One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Υπερπλούσιοι στο διάστημα!

By puk
Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, για τον πλούτο, τη φτώχεια και τις ανισότητες στον πλανήτη. Μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει είναι εντυπωσιακά: Αν από την εποχή της κατασκευής των πυραμίδων στην Αίγυπτο βάζαμε στην άκρη 10.000 δολάρια την ημέρα, σήμερα θα είχαμε καταφέρει να μαζέψουμε το ποσό που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο […]

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον

By pacomonia

Αντιπροσωπεία του Α.Λ.Σ. ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 και της ΘΥΡΑ 9 παρευρέθηκαν σήμερα στο μνημείο πεσόντων Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατάθεσαν στεφάνι. Πάντα με όλα τα μέτρα προφύλαξης και τις αποστάσεις ασφαλείας δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε όσους έπεσαν στη μαχη ενάντια στο χιτλεροφασισμό.

Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης 2020
1 of 18

Ακολουθεί ανακοίνωση για την 9η του Μάη, Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης:

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον

75 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ξημερώματα 9 του Μάη του 1945 όταν οι ναζί παραδίδονταν άνευ όρων στον Κόκκινο Στρατό. Η συντριβή του χιτλεροφασισμού ήταν γεγονός, ενώ η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, η κόκκινη σημαία με το τιμημένο σφυροδρέπανο κυμάτιζε περήφανα στο Ράιχσταγκ, μέρες προηγουμένως.

Η συντριβή του φασισμού, ότι χειρότερο έχει γεννήσει ο καπιταλισμός, ήρθε με τόνους αίμα και θυσίες των λαών.

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον», όπως έγραψε ο ποιητής Φώντας Λάδης και μελοποίησε ο αείμνηστος Θάνος Μικρούτσικος.

Ο φασισμός κατέγραψε τα στυγνότερα εγκλήματα του καπιταλισμού. Οι λαοί έγραψαν εποποιίες αντίστασης με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, περιλαμβανομένης της μικρής μας Κύπρου που έβαλε το δικό της λιθαράκι και έδωσε τα δικά της θύματα στη μεγάλη αυτή αντιφασιστική νίκη.

Ότι κι αν κάνουν, όσα κι αν παραχαράξουν, η ιστορία είναι εκεί και μας διδάσκει στις μάχες του σήμερα. Δεν θα περάσει ο φασισμός και τα πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ που ανέβηκε στην εξουσία από τα μονοπώλια. Δεν θα περάσει η αντικομμουνιστική παραχάραξη της ιστορίας και η ανίερη επιχείρηση εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό που τον συνέτριψε. Δεν θα μετατραπεί στη μνήμη των λαών η σημερινή μέρα από επέτειος της αντιφασιστικής νίκης σε δήθεν μέρα της ΕΕ των μονοπωλίων. Δεν θα περάσει η επιχείρηση δικαίωσης των δοσίλογων ταγματασφαλιτών και η παράλληλη προσπάθεια απαξίωσης των αντιφασιστών νικητών του πολέμου και των απελευθερωτών των εδαφών που είχαν κατακτήσει οι ναζί. Δεν θα περάσει το ξέπλυμα του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά το φασισμό. Δεν σβήνει η εικόνα με την κόκκινη σημαία στο Βερολίνο.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά άλλα. Θα αφήσουμε όμως τους στίχους του τραγουδιού του συγκροτήματος Υπεραστικοί να μιλήσουν…

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948

Υ.Γ – Τα παιδιά του Omonoia Radio ετοιμάζουν απόψε η ώρα 19:30 αφιέρωμα για την 9η Μαΐου ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης.

Olağanüstü Hal Mi? Gönder gelsin! — Todd McGowan

By YKP
Koronavirüs salgınının en şaşırtıcı yanı, otoriterlik heveslisi Donald Trump ve Jair Bolsanaro gibi liderlerin olağanüstü hal ilan etmekte gösterdikleri isteksizliktir. Bunu ilan etmek devlet iktidarını arttıracaktır ve onlara insanların faaliyetleri üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir denetim imkanı verecektir, otoriterlik heveslilerinin özlemi de tam olarak budur. Fakat olağanüstü hal ilan etme fırsatını yakalamaktansa, Trump ve FOX […]

Slovenya: “Virüs gidecek ama diktatörlük kalabilir”

By YKP
13 Mart’ta, Covid-19 salgınının ilan edilmesiyle eşzamanlı olarak Slovenya’nın yeni bir hükümeti oldu. İstediği reformları uygulamakta başarısız olan Başbakan Marjan Šarec’in 27 Ocak’taki istifasının ardından, göçmen karşıtı ve sağcı Slovenya Demokratik Partisi (SDS) liderliğinde dört siyasi parti 25 Şubat’ta koalisyon kurmak için anlaşmıştı bile. Šarec, SDS önceki seçimlerde en büyük parti olsa da lideri Janez […]

Korona ve kapitalist krizin anatomisi – Prof. Dr. İzzettin Önder

By YKP
Her olay ya kısa-dönemli statik olarak ya da orta ve uzun dönemli dinamik olarak iki farklı şekilde ele alınıp, incelenir. Toplumsal olaylara bakış açısı bireyin ekonomik üretim ilişkileri bağlamında kazandığı bilinç gölgesinde belirlenir. Toplumsal üretim ilişkilerinin topluma kazandırdığı genel bilinç düzeyi ise, toplumun başat üretim ilişkisi düzeyine ve içinde bulunulan küresel sistemin kodlarına göre belirlenir. […]

John Bellamy Foster ile söyleşi: Trump, neo-faşizm ve COVID-19 salgını

By YKP
John Bellamy Foster, hem ekonomi politik hem de ekoloji alanında uzmanlığa sahip bir kişidir ve COVID- 19 salgınını çözümlemede bu iki ilgi alan önemli rol oynar. Ekonomi politik alanında yaptığı çalışmalar, ilk kez Paul Baran ve Paul Sweezy tarafından geliştirilen tekelci kapitalizmin hem anlaşılmasını hem de kavramsal gelişmesini sağlamıştır. Foster, bu kuramın küresel kapitalist ekonominin […]

Almasını bilene: Covid-19 dersleri![*] – Sibel Özbudun

By YKP
“Her şey sonunda iyi olacaktır. Eğer iyi değilse, daha sonu gelmemiş demektir.”[1]   Görüntüler sosyal medyaya düşerken midemizi bulandırdı: Kendine polis süsü verip, “Amcacım yaş kaç, sokaklarda dolaşıyorsun; bak bu seferlik ceza yazmıyorum” talkınıyla yaşlı adamla kafa bulan ve bu “ince” espriyi (herhâlde TT olma beklentisiyle) sosyal medyada paylaşanlar… Bir başka yaşlı adama maske takıp […]

Στήριξη προσπάθειας συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης

By pacomonia

Στο Social Space Kaymakkin κάθε Τρίτη μεταξύ 16:00-19:00 διοργανώνουν συλλογή τροφίμων και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες.

Καλούμε όποιο μπορεί να στηρίξει άμεσα την προσπάθεια ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

📍 Ακολουθεί η ανακοίνωση των διοργανωτών και τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται:

«Μετά που την θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα της περασμένης βδομάδας τζιαι αναγνωρίζοντας τις ανάγκες δεκάδων ατόμων τζιαι οικογενειών αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την συλλογή τζιαι διανομή ειδών πρώτης ανάγκης για ανθρώπους στο Καϊμακλί & γύρω περιοχές.

Για τούντον σκοπό το Καϋμάκκιν θα είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη του Μάη μεταξύ 16:00-19:00. Παρακαλούμε κοινοποιήστε το μήνυμα σε άτομα που μπορούν να συνεισφέρουν και σε άτομα που έχουν ανάγκη. Όποιος/α χρειάζεται τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να επικοινωνήσει με μήνυμα στη σελίδα.

📍 Τα είδη που θα συλλέγονται είναι κυρίως:

ρεβύθια, φακές τζιαι άλλα όσπρια
μακαρόνια, πουργούρι & άλλες ξηρές τροφές
ρύζι (μπασμάτι ή άλλο)
πολτός ντομάτας
ζάχαρη
χωριάτικο αλεύρι
ηλιανθέλαιο, ελαιόλαδο
πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ
αλάτι, μπαχαρικά
φρέσκα λαχανικά
δημητριακά
μπισκότα, γλυκά
γάλα
καφές, τσάι
σαπούνι/σαμπουάν
σκόνη πλυσίματος
χαρτί υγείας»

Να μην μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα

By pacomonia

Μια μέρα σαν τη σημερινή θα έπρεπε να βρισκόμασταν και πάλι στους δρόμους βροντοφωνάζοντας υπέρ της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της, αλλά πάνω από όλα θέτουμε την υγεία. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη ανά την υφήλιο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εργαζόμενοι και λαοί θυματοποιούνται εκ νέου και ο μόνος δρόμος για την αντεπίθεση των μαζών είναι σε πρώτο στάδιο η οργανωμένη πάλη για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα. Για προστασία της υγείας και των υπόλοιπων λαϊκών και εργατικών δικαιωμάτων και φυσικά η ενδυνάμωση του αγώνα για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπως εξάλλου αναφέρεται στο καταστατικό του σωματείου μας. Η κάθε πανδημία περνά, αλλά ο ιός που λέγεται καπιταλισμός και ο οποίος δεν «θεραπεύεται», ούτε «περιθάλπτεται», θα συνεχίσει να καταληστεύει τις λαϊκές μάζες και να σκορπά το θάνατο και την καταστροφή, είτε διαλύοντας τα συστήματα υγείας στο βωμό του κέρδους, είτε με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Για αυτό μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αναδεικνύεται ακόμη πιο επίκαιρη η αναγκαιότητα για ενδυνάμωση της πάλης για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. To αξίωμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.

Τιμάμε σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγου του 1886, τις βαμμένες με αίμα εργατών Πρωτομαγιές και όχι μόνο, που ακολούθησαν, κάθε ταξικό αγώνα σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Τιμάμε όσους εργάτες έπεσαν στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα γλώσσας και φυλής. Από το Σικάγο του Μάη του 1886, στους απεργούς καπνεργάτες στην Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή από τους ναζί μέχρι τους εργάτες στην πλατεία Ταξίμ την Πρωτομαγιά του 1977. Και σε τόσες άλλες κόκκινες Πρωτομαγίες, όπως και άλλους αιματοβαμμένους αγώνες της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα ημερολογιακής σύμπτωσης ή μη.

Τιμάμε τους εργαζομένους που θυσιάστηκαν στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο για τις λαϊκές μάζες, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Τιμάμε όσους δεν λύγισαν στο καμίνι της ταξικής πάλης και αντλούμε δύναμη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο, το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες της εργατικής τάξης.

Το πισωγύρισμα της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ανατολική Ευρώπη, δεν μπορεί να γίνεται πρόφαση υποταγής και μοιρολατρίας. Έτσι κι αλλιώς ότι κέρδισε η εργατική τάξη, σε κάθε μέρος του πλανήτη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, το έκανε με αίμα και σκληρούς αγώνες απέναντι στους κεφαλαιοκράτες και τους αστούς. Ανατρέποντας αρνητικούς συσχετισμούς που μόνο όταν σε βολεύει θα τους προτάσσεις πάντα ως δήθεν ανυπέρβλητους. Η ίδια η ιστορία έχει συντρίψει αυτές τις σοσιαλδημοκρατικές φωνές υποταγής στα αφεντικά. Φωνές που θα έλεγαν στους εργάτες του Σικάγο ότι μπροστά στο 8ωρο υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Φωνές που θα έλεγαν στους εργάτες και αγρότες της Ρωσίας ότι μπροστά στην Επανάσταση υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Απέναντι τους όμως, ορθώθηκε η φωνή της ταξικής πάλης, του αγώνα, της μη υποταγής. Σπάζοντας τη μοιρολατρία και τους αρνητικούς συσχετισμούς. Κερδίζοντας κατακτήσεις στον καπιταλισμό για καλυτέρευση των συνθηκών των μαζών και κάνοντας ακόμη μεγαλύτερα βήματα με επαναστάσεις και οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Το παράδειγμα της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας εν μέσω πανδημίας ελέω της καπιταλιστικής φύσης και της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, αναδεικνύει το αθεράπευτο του καπιταλισμού. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες για αυτές τις πολιτικές που προωθούνται πάντοτε με την ίδια συνέπεια όπως δείχνει και το παράδειγμα της δημόσιας υγείας που πρώτα αφέθηκε στο έλεος της για να έρθουν μετά τάχα δικαιωμένοι να την ιδιωτικοποιήσουν στο όνομα ότι τάχατες «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»… Εμείς άλλωστε το βιώσαμε αυτό στο πετσί μας ως σωματείο που γεννήθηκε ως αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση της ομάδας μας. Με την επικράτηση ακριβώς αυτών των νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων που υποτίθεται καταδικάζουν κάποιοι στην θεωρία, αλλά εφάρμοσαν στην πράξη στην ομάδα μας.
Εμάς παραμένει σημαία μας η ταξική πάλη ενάντια στους κεφαλαιοκράτες και τον ιμπεριαλισμό που επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα και αιματοκυλούν τους λαούς για τα κέρδη. Πάλη για πραγματική ειρήνη ενάντια στους πολέμους τους, συμβατικούς και μη. Πάλη ενάντια στο φασισμό που για άλλη μια φορά σηκώνει κεφάλι για να υπηρετήσει εκ νέου το κεφάλαιο και την εργοδοσία. Πάλη ενάντια στο συμβιβασμό με αριστερό προσωπείο και στις συντεχνίες που αντί να υπηρετούν τον εργαζόμενο και να προωθούν αγώνες ταξικά προσανατολισμένους, υπηρετούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τους εργοδότες, κρυβόμενοι πίσω από ξένες για το ταξικό εργατικό κίνημα ορολογίες όπως η λεγόμενη «κοινωνική ειρήνη», την ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι βιώνουν μια άνευ προηγουμένου έντασης ταξική επίθεση από το κεφάλαιο… Πάλη ενάντια σε ψευδεπίγραφες «ενότητες» που μας λένε να «μοιραστούμε τα βάρη» της καπιταλιστικής κρίσης επί κορωνοϊού, αλλά έχουν ως στόχο να φορτωθούν τα βάρη και πάλι στους εργαζόμενους και να συνεχιστεί η κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.

