One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

· Πάντως όσον αφορά το τί στηρίζουν οι τοπικοί ακροδεξιοί ήταν εμφανέστατο στις παραστάσεις του Ζελένσκι

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Πάντως όσον αφορά το τί στηρίζουν οι τοπικοί ακροδεξιοί ήταν εμφανέστατο στις παραστάσεις του τσίρκου Ζελένσκι

Το γελαμ μια χαρα έκατσε στην θέση του. Τζαι στην χώρα του οιδιπόδειου της καιροσκοπικής μας εθνικοφροσύνης, η ταύτιση Αζοφ τζαι ναζιστικής κατοχής, ήταν μάλλον ξεκάθαρη..

Όπως ξεκάθαρο είναι αναπόφευκτα πκιον ότι αυτό που έχουμε εν μια συμμαχία νεοφιλελέ τζαι ακροδεξιάς/νεοναζί..

Άλλωστε τζαι ο θκυο, νεοφιλελε τζαι ακροδεξιοί έχουν προβλημα με τα ιστορικά γεγονότα: θέλουν να ξηχάνουν τι προηγήθηκε των εισβολών – το πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο τζαι του Κίεβου το 2014..

· ...τζαι κομμένες τηλεφωνικές γραμμές [έτσι ελάλεν το σενάριο;].. Άμα ήρτεν η παράσταση του τσίρκου στην αναλογία «εισβολών»: Ζελένσκι on

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΣτην Κύπρο ο Ζελένσκι απάγγειλε το εμβατήριο δημοσίων σχέσεων που του ανάθεσαν, τζαι έκοψε [εκοπηκεν τυχαια τα γερημα..:)] την γραμμή. Διότι προφανώς έξερεν ότι περίμεναν τον πει κάτι για την τουρκική εισβολή με βάση την οποία ξεπλύθηκε τζαι η διαφθορά του στην Κύπρο [Pandora papers κοκ] τζαι η συμμαχία του με τους νεοναζί – με το απλοϊκό [τί να περιμένεις από την νεοφιλελέ εθνικοφροσύνη;] «τουρκική εισβολή, ρωσική εισβολή»] ..Λογικα είπαν του να πει κατι.. αλλά φυσικά τζήνος εν είσιεν καμιάν διάθεση να πει οτιδήποτε εναντίον της Τουρκίας [που περιμένουν ακόμα να καταρρεύσει οι εθνικοφρονες μας.. :)] από την οποία αγοράζει όπλα το καθεστώς του, τζαι η οποία είναι [επιθυμητή που τζήνον] εγγυήτρια στην συμφωνία για ουδετεροποίηση της Ουκρανίας..

· Φιάσκο Ζελένσκι στην ανατολική Μεσόγειο – που πάεις ρε ανυπόλητος με φανελλούαν του μούτρου Αζόφ;

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΤελικά μετά την αποτυχία στην Ουγγαρία με την νίκη του Ορμπάν, ο οποίος δήλωσε οτι θα πληρώνει σε ρούβλι τις συναλλαγές με την Ρωσία, ήρτεν τζαι το φιάσκο Ζελένσκι στην περιοχή μας ...

Ο τύπος μπορεί να επιλέγηκε για να παίζει με διάφορα ακρωτήρια, σαν ηθοποιός, αλλά το όλο επικοινωνιακό σκηνικό ήταν ένα δράμα από την Αθήνα στην Λευκωσία. Στην Αθήνα πρόβαλαν ένα τύπο που φάτσαρε σαν «μούτρο» να λαλεί ότι εν ο τάδε τζαι ο παππούς του πολέμησε κλπ. Κουβέντες του αέρα με ένα πρόσωπο που σίγουρα συναγωνιζόταν εκείνο του Νίξον όταν ελάλεν μετά τις αποκαλύψεις για το WatergateI am not a crook”/δεν ειμαι απατεωνας..:).. Τζαι στην Ελλάδα υπήρχε από την αρχή της μάχης της Μαριούπολης επαφή με τους ελληνόφωνους τζαι η εικόνα, είτε από τις εικόνες ενός παιδιού, μιας μαθήτριας, ειτε τζαι από ένα θεσμικό εκπρόσωπο ελλήνων εκτός Ελλάδας, ότι οι κατοικοι της Μαριουπολης βιωναν μια μορφη κατοχής από τους Αζόφ..

Αλλά μπορεί να είναι τζαι η βαθιά μνήμη που κάμνει τους Αζόφ να θυμίζουν χίτες τζαι ταγματασφαλίτες στην υπηρεσία της καταστολής/τρομοκρατίας εναντίον της εθνικής αντίστασης τζαι της αριστεράς στον εμφύλιο..

Ίσως μετά την Σερβία να αρκέφκει τζαι η Ελλάδα να θωρεί το ουκρανικό με τις αναλογίες της δεκαετίας του 1940..

· Weekly Review Κύπρος: μαθητική διαδήλωση... ο Ζελενσκι τους έχει γραμμένους τους κυβερνώντες [από την βουλή στο λόφο του προεδρικού] ...ενώ η Ν

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΣτα θετικά της εφτομάδας είχαμε μια μαζική μαθητική διαδήλωση έξω από ο προεδρικό [για το σύστημα εξετάσεων]. Στα κωμικά είχαμε την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή.

Τζαι η Νούλαντ σέρβιρε στα δουλοπρεπή [ή χαζοχαρούμενα καιροσκοπικά] το πόπαστο.. :) ...Προέδρος ο Τατάρ α;..

Μέρος του φιλμ: η εθνικοφροσύνη τζαι η δυτικολαγνεία της..;

· Weekly Review: ο επικοινωνιακός πόλεμος τζαι η κατασκευή θεαμάτων στο παγκόσμιο χωρκό.

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Τούτην την εφτομάδα στο ουκρανικό το μπλοκ της Δύσης που θέλει παράταση του πολέμου, το έριξε, μαζί με τους νεοναζί εκπροσώπους της στην Ουκρανία, στην κατασκευή θεαμάτων δαιμονοποίησης της Ρωσίας – οι εξεγερμένοι της ανατολικής Ουκρανίας είναι έτσι τζαι αλλιώς ρατσιστικά λογοκρινόμενοι/αόρατοι για τις φιλελέ ψυχές στην Δύση.. Αρχικά στην Μπούτσα εμφανίστηκαν πτώματα στον δρόμο μετά που έφυγαν οι Ρώσοι. Τζαι ύστερα ισως να εφτάσαν τζαι στο σημείο να ρίχνουν πυραύλους στην ανατολική Ουκρανία για να ρίξουν την ευθύνη στους Ρώσους. Τζαι χωρίς ανεξάρτητες πηγές, τα δυτικά ΜΜΕ τα οποία χρίστηκαν από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης/λογοκρισίας της Άλλης άποψης, το οποίο έχει επιβληθεί στους πολίτες των δυτικών κρατών, σαν τα μόνα που δικαιούνται να πακετάρουν πληροφορίες για το κοινό, αναπαραγουν πειθηνια. Έτσι το δυτικό κοινό βομβαρδίζεται ανελέητα με την πιο χοντροκομμένη προπαγάνδα ανάμεικτη με συναισθηματικούς οδυρμούς.

Η παράσταση Ζελένσκι, όμως, στην ανατολική Μεσόγειο κατάληξε σε μπούμερανγκ, όπως τζαι οι δυτικες ελπιδες στην Ουγγαρία.  Οι Ούγγροι έγραψαν κανονικά την προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ σε συνεργασία με τοπικές υπηρεσίες Ζελενσκι στην Ουκρανία τζαι κέρδισε ο Ορμπάν.

· Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα του καθεστώτος ελεγχόμενης πληροφόρησης που χρησιμοποιά την δαιμονοποίηση μέσω προπαγάνδας, γι?

By Δέφτερη Ανάγνωση

Περιγραφή του Νόαμ Τσόμσκι για την δομή της δυτικής προπαγάνδας με παράδειγμα την πρώτη «σύγχρονη επιχείρηση κυβερνητικής προπαγάνδας»: Πόσες ομοιότητες να καταγράψεις; Από τον πρόεδρο που εκλέγηκε για ειρήνη τζαι κάμνει πόλεμο [Ζελένσκι], από τα ΜΜΕ που θέλουν να μετατρέψουν τον δυτικό πληθυσμό σε ένα ρατσιστικό όχλο εναντίον της Ρωσίας, των ρωσων από καταβολης κοσμου κλπ κλπ. Απλώς δεν ξέρουμε ακόμα το όνομα της επιτροπής που συστάθηκε στις ΗΠΑ για να κατασκευάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 1916 ονομαζόταν επιτροπή Κρηλ... Έχουν τζαι όνομα οι επιτροπές προπαγάνδας..

« Η πρωτη συχρονη κυβερνητικη επιτροπη προπαγανδας.. έγινε από την κυβέρνηση του Γούντροου Ουίλσον. Ο Ουίλσον εκλέγηκε Προέδρος το 1916 με βάση το σύνθημα «Ειρήνη χωρίς Νίκη». Αυτό συνέβη ακριβώς στα μέσα του Α Παγκόσμιου Πολέμου.. Ο πληθυσμός ήταν εξαιρετικά ειρηνόφιλος και δεν έβλεπε λόγο να αναμειχθεί σε ενα Ευρωπαϊκό πόλεμο. Η κυβέρνηση Ουίλσον στην πραγματικότητα ήθελε τον πόλεμο, και έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό. Έφτιαξαν μια κυβερνητική επιτροπή προπαγάνδας, αποκαλούμενη Επιτροπή Κρηλ, η οποία μέσα σε έξη μηνες πέτυχε να μετατρέψει ένα ειρηνόφιλο πληθυσμό σε ένα υστερικό πολεμοχαρή λαό που ήθελε να καταστρέψει οτιδήποτε γερμανικό, να καταστρέψει τους Γερμανούς από άκρη σε άκρη, να κατέβει στον πόλεμο και να σώσει τον κοσμο. Αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία και οδήγησε σε μια ακόμη μεγαλύτερη. Εκείνη ακριβώς την στιγμή και αμέσως μετά τον πόλεμο, οι ίδιες τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα υστερικό Κόκκινο Τρόμο [όπως αποκλήθηκε] ο οποίος κατάφερε να συντρίψει τα συνδικάτα και να  εξαλείψει επικίνδυνα προβλήματα όπως η ελευθερία του τύπου και η ελευθερία της πολιτικής σκέψης. Υποστηρίχθηκε πολύ από τα μέσα ενημέρωσης και το επιχειρηματικό κατεστημένο...»

Νόαμ Τσόμσκι: Προπαγάνδα και ΜΜΕ

Για τον Λέλλο από τον Γρηγόρη Ιωάννου

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Η ελληνοκυπριακή αστική τάξη δεν φημίζεται ούτε για τη διορατικότητα της ούτε για την ικανότητα των στελεχών της - αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα μέλη της που δραστηριοποιήθηκαν στον πολιτικό στίβο. Ο Λέλλος Δημητριάδης ήταν από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Με την περίφημη του αναφορά «η Κύπρος για τους Κυπρίους» και τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε από τα ελληνόπληκτα πλήθη εκείνης της εποχής τόσο εδώ όσο και στη «μητέρα πατρίδα», που μάλλον έπαιξε ρόλο στη μετακίνηση του από την κεντρική πολιτική σκηνή στη δημαρχεία Λευκωσίας, και μετά το 1974 με τη συμφωνία του με τον Μουσταφά Ακιντζί για την ενοποίηση του αποχευτευτικού της διαιρεμένης πρωτεύουσας, ο Λέλλος Δημητριάδης έγραψε ιστορία.
Ο Λέλλος υπήρξε από τους ελάχιστους εκείνης της γενιάς της ΕΟΚΑ που πήρε στα σοβαρά τη χώρα του και την προοπτική της και ήταν ίσως η μοναδική πολιτική προσωπικότητα της Δεξιάς που μπόρεσε να υπερβεί το τοξικό νέφος του ελληνοκυπριακού εθνικισμού. Ήταν βέβαια ένας αστός πολιτευτής στην Μπανανία με ό,τι αυτά συνεπάγονταν. Σε αντίθεση με τους άλλους του συναφιού, όμως, ο Λέλλος είχε χαρακτήρα, μυαλό και χιούμορ, και έβλεπε μπροστά.

.. μερικοί εν φαίνεται να έχουν ξυπνήσει ακόμα από το σύνδρομο της αναπαραγωγής των κλισέ που τους ταΐζει η προπαγάνδα που τρέμει την άλλη ά?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

·         Καθώς αυξάνεται ο κόσμος που όϊ μόνο αμφιβάλει για την Νατοϊκή προπαγάνδα για την Ουκρανία, αλλά τζαι όσοι πια μιλούν ξεκάθαρα για την αθλιότητα της στήριξης των νεοναζί, όπως τζαι της επιβολής εσωτερικής λογοκρισίας στην Δύση, μερικοί εν φαίνεται να έχουν ξυπνήσει ακόμα από το σύνδρομο της αναπαραγωγής των κλισέ που τους ταΐζει η προπαγάνδα που τρέμει την άλλη άποψη..

Ο Α. Λόρδος σε ένα μίζερο λόγο άρπα-κόλλα κλισέ επιτέθηκε σε ένα σχολιογράφο, τον Μιχαλάκη Σαββίδη γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει μερικά από τα κλισέ που υιοθέτησε ο Λόρδος για το ουκρανικό...

Ιδού το αυταρχικό παραλήρημα, που αξίζει να το διαβάσει κάποιος τζαι να σκεφτεί πως καταντούν ετσι μερικοί ανθρωποι.

Αλλά αξίζει να δείτε τζαι τα σχόλια των αναγνωστών... Αν ο Λόρδος νόμιζε ότι θα έβρισκε μόνο πίσκαλα από friends, μάλλον θα απογοητεύτηκε.

 Όντως μια μεγάλη, τζαι αυξανόμενη μερίδα το κόσμου δεν αγοράζει πια τις δυτικές πληροφοριακές πατάτες. Τα είδαμε, τα ακούσαμε ξανά τζαι ξανά. Δαιμονοποιηση του ηγέτη μιας χώρας, για να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου θα μπορεί η δυτική προπαγάνδα να πουλά όποια λαφαζανια η υπερβολή, χωρίς αντίλογο...

