλούνται να καλύψουν οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις, αλλά και τη σύγκρουση / ασυμβατότητα των προτεινόμενων Κανονισμών με την ισχύουσα νομοθεσία και τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτους Μέλους της ΕΕ.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με τίτλο «Οι περί της Σύμβασης για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση και περί Συναφών Πρωτοκόλλων (Τεχνητοί Ύφαλοι) Κανονισμοί του 2018» προβλέπει την έκδοση κανονισμών κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, «ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται με βάση το άρθρο 6 των περί της Σύμβασης για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση και περί συναφών Πρωτοκόλλων (Κυρωτικών) Νόμων του 1979 μέχρι 2017».
Οι προτεινόμενοι κανονισμοί, σύμφωνα με το Άρθρο 3 («Πεδίο Εφαρμογής») θα:
«(1) εφαρμόζονται στους τεχνητούς υφάλους, οι οποίοι κατασκευάζονται, τοποθετούνται και λειτουργούν σε θαλάσσιο χώρο της Δημοκρατίας.
(2) […] εφαρμόζονται για την αδειοδότηση δυνητικών επενδύσεων και δεν εφαρμόζονται σε σχέση με έργα τα οποία υλοποιούνται από τη Δημοκρατία».
Αποσκοπούν δηλαδή στη δημιουργία νομικού πλαισίου για την κατασκευή, τοποθέτηση και λειτουργία ιδιωτικών τεχνητών υφάλων. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο: «Για την έκδοση ή ανανέωση άδειας κατασκευής, τοποθέτησης και λειτουργίας τεχνητών υφάλων σε θαλάσσιο χώρο καταβάλλονται τέλη που ανέρχονται σε επτακόσια ευρώ (€ 700)» (Άρθρο 7), «η άδεια χρήσης θαλάσσιου χώρου σε θαλάσσια περιοχή της Δημοκρατίας για σκοπούς κατασκευής, τοποθέτησης και λειτουργίας τεχνητών υφάλων χορηγείται από το Υπουργικό Συμβούλιο» (Άρθρο 8), και «για κάθε θαλάσσια περιοχή, σε σχέση με την οποία εκδίδεται άδεια χρήσης θαλάσσιου χώρου για σκοπούς τοποθέτησης και λειτουργίας τεχνητών υφάλων, καταβάλλονται τέλη 17 σεντ ετησίως για κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του θαλάσσιου βυθού που αποτελεί τη συνολική περιοχή έκτασης των τεχνητών υφάλων, περιλαμβανομένης της θαλάσσιας περιοχής που ορίζεται με βάση το Άρθρο 5Α του Περί Αλιείας Νόμου» (Άρθρο 9).
Κατευθυντήριες Γραμμές
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) στις 2/7/2015, με αφορμή την «Εβδομάδα Ζηνοβίας», διεξήγαγε έρευνα για τη «Λειτουργία και διαχείριση των υπό δημιουργία θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών με την τοποθέτηση τεχνητών υφάλων – θαλάσσιων πάρκων στην Κύπρο», την οποία παρέδωσε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για πιθανή αξιοποίηση. Προς συνέχεια της συγκεκριμένης έρευνας και με αφορμή τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, σε επιστολή ημερομηνίας 24/9/2018, ο ΚΟΤ αναφέρει προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι ο τομέας του καταδυτικού τουρισμού έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και γι’αυτό τον λόγο στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται για ρύθμιση των περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία τεχνητών υφάλων.
Δεν αντιλαμβανόμαστε στη βάση ποιας δικαιοδοσίας και τεχνογνωσίας, ο ΚΟΤ προέβη σε μια έρευνα για τη «λειτουργία και διαχείριση των υπό δημιουργία θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών με την τοποθέτηση τεχνητών υφάλων – θαλάσσιων πάρκων στην Κύπρο». Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organisation – FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στόχοι των τεχνητών υφάλων είναι «η αναβάθμιση και / ή βελτίωση των φυσικών βιοτόπων, η αύξηση της παραγωγικότητας του οικοσυστήματος και η διαχείρηση των αλιευτικών πόρων» («to recover and/or improve natural habitats, increase productivity and manage aquatic resources») [1]. Επιπρόσθετα, οι κατευθυντήριες γραμμές του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme / Mediterranean Action Plan – UNEP/MAP), αν και αναγνωρίζουν ότι οι τεχνητοί ύφαλοι μπορούν να στοχεύουν και στην προώθηση έρευνας και αναψυχής, τονίζουν πως πρωταρχικός στόχος των τεχνητών υφάλων είναι το «να παρέχουν ορισμένες λειτουργίες ενός φυσικού υφάλου, όπως η προστασία, η αναγέννηση, η συγκέντρωση και/ή η ενίσχυση της βιολογικής ποικιλομορφίας ή / και των πληθυσμών των έμβιων θαλάσσιων πόρων» («emulate some functions of a natural reef such as protecting, regenerating, concentrating, and/or enhancing [biological diversity and/or] populations of living marine resources») [2]. Σύμφωνα με το «Ερωτηματολόγιο Αντίκτυπου» του προτεινόμενου Νομοσχεδίου, ο στόχος των προτεινόμενων Κανονισμών είναι «η παραχώρηση χρήσης χώρου για τη διεξαγωγή και αδειοδότηση δυνητικών επενδύσεων με τεχνητούς υφάλους στο θαλάσσιο χώρο», γεγονός το οποίο δεν συνάδει με τις πιο πάνω κατευθυντήριες γραμμές.
Όσον αφορά τη διαβούλευση που προηγήθηκε, σε αυτή συμμετείχαν ως επί το πλείστον συναρμόδιες αρχές. Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να διεξαχθεί οποιαδήποτε δημόσια παρουσίαση και ακρόαση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο μόνος περιβαλλοντικός μη κυβερνητικός οργανισμός που κλήθηκε να υποβάλει απόψεις ήταν η Ομοσπονδία Περιβαλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), οι θέσεις της οποίας ήταν αρνητικές και δεν ενσωματώθηκαν στους προτεινόμενους Κανονισμούς.