Με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης και της αντίστασης απέναντι στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που πρέπει να ανατραπεί για να θεραπευτεί πραγματικά η ανθρωπότητα.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948

Bingo για αλληλεγγύη σε παιδιά

By pacomonia

Φιλανθρωπικό bingo του olaomonoia.com
Κυριακή 3/5 στις 19:00
☆ Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών ☆

🎁 Τα Ομονοιάτικα δώρα του Bingo:
1⃣  Χειροποίητο canvas από τον Origuy
2⃣  Φωτογραφοθήκη με Origumy από τον Origuy (το logo της ομάδας μας χρησιμοποιήθηκε μόνο για σκοπούς promotion της τόμπολας)
3⃣  Φούτερ από την μπουτίκ της ομάδας μας
4⃣  Υπογεγραμμένη φανέλα από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας

🙏 Οι εισφορές έχουν ως εξής:
5 ευρώ – 2 κάρτες για 1 κλήρωση
10 ευρώ – 2 κάρτες για κάθε κλήρωση
15 ευρώ – 4 κάρτες για κάθε κλήρωση

🤏 Μικρές κάρτες για να είναι σύντομο
👌 Παρά τις δύσκολες εποχές που περνούμε, με 5 ευρώ μπορούμε να περάσουμε μια όμορφη ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΗ Κυριακή
🚸 Φιλανθρωπικός σκοπός
💯 ΌΛΑ τα χρήματα που θα μαζευτούν θα πάνε στον Σύνδεσμο Αγάπης για Παιδιά για τα παιδιά που χρειάζονται τα απαραίτητα και λόγω της καραντίνας δεν μπορούν να τα έχουν. Ο σύνδεσμος είναι ενήμερος για το bingo και θα δημοσιευτεί απόδειξη και αναλυτική κατάσταση από την εισφορά.

http://olaomonoia.com/filanthropiki-tompola-gia-sindesmo-agapis/

Koronavirüse karşı kolektif bir cevaba ihtiyacımız var – David Harvey

By YKP
Bu yazıyı New York’ta koronavirüs krizinin ortasında kaleme alıyorum. Yaşananlara nasıl tepki vereceğimizi bilemediğimiz zamanlardayız. Normalde böyle bir durumda bizler anti-kapitalistler olarak sokaklara çıkıp eylem ve ajitasyon yapardık. Bunun yerine, zamanın kolektif eylem biçimlerini gerektirdiği bir anda, sinir bozucu bir şekilde karantinadayım. Ancak Karl Marx’ın söylediği gibi, tarihi yazarken koşulları kendimiz seçemeyiz. Bu yüzden sahip […]

Temiz nükleer iddiası Çernobil’de çürüdü

By YKP
Ekosfer’in Çernobil kazasının 34. yılı nedeniyle yaptığı açıklama şöyle: Çernobil kazasıyla nükleer enerji gözden düştü. 1996 yılında küresel elektrik üretiminde nükleer santralların payı yüzde 17,5 iken bugün yüzde 10’a geriledi. 26 Nisan 1986 yılında Çernobil Nükleer Santralı’nda meydana gelen kaza nükleer enerjinin gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Kontrolden çıkan 4 numaralı nükleer reaktörden etrafa yayılan radyasyon, […]

Ekoloji Birliği: Nükleer sevdasından bir an önce vazgeçilmeli

By YKP
Ekoloji Birliği, Çernobil Felaketinin yıldönümünde bir açıklama yayınlayarak, “Ülkemizde ve tüm dünyada nükleer sevdasından bir an önce vazgeçilmeli, Akkuyu Nükleer Santralı inşaatı durdurulmalı” dedi. Açıklama şöyle:   ÇERNOBİL’İ UNUTMADIK! NÜKLEERE İNAT, YAŞASIN HAYAT! 26 Nisan, Çernobil Nükleer Santralı Kazasının yıl dönümü…Aradan 34 yıl geçti. Çernobil’e en yakın yerleşim yeri olan, Kiev’in 132 kilometre doğusundaki 49.360 […]

Nükleer Karşıtı Platform: Çernobil’i Unutmadık! Nükleer santral değil, sağlıklı yaşamak istiyoruz!

By YKP
26 Nisan 1986’daki Çernobil faciasının 34. yıldönümünde bir basın açıklaması yapan Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Çernobil kazasının nükleer çılgınlığının yarattığı bir olay olduğunu vurgulayarak nükleer macerasından vaz geçilmesi çağrısında bulundu. 26 Nisan 1986’daki “Çernobil faciası”nın 34. yıldönümünde bir basın açıklaması yapan Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Çernobil kazasının nükleer çılgınlığının yarattığı bir olay olduğunu vurgulayarak nükleer […]

Maske dağıtamayanlar iyot tabletini nasıl dağıtacak? – Özgür Gürbüz

By YKP
Koronavirüs salgınının Türkiye’ye bulaştığını anlayalı bir buçuk ay oluyor. Bugün hâlâ devletin ücretsiz dağıtacağını söylediği maskeleri bekleyenler var. Beklediğimiz, eşimizden dostumuzdan bulabileceğimiz bir maske olmasaydı ne yapacaktık? Mesela bir nükleer sızıntı sonrası çocukların, hamilelerin, bebek emzirenlerin alması gereken iyot tabletlerini bekliyor olsaydık ne olacaktı? Tiroid kanserine yakalanan çocuklarımıza bakıp, hükümetimizin takdiri mi diyecektik? Bugün Çernobil […]

Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu’ndan eylem çağrısı

By YKP
Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu Çernobil faciasının 34. yıldönümünde sosyal medya eylemi çağrısı yaptı. Çağrı şöyle: Bir kağıda “Kıbrıs nükleere hayır diyor” yaz, altına bir cümleyle gerekçeni ekle ve 26 Nisan Pazar günü saat 4’te #StopNuclear hashtag ile sosyal medyada paylaş!

Pandemiden Çernobil’e inkar, ihmal ve bir öngörü – Pınar Demircan

By YKP
Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sokaktaki yaşama es verdirip hayatı mekanların içine sıkıştırınca şehirdeki insanın doğadan kopuk oluşu da daha dramatik hale geldi. Özellikle İstanbul gibi yoğun nüfuslu ve yeşile hasret kentlerde nefes alınabilecek alanlar kaçınılmaz olarak kalabalıklar ürettiği için parklar, bahçeler, deniz kenarları da yasak. Üstelik bir aydan fazla bir süredir koruma adı altında eve kapatılan […]

CAPITALISM IS THE VIRUS

By pacomonia

Oμονοιάτισσες/Ομονοιάτες Ανυπότακτε Πράσινε Λαέ,

Επικοινωνούμε μαζί σας για όλα όσα μας βασανίζουν και είμαστε σίγουροι ότι βασανίζουν και εσάς αλλά και κάθε εργαζόμενο από την ημέρα έναρξης της πανδημίας.

Μέσα από την σημερινή μας ανακοίνωση θέλουμε να βροντοφωνάξουμε ότι:
Η επόμενη μέρα απαιτεί δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και ισχυρό κοινωνικό κράτος

📍 Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι γιατί τοποθετούμαστε πολιτικά. Εκ πρώτης όψεως εύλογο το ερώτημα θα πει κάποιος.
Για μας όμως η απάντηση είναι πολύ απλή αν και θα έπρεπε για όλους. Η πολιτική, όπως μας έχουν πει πολλές φορές και πολλοί συνήθως με ύφος πατερναλιστικό, είναι μέρος της ζωής μας και της καθημερινότητας μας. Μας ακολουθεί παντού, μας επηρεάζει σε όλα. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με την παρούσα κρίση με τον κορωνοιό.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι όμως. Για παράδειγμα η αδυναμία της εναλλακτικής φωνής να ακουστεί διότι δυστυχώς έχει αποτύχει. Και έχει αποτύχει διότι έχει συμβιβαστεί πλήρως και αποδεικνύεται περίτρανα αυτό όταν ακόμα και τώρα εν μέσω κρίσης του καπιταλισμού αποφεύγει να θέσει ζήτημα ανατροπής του βάρβαρου συστήματος που φανερά έχει αποτύχει.

☘ Επιπλέον και για να μην ξεχνιόμαστε. Είμαστε ένα σωματείο που γεννήθηκε ως αντίδραση στην ιδιωτικοποίηση της ομάδας μας, της επικράτησης αυτών των νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων που υποτίθεται καταδικάζουν κάποιοι στην θεωρία, αλλά εφάρμοσαν στην ομάδα μας. Κάτι ανάλογο δηλαδή που συμβαίνει με την δημόσια υγεία την οποία πρώτα άφησαν στο έλεος της για να έρθουν μετά τάχα δικαιωμένοι να την ιδιωτικοποιήσουν και μάλιστα ανενόχλητοι στο όνομα της πολύ γνωστής συνταγής του τάχα Δεν Υπάρχει Εναλλακτική. Κάτι τέτοια μας είπαν τότε και για την ομάδα μας. Ε λοιπόν εμείς δεν τα μασούμε αυτά.

Για αυτούς αλλά και πολλούς άλλους λόγους, λοιπόν, που δεν μας παίρνει να εξηγούμε στα πλαίσια μιας δημόσιας παρέμβασης και μόνο, οφείλουμε να τοποθετηθούμε πολιτικά. Άλλωστε, το no politica δεν ήταν ποτέ δικό μας σύνθημα και αρχή δράσης.

📍 Τι μας δείχνει αυτή η κρίση με την πανδημία του Covid19;

Αν και τα συμπεράσματα είναι εξόφθαλμα θα υπενθυμίσουμε μερικά.
Είδαμε ότι ο καπιταλισμός είναι βλαβερός για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τις κοινωνίες, την δημοκρατία. Ενδεικτικά εν μέσω πανδημίας το κυρίαρχο θέμα στην έρευνα για ένα νέο εμβόλιο είναι ο ανταγωνισμός πολυεθνικών αντί η επιστημονική συνεργασία και συνέργεια.

Είδαμε στα μάτια τα τεράστια κοινωνικά ελλείμματα που κτίστηκαν στις τελευταίες δεκαετίες νεοφιλελεύθερης επέλασης και εν τη απουσία αντίπαλου ιδεολογικού και πολιτικού δέους μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ανατολική Ευρώπη. Είδαμε με δέος τις εκατόμβες νεκρών που άφησε πίσω της η ανατροπή του συσχετισμού ισχύος σε διεθνές και εθνικό επίπεδο εις βάρος του κόσμου της εργασίας.

Είδαμε στα μάτια τα παιδιά ενός κατώτερου θεού: τους άστεγους, τους φτωχούς, τα παιδιά στα σχολεία χωρίς φαγητό και χωρίς σύνδεση με την τεχνολογία, τους ηλικιωμένους να αφήνονται στη μοίρα τους στα γηροκομεία, τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς ωράρια και χωρίς κοινωνική προστασία, τους μετανάστες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Είδαμε ότι η Ε.Ε απέτυχε παταγωδώς για μια ακόμη φορά. Δεν είναι λαϊκισμός ούτε ευρωσκεπτικισμός να το πεις και να απαιτήσεις μια διαφορετική κατάσταση, είναι καθήκον κάθε προοδευτικού ανθρώπου.
Είδαμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου είναι μια κυβέρνηση του άρπα κόλλα, μια κυβέρνηση στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και δέσμια του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού της. Δεν είναι απλώς ότι δεν μπορεί, είναι κυρίως ότι δεν θέλει να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, τον εργαζόμενο και τον άνθρωπο.

Από την άλλη, είδαμε ότι η θεσμική κυπριακή αριστερά κινείται μεταξύ συναίνεσης και εκλογικών σκοπιμοτήτων. Δεν μπορεί πλέον να σκεφτεί έξω από το πλαίσιο του συστήματος και δέσμια πολλών συμφερόντων δεν προτείνει ούτε καν μέτρα που σε μια άλλη εποχή θα χαρακηρίζονταν απλώς ως σοσιαλδημοκρατικά.

📍 Είναι πεποίθηση μας ότι η κοινωνική, η κρατική και άλλες μορφές κοινοτικού χαρακτήρα ιδιοκτησίας πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο ακόμη και εντός των πλαισίων του καπιταλισμού. Για μας αυτή η προσέγγιση είναι επιτακτική ανάγκη. Ο λαός δικαιούται εργασία με δικαιώματα, και δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία, οι μεταφορές.
Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
⭕ Εξέταση εθνικοποιήσεων ή επανακρατικοποιήσεων πρώην δημόσιων οργανισμών (π.χ., λιμάνια).
⭕ Πλήρης κατοχύρωση της δημόσιας υγείας για όλους. Ενίσχυση και στήριξη του ΓΕΣΥ. Επαναφορά των δημοσίων νοσηλευτηρίων υπό κρατική εποπτεία και διαχείριση. Επανεξέταση της υπόθεσης με την αυτονόμηση διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης.
⭕ Επαναδραστηριοποίηση του κρατικού αερομεταφορέα. Ένα νησί αποκλεισμένο δεν μπορεί να αφήνεται στο έλεος των ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών και να αναμένουμε τάχα το αόρατο χέρι της αγορά να ρυθμίσει τις τιμές προς όφελος των πολιτών.
⭕ Σύσταση δημόσιας τράπεζας πέραν και έξω από τα νύχια του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Μια τέτοια τράπεζα θα μπορεί έστω και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον μιας οικονομίας στην ΕΕ να δώσει ώθηση σε άλλου είδους οικονομικές δραστηριότητες και να στηρίξει οικονομικά τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (προγράμματα στέγασης, χαμηλότοκα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοιυς, κτλ.). Ταυτόχρονα θα συγκρατεί μέχρι ενός σημείου την ασύδοτη κερδοσκοπία των εμπορικών τραπεζών.
⭕ Επένδυση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας. Αυτούς που αφήσαν σκόπιμα να διαλυθούν.
⭕ Σταδιακή επανασύσταση του συνεργατισμού σε διάφορα πεδία και όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό.

