One Radical Planet

🔒
❌ About FreshRSS
There are new available articles, click to refresh the page.
Before yesterdayYour RSS feeds

Η κλιματική αλλαγή (καταστροφή) δεν είναι πλέον έργο επιστημονικής φαντασίας αλλά υπαρκτή πραγματικότητα

By Chrystalla Agathocleous

Οι καταστροφές λόγω κλιματικών αλλαγών ήδη είναι ορατές σε ολόκληρο τον κόσμο και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια στην πορεία του χρόνου: φωτιές και πλημμύρες, απρόβλεπτος καιρός με ξηρασίες ή συνεχείς και καταρρακτώδεις βροχές και παγωνιά, καταστροφή στις σοδιές με εκτίναξη του κόστους για βασικά είδη διατροφής, άνοδος της στάθμης του νερού, κλιματική μετανάστευση από εκατομμύρια κόσμο, μεγάλες καταστροφές στην βιοποικιλότητα (π.χ., εξεφάνιση μελισσών, εξαφάνιση της ζωής από τους ωκεανούς) που οδηγούν σε απειλή ακόμα και για την επιβίωση της ζωής, κ.α. Τα παραπάνω ακούγονται μακρινά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όμως δυστυχώς είναι η πραγματικότητα που βιώνει η ανθρωπότητα.

Η περιοχή μας, μάλιστα, η Μεσόγειος, αποτελεί ένα από τα επίκεντρα της κλιματικής αλλαγής και ειδικά ένα από τα παγκόσμια hotspots αναμενόμενης αύξησης ξηρασιών με δραματικές συνέπειες για κάθε είδος ζωής. Αυτό είναι ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα της πρόσφατης Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος. Για την ετοιμασία της έκθεσης εργάστηκαν 200 επιστήμονες από όλο το κόσμο, καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες στο αντικείμενο τους, αναλύοντας 14,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τεράστια δουλειά και κόπος.

Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ δεν χτυπάει απλώς καμπανάκι, ρίχνει βόμβα μεγατόνων. ‘Η αλλάζουμε μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με ραγδαίους ρυθμούς ή βουλιάζουμε σε μια περιβαλλοντική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Με ψυχρή αλλά ακριβή επιστημονική ορολογία, η έκθεση αποτυπώνει την ήδη άσχημη κατάσταση του κλίματος και ζωγραφίζει ένα ζοφερό μέλλον αν δεν ληφθούν άμεσα, δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Η επιστήμη έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε έχουμε πλέον τις δυνατότητες ασφαλούς παρατήρησης, μοντελοποίησης και πρόβλεψης του καιρού καλύτερα από ποτέ, και με μικρά ποσοστά λάθους (margins of error), μέσω των αισθητήρων μεγάλης ακρίβειας που έχουν τοποθετηθεί τόσο στη γη όσο και στο διάστημα. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κλιματική αλλαγή λαμβάνει χώρα σε ολοένα και ετντεινόμενο ρυθμό και απειλεί άμεσα την επιβίωση μας στον πλανήτη. Παράλληλα, είναι εξίσου επιβεβαιωμένο ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ εξηγά, με εύγλωττο τρόπο, ότι έχουμε ένα «στενό παράθυρο» 10 μόλις χρόνων για να λάβουμε τέτοια δραστικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την αλλαγή στο «ελάχιστο». Το «ελάχιστο», βέβαια, δεν είναι καθόλου μικρό, αφού πρόκειται προβλέπει περιορισμό της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας κατά «μόνο» 1.5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτή η αύξηση μπορεί να είναι 1 βαθμός στους πόλους και 3-4 βαθμοί στην Μεσόγειο (!). Και αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε υπό τις περιστάσεις. Το «στενό παράθυρο» έχει να κάνει με ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα: οριστικό τέλος στα ορυκτά καύσιμα, προστασία δασών και βιοτόπων, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ριζικές αλλαγές στην κτηνοτροφία, στροφή σε διατροφές χωρίς κόκκινο κρέας και αρκετά άλλα.  

To Διεθνές Γραφείο Ενέργειας (Ιnternational Energy Agency) εξέδωσε πολύ πρόσφατα μια έκθεση με την ονομασία «Μηδέν εκπομπές μέχρι το 2050: ένας οδικός χάρτης για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα» (Net Zero by 2050: A Roadmap for the Global Energy Sector). Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, όλες οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν να μειώσουν τους ρύπους τους κατά 50% μέχρι το 2030 και να φτάσουν σε μηδενικούς ρύπους το 2050. Ρύπους όχι μόνο από διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αλλά και από μεθάνιο που προκαλείται κυρίως από την κτηνοτροφία, αλλά και από το δυστυχώς αυξανόμενο λιώσιμο μόνιμων μέχρι στιγμής πάγων σε Σιβηρία και Αρκτική. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος ούτε εύκολες λύσεις. Αλλοίμονο αν παίξουμε τζόγο με το μέλλον των επόμενων γενιών επειδή προτιμήσαμε πρόσκαιρες ανέσεις.

Η κατάσταση κινδυνεύει να καταστεί μη αναστρέψιμη. Είναι επιτακτικό όπως όλες οι χώρες και πόλεις κηρύξουν κατάσταση επείγουσας ανάγκης και να δεσμευτούν σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ μέτρα μέχρι το 2030 ως πρώτο σταθμό και μέχρι το 2050 ως δεύτερο. Οι μεγάλες ευθύνες εντοπίζονται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και στον όλο, δομικό, τρόπο λειτουργίας του που στοχεύει στο κέδρος πάση θυσία. Έστω και αν αυτή η θυσία είναι η ίδια η γη που μας φιλοξενεί. Οι μεγάλες πολυεθνικές και εθνικές εταιρίες με τις ρυπογόνες πρακτικές τους σε συνδυασμό με την αδυναμία αλλά και απροθυμία αρκετών κρατών να επιβάλουν διαφορετικές πρακτικές αποτελούν την κυριότερη πηγή ύπαρξης και διαιώνισης του προβλήματος. Ο εντοπισμός της πρωταρχικής και κύριας ευθύνης δεν μειώνει βέβαια και τη δική μας ατομική πρακτική και ευθύνη.

Η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη κοινή πρόκληση που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας, φτάνει να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Ζούμε ιστορικές στιγμές και το ρολόι χτυπά εναντίον μας. Το ότι ο εχθρός σε ορισμένες περιπτώσεις δεν φαίνεται με γυμνό μάτι (;) κάνει την πρόκληση ακόμη πιο μεγάλη και δεν πρέπει να ξεγελά. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από την παραδοχή του προβλήματος: η κλιματική και την οικολογική κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού, ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση μαζί με την κατάρρευση του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Η αριστερά πρέπει να αποτελέσει την προμετωπίδα στην επείγουσα προσπάθεια για αντιμετώπιση της πολύ άσχημης κατάστασης και να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε. Σημαντικά ζητήματα σε αυτή την προσπάθεια και χωρίς αυταπάτες για το τι μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια ενός εκμεταλλευτικού συστήματος μπορούν (ενδεικτικά) να αποτελέσουν:

 • Η κλιματική δικαιοσύνη, η έξοδος δηλαδή από το σημερινό μοντέλο και η στροφή σε ένα νέο πρέπει να γίνει με τρόπο δημοκρατικό, με συμμετοχή της κοινωνίας, με τρόπο που δεν αφήνει κανένα και καμία πίσω, μόνο/η, 
 • η αλλαγή πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, στηρίζοντας όλους και όλες (πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεργατικά σχήματα, εργαζόμενους στην παλιά οικονομία) ώστε να μεταβούν σε ένα νέο μοντέλο και να μπορούν να ζήσουν καλύτερα,
 • η προστασία του κλίματος και η προστασία της φύσης είναι δυνατόν και πρέπει να αποτελούν μέρος της ίδιας πολιτικής, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει αρκεί να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές και οδηγίες που υπάρχουν (UNEP, IUCN, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικές ενώσεις κ.ά.).

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ικανοποιητικές λύσεις υπάρχουν εκεί έξω αρκεί να προωθήσουμε πολιτικές και πολιτικές επιλογές που υπερασπίζονται τα αυτονόητα. Η ενέργεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό, να ανήκει στους πολίτες, να παράγεται από τους πολίτες με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και τη φύση και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, φτάνει να τοποθετούνται σωστά και στοχευμένα, προστατεύοντας και σεβόμενοι το υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον.

Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλες πρακτικές και καταστροφή του περιβάλλοντος με σκοπό το υπερκέρδος όπως επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα και μοντέλο ανάπτυξης.

“Μια στιγμή να στεγνώσει το αίμα” – Εκδήλωση μνήμης και τιμής

By Chrystalla Agathocleous

Στις 19 Ιουλίου 2021 το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948 πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο πεσόντων αντιστασιακών στον Άγιο Νικόλαο στην Λεμεσό.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιάννος Κατσουρίδης. Ομιλητές ήταν η Μαρίνα Αρμεύτη, εκπαιδευτικός και θυγατέρα δολοφονηθέντα από την ΕΟΚΑ Β’ και ο Πολύδωρος Πολυδώρου, στρατιώτης του 361 ΤΠ τραυματίας κι αιχμάλωτος πολέμου 1974.

Πιο κάτω παρατίθεται το κείμενο του Γιάννου Κατσουρίδη και της Μαρίνας Αρμεύτη.

Δεν μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας».

Με αυτά τα λόγια ο ποιητής Κώστας Μόντης αποτύπωσε την τραγωδία της Κύπρου τον μαύρο εκείνο Ιούλη του 1974 αδυνατώντας να πιστέψει ότι η πανέμορφη θάλασσα της Κερύνειας ξέρασε εκείνη την μέρα φωτιά και θάνατο. Και έχει δίκιο να είναι δύσπιστος ο ποιητής. Διότι δεν αποφάσισαν μια καλή πρωία οι Αττίλες να πλευρίσουν τις καταγάλανες ακρογιαλιές και να αποβιβάσουν τις ορδές τους. Μόνο αφελείς και συνειδητά παραπληροφορούντες, προσπαθώντας να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες ακολουθούν αυτή την οδό.

Το πραξικόπημα και η εισβολή του μαύρου εκείνου Ιούλη μόνο απρόσμενη δεν ήταν. Το πραξικόπημα και η εισβολή, (οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος όπως λέγαμε κάποτε) σχεδιάστηκαν υπερατλαντικά και εκτελέστηκαν από την Τουρκία, την ελλαδική χούντα, αλλά και τους εντός Κύπρου επίορκους και προδότες. Έστω και αν σήμερα μέσω λήθης και παραχάραξης αυτά αμφισβητούνται.

Το ζήτημα των ευθυνών για το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, για την μεγάλη μάζα του κυπριακού λαού, είχε λυθεί από την ίδια στιγμή που αυτό εκτελείτο. Η λαϊκή σοφία αλάθητη και αδέκαστη έβγαλε την δική της ετυμηγορία και δεν χρειάστηκε ποτέ δικαστήρια, εφετεία και ιστορικούς του μέλλοντος. Ο λαός μας από τότε βροντοφώναξε και δαχτυλόδειξε τους ενόχους της προδοσίας και της καταστροφής.

ΕΟΚΑ Β’ δολοφόνοι!
Δώστε την χούντα στο λαό!
Κίσινγκερ (και στο πρόσωπο του ο αμερικάνικος και νατοϊκός ιμπεριαλισμός), καταζητούμενος για φόνο εκ προμελέτης ενός ολόκληρου λαού!
Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο!

Άμεσα, υπεύθυνα και ανεπηρέαστα ο λαός έκρινε, δίκασε και καταδίκασε στη συνείδηση του τους ενόχους. Ούτε φάκελοι χρειάστηκαν, ούτε δίκες, ούτε λεπτομέρειες, ούτε ιστορικοί του μέλλοντος. Το ντοκουμέντα, βέβαια, απέδειξαν έκτοτε και κατηγορηματικά την ορθότητα, της άμεσης λαϊκής σοφίας. Όπως δεν χρειάστηκαν πολλά λόγια και υπολογισμοί για να ορθώσουν το ανάστημα τους, ήρωες συμπατριώτες μας που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, την ίδια τους τη ζωή, για τον λαό και την πατρίδα.

Ήρωες που τα παιδιά τους δεν πρόλαβαν να τους γνωρίσουν.

Ήρωες που μνημονεύουμε καθεχρονικά και που αρκετούς εξ’ αυτών ακόμα δεν γνωρίζουμε την τύχη τους 47 χρόνια μετά.

Ήρωες, που απάντησαν αμέσως παρόν στο κάλεσμα της πατρίδας, πολέμησαν, αιχμαλωτίστηκαν και στιγματίστηκαν εφ’ όρου ζωής από τις μνήμες των βιωμάτων.

Οι στιγμές των μεγάλων επιλογών και η ποιότητα των ανθρώπων

Στη ζωή μας, οι στιγμές που αναλογούν στον καθένα μας να κάνει τις μεγάλες επιλογές είναι πολύ λίγες. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι επιλογές αφορούν σε συνειδητές αποφάσεις με το διακύβευμα να είναι το πολυτιμότερο και συγκλονιστικότερο αγαθό: η ίδια η ζωή. Οι πεσόντες στο πραξικόπημα και την εισβολή έδωσαν συνειδητά τη ζωή τους στον αγώνα για ιδανικά και αξίες που οι ίδιοι έκριναν και κατέταξαν παραπάνω από την ίδια τη ζωή: για ελευθερία, για δημοκρατία, για την γλυκιά πατρίδα Κύπρο, το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο.

Η πράξη τους αυτή καταδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του ενσυνείδητου ανθρώπου, του ενσυνείδητου αγωνιστή και πατριώτη. Σε ένα περιβάλλον, προδοσίας και ανοργανωσιάς, με τους πρωταίτιους να κρύβονται, θα μπορούσαν να μείνουν και αυτοί πίσω. Δεν θα ταίριαζε όμως με τον χαρακτήρα τους. Οι νεκροί του πραξικοπήματος και της εισβολής, παιδιά του κυπριακού λαού, παιδιά της μάνας Κύπρου, έτρεξαν άμεσα να σώσουν το οτιδήποτε σωζόταν. Πολέμησαν σε ένα αγώνα άνισο και προδομένο. Στημένο από έξω και προδομένο από μέσα.

Δεν μπορώ καν να προσποιηθώ ότι γνωρίζω τι σημαίνει για μια μάνα και ένα πατέρα να έχουν θάψει παιδί. Δεν μπορώ καν να προσποιηθώ ότι μπορώ να μπω στη θέση της μάνας και του πατέρα που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να ξέρουν την τύχη του παιδιού τους. Στη θέση του παιδιού που μεγάλωσε χωρίς τον γονιό του, ή που δεν τον γνώρισε ποτέ. Ούτε στη θέση του αδελφού και της αδελφής μπορώ να μπω. Μπορώ μόνο να μετρήσω τον πόνο τους και να σεβαστώ.

Η μοίρα των νεκρών της μάνας Κύπρου, στην μεγάλη πλειοψηφία τους νέων, ήταν τραγικά συγκλονιστική: πριν προλάβουν να γνωρίσουν τη ζωή και τις χαρές της, την θυσίασαν. Σε μικρογραφία είναι η μοίρα της Κύπρου.

Μπορούν να κλείσουν οι πληγές;

Λένε ότι ο χρόνος κλείνει πληγές, ότι μαλακώνει τον πόνο. Είναι όμως πληγές που μένουν ανοιχτές και αιμορραγούν για χρόνια. Μια τέτοια πληγή προκλήθηκε από το πραξικόπημα και την εισβολή. Και έχει όνομα. Ονομάζεται ΚΑΤΟΧΗ. Και θα επουλωθεί μόνο όταν το κυπριακό λυθεί με τρόπο που θα ικανοποιεί τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και όχι τους Νατοϊκούς δήθεν φίλους και συμμάχους και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αλήθεια, τόσο εύκολα ξεχάσαμε το ΝΑΤΟ – CIA – ΠΡΟΔΟΣΙΑ ώστε ορισμένοι να ζητούν νατοϊκές εγγυήσεις σε μια πιθανή λύση;

Ο αγώνας του κυπριακού λαού στο σύνολο του (Εκ και Τκ) ήταν και είναι δισυπόστατος: αντιιμπεριαλιστικός/αντικατοχικός αφενός και αντιεθνικιστικός αφετέρου. Όποιος το εγκλωβίζει/περιορίζει στο ένα πλαίσιο δεν προσφέρει καλή υπηρεσία. Η κατοχή είναι κατοχή. Το να αποφεύγεις να την ονοματίζεις δεν είναι κάτι προοδευτικό. Αν η κατοχή δεν είναι κατοχή και αν τα κατεχόμενα είναι ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός, τότε και το πραξικόπημα είναι εμφύλιος σπαραγμός ή άφρων και όχι προδοτικό;  Διότι δεν μπορεί να είναι επιχείρημα το αν η αναφορά σε κατοχή ενοχλεί ορισμένους. Το θέμα είναι αν απεικονίζει την πραγματικότητα.

Η μαχαιριά του δίδυμου εγκλήματος έντυσε στα μαύρα τον κυπριακό λαό και άφησε αιμάσσουσες τις πληγές στο σώμα της πατρίδας μας και στις καρδιές του λαού μας. Πληγές, που αρμυρίζονται κάθε φορά που ερχόμαστε προσκυνητές στη θυσία των ηρώων μας ανήμερα των μαύρων επετείων. Πληγές που έχουμε το χρέος να κλείσουμε. 

Η ενότητα ως συστατικό αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση

Στον αγώνα για απαλλαγή από τα τετελεσμένα της εισβολής απαιτείται συλλογικότητα, ομοψυχία και ενότητα. Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτά τα λόγια και είναι όντως απαραίτητα συστατικά του αντικατοχικού αγώνα. Οι λέξεις, όμως, πολλές φορές σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Αποκτούν νόημα αναλόγως ποιος και με ποια σκοπιμότητα τις χρησιμοποιεί.

Η ενότητα για παράδειγμα. Μια λέξη, μια έννοια, που δεν είναι φιλολογική και αφηρημένη ειδικά στο πλαίσιο του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση. Η ενότητα για να είναι στέρεη πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση της γνώσης της ιστορικής αλήθειας και του σεβασμού της. Της μεταμέλειας και της συγγνώμης. Οτιδήποτε άλλο θα είναι εφήμερο και χωρίς διάρκεια. Διότι σε τελική ανάλυση η μόνη που δεν ευθύνεται για την κάθοδο του Αττίλα, τους σκοτωμούς, την κατοχή και την προσφυγιά, είναι η θάλασσα της Κερύνειας.

Η ιστορία αυτού του τόπου είναι γραμμένη με αίμα.

Δόξα και τιμή σε όλους όσοι πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της κυπριακής ελευθερίας.

Δόξα και τιμή στους ήρωες της αντίστασης στο προδοτικό πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή.

Αιώνια ας είναι η μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Αιώνια και τιμημένη.

Γιάννος Κατσουρίδης

Να αντιστεκόμαστε στη λήθη και το φασισμό

Παρόλο που σκόπευα να ξεκινήσω αλλιώς αυτή μου την παρέμβαση, άλλαξα γνώμη. Πρέπει να σας εξηγήσω απλά γιατί γράφω εδώ. Γράφω εδώ γιατί έχω να επιτελέσω ένα χρέος. Το καλύτερο μνημόσυνο στους νεκρούς μας είναι να τους θυμόμαστε και αντιστεκόμενοι στη λήθη να αντιστεκόμαστε στην παραχάραξη της ιστορίας, να αντιστεκόμαστε στον φασισμό.

Εδώ διαβάζουν νεαρά παιδιά που διψούν για γνώση. Σε εσάς απευθύνομαι, γιατί την ιστορία αυτών των ηρώων δεν σας την είπαν στα σχολεία. Άλλους τους βολεύει και άλλοι έχουν την φωλιά τους λερωμένη. Έτσι συνήθως προσπερνούν όλοι με ταχύτητα το πραξικόπημα. Η τουρκική εισβολή όμως δεν έγινε ως κεραυνός αν αιθρία.

47 χρόνια πέρασαν και ακόμα δεν λέμε την αλήθεια στα παιδιά.

Παρόλο που κάθε φορά που ξεστομίζω τις λέξεις η καρδιά μου σπαράζει, θα σας πω. Έχω χρέος να σας πω!

Η ΕΟΚΑ Β΄ ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση. Την ίδρυσε ο Γρίβας το 1971. Από τότε ξεκίνησαν οι κλοπές όπλων από στρατόπεδα, οι ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών, οι απόπειρες δολοφονίας του Μακαρίου. Από το 1972 άρχισαν οι δολοφονίες αθώων πολιτών για τα πιστεύω τους, για την υποστήριξη τους στον νόμιμα εκλελεγμένο πρόεδρό μας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Το αποκορύφωμα της προδοτικής δράσης τους ήταν η διενέργεια του πραξικοπήματος με την Χούντα των Αθηνών που έλεγχε τις δυνάμεις του στρατού. 67 δολοφονίες αθώων πολιτών μετρά η δράση των ΕΟΚΑΒητατζήδων. Γίνονταν συνήθως νύχτα, με κουκούλες και σκότωναν όποιον βάφτιζαν προδότη.

Προδότες έλεγαν όσους αντιτάσσονταν στο αίτημα της Ένωσης, προδότες έλεγαν όσους είχαν το μυαλό και το θάρρος να αποκαλύπτουν πως το αίτημα της Ένωσης ήταν απλά ένα εύηχο σύνθημα ενώ ταυτόχρονα σήμαινε τη διχοτόμηση της Κύπρου, αφού μετά το 1960 είχαμε δικό μας Ανεξάρτητο κράτος.

Το πραξικόπημα ομολογουμένως άνοιξε την κερκόπορτα στην Τουρκία να εισβάλει. Πολλοί το προέβλεπαν. Γι’ αυτό και αγωνίστηκαν μαζί με τον πρόεδρο Μακάριο για να παραμείνει η Κύπρος αφοσιωμένη στην δημοκρατική τάξη και νομιμότητα. Ήταν ο μόνος δρόμος για να κρατήσουμε την Κύπρο ενωμένη και να μην γίνει η τουρκική εισβολή.

Ναι οι δολοφόνοι ήταν πολίτες αυτού του τόπου. Κάποιοι ζουν, κάποιοι έχουν πεθάνει. Κρυμμένοι πίσω από τον κλάδο ελαίας του Μακαρίου νομίζουν πως τα εγκλήματά τους παραγράφηκαν. Κάποιοι μέχρι σήμερα παραμένουν αμετανόητοι. Δίκες δεν έγιναν. Στοιχεία καταστράφηκαν. Η Τουρκική εισβολή βόλεψε έτσι ώστε να έχουν προτεραιότητα οι χιλιάδες πρόσφυγες και νεκροί της εισβολής. Όταν οι μανάδες μας διεκδικούσαν δίκες για τους δικούς μας νεκρούς τις χλεύαζαν λέγοντάς τους «Και τους χιλιάδες της εισβολής ποιος θα τους δικαιώσει».

Έτσι πέρασαν 47 ολόκληρα χρόνια αποσιώπησης των εγκλήμάτων.
Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά του φασισμού.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας.
Εμείς διεκδικούμε την αλήθεια: ποιος, που πότε, γιατί;

Μόνο η ιστορική αυτογνωσία θα συμβάλλει σε μια ουσιαστική συμφιλίωση. Με μισόλογα δεν διδάσκουμε ιστορία. Με μισόλογα δεν διατηρούμε την μνήμη. Με μισόλογα είμαστε καταδικασμένοι να ξαναπάθουμε τα ίδια.