Κατά την άποψη μας, υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και επαρκούς αιτιολόγησης όσον αφορά τους προτεινόμενους Κανονισμούς. Σύμφωνα με το άρθρο 28 (Επαρκής Αιτιολογία) των περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμων του 1999 έως 2014: «(1) Η αιτιολογία μιας διοικητικής πράξης πρέπει να είναι σαφής, ώστε να μην αφήνει αμφιβολίες ως προς το ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που οδήγησε το διοικητικό όργανο στη λήψη της απόφασης. (2) Δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία η αναφορά στην απόφαση γενικών χαρακτηρισμών που μπορούν να εφαρμοστούν και να ισχύουν για κάθε περίπτωση ούτε η απλή αναφορά των γενικών όρων του νόμου που μπορούν να τύχουν εφαρμογής σε οποιαδήποτε περίπτωση. (3) Αναιτιολόγητη είναι μια πράξη που επικαλείται γενικά και αόριστα το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον του οποίου γίνεται επίκληση πρέπει να εξειδικεύεται με αναφορά σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά στα οποία στηρίχτηκε η κρίση του αρμόδιου διοικητικού οργάνου» [7].
Αντιλαμβανόμαστε ότι η τοποθέτηση και λειτουργία τεχνητών υφάλων από επενδυτές αποσκοπεί σε κάποια ωφελήματα στους ίδιους τους επενδυτές. Νοουμένου ότι η δημιουργία τεχνητών υφάλων έχει πολύ υψηλό οικονομικό κόστος, ποιά θα είναι τα ωφελήματα και με ποιό τρόπο θα γίνει η απόσβεση ενός ιδιώτη επενδυτή;
Ταυτόχρονα η εκχώρηση δημόσιου (θαλάσσιου) χώρου ενέχει και άλλους προβληματισμούς και ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. Τι είδους δικαιώματα αποκτά ένας ιδιώτης επενδυτής, ο οποίος ενδέχεται να υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας κατασκευής, τοποθέτησης και λειτουργίας τεχνητού υφάλου στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τους προτεινόμενους Κανονισμούς; Στη βάση ποιων κριτηρίων και προδιαγραφών θα γίνεται η επιλογή του θαλάσσιου χώρου στον οποίο θα κατασκευαστεί ένας τεχνητός ύφαλος;
Πέρα από την ασυμβατότητα των προτεινόμενων Κανονισμών με τις Κατευθυντήριες Γραμμές Διεθνών Οργανισμών, όπως ο FAO και το UNEP/MAP, θα θέλαμε να σημειώσουμε και τους προβληματισμούς μας σχετικά με την ευθυγράμμιση / εναρμόνιση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, με άλλες υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα τη θέσπιση ενός δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και την εκπόνηση ενός Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθείται με το πρόσχημα ότι οι τεχνητοί ύφαλοι θα «συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας, στην ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων και στην προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού» (Άρθρο2: «Ερμηνεία»).
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, έχει από το 2012 θεσπίσει, και ξεκινήσει να εφαρμόζει σχετική στρατηγική για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών με τεχνητούς υφάλους. Έχουν ήδη εκδοθεί 6 διατάγματα για απαγόρευση αλιείας και διέλευσης σκαφών σε καθορισμένες θαλάσσιες περιοχές, με βάση το Άρθρο 5Α («Έκδοση διατάγματος απαγόρευσης της αλιείας ή/και της διέλευσης σκαφών») του «Περι Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ.135)» [3]. Τα διατάγματα αυτά αφορούν τις ακόλουθες περιοχές: Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Παραλιμνίου [4], Θαλάσσια Περιοχή Τεχνητού Υφάλου στην Αγία Νάπα [5], Ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα [6], Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Αμαθούντας στην Λεμεσό [7], Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή στο Δασούδι στην Λεμεσό [8] και Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητού Υφάλου Γεροσκήπου στην Πάφο [9].
Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη «Διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Κύπρο», η «απουσία ενιαίας εθνικής στρατηγικής στην Κύπρο για τη διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και ο καταρτισμός επιμέρους στρατηγικών εγγράφων ενδεχομένως να οδηγεί σε κατακερματισμό των προσπαθειών της Δημοκρατίας για την προστασία των περιοχών και των ειδών και οικοτόπων που απαντώνται σε αυτές» [10]. Η Ειδική Έκθεση επίσης αναφέρει ότι «διαπιστώνονται ανεπάρκειες στους μηχανισμούς παρακολούθησης της κατάστασης των προστατευόμενων περιοχών με τεχνητούς υφάλους, ενώ ο βαθμός εφαρμογής των καθορισμένων μέτρων διαχείρισης και η αποτελεσματικότητά τους στη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών και περιοχών, δεν φαίνεται να αξιολογούνται» [11].
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα βοηθήσει ως προς την εφαρμογή μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Κύπρο, η οποία πρέπει να έχει προτεραιότητα. Αντίθετα, θα αποτελέσει ένα επιπλέον εμπόδιο, καθώς αντί να κηρύσσονται θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές με βάση οικολογικά κριτήρια, θα δημιουργούνται στη βάση ιδιωτικών συμφερόντων και επενδυτικών προγραμμάτων.
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθείται ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ – Maritime Spatial Planning, MSP), ένα από τα βασικά εργαλεία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την έννοια του ΘΧΣ υποδηλώνεται «ο σχεδιασμός του χρόνου και του τόπου άσκησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητά τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Κατά τη διαδικασία αυτή, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεργάζονται με διαφάνεια με στόχο τον σχεδιασμό των θαλάσσιων δραστηριοτήτων» [12]. Η Κυπριακή Δημοκρατία εναρμονίστηκε με την Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 Περί Θεσπίσεως Πλαισίου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό με την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του περί Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2017 [Ν. 144(I)/2017] [13] στις 29/9/2017 και τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13/10/2017.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 του σχετικού Νόμου, «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» σημαίνει το «εθνικό σχέδιο ή σχέδια που καταρτίζονται, εγκρίνονται και δημοσιεύονται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού» («Ερμηνεία»). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Άρθρο 17(2) («Κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου»), η θέσπιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου «θα πρέπει να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2021».
Σημειώνεται ότι στις 25/10/2017 και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανοίξει υπόθεση παράβασης του κοινοτικού κεκτημένου, η οποία βρισκόταν σε επίπεδο Αιτιολογημένης Γνώμης, για μη εναρμόνιση με την σχετική Οδηγία [14], το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως καταθέσει τους προτεινόμενους Κανονισμούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.