Τα παραπάνω δεν είναι ολοκληρωμένος κατάλογος ούτε θα μπορούσε να είναι. Είναι όμως μια πυξίδα. Που για μας είναι οδηγός δράσης και όχι συνθήματα στα κοινωνικά δίκτυα και μελάνι ανακοινώσεων μόνο. Όχι μόνο λόγια και κατακραυγή ενάντια σε μια ανάλγητη κυβέρνηση. Πίεση, κινητοποιήσεις και δράσεις.

🚩 Η επόμενη μέρα απαιτεί δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για όλους.
🚩 Η επόμενη μέρα απαιτεί να μην μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.

Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ 1948

Υ.Γ – Μέσα στις επόμενες μέρες και με την βοήθεια της τεχνολογίας θα ανοίξουμε τον διάλογο με τον κόσμο της ομάδας μας και όποιο άλλο θελήσει για όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω.

Δεν θα περάσει ο φασισμός

By pacomonia

53 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη του 1967 στην Ελλάδα.

H απριλιανή Χούντα ξεπήδησε από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, του μετεμφυλιακού μοναρχοφασιστικού καθεστώτος που πλέον δεν μπορούσε να υπηρετήσει τους σκοπούς των κεφαλαιοκρατών. Η δικτατορία της 21ης Απρίλη ήρθε να καλύψει αυτό το κενό με την υποστήριξη των ίδιων ή των αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών κύκλων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, μέλη ΕΟΚ). Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην ιστορία, τα μονοπώλια για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να καταφύγουν σε οποιοδήποτε αντιδραστικό καθεστώς. Όλα εναλλάσονται από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία προς δικτατορικές φασιστικές και στρατιωτικές μορφές εξουσίας, αλλά όλα τα ίδια μένουν: Δικτατορία των μονοπωλίων. Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε!

Η χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα πάτησε ιδεολογικά και δομικά πάνω στο αντιδραστικό αστικό καθεστώς της δεξιάς και των συνοδοιπόρων της. Ένα μετεμφυλιακό αστικό κράτος του άκρατου αντικομμουνισμού, των τεράστιων μηχανισμών καταστολής κράτους και παρακράτους και της πλήρης υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η δικτατορία της 21ης Απρίλη συνέχισε στην ίδια πορεία αξιοποιώντας τους ίδιους μηχανισμούς. Υπηρέτησε το κεφάλαιο στο έπακρο και αγκαλιάστηκε εξ αρχής από τμήματα της αστικής τάξης. Συνέχισε να υπηρετεί τους ιμπεριαλιστές και τα σχέδια τους ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων όλων των μεθοδεύσεων και των εγκλημάτων που δημιούργησαν το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του 1974 στην Κύπρο μας. Το τουρκοφόρο πραξικόπημα της απριλιανής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, ένα ΝΑΤΟϊκό έγκλημα που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού μας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή, αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της δικτατορίας της 21ης Απρίλη. Όσους έδωσαν τη ζωή τους στην αντίσταση, περιλαμβανομένου του Κύπριου Γ. Τσικουρή. Όσους έχασαν τη ζωή τους σε βασανιστήρια ή δολοφονήθηκαν άνανδρα από την κρατική καταστολή και το λακέδες του παρακράτους. Όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν από τη Χούντα, περιλαμβανομένων των κομμουνιστών που για ακόμη μια φορά μετά που απελευθέρωσαν την Ελλάδα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διώξεων.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της αντίστασης και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη τιμή είναι το να αντλήσουμε διδάγματα από τους λαϊκούς αγώνες του τότε για τους αγώνες του σήμερα. Να αντλήσουμε διδάγματα από τα όρια του βάρβαρου καπιταλισμού και την αναγκαιότητα πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπως άλλωστε αναφέρεται στο καταστατικό του σωματείου μας.

Τιμάμε την πάλη των λαϊκών αγωνιστών του τότε συνεχίζοντας τους δικούς μας αγώνες σήμερα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο.
Και έχει σαν στάμπα τη ζωή μας σημαδεύσει, δεν θα περάσει ο φασισμός!

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948

Virüs, Kötü Hazırlanmış Avrupa’yı Vuruyor – Roberto Musacchio

By YKP
Sağlık sistemi koronavirüs yüzünden en çok sarsılan ülke olan İtalya, son yıllardaki neoliberal kesintiler ve özelleştirmelerin sıkıntısını yaşıyor. Ve sağlıktaki acil durum, yakında olması beklenen bir sonraki ekonomik acil durumun gelişini iyice hızlandırdı. Bir dönüm noktasıyla karşı karşıyayız. Şu anda tüm imkânların virüsle mücadeleye ve yetkililere “yardıma” gitmesi gerektiğini söylemeye gerek bile yok. Ancak içinde […]

The government undermines legality and the rule of law under the pretext of coronavirus

By Doros Polykarpou

In a statement the Minister of Interior appears perturbed by NGO accusations for violations of the law, European legislation and human rights of refugees and migrants, claiming that, with the compulsory “quarantine” of hundreds of refugees in congested detention centres, his ministry “does whatever is possible for providing housing, food and healthcare”, even for “illegal” refugees!  As to the lack of basic infrastructures for safeguarding human decency, his response is that «additional sanitary units are being installed and the electricity supply is being increased”.

However, the Minister of Interior does not respond to the accusations either as to flagrant violations of the Refugee Law and European legislation that primarily prohibit their detention,  or  as to the contempt of all recommendations and calls by international and European agencies. The Council of Europe (CoE) for example with the  CoE Tookit  calls on the member states to deal with the pandemic “in a way that respects the fundamental values of democracy, rule of law and human rights”, while the Commissioner for Human Rights of the CoE calls on member states to release migrants and asylum seekers in detention centres “to the maximum extent possible”.

The new migration policy of the Minister is focused on detention of asylum seekers and their concentration at “Reception” Centres for asylum seekers in Pournara and Kofinou. The two Centers have been turned to closed detention centres, under unacceptable, inhuman and humiliating living conditions, depriving them of basic human rights and putting their health to danger and therefore that of society at large, while at the same time suspending the asylum application examination procedures. There is already a nurse diagnosed with coronavirus at the Menoyia Detention Centre for Irregular Migrants and police officers serving there have been put in quarantine. However, no measures have been taken for the protection of the detained refugees and migrants and none of them have been tested for coronavirus, despite the fact that we have been informed of cases of detainees with some symptoms.  Contrary to common sense and in violation of the decrees of the Minister of Health for the prohibition of even small group gatherings, the Minister of Interior ordered the transfer of detainees from Menoyia to Pournara, detaining them in the spaces where some 700 people are being held, without any testing and risking their health and public health in general.   

In addition, the Minister of Interior does not explain that, in view of the lack over the years of a housing policy for refugees and migrants, “housing” for the detained asylum seekers is a tent or other similar rough structure, while for a section of migrants, especially those without papers, “housing” is simply a bed next to 5 or 10 other beds in a room in terrible repair but which carries a very steep rent. The same also applies to «medical care”, in the framework of which asylum seekers are limited to general hospitals of the area prior to GESY (General Health System), unable to register with a personal doctor and all that this entails, especially in the present conditions of coronavirus. For the majority of migrants, even those regularly paying their contribution to GESY for over a year now, continue to be excluded from registering with the system, which results in their being referred to a non-existent personal doctor when they apply to emergency departments.

Conceding that the above measures have been taken in the absence of coronavirus cases among asylum seekers, the Minister claims that their compulsory transfer and detention at Pournara and Kofinou «was deemed necessary … because it was found that they did not comply with the restrictive measures». Without substantiating his allegations, the Minister proceeds to stigmatisation and arbitrary punitive treatment (deprivation of liberty) of migrants and refugees.

By the same token, it was also deemed  «necessary», and «reasonable» as per a “Fileleftheros” journalist», to use violence,  excessive according to eyewitnesses, by the Special Traffic Squad «Ζ» of the police during the recent arrest of two migrants for not complying with the restrictive measures. In the framework of the toxic climate against migrant and refugee communities, shaped by the policy of the government and the Minister of Interior, including the use of the army with common  patrols in old Nicosia, Squad “Z” appears to concentrate its action in the old city of Nicosia, targeting  its racist rage at migrants and refugees and exhausting the frustrations of at least some of its members for demonstrating power and authority, through the use of verbal and physical violence as in the above arrest.  Occasionally, the police are “accompanied” in this “work” by some journalists, who completely “by chance” happen to be present in some cases by the police and who are all too ready not only to exonerate but to also promote police actions with relevant photographs and articles.    

KISA reiterates its position that the policies and actions of the Minister of Interior and the government, both in terms of mass detention and the arbitrary suspension of the asylum procedures during the pandemic as well as in relation to the unequal access to the right to healthcare, constitute blatant violations of the Refugee Law, European legislation and international human rights law but they are also extremely dangerous for the health of asylum seekers and public health in general.

KISA states that it fully appreciates the necessity to comply with the restrictive measures and that the small section of citizens, including migrants and refugees that violates the measures must be dealt with equally as all other citizens. The racist treatment, violence and stigmatisation of all the migrant and refugee population as potentially not complying with the measures and, therefore, as dangerous for public health, amounts to flagrant violations of the fundamental principles of equality, rule of law and human rights, undermining and shattering our country’s democracy and civilization.  

KISA deems as positive the interventions of both the UNHCR and the Commissioner for Administration and Human Rights but these must not be limited to general positions of the type “a report will be prepared” but they should posit in no uncertain terms the need for immediate measures for restoring legality and the rule of law.  Neither the visit in the form of a “tour” by the Minister nor the provision of “200 more tents” will lead to changing the Ministry’s unlawful policy and violations.

KISA has proceeded to legal measures, including before the European Court of Human Rights, as well as a report against the Ministry’s measures. At the same time, it calls on other civil society organisations, independent authorities and the competent parliamentary committees for immediate and dynamic interventions so as to fully restore   the government’s compliance with legality and the rule of law.

Steering Committee

Η κυβέρνηση υποσκάπτει τη νομιμότητα και το κράτους δικαίου ελέω κορονωϊού

By Doros Polykarpou

O Υπουργός Εσωτερικών  με ανακοίνωση του φαίνεται ενοχλημένος από καταγγελίες ΜΚΟ  για παραβιάσεις του νόμου, του ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και διατείνεται ότι, με την αναγκαστική «καραντίνα» εκατοντάδων προσφύγων σε συνωστισμένα κέντρα κράτησης, το υπουργείο του «κάνει ό,τι είναι δυνατό για την παροχή στέγης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», ακόμα και «παράνομων»! Για δε τις ελλείψεις στοιχειωδών υποδομών για διασφάλιση  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαντά ότι τοποθετούνται «πρόσθετες μονάδες υγιεινής και ενισχύεται η ηλεκτροδότηση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν απαντά εντούτοις στις καταγγελίες που διατυπώνονται ως προς τις κατάφωρες  παραβιάσεις  του περί Προσφύγων Νόμου και του Ευρωπαϊκού δικαίου που απαγορεύουν κατά κύριο κανόνα την κράτησή τους  ούτε και ως προς την περιφρόνηση όλων των συστάσεων και εκκλήσεων από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς όπως π.χ. του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που με δέσμη μέτρων (CoE Τoolkit) καλεί τα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της πανδημίας «με τρόπο που σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ  κάλεσε  τα κράτη μέλη να απελευθερώσουν μετανάστριες/τες και πρόσφυγες  που κρατούνται σε κέντρα κράτησης «στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Η νέα μεταναστευτική πολιτική του Υπουργού έχει ως επίκεντρο την κράτηση αιτητών ασύλου και τη συγκέντρωσή τους σε Κέντρα «φιλοξενίας» αιτούντων άσυλο στην Πουρνάρα και την Κοφίνου τα οποία έχουν μετατραπεί σε  κλειστά κέντρα κράτησης, κάτω από απαράδεκτες, απάνθρωπες  και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης, στερώντας τους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και εκθέτοντάς την υγεία τους σε κίνδυνο και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας ολόκληρης, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Ήδη, νοσηλεύτρια στο Κέντρο Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια έχει διαγνωστεί με κορονωϊό ενώ αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί έχουν τεθεί σε καραντίνα, χωρίς εντούτοις να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται εκεί και χωρίς κανένας από αυτούς να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι μας έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κρατουμένων που έχουν κάποια συμπτώματα. Σε πλήρη δε αντίθεση με την κοινή λογική αλλά και παραβιάζοντας τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας για την απαγόρευση ακόμα και μικρών ομαδικών συγκεντρώσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών, διέταξε χθες τη μεταφορά κρατουμένων από τη Μεννόγεια στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα, κρατώντας τους ακριβώς στους ίδιους χώρους όπου κρατούνται άλλα 700 άτομα, χωρίς καμία εξέταση,  διακινδυνεύοντας την υγεία τους αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα.   

