One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας σαν θέση που παράγει σκάνδαλα με μνημειώδη αίσθηση απουσίας τσίπας....

By Δέφτερη Ανάγνωση


    Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας σαν θέση που παράγει σκάνδαλα με μνημειώδη αίσθηση απουσίας τσίπας....

Ένεν τυχαίο ότι οι διορισμένοι βοηθοί γενικοί εισαγγελείς, καταγράφονται με νομική βούλα [από το κυπριακό Ανώτατο για τον Ρίκκο, τζαι από το ΕΔΑΔ για τον Αγγελίδη] σαν ύποπτοι διαπλοκής. Έρχονται από την παράδοση της κυπριακής  δεξιάς, η οποία είσιεν σαν στόχο της πάντα να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό. Το πρώτο δίκτυο στήθηκε που τον Γιωρκάτζη, με την αρχή της ανεξαρτησίας. Όταν σκοτώθηκε ο Γιωρκάτζης από τους έλληνες σύμμαχούς του, μετά την αποτυχία δολοφονίας του Μακάριου, οι οπαδοί του διασπάστηκαν, τζαι μετά το 74, η ανάδειξη του Κέντρου σαν διαχειριστή εξουσίας, άφησε το κόμμα της δεξιάς, τον ΔΗΣΥ, [σαν διάδοχο του Γιωρκατζισμού, του Ενιαίου κοκ] εκτός των δικτύων της εξουσίας. Η άνοδος του Κληρίδη στην προεδρία την δεκαετία του 1990, ανέδειξε το πραγματικό αυτό-προσδιοριστικό σύνθημα του ΔΗΣΥ: «την καρέκλα ουκ ελάττω παραδώσω»... Αν σας έκαμεν εντύπωση το θράσος του Αγγελίδη, έρκεται που τζήνη την εποχή...

Η θρασύτητα της διαπλοκής, είναι σήμερα τζαι ένα σύμβολο που βοηθά, σαν απρόσμενη συνέπεια, να διαχυθεί η δυσφορία που θα αλλάξει αναπόφευκτα την κοινωνία... οι θεσμοί της οποίας, όπως απέδειξε η απόφαση του ΕΔΑΔ, ανήκουν ακόμα στο παρελθόν...

Όταν οι ρητορικές ταυτίσεις έχουν την σημασία τους

· Το ΕΔΑΔ σαν κυπριακό Ανώτατο Δικαστήριο; Πώς το διαπλεκόμενο κατεστημένο παράγει σαν αποκαλύψεις τα τεκμήρια της καχυποψίας..

By Δέφτερη Ανάγνωση


  
Το ΕΔΑΔ σαν κυπριακό Ανώτατο Δικαστήριο; Πώς το διαπλεκόμενο κατεστημένο παράγει σαν αποκαλύψεις τα τεκμήρια της καχυποψίας..

 

Σε ένα εύστοχο σχόλιο ο Κυριάκος Λοΐζου εκωδικοποίησεν μια αναδυόμενη πραγματικότητα: «ΕΔΑΔ το δεύτερο σπίτι της Κυπριακής Δημοκρατίας» [Χαραυγή, σελ. 2, 5/7/2025] ...Η αυξανόμενη καχυποψία, αλλά τζαι οι κραυγαλέα μεροληπτικές στάσεις του Ανώτατου [υπόθεση Θανάση, παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη κοκ] από την οπτική της κοινής γνώμης, σε συνδυασμό με εξίσου κραυγαλέα ξεπλύματα [στις έρευνες για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, η συντήρηση της παρουσίας του Σ. Αγγελίδη παρά τις συγκρούσεις συμφερόντων σε αποφάσεις του] δημιουργούν ένα αίσθημα παράλληλων μηχανισμών εξουσίας που δεν λειτουργούν ούτε δημοκρατικά αλλά ούτε τζαι με λογική συνέπεια ισονομίας. Η σχέση Νικολάτου-Πολυβίου είναι διαχρονικό πια τεκμήριο του τί έγινε την περίοδο της κρίσης των τραπεζών μεταξύ δικαστικού τζαι τραπεζιτικού συστήματος.....

Έτσι αναπόφευκτα το ΕΔΑΔ, όπως τζαι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την προστασία της φύσης, λειτουργεί σαν νομικό καταφύγιο πκιον για τους αδικημένους πολίτες...

Η επιλογή του τοπικού δικαστικού μηχανισμού να συγκαλύφκει, δεν αποκαθιστά [μέσω της εικόνας επιβολής] την χαμένη εμπιστοσύνη του κοινού στο συγκεκριμένο θεσμό. Αντίθετα αυξάνει το χάσμα μεταξύ θεσμών τζαι εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Τζαι για ένα νομικό σύστημα η εμπιστοσύνη του κοινού εν προϋπόθεση – αλλά το νυν Ανώτατο φαίνεται να εξανέμισε το ό,ποιο απόθεμα εμπιστοσύνης στον θεσμό με τις πρόσφατες κινήσεις του..

