One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayΠολιτιστικό Ίδρυμα 1948

Λευτεριά στον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς

By Nikolas Pavlou

Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να εκδόσει τον Κούρδο πρόσφυγα Κενάν Αγιάς στην Γερμανία, κατά παραγγελία της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που Κούρδος αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας εκδίδεται σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δικαστεί μάλιστα ως «τρομοκράτης».

Η Κύπρος ήταν μέχρι σήμερα από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι Κούρδοι αγωνιστές μπορούσαν να βρουν πολιτικό άσυλο από τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και τις διώξεις του τουρκικού κράτους. Η σημερινή απόφαση έκδοσης του Κενάν είναι προϊόν των τουρκικών πιέσεων και πολιτικών δυναμικών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη η Σουηδία υπέκυψε στην απαίτηση της Τουρκίας να εκδόσει Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα με αντάλλαγμα την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντάξει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στον κατάλογο με της τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μια χώρα ημικατεχόμενη από την Τουρκία, εξυπηρετεί, μέσω της τυφλής υπακοής στους ευρωπαίους «εταίρους» της, την παράνομη και απάνθρωπη καταστολή του κουρδικού λαού από το τουρκικό κράτος.

Για άλλη μια φορά η Κύπρος, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύουν το πόσο πραγματικά νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατατρεγμένων.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όσο και αν κάποιοι ωραιοποιούν τις λυκοσυμμαχίες τους αυτές πάντα θα στέκονται απέναντι στους αγωνιζόμενους λαούς.

Λευτεριά στον Κενάν Αγιάς – Κάτω τα χέρια από του Κούρδους αγωνιστές

0 comments

2ο Beer & Book Day

By mlimnatis

Το 2ο Beer & Book Day έρχεται το Σάββατο 20 Μαίου 2023 στο Καφενείον “Χαράτσι” στη Λευκωσία.

🍺 Άφθονη μπύρα.

📚Βιβλία από τις εκδόσεις Αλμύρα, Ρίζες, Ψηφίδες και τη Σύγχρονη Εποχή και από τα βιβλιοπωλεία Ιδεοδρόμιο, Μουφλόν και Περιδιάβαση.

📖 15:00: Ανάγνωση παιδικού βιβλίου από τον Σταύρο Ξ. Πέτρου.

🎭 16:00: Street performance από τον Σταύρο Ξ. Πέτρου.

🗣 16:30: Συζήτηση για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον Αντώνη Μπαλασόπουλο.

🎶 18:00: Μουσική από δίσκους βινυλίου από τον Dj Χαρίτο.

🖌 19:30: Παρουσίαση για την τέχνη του δρόμου από τον Τwenty three (Between tradition and globalization).

🎤 20:30: Ζωντανή μουσική από την Νάσια Λίνα Γεωργίου και τον Στυλιανό Σωκράτους.

🌭🍔 Άνεργοι Πτυχιούχοι

56 Χρόνια από το Πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών

By Andreas Piperidis

Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το στρατιωτικό πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, την 21η Απριλίου 1967.   Έχει περάσει περισσότερο από μισός αιώνας από εκείνη τη μέρα που ξημέρωσε Παρασκευή, τη μέρα που «τοξότες, φάλαγγες και λεγεώνες πήραν και έβαλαν την Ελλάδα σε κλουβί». Ο στρατός κατέλαβε καίρια σημεία της Αθήνας με τη βία, βασικά άρθρα του συντάγματος αναστάλθηκαν αμέσως και η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση πολιορκίας. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες μέλη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας συνελήφθησαν σε μια προληπτική ενέργεια αποτροπής οποιασδήποτε προσπάθειας αντίστασης. Μέσα σε αυτό το καθεστώς φόβου ξεκίνησε η επταετής δικτατορία των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, με όλα τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν.

Η επιβολή της δικτατορίας από τη Χούντα των Συνταγματαρχών δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε ξεπήδησε σαν κάποιο γεγονός έξω από την ιστορία και το πλαίσιο της εποχής. Η Χούντα των Συνταγματαρχών δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η ακραία έκφραση της κρίσης του μετεμφυλιακού αστικού κράτους και των εξωτερικών εξαρτήσεων του. Παράλληλα, ήταν αποτέλεσμα των ενδοαστικών συγκρούσεων για τον εκσυγχρονισμό και έλεγχο του καθώς και τη στάση του απέναντι στο Κυπριακό.