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν εξηγεί επίσης ότι, ενόψει της διαχρονικής απουσίας οποιασδήποτε πολιτικής στέγασης προσφύγων και μεταναστριών/τών, «στέγη» για τους κρατούμενους αιτητές ασύλου είναι μια τέντα ή άλλη πρόχειρη κατασκευή ενώ για μερίδα μεταναστριών/των, κυρίως αυτών χωρίς χαρτιά, η έννοια της «στέγης» συμπυκνώνεται σε ένα κρεβάτι δίπλα σε 5 ή 10 άλλα σε ένα δωμάτιο σε άθλια κατάσταση αλλά με τσουχτερό ενοίκιο. Το ίδιο και με την «ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», στο πλαίσιο της οποίας οι αιτούντες άσυλο περιορίζονται στα προ-ΓΕΣΥ εποχή γενικά νοσοκομεία, χωρίς τη δυνατότητα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες του κορονωϊού, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστριών/των, ακόμα και αυτών που συνεισφέρουν στο ΓΕΣΥ εδώ και πάνω από ένα χρόνο, εξακολουθούν να αποκλείονται από εγγραφή στο σύστημα, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε ανύπαρκτο προσωπικό γιατρό όταν αποτείνονται στα τμήματα πρώτων βοηθειών.

Ομολογώντας  κατά τα άλλα ότι τα πιο πάνω μέτρα λήφθηκαν στην απουσία κρουσμάτων του κορονωϊού μεταξύ των αιτούντων άσυλο, ο Υπουργός θεωρεί ότι  η αναγκαστική μετακίνηση και κράτηση τους στην Πουρνάρα και την Κοφίνου «κρίθηκε επιβεβλημένη … επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν πειθαρχούσαν στα περιοριστικά μέτρα». Χωρίς να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς  του ο Υπουργός προχωρά στο στιγματισμό και την αυθαίρετη τιμωρητική μεταχείριση (στέρηση της ελευθερίας )μεταναστών και προσφύγων.

Με την ίδια λογική «επιβεβλημένη», και «εύλογη» κατά το δημοσιογράφο του «Φ», κρίθηκε και η υπέρμετρη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άσκηση βίας από τη μονάδα «Ζ» της αστυνομίας κατά την πρόσφατη σύλληψη δύο μεταναστών για μη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα. Στο πλαίσιο του τοξικού κλίματος που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών, στην οποία περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του στρατού με κοινές περιπολίες στην παλιά Λευκωσία,  έναντι των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, η μονάδα «Ζ»  φαίνεται να επικεντρώνει τη δράση της στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, στοχεύοντας με ρατσιστικό μένος σε μετανάστριες/τες και πρόσφυγες, και εξαντλώντας τα απωθημένα κάποιων, τουλάχιστον, μελών της για επίδειξη δύναμης και εξουσίας, με την άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας όπως στην πιο πάνω σύλληψη. Ενίοτε, στην «εργασία» αυτή η αστυνομία «συνοδεύεται» από κάποιους δημοσιογράφους που εντελώς «τυχαία» παρευρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις δίπλα από την αστυνομία και σπεύδουν όχι μόνο να εξωραΐσουν αλλά και να προωθήσουν το έργο της με το ανάλογο φωτογραφικό και δημοσιογραφικό έργο.    

Η ΚΙΣΑ επαναλαμβάνει τη θέση της  ότι οι πολιτικές και ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης, τόσο αναφορικά με τη μαζική κράτηση,  την αυθαίρετη αναστολή των διαδικασιών ασύλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και αναφορικά με την μη ισότιμη με τους Κύπριους πολίτες πρόσβαση στο δικαίωμα στην υγεία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του περί Προσφύγων Νόμου,  του ευρωπαϊκού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  αλλά είναι και  άκρως επικίνδυνες για την υγεία των αιτούντων ασύλου και τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα περιοριστικά μέτρα  και ότι η μικρή μερίδα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και μεταναστριών/των που τα παραβαίνει, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα όπως και όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η ρατσιστική αντιμετώπιση, η βία και ο στιγματισμός όλου ανεξαίρετα του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού ως εν δυνάμει παραβατών των μέτρων και, επομένως, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών της ισονομίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποβιβάζοντας και καταρρακώνοντας τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Η ΚΙΣΑ εκτιμά ως θετική της παρέμβαση τόσο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες όσο και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως οι παρεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να περιοριστούν σε γενικές τοποθετήσεις του «θα ετοιμαστεί έκθεση» … αλλά θα έπρεπε να θέσουν επιτακτικά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για αποκατάσταση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Ούτε η επίσκεψη υπό μορφή «ξενάγησης» από τον Υπουργό ούτε η παραχώρηση «200 επιπλέων αντίσκηνων» θα οδηγήσει στην κάμψη της παράνομης πολιτικής και των παραβιάσεων από πλευράς του Υπουργείου.

Η ΚΙΣΑ έχει προχωρήσει σε νομικά μέτρα, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και ετοιμασία καταγγελίας κατά των μέτρων του Υπουργείου. Ταυτόχρονα καλεί τις άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητες αρχές και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για άμεση και δυναμική παρέμβαση ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η συμμόρφωση με την νομιμότητα και το κράτος δικαίου από πλευράς της κυβέρνησης.

Διοικητικό Συμβούλιο

Σύμβολα της κοινής πάλης

By pacomonia

55 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη από τους φασίστες της ΤΜΤ. Ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού από σοβινιστές εθνικιστές που απέδειξε ότι η φασιστική βαρβαρότητα και στην Κύπρο δεν ξεχώριζε εθνική καταγωγή και γλώσσα. Ταυτόσημα και παράλληλα είναι τα εγκλήματα των φασιστών, Ε/κ και Τ/κ.

Στις 11 του Απρίλη 1965 οι δυο κομμουνιστές που έδωσαν μάχες μαζί στη ζωή, βρέθηκαν αγκαλιά και στο θάνατο. Έκτοτε παραμένουν σύμβολα της κοινής ταξικής πάλης όλων των Κυπρίων, της φιλίας και της συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ και της αντιφασιστικής κι αντι-ιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας.
Για άλλη μια φορά τιμούμε τη μνήμη των δυο κομμουνιστών ηρωομαρτύρων που συνεχίζουν να εμπνέουν την αναγκαιότητα για κοινή αντικατοχική πάλη, απελευθέρωση και πραγματική επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, χωρίς στρατούς, βάσεις και κηδεμόνες.

Καβάζογλου και Μισιαούλης εμπνέουν τον αγώνα για λύση του Κυπριακού μακρυά από το ΝΑΤΟ κι άλλους ιμπεριαλιστικούς κύκλους, οι οποίοι ευθύνονται για την κορύφωση του αιματοκυλίσματος του κυπριακού λαού με το δίδυμο έγκλημα του 1974. Εμπνέουν τη διαρκή μας πάλη ενάντια στους φάσιστες, ανεξάρτητα της μητρικής τους γλώσσας, που έγιναν οι καλύτεροι υπηρέτες των ξένων συμφερόντων. Εμπνέουν τον αγώνα μας ενάντια σε όλους όσους, παράλληλα με τους σοβινιστές, υπηρετούν σήμερα ξένα συμφέροντα αντίθετα με την επιδίωξη λύσης που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, δεν μπορούμε παρά να αποτίσουμε φόρο τιμής και στα υπόλοιπα θύματα του φασισμού στον τόπο μας. Στους δολοφονηθέντες από τους μασκοφόρους της ΕΟΚΑ (1956 και 1958) και την ΤΜΤ (1958) κομμουνιστές και προοδευτικούς Κύπριους. Στους δολοφονηθέντες από την ΤΜΤ ήρωες της προάσπισης της κυπριακής ανεξαρτησίας Aϊχάν Xικμέτ και Aχμέτ Γκιουρκάν (23/4/1962). Σε όλους τους δολοφονηθέντες από την ΕΟΚΑ Β’ προ του Ιούλη του 1974 και σε όλους τους ήρωες της αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα και στη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Στους δολοφονηθέντες στην Τουρκία την περίοδο 1976-79 από τους φασίστες «Γκρίζους Λύκους», Κύπριους κομμουνιστές φοιτητές που αγωνίζονταν και ενάντια στον ιμπεριαλισμό για τερματισμό της κατοχής (Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut, Sadık Cemil).

Επιτροπή Μορφωτικής Δράσης Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ 1948

The post Σύμβολα της κοινής πάλης appeared first on Omonia 1948 Official Website.

Προστατεύουμε τον εαυτό μας

By pacomonia

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου από τον κορωναϊό αλλά παράλληλα να προστατέψεις και την ψυχική σου υγεία.

Για αυτό και ως Σωματείο πέρνουμε την πρωτοβουλία να κοινοποιήσουμε την Γραμμή Συμβουλευτικής και Στήριξης 1410 του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Επαγγελματίες ψυχολόγοι θα σε ακούσουν και θα σε συμβουλέψουν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 10:00 μέχρι τις 23:00 και Σάββατο και Κυριακή από τις 15:00 μέχρι τις 23:00.

Το κοινό μπορεί επίσης να τηλεφωνεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 μέχρι τις 14:30, στα τηλέφωνα 22305106 και 22305107, εάν νιώθει ότι χρειάζεται υποστήριξη για τα παρακάτω:

📍 Ενημέρωση για τη χρήση τεχνικών αναγνώρισης και μείωσης της αγωνίας που νιώθετε λόγω των περιοριστικών μέτρων.

📍 Ενημέρωση για την αναγνώριση και διαχείριση αυξημένου επιπέδου διέγερσης (δυσκολίες στη ρύθμιση συναισθημάτων και συμπεριφοράς).

📍 Οργάνωση και αξιοποίηση του προσωπικού χρόνου.

📍 Οργάνωση της καθημερινής ρουτίνας

📍 Δραστηριότητες για χαλάρωση

📍 Διερεύνηση προσωπικών στόχων για κάθε μέρα ( π.χ εργασία από το σπίτι).

📍 Διατήρηση ρόλων και κοινωνικών δεξιοτήτων.

📍 Διατήρηση σύνδεσης με την κοινότητα.

The post Προστατεύουμε τον εαυτό μας appeared first on Omonia 1948 Official Website.

The government’s new measures on asylum violate human rights and endanger public health

By Doros Polykarpou

The so-called Pournara Reception Centre in Kokkinotrimithia has been turned from a Centre of initial registration and medical examination of asylum seekers, with a maximum period of stay of 72 hours, to a Detention Centre, where today more than 600 people are detained for long periods, deprived of their freedom, under inhuman and humiliating living conditions.

On the pretext of the coronavirus, the Minister of interior proceeded to the compulsory transfer of an additional  large number of asylum seekers from centres and facilities where they stayed in various districts under tolerable conditions, to the Pournara Detention Centre, so as to keep them in detention and in “quarantine”, when there were no coronavirus cases in the facilities they stayed, without being informed about the reasons and their right to judicial recourse. Putting asylum seekers who were transferred there in quarantine violates the decrees of the Ministry of Health on the coronavirus as they do not fall under any of the categories for which quarantine is mandatory.

KISA points out that, in violation of the principle of the prohibition of discrimination and on clearly racist criteria, the large majority of asylum seekers transferred to and/or already at the Pournara Detention Centre are people of African descent.

In addition, the government has, again on the pretext of the coronavirus, suspended refugees’ and asylum seekers’ access to the asylum procedures:

 • The Cyprus coast guard, in violation of the Refugee Law and European legislation, forced a refugee boat away from Cyprus’s territory waters, which resulted in their being saved by the T/C authorities, where they are hosted until now.
 • The Alien and Immigration Unit of the Police refuse to receive new asylum applications, which leaves a number of refugees without a residence status and access to rights and to healthcare.

The government has limited the free movement of detained asylum seekers as well as access of NGOs and volunteer organisations to the Reception Centre in Kofinou to such an extent that this Centre too has in effect been turned to a “closed centre”. In addition to limiting access to Kofinou, the government has also prohibited KISA’s and other NGOs’ access to Pournara, again in violation of the law and the right of asylum seekers to have access to human rights NGOs.

The contention that the government is exploiting the pandemic in order to limit refugees’ rights is clearly demonstrated by the fact that these measures had been announced before the pandemic, in the framework of the toxic environment shaped by the government on the pretext of the increase in the number of asylum seekers, which should have been expected in view of the situation in Syria and the Turkish policy on refugees, and the adoption of a xenophobic and racist rhetoric, which links refugee issues with terrorism, criminality, cultural and demographic threats to the Cypriot society.

KISA considers the above policies and actions of the Minister of Interior and the government as unlawful and in breach of the Refugee Law and European legislation but also as extremely dangerous to public health and to the health of asylum seekers for the following reasons:

 1. Detention of asylum seekers is an exceptional measure which can only be imposed in very specific circumstances which do not apply  in this case. The Pournara Centre has in effect been turned to a Centre of unlawful detention of hundreds of asylum seekers.
 2. The designation of specific place of residence linked with the provision of reception conditions  is again an exceptional measure, to the right of asylum seekers to free movement and it is unlawful and arbitrary as the procedures provided for in the law were not followed.  
 3. The detention of more than 600 people in the Pournara Detention Centre under inhuman and humiliating conditions, which do not ensure at the minimum the necessary hygiene conditions and the implementation of the coronavirus decrees of the Minister of Health, endangers primarily the asylum seekers but public health as well.

Once again KISA calls on the state to proceed immediately to changing its policies, to put an end to the unlawful detention of asylum seekers and to ensure access to the right to health and protection from the coronavirus by all, irrespective of ethnic origin or residence status.

In the framework of its role and action for the protection of the human rights of asylum seekers and against their racist treatment, KISA will consider legal measures and will also proceed with reports to the competent European and international bodies.