 Το ότι  ο κ. Λόρδος αναπαράγει χωρίς σκέψη τζαι τεκμηρίωση εν ενδεικτικό μιας νοοτροπίας...Γραφει οργισμένα ενάντια στον Πούτιν τον οποίον κατηγορεί ότι εφαρμόζει το βιβλίο του Οργουελ, «1984» - τζαι εν θωρεί ο καημένος τον καθρέφτη: ότι ο ίδιος ο κ. Λόρδος ταυτίζεται με την λογοκρισία των κατά τα αλλα δυτικών «Δημοκρατιών». Δημοκρατική λογοκρισία όπως ας πουμε «το άσπρο είναι μαύρο»..:)..Αμα δεν μπορεί κάποιος να δει την διαφορά, μάλλον εν επίσης υπερβολικό να περιμένει κάποιος/α ότι θα μπορούσε, στο μένος του, να καταλάβει τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ουκρανικής κοινωνίας, τζαι να δει με ειλικρίνεια των ρολό των νεοναζί στο κρατικό μηχανισμό..

https://www.facebook.com/akislordos/posts/10209644844713930

Είναι πραγματικά βλακώδης ( και πάλι) ανάρτηση κάποιου ΜΙΧ.Σαβ και απίστευτα υβριστική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια . Πολεμάει ολόκληρο το Ουκρανικό Έθνος ενωμένο πίσω από ένα ( Εβραίο) δήθεν Ναζί , ένα έθνος που επιθυμεί να ζει ελεύθερα και δημοκρατικά , που δεν αποδέχεται την δικτατορία ενός διεφθαρμένου καθεστώτος , ενός τυράννου που δολοφονεί η φυλακίζει η δηλητηριάζει όσους τολμούν να σκεφτούν ελεύθερα στη χώρα τους ( εννοώ τη ΡΩΣΣΙΑ) ενός δολοφόνου , ίσως του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο που φέρει το όνομα ΠΟΥΤΙΝ . Ενος Πούτιν που διάβασε το 1986 του Όργουελ και εφαρμόζει τις μεθόδους του Μεγάλου Αδελφού. Και εδώ τπαρχουν δεκαδες άνθρωποι που θαυμάζουν και χειροκροτούν τις ανοησιες αυτές, χωρις να σχολιάζει κανενας ότι ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στο έδαφος αλλα ισοπεδώνει σαν αδίστακτος εγκληματίας ολόκληρες πόλεις θάβοντας στα ερείπια δεκάδες η εκατοντάδες χιλιάδες. ΝΤΡΟΠΗ. Και βλέποντας τα ονόματα που γνωρίζω από το φβ διαπιστώνω ότι οι δηθεν αριστεροί ( παραμένοντας πιστοί στο Σταλινισμό ; ) και οι ακροδεξιοί και άλλοι εθνικιστές Κύπριοι και Ελλαδίτες συμμάχησαν στον αισχρό αυτό πόλεμο εναντίον του ηρωικού Ουκρανικού λαού. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ;;

Πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έσιει πκιον κάποιος/α στους δυτικούς οικονομικούς θεσμούς, μετά την χυδαιότητα της κατακράτησης του πλούτου τη?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


·         Πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έσιει πκιον κάποιος/α στους δυτικούς οικονομικούς θεσμούς, μετά την χυδαιότητα της κατακράτησης του πλούτου της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ τζαι την Βρετανία, τζαι στο σκηνικό πλιάτσικου που φάνηκε να εμφανίζεται στην αρχή του ουκρανικού σε σχέση με ρωσικά κεφάλαια κοκ [πέραν των ολιγαρχών]... Είχες την αίσθηση ότι μερικοί ονειρευόταν απλώς μια αρπαγή... Όπως εκάμναν οι δυτικοί αποικιοκράτες τότε που κατακτούσαν τον κόσμο...

Αυτά όμως ήταν κόλπα της αποικιοκρατίας... τζαι αν, στον μετααποικιακό κοσμο, η Δύση διατήρησε κάποια αξιοπιστία, για αποθήκευση πλούτου, ήταν γιατί μερικοί θεσμοί υπόσχονταν, υποτίθεται, αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων..

Τελικά, μερικοί στην Ουάσιγκτον τζαι το Λονδίνο μπορεί να ονειρεύονταν πτώματα ουκρανών για να πουλήσουν αντι-ρωσική υστερία, αλλά στο τέλος θα είναι αυτοί που υπογράφουν το τέλος της Δύσης σαν φερέγγυου χώρου διαφύλαξης χρυσού ή Άλλων μορφών αποθήκευσης πλούτου...

Οι απρόσμενες συνέπειες..

Περι Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Πολλοί ελληνοκύπριοι βάσισαν την καταδίκη τους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε μια αναλογία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το Κυπριακό δημιουργήθηκε βέβαια σε άλλη εποχή, αφορά άλλη περιοχή και αποτελεί ένα εν πολλοίς ενδοΝΑΤΟικό ζήτημα. Το ελληνικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή ήταν ‘η λύση’ που επιχειρήθηκε αλλά δεν ολοκληρώθηκε και έμεινε έκτοτε ως παγωμένη σύγκρουση. Αν και υπάρχουν κάποια στοιχεία που παραπέμπουν σε ομοιότητες μεταξύ Κυπριακού και Ουκρανικού αυτά αφορούν κυρίως το τι προηγήθηκε της κάθε εισβολής παρά το τι ακουλούθησε. Όπως ο μαξιμαλισμός και η άρνηση κατανόησης των γεωπολιτικών ισορροπιών από τους τοπικούς παίχτες, οι διακοινοτικές εντάσεις και η ανεξέλεγκτη βία εθνικιστικών παραστρατιωτικών ομάδων συνδεδεμένων με κρατικούς μηχανισμούς, η συνταγματική εκτροπή κλπ.
Όμως στην ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν είναι αυτά που τροφοδότησαν τη συζήτηση για την αναλογία με το Κυπριακό. Ανάμεσα στους ελληνοκύπριους η ομοιότητα Ουκρανικού και Κυπριακού δεν αφορούσε το ίδιο το ζήτημα, αλλά το προπαγανδιστικό ρητορικό οικοδόμημα γύρω από αυτό. Είναι εκπληκτικό το ότι τόσο σε επανενωτικούς όσο και σε απορριπτικούς κύκλους επιχειρήθηκε να επιβληθεί το αφήγημα «το Ουκρανικό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής» ανάλογο με το ελληνοκυπριακό αφήγημα για το Κυπριακό, κατηγορώντας μάλιστα όποιον διανοηθεί να μιλήσει για άλλες πτυχές, για αιτίες και προεκτάσεις, να κάνει ανάλυση αντί να περιοριστεί στην αναπαραγωγή του συνθήματος ως να δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή, να είναι ρωσόφιλος, ρωσόδουλος κλπ.
Τις προηγούμενες μέρες δεν έδωσα σημασία στη φλυαρία για το τι θα έλεγε ο Ζελένσκι στην κυπριακή βουλή. Μου φαινόταν αστεία και αφελής η προσμονή ότι θα ανέφερε κάτι για την τουρκική εισβολή. Βέβαια σε όποιο κοινοβούλιο πάει λέει και καμιά ατάκα για το ακροατήριό του, επαγγελματίας επικοινωνίας είναι ο άνθρωπος, ίσως έβρισκε να πει κάτι γενικό. Όχι μόνο δεν είπε, αλλά απ’ ό,τι ακούω έκλεισε κιόλας τη σύνδεση όταν πήγε να απαγγείλει το ποίημα στο τέλος η Αννίτα Δημητρίου από το προεδρείο της Βουλής και έχασε έτσι και το χειροκρότημα. Εδώ ο κόσμος χάνεται μπορεί να πει κανείς, το χειροκρότημα του Ζελένσκι μας μάρανε. Και όμως για αυτό το χειροκρότημα στήθηκε το σκηνικό. Και πολλοί ελληνοκύπριοι που πιστεύουν το παραμύθι τους, πραγματικά θύμωσαν με τον Ζελένσκι και απογοητεύτηκαν που τους χάλασε την ψευδαίσθηση. Αλλά ευτυχώς βγήκε ο Αναστασιάδης με εκείνη την αναφορά στις ‘αρχές’ που έχουμε εμείς σε αυτή την πατρίδα ξέρωγω και έσωσε πάλι την παρτίδα.

.. η στάση των ελληνικών τζαι ελληνοκυπριακών ΜΜΕ απέναντι στην Τουρκία τζαι τον Ερντογάν, οι οποίοι εμφανώς βγήκαν κερδισμένοι από την αντ?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


·         Τζαι μέρος της κωμικής διάστασης της περιόδου της αναγνώρισης της ανάδυσης ενός νέου πολυκεντρικού συστήματος στις διεθνείς σχέσεις, είναι τζαι η στάση των ελληνικών τζαι ελληνοκυπριακών ΜΜΕ απέναντι στην Τουρκία τζαι τον Ερντογάν, οι οποίοι εμφανώς βγήκαν κερδισμένοι από την αντιπαράθεση, ακολουθώντας μιαν γνώριμη, στην περιοχή μας, πολιτική: «ανηκωμεν στην Δύση» αλλά με «Αδέσμευτη πολιτική».. :)

Για όποιον/αν δεν είναι φερέφωνο [το φερέφωνο απαγγέλει εμβατήρια που του υποβάλλονται τζαι κτυπιέται μονός/η του/της για τα θεάματα που του/της επιτρέπουν να σχολιάζει] υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο τί είναι επιθυμητό τζαι τι είναι γεγονός στην πολιτική η στρατιωτική σκακιέρα...Αναμεσά δηλαδή στην όποια πολιτική άποψη τζαι στην ανάλυση που οφείλει εξ ορισμού να είναι αποστασιοποιημενη. Το να θεωρείς τον Ερντογάν αυταρχικό από την οπτική των τουρκοκυπρίων λ.χ. ή των εσωτερικών αντιπάλων του στην Τουρκία, είναι ένα. Το να καμώνεσαι ότι δεν βλέπεις την πραγματικότητα μιας αναδυόμενης περιφερειακής μεγάλης δύναμης, τζαι να αναμασάς ευχολόγια ελληνικής εθνικοφροσύνης [σαν wishful thinking] ότι αύριο «θα καταρρεύσει η Τουρκία», ότι η πολιτική Ερντογάν [να κρατήσει ισορροπίες] κλπ θα είναι το τέλος του κλπ, δεν είναι ανάλυση. Είναι φτηνιάρικη προπαγάνδα που δεν βλέπει την πραγματικότητα..

Όπως τζαι το εξίσου χαζό, ότι επειδή αυξάνεται σταδιακά η εσωτερική [τζαι στην Κύπρο] διαφοροποίηση, του κόσμου, από την Δύση στην νεοαποικιακή της εκστρατεία με τους νεοναζί στην Ουκρανία, τούτο.. θα εσιει «συνέπειες» [δαμέ η Τουρκία γράφει τους δυτικούς για τις κυρώσεις, τζαι οι άλλοι θέλουν γονυκλισίες].. Φαίνεται οτι όντως μερικοί θέλουν, πε τζαι καλά, λογοκρισία...:)

Ξεπεράστε ρε την ΕΟΚΑ β που έσιετε μέσα σας..

Ο Ερντογάν, που αντιμετώπιζε τζαι για πρώτη φορά ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση, κατάφερε, στα πλαίσια του πολέμου, να ελιχτεί τζαι να γίνει η Τουρκία ενδιάμεσος. Δαμέ η κωμική φιγούρα του Ζελένσκι που υιοθετούν τα φερέφωνα, θέλει τον τζαι.. εγγυήτρια δύναμη... :)

Τζαι τί μπορεί να κάμει το ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία στην Μέση Ανατολή;

Ή τί μπορούν να κάμουν της Τουρκίας οι δυτικοί;

Τελικά, η Τουρκία αναδεικνύεται σαν μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην Ασία... Με ή χωρίς Ερντογάν..

Τζαι τα φερέφωνα [της εθνικόφρων πτέρυγας] απορούν «μα γιατί ξεχνούν την Κύπρο;»

Διότι η Κύπρος σώθηκε το 1974 λόγω της αδέσμευτης πολιτικής, όπως την εξέφραζε ο Μακάριος, που δεν επέτρεψε την νομιμοποίηση της διχοτόμησης που ήταν ο στόχος των δυο νατοϊκών εισβολών [ελληνικού πραξικοπήματος τζαι τουρκικής εισβολής]...

Όταν σε έχουν δεδομένο [όπως τον Μητσοτάκη] ή όταν έχεις λερωμένη την φωλιά σου, όπως ο Αναστασιάδης, που έστησε επιχείρηση διαβατηρίων με διαπλοκή του οικογενειακού δικηγορικού γραφείου με κραυγαλέο παράδειγμα την προσπάθεια να περασει καθολικό κούρεμα το 2013 για να φορτώσει στην δική του κοινωνία, το κόστος των ολιγαρχών [Ρώσων, ουκρανών κοκ δεν έχει σημασία, σημασία έχει η ύπαρξη μιας κυβέρνησης, πρόθυμης να κάνει τα πάντα στα πλαίσια ενός οικονομικού πλυντηρίου] δεν σε παίρνει κανένας σοβαρά...

· Η ελληνικη κοινωνία μπορεί να ανέχεται ακόμα διάφορα του Μητσοτακισμού, αλλά τουλάχιστον απέναντι στην υστερία των τοπικών φερέφωνω

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Σαν να ξύπνησε μια βαθιά μνήμη από εικόνες παρακράτους [με δυτικά αφεντικά που εστηναν εισβολές τζαι πραξικοπήματα] τζαι δολοφονίες στους δρόμους-  όπως του Γ. Λαμπράκη..

Ενώ το καθεστώς Μητσοτάκη σερνόταν στην υποταγή, η ελληνική αντίσταση πήρε, τη μαζική της μορφή [γιατί υπήρξε τζαι η αντιφασιστική με σαφή εστίαση στους νεοναζί] με την διεκδίκηση ειρήνης που δεν εστίαζε μόνο στην Ρωσία. Τζαι φυσικά τα φερέφωνα τσουνιάστηκαν. Όπως τα νούμερα δακάτω που τα είχαν με την πορεία Ειρήνης του ΠΣΕ, γιατί τολμούσε να αναφέρει τζαι τον Ιμπεριαλισμό σαν προβλημα..

Η συγκάλυψη των νεοναζί στην Ουκρανία συμβαδίζει με τούτον τον δυτικό αυταρχισμό – να θέλουν να απαγορεύσουν την άλλη άποψη [πέρα που την άλλη οπτική στην πληροφόρηση]..Να θέλουν «δηλώσεις μετάνοιας». Ήταν ίσως τζαι τουτο μια που τες αόρατες μνήμες που αναδυθηκαν..

Η συναυλία στην Αθήνα, που λόγω των φερέφωνων απόκτησε μια δική της διάσταση αντίστασης [ουσιαστικά ενάντια στην τοπική απόπειρα λογοκρισίας], έγινε μπροστά σε ένα μαζικό πλήθος, σε αντίθεση με την σαφώς πολύ πιο μικρή, εκδήλωση αναπαραγωγής των εμβατηρίων του ΝΑΤΟ....

Τζαι φυσικά τα ΜΜΕ του κεφαλαίου, των ντόπιων ολιγαρχών, κάλυψαν μόνο την πενιχρή συγκέντρωση τζαι λογόκριναν το πλήθος... Θα έρθει εποχή Μητσοτάκηδες που η κραυγή των δρόμων της δεκαετίας του 1960, «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρτην μάνα σου και μπρος» για την φρίκη/Φρειδερίκη, θα ακουστεί ξανά - για το σόϊ σήμερα...:)...

Η Ιστορική μνήμη είναι βαθιά...

· Η Ελλάδα του καθεστώτος 1944 – 1974 τζαι το ουκρανικό αντίστοιχο από το 2014 που μάλλον θα μείνει μισοδότζιη..

By Δέφτερη Ανάγνωση


Αν θέλει κανείς να δει την απόγνωση των φερέφωνων του ΝΑΤΟ στο να αναπαράγουν ότι κλισέ τους πασάρουν [χωρίς ίχνος αμφιβολίας, χωρίς την ελάχιστη περιέργεια ελέγχου των πηγών] δεν έχει παρά να δει την προσπάθεια να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι το καθεστώς του Κίεβου μετά το 2014 βασίζεται στις νεοναζιστικές συμμορίες τζαι στις δυνάμεις καταστολής αλλά τζαι στη διαπλοκή τους με τους κρατικούς θεσμούς. Η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι οι ακροδεξιοί σχηματισμοί πήραν μόλις 2% στις πρόσφατες εκλογές... Ναι αυτό το 2% δείχνει την απέχθεια του κόσμου, αλλά αυτή η απόρριψη δεν μείωσε καθόλου την εξάρτηση του πραξικοπηματικού καθεστώτος από τις νεοναζί συμμορίες/τάγματα κοκ..

Δεν υπάρχει τίποτε το παράξενο ένα ακροδεξιό κόμμα η πολιτική τάση ευρύτερα, τα οποία απεχθάνεται η κοινωνία να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην καταστολή, τζαι να γίνεται η ακροδεξιά ευρύτερα το παρακράτος. Ετσι έγινε λ.χ. στην Ελλάδα μετα τον β παγκόσμιο πόλεμο: τα κατάλοιπα των ταγματασφαλιτών ή οι Χίτες του Γρίβα [που έπιαναν μόλις 1% στις εκλογές] μετατράπηκαν σε ντε φάκτο παρακράτος καταστολής. Όταν οι Βρετανοί εισέβαλαν στην Αθήνα το 1944 είχαν σαν στόχο να ελέγχουν την Ελλάδα. Το ομολογεί ξεκάθαρα ο Τσώρτσιλ στα μηνύματα του στον τότε υπουργό εξωτερικών του. Τζαι για να στήσουν το καθεστώς της ελεγχόμενης χώρας βασίστηκαν στους προηγούμενους συνεργάτες των ναζί. Είναι αυτό το παρακράτος που έκανε μέχρι τζαι τον Καραμανλή να πει το γνωστό «ποιός κυβερνά αυτήν την χώρα;» μετα την δολοφονία του Λαμπράκη. Στην Ουκρανία, τον ρόλο του νέο-αποικιακού επιτηρητή τον ανέλαβαν οι ΗΠΑ με αιχμή του δόρατος την Νούλαντ..