Έχουμε ανάγκη να καλλιεργήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα στο σχολείο και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Θέλουμε να έχουν γνώση και αντίληψη της εξέλιξης της νεότερης ιστορίας μας. Να μπορούν να κρίνουν και να μην παρασύρονται από τα συνθήματα του κάθε λαοπλάνου. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Να γνωρίζουμε το παρελθόν. Να ξέρουμε πώς θα βαδίσουμε στο μέλλον. Με μια Κύπρο της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημιουργίας!

Λοιπόν, να λέτε όχι στον φανατισμό. Όχι στο τυφλό μίσος. Να διεκδικείτε τις αξίες σας και να μην κάνετε βήμα πίσω όταν πρόκειται για το κοινό καλό και το συμφέρον των πολλών. Τον όμορφο αγώνα της δημοκρατίας θα τον συνεχίσετε εσείς.

Μαρίνα Αρμεύτη

Η μη ποινική δίωξη αστυνομικών για τις δολοφονίες μεταναστριών ως μια ακόμα έκφανση των κοινωνικών πατριαρχικών δομών, του θεσμικού ρατσι?

By Chrystalla Agathocleous

Στις 14/6/2021 οι νυν Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέτρεψαν την απόφαση του προκατόχου τους και αποφάσισαν τη μη ποινική δίωξη 15 μελών της αστυνομίας για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος κατά τη διερεύνηση της εξαφάνισης των 7 δολοφονημένων γυναικών και κοριτσιών στην γνωστή υπόθεση Ορέστης-Αποέλ. Η εν λόγω πολιτική απόφαση, ενδεδυμένη με νομικό περίβλημα, δεν είναι παρά ακόμα μια απόδειξη του πως η ασύγγνωστη αμέλεια των αστυνομικών, που οδήγησε στην κατά συρροή δολοφονία μεταναστριών, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έκφανση της πατριαρχίας, του θεσμικού ρατσισμού και της αδιαφορίας του κράτους προς τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα (ταξική μεροληψία). Η μη άσκηση ποινικής δίωξης καθιστά τους προϊστάμενους της Νομικής Υπηρεσίας συνένοχους στην αναπαρωγή της κουλτούρας ατιμωρησίας για εγκλήματα έμφυλης βίας. Παράλληλα, συμβάλει στην εμπέδωση του θεσμικού ρατσισμού που αντιμετωπίζει τις μετανάστριες ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας (βλ. δήλωση Αναστασιάδη: «ζητήσαμε συγγνώμη, ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές»). Χωρίς να παραγνωρίζουμε πως ο αγώνας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις ποινικές διαδικασίες, θεωρούμε ότι η μη ποινική δίωξη συνιστά λάθος και ενδεχομένως ενέχει σκοπιμοτήτων. Η έναρξη ποινικής διαδικασίας δεν συνεπάγεται σίγουρη εκ των προτέρων καταδίκη των υπόπτων. Άλλωστε οι νομικές ερμηνείες ποικίλουν όπως έδειξαν και οι δύο διαφορετικές γνωματεύσεις δύο διαφορετικών εισαγγελέων. Η κοινωνία όμως ολόκληρη απαιτούσε την ποινική δίωξη όσων αμέλησαν να πράξουν το καθήκον τους και να προστατεύσουν τις 7 γυναίκες και κορίτσια.Έναντι μιας κοινωνίας που κουκουλώνει τη δολοφονία φτωχών γυναικών που ήρθαν στη Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο, προτάσσουμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από ταξική εκμετάλλευση, χωρίς διακρίσεις στη βάση του φύλου, του χρώματος και όποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού. Μια κοινωνία στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πραγματικά ίσο δικαίωμα στη ζωή.

Η αγορά υπηρεσιών των εκπαιδευτικών, η παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας των νοσηλευτών και η ανάγκη αντίστασης στον εργασιακό μεσ

By Chrystalla Agathocleous

Απο κρίση σε κρίση το καπιταλιστικό σύστημα και όπως πάντα την πληρώνει ο εργαζόμενος. Συνεχώς παρακολουθούμε μια συντονισμένη κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων:Αφενός, η προσπάθεια να απεκδυθεί ο εργαζόμενος από τα δικαιώματα που του παρέχει η νομική αναγνώριση της σχέσης εξαρτημένης εργασίας οδηγεί σε νομικά κατασκευάσματα, όπως αυτό της «αγοράς υπηρεσιών», που εντείνουν την επισφάλεια εργασίας και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τον αγώνα των καθηγητών στα απογευματινά και βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΥΠΠΑΝ ενάντια στην ετσιθελική μετατροπή της σχέσης εργασίας τους σε αυτή της «αγοράς υπηρεσιών». Αφετέρου, η πειθαρχική δίωξη πέντε νοσηλευτριών που συμμορφώθηκαν με απόφαση της συντεχνίας τους, της ΠΑΣΥΝΟ, είναι ενδεικτική της προσπάθειας καταστολής κάθε φωνής που αντιδρά και απαιτεί τα δίκαια των εργαζομένων. Η δε γνωστή προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να μετατοπίσουν τη συζήτηση και να στρέψουν την κοινωνία ενάντια στους απεργούς νοσηλευτές, μιλώντας για ανευθυνότητα, είναι μια ακόμα υπενθύμιση της ανάγκης για αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα της ΠΑΣΥΝΟ και σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο. Τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αποκτήθηκαν με αίμα και δεν μπορούν να ξεγραφούν με μελάνι. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

Μέχρι πότε θα μας παίζουν κορώνα γράμματα…

By ΜΑΡΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Το οπλοστάσιο της ΕΕ προς το παρόν καταφέρνει να μας πείθει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δικό της.

Ένα από τα μεγάλα της εργαλεία γι’ αυτό είναι τα αριστερά ή τα δήθεν αριστερά κόμματα που μέσα από τη ρητορική της ορθής διαχείρισης του συστήματος θα αμβλυνουν τις ταξικές αντιθέσεις και αυτό θα βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων.

Μια κατάσταση αρμονίας όπου ευτυχισμένοι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τις βραδιές τους με μυρωδιές από αγιόκλημα και γιασεμί…

Μία εργασιακή νιρβάνα όπου οι ταξικοι αγώνες, η συλλογικη δράση και ο σοσιαλισμός θα φαντάζουν σαν πρωτόγονα αιμοβόρα τέρατα.

Απέναντι σ’ αυτόν τον τρόμο έχουμε μια σοβαρή αδυναμία.

Η αδυναμία μας είναι να μπορέσουμε να πείσουμε το άτομο να ενεργήσει στο σύνολο.

Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν θελήσουμε να το αλλάξουμε και αυτό σημαίνει ανάγκη συνειδητής δράσης και λαϊκής ταξικής συνεργασίας.

Μέχρι να το καταφέρουμε θα μας παίζουν κορώνα γράμματα.

Το ζουμί της υπόθεσης Γιαννάκη

By Weapons of Class Destruction (WCD)

Αφού πιάσαμε το νήμα της εκπαίδευσης και της μόρφωσης με τα πτυχία του Γιαννάκη, κατα πόσο είναι άξιος ή αν ανελίχθηκε σε κομματικές πλάτες (που και αυτά είναι συμπτώματα του ίδιου του συστήματος), ας μιλήσουμε και για την ουσία:

 • Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο, που σε αυτή τη χώρα εαν δεν ξοδέψεις μια περιουσία δεν μπορείς να έχεις μόρφωση;
 • Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο, η συνεχής εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, η μετατροπή της σε εκπαίδευση με συνταγές κεφαλαίου ύπο την μορφή σύνδεσης της παιδείας με τα επιχειρηματικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού;
 • Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο, η ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση του βιογραφικού των εργαζομένων για να ανταγωνιστούν για τις λίγες καλές θέσεις εργασίας (εννοείται στη διάθεση του μεγάλου κεφαλαίου), με αποτέλεσμα το φούσκωμα των κολλεγιακών μονάδων που πουλάνε κυριολεκτικά χαρτιά με το κιλό;
 • Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πλαστών πτυχίων έχουν κανονικά τις υπογραφές και είναι καθαρογραμμένοι οι βαθμοί ενώ πολλοί είναι οι πτυχιούχοι που δεν έχουν γράψει ούτε και μια εργασία οι ίδιοι;
 • Είναι η δεν είναι σκάνδαλο, που το κεφάλαιο έχει κυριολεκτικά ξεζουμίσει τις περιοχές των ιδιωτικών κυρίως πανεπιστημίων με εστίες πολλών εκατομμυρίων, έμφαση στην φοιτητική (καταναλωτική/lifestyle) ζωή και συνεχή πτώση στο επίπεδο γνώσης;
 • Και τέλος, είναι ή δεν είναι σκάνδαλο, οι επενδύσεις στην παιδεία να μην γίνονται για την παιδεία αλλά για την υφαρπαγή υπεραξίας, να γίνεται με μορφές απασχόλησης λάστιχο, τρίμηνα – εξάμηνα και πρότζεκτ του χρόνου, με εργαζόμενους στον κλάδο να αναγκάζονται είτε να σιωπούν είτε να μπαίνουν σε κλίκες για την εργασιακή τους επιβίωση;

Η αποσύνδεση των συμπτωμάτων από την ρίζα και ουσία των πραγμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος να κεφαλαιοποιήσει κάποιος πολιτικά οφέλη, χωρίς να αγωνιστεί για την εξαφάνιση αυτού που προκαλεί τέτοια φαινόμενα.

Όταν τελειώσουν οι εκλογές, πείτε και σε μας τι είναι και δεν είναι σκάνδαλο τελικά, το νήμα και το ζουμί της υπόθεσης. Εδώ θα είμαστε…

Cover illustration: Academic Capitalism by Øivind Hovland

The post Το ζουμί της υπόθεσης Γιαννάκη appeared first on Αγκάρρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ traverso antifa ΜΕ ΤΟ ANTIFA LEUKOSIA

By antifanicosia
Συνέντευξη του antifa λευkoşa στο αθηναϊκό περιοδικό antifa Traverso #5, μάρτης-απρίλης 2021. Μιλούμε με τους/ις συντρόφους/ισσες για τα διαβατήρια, την οικονομική κρίση, τη διαχείριση της πανδημίας, τες διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών τζιαι τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. «Θα λέγαμε πως η επιτυχία του «Ως Δαμέ» ήταν επιτυχία της δουλειάς του γερο-τυφλοπόντικα, που σκάβει υπόγεια και δεν βλέπει τις

Κόκκινη Πρωτομαγιά

By Chrystalla Agathocleous
Φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή παρέμβαση του Πολιτιστικού Ιδρυματος 1948 μαζί με την Θύρα 9 και το Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο Ομόνοια 29ς Μαΐου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στην ιστορική διαδήλωση της 1ης του Μάη του 1886 στο Σικάγο για την διεκδίκηση του 8ωρου, έξι (6) εργάτες δολοφονήθηκαν από την αστυνομία και πολλοί τραυματίστηκαν. Άλλοι φυλακίστηκαν για χρόνια. Από αυτούς, τέσσερις (4) καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό και εκτελέστηκαν. Στην απολογία του στο δικαστήριο, ο επαναστάτης εργάτης Αύγουστος Σπάϊς ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Κύριοι δικαστές, αν σας περνάει από το μυαλό η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την πίεση εργατών στην εξέγερση, είστε μα την αλήθεια πτωχοί τω πνεύματι».

Σήμερα, 135 χρόνια μετά, οι καπιταλιστές θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας δύο αιώνες πίσω. Παίρνουν πίσω μία-μία όλες τις κατακτήσεις που επέβαλε με την ισχύ του το εργατικό κίνημα από την εποχή ακόμα του Σικάγου. Η απουσία του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, που τόσο βιάστηκαν να χαιρετήσουν πολλοί, άφησε το αρνητικό του στίγμα στην οπισθοδρόμηση αυτή και επέτεινε τις επιθέσεις στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι κυβερνήσεις, σε πλήρη αρμονία με το μεγάλο κεφάλαιο, σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό της εργατικής τάξης, μετατρέποντας εκατομμύρια ανθρώπους σε δούλους στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν.

Η όξυνση της πολύπλευρης καπιταλιστικής κρίσης, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο, δείχνει τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος σε όλο τον κόσμο. Η δημόσια υγεία καταρρέει εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ και των κρατών-μελών, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, την ώρα που οι καθυστερήσεις, οι πόλεμοι μεταξύ εταιριών και οι ανεπάρκειες στα εμβόλια, αποτυπώνουν γλαφυρά πως ένα σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης μετατρέπεται σε αντικείμενο ανταγωνισμών και κερδοσκοπίας.   

Μέσα σε όλα αυτά, η εργατική πρωτομαγιά έρχεται να μας θυμίσει ότι δεν είναι μια απλή μέρα μνήμης και τιμής των εργατικών αγώνων και θυσιών, αλλά εφαλτήριο μάχης.

Το εργατικό κίνημα στην Κύπρο, ιστορικά, μαζικοποιήθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1940, περίοδος που αναπτύχθηκαν δικοινοτικοί ταξικοί αγώνες, με αποκορύφωμα τις μεγαλειώδεις απεργίες διαρκείας του 1948, όταν Ε/Κ και Τ/Κ εργάτες ενωμένοι και υπό την καθοδήγηση της αριστεράς, έδωσαν τη μάχη ενάντια σε αποικιοκράτες, απεργοσπάστες και κεφαλαιοκράτες, στις μεγαλύτερες και πιο άγριες απεργίες στην σύγχρονη κυπριακή ιστορία.  

Η σύγχρονη κυπριακή εργασιακή πραγματικότητα είναι δυστυχώς δύσκολη για την εργατική τάξη και όχι μόνο. Η φτωχοποίηση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται. Η διάλυση του κράτους πρόνοιας θεσμοποιείται και επεκτείνεται. Δεκάδες επαγγέλματα μένουν ακατοχύρωτα. Νέες, τάχα ευέλικτες, μορφές απασχόλησης και προσωπικά συμβόλαια τείνουν να γίνουν πλέον ο κανόνας, αφήνοντας τον εργαζόμενο έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου και στις οποίες πρωταγωνιστεί το κράτος ως εργοδότης. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας, ειδικά σε ορισμένα επαγγέλματα και κλάδους, προκαλούν πρωτοφανή αύξηση των θανάτων στους χώρους δουλειάς τα τελευταία χρόνια. όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο βέβαια.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, σε πλήρη συνεννόηση με τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο, με πρόσχημα και την πανδημία, όπως πριν την οικονομική κρίση, εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας που βάζει στο στόχαστρο όλα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Μειώσεις στους μισθούς (ακόμα και τον κατώτατο) και τις συντάξεις, περικοπές, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αφαίμαξη του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, εκποιήσεις σπιτιών, αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και γενικότερα μια πολιτική υπερεκμετάλλευσης που οδηγεί στη φτωχοποίηση των λαϊκών μαζών και την εξαθλίωση ενός τμήματος της κυπριακής κοινωνίας.

Σήμερα, μόνο ένα δικοινοτικό κίνημα με ταξικό χαρακτήρα και ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, μπορεί να πιάσει το νήμα των ιστορικών εργατικών αγώνων και να δώσει προοπτική στον αγώνα ενάντια στην διχοτόμηση και τον εθνικισμό και τους ιμπεριαλιστές που μας κρατούν χωριστά, στον αγώνα για προστασία και επέκταση των εργατικών κεκτημένων και την πραγματική χειραφέτηση της εργατικής τάξης.

Η πρόσφατη εμπειρία εργατικών και κοινωνικών αγώνων στην Κύπρο μας δείχνει ότι μπορούν να είναι ανατρεπτικοί, όταν υπάρχει συντονισμός και αλληλεγγύη, όπως στις απεργίες των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Παράλληλα, ο γενικότερος ξεσηκωμός που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα ενάντια στην κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή, μπορεί να έχει συνέχεια και προοπτική μέσω της σύνδεσης με τις εργατικές διεκδικήσεις και τη μάχη για την ανασυγκρότηση του ταξικού κινήματος.

Παρακαταθήκη του Σικάγο και του 1948, να αμφισβητήσουμε και να πολεμήσουμε το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που μας σκοτώνει τα όνειρα, να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Ποδόσφαιρο: εμπορικό προϊόν ή λαϊκό αγαθό;

By Thrasos

Το λαοφιλέστερο άθλημα στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο στις μέρες μας αποτελεί μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Η πλήρης εμπορευματοποίηση του και η εκμετάλλευση που υπέστη στα χέρια του κεφαλαίου το καθιστούν ένα από τα πιο μεγάλα κεφάλαια/επιχειρήσεις στον κόσμο. Παρόλα αυτά, διάφορα στοιχεία που παρατηρούνται στις διάφορες του εκφάνσεις και σε διαφορετικά πεδία αποδεικνύουν ότι η λαϊκότητα του αθλήματος δεν έχει ακόμα πεθάνει.
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου και την πρόθεση 12 ποδοσφαιρικών ομάδων να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν την #EuropeanSuperLeague επικαιροποιώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τις ανισότητες στο χώρο του ποδοσφαίρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948 διοργανώνει συζήτηση με θέμα την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και την λαϊκότητα του που ακόμα είναι ζωντανή.
Συζητάμε με τους Αδάμο Ευσταθίου (Ομόνοια 29Μ), Γιώργο Γρηγορίου ( ΣΥ.ΦΙ Red Rebels Νέα Σαλαμίνας Αμμοχώστου.) και Αντώνη Γκιόκα (Δημοσιογράφο). Συντονίζει ο Ηλίας Κάνια (μέλος ΔΣ Πολιτιστικού Ιδρύματος 1948).
Η συζήτηση θα είναι ζωντανή για το κοινό και θα προβάλλεται από την επίσημη σελίδα μας στο facebook. Το κοινό θα μπορεί κατα την διάρκεια να μοιραστεί σκέψεις και προβληματισμούς αλλά και ερωτήσεις προς τους καλεσμένους.

Οι συνιστώσες της Κινητοποίησης ........ τζαι ο πλουραλισμός του μέλλοντος

By Δέφτερη Ανάγνωση


Οι συνιστώσες της Κινητοποίησης ........   τζαι ο πλουραλισμός του μέλλοντος

Στην κινητοποίηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά φάνηκαν να συγκλίνουν 3 δυναμικές – προηγούμενες οργανώσεις/πλατφόρμες για την λύση, μια μαζική επίσης παρουσία αριστερών από την θεσμική αριστερά, αλλά χωρίς να τονίζεται η παρουσία με ιδιαίτερο μπλοκ ή οργανωτικά συνθήματα, τζαι το παιχνιδιάρικο ύφος του Ως Δαμέ, που έκαμε μια προ-συγκέντρωση, αλλά μετά απλώς διαχύθηκε ενισχύοντας τον πλουραλισμό του πλήθους..

Κάθε συνιστώσα κουβαλούσε το δικό της ιστορικό βάρος. Η θεσμική αριστερά του ΑΚΕΛ είναι η παράταξη, η οποία οικοδομήθηκε από τα κάτω σαν δικοινοτικό κίνημα την δεκαετία του 1940, τζαι παρά τις συγκυρίες τζαι τους όποιους ελιγμούς/μανούβρες κοκ υπήρξε ιστορικά η παράταξη η οποία κράτησε το βάρος της ανάγκης συμβίωσης [σε εποχές δύσκολες – η διαδρομή από τον λιθοβολισμό του Μένοικου στην δολοφονία των Καβάζογλου - Μισιαούλη απλώς αλλαξε η γλώσσα των μασκοφόρων – η εστίαση ήταν η ίδια].. Αυτοί ήταν που φωναξαν το ιστορικό σύνθημα «οι τούρκοι της Κύπρου είναι αδελφοί μας» το 1977, τζαι αυτοί θα επιμένουν στο σύνθημα «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» για όλες τις δεκαετίες μετά το 74 – σε εύκολες τζαι δύσκολες εποχές..


Το κίνημα/οργανώσεις/πλατφόρμες επανένωσης-λύσης μετά το 2004 κάλυπτε τζαι μέρος της αριστεράς [συμμετείχαν σαφώς οι οργανώσεις της αριστεράς ] αλλά άνοιξε τζαι προς πάλαι ποτέ υποτίθεται «φιλελεύθερη δεξιά». Ήταν κινητοποιήσεις τζαι πρακτικές που δημιούργησαν ένα πλέγμα δικοινοτικών σχέσεων [από εκπαιδευτικούς μέχρι μουσικές συνευρέσεις κοκ] το οποίο ιστορικά άρχισε να δένει ξανά μαζί την κυπριακή κοινωνία πέρα από τους διαχωρισμούς του 1964 τζαι 74.. Τζαι μια δυναμική εκφραση αυτού του κινήματος/συλλογής οργανώσεων/πρακτικών ήταν η αντίδραση στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων το 2020.

Αυτή η συνιστώσα μπορεί να δημιούργησε μια ντε φάκτο νέα πραγματικότητα κοινών πρακτικών αλλά κουβαλούσε ακόμα αρκετά τα απωθημένα του 2004. 

Η μαζική είσοδος του «Ως Δαμέ»,, φετος, μπόλιασε το κοινό πλήθος της 24 Απρίλιου με ένα παιχνιδιάρικο ύφος – η κατεύθυνση ήταν η ιστορικά καθορισμένη πορεία της επανένωσης. Αλλά με το παιχνίδισμα του πλουραλισμού. Που δεν ήταν μόνο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η πολλαπλότητα των σημαιών τζαι των συνθημάτων, μπορεί να μην ήταν μια συνειδητή προσπάθεια του Ως Δαμέ σαν συλλογικότητας που συγκροτείται στο δρόμο, αλλά ήταν το πνεύμα τζαι το κλίμα που μετάφερε σαν αύρα στην όλη κινητοποίηση..

Υπήρχε πάλε ένα αίσθημα χαράς. Παρά πόνου/απογοήτευσης/απωθημένων...Ενα βλεμμα που κοιταζε το μελλον..:)


Η κινηματική διάσταση «του δρόμου»

By Δέφτερη ΑνάγνωσηΗ τουρκοκυπριακή κινητοποίηση συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ινονού, η οποία είναι από τις αρχές του 2000, ο χώρος οπου συγκεντρώνονται η αριστερά αλλά τζαι οι δυναμικές της λύσης – σαν σημείο αναφοράς. Σαν ένας χώρος εν δυναμει δυαδικής εξουσίας/δυναμικής. Ένας εναλλακτικός χώρος απέναντι στην εξουσία - όταν η εξουσία είναι εξαρτωμένη ή/τζαι διχοτομική. Με αυτήν την έννοια, η δυναμική της λύσης αλλά τζαι των πολλαπλών ομάδων/κινημάτων/συντεχνιών που συγκροτούν τον κοινωνικό πόλο της «εξουσίας» απέναντι στον θεσμικό του κράτους, έχουν κερδίσει ένα πλεονέκτημα στο δρόμο.

Στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, το κυπριακό δεν μάζευε πλήθη. Ακόμα τζαι το συλλαλητήριο του «όχι» το 2004, παρά τα σαρωτικά ποσοστά που πήρε στο δημοψήφισμα το «όχι», δεν ήταν ιδιαίτερα μαζικό.. Τζαι ανάλογα οι προσπάθειες για συγκρότηση κινητοποιήσεων για την λύση μετά το 2004, είχαν περιορισμένο βεληνεκές αριθμητικά. Μια σημαντική εξαίρεση ήταν η μαζική δικοινοτική Πρωτομαγιά του 2014. Εκεί ήταν λες τζαι  ξαναμπήκε η Ιστορία στο προσκήνιο με χιλιάδες ανθρώπους να ενώνουν την φωνή τους για λύση..