Η ψήφιση των προτεινόμενων Κανονισμών από την Βουλή των Αντιπροσώπων και η προώθηση επενδύσεων υπό μορφή ιδιωτικών τεχνητών υφάλων θα δημιουργήσει τετελεσμένα εν τω μέσω της διαδικασίας κατάρτισης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Εισηγήσεις
Έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι η θάλασσα αποτελεί κοινό αγαθό και δημόσιο πλούτο, θεωρούμε ότι σε κρατική ακίνητη ιδιοκτησία πρέπει να αδειοδοτούνται αποκλειστικά σχέδια, προγράμματα ή/και έργα, τα οποία εξυπηρετούν υπέρτερους λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος και αιτιολογούνται επαρκώς, με αναφορά σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά. Προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι μια Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική βασισμένη σε οικολογικά πρωτίστως κριτήρια, αλλά και κοινωνικά, και όχι σε δυνητικές επενδύσεις οι οποίες θα οικειοποιηθούν δημόσιο πλούτο για παραγωγή κέρδους από ιδιώτες επενδυτές.
Η οικειοποίηση και αποξένωση των κοινών αγαθών – της γης, των δασών, των παραλιών, της ακτογραμμής και της θάλασσας – δεν νομιμοποιείται ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά. Στη βάση των πιο πάνω, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών διαφωνεί με τους υπό συζήτηση Κανονισμούς και εισηγείται την απόσυρση τους από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ή την καταψήφιση τους από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Λευκωσία, Τετάρτη, 10/10/2018
Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών
Υποσημειώσεις και Παραπομπές
[1] Practical Guidelines for the Use of Artificial Reefs in the Mediterranean and the Black Sea. Studies and Reviews. General Fisheries Commission for the Mediterranean. No. 96. Rome, FAO 2015; p.2.
[2] UNEP(DEPI)/MED IG.23/21. 20th Ordinary Meeting of the Contracting Parties to the Convention for the Protection of the Marine Environment and the Coastal Region of the Mediterranean and its Protocols Tirana, Albania, 17-20 December 2017. Agenda item 3: Thematic Decisions Draft Decision IG.23/15: Updated Guidelines for Regulating the Placement of Artificial Reefs at Sea.
[3] Ο περί Αλιείας Νόμος (ΚΕΦ.135)
[10] Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Ειδική Έκθεση αρ. ΠΕ/03/2018. Διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Κύπρο. 25 Ιουνίου 2018; σελ. 1.
[11] Ό.π. σελ.2.
[12] Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευρωπαϊκή Επιτροπή > Θαλάσσια πολιτική > Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική > Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
[13] CYLaw > Ο περί Θαλάσσιου Χωρταξικού Σχεδιασμού και άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2017 (144(I)/2017)
[14] European Commission > Press Releases Database > Δέσμη Παραβάσεων Ιουλίου – Μέρος 1: Κυριότερες Αποφάσεις – Βρυξέλλες, 13 Ιουλίου 2017. 11. Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία.
Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018
Επείγον – Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Προς:
Αξιότιμε κ. Χρυσαφίνη,
Θέμα: Ανοιχτή επιστολή για τις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις στην ακτογραμμή της επαρχίας Αμμοχώστου από τον Δήμο Παραλιμνίου
Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρώτη καταγγελία που υποβάλαμε προς την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, η οποία αφορούσε αυθαίρετη και παράνομη επέμβαση εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας στην επικράτεια του Δήμου Παραλιμνίου.
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και αποτελεί την καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για την προστασία και διαχείριση των παραλιών της επαρχίας, ανέχεται διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και κυριολεκτικά κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου.
Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και γι’ αυτό σας καλούμε δημόσια να αναλάβετε τις ευθύνες σας για τη σημαντική υποβάθμιση, αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης, η οποία αφήνει φτωχότερο τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία του Παραλιμνίου, της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου.
Οι αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας παρατηρούνται πλέον κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής στον Δήμο Παραλιμνίου. Από τα νότια προς τα βόρεια, οι καταστροφικές επεμβάσεις ξεκινούν από την περιοχή Νησιά, αμέσως μετά το Κάβο Γκρέκο, και φτάνουν μέχρι τις παραλίες Da Costa, Fig Tree Bay, Crystal Springs, Σειρήνα και την περιοχή του Κάππαρη (τοποθεσίες Λούμα, Γλυτζιά Νερά και Αρμυροπήγαδο).
Την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, μέλη της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών βρέθηκαν στην περιοχή του Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου. Στην παραλία των Σκύλων, η οποία έχει δημιουργηθεί από προηγούμενες παράνομες παρεμβάσεις, έχει κατασκευαστεί ένας χωμάτινος δρόμος, ο οποίος συνδέει το βόρειο μέρος της παραλίας με την παραλία των Προσκόπων. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 1 και 2, η επέμβαση στην εκβολή δημόσιου ποταμού και η «κατασκευή» δρόμου και οχετού απορροής αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων και των επισκεπτών της περιοχής του Κάππαρη. Οι φωτογραφίες 3, 4 και 5 είναι ενδεικτικές της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί, καθώς και της αλαζονείας που επιδεικνύει ο Δήμος Παραλιμνίου και της ασυδοσίας που επικρατεί στην επαρχία Αμμοχώστου. Ένας εκσκαφέας με υδραυλικό σφυρί σπάζει βράχια και ένας άλλος εκσκαφέας απομακρύνει μπάζα εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας στην τοποθεσία Γλυτζιά Νερά.
Η ακτογραμμή αποτελεί μέρος των οικολογικών μας κοινών και της φυσικής μας κληρονομιάς. Εικόνες με εκσκαφείς και φορτηγά που προβαίνουν σε παράνομους εκβραχισμούς ακτών και στην αυθαίρετη διαμόρφωση παραλιών, με στόχο την παροχή οργανωμένων υπηρεσιών λουομένων, έχουν καταστεί πλέον σύμβολα της ανεπαρκούς προστασίας και διαχείρισης των παραλιών στον Δήμο Παραλιμνίου ειδικότερα και της ακτογραμμής στην επαρχία Αμμοχώστου γενικότερα.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη αυστηρότητα, αλλιώς το πρόβλημα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Οι παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Δήμος Παραλιμνίου και η συστηματική ανοχή που επιδεικνύει η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου του Υπουργείου Εσωτερικών προσβάλλουν το δημόσιο αίσθημα περί δικαίου και κλονίζουν το κύρος και την αξιοπιστία των καθ’ ύλην αρμόδιων αρχών.