.Τέτοιες εποχές κρίσης νομιμότητας γεννούν ευρύτερες μετατοπίσεις....

«Η υπόθεση αφορούσε την καταγγελία 28χρονης γυναίκας για βιασμό που φέρεται να διαπράχθηκε το 2011 από πολιτικό πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση οδηγήθηκε αρχικά ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε την αναστολή της δίωξης, απόφαση που υπογράφτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021 από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη».

Όταν κάποια άτομα εν πιο άξια να προστατευτούν ή να υπάρχουν που άλλα στην κυπριακή κοινωνία…

By Syspirosi Atakton

Μαθητικό σκίτσο για την Έλενα, από τον τοίχο του Βασίλη Καφαντάρη

Τες τελευταίες μέρες εγίναμε μάρτυρες μιας υπόθεσης που είδε τα φώτα της δημοσιότητας πολλά αργά. Μιαν υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός κοριτσιού, σήμερα 29 ετών, που τον ιερωμένο ανάδοχο γονιό της, το οποίο πριν που λλίες μέρες επέθανε κάτω που άγνωστα αίτια. Ξέρουμε καλά ότι τέθκοιες περιπτώσεις υπάρχουν, αλλά τζείνο που λείπει που την δημόσια σφαίρα εν η συζήτηση που αφορά στο πώς το σώμα ενός κοριτσιού ή μιας νεαρής γυναίκας μπαίνει σε μια διαλεκτική όπου στο τέλος της ιστορίας αμφισβητείται η αξία της ίδιας της της ύπαρξης. Είναι, λοιπόν, κάποια άτομα πιο άξια να προστατευτούν ή ακόμα τζαι να υπάρχουν που άλλα στην κυπριακή κοινωνία;

Μια πτυχή τούτης της υπόθεσης αφορά τον ρόλο τζαι τη στάση της ηγεσίας της εκκλησίας, που βέβαια έν προκαλούν έκπληξη. Η εκκλησιαστική ηγεσία, όπως εσυνέβηκε τζαι σε άλλες περιπτώσεις παιδοφιλίας από ιερωμένους που είδαν την δημοσιότητα στο παρελθόν στην Κύπρο -αλλά τζαι όπως είδαμε να συμβαίνει τζαι σε άλλες χώρες (π.χ με την καθολική εκκλησία)-, επιχείρησε, τούτα ούλλα τα χρόνια που την «απασχόλησε» η υπόθεση αλλά τζαι τωρά, να διατηρήσει την τάξη πραγμάτων, για να συνεχίζει ο ιερέας ναν ο φορέας της αλήθκειας, ακόμα τζαι όταν τούτος λειτουργεί εις βάρος της ψυχικής τζαι σωματικής υπόστασης των παιδιών. Τότε, η Ιερά Σύνοδος αθώωσε τον ιερέα -θύτη τζαι επανέφερε τον στα ιερατικά του καθήκοντα. Μάλιστα, όπως παρακολουθούμε στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ο θύτης ιερωμένος, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, απευθύνθηκε στην θεία εξουσία για να τον στηρίξει τζαι ένας που τους επί γης αντιπροσώπους της επαρείχεν του δημόσια στήριξη. Σήμερα, όταν ανακινήθηκε το θέμα μετά τον θάνατο της Έλενας, παρακολουθούμε την αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ αρχιεπισκόπου και μητροπολίτη Ταμασού συνεχίζοντας στην ουσία την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών τους.