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν είχε την ίδια δυναμική. Παρά τις κάποιες προσπάθειες για κινητοποιήσεις την περίοδο Μοντ Πελεράν – Κραν Μοντανά, [με μια ενδιαφερουσα νεα προσπαθεια, το Unite Cyprus now] αφησε μια πολύ πικρη γευση η συνειδητοποίηση του κόλπου που είχε παίξει ο Αναστασιάδης τζαι ο  κύκλος γυρόν του [τζαι τα μιντιακά τους φερέφωνα] από το 2004 [αυτόν το τυπάκο τον πουλούσαν κάποτε σαν «πολιτικό της λύσης».. :)] ..Έμεινε ένα πικρό αίσθημα που ενίσχυε το ευρύτερο αίσθημα αποχής κινητοποιήσεων για το κυπριακό. Ποιός θα έβγαινε στο δρόμο για να στηρίξει ένα τύπο σαν τον Αναστασιάδη σαν «ηγέτη λύσης» τζαι όλα τα άλλα φαιδρά, με βάση τα οποία γαντζώθηκε τζαι ο ίδιος τζαι τα σχετικά δικηγορικά γραφεία, στην εξουσία;


Σε αυτό το πλαίσιο, η κινητοποίηση του Σαββάτου ήταν μια τομή: Γύρω στις 3 χιλιάδες άτομα [με μερικούς να εκτιμούν ότι ήταν και περισσότερος ο κόσμος προς τις 4000] απλωθήκαν στους δρόμους. Ήταν σιγουρα η πιο μαζική εκδήλωση υπέρ της λύσης μετά το φιάσκο του Κραν Μοντανά τζαι ίσως η δεύτερη πιο μαζική μετά την Πρωτομαγιά του 2014..

Τζαι προγραμματισμενη κινητοποιηση στους δρόμους είσιεν να αντιμετωπίσει, στην συγκεκριμενη συγκυρια, ένα φορτισμένο κλίμα με την κυβέρνηση να ανακοινώνει νέο λόκνταουν, άρα τζαι ένα υπόγειο πανικό – αλλά τζαι ανάγκες απόδρασης τις λλίες ώρες πριν τον εγκλεισμό. Τζαι όμως μαζευτηκαν χιλιαδες παρα την συγκυρια. Γιατι τωρα πια υπηρχε η συνειδηση ότι οι πρωταγωνιστες/τριες δεν ηταν στα ανακτορα της εξουσιας, αλλα τζιαμε..στο «δρομο»... Απέναντι οι απορριπτικοί της υποτίθεται «Αδούλωτης Κερύνειας» του Σιεκέρσαββα κοκ, μάζεψαν μερικές εκατοντάδες.. [υποτίθεται «αδούλωτη» ακριβώς γιατί η πρακτική της οδηγεί, σαν συνέπεια, με μαθηματική ακρίβεια, όπως η 15η τζαι η 20η Ιουλιου] στην προσάρτηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία]..

Η διεκδίκηση της επανένωσης αποκτά δυναμική σε ένα νέο πλαίσιο – νεώς μορφών κινητοποίησης που τωρά πια, τζαι παρά τα ττέλια, εν δικοινοτικές – τζαι πλουραλιστικές...

Τζαι συνειδητο αρκεφκει να κατανοει ότι εν τζαι κεντρο βαρους της πολιτικης πκιον..

Ένας νέος «δρόμος»...

Ενας βετερανος των κινητοποιησεων το εκφρασε ετσι...

«Christos Tombazos

Δεν είναι ώρα για αποτίμηση. Ούτε για συμπεράσματα. Ένα είναι το σίγουρο όμως. Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί μας οι διχοτομιστές. Τσουνάμι ο λαός της ειρήνης και της επανένωσης μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Μίλησε η σιωπηλή πλειοψηφία. Ακούστε την. Διαφορετικά θα την βρίσκεται μπροστά σας. Πιο μαζικά. Πιο μαχητικά.

Σήμερα ενώσαμε τον δρόμο, έστω με παράλληλες πορείες. 

Συνεχίζουμε.

Εντείνουμε.»

Η ανάδυση της Κύπρου του «κοινού δρόμου» τζαι μορφών δυαδικής εξουσίας

By Δέφτερη Ανάγνωση


Η ανάδυση της Κύπρου του «κοινού δρόμου» 

τζαι μορφών δυαδικής εξουσίας

Έτσι τα πλήθη που ξεχυθήκαν στους δρόμους της Λευκωσίας στις 24 Απρίλιου εξέφραζαν μια κοινή ιστορικη βούληση σε αντίθεση με την [πρόσκαιρη ελπίζουμε] εξουσία που εκφράζει την διαπλοκή τζαι την νεοαποικιακό [εθνική ή χρηματιστική] εξάρτηση..

Ο «ενωμένος δρόμος», από τα κάτω, συγκροτεί μια πρώτη μορφή ενός είδους «δυαδικής εξουσίας» [απέναντι στους δυο διχοτομιστές, Τατάρ και Αναστασιάδη] η οποία δηλώνει προκαταβολικά την άρνησή της να δεχτεί οποιοδήποτε ναυάγιο ή απόπειρα διχοτόμησης στο όνομα των συμφερόντων της διαπλοκής τζαι της εξάρτησης.

Έτσι τώρα πια δεν θα κοιτάζουν απορημένοι οι ξένοι για τον παραλογισμό των πολιτικάντηδων που έφερε στην εξουσία η διαπλοκή του χρήματος ή της εξάρτησης. Υπαρχει τωρα πια τζαι η εικονα της αλλης Κυπρου - με τις χιλιάδες στους δρόμους τζαι τες πλατείες.. 

Αναδύεται η άλλη Κύπρος του «κοινού δρόμου»..


Ο «ενωμένος δρόμος» της κοινής πόλης σαν η κοινωνική ιστορική καταγραφή μιας νέας μορφής πραγματικότητας – της Αντίστασης στους δρόμους π

By Δέφτερη Ανάγνωση


Ο «ενωμένος δρόμος» της κοινής πόλης σαν η κοινωνική ιστορική καταγραφή μιας νέας μορφής πραγματικότητας – της Αντίστασης στους δρόμους που εκφράζει τον ορθολογισμό της επανένωσης: 

Όταν τα κύματα της νέας εποχής τζυλούν στους δρόμους μιας ντε φακτο ενιαίας πόλης που την χωρίζουν τεχνητά κατασκευάσματα.

Οι διαδηλώσεις/πορείες στους δρόμους της Λευκωσίας, βόρεια τζαι νότια, το Σάββατο 24/4

Οι συγκυρίες ήταν διαφορετικές – αλλά οι διαδηλώσεις τις ενοποίησαν παρά τους άτυπους σύμμαχους της διχοτόμησης [Τατάρ, Αναστασιάδη]: από την μια οι τουρκοκύπριοι έχουν μια πολιτική ηγεσία που αναδείχτηκε με αμφισβητούμενο τρόπο [από ότι φάνηκε – μέσω εξαγοράς ψήφων], τζαι βρίσκονται σε μια σχέση αντιπαραθεσης με την Άγκυρα, όπως τζαι οι ελληνοκύπριοι πριν το 74, όταν η Αθήνα εσυμπεριφέρετουν σαν εθνικο-αποικιακο κέντρο [«εθνικό κέντρο» ήταν η ορολογία τους τότε- που εν διαφέρει πολλά που την σημερινη νοοτροπία του Ερντογάν] ..Οπότε ο δυναμισμός τζαι η μαζικότητα είσιεν πολλαπλές αφετηρίες. Στην νότια Λευκωσία, η κοινωνική οργή πλανιέται με αφετηρία το καθεστώς διαπλοκής, αλλά τζαι την [συνεπαγόμενη;] ανικανότητα πλέον των θεσμών να οργανωσουν μια έστω ορθολογική διαχείριση [της πανδημίας, των εμβολιασμών, ή εστω της  διαχείρισης της τραπεζιτικής κρίσης 10 χρόνια μετά – με τους τραπεζίτες να επιμενουν να τα θελουν ουλλα δικα τους. Τζαι εγγυήσεις τζαι free hand στις εκποιήσεις] καθώς παντού φαίνεται να πλανιέται ένα είδος ημετεροκρατικού δικτύου πελατειακών σχέσεων.

Μπροστά σε τούτα τα δυο πλέγματα σχέσεων [εξαρτησης τζαι διαπλοκης], δυσκολευκει η διατήρηση της προοπτικής λύσης [καθώς πάσιν στην Γενεύη δυο πολιτικάντηδες που με ευκολία, για δικά τους συμφέροντα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την χώρα στην πλήρη εξάρτηση τζαι την σκλήρυνση του διαχωρισμού. Είναι σε τουτο το πλαισιο που η διαπλοκή τζαι η εξωτερική [με εθνικόφρων κέτσαπ] εξάρτηση είναι τα συνοδευτικά της απόπειρας συντήρησης της διχοτόμησης..

Οι πορειες της Λευκωσιας το Σαββατο 24/4 ηταν η απαντηση των δρομων...Για την επανενωση, σαν ιστορικο αιτημα τζαι αναποφευκτη πραγματικοτητα – αλλα τζαι για την αναγκη μιας αλλης Κυπρου..
Στην κατάληξη μιας εφτομάδας δυσφορίας, μια κοινή διαδήλωση «άνοιξε – τζαι ένωσε - τον δρόμο» για την ελπίδα του μέλλοντος..

By Δέφτερη Ανάγνωση


Ήταν μια εφτομαδα θυμού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τζαι σκανδάλων με κατάληξη ένα νέο λοκντάουν, για την ελληνοκυπριακή κοινότητα... Αλλά το Σάββατο στην κατάληξη μιας εφτομάδας δυσφορίας, μια κοινή διαδήλωση «άνοιξε – τζαι ένωσε - τον δρόμο» για την ελπίδα του μέλλοντος.. 

Αν το ιστορικό ερώτημα της εποχής είναι τί είδους κόσμος θα φκει που τούτα τα λοκντάουν, μια ενδεχόμενη απάντηση ειναι οι κινητοποιήσεις που φαίνονταν να κέρδισαν την ηγεμονία των δρόμων: Στην Κύπρο ξεκίνησαν με τις αντιφασιστικές πέρσι, τζαι συνεχίστηκαν μετά με «ανοίγματα των δρόμων» από τους του Ως Δαμέ, τζαι εδεθήκαν τωρά με την δικοινοτική κινητοποίηση της Λευκωσίας.. Πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας τζαι συγκέντρωση στην πλατεία Ινονου.. Πορείες που συγκλίνουν σαν τα φκιορα μιας άνοιξης που έρκεται...

Όταν μια νέα γενιά, στην αγκαλιά μιας κυπραίας μάμμας, ανεμίζει το σύνθημα της κυπριακότητας αυτήν την εποχή «Εν μπορει να παρεμποδιστεί η ?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 


Όταν μια νέα γενιά, στην αγκαλιά μιας κυπραίας μάμμας, ανεμίζει το σύνθημα της κυπριακότητας αυτήν την εποχή «Εν μπορει να παρεμποδιστεί η Ειρηνη».. 

Από τις κινητοποιήσεις των Κυπρίων αυτήν την εβδομάδα για την Ειρήνη, την λύση-επανένωση, τζαι της Ανεξαρτησία της Κύπρου τζαι από την Αθήνα τζαι που την Άγκυρα - τζαι τα κολλήματα όσων νοσταλγούν ακόμα μαμάδες για να κυβερνούν στο όνομά τους. 

ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ

By antifanicosia
[Gr/Eng] Κάλεσμα για την πορεία Μαζί στον Δρόμο για την Ομοσπονδία – Federasyon Yolunda Birlikte ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ Στες 24/4 κατεβαίνουμε στους δρόμους μαζί με τους τ/κ συντρόφους/ισσες μας ενάντια στη διχοτόμηση. Ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον αυταρχισμό. Για μας, η διχοτομική πολιτική συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση των μεταναστριών, την

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ «ΑΛΛΟΥ ΣΕ ΛΕΓΑΝΕ ΓΙΟΥΔΗΘ, ΕΔΩ ΜΑΡΙΑ» – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ 1948

By Thrasos

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948 διοργανώνει μουσικό αφιέρωμα, απόψε στις 9 το βράδυ, προς τιμή της γυναίκας. Τιτλοφορείται «Αλλού σε λέγανε Γιουδήθ, εδώ Μαρία» από το ποίημα του Καββαδία, που συμβολίζει την οικουμενικότητα της γυναικείας παρουσίας.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα υπάρχει η δυνατότητα εθελοντικής εισφοράς στον οργανισμό «Δώσε του Κόσμου Γέλιο», που δημιούργησε η οικογένεια της αδικοχαμένης μας αδερφής Σκεύης Οδυσσέως εις μνήμη της.

Αριθμός Λογαριασμού: 357029789350

IBAN: CY63002001950000357029789350

SWIFT/BIC: BCYPCY2N

Όνομα Τράπεζας: Bank Of Cyprus

Video Γνωριμίας

By Thrasos

Κάτι καινούριο γεννιέται. Κάτι που κυοφορείτο εδώ και μερικούς μήνες και που βλέπει το φως της δημοσιότητας σήμερα. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948. Ένα πολιτιστικό ίδρυμα που αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό με μια ευρεία έννοια και ως τέτοιο φιλοδοξεί σε παρεμβάσεις πολιτιστικού, μορφωτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Η ονομασία αντλεί από την ιστορία των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας και της αριστεράς ειδικότερα, όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτέλεσαν το όχημα της πολιτιστικής, μορφωτικής και πνευματικής ανύψωσης των λαϊκών μαζών στην Κύπρο. Έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, διότι το 1948 είναι ένα έτος σύμβολο του ταξικού αγώνα του λαού μας, που συνοψίζει σε 4 αριθμούς ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Τρία από τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Ιδρύματος 1948 συζητούν για το ίδρυμα, τους σκοπούς και τις φιλοδοξίες του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τους σκοπούς μας και την ταυτότητά μας.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

By antifanicosia
Τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια κινείται μια διαδικασία gentrification/εξευγενισμού στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας. Τούτη η διαδικασία εκμεταλλεύεται την προηγούμενη κατάσταση του κέντρου, που μετά τον πόλεμο ήταν σε κακή κατάσταση τζιαι κατοικήθηκε/χρησιμοποιήθηκε από εναλλακτική νεολαία, μικρές παραδοσιακές επιχειρήσεις, μετανάστριες και μετανάστες λόγω των φτηνών ενοικίων αλλά τζιαι επιχειρήσεις της μαφίας με την ανοχή τζιαι σύμπραξη της αστυνομίας. Η χαμηλή

Τα μαργαριτάρια που έφκαλε στην επιφάνεια σαν φελλούς η υστερία που ξεκίνησε από τη Θεοχάρους/Φουρλά τζαι έφτασε στη καταϊδρωμένη Πετρούλ?

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Να δούμε τζαι που την άλλη μερικά από τα μαργαριτάρια που έφκαλε στην επιφάνεια σαν φελλούς η υστερία που ξεκίνησε από τη Θεοχάρους/Φουρλά τζαι έφτασε στη καταϊδρωμένη Πετρούλα των λουμάτων..


Νούμερο 1.ο τραμπούκος που απειλεί. Εμπνεύστηκε από το λούμα φαίνεται…
J


Νούμερο 2. Ο παραμιλών εθνικόφρων που αγχώνεται γιατί καταλαβαίνει ότι η διάχυση δεν μπορεί να περιοριστεί με την δαιμονοποίηση τζαι κάμνει έκκληση στην λογοκρισία..

Για το σύμπτωμα του παραμιλώντος ύφους μπορείτε να προσέξετε το τέλος της απεγνωσμένης έκκλησης – οι Ως Δαμέ είναι τζαι «παιδιά πλουσίων» [φυσικά για το εθνικοφρων παραμιλητό δεν χρειάζονται εξηγήσεις ή τεκμήρια – παραμιλητό είναι πάντα] αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο εν έχουν σπίθκια..[ούτε η λογική βλαστά πολλά σε έτσι σύνδρομα.. :)]

Only inthis is cyprus” της αμίμητης κυπριακής [βόρεια τζαι νότια] εθνικοφροσύνης…


Όταν ο ΔΗΣΥ κατάλαβε τί πόρτα άνοιξε εβουρήσαν να την κλείσουν...

By Δέφτερη Ανάγνωση


·                   Τζαι όταν ο ΔΗΣΥ κατάλαβε τί πόρτα άνοιξε εβουρήσαν να την κλείσουν – διότι, όχι μόνο η ορολογία βορράς- νότος χρησιμοποιείται [εκτός φυσικά τζαι αν πρέπει να λογοκριθεί η γεωγραφία πκιον] από πριν [Γκουτέρες μετά τον Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά],

αλλά τζαι το ότι στελέχη του ΔΗΣΥ [από τον ίδιο τον Αναστασιάδη] πουλούν έμμεσα ή άμεσα διχοτόμηση.

Η πηγή της διχοτόμησης στην ε/κ κοινότητα είναι ιστορικά η ακροδεξιά τζαι σήμερα έσιει να κάμει τζαι με την διάχυτη διαπλοκή.

Όμως φαίνεται τζαι από τον λόγο/πρακτική του Χ. Γεωργιάδη. 

Με φόντο αυτά τα συνθήματα για Ειρήνη τζαι κατάργηση των διαχωρισμών οι υπηρέτες του προεδρικού είδαν… «διχοτομική δήλωση»…

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Με φόντο αυτά τα συνθήματα για Ειρήνη τζαι κατάργηση των διαχωρισμών … οι υπηρέτες του προεδρικού είδαν… «διχοτομική δήλωση»… που δεν είδαν ούτε σε δηλώσεις Ανάστου, Χάρη Γεωργιάδη κοκ…

Προς δημοσιογράφους που λειτουργούν σαν φερέφωνα: όταν η εξουσία μιλά μέσα από εσάς, να έχετε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια της παραδοχής αυτού που κάμνετε.. :)

Τζαι κατά τα άλλα θα πρέπει να πιστέψουμε ότι μερικοί δημοσιογράφοι ξεγελάστηκαν, παρασυρθήκαν για 2 ολόκληρες μέρες – ενώ σαν δημοσιογράφοι που, ας πούμε, ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ κλπ,  ξέρουν για τις αναφορές ότι ο Αναστασιάδης εσυζήταν δυο κράτη, ότι ο Χάρης Γεωργιάδης εδήλωσε ότι η διχοτόμηση προκύπτει εκ των πράγματων.

Αλλά για τούτους εν εστιάσαν ότι εν «διχοτομικές δηλώσεις» [ή έστω για τις προεκλογικές αναφορές του Αναστασιάδη σε βόρεια τζαι νότια θάλασσα ή του Γκουτέρες τέλος πάντων μετά το Κραν Μοντανά]..Η αλήθκεια στην ερευνητική διαδικασία στις κοινωνικές επιστήμες βασίζεται στην σύγκριση…J..τζαι δαμε εν αποκαλυπτική…

Τζαι οϊ μόνο εν στέκει συγκριτικά η οποια ευαισθησία που οδήγησε σε παραπλάνηση. Ακόμα πιο κουφά: με βάση μια πρόταση ενάντια στην διχοτόμηση, «κατάλαβαν» υποτίθεται ότι είναι «διχοτομική δήλωση». Τζαι τούτες τες εικόνες των πλακατ είδαν τες, αλλά πάλε εμείναν στο εμβατήριο που τους έμαθαν να παπαγαλίζουν – σαν «κουρδισμένα πορτοκάλια» από καιρό;

Οπότε Άριστε αν αγχώνεσαι για την διάχυση του οράματος του Ντενκτάς κοίτα καλλύτερα στο καθρέφτη σου. Εσύ είσαι ένας από αυτούς που λειτουργούν σαν μετά θάνατο [έστω τζαι μέσω συνέπειας] όργανα του Ντενκτάς..

..Αυτοκαρφώνεστε…

 Περαστικά..


Όταν η απόγνωση της δεξιάς υστερίας διευρύνει τον χώρο τζαι τις μορφές αμφισβήτησης της εξουσίας

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Όταν η απόγνωση της δεξιάς υστερίας διευρύνει τον χώρο τζαι τις μορφές  αμφισβήτησης της εξουσίας..

Ακόμα χειρότερα η απεγνωσμένη κίνηση του προεδρικού μέσω των φερέφωνων, ενίσχυσε δυο διαστάσεις που το προεδρικό μάλλον στο τέλος θα βιώσει σαν μπούμερανγκ: ντε φάκτο μείωσε την απόσταση ανάμεσα στην θεσμική αριστερά [με το να προσπαθεί να ταυτίσει το κίνημα με το ΑΚΕΛ – τζαι το ΑΚΕΛ να αρνείται να το αποδοκιμάσει] τζαι στο χώρο της νεολαίας της εξωθεσμικής αριστεράς.

 Τζαι επιπλέον με την παρέμβαση του Προδρόμου [που τελικά μάλλον φάνηκε ότι αναπαρήγαγε με τον συνηθισμένο στόμφο της ημιμάθειας], άνοιξε την πόρτα σε μια ευρύτερη συζήτηση για το κομπλεξικό ρατσισμό της εθνικοφροσύνης απέναντι στη μητρική τους [τζαι τζήνους, τους εθνικοφρονες] γλώσσα..

Το Ως Δαμέ έσιει μια γοητεία κυπριακότητας, η οποία διαχύθηκε πια σαν καταγραφή αντίστασης στην διαφθορά στην εξουσίας..


Τα μπούμερανγκ των υστεριών της δεξιάς

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Τα μπούμερανγκ των υστεριών της δεξιάς

Αυτές οι χυδαίες επιθέσεις από την δεξιά τζαι τα φερέφωνα της [συνειδητούς ή μη] είναι μέρος μιας πρακτικής που πάει πίσω δεκαετίες. Αλλα η δεξιά τζαι τα στελέχη της που λόγω κεφαλαίων [ή ακρών με τις τράπεζες – τζαι σχετικών δανείων] εστήσαν τους μηχανισμούς των συγκροτημάτων ΜΜΕ [με τηλεοράσεις ράδια κοκ] εν φαίνεται να μαθαίνουν από την αποτυχία..

Από την δεκαετία του 1990, η δεξιά με τον έλεγχο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ αναλώνεται σε τέτοια υστερικά θεάματα – τα οποία όμως λειτουργούν σαν φούσκες, οι οποίες σβήνουν. Τζαι μεινίσκει η καχυποψία στα όργανα. Τζαι η σημερινή ανυποληψία στα ΜΜΕ με 72% να μην τα εμπιστεύεται είναι προϊόν της πρακτικής του βοσκού του ψεύτη που στο τέλος κουράζει με την επαναληπτική εμμονή…

Την δεκαετία του 1990, τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να λογοκρίνουν το αναδυόμενο διάχυτο αίσθημα της κυπριακότητας που ωρίμαζε σαν μια ευρύτερη ταυτότητα πέρα τζαι από τον όρο «ελληνοκύπριοι». Το μόνο που πέτυχε ήταν απλώς η καθυστέρηση της καταγραφής της διάχυσης. Τελικά κατέληξαν οι εθνικόφρονες να αγαπούν τάχα μου την Κυπριακή σημαία.

Σήμερα το Ως Δαμέ φοβίζει της εξουσία γιατί μιλά μια γλώσσα του μέλλοντος τζαι η δεξιά του παρελθόντος δεν έχει τι να πει..

Οπότε έριξε τις εφεδρείες της, την καημένη την Θεοχάρους με τις γελοιότητες των τζιχαντιστών του φαντασιακού της, τον Φουρλά [για να μας θυμίσει τι υπηρέτησε το παιδί – τζαι πώς είναι πάντα πρόθυμος να προσφέρει υπηρεσίες για συγκάλυψη του σκανδάλου των διαβατηρίων] κοκ…

Τί θα πέτυχει;

Μια νέα υποχώρηση της αθλιότητας της εξουσίας της..

Ηδη με το να προβάλει [έστω τζαι κάμνοντας ότι την απορρίπτει σε άλλους] την δική της πολιτική διχοτομισμού, ουσιαστικά εγκλωβίστηκε στο να απορρίπτει την διχοτόμηση. Τζαι έκαψε αρκετά χαρτιά. Αν η Θεοχάρους δεν ήταν ήδη κωμική στην πορεία του ανεμόμυλου της, τώρα έχει καταντήσει ανέκδοτο..Οπως τζαι ο Φουρλάς έσυρε στην φωθκιά του θεάματος την όποια σοβαροφάνεια…. 