Σε καμία από τις αυθαίρετες, παράτυπες και παράνομες επεμβάσεις που διενεργήθηκαν εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας και καταγγέλθηκαν από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη (συναρμόδιες αρχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις ή/και απλούς πολίτες) δεν λήφθηκαν αυστηρά μέτρα και δεν επιβλήθηκαν αποτρεπτικές ποινές κατά του Δήμου Παραλιμνίου από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι επεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στην καταστροφή του παράκτιου περιβάλλοντος και τοπίου, καθώς επιφέρουν αλλοίωση στην αισθητική του χώρου και τη γεωμορφολογία της περιοχής, υποβάθμιση της ποιότητας της ακτής, διάβρωση του εδάφους και απώλεια παράκτιων τύπων φυσικών οικοτόπων και ενδιαιτημάτων σημαντικών ειδών πανίδας και χλωρίδας.
Η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να προβούν άμεσα σε όλες τις νενομισμένες διαδικασίες για την εφαρμογή του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου (ΚΕΦ.59). Θεωρούμε ότι πρέπει να διεξαχθεί άμεση καταγραφή και συνολική αξιολόγηση όλων των αυθαίρετων και παράνομων επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Παραλιμνίου, να εκπονηθεί εξειδικευμένη ακτομηχανική μελέτη και ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, οι οποίες να εξετάζουν τόσο τις άμεσες όσο και τις αθροιστικές / συσσωρευτικές επιπτώσεις των αυθαίρετων και παράνομων επεμβάσεων εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας, έτσι ώστε να θεσπιστούν μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική συμμόρφωση του Δήμου Παραλιμνίου.
Με εκτίμηση,
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών,
Κλείτος Παπαστυλιανού BA in Political Science and History MSc in Environmental Social Science |
Δρ. Μαρία Χατζημιχαήλ PhD in Marine Governance and Fisheries Policy Research Fellow in Environmental Politics |
Κοινοποίηση:
Φωτογραφίες 1-2: Κατασκευή δρόμου και οχετού απορροής ομβρίων υδάτων στην εκβολή δημόσιου ποταμού μεταξύ των παραλιών των Σκύλων και των Προσκόπων, στην περιοχή Κάππαρη, στον Δήμο Παραλιμνίου της επαρχίας Αμμοχώστου.
Φωτογραφίες 3-5: Παράνομος εκβραχισμός ακτής και αυθαίρετη διαμόρφωση παραλίας στην τοποθεσία Γλυτζιά Νερά, στην περιοχή Κάππαρη, στον Δήμο Παραλιμνίου της επαρχίας Αμμοχώστου.
Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών είναι ένα άτυπο δίκτυο πολιτών από διάφορες πόλεις και επαρχίες, το οποίο απαιτεί: · Την προστασία των δημόσιων παραλιών, των φυσικών ακτών και των θαλασσών μας · · Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας · · Την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, των κοινοτικών οδηγιών και των διεθνών συμβάσεων, καθώς επίσης την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας παρουσίασης, ακρόασης και διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα. Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση και προάσπιση των θεμελιωδών και αναφαίρετων περιβαλλοντικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων (όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, η πρόσβαση σε περιβαλλοντική πληροφόρηση, η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα), τη διατήρηση της φύσης, της βιοποικιλότητας, των δασών και του τοπίου, καθώς και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, των φυσικών πόρων και των κοινών αγαθών.
Στοιχεία επικοινωνίας: Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών | Initiative for the Protection of the Natural Coastline Website: http://reclaimthesea.org/ | Email: reclaimthesea@gmail.com | Facebook: https://el–gr.facebook.com/coastlinecy/
|
Κοινό Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017
Χερσόνησος Ακάμα: περιοχή προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας ή…
ξέφραγο αμπέλι για ανεξέλεγκτες αναπτύξεις και ασύμβατες δραστηριότητες;
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι η Χερσόνησος του Ακάμα, μία από τις σημαντικότερες περιοχές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκεται υπό την άμεση απειλή του κατακερματισμού και της υποβάθμισης από ανεξέλεγκτες αναπτύξεις και ασύμβατες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, τρεις διαφορετικές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν ξανά το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της ανεπαρκούς διατήρησης και διαχείρισης της Χερσονήσου Ακάμα από ορισμένα έργα, σχέδια και δραστηριότητες:
Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η διοργάνωση μίας διεθνούς έκθεσης τετράτροχων μοτοσυκλετών («γουρούνων») πλησίον των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελώνων δεν συνάδει με τους στόχους διατήρησης και διαχείρισης της Χερσονήσου Ακάμα. Για την ακρίβεια, κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση καθώς στέλλει ένα λανθασμένο μήνυμα, σε μία περίοδο που οι «γουρούνες» συνεχίζουν να αποτελούν μία σημαντική απειλή για τους βιότοπους των θαλάσσιων χελώνων, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με την καταστροφή 19 φωλιών θαλάσσιων χελώνων από μία «γουρούνα» στην παραλία της Λίμνης στον Κόλπο Χρυσοχούς, εντός της περιοχής Natura 2000 ΤΚΣ Πόλις – Γιαλιά [6]. Σημειώνεται επίσης ότι η ανεξέλεγκτη χρήση «γουρούνων» εντός των περιοχών Natura 2000 ΤΚΣ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα οδηγεί στην υποβάθμιση σημαντικών οικοτόπων (κυρίως αμμοθινών) και στην όχληση ειδών άγριας ζωής (κυρίως ερπετών και πτηνών).
Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι αυτή είναι η πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες που χορηγείται άδεια για ασύμβατες δραστηριότητες εντός των περιοχών του Δικτύου Natura, χωρίς να προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος προέλεγχος (screening) των επιπτώσεων στο περιβάλλον, μέσω μίας διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται η διοργάνωση συναυλιών στις περιοχές ΤΚΣ και ΖΕΠ Ακρωτήριο Άσπρο – Πέτρα του Ρωμιού [7], καθώς και η διοργάνωση δεξίωσης γάμου και συναυλίας στην παραλία Ασπρόκρεμος, εντός των περιοχών ΤΚΣ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα [8]. Πέρα από τις πιο πάνω δραστηριότητες, ενδεικτική είναι επίσης η ανοχή που επιδεικνύεται σε παράνομα υποστατικά (εστιατόρια και αναψυκτήρια), τα οποία χωροθετούνται εντός και πλησίον της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας [9].
