One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

«Αποφασισμένος να τεντώσει το σχοινί ο Ερντογάν»

By nikosmoudouros
Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να μετατρέπει την στρατιωτική της ισχύ σε δομικό μέρος της εφαρμογής της περιφερειακής της πολιτικής εκτιμά ο Νίκος Μούδουρος Λέκτορας, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Και σημειώνει ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πέραν της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου ειδικά, ο τουρκικός στρατός έχει δραστηριότητα […]

1312 25.07

By antifanicosia
που τα στενά της λευκoşa ως τες λεωφόρους του πόρτλαντ, αλληλεγγύη στα εξεγερμένα αδέρφια μας /// from the streets of lefkosia to the avenues of portland, solidarity to our insurgent siblings in collaboration with Νυξ Kollektiv

Πολιτικές Παρεμβάσεις και Εταιρική Διακυβέρνηση στην ΚΤΚ υπό τον Κωνσταντίνο Ηροδότου

By Defteri Anagnosi

                                                 

                                                   Τα ίδια και τα ίδια

                                                       Ελευθερία  Χ.


 

Μετά τα καταστροφικά 5 χρόνια της Γιωρκάτζιη και του Γιώργου Συρίχα πολλοί εντός και εκτός της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ελπίδες ότι ο διορισμός του Ηροδότου ως Διοικητή θα σηματοδοτοúσε μια νέα εποχή[1]. Αν και κάποιοι είχαν επιφυλάξεις και δεν είχαν μεγάλες προσδοκίες - αφού διορίστηκε από τον ένα πρόεδρο ο οποιος διερευναται για θεματα διαπλοκή, και κατόπιν εισήγησης του Χάρη Γεωργιάδη, του οποίου οι άλλοι διορισμοί, π.χ. Χατζηγιάννης, αποδείχτηκαν καταστροφικοί- υπήρχε ακόμα η ελπίδα ότι η εταιρική διακυβέρνηση στην Kεντρική Tράπεζα θα βελτιωνόταν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.Δυστυχώς, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαλυθούν οι ελπίδες όλων. Μία από τις πρώτες δηλώσεις που έδωσε στα ΜΜΕ ο Ηροδότου ήταν ότι η ανεξαρτησία της Kεντρικής Tράπεζας δεν σημαίνει «απομόνωση», μια λέξη η οποία ήταν η κωδικοποιημένη γλώσσα προς όφελος της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ δηλαδή «θα κάνω ότι μου λέτε». Αυτή ήταν μουσική στα αυτιά του Αναστασιάδη και ακόμη περισσότερο στον φίλο του Ηροδότου, Χάρη. 

Μια φωτογραφία τότε στον τύπο, απεικόνιζε τον Χάρη να κάνει χειραψία στον Ηροδότου με ύφος και χαμόγελο το οποίο αποκάλυπτε την εμπλοκή του Χάρη στο διορισμό του. Ήταν σαν να του έλεγε: «Καλέ μου φίλε σου είπα ότι θα σου έδινα τη δουλειά. Τώρα είναι η σειρά σου για να με ξεπληρώσεις». Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον ΔΗΣΥ, δέκτηκε με ενθουσιασμό τα σχόλια του Ηροδότου.                  Σύγκρουση συμφερόντων

Λίγο μετά τον διορισμό του Ηροδότου, ο Tύπος άρχισε να αναφέρει ότι ένας από τους υποψηφίους για την κενή θέση μη εκτελεστικού συμβούλου στο διοικητικό συμβούλιο της Kεντρικής Tράπεζας ήταν ο Άγγελος Γρηγοριάδης, συνέταιρος στη KPMG. Τον Ιούνιο του 2019, ο Αναστασιάδης επιβεβαίωσε το διορισμό του και ο Γρηγοριάδης ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου. Ο Γρηγοριάδης ήταν κοντά στο προεδρικό μέγαρο και το ΔΗΣΥ.


Η πιο ανησυχητική πτυχή αυτού του διορισμού, που αγνοήθηκε εντελώς από τα ΜΜΕ, ήταν η τεράστια σύγκρουση συμφερόντων που δημιουργήθηκε στην Kεντρική Tράπεζα. Η σύγκρουση προέκυψε από το γεγονός ότι ο Γρηγοριάδης είναι σύζυγος της Έλενας Γρηγοριάδου, ενεργού βοηθού διευθυντή σε ένα από τα τμήματα εποπτείας/ρύθμισης της Tράπεζας. 

Η υπηρεσία της κας Γρηγοριάδου έχει την ευθύνη, μεταξύ άλλων, για την έγκριση του διορισμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις εμπορικές τράπεζες. Ορισμένες από τις συστάσεις της κας Γρηγοριάδου αποστέλλονται για έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Tράπεζας. Με άλλα λόγια, η κα Γρηγοριάδου θα στέλνει συστάσεις στον σύζυγό της.


Παραταύτα ο Ηροδότου επέμεινε ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Μάλιστα, αξιόπιστες πηγές στην Kεντρική Tράπεζα με πληροφόρησαν ότι ο Ηροδότου ενθάρρυνε την Έλενα Γρηγοριάδου να μην παραιτηθεί υποστηρίζοντας ότι η παρουσία της ήταν πολύ σημαντική για το έργο της Tράπεζας. Αν ο Ηροδότου δεν ζούσε σε άλλο πλανήτη, θα έπρεπε να γνωρίζει για την παραίτηση της τότε νεοδιορισθήσας αναπληρώτριας διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, κα Charlotte Hogg, τον Μάρτιο του 2017, επειδή δεν είχε δηλώσει ότι ο αδελφός της εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Barclays, μία από τις τράπεζες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Αγγλίας, δημιουργώντας έτσι σύγκρουση συμφερόντων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Ηροδότου όχι μόνο επέμεινε ότι δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων αλλά και ενθάρρυνε σθεναρά την Έλενα Γρηγοριάδου να παραμείνει; Το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι ο Ηροδότου επηρεάζεται σε βαθμό που γίνεται πειθήνιο όργανο στις επιθυμίες του Προεδρικού ή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Μήπως αυτή η συμπεριφορά καταδεικνύει ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας ή εμπίπτει στα πλαίσια της «απομόνωσης» που μίλησε ο κ. Ηροδότου.


Φαίνεται ότι στην Κύπρο η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων είναι μόνο θεωρητική, ειδικά υπό την διακυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ. Στην πράξη, ο πρόεδρός μας όχι μόνο διορίζει αξιωματοúχους, αλλά αναμένει από αυτούς να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά του. Οι έννοιες της ανεξαρτησίας και της σύγκρουσης συμφερόντων φαινεται να είναι πλήρες ανάθεμα γι'αυτόν. Για τον Αναστασιάδη, το γεγονός ότι ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Kεντρικής Tράπεζας είναι παντρεμένο με ένα από τα ανώτερα μέλη του προσωπικού της Tράπεζας είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. 

Ακόμα πιο ανησυχητικό φυσικά είναι το γεγονός ότι ακόμα και τα ΜΜΕ θεωρούν ασήμαντη και ανάξια αναφοράς αυτής της σχέση. Καμία από τις εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και αυτής της Χαραυγής, δεν το θεώρησε άξιο αναφοράς.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Kεντρική Tράπεζα έχει «εμπλακεί» σε συγκρούσεις συμφερόντων. Πριν από πολλά χρόνια, όταν η Kεντρική Tράπεζα ήταν υπεύθυνη για τη ρύθμιση των υπεράκτιων εταιρειών, το διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών αυτών περιλάμβανε άτομα τα οποία ήταν οι συνεταίροι των λογιστικών γραφείων των οποίων πελάτες τους ήταν οι συγκεκριμένες εταιρείες. 

Πριν από λίγα χρόνια η Έλενα Γρηγοριάδου ήταν εκπρόσωπος της Kεντρικής Tράπεζας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (EKK). Την εποχή εκείνη ο σύζυγός της ήταν συνέταιρος της KPMG. Πελάτες της KPMG ρυθμίζονταν και εποπτεύονταν από την EKK. Αυτή ήταν και πάλι μια σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων που αφορά το ζεύγος Γρηγοριάδη. Κανείς, συμπεριλαμβανομένης της Kεντρικής Tράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή τα ΜΜΕ, δεν εξέφρασε καμία ανησυχία.Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2018 αποκαλύφθηκε ότι ο Γιώργος Συρίχας, ο οποίος ήταν ένας από τους εκτελεστικούς διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου της Tράπεζας, παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς του συμβουλίου σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα με τον κώδικα, εάν ένας στενός συγγενής ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου υποβάλει αίτηση για εργασία στην Tράπεζα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να αποκαλύψει τις πληροφορίες αυτές και να αποσυρθεί αμέσως από όλες τις συζητήσεις/διαδικασίες που σχετίζονται με τη διαδικασία πρόσληψης. 

Οι πηγές μου μου λένε ότι ένα από τα παιδιά του Συρίχα υπέβαλε αίτηση για θέση στην Tράπεζα, αλλά συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης. Ο Συρίχας εκτέθηκε από αρκετούς υπαλλήλους της Τράπεζας οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους μέσω της χρήσης της εσωτερικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. 

Η απάντηση του Συρίχα ήταν να προσπαθήσει να λογοκρίνει τη χρήση του εσωτερικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Φυσικά, αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με την υποστήριξη της Γιωρκάτζιη, του Ηροδότου και του επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής, κας Φωτεινής  Φρανκ[2].Η επιλογή ή επιβολή των συμβούλων Ηροδότου


Οι πηγές μου στην Tράπεζα μου λένε ότι λίγο μετά το διορισμό του, ο Ηροδότου άρχισε να παίρνει συμβουλές από δύο άτομα, ίσως από τα πιο ανεπαρκή ατομα του προσωπικού της Tράπεζας. Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν επιλογή του ή επιβολή από «άλλους»... Ο ένας εκ των δύο «συμβούλων» μάλιστα διατείνεται οτι ειναι φίλος του Χάρη και του Αβέρωφ, και κατα καιρούς αρθρογραφούσε είτε με το όνομα του είτε χρησιμοποιóντας ψευδώνυμα και ύβριζε τον Τ. Παπαδόπουλο αλλά και την αριστερά, και ο ίδιος διατυμπάνιζε στους διαδρóμους της Κεντρικής Τράπεζας οτι είναι πολυ απασχολημένος γιατί γράφει ομιλιες για τον Αβέρωφ. 

Φαίνεται όμως ότι πριν τις τελευταίες Προεδρικές εκλογές οι σχέσεις του με το ΔΗΣΥ κλονίστηκαν και επειδή αρέσκεται να είναι «παράγοντας» δεν δίστασε να ενταχθεί υπέρ του Νικόλα Παπαδόπουλου και ανάλογα όπου φυσάει ο άνεμος. Ήταν ο πρώτος μετά το διορισμό Γιωρκάτζιη που απέστειλε επιστολή σε κλειστό φάκελο στην Γιωρκάτζιη με την οποία την διαβεβαίωνε μεταξύ άλλων την πλήρη υποταγή του σε αυτή. Η Γιωρκάτζιη τον αγνόησε. Ο Ηροδότου όμως στο πρόσωπο του συγκεκριμένου βρήκε ένα πιστό συνεργάτη. Γνωρίζει άραγε ο Ηροδότου τις δραστηριότητες και τα μέσα που χρησιμοποιεί ο συνεργάτης του; Δεν βλάπτει να κάνει κάποιος το homework του...


Ο άλλος συνεργάτης που επέλεξε είναι ανώτερος υπάλληλος του προσωπικού που  για τον οποιο κυκλοφορουν φημες ότι κατόρθωσε να ενταχθεί στην Tράπεζα στις αρχές της δεκαετίας του '80 χωρίς να πετύχει στις εξετάσεις πρόσληψης. Ο μπαμπάς της ήταν φίλος του τότε Διοικητή της Τράπεζας αλλά και του τότε ανώτερου διευθυντή του τμήματος οικονομικών ερευνών. 

Οι φήμες λενε ότι η συγκεκριμένη όχι μόνο δεν πέρασε τις εξετάσεις για πρόσληψη, αλλά δεν κατείχε ούτε και τα προσόντα που ζητούσαν. Την εποχή εκείνη οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να έχουν πτυχίο στα οικονομικά ή σε σχετικό θέμα. Το πτυχίο της συγκεκριμένης ήταν στα νομικά.

Είναι ολοφάνερο ότι ένας σοβαρός Διοικητής με τα προσόντα του Ηροδότου θα μπορούσε να γνωρίζει και να έχει και ο ίδιος άποψη για τους δυο συνεργάτες του. Bγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Ηροδότου λειτουργεί κάτω από υποδείξεις και κομματικές σκοπιμότητες. Και βεβαίως αμφισβητούμε την ικανότητα του να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και την διάθεσή του να τη διοικήσει με σωστή εταιρική διακυβέρνηση. 
Γεννημένος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ή  ένας γεννημένος υποταγής;


Τον Αύγουστο του 2019, ο Σωκράτης Ιωακείμ έγραψε ένα από τα πιο συκοφαντικά άρθρα που δημοσιεύτηκε ποτέ για Διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας. Ο τίτλος του άρθρου του στην InBusiness ήταν «Κωνσταντίνος Ηροδότου: Γεννημένος να είναι Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας».  Ο Ιωακείμ παρουσίασε τον Ηροδότου με λαμπερούς όρους, σχεδόν σαν μια ηρωική φιγούρα. Για να είμαι δίκαιος με τον Ιωακείμ, ο οποίος ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως αθλητικός δημοσιογράφος, δεν ήταν ο πρώτος ή ο μόνος δημοσιογράφος που έγραψε λαμπερά άρθρα γι ´αυτόν.

