One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Τζαι καθώς μια νέα γενιά ανοίγει τον ορίζοντα για το μέλλον, φεύγουν μερικοί από όσους προσπάθησαν, επίσης σε χρόνια δύσκολα, κτίζοντας την

By Δέφτερη Ανάγνωση


Τζαι καθώς μια νέα γενιά ανοίγει τον ορίζοντα για το μέλλον, φεύγουν μερικοί από όσους προσπάθησαν, επίσης σε χρόνια δύσκολα, κτίζοντας την εικόνα της Κύπρου του μέλλοντος. Έφυγε ο Τάκης Κονής, ακτιβιστής, συγγραφέας τζαι ιστορικό στέλεχος του Νεοκυπριακού Συνδέσμου.

Αγωνίστηκε τζαι για την αξιοπρέπεια της ανεξαρτησίας της Κύπρου τζαι για την επανένωση σαν αναγνώριση του ιστορικού πλουραλισμού της Κύπρου..

Η Μεγάλη Πορεία για επανένωση ξεκίνησε με την αντίσταση στον διαχωρισμό από την δεκαετία του 1950, τζαι που τα τότε επικαλείτουν την κοινή γε?

By Δέφτερη Ανάγνωση


Η Μεγάλη Πορεία για επανένωση ξεκίνησε με την αντίσταση στον διαχωρισμό από την δεκαετία του 1950, τζαι που τα τότε επικαλείτουν την κοινή γεωγραφική μοίρα/εμπειρία ενός χώρου που αντιστέκεται στις εισβολές, στις εσωτερικές εθνικιστικές εκκαθαρίσεις τζαι στη λογική των «προστατών» που δήλωναν χωρίς ντροπή από το 1964 «είμαστε εδώ για να τους διαχωρίσουμε» όπως το είπε ο Μπωλ, ο υφυπουργός του Άτσεσον στον Packard..

Η απάντηση του ποιητή εκ μέρους της ιστορικής μνήμης, του χώρου τζαι κυπριακού πείσματος που επανέρχεται μόνιμα – όπως εφάνηκεν τζαι στην βόρεια Λευκωσία την περασμένη Τρίτη:

 

Κ.Π.

«Δεν είναι η νοσταλγία της εξορίας

που με γυρνάει κοντά σου αιχμάλωτο της Άνοιξης

μικρή Αντρολύκου του Χίλια Εννιακόσια Τριανταδύο - τριαντατρία.

Είν' του νησιού μου η νοσταλγία για τη φιλία

βλαστών της ίδιας γης,

που χάλασαν οι Πράσινες Γραμμές - σφήνες του μίσους».

Τεύκρος Ανθίας. 1965. Κυπριακή Τραγωδία.

Το 1931, ο Τεύκρος Ανθίας δημοσίευσε την ποιητική συλλογή «Η Δευτέρα Παρουσία», για την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε τον αφορισμό του. Παράλληλα, ο Ανθίας συνελήφθη από τους Άγγλους λόγω της συμμετοχής του στα Οκτωβριανά και φυλακίστηκε για πέντε μήνες στην Κοντέα. Λίγο αργότερα, το 1932, οδηγήθηκε στην εξορία, στη μακρινή κοινότητα της Ανδρολύκου στη Χερσόνησο Ακάμα. Από την πρώτη ημέρα, ο Ανθίας ανέπτυξε μία αδελφική σχέση μαζί με τους Τ/κ κατοίκους της κοινότητας. Κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών της δεκαετίας του ’50, ο Ανθίας έφερνε πάντα στο μυαλό του σαν παράδειγμα την Ανδρολύκου. Ο Ανθίας αφιερώνει πρωτοσέλιδο της “Χαραυγής” το 1956 με τίτλο: “Για εσένα γράφω μικρή Ανδρολύκου”, θέλοντας να τονίσει τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ. Αλλά και το 1964, με αφορμή τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, έγραψε ένα από τα πιο σημαντικά ποιητικά του έργα, “Η κυπριακή τραγωδία”, που περιλάμβανε μέσα και την περίπτωση της Ανδρολύκου, προτάσσοντας την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Παρα την θλιβερή εξέλιξη των εκλογών στην βόρεια Κύπρο, στην νότια είχαμε μια νεα κινητοποίηση που μύριζε μέλλον…