Καταλήγοντας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν:
Το κοινό δελτίο τύπου συνυπογράφουν η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, ο Πτηνολογικός Σϋνδεσμος Κύπρου, οι Φίλοι της Γης Κύπρου, η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Ενάλια Φύσις και η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών.
Σημειώσεις:
[1] http://cyprus-mail.com/2017/10/22/peyia-goes-court-vassiliou-project/ [2]http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environmentnew.nsf/All/A14413D240268C30C2257F290068DDE1/$file/GN20150810101.pdf?OpenElement [3] http://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/446326/apoxenonoyn-g-se-perioches-natura-2000-eikoneshttp://dialogos.com.cy/blog/idou-ta-kratika-fileta-pou-theli-na-ekpiisi-i-kivernisi/
[4] http://reclaimthesea.org/wp-content/uploads/2017/10/2.pdf [5] http://www.parliament.cy/easyconsole.cfm/id/334 [6] http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/427710/me-gyroynes-dielysan-tis-folies-ton-chelonon-eikones [7] http://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/419868/epikindynes-epembaseis-stin-petra-toy-romioy-eikones [8] http://www.moi.gov.cy/moi/moi.nsf/All/D6230480E5D6EABBC2258193002B4A49?OpenDocumenthttp://www.moa.gov.cy/moa/agriculture.nsf/All/160580454F87B41BC22581990037A5ED?OpenDocument
[9] http://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/427503/odoiporiko-stis-paranomies-toy-akama-eikonesΣυζήτηση με τους: Πανίκο Λαπηθιώτη, μαχητή της Αντίστασης Ανδρέα Σαβουλλή, πρώην πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου «Πρόοδος» Καϊμακλίου
Τρίτη, 25/7/2017 ώρα: 19.30 στον Κοινωνικό Χώρο Kaymakκιν, Αρχ. Μακαρίου 127, Καϊμακλί
Συζήτηση με τους: Πανίκο Λαπηθιώτη, μαχητή της Αντίστασης Ανδρέα Σαβουλλή, πρώην πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου «Πρόοδος» Καϊμακλίου
Τρίτη, 25/7/2017 ώρα: 19.30 στον Κοινωνικό Χώρο Kaymakκιν, Αρχ. Μακαρίου 127, Καϊμακλί
Radio brings people together, it always and always will. Haji Mike in Cyprus linked up with Gibsy Rhodes aka Kingdom Signal in the summer of 2014 via Versionist Radio. Gibsy wanted to do a Haji Mike Special so he requested a few tunes. This led to an invite to Haji Mike to join the station, which happened shortly afterwards. Versionist was also known as the ‘Village Radio’ and would later transmute into ‘OuttaMiYard Radio’ where people from different locations around the world switch studios every couple of hours like as one Reggae/Dub Radio Marathon. Radio also brings people together through music and is a vital media for musicians as a platform to showcase their creations. Haji Mike realized this when he started releasing independent music in 1990 via London. ‘The first time I did a radio session for Andy Kershaw I was over the moon. In fact Kershaw was the first person to play ‘Stavroulla’ one of my early releases in Cyprus’ says Haji Mike ‘ and that concept of the live session, where musicians jam on air was crucial for many artists like myself back in the day as a way of getting exposure.’ Fast forward, 27 years and the live radio session is just as important but something fundamental has changed in the meantime. The Internet gives everyone the opportunity to play live on air from any place and any time as long as the technology works. So Haji Mike & Kingdom Signal, follow in the that fine live radio session tradition this month with a couple of special exclusive shows to launch their new release ‘One Summer’ (Power of Love Records) which came out on May 1st. Dates as follows for the sessions and interviews:
Weds 10th May 17:00–21:00 UTC+02 (4-8pm, UK – 6-10pm, CY) OuttaMiYardRadio Live Session Episode 1 – Live and direct from Kingdom Signal Studios, Corsica Haji Mike & Kingdom Signal play ‘One Summer…’ in full plus dubplates, selections and tunes galore as the two Kings of The Mediterranean Underground meet for the first time on Air.
Thurs 11th May Live interview with Jahmon Selector (Belgium) on OuttaMiYardRadio 18:00 – 18.30 Tune in here——>
Thurs 11th May Live interview with DJ Debbie Golt on The Outerglobe (UK) on Resonance FM 7.40-8.15 pm Tune in here——>
Fri 12th May 5-7pm UK (7-9pm CY) GreekBeat Radio (UK) Live Session Episode 2 live and direct from Kingdom Signal Studios, Corsica Haji Mike & Kingdom Signal perform ‘One Summer…’ in full plus dubplates and selections. Tune in here ——————>
What people have been saying about ‘One Summer…’
‘Lush New Dub Sound’ – Sarah Fenwick – Cyprus News Report
‘Meditative’ Sista Skanka – OMYRadio
‘Hypnotic’ Dub Thomas – Dubophonic/OMYRadio/RastFM
‘Fabulous!’ Dj Mario Greekbeat Radio
‘A contemplative call to action, earthed in the cosmos, rootical, soaring, essential!’ Debbie Golt Outerglobe/Resonance 104.4FM
‘Many things…an awakening, fresh, exciting, earthy, witty, poetic, summerness, takes you on journeys, bittersweet and ambitious’ Stelios Keryniotis, Astra Radio Cyprus
The New release ‘One Summer…’ is available through Google ,24/7 ,7 Digital, Amazon MP3, BounDEE, Emusic, iFeel Music, iMusica, iTunes,Juno, MediaNet Mobile Partners: AMI Entertainment & Gracenote – Streaming – Napster/Rhapsody/YouTube Art Tracks and many more….