Steering Committee

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το άσυλο παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία

By Doros Polykarpou

Tο λεγόμενο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά έχει μετατραπεί από Κέντρο αρχικής καταγραφής και ιατρικών εξετάσεων αιτητών ασύλου με μέγιστη περίοδο παραμονής τις 72 ώρες, σε Κέντρο Κράτησης, όπου σήμερα κρατούνται για μακρόχρονη περίοδο πέραν των 600 αιτητών ασύλου, οι οποίοι στερούνται της ελευθερίας τους, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης.

Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στην υποχρεωτική μετακίνηση μεγάλου αριθμού αιτητών ασύλου, από κέντρα και υποστατικά όπου διέμεναν σε διάφορες επαρχίες υπό συνθήκες υποφερτές, στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα για να τεθούν κι αυτοί υπό κράτηση και σε «καραντίνα», τη στιγμή που κανένα κρούσμα δεν υπήρξε στους χώρους όπου διέμεναν,  χωρίς καμία ενημέρωση για τους λόγους και το δικαίωμά τους για προσβολή των αποφάσεων ενώπιον Δικαστηρίου. Η θέση σε καραντίνα των αιτητών ασύλου που μεταφέρθηκαν εκεί παραβιάζει τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας σε σχέση με τον κορωνοϊό αφού δεν εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες για τις οποίες επιβάλλεται η καραντίνα.

Η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι, κατά παράβαση  της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων και με εντελώς ρατσιστικά κριτήρια, η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών ασύλου που μετακινήθηκαν ή/και βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα είναι άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Επίσης, η κυβέρνηση, με το πρόσχημα του κορωνοϊού και κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, έχει αναστείλει την πρόσβαση των προσφύγων σε διαδικασίες ασύλου:

 • Η Κυπριακή ακτοφυλακή απομάκρυνε κατά παράβαση του περί Προσφύγων Νόμου και του ευρωπαϊκού δικαίου πλοιάριο με πρόσφυγες από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με αποτέλεσμα αυτοί να διασωθούν από τις τ/κ αρχές, όπου και φιλοξενούνται μέχρι σήμερα.
 • Τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης αρνούνται να παραλάβουν νέες αιτήσεις ασύλου, με αποτέλεσμα ένας αριθμός προσφύγων να παραμένει χωρίς καθεστώς παραμονής και πρόσβαση σε δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση έχει περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση των διαμενόντων αιτητών ασύλου και την πρόσβαση των ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου σε τέτοιο βαθμό που και αυτό έχει στην ουσία μετατραπεί επίσης σε «κλειστό κέντρο». Πρόσθετα με τον περιορισμό της πρόσβασης στην Κοφίνου η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση της ΚΙΣΑ και των άλλων ΜΚΟ στη Πουρνάρα κατά παράβαση και πάλι του Νόμου και του δικαιώματος των αιτητών ασύλου να έχουν πρόσβαση σε ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περιορίσει τα δικαιώματα των προσφύγων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά είχαν εξαγγελθεί πριν από την πανδημία, στα πλαίσια του τοξικού κλίματος που η κυβέρνηση διαμόρφωσε με πρόσχημα την αύξηση του αριθμού των αιτητών ασύλου, η οποία θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενη λόγω της  κατάστασης στη Συρία και της Τουρκικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, και την υιοθέτηση μιας ξενοφοβικής και ρατσιστικής ρητορικής, η οποία συνδέει τα θέματα προσφύγων με τρομοκρατία, εγκληματικότητα, πολιτιστική και δημογραφική απειλή για την κυπριακή κοινωνία.  

Η ΚΙΣΑ, θεωρεί τις πιο πάνω πολιτικές και ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών και της Κυβέρνησης ως παράνομες και κατά παράβαση του περί Προσφύγων Νόμου και του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και ως άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την υγεία των αιτητών ασύλου για τους πιο κάτω λόγους:

 1. Η κράτηση αιτητών ασύλου αποτελεί εξαιρετικό μέτρο το οποίο μπορεί να διατάζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το Κέντρο Πουρνάρα έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε Κέντρο παράνομης κράτησης για εκατοντάδες αιτητές ασύλου.
 2. Ο καθορισμός της διαμονής προσφύγων σε συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας ή/και κράτησης και πάλι είναι εξαιρετικό μέτρο το οποίο μπορεί να διαταχθεί κατ΄εξαίρεση του δικαιώματος των αιτητών ασύλου σε ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή και είναι παράνομος και αυθαίρετος αφού δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες στο νόμο διαδικασίες∙
 3. Η κράτηση 600 και πλέον ανθρώπων στο Κέντρο Κράτησης Πουρνάρα υπό συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές που δεν διασφαλίζουν τις κατ΄ελάχιστο αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και την εφαρμογή των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας  για τον κορωνοϊό, θέτει σε κίνδυνο πρωταρχικά τους ίδιους τους αιτητές ασύλου αλλά και τη δημόσια υγεία.

Η ΚΙΣΑ καλεί για ακόμα μια φορά το κράτος να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή των πολιτικών του να τερματίσει την παράνομη κράτηση αιτητών ασύλου και να διασφαλίσει πρόσβαση στο δικαίωμα στην υγεία και σε προστασία από τον κορωνοϊό σε όλους, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής ή καθεστώς παραμονής.

Στο πλαίσιο του ρόλου και του έργου της για την προστασία  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων ασύλου και κατά της ρατσιστικής αντιμετώπισης τους, η ΚΙΣΑ θα κινηθεί νομικά και θα  προχωρήσει επίσης σε καταγγελία προς τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς.


Αποχαιρετάμε τον αντιφασίστα αγωνιστή Μανώλη Γλέζο

By pacomonia

Σήμερα απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών ο αγωνιστής της αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Σήμερα που συμπληρώνονται 68 χρόνια από την εκτέλεση των αλύγιστων Ελλήνων κομμουνιστών αγωνιστών της ταξικής πάλης Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση, από το ίδιο αστικό καθεστώς που έθεσε με τις ίδιες στοχεύσεις, πάμπολλες φορές στο ίδιο εδώλιο τον Γλέζο και κάθε Έλληνα κομμουνιστή αγωνιστή.

Όπως είχε δηλώσει ενώπιον των κατήγορων του στη δεύτερη απολογία του ο Νίκος Μπελογιάννης: «Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας… Ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο… και, όταν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας…Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας». Στη δε πρώτη απολογία του στο στρατοδικείο ο άνθρωπος με το γαρύφαλο είχε ξεσκεπάσει τους κατήγορούς του: «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το κόμμα μου παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας. Στο πρόσωπό μου δικάζεται η πολιτική του ΚΚΕ».

Και o Γλέζος βρέθηκε στο εδώλιο για τον ίδιο λόγο. Συνολικά o Γλέζος έχει καταδικασθεί 28 φορές, περιλαμβανομένων τριών εις θάνατο που μετατράπηκαν σε ισόβια. Δραπέτευσε αρκετές φορές. Ο συνολικός χρόνος παραμονής του Γλέζου στις φυλακές ήταν 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία. Έτσι «τίμησαν» οι αστοί την αντιστασιακή δράση του Γλέζου. Άλλωστε παρόμοια ήταν η τύχη όσων απελευθέρωσαν την Ελλάδα από το ναζιστικό τέρας μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία. Έγιναν εννέα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Γλέζου.

Σήμερα αποχαιρετάμε τον Μανώλη Γλέζο που μαζί με τον Λάκη Σάντα έγραψαν αντιστασιακή αντιφασιστική ιστορία κατεβάζοντας τη ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης, μια ενέργεια σύμβολο της αντίστασης του ελληνικού λαού που ενέπνευσε τους λαούς της υπό κατοχής Ευρώπης. Αποχαιρετάμε τον αγωνιστή Γλέζο, τον Γλέζο που φυλακίστηκε, διώχθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για όλα όσα εκπροσωπούσαν οι αγώνες του ελληνικού λαού και του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Ως ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 δεν μπορούμε παρά να αντλούμε έμπνευση από τους ταξικούς αγώνες και την αντιφασιστική πάλη την οποία υπηρέτησε από τις τάξεις του λαού ο Μανώλης Γλέζος. Οι αγώνες του μέσα από τις τάξεις του κομμουνιστικού κινήματος τον έβαλαν στο στόχαστρο των ναζί κατακτητών, του αμερικανοκίνητου μοναρχοφασιστικού αστικού καθεστώτος που ακολούθησε την απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και της Χούντας.

Γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου στην Ελλάδα, στις 9 Σεπτέμβρη 1922. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα συμμετείχε στην Αντίσταση μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Φυλακίσθηκε τρεις φορές και βασανίστηκε τόσο από τους Γερμανούς ναζί, όσο κι από τους Ιταλούς φασίστες. Τη νύχτα της 30ής προς την 31η Μάη 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν από την Ακρόπολη την εμετική σημαία με τη σβάστικα.
Μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδας από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πέρασε από τις τάξεις του ΚΚΕ και της ΕΔΑ και από τις ηγεσίες των εφημερίδων «Ριζοσπάστης» και «Αυγή». Στις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη 1951, παρότι φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ εκπροσωπώντας το παράνομο ΚΚΕ από το οποίο αποχώρησε το 1968. Φυλακισμένο τον βρήκε και η εκλογή του στη βουλή με την ΕΔΑ το 1961. Το 1961 εκλέγηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τους αγώνες του καταδικάστηκε τρεις φορές εις θάνατο (από τους ναζί κι από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της Ελλάδας το 1948 και το 1949 εν μέσω εμφυλίου), αλλά οι ποινές θανάτου δεν εκτελέστηκαν την πρώτη φορά για σοβαρούς λόγους υγείας και στις άλλες περιπτώσεις λόγω της δημόσιας κατακραυγής του ελληνικού λαού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κινητοποίησης διεθνών προσωπικοτήτων που τις μετέτρεψαν σε ισόβια καταδίκη.

H διεθνιστική αλληλεγγύη και οι πιέσεις της ΕΣΣΔ ανέτρεψαν και ισόβιες καταδίκες του Γλέζου, ο οποίος όμως πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και του μετεμφυλιακού καθεστώτος και της Χούντας (1967-71). To 1962 βραβεύτηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Μετά την Χούντα συμμετείχε στην ανεπιτυχή ανασύσταση της ΕΔΑ της οποίας ηγήθηκε μάλιστα μετά το 1985. Εκλέχτηκε βουλευτής το 1981 και το 1985 με το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της τότε συνεργασίας της ΕΔΑ με το συγκεκριμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Διετέλεσε και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Toν Ιούνη του 1985 ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το 1987 παραιτήθηκε από βουλευτής.

Στις 7/4/1999 συμμετείχε στην αποστολή της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, η οποία αγωνίστηκε εν μέσω βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, σε φιλικό με την Παρτιζάν στα πλαίσια της αλληλεγγύης με το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Ήταν υποψήφιος του «Συνασπισμού» το 2000 και το 2002 δημιούργησε την ομάδα «Ενεργοί Πολίτες» μέσω της οποίας ήταν υποψήφιος του «Συνασπισμού» στις τοπικές εκλογές του 2002 και του διαδόχου του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές του 2004.

Συμμετείχε σε αντιμνημονιακές διαδηλώσεις δεχόμενος δυο φορές επίθεση από τα ΜΑΤ που του έριξαν και χημικά.

Τελικά εκλέγηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις δυο εκλογικές διαδικασίες του 2012 και ευρωβουλευτής του το 2014 (με υπόσχεση να παραιτηθεί μετά από ένα χρόνο όπως κι έπραξε). Δραστηριοποιήθηκε για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα λόγω της φρικτής ναζιστικής κατοχής.

Διαφώνησε δημόσια με τις μνημονιακές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανταποκρίνονταν με τις προεκλογικές ψευδαισθήσεις που μοίραζε ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του.

Αργότερα συμμετείχε ανεπιτυχώς ως υποψήφιος της ΛΑΕ στις βουλευτικές του Σεπτέμβρη του 2015. Μάλιστα τότε είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού ως επικεφαλής υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΛΑΕ είχε καλέσει το λαό να ψηφίσει τον εαυτό του, είτε μέσω του ΚΚΕ, είτε μέσω της ΛΑΕ.

The post Αποχαιρετάμε τον αντιφασίστα αγωνιστή Μανώλη Γλέζο appeared first on Omonia 1948 Official Website.

Μήνυμα αγώνα για προστασία του περιβάλλοντος

By pacomonia

Σήμερα 28 Μαρτίου είναι η «Ώρα της γης» και από η ώρα 20:30 μέχρι τις 21:30 κλείνουμε τα φώτα στα σπίτια μας στέλνοντας το μήνυμα για προστασία του περιβάλλοντος. Είναι επίσης και μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε αυτές τις μέρες ότι το βάρβαρο σύστημα δεν κατάστρεψε μόνο τη δημόσια υγεία, με τα αποτελέσματα της να τα βλέπουμε σήμερα, αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη που ζούμε.

Αγώνας ενάντια στο σύστημα που ξεπουλά το φυσικό πλούτο, που καταστρέφει δάση και που ιδιωτικοποιεί θάλασσες και ακτές είναι αγώνας υπέρ της ζωής, του πλανήτη και του ανθρώπινου είδους. Παράλληλα αγώνας υπέρ του περιβάλλοντος επιβάλλεται να είναι και αγώνας ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που από τη φύση του είναι άδικο και επικίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Εμείς ως ένα Σωματείο γέννημα θρέμμα του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα μπορούσαμε να μην είμασταν και ένα Σωματείο που παλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από τα κείμενα μας, τις δενδροφυτεύσεις μας, αλλά και με την κίνηση φέτος να τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος της φανέλας μας το μήνυμα “Stop Climate Change” θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κόσμο, να αφυπνίσουμε συνειδήσεις έτσι ώστε όλο και παραπάνω κόσμος να ενταχθεί στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή που συντελείτε.