Μια άλλη γνωστή δημοσιογράφος, η Θεανώ Θεοπούλου, στις 15 Ιουλίου 2019, έγραψε ένα παραπολιτικό στον Φιλελεύθερο, αναδεικνύοντας τον ανανεωμένο και μοντέρνο αέρα που έφερε ο Ηροδότου στην Tράπεζα. Σε ένα δεύτερο άρθρο τον ίδιο μήνα έγραψε με χιούμορ ότι ίσως χρειάζονταν και νέα έπιπλα για να συνοδεύσουν το φρέσκο αέρα της ανανέωσης. Αυτά από ένα υποτίθεται σοβαρό δημοσιογράφο...Είχαμε άλλο ένα άρθρο παρόμοιου ύφους στην Καθημερινή αρχές Αυγούστου του ίδιου έτους και περαιτέρω η InBusiness και πάλι με τον Ιωακείμ έγραψε ένα άλλο «συκοφαντικό» άρθρο το Δεκέμβριο[3]. 


Η εικόνα του Ηροδότου που προκύπτει από την επαφή του με ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του τόσο μέσα όσο και έξω από την τράπεζα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του τον παρουσιάζουν αλαζονικό, ότι διαθέτει ένα υπερμεγέθη «εγώ», είναι διπλοπρόσωπος, ευκολόπιστος, αδίστακτος, επιρρεπής, υιοθετεί ιδέες άλλων ανθρώπων και τις παρουσιάζει ως δικές του, και τον απασχολεί πολύ η εικόνα του. Παραδόξως, είναι πολύ ανασφαλής που ίσως εξηγεί γιατί του παίρνει υπερβολικό χρόνο για να διεκπεραιώσει πράγματα και να πάρει ακόμη και τις απλούστερες αποφάσεις. Αναρωτιέται κανείς πώς επιβίωσε στο τομέα της επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο.

Το κύριο πλεονέκτημα του Ηροδότου είναι ότι είναι πλήρως υποταγμένος των πολιτικών του κυρίων, Αναστασιαδη και Χάρη Γεωργιάδη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής ιδεολογίας, η οποία ταυτίζεται πλήρως με τον ΔΗΣΥ, καθώς και η φιλία του με τον Χάρη και την κλίκα της Αγγλικής σχολής που ως γνωστό κατέχουν σημαντικά αξιώματα στην κυβέρνηση, τον τραπεζικό τομέα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης[4]. Κάθε σημαντική απόφαση που κάνει ο Ηροδότου είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες του Χάρη. Έτσι, κάθε προσποίηση για μια ανεξάρτητη δήθεν Kεντρική Tράπεζα είναι γελοία και δεν ξεγελάει κανένα. 


Μεταξύ του 2007 και του 2012 η Kεντρική Tράπεζα είχε τη μεγάλη ατυχία να κυβερνάται από έναν savant idiot[5]. Υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η ιστορία. Και όπως είπε κάποτε ένας διάσημος Γερμανός φιλόσοφος,  «Η ιστορία επαναλαμβάνεται, την πρώτη φορά  σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

 

1. Η Γιωρκάτζιη δεν είχε τις ικανότητες να εκτελέσει  τα καθήκοντά της ως Διοικητή
και περαιτέρω βρισκόταν σε σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων. O Συρίχας  από την άλλη     ήταν πολύ απασχολημένος να καταστρώνει σχέδιο πώς να γίνει Διοικητής και πώς να αναδιαρθρώσει την Τράπεζα με τρόπο που να τον βολεύει.
  


2.       Πάντα υπήρχε μια απορία μεταξύ πολλών στην Κεντρική Τράπεζα, για το πώς οι μετριότητες όπως η Φρανκέφτασαν εκεί που είναι. Δυστυχώς, η Φρανκ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την εξαίρεση... Οι Αχνιώτης, Χριστοδούλου και Ορφανίδης πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για πολλά θέματα. 
4.       Παραδείγματος χάριν, ο εκδότης της InBusiness είναι ο «IMH» του οποίου ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Γιώργος Μιχαήλ, φίλος για χρόνια του Ηροδότου. Από μία πηγή γνωρίζω ότι ο  IMH είναι o Ioannou (υπουργός Υγείας), Michael(Γιώργος) και ο μακαρίτης Hadjicostis (Άντης), όλοι απόφοιτοι της Αγγλικής Σχολής.[5]  Δειτε το αρθρο του Michael Thomas σχετικά με savants idiots: https://www.forbes.com/2008/10/24/alan-greenspan-idiot-oped-cx_mt_1024thomas.html#6d9f29c44fe3

Καταρρίπτοντας τους 6 πιο γνωστούς μύθους για το Μαρξ

By puk
5 Μάη του 1818 γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ. Με αυτή την αφορμή αναδημοσιεύουμε κείμενο του σ. Νίκου Αναστασιάδη το οποίο γράφτηκε αρχικά με βάση την εισήγηση που έκανε στη συζήτηση «Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από τον Μαρξ – 200 χρόνια από την γέννηση του» που έγινε στα πλαίσια του 25ου κάμπινγκ Antinazizone-YRE. Κάποιοι βιάστηκαν να θάψουν τον Μάρξ μετά την […]

Κάποτε στην Αμερική… Η πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο

By puk
Μια επισκόπηση της ιστορίας της εργατικής Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο του Γιώργου Κασαμπαλάκου Για τις ΗΠΑ, η δεκαετία του 1870 είναι μια ταραχώδης δεκαετία: Ξεκίνησε στο απόγειο της οικονομικής ανάπτυξης και του ανοίγματος νέων εμπορικών δρόμων. Τα σιδηροδρομικά δίκτυα επεκτείνονταν με φρενήρεις ρυθμούς, τόσο στα νοτιοδυτικά, όσο και στα βορειοδυτικά. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε […]

Καταρρίπτοντας τους 6 πιο γνωστούς μύθους για το Μαρξ

By puk
5 Μάη του 1818 γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ. Με αυτή την αφορμή αναδημοσιεύουμε κείμενο του σ. Νίκου Αναστασιάδη το οποίο γράφτηκε αρχικά με βάση την εισήγηση που έκανε στη συζήτηση «Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από τον Μαρξ – 200 χρόνια από την γέννηση του» που έγινε στα πλαίσια του 25ου κάμπινγκ Antinazizone-YRE. Κάποιοι βιάστηκαν να θάψουν τον Μάρξ μετά την […]

Κάποτε στην Αμερική… Η πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο

By puk
Μια επισκόπηση της ιστορίας της εργατικής Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο του Γιώργου Κασαμπαλάκου Για τις ΗΠΑ, η δεκαετία του 1870 είναι μια ταραχώδης δεκαετία: Ξεκίνησε στο απόγειο της οικονομικής ανάπτυξης και του ανοίγματος νέων εμπορικών δρόμων. Τα σιδηροδρομικά δίκτυα επεκτείνονταν με φρενήρεις ρυθμούς, τόσο στα νοτιοδυτικά, όσο και στα βορειοδυτικά. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε […]

ISA: Διεθνής διαδικτυακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

By puk
Η Διεθνής Σοσιαλιστική Εναλλακτική, (International Socialist Alternative – ISA) διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση (στα αγγλικά) με διεθνές πάνελ και τίτλο «Λένιν – 150 χρόνια μετά: τι σχέση μπορεί να έχει με τη σύγχρονη εποχή;» την Κυριακή 26 Απρίλη στις 9 μ.μ. Στις 22 Απρίλη ήταν η επέτειος των 150 χρόνων από τη γέννηση του Βλαντίμιρ Λένιν. Ο Λένιν ήταν απ’ τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού και ηγέτης της πρώτης (μέχρι στιγμής) επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης του κόσμου. Η πορεία του, τα γραπτά του και η «κληρονομιά» της επαναστατικής του δράσης αποτελούν σημαντικά στοιχεία για όσους αναζητούν τον τρόπο για να αλλάξει ο κόσμος που ζούμε σήμερα. Από τους αγώνες ενάντια στην εθνική καταπίεση και τον εργατικό διεθνισμό, μέχρι το χτίσιμο αποτελεσματικών εργατικών κομμάτων ως εργαλεία για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, η συνεισφορά του Λένιν είναι πλούσια σε μαθήματα που αξίζει να μελετηθούν. Καθώς ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα εποχή κρίσης, τι σχέση έχουν οι ιδέες του Λένιν και η κληρονομιά του στο σήμερα; Αυτά είναι μερικά από τα σημεία που θα συζητηθούν στην εκδήλωση της Κυριακής 26 Απρίλη, στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε και να παρακολουθήσετε. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά με live-streaming σε Facebook και Youtube (μόλις είναι διαθέσιμος ο σύνδεσμος-link, θα τον προσθέσουμε σε αυτήν την ανάρτηση). Δείτε το event στο fb εδώ. 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

Απρίλης 1917 – οι «Θέσεις» του Λένιν

By puk
Τον Απρίλη του 1917, η παρέμβαση του Λένιν άλλαξε την πορεία στην οποία ο Στάλιν, ο Κάμενεφ και άλλοι, «παλιοί Μπολσεβίκοι» όπως τους αποκαλούσε ο Λένιν είχαν θέσει το κόμμα των Μπολσεβίκων. Αυτή η αλλαγή πορείας επέτρεψε στο κόμμα των Μπολσεβίκων (που εμφανιζόταν ακόμα, δημόσια, σαν η «μπολσεβίκικη» –δηλαδή «πλειοψηφούσα»–  φράξια στο Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα […]

150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

By puk
Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Βλαντίμιρ Λένιν, γεννήθηκε πριν ενάμιση αιώνα στην πόλη Σιμπίρσκ. Σήμερα η πόλη ονομάζεται προς τιμήν του Ουλιάνοφσκ, και βρίσκεται περίπου 900 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, στις όχθες του ποταμού Βόλγα. Μέχρι την ηλικία των 30 είχε κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις ηγετικές προσωπικότητες των μαρξιστών […]

8 Μάρτη: οι αγώνες των γυναικών στον κόσμο

By puk
Στις 8 Μάρτη του 2020 συμπληρώνονται 110 χρόνια από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, μετά από πρόταση της Γερμανίδας επαναστάτριας Κλάρα Τσέτκιν, στο διεθνές συνέδριο σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη του 1910. Η ημερομηνία σχετιζόταν με μεγάλους εργατικούς αγώνες των γυναικών της περιόδου, όπως η σκληρή απεργία των υφαντριών της Νέας Υόρκης που δέχτηκε βίαιη […]

Προεδρικές 2018 - η επόμενη μέρα

By gregoris
4/2/2018
Ήμουν αισιόδοξος εδώ και πολλούς μήνες για αυτές τις εκλογές. Μετά τις τελευταίες μέρες η αισιοδοξία μου αυξήθηκε. Όχι γιατί ο Μαλάς έκανε κάποια σημαντική πολιτική κίνηση, ούτε γιατί στάθηκε επικοινωνιακά ιδιαίτερα καλά. Θα μπορούσε να πάει καλύτερα και στα δυο επίπεδα. Αλλά γιατί οι τελευταίες κινήσεις του Αναστασιάδη φανέρωσαν καλύτερα αυτό που για πολλούς ήταν εμφανές εδώ και πολύ καιρό.

Η κυπριακή κοινωνία έχει διάχυτο συντηρητισμό και εθνοκεντρισμό. Και ανέχεται και υπομένει πολλά. Αλλά ταυτόχρονα δεν κοροϊδεύεται τόσο εύκολα όσο νομίζουν οι Κύπριοι αστοί, που εξάλλου δεν φημίζονται για την διορατικότητα τους. Η κυπριακή κοινωνία ξέρει να βάζει όρια και να τιμωρεί την αλαζονεία. Αυτό δεν το λέω ούτε λόγω των αριστερών μου πεποιθήσεων, ούτε λόγω της ιδιότητας μου ως κοινωνιολόγος. Αυτό το λέω εντελώς εμπειρικά και βιωματικά. Ο Αναστασιάδης θεωρώ θα πληρώσει τα ψέματα και την αναλγησία του. Θα πληρώσει το θράσος της διαπλοκής του, την ανοιχτή πάσα στην ακροδεξιά, θα πληρώσει και το ότι έβγαλε ακόμα και τον Αχριεπίσκοπο μπροστά 2 μέρες πριν τις εκλογές. Δεν νομίζω να τον σώζει η κούρσα υποσχέσεων παροχών και ρουσφετιού στην οποία επιδόθηκε τους τελευταίους μήνες και ακόμα και τις τελευταίες μέρες. Η κυπριακή κοινωνία μπορεί να έχει πολλές παθογένειες, αλλά έχει και άμυνες έχει και αντιφασιστικά αντανακλαστικά.