Στηρίχτηκαν ξεκάθαρα στους νεοναζί – τζαι εξέραν το...Τουτο εκωδικοποιαν η ατάκα της Νούλαντ «fuck the EU»...

Οπότε όσοι κάμνουν οτι εν θωρούν τζαι σαν πιστοί δούλοι της επίσημης επιβαλλόμενης [τζαι με λογοκρισία πκιον] εικόνας αρνούνται να ψάξουν καν, για τον ρόλο των νεοναζί στην Ουκρανία, ουσιαστικά θέλουν ένα καθεστώς ανάλογο με το ελληνικό παρακράτος της περιόδου 1944-74... Η Χούντα δεν ανήκε σε κόμμα που πήρε κάποια ποσοστά σε εκλογές. Ήταν μέρος του παρακράτους που στήθηκε πάνω στην καταστολή τζαι την τρομοκρατία μετά το 1944..

 Τζήνο που άλλαξε στην ουκρανική περίπτωση ήταν η ρωσική παρουσία που το 2014 [που αποδέχτηκε το δημοψήφισμα της Κριμαίας, τζαι στήριξε κάπως τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπας σαν μορφές αντίστασης στα νεοναζί τάγματα], τζαι η πρόσφατη επέμβαση που έθεσε σε δημόσια θέα το ζήτημα των νεοναζί... τζαι των ταγμάτων θανάτου..

Η σημερινή κατάσταση, με φόντο ότι ο Ζελένσκι σαν πολιτικάντης εκλέγηκε με πρόγραμμα την ειρήνη κλπ, είναι από μόνη της ενδεικτική της δύναμης του νεοναζιστικού παρακράτους στην Ουκρανία. Ουσιαστικά, επιβλήθηκε η γραμμή των νεοναζί ενάντια τζαι στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Ζελένσκι υποτάχθηκε – άλλωστε ο Ολιγάρχης πίσω του, είχε τις δίκες του διασυνδέσεις με τα τάγματα..

Αν κάποιος θέλει ενα άλλο μακάβριο παράδειγμα του πώς λειτουργούν οι ακροδεξιές ομάδες σαν τάγματα θανάτου τζαι τρομοκρατίας εν έσιει παρά να κοιτάξει την Λατινική Αμερική. Τζαι ιδιαίτερα σήμερα την Κολομβία. Κάθε εφτομαδα σχεδόν ανακοινώνονται νεκροί από το ακροδεξιό παρακράτος..

Όσοι θέλουν τέτοιο καθεστώς, ας έχουν τουλάχιστον την τσίπα να το πουν δημόσια..

Αλλά τα φερέφωνα δεν έχουν δικό τους λόγο. Αναπαράγουν τον λόγο των συμφερόντων που τους χειραγωγούν ή που τους χρησιμοποιούν συνειδητά..

Τζαι οι τοπικές κωμωδίες: όταν τα φερέφωνα των πλυντηρίων έχουν άποψη τζαι για τον Τσόμσκι... Μια ανάλυση για τα κυπριακά φερέφωνα της δουλο

By Δέφτερη Ανάγνωση


Τζαι ύστερα εξύπνησεν.. :)

Τα γέρημα... εν επρόλαβε να γίνει «διανοούμενος», ο καημένος, τζαι εκαταϊσιέφτηκε το πλάσμα στα υπόγεια του Πολίτη, ξυπνώντας σε ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ τζαι στο Λβοφ με συνταγές, προφανώς, να βλέπει ότι επιτρέπεται... :) ..[το απαρτχάιντ στο Ισραήλ τζαι οι νεοναζί στην Ουκρανία απαγορεύονται ]..

Εκατάλαβεν μάλλον ότι ο Τσόμσκι εν κάμνει για πλυντήρια... :)

 

 

Ουκρανία: από τις εκβιαστικές παρωπίδες του Αβέρωφ στους αχυράνθρωπους της (νέο)φιλελεύθερης διανόησης

Του Αλμπέρτο Φλωρεντίν

 

https://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2022/03/chomsky.jpg

 

Λακωνικός ο Αβέρωφ Νεοφύτου:

καταδικάζουμε με απόλυτο τρόπο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν μπορούν να υπάρξουν και δεν υπάρχουν εκ μέρους μας εκπτώσεις σε θέματα αρχών. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι αυτό που βιώσαμε ως κυπριακός ελληνισμός το 1974. Πανομοιότυπη κατάσταση, γι’ αυτό δεν έχει καταδίκη μεν αλλά δε… Όταν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επέμβαση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας, δεν χωρούν υποσημειώσεις και αστερίσκοι” (δήλωση 5 Μάρτη 2022)

Ο Νεοφύτου αναφερόταν στο ΑΚΕΛ και στον ευρωβουλευτή του Γ. Γεωργίου που έκανε αποχή σε ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και όμως, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει ότιαπερίφραστα καταδικάζω την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, … καθώς και την αναγνώριση ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ“. Και εξήγησε πως έκανε αποχή επειδή το ψήφισμα “προάγει την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ, την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τη χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ“.

Αυτά δεν ήταν ούτε “μεν αλλά δε” ούτε “υποσημειώσεις και αστερίσκοι” στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Ήταν διαπιστώσεις ”απόλυτα” σχετικές με το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου. Διαπιστώσεις οι οποίες, αν και αναδεικνύουν ευθύνες της ευρωπαϊκής ελίτ, δεν μειώνουν με κανένα τρόπο τις ευθύνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως προσπαθούν να μας υποβάλλουν ο Αβέρωφ και σύσσωμη η δεξιά πολιτική ελίτ.

Ο Αβέρωφ απαιτεί να φορέσουμε διανοητικές παρωπίδες ώστε να βλέπουμε μόνο εκείνο το μέρος της πραγματικότητας που βολεύει την ελίτ – μια αγαπημένη τακτική του ΔΗΣΥ, ο οποίος προσπαθεί για δεκαετίες να διαχωρίσει την Τουρκική εισβολή από το χουντικό πραξικόπημα και τους ακροδεξιούς ελληνοκύπριους. Είναι κάτι που τα δεξιά ΜΜΕ το κάνουν πράξη κατακλύζοντας μας με εικόνες της τραγωδίας που βιώνει ο Ουκρανικός λαός, ενώ αυτολογοκρίνονται για εξίσου μεγάλες ή και μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις που ο πληθυσμός άλλων περιοχών του πλανήτη, όπως η Υεμένη και η Γάζα, βίωσαν και βιώνουν.

Είναι ίσως υπερβολικό να επιστήσουμε την προσοχή του υποψήφιου προέδρου στη ρήση του Χέγκελη αλήθεια είναι το σύνολο“, μπορούμε όμως να του υπενθυμίσουμε την διατύπωση του όρκου των μαρτύρων στα δικαστήρια: “ορκίζομαι να πω όλη την αλήθεια“. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και η δεξιά πολιτική ελίτ επιδιώκουν, με χοντροκομμένο bullying, να μας εκφοβίσουν και να μας εξαναγκάσουν να καταπιούμε αμάσητες τις ολιγόλεξες, δίκην εμπορικής διαφήμισης, σοφιστείες τους.

Μερικά δεξιά ΜΜΕ ωστόσο επιδίδονται σε εκτενείς και σοβαροφανείς δήθεν “ανεξάρτητες” αναλύσεις, που δεν περιορίζονται σε σοφιστείες, αλλά καταφεύγουν σε ανόθευτα ψέματα.

Η εφημερίδα Πολίτης δεσπόζει σε αυτό το είδος. Ένας παλιός τεχνίτης τέτοιων κειμένων είναι ο συντάκτης της στήλης “Κατά Βαρβάρων”, ο Κώστας Κωνσταντίνου. Δέστε για παράδειγμα τη στήλη του της 1 Μάρτη με τον σαρκαστικό (θα ήθελε…) τίτλο “ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ;”.

Έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με το ερώτημα από σοβαρούς αναλυτές, που προχωρούν πέρα από την απορία γιατί δεν διέλυσαν το ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, στην πιο σημαντική απορία, γιατί το επέκτειναν; Δεν θα ασχοληθώ όμως εδώ άλλο με τον επίδοξο σαρκασμό του τίτλου και τα παιδιάστικα επιχειρήματα με τα οποία τον “στηρίζει”: έχουν γραφτεί πολλά σχετικά, ακόμα και από σοβαρούς δυτικούς σχολιαστές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στήλη δεν είναι οι σοφιστείες της για το ΝΑΤΟ, αλλά αυτά που παρουσιάζει ως πεποιθήσεις του Noam Chomsky, ενός από τους σημαντικότερους και παγκόσμια αναγνωρισμένους Αμερικανούς διανοούμενους. Εδώ αναδύονται όχι απλά σοφιστείες και προσπάθειες αποπροσανατολισμού, αλλά καραμπινάτα ψέματα.

Η στήλη στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο ότι ο Chomsky

… υπέβαλλε το φιλοσοφικό και επίκαιρο στα μυαλά και τα στόματα πολλών ερώτημα, γιατί δεν διαλύθηκε το ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Για να καταλήξει, στην πάγια θέση, δική του και της σκληροπυρηνικής Αριστεράς, ότι όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, είναι απότοκο του επεκτατισμού του ΝΑΤΟ. Από τα όσα δεν λέει αυτή η θέση φυσικά, ξεχωρίζει το αντεπιχείρημα γιατί ο Πούτιν δεν ακολουθεί μια πιο εποικοδομητική τακτική και δεν συνεργάζεται με τη Δύση … το αντεπιχείρημα απουσιάζει διότι απλούστατα ο Τσόμσκι και αυτό το κομμάτι της Αριστεράς έχουν μάθει να βλέπουν ιμπεριαλιστές και επεκτατισμό μόνο με το δεξί τους μάτι. Ποτέ με το αριστερό το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης. (τονισμένα δικά μου)

Η στήλη δηλαδή βάζει στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας της ότι ο Τσόμσκι παρέα με την “σκληροπυρηνική αριστερά” θεωρούν ιμπεριαλιστές μόνο την Δύση. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση δημιουργίας “αχυράνθρωπου”, ενός δηλαδή λογικού σφάλματος, μιας “μορφής επιχειρήματος και μιας άτυπης πλάνης όπου δημιουργείται η εντύπωση ότι αντικρούεται ένα επιχείρημα, ενώ το πραγματικό αντικείμενο του επιχειρήματος ούτε αντιμετωπίστηκε ούτε διαψεύστηκε, αλλά αντικαταστάθηκε από ένα ψευδές.” (Wikipedia)

Στην περίπτωση αυτού του άρθρου, μιλάμε για το πιο άτεχνο είδους “αχυράνθρωπου”, κατασκευασμένου όχι από κουτοπονηριές ή πολύπλοκες σοφιστείες, αλλά από ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Διότι ο Chomsky, όπως και η πλειοψηφία της “σκληροπυρηνικής αριστεράς” που δεν έχει τον παραμικρό λόγο να συμπαθεί τον Πούτιν με τους παπάδες και τους ολιγάρχες του, θεωρούν ιμπεριαλιστική την Ρωσική Ομοσπονδία.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Κωνσταντίνου διάλεξε να “ξεχαρβαλώσει” τον Chomsky, που από παλιά θεωρούσε ιμπεριαλιστική ακόμα και την ΕΣΣΔ! Το “αριστερό μάτι” του Chomsky όχι μόνο δεν είναι “σε κατάσταση άρνησης” αλλά είναι, ίσως και υπερβολικά, νοιώθουν αρκετοί της “σκληροπυρηνικής αριστεράς”, ενεργό και δραστήριο!

Έτσι στο βιβλίο του Noam Chomsky “On Power and Ideology: The Managua Lectures“, που εκδόθηκε πριν την διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1987, και στο οποίο καταγράφονται σειρά διαλέξεων που έκανε στη Νικαράγουα την οποία τότε κυβερνούσαν οι αριστεροί Σαντινίστας, διαβάζουμε ότι ένας ακροατής παραπονιέται:

Αισθανόμαστε πως μέσα από αυτά που λέτε και γράφετε είστε φίλος μας, αλλά ταυτόχρονα μιλάτε για τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τον ρωσικό ιμπεριαλισμό με την ίδια ανάσα. Σας ρωτώ πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια επιχειρήματα με αντιδραστικούς όπως ο Οκτάβιο Παζ, ο Βάργκας Λάσα, κλπ;[δεξιοί λατινοαμερικάνοι διανοούμενοι].

Να η απάντηση του Chomsky:

Έχω κατηγορηθεί για τα πάντα και αυτό επομένως περιλαμβάνει το ότι είμαι αντιδραστικός. Από την προσωπική μου εμπειρία υπάρχουν δύο χώρες όπου τα πολιτικά μου κείμενα δεν μπορούν ουσιαστικά να κυκλοφορήσουν. Η μια είναι στις εκδόσεις του κατεστημένου των ΗΠΑ με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις. Η άλλη είναι η ΕΣΣΔ… υπάρχουν δύο υπερδυνάμεις, η πρώτη μία τεράστια δύναμη που συμβαίνει να έχει την μπότα της στο λαιμό σας, [και] μια άλλη, μικρότερη δύναμη, που συμβαίνει να έχει την μπότα της στο λαιμό άλλων λαών. Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο υπερδυνάμεις διατηρούν μια μορφή σιωπηρής συνεργασίας για τον έλεγχο από πλευράς τους του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη.

 

Η «δική μας» άρχουσα τάξη

Είναι αλήθεια ωστόσο πως ο Chomsky ασχολείται περισσότερο με τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των ΗΠΑ παρά της ΕΣΣΔ ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η εξήγηση που έδωσε στην απάντηση του ο Chomsky έχει ενδιαφέρον:

Η δική μου ανησυχία και ενασχόληση είναι πρωτίστως ο τρόμος και η βία που διαπράττεται από το δικό μου το κράτος, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή συμβαίνει να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας της διεθνούς βίας. Αλλά και για έναν πολύ πιο σημαντικό λόγο από αυτόν, πως δηλαδή γι’ αυτό μπορώ να κάνω κάτι. Οπότε, και αν ακόμα οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για το 2% της βίας στον κόσμο αντί του μεγαλύτερου της μέρους, θα ήταν γι’ αυτό το 2% που θα ήμουν κυρίως υπεύθυνος. Και αυτή είναι μια απλή ηθική κρίση. Πως δηλαδή η ηθική αξία των ενεργειών κάποιου εξαρτάται από τις αναμενόμενες και προβλέψιμες συνέπειές τους. Είναι πολύ εύκολο να καταγγείλεις τις φρικαλεότητες του άλλου. Αυτό έχει περίπου την ίδια ηθική αξία με την καταγγελία φρικαλεοτήτων που έλαβαν χώρα τον 18ο αιώνα. (τονισμένα δικά μου)

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αδελφική σύμμαχος της Νατοϊκής Ελλάδας, και συσφίγγει τελευταία με ζήλο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Μόνο οι πολιτικά άσχετοι δεν αντιλαμβάνονται ότι στην Ουκρανία διαδραματίζεται ένας πόλεμος δια πληρεξουσίου, proxy war, μεταξύ των ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ από τη μια, και της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την άλλη. Για λόγους λοιπόν σαν αυτούς που αναφέρει ο Chomsky, εμείς οι αριστεροί (“σκληροπυρηνικοί” ως και μερικοί μαλακοπυρηνικοί) που κατοικούμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, ασχολούμαστε περισσότερο με τις ευθύνες της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά με αυτές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με τις τελευταίες ασχολείται το ρωσικό αντιπολεμικό κίνημα, που έχει την πλήρη μας συμπαράσταση.