#StopClimateChange
#peoplesomonia
#omonoia1948
#pacomonia

The post Μήνυμα αγώνα για προστασία του περιβάλλοντος appeared first on Omonia 1948 Official Website.

Protection of public health is not feasible amidst exclusion and discrimination!

By Doros Polykarpou

On 12/03/2020, the Council of Ministers adopted, without any prior consultation, the much-trumpeted action plan for “holistically dealing with the increasing migration flows”. KISA expressed right from the beginning the conviction that the policies of “examination of manifestly unfounded applications within one month”, the designation of “safe countries of origin”, the “shortening of the time of examination of asylum applications” and speeding up of procedures with reducing the enshrined deadlines of recourse to judicial protection, the creation of closed detention centres for asylum seekers and speeding up of forced returns with the effective involvement of FRONTEX, not only violate the refugee law but they are also unfeasible in the absence of the required structures, the necessary human resources and the corresponding legal framework. 

Today, especially under the present conditions of the COVID-19 pandemic, the action plan is no longer only unfeasible and illegal but it constitutes a substantial threat to public health of the whole population.

When physical distancing and voluntary self-isolation is the rule for almost all people, the government has decided and daily promotes the piling up and crowding of migrants and asylum seekers in detention and reception centres, thereby rendering them into centres of rapid and certain spreading  of coronavirus.

At exactly the time when the rule of law needs to stand firm and the number of detainees / confinees to be limited to the absolutely necessary minimum or to be eliminated altogether, it has been decided to reopen all wings of the Menoyia Detention Centre, while new detainees are not transferred to the Menoyia Detention Centre but to various police stations, in conditions that have already been ruled by the ECtHR as inhuman and degrading. It has also been decided to “host” more than 600 people at Pournara, in conditions that violate the very decrees of the state for protection from coronavirus. At the same time, the Reception Centre for Asylum Seekers in Kofinou has been turned to a “closed centre”, without a single case of COVID-19.

In effect, with concentrating such numbers in detention and/or reception centres, of people who have not committed a crime and do not in any way threaten public order, there can be no guarantee as to the protection of public health as it is totally impossible to comply with the measures of the ministerial decrees for the protection of public health.   

When administrative detention in many European countries is being limited, because of the infeasibility of the implementation of detention orders and, therefore, without any legal basis, Cyprus opts for the “solution” of detention and deportation, ignoring the short- and long-term consequences of detention that leads to nowhere.

And of course there is no reference to the living conditions of detainees and those “hosted” in these centres (please see (CPT standards and CPT statement of principles of COVID-19 of the Council of Europe).

When it is imperative to be prioritized, vulnerable groups within the most vulnerable group of detainees and refugees, they remain invisible. Pregnant women, children, persons with health problems and with disabilities have only one capacity, that of the “other”, the “foreigner” who must be distanced from “ours” and to automatically be  piled up and confined along with hundreds of other people, that is to be exposed to guaranteed dangerous conditions.

Before it is too late and the spreading of the virus becomes uncontrollable, KISA considers that it is imperative to fully review the measures, taking into consideration the threat of coronavirus as well as the rule of law that Cyprus wants to maintain, and calls on the state to immediately review-

 1. The suspension of the administrative detention for deportation, in accordance also with the call of the Commissioner for Human Rights of the Council of Europe.
 2. The immediate closing down of the congested reception centres, especially of the “Pournara” Temporary Reception Centre» and the decongestion of the Reception Centre in Kofinou, by moving people to structures suitable for hosting small groups of people, in conditions of effective and equal protection from coronavirus.
 3. Strengthening the measures for coronavirus so as for these to be also adjusted to the needs and realities of migrants and refugees, including appropriate information in languages understood by them, and ensuring their access to health and hygienic services, which is not safeguarded today for most of them because, among others, their as yet unadjusted  registration with GESY (National Health System), including the personal assessment of the health condition as well as the consequences of the sanitary crisis  on the vulnerable groups of migrants and refugees with measures especially addressed to them.
 4. The disassociation of migration controls by the Police and the checks for complying with the measures against the spread of coronavirus and access to examinations and medical care of coronavirus victims.  
 5. The inclusion of migrants and refugees in the measures for supporting the unemployed and other vulnerable groups, irrespective of their residence status.

Steering Committee

Η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι εφικτή μέσω αποκλεισμών και διακρίσεων!

By Doros Polykarpou

Στις 12.03.2020 το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, το πολυδιαφημισμένο σχέδιο δράσης για την «ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών». Η ΚΙΣΑ έκφρασε από την αρχή την πεποίθηση ότι οι πολιτικές της «εξέτασης των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων εντός ενός μηνός», του καθορισμού «ασφαλών χωρών καταγωγής», της «σύντμησης των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου» και της επιτάχυνσης διαδικασιών με τη μείωση των κατοχυρωμένων προθεσμιών προσφυγής στη δικαστική προστασία, η δημιουργία κλειστών χώρων κράτησης των αιτητών διεθνούς προστασίας και η επιτάχυνση της υποχρεωτικής επιστροφής τους με την ουσιαστική εμπλοκή της FRONTEX, όχι μόνο παραβιάζουν το προσφυγικό δίκαιο αλλά είναι και ανεδαφικές αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές, ούτε το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε και το ανάλογο νομικό πλαίσιο.

Σήμερα, ιδίως υπό τις παρούσες περιστάσεις της πανδημίας του COVID-19, το σχέδιο δράσης δεν είναι πλέον ανεδαφικό και παράνομο αλλά συνιστά ουσιαστική απειλή για τη δημόσια υγεία ολόκληρου του πληθυσμού.

Την ώρα που η φυσική απομόνωση ( physical distancing) και ο αυτοπεριορισμός είναι ο κανόνας για όλους σχεδόν τους ανθρώπους, κρίθηκε και προωθείται καθημερινά η συμφόρηση και ο συνωστισμός μεταναστριών/τών και  αιτούντων διεθνούς προστασίας σε κέντρα κράτησης ή/και υποδοχής , με αποτέλεσμα να καθίστανται πλέον εστίες ταχείας και βέβαιης διάδοσης του κορωνοϊού.

Την ώρα ακριβώς που χρειάζεται το κράτος δικαίου να σταθεί ακλόνητο και ο αριθμός κρατουμένων/εγκλεισμένων να περιοριστεί στον απολύτως αναγκαίο ή ακόμα και να μηδενιστεί, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία όλων των πτερύγων του κέντρου κράτησης στη Μενόγεια, ενώ πρόσφατοι κρατούμενοι δεν μεταφέρονται στα κρατητήρια Μεννόγειας αλλά σε διάφορα αστυνομικά κρατητήρια υπό συνθήκες που ήδη έχουν κριθεί από το ΕΔΑΔ ως απάνθρωπες και ταπεινωτικές στην Haghilo v Cyprus. Αποφασίστηκε  η «φιλοξενία» 600 και πλέον ατόμων στην Πουρνάρα, υπό συνθήκες που παραβιάζουν τα ίδια τα διατάγματα του κράτους για την προστασία από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, έχει μετατραπεί σε «κλειστό κέντρο», χωρίς να υφίσταται ούτε και ένα κρούσμα COVID-19.  

Εκ των πραγμάτων, η συγκέντρωση τέτοιων αριθμών σε χώρους κράτησης ή/και υποδοχής, προσώπων που κανένα αδίκημα δεν διέπραξαν ούτε και απειλούν με οποιοδήποτε τρόπο τη δημόσια τάξη,  καμία εγγύηση δεν μπορεί να παράσχει ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας αφού είναι εντελώς αδύνατη η τήρηση των όσων καθορίζονται στα Υπουργικά Διατάγματα για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.

Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης η διοικητική κράτηση περιορίζεται, λόγω του ανέφικτου της εκτέλεσης διαταγμάτων απέλασης και της κατ’ επέκταση έκλειψης του νομικού της ερείσματος, η Κύπρος επιλέγει όλο και περισσότερο τη «λύση» της κράτησης και απέλασης, αγνοώντας τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της αδιέξοδης κράτησης.

Για τις συνθήκες διαβίωσης κρατουμένων και «φιλοξενουμένων» (βλέπε CPT standards και CPT statement of principles of COVID-19 του Συμβουλίου της Ευρώπης) ούτε λόγος.

Την ώρα που επιβάλλεται να τεθούν σε προτεραιότητα, οι ευάλωτες ομάδες εντός της κατεξοχήν ευάλωτης ομάδας των κρατουμένων και προσφύγων,  αυτές παραμένουν αόρατες. Έγκυοι, παιδιά, άτομα με προβλήματα υγείας και άτομα με αναπηρίες φέρουν μόνο μία ιδιότητα. Την ιδιότητα του «ξένου», του «άλλου» που πρέπει να απομακρυνθεί από τους «δικούς» και αυτομάτως να συνωστιστεί και να περιοριστεί μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, δηλαδή να εκτεθεί σε εγγυημένα επικίνδυνες συνθήκες.

Προτού είναι αργά και η διάδοση του ιού καταστεί ανεξέλεγκτη, η ΚΙΣΑ θεωρεί επιβεβλημένη την πλήρη αναθεώρηση των μέτρων λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και το κράτος δικαίου που η Κύπρος θέλει να είναι και καλεί το κράτος στη χωρίς καθυστέρηση επανεξέταση-

 1. Την αναστολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης για σκοπούς απέλασης σύμφωνα και με το κάλεσμα του Επίτροπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 2. Του άμεσου κλεισίματος των συνωστισμένων κέντρων υποδοχής, ιδίως το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» και την αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής στην Κοφίνου με τη μεταφορά των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές ικανές να φιλοξενούν μικρές ομάδες προσώπων υπό όρους αποτελεσματικής και ισότιμης προστασίας από τον κορωνοϊό.
 3. Ενίσχυση των μέτρων που λήφθηκαν για τον κορωνοϊο, έτσι ώστε αυτά να είναι προσαρμοσμένα και στις ανάγκες και πραγματικότητες των μεταναστών και προσφύγων, περιλαμβανομένης της κατάλληλης ενημέρωσης, σε κατανοητή σε αυτούς γλώσσα, και διασφάλισης της πρόσβασης μεταναστριών/τών και προσφύγων σε υπηρεσίες υγείας και υγιεινής, που σήμερα δεν κατοχυρώνεται στους πλείστους από αυτούς/ες λόγω, μεταξύ άλλων,  μη προσαρμογής της εγγραφής τους στο ΓΕΣΥ,  περιλαμβανομένης της ξεχωριστής εξέτασης της κατάστασης της υγείας καθώς και τις συνέπειες που η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών και προσφύγων με τη λήψη εξατομικευμένων μέτρων για αυτούς.
 4. Της αποσύνδεσης του μεταναστευτικού ελέγχου από την Αστυνομία από τους ελέγχους που γίνονται για σκοπούς συμμόρφωσης με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και της πρόσβασης σε εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη των θυμάτων του κορωνοϊού.
 5. Της  συμπερίληψης των μεταναστριών/των και προσφύγων στα μέτρα στήριξης των ανέργων αλλά και ευάλωτων ομάδων, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους.

Διοικητικό Συμβούλιο

Oι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες

By pacomonia

Αυτές τις μέρες που ο φόβος της μετάδοσης του κωροναϊού κυριεύει τους πάντες δεν μπορούσαμε να μην σκεφτούμε τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που καθημερινά χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Ευχαριστούμε τους δεκάδες φίλους, μέλη και στελέχη του Σωματείου μας που παρόλες τις δυσκολίες των ημερών προσήλθαν χθες στην έκτακτη αιμοδοσία στον Κεντρικό της ΘΥΡΑ 9.

Ευχαριστούμε και τους ανθρώπους του Κέντρου Αίματος που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα.

Καλούμε τον κόσμο που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην χθεσινή αιμοδοσία να περάσει από τους σταθερούς σταθμούς αιμοδοσίας στις πιο κάτω διευθύνσεις γιατί οι ανάγκες για αίμα ακόμη είναι μεγάλες.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Σταθμός Αιμοδοσίας – Κέντρο Υγείας Έγκωμης
Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκου Κρανιδιώτη και Μακεδονίας Γωνία,
Έγκωμη (πλησίον υπεραγοράς Άλφα – Μέγα)
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-20:00
Σάββατο 8:00-13:30
Τηλέφωνα: 22809052, 22809048

ΛΕΜΕΣΟΣ
Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-14:00
Τηλέφωνα: 25305787, 25801292

ΛΑΡΝΑΚΑ
Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-14:00
Τηλέφωνα: 24800402, 24800385

ΠΑΦΟΣ
Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Πάφου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-14:00
Τηλέφωνα: 26803204

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
Τράπεζα Αίματος Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 7:30-14:00
Τηλέφωνα: 23200163, 23200157

The post Oι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες appeared first on Omonia 1948 Official Website.

21st March – International Day Against Racism

By Doros Polykarpou

This year’s 21st March, proclaimed by the General Assembly of the United Nations as the International Day for the Elimination of Racial Discrimination for the killing of 69 peaceful demonstrators by the apartheid regime of South Africa, finds the whole of humanity in the vice of the coronavirus pandemic and the efforts to deal with it. These have led to the cancellation of marches and other events planned in Europe and all over the world, including ours here in Cyprus, to raise our voices and declare our opposition and resistance to racism and xenophobia.

The demonization of the right to asylum and the refugee flows and their interconnection with terrorism, structural racism and discrimination, hate speech and hate crime against migrant and refugee communities, against minorities and diversity, the demonization of NGOs and human rights defenders, all take on terrifying dimensions and they are fomented by the government narrative and policies, sections of the media and social media, which often uncontrollably spread fake news, thereby threatening people’s democratic achievements and decimating solidarity with vulnerable communities and groups, which experience racism and exclusion and inability to enjoy their basic and fundamental rights on a daily basis. The coronavirus pandemic further adds to the above and is used as a tool for legitimising policies, narratives and rhetoric against those most vulnerable.