…………

Πρώτο απολογιστικό σχόλιο για τις εκλογές του 2018


Οφείλω να ομολογήσω ότι έπεσα έξω στην πρόβλεψη μου για μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά. Διαψεύστηκε η πολιτική μου διαίσθηση ότι η αλαζονεία και τα ψέματα του Αναστασιάδη θα του προκαλούσαν πολιτικό κόστος. Φαίνεται ότι η διάβρωση της κυπριακής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι υπολόγιζα και ακόμα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν ακρωτηριαστεί στοιχειώδη κοινωνικά αντανακλαστικά . Το να επιβραβεύεται η κυβέρνηση αυτή της πενταετίας με τόση ευκολία συνιστά προφανώς μια συνολική οπισθοδρόμηση και τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα τις ζήσουμε σε όλα τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Το μόνο θετικό από αυτές τις εκλογές είναι η συντριπτική συσπείρωση του ΑΚΕΛ που καλείται πλέον να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο ως αντιπολίτευση. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο για τον δικό μου χώρο, αυτόν της πέραν του ΑΚΕΛ αριστεράς. Σε επίπεδο πολιτικού συστήματος αναμένονται εξελίξεις στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο που τελικά αποδείχτηκε ακόμα πιο αντιδραστικός από ό,τι φαινόταν. Όσον αφορά το κυπριακό, έχει πλέον νομιμοποιηθεί η διχοτομική στροφή και πρέπει να αναμένονται τα χειρότερα. Όπως το είπε ο Γκουτέρες, «καλή τύχη στους Κυπρίους σε βορρά και νότο».


..............
6/2/2018
Αν δεν υπάρξει κάποια αναπάντεχη εξέλιξη [πχ ένταση ή προσέγγιση στα ελληνο-τουρκικά ή/και στα ενεργειακά], δεν αναμένεται επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό πριν το 2020. Κανένα καφέ/δείπνο/εθιμοτυπική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακκιντζί μπορεί να υπάρξει. Αλλά μεσολαβητής που ΟΗΕ τζιαι κανονικές συνομιλίες μετά το 2020 τζιαι αν, τζιαι να δούμε πλέον σε ποια βάση…

Μεν σας αποβλακώνει ο Πολίτης. Μπορείτε και καλύτερα οι πλείστοι. J


……………

7/2/2018

Ένα σύντομο σχόλιο για την επόμενη μέρα. Το ΑΚΕΛ θεωρώ ότι οφείλει να κρατήσει γερά την γραμμή που χάραξε ο Άντρος Κυπριανού τα τελευταία χρόνια και να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για την ευθύνη της για την στασιμότητα που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό. Επειδή ούτε ο Ακιντζί ούτε ο ΟΗΕ κοροϊδεύονται, δεν αναμένονται εξελίξεις στο κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα. Και η ευθύνη για αυτό κάποια στιγμή θα αποδοθεί αποκλειστικά στον Αναστασιάδη από το μικρό αλλά σημαντικό πολιτικό στρώμα των φιλελεύθερων. Δεν έγινε τώρα αλλά θα γίνει κάποια στιγμή. Διότι  και ο εθνο-συντηρητισμός της δεξιάς θα γίνει αποπνιχτικός και η ματαίωση θα γίνει πλήρης.  Αυτό το κεντροδεξιό στρώμα είναι κομβικό για τις ισορροπίες τόσο της διαχείρισης του κυπριακού όσο και των εκλογικών δυναμικών.


Το ότι δεν θα υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να σπρώξει την Αριστερά στο να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα. Προφανώς χρειάζεται να αυξηθεί η ένταση του ταξικού λόγου της Αριστεράς στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα όπου θα υπάρξει επιδείνωση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται συνδυαστικά με την αύξηση της έντασης στις δικοινοτικές επαφές και την παράλληλη προώθηση της θέσης για ομοσπονδιακή επανένωση. Υπάρχει χώρος να κερδηθεί από το ΑΚΕΛ στα λαϊκά στρώματα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τους όρους της Αριστεράς, χωρίς καμιά ανοχή σε ρατσισμούς και εθνικισμούς, συντηρητισμούς και διχοτομισμούς.


Προεδρικές 2018

By gregoris
Μα τι μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα από τα Ηνωμένα Έθνη στο Νικούι τον ψεύτη; Ώστε παρόλο που ήταν ενήμερη η ε/κ πλευρά για την απόσυρση του χάρτη που τον Δεκέμβρη, εψές στο debate εκόρτωνεν το Νικούιν σαν το γύφτικο σσιεπάρνι ότι εκατάφερεν την άλλη πλευρά να καταθέσει χάρτη; Όλα εδώ πληρώνονται Νικόλαε…. :)


…………


Έ-έ-έρχεται.

Από ότι φαίνεται από στιγμή σε στιγμή έρχεται κάτι που όλοι περιμέναμε: η δήλωση στήριξης στο Νικούιν το ψευτούιν που τον Αχριεπίσκοπο.

Με την ευκαιρία της ελληνοχριστιανικής αυτής στήριξης, το φιλέτο στα Μεσοβούνια, η δωρεά μέρους των φυγαδευμένων εκατομμυρίων του συμπέθερου, το δόσιμο του Υπουργείου Παιδείας, ο αποχαρακτηρισμός του αρχαιολογικού χώρου και η εξπρές έγκριση της άγιας επένδυσης στη Γεροσκήπου πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, χαιρετούν με καμάρι όλα τα νεοφιλελέ νούμερα του ευρωπαϊσμού, εκσυγχρονισμού, κοσμικότητας κλπ που θα ψηφίσουν το Νούμερο που θέλει να συνεχίσει να μας κάμνει τον Πρόεδρο.


………..

2/2/2018


Το πιο ωραίο μαργαριτάρι από τα πολλά στις δηλώσεις του Αχριεπίσκοπου σήμερα δεν ήταν η εισήγηση του να μην πάει ο πρόεδρος σε συνομιλίες για το κυπριακό τα επόμενα χρόνια, δεν είναι το ότι «έχει αγαστή συνεργασία εφ’ όλης της ύλης» με «τον Αναστασιάδη τον οποίο στηρίζει», ούτε το ότι ψεύδονται οι λειτουργοί της Πολιτικής Αεροπορίας για την παρεμβολή των τρούλλων του αγίου ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο Πάφου, ούτε καν το «έχετε δίκαιο δέσποτα» που του είπε, λέει, ο μηχανικός για τη σωστή κατεύθυνση του διαύλου του αεροδρομίου Πάφου. Ούτε καν το «αφού δεν θα βγει ο Μαλάς» άρα δεν τον ενδιαφέρει τι λέει. Η καλύτερη αναφορά του Αχριεπίσκοπου ήταν ότι είναι αυτός που «δεν θα ρωτήσει το Μαλά» για το υπουργείο παιδείας, και όχι το αντίθετο.    

Ότι μένουμε Ευρώπη είπαμε; Να πούμε. J


……….

Αύριο θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός. Αυτές οι εκλογές, μετά τις εξελίξεις του 2016-2017 απόκτησαν μια αυξημένη και ευρύτερη σημασία. Το αποτέλεσμα θα είναι οριακό και θα εξαρτηθεί βασικά από την δυνατότητα κινητοποίησης και μη κινητοποίησης προς την μια και την άλλη κατεύθυνση. Μπορούμε θεωρώ να πούμε ότι ο πολωτικός άξονας αριστερά και δεξιά δεν θα είναι η καθοριστική παράμετρος. Ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων της δεξιάς πιθανότατα θα απέχει ως διαμαρτυρία για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ίσως ένα αντίστοιχο, αλλά μάλλον μικρότερο στρώμα υπάρχει και στην αριστερά.Η καθοριστική παράμετρος όμως όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα θα είναι νομίζω η ιδεολογική, με όρους πρόοδος-συντήρηση. Εδώ μπαίνει και το κυπριακό, αλλά δεν θα είναι θεωρώ ο πιο σημαντικός λόγος κινητοποίησης ή μη κινητοποίησης των ψηφοφόρων προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Εκείνη η μικρή κεντρώα ή κεντροδεξιά, φιλελεύθερη τάση που πάντα υπήρχε αλλά που δεν κατάφερε ποτέ να βρει αυτόνομη πολιτική έκφραση, θα είναι πιστεύω το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Ξεκαθαρίζει πλέον ότι ο σημερινός ΔΗΣΥ μετά και την πενταετία Αναστασιάδη δεν μπορεί ούτε να την χωρέσει ούτε να την εκφράσει. Το κομμάτι αυτό της κεντροδεξιάς τάσης που ανέχτηκε και ανέχεται και είναι έτοιμο να επιβραβεύσει και άρα να αναπαραγάγει την διαπλοκή και την διαφθορά, τον καπιταλισμό της κλίκκας και της αρπακτής, τον σκοταδισμό και την πορεία προς τη διχοτόμηση, είναι καταδικασμένο να διαλυθεί μέσα στον κυρίαρχο εθνο-συντηρητισμό της δεξιάς. Στο βαθμό που το πολιτικό αυτό στρώμα έχει κάποιο ένστικτο ιδεολογικής αυτοσυντήρησης, τότε θα στραφεί είτε προς το Μαλά είτε προς την αποχή. Αλλιώς είναι καταδικασμένο να εγκαταλείψει κάθε αξίωση προοδευτικότητας και να υποταχτεί σε κάτι τέτοια.

Εκλογές

By gregoris
26/1/2018


Η αποχή στις εκλογές μπορεί να είναι μια έλλογη και πολιτικότατη επιλογή γενικά και πολλές φορές μάλιστα αποτελεί και τη πιο σωστή στάση από μια ριζοσπαστική σκοπιά. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η αποχή να ανάγεται ως «θέμα αρχής» ή να τίθεται ως η φυσική, εξ’ ορισμού επαναστατική στάση. Η κάθε εκλογική αναμέτρηση πρέπει να κρίνεται στο πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται και ανάλογα με τα διακυβεύματα που κουβαλά. Και η όποια απόφαση να λαμβάνεται στη βάση των πραγματικών δεδομένων, των προοπτικών και των συνεπειών τόσο για τους διάφορους αγώνες όσο και σε σχέση με τον ευρύτερο κοινωνικό ανταγωνισμό. Αυτές οι εκλογές έχουν αυξημένη πολιτική και κοινωνική σημασία και με δεδομένη την απουσία κάποιου άλλου αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου και προοπτικής, σε αυτή τη συγκυρία η αποχή θα λειτουργήσει αρνητικά. Δεν είναι θέμα κάποιου διαχρονικού αντι-δεξιού αντανακλαστικού και δεν έχει κανένα νόημα να τίθεται έτσι. Η ψήφος στο Μαλά αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Ο Μαλάς μπορεί να νικήσει και πρέπει να στηριχτεί θεωρώ από όλο τον αριστερό ριζοσπαστικό χώρο.


……..

28/1/2018

Η σταθερή αύξηση της αποχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκίνησε πριν σχεδόν δυο δεκαετίες φαίνεται να εδραιώνεται. Όταν στις πιο σημαντικές εκλογές, τις προεδρικές, η αποχή φτάνει στο 30%, έχουμε πλέον μια νέα παράμετρο. Ήταν προβλέψιμο αυτό; Σε μεγάλο βαθμό ήταν για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις.


Επί της ουσίας, αν αναλογιστούμε ότι η αποχή είναι σε σημαντικό βαθμό ψήφος διαμαρτυρίας και αφορά περισσότερο το προοδευτικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, σε αντίθεση με το συντηρητικό κομμάτι που πιο δύσκολα εγκαταλείπει την παράταξη του, τα μηνύματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα θετικά.


Υπάρχει όμως και ο δεύτερος γύρος, στον οποίο ο Μαλάς οφείλει να κάνει περισσότερα έτσι ώστε να κερδίσει μέρος της μεγάλης δεξαμενής των απεχόντων και να νικήσει τις εκλογές..................
29/1/2018

Είχα προβλέψει πολλούς μήνες πριν ότι ο Μαλάς θα περνούσε με ευκολία στον 2ο γύρο και ότι ο Αναστασιάδης αν και φαβορί, θα δυσκολευόταν πολύ να κερδίσει. Σήμερα πλέον εκτιμώ ότι ο Αναστασιάδης δεν είναι καν φαβορί και ότι το παιχνίδι παίζεται τουλάχιστον 50-50.

Το ότι το ΕΛΑΜ εδραιώνεται ως «κανονική» πολιτική δύναμη είναι ανησυχητικό. Το ότι ξεγυμνώνει ακόμα περισσότερο την αμελητέα ποσότητα των φιλελεύθερων Συναγερμικών που θα συμπληρώσουν τώρα και το ερωτηματολόγιο του εκλιπαρώντας ψήφους, αστείο.

Η πιο ωραία εξέλιξη όμως είναι στη βόρεια πλευρά. Η φασιστική απειλή από τον εισαγόμενο τουρκικό εθνικισμό και η δυναμική αντιφασιστική κινητοποίηση των τ/κ ανατάραξε το τ/κ πολιτικό σύστημα οδηγώντας σε νέα ισορροπία υπέρ της θέσης της τουρκοκυπριακής αυτονομίας κόντρα στη πίεση για υπαγωγή στη Τουρκία. Ο Σερντάρ Ντενκτάς για άλλη μια φορά ωθήθηκε στο να επιλέξει την συνεργασία με την κεντροαριστερά αντί με την δεξιά για το σχηματισμό κυβέρνησης, τασσόμενος με την κοινότητα του και όχι με την μητέρα πατρίδα.

Αν εκλεγεί ο Μαλάς και δεν χαθεί χρόνος, υπάρχουν 6 μήνες περιθώριο μπροστά μας για εντατικές συνομιλίες και τελική συμφωνία.


…………..