Μήπως όμως αδικώ τον Κωνσταντίνου , και το ψέμα του δεν είναι κακόβουλο; Μήπως απλά υπόθεσε ότι αφού ο Chomsky είναι τόσο “σκληροπυρηνικός αριστερός“, το “αριστερό μάτι” του θα “είναι σε κατάσταση άρνησης“, και απλά παρέλειψε να ελέγξει αν είναι πράγματι έτσι; Δύσκολο, καθώς το άρθρο του αρχίζει με την εξής πρόταση: “Τον Νόαμ Τσόμσκι, ομολογώ ότι κάποτε, πριν από αρκετά χρόνια, τον θαύμαζα πολύ. Διάβασα πολλά από τα βιβλία του” και συνεχίζει σαν ένας καλά εξοικειωμένος με το έργο και τη δράση του πολύ γνωστού επιστήμονα και ακτιβιστή.

Ακόμα και μια ελάχιστη επαφή με τα γραπτά του Chomsky είναι αρκετή για να πληροφορηθεί κανείς πως “συνήθως αυτοπροσδιορίζεται σαν αναρχοσυνδικαλιστής ή ελευθεριακός σοσιαλιστής” (Wikipedia) Δηλαδή ταυτίζεται με πολιτικές ιδεολογίες που δεν συγχωρούν το παραμικρό, ούτε στην Σοβιετική Ένωση τότε, ούτε στην Ρωσική Ομοσπονδία σήμερα.

 

Η ευθύνη του Κώστα Κωνσταντίνου και των άλλων

Ο ώριμος πια Κώστας Κωνσταντίνου εξομολογείται στη στήλη του πως στα νιάτα του έμοιαζε με τον Chomsky…

Πιστεύαμε ότι εμείς μπορούσαμε να αλλάξουμε τον κόσμο… ικανοποιώντας δικές μας ανασφάλειες πιστεύαμε ότι εμείς, … μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα από άλλους με άλλες αντιλήψεις.

Μεγαλώνοντας, κάποιοι από εμάς τους επαναστάτες της συμφοράς βρήκαμε τα πόδια μας και καταλάβαμε ότι δεν ήμασταν τελικά κάτι σπουδαίο … πως ο κόσμος και η Ιστορία δεν μας χρωστούσαν κάτι, ούτε και μας ζήτησαν να τους αλλάξουμε. Όλα αυτά δικά μας κενά είναι που κάλυπταν και δικές μας ανάγκες. Και εμείς, εμείς που είχαμε το θέμα, έπρεπε απλά να σοβαρευτούμε.

Πολλοί λοιπόν, εμένα μου πήρε χρόνια ομολογώ, καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτές τις αντιλήψεις και τα όσα κουβαλούσαν και να συνειδητοποιήσουμε πως η πραγματική επανάσταση δεν έχει να κάνει με τις ιαχές για ανατροπή αυτού που και εσύ είσαι -βολικά συνήθως- μέρος, ασχέτως εάν δεν θέλεις να το παραδεχθείς αλλά, με την πολύ δυσκολότερη, χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της συζήτησης και της πρότασης.

Ένα από τα γνωστότερα κείμενα του Chomsky αναφέρεται σε ανθρώπους όπως τον Κώστα Κωνσταντίνου. Στο “Η ευθύνη των διανοούμενων” (1967) γράφει:

“Οι διανοούμενοι είναι σε θέση να εκθέτουν τα ψέματα των κυβερνήσεων, να αναλύουν τις ενέργειες τους ανάλογα με τις αιτίες και τα κίνητρά τους και, συχνά, τις αποσιωπημένες προθέσεις τους. Στον Δυτικό κόσμο, τουλάχιστον, έχουν τη δύναμη που προέρχεται από την πολιτική ελευθερία, από την πρόσβαση στην πληροφορία και την ελευθερία της έκφρασης. Σε μια προνομιούχα μειονότητα, η Δυτική δημοκρατία παρέχει τον ελεύθερο χρόνο, τα μέσα και την εκπαίδευση ώστε να αναζητήσει την αλήθεια που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από το πέπλο της διαστρέβλωσης και της παραπληροφόρησης, της ιδεολογίας και του ταξικού συμφέροντος, μέσω των οποίων μας παρουσιάζονται τα γεγονότα της τρέχουσας ιστορίας. Η ευθύνη των διανοούμενων, λοιπόν, είναι πολύ βαθύτερη από αυτό που ο Μακντόναλντ αποκαλεί “ευθύνη των ανθρώπων”, δεδομένων των μοναδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι διανοούμενοι.”

Ο Chomsky στη συνέχεια δείχνει μέσα από παραδείγματα πως η μεγάλη πλειοψηφία των διανοουμένων στις ΗΠΑ πρόδωσε επανειλημμένα αυτή την ευθύνη. Για να συμπεράνει:

“Είναι ευθύνη των διανοούμενων να λένε την αλήθεια και να ξεμπροστιάζουν το ψέμα. Αυτό, τουλάχιστον, μπορεί να φαντάζει ως μια αυταπόδεικτη αλήθεια που δεν χωράει το όποιο άλλο σχόλιο. Όχι, όμως. Για τον σύγχρονο διανοούμενο, αυτό δεν είναι καθόλου προφανές.”

Ο Κωνσταντίνου λοιπόν, σαν τους διανοούμενους στους οποίους αναφέρεται ο Chomsky, είναι σε θέση να γνωρίζει πως ποτέ προηγούμενα στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρξε τόση ανάγκη να “αλλάξουμε τον κόσμο“, να σωθεί, στην κυριολεξία, ο ανθρώπινος πολιτισμός, ίσως και το ανθρώπινο είδος. Η Κλιματική Κρίση και τα πυρηνικά όπλα είναι δυο υπαρξιακές απειλές που ανάλογες δεν έχει γνωρίσει προηγούμενα η ανθρωπότητα.

Ας συγκρίνει αυτό που κατάληξε να γίνει ο ίδιος “μεγαλώνοντας“, με τα εκατομμύρια των εφήβων που βγήκαν το 2019 στους δρόμους για την κλιματική κρίση, έχοντας καταλάβει πως δεν απομένει πολύς καιρός για “χρονοβόρα συζήτηση και πρόταση”. Πότε και που έχει ο Κώστας Κωνσταντίνου κάνει αυτή τη “συζήτηση“, και ποιες “προτάσεις” έχει θέσει στις ανεύθυνες ελίτ του ανταγωνιστικού παγκόσμιου καπιταλισμού, που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την όποια προσπάθεια ελέγχου της κλιματικής κρίσης;

Στις μέρες μας, κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί – οι IPCC, IEA, ΟΗΕ, Bulletin of the Atomic Scientists – επισημαίνουν την ύπαρξη υπαρξιακών κινδύνων, όχι για το α’ ή β’ κράτος ή για την α’ ή β’ περιοχή του πλανήτη, αλλά για ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής τους. Μαζί με την πανδημία και την κλιματική κρίση, η Ουκρανική κρίση ανάδειξε ξανά την παρουσία του πιο τρομακτικού “υπαρξιακού κινδύνου”, του πυρηνικού πολέμου. Πως να χαρακτηρίσει κανείς στις μέρες μας την αντίληψη του Κωνσταντίνου πως η πάλη για την “αλλάξουμε τον κόσμο“ γίνεται ώστε να “ικανοποιήσουμε δικές μας ανασφάλειες”; Προερχόμενη μάλιστα από κάποιον που ανήκει “Σε μια προνομιούχα μειονότητα, [στην οποία] η Δυτική δημοκρατία παρέχει τον ελεύθερο χρόνο, τα μέσα και την εκπαίδευση ώστε να αναζητήσει την αλήθεια που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από το πέπλο της διαστρέβλωσης και της παραπληροφόρησης, της ιδεολογίας και του ταξικού συμφέροντος,”, όπως γλαφυρά διαπιστώνει ο αληθινός, όχι ο αχυράνθρωπος, Chomsky.

.. αποδεικνύεται περίτρανα πόσο μούφα ήταν τα περί ισχυρής δήθεν πολιτικής επιρροής της Ρωσίας στη Κύπρο

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Gregoris Ioannou

Ο αυτοματισμός με τον οποίο η (ελληνο-) Κυπριακή Δημοκρατία διάλεξε στρατόπεδο στον Ουκρανικό πόλεμο, υιοθετώντας όλες τις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία, η χωρίς αντίλογο πρόσκληση/αποδοχή αιτήματος του Ζελένσκυ να μιλήσει στο κυπριακό κοινοβούλιο ενώ άλλες χώρες της ΕΕ είπαν όχι και η περίσσια άνεση των Αμερικανών να απαιτούν την παράδοση των Ρωσσικής κατασκευής όπλων της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία, αποδεικνύει περίτρανα πόσο μούφα ήταν τα περί ισχυρής δήθεν πολιτικής επιρροής της Ρωσίας στη Κύπρο.

Κάποια νούμερα πούλησαν θεωρίες μάλιστα ότι δήθεν έφταιγε η Ρωσία για την μη λύση του Κυπριακού τόσα χρόνια, ή ακόμα και για την δημιουργία του και βρήκαν και απελπισμένους που ήθελαν από κάπου να πιαστούν να τις αγοράσουν. Συγχίζοντας το μπίζινες με την πολιτική, τους ολιγάρχες με το κράτος, ακόμα και τους Ρώσσους με τους Ουκρανούς, μας τσαμπουνούσαν ότι ελέγχει όλο το κυπριακό πολιτικό σύστημα η Ρωσία και ότι είμαστε δήθεν Ρωσική αποικία. Όπου νάσαι θα ξαναρχίσει καπάκι το μπλα μπλα για το ΝΑΤΟ ως παράγοντας της λύσης του Κυπριακού και άλλες ιστορίες για αγρίους. Σε αυτή την επερχόμενη συζήτηση η συνεισφορά μου θα περιοριστεί σε μια ατάκα του Πανούση: «πατριώτες μην ξεχνάτε ότι στην νέα τάξη πραγμάτων, εμείς είμαστε τα πράγματα». 😊

Θεάματα τζαι λογοκρισία στην εποχή του «καθεστώτος εξαίρεσης» στις δυτικές δημοκρατίες... – όταν ο μπαμπάς Μπάϊντεν απαιτούσε σαν αποικια?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Μιχαλακης Σαββιδης

Ψες το ΡΙΚ μας έδειξε ένα διασκεδαστικό φιλμάκι όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαιντεν, εκβίασε την Ουκρανική κυβέρνηση ότι αν δεν πέταγαν έξω με τις κλωτσιές το Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, δεν θα τους έδινε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια δάνειο που τους υποσχέθηκε. Οι Ουκρανοί αντέδρασαν αρχικά διοτι είναι κυρίαρχο κράτος και κανένας δεν θα τους πει ποιος θα είναι ο γενικός εισαγγελέας τους. Τελικά όμως υπέκυψαν και του έκαναν το χατίρι. Ο κ. Μπαιντεν ευχαριστημένος και γελώντας αποκάλεσε τον τότε Ουκρανό ηγέτη «son of a bitch». Ωραία μέχρις εδώ. Μόνο που το ΡΙΚ δεν μας είπε γιατί η μανία του Μπαιντεν να διώξει τον ουκρανό γενικό εισαγγελέα. Διάφορα πουλάκια λένε ότι κυνηγούσε τον γιο του Αμερικανού προέδρου για παράνομες δραστηριότητες στην Ουκρανία. Ένα από αυτά είναι οι New York Times.

Βλέπετε η Ουκρανία είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να στηρίξουμε την επιθυμία της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Σύσσωμη η Δύση στήριξε αυτό το δικαίωμα και φτάσαμε μέχρι τον πόλεμο για αυτό το θέμα. Η Ουκρανία όπως δεν εχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας. Αυτό εναπόκειται στον κ. Μπαιντεν.

Και πάλι ψες το ΡΙΚ μας πληροφόρησε ότι οι Ρώσσοι βομβάρδισαν ένα εμπορικό κέντρο. Κακό αυτό. Πολύ κακό. Το ΡΙΚ όμως δεν μας είπε γιατί τόση μανία Ρώσοι βομβαρδίζουν εμπορικά κέντρα. Μας το είπε η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και το ΤικΤοκ σήμερα. Το εμπορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε αποθήκη όπλων.

Εσωτερικές αμερικάνικες διαμάχες. Το υπουργείο εξωτερικών σαν τα κατάλοιπα του αμερικανικού νέο-αποικιακού μοντέλου/φαντασίωσης τζαι ο ρ?

By Δέφτερη Ανάγνωση


Τελικά, δεν είναι μόνο στην ΕΕ που αρκέφκουν να τρίζουν οι εκ των άνω υποβαλλόμενες διαταγές για το ουκρανικό... Από ότι φαίνεται στις ΗΠΑ υπάρχει τζαι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο άμυνας [που κατανοεί καλλύτερα τζαι την ρωσική στρατηγική τζαι την καταστροφική πιθανότητα να εμπλακούν σαν ΗΠΑ, στο ουκρανικό] τζαι που την άλλην το υπουργείο εξωτερικών [το βαθύ κράτος της Νούλαντ λτδ ας πούμε;...:)] που φαίνεται να ενθαρρύνει τζαι στις υστερίες των ΜΜΕ για πιο έντονη αντιπαράθεση...

Καθώς οι Ρώσοι ετοιμάζονταν για την επίθεση ενάντια στους Αζόφ στην Μαριούπολη, ενώ τα ΜΜΕ πουλούσαν το παραμύθι ότι στάλωσε η ρωσική επιχείρηση, ή ότι βομβάρδιζαν άμαχους δήθεν από δυσφορία, το Πεντάγωνο διέρρεε πληροφορίες ότι ουσιαστικά οι Ρώσοι κινούνταν συγκρατημένα τζαι ότι η όλη στρατηγική τους φαίνονταν να πηγαίνει σύμφωνα με το πλαίσιο που καθόρισαν από την αρχή..

Που κατάντησε η χώρα [οι ΗΠΑ] - να πουλούν θεάματα [για διάφορα συμφέροντα προφανώς, αφού η Ουκρανία φαίνεται να λειτουργούσε σαν αποικία των ΗΠΑ - τζαι στα ξεπλύματα κεφαλαίων από ότι φαίνεται] τζαι το Πεντάγωνο [που έζησε το φιάσκο στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, την Λιβύη κοκ] να είναι ο ειλικρινής του κλαμπ..

Δυο ανώνυμοι αξιωματούχοι σε άρθρο του Newsweekαπορούν με το επίπεδο παραπλάνησης τζαι συμφωνούν ότι ουσιαστικά η Ρωσία αποφεύγει τις μαζικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές...

«The Pentagon is engaged in a consequential battle with the U.S. State Department and the Congress to prevent a direct military confrontation with Russia, which could unleash the most unimaginable horror of war.

President Joe Biden is caught in the middle of the fray. So far he is siding with the Defense Department, saying there cannot be a NATO no-fly zone over Ukraine fighting Russian aircraft because “that’s called World War III, okay? Let’s get it straight here, guys. We will not fight the third world war in Ukraine.”

[...]

But on Tuesday, the Pentagon took the bold step of leaking two stories to reporters that contradict those tales. “Russia’s conduct in the brutal war tells a different story than the widely accepted view that Vladimir Putin is intent on demolishing Ukraine and inflicting maximum civilian damage—and it reveals the Russian leader’s strategic balancing act,” reported Newsweek in an article entitled, “Putin’s Bombers Could Devastate Ukraine But He’s Holding Back. Here’s Why.”

The piece quotes an unnamed analyst at the Pentagon’s Defense Intelligence Agency (DIA) saying, “The heart of Kyiv has barely been touched. And almost all of the long-range strikes have been aimed at military targets.”