It was only yesterday that the state, in breach of the basic principle of the customary international law, that of non refoulement, chased away a boat with refugees in the territorial waters of Cyprus that had approached the Cypriot shores, violating their right to asylum. The government was applauded for this action by extreme right and nationalist groups on social media, while the media almost totally ignored it and other quarters chose to remain silent. It was only yesterday again that an Iranian citizen with long-term residence in Cyprus was killed by police shots as a result of a complaint by Cypriots for causing disturbance in their village. A victim of institutional racism that wills the life of migrants and refugees to count less. Migrant women and girls were for years unclaimed by the authorities until their murders by a serial killer was revealed.   Migrants remain uninformed about the measures for the coronavirus and they lose their jobs but the state’s protection net does not include these most vulnerable groups as the announced measures are essentially addressed only to Cypriots. The Kofinou Reception Centre for asylum seekers has been turned to a closed centre, because of the coronavirus, despite the fact that there is no case of the virus, simply on the basis of the status of the persons staying there as asylum seekers. The Pournara Centre of Temporary Hospitality for asylum seekers has been turned to a detention centre for African asylum seekers, on the basis of a clearly racist policy that wills some asylum seekers to move freely and others to be in detention, the only criterion being their colour and ethnic origin.

The Cyprus government, based on an unprecedented extreme right narrative, has developed an “Action Plan on migration”, which aims to prevent refugees from coming to Cyprus, to the effective exclusion of a large number of refugees from the right to effective legal remedy, the enclosure of asylum seekers in closed detention centres and the forced return of migrants and refugees to their countries of origin.

It has repeatedly interconnected refugees with terrorism and public safety as well as with Turkey, the perennial enemy, in the context of a narrative about its organised efforts to change the demographic character of Cyprus by channeling refugees to Cyprus, a narrative that is well received by extreme right and racist forces, instead of responsibly informing and sensitising its citizens and  society about asylum and to explain that no human being leaves their country if there is no serious reason compelling them to do so.    

At the same time, the Cyprus government has unleashed a relentless war of fake news, defamation and criminalisation of the action of NGOs engaged in the area of migration and asylum, creating thus fertile ground in society for their targeting and demonization.  

In view of many of its member states having adopted the above policies and rhetoric, the E.U. seems unable to face up to the challenges of asylum and to maintain and strengthen the principles on which it is based –equality, the rule of law and respect of human rights, either by tolerating the violations of European law by its member states and/or through the adoption of policies that undermine these principles, such as the agreement between the E.U. and Turkey, which has recently been updated.

Today is the day we must once again declare and emphasise the necessity for resistance to all the above and the necessity to declare clearly our commitment to intensifying the struggle against racism and xenophobia, against nationalism and neo-nazism. Today is the day we, as a society, must declare our commitment to the principles of the rule of law, equality and human rights but also our support and solidarity to migrant and refugee communities, the most vulnerable groups of our fellow human beings to the scourge of racism and xenophobia.

Steering Committee

21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

By Doros Polykarpou

Η φετινή 21 Μαρτίου, που ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το φόνο 69 διαδηλωτών από το καθεστώς apartheid της Νότιας Αφρικής, βρίσκει ολόκληρη την ανθρωπότητα στη μέγγενη της πανδημίας του κορονοϊού και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της. Στις προσπάθειες αυτές εντάσσεται και η ματαίωση των πορειών και άλλων εκδηλώσεων  που είχαν προγραμματιστεί στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο, όπως και της δικής μας εδώ στην Κύπρο, για να βροντοφωνάξουμε την αντίθεση και αντίσταση μας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η δαιμονοποίηση του δικαιώματος ασύλου και των προσφυγικών ροών και η διασύνδεσή τους με την τρομοκρατία, ο θεσμικός ρατσισμός και οι διακρίσεις, η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους ενάντια στις μεταναστευτικές και  προσφυγικές κοινότητες και  ενάντια σε κάθε μειονότητα και κάθε διαφορετικότητα, η δαιμονοποίηση των ΜΚΟ και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  λαμβάνουν  τρομακτικές διαστάσεις και υποθάλπονται από τον επίσημο κυβερνητικό λόγο και πολιτικές, τα χειραγωγημένα ΜΜΕ και τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ανεξέλεγκτα πολλές φορές κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις, απειλώντας  τις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών και  καταβαραθρώνοντας την αλληλεγγύη με τις ευάλωτες κοινότητες και ομάδες οι οποίες σε καθημερινή βάση βιώνουν τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό και την αδυναμία απόλαυσης βασικών και θεμελιωδών τους δικαιωμάτων.  Η πανδημία του κορονοϊού συντείνει ακόμη πιο πολύ σε όλα τα πιο πάνω και χρησιμοποιείται ως εργαλείο νομιμοποίησης πολιτικών, αφηγημάτων και ρητορικής κατά των πιο ευάλωτων.

Μόλις χθες, το κράτος,  κατά παράβαση της βασικής αρχής του διεθνούς εθιμικού δικαίου, αυτήν της μη επαναπροώθησης, εκδίωξε πλοιάριο με πρόσφυγες που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και  προσέγγισε τις Κυπριακές ακτές παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στο άσυλο, για να καταχειροκροτηθεί για την ενέργεια της αυτή από ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ταυτόχρονη πλήρη αποσιώπηση του θέματος από τα ΜΜΕ και την τήρηση σιγής ιχθύος από άλλους. Μόλις χθες, Ιρανός υπήκοος με μακρόχρονη παραμονή στην Κύπρο σκοτώθηκε από πυροβολισμούς αστυνομικών επειδή έγινε καταγγελία από Κύπριους πολίτες για πρόκληση ανησυχίας στο χωριό τους, θύμα του θεσμικού ρατσισμού που θέλει την ανθρώπινη ζωή των προσφύγων και μεταναστών να μετρά λιγότερο. Μετανάστριες γυναίκες και παιδιά παρέμειναν στα αζήτητα από τις κρατικές αρχές για χρόνια, μέχρι την αποκάλυψη των δολοφονιών τους από ένα κατά συρροή δολοφόνο. Μετανάστες και μετανάστριες παραμένουν απληροφόρητοι/ες σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χάνουν τις δουλειές τους, χωρίς το κράτος να απλώσει δίκτυ προστασίας και σε αυτές τις πιο ευάλωτες ομάδες αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε απευθύνονται ουσιαστικά μόνο στους Κύπριους πολίτες. Το Κέντρο Υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου έχει μετατραπεί σε κλειστό κέντρο, λόγω του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα,  στη βάση απλώς της ιδιότητας των προσώπων που διαμένουν εκεί ως αιτητών ασύλου, διαφορετικών εθνοτικών καταγωγών. Το ΚέντροΠροσωρινής Φιλοξενίας  αιτητών ασύλου Πουρνάρα ήδη έχει μετατραπεί σε χώρο κράτησης Αφρικανών αιτητών ασύλου, στη βάση μιας καθαρά ρατσιστικής πολιτικής που θέλει κάποιους αιτητές ασύλου να κυκλοφορούν ελεύθερα και άλλους να βρίσκονται υπό κράτηση, με μόνο κριτήριο τα χρώμα και την εθνοτική καταγωγή.

Η κυπριακή κυβέρνηση, στη βάση ενός άνευ προηγούμενου ακροδεξιού αφηγήματος, ανέπτυξε «Σχέδιο Δράσης για το μεταναστευτικό», το οποίο στοχεύει στην αποτροπή της έλευσης προσφύγων στην Κύπρο, τον ουσιαστικό αποκλεισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων από το δικαίωμα προσφυγής σε ένδικα μέσα, τον εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα κράτησης και την αναγκαστική επιστροφή προσφύγων και μεταναστριών/ών στις χώρες προέλευσης. Έχει δε κατ΄επανάληψη συνδέσει τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία και τη δημόσια ασφάλεια, και με τον προαιώνιο εχθρό την Τουρκία,  στη βάση ενός αφηγήματος περί οργανωμένης προσπάθειας εκ μέρους της για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου με την αποστολή προσφύγων, που ηχούν εύηχα στα αυτιά των ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων αντί να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει υπεύθυνα τους πολίτες της και την κοινωνία για το προσφυγικό  και να εξηγήσει ότι κανένας άνθρωπος δεν εγκαταλείπει τη χώρα του αν δεν έχει σοβαρό λόγο που να τον εξαναγκάζει. 

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο ψευδών ειδήσεων, δυσφήμησης και ποινικοποίησης της δράσης των ΜΚΟ που ασχολούνται με μετανάστες και πρόσφυγες δημιουργώντας εύφορο έδαφος στην κοινωνία για στοχοποίηση και δαιμονοποίησή τους.

Υπό το βάρος πολλών κρατών μελών της που έχουν υιοθετήσει τις πιο πάνω πολιτικές και ρητορική, η Ε.Ε. φαίνεται αδύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του προσφυγικού και να διατηρήσει και ενδυναμώσει τις αρχές πάνω στις οποίες αυτή βασίζεται , αυτές της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε με την ανοχή της στις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου από τα κράτη μέλη της ή/και με την υιοθέτηση πολιτικών που τις υπονομεύουν όπως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία πρόσφατα έχει επίσης επικαιροποιηθεί.

Σήμερα είναι η μέρα που οφείλουμε για ακόμα μια φορά να δηλώσουμε και να τονίσουμε την ανάγκη για  αντίσταση σε όλα τα πιο πάνω και την ανάγκη να δηλώσουμε ξεκάθαρα τη δέσμευση μας στην εντατικοποίηση του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στον εθνικισμό και το νέο-ναζισμό. Σήμερα είναι η μέρα που θα πρέπει ως κοινωνία να δηλώσουμε τη δέσμευση μας στις αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στις μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας στη λαίλαπα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Διοικητικό Συμβούλιο

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό

By pacomonia

Mόνο περηφάνια για τους οργανωμένους οπαδούς μας. Διαβάστε την τοποθέτηση της ΘΥΡΑ 9 για τη σημερινή της δράση και την ανάρτηση πανό με την αναγραφή «Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Δύναμη στο ιατρικό προσωπικό και τον λαό»:

«Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί σοκ σε όλη την ανθρωπότητα και είναι πρωτόγνωρα τα όσα ζούμε. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι επιτακτική ανάγκη να νικήσει η αλληλεγγύη τον φόβο. Γι αυτό και μεις δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς, αλλά με μια συμβολική πράξη να στείλουμε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σήμερα αντιπροσωπεία μας βρέθηκε έξω από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις πόλεις και ανάρτησε πανό. Πρώτα απ όλα για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες που δίνουν την μάχη καθημερινά για την υγεία όλων μας. Το ιατρικό προσωπικό, οι νοσηλευτές, μα και οι εργαζόμενοι γενικότερα στα νοσοκομεία, παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να μην κινδυνεύσει και να μην χαθεί καμιά ζωή.

Είναι τεράστια τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα και τώρα είναι εμφανής η τραγικότητα της κατάστασης, γιατί δυστυχώς το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό, η υγεία, αντιμετωπίζεται από τους κρατούντες και το κεφάλαιο ως εμπόρευμα. Ενώ το ΓΕΣΥ προσπαθεί να ορθοποδήσει, υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, προμήθειες. Χρειάζεται άμεσα να ενισχυθεί το σύστημα δημόσιας υγείας, όπως και να επιταχθούν και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Τονίζουμε επίσης ότι το κόστος για τον κορονοϊό πρέπει να το αναλάβει το κράτος κι όχι ο λαός. Να μην γίνουν περικοπές σε μισθούς.

Θέλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους ασθενείς και να δηλώσουμε ότι είναι απαραίτητο όλοι μας να βοηθήσουμε όσους συνανθρώπους μας χρειάζονται φροντίδα και στήριξη, είτε είναι ευπαθείς ομάδες, είτε αντιμετωπίζουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες.

Ταυτόχρονα όμως επιβάλλεται συλλογικά σαν κοινωνία να λειτουργήσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και την συνείδηση που απαιτείται ώστε να τηρηθούν τα επώδυνα, αλλά αναγκαία μέτρα προστασίας και αυτοπεριορισμού για να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του ιού και να κερδίσουμε τον πόλεμο κυριολεκτικά ζωής και θανάτου που μας έριξε το άρρωστο και απάνθρωπο σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας».

The post Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό appeared first on Omonia 1948 Official Website.

Τους τρομάζει το παράδειγμα του Ρε Αλέξη

By pacomonia

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η εκδήλωση του σωματείου μας και της ΘΥΡΑΣ 9, «Ρε Αλέξης, Ρε Λαός», στην Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία. Στην εκδήλωση αναδείχθηκε η σημασία του ξεσηκωμού των Κυπρίων χωρικών υπό την καθοδήγηση του Ρε Αλέξη τον 15ο αιώνα σπάζοντας τη σκόπιμη απόκρυψη αυτής της ένδοξης στιγμής της ιστορίας του λαού μας από τις κυρίαρχες τάξης. Συζητήθηκε το παράδειγμα της επανάστασης, της λαϊκής εξουσίας και της κοινοκτημοσύνης, καθώς και η αναγκαιότητα ανάδειξης της ιστορίας από την οπτική των λαών και των κινημάτων τους απέναντι στην παραχάραξη της κυρίαρχης ιστοριογραφίας που υπηρετεί το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε σε μια κατάμεστη αίθουσα με εισήγηση από το μέλος του Δ.Σ. του ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 και Γραμματέα της Επιτροπής Μορφωτικής Δράσης του σωματείου μας Νικόλα Νικόλα, ενώ στη συνέχεια μαζί με την ΘΥΡΑ 9 τιμήσαμε τον αείμνηστο ιστορικό και συγγραφέα Κώστα Γραικό για την ανάδειξη της επανάστασης υπό τον Ρε Αλέξη αποδίδοντας τιμητική πλακέτα στη σύζυγό του Ελένη Καρατσιόλη Γραικού. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πολιτικός επιστήμονας Χαράλαμπος Αριστοτέλους για την κεντρική εισήγηση στην εκδήλωση και στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ακυκλοφόρητο ντοκιμαντέρ «Ρε Αλέξης-Ρε Λαός, Κοιτίδα Κοινοκτημοσύνης και τα μετέπειτα ψήγματά της» που αποτελεί δημιουργία του Χαράλαμπου Αριστοτέλους. Ακολούθως πήρε το λόγο ο Δρ Πολιτικής Επιστήμης Γιάννος Κατσουρίδης (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), ο οποίος επικεντρώθηκε στο ρόλο της ιστορίας, στην παραχάραξή της από τις κυρίαρχες τάξεις και την αναγκαιότητα ανάδειξης του λαϊκού παράγοντα στην ιστοριογραφία. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση.