31/1/2018

Η Αναστασιαδική απάντηση προς ΕΛΑΜ επί της ουσίας:


Αγάπες μου, ξέρετε ότι εγώ εν τζιαι συμφωνώ με τους άλλους που σας λαλούν φασιστούθκια. Εγώ σέβουμαι σας τζιαι εν φακκώ πεννιά που δέρνετε τουρκοκύπριους, μετανάστες, αριστερούς κλπ. Εν μπορώ όμως ρε παιχτούθκια μου να σας απαντώ δημόσια ερωτηματολόγια – εν αντροπή κότζιαμου πρόεδρος να φαίνουμαι ότι διώ εξετάσεις δημόσια στο ΕΛΑΜ, την στιγμή που ο Μαλάς έστρεψεν σας το πίσω ανάνοιχτο τον φάκελο. Εξάλλου έχω τζιαι κάτι φιλελέδες που τους περιπαίζω τζιαι ψηφίζουν με κόμα τζιαι μπορεί να αγκριστούν.


Στα θέματα μας τωρά. Ρε αντραπείτε ρε. Εττούμπαρα τη λύση πέρσι τζιαι άνοιξα το δρόμο για τη διχοτόμηση τζιαι εν το εκτιμάτε καθόλου; Ρε κοπελλουρούθκια τον  τζιαιρό που ήμουν εγιώ εθνικιστής, εσείς είσαστεν αγέννητοι! Ρε μα εννά μου μάθετε εμέναν τες εθνικές θέσεις; Εννά μου πείτε εμένα για ελληνισμούς, που έστησα παιχνίδι με τους καλαμαράες ττουμπαρίσματος των συνομιλιών που κάτω που την μούττη του Τσίπρα; Μεν φοάστε ρε πουλλούθκια μου, ξέρω καλά το εθνικιστόμετρο τζιαι εν θα πάω πάρακατω που τζιαμέ που (εθνο)πρέπει. Άτε πνάστε τζιαι ψηφίστε με να μεν φκουν οι κόμμουνοι εξουσία.  


1/2/2018

Ο Μαλάς μπορούσε να πει περισσότερα και να πάει καλύτερα στο debate αλλά και ο Αναστασιάδης δεν είπε τίποτα περισσότερο από το αφήγημα που κατάρρευσε ήδη από τον 1ο γύρο. Πιο σημαντικά, ο Αναστασιάδης θα πληρώσει το λογαριασμό της διαπλοκής αλλά και την αλαζονεία του. J


1/2/2018


Σπάνια ψηφίζω σε εκλογές. Η διαχρονική απουσία καθαρών αριστερών θέσεων στα προγράμματα και τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ συνήθως με σπρώχνει στην αποχή ενώ ακόμα και όταν πάω στη κάλπη, το κάνω κατά κανόνα με βαριά καρδιά. Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στη ζωή μου που ψηφίζω με πάθος. Όχι επειδή ο Μαλάς και το πρόγραμμα του είναι κάτι ιδιαίτερο, ή κάτι που να εμπνέει. Αλλά επειδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη υπήρξε με διαφορά η χειρότερη που έζησα, η χειρότερη που θυμάμαι από τα τέλη των 1980ς, σε όλα τα επίπεδα.

Πέραν από το έγκλημα στο κυπριακό, στα περιβαλλοντικά, πέραν από την απογείωση της διαπλοκής και της διαφθοράς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ευθύνεται και για πιο βαθιές κοινωνικές μεταβολές που οι συνεπαγωγές τους δεν έχουν ακόμα διαφανεί στην ολότητα τους. Για την υπονόμευση των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, για τον εξοβελισμό της έννοιας της καθολικότητας και την αλληλεγγύης από την κοινωνική πολιτική και την αντικατάσταση τους από νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα «ευκαιρίας» και «ελεημοσύνης». Η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν συνεπάγεται ότι θα παραμείνει η φτωχοποίηση και η ανισότητα στα ψηλά σημερινά επίπεδα. Υπάρχει και άλλο κάτω και θα το ζήσουμε με τυχόν επανεκλογή Αναστασιάδη.

Όποιοι από τον ευρύτερο προοδευτικό και ριζοσπαστικό χώρο, παραμείνουν στην αποχή, σημαίνει δεν κατάλαβαν τίποτε τα τελευταία πέντε χρόνια.  …………

Πριν 3 μήνες, η κυρίαρχη αντίληψη ήταν ο Μαλάς δεν περνά 2ο γύρο και πριν 3 βδομάδες ότι μάλλον περνά αλλά έτσι και αλλιώς ο Αναστασιάδης θα κάνει περίπατο. Μετά το σοκ του 1ουγύρου και παίρνοντας θάρρος από το ευνοϊκά για τον Αναστασιάδη στημένο debate, στο οποίο υποτίθεται πήγε κάπως καλύτερα από τον Μαλά, επέστρεψαν οι πομπώδεις δηλώσεις για σίγουρη νίκη του Αναστασιάδη, διάχυτες στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίχτυα. Μπορεί να τα καταφέρει να νικήσει τελικά ο Αναστασιάδης – αλλά αυτό, το ξαναείπαμε πριν πολύ καιρό, δεν θα είναι εύκολο και δεν είναι και δεν ήταν ποτέ σίγουρο. Τα κοινωνικά ρεύματα και οι πολιτικές τάσεις είναι πολύ σύνθετα πράγματα, και δεν υπάγονται στην επικοινωνιακή διαχείριση, δεν ελέγχονται από τους κομματικούς επιτελικούς σχεδιασμούς και μηχανισμούς και δεν κατανοούνται από τους δημοσκόπους της μικρότερης ή της μεγαλύτερης σκοπιμότητας. Το παιχνίδι θα παιχτεί ψήφος-ψήφος και το ποιοι θα ψηφίσουν και ποιοι θα απέχουν είναι ανοιχτό ζήτημα.

Σπόντες [18 Μαρτίου 2019]

By Defteri Anagnosi


 • Αφιερωμένο στον θάνατο του ντελιβερά:
  http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/671681/o-thanatos-toy-ntelibera

  Ιστορική μνήμη για την διαχρονική απαίτηση της νεωτερικής εξέγερσης: «ίσο δικαίωμα για όλους στα αγαθά και στις απολαύσεις αυτού του κόσμου»:
  18 Μαρτίου 1871, οι εξεγερμένοι του Παρισιού ανακηρύσσουν την αυτοδιοικούμενη Κομμουνα του Παρισιού: «Το ίσο δικαίωμα για όλους στα αγαθά και στις απολαύσεις αυτού του κόσμου, η καταστροφή κάθε εξουσίας, η άρνηση κάθε ηθικού φραγμού, να ποιες ηταν οι αιτίες –αν εξετάσουμε την κατάσταση σε βάθος – της εξέγερσης της 18ηςτου Μάρτη και ο χάρτης της επίφοβης οργάνωσης που της έδωσε ένα στρατό.»
  Κοινοβουλευτική έρευνα για την εξέγερση της 18ης του Μάρτη.. [Προλογικό απόσπασμα στην κοινωνία του θεάματος του Γ. Ντεμπόρ «Το προλεταριάτο σαν υποκείμενο και σαν αναπαράσταση».] • Η ήττα της κυβέρνησης στην επικοινωνιακή αντιπαράθεση για το πόρισμα της επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση για παραίτηση του Χάρη στο τέλος του 2019, και την κωμική παράσταση των δυο άμεσα εμπλεκόμενων – του Αναστασιάδη και του Χάρη.  

  Αφού δοκίμασαν όλα τα κόλπα [από την τριχοτόμηση των εννοιών «ευθύνη – υπευθυνότητα», στις προσπάθειες μετατόπισης – «φταίει κάποιος άλλος, όλοι είναι ίδιοι, άρα δεν φταίει ο δικός μας κοκ] κατέληξαν, όπως σωστά το έθεσε ο Φιλελεύθερος σαν «ταύρος σε υαλοπωλείο». Έτσι τώρα τα έβαλαν με την επιτροπή και το πόρισμα. Προσπάθειες υπεκφυγής νυν και αεί. Του ξέφυγε και του Αναστασιάδη μια αναφορά για την αφερεγγυότητα των πολιτικών στα μάτια του κοινού – σε κάποιο καθρέφτη κοίταζε και του ξέφυγε προφανώς.. :)

  Ουσιαστικά, ο Χάρης υποσχέθηκε να παραιτηθεί διότι απείλησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος με μη ψήφιση νομοσχεδίων [και ενδεχομένως και προϋπολογισμών] οπότε έβαλε σε ορίζοντα το τέλος του 2019, όπου θα υπάρχει θέμα έγκρισης προϋπολογισμών. Και βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να κατηγορηθεί ο Χάρης για ευθύνες, αφού τεκμηριωμένα επέβλεπε άμεσα τις γινόταν στο Συνεργατισμό. Το να πιστέψει βέβαια κάποιος τον Χάρη ή τον Αναστασιάδη θα είναι αφέλεια.

  Αν υπάρχει κάτι που τους χαρακτηρίζει είναι οι παραπλανητικές δημόσιες δηλώσεις για να κερδίσουν χρόνο για κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι υπόσχονται… Θα φανεί και αν θα μείνει συνεπής ο Ν. Παπαδόπουλος στην θέση του για μη συνεργασία με την κυβέρνηση όσο είναι στην θέση του ο Χάρης. Αλλά φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι το βουητό του οργισμένου πλήθους/κοινού διαπερνά πια και το κλειστό επικοινωνιακό κάστρο του ακριβοπληρωμένου επιτελείου στο προεδρικό… • Και δεν είναι καν μόνο το τι έκαναν στο Συνεργατισμό. Στα sidelines εξελίσσεται και μια αντιπαράθεση για την Σχολή Τυφλών και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες αυτής της κοινωνικής ομάδας. Αλλά και εδώ αναδύεται το βουητό της οργής:
  "Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τους τυφλούς η συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών, οι τυφλοί της Κύπρου ήδη προχωρούν στη λήψη όλων των νόμιμων μέτρων και άλλων μέτρων προστασίας των δικαιωμάτων τους, στα οποία περιλαμβάνονται και δυναμικές κινητοποιήσεις."

  https://dialogos.com.cy/katastrofikes-gia-toys-tyfloys-oi-proothoymenes-exelixeis/ • Ιδού και η ελπίδα αυτήν την εβδομάδα: μαθητές/τριες με την παγκόσμια κινητοποίηση των εφήβων για την οικολογική κρίση στον πλανήτη.
 • Περί κυβερνητικής/συναγερμικής/ΜΜΕ προπαγάνδας: Άμα επαναλαμβάνεις σαν χαλασμένο γραμμόφωνο, τότε μάλλον δεν κατανοείς ότι ακούγεσαι πια κωμικά, γιατί δεν τολμάς να δεις το βάθος της από-νομιμοποίησης που προκαλεί η ξεδιαντροπιά
  Το πραγματικό πρόβλημα της συναγερμικής εξουσίας [που απλώνεται από την εκτελεστική εξουσία στα ΜΜΕ και το οικονομικό κατεστημένο] είναι ότι τα σενάρια στο
  playbook των ρητορικών τους έχει εξαντληθεί. Οπότε ακόμα και όταν ρίχνουν το θέμα των.. δανείων [για να φύγει η συζήτηση από τις ευθύνες του Χάρη και την ανάγκη παραίτησης του]. Έτσι πήγαμε από τα δάνεια γενικά, τα μη εξυπηρετούμενα, στα δάνεια των πολιτικών. Πώς ξεχάσανε τα ΜΜΕ, όταν έπεσαν πάνω στον Δημητριάδη το 2013, όταν έθεσε το θέμα. Όμως ούτε το κοινό ούτε η βουλή φάνηκε να τσιμπά…. ξαφνικά η εικόνα ήταν γνωστή [από το 2013]…


 • Πόσο να εμπιστευθεί κανείς την κυβέρνηση - είτε είναι η υπόσχεση του Χάρη ότι θα παραιτηθεί, είτε οτιδήποτε λαλεί ο Αναστασιάδης [μετά τα «δεσμεύομαι» και τις δηλώσεις του Χάρη για τον Συνεργατισμό πριν την διάλυση του]; Άμα γελά μαζί σου μέχρι και ο Πιν… :)
 • Υπάρχουν πνεύματα που καθοδηγούν τις επιλογές ή μήπως ακούει φωνές ο Χάρης; Πώς μετακινήθηκε ο Χατζηγιάννης από κατηγορούμενος για παρατυπίες/παρανομίες στην Λαϊκή, σε επικεφαλής του Συνεργατισμού; Και μας βγήκε και ο Χάρης να μας πει ότι δεν έχει ευθύνες για τους διορισμούς στον Συνεργατισμό… Δηλαδή, ρε Χάρη, ποιός επέλεξε τον Χατζηγιάννη; Είχες ή δεν είχες άμεση πληροφόρηση για όλα όσα συνέβαιναν; Όταν μερικοί έχουν συνηθίσει στην παραπλάνηση μέσα από μετατοπίσεις, ίσως να νομίζουν ότι αρκεί μια ατάκα για να γίνει πιστευτή μέσα από τον κατακλυσμό της επανάληψης μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ… Δεν έπαιξε αυτήν την φορά – και δεν είναι η πρώτη μετά τις τελευταίες εκλογές… Μάλλον το ίντερνετ κερδίζει τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Θα δείξει…