Η αξιοπρεπής άμυνα που δεν υποχωρεί ούτε ένα βήμα, η διάχυτη αντεπίθεση, τζαι οι νίκες, ήδη, του Ως Δαμέ

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Η αξιοπρεπής άμυνα που δεν υποχωρεί ούτε ένα βήμα, η διάχυτη αντεπίθεση, τζαι οι νίκες, ήδη, του Ως Δαμέ..

Όταν βρεθεί κάποιος/α μπροστά στην επίθεση δαιμονοποίησης η αντίσταση εξαρτάται τζαι από την εποχή τζαι από τις εμπειρίες..

 Η Αντίσταση του Ως Δαμέ ηταν ενδιαφέρουσα – δείγμα του μέλλοντος.

Κατ’ αρχήν το Ως Δαμέ εν έπεσε στην παγίδα να φοβηθεί τζαι να αρκέψει τις απολογίες. Αυτός είναι ο στόχος της εξουσίας. Φευγαλέος πια, αλλά επιμένουν, όπως επιμένουν τζαι μερικοί/ες, δημόσια πρόσωπα, σε παραπάνω συντάξεις μπορεί να υποθέσει κάποιος..:)

Όμως οι Ως Δαμέ δεν υποχωρήσαν ούτε ένα πόντο..

«Αλλά εσύ δεν θα΄σαι από αυτούς..» που λαλεί τζαι το ποίημα της Γώγου για όσους δεν υποχωρούν μπροστά στην πρόκληση..

Οι Ως Δαμέ είχαν μάλιστα να διαχειριστούν, όχι απλώς ένα λόγο [όπου εύκολα απέδειξαν ότι οι Θεοχάρους/Φουρλάς παραπλανούσαν με χυδαία ψέματα] αλλά ένα πολλαπλό κίνημα, ομάδων/συλλογικοτήτων κοκ…

Η πρακτική της εξουσίας τζαι των δουλοπρεπών της οργάνων  ήταν σαφής – αναζητούσε μια λεπτομέρεια να την απομονώσει τζαι να στήσει θέαμα δαιμονοποίησης..

Όμως το Ως Δαμέ απόδειξε τελικά ότι ο πλουραλισμός του ήταν πιο αποτελεσματικός από την κατευθυνόμενη επίθεση στης εξουσίας – η οποία όταν της αποδείχτηκε ότι ελάλεν ψέματα, απλώς έκανε ότι δεν άκουγε, αλλά δεν είσιεν τζαι τίποτε άλλο να πει. Ήδη το ΑΚΕΛ κράτησε το δικό του πούντο τζαι αρνήθηκε να κατηγορήσει το κίνημα, απαντώντας μάλιστα για την υποκρισίας της εξουσίας, ενώ τζαι οι οικολόγοι που σύρθηκαν αρχικά στο θέαμα δαιμονοποίησης [δείχνοντας τζαι τις αδυναμίες τους απέναντι στη χειραγώγηση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ] όταν η Θεοχάραινα δοκίμασε να το παίξει τζαι κάπως χαφιέδικα [άμα μπλέξεις με τον αυταρχισμό της ακροδεξιάς, οι πρακτικές του διαχέονται] καταγγέλλοντας ένα υποψήφιο ή κάτι των οικολόγων ότι στήριξε το Ως Δαμέ, έμεινεν να αιωρείται. Η φούσκα της δαιμονοποίησης έσβησε ως την Τετάρτη…

Με αυτή την έννοια το Ως Δαμέ σαν ένα πρώτο κίνημα αυτού του νέου που έρκεται [τζαι ηλικιακά τζαι αισθητικά αλλά τζαι πολιτικά] όχι μόνο άντεξε στην επίθεση, αλλά αντεπιτέθηκε με μια πολυχρωμία που έκαμε τα φερέφωνα της εξουσίας, όχι απλώς να εγκαταλείψουν το θέαμα, αλλά να αποφεύγουν ακόμα τζαι τα παναΰρκα στο ίντερνετ για πρωταπριλιά κοκ..

Ίσως να εν ενδιαφερον συμβολικά το γεγονός ότι ο Φιλελεύθερος, η αρχισυνταξία του οποίου ταυτίστηκε με το θέαμα δαιμονοποίησης [με διαφοροποιήσεις όμως στους σχολιαστές – τζαι αξίζει να αναφερθεί η Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου δαμέ] άρχισε να χρησιμοποιεί το «Ως Δαμέ» με έψιλον. Στα άλλα ΜΜΕ: τα ΜΜΕ της αριστεράς στήριξαν σαφώς το Ως Δαμέ, η Αλήθεια ήταν φυσικά αρνητική, τζαι ο Πολίτης ουδέτερος, αλλά άμα εφανηκεν ότι η υστερία εν τραβά αρκέψαν μερικοί/ες από τους μη ταυτισμένους με τον ΔΗΣΥ να προβάλουν μέσω άλλων την «άλλη άποψη» [λ.χ. παρέμβαση Παπαδάκη] – αξιοσημείωτο ήταν το σχόλιο του Ζαχαριάδη..]

Το Ως Δαμέ έδειξε ότι τα κινήματα πολλαπλότητας έχουν την ικανότητα αντεπίθεσης τζαι νίκης πάνω στο κατευθυνόμενο λόγο των δαιμονοποιήσεων… Ακριβώς γιατί υπάρχει τζαι ένα άλλο μέσο που δεν ελέγχει η εξουσία [το ίντερνετ] αλλά τζαι γιατί η πολλαπλότητα δημιουργεί ένα διάχυτο ανταρτικό που το συγκεντρωτικό θεαματικό της εξουσίας δεν μπορεί να νικήσει με τον επαναλαμβανόμενο λόγο της παραπλάνησης που γίνεται σύντομα διάφανη.

Το Ως Δαμέ έφερε την κοινωνική οργή για την διαφθορά [τζαι την διχοτόμηση] έξω από το προεδρικό [τζαι «ανάγκασε» το προεδρικό να αντιδράσει αυταρχικά – είτε με τη Γιολίτη, είτε με το θέαμα Θεοχάρους/Φουρλάς/ελεγχόμενα ΜΜΕ. Τεκμηρίωσε [τζαι έκαμε διάχυτη] την γοητεία της κυπριακής γλώσσας στον καθημερινό πολιτικό λόγο, τζαι έδειξε ότι στο μέλλον η εξουσία με τα σενάρια δαιμονοποίησης θα έσιει να αντιμετωπίσει την αδυναμία ελέγχου…

Η «δημοσιογραφία» που υπηρετούσε την εξουσία: όχι μόνο αναπαρήγαγε ένα φτηνό ψέμα αλλά εσυγκαλύφκαν την τεκμηριωμένη κατηγορία για το ποι?

By Δέφτερη Ανάγνωση

 

 

·         Η «δημοσιογραφία» που υπηρετούσε την εξουσία: όχι μόνο αναπαρήγαγε ένα φτηνό ψέμα [το οποίο μπορούσε εύκολα να ελέγξει σαν τέτοιο από κείμενα τζαι εικόνες συνθημάτων] αλλά ουσιαστικά υπηρετούσε την προσπάθεια συγκάλυψης του ότι αυτοί που προωθούν την διχοτόμηση είναι αυτοί που έφτιαξαν το ψέμα..

Το να συμπεριφέρονται μερικοί δημοσιογράφοι/ΜΜΕ όπως τα μωρά του νηπιαγωγείου που αναπαράγουν ότι ακούουν, εν τους απαλλάσσει από ευθύνες..

Ήταν όργανα ενός ψέματος. Τζαι εσυγκαλύφκαν την τεκμηριωμένη κατηγορία  [στην φράση που λογοκρίθηκε μετά την λέξη «νότος»] για το ποιοί προωθούν πραγματικά [με πράξεις] την διχοτόμηση..

Κοιτάζοντας τα δεδομένα [τί έλεγε το κείμενο, τί υποστηρίζει η κάθε πλευρά κοκ] είναι σαφές ότι η Θεοχάρους, ο Φουρλάς, ο Άριστος, ο Δαλίτης, η κάθε Πέτρα που κτυπιέται μόνη της κοκ, σκόπιμα παραπλανούσαν.

Και όχι μόνο παραπλανούσαν, αλλά λογοκριναν.

Διότι αφαιρώντας την εστίαση από το σημείο δαιμονοποίησης που επέλεξε η εξουσία, το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο κωμικό –ιδιαίτερα για τους υπηρέτες της εξουσίας στα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Ο όρος βορράς και νότος δεν είναι νέος. Εκτός από τον αυτονόητο γεωγραφικό προσδιορισμό, ο όρος χρησιμοποιήθηκε ξεκάθαρα το 2017 και από τον γ.γ. του ΟΗΕ τζαι από τον ίδιο τον Αναστασιάδη, όταν δήλωσε ότι η Τουρκία μπορούσε να περιοριστεί στην βόρεια θάλασσα – ομολογώντας αυτό που φαίνεται [με μαρτυρίες και ημέτερων του όπως του αρχιεπίσκοπου] να προωθούσε – τα δυο κράτη. Αλλά ακόμα πιο επίσημο το «βορράς νότος» εκτός από την κυβέρνηση που έβαλε τους υποτακτικούς της να φωνάζουν για να λογοκριθεί η κριτική για τον δικό της διχοτομισμό, το είχε αναφέρει ο Γκουτέρες μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανα. Αποδίδοντας ουσιαστικά την ευθύνη στον Αναστασιάδη – που πήγε εκεί σαν πρόεδρος [για να παραφράσουμε τον Τάσσο] τζαι έφυγε μουχτάρης της νότιας Κύπρου.

Άρα ήταν τζαι συνειδητή η υστερία σαν απόπειρα λογοκρισίας. Πρόβαλε στο Ως Δαμέ, που θύμιζε την αθλιότητα της εγκατάλειψης του Κραν Μοντανά - με εμπειρική παραπομπή/τεκμηρίωση [στα ττέλια τζαι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων] στο πως η κυβέρνηση «διχοτομιάδη», όπως ονομάζεται σε πλακάτ ο Αναστασιάδης, ουσιαστικά προσπαθεί να εμπεδώσει την διχοτόμηση.

Ήταν λοιπόν ένα ψέμα με στόχο την λογοκρισία.

Τζαι αν οι δημοσιογράφοι που αναπαρήγαγαν έχουν έστω τζαι ένα ίχνος τσίπας, θα πρέπει να απολογηθούν.

Διότι θα πρέπει ίσως να προσέξουν τζαι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι πως σύρονται σε μια φούσκα. Όσοι αποδέχτηκαν το ψέμα της Θεοχάρους-Φουρλά [κσυνεργάτες Συλλούρη τζαι στο παρόν στάδιο πλυντήρια του προεδρικού;] έχουν ευθύνη παραπλάνησης.

Το να παραπλανήσεις είναι ένα – το σύρεσαι στη φτηνιάρικη προπαγάνδα είναι άλλο.


Χαριτωμένες συγχίσεις. Όταν ο Αριστος Μιχαηλίδης αποκαλεί τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας «νότο» - Ή πως το Ως Δαμέ απελευθέρωσε τζ?

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Χαριτωμένες συγχίσεις. Όταν ο Αριστος Μιχαηλίδης αποκαλεί τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας «νότο». Ή πως το Ως Δαμέ απελευθέρωσε τζαι την χρήση της γεωγραφικής αναφοράς στον δημόσιο λόγο..

Το απόσπασμα είναι από το κείμενο του Α. Μιχαηλίδη, υπεύθυνου σύνταξης του Φιλελευθέρου το Σάββατο, 3/4. Το κείμενο αναλώνεται [νομίζει ο κ. Άριστος] να απαντά στον Τατάρ που είπε ότι η ΕΟΚΑ σκότωσε τουρκοκύπριους κλπ. Ο καυγάς για όποιον παρακολουθεί το κυπριακό είναι μεταξύ ομοϊδεατών. Ο Τατάρ, όπως τζαι ο Άριστος εν εθνικιστές – απλώς ο ένας μισά του έλληνες, τζαι ο άλλος του τούρκους. Αλλά έχουν τζαι ένα κοινό – τζαι οι δυο μισούν τους κυπραίους. Τους κάτοικους της Κύπρου που ταυτίζονται μες τον χώρο τους  [αντί γειτονικές χώρες, όπως οι εθνικιστές τζαι των δυο κοινοτήτων].

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι ο Άριστος έτρεξε τόσο πρόθυμα να υιοθετήσει την λαφαζανιά της Θεοχάρους για τον «νότο» κοκ, που θύμιζε «κουρτισμένο από τζαιρό».

Ο καθένας με το κόλλημα του. Έκαμε μεν κριτική στην κυβέρνηση [απέναντι στην οποία γενικά είναι φιλικός με μικροδιαφοροποιήσεις] για την βία στην πρώτη διαδήλωση των Ως Δαμέ. Τζαι τούτο αξίζει να του αναγνωριστεί.

Αλλά ο καημένος πρέπει να έφκαλεν τσούννες, θωρώντας την εστίαση σε συνθήματα επανένωσης. Οπότε άμα είδε την λαφαζανιά της Θεοχάρους εσπούρτησε το κάγρι του φαίνεται..

Τζαι ο καθένας που έσιει κάγρι φκάλλει το που τα απωθημένα του. Τζαι έτσι  ο Άριστος έγραφε σε τζήνο το κείμενο ενάντια στο Ως Δαμέ ότι [με τεκμήριο την έκφραση «κυβέρνηση στο νότο» ή έστω όπως το είδε στην συναγερμική προπαγάνδα «κυβέρνηση του νότου»] υπάρχει αποδοχή της διχοτόμησης που ήθελε ο Ντενκτάς.

Ήταν ένα ανόητο, ακόμα τζαι με βάση τις εθνικιστικές ανοησίες γενικότερα, επιχείρημα. Τί σχέση είχαν με την φαντασίωση δυο κρατών του Ντενκτάς, όσοι ήθελαν [βόρεια τζαι νότια] να ζήσουν μαζί;… Τούτη ήταν/είναι η θέση των Ως Δαμέ. Η οποία εκφράζεται τζαι με ένα τεράστιο πανο που λαλεί τζαι σε 2 γλώσσες «παλεύκουμεν μαζι για ούλλα»..

Τζαι όσο κολλημένος τζαι να εν ο Άριστος εμπόρεν να το καταλάβει.

Αλλά αντί να το δει, άφησε το απωθημένο του να φκει περίπατο [η τούτον τον εσύμφερε]. Τζαι τί μας είπε – ομολόγησε ότι υπάρχουν οπαδοί του Ντενκτάς [όπως πολύ καλά το καταγράφει αναλυτικά τζαι εμπειρικά ο Γρηγόρης Ιωάννου] στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Αλλα ξέρει ο Άριστος ότι εν η δίκη του ιδεολογία που πολεμά σήμερα για το όραμα του Ντενκτάς.

Τελικά ύστερα που λλίες ημέρες φαίνεται ότι εδώθηκε λήξη εκστρατείας δαιμονοποίησης από τον ΔΗΣΥ, οπότε ο Άριστος άρκεψε να χρησιμοποιά τζαι ο ίδιος την λέξη «νότος».. Τζαι ειρωνικά να το λαλεί – γιατί εν το ελαλούσαν ειρωνικά τζαι οι Ως Δαμέ;

Βασικά, ο Άριστος παρά το μένος του, αντιγράφει τους Ως Δαμέ..

Εκατάλαβε ότι οι Ως Δαμέ με την ρήξη που προκάλεσαν, απελευθέρωσαν την χρήση της γεωγραφίας στις αναφορές στην Κύπρο..

Ακόμα τζαι για τον Άριστο.. :)


Μια μπερδεμένη διατύπωση στον Φιλελεύθερο ίσως να εκφράζει τζαι την σταδιακή συνειδητοποίηση ότι η απόπειρα δαιμονοποίησης δεν έπαιξε

By Δέφτερη Ανάγνωση

·         Μια μπερδεμένη διατύπωση στον Φιλελεύθερο ίσως να εκφράζει τζαι στην σταδιακή συνειδητοποίηση ότι η απόπειρα δαιμονοποίησης δεν έπαιξε….

Όταν το Ως Δαμέ εμφανίζεται τζαι στο πρωτοσέλιδο του Φιλελευθέρου με την Κυπριακή του καταγραφή [με «ε»] – τζαι παρά το ότι η σύνταξη κωδικοποιά σαν «διχοτομική», τάχα μου, την αναφορά στην έκφραση «κυβέρνηση στο νότο» [λογοκρίνοντας την υπόλοιπη φράση που αναφέρεται στο ποιοί πραγματικά προωθούν την διχοτόμηση], εντούτοις φαίνεται να συνειδητοποιεί, έστω τζαι σαν απωθημένο, την γοητεία του [ως κινήματος] Ως Δαμέ, που για την σύνταξη της εφημερίδας έγινε θηλυκό για της οποίας τα μάτια σφάζονται.. τα παλληκάρια [τα κόμματα…J] η στο αντρικό φαντασιακό μπορεί να την θωρεί κάποιος συντάκτης τζαι σαν «τρόπαιο»..Ενδιαφέρουσα φαντασίωση.. :) ή ίσως τζαι αναπαράσταση..


Η γλωσσική διάσταση της απόπειρας λογοκρισίας τζαι εκφοβισμού για να μην θκιεβαστει ολόκληρη η πρόταση που κατηγορούσε την κυβέρνηση για ?

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Η γλωσσική διάσταση της απόπειρας λογοκρισίας τζαι εκφοβισμού για να μην θκιεβαστει ολόκληρη η πρόταση που κατηγορούσε την κυβέρνηση για διχοτομικές πρακτικές. Για να μην επιτραπεί ο λόγος της καθημερινότητας να  αποκαλύψει το ψέμα της εξουσίας – που μιλά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά συμπεριφέρεται σαν κομματική κοινοτική εξουσία ημετεροκρατιας. Αυτήν την αλήθεια ήθελε να λογοκρίνει η εξουσία…

Προσπάθησε όπως κάμνει πάντα σαν εξουσία να λογοκρίνει με την καλλιέργεια φόβου.. φόβου για να μιλήσει κανείς ελεύθερα – όπως κάμνει για πάνω από ένα αιώνα η λογοκρισία τη κυπριακής γλωσσικής μορφής από την γλώσσα της εξουσίας. Αυτό που φαιδρά προσπάθησε να αναμασήσει ο Προδρόμου… αλλά καθώς απάγγελε το εμβατήριο αθθυμήθηκε ότι τωρά πια η Κυπριακή είναι αποδεκτή.. :)


• Η κατασκευή του ψέματος.

By Δέφτερη Ανάγνωση·         Η κατασκευή του ψέματος. Αξίζει να εστιάσουμε περισσότερο στην παραπλάνηση/ψέμα. Διότι δεν ήταν κάτι που διέφυγε τυχαία. Ήταν σκόπιμο ψέμα. Το οποίο αποκαλύπτει πως λειτουργούν μερικοί. Τζαι ποιά είναι η πρακτική του καθεστώτος. Τζαι πόσο πειθήνιοι είναι όσοι πιστεύκουν έτσι χαζοχαρούμενο σανό.

Ας πάρουμε αρχικά την πιθανότητα να έγινε λάθος λόγω συνειρμού. Ας πούμε η Θεοχάρους τζαι ο Φουρλάς, δεν πρόσεξαν την λέξη πριν το «νότο» - τζαι ευαίσθητοι όπως είναι στην καταδίκη του «ψευδοκράτους», θεώρησαν ότι η αναφορά ήταν μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόβαλαν δηλαδή στο νου τους ένα «που» στην θέση του «στο». Αυτή η εκδοχή δεν στέκει για 2 πρακτικούς λόγους. Πρώτον υποδείχθηκε σχεδόν αμέσως από το Ως Δαμέ ότι η αναφορά δεν ήταν «του νότου» [άρα να ονομάζεται η περιοχή που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, σαν «νότος»] αλλά «στο νότο» με αναφορά στο πως συμπεριφερόταν η «κυβέρνηση» [άρα αναγνώριζε άμεσα ή έμμεσα στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας]. Τζαι θα μπορούσε κάποιος, αν είχε απορία για το νόημα να ψάξει το όλο κείμενο των Ως Δαμέ όπου υπήρχε ανάλογη αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα περισσότερο στην ίδια την πρόταση υπάρχει ξεκάθαρη αρνητική αναφορά στην διχοτόμηση. Τζαι τούτο ήταν εξόφθαλμο επίσης από τα δικοινοτικά συνθήματα έξω από το προεδρικό.

Άρα μια κινητοποίηση με συνθήματα που κωδικοποιούν την διχοτόμηση σαν το απόλυτο αρνητικό, κατηγορείται για «διχοτομικούς όρους». Από άτομα που φαίνεται να θέλουν εξυπηρετήσουν μα κυβέρνηση η οποία είναι γνωστό ότι συζητούσε την διχοτόμηση [δυο κράτη] σαν πιθανότητα..

Είναι εμφανώς ένα χυδαίο ψέμα. Τζαι όσοι το αναπαρήγαγαν όσο τζαι να το παίξουν ότι εν καταλάβουν τί εγίνετουν, απλώς προσπαθούν να κρυφτούν πίσω που το δάκτυλο τους..

Ήταν φτηνό ψέμα για εξίσου φτηνή συγκάλυψη..


Το ψέμα – εστιάζοντας σε μια λέξη για να λογοκριθεί μια πρόταση

By Δέφτερη Ανάγνωση

·         Το ψέμα – εστιάζοντας σε μια λέξη για να λογοκριθεί μια πρόταση:  πως απο μια πρόταση 16 λέξεων η οποία περιγράφει την πρακτική της κυβέρνησης σαν κινήσεις διχοτόμησης, το σούργελο των εξαρτώμενων της πολιτικής, αλλά τζαι του γελοίου πια club που ονομάζεται «ελληνοκυπριακή δημοσιογραφία» υπηρεσίες λτδ, εστίασαν, παραπλανώντας, σε μια λέξη για να λογοκριθεί η υπόλοιπη πρόταση.

Το ψέμα δεν ήταν μόνο ότι αντικαταστάθηκε από το κυβερνητικό συνεργείο προπαγάνδας, η λέξη «στο» [στο νότο] με το «του» [του νότου] αλλά τζαι ότι η κάθε Θεοχάρους/Φουρλάς/Κούσιος/Σιζόπουλος/Προδρόμου/Φρίξος Δαλίτης/Άριστος Μιχαηλίδης/το SSLive κοκ, προσπαθούσαν να λογοκρίνουν τζαι την πρόταση - για το ποιός/οι προωθούν την διχοτόμηση] αλλά τζαι να πουλήσουν ένα χυδαίο ψέμα… σαν Υπηρεσίες προπαγάνδας καθεστώτος λτδ..


Ανατροπή του λαϊκού δράματος

By ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Μια σειρά ολοσχερών μεταρρυθμίσεων, ισοπεδωτικών για τους εργαζόμενους και τους περιθωριοποιημένους, έπληξε την Κύπρο. Με τις θεμελιώδεις αλλαγές της ένταξης στην ΕΕ, την απορρύθμιση υπηρεσιών, το άνοιγμα στο ξένο κεφάλαιο μέχρι την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και εντεύθεν. Όμως, η κορύφωση του λαϊκού δράματος δεν έχει ακόμα ξεδιπλωθεί.

Η άρχουσα τάξη ποντάρει στην ανοχή, στην απογοήτευση, στην αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος, στα μικροσυμφέροντα που διασπούν, στην εργατική αριστοκρατία και τον ύπουλο της ρόλο. Στην ιδεολογική της ηγεμονία που ακουμπά στις πολιτικές όλων των σχηματισμών, όσο δύσκολο και εάν είναι να γίνει παραδεκτό. Είναι η αλήθεια.