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Ο ανθός της κυπριακής νεολαίας/κοινωνίας: η πρώτη πορεία για παραίτηση του Αναστασιάδη….Ενας ριζοσπαστικός ανθός του μέλλοντος..
Καθώς οι διαδηλώσεις φαίνεται να απλώνονται γενικότερα, η πρωτοβουλία του Αντιφασιστικου κινηματος να καλέσουν σε πορεία προς το προεδρικό με σύνθημα την παραίτηση Αναστασιάδη [το απαγορευμένο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αίτημα που κρυφοβραζει, όμως, στην κοινωνία] αποδείχτηκε σημείο πολλαπλών συγκλίσεων για μια μαζική πορεία που απαίτησε το λογοκρινομενο αίτημα της εποχής: την παραίτηση του δικηγόρου κάμνει τον πρόεδρο ενώ η οικογένεια του στοιβάζει λεφτά από ένα πρόγραμμα που αναγκάστηκαν, μπροστά στο μέγεθος των αποκαλύψεων για την διαπλοκή/διαφθορά, να σταματήσουν. Η οικογένεια Αναστασιάδη είναι ένα κύκλωμα από  μόνη της – δικηγορικό γραφείο – γαμπρός developer-πρόεδρος που υπογραφεί τα διαβατήρια από τα όποια φκαλει εκατομμύρια η οικογένεια του – χωρίς ίχνος ντροπής. Τζαι δεν είναι μοναδικό - ειναι ένα σύμπτωμα μιας ευρύτερης σήψης ενός συστήματος που  είναι πια γυμνό όπως τζαι ο επικεφαλής του..

Ηταν, σε αυτό το πλαίσιο, μια ριζοσπαστική πορεία που προδιάγραφε τον μέλλον. Ο ανθός…

Ταυτόχρονα η πορεία, όπως φάνηκε τζαι που τα συνθήματα άγγιζε τζαι την άλλη διάσταση των ημέρων – τις τουρκοκυπριακές εκλογές. Αν η αποτυχημένη, σαν παγκύπρια πολυδιαφημισμένη εκδήλωση των εθνικιστών [ντε φάκτο οπαδών του Τατάρ] στην Δερύνεια, είχε σαν στόχο να στηρίξει τον βόρειο σύμμαχο τους στον διχοτομισμός, η εκδήλωση στην Λευκωσία ηταν σαφώς μια εκδήλωση για την επανένωση.

Αξιοσημείωτο ότι πέρα από την ριζοσπαστική νεολαία υπήρχαν τζαι άτομα από κόμματα πέραν της ιστορικής αριστεράς..

https://www.facebook.com/messenger_media?thread_id=1984069178298416&attachment_id=1081362889000681&message_id=mid.%24gAAcMgBqVEDB7bZ7kjl1PFkl8hTXh

https://www.facebook.com/george.sycallides/videos/10220509816147746

· Η Μεγάλη πορεία του Eκδημοκρατισμού τζαι της Επανένωσης – που τα κάτω.

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


Ζούμε σε μια εποχή, όχι απλα δύσκολη, αλλά και απρόσμενη: μέχρι πριν 2 εβδομάδες η βασική είδηση από την Ελλάδα ήταν παραδείγματα διάχυσης του μίσους της αποβλάκωσης – ανόητοι ψατζεμένοι, κατά την κυπριακή, να εμποδίζουν την προμήθεια φαγητού σε παιδιά γιατί ήταν «ξένα». Τζαι ξαφνικά η πορεία της Αθηνας - με φόντο την καταδίκη της Χρ. Αυγής σαν «εγκληματικής οργάνωσης»..

Τζαι κολλητά, αμέσως μετά είχαμε, στην Κύπρο, το άνοιγμα της παραλίας του Βαρωσιού από την τουρκοκυπριακή δεξιά – προεκλογικό θέαμα, αλλά εύκολο προεκλογικό θέαμα μετά τις αλλεπάλληλες ανοησίες-πάσες της ελληνοκυπριακής δεξιάς κυβέρνησης. Ποιός θα πάρει στα σοβαρά μια κυβέρνηση που έφυγε από τις συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε και ο γ.γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά, όταν φωνάζει γιατί οι ομοϊδεάτες της στην βόρεια Κύπρο λαλούν ότι άνοιξαν το Βαρώσι τζαι καλούν τους ε/κ κάτοικους να πάσιν πίσω; Το «υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση» θα το πουν μετά συμπληρωμένο από τις αποδείξεις ότι η ελληνοκυπριακή δεξιά δεν θέλει λυση…