 • Γράφτηκε ότι σε μια απαράμιλλη σκηνή [ανάλογη του Δίπλαρου με το πτώμα στον αναπνευστήρα] ο Προδρόμου αναρωτήθηκε αν υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι φταίει ο Χάρης…!!! ...Τί να πεις τώρα του κυβερνητικού εκπρόσωπου 1, και να μην γελάσεις; … Φαίνεται ότι δεν κατάλαβε ακόμα ότι άμα εφαρμόζει την πρακτική της ακατάσχετης εκροής λέξεων, για να συγκαλύψει κάτι, ακούγεται σαν ένα παραμιλητό ατόμου που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κύριε Προδρόμου, αυτό ακριβώς λέει το πόρισμα της επιτροπής στην οποία προέδρευε ένας δικαστής του Ανώτατου… Δεν είναι λογικός άνθρωπος ο κ. Αρέστη; Καταλάβεις τι λαλείς;

 • Πώς να μην τους φταίει η επιτροπή, όταν η έρευνα με τα τεκμήρια διέλυσε τον μύθο μέσα από τον οποίο υπολόγιζαν να ξεπλύνουν – ότι δηλαδή έφταιγαν όλα πριν από αυτούς, αλλά όχι αυτοί… Πόσο πιο «λαγός» μπορείς να γίνεις ρε Ανάστο;. Ιδού το τεκμήριο… Και το αριθμητικό συνοδευτικό – το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα στον Συνεργατισμό ήτανε 2,3 δις – το 2019 έφτασαν τα 7 δις… Όταν η διακυβέρνηση σου, και στον Συνεργατισμό και στην ευρύτερη οικονομία, οδηγεί στον τριπλασιασμό [και άνω] των μη εξυπηρετούμενων, και εσύ αναζητάς να μετατοπίσεις την ευθύνη… Αυτή είναι η κατάντια των Χάρη – Αναστασιάδη…

 • Και μια καταγραφή των ΜΜΕ: ίσως να εξηγούνται οι προπληρωμές στα συγκροτήματα Καθημερινής, Πολίτη, ΔΙΑ… Το επαναλαμβάνουμε – ο μόνος τρόπος για να φύγει από τα ΜΜΕ η τάτσα είναι να δημοσιεύσουν τεκμηριωμένα πως ξόδεψαν τα χρήματα που πήραν από την επιτροπή του Συνεργατισμού. Αν δεν δημοσίευσαν διαφημίσεις, πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα και να εξηγήσουν γιατί δεν το έκαναν ήδη. Διαφορετικά, η προκατάληψη υπέρ του Χάρη και όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο διάλυσης του Συνεργατισμού, θα εμφανίζεται σαν εν δυνάμει μορφή εξαγοράς εύνοιας. Και θα χαρούμε να δημοσιεύσουμε τα τεκμήρια διάψευσης.

  Το Σάββατο, η μόνη εφημερίδα που πρόβαλε τις κωμικές υπεκφυγές των Χάρη – Αναστασιάδη, ήταν [ως αναμενόταν;] ο Πολίτης [«αποδόμησε το πόρισμα»..:)]. Η Χαραυγή είχε αρνητικό τίτλο [«έπιασαν πάτο»], ο Φιλελεύθερος το παρουσίασε με αρνητική εικόνα για το είδος της συμπεριφοράς [«ταύρος εν υαλοπωλείο»], ενώ και η Αλήθεια κράτησε ανάλογες αποστάσεις [στο στυλ – όλοι εναντίον όλων] …Αν δούμε την εικόνα στο φόντο της εβδομάδας, τότε μπορεί να πει κάποιος ότι οι προπληρωμές διαφημίσεων που δεν δημοσιοποιηθήκαν, αφού έκλεισε ο Συνεργατισμός, ίσως να «προπληρώθηκαν» με την προσπάθεια του Σίγμα να παίξει το σενάριο μετατόπισης από τον Χάρη στα μη εξυπηρετούμενα των πολιτικών.

  Φαίνεται σαν φτηνό συναγερμικό κόλπο πια – εμφανίζεται ακόμα ένα σκάνδαλο ημέτερων, και μπαίνει σε λειτουργία το συναγερμικό πλυντήριο που φωνάζει σκάνδαλα εδώ, σκάνδαλα εκεί για να αλλάξει εστίαση. Δεν του βγήκε του Σίγμα. [Ασε που το θεμα της συγκυριας φαινεται να βγαζει ματι – γιατι δεν προσπαθουσε το Σιγμα – ΔΙΑΣ να θεσει το θεμα όταν η Βουλη ψηφιζε σχετικα νομοσχεδια;] Ο Φιλελεύθερος στήριξε την υπόθεση ΜΕΔ πολιτικών, αλλά φάνηκε να εστιάζει στην Χρυστάλλα Γιωρκάτζη [ότι είχε δίκαιο] – και τελικά όταν δεν βγήκε αυτό και έστησαν τα θέαμα ο Χάρης-Αναστασιάδης την Παρασκευή, δεν ταυτίστηκε μαζί τους.

  Οπότε είναι και το ΜΜΕ που προπληρώθηκε διαφημίσεις, αλλάα δεν φαίνεται πειθήνιο. Ίσως πάντως να έχει και την δυνατότητα ο Φιλελεύθερος να κρατά αποστάσεις… Από εκεί και πέρα η Καθημερινή με ένα κείμενο του Τομαρά προσπάθησε στο σενάριο υπονόμευσης της ερευνητικής με επίθεση ενάντια σε ένα μέλος της. Ήταν μια
  patheticπροσπάθεια να συνδέσει συνειρμικά τον σύμβουλο με τα σκάνδαλα σε μια ΣΠΕ… Παραβλέποντας ημερομηνίες, αλλά και ειδικότητες. Ήταν παραπλανητικό δημοσίευμα, αλλά αποκαλυπτικό για την επιχείρηση διαχείρισης της εφημερίδας…

  Η εικόνα που φαίνεται είναι αυτή: ίσως οι προπληρωμές διαφημίσεων να «πληρώθηκαν/πληρώνονται» με στήριξη συγκεκριμένων ατόμων της κυβέρνησης που λογικά πρέπει να ήξεραν για τις προπληρωμές. Θα ήταν αρμόζον, αν ο Λοττίδης και όποιος άλλος στο συγκρότημα, θεωρούν ότι αυτή η υποψία είναι άδικη για αυτούς, να δημοσιεύσουν πως ξεπλήρωσαν [σαν διαφημιστικά πακέτα] τα χρήματα που προπληρωθήκαν την περίοδο Δεκέμβριος 2017 και Μάιος 2018… Ιδού ο χώρος και ο χρόνος για τα τεκμήρια κύριοι... :)

 • Ρητορικές στροφές κυβερνητικής προπαγάνδας ή περί του μηχανισμού του κυβερνητικού πλυντηρίου; :

  Στάδιο 1:
  η κυβέρνηση, μετά την δημόσια δυσφορία, ζητά να διοριστεί επιτροπή για να φανούν οι ένοχοι για την διάλυση του συνεργατισμού

  Στάδιο 2
  [μετά το πόρισμα]: «Δεκτό το πόρισμα. Αλλά υπάρχει διαφορά ευθύνης και υπευθυνότητας»…? :) «Και για όλα φταίει ή πριν το 2013 κατάσταση»…

  Στάδιο 3
  [με την συνεργασία των κυβερνητικών/συναγερμικών δικτύων στα ΜΜΕ – και αφού έχει αποτύχει το σενάριο «φταίνε οι άλλοι» – είναι πια σαφές το πόρισμα με συγκεκριμένα τεκμήρια]: «Υπάρχουν σκάνδαλα πολιτικών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια» [και «αυτά φταίνε και όχι ο Χάρης» – και «άρα όλοι φταίνε, και δεν φταίει ο Χάρης».
  Στάδιο 4. [αφού έγινε κατανοητό ότι η απόπειρα μετατόπισης στα ΜΕΔ ήταν προσπάθεια υπεκφυγής]: ο Χάρης ανακοινώνει παραίτηση [αλλά τέλος του χρόνου] και με τον Αναστασιάδη τα βάζουν με την επιτροπή και τα μέλη της. • Θυμίζουμε την ερώτηση για την Logicom [το δάνειο της και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί] που φαίνεται ότι φοβούνται να δημοσιεύσουν τα mainstream media [ιδιαίτερα αυτά τα οποία τα πιάνει μια επιλεκτική ευαισθησία για δάνεια, ΜΕΔ κοκ, κάθε φορά που θέλουν να μετατοπίσουν την εστίαση από κάτι που δεν συμφέρει στα δίκτυα συμφερόντων που φαίνεται να καθορίζουν και τον λόγο αρκετών ΜΜΕ – όπως τωρα με τις αποκαλύψεις για τον ρόλου Χάρη στην διάλυση του Συνεργατισμού]:
  Poutziouris Christos:
  Τα δάνεια της
  Logicom από τον Συνεργατισμό για 20 εκατομμύρια με μηδέν επιτόκιο λίγο πριν τον κλείσουν ενδιαφέρουν κανένα δημοσιογράφο ή κανάλι; •           Σχόλια του Σ. Ζένιου για την προσπάθεια μέσω Καθημερινής να υπονομευτεί το πόρισμα για τον Συνεργατισμό μέσα από παραπλανητικούς συνειρμούς για ένα σύμβουλο της επιτροπής – καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου:  @aparaschos πόσους θα καταστρέψετε για να προστατεύσετε τις μετριότητες και τους κουμπάρους? Ντροπή! (Και σε αυτούς που σας βάλανε πάνω.) cc. @AnastasiadesCY @Georgiades_H @AverofCY
  Stavros Zenios added,
  Stavros Zenios
  Replying to @ilcapitanCristo
  Γιατί δεν μας λένε οτι ο καθηγητής δήλωσε την προγούμενη σχέση του με ΣΠΕ κ η Επιτροπή έκρινε οτι το αντικείμενο για το οποίο θα συμβούλευε (καθορισμός επιτοκίων) δεν δημιουργούσε conflict of interest?! …    
 • Και ένα σχόλιο του Ζένιου για τα θεάματα Αναστασιάδη… [άμα και οι κοντινοί προηγουμένως φτάνουν σε τέτοιο επίπεδο κριτικής…]
 • Μαρία Χρ. Δεισδαιμόνα:
  Αφού ο Χάρης Γεωργιάδης δεν μπορεί πια να ξεπλυθεί ως ο καλύτερος ΥΠΟΙΚ έβερ( έκοψε τα κονδύλια από την Παιδεία και την Υγεία για να σώσει τον Συνεργατισμό που ακολούθως χάρισε στους φίλους του) ας ξεπλυθεί τουλάχιστον ως καλύτερος Νέος Επιστήμονας.

  Στο ρόλο του κάδου πλυντηρίου "η δασκάλα του Γέλιου". Οι άλλοι έχουν τη "δασκάλα του Γένους", ο ΔΗΣΥ "τη δασκάλα του Γέλιου".
  Η ίδια δασκάλα που ξέπλυνε και το Ισραηλ, τους Ουκρανοναζί, τον παιδεραστή Γεωργιάδη της ΝΔ, τον Δημήτρη Γεωργιάδη του Πολίτη και ακολούθως οικονομικό σύμβουλο του Νίκου που ήθελε να αποκλειστούν παιδιά από την Παιδεια κοκ.
  Με κάθε ευκαιρία δείχνει πως την ώρα που ο Θεός έβρεχε τσίπα εκείνη μαζευε βοτσαλάκια για να χτίσει κουκλόσπιτο.
  Καλά σιόρ, ένα πάτο η ποθκιαντροπιά δεν έσιει;
  Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία, άραγε δεν έχει σημασία και αντίκτυπο η στάση του καθενός ατομικά;
  Θα μου πείτε, ο μάστρος τους στο Ευρωκοινοβούλιο ξέπλυνε ως και τον Μουσολίνι για το "οικονομικό του έργο".
  Ποιά η διαφορά;

 • Άντε, πάει, την δολοφόνησαν επικοινωνιακά και αυτή την λέξη/έννοια "αποδόμηση":
     Το Σάββατο ο Πολίτης είχε ένα τίτλο στήριξης του Χάρη μέχρις εσχάτων. «Αποδόμησε το Πόρισμα. Αποχωρεί εν καιρώ.» Όχι, δηλαδή, όποτε αποφασίσει να τραβήξει το χαλί ο Ν. Παπαδόπουλος; Δεν είναι για την απειλή του ΔΗΚΟ να μην στηρίζει την κυβέρνηση στην βουλή που αναγγέλθηκε η παραίτηση; Αυτά για το δημοσιογραφικό επίπεδο ανάλυσης. Μετά είναι το εννοιολογικό. Ο Χάρης, ειλικρινά τώρα, μπορεί να αποδομήσει οτιδήποτε; Τί έκανε 6 χρόνια ο Χάρης; Υπάκουε την τρόικα, και στα χέρια του διαλύθηκε ο Συνεργατισμός παρά το ότι είχε πλήρη έλεγχο, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα εκτοξεύτηκαν και παραμένουν. Και δεν κατανοεί καν το πώς σχετίζονται τα μη εξυπηρετούμενα με την οικονομική πολιτική. Αυτά για την οικονομική του «πολιτική» - και κατανόηση; Οπότε τί να αποδομησει ο Χάρης; Εδώ δεν μπόρεσε ακόμα να ξεπεράσει το εφηβικό επίπεδο ταύτισης με τους φίλους/συμμαθητές, και να αντιληφθεί το ρόλο του δημόσιου λειτουργού, και θα κάνει αποδόμηση; Έτσι στο λεξιλόγιο του Πολίτη η έννοια «αποδόμηση» κατάντησε να σημαίνει «υπεκφυγή»…