Κτυπήθηκαν τα εισοδήματα στην οικονομική κρίση. Αλλοιώθηκε το εργατικό δίκαιο για να προσαρμοστεί στο Μνημόνιο και στη διάσωση των Τραπεζών. Φορτωθήκαμε 10 δις δημόσιο χρέος, έμμεσους φόρους, διαρθρωτικές αλλαγές, καταστροφή του επιτεύγματος του Τιμαρίθμου, δηλαδή της προσαρμογής του μισθού στο κόστος ζωής. Μας ιδιωτικοποίησαν λιμάνια, αεροδρόμια, άνοιξαν την αγορά ηλεκτρισμού στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πασκίζουν να ξεπουλήσουν ολοσχερώς την CYTA. Ξένοι διαχειρίζονται την υγεία, τα δάνεια μέχρι την ακίνητη περιουσία, και ντόπιοι κερδίζουν από αυτή τη διαχείριση. Το τραπεζικό κεφάλαιο, απόκτησε ξένα funds για μετόχους αποσείοντας από πάνω του και την τελευταία «αίσθηση» κοινωνικής ευαισθησίας.

Θεσμοί ελάχιστης στήριξης των εργαζόμενων μετατρέπονται σε προσωρινά «τσιεκούθκια» ελεημόνων χαλίφηδων.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εκατομμυριούχοι, φορολογούνται τόσο όσο.

Τα κέρδη παραμένουν αφορολόγητα για να προσελκύσουν ύποπτους, κυπριοποιημένους, ιδιοκτήτες πύργων σε παρασιτικές κυρίως οικονομικές δραστηριότητες που τις ονομάζουν ανάπτυξη.

Ούτε σκέψη υπάρχει για επιστροφή των χρωστούμενων από τις τράπεζες στο κράτος και στην κοινωνία.

Θεσμοί με τεράστια επιχειρηματική δράση και αμύθητη περιουσία, όπως η Εκκλησία, παραμένουν ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ.

Μια χιονοστιβάδα ριζικών αλλαγών, είναι απαραίτητη. Που ανατρέπουν την ισοπέδωση και την περιθωριοποίηση του λαού.

Αλλιώς, έπεται κορύφωση του δράματος για τον λαό, την οποία σχεδιάζουν και ήδη υλοποιούν.

Θέλεις να κάνεις επένδυση; Σε δημοπρασία η κατοικία του Αντρέα!

By ΠΑΜΠΟΣ ΛΟΪΖΟΥ

Ο κάθε ένας μας ξεχωριστά, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος ή φοιτητής, νιώθει μόνος του. Ανασφαλής, έρμαιο των ορέξεων άλλων. Δεν μπορεί πολλές φορές να προσδιορίσει ποιών. Των αφεντών της οικονομίας, των τραπεζών, εργοδοτών, και πρόθυμων κυβερνήσεων. Το ίδιο μόνη ζει και η κάθε οικογένεια μέσα στα δικά της προβλήματα. Γιατί ο κάθε ένας βλέπει το συμφέρον του. Η μεγάλη επιτυχία του καπιταλισμού είναι ότι χώρισε για καλά προς το παρόν, όλες αυτές τις δυνάμεις. Τις αποπροσανατόλισε. Και συνεχίζει να τις διασπά γιατί ξέρει ποσό επικίνδυνες είναι μαζί, δίνοντας τους πλουραλισμό αποπροσανατολισμών, ακίνδυνων επιλογών που περιορίζονται εντός των πλαισίων, του επιθυμητού, αυτού που βολεύει.

Στρατηγικός και επίκαιρος αποπροσανατολισμός. Πόσο εύστοχο είναι αλήθεια! Αν τσακωθεί με το αφεντικό, αν μιλήσει, αν τον απολύσουν από τη δουλειά. Και δεν βρίσκει άλλη. Μα θα του πάρουν το σπίτι. Θα του πάρουν την ευτυχία. Θα του πάρουν τη ζωή. Τη δική του και των παιδιών του. Έστω αυτά τα λίγα χαμόγελα ευτυχίας που έχει με τα παιδιά του. Και αυτή η ευτυχία κινδυνεύει αν μιλήσει. Αν διαμαρτυρηθεί. Και τα παιδιά; Κινδυνεύουν! Απειλούνται! Ποσό ανεύθυνος γονιός θα ήταν. Όλοι ακούμε τι συμβαίνει. Χθες του πήραν το σπίτι του Αντρέα. Πριν ένα μήνα το οικόπεδο της Μαρίας. Ήταν για τα παιδιά της. Χώρισε. Δεν έβγαινε η δόση. Έπρεπε να το πάρουν για να γίνει βιώσιμο το χρέος. Να μην χαρακτηριστεί στρατηγικός κακοπληρωτής. Ήταν βλέπεις κόκκινο. Ναι, αυτό το χρώμα ήτανε.

Υπήρχε κίνδυνος ρευστοποίησης της κατοικίας από μια εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που συνεργαζόταν με τον όμιλο. Με άλλα λόγια θα της έπαιρνε το σπίτι η τράπεζα. Το παράπονο της Μαρίας ήταν που δεν θα μπορούσε ούτε να το πουλήσει και να σπουδάσει τα παιδιά. Να μην μείνουν σαν αυτή! Κράτα καλά Μαρία. Της είπε ο Παπάς. ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ. Και η τράπεζα. Και το αφεντικό. Και ο Πρόεδρος. Η Μαρία όμως, δεν έχει. Οι πιθανότητες! Όμως της είπαν ότι δεν είχε επιλογή. Το ίδιο την είχαν πει, ξανά, όταν της μείωσαν τον μισθό. Για να σωθεί η οικονομία. Αχ αυτός είναι ο καπιταλισμός! Να έχεις εξαιρετικές επιλογές στο Netflix και στο Amazon Prime, να μπορείς να διαλέξει όποια μα όποια ομάδα θέλεις στην Premier League, αλλά για το σπίτι, το οικόπεδο, το μισθό, τις σπουδές των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα, το μέλλον σου. Μην τολμήσεις, για καλό σου το λέει. Μην μιλάς…. Γιατί θέλεις να τον δαμάσεις, αφού δεν μπορείς; Το ξέρεις. Μην στέκεσαι έκπληκτος. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Κανένας δεν είναι τόσο επιπόλαιος.

Τι να πεις όμως και εσύ; Υπάρχουν ταξικά συνδικάτα και κομμουνιστικά κόμματα να καθοδηγήσουν τη βαθιά κατακερματισμένη εργατική τάξη; Να σου το πουν καθαρά πως ότι δεν λύνεται κόβεται;

Μισιαούλης και Καβάζογλου σύμβολα της κοινής ταξικής πάλης

By ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΣ

Στις 11 του Απρίλη 1965 έπεσαν από τα δολοφονικά βόλια της φασιστικής ΤΜΤ οι ήρωες της κοινής ταξικής πάλης όλων των Κυπρίων, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστας Μισιαούλης. Οι φασίστες έστησαν καρτέρι στους δύο αγωνιστές και τους δολοφόνησαν άνανδρα. Τους βρήκε ο θάνατος αγκαλιασμένους στον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Λάρνακας κοντά στην Κόσιη.

Σήμερα, 56 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά τιμούμε τη μνήμη των δύο ηρωομαρτύρων συνεχίζοντας τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή, απελευθέρωση και πραγματική επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Η θυσία τους εμπνέει την αντιφασιστική πάλη του σήμερα και την αναγκαιότητα για κοινό αντικατοχικό αγώνα και ταξική πάλη. Μισιαούλης και Καβάζογλου έγιναν σύμβολα της φιλίας και της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, σύμβολα της κοινής ταξικής πάλης, σε μια δύσκολη περίοδο για τον κυπριακό λαό.

Περισσότερα στο περσινό αφιέρωμά μας: Αγκαλιασμένοι στους αγώνες και στο θάνατο

Η φτώχεια ως συστατικό του συστήματος και η ανάγκη για αγώνα εξάλειψης της

By ΑΚΗΣ ΦΩΚΑΣ

Ενώ το πλουσιότερο 10% των ενηλίκων στον κόσμο κατέχει το 85% του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών, το κάτω μισό, δηλαδή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει συλλογικά μόλις το 1%. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι πως το μέσο άτομο στο κορυφαίο 10% κατέχει σχεδόν 3.000 φορές τον πλούτο του μέσου ατόμου στο κάτω μέρος αυτού του 10% των πάμπλουτων, οπότε ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί ποια είναι και η σχετική αναλογία σε σύγκριση με τους φτωχούς. Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα που προκύπτουν από μια μελέτη της κατανομής του πλούτου των νοικοκυριών, που έγινε από  αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNUWIDER project on Personal Assets from a Global Perspective). Η έρευνα εστιάζει στα νοικοκυριά και είναι εύκολο να αντιληφτεί κανείς, ποια θα ήταν η κατάσταση εάν σε αυτή την έρευνα εισέρχονταν τα στοιχεία που αφορούν σε εταιρείες, σε πολυεθνικές κ.λ.π.

Σύμφωνα τώρα, με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat), το 2019 το 21,1% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που ισοδυναμεί με 92,4 εκατομμύρια άτομα, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2018 (21,6%), χρονιές που χαρακτηρίστηκαν ως «χρονιές ανάκαμψης από την οικονομική κρίση του 2008». Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2019 για την Κύπρο, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2018, 22,3% του πληθυσμού ή 194.400 άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό (δείκτης AROPE, ένας από τους 9 βασικούς δείκτες στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Ευρώπη 2020»). Στην Κύπρο  το ποσοστό αυτό είναι 22,3% το 2019, από 23,9% το 2018, με ένα άλλο εξίσου μεγάλο ποσοστό να βιώνει παρόμοιες καταστάσεις και κινδύνους αλλά στατιστικά να είναι πάνω από το όριο αυτό.

«Τα δεδομένα σχετικά με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το 2019, ένα έτος πριν  τα κράτη μέλη της ΕΕ θεσπίσουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19, θα χρησιμεύσουν ως ένα από τα σημεία αναφοράς για την ανάλυση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 το 2020», αναφέρει η Eurostat.

Γίνεται αντιληπτό πως οι επιπτώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σαρωτικές, σε ότι αφορά όσους ζούσαν λίγο πάνω ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό το ποσοστό των φτωχών και των εξαθλιωμένων, ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά που καταγράφει η Eurostat, ενώ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού το οποίο κατά το 2018 ή 2019 εργαζόταν κανονικά, οπότε και με το εισόδημα του, δεν καταγραφόταν στους επίσημα φτωχούς, σήμερα με αφορμή την ταξικά άδικη διαχείριση της κρίσης, έχει δει τα εισοδήματα του να εξανεμίζονται ή να μειώνονται δραματικά.

Στην ΕΕ, από το 2004, χρονιά ένταξης της Κύπρου, μέχρι και σήμερα, καμιά πολιτική δεν κατόρθωσε να εξαλείψει τη φτώχεια ή να ανακόψει τη συσσώρευση του πλούτου, ούτε και υπήρξε τέτοια πρόθεση στις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Συγκεκριμένα, το ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ του 2003 ήταν 23.5%, ένα ποσοστό που καταγράφεται και στις μέρες μας, παρόλο που ο πλούτος έχει πολλαπλασιαστεί. Ενώ δηλαδή ο παραγόμενος πλούτος έχει πολλαπλασιαστεί, σταθερά και με γεωμετρική πρόοδο, καταλήγει στο πλουσιότερο 10%, ενώ οι φτωχοί και οι πάμφτωχοι παραμένουν σε κατάσταση πίεσης, ένδειας και εξαθλίωσης.

Εκείνο που έχει εξαιρετική σημασία, είναι η κατανομή του πλούτου και οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί. Με βάση τους θεσμούς του καπιταλιστικού συστήματος, δεν θεωρείται επιλήψιμο να πλουτίζεις περισσότερο, ενώ οι υπόλοιποι φτωχαίνουν και αυτή τη λογική υπηρετούν οι επίσημες οικονομικές πολιτικές στην Κύπρο και ευρύτερα στην ΕΕ. Για το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν μέσα στη στέρηση, την πίεση και τη φτώχεια, το κράτος σε κάποιες περιπτώσεις, διαθέτει επιδόματα που μπορούν να συντηρήσουν μεν στη ζωή, τα εκατομμύρια αυτά, αλλά ταυτόχρονα συντηρούν και τη φτώχεια και δεν επιτρέπουν να ξεφύγουν οι άνθρωποι απ’ αυτήν.

Μέχρι οι κοινωνίες να ωριμάσουν πολιτικά και ταξικά και να απαιτήσουν ένα άλλο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, που δεν θα προάγει το πλουτισμό από τη μια και τη φτώχεια από την άλλη, οι δυνάμεις που πραγματικά νοιάζονται για τους φτωχούς, πρέπει να διεκδικήσουν επιστροφή μέρους του συσσωρευμένου πλούτου. Αυτό μπορεί να γίνει νοουμένου πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας κινητοποιηθεί, ώστε να υποχρεώσει του θεσμούς (Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία) να θεσμοθετήσουν ειδική φορολογία στον πλούτο, με τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, το οποίο θα ελέγχεται από τους εργαζόμενους και την κοινωνία και θα διατίθεται με διάφορους τρόπους, ώστε να δημιουργεί προϋποθέσεις ουσιαστικής ανακούφισης των φτωχών και των ταλαιπωρημένων. Τέτοιοι τρόποι μπορεί να είναι η απευθείας διάθεση επιδομάτων για άμεσες ανάγκες, αλλά και η δημιουργία κοινωνικών θέσεων εργασίας, για ζητήματα παροχής φροντίδας σε όσους έχουν ανάγκη φροντίδας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τον πολιτισμό και άλλα.

Μέχρι να αξιωθεί η κοινωνία να κατακτήσει την πραγματική ισότητα και την πραγματική αλληλεγγύη, μέχρι να μπορέσει να καταργήσει το σύστημα που στηρίζεται στην αδικία και στην εκμετάλλευση και συντηρεί τις κοινωνικές τάξεις, οι δυνάμεις που αγωνίζονται για καταπολέμηση της αδικίας, μπορούν και οφείλουν να θέσουν ζητήματα που συγκρούονται με τις κυρίαρχες λογικές που συντηρούν τη φτώχεια και την αδικία και μαζί τον ανθρώπινο πόνο.

LOCKDOWN STORMS #3: ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

By antifanicosia
[GR/ENG] LOCKDOWN STORMS #3: ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ Σημείωση για τα συρματοπλέγματα στον Αστρομερίτη Η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων σε 11 χιλιόμετρα της πράσινης γραμμής εν μια υλική απεικόνιση της στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση της πολυεθνικής εργατικής τάξης. Μελετώντας την μεταναστευτική πολιτική μαθαίνουμε πολλά για τους στόχους του ελληνοκυπριακού κράτους τζιαι του κεφαλαίου που εκπροσωπεί,

Σπόντες [8 Μαρτίου 2021]

By Defteri Anagnosi

 

8 Μαρτίου 2021: πορεία «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» για τα δικαιώματα των γυναικών..

Απελευθερώθηκε τζαι ο δρόμος προς το προεδρικό

 

 • Η πορεία της ΠΟΓΟ για την ημέρα της γυναίκας ήταν πολλαπλά σημαντική.

  Ενδεικτικά, κατ’ αρχήν, η αστυνομία ηταν χασιμια. Ας το θεωρήσουμε μια ακόμα ένδειξη ότι το καθεστώς αντιλαμβάνεται ότι  εν το παίρνει να το παίζει «αυταρχισμός Γιολιτη»  [εν τζαι κρίμα η καημένη να μεν τζ̆οιμάται τες νύχτες..:)]


  Το ότι η πορεια συνεχίζοντας την πορεία απελευθέρωσης των δρόμων, μετά την πορεία της 20 Φεβρουαρίου που «έσπασε τον τρόμο» του κάθε Αίαντα, της κάθε Γιολίτη, έφτασε στο προεδρικό, ήταν πολλά σημαντικό σημειολογικά τζαι πρακτικά..


  Το ότι μια πορεία της 8ηςΜαρτίου ήταν τόσο μαζική ήταν επίσης κομβικά νευραλγικό – εκφράζοντας τις ευρύτερες τάσεις που οδηγούν στους δρόμους..


  Το ότι στην πορεία συμμετείχαν τζαι ομάδες/συλλογικότητες κοκ εκτός του ευρύτερου χώρου των οργανώσεων της θεσμικής αριστεράς – μαζί με τις διοργανώτριες, ήταν επίσης σημαντικό…

 •  Εικόνες του μέλλοντος που έρχεται.. •  Όταν στο δρόμο συναντιούνται οι κριτικές της εξουσίας.. • Ένας διαπλεκόμενος πρόεδρος παίζει χωστόν, καθώς φαίνεται ότι αδυνατεί να αντιληφθεί πόσο κωμικός έχει καταντήσει.

  Μετά από ένα μεγάλο διάστημα από τότε που εμφανίστηκε το ζήτημα των δώρων του Σαουδάραβα προς τον Ν. Αναστασιάδη [τζαι
  family] τζαι την τεκμηρίωση από τον Γενικό Ελεγκτή ότι ουσιαστικά χαρίστηκε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στις παράτυπες πολιτογραφήσεις γυναικών/συζύγων του σεΐχη, αναγκάστηκε ο Αναστασιάδης να στείλει επίσημη επιστολή στη Βουλή για αυτά τα ταξίδια [2015 τζαι 2018]. Ειπε ότι πλήρωσε για το ταξίδι του 2015. Τζαι όταν του ζήτησαν αποδείξεις, φαινόταν πια τόσο κωμικά ένοχος, που αν δεν ήταν η αθλιότητα ενός προέδρου που φαίνεται από την εικόνα που υπάρχει, να μετέτρεψε τον θεσμό σε μηχανισμό οικογενειακής αρπαχτής, θα μπορούσε να γελάσει κανείς ή να νοιώθει και οίκτο.

  Τί κατάντια τζαι τί μιζέρια. Η φούσκα που κάποιοι βάφτισαν κάποτε νικ-αρο. Γιατί εκλάμβαναν άραγε τις φωνές τζαι τους λεκτικούς τραμπουκισμούς σαν μαγκιά «ηγέτη», οξά γιατί έλπιζαν για ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι;..


  Τελικά έτον τζιαμαί… πόσο δύσκολο είναι να δώσεις αποδείξεις;


  Βασικά η υποψία είναι ότι δεν πλήρωσε. Τζαι καταδέχεται ένας άνθρωπος τέτοιο διασυρμό αν έχει τεκμήρια;

 •  Απορίες τζαι πιθανές προεκτάσεις της επιστολής Αναστασιάδη

  Η είδηση που φαινεται να φκαινει που την επιστολή του μεταξύ άλλων εν ότι ενώ επικαλείται προσωπικό ταξίδι, όπως ο ίδιος αναφέρει είσιε τζιαι συνάντηση με τον Πρόεδρο των Σεϋχελλών. Επίσης αφού ήταν ιδιοις εξόδοις, γιατί υποστηρίζει/ υπάρχει ανάγκη να πει για το κόστος (ανάλογες του κόστους ναύλωσης που προσφέρονται μέχρι σήμερα στο Κράτος (σελ 2 πρώτη παράγραφος) αντί να δώκει τα στοιχεία της κάρτας τζιείνου του μέλους της οικογένειας που επλήρωσε το ταξίδι τζιαι κάμνει λόγο για εξοικονομήσεις προς το Κράτος. Αφού τα επλήρωσεν υποτίθεται ως προσωπικό ταξίδι, οι εξοικονομήσεις εν τον ιδιο που ωφελέσαν τζιαι όι το κράτος.


  Εν τω μεταξύ αφήνει να νοηθεί ότι το 2015 εν 2 που ήταν τα ταξίδκια με το πρώτο να έσιει πληρώσει υποτίθεται ο ίδιος. Συγκεκριμένα αναφέρνει «το πρώτο πραγματοποιηθέν ταξίδι του 2015, [..]» (σε 2 παράγραφος Ζιι) Τζιαι τούτον ακριβώς εν η δεύτερη είδηση -
  https://www.alphanews.live/politics/idoy-i-tetraselidi-epistoli-ptd-pros-ti-boyli-gia-ta-taxidia-me-idiotiko-jet

 •  Ο «Βασιλιάς/εκτελεστική εξουσία» είναι γυμνός πια… Τζαι για ψέματα για ίδιον μικροπρεπές όφελος τζαι για αποδοχή δώρου που παραβιάζει την πρόνοια του συντάγματος για μη κερδοσκοπική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της θητείας προέδρου..

  Η δικαιολογία «ότι και να πει στην αντιπολίτευση δεν θα τον πιστέψει» είναι όπως την υπεράσπιση του ενόχου που δεν μπορεί να αποδείξει ίχνος αθωότητας..


  Ένας δικηγόρος κατέγραψε το αδιέξοδο Αναστασιάδη. Ακόμα τζαι να πουλούσε έκνομα ένα ψέμα, θα ήταν πια αιχμάλωτος των αλυσιδωτών ψεμάτων του:


  «
  Τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θέτουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πολύ δύσκολη θέση. Αν τα ναύλα που πλήρωσε για τη μετάβαση του στις Σεϋχέλλες το 2015 ήταν ασυνήθιστα χαμηλά, τότε τίθεται σοβαρό θέμα τάξεως, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για πολύ ακριβό δώρο από τον Σαουδάραβα, το οποίο όφειλε να μην δεχθεί. Από την άλλη, αν πλήρωσε τιμές αγοράς, τίθεται ένα άλλο σοβαρό θέμα. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, ο Πρόεδρος δεν είναι τόσο πλούσιος ώστε να έχει την άνεση να πηγαίνει διακοπές με ιδιωτικά αεροσκάφη. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες της Δημοκρατίας δικαιούνται να αναμένουν σοβαρές εξηγήσεις...

  Και προσθέτω: Με απλά λόγια, αν δεν είχε τα λεφτά για ιδιωτικό τζετ να τον πάρει και να τον φέρει Σεϋχέλλες, και είπε στη Βουλή ότι πήγε με δικό τους κόστος, το θέμα που προκύπτει είναι οφθαλμοφανέστατο.
  »

  Charilaos Velaris

  (δικηγόρος)

 •  Τζαι η ενοχή Αναστασιάδη είναι πια κοινό ανέκδοτο στο δρόμο… Φτιάχτηκε μια επιχείρηση για την μαρίνα Αγίας Νάπας, τζαι ο γαμπρός διορίστηκε επικεφαλής, οι κόρες ανάλαβαν τα διαβατήρια, τζαι παραχωρήθηκε στο συμπέθερο φιλέτο… Τζαι η ελεγκτική υπηρεσία διερευνά παράτυπες πολιτογραφήσεις στην συγκεκριμένη υπόθεση.

  Τζαι το ανέκδοτο που παίζει το ρόλο του προέδρου είσιεν πει κάποτε ότι θα παραιτηθεί, αν προκύψει ότι είχε οικονομικό όφελος από την υπόθεση των διαβατηρίων.