Also check the video for ‘Stargazing’ by Haji Mike & Kingdom Signal
Web Links:
Power of Love Records on Facebook
Haji Mike & Kingdom Signal Bandcamp
For more information contact POLRecords@protonmail.com
The ‘Haji Mike & Kingdom Signal Live Corsica Sessions’ are supported by
Radio brings people together, it always and always will. Haji Mike in Cyprus linked up with Gibsy Rhodes aka Kingdom Signal in the summer of 2014 via Versionist Radio. Gibsy wanted to do a Haji Mike Special so he requested a few tunes. This led to an invite to Haji Mike to join the station, which happened shortly afterwards. Versionist was also known as the ‘Village Radio’ and would later transmute into ‘OuttaMiYard Radio’ where people from different locations around the world switch studios every couple of hours like as one Reggae/Dub Radio Marathon. Radio also brings people together through music and is a vital media for musicians as a platform to showcase their creations. Haji Mike realized this when he started releasing independent music in 1990 via London. ‘The first time I did a radio session for Andy Kershaw I was over the moon. In fact Kershaw was the first person to play ‘Stavroulla’ one of my early releases in Cyprus’ says Haji Mike ‘ and that concept of the live session, where musicians jam on air was crucial for many artists like myself back in the day as a way of getting exposure.’ Fast forward, 27 years and the live radio session is just as important but something fundamental has changed in the meantime. The Internet gives everyone the opportunity to play live on air from any place and any time as long as the technology works. So Haji Mike & Kingdom Signal, follow in the that fine live radio session tradition this month with a couple of special exclusive shows to launch their new release ‘One Summer’ (Power of Love Records) which came out on May 1st. Dates as follows for the sessions and interviews:
Weds 10th May 17:00–21:00 UTC+02 (4-8pm, UK – 6-10pm, CY) OuttaMiYardRadio Live Session Episode 1 – Live and direct from Kingdom Signal Studios, Corsica Haji Mike & Kingdom Signal play ‘One Summer…’ in full plus dubplates, selections and tunes galore as the two Kings of The Mediterranean Underground meet for the first time on Air.
Thurs 11th May Live interview with Jahmon Selector (Belgium) on OuttaMiYardRadio 18:00 – 18.30 Tune in here——>
Thurs 11th May Live interview with DJ Debbie Golt on The Outerglobe (UK) on Resonance FM 7.40-8.15 pm Tune in here——>
Fri 12th May 5-7pm UK (7-9pm CY) GreekBeat Radio (UK) Live Session Episode 2 live and direct from Kingdom Signal Studios, Corsica Haji Mike & Kingdom Signal perform ‘One Summer…’ in full plus dubplates and selections. Tune in here ——————>
What people have been saying about ‘One Summer…’
‘Lush New Dub Sound’ – Sarah Fenwick – Cyprus News Report
‘Meditative’ Sista Skanka – OMYRadio
‘Hypnotic’ Dub Thomas – Dubophonic/OMYRadio/RastFM
‘Fabulous!’ Dj Mario Greekbeat Radio
‘A contemplative call to action, earthed in the cosmos, rootical, soaring, essential!’ Debbie Golt Outerglobe/Resonance 104.4FM
‘Many things…an awakening, fresh, exciting, earthy, witty, poetic, summerness, takes you on journeys, bittersweet and ambitious’ Stelios Keryniotis, Astra Radio Cyprus
The New release ‘One Summer…’ is available through Google ,24/7 ,7 Digital, Amazon MP3, BounDEE, Emusic, iFeel Music, iMusica, iTunes,Juno, MediaNet Mobile Partners: AMI Entertainment & Gracenote – Streaming – Napster/Rhapsody/YouTube Art Tracks and many more….
Also check the video for ‘Stargazing’ by Haji Mike & Kingdom Signal
Web Links:
Power of Love Records on Facebook
Haji Mike & Kingdom Signal Bandcamp
For more information contact POLRecords@protonmail.com
The ‘Haji Mike & Kingdom Signal Live Corsica Sessions’ are supported by
Στα πλαίσια του Αυτόνομου Σχολείου του Φεβρουαρίου, η Συσπείρωση Ατάκτων φιλοξενεί συζήτηση με θέμα Ριζοσπαστικές Αφηγήσεις για το Κυπριακό που το 1970 τζιαι μετά: Η Άνοδος της Κυπριακής Συνείδησης τζιαι του Δικοινοτικού Κινήματος με τον εκπαιδευτικό - δημοσιογράφο Κωστή Αχνιώτη τζιαι τον κοινωνιολόγο Αντρέα Παναγιώτου.
The next Autonomous School organized by Syspirosi atakton will host Dayanışma on a presentation concerning the perspectives of various political groups and organizations in the north cyprus, in regards to the negotiations for the solution of the Cyprus issue. An open discussion will follow laying the basis of a grass root approach amongst people living in the north and south side of the border. Dayanisma is a Turkish Cypriot activists group. You can find more here: http://dayanismanet.org/
The next Autonomous School organized by Syspirosi atakton will host Dayanışma on a presentation concerning the perspectives of various political groups and organizations in the north cyprus, in regards to the negotiations for the solution of the Cyprus issue. An open discussion will follow laying the basis of a grass root approach amongst people living in the north and south side of the border. Dayanisma is a Turkish Cypriot activists group. You can find more here: http://dayanismanet.org/
2004. 2010. 2017. Το κυπριακό επανέρχεται στην διπλωματική πραγματικότητα και την επιχειρηματική σκακιέρα για να ακονίσει τους αλληλοσυγκρουόμενους εθνικισμούς Ελλάδας και Τουρκίας ταυτόχρονα με την ατσαλένια αποικιοκρατική κυριαρχία.
Με ή χωρίς σχέδιο, η Κύπρος, από τη δεκαετία του ’50 όταν ο ελληνικός εθνικισμός εγκαταστάθηκε για τα καλά στο νησί, με την απαραίτητη συνδρομή της Εκκλησίας, μετατρέπεται σε ιδανικό πεδίο ώστε να ξεδιπλωθούν τα σχέδια του εκάστοτε εθνικιστή: λήσταρχου, τεχνοκράτη, δεξιού και αριστερού πατριώτη. Είτε τον λένε Κοτζιά είτε Ερντογάν. Είτε σκορπά το πατροπαράδοτο δηλητήριο του εθνικισμού της ‘μητέρας-πατρίδας’ είτε το μεταλλαγμένο προϊόν του καπιταληστρικού μέλλοντος. Γρίβας, Γιωρκάτζης, Ντενκτάς, είναι πρόσωπα που συμπυκνώνουν με αιματοβαμμένο τρόπο την ιστορία του κυπριακού ως θέμα διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των πολιτικών ελίτ, συγκαλύπτοντας την καταστροφή της κοινής κυπριακής κουλτούρας και των μικρών κοινοτήτων μέσω της συγκρότησης εθνοκρατους, ενός θεσμού που προωθεί την ομογενοποίηση, την ομοιομορφία, την υπακοή, τον μιλιταρισμό. Σε αυτόν τον χορό των εθνικιστών -τεράτων- το διεθνές κεφάλαιο δεν θα έμενε απέξω υποσχόμενο την ‘κόλαση’ του καπιταλιστικού ονείρου.