 •          Και μια φιλική υπενθύμιση προς τον Χάρη για τις υπεκφυγές του:
      «Αγαπητέ Χάρη, Τα εποπτικά δεδομένα άλλαζαν συνεχώς γιατί απαιτούσαν πιο αποτελεσματική  διαχείριση των ΜΕΔ. Όπως γνωρίζεις τα ΜΕΔ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Είναι η δικαιολογία που προβάλλει η Γερμανία για να μην δεχθεί τις προτάσεις για πανευρωπαϊκή ασφάλιση των εγγυημένων καταθέσεων.
      Γι αυτό δεν είχε κανένα νόημα να υπάρχει ανεπαρκής διοίκηση στην συνεργατική τράπεζα. Η ευθύνη επίσης του ΥΠΟΙΚ είναι να περάσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις στη νομοθεσία, αν η Βουλή δεν τις ψήφιζε, λογικό θα ήταν να αποχωρούσες τότε για να μην σου το φορτώσουν όλα μετά. Θα ήσουν πιο πειστικός αν το εκανες πριν δύο χρόνια.»
  Π. Δημητριάδης

 •  Θέλει και ο Πολίτης εξοπλισμούς τώρα; :)
  Αν σας ενδιαφέρει για το επόμενο στάδιο της απόπειρας μετατόπισης από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και την αύρα της οργής για το ότι έγινε στον Συνεργατισμό, οι κυριακάτικες εκδόσεις ίσως να είναι ενδεικτικές. Η Σημερινή πουλούσε ακόμα το θέμα των δανείων που ξέμεινε από τις προσπάθειες μετατόπισης την προηγούμενη εβδομάδα [αλλά δεν μας είπε ακόμα η Σημερινή ή ο ΔΙΑΣ, σαν συγκρότημα, που πήγαν εκείνα τα λεφτά που προπληρωθήκαν από το Συνεργατισμό; Ήταν και εκείνο ύποπτο δάνειο άραγε;..:)] ..Αντίθετα, ο Πολίτης ήταν στους εξοπλισμούς τώρα πια.. Και πως πουλάς εξοπλισμούς σε ένα κοινό που του έλεγες μέχρι τώρα ότι «θέλουμε λύση»; ..πουλάς μια δόση αντι-ρωσικής υστερίας [«πρέπει να απαλλαγούμε από το ρωσικό εξοπλισμό» κοκ] …Το επόμενο στάδιο θα είναι τα πρωινά εμβατήρια για να συναγωνίζεται το απ’ εδώ συγκρότημα [του Πολίτη] το απ’ εκεί [του ΔΙΑ];…Και για τις μίζες για τα όπλα που θα αγοραστουν, να ρωτήσουμε .. ή είναι στα τυχερά των ημέτερων;…
  J
 •       Η αντίληψη ότι υπάρχει πάτος, ότι κάπου η ε/κ δεξιά [σαν νοοτροπία ενός πολιτικού χώρου] θα φάει αρκετά και θα ηρεμήσει, φαίνεται να είναι μια παραπλανητική ελπίδα όπως έδειξε το πάρτι των ημέτερων του Χάρη στο συνεργατισμό και η αδυναμία τους να απολογηθούν καν
  Η ε/κ δεξιά φαίνεται να κρατιέται στην εξουσία με δυο τρόπους: προσφέροντας εξυπηρέτηση στους ημέτερους [με θέσεις, χρήματα-επιχορηγήσεις κοκ ή υποσχέσεις], και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους ότι δεν πρέπει να ψηφίζουν, ή ότι δεν πρέπει να συνεργάζονται ενάντια στην κυβέρνηση κοκ… Όπως είναι η δομή της σήμερα, θα γαντζώνεται στις πελατειακές σχέσεις με την ελπίδα ότι δεν θα βρεθεί και υπό νομική έρευνα… Για αυτό έστησε όλο το θέαμα της προσπάθειας συγκάλυψης του Χάρη [είπαμε να μην ανοίξουν το στόμα τους ο ένας για τον άλλο].

  Και για αυτό θα προσπαθήσει να βάλει κάποιον βολικό στην Κεντρική [έτσι ο Αβέρωφ θα ξέρει για όλες τις οικονομικές συναλλαγές και θα μπορεί και να εκβιάζει [ή να διευκολύνει] άλλους πολιτικούς… Να μην έχει μόνο τα ΜΜΕ ο άνθρωπος…
  ]
  Και μετά θα προσπαθήσουν να έχουν ένα βολικό γενικό εισαγγελέα που θα ακυρώσει τον θεσμό. Όπως φαίνεται να έγινε με την Λοττίδου… Για αυτό είναι καλο οι θεσμοί που δεν έχουν εξαγοραστεί κοκ ακόμα, να κατανοήσουν ότι έχουν μπροστά τους ένα μηχανισμό που ζει με το ρουσφέτι και την παραβίαση της ισονομίας. Το θέμα πια είναι και η δημοκρατία σαν πολίτευμα ενάντια στις φεουδαρχικές φαντασιώσεις μερικών…
  :)

    
 

 • Ώστε είχε/έχει μετοχές στην Ελληνική η οικογένεια Αναστασιάδη… Και το κυβερνητικό επιτελείο που αναζητούσε «συγκρούσεις συμφερόντων» σε μέλη και συμβούλους της επιτροπής που δεν συγκάλυψε το σκάνδαλο, δεν σκέφτηκε ότι ..κατοικούν σε γυάλινο σπίτι; Έτσι παθαίνουν όμως μερικοί στην απόγνωση τους: αρπάζονται από ότι βρουν μπροστά τους στην μόνιμη τους πια προσπάθεια για μετατόπιση από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και δεν κατανοούν ότι αυτοκαρφώνονται για τα δικά τους… J …Για το άγχος τους να μετατοπίσουν με αστείες προφάσεις και λάσπη, αλλά και την αδυναμία τους να δουν τις προεκτάσεις για ότι πληρώνονται να συγκαλύπτουν… Τελικά τί είναι άραγε, όταν ένας πρόεδρος υπερασπίζεται με φανατισμό ένα υπουργό που δώρισε τις καταθέσεις μιας τράπεζας σε μια άλλη στην οποία έχουν συμφέροντα τα μέλη της οικογένειάς του;
  https://dialogos.com.cy/o-ptd-metochos-tis-ellinikis-den-to-prosexe-i-diereynitiki-dimosiografia/?fbclid=IwAR3o_DKwcdL3pbVOYLwi3Yoc0YfxkwGVzo3Jkyn1A8G8X_ritHQW20Y8Jl8

 • Πως τα 2,3 δις γίνονταν 7 – και πως ένας πρόεδρος μπερδεύει την Ιφιγένεια με τον Αγαμέμνονα που την σκότωσε για το ..αέρα… [Αυτό που θυσιάστηκε σαν Ιφιγένεια ήταν ο Συνεργατισμός για να σωθεί η Ελληνική – ο αέρας μερικών. Και ο Αγαμέμνωνας, αντί σαν πατέρας/επιβλέπων να την προστατεύσει, την θυσίασε για να εξυπηρετήσει τα βασιλικά του θέματα/θεάματα – όπως έκανε και η κυβέρνηση του Αναστασιάδη…

  Μαρίνα Σάββα:

  Άντρος Κυπριανού: τα ΜΕΔ στο συνεργατισμό ήταν 2,3 δις το 2013 και το 2018 7 δις. Και δώσαμε αυτά τα διαγράμματα στη δημοσιότητα και έπρεπε εσείς ως δημοσιογράφοι να το υποδείξετε στον κ. Αναστασιάδη που ισχυρίζεται ότι παρέλαβε 7 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια...

  Δημοσιογράφος
  :
  Nτάξει ο κάθε δημοσιογράφος είναι για να λέει τις δύο πλευρές, ο καθένας λέει τη δική του πλευρά της αλήθειας.

  Τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ, οι ΑΡΙΘΜΟΙ εγίναν "η δική μου πλευρά της αλήθειας"... ως εκ τούτου όταν με ξαναρωτήσουν πόσων χρονών είμαι για παράδειγμα, εγώ θα τους πω "16, αυτή είναι η δική μου πλευρά της αλήθειας". •  Υποβάλει υποψηφιότητα για Γενικός Εισαγγελέας με θεάματα για το πόσο πειθήνιος θα είναι στην κυβερνητική ρητορική, ο Κ. Τριανταφυλλίδης;
  Το παθιασμένο ρητορικό πλαίσιο του Κρις Τριανταφυλλίδη να προσπαθεί να εκμαιεύσει αποδοκιμασία του Γενικού Εισαγγελέα από το Ανώτατο [απέτυχε] και να σύρνει σκόνη συγκάλυψης του Χάρη με δήθεν σύγκρουση συμφερόντων στην επιτροπή για το Συνεργατισμό, μπορεί και να ερμηνευθεί ότι κάμνει προεκλογικό στον Αναστασιάδη να τον διορίσει γενικός εισαγγελέα; Είναι στα δίκτυα των συμφερόντων στα οποία κινείται και η κυβέρνηση και το βαθύ κατεστημένο ανάμεσα στις τράπεζες και τους θεσμούς της δικαιοσύνης….

  Όσο δεν κατανοεί η δικαίως οργισμένη κοινωνία ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε με ένα Ιωνά ή Τριανταφυλλίδη γενικό εισαγγελέα, αν δεν  υποχρεωθεί ο Ανάστος να τον επαναδιορίσει/επεκτείνει την θητεία του κ. Κληρίδη, τότε το παιχνίδι εκδημοκρατισμού της δικαιοσύνης κινδυνεύει. Ο Τριανταφυλλίδης φαίνεται να ανήκει στο ίδιο δίκτυο με τον Πολυβίου – άρα με δίκτυο που εμπλέκεται σε πιθανή υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων δικαστών του Ανώτατου. Όπως ελπίζουμε να συνεχίσει η βουλή να απαιτεί παραίτηση του Χάρη για να πάρει σοβαρά την όποια πρόταση από το υπουργείο οικονομικών [διαφορετικά γιατί να πιστεύει για οτιδήποτε η βουλή την εκτελεστική εξουσία μετά τα τόσα ψέματα του Χάρη;], έτσι και η κοινωνία πρέπει πια να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην νομική διάσταση της πολιτείας. • Ώστε κυκλοφορεί το όνομα του Συρίχα [του κολλητού του Αβέρωφ και του Ορφανίδη] για διοικητή της Κεντρικής; …Είναι σαν να λέμε ότι μετά την παραίτηση του Χάρη θα διοριστεί κάποιος ο οποίος ήταν εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999, σαν υπουργός οικονομικών
  Όταν μυριστεί ψόφιο ο Αβέρωφ τρέχει να βγάλει κέρδος;. Έκλεισε ο Χάρης τον Συνεργατισμό, βρέθηκε η εταιρεία με οικογενειακά συμφέροντα από τον Αβέρωφ να έχει ρόλο στην Ελληνική… Τώρα που δημοσιοποιήθηκαν με το πόρισμα οι παρατυπίες και τα πάρτι με τα λεφτά άλλων κοκ των διορισμένων του Χάρη, ο Αβέρωφ προσπαθεί να προωθήσει ένα κολλητό του στην Κεντρική; Ο κ. Συρίχας θα έπρεπε ήδη να είχε διερευνηθεί για τον ρόλο του την εποχή των συγκαλύψεων των τραπεζών επί Α. Ορφανίδη… • Όταν οι καναλάρχες μιλούν μέσα από την ρητορική του Αβέρωφ που θέλουν να πάρουν διαφημίσεις από το ΡΙΚ; Και ο Παπαδόπουλος/ΔΗΚΟ τι ρόλο παίζουν;
  Το γιατί ψήφισε ο ΔΗΣΥ ενάντια στον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, είναι κατανοητό… ο Αβέρωφ προσπαθούσε να πουλήσει και πάλι εξυπηρέτηση προς του καναλάρχες – υποσχόμενος ένα συρρικνωμένο ΡΙΚ… Όταν ο Αβέρωφ μιλά για
  BBC και «πολιτιστικές» εκπομπές [δηλαδή ο Αβέρωφ ξέρει ή παρακολουθεί «πολιτιστικές εκπομπές». Πόσο πιο κωμικό θα γίνει το σκηνικό;] απλώς λέει ότι θέλει ένα δημόσιο ίδρυμα που θα είναι μικρό [για να ευνοούν τα ιδιωτικά κανάλια το κόμμα του – ενώ το Ρικ έχει και υποχρεώσεις στην βουλή] και ασήμαντο. Και όταν κάνει κάτι να είναι απλά συναγερμικό. Όχι να αφήνει τον Γιώρτσιο να κάνει κριτική… Είναι και μια απειλή προς τον Ρικ για τον Γιώρτσιο [όσοι δεν το είδατε, ο Γιώρτσιος στην εκπομπή του έκανε φύλλο και φτερό τον Χάρη για το πόρισμα του συνεργατισμού].