A retired U.S. Air Force officer now working as an analyst for a Pentagon contractor, added: “We need to understand Russia’s actual conduct. If we merely convince ourselves that Russia is bombing indiscriminately, or [that] it is failing to inflict more harm because its personnel are not up to the task or because it is technically inept, then we are not seeing the real conflict.”

The article says:

“As of the past weekend, in 24 days of conflict, Russia has flown some 1,400 strike sorties and delivered almost 1,000 missiles (by contrast, the United States flew more sorties and delivered more weapons in the first day of the 2003 Iraq war). …

A proportion of those strikes have damaged and destroyed civilian structures and killed and injured innocent civilians, but the level of death and destruction is low compared to Russia’s capacity.

‘I know it’s hard … to swallow that the carnage and destruction could be much worse than it is,’ says the DIA analyst. ‘But that’s what the facts show. This suggests to me, at least, that Putin is not intentionally attacking civilians, that perhaps he is mindful that he needs to limit damage in order to leave an out for negotiations.'”

A second retired U.S. Air Force officer says:

“I’m frustrated by the current narrative—that Russia is intentionally targeting civilians, that it is demolishing cities, and that Putin doesn’t care. Such a distorted view stands in the way of finding an end before true disaster hits or the war spreads to the rest of Europe. I know that the news keeps repeating that Putin is targeting civilians, but there is no evidence that Russia is intentionally doing so. In fact, I’d say that Russian could be killing thousands more civilians if it wanted to.”

These Pentagon sources confirm what Putin and the Russian Ministry of Defense have been saying all along: that instead of being “stalled,” Russia is executing a methodical war plan to encircle cities, opening humanitarian corridors for civilians, leaving civilian infrastructure like water, electricity, telephony and internet intact, and trying to avoid as many civilian casualties as possible.” https://consortiumnews.com/2022/03/23/pentagon-drops-truth-bombs-to-stave-off-war-with-russia/

Αν θέλετε να μάθετε τζαι ποιοί κατασκευάζουν την εικονική πραγματικότητα [του στυλ – «ο ουκρανικός στρατός νικά.. ουπς μόλις χάσαμε την Μαρ

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΥπάρχει μια οργανωμένη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων... Τζαι μάλιστα φαίνεται να εξασφάλισε μονοπωλιακό καθεστώς με την απαγόρευση άλλων οπτικών..

Τζαι τα ψέματα τούτου του μονοπώλιου επιτρέπονται, έστω τζαι αν αφορούν τζαι την συγκάλυψη εγκλημάτων – ενώ η άλλη οπτική γωνιά, η στοιχειώδης δημοσιογραφική πρακτική της σύγκρισης, απαγορεύεται για τα δυτικά ακροατήρια με εκ των άνω διαταγές..

Τζαι δεν υπάρχει ίχνος ενδιαφέροντος για την πραγματικότητα – μερικοί προφανώς κερδίζουν από ένα πόλεμο που θα μπορούσε να διευθετηθεί με την ουδετερότητα της χώρας [όπως η Σουηδία οξά η Σουηδία εν πολλά δύσκολη τζαι το καθεστώς το πραξικοπήματος του 2014, εν δέχεται;] τζαι τήρηση έστω των συμφωνιών του 2015..

«WASHINGTON DC — Since the Russian offensive inside Ukraine commenced on February 24, the Ukrainian military has cultivated the image of a plucky little army standing up to the Russian Goliath. To bolster the perception of Ukrainian military mettle, Kiev has churned out a steady stream of sophisticated propaganda aimed at stirring public and official support from Western countries.

The campaign includes language guides, key messages, and hundreds of propaganda posters, some of which contain fascist imagery and even praise Neo-Nazi leaders.

Behind Ukraine’s public relations effort is an army of foreign political strategists, Washington DC lobbyists, and a network of intelligence-linked media outlets.

Ukraine’s propaganda strategy earned it praise from a NATO commander who told the Washington Post, “They are really excellent in stratcom — media, info ops, and also psy-ops.” The Post ultimately conceded that “Western officials say that while they cannot independently verify much of the information that Kyiv puts out about the evolving battlefield situation, including casualty figures for both sides, it nonetheless represents highly effective stratcom.”

Key to the propaganda effort is an international legion of public relations firms working directly with Ukraine’s Ministry of Foreign Affairs to wage information warfare.

According to the industry news site PRWeek, the initiative was launched by an anonymous figure who allegedly founded a Ukraine-based public relations firm.»

https://www.mintpressnews.com/ukraine-propaganda-war-international-pr-firms-dc-lobbyists-cia-cutouts/280012/

Ένα ενδιαφέρον σύμπτωμα [η πολιτική διάσταση της αυταρχικής υστερίας] τζαι μια απορία [υπαρχουν καλοί τζαι κακοί ολιγαρχες από την τέως ΕΣΣ

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Την υστερία σε σχέση με το ουκρανικό, στην Κύπρο, προσπάθησαν να την προωθήσουν οι νεοφιλελεύθεροι – οι τέλος παντων όπως μπορεί να ονομαστεί η παρειτσα που πουλούσε κάποτε «ευαισθησίες» τζαι υστερα ανακάλυψε στον πανικό της ότι θέλει λογοκρισία, χαφιεδισμούς, επιλεκτικό ρατσισμό κοκ. Το ότι ακολούθησαν οι πιο εθνικόφρονες δεν ηταν έκπληξη...Για την ελληνοκυπριακή δεξιά ο απλοϊκός διαχωρισμός άσπρου – μαύρου ηταν πάντα ο μόνος τρόπος που μπορούσε να κατανοεί το περιβάλλον της. Με φόντο το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει: να έχουν πρόσβαση στην εξουσία... Οποτε τζαι οι σπασμοί υστερίας γιατί υπήρχε κίνημα ειρήνης [το ανακάλυψαν λόγω ανάγκης..:)] που δεν ξεχνούσε το ιστορικό πλαίσιο τζαι απέδιδε ευθύνες τζαι στο ΝΑΤΟ. Η σύγκριση τζαι το ιστορικό πλαίσιο τους οδηγούσε σε παράκρουση...

Αυτό το σύμπτωμα των ημερών θα πρέπει να θεωρείται σαν θετικό με την έννοια της αποκάλυψης τζαι του τέλους μιας σειρας ψέματων. Τούτοι ενι , τούτοι ηταν...:)

Η απορία εν η εξής: οκ ανακάλυψαν τζαι τα φερέφωνα [εν εξόφθαλμο πκιον] της δεξιάς ότι υπήρχαν Ρώσοι ολιγαρχες τους οποίους εξυπηρετα το κόμμα τζαι ο πρόεδρος που εψηφισαν...Παίζουν πελλον βέβαια ότι οι νυν υστερικοί ενάντια στους Ρώσους ολιγαρχες εψήφιζαν το κόμμα που τους ευκόλυνε τζαι στο οποίο εκαμναν εισφορές. Τζαι για το χατίρι των οποίων εθελαν να μας φορτώσουν τζαι το καθολικό κούρεμα το 2013 – σαν «μένουμε Ευρώπη»..:)..Ε ατε τωρα οι Ρώσοι ολιγαρχες εν κακοί [αφού ετσι σας είπαν να λαλείτε], οι Ουκρανοί;...Εν καλοί ολιγαρχες;...Ως γεγονός; Τι άραγε χρηματοδοτούν οι Ουκρανοί ολιγαρχες;..:)..Τζαι άραγε ποιον σύστημα παράγει ολιγαρχες;..:)

Ναι σιγά σιγά κτίζεται τζαι η αντίσταση. Τζαι πρώτα πρέπει να στήσουμε τα οδοφράγματα του λόγου – της τεκμηρίωσης τζαι της ανάλυσης απέναν?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Μια πολλά καλή ανάλυση στο NewLeftReviewμε καταγραφή του φτηνιάρικου ρατσισμού που έφερε στην επιφάνεια το δυτικό άγχος για την απώλεια ηγεμονίας, αλλα τζαι μια τεκμηριωμένη καταγραφή τυ καθεστώτος διαπλοκής στο Κίεβο του Ζελενσκι σαν αχυράνθρωπου του Κοϊμοσκι που χρηματοδότησε τζαι το νεοναζιστικό τάγμα Αζοφ..

«There has been scarcely any realistic reflection on Zelensky’s record as a leader. One of the puzzles about Ukraine’s president is the counterintuitive relationship between his funding source and his election promises. His major donor was the brutal oligarch Ihor Kolomoisky who owns the 1+1 Media Group that broadcast Zelensky’s popular comedy vehicle, Servant of the People. Kolomoisky was an active proponent of war with Russia in Donbass who bankrolled the neo-Nazi Azov Battalion and other militias responsible for war crimes

https://newleftreview.org/sidecar/posts/the-belligerati?pc=1431

Για τις απρόσμενες συνέπειες των δυτικών κυρώσεων – όπως απροσμενη συνέπεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ηταν η ολοκληρωτικ?

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΟυσιαστικά η δυτική στάση, από την αρχή [με την παραγνώριση των ρωσικών ευαισθησιών για το ΝΑΤΟ, το πραξικόπημα του 2014, τζαι την μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ] σύρεται από τον καιροσκοπισμό της αμερικάνικης ηγεσίας [τζαι των νεοσυντηρητικων του βαθέως κράτους], οδηγεί την Ρωσία στην ανάπτυξη της αυτάρκειας τζαι την δημιουργια ενός Ευρωασιατικου οικονομικού μπλοκ. Το οποίο, ηταν ο βασικός φόβος της Δύσης, τζαι για τον οποίο προειδοποιούσε μεχρι τζαι ο Κίσσινγκερ..

Michael Hudson Well, one is to serve very much like a protective tariff on the sanctioned country. For instance, when America made sanctions on European trade with Russia, Lithuania dutifully stopped exporting cheese to Russia. Well, the result is that Russia set up its own cheese’s sector, and now it’s self-sufficient in cheese. If you sanction a country, you force it to become more self-reliant and across the board, from agriculture to dairy products to technology, Russia is forced to become more self-reliant and at the same time to depend much more on trade with China for the things that it is still not self-reliant in. So America is bringing about exactly the opposite of what it intended. It’s hopeless to somehow isolate Russia and then be able to go after China without Russia. And instead, what it’s doing is integrating the Eurasian core, Russia and China, exactly the policy that Henry Kissinger warned against going all the way back to Mackinder a century ago that said, Eurasia is the world island, Russia and China could be the whole world centre. That’s what the fight is all about. Well, American sanctions are driving Russia and China together, and America has gone to China and said, Please don’t support Russia. It most recently, on Monday, March 14, Jake Sullivan came out and told China, we will sanction countries that break our sanctions against Russia. And basically, China said, fine. You know, we’ll just break off all the trade between East and West now and the East, Eurasia is pretty much self-sufficient. The West is not self-sufficient since it began to industrialise, and it’s heavily dependent on Russia for not only oil and gas, but palladium and many raw materials. So the sanctions are ending up driving a wedge between the European countries.

https://www.counterpunch.org/2022/03/25/the-blowback-from-sanctions-on-russia/

Η βλακεία των κυρώσεων για το φυσικό αέριο – ή όταν οι Ουκρανοί θα χάσουν τζαι τα αυκά τζαι τα καλάθκια..

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Πριν λλίους μήνες, οι αμερικανοί [τζαι τα ευρωπαϊκά τους φερέφωνα] εφώναζαν ενάντια στον βόρειο αγωγό 2, διότι θα προσπερνούσε την Ουκρανία, άρα το φιλο-δυτικό καθεστώς του πραξικοπήματος του 2014, δεν θα είχε τα εισοδήματα από την διέλευση αερίου από την Ουκρανία..

Τώρα οι αμερικανοί τζαι τα φερέφωνα τους θέλουν να κοπεί πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο. Άρα οι Ουκρανοί εν θα έχουν τα εισοδήματα για τα οποία εφώναζαν κοκ προηγουμένως..

Αλλά οι αμερικανοί θα πουλούν το φυσικό τους αέριο τζαι μάλιστα σε πολλά πιο ακριβές τιμές...

Περί αποικιών λόγος... Τζαι η εξουσία της αποικίας φωνάζει για την.. «κυριαρχία» της..

Κάτι φαίνεται να κινείται τζαι στην ΕΕ; ...Τελικά, ο Μπάϊντεν έμεινε τζαι νακκον μισοδότζιη...

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Ο Μπάϊντεν, τζαι οι ΗΠΑ, φαίνεται να είναι ο βασικός δυτικός κερδισμένος μέχρι τώρα –  για την ώρα κανένας εν φαίνεται να αθθυμάται το Αφγανιστάν [όπως τζαι ούτε τις αναλογίες της χρήσης από τους αμερικάνους των νεοναζί τζαι των ισλαμιστών], ενώ η προσπάθεια για περιορισμό των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου ρίχνει τους ευρωπαίους στο έλεος των αμερικάνικων εξαγωγών σε πολύ ακριβότερες τιμές φυσικά.

https://dialogos.com.cy/financial-times-symfonia-gigas-gia-promitheia-tis-ee-me-fysiko-aerio-apo-tis-ipa/

Ένας βολικός πόλεμος για την τέως ηγετική χώρα στο παγκόσμιο σύστημα...

«Τέως» αφού το βεληνεκές της επιρροής σαφώς έσιει μειωθεί όπως δείχνει τζαι η διεθνής απροθυμία ταύτισης με την Δύση..

Τούτην την εφτομαδα όμως άρχισαν κάπως τζαι οι εσωτερικοί τριγμοί. Ο Μπάϊντεν επήεν στην Ευρώπη με στόχο να το παίξει ηγέτης του ΝΑΤΟ/δυτικού κόσμου... Αλλά μάλλον ήβρεν αντρόσιην..

Ο βασικός στόχος, όπως εφαίνετουν από τον τρόπο που οι αμερικανοί προωθούσαν την εκστρατεία τους στα ΜΜΕ, ήταν η άμεση απόφαση για διακοπή παροχής ενέργειας από την Ρωσία... Οι γερμανοι αυτήν φορά μάλλον εβάλαν όριο – τζαι αρνήθηκαν..

Αλλά τζαι η προσπάθεια να καθοριστεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα αγοράς ενέργειας [ιδιαίτερα με φόντο τις ΗΠΑ σαν βασικό προμηθευτή] προκάλεσαν τζαι αντιδράσεις από τον ευρωπαϊκό νότο – που ήθελε μια επιχορήγηση στην τιμή. Τζαι φυσικά ο βόρειοι αρνήθηκαν..

Οπότε δηλαδή επανήλθαμε [έστω τζαι συγκαλυμμένα για την ώρα] στην προηγουμένη διαμάχη  «βορείων» τζαι «νοτίων» για την λιτότητα που επιβλήθηκε λόγω ..κοίτα δεις..μιας τραπεζιτικής κρίσης στις ΗΠΑ..

Τούτη η εξάρτηση μάλλον κοστίζει στους ευρωπαίους – τζαι καθώς οι αμερικανοί πάσιν που μια κρίση σε άλλη, προφανώς κάποια στιγμή μπορεί να έρτει τζαι η ευρωπαϊκή ώρα της «ωριμότητας», αυτονομίας που θα ελάλεν τζαι ο Καντ..

Μια ακόμα αντίσταση [εστω τυπική σαν ελάχιστος σεβασμός στους πολίτες] στο αυταρχικό καθεστώς επιβολής μονοδιάστατης πληροφόρησης – σαν α

By Δέφτερη Ανάγνωση


Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πλην Σερβίας, οι πολίτες θεωρούνται υπήκοοι που μπορεί να παρασυρθούν. Τεθκια κατάντια. Για την συγκάλυψη της διαπλοκής/διαφθοράς τζαι τους νεοναζί της δυτικής Ουκρανίας. Αλλα τζαι σαν αποκάλυψη του πανικού της εξουσίας..

«Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να μην εφαρμόσει το μέτρο της ΕΕ της 1ης Μαρτίου 2022 σχετικά με τη διανομή περιεχομένου από ορισμένα ρωσικά κανάλια, συγκεκριμένα το Sputnik και το Russia Today. Αν και αυτά τα κανάλια αποτελούν εργαλεία στοχευμένης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πιστεύει ότι η αντιμετώπιση αναληθών και επιβλαβών δηλώσεων με γεγονότα είναι πιο αποτελεσματική από την απαγόρευσή τους.»

https://kosmodromio.gr/2022/03/25/elbetia-kata-ths-anastolhs-ths-thleop/

Οι στόχοι των αμερικανών – τζαι η φτήνια που πριμοδοτεί ουκρανικά πτώματα για να κερδίσουν κάποιοι στις επόμενες εκλογές..

By Δέφτερη Ανάγνωση


Οι λόγοι που οι αμερικανοί φαίνεται να ήθελαν την ρωσική επέμβαση, ίσως να είχαν να κάμουν πολύ λιγότερο με το τί θα γίνει στην ανατολική Ευρώπη κοκ, τζαι πολύ περισσότερο με το τί θα γίνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ ή/τζαι της Δυσης ευρύτερα...

Όσο κυνικό τζαι να ακούεται – τζαι ανεξάρτητα από το κόστος τζαι τις απρόσμενες συνέπειες: Οι αμερικανοί, το αμερικανικό βαθύ κράτος, όπως το εκπροσωπεί η Νούλαντ λ.χ., ήθελε αντιπαράθεση  - τζαι ουκρανικά πτώματα..

Από την οπτική του βαθέως κράτους μια κρίση στην Ουκρανία θα έδινε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να σβήσουν από την επικαιρότητα τζαι την μνήμη το φιάσκου στο Αφγανιστάν... Τα ουκρανικά πτώματα θα βοηθούσαν σε αυτό. Οι Ρώσοι δεν βοήθησαν, όμως, ιδιαιτερα το αμερικανικό πλάνο, γιατί δεν ακολουθήσαν την αμερικανική πρακτική του carpet bombing..

Ταυτόχρονα, με μια κρίση στην Ουκρανία, το αμερικανικό κράτος μετά την εσωστρεφή προεδρία Τραμπ θα εμφανίζονταν με νέα ρούχα – φιλειρηνικό, απέναντι σε επικίνδυνες ανατολικές αρκούδες. Τζαι παράλληλα θα έκανε επίδειξη της οικονομικής του πυγμής με τις κυρώσεις...Τζαι οι αμερικανοί θα πουλούσαν τζαι όπλα που θα βοηθούσε τα συμφέροντα του στρατιωτικού-βιομηχανικού κατεστημένου [όπως θα βοηθούσε τζαι την αμερικανική εξαγωγή ενέργειας το μπλοκάρισμα του ρωσικου βόρειου αγωγού]..

Στον οικονομικό τομέα, οι αμερικανοί κέρδισαν σαφώς – αλλά σε βάρος των ευρωπαίων. Οι Ρώσοι, όμως, φάνηκε να είχαν προετοιμαστεί, τζαι η διατήρηση σχέσεων με τις μεγάλες δυνάμεις εκτός Δύσης [τζαι η συσσώρευση χρυσού για περάσουν από το δολάριο στην αντιστοιχία του ρουβλιού με τον χρυσό] ήταν μάλλον ένα κρύο ντους για τους αμερικάνους..

Κάποτε οι αμερικανοί, το 1956, είχαν εξευτελίσει δυο αυτοκρατορίες [έστω τζαι υπό παρακμή], την βρετανική τζαι την γαλλική στην κρίση του Σουέζ..

Τωρά μπορούσαν να κοιτάζουν μόνο τα κέρδη τους σε βάρος των ευρωπαίων συμμάχων τους..

Ο τρίτος παράγοντας, τζαι ο πιο χυδαίος, που έσπρωχνε τους αμερικάνους προς την αντιπαράθεση ήταν τελείως εσωτερικός: Έρχονται κοινοβουλευτικές εκλογές [για Κογκρέσο και Γερουσία] στις ΗΠΑ. Οι κυβερνώντες δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν έδρες τζαι την ισχνή πλειοψηφία τους. Ταυτόχρονα, οι ρεπουπλικάνοι, το ιστορικό κόμμα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τους οπαδούς του Τραμπ, οι οποίοι απειλούν ουσιαστικά ότι θα στηρίξουν υποψήφιους που πρόσκεινται στον Τραμπ, αντί στο κομματικό κατεστημένο. Οπότε μια κρίση με την Ρωσία, τζαι μια δαιμονοποίησή της, ελπίζεται [τζαι από τους δημοκρατικούς, αλλά τζαι που το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο] ότι θα μετατραπεί σε απόσταση από τον Τραμπ τον οποίον τα ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν «όργανο του Πούτιν». Με ανοησίες σαν δήθεν αποδείξεις... Η στιγμή της παρακμής κατασκευάζει Τραμπ τζαι παράνοιες..

Μέχρι στιγμής πάντως οι υποψήφιοι που στηρίζει ο Τραμπ, δεν φαίνεται να χάνουν έδαφος στο εσωτερικό των ρεπουμπλικάνων..

Η κατάντια της ΕΕ

By Δέφτερη Ανάγνωση


Ο μεγάλος χαμένος της αντιπαράθεσης μεχρι στιγμής είναι σαφώς η ΕΕ.. Η Γερμανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην αμερικανική πίεση τζαι να μην εγκρίνει [για την ώρα] τον βόρειο αγωγό. Αυτό σημαίνει ότι με βάση το ουκρανικό [αν δεν καταφέρουν οι γερμανοί να αυτονομηθούν από τους Αμερικάνους] οι αμερικανοί θα υποχρεώνουν τους ευρωπαίους να πληρώνουν πολύ πιο ακριβά για ενέργεια..

Το μόνο ίχνος αντίστασης/αντίδρασης των ευρωπαίων ήταν ότι οι γερμανοί ανακοίνωσαν, νέα έξοδα για αγορά εξοπλισμών. Τωρά αν θα μείνουν στο ΝΑΤΟ σαν υποδεέστερη χώρα στους αμερικάνους ή αν θα τολμήσουν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω, είναι ασαφές ακόμα. Αν δοκιμάσουν να διεκδικήσουν «ευρωπαϊκό στρατό» οι αμερικανοί μπορεί να τους στήσουν καμιάν Ουκρανία τζαι στην Δύση..

Πάντως σε αυτόν τον τομέα οι αμερικανοί κέρδισαν με σαφήνεια. Τζαι ανέτρεψαν μια εν δυνάμει ρωσο-γερμανική συνεργασία για το προβλεπτό μέλλον θα μπορούσε να πει κάποιος/α, που ήταν μια έγνοια σε αμερικάνικους κύκλους..

Η Ευρώπη δέχτηκε και ένα δεύτερο πλήγμα – την υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών. Ένα τομέα ο οποίος είχε βελτιωθεί σαφώς από την μεταπολεμική περίοδο [μετά το 1945].. Η απαγόρευση ρωσικών τηλεοράσεων τζαι ο χυδαίος αντι-ρωσικός ρατσισμός, ουσιαστικά γελοιοποίησε την ό,ποια εικόνα ευρωπαϊκού διαφωτισμού κλπ κλπ..

Ουσιαστικά, οι ευρωπαίοι κατάντησαν να πριμοδοτούν τους νεοναζί στην Ουκρανία – ενώ στις χώρες τους υποτίθεται ότι απαγορεύουν την ναζιστική προπαγάνδα. Με αυτήν την έννοια ότι στήριζαν [έστω τζαι υπό αμερικανική πίεση στην Ουκρανία] ήρθε τζαι βρήκε τους ευρωπαίους στο σπίτι τους..

Ουσιαστικά, τα νεοναζιστικά τάγματα κλπ σαν οι ισλαμιστές της Ευρώπης, μπορεί αύριο να κάνουν πορείες στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων..


Η απαγορευμένη ερώτηση στα δυτικά ΜΜΕ τζαι στις αρλουμπολογίες των φερέφωνων: Τί θα στοίχιζε, δηλαδή, στην ΕΕ αν πίεζε το υποχείριό της στο ?

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΤζαι τί θα έχανε η Δύση αν επέμενε ότι έπρεπε να τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, αντί να παίζει πελλόν στο συνεχή βομβαρδισμό της περιοχής από τους νεοναζί;

Για μια φορά θα τηρούσε τζαι η Δύση τον λόγο της.

Τωρά αντίθετα μάλλον θα χάσει τζαι τα αυκά τζαι τα καλάθκια. Τζαι αργά ή γρήγορα το νεοναζιστικό αίσχος στην Ουκρανία θα δημοσιοποιηθεί...

Τζαι τότε ποιά αντροπη θα ντραπεί;

Μια αξιολόγηση των δυτικών προσμονών από μια σύγκρουση που άφησαν να εξελιχθεί – αν δεν την προώθησαν ενεργά με σκόπιμες προκλήσεις: πώς η

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


Αν κρίνει κάποιος/α από τον Economist τζαι άλλα δυτικά ΜΜΕ το αναμενόμενο σενάριο φαίνεται να ήταν να εισβάλει η Ρωσία, μετά να κατασκευαστεί ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης [όπου θα απαγορευόταν η συζήτηση για το τί έγινε το 2014-2022, τζαι γενικά η άλλη οπτική] το οποίο θα επέτρεπε να εμφανίζονται οι Ρώσοι σαν εγκληματίες, τζαι να δημιουργηθεί σε αυτό το πλαίσιο μια παγκόσμια υστερία. Τζαι με το «πυρηνικό όπλο» της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το swift,  να προκληθεί μια εσωτερική κρίση στην Ρωσία, να ανατραπεί ή να περιοριστεί η ηγεσία Πούτιν... τζαι να φκει δικαιωμένη η Δύση. Τζαι «φιλειρηνική» υποίθεται..

Αφού η Δύση δεν τα καταφέρνει με τα όπλα θα νικούσε με τις κυρώσεις τζαι τον πληροφορικό πόλεμο..

Σε τέτοιο πλαίσιο, η θέση της Ρωσίας ότι υπερασπιζόταν τον εαυτό της από πυρηνικά όπλα [αν έμπαινε το καθεστώς του Κιέβου στο ΝΑΤΟ] όπως τζαι η καταστολή στην ανατολική Ουκρανία θα λογοκρινόταν τζαι θα εξαφανιζόταν [τουλάχιστον από τα δυτικά ΜΜΕ] όπως γινεται τζαι με την εμπειρία των Παλαιστίνιων, τζαι όσων άλλων υπέφεραν από την Δύση αποικιακά τζαι μετα-αποικιακά..

Αλλά αλλάξαν οι τζαιροί... :)

Ο ρωσικός στρατός δεν αμολήθηκε όπως οι αμερικανοί στο Ιράκ – να τρέχουν να φτάσουν στην Βαγδάτη για να ανακοινώσουν θέαμα νίκης με μαζικούς βομβαρδισμούς παντού. Οι Ρώσοι κινήθηκαν στρατηγικά, εξασφαλίζοντας μια σταδιακή επέκταση από τα ανατολικά σύνορα προς το κέντρο με εστίαση σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τα δυτικά ΜΜΕ με την ευλογία της πολιτικής εξουσίας προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την ρωσική στρατηγική σαν «δυσκολία», «απρόσμενη αντίσταση των ουκρανών» κοκ σαν είδος ψυχολογικού πολέμου. Αλλά εμφανώς ο υπόλοιπος πλανήτης δεν ακολουθούσε. Τζαι σε αντίθεση με τους αμερικάνους [στο Ιράκ, την Λιβύη, τον Παναμά κοκ] συγκλίναν γύρω από το Κίεβο, αλλά επέμεναν σε συγκεκριμένα θέματα τζαι συζητούσαν.

Στο μεταξύ, οι δυτικοί πάτησαν το υποτιθέμενο «πυρηνικό» κουμπί του swift.. Δεν κατάρρευσε η Ρωσία... Αντίθετα αναδείχτηκε το αντίστοιχο κινεζικό σύστημα... Η πρακτική των απρόσμενων συνεπειών...

Μετά άρχισε ο πανικός με τους αμερικάνους να τρέχουν παντού να ζητούν στήριξη [τζαι από την Βενεζουέλα] καθώς οι κυρώσεις άρχισαν να έχουν επιπτώσεις στην Δύση σαν μπούμερανγκ...

Ούτε ο Πούτιν, ούτε η Ρωσία φαίνονταν να καταρρέουν...

Αντίθετα η δημοτικότητα του Πούτιν φαίνεται να ανεβαίνει, τζαι αν κρίνει κανείς από το μαζικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Μόσχα, μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία τον στηρίζει... όπως τζαι την επέμβαση στην Ουκρανία..

Η Δύση βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση: η μεν Ευρώπη θα πληρώσει οικονομικό τίμημα για μια περιπέτεια στη οποία την έσπρωξαν οι αμερικανοί, ενώ είναι εμφανές τζαι ένα αίσθημα αμηχανίας μπροστά στο γεγονός ότι πια μια μη-δυτική χώρα βάζει στο τραπέζι στρατιωτική ισχύ τζαι πυρηνικά τζαι απαιτεί σεβασμό.. άλλοι τζαιροί.. :)

Αυτές τις μέρες, προωθείται η ιδέα επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ώστε να επεκταθεί η «δημοκρατία» πιο πέρα. Αυτή η σχολή σκέψης θέλει την

By Δέφτερη Ανάγνωση


Σ’ αυτό το σενάριο υπονοείται ή λέγεται ότι μια ήττα της Ρωσίας, ώστε να τοποθετηθούν όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας, θα βοηθήσει την δημοκρατία να επεκταθεί ακόμα πιο πέρα.

Ιστορικά βέβαια, είναι πολλά τα σημεία του πλανήτη όπου μπήκε η Δύση, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι χώρες καταστράφηκαν, σε σημείο που δεν συνήλθαν ποτέ, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά.

Στον κόσμο μας, η αποικιοκρατία έχει συσσωρεύσει πλούτο στις χώρες της Δύσης κι άφησε τον υπόλοιπο κόσμο στην φτώχεια. Αυτή η διαφορά δεν φαίνεται να αλλάζει, μάλιστα η Δύση έχει κερδίσει στην εκκίνηση προ πολλού και καθόρισε την συνεχή σχέση ροής κεφαλαίου από φτωχές χώρες σε πλούσιες σε σημείο συνεχούς αφαίμαξης.

Η ροή κεφαλαίων κι εξαγορά των τοπικών ελίτ, συν την δημιουργία σιόκ (δόγμα του σιόκ Χιλή Αργεντινή κ.α), κάτι το οποίο γίνεται και στις χώρες, όπου θα μπαίνει η «δημοκρατία» αναμένεται μια επανάληψη του ίδιου φαινομένου.

Συνήθως, η δημοκρατία είναι ανάλογη με το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, παρόλο που μεγάλα κομμάτια εργαζομένων στη Δύση δεν την απολαμβάνουν λόγω ακραίας φτώχειας, όπως επίσης και δημοκρατικών ελλειμάτων.

Ο εκδημοκρατισμός της Ρωσίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ΝΑΤΟ, ούτε κι ο εκδημοκρατισμός της Ουκρανίας, της οποίας ο λαός έχει συμφέρον στην ουδετερότητα κι όχι την στρατικοποίηση που επιδιώκει η Δύση.

Θυσιάζοντας τον Ουκρανικό λαό, ο οποίος δεν θα είχε πόλεμο σε περίπτωση αποδοχής της ουδετερότητας, συν η ανεξαρτησία δυο Ρωσόφωνων περιοχών της, απλώς στρατικοποιεί την περιοχή και τον πλανήτη ακόμα περισσότερο.