 •  Η προσπάθεια έστω για παύση/παραίτηση Αναστασιάδη μέσω της Βουλής είναι πια μονόδρομος για ιστορικούς τζαι θεσμικούς λογους

  Μπορεί η αντιπολίτευση να περιμένει να ολοκληρωθούν ακόμα μερικές έρευνες. Μπορεί να περιμένει κάποια στοιχεία από την ενοχή που το παίζει «μα εγώ εν τζαι..». Αλλά με ένα σκάνδαλο που φκάλλει μάτι – από τον Σαουδάραβα στην μαρίνα της Αγίας Νάπας, ο υποτιθέμενος σεβασμός της προεδρίας [λόγω προηγούμενων προέδρων τζαι αναγκών] μετατρέπεται σε ανοχή της διαπλοκής τζαι της παραβίασης της ισονομίας. Αυτή η νοοτροπία της αρπαχτής, την οποία εκπροσωπεί σαν πολιτικός ο Αναστασιάδης, είναι ήδη σε διεθνές επίπεδο υπό διερεύνηση τζαι έλεγχο. Πάει φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο Σαρκοζί, καταδικάζεται πρόεδρος καντονιου στην Ελβετία [για δώρο και πάλι], πάει σε δίκη ο Νετανιαχου για δώρο κοκ.. Η ανοχή για την εκ των φαινομένων διαπλοκή Αναστασιάδη, σημαίνει απλώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέχεται την παραβίαση της αρχής της ισονομίας [αν ήταν οποιοσδήποτε πολίτης προφανώς θα καταδικάζονταν] αλλά τζαι δείγμα αγκύλωσης των θεσμών..Υπαρχουν χωρες οπου θεωρειται σκάνδαλο επειδή βουλευτές εκρατήσαν δώρο ένα ρολόι σε κοινοβουλευτική αποστολή στο εξωτερικο..


  Ακόμα τζαι αν ο ΔΗΣΥ/κυβέρνηση εξαγοράσουν ψήφους για να αποτρέψουν τέτοια κίνηση, ακόμα τζαι αν βουλευτές φοβηθούν από απειλές [γενικής φύσεως – αφού ακούσαμε τζαι για τούτα], το ότι θα γίνει μια τέτοια κίνηση, θα είναι μια κίνηση εκδημοκρατισμού [σεβασμού της ισονομίας, τζαι ένδειξη ότι στο μέλλον τέτοιες νοοτροπίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο καθαίρεσης..].


  Ο Αναστασιάδης θα κωδικοποιηθεί στην Ιστορία σαν διαπλεκόμενος. Μόνο όσοι /ες εθελοτυφλούν τζαι κρύφκονται πίσω από το δάκτυλο τους εν θωρούν την κραυγαλέα διαπλοκή στην υπόθεση της μαρίνας Αγίας Νάπας, στις εξυπηρετησεις με τον Σαουδάραβα, στο άγχος για αποτροπή έρευνας από την ελεγκτική υπηρεσία, τζαι το άγχος για την έρευνα για το καζίνο [Όπως εκφράστηκε τζαι που την Γιολίτη].


  Το ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν κατανοεί ότι μια παραίτηση θα είχε τουλάχιστον [έστω τζαι εκ των υστέρων] το στοιχείο της μεταμέλειας, είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς τί σύννεφο ενοχής αφήνει πάνω από το όνομά του τζαι της οικογένειας του..


  Αλλά ο καθένας κρίνεται τζαι από το ήθος των επιλογων του..
  Η δειλία του ίσως να είναι αρμόζουσα θα έλεγε κάποιος παρακολουθώντας μια πορεία..
 •  Τζαι για να βλέπουμε τα ευρύτερα ερείπια μιας πολιτικής της αρπαχτής, αξίζει να δει κανένας έστω τζαι συγκυριακά [θέματα της επικαιρότητας] τις χαλαρώσεις που προωθούνται ακόμα τζαι περιοχές Natura [στο χωρκό Αργάκα βεβαίως βεβαίως]..Τζαι χωρίς ενδιαφέρον αν θα επιβληθούν ποινές από την ΕΕ – ποιός θα πληρώσει; Ο Αβέρωφ; Ή θα πληρώσουν οι πολίτες για την αρπαχτή μερικών;..

  Όσο για την παραβίαση των κοινών, αυτών δηλαδή που ανήκουν σε όλους, από μια φούχτα ατόμων με πρόσβαση στην εξουσία, αυτό έχει γίνει πρακτική..


  Τζαι φυσικά λαλούν ότι δεν θα κάνουν ζημιά στο χώρο των χελώνων..


  Ακριβώς όπως ελάλεν τζαι το άλλο σύμβολο της αρπαχτής σε βάρος του δημόσιου/κοινών – ο αρχιεπίσκοπος. Τζαι σε κάποια φάση απλώς κάποια μπουλντόζα τάχα μου θα χάσει στο δρόμο της τζαι ουπς.. σόρρυ χελώνες αλλά δαμαί έχουμε κουμπάρους τζαι βαφτιστικούς με συμφέροντα από τα «Λουτρά της Αφροδίτης» μέχρι την Αργάκα..

 •  Καθώς ο Αβέρωφ έριχνε τα κροκοδείλια δάκρυα για την διχοτόμηση μήπως αθθυμήθηκε ποιοί τζαι γιατί εθέλαν/θέλουν να υφαρπάξουν το τεμάχιο ιδιοκτησίας του Οκτάι Φεριντούν στα Λουτρά της Αφροδίτης;

  Ο Οκτάι Φεριντούν ειναι ο τουρκοκύπριος νομικός, ο οποίος μετά το 74, όταν του ζητήθηκε να γνωμάτευσει σε ποιόν ανήκαν οι περιουσίες των ε/κ που έγιναν πρόσφυγες μετά την εισβολή, απέδωσε την ιδιοκτησία τους ε/κ πρόσφυγες – παρά το ότι την γνωμάτευση την είχε ζητήσει ο Ντενκτάς σε ένα καθεστώς που στηριζόταν από τον στρατό εισβολής..


  Για τζήνο τον κύπριο, Αβέρωφ, τζαι για τα δικαιώματα του, αν το έβρεις ποιοί εφαηθήκαν να κάμουν αρπαχτή;
  Για βαφτιστικούς λεγεται…

  Το πώς σε ανέχεται αυτή η κοινωνία με τις αθλιότητες αντιφατικότητας του θιάσου είναι εν μέρει άξιον απορίας…

 •  Αλλά να αθθυμούμαστε επίσης τις αντιστάσεις… Χάρις στην παρέμβαση του κ. Αρέστη για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, τζαι τις αναφορές του  Γενικού Ελεγκτή, εφκήκεν τζαι η αστυνομία τζαι ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε 3 έρευνες τζαι έστειλε τες στην Εισαγγελία..

  Άτε να δούμε τον Σαββίδη τωρά, πόση συγκάλυψη νομίζει ότι μπορεί να ξεπλύνει…
  :)

  Να αθθυμασαι αγαπητέ κύριε ότι θωρεί σε ούλλη η κοινωνία. Τζαι αν εν τίποτε πρότυπο σου ο Ανάστος να αθθυμάσαι την έπαρση του πριν, τζαι την κατάντια του τωρά. Οι φούσκες σκάζουν κάτω από το βλέμμα που δεν νομιμοποιεί πια..


  Η αύρα νομιμοποίησης ενός θεσμού εν παρπατά πκιον. Μια-θκυο, τρεις φορές. Τζαι γίνεσαι που νικ-αρος, Νικούιν..

 •  Τζαι είμαστε πολλά περίεργοι να δούμε πώς θα ξεπλυθεί [εννοειται εκτος ΔΗΣΥ οπου βουρουν να συγκαλυψουν  το ημετερο στελεχος] ο Χ. Γεωργιάδης αυτος ο τυπάκος του οποίου οι πρακτικές μετονόμασαν την κουμπαροκρατια σε ημετεροκρατια των συμμαθητών/τριών... Διότι εν μπορεί να μεν συμμετείχε στην απόφαση για την Αλταμίρα. Τζαι να μεν έξερεν ότι εν παράνομη χωρίς προσφορές..

  Τζαι επίσης είμαστε πολλά περίεργοι να δούμε αν θα ξανα-ξεπλυθεί η υπόθεση Χατζηγιάννη..


  Τί έκαμνε τούτος ο τύπος την περίοδο των κλειστών τραπεζών – τζαι για ποιόν πράμα ήταν υπό διερεύνηση;


  Τζαι είναι ή δεν είναι αδίκημα καταχρησης εξουσίας τζαι ρουσφετολογίας, ένας υπουργός να πιάνει ένα ύποπτο για αδίκημα από την διερεύνηση τζαι να τον βάλει επικεφαλής ενός οργανισμού – συγκαλύφκοντας ντε φάκτο τις οποιες ευθύνες για το αδίκημα στην κλειστή περίοδο..;


  Μπορεί ένας υπουργός να ξεπλένει αδικήματα τζαι παρατυπίες φίλων τζαι ημέτερων του;

 •  Η παράσταση «ο Άντρος και εγώ»..

  Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι με δεδομένη την διεθνή απομόνωση της κυβέρνησης για το κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά, αλλά τζαι την εσωτερική απαξίωση τζαι του Αναστασιάδη τζαι του ΔΗΣΥ, ότι ίσως ο Αβέρωφ να εκπροσωπεί μια ρεαλιστική αναγνώριση ότι κάτι πρέπει να γίνει στο κυπριακό – άρα να θέλει να δείξει ότι το εννοεί με μια κίνηση προσέγγισης στο ΑΚΕΛ.

  Από την άλλη βέβαια υπάρχει τζαι η πραγματικότητα Αβέρωφ τζαι παραδεξάμενων. Αυτών δηλαδή που τάχα ήθελαν λύση, αλλά με απαράμιλλη υποκρισία συμμετείχαν στην εκστρατεία επανεκλογής ή στήριξαν τον Αναστασιάδη το 2018. Από τον Αβέρωφ στην επιχείρηση παραγωγής μετατοπίσεων Πολίτης λτδ [ο οποίος προσπαθούσε να λανσάρει το θέμαμα «εγώ και ο Άντρος» σαν τάχα μου «μέτωπο για λύση»]. Γιατί να τους πιστέψει κανείς αυτούς; Γιατί να μην δει τα θεάματα που στήνουν ότι είναι τρόποι να εκλιπαρούν θεάματα μετατόπισης από τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα του προέδρου τους, τζαι αύριο με την πρώτη ευκαιρία θα αρκέψουν πάλε τις δαιμονοποιήσεις αριστερών;


  Αυτό δεν κάνουν συνήθως;  Πώς να ξεχάσει κανείς τις υπηρεσίες του Πολίτη στον Νικ-αρο [προεκλογικά ή αλλωσπως], το 2011 με το θέαμα Μαρί τζαι μετά στην συγκάλυψη των τραπεζών;


  Αλλά τα πραγματα είναι ακόμα χειροτέρα – ο Αβέρωφ ξεκίνησε αυτήν την παράσταση πουλώντας ουσιαστικά την αποκεντρωμένη απόπειρα για δυο κράτη του Ανάστου. Όταν πάει στο ΑΚΕΛ τζαι καμώνεται ότι συμφωνεί με την διζωνική, πώς μπορεί να τον πιστέψει κάποιος ότι λίγες μέρες πριν σε ένα από τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ο ΔΗΣΥ/κυβέρνηση κοκ πουλούσε την αποκεντρωμένη με δακρυσμένο τάχα μου πάθος;

  Ενώ ο Πολίτης που με χειραγωγήσεις τάχα μου στήριζε κάποτε την λύση [τζαι αναζητά τωρα «μέτωπα»] φαίνεται να προωθεί επίσης έμμεσα [μέσω Διονυσίου λ.χ.] αποκεντρωμένη πορεία – η οποία φαίνεται να οδεύει προς δυο κράτη; …Όταν δεν πουλά αμπελοανοησίες ξεπλύματος της διαφθοράς –όπως στα τέλη του Φεβράρη, ή όπως κάμνει με τις υστερικές επιθέσεις εναντίον του Γενικού Ελεγκτή τον οποίον δεν ελέγχει το προεδρικό..

 •  Ένας από τους κινδύνους στο μέλλον έρκεται τζαι που τον Αναστασιάδη των δυο κρατών τζαι της διαπλοκής. Τζαι πρέπει να είμαστε σαφείς σε τούτο..

  Επί της ουσίας το προβλημα πια δεν είναι μόνο ότι ο διεθνής παράγοντας μετά από το ξεφτίλισμα του Αναστασιάδη τζαι τις πρακτικές του, όπως στο Κραν Μοντανά, οδηγείται στην αδιαφορία για το κυπριακό – τζαι στην ανοχή της περικύκλωσης του νησιού από το τουρκικό ναυτικό κοκ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Αναστασιάδης τζαι μια ηγετική μερίδα του ΔΗΣΥ, όπως φαίνεται τζαι από τους υποψήφιους για τις βουλευτικές, τζαι την αναβάθμιση του γΕλαμε σαν είδος συγκυβέρνησης  μαζί με τον αρχιεπισκοπο, φλερτάρουν με την διχοτόμηση [είτε δυο κρατών, είτε αποκεντρωμένης συνομοσπονδίας που οδηγεί στα δυο κράτη]…Τζαι σε έτσι πλαίσιο, ο Αβέρωφ φαίνεται να παίζει τον ρόλο του περιφερόμενου θεαματος συγκάλυψης..


 •   Άρα μαζί με τη ανησυχία για τις προθέσεις του Τατάρ τζαι του τουρκικού κράτους, ένας βασικός κίνδυνος πια είναι τζαι τί ρόλο παίζει πραγματικά ο ΔΗΣΥ τζαι ο Αναστασιάδης

  Η σκέψη ότι ετσι ξεδιάντροπα ο άλλος εδιαπραγματεύκετουν πίσω που την πλάτη μας την ιδέα δυο κρατών για την φτήνια της αρπαχτής των διαβατηρίων [όπως φαίνεται τζαι όπως κωδικοποίησαν διάφοροι], τζαι ο Αβέρωφ τζαι άλλοι των κροκοδείλιων δακρύων εν ελαλούσαν λέξη, εν
  scary όντως… Τζαι θέτει το ερώτημα γιατί να τους πιστέψει κανένας σε οτιδήποτε..

  Όϊ μόνο στήριζαν [εν γνώσει τους] τον πιο διαπλεκόμενο πρόεδρο στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας… Αλλά τζαι τον μόνο ελληνοκύπριο αξιωματούχο με έτσι θράσος – να συζητά πούλημα της βόρειας Κύπρου. Εν μπορούν να περάσουν τούτα στο «σόρρυ λάθος».. Τζαι στο «άτε να καλοπιάσουμε τον Αναστασιάδη» παντές τζαι εν αγουδερό που θέλει άππωμα..


  Εν ένοχος πολλών –ένεν μωρό..
  Τζαι δια την αίσθηση ότι θα μπορουσε να τα πουλησει όλα για το ιδιοτελές όφελος… Κανεί με το χαζοχαρούμενο ξέπλυμα.. Να δούμε λοιπόν. Την πραγματικότητα πέρα που τα ξεπλύματα…

 •  Μια οπτική που τον «χώρο». Για τα θεάματα Αβέρωφ «εγώ και ο Άντρος»

  Marios
  Skouriotis

  Της ημέρας :

  Πολλή μελάνι χύθηκε για την στάση της κυβέρνησης στο κυπριακό. Έρχονται όμως εκλογές και ο Αβέρωφ ανάλαβε να μαζέψει τους φιλελεύθερους πίσω στο κόμμα. Στο μιτσοκάμιμα του Αβέρωφ παραδόξως πολλοί σπεύδουν να ανταποκριθούν βλέπω σήμερα (με ή και χωρίς επιφυλάξεις)


  Το συμπέρασμα που καταλήγω,κατόπιν ωρίμου σκέψεως, είναι ότι είτε εν πολλά φτανοί τούτοι οι δεξιοί είτε εν πολλά δεξιοί για να δουν και αλλού.


  Υ.Γ.Επιχείρημα που επαναλαμβάνει ο Αβέρωφ αυτές τις μερες σχεδόν κλαίγοντας είναι ότι δεν σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές αν η Κύπρος βαδίσει προς μόνιμη διχοτόμηση.


  Τούτο σημαίνει οτι ξέρει ότι δεν θα είναι υποψήφιος μάλλον. Γιατί την διχοτόμηση δύσκολα την γλυτώνουμε.


  Υ.Γ. Μια έννοια του ΑΚΕΛ ήταν πάντα να το αναγνωρίζουν οι δεξιοί ως σοβαρη εθνική πολιτική δύναμη και συνομιλητή.


  Δεν είναι εντελώς άκυρη η έννοια τούτη γιατί εύκολα θα μπορούσε να μπει στο περιθώριο της πολιτικής
  . Και αφού δεν ήταν κανένα επαναστατικό κόμμα που να προσβλέπει αλλού, ήταν σημαντικό να μπορεί να παρεμβαίνει και να συνδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό.

  Γνώμη μου: Κάθε φορά που λειτουργούν με τουτο το κριτήριο ιστορικά πατούν την.. Η συμπεριφορά της δεξιάς απέναντι στον Χριστόφια έπρεπε να είναι ΤΟ παράδειγμα για το μίσος που υπάρχει όχι μόνο για το ΑΚΕΛ αλλά και για ότι θεωρείται ευρύτερα αριστερό προοδευτικό .


  Η δεξιά είναι η ίδια είτε φορεί τα ράσα της και το παίζει εθναρχια είτε φορεί τα μπερέ της και το παίζει ΕΟΚΑ είτε φορεί τα κοστούμια της και το παίζει Ευρώπη.

 •  Διότι το προβλημα με τις συνομιλίες τωρά δεν είναι μόνο αν θα σηκωθεί τζαι φύει ο Ανάστος, δίνοντας ακόμα μια πάσα στην Τουρκία όπως το 2017 – αλλά τζαι η πιθανότητα, ενεργά πκιον [αντί μόνο παθητικά όπως με την αποχώρηση του 2017] να αποδεχτεί τους ιστορικούς στόχους του τουρκικού εθνικισμού: Τα δυο κράτη…

  Ήδη τα περί αποκεντρωμένης κλπ, με τον τρόπο που επετάχτηκεν στο δημόσιο λόγο, μετά από χρόνια μη αναφοράς στην ΔΔΟ,  τζαι η απόπειρα να ξεπλυθεί ο στόχος του Τατάρ για «κυριαρχική ισότητα» μοιάζει με την «κωλοσυρμαθκιά της κουφής», στην κυπριακή γλωσσική σοφία..

 •  Μα θώρε ανοχή μερικών παπάων για τους ημέτερους. Τζαι φαντασίωση δηλαδή – Κλειδαρότρυπα τα κοπέλλια;

  Εκόψαν ένα παπά με εξωσυζυγική σχέση [το οποίο η εκκλησιά εν εγκρίνει κλπ] αλλά λαλεί, για να μπορούν να τον καταδικάσουν, τουλάχιστον τούτη ήταν η θέση όσων τον υπερασπίστηκαν, έπρεπε να έχουν μαρτυρία της σεξουαλικής σκηνής [φαντάσου δηλαδή να εθέλαν τζαι τεκμήριο «διείσδυσης» τελικά] ..


  «..Ένας από τους λόγους για τους οποίους «έπεσε» η υπόθεση, αφορούσε και το ότι ο ιερέας δεν συνελήφθη επ’ αυτοφώρω εν ώρα δράσης. Στο Συνοδικό Δικαστήριο υποστηρίχθηκε, πως ο Μητροπολίτης που φέρεται να τον τσάκωσε, θα έπρεπε να μεταβεί στο διαμέρισμα που βρισκόταν ο ιερέας με άλλη γυναίκα, συνοδεία Αστυνομίας και αφού εισέλθει στο διαμέρισμα να τσακώσει το ζεύγος να επιδίδεται στην καταδικαστέα, κατά την Εκκλησία, πράξη.»


  Δηλαδή η λογική τους είναι ότι θα έπρεπε να φκει πάνω ο μητροπολίτης να τους πει να συνεχίζουν, τζαι να μεν τελειώσουν, μέχρι να φκει δικαστικό διάταγμα τζαι να έρτει η αστυνομία τζαι μόνο τότε.. να τελειώσουν.. Πάλε καλά δηλαδή που εν εθέλαν τζαι βιντεογραφηση της σκηνής…


  Ασύλληπτη εισήγηση για να ξεπλυθεί κάποιος…
  Τζαι οι άλλοι είχαν προβλημα με την λέξη «διάβολος».. :)

  https://dialogos.com.cy/se-synodiki-diki-deyteri-fora-iereas-exosyzygiki-schesi/?fbclid=IwAR2hXf7gE2XtfS9nN4VzuAQ-zOtA8mKFo1KPXPLG0E5czgZLUJQ89eDpuGY

 •  Τζαι για να έχουμε τζαι μιαν αισιόδοξη οπτική. Συγκριτικά έστω.. 3 and the κούκος.. :)

  Παρά το καρκασιαλλίκι τελικά άμα εκαλέσαν οι συγκέντρωση οι υποστηρικτές της λογοκρισίας της λέξης  
  diablo εν επήαν ούτε οι θεολόγοι… :)  https://dialogos.com.cy/treis-o-el-diablo-exo-apo-to-rik-stin-diamartyria/?fbclid=IwAR3CPYlnziW4EfObVQIRsMPGsMbxBZNpVTuq-CVTzDRGmg3RlfQIFv7S9K0 •  Τζαι πίσω στην διαφθορά. Η επιχείρηση rapid tests, η οποία υποσκελίζει τα εμβόλια, τζαι η οποια παει να φανει να είναι μια ακόμα συγκαλυμμένη διαδικασια με στόχο την αρπαχτή..

  Μεχρι τζαι ο Φιλελευθερος την Τριτη εισιεν τιτλο: «Αντι εμβολια κανουμε τεστ».


  Το να ελπίζει κανείς ότι επι καθεστώτος Αναστασιάδη θα ήταν πιθανόν να γίνει κάτι χωρίς να υπάρχει ένα κέρδος σε βάρος της κοινωνίας [διοτι αμα κερδιζεις καποιος θα χασει], θα ήταν ίσως υπερβολικό. Η διαχείρηση της πανδημίας ήταν φορτισμένη από την αρχή με την βούλα της ιδιοτέλειας – ξεκίνησε με τα ανοιχτά αεροδρόμια τζαι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων χωρίς μια μίνιμουμ προσπάθεια συνεργασίας με τον Ακιντζί για κοινή πολιτική [τότε ο Αβέρωφ δεν ανέβαζε στον θίασο του την παράσταση «δάκρυ για λύση»], τζαι μετά ενώ οι κύπριοι φοιτητές ήταν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, άνοιγαν τα αεροδρόμια για τουρίστες. Για του ξενοδόχους. Τζαι φυσικά η ανοησία μας έριξε στο δεύτερο κύμα με εκατοντάδες νεκρούς τζαι πάλε με επιλεκτικές αποφάσεις για τί επιτρέπεται τζαι τί όχι [επιτρέπονται οι εκκλησιές τζαι τα
  malls αλλά όχι οι μικροεπιχειρήσεις τζαι οι διαδηλώσεις ενάντια στην διαφθορά της κυβερνήσης]…"

  Τζαι το αποκορύφωμα φαίνεται να είναι
  rapid test.. Αφού η κ. Στέλλα της οικογένειας Τριανταφυλλίδη κοκ [Τράπεζας  Κύπρου τζαι ΔΗΣΥ] τα έκαμε πανευρωπαϊκά μαντάρα με τα εμβόλια, ποση πιθανοτητα να μην στηθει μια τοπικη επιχείρηση; Ιδου τζαι το πρωτο υποπτο τεκμηριο: Ενώ χώρες με εκατομμύρια κατοίκους κατάφεραν σε λίγους μήνες να κάνουν εμβολιασμό, δακάτω εκολλήσαμε. Τζαι αντί εμβόλια η κυβέρνηση απαιτεί παντού.. Rapid tests… τα οποία πληρώνουμε με τα χρήματα που μπορούσαμε να αγοράζουμε εμβόλια…

  Δεν χρειάζεσαι τον Σέρλοκ Χολμς για να σου πει «
  follow the money».. Φαίνεται [με τα δεδομένα που υπάρχουν] οτι κάποιοι [με πρόσβαση στην κυβέρνηση - οι άγγελοι τζαι ο θεός της υπόθεσης Συλλούρη;] εστήσαν μια επιχείρηση στο άψε σβήσε, αγοράσαν εκατομμύρια τεστ τζαι τωρά η κοινωνία θα περνά την ταλαιπωρία των τεστ [αντί να αγοραστούν εμβόλια για να αντιμετωπιστεί ριζικά το θέμα του lockdown], για βγάλουν μερικοί τα εκατομμύρια άπου επένδυσαν..