  Ο Αβέρωφ ο οποίος είναι μια κινουμένη σαπουνόπερα τελευταία με τα σενάρια του [για την παιδεία ας πούμε..:)] το να μην θέλει σαπουνόπερες στο ΡΙΚ, μάλλον τον ενοχλεί ότι μερικές σειρές του ΡΙΚ κερδίζουν τα κανάλια τα οποία θέλει να εξυπηρετήσει…. Αλλά το ΔΗΚΟ τι ζόρι τραβά; Παίζει και ο Παπαδόπουλος το ίδιο σενάριο με τον Αβέρωφ; …Θέλει να πουλά εξυπηρέτηση στους καναλάρχες. Η ρητορική του ΔΗΚΟ φάνηκε να πηγάζει από μια λογική περιορισμού ελλειμάτων. Άρα δεν ταιριάζει με την Αβερωφικό λογική του χαρίσματος των διαφημίσεων του ΡΙΚ στα ιδιωτικά κανάλια. Γενικώς, το ΡΙΚ υπό ΔΗΣΥ  είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά λόγω των εξαρτήσεων του από την Βουλή, είναι ντε φάκτο πιο ελεγχόμενο από την κοινωνία [έστω και μέσα από τα κόμματα που εκφράζουν διάφορες τάσεις – αντί μόνο τον ΔΗΣΥ] παρα τα κανάλια που ελεγχτούν οι ημέτεροι του ΔΗΣΥ και τα δίκτυα του προεδρικού…

  Αναδημοσιεύουμε το σχόλιο του Μ.Ν. ο οποίος παρακολουθεί το σκηνικό των τηλεοπτικών μετρήσεων [είναι από τους δημοσιογράφους του
  TV μανία του Φιλελευθέρου]. Το ΡΙΚ φέτος λόγω και κυπριακών σειρών φαίνεται, είναι κοντά στους άλλους 2 τηλεοπτικούς οργανισμούς που έχουν ποσοστό 13-15% στις μετρήσεις….. Αυτό το παράπονο των καναλαρχών εξέφραζε προφανώς ο Αβέρωφ…

  Marinos
  Nomikos:
  «Να πω την αλήθεια πίστευα πως η επόμενη κίνηση των καναλαρχών θα ήταν να ζητήσουν μέσω της Βουλής την εξαίρεση του ΡΙΚ από τις μετρήσεις τηλεθέασης λόγω του ότι το ημικρατικό φέτος τους γαμάει χωρίς σάλιο. Ωστόσο δεν περίμενα ότι θα έπεφταν τόσο χαμηλά ώστε να μεθοδευτεί όλο αυτό το τσίρκο προκειμένου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ και να κινδυνεύουν οι δημοφιλείς παραγωγές του, ειδικά οι εξωτερικές. Νομίζατε πως τα δωράκια στα ιδιωτικά κανάλια (που πρόσκεινται ΌΛΑ στο κυβερνητικό στρατόπεδο) θα σταματούσαν στα 1,2 εκατ. της διαφημιστικής πίτας που αναλογούν στο ΡΙΚ; Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πρόβλημα είναι η αλματώδης άνοδος του ημικρατικού που διανύει μία από τις καλύτερες χρονιές του εδώ και δεκαετίες, τόσο από άποψη τηλεθέασης όσο κι από ποιότητα προγράμματος. Όχι πως δεν είχα τους βουλευτές ικανούς για κάτι τέτοιο, απλά δεν πίστευα ότι θα το έκαναν τόσο ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα. Είναι ολοφάνερο πως χέστηκαν για την ποιότητα, τον πλουραλισμό την ανεξαρτησία και το πρόγραμμα που
  actually βλέπει ο κόσμος. Θέλουν ένα ΡΙΚ του 8%, ανίσχυρο, μίζερο, απαξιωμένο, ξεδοντιασμένο και πλήρως εξαρτημένο από κυβέρνηση και κόμματα ώστε να μην αποτελεί απειλή για τα ιδιωτικά κανάλια. Ας μην υποτιμούν τουλάχιστον τη νοημοσύνη μας». • Όταν ο Αβέρωφ αποκαλεί το ΡΙΚ «σαπουνόπερες» μπορεί να συμβαίνουν δυο πραγματα:
1.    Ως συνήθως ο Αβέρωφ αποκαλεί με αρνητικό τόνο, κάποιους άλλους, για αυτό το οποίο κατηγορείται ο ίδιος. Ο Αβέρωφ σαπουνόπερα κατηγορεί άλλους για σαπουνόπερες, όπως φώναζε ότι φταίνε «οι άλλοι» για τα προβλήματα των τραπεζών και των τραπεζιτών, ξεχνώντας [τάχα μου] ότι ο ίδιος αποκαλούσε τους επικεφαλής των τραπεζών που μας έριξαν στην κρίση τους «καλλίτερους τραπεζίτες.
2.    Του τα έψαλλαν την προηγούμενη οι καναλάρχες [όταν, ας πούμε, ζήτησε και πάλι στήριξη προς την κυβέρνηση] ότι είναι απαράδεκτο η σειρά «Χάλκινα Χρόνια» του ΡΙΚ αφήνει πίσω της όλες τις εισαγόμενες σαπουνόπερες, αλλά και τις ανάλογες τοπικές παραγωγές. Οπότε καμώνεται ότι βρίζει αυτό που θέλει να προωθήσει: τις σαπουνόπερες των καναλιών των ημέτερων… J • Πάντως η καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, ήταν και μια προειδοποίηση του ΔΗΣΥ προς την ημέτερη διεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί κριτικές όπως του Γιώρτσιου για τα σκάνδαλα του Χάρη… Ήταν που ηταν συναγερμόπληκτο το Ρικ…. :) • Chris Coletis:
  Θέλεις να μάθεις τι απέγιναν οι καταθέσεις σου στην Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου:

  Ο Γιος της Στέλλας Πολυβίου αδελφής του Πολύ Πολυβιου είναι παντρεμένος με την θυγατέρα του Κωστάκη Λοΐζου, ιδιοκτήτη της εταιρείας Λούης με χρέη 458 εκατομμύρια αυτής της εταιρείας που ο Βγενόπουλος άρχισε να της πιάνει τα ξενοδοχεία, όπως το Χιλτον και ρίχτηκε στην μάχη ο Πολυβίου και τον έφαγαν
  ...
  Για κάθε 1 ευρώ περιουσία χρωστούσε στις τράπεζες 6,38 ευρώ

  Ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η εταιρεία Λούης με €458 εκ. συνολικό χρέος και €20 εκ. σε μετρητά, φέρνοντας την καθαρή δανειακή θέση της στα €438 εκ. Δεδομένης της καθαρής θέσης της ύψους €69 εκ., το καθαρό χρέος της προς ίδια κεφάλαια φθάνει το 638%, μία εμφανώς μη διατηρίσιμη κατάσταση, αφού τα έξοδα για τόκους επηρεάζουν αισθητά την κερδοφορία της εταιρείας.
   

 ·        

 • Πόλασελα σπόντα: Σε ποιό δήμο πεθερός δημοτικός σύμβουλος αποφάσιζε για την υποψήφια νύφην του χωρίς να εξαιρέσει εαυτό;

  Χιντ: Εν ο ίδιος δήμος που καρπούται τα χρήματα των δημοτών που πληρώνουν για χώρους πρασίνου που περνά μια δεκαετία τζιαι εν τους θωρούν μπροστά τους


 • Γεωπολιτικά έχουμε δυο σχετικά σημαντικές εκλογές στην περιοχή μας: τοπικές εκλογές στην Τουρκία και βουλευτικές στο Ισραήλ.
  Στην Τουρκία το ζητούμενο είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και ιδιαίτερα η κουρδική-αριστερή αντιπολίτευση βιώνει ένα κλίμα καταστολής. Στο Ισραήλ αντίθετα το ζητούμενο είναι πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει η πλειοψηφία σε εκείνη την χώρα πια. Το θετικά είναι ότι μπορεί να κερδίσει μια εν δυνάμει κεντροαριστερή συμμαχία η οποία μπορεί και να στηριχθεί από τα παλαιστινιακά κόμματα. Αλλά ο Νετανιάχου που στήνει θεάματα βομβαρδισμών και δηλώνει σαν διάδοχος του νοτιοαφρικανικού ρατσισμού/απαρτχάιντ ότι το «Ισραήλ είναι μόνο για τους εβραίους», εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να κερδίσει. Παρά το ότι υπάρχει πια όχι μόνο τεκμηριωμένη αστυνομική έρευνα για διαπλοκή σε βάρος του, και ο γενικός εισαγγελέας θα στείλει την υπόθεση στο δικαστήριο. Πουλώντας φτηνό εθνικισμό-ρατσισμό κοκ εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να κερδίσει με την συμμαχία με ακροδεξιό-ρατσιστικό κόμμα… Οπότε όσοι εναπομείναντες φιλελέδες έμειναν να κλαψουρίζουν ότι.. δεν είμαστε κανονική χώρα, δεν είχαμε διαφωτισμό, εκμοντερνισμό κοκ ας δουν την διπλανή μιζέρια… Εδώ ακόμα τον Χάρη δεν τον έστειλε δικαστήριο ο γενικός εισαγγελέας. Εκεί έστειλε τον πρωθυπουργό, αλλά υπάρχουν τόσοι κολλημένοι στον δικό τους μεσαίωνα, που υπάρχει πιθανότητα να τον ξαναεκλέξουν πρωθυπουργό… Αν αυτό είναι σοβαρή χώρα, φαντάζομαι τι θα πρέπει να ονομάζουμε τις κωμωδίες… Ας ελπίσουμε όμως ότι θα ανοίξει έστω και οριακά ένα παράθυρο ελπίδας στον κατήφορο της ισραηλινής κοινωνίας… • Πάντως το νούμερο Γκουαϊδό στην Βενεζουέλα μάλλον έπιασαν τον στου δούλεμα γενικώς. Από ότι φαίνεται στάλωσε η προσπάθεια πραξικοπήματος-εισβολής στην Βενεζουέλα. Άμα οι Times βγάζουν περίπατο τα θεάματα που στήνουν οι αμερικάνικες υπηρεσίες – μάλλον κάνουν κριτική για ανικανότητα… JΟι NewYorkTimes παραδέχτηκαν τελικά ότι το μόνο επεισόδιο στο θέαμα που έστησαν με την ανθρωπιστική, υποτίθεται, βοήθεια, οι δικοί τους έκαψαν το φορτηγό.
  https://sputniknews.com/latam/201903111073115995-us-lies-burning-truck-aid-venezuela/

  Για να κατανοηθεί το μέγεθος της αποστασιοποίησης, η δημοσίευση έγινε από τους
  Times. Κυκλοφορεί επίσης ότι ο Πενς ο αντιπρόεδρος τα έχει με τον Κουαιντό ότι τους ξεγέλασε λέγοντας τους ότι να τον αναγνώριζαν, οι μισοί στρατιωτικοί θα πήγαιναν μαζί του. Και ότι θα είχε οικονομική στήριξη από κεφάλαιο της Βενεζουέλας εκτός της χώρας. Τελικά το τελευταίο του θέαμα [διαδηλώσεις παντού] περιορίστηκε σε ένα μικρό gathering στο Καράκας, στην περιοχή/συνοικίες με πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Σαφώς λιγότεροι από προηγούμενες φορές. Και πολύ λιγότεροι των ογκωδών συλλαλητηρίων στήριξης της κυβέρνησης.

  https://www.counterpunch.org/2019/03/12/live-from-venezuela/


  "We were told that despite the power outage the two competing demonstrations happened yesterday. The power outages also meant that the debit cards that people use to buy things did not work, the traffic lights did not work but most importantly, the subway system did not work, and this is the main way that people, at least working people, get around in Caracas. However, despite the power outage, the pro-Maduro demonstration was very large. The pro-Guaido action was smaller than expected. Progressive folks that we talked to about this said that since the February 23 failed attempt to get the “aid” across the border and to get soldiers to come over to their side, Guaido has lost momentum and the small turnout at the demonstration was an example of that. It was not the pro-Maduro forces that told us about the small turnout at the Guaido demonstration but a foreign reporter who attended both demonstrations."
 • Αν αυτός δεν είναι ρατσισμός, τί είναι ο ρατσισμός; Στην Ουκρανία ήθελαν τραγουδίστρια να υπογράφει δηλώσεις υποταγής στο εθνικισμό, στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός κάνει επίθεση σε ηθοποιό, γιατί είπε ότι το Ισραήλ είναι χώρα και των εβραίων και των Αράβων…
  Israeli Hollywood star Gal Gadot, best known for her role as Wonder Woman, has swooped in to defend a TV host who came under fire from Benjamin Netanyahu for suggesting Israel is not for Jews alone.
  The movie star spoke out after the prime minister criticized Israeli television presenter Rotem Sela for expressing solidarity with Arab-Israelis and arguing that Israel is a country “for all its citizens.” Netanyahu later issued a rebuke of Sela’s comments, stating that “Israel is not a state of all its citizens. According to the Nation-State Law that we passed, Israel is the nation-state of the Jewish people, and them alone.”

  https://www.rt.com/news/453514-wonderwoman-netanyahu-gal-gadot-israel/ • Κάτι τρέχει υπόγεια όταν στις ΗΠΑ ένα ποσοστό 39% έχει θετική εικόνα για τον σοσιαλισμό, και αυτό το ποσοστό είναι πλειοψηφικό ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18 -24… Προσθέστε σε αυτό την διάχυτη μορφή του κινήματος των Αντιφα, και ένα πλαίσιο κινημάτων πολλαπλών διεκδικήσεων και στο ορίζοντα διαγράφεται μια υπόγεια διευρυνομενη συνέχεια της δεκαετίας του 1960…

  «61% of Americans aged between 18 and 24 have a positive reaction to the word "socialism" — beating out "capitalism" at 58%. Overall, 39% of Americans are well-disposed toward socialism, but the gulf remains wide for men and those aged over 55.»

  https://www.axios.com/socialism-capitalism-poll-generation-z-preference-1ffb8800-0ce5-4368-8a6f-de3b82662347.html

 • Και για να κατανοηθεί η αντίφαση ανάμεσα στις δυνατότητες του ανθρώπου πια, και την πραγματικότητα στη οποία ζει ακόμα, ιδού η είδηση για εγχείρηση εγκέφαλου από απόσταση μέσω τεχνολογίας 5G, και μετα αναλογιστείτε πως και που ζούμε – τους θεσμούς του παρελθόντος που μας κυβερνούν, τοπικά και διεθνώς [τις παραγωγικές δυνάμεις και σχέσεις παραγωγής που ελαλούσαν τζαι οι μαρξιστές..:)]..  Προφανώς δεν είναι να απορείς που οι 16χρονοι άρχισαν να πιάνουν τους δρόμους….