Το άγχος των φερέφωνων του ΝΑΤΟ για την απείθαρχη αριστερά

By Δέφτερη Ανάγνωση

Το μένος μιας μερίδας των δεξιών ΜΜΕ, για την άρνηση υποταγής της αριστεράς στο ΝΑΤΟ είναι χιουμοριστικό για την περιρρέουσα υποκρισία [ποιοί μιλούν για βομβαρδισμούς, θύματα, πρόσφυγες τζαι ειρήνη] αλλά τζαι διπλά ενδεικτικό της εποχής:

Από την μια είναι σαφές ότι δεν κατάφεραν να επιβάλουν στην κοινωνία την υποταγή στην Νατοϊκή λογοκρισία τζαι τον ανάλογο ρατσισμό. Η προσπάθεια να πουλήσουν απλοϊκή ταύτιση «εισβολής»/ «εισβολής» ξέφτισε γρήγορα για μια μερίδα του πληθυσμού που το έψαξε κάπως – ιστορικά τζαι συγκριτικά. Εν τζαι το γέρημο το πραξικόπημα – τζαι στην Λευκωσία του 1974 τζαι στο Κίεβο του 2014.

Οπότε, καθώς η αντίσταση πολλαπλών εστιών [για το νεοναζισμό από το 2014, για τον αντι-ρωσικό ρατσισμό, για την δυτική υποκρισία που τωρά αθθυμήθηκε την ειρήνη κοκ] άρχισε να απλώνεται, είχαμε τζαι τις κωμικές παραστάσεις... Ο Νομικός ισως να ηρέμησε κάπως – έσιει εφτομάδα να δούμε επίπεδο «πουτινίτσας». Ο Κωστούης [ή η επιχείρηση γενικότερα..:)] πουλά Ουκρανία [με πάθος που αθθυμιζει το ξεπλυμα των τραπεζών την προηγουμένη δεκαετία. Ατε να μεν πουμε, από οίκτο, την συνειρμική προέκταση των διαφημιστικών πακέτων..:)]...Δακρύβρεχτα θεάματα [ποιός;. Το Κωστούην που ήταν «standing with Israel» σε κάθε βόμβα που έριχνε το κράτος του απαρτχάιντ στην Μέση Ανατολή, τζαι όπου τις έριχνε.. :)] ...Ο Στόγιας από ότι μεταφέρθηκε έσιει αυπνίες, ενώ ο Σ. Αντωνίου [των εθνικοφρόνων σωματείων λτδ] είσιεν τζαι ανάλυση  για να διαφωτίσει την ανυπόταχτη αριστερά ότι .. «έχασε το δρόμο» [όταν το καγρι γίνεται φαντασίωση προφανώς...:)]. Άμα ο απόγονος της ΕΟΚΑ β ενοχλείται, κάτι καλό μάλλον γίνεται... :).. Εν όπως τον Γρίβα που εθελεν τζαι «αριστερους εθνικοφρονες».... Άμα βρεθεί στα θκυο στενά η εθνικοφροσύνη θα φανταστει τζαι θα πουλήσει ό,τι νά’ ναι...

Από την άλλη, πέρα από την αντίσταση στο λαϊκό επίπεδο στην νατοϊκή επιβολή, το δισπίρκασμα της δεξιάς τζαι των φερέφωνών της μάλλον έσιει να κάμει τζαι με το ότι νοιώθουν το τέλος μιας εποχής. Όπου ας πούμε ταυτίζονταν με αμερικάνικους βομβαρδισμούς τζαι μετά επουλούσαν τους σαν «ρεαλιστική πραγματικότητα».. Τωρά τί να πουν μπροστά στην πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ που τους είχαν σαν φερέφωνα να φωνάζουν για «Μαδούρους», τωρά εκλιπαρούν τον Μαδούρo για να συνεργαστεί μαζί τους; Αύριο τα φερέφωνα, τζαι τα πρωτοσέλιδα, μπορεί να γλείφουν επίσης, τζαι ξανά, τζιαμέ που φτύνουν σήμερα..

Άμα είσαι πρόθυμος ιθαγενής να προσφέρεις υποταγή, φωνάζοντας ό,τι σου πασάρουν, μάλλον εν καλά που ανησυχείς...

Καθώς αλλάζει ο κόσμος, εσύ θα μείνεις ξεκρέμαστος σαν Ζελένσκι όταν ο Κοϊμόσκι [ο ολιγάρχης πίσω από τον ηθοποιό που κάμνει τον πρόεδρο] θα παίρνει τις αποφάσεις.


· Ένοχες σιωπές...

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, εν εσιει τίποτε να δηλώσει για την απόφαση ότι το κλείσιμο της FBME ηταν παράνομο;

Ο κ. Ηροδότου μάλλον εσιει πολλά στην πλάτη – σιωπηλές διευκολύνσεις, τζαι αλλα. Οποτε η σιωπή του είναι μάλλον μια καταγραφή μιας ευρύτερης πρακτικής: «κρύψε να περάσουμε»..

Τζαι προφανώς τα ΜΜΕ που εβολευτηκαν μια χαρά με διάφορους τρόπους από το τραπεζιτικό κατεστημένο, εν θα τολμήσουν να μιλήσουν. Σαν τεκμήριο μπορούμε να αθθυμήθουμε τον Πολίτη που λογόκρινε, με φόντο το διαφημιστικό πακέτο του Ηλιάδη της τράπεζας Κύπρου..

Ο κ. Ηροδότου εκτός από ένοχη σιωπή, εσιει τζαι άλλες ενοχές;

Θα έρθει μια εποχή που θα απαιτηθούν εξηγήσεις κύριε Ηροδότου. Να το θυμάσαι...:)

Weekly news 2 – τοπικά θεάματα ρατσισμού

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Στα τοπικά, η εθνικοφροσύνη φυσικά τωρά είναι απόλυτα, γονυπετής, στο πλευρό του ΝΑΤΟ, τζαι κάμνει τις ανάλογες επιδείξεις ρατσισμού. Τόση ευαισθησία για τους δυτικο-ουκρανούς [οι ανατολικο-ουκρανοί που αντισταθήκαν στους νεοναζί εν ενδιαφέρουν, εν αόρατοι] , όση εννοείται τζαι η ευαισθησία για τους ουκρανούς ολιγάρχες. Οι Ρώσοι ολιγάρχες απαγορεύονται τωρά, αλλά κάπως θα τους βολέψουν τα ημέτερα της αρπαχτής δικηγορικά γραφεία – ιδιαίτερα άμα δηλώσουν εναντίον του Πούτιν.. :) ..

Αλλά, πέρα από την υποκριτική ευαισθησια με μερικούς ουκρανούς πρόσφυγες, φυσικά την «Πουρνάρα» [σαν γενική μορφή συγκέντρωσης «Άλλων»] εν τη θέλουν στο χωρκό τους οι εθνικόφρονες του Παραλιμνιού που θα ψηφίσουν με πάθος ό,τι ακριβώς θα ψηφίσουν τζαι οι δήθεν φιλελέ φυλλάδες του ΔΗΣΥ [Πολιτης, Αλήθεια] που θυμίζουν πια εφημερίδες της ΕΟΚΑ β στο πάθος της αναπαραγωγής των συμφερόντων της σχετικής πρεσβείας... :)

Α ναι, επήεν τζαι ο Αναστασιάδης στην Πουρνάρα για να δώσει συγχαρητήρια στον Νουρή..

Ο Ασσάνζ σαν το σύμβολο μιας εποχής

By Δέφτερη Ανάγνωση


Η βρετανική δικαιοσύνη που υποτίθεται, ότι είναι αυτόνομη από τις πολιτικές παρεμβάσεις κοκ, αρνήθηκε έφεση στον Ασσάνζ. Άρα τωρά πια το πολιτικό κατεστημένο της τέως παγκόσμιας αυτοκρατορίας, μπορεί να τον παραδώσει στις ΗΠΑ.

Αν ο Τσόμσκι είναι ο διανοούμενος που τεκμηρίωσε αναλυτικά τζαι εμπειρικά την απατηλή εικόνα της δυτικής Δημοκρατίας – με φόντο την χειραγώγηση των ΜΜΕ- ο Ασσάνζ είναι το σύμβολο της αντίστασης στην χειραγώγηση των ΜΜΕ στο εσωτερικό της Δύσης. Είναι το άτομο που δημοσιοποίησε [για να πληροφορηθεί το κοινό] εγκλήματα στον πόλεμο του Ιράκ τζαι τί γίνεται πίσω από την πλάτη της κοινωνίας. Οπότε σε μια περίοδο που η Δύση, έχοντας χάσει πια τον έλεγχο τζαι του κοινού αλλά τζαι της πληροφόρησης [καθώς αναδύονται μη δυτικά πια διεθνή ΜΜΕ] λογοκρίνει την άλλη άποψη τζαι προσπαθεί να πουλήσει φτηνό ρατσισμό, δεν είναι παράδοξο ότι θα προσπαθήσουν να απειλήσουν τους εσωτερικά απείθαρχους με παραδειγμα τον Ασσάνζ..

Μέρος του προβλήματος, βέβαια, είναι ότι  μια θεαματική τιμωρία του Ασσάνζ, θα έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια την περαιτέρω απονομιμοποίηση της δυτικής οπτικής, τζαι του θεάματος της... «Δημοκρατίας» που προσφέρει αποικιακά η Δύση..

Θα έρθει μια μέρα που η μορφή του Ασσάνζ θα είναι το σύμβολο της δημοκρατικής δημοσιογραφίας – τζαι τα φερέφωνα θα είναι η ένδειξη μιας κατάντιας...

Το σύνδρομο τζαι το copy paste: όταν τα φερέφωνα αντιγράφουν - το whataboutism

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΌταν εφκήκαν αρχικά στο σεργιάνι τα φερέφωνα, με απαίτηση να γίνει αποδεκτή η λογοκρισία τζαι ο ρατσισμός, τζαι να λατρέψουν όλοι το ΝΑΤΟ, η πρώτη απόπειρα υπεκφυγής στις αντιδράσεις/αντίσταση στον εισαγόμενο αυταρχισμό ήταν με μια χαζοχαρούμενη εισαγωγή – το whataboutism. Όταν λ.χ. ρωτούσες τον τυπακο που το έπαιζε ότι ανακάλυψε την πολιτική, ή τον ατακάκια της λογοκρισίας, για το τί γινόταν τζαι τί έγινε στην Ουκρανία από το 2014 [με τους νεοναζί κοκ] σου πετούσαν την φράση. «Α αυτά είναι whataboutism..»..Μετά σε μπλοκάραν γιατί φυσικά δεν είχαν τί να απαντήσουν. Απλώς τους πάσαραν ή βρήκαν μια ατάκα [τα παιδάκια της ατάκας έτσι τζαι αλλιώς ] σαν είδος εξορκισμού, όπως οι μεσαιωνικοί παπάδες...

Ο όρος πηγάζει από τις συζητήσεις για το ιρλανδικό – τζαι ήταν βασικά η συντηρητική απάντηση, όταν κάποιος/α προσπαθούσε να εξηγήσει το ιστορικό τζαι πολιτικό πλαίσιο της ιρλανδικής αντίστασης στην Βρετανία τζαι την καταστολή. Ο φορέας του whataboutism ουσιαστικά τρέμει τον διάλογο τζαι φοάται τζαι την αναφορά σε ιστορικό τζαι συγκριτικό πλαίσιο..

Τώρα να πεις σε αυτούς τους καημένους του copy paste στην τρελή χαρά της αχαπαροσύνης, ότι η συγκριτική μέθοδος είναι βασικό απαραίτητο στοιχείο σε κάθε επιστημονική [ιδιαίτερα στις κοινωνικές επιστήμες] μέθοδος;

Πού να καταλάβουν, αντιγραφείς όπως είναι..

Θα σε μπλοκάρουν όπως ο κάθε χαφιεδούλης... :)


· Weekly news 1 – το ουκρανικό σαν σύμπτωμα του μετα-αποικιακού κόσμου που αναδύεται

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΗ αντιπαράθεση στην Ουκρανία αρκέφκει να αποκτά ένα ακόμα πιο σαφές μετα-αποικιακό πλαίσιο. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να απομονώσουν την Ρωσία, οικονομικά τζαι επικοινωνιακά, φαίνεται να συναντά ένα τείχος, το οποίο συγκροτούν οι μεγάλες δυνάμεις του αναδυόμενου τέως αποικιακού κόσμου, τζαι χώρες που άντεξαν τις δυτικές επεμβάσεις.

Η προσπάθεια της Δύσης [των ΗΠΑ με την ΕΕ σαν εξαρτώμενο υποχείριο] να μετατρέψει την ρωσική επέμβαση σε μια παγίδα για την Ρωσία – τζαι να δώσει έτσι ένα «μάθημα» στους μη ευρωπαίους «υπάνθρωπους», όπως αποκαλούν οι νεοναζί του Κιέβου τους Ρώσους τζαι τον υπόλοιπο πλανήτη εκτός Δυσης, μάλλον οδηγείται σε αδιέξοδο.

Οι Ρώσοι τζαι οι πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας απλώνονται σταθερά με εμπέδωση, ελέγχοντας [ή απελευθερώνοντας για τους ίδιους] ήδη το ένα τρίτο της χώρας.

Τζαι στην Δύση αντίθετα, η συνοδευτική αύρα της αποικιοκρατίας, ο ρατσισμός, οδηγείται σε ένα κωμικό κρεσέντο. Τάχα ευαισθησία για τους ουκρανούς που κινούνται προς την Δύση, αλλά απόλυτη λογοκρισία για τους ουκρανούς [της ανατολικής τζαι της νότιας Ουκρανιας] που υπέφεραν, έγιναν πρόσφυγες ή αντιστάθηκαν στους νεοναζί του Κιέβου τζαι της δυτικής Ουκρανίας. Πίσω στις εποχές που οι δυτικοί θα κατακτούσαν τον κόσμο ..για να τον εκπολιτίσουν.. τζαι υπήρχαν διαφορετικά ειδη ανθρώπων...

Εν για τούτο που η αντοχή της Ρωσίας φαντάζει στον εκτός Δύσης κόσμο, την πλειοψηφία του πλανήτη, δηλαδή, σαν το όριο που συναντά επιτέλους η ασυδοσία της μετααποικιακής Δύσης. Τα όριά της... τζαι στρατιωτικά τζαι που την άποψη της οικονομικής τζαι επικοινωνιακής επιβολής.

Τοπικά φερέφωνα

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΤην ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, το Κωστούην το αμίμητο, αμόλησε άλλην μια χαζοχαρούμενη ατακούλα για «πουτινίτσες». Εννόαν τους Ακελικούς. Εν τζαι εν θέμα επιπέδου, που το Κωστούην εν είσιεν έτσι τζαι αλλιώς. Η εικόνα του εν τζαι εν του ατόμου που ξέρει ή πληροφορεί [σε τούτα εν σαν τις αντιγραφές του Πρετεντέρη – με ατακούλες.. :)]..

Εν θέμα σεξισμού..

Η πουτάνα είναι μια γυναικά εργαζομένη στις σεξουαλικές υπηρεσίες...

Συχνά είναι θύμα εκμετάλλευσης... Αλλά τζαι ο όρος έσιει την δική του σημειολογία..

Για τους άντρες «πουτάνα» είναι η γυναίκα στην οποία αρέσει το σεξ [το οποίο για την φαλλοκεντρική φαντασίωση είναι υποπτο]  αλλά όχι μαζί τους ή μόνο μαζί τους.. :) ... Ο όρος χρησιμοποιείται ευρύτερα σαν στίγμα για τις γυναίκες. Ότι δεν ειναι «πιστές» [υπάκουες Πηνελόπες], ότι φλερτάρουν ή φαίνεται να τους αρέσκουν τζαι άλλοι άντρες κλπ ή ακόμα τζαι γιατί προβάλλουν το σώμα τους ερωτικά... Είναι βασικά ένας τυπικός μηχανισμός ελέγχου της γυναίκας. Τζαι ιδιαίτερα των επιθυμιών της..

«Πούτανος» ας πούμε εν υπάρχει σαν όρος... τζαι άμα ένας άντρας κάμνει σεξ με διάφορες γυναίκες θεωρείται τζαι προσόν...της πουλούς.. :)

Τζαι η χαζοχαρούμενη ατακούλα του Κωστουθκιού με αναφορά στον Πούτιν [πουτινίτσες] σήμαινε ακριβώς ότι επειδή οι ακελικοί εν δαιμονοποιούν τον Πούτιν,  ή λαλούν διστακτικά, αλλά λαλούν το, για το τί επροηγήθηκε το 2014, εν σαν τις γυναίκες που ένεν πιστές/υπάκουες...