Το μετεμφυλιακό κράτος της Ελλάδας όταν είχε ανασυγκροτηθεί, ειδικότερα τη δεκαετία του 1950, με υπερατλαντικούς σπόνσορες, επένδυσε στην αντικομμουνιστική υστερία της εποχής, χρησιμοποίησε ακραίες κατασταλτικές μεθόδους (ξερονήσια, εξορίες, βασανισμοί, κτλ.) και άφησε τις διάφορες δεξιές παρακρατικές ομάδες να δρουν ανενόχλητες. Αποκορύφωμα αυτών, ήταν δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Από την άλλη, ο παρεμβατικός ρόλος εξωθεσμικών δυνάμενων όπως η μοναρχία και ο στρατός, οι συγκρούσεις μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων της Ένωσης Κέντρου, της ΕΡΕ, κ.α., οδήγησαν το 1965 σε μια έντονη κοινοβουλευτική κρίση. Αυτή η κρίση οδήγησε σε συνεχή αδιέξοδα, αστάθεια και ένα πολιτικό κενό που οι πραξικοπηματίες συνταγματάρχες εκμεταλλεύτηκαν με πρόφαση την αποκατάσταση της τάξης και της εθνικής ασφάλειας.

Η Χούντα των Συνταγματαρχών στην επταετή διάρκεια της δικτατορίας άφησε ανεξίτηλο το ιδεολογικό της στίγμα στην ελληνική κοινωνία και ιστορία. Χρησιμοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας/αναβαθμίζοντας το οπλοστάσιο του μετεμφυλιακού κράτους συνέχισε σε μεγαλύτερο βαθμό τις πολιτικές διώξεις, τις εξορίες, τις δολοφονίες κομμουνιστών και δημοκρατικών πολιτών. Έθεσε σε παρανομία πρώτα την ΕΔΑ και το ΚΚΕ και σε κατοπινό στάδιο και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό που χαρακτήριζε τη Χούντα ήταν μια έντονη και εθνικιστική προγονοπληξία, ηθικολογικά και αντιεπιστημονικά κηρύγματα, λογοκρισία στις τέχνες και στα γράμματα. Όλα αυτά συνοψίζονταν κυρίως στο σύνθημα της Χούντας το «Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών». Όσο για το οικονομικό θαύμα της Χούντας, μόνο θαύμα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται η αφαίμαξη των κρατικών ταμείων σε σκάνδαλα και μίζες αλλά και σε εθνικιστικά, κιτς πανηγύρια που έστηναν οι Συνταγματάρχες εις βάρος του ελληνικού λαού.

Το δολοφονικό έργο της χούντας ξεκινά άμεσα από την πρώτη μέρα. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που γίνεται στην Αθήνα, έχουμε τα πρώτα θύματα της δικτατορίας από πυροβολισμούς, η 24χρονη Μαρία Καλαβρού κι ο 15χρονος Βασίλης Πεσλής. Από τις πιο δυναμικές ενέργειες αντίστασης πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, ήταν η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου με βόμβα από τον Αλέκο Παναγούλη τον Αύγουστο του 1968 και η απόπειρα ανατίναξης της αμερικανικής πρεσβείας τον Σεπτέμβριο του 1970, που καταλήγει στον θάνατο του Κύπριου Γιώργου Τσικουρή και της Ιταλίδας Μαρία-Έλενα Αντζελόνι.

Όσοι, σήμερα, εξακολουθούν να λιγουρεύονται ένταξη στο ΝΑΤΟ και περαιτέρω υποθήκευση της ανεξαρτησίας της χώρας μας είναι καλά να ανατρέξουν στην περίοδο αυτή. Οι χουντικοί, όπως και οι ΕΟΚΑβητατζήδες στην Κύπρο είχαν όνομα, διεύθυνση και ταυτότητα. Δεν ξενοιάζουμε με μια αναφορά σε χούντα, όπως στην Κύπρο με μια αναφορά σε πραξικόπημα γενικά και αόριστα. Ήταν ακροδεξιοί, υποτελείς σε ξένα συμφέροντα και με οργανικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο εξωτερικό και με μέρος του μεγάλου κεφαλαίου και των κρατικών μηχανισμών στο εσωτερικό. Η ΝΑΤΟδουλεία και ο αντικομμουνισμός τους οδήγησαν σε έξαρση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά, σε συνεχείς παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974 που έδωσε την ευκαιρία στον Τουρκικό Αττίλα να ολοκληρώσει πέντε μέρες αργότερα το δίδυμο έγκλημα εναντίον της Κύπρου.  