  «A Chinese surgeon has performed the world’s first remote brain surgery using 5G technology, with the patient 3,000km away from the operating doctor. Dr. Ling Zhipei remotely implanted a neurostimulator into his patient’s brain on Saturday, Chinese state-run media
  reports. The surgeon manipulated the instruments in the Beijing-based PLAGH hospital from a clinic subsidiary on the southern Hainan island, located 3,000km away. The surgery is said to have lasted three hours and ended successfully. The patient, suffering from Parkinson’s disease, is said to be feeling well after the pioneering operation. »

  https://www.rt.com/news/454056-remote-brain-surgery-china/Ψήφο στον Μαλά. Τυχόν εκλογή οποιουδήποτε άλλου αυτή την στιγμή θα είναι καταστροφή

By gregoris
Ο Σταύρος Μαλάς δεν είναι αριστερός και δεν έχει αριστερό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Είναι μάλλον πιο κοντά στη δεξιά σοσιαλδημοκρατία σε θέματα οικονομίας και παρά τις φιλελεύθερες του απόψεις σε κάποια κοινωνικά θέματα είναι μάλλον συντηρητικός σε διάφορα άλλα. Δεν αναμένω να κάνει σημαντικές προοδευτικές τομές και μεταρρυθμίσεις αν εκλεγεί – δεν φαίνεται να έχει ούτε το όραμα ούτε την προοπτική να διαφοροποιήσει τον συσχετισμό δύναμης για να γίνει αυτό. Υπό κανονικές συνθήκες ως αριστερός δεν θα ψήφιζα έναν τέτοιο υποψήφιο και θα επέλεγα την αποχή όπως έκανα το 2013. Τότε βέβαια υπήρχαν και άλλοι λόγοι που δεν ψήφισα τον Μαλά καθώς βρισκόμασταν σε διαφορετική συγκυρία και με άλλα διακυβεύματα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.


Το ΑΚΕΛ έδειξε με δραματικό τρόπο τα όρια του ως αριστερή δύναμη μέσα στη κρίση και την αδυναμία του (πολιτική, οργανωτική, στελεχιακή, ιδεολογική, επικοινωνιακή) που με την ανάληψη της εκτελεστικής εξουσίας την περίοδο 2008-2013 υπήρξε σχεδόν τραγική. Όμως το ότι κατάφερε να μείνει όρθιο και να κάνει έστω κάποια μικρά βήματα μπροστά ως αντιπολίτευση είναι γεγονός και υπό αυτές τις συνθήκες είναι και σημάδι ελπίδας για τη Κύπρο. Ιδιαίτερα όσον αφορά το κυπριακό, το ΑΚΕΛ υπήρξε τα τελευταία χρόνια το μοναδικό κόμμα που επέδειξε συνέπεια, σοβαρότητα και ευθύνη έναντι της ιστορίας και του τόπου. Το ΑΚΕΛ υπό την ηγεσία του Άντρου Κυπριανού πρέπει να στηριχτεί θεωρώ από την ευρύτερη αριστερά σε αυτή τη συγκυρία ιδιαίτερα για την αξιοπρεπέστατη στάση του στο Κυπριακού την στιγμή που όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις φλερτάρουν ρητά ή υπόρρητα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό με την διχοτόμηση. 

Και κατ’ επέκταση ο Μαλάς θα πρέπει να στηριχτεί από όλες τις δυνάμεις που πραγματικά επιθυμούν την επανένωση της χώρας.

Μετά την κατάρρευση της διαδικασίας των συνομιλιών που ξεκίνησε το 2008, βρισκόμαστε σε μια απολύτως κρίσιμη καμπή στο κυπριακό. Να θυμηθούμε ότι ο μόνος λόγος που δεν κλείδωσε η διχοτόμηση μετά το δημοψήφισμα του 2004 ήταν η εκλογή Χριστόφια το 2008 που ξαναέβαλε την προοπτική συμφωνημένης λύσης στο τραπέζι μέσα από ένα έντιμο διαμοιρασμό εξουσίας ε/κ και τ/κ. Τυχόν εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου που πολεμά την επανένωση γενικά ή του Αναστασιάδη που σκότωσε την προοπτική της στο πιο κρίσιμο σημείο θα στείλει το μήνυμα ότι οι ε/κ στην καλύτερη περίπτωση εγκρίνουν την πορεία προς τα δυο κράτη μέσω της εδραίωσης, νομιμοποίησης και αναβάθμισης του στάτους κβο και στην χειρότερη ότι προτιμούν τυχοδιωκτισμούς με την ΑΟΖ που ενέχουν κινδύνους ευρύτερων περιφερειακών διενέξεων. Πρέπει να φύγει η διεφθαρμένη και επικίνδυνη κυβέρνηση Αναστασιάδη και πρέπει να αποτραπεί η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ψήφο στο Σταύρο Μαλά λοιπόν.ΥΓ. Η ψήφος στο Μαλά δεν είναι κλειδωμένη. Ο υποψήφιος θα κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνει τέτοιες κινήσεις που θα μας σπρώξουν ξανά στην αποχή. 

Παρθενογένεση, εκλογές 2018, ΔΗΣΥ

By gregoris
26/10/2017


Η ιστορία με την προσωρινή στελέχωση των θεσμών του ενωμένου κράτους την μεταβατική περίοδο μέχρι τη διενέργεια των ομοσπονδιακών εκλογών, είναι όπως τα πλείστα ζητήματα του κυπριακού που μετατρέπονται κατά καιρούς σε εστία αντιπαράθεσης, θεαματικά πυροτεχνήματα χωρίς καμιά ουσιαστική αξία ως τέτοια. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος προσωρινής κατανομής των υφιστάμενων αξιωματούχων στα νέα σώματα. Ταυτόχρονα όμως ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να αναδείξει σε όποιον/α σκέφτεται και μπορεί να δει πέραν από τα προφανή, τα βαρύγδουπα συνθήματα και την επιφάνεια, τον πυρήνα της κυπριακής διένεξης και της αναπαραγωγής της.


Στον διχοτομιστή και στον εθνικόφρονα είναι αδιανόητη και μόνο η ιδέα του διαμοιρασμού της εξουσίας ε/κ και τ/κ και είναι αδιανόητη η λειτουργία του κοινού ενωμένου κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο και ρητορικό σύμπαν και μόνη η αναφορά του «Ακκιντζί συμπρόεδρου», υπονοεί ένα τελεσθέν έγκλημα ή έστω μια κατάφορη αδικία, πριν καν αναφερθεί το τι αρμοδιότητες θα έχει ή τι είναι αυτό που θα κάνει. Το κοινό κράτος, τόσο την στιγμή της ίδρυσης του όσο και μετά γίνεται πάντα αντιληπτό στους διχοτομιστές ως πεδίο μάχης ε/κ και τ/κ. Γίνεται δηλαδή μεταφορά του παρόντος της διακοινοτικής αντιπαράθεσης σε μέλλοντα χρόνο την στιγμή του επικυρωμένου από δημοψηφίσματα διακοινοτικού συμβιβασμού και στην χρονικότητα της επίλυσης της σύγκρουσης.


Στην απορριπτική επιχειρηματολογία το ενωμένο κράτος μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο ως προσωρινή διακοπή της υπάρχουσας διχοτόμησης που θα πρέπει να λήξει για να υπάρξει αποκατάσταση της κανονικής τάξης πραγμάτων. Είναι δεδομένο για τον απορριπτικό λόγο το ότι θα καταρρεύσει (και το ότι θα πρέπει να καταρρεύσει) αν παρ’ ελπίδα συγκροτηθεί το ενωμένο κράτος. Το θέμα πάνω στο οποίο συζητούν κατ’ ακρίβειαν οι απορριπτικοί δεν είναι η συγκρότηση του ενωμένου κράτους αλλά οι όροι της κατάρρευσης του, οι συνθήκες και ο συσχετισμός δύναμης στην διακοινοτική διένεξη την επαύριο της κατάρρευσης.  


Αυτή είναι η ουσία πίσω από τις διάφορες μετωνυμίες περί «παρθενογένεσης». Το πώς και σε ποιο βαθμό θα καταφέρει το ε/κ κατεστημένο να διατηρήσει το μονοπώλιο της εξουσίας και των ωφελημάτων του στάτους κβο αν δεν καταφέρει να μπλοκάρει την διαδικασία πριν τα δημοψηφίσματα ή αν χάσει τα δημοψηφίσματα, μέσα από την κατάρρευση του ενωμένου κράτους. Τα υπόλοιπα είναι μαϊντανός.  

...........5/11/2017


Πρόβλεψη. Αυτές οι εκλογές δεν έχουν καμιά σχέση με το 2013. Μοιάζουν περισσότερο με το 2008 ή και το 1998 και ο 1ος από το 2ο θα έχουν διαφορά κάτω από 1%.


Ο Αναστασιάδης μπορεί να τις κερδίσει αλλά αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Κατ’ ακρίβειαν, με δεδομένο το πόσο θάλασσα τα έκανε στο κυπριακό, το πόση διαφθορά υπήρξε και το πόσο δράμα παραμένει η κατάσταση στην οικονομία για την συντριπτική πλειοψηφία, και μόνο που μπορεί να είναι υποψήφιος λέει κάτι για τη μπανανία μας. Ο Παπαδόπουλος δεν περνά 2ο γύρο. Και ό,τι και να αποφασίσει και αυτός και οι άλλοι που δεν θα περάσουν στο 2ο γυρό, η μάχη μεταξύ Μαλά και Αναστασιάδη θα κριθεί οριακά. Ελπίζω ο Μαλάς να μείνει σταθερός στη γραμμή του στο κυπριακό και να μην κάνει το λάθος να δοκιμάσει να ψαρέψει ψεκασμένους ούτε πριν τις εκλογές ούτε μεταξύ 1ου και 2ουγύρου.
15/11/2017


Η νέα στρατηγική Νίκου-Νίκολα πάντως για πρόκληση κόστους στην Τουρκία ήδη φέρνει απτά αποτελέσματα. Ξέρετε πόσο κόστος έσιει η πεζίνα των αεροπλάνων της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που πετούν που πάνω μας για την επέτειο του Αγίου Ντενκτάς; J 


………..

16/11/2017


Το ότι δεν υπήρξε ούτε μια παραίτηση ή έστω δημόσια διαφοροποίηση από στέλεχος του ΔΗΣΥ, το ότι δεν ασκήθηκε καμιά ουσιαστική κριτική από μέλη πέραν από μερικές εξαιρέσεις κυρίως ανένταχτων δεξιών για το φιάσκο του Κρανς Μοντάνα, μπορεί να θεωρώ να μας οδηγήσει στα εξής δυο ασφαλή συμπεράσματα:

α) ότι η λεγόμενη επανενωτική φιλελεύθερη τάση εντός του ΔΗΣΥ είναι αμελητέα ποσότητα και χωρίς καμιά ουσιαστική ιδεολογική δέσμευση στην επανένωση (μπορεί να στηρίξουν την επανένωση αν το πει η ηγεσία, μπορεί εξίσου εύκολα να στηρίξουν και το στάτους κβο ή τα δυο κράτη αν το πει η ηγεσία)

β) το σημερινό ΔΗΣΥ γενικά ως πολιτικός χώρος παρά το ότι δεν έχει ιδεολογική συνοχή και όραμα, πολιτική αποτελεσματικότητα ή αξιοπιστία ή έστω κάτι να δέσει την ετερόκλητη κοινωνική του βάση πέραν από το ρουσφέτι, παραμένει ένας παραταξιακά συμπαγές πολιτικός χώρος. Είναι ένα κόμμα που έχει τα μέλη του επί της ουσίας πολύ λιγότερο ελεύθερα από ότι το ΑΚΕΛ που λειτουργεί στη βάση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και τους οπαδούς του πολύ πιο ελεγχόμενους και κατευθυνόμενους, τόσο όσο δεν μπορούσε καν να διανοηθεί το ΑΚΕΛ ούτε καν την περίοδο του Πάπη.ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ 7ο ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ [ΓΙΑΝΝΕΝΑ]

By antifanicosia
Το antifa λευkoşa συμμετέχει στο 7ο Αντιμιλιταριστικό Διήμερο – 8/9 Σεπτέμβρη 2017 που διοργανώνει το Ξυπόλυτο Τάγμα.   πρόγραμμα: Παρασκευή 8/9/17,  Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος εκδήλωση-συζήτηση: ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΑΒΥΘΙΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡO // κυπριακό, ΑΟΖ, μιλιταρισμός και αντιστάσεις στο νησί 19:00 1ο μέρος: Ιστορική Αναδρομή: από την ΕΟΚΑ στο σχέδιον Ανάν και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων 21:00 2ο μέρος: […]
❌