Μια άλλη πτυχή, τζαι τζείνη που μας αφορά παραπάνω, εν η τοπική κοινότητα τζαι τα σεξιστικά αντανακλαστικά της. Αφορμολοημένη που αντιλήψεις περί ηθικής τζαι γυναικείας σεξουαλικότητας, μέρος της τοπικής κοινότητας καταδικάζει την κακοποιημένη γυναίκα τζαι μετά τον θάνατο της, αρνούμενη ακόμα τζαι την δικαστική καταδίκη. Στην ρητορική που βλέπει την δημοσιότητα η τοπική στήριξη στον ιερωμένο αναφέρεται σε ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά της νεαρής γυναίκας, για να στηρίξει το στήσιμο μιας υπόθεσης ότι τάχα η όλη δικαστική διαδικασία ήταν μια σκευωρία τζαι ότι ένα δεκάχρονο κορίτσι τζαι αργότερα μια νεαρή γυναίκα, που υποβλήθηκε σε επίπονες δικαστικές διαδικασίες, είσσιεν ως κίνητρο τον διασυρμό ενός «άγιου» ανθρώπου. Μια ρητορική που εν αρκετά κοινή σε τέθκοιες περιπτώσεις που την πλευρά του θύτη, πλην όμως βρίσκει στήριξη στο εύφορο έδαφος του εγκληματικού μισογυνισμού της κοινότητας, απόρροια τζαι της πατριαρχίας που χαρακτηρίζει ευρύτερα την κυπριακή κοινωνία. Η σεξουαλικότητα της νεαρής κοπέλας χρησιμοποιείται όι μόνο ως δικαιολογία για τον εξευτελισμό της, αλλά τζαι σαν μια ένδειξη ότι, επειδή εν λερωμένη, εν μια ζωή που έν αξίζει σημασίας ίσως ακόμα τζαι ύπαρξης γενικότερα. Η μικρή κοινωνία ενός χωρκού της Κύπρου ξερνά εγκληματικό σεξισμό που δημιουργεί τες προϋποθέσεις όι μόνο της συγκεκριμένης κακοποίησης, αλλά τζαι άλλων μεταγενέστερων κακοποιήσεων τζαι θυματοποίησης.

Ταυτόχρονα, τζείνο που πρέπει να μας απασχολήσει πιο πολλά που την εκκλησσιά, εν η εγκληματική στάση του κράτους τζαι των θεσμών του. Το αίμα της νεαρής κοπέλας έλουσε τζαι τα σιέρκα του κράτους. Αν τζαι έξερε, ταυτιζόμενο με την εκκλησία τζαι την κοινότητα, υποκινούμενο που την πατριαρχία τζαι τον μισογυνισμό τζαι εγκλωβισμένο μέσα στην αδιέξοδη εξάρτηση του που την εκκλησσιά, αμέλησε την προστασία της τζαι εκαθόρισε με την αδιάφορη αδράνεια του τες προϋποθέσεις για τον θάνατο της. Το κράτος τζαι οι υπηρεσίες του, που ετοποθετήσαν τούτην την κοπέλα όταν ήταν παιδί σε ανάδοχη οικογένεια λόγω ακατάλληλων συνθηκών στην βιολογική της οικογένεια, αντιμετωπίσαν την σαν μιας άλλης κατηγορίας άνθρωπο. Εάν ένα παιδί 10 χρονών που κακοποιήθηκε αγνοείται με τούντον τρόπο που τες υπηρεσίες ευημερίας, αντιλαμβανόμαστε (όπως πολύ πιθανό τζαι η ίδια η κοπέλα) ότι για το κράτος η ζωή της εν λιόττερο αξιοβίωτη. Στην συνέχεια, όταν ήταν πλέον ενήλικας τζαι αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία, όσο τζαι να κατάφερε να στοιχειοθετήσει την ποινική υπόθεση, ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας εστράφηκε εναντίον της, θυματοποιώντας την ξανά.Τότε οι υπηρεσίες του κράτους ήταν πάλε απούσες για να την προστατέψουν τζαι να την στηρίξουν, όπως τζαι πιο μετά, όταν πλέον είσσιεν περάσει που πολλές διαδικασίες ανακρίσεων τζαι επανεξετάσεων στο δικαστήριο για να καταδικαστεί ο θύτης, τζαι η εκκλησία αθώωσεν τον τζαι τζείνος επέστρεψε στα ιερά του καθήκοντα.

Η κοινωνία μας έννεν μόνο μια βαθκιά πατριαρχική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η σχέση εξουσίας εκκλησίας τζαι κράτους πάνω στις ζωές μας. Τούτη η σχέση εκφράστηκε στη ζωή της Έλενας σαν ένας επαναλαμβανόμενος βιασμός. Χρειάζεται να δοθούν αγώνες για να ανατραπεί τούτη η καταπιεστική για μας συνθήκη. Χρειάζεται να δοθούν αγώνες για να διεκδικήσουμε τζαι να κερδίσουμε χώρο, για να ακούεται ο λόγος τζαι η φωνή των γυναικών που βιώνουν βία. Έν ανεχούμαστε μια κοινωνία τζαι ένα κράτος που υπερασπίζεται τους βιαστές, την πατριαρχία, τον μισογυνισμό τζαι εγκληματεί εις βάρος των γυναικών, λες τζαι τα σώματα, οι ζωές τζαι οι φωνές τους μετρούν λλιόττερο. Οι ευθύνες ούλλων εν εγκληματικές. Έν θέλουμε άλλα τέθκοια περιστατικά ξανά. Κανεί πκιον.

Συσπείρωση Ατάκτων, 31/3/2018

❌