  Δόθηκε η προσφορά σε εταιρεία που δημιουργήθηκε 40 μέρες πριν την κατακύρωση της προσφοράς. Χωρίς να φαινεται να είναι γνωστο ποιοί κρύβονται πίσω από την εταιρεία… Αναγκαστικα οι υποψιες πλανοιουνται σε συνειρμους με τον Αναστασιάδη να μεν ξέρει τί κάμνει ο γαμπρός, ο συμπέθερος τζαι οι κόρες του στην επιχείρηση μαρίνα Αγίας Νάπας..


  Είναι να μην φωνάζει τζαι η επιχείρηση Πολίτης ενάντια στον Γενικό Ελεγκτή;
  Μια χαρά έχουν τον Σαββίδη [υποτίθεται γενικό εισαγγελέα] που μια χαρά φαινεται να σιωπά υπάκουα. Που να ανοίξει το κεφάλαιο ποιοί κερδοσκοπούν με την υγεία… Άσε που οι κρατική υστερία, όπως έδειξε τζαι η καταστολή στις 13/2, χρειάζεται το κίνδυνο [που φυσικά δεν υπάρχει στα malls των ημετέρων ιδιοκτητών] σαν μηχανισμό αστυνόμευσης..

 • Μια καταγραφή της εικόνας του τι μπορει να κρύβεται πίσω από τα rapid tests.. η εταιρεία «φάντασμα» που αγάπησε το κράτος τζαι για χατίρι της οποίας πρέπει να σας τρυπούν την μούττη 2 φορές την εφτομαδα αντί απλώς να σας δώσουνε την επιλογή ενός εμβολίου..

  Christine
  Petrides

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την ιστοσελίδα του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, η
  Velorius Ltd συστάθηκε στις 19/10/2020 με διεύθυνση της εταιρείας να είναι μία κατοικία στην Μέσα Γειτονιά στη Λεμεσό.

  Διευθυντής και Γραμματέας της
  Velorius, βάσει των δεδομένων από τον Έφορο Εταιρειών, φαίνεται να είναι το ίδιο άτομο, ενώ δεν υπάρχει κάποια ιστοσελίδα ή τρόπος επικοινωνίας με την εταιρεία ούτε κάποιου άλλου είδους παρουσία της εταιρείας στο διαδίκτυο ή κάποια ένδειξη άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητάς της.

  Το ερώτημα για το πώς προέκυψε η κατοχύρωση της προσφοράς για αγορά των
  rapid test από μια εταιρεία 40 ημερών παραμένει αναπάντητο, ενώ με την έρευνα γύρω από τα στοιχεία που είναι δημοσιοποιημένα για την εταιρεία γεννιούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

  Άρα αγαπητοί, μέχρι να επέλθει η απόσβεση των κεφαλαίων της 40ήμερης εταιρείας φάντασμα που αποτελείται από γνωστά τζάκια (η Λεμεσός εν μιτσιά ρε) που προμήθευσε το υπουργείο υγείας με ράπιτ τέστς, εμβόλια γιόκ, ή με το στανιό, καθώς τα λόκνταουνς και η μετάδοση του ιου θα "δρατζιάζουν".


  Υ.Γ. Τον Μάη, το νούμερο 13 στο 8998, θα δικαιολογεί μετάβαση σε εκλογικό κέντρο για φτύσιμο στους εγκληματίες που διαχειρίζονται τον κορωνοϊό.

 •  Περι λογοκρισιας λογος. Η ταση τζαι η πρακτικη υπηρχε.. Τζαι στον Πολιτη φαινεται οτι το «τα λεει όλα» ουσιαστικα σημαινει [η εκαταντησε να σημαινει] «ότι εξυπηρετει..».. :)

  Ε μα τζαι εσυ κ. Καττο μου, ηταν να φκει ο προεδρος που αναδειξε η επιχειρηση να πει ποσο καλα επηεν η κυβερνηση με την πανδημια τζαι αθθυμιζεις τους την μιζερια του;..Εν ταιρκαζεις με το πακετο φαινεται…  Soteres
  Kattos -Tο άρθρο που δεν φιλοξενήθηκε από Το Πολίτη 7/3/2021

  Το Αρθρο που θα φιλοξενούσε αλλά δεν φιλοξένησε Ο Πολίτης της Κυριακής 7/3/2021 Σημειώστε ότι για 18χρονια είχα μόνιμη Κυριακάτικη Στήλη.


  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ

  Του Σωτήρη Κάττου*


  Αφορμή του σημερινού άρθρο είναι το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρίστου Αριστείδου στο βραδινό ρεπορτάζ των ειδήσεων του ΕΧΤ
  RA για το διάτρητο της διαδικασίας των Rapid test καθώς και για το επίπεδο αξιοπιστίας τους αφού ο προμηθευτής ,Ελληνική εταιρία δεν παρέχει εχέγγυα ποιότητας αφού δεν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση στην συμφωνία παράδοσης τους. Χειρότερα δε κατά τον κύριο Αριστείδου αναμένονται εντός Μαρτίου ακόμη 2.9 εκατομμύρια για έξη εκατομμύρια ευρώ.

  Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως είναι δυνατόν αφού η αξιοπιστία του πάσχει ,άρα δεν βοηθά στην εξασφάλιση επαρκούς και ικανοποιητικής διαχείρισης της διασποράς να υπάρχει αυτή η εμμονική στάση του Υπουργείου Υγείας. Χειρότερα δε ακόμη σε ένα μικρό πληθυσμό γύρω στο ένα εκατομμύριο να μη δοθεί προτεραιότητα στο μαζικό εμβολιασμό. Τουλάχιστον ο κοινωνικός εγκλεισμός με όλα τα συνεπακόλουθα του θα μπορούσε να εξασφαλίσει και μια δύσκολη και σε κάθε περίπτωση βραχυπρόθεσμη κοινωνική ανοχή. Κάνοντας το κακό ,δηλαδή τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών ,για να παραχθεί το καλό ,η προστασία του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας.

  Αντί αυτού παρακολουθούμε να παρελαύνουν νυχθημερόν οι  [ούτω καλούμενοι] ειδικοί που η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων τους είναι ο θεσμικός εκφοβισμός για τα χειρότερα αν δεν ακολουθηθούν τα μέτρα που αποφασίζονται για να περιορισθεί η διασπορά του ιού. Η όλη θεσμική στάση τους αναβλύζει ένα από καθέδρας αυταρχικό επιστημονισμό όταν ήδη δύο χώρες ,το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει 22 εκατομμύρια και το Ισραήλ πέραν των 5 εκατομμυρίων. Εμείς εδώ οι διαπρύσιοι και αφελείς θιασώτες της Ευρωπαικής Αλληλεγγύης περιμένουμε στη σειρά να πάρουμε το μερτικό μας στα εμβόλια.

  Μου θυμίζουν τα συσσίτια των δημοτικών σχολείων της δεκαετίας του 70. Σε μια οικονομία όπου ο Τουρισμός αποτελεί ένα από τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας ,οι μαζικοί εμβολιασμοί θα έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί ως στρατηγική ανάπτυξης της οικονομίας με την έλευση του 2021. Εκτός αυτού αν κάποιος ανατρέξει στην ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με την συμπεριφορά του
  COVID 19 και των μεταλλάξεων του, έχει διαπιστωθεί ότι όση μεγαλύτερη και γρηγορότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο αποτελεσματικότερος είναι και ο περιορισμός της διασποράς του αλλά και της μετάλλαξης του .Εδώ στο όνομα της προστασίας του δημόσιου συστήματος υγείας δόθηκε μονόπλευρη προτεραιότητα στις πολύ μεγάλες ηλικίες για εμβολιασμό. Ενώ εκ των πραγμάτων θα έπρεπε λόγω και του πληθυσμιακού μεγέθους να υπήρχε ταυτόχρονος εμβολιασμός και όλων των παραγωγικών ηλικιών.

  Πράγματι είναι να διερωτάται κανείς τι μυαλά ‘’κουλιαντιρίζουν’’ αυτοί που αποφασίζουν για τις ζωή μας και την καθημερινότητα μας . Μας έχουν κλείσει μέσα εδώ και τρείς μήνες επινοήσαν τα
  Rapid test ,τα οποία όπως έχω αναφέρει στην εισαγωγή μου πάσχει η αξιοπιστία τους , η διαχείριση τους έχει μετατραπεί σε ιατρικό ιδεολόγημα με ανυπολόγιστες κοινωνικο-ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες και προσωπική κατάπτωση.

  Σημειώστε την Δευτέρα πρωί πρωί με τα υποχρεωτικά
  Rapid test σχετικά με την λειτουργία των σχολείων ,οι εντάσεις και τα επεισόδια που θα προκύψουν. Αν όλοι οι εκπαιδευτικοί είχαν εμβολιασθεί ως προσωπικό πρώτης γραμμής και όλοι οι μαθητές άνω των 16 χρόνων ,θα είχαμε επιστρέψει σε 4 με 6 εβδομάδες στην κανονικότητα. Ιδιαίτερα μετά που και ο πιο δύσπιστος δύσκολα θα μπορούσε να επικαλεσθεί εμβολιαστικούς κινδύνους. Πόσο μακριά βρίσκεται το Ισραήλ για να παρατηρήσουμε την προσέγγιση τους, αφού με το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι μας κατατρέχουν ιστορικά συμπλέγματα. Το μικρό αυτό κράτος το κατατρύχει ακόμη μια θεσμική μνήμη αυταρχικότητας. Που τροφοδοτεί μωρόχαυνες αντιλήψεις και ακυρώνει ρασιοναλιστικές πρακτικές .Επιλέγουν την λογική του συσσιτίου, απότοκο ενός αυταρχικού καθεστωτισμού πληρώνοντας ένα βαρύ οικονομικό ,πολιτικό και κοινωνικό τίμημα.

  *PhD Πολιτική Κοινωνιολογία

 •  Τζαι ο αγωγός - θυμάστε τον αγωγό, East Med τζαι άλλα χαζοχαρούμενα παραμυθάκια της εποχής που ναυαγούσαν το κυπριακό, για να τρώσιν οι κόρες, οι γαμπροί, οι συμπέθεροι τζαι γενικώς οι ημέτεροι; …πάει τζαι τούτος. Ο Μητσοτάκης φαίνεται να έψησε με τον Σίσι της Αίγυπτου, να περάσει ο όποιος αγωγός από το Ισραήλ στην Αίγυπτο τζαι από την Αίγυπτο στην Κρήτη κοκ.

  Το «προεδρικό», ο ανεκδιήγητος Βίκτωρ-Μαρί δηλαδή, διαμήνυσε ότι ..όλα πάνε καλά. Ο Ανάστος δεν ξέρουμε αν αρχίζει την καθημερινή απόδραση μέσω αλκοόλ από τις 10 ή αν πήγε στις 9 τώρα πια, ο Χριστοδουλίδης είναι πολύ ευχαριστημένος που λόγω μάσκας κορωνοϊου δεν φαίνεται ολόκληρο το πρόσωπο του – για να μην θυμόμαστε τις γελοιότητες που αναμάσαν [από το κόστος που πληρώσει η Τουρκία μέχρι τις χαζοχαρούμενες συμμαχίες τριάδων, τετράδων, κλπ]


  Αθθυμάστε τον Λακκοτρύπη που υπόσχετουν φυσικό αέριο στο σπίτι μας μέχρι το 2015;  Αυτός ο τύπος που βόσκει τώρα; ..Για να δούμε τζαι τα συμφέροντα με τα οποία εμπλέκεται ή θα εμπλακεί… Κατάφερε πάντως να οδηγήσει το όλο θέμα κυπριακό φυσικό αέριο στην πιο παταγώδη αποτυχία..
  Αν είχαμε βραβείο «ο απόλυτος loser», ο Λακκοτρύπης θα ήταν  σοβαρός υποψήφιος..

  Ή θυμάστε τον Κασίνη με εκείνο το ύφος που πολεμούσε την ιδέα εισαγωγής φυσικού αερίου το 2010 για να αποφύγουμε το κόστος – ελάλεν «σε λίγο θα έχουμε δικό μας φυσικό αέριο»..Μετά εκλεγηκε τζαι βουλευτής του ΔΗΣΥ..


  Οι εικόνες εξαπάτησης μιας εποχής..
  Ποιοί κέρδισαν άραγε από την υστερία να μην γίνει εισαγωγή φυσικού αερίου για 10 χρόνια; Όπως λαλούμε σήμερα – ποιοί κερδοσκοπούν με το rapid test αντί εμβολίου;
 •  Η υστερία του καθεστώτος ενάντια στην Τσικνοπέφτη Ι…

  Το ότι κυκλοφόρησε όχι σαν ανέκδοτο αλλά σαν πραγματικότητα ότι θα κυκλοφορούσε στρατός και αστυνομία στη Λεμεσό για να αποτρέψει συγκεντρώσεις για την Τσικνοπέφτη, ήταν εν μέρει μια γοητευτική αναγνώριση της Λεμεσού σαν πόλης της αμφισβήτησης [ούλλη η Κύπρος τσικνώνει την Τσικνοπέφτη αλλά για κάποιο λόγο η Λεμεσός κρίθηκε απείθαρχη που θα έπρεπε να πειθαρχηθεί], έναν είδος παράνοιας πια του καθεστώτος [ο Ανάστος φοάται τζαι την πόλη από όπου κατάγεται – τζαι πως θα ζήσετε ρε ψώνια στην πόλη αύριο που δεν θα έχετε εξουσία; Θα πάτε ομαδικά Σεϋχέλλες;] τζαι μια γελοιότητα αντάξια ενός θλιβερού τέλους. Μιας φούσκας που την ελαλούσαν, σαν μέρος του καρναβαλιού που πέρασε προς τον πολιτικαντισμό –  η μάσκα θέαμα νικ-αρος..

 •  Η υστερία του καθεστώτος ενάντια στην Τσικνοπέφτη ΙΙ…

  Loucia
  Demetriou

  Έκτακτη επικαιρότητα

  Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλούς Λεμεσιανούς. Στην κατοχή τους βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί (άλλως φουκούδες), μεγάλες ποσότητες παστουρμά και μικροποσότητες άλλων απαγορευμένων ουσιών. Η μεγάλη επιχείρηση της
  #κυβερνησης_τσίρκο θα συνεχιστεί μέχρι και τη δύση του ηλίου.
 • Σιγά σιγά κτίζονται τζαι οι εναλλακτικοί χώροι live ηλεκτρονικής συζήτησης πέρα από τα ελεγχόμενα τηλεοπτικά κανάλια του καθεστώτος, τους Παρούτηδες τους Τσουρρούληδες, τις Μηλιώτη κοκ.... Το καφενείο της Πέμπτης…

  Για δεύτερη συνεχόμενη εφτομάδα το Καφενείο της Πέμπτης, της Σοσιαλιστικής Έκφρασης είχε ένα μαζικό ακροατήριο – τζαι άτομα με εμπλοκή στο υπό συζήτηση θέμα. Το θέμα την περασμένη εφτομάδα ήταν η κρίση του 2013 με παρουσίαση του Πανίκου Δημητριάδη..


  Ήταν ενδιαφέρον να βλέπεις το άτομο που είχαν δαιμονοποιήσει τα ΜΜΕ τότε, να μπορεί να μιλά ελεύθερα χωρίς την πίεση των υπό παραγγελία δημοσιογράφων. Να θυμίσουμε το πλαίσιο, γιατί εκείνες οι ασκήσεις δαιμονοποίησης σαν συνέχεια της δαιμονοποίησης του Δ. Χριστόφια προηγουμένως, ήταν με την ανάληψη της εκτελεστικής εξουσίας από τον  Αναστασιάδη η αρχή μιας διαδικασίας οικοδόμησης του καθεστώτος διαπλοκής, που οδήγησε για μερικά χρόνια στο ξέπλυμα της διαφθοράς [με την συγκάλυψη τζαι την μετατόπιση από τους πειθήνιους δημοσιογράφους τηλεοράσεων τζαι εντύπων]:
  Ο Δημητριάδης ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2012 να διοργανώνει έρευνες για να φανεί τί οδήγησε στην κρίση - σαν έντιμος ακαδημαϊκός και ήξερε ότι η κρίση ήταν τραπεζική, και είχε στόχο να μελετηθεί η αλήθεια. Και έτσι άρχισαν οι έρευνες για τις τράπεζες..


  Η πρώτη μιντιακή αντίδραση [ειρωνικό α;] ήρτεν από τον Μ. Δρουσιωτη [που τώρα χωρίς καρέκλα αθθυμήθηκε συμμορίες στο φαρ Γουέστ.. :)] που πρωτοσέλιδο στον Πολίτη εξαπέλυε επίθεση, αρχές Σεπτεμβρίου, ενάντια σε όσους συζητούσαν τα σκάνδαλα των τραπεζών..


  Μετά ακολούθησε η προσπάθεια τη άνοιξη του 2013 να συγκαλυφθεί η γνώση του Αναστασιάδη για το κούρεμα τζαι άρχισε η επίθεση ενάντια στον Δημητριάδη… Το αποκορύφωμα ηρτεν το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβρη, όταν με επικεφαλής τον Φιλελεύθερο [φυσικά συμμετείχε τζαι ο Πολίτης τζαι η Αλήθεια – μόνο η Χαραυγή απείχε από την υστερία], εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον του Δημητριάδη γιατί επέμενε να γίνει έρευνα στους διορισμούς στα ΔΣ των τραπεζών για σύγκρουση συμφερόντων. Τον υποχρέωσαν σε παραίτηση [τζαι με χυδαίες απειλές για φυσική βία] για να αποδοθεί στα τραπεζιτικά συμφέροντα ξανά ο έλεγχος της Κεντρικής Τράπεζας. Αξίζει να θυμόμαστε επίσης ότι η κυβέρνηση του καθεστώτος Αναστασιάδη έδωσε τότε αύξηση από 1,700 ευρώ μισθό στα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας σε 30,000.. Το καλοτζαίρι αμέσως μετά το κούρεμα..


  Τζαι το μάσησαν όλοι… ο Δρουσιώτης, τότε υπηρετούσε την «συμμορία» πιστά, Αναλογα και οι υπολοιποι.. Το
  SSLive μάλιστα επεκτάθηκε τζαι στα χυδαία ψέματα… ότι ο Δημητριάδης έβαλε κάμερες παρακολούθησης. Κάμερες που προϋπήρχαν..

  Ήταν μια τέτοια εποχή…
  Έτσι νόμιζε ο Ανάστος ότι θα συνέχιζε για πάντα να τραμπουκίζει όσους δεν έλεγχε τζαι να προσπαθεί να εξαγοράζει όσους διαφωνούσαν… Για αυτό είναι τζαι αξιολύπητος στην δειλία του «εγώ εν τζαι» σήμερα…Τότε φώναζε. Σήμερα?…

  Αντίθετα, ο Δημητριάδης είναι σήμερα άνετος. Με ευρωπαϊκή αναγνώριση για την συνεισφορά του στην αποτροπή κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζιτικού συστήματος τζαι απόπειρας, έστω, να το καθαρίσει από την διαπλοκή.. Μόνος θεσμικά τότε. Σήμερα η κοινωνία βλέπει σαν σε τηλεοπτικό φιλμ τα συμφέροντα που εκλεξαν τον Αναστασιάδη, γυμνά – σαν τα συμφέροντα που συγκλίνουν στην σύγκρουση συμφερόντων του...


  Η πιο έγκυρη, θεσμικά τζαι αναλυτικά, καταγραφή του τί έγινε εκείνη την περίοδο, ΤΟ 2013, είναι το βιβλίο του Δημητριαδη…


  Έχει ο καιρός γυρίσματα..


  Τώρα ο Δρουσιώτης που τότε στήριζε την επίθεση εναντίον του, τώρα θέλει την αναγνώρισή του…
  Τζαι ο Ανάστος τί να πει.. Χωσμένος πίσω από τον φαιδρό Βίκτωρ-Μαρί, αναμασά «μα εγώ εν τζαι…»

 •  Ο Π. Δημητριάδης τζαι λόγω της βιωματικής του εμπειρίας, αλλά τζαι λόγω της ντε φάκτο μελέτης του κυπριακού τραπεζιτικού συστήματος την στιγμή της κρίσης, το 2012-13, είναι σήμερα ουσιαστικά ο κορυφαίος ακαδημαϊκός αναλυτής της διαφθοράς σε θεσμικό επίπεδο στην Κύπρο. Η ανάλυση του ότι η διαφθορά, στο σημερινό πλαίσιο,  ουσιαστικά οικοδομήθηκε αρχικά μέσα από το τραπεζιτικό σύστημα τζαι ακολούθως διαχύθηκε σε άλλους τομείς, είναι μια αφετηρία πια όποιας μελέτης για το θέμα – όπως τζαι το βιβλίο του ”A diary of the euro crisis in Cyprus”. Το οποίο είναι πια ένα κλασικό βιβλίο διεθνως για την κρίση στην Κύπρο – αλλά είναι χρήσιμο τζαι εσωτερικά, γιατί καταγράφει την αρχή του πώς η αποτροπή της διαφάνειας τότε, άνοιξε την πόρτα στην μετάλλαξη της διαφθοράς τζαι στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας.

  Η παρουσίαση του ήταν τζαι μια αναφορά στο πλαίσιο του πώς η ήττα του τραπεζιτικού κατεστημένου μετά την αποτροπη του καθολικού κουρέματος οδήγησε στην κατασκευή [μέσω χαλαρώματος] του μηχανισμού της αρπαχτής των διαβατηρίων..


  "Τα χρυσά διαβατήρια ήταν ιδέα του Νίκου Αναστασιάδη, ως δώρο σε πελάτες δικηγορικών γραφείων που έχασαν χρήματα στην Κύπρο για να κατευνάσει πνεύματα, ανέφερε χθες βράδυ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και καθηγητής του
  Leicester Πανίκος Δημητριάδης.

  Σε διαδικτυακή παρουσίαση του με τίτλο «Μισές αλήθειες από την κρίση του 2013» σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Σοσιαλιστική Έκφραση, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (ΚΕΠ) ήταν δώρο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για να στηρίξει την ελίτ που είχε υποστεί ζημιά από την κρίση του 2013, αφού ήταν άμεσα διαπλεκόμενη με τις τράπεζες.


  «Οι χαλαρώσεις του ΚΕΠ έγιναν με στόχο να στηρίξει τους μεγάλους ντιβέλοπερς και οδήγησαν σε νέα φούσκα στα ακίνητα», τόνισε.


  «Με άλλα λόγια τα χρυσά διαβατήρια είναι η μετάλλαξη, αν όχι και αναβάθμιση, του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησε στην κρίση του 2013 – το ξέπλυμα των υπαιτίων της κρίσης του 2013», υποστήριξε."


  "Τα χρυσά διαβατήρια ήταν ιδέα του Νίκου Αναστασιάδη, ως δώρο σε πελάτες δικηγορικών γραφείων που έχασαν χρήματα στην Κύπρο για να κατευνάσει πνεύματα, ανέφερε χθες βράδυ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και καθηγητής του
  Leicester Πανίκος Δημητριάδης.

  Σε διαδικτυακή παρουσίαση του με τίτλο «Μισές αλήθειες από την κρίση του 2013» σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Σοσιαλιστική Έκφραση, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (ΚΕΠ) ήταν δώρο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για να στηρίξει την ελίτ που είχε υποστεί ζημιά από την κρίση του 2013, αφού ήταν άμεσα διαπλεκόμενη με τις τράπεζες.


  «Οι χαλαρώσεις του ΚΕΠ έγιναν με στόχο να στηρίξει τους μεγάλους ντιβέλοπερς και οδήγησαν σε νέα φούσκα στα ακίνητα», τόνισε.