Ευχαριστούμε τους Χαράλαμπο Αριστοτέλους, τον Δρ Γίαννο Κατσουρίδη, τη σύζυγο του αείμνηστου Κώστα Γραικού, Ελένη Καρατσιόλη Γραικού και όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μας.

The post Τους τρομάζει το παράδειγμα του Ρε Αλέξη appeared first on Omonia 1948 Official Website.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ OI ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΑΙΜΑ

By pacomonia

 

Δραματικές οι ελλείψεις σε αίμα λόγω των μέτρων για τον κορωναϊό τις τελευταίες μέρες και επιβάλλεται να γίνει κάτι. Για αυτό αποφασίσαμε ΟΜΟΝΟΙΑ 1948 και ΘΥΡΑ 9 να προχωρήσουμε άμεσα σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.

Αυτές τις μέρες που όλοι γινόμαστε ένα, που όλοι γινόμαστε πιο ανθρώποι, ας αφήσουμε τα ποσταρίσματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ας δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας συμμετέχοντας στην αιμοδοσία στον Κεντρικό Σύνδεσμο των οργανωμένων μας αυτό το Σάββατο.

☘ Στην αιμοδοσία θα συμμετέχουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ 1948, η Γραμματεία της ΘΥΡΑ 9, οι παίκτες και το Τεχνικό επιτελείο της ποδοσφαιρικής ομάδας και όσοι από εσάς αδέλφια ανταποκριθείτε.

📍 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

1. Από την Παρασκευή ο Κεντρικός θα απολυμανθεί και θα επιθεωρηθεί από άτομα του Κέντρου Αίματος.

2. Ο Σύνδεσμος θα ανοίξει ΜΟΝΟ την ώρα της αιμοδοσίας και στην συνέχεια θα κλείσει και πάλι.

3. Όσοι δίνουν αίμα θα φεύγουν από τον χώρο και θα επιστρέφουν σπίτι τους ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα μένει εκεί εκτός από τους διοργανωτές και τα άτομα του Κέντρου Αίματος.

4. Μέσα στο Κεντρικό ακόμα και για αιμοδοσία θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός για να μην ξεπερνά τους αριθμούς που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Αυτό το Σάββατο (από τις 14:00 μέχρι τις 17:00) την ώρα ακριβώς που θα αγωνιζόταν η ομάδα μας ας δείξουμε την ανθρωπιά μας και ας ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ. Καλούμε τον κόσμο μας να κοινοποιήσει την ανακοίνωση αφού όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες και χρειάζεται η συμμετοχή όλων.

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΙΜΑ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

The post ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ OI ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΑΙΜΑ appeared first on Omonia 1948 Official Website.

Sun-İzle-Tartış’ta Zerre Filmi İzlendi

By Mustafa Batak

izle tartış görsel 3

Baraka’nın her ayın ilk cumartesi akşamı ücretsiz gerçekleşen film gösterimleri olan Sun-İzle-Tartış’ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü öncesinde Zerre filmi izlendi. Hasta çocuğu ve yaşlı annesi ile yaşayıp hiçbir masrafını karşılayamayan, bir restaurantın artık yemekleri ile karın doyuran Zeynep ve ailesinin yaşadıkları izleyiciler üzerinde derin etkiler bıraktı. Filmin ardından gerçekleştirilen sohbet kısmında anlatılan hikâyenin gerçekliği ve acısının tüm izleyicilerin kalbine dokunduğu, insan hayatının bu kadar değersizleşmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığı konuşuldu. Hayatın herkes için farklı zorluklar barındırmasının yanı sıra bir kadının hayatta kalmak için daha fazla mücadele etmesi gerektiğine de değinildi. izle tartış görsel 2 İnsanların yoksullukla savaşırken hiç istemedikleri kararlar almalarına, kendilerine verdikleri değerden vazgeçmelerine sebep oluşunun bir insanlık ayıbı olduğu konuşuldu. Ülkemizde de filmde gösterilen yaşama benzer hayatlar süren yabancı uyruklu çalışanların olduğuna da değinildi. izle tartış görsel 1 Film yansıttığı gerçeklikle birlikte izleyici üzerinde çaresizlik hissi bıraktığına da değinildi. Ancak hikâyenin gerçekliğinin de zaten böyle bir sona varması gerektiği konuşuldu. Sohbetin ardından bir sonraki gösterim için yapılan öneriler arasından Kasabanın Sırrı filminin izlenmesine karar verildi. Nisan ayında Baraka Tiyatro Ekibinin gösterimleri başlayacağından bir sonraki film 2 Mayıs Cumartesi akşamı 20:00de gerçekleştirilecek. Birlikte film izleyip tartışmak isteyen herkesi bekleriz.

KISA calls on the Minister to retract his defamatory statements and to proceed to a dialogue with the stakeholders and NGOs concerned

By Doros Polykarpou

The government has reacted to the increased refugee and migrant flows of the last 2-3 years with an ever more extreme right narrative, which comprises, among others, interconnecting migrants and refugees to matters of security, terrorism, unemployment and social cohesion. According to this narrative, refugees are channelled by Turkey following a plan that aims at changing the demographic nature and the full control of Cyprus.

It seems that KISA with its critical positions and views against this narrative annoys the establishment as well as other extreme right and nationalistic circles. That is why, there is lately a systematic attempt targeting, smearing and mudslinging of the work and action of KISA and its leadership by a section of the printed and electronic media that agrees and supports the extreme right policies of the executive branch. The aims of this attempt are:

 1. To dispute the role and motives of our engagement and actions for the rights of refugees and the rule of law in the area of migration and asylum, implying that we are acting for serving foreign interests and not of our society.
 2. They invoke lack of transparency as to the financial situation and funding sources of KISA in order to justify the   insinuations for corruption and that we are motivated by making money and not by our interest in promoting and safeguarding human rights.
 3. That we are serving Turkey in the implementation of its objective to “alter the demographic nature” and “destabilise the country through refugees”.

KISA expresses its strong condemnation and deep concern with the stance of the Minister of Interior. In a recent interview to Radio Proto, the Minister

 1. Demarcated NGOs into the bad ones that «maximise issues and target government services» and the good ones that do “wonderful”, as he stated, work. 
 2. He linked KISA and ENAR (European Network Against Racism), of which KISA and other many other organisations in Cyprus and other European countries are members, with fundamentalist organisations such as the Muslim Brotherhood.
 3. In serving the aim of linking KISA Turkey and its policies either on the Cyprus problem or in relation to refugees .
 4. He left insinuations for possible exploitation of NGOs by organised crime for money laundering so as to justify his intension to “check” the NGOs active in the field of migration and asylum.

KISA calls on the Minister –

 • To publicly retract the insinuations he made on KISA’s financial situation and position on fundamentalist movements, and
 • To put an end to his polemic against KISA and other NGOs and to proceed to a  structured and constructive dialogue on the areas and competencies of his Ministry.

KISA states that, as a non-governmental, non-profit making organisation, has political positions and proposals and that it has been struggling since 1998, without financial support from the state for a long time and with European funding,  for the rights of migrants and refugees and for combating racism and xenophobia.

KISA has expressed its position and readiness for cooperation with the relevant competent services and stakeholders for fighting corruption and lack of transparency in all areas of life, including that of civil society. KISA has from the beginning of its establishment, without any legal obligation, audited accounts available on its website.

KISA unequivocally declares that we are not daunted either by direct or indirect threats, or by the attempts to smear our name and integrity of our Organisation and leadership. We continue our work with full transparency as to our actions and funding, exercising our right to freedom of expressing our opinions.

KISA will continue to deal with the policies and practices of government services in a spirit of good will but also with criticism as and when required, in the framework of its mandate and in pursuing fulfilling its role and mission.

Steering Committee

Η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό να ανακαλέσει τις δυσφημιστικές του δηλώσεις και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και ΜΚΟ

By Doros Polykarpou

Η κυβέρνηση αντέδρασε στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των τελευταίων 2-3 χρόνων με ένα ολοένα και πιο ακροδεξιό αφήγημα, το οποίο συνίσταται μεταξύ άλλων στη διασύνδεση των μεταναστών και προσφύγων με θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας , ανεργίας και κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με το αφήγημα αυτό οι πρόσφυγες διοχετεύονται κατόπιν σχεδίου από την Τουρκία με σκοπό την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Φαίνεται ότι η ΚΙΣΑ με τις κριτικές θέσεις και απόψεις της κατά του αφηγήματος αυτού ενοχλεί τους κρατούντες όπως και άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Γι’αυτό,  τον τελευταίο καιρό έχει αναληφθεί μια συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης, σπίλωσης και λασπολογίας του έργου και της δράσης της ΚΙΣΑ και των στελεχών της από μερίδα του έντυπου/ ηλεκτρονικού τύπου που συμφωνεί και στηρίζει την ακροδεξιά πολιτική  της εκτελεστικής εξουσίας. Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει

 1. Την αμφισβήτηση του ρόλου και του κινήτρου δραστηριοποίησης μας υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων  και του κράτους δικαίου στον τομέα μετανάστευσης  και του ασύλου, υπονοώντας ότι εργαζόμαστε για την εξυπηρέτηση ξένων, αλλότριων συμφερόντων και όχι της κοινωνίας μας.
 2. Επικαλούνται αδιαφάνεια στον τομέα των οικονομικών  και των πηγών χρηματοδότησης της ΚΙΣΑ για να δικαιολογήσουν τις αιχμές που αφήνουν για διαφθορά και ότι το κίνητρο μας είναι ο πλουτισμός και όχι το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 3. Ότι εξυπηρετούμε την Τουρκία στην υλοποίηση του στόχου της που είναι η «αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα» και «αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω των προσφύγων.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει την έντονη καταδίκη και βαθειά  ανησυχία της για τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Υπουργός

 1. Διαχώρισε τις ΜΚΟ σε κακές που  «μεγιστοποιούν ζητήματα και στοχοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους»  και τις καλές που επιτελούν «θεάρεστο», όπως δήλωσε, έργο.  
 2. Διασύνδεσε την ΚΙΣΑ και το ENAR (European Network Against Racism –  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού), του οποίου η ΚΙΣΑ όπως και πολλές άλλες οργανώσεις από την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μέλη, με φονταμεταλιστικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
 3. Μέσω τις σχέσης Τουρκίας και με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετήσει το στόχο διασύνδεσης της ΚΙΣΑ με την Τουρκία και τις πολιτικές της, είτε στο κυπριακό είτε στο προσφυγικό.
 4. Άφησε υπόνοιες για ενδεχόμενη εκμετάλλευση των ΜΚΟ από το οργανωμένο έγκλημα για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος με σκοπό να δικαιολογήσει την πρόθεση του για «έλεγχο» των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό –

Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι, ως μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση, έχει πολιτικές θέσεις και προτάσεις και αγωνίζεται στη βάση αρχών από το 1998, και χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος και τα ευρωπαϊκά κοντύλια που διαχειρίζεται,  για τα δικαιώματα των μεταναστριών/ών και προσφύγων και για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ΚΙΣΑ έχει τοποθετηθεί και δηλώσει την ετοιμότητα της για συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, περιλαμβανομένου και του τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Η ΚΙΣΑ χωρίς νομική υποχρέωση διαθέτει από την ίδρυση της ελεγμένους λογαριασμούς οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της.

Η ΚΙΣΑ δηλώνει απερίφραστα ότι δεν μας πτοούν οι  άμεσες και έμμεσες απειλές, ούτε οι προσπάθειες σπίλωσης του ονόματος και της  τιμιότητας της Οργάνωσης και των στελεχών της. Συνεχίζουμε το έργο μας με πλήρη διαφάνεια ως προς τις δράσεις μας και τη χρηματοδότησή μας ασκώντας το δικαίωμά μας στην ελευθερία έκφρασης των απόψεών μας.

Η ΚΙΣΑ  θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με καλή θέληση αλλά και κριτικά όπου και όταν χρειάζεται τις πολιτικές και πρακτικές των κυβερνητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της εντολής της  και με γνώμονα την εκπλήρωση του έργου και της αποστολής της.

Διοικητικό Συμβούλιο

Η τουρκική ιδέα προσάρτησης και η τουρκοκυπριακή δήλωση ανεξαρτησίας

By nikosmoudouros
Η αξιολόγηση της σημερινής αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και της πλειοψηφίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πραγματικό της μέγεθος και βάθος. Πέραν των πιο σφαιρικών πολιτικών συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν, μια αναλυτική προσέγγιση της σημερινής αντιπαράθεσης θα συμβάλει περισσότερο στην κατανόηση των εξελισσόμενων διαδικασιών στις σχέσεις Τουρκοκυπρίων – Τουρκίας. Δηλαδή ενός […]
❌