Οι Κύπριοι/-ες και από τις δυο πλευρές γνωρίζουν όμως καλά ότι υπάρχει λύση, λύση που μόνον η αυτόνομη ακηδεμόνευτη κοινωνική κίνηση μπορεί να επιβάλλει -προωθώντας την αποστρατιωτικοποίηση, ρίχνοντας τα συρματοπλέγματα που διαχωρίζουν το νησί, τα τείχη μεταξύ των ανθρώπων και τα εμπόδια που θέτει η ύπαρξη του Κυπριακού στην κοινωνική πρόοδο και στη ριζοσπαστική δράση. Αναγνωρίζουν τις προοπτικές που θα δημιουργήσει η επίλυσή του και την δυναμική που θα ανοίξει για την υπέρβαση της ηγεμονίας των εθνικιστικών ιδεολογιών και την αναίρεση της γεωγραφικής διαίρεσης του νησιού.
Οι διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων το 2011, το κίνημα του Occupy μεταξύ 2011-12 και πολλές κοινές αντιμιλιταριστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις κράτησαν τις γέφυρες της επανένωσης ανοικτές.
Σήμερα η πολιτική επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη, μέσα από μία νέα αντίληψη του «κοινού», γεωγραφικού, οικολογικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου, ως χώρου ελευθερίας, όπως επισημαίνει η ‘Συσπείρωση Ατάκτων’.
Με συντρόφους από τη Συσπείρωση Ατάκτων θα συζητήσουμε τη λύση του κυπριακού ως διαρκούς διαδικασίας και τους αγώνες του κινήματος ενάντια στον εθνικισμό, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια).
Before you start reading the blog…click on image below to hear The George Michael Street Mix on Mixcloud as you read…words and music go hand in hand…Also bear in mind this blog is a work in progress, just like the campaign to have a street named after George in Cyprus, so changes, adaptations will be made regularly…..
Every one who is a Cypriot in the UK will have had or have claim to have had a link to the late George Michael in some way of another. Most of these ‘links’ are caught somewhere between adoring fandom and lameness. Just rewind to the early 80’s and how many Cypriot teenage girls screamed and scrambled their way to the front of Wham gigs – plus how many young guys copied the peroxide hair style with the flick. On the mundane there are always people wanting to sell a story to a popular rag like The Sun proclaiming something rather dull about George or his dad. Like, ‘I lived and worked in North London and so did his dad’ – what a ridiculous link to make – millions of people lived there, doesn’t mean much really. It is the price of fame, everybody knows you but hardly any one really does.
My only link, aside from the great tunes he made as a solo artist (not really a big Wham fan) was a chance encounter with his father Jack a couple of years ago in a friend’s tea house in Cockfosters. He was a such a humble man and we chatted for about an hour. I didn’t blog about it at the time or post photos all over cyber space, nor will I now, out of respect for the family’s privacy in a time of mourning.
What has always fascinated me about George is his Cypriot link and what he meant to a whole generation of people of Cypriot origin as a role model. He kind of set the sound for singers to follow but what many sound a-likes never realised was he had the soul to be himself. How many people xeroxed that voice or tried to at least – often Greek wedding singers or youth just wanting a pop career as an easy way to become rich. But none of that success and fame came easy.
What George Michael reflected more than anything is that pattern of migration, and achievement through hard work. Coming from a Cypriot father from the small village of Patriki in Karpasia and working class English mother who was a dancer, George literally leapt in terms of social mobility over 2 generations. That is in some ways the dominant British Cypriot work ethic, emigrate, work hard, and move on. It makes a lot of sense. Even in one generation our fathers and mothers came from villages with no electricity in the 50’s and 60’s, often working from the age of 14 to a radically different life in the UK say 30 years later doing everything for the future of the next generation. So here are a few things/thoughts/insights on George Michael and being Cypriot:
2. George Michael’s first interview in Cyprus was with John Vickers in 1984, in his Wham days, for CyBC 2 Radio, the state broadcaster. John is a rare kind of journalist in Cyprus and he will admit it himself, interviewing George Michael topless was an honour!!!
3. Charity and George Michael go hand in hand. He was one of those people who did not like to broadcast his name all over everything but the people who knew, the people who benefitted from his charitable donations always held him in high esteem. He was the main benefactor for The UK Thalassemeia Society, which has been in existence for more than 30 years and has amassed a wealth of experience on Thalassaemia, that most dreaded of ancient Cypriot diseases. I can recall performing with DJ Peter Lewis and Soul Singer Irini at The Community Centre in Wood Green for this charity in the early 90’s and the leather jacket George wore on the worldwide ‘Faith’ tour was auctioned for many thousands of pounds. And to any ‘doubters’, the picture below gives clear evidence of George’s philanthropy towards the community. Thanks to my twitter friend Dino, the youth pictured bottom front right, who was there to witness this at Haringey Civic Centre in the 1980’s.
4.Urban legend has it that George Michael has a house Cyprus. There is some confusion on this however. While a photo does exist online (Google it and see) it’s not clearly stated by the architect who designed the property if it’s George Michael the famous singer’s house – which is misleading. Also consider there are probably thousands of people called George Michael (and I know at least 5 of them) and this one is clearly not accurate. Whatever the case George came to Cyprus but pop stars, in such a small place, always move in silence.
5.Yusuf Islam frequents Cyprus often as well and when George Michael passed away he tweeted: ‘So sad to hear my Cypriot brother @GeorgeMichael has passed away.Will miss him & pray God will have mercy on him. Condolences to his family’
6.On Twitter George would often sign himself off as ‘The Singing Greek’ and his nickname was also ‘Yog’ short for Giorgos. Its possible some one cottoned onto the ‘Singing Greek’ tag by creating a twitter account, making things a bit confusing. In the end George Michael got the name officially removed.
7.Club Tropicana, despite urban myth was not filmed as a video clip in Limassol Cyprus, it was made in Ibiza. However many people have used the name in Cyprus for their clubs and even my nephew had a chippy in Liverpool with the name in bright blue silver neon lights. “Its pure class” he declared at the chippy’s opening
8.George Michael, like many of us who had to endure, went to Greek school as a kid in northwest London. Greek school was an additional educational chore, often on a Saturday morning. To some it was a pain, a routine where they learnt nothing and to others it was key to learning the Greek language. I would have preferred Saturday morning pictures.