Πώς μπορεί να άτομο που φαίνεται να το παίζει γκέι απελευθέρωση μπλα μπλα κλπ, να φκαίνει τζαι ρατσιστής/σεξιστής απέναντι στις ετερόφυλες γυναίκες, εν ενδιαφέρον..

 

Κάποιες νευρώσεις κάπου που θα ελάλεν τζαι ο Σικμούνδος... :)

De facto μέλος του ΝΑΤΟ: Η «απρόκλητη» επίθεση στην Ουκρανία

By ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Η μάχη του Καλού με το Κακό, των Δημοκρατιών με τον νέο Χίτλερ, οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας να επανέλθει στα γεωγραφικά όρια της Σοβιετικής Ένωσης, η καταδίκη της ρωσικής επίθεσης ως απρόκλητης και αδικαιολόγητης, συνθέτουν σήμερα το κυρίαρχο πλαίσιο συζήτησης. Είναι όμως αυτή η αλήθεια ή μια ακόμα προπαγάνδα;

Η αλήθεια χωρά μερικά σημεία ακόμα.

Η Ουκρανία είχε μετατραπεί σε προωθημένο φυλάκιο της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή και ακολούθως της ΕΕ, όπως εξήγησε ο βραβευμένος για την πρωτότυπη συνεισφορά του στην Πολιτική Επιστήμη, Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Mearsheimer (https://www.youtube.com/watch?v=Nbj1AR_aAcE) μιλώντας σε ένα ακροατήριο Βρετανικού Πανεπιστημίου στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Οι εναλλαγές στην εξουσία της χώρας, «ήταν αποτέλεσμα και των απευθείας επεμβάσεων της Δύσης».

Η έχθρα με τη Ρωσία καλλιεργήθηκε με σκοπό την εδραίωση του πιο πάνω δόγματος. Η Ρωσία, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008, με την οποία Γεωργία και Ουκρανία λάμβαναν την υπόσχεση της ένταξης στο ΝΑΤΟ με εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας, αντέδρασε και τόνισε ότι δεν θα αποδεχθεί την κυοφορούμενη κατάσταση. Οι ΗΠΑ όμως, ήθελαν να συνεχίσει η επέκταση σε Γεωργία και Ουκρανία.

Γιατί όμως η Ουκρανία έπρεπε να μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Το 2007, ένα χρόνο πριν λάβει η Ουκρανία το καθεστώς υπό ένταξης στο ΝΑΤΟ χώρας, στο βιβλίο του «Η Δεύτερη Ευκαιρία» ο Ζμπ. Μπρεζίνσκυ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, φώτιζε τους λόγους: «Αν η Τουρκία και η Ουκρανία πειστούν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει κλείσει γι’ αυτές, η μεν πρώτη μπορεί να διολισθήσει …προς τη Μέση Ανατολή, η δε δεύτερη, με την τρωτότητα της, θα εξάψει τις όποιες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες έχουν απομείνει στη Ρωσία». Επομένως, η πορεία της Ουκρανίας προς ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί στρατηγικό στόχο όχι κατ’ ανάγκη όπως λέγεται, του λαού της χώρας, αλλά των ξένων υπερδυνάμεων για να «απωθήσουν» τη πιθανή μελλοντική επέκταση της Ρωσίας. Συνάγεται λογικά και εκ των εξελίξεων ότι η Ρωσική επίθεση προκλήθηκε από την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την διαπάλη για διασφάλιση υπεροχής. Προκύπτει το ερώτημα εάν προέβλεπαν την αντίδραση της Ρωσίας.

Ακολούθως, ξέσπασε ο πόλεμος στην Γεωργία. «Σας είχαμε προειδοποιήσει» είπε η Ρωσία.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2014 η κρίση ξέσπασε στην Κριμαία, αποτέλεσμα των απευθείας επεμβάσεων της Δύσης στα εσωτερικά της Ουκρανίας, του διωγμού του Γιανουκόβιτς. Δεν υπήρχε περίπτωση να είχαν δεχθεί οι Ρώσοι, η Σεβαστούπολη και η έξοδος του Ρωσικού Στόλου στην Μαύρη Θάλασσα, να μετατραπεί σε Νατοϊκή βάση.

Έτσι, η Ρωσία εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία επιδίωξε οι «φιλο-ρώσοι» να μην ηττηθούν στην Ανατολική Ουκρανία. Πήραν την Κριμαία από την Ουκρανία, κάτι που σήμαινε ότι θα διαμελίσουν την Ουκρανία πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί; Η εξήγηση βρίσκεται και στην Realpolitik. Παραβιαζόταν η «ισορροπία ισχύος», οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά, έστω ανισόμετρη όπως ήταν. Η ιδέα ότι μπορεί να μεταφυτευτεί το ΝΑΤΟ στα Ρωσικά σύνορα δημιουργεί αντικειμενικό φόβο στην κυρίαρχη ρωσική πολιτική σκηνή. Το αντίστοιχο και για το ΝΑΤΟ, η επέκταση Ρωσίας (η καλύτερη της Σοβιετικής Ένωσης) στα σύνορα των ΗΠΑ, π.χ. στην Κούβα, θα ήταν ανήκουστη.

Όμως, οι Νατοϊκοί σύμμαχοι, υπό τον μύθο ότι αποτελούν τη κατεξοχήν δύναμη καλού, δεν τροποποίησαν αλλά συνέχισαν τον βασικό σχεδιασμό επέκτασης. Το ερώτημα κατά πόσο προέβλεπαν μια μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, προκύπτει ξανά πιο αμείλικτο.

Το Φθινόπωρο, 2021, επεκτάθηκε η κρίση. Γιατί τώρα; Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μετέτρεπαν σιγά σιγά την Ουκρανία σε ανεπίσημο, επί του εδάφους, de facto μέλος του ΝΑΤΟ: Οι κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν, εξόπλιζαν τους Ουκρανούς, όπως έκαναν και στη Συρία κατά αντιστρόφως ανάλογο τρόπο: στη Συρία ανακοίνωσαν ότι ο Άσσαντ αποτελεί απειλή που πρέπει να εκλείψει και ενίσχυσαν με δισεκατομμύρια τον ένοπλο αγώνα κατά της κυβέρνησης του, ενώ στην Ουκρανία υποστήριξαν με εξοπλισμούς, επενδύσεις και κάθε μέσο την ανάδειξη φιλο-αμερικανικής κυβέρνησης. Εάν η Ρωσία δεν επέμβαινε στρατιωτικά στην Συρία, όπου διατηρούσε στρατιωτικές βάσεις, θα υπήρχε σήμερα άλλη κυβέρνηση και άλλος χάρτης επί του εδάφους.

Τι σήμαινε πρακτικά για τη Ρωσία η de facto ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας; Απειλή. Η Τουρκία πώλησε επιθετικά drones στην Ουκρανία, οι Βρετανία και ΗΠΑ έδωσαν όλα τα είδη όπλων στην Ουκρανία, ονομάζοντας τα αμυντικά. Όμως είναι αστεία και προπαγανδιστική η φράση “αμυντικά” σε αντιπαράθεση με το επίθετο “επιθετικά” όπλα. Το δίλημμα ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα, σε ανασφάλεια και πόλεμο, γιατί ο απέναντι όταν εξοπλίζεται ο γείτονας κινείται με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, τον βλέπει ως εχθρό. Η Realpolitik προτάσσει ότι «όποιος θέλει ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο» αλλά η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική: η στρατιωτικοποίηση και η κούρσα εξοπλισμών προκαλεί τον πόλεμο!

Όπως σημειώνει ο Αυστραλός τέως πρεσβευτής και καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Τ. Kevin «Είδαμε από τις 17 Φεβρουαρίου και μετά μια αποφασιστική, πολύ απειλητική, αλλά ανόητη προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου κατά μήκος της γραμμής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου Τάγματος Αζόφ (σ.σ. φασιστών), να προχωρήσουν και να καταλάβουν το Ντονμπάς ακόμη και κάτω από τη μύτη των 130.000 ρωσικών στρατευμάτων που περιμένουν εντολές στην κοντινή Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι και των Αμερικανών συμβούλων του, όπως η Βικτόρια Νούλαντ, είχαν πείσει τον εαυτό τους ότι ο Πούτιν δεν θα τολμούσε τώρα να εισβάλει στην Ουκρανία μετά από όλες τις δυτικές προειδοποιήσεις για ευρύτερη τιμωρία». Για τρίτη φορά προβάλλει χωρίς απάντηση το ερώτημα κατά πόσο πρόβλεπαν ότι οι κινήσεις αυτές θα εξωθήσουν ή όχι τη Ρωσία σε πόλεμο ο οποίος θα παρουσιαζόταν ως αμυντικός.

Η πιο πάνω ανάλυση στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα. Όσο παράνομη είναι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο σχεδιασμένη και συστηματική υπήρξε η πρόκληση της από τους υλοποιούμενους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Και σήμερα, μιλάμε για μια διαφορετική Ρωσία. Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Ρωσία, σημαίνει και μονοπώλια. Σημαίνει και εξαγωγές κεφαλαίων και επενδύσεις, σημαίνει οικονομική δύναμη. Η χρηματιστική ολιγαρχία που υπάρχει στις αναπτυγμένες οικονομίες εκτός Ρωσίας, υπάρχει και στη Ρωσία. Επομένως, οι οικονομικές σχέσεις στη Ρωσία είναι σήμερα διαφορετικές σε σχέση με την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Αντικειμενικά επομένως, το κεφάλαιο είναι αναμενόμενο να γίνεται πιο επιθετικό, όχι μόνο για να προασπίσει τα συμφέροντα του αλλά και για να τα επεκτείνει. Αυτή η αλλαγή έχει την αντανάκλαση της στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο. Δεν πρέπει ασφαλώς να υποτιμηθεί ότι πρόκειται για μια χώρα με τεράστια ιστορία και κοινωνικές κατακτήσεις, η οποία «ταπεινώθηκε» μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και τη μετάβαση από πυρηνική υπερδύναμη σε αντιμετώπιση της ως «μέτριας ή περιφερειακής δύναμης». Σημειώνει στο βιβλίο του η «Παγκόσμια Τάξη» το 2014 ο Kissinger, κάποτε «οι σλαβικές φυλές σε απόσταση μεγαλύτερη των χιλίων εξακοσίων χιλιομέτρων στα ανατολικά είχαν συνασπιστεί για να σχηματίσουν μια ομοσπονδία με έδρα την πόλη του Κιέβου (σήμερα πρωτεύουσα και γεωγραφικό κέντρο του κράτους της Ουκρανίας, παρότι σχεδόν όλοι οι Ρώσοι την θεωρούν ταυτόχρονα αναπόσπαστο κομμάτι της δικής τους πατρογονικής κληρονομιάς)». Οι ιστορικές αναπολήσεις του περίφημου παρελθόντος και το αλυτρωτικό τους περιεχόμενο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εργαλειοποιούνται για εξυπηρέτηση επεκτατικών φιλοδοξιών και συντηρούν τον εθνικισμό, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Τουρκία με την άνοδο Ερντογάν. Στην περίπτωση της Ρωσίας, αυτές εξάπτονται και με τη σειρά τους τροφοδοτούνται από τις επί του εδάφους εξελίξεις και την άσβεστη προς το παρών επιθετικότητα των δυτικών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε λλίον τζαιρόν πάντως εν να υπάρχει ανάγκη για δημοκρατικό κίνημα στην Δύση αν συνεχιστεί η υστερία..

By Δέφτερη Ανάγνωση

Πάει που την λογοκρισία στον ρατσισμό τζαι τουτο που φκαίνει στην επιφάνεια εν ένα βαθύτερο απωθημένο. Τούτος ο αχταρμάς που ανακατώνει την ΕΣΣΔ [«οι κομμουνιστές» το οποίο φαινεται να κινητοποιεί τοπικά τα ορφανά της ΕΟΚΑ β που εντυθήκαν φιλελέ μασκέ] τζαι την αυτοκρατορικη Ρωσία [τσάρος, βάρβαροι Ασιάτες κλπ] εν ένα κοκτέιλ ρατσισμού τζαι αυταρχισμού που εν η Δύση [σαν πολίτες, σαν κοινωνίες που κέρδισαν κάτι μετά το 1945  τζαι την δεκαετία του 1960] που θα πληρώσει το κόστος στο τέλος με τις όποιες αυταρχικές συνέπειες..

Στο βάθος τούτου του υστερικού οχετού που θωρούμεν, υπάρχει φυσικά το ντε φάκτο γεγονός της κρίσης της δυτικής ηγεμονίας παγκόσμια. Η επιφύλαξη [στην Ασία όλες οι μεγάλες δυνάμεις αρνήθηκαν ταύτιση με την Δύση] εν διάχυτη ακριβώς γιατί η Ρωσία στα μάθκια των μη δυτικών εμφανίζεται σαν ένα οριο στις αυθαιρεσίες της Δύσης..

Τζαι έτσι κλίμα διεθνώς προκαλεί εσωτερικές υστερίες σε όσους είχαν μάθει [ή ζούσαν με την φαντασίωση] να εν οι «ηγεμόνες» του πλανήτη..


Η «δυτική Δημοκρατία».. Στην Τσεχία πάεις δικαστήριο τζαι φυλακή αν γράψεις, πεις, ή εκφράσεις θετική άποψη για την ρωσική ηγεσία, πολιτική

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Πρέπει να έχουν μεγάλο άγχος για την απείθαρχη πτέρυγα της κοινωνίας για να πετάσσουνται έτσι απειλές.... Τζαι οι προηγούμενοι, είπαμε, εν ήταν «δημοκρατικοί».. ενώ τούτοι;... :)

Gregoris Ioannou

Once McCarthyism is unleashed the narrowing of the permissible scope of political opinion is not only imposed through social and political pressure but can also take the form of economic sanctions (such as be fired from work) and criminal sanctions (for social media comments) including jailing.

Here is what the Supreme State Prosecutor of the Czech Republic has announced on the 26th February 2022:

…If someone publicly (including demonstrations, the Internet or social networks) agreed (accepted or supported the Russian Federation's attacks on Ukraine) or expressed support or praised the leaders of the Russian Federation in this regard, they could also face criminal liability under certain conditions for the criminal offense of approving a criminal offense pursuant to Section 365 of the Criminal Code, or for the criminal offense of denying, questioning, approving and justifying genocide pursuant to Section 405 of the Criminal Code….

https://verejnazaloba.cz/nsz/informace-k-moznym-trestnepravnim-limitum-svobody-projevu-ve-vztahu-k-situaci-na-ukrajine/#:~:text=Brno%2026.,Listiny%20z%C3%A1kladn%C3%ADch%20pr%C3%A1v%20a%20svobod.

Τους παλαιστίνιους εν τους θέλει η δυτική προπαγάνδα αλλά μια χαρά τους χρησιμοποιεί άμα το φέρει ανάγκη... Η παλαιστίνια μιτσιά που βαφτίσ?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

Όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει, σκοτώνει, ανατινάζει σπίθκια κλπ  η δυτική προπαγάνδα βόσκει αλλού..

Όταν όμως πρέπει να πουλήσει «αντίσταση» τάχα μου από ..ουκρανούς, τότε χωρίς ντροπή πιάνει τζαι εικόνες παλαιστινίων τζαι λανσάρει τες για.. ουκρανικές..

Η παλαιστίνια στην Μέση Ανατολή με φανελλούαν για τον ήλιο, που λαλεί στον στρατιώτη του Ισραήλ να «πάει έσσω του», μεταφερομένη στην ..Ουκρανία..

Εξεχάσαν τα γέρημα ότι εν κυκλοφορούν με φανελλούες στην Ουκρανία..εν κρυάδα..:). Τζια ότι η συγκεκριμένη φωτό εν μια δεκαετία πριν γιατί πλέον η μιτσιά ενηλικιώθηκε στις φυλακές του Ισραήλ..

❌