Τζαι καθώς ταυτόχρονα απλώνεται η οσμή της διαφθοράς τζαι διαπλοκής του τριγωνου: κυβέρνησης [του προέδρου συμπεριλαμβανομένου]

- τραπεζών [τζαι των παραρτημάτων διαχείρισης περιουσίων που κατάσχονται – όπως η Gordian]

- τζαι προγράμματος διαβατηρίων/developers/δικηγορικών γραφείων,

γίνεται ολοφάνερο ότι η δουλοπρέπεια της εθνικόφρων ψευτομαγκιάς συναντά την ημετεροκρατία σαν το ρεαλιστικό της «όραμα» [με το καζίνο σαν πρότυπο]..

Και σαφώς το κυπριακό, σαν ζήτημα ιστορικό, διαπλέκεται πια με την εθνικόφρων αρπαχτή. Τόσο ξεκάθαρα: το πρόγραμμα διαβατηρίων από πού πλουτίζει το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη [τζαι ανάλογα υπουργών] μαζί με τα συμφέροντα του γαμπρού developer έκανε την τύχη τους, καθώς εμπλοκάραν την λύση στο Κραν Μοντανά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ φυσικά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις συγκυρίες, πρέπει να θωρούμεν τζαι την Ιστορία στο long duree, στην Μεγάλη της διάρκεια…

Η λύση του κυπριακού εν θα πρέπει να έσιει σαν στόχο μόνο την λυση σαν πατσιάρισμα των ενοχών των ηλίθιων της εθνικοφροσύνης. Η λύση του κυπριακού στην Μεγάλη Εικόνα της Ιστορίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει την μετατροπή της Κύπρου από πρόβλημα σε πρότυπο, όπου οι ιθαγενεις δεν θα εκλιπαρούν/θκιακονούν όπως την αξιοθρήνητη εθνικοφροσύνη βόρεια τζαι νότια, αλλά θα δημιουργούν σαν άνθρωποι στο σύνορο των πολιτισμών…

Τζαι για να γίνει τούτο πρέπει να γίνει μια πραγματική εκδημοκρατικη κάθαρση που τα αυταρχικά τζαι ημετεροκρατικά κατάλοιπα, τζαι να συνεχίσει το κτίσιμο των δεσμών που ξεκίνησε που το 2003 τζαι επήρεν νέα δυναμική τα τελευταία χρόνια – πριν την προσπάθεια Αναστασιάδη να χρησιμοποιήσει τον κορωνοϊο για να κόψει την δυναμική των επαφών…

Η κυπριακή Μεγάλη Πορεία. Η Κύπρος υπαρχει σαν χώρος – σαν πλουραλιστική συνοριακή κοινωνία του μέλλοντος κτίζεται/θα κτιστεί….Όταν θα μπορέσουμε να πουμε, με την αντίστοιχη αξιοπρέπεια, όπως τους Κινέζους το 1949:

Η Κύπρος στέκεται τζαι παλιν στα πόδια της...

Κομμάτι κομμάτι θα ρίξουμε το τείχος

By Syspirosi Atakton
Στα μέσα Δεκέμβρη, όταν ανακοινώθηκαν οι κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, είχαμε γράψει ότι ο σκοπός αυτού του μέτρου ήταν διττός: Καταρχάς για να εμπεδωθεί η διχοτόμηση στην συνείδηση του κόσμου, μετατρέποντας σταδιακά την πράσινη γραμμή που επέβαλε η σύγκρουση Τουρκικού και Ελληνικού εθνικισμού στην Κύπρο, σε κρατικά σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κύπρου. Το δεύτερο σημείο που θίξαμε ήταν η χρήση του στρατού ως όργανο καταστολής. Την περασμένη βδομάδα είδαμε να εφαρμόζονται στην πράξη και τα δύο. 
 