9. A very reliable source, Costas Yennaris (who through marriage has a link) stated on Facebook recently that George Michael also did the vragga-dagga thing as a youth with traditional dances and the vraka – the national traditional male attire of Cyprus back in the day. Going through the same things, I am sure our paths may have even crossed on a dancefloor in a church hall off Turnpike Lane…at some stage or other.
10. GM The Original Vrakaman was also a theme explored in The Cyprus Weekly in 1996 when George first started donning a goatee in public. They published a headshot pic of the the both of us side by side saying GM was looking more and more like HM and we were one and the same person! Far fetched for sure and I am not in the same league but as the original Cypriot goatee-ist it did make me feel very humbled at the time.
11. George was a star for all people, ethnicities, races and creeds. He appeals and is just as important to Greek Cypriots as he is to Turkish Cypriots, and Armenians, Latins and Maronites. He is what Cyprus could have been, tolerant, daring and forward thinking and that was always clearly manifested through his music.
12. May be this is not so important to some but I will throw it in for some clarification. Still trying to figure out what side of North London George Michael was in terms of football, blue or red. It would be devastating if he was a Gooner – it hit me hard when I found out the late Bob Marley supported Arsenal a couple of years ago – but news so far from trawling the net seems to indicate GM was with Man United. Also possible growing up in Hertfordshire he could have even been Watford.
Last but by no means least…a couple of days ago we started a petition to have a street named after George Michael in Cyprus. Its going really well with over 1,743 people signing so far. Considering he is the most famous person worldwide with a Cyprus link, we see this as imperative out of respect for a person who gave so much to so many people. And it would be good if there were many streets named after George Michael worldwide…So please sign the petition here…..
RiP Yog, Αναπαύσου εν ειρήνη you will always be remembered…
It was around 1988, Conway Hall London, and the newly elected President of The Republic of Cyprus, George Vassiliou was going to make his maiden speech to the London Cypriot community. As a then student activist I found myself in venue putting out the chairs. As soon as they had been laid out a group of around 5 people had littered each chair with a vitriolic leaflet denouncing a ‘Federal Solution’ and opposing the peace talks. It did feel banal, and still to this day, many people that oppose a federal solution seldom have an alternative approach which will be acceptable to all the communities of Cyprus. There are slogans of course, and everyone has slogans. ‘Unitary state’ and ‘European’ political parties who once demanded a ‘European Solution’. A few fanatics, who may have increased lately use the most cowardly one ‘draw a line and build a wall’. But no one has yet to come up with a feasible alternative to a Federal Solution to the Cyprus Problem which would be acceptable to all the communities in the negotiating process. Although the ‘Unitary State’ advocates think they have an alternative, reality is they do not and they know it because it takes two to tango. The ‘European Solution’ supporters, now a bit of a cliché/passing fad, realized that and even changed the name of their political parties.
All of this is all well and good up until a Greek academic finally gave us the answer, the alternative to a Federal Solution. Angelos Syrigos is an Associate Professor of International Law & Foreign Policy at Panteion University Athens. He recently spoke at the memorial to honour Tassos Papadopoulos, the man who partly/allegedly negotiated The Annan Plan and then buried it in the referendum of 2004. Syrigos is also an expert on the said Plan, having written a book on it. So the alternative posed would be to accept Turkey annexing northern occupied Cyprus as opposed to negotiating a Federal Solution. In other words, to spell it out, the assimilation of the north is actually one step further than Partition. This was said at the 8th memorial of Tassos Papadopoulos, a former President of Cyprus, elected to solve the Cyprus Problem on the basis of a Federal Solution. It is good to see the masks finally come off. And the furor from the little party of the centre, the empty-space-between-party-lot, DIKO, following critique on this stance by President Nicos Anastasiades, the reaction. Remarkable echoes of those dark times when they were in power and that post-2004 ambience of constraining any form towards critical thinking. They were in power then, and thankfully now, they are not. What we have yet to realize about DIKO is they want to hold on to power for the sake of it. They want to always be the party of power, in power. Whether they do this alone or with others is immaterial. They will oppose a solution ad infinitum because their power will be eroded and they will have nothing else to talk about.
There is also a common senseness, that everyday allure of DIKO’s position on Cyprus which appeals to people like nicotine to a chain smoker. As an allegedly ‘in-between’ party (whatever that means nowadays) they have naturalised an anti-federal solution through just being obstinate. It’s that everydayness, that routine of their arguments that is disturbing. You switch on the TV and some news presenter probes with a naive question like ‘aren’t we better off, them over there and us over here’. It does sound sweet to some ears, this unofficial DIKO like position which you can probably hear in some coffee shops where usually old men gather to reason on the days events. But whatever way that common senseness is phrased, whether it’s from a coffee shop or from a tie wearing Greek Academic (in a more convoluted way) the bottom line is partition, which is where all these years of deadlocks and dead-end blame games in The Cyprus Talks will eventually take all of us if we pursue the path of pessimism.
So I ask myself, as a refugee without refugee status, as someone born in Marathovouno, who is this Greek academic to tell me and anyone else in Cyprus that the annexation of the north is better than a Federal solution. For over 42 years successive politicians have told us we will ‘go home’. For 42 years you have been lying to the voting public, hiding behind empty slogans, posing you want progress. For 42 years you have hidden your pathetic agenda, herding voters like sheep so you can give part of Cyprus to Turkey so we can be what, ‘united with a Greek motherland’? Is that your next move, stalwarts of DIKO, to proclaim Cyprus is actually Greek and we should just be done with it, side by side with a 150 mile border with Turkey, one side Greek one side Turkish – no more negotiations – a new cold war era? And no doubt, you will all go on, singing the same negative tunes, bellowing the same rejectionist bile, when all people want, at the end of the day is simple, a solution based on what was agreed all those years ago, a Federal State of Cyprus. We cannot carry on fooling ourselves, each other and the world, we agreed on a Federal Solution as far back as 1977 and 1979, either we do it now, or face the realities that Syrigos so poisonously advocates. If the north is assimilated with Turkey, a new chapter begins, but we certainly will not be as relieved as the Greek academic that fears a solution, because sitting in his office from Athens, he will be a lot more comfortable than us.