  «Με άλλα λόγια τα χρυσά διαβατήρια είναι η μετάλλαξη, αν όχι και αναβάθμιση, του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησε στην κρίση του 2013 – το ξέπλυμα των υπαιτίων της κρίσης του 2013», υποστήριξε."


  https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia/p-dimitriadis-idea-kai-doro-anastasiadi-ta-hrysa-diavatiria?fbclid=IwAR2dvh4Nj25HjRKH3gNA_8egrumWZNyHyGjY0dM1DtVgQgwtWMrBSw17D4chttps://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia/p-dimitriadis-idea-kai-doro-anastasiadi-ta-hrysa-diavatiria?fbclid=IwAR2dvh4Nj25HjRKH3gNA_8egrumWZNyHyGjY0dM1DtVgQgwtWMrBSw17D4c
 •  Η συζήτηση στο καφενείο της Πέμπτης για την κρίση του 2013, ανέδειξε τζαι το πλαίσιο του τί έγινε τότε..

  Πώς ουσιαστικά η αποτροπή του καθολικού κουρέματος χάρις στην λαϊκή εξέγερση αποτέλεσε την πρώτη και σημαντική ήττα της διαπλοκής. Διότι πολύ πριν ο Δρουσιώτης αθθυμηθεί [μετά που έχασε την καρέκλα – για να τα λαλούμεν ούλλα] να ονομάσει «συμμορία» τους μαστόρους και συνεργάτες του, το καθολικό κούρεμα είχε απορριφθεί μέσα που ένα οργισμένο κύμα διαμαρτυρίας το 2013. Γιατί ακριβώς ήταν μια κίνηση για να συγκαλυφθεί η ευθύνη των τραπεζών με άνοιγμα της επιβολής κουρεμάτων στις καταθέσεις κάθε φορά που οι τράπεζες θα τα εκαμαν μαντάρα…


  Θα μετατρεπόταν, δηλαδή, η Κύπρος σε ένα είδος αποικίας των ξένων μεγαλοκαταθετών στις τράπεζες [τις οποίες έλεγχαν μέσω δικηγορικών γραφείων] – όποτε είχαν προβλημα οι τράπεζες θα τους διασφάλιζονταν ξεπλύματα ή φοροαπαλλαγή, - τζαι θα πληρωνε κοινωνία – τζαι οι καταθετες με νεα κουρεματα..


  Το ότι ομολογεί τώρα τζαι ο συνεργάτης του Αναστασιάδη, ο Δρουσιώτης, ότι ουσιαστικά εν ο Αναστασιάδης που ήθελε το καθολικό κούρεμα, ακριβώς για να μην χάσουν οι πελάτες του δικηγορικού του γραφείου, είναι η επιβεβαίωση…


  Τζαι για τον Δρουσιώτη θα το πάρουμε σαν αναγνωριση ενοχής. Ένα
  mea culpa όμως δεν είχε το θάρρος να το πει δημόσια… Γιατί τότε υπηρέτησε πιστά…

  Ο Δρουσιώτης δεν έχει σημασία – έχει όμως σημασία για τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά τζαι την διαπλοκή να θυμόμαστε την νίκη ενάντια στο καθολικό κούρεμα που θα εξυπηρετούσε τους ημέτερους πελάτες του δικηγορικού γραφείου Αναστασιάδη..
  Από τότε τέτοιος ήταν..

  Τζαι η παραίτηση του Συλλούρη το 2020 ήταν η συνέχεια της νίκης ενάντια στο καθολικό κούρεμα το 2013…
  Τζαι αναμένεται το επόμενο στάδιο..:)

 •  Της Ιστορικής μνήμης – γιατί μερικοί θυμούνται το ιστορικό έγκλημα. Τζαι τα αεροπλάνα των Σαουδαράβων προς τις Σεϋχέλλες φέρνουν τζαι άλλους συνειρμούς..

  Chris
  Serap
  Αυτή η φωτογραφία πάρθηκε την επομένη του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά, δηλαδή πρωινό της 7ης Ιουλίου 2017.


  Μόλις δηλαδή είχε ναυαγήσει η σημαντικότερη και ουσιαστικότερη ευκαιρία επανένωσης της Κύπρου από το 1974.


  Και ο Ελληνοκύπριος ΠτΔ χαμογελά ως να έχει κέρδισει το λαχείο του.


 •  Ήταν ένας τύπος που το έλεγαν Μπαμπινιώτη…

  Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ένας συντηρητικός γλωσσολόγος, ο οποίος λανσαρίστηκε σαν ο γλωσσολόγος μιας περιόδου, εν μέρει ακριβώς γιατί ήταν βολικός. Προσπαθούσε να γαντζωθεί  στον μύθο της «εθνικά ορθής γλώσσας» που λογοκρίνει τζαι φτιάχνει ιεραρχίες καλών τζαι μη ικανοποιητικών χρηστών..


  Στην Κύπρο, ο Μπαμπινιώτης έκανε μια ενδεικτική παρέμβαση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.. Τότε προς το τέλος της προεδρίας Βασιλείου και ενώ η εθνικοφροσύνη [περιλαμβανομένου τζαι του αμίμητου Ν. Αναστασιάδη τον οποίο θα δούμε μετά τζαι σε αρκετά αλλα επεισόδια ασυναρτησίας τζαι αχαπαροσύνης] έφκαλεν αφρούς γιατί δημιουργήθηκε τελικά κυπριακό πανεπιστήμιο. Γιατί θα αφελλήνιζε τους ιθαγενείς – τζαι δεν θα ήταν υπάκουοι. Αλλά πιο ουσιαστικά γιατί υπονόμευε την εξουσία σαν στάτους των επαρχιακών διανοουμένων που απλώς επικαλούνταν σαν νομιμοποίηση το εξ αποστάσεων αποικιακο-μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας..


  Σε εκείνο πλαίσιο, λοιπόν, ο Μπαμπινιώτης με μόνο τεκμήριο ότι λαφαζανιές του πούλησαν οι εκπρόσωποι της εθνικής λογοκρισίας δακατω, έγραψε ένα αμίμητο κείμενο ενάντια στην κυπριακή γλωσσική εκδοχή με την δικαιολογία [χωρίς τεκμήρια φυσικά] ότι στην Κύπρο υπήρχε εκστρατεία για να αντικατασταθεί η ελληνική από την κυπριακή σαν επισημη γλώσσα.

  Αυτό που πραγματικά αναδυόταν τότε, ήταν η διεκδίκηση της αποδοχής της κυπριακής σαν γλωσσικής μορφής. Ο Μπαμπινιώτης θυμιζε τον Γκιζίκη που δήλωσε σε μια φάση στα γεράματα, ότι έκαναν το πραξικόπημα το 74 γιατί φοβόντουσαν, αναμεσα σε αλλα, ότι ο Μακάριος θα αντικαταστουσε στα σχολεία τους ήρωες του 1821 με ήρωες της ΕΟΚΑ [και οι 2 εθνικά ορθοί ήταν αλλά οι δεύτεροι ήταν κύπριοι τζαι θα μείωναν την επιρροή του εθνο-αποικιακού κέντρου].

  Λαφαζανιές και οι δυο…
  Ιστορικά, ο φόβος τους ηταν πραγματικότητα από όπου δεν το περιμενουν.. Απο την ανυποτακτη κυπριακη καθημερινοτητα.. Η στηριξη της ανεξαρτησιας ερχοταν από τα κατω… Όπως τζαι μετα η διαχυση της χρησης της νεας κυπριακης..

  Ό Μπαμπινιώτης με ύφος εξουσίας σύστηνε τότε αποκλεισμό της κυπριακής..
  Πρόσφατα αθθυμήθηκε πόσο καλή είναι κυπριακή.. Πώς να τα βάλει με το τσουνάμι της καθημερινότητας..:) Αλλά η ουσία της λειτουργίας του φαίνεται ότι  έμελλε να αποκαλυφθεί στο εθνικο-αποκιακό [για τους ντόπιους εθνικόφρονες] κέντρο..

  Μέσα στο κατακλυσμό των σκανδάλων που προέκυψαν από τις αποκαλύψεις για βιασμούς, κακοποιήσεις κοκ, τέθηκε και θέμα με το θεσμό του «Αρσάκειου» – όπου ο Μπαμπινιώτης ήταν προύχοντας απ ότι φαίνεται..
  Γράφει λοιπόν ένας καθηγητής που πέρασε από εκεί  για το κλίμα στο σχολείο αλλά και για επεισόδια [όπως ότι πέταξαν ένα παιδί από το πρώτο όροφο] τζαι τί απαντά ο τάχα μου σοφός της γλώσσας από την εποχή των σπηλαίων.. Βρίζει τον άνθρωπο που καταγράφει την κακοποίηση..

  Ήταν και αυτό ένα νούμερο μιας εποχής. Που σύλλεγε λέξεις για να τις κωδικοποιήσει ιεραρχικά και να αποφασίζει τι είναι «σωστό» και τι όχι..
  Τωρα κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι δεν ξέρει..

  https://www.avgi.gr/koinonia/380879_ntropiastiki-apantisi-mpampinioti-se-eponymi-kataggelia

 •  Από την σοφία των τοίχων… Καταγράφοντας γιατί το προηγούμενο ηγεμονικό Μέσο επικοινωνίας είναι σήμερα το περιεχόμενο της προπαγάνδας της εξουσίας..

· Το Ως δαμέ υπήρξε καταλυτικό για μια σειρά που θέματα – στην πολιτική, τον ακτιβισμό, την λειτουργία του δημόσιου λόγου κλπ. Αλλά από ?

By Δέφτερη Ανάγνωση


 

·         Το Ως δαμέ υπήρξε καταλυτικό για μια σειρά που θέματα – στην πολιτική, τον ακτιβισμό, την λειτουργία του δημόσιου λόγου κλπ. Αλλά από ότι φαίνεται λειτουργεί και σαν ένα ρήγμα στο ήδη διευρυνόμενο πλαίσιο της χρήσης της κυπριακής σε σχεδόν όλο το φάσμα της επικοινωνιακής πραγματικότητας…

Τζαι είναι όντως γραφικά κωμική η προσπάθεια μερικών να λογοκρίνουν ακόμα τζαι τωρά τον χείμαρρο που σαρώνει… το «δαμέ» με «ε» ένεν επιλογή, εν σημείο που αποκαλύπτει [αναμεσα σε άλλα τζαι λογοκριτές που νοιώθουν πκιον να χάνουν ακόμα μια έδρα wannabeεξουσίας…J

Iakovos Hadjipieris

Η επανάσταση της ορθογραφίας του «Ως Δαμέ»

Για να γράψει κάπκοιος στα Κυπριακά χρειάζεται να γινεί λίον πολλά γλωσσολόγος. Τζιαι τούτον λαλώ το επειδή αντίς να ασχολείται μόνον με το περιεχόμενον που γράφει, τρώει του παραπάνω ώρες για να μάθει, που μόνος του, (ε)ίνταλος ιγράφεται ορθογραφικά η κάθε λέξη στα Κυπριακά, πχ ίνταλος οξά είνταλος; Τζιαι ακόμα τρώει του κάμποσες ώρες να θκιαλέξει, που μόνος του πάλε, με πκιον τρόπον του αλφαβήτου να τες μεταγράψει. Ως τζιαι τον σύνδεσμον «και» σκέφτεται πώς να τον ιγράψει /τζιαι/, /τζ̌αι/ οξά κάτι άλλον; Αλλότοσες ώρες τρώει του κόμα να σκεφτεί αν θα βάλει το ληκτικό(ν) γράμμα(ν) /ν/ στο τέλος της λέξης οξά να μεν το βάλλει; Τζιαι πολλά άλλα που γρειάζουνται τυποποίησην για να μας τα διαδάξουν τζιαι να τα μάθουμεν. Κανόνες γραμματικής υπάρχουν, αλλά εν’ χωσμένοι καλά στα ράφκια αντί στες τάξεις των σκολείων. Πάντως αξίζει να το διεκδικήσουμεν τζιαι τούτον που κοινού με τους σύχρονους γλωσσολόγους που ξιτρυπώνουν τούντους κανόνες, μιας τζιαι η κρατική εκπαίδευση εν διαχρονικά απούσα.

Ακόμα τζιαι οι πετυχεμμένες κοινητοποίησεις των Σαββάτων (13, 20 του Φεβράρη 2021) με το όνομαν «Ως Δαμέ», ούλλοι μας εκουτσουβλήσαμεν πά’ στην «ανορθόγραφην» λέξην «δαμέ». Κατακρίβειαν εκουτσουβλήσαμεν πά’ στες αλήθκειες της γλώσσας που μας κουκκουλλώνουν τόσα γρόνια. Πκοιος μας τα εδίδαξεν για να τα ξέρουμεν; Κανένας! Να μας πουν ολόκληρην την αλήθκειαν, πως η ελληνική γλώσσα στην Κύπρον μιλιέται τζιαι γράφεται με θκυο κώδικες στην Κύπρον, με την Κυπριακήν Ελληνικήν τζιαι με την Ελλαδίτικην Ελληνικήν. Να μάθουμεν τέλος πάντων τζιαι τους θκυο τούτους κώδικες καλά ορθογραφικά για να τους ευκαρισκιούμαστιν χορτασμένα. Να γινούμεν μάστροι της γλώσσας μας όπως μας αξίζει. Γιατί η ταυτότητα του κάθε τόπου για κάθε αγώναν, εθνικόν, ταξικόν ή άλλον αρκινά που την γλώσσαν.

Σε προηγμένες χώρες πολιτισμού εκτιμούν τζιαι τιμούν τους γλωσσικούς θησαυρούς τους. Φερ’ειπείν, εμάς εν θα μας άξιζεν μια έδρα κυπριακών σπουδών σε κρατικόν πανεπιστημιακόν επίπεδον ή άκομα τζιαι σε ιδιωτικόν; Η επιτυχία απήχησης προς τους φοιτητές φαντάζουμαι την πάρα πολλά μιάλην. Ας το έχουν υπόψην τους οι πρυτάνεις τζιαι η σύγκλητος του κάθε πανεπιστημίου, αλλά τζιαι οι αυριανοί βουλευτάες/ίνες για να προτείνουν τζιαι να προωθήσουν τέθκοιον σημαντικόν θέμαν.

 

Πάντως τούτα τα θκυο Σάββατα εκτός που το ηχηρόν μήνυμαν που εστάλην προς στην εξουσίαν εχάρηκα πολλά τζιαι τα πανό, τα πλακάτ, τα συνθήματα πάνω στους τοίχους, τες δημοσιεύσεις στο διαδίχτυον. Όπως τζιαι να εγραφτήκαν, το σίουρον εν’ ότι εδιαλαλούσαν αλήθκειες στα Κυπριακά. Γι’ αυτόν τζιαι είχαν τόσην πολλά μιάλην δύναμην. Γιατί η γλώσσα εν ζωντανόν πράμαν, τζιαι ευτυχώς ελίσσεται, εξελίσσεται τζιαι τρυπώνει σε κάθε λλοής στόμαν, φτωχόν ή πλούσιον.

Ευτυχώς, με την κίνησην «Ως Δαμέ» (με έψιλον) εκάνεν κάποιους φίλους να ρισκάρουν την κκελλέν τους για να αφυπνίσουν συνειδήσεις αλλά τζιαι κυρίως να μας σηκώσουν που τον βολεμμένον καναπέν μας, νέους τζιαι ηλικιωμένους, για να φωνάξουμεν με μιαν φωνήν ενάντια στην κοινωνικήν αδικίαν, στην διαφθοράν τζιαι στην διχοτόμησην, ανορθόγραφα ή ορθογραφημένα ως Δαμέεεεεε!

Γενικός πανικός στο συναγερμικό στρατόπεδο.. Σε ένα σχόλιο του στο «Καφενείο του Πέμπτης» ο Παράσχος εκωδικοποίησεν με ένα ενδιαφέρον τρό

By Δέφτερη Ανάγνωση


·         Γενικός πανικός  στο συναγερμικό στρατόπεδο..

Σε ένα σχόλιο του στο «Καφενείο του Πέμπτης» ο Παράσχος εκωδικοποίησεν με ένα ενδιαφέρον τρόπο την χαζοχαρούμενη παρουσίαση από το Σιγμαλαιβ των ομάδων που συμμετείχαν στο «ως δαμέ» σαν είδος χαφιεδισμού – ότι πήραν τον κατάλογο από τις μυστικές υπηρεσίες. ]

..Μπορεί ναι, μπορεί όι. Αλλά τζαι μόνο το γεγονός ότι ουσιαστικά προσπαθούσαν να έβρουν κάτι για να δαιμονοποιήσουν την όποια ομάδα σε σχέση με το κυπριακό ή κάτι άλλο, ήταν εκφραστικό. Το πιο γοητευτικό της απόγνωσης του στρατοπέδου του ΔΙΑ ήταν τα εξής: στην προσπάθεια να απαντήσουν σε ένα σχόλιο που ανάφερε ότι στην κυπριακή Ιστορία η βία ήταν πρακτική της δεξιάς τζαι της ακροδεξιάς, επέστρεψαν στο επεισόδιο, περσι, που ένας ακτιβιστής έσπρωξε ένα στρατιώτη στο διαδήλωση ενάντια στο κλείσιμο των περασμάτων στα οδοφράγματα. Πόσο μίζερος, τζαι χωρίς επιχειρήματα, πρέπει να είσαι για να θεωρείς βία ένα σπρώξιμο, όταν έχεις απέναντι σου εγκλήματα όπως: τον λιθοβολισμό του Σάββα Μένοικου, τις δολοφονίες γενικά των άοπλων αριστερών την περίοδο πριν το 1960 από μασκοφόρους του Γρίβα, τζαι μετά τη γραμμή των εγκλημάτων μετά το 1960 που κορυφωθήκαν με το πραξικόπημα τζαι τις σφαγές αμάχων στην Τόχνη, τζαι στα χωρκά Αλόα-Μαράθα-Σανταλάρης;..Πρέπει να είναι κανείς πολλά φτηνός/η ή πολλά αχάπαρος να μιλά για βία πλην της δεξιάς/ακροδεξιάς μπροστά σε τέτοιο απολογισμό της εθνικοφροσύνης. Τζαι εν βάλλουμε καν τους εσωτερικούς διακανονισμούς της εθνικοφροσύνης με δολοφονίες ή τζαι φρικτότερα εγκλήματα -  ξεκινώντας από τον Στεφανίδη της ΕΟΚΑ που τον εκοψαν κομματουθκια..Για την καρεκλα… Περαστικά ρε..

Τζαι δεύτερο κωμικό είναι η απόπειρα [τελικά επίπεδο ξεφτίλας «Λ. Μαύρος» που κατέβασε την κυπριακή σημαία πριν το πραξικόπημα τζαι μετά παίζει ότι «μα εγώ εν τζαι .» σε σχέση με την ΕΟΚΑ β»] να αρνηθούν όποιοι εκπροσωπούν την Σημερινή, σήμερα, ότι ήταν εφημερίδα που προσπαθούσε να ξεπλύνει την ευθύνη της ΕΟΚΑ β [μέρος των αναγνωστών της τότε..:)] τζαι όπου δημοσιεύτηκε το κείμενο που αποκαλούσε το πραξικόπημα «επάναγκες».. Η Σημερινή εκδόθηκε μετά το 74, αφού ξεφτιλίστηκαν με την δειλία τους οι φυλλάδες της ΕΟΚΑ Β. Έτσι η εθνικοφροσύνη που έφερε τον τουρκικό στρατό στην Λευκωσία, κρύφτηκε πίσω από τον Κληρίδη που τον αποκαλούσαν «προδότη» προηγουμένως [τζαι τζήνος αποκαλούσε την δράση του Γρίβα σαν «εγκλήματα του ποινικού δικαίου»] τζαι εστησαν τη Σημερινή σαν νέα φυλλάδα. Τζαι φυσικά, η Σημερινή προσπαθούσε να ξεπλύνει την ενοχή των κυπριων ακροδεξιών για το πραξικόπημα. Το κείμενο για το επάναγκες αν δεν μας απατά η μνήμη μας ήταν του Α. Κωνσταντινίδη πριν να πάει στην Αλήθεια. Όπως και να έχει μια μικρή πρόκληση – ο κ. Χατζηκωστής, ο ίδιος, να μας πει ότι δεν δημοσιεύτηκε το κείμενο. Το γράφουμε τούτο γιατί ο κ. Χατζηκωστής έχει μια αξιοπρέπεια, τζαι εν φανταζόμαστε να μπορεί να δεχτεί να πει ένα τόσο χοντρό ψέμα δειλίας… Λοιπόν αναμένουμε. Τζαι αν θέλετε αμα παθκιασουμε που άλλες δουλειές να καμουμεν τζαι έρευνα στα αρχεία για να γελάσουμε..:).. Κατά τα άλλα να θυμίσουμε σε όσους προσπαθούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες της δεξιάς ότι υπάρχουν τζαι βιβλία με τα κείμενα των δημιουργών της Σημερινής. Ας πούμε ο κ. Χατζηκωστής έχει εκδώσει συλλογή από το πολιτικά του άρθρα [«Η μοίρα της Κύπρου»]..Οπότε ας κοιτάξουν εκεί αν φοβούνται τα αρχεία – για να δουν αν υπάρχει καμία καταδίκη της ΕΟΚΑ β. Διότι την χούντα, μετά την κατάρρευση, είναι εύκολο να την κατηγορεί κάποιος – ιδιαίτερα οι της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς που θα ήθελαν να φορτώσουν αλλού τις ευθύνες. Τζαι είναι ιστορικά δειλοί να αναλάβουν τις δικές τους.... Αλλά το ότι η ΕΟΚΑ β ήθελε να εφαρμόσει ένα σχέδιο Άτσεσον, τζαι οι εκδότες Σημερινής το θεωρούσαν ακόμα τζαι μετά το 74 «χαμένη ευκαιρία», μπορούν να το διαπιστώσουν τζαι στην έκδοση του κ. Χατζηκωστή: «Έτσι καταστράφηκε η Κύπρος» δημοσιεύτηκε 25/10/1980.. Προδοσίες πολλές. Οι «εωσφορικές δυνάμεις», για να εστιάζουμε, αναφέρονται στην αντίσταση των Κυπρίων στο σχέδιο Άτσεσον κατά την ορολογία του ιστορικού του Γρίβα, του Σ. Παπαγεωργίου [από το βιβλιο του «Από την Ζυρίχη στον Αττίλα». Τζαι όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες του κειμένου του κ. Χατζηκωστη, από τους προδότες λείπουν επιδεικτικά τα τοπικά όργανα που άνοιξαν την πόρτα στο πραξικόπημα τζαι μετά στην εισβολή τον Ιούλη του 1974, η ΕΟΚΑ β… Είναι αυτή η κωμική υπεκφυγή που δημιούργησε το ανέκδοτο ότι για την ακροδεξιά, η οποία την στιγμή του πολέμου διακρίθηκε στο βούρος προς το Τρόοδος, το πραξικόπημα το έκαναν εξωγήινοι… J ..

Περαστικά, λοιπόν, στην ακροδεξιά πτέρυγα ξεπλύματος του ΔΗΣΥ/Αναστασιάδη.. 


LOCKDOWN STORMS #2: ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΛΙΟΤΕΡΗ

By antifanicosia
[GR/ENG] LOCKDOWN STORMS #2: ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΛΙΟΤΕΡΗ Τον τελευταίο καιρό θκιεβάζουμε τζιαι ακούμε με φρίκη μαρτυρίες γυναικών που ούλλον τον κόσμο που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς, παρεμβατικές συμπεριφορές τζιαι άλλες μορφές έμφυλης βίας, στα πλαίσια του κινήματος #metoo. Τέθκοιες καταγγελίες εν αποτελούν εξαίρεση τζιαι στην περίπτωση της Κύπρου. Γυναίκες κυρίως που τον καλλιτεχνικό τζιαι αθλητικό χώρο παίρνουν βήμα σπάζοντας
❌