Η Χούντα των Συνταγματαρχών αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και όσο και να προσπαθούν οι σύγχρονοι απόγονοι και νοσταλγοί τους να παραγράψουν την ιστορία, η λαϊκή πάλη και η λαϊκή μνήμη δεν θα το επιτρέψουν αυτό δεύτερη φορά.

Αλληλεγγύη σε Κούβα-Παλαιστίνη

By Chrystalla Agathocleous

Τις τελευταίες μέρες δύο γεγονότα από τη διεθνή πολιτική αναδεικνύουν ζητήματα τεράστιας σημασίας για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς και για όλους τους ανθρώπους. Ζητήματα αξιοπρέπειας που άπτονται του δικαιώματος λαών και ανθρώπων να καθορίζουν τη ζωή τους με τις δικές τους επιλογές. Ζητήματα με μεγάλη συνάφεια τόσο για τον αγώνα του κυπριακού λαού, αλλά και του κάθε αριστερού, εργατικού κινήματος οποιασδήποτε απόχρωσης παγκοσμίως. Το ένα γεγονός αφορά στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Κούβα για την έλλειψη φαρμάκων, τροφίμων και ηλεκτρισμού. Ο κόσμος κατέβηκε στο δρόμο για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του. Αυτή την υπαρκτή και φυσιολογική αντίδραση μερίδα της κουβανικής κοινωνίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι λογής-λογής “δημοκράτες” και “ανθρωπιστές”, προεξάρχοντος των ΗΠΑ και της ΕΕ. Από ότι φαίνεται η προσπάθεια αποσταθεροποίησης του νησιού της επανάστασης μπαίνει σε ένα νέο δρόμο, στα πρότυπα των πολύχρωμων επαναστάσεων που είδαμε στην Ευρώπη πριν μερικά χρόνια. Πατώντας ανέντιμα πάνω σε πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα που ο ίδιος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προκάλεσε στον κουβανικό λαό με το εγκληματικό εμπάργκο που επιβάλλουν εδώ και 60 χρόνια, έρχονται τώρα να στηρίξουν τις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες και να ζητήσουν αλλαγή καθεστώτος. Η λέξη ντροπή χάνει τη σημασία της. Τα αιτήματα δεν μπορεί παρά να είναι αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό και στην ηγεσία του. Άμεσος τερματισμός του εγκληματικού εμπάργκο. Αφήστε τον κουβανικό λαό να αποφασίσει για τον εαυτό του. Το δεύτερο γεγονός είναι στη γειτονιά μας και αφορά στον θάνατο της 31χρονης θυγατέρας της Παλαιστίνιας αγωνίστριας και μέλους του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου με το Λαικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Khalida Jarrar, και τη στάση του κράτους του Ισραήλ. Η Jarrar βρίσκεται στα μπουντρούμια του Ισραηλινού κράτους χωρίς να της έχει απαγγελθεί κατηγορία. Προφανώς το μόνο της έγκλημα, όπως και χιλιάδων άλλων Παλαιστινίων, είναι ο αγώνας τους για ελεύθερη πατρίδα. Το Ισραηλινό κράτος αρνείται να της επιτρέψει να παραστεί στην κηδεία του παιδιού της! Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι ζητούν την άμεση απελευθέρωση της Khalida και τον άμεσο τερματισμό των εγκληματικών πρακτικών του Ισραήλ απέναντι σε ένα ολόκληρο λαό.

Καλές οι προσευχές για τους ανθρώπους και την καμένη γη, καλύτερες όμως οι πράξεις πρόληψης

By Chrystalla Agathocleous

Η σκέψη όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι στους πληγέντες και την ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή. Ο άνθρωπος δυστυχώς αδυνατεί να καταλάβει ότι η φιλοξενία του σε αυτόν τον πλανήτη φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, η κυπριακή πολιτεία, παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, του τμήματος δασών και των εθελοντών και παρά το επαναλαμβανόμενο του φαινομένου των καλοκαιρινών πυρκαγιών, στο όνομα μιας δήθεν ορθολογικής δημόσιας πολιτικής, εξακολουθεί να μην επενδύει σε ουσιαστικές υποδομές πυρόσβεσης περιλαμβανομένου επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού. Εξού και ψαχνόμαστε κάθε φορά σε γειτονικά κράτη για βοήθεια. Μια παρόμοια οικονομίστικη και λογιστική προσέγγιση που ακολουθείται και στην υγεία και την παιδεία. Αντί για Αίαντες αγοράστε αεροπλάνα πυρόσβεσης!

❌