Είδαμε λοιπόν κληρωτούς στρατιώτες να χρησιμοποιούνται με απίστευτη ευκολία από την αστυνομία για να καταστείλουν ειρηνική διαμαρτυρία ατόμων που ζητούσαν να ανοίξουν τα οδοφράγματα που έκλεισε η Κ.Δ. με το πρόσχημα του κορωνοϊού. Η ενέργεια αυτή βρήκε πλήρη αποδοχή από την Δεξιά, το οποίο μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν σε περίπτωση που ο κόσμος που διαμαρτύρεται αυξηθεί, αν θα κατεβάσουν και τα τανκς και θα ενεργοποιήσουν και τις παρακρατικές ομάδες -προθυμοποιήθηκαν και μόνοι τους-. Δεν είναι κάτι καινούργιο άλλωστε, ακριβώς τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσαν και όταν μοίραζαν την Κύπρο στα δύο. Η ουσία βέβαια παραμένει ότι η κυβέρνηση βρήκε ακόμα μία αφορμή να δείξει ότι ο στόχος της είναι η εδραίωση της διχοτόμησης. Το κλείσιμο των μισών οδοφραγμάτων για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης από την στιγμή που δεν υπάρχουν κρούσματα στην Κύπρο (βόρεια και νότια), ενώ και οι δικαιολογίες που έδωσαν δεν πείθουν κανέναν που δεν θέλει να πειστεί. Ακόμα και στην πιο αληθοφανή εκδοχή των δικαιολογιών της κυβέρνησης, αυτή του υπουργού υγείας ότι τρία οδοφράγματα ελέγχονται πιο εύκολα από εφτά, η διαφορά είναι ότι αντί να έχουν δώδεκα άτομα να ελέγχουν για πυρετό θα είχαν είκοσι οκτώ. Για αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη άλλωστε ότι όλοι ανεξαιρέτως όσοι υποστήριξαν την κίνηση προσωρινού κλεισίματος είναι όσοι θέλουν και το μόνιμο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, άρα και την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. 
 
Φυσικά εκτός από την κυβέρνηση της Κ.Δ. με την αφορμή τα περιστατικά στην νεκρή ζώνη βρήκαν ευκαιρία κάθε λογής κανίβαλοι εθνικιστές, να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στην αστυνομία και τον στρατό, οι οποίοι φυλάνε Θερμοπύλες, κατηγορώντας τους διαμαρτυρόμενους ως προδότες. Καλούν μάλιστα να κλείσουν επί μονίμου βάσεως και τα υπόλοιπα οδοφράγματα, όχι λόγω κορωνοϊού, αλλά επειδή προτιμούν μισή “ελληνική” πατρίδα, παρά ολόκληρη και ομόσπονδη. Αντίστοιχα με τους εθνικιστές της νότιας πλευράς, και οι εθνικιστές της βόρειας πλευράς εκμεταλλεύονται το γεγονός του κλεισίματος κάποιων οδοφραγμάτων για να δηλώσουν ότι η “ειρήνη” ήρθε το ’74 και ότι προτιμούν την Κύπρο μοιρασμένη ως έχει. Οι αντιδράσεις όλου του φάσματος των διχοτομιστών της Κύπρου, λόγω της διαμαρτυρίας των ατόμων που ζητούν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την επανένωση, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης, δείχνουν ότι πλέον θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρα οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ όσων επιθυμούν την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου και όσων επιθυμούν την αντιπαράθεση και την διχοτόμησή της. 
 
Το παραμύθι περί θωράκισης της Κύπρου με στρατηγικές συμμαχίες έχει ξεφτίσει τελείως, ενώ το «θαύμα της κυπριακής οικονομίας» από το ξέπλυμα χρήματος και την πώληση διαβατηρίων έχει κορεστεί και θα καταρρεύσει πολύ σύντομα. Συνεπώς χρειάζεται ένας νέος επικερδής τομέας «ανάπτυξης» και αυτός όπως όλα δείχνουν είναι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί. Και όπως και να το κάνουμε, κλειστά χερσαία σύνορα (για να μην μπαίνουν οι «κακοί μετανάστες» και ο «κακός ιός») είναι σίγουρα κάτι πιο απτό από την ΑΟΖ και τα δικαιώματα εξόρυξης κάποιων πολυεθνικών.
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να απαιτήσουμε να ξανανοίξουν όλα τα οδοφράγματα για να συνεχίσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας της Κύπρου, να αποστρατικοποιηθεί η Λευκωσία και ολόκληρο το νησί από όλους τους στρατούς που την πνίγουν και να επαναρχίσουν οι συνεργασίες μεταξύ ομάδων από τα κάτω για την επανένωση!
Για να μην συνηθίσουμε στον φόβο, για να μην συνηθίσουμε την διχοτόμηση!
 
Συσπείρωση Ατάκτων
Μάρτιος 2020
Υ.Γ. Φασίστες θα σας θάψουμε σε Κύπρο ενωμένη
Υ.Γ.2 Αλληλεγγύη στον Ν.